zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Cross vs Ścigacz

piotr66642
06-07-2008, 17:27
A więc jak w temacie co byście wy wybrali crosa czy ścigacza? w odpowiedzi prosze podawać uzasadnienie. a może jakis inny pojazd?

Cvonio
06-07-2008, 17:39
Skuter (50cc) albo Chooper (50cc)

.Matrik.
06-07-2008, 17:42
Temat trochę głupi, ale...

Ja crossa. Jakoś tak bardziej mi z wyglądu pasują, lepiej się sprawdzają w terenie... Wolniejsze są, ale mnie się do zostania dawcą nie śpieszy. I chyba większy jest sens kupić (jeśli zamierzasz jeździć na prawku tym od 16 lat na motory 125ccm) crossa, bo tam 125 ccm to nic tak bardzo strasznego, niż ściga, gdzie to dość mało. No i crossem można i po terenie i po drogach (jak masz homologację [mówię teoretycznie]), choć coś o zmianie opon słyszałem.

Zaraz mnie ktoś zbluzga, że się nie znam, ale... będzie miał rację.

Chciałem crossa kupić, ale kasy nie mam ani na prawko, ani na homologację, ani na sam motor.

Hadugg
06-07-2008, 17:42
Cross, gdyz mozna robic fajne rajdy np po lesie.

Fintex
06-07-2008, 18:09
Mój kumpel miał podobny dylemat i wybrał ściagawke. Honda NSR 125cc. Jest zadowolony;) zrezygnował z crossa ponieważ wg jego za dużo do niego się dokłada kasy. Zresztą zależy do czego Ci potrzebny ten motor ;p

Wolniejsze są, ale mnie się do zostania dawcą nie śpieszy.
Jak umiesz jeździć i masz trochę wyobraźni to dawcą nie zostaniesz :) Zabić się możesz jadąc Rometem.

Granteon
06-07-2008, 18:14
Motory o pojemności 125 ccm można jeszcze zarejestrować jako motorower, czyli można jeździć z kartą motorowerową do 18 lat (od 18 lat można jeździć bez niczego), ale jak już ktoś kto ma 16 lat, nie ma karty a zna ruch drogowy to ujdzie bez karty. Jeżeli chodzi o mnie to by mi starczył jakiś motor o pojemności 125 ccm (np. Suzuki RG lub tak jak kolega wyżej napisał Honda NSR), ale narazie nie mam kasy.

Zabić się możesz jadąc Rometem.

Dokładnie. Żeby się zabić nie potrzeba szybkiego motoru, wystarczy wymusić pierwszeństwo na skrzyżowaniu... Więc bądźcie rązsądni i jak będziecie kupywać jakis motor to poczytajcie chociaż troche o ruchu drogowym, bo o tragedie nie jest trudno...

Vanhelsen
06-07-2008, 18:15
Chopper? Albo jakiś krążownik w harlejowym stylu...
Dlaczego?
Bo (dla mnie) najważniejsza jest przyjemność z jazdy. Relaks, a nie ma nic lepszego niż przewijanie się przez miasto (albo między miastami) jakimś krążownikiem, wsłuchiwanie się w piękny bassowy warkot i podziwianie widoków.
Cross odpada, ponieważ nie przepadam, polecany dla fanów jazdy offroad'owej raczej.
Ścigacz? To nie dla mnie. Nie interesuje mnie przyśpieszenie, nie interesuje mnie rozpędzanie się do +200, nie chcę zbyt szybko oddawać swoich organów. Zresztą co to za przyjemność z jazdy, gdy musisz modlić się o to, by nic niespodziewanego nie pojawiło Ci się na trasie bo inaczej będziesz leciaaaaał (jak Adam M.) a lądowanie nie będzie zbyt przyjemne :x
Tak więc? Zbieraj na krążownik ;)

Ojciec Dyrektor
co myślicie o czymś takim ?

http://moto.allegro.pl/item392300068_nowy_cross_125cm3_kopniak_kluczk_4_s uw_pewniak_hit.html

piotr66642
Zabić się możesz jadąc Rometem.

hahaha jak zobaczyłem ten tekst prawie spadłem z krzesła ale taka prawda a motor no do jazdy ale jeszcze sie zastanawiam nad motorem nie kupuje skutera bo to nie jeździ tylko brzęczy.

@up
ile ty masz lat chyba że to dla dziecka to jest poprostu zabawka a nie motor tak jak te quady mini

Vasudanin
06-07-2008, 18:20
Kup sobie rower, zaoszczędzisz na paliwie i samym motorze. Poza tym potrenujesz i środowiska nei zanieczyścisz.
@Tak trochę bardziej serio.
Jeśli chcesz szybko zostać dawcą bierz ścigacz, jeśli nie cross.

Gogar
06-07-2008, 18:21
wsłuchiwanie się w piękny bassowy warkot
Mówisz o przewijaniu się przez miasto... Spójrz na to z innej strony, siedzisz sobie w domu, oglądasz sobie film/serial, wciągnęło Cię, a tu nagle za oknem jedzie owy krążownik rycząc na całą okolicę. Fajnie, nie? Bo mnie to niemiłosiernie w*****a i strzelam do tych dziadków na krążownikach z wiatrówki.

Voon
06-07-2008, 18:24
Po twoich wypowiedziach w tym temacie wywnioskowałem że motor potrzebny Ci jest jedynie ''do szpanu''. A osobiście wybrał bym czopera. Ten styl, ta gracja...

Vanhelsen
06-07-2008, 18:24
p.s. Tak w ramach ciekawostki w tym temacie.
Mimo bycia fanem chopperów i przeciwnikiem ścigaczy jest jeden "ścigacz" który mógł bym sobie kupić:

Dodge Thomahawk...
Ale to tylko dla tego, że jestem fanem Dodga, że jestem fanem Vipera (a Thomahawk to nic innego jak Viperowska V10 z przyczepionymi na siłę kółkami) no i pewnie mam jakieś ukryte kompleksy :P

@Gogar: zainwestuj w lepsze okna :D Ja mam jakiś bassowy fetysz i mi ten dzwięk nie przeszkadza, nawet przy oglądaniu filmu ;)

@down: pewnie dużo ;)

piotr66642
06-07-2008, 18:26
Dodge Thomahawk to jest maszynka tylko ile takie cudeńko kosztuje

Granteon
06-07-2008, 18:31
co myślicie o czymś takim ?

http://moto.allegro.pl/item392300068_nowy_cross_125cm3_kopniak_kluczk_4_s uw_pewniak_hit.html

To jest dobre dla 12 latków, zobacz jakie to małe... Po za tym nieznana marka (to jest akurat bardzo ważne), pewnie jakiś Chinczyk, a wiadomo co za tym idzie... Gdyby nie to, że jest mały to może fajnie by sie na nim bawiło.

KrEmAs KAc
06-07-2008, 18:35
Ścigacz bym kupił dla lansu a crossa tak do pojeżdżenia.
Polecam też Quada;)

Killuminati
06-07-2008, 18:39
Mówimy zapewne o motorach jakichś mniejszych pojemnościowo, a nie scigaczach 600< ?

@Ojciec Dyrektor

To jest zabawka, posmigac po lesie, jakiejs żwirowni. Jesli na ulice by przejechać z miejsca na miejsce, troche przeciągnąc na prostej - Enduro. Jesli chcemy coś wiecej? Jakies włoskie ścigacze, Aprilia RS czy cos w tym stylu.
Pozostają jeszcze skutery, dużo można z nich wyciągnąc, ale automaty mnie odstraszają...

Choopery? Mowicie o takich tanich chinskich gównach tak? Odradzam, ciezkie to, w ogole sie nie zbiera. I wyglada jakby go wytachali z jakiegos wiejskiego jarmarku. Mowie oczywiscie o takich "chooperach" jak u mnie latają po miescie, śmiech na sali poprostu. Dzieciaki porobiły sobie karty, i rodzice kupili jakiś szajs, i szpanuje ^^

Suzuki RG, Yamaszka DT, ew. jakas Derby Senda. Oczywiscie kto co ile ma kasy, mozna kupic pozadny motor, albo kupic jakies tanie chinskie gowno.

@piotr66666

Że co? Przeciez to wyglada jak jakas maszyna ze Star Treka ^.-

Grue
06-07-2008, 18:40
Yamaha YZF R1 - czarna z elementami karbonowymi <3 Cos pięknego.

Uran of Aurea
06-07-2008, 19:07
Aprilla rs 125 w zupełności wystarczy nie ma potzreby kupywać czegoś większego bo i tak nie będziesz jeździć powyżej 150. Skutery odpadają, ale jak już chcesz skuter to bierz Jamahe Aerox. Co do krążowników i innych pierdzideł to nie kupuj !!!!!!!!!!!! Jak jak kase to se kup Choppera ale krążowniki odapadją. Śmiesznie wygląda dorosły facet jadący na takim małym gównie :D

=eQQ=
06-07-2008, 19:10
Scigara, mialem Yamahe TZR80 niebiesko-czarna ale mi ukradli, teraz czekam do 18 i mamus powiedziala ze dostane taka sama z wieksza pojemnoscia jak przekonam do tego ojca, ktory powiedzial 'nie chce zebys sie zabil a znajac Ciebie to wylozysz sie na drugim zakrecie'. Co prawda to prawda, strasznie kontuzyjny (tak to sie mowi?) ze mnie chlopak, kiedys spieprzylem sie z 15-centymetrowego schodka i polamalem sobie noge w 15 miejscach (2 druty) :D

@Grue

Mamy dosc podobne gusta, od TZR do YZF jeden krok.

/edit
Jak teraz ogladam i porownuje fotki tzr-yzf to nie wiem na co bym sie zdecydowal.

Granteon
06-07-2008, 19:10
Pozostają jeszcze skutery, dużo można z nich wyciągnąc, ale automaty mnie odstraszają...

Chyba, że Simson Skuter, żaden skuter nie dorówna tej maszynie...

Walekifa
06-07-2008, 19:39
Ogólnie nie można powiedzieć lepsze-gorsze. Oba te typy mają swoje zadania i fan motorów może mieć przecież obydwa; p Ale jeśli ty chcesz coś kupić,to polecam na początek Crossa. Bo na ścigaczu łatwiej się zabijesz...

Killuminati
06-07-2008, 19:54
Na motorynce sie mozesz zabic, jak nie umiesz jeździć...

Podsumowanie:

Cross - Do zabawy po bezdrożach, żwirowniach, lasach.
Enduro - Na ulice.
Ścigacz - Żeby poszaleć po ulicach.
Skuter - Żeby dostarczyć z punktu A -> B bezpiecznie.

Grocix
06-07-2008, 20:21
Żaden z motocykli.

@Fintex
Niestety, na drodze zdarzają się wypadki nie spowodowane przez motocyklistów, a giną oni...

Walekifa
06-07-2008, 20:46
Ale na motorynce nie rozpędzasz się do takich prędkości,które nie dają ci żadnych szans w razie czego. Nawet jak jesteś mistrzem.

Vanhelsen
06-07-2008, 21:20
Ale na motorynce nie rozpędzasz się do takich prędkości,które nie dają ci żadnych szans w razie czego. Nawet jak jesteś mistrzem.
Ale tak zwany "element zderzeniowy" może w ciebie z takową prędkością "zmieść" że nie ma szans nawet na ustalenie koloru twojej motorynki

Sacred Platinum Dragon
06-07-2008, 21:49
No w końcu jakiś ciekawy temat. Jak dla mnie samo pytanie jest dziwne, ponieważ sam powinieneś wybrać to ci bardziej przypada do gustu, a nie co ci ktoś doradzi. Osobiście bym wybrał ścigacza. Jak dla mnie na rynku jest tylko jedna marka warta uwagi, a jest nią YAMAHA. Moim ulubionym motorem z serii YZF jest R6 (najlepiej od rocznika 2006, ale i starsza nie pogardzę) i taką właśnie mam sobie zamiar kupić. Z tego co widzę interesują cię chyba mniejsze pojemności, więc mógłbym ci polecić YAMAHA R125. Znajdź sobie grafikę w googlach to się zakochasz od pierwszego wejrzenia.

Koszyk
06-07-2008, 22:08
Ścigacz ścigacz ścigacz! :D

Kawasaki zx 10r <3

Walekifa
06-07-2008, 23:08
Ale tak zwany "element zderzeniowy" może w ciebie z takową prędkością "zmieść" że nie ma szans nawet na ustalenie koloru twojej motorynki

Tak,czy owak szansa znacznie spada; p Kiedy to My nie jesteśmy "elementem zderzeniowym" a możemy się na niego co najwyżej natknąć.

Fintex
07-07-2008, 14:45
@Fintex
Niestety, na drodze zdarzają się wypadki nie spowodowane przez motocyklistów, a giną oni...

Tak samo jak zdarzają się wypadki nie spowodowane przez pieszych a oni giną... życie.

piotr66642
07-07-2008, 15:20
o.O ile odpowiedzi dzienki za tak liczne odpowiedzi no jeszcze nie zdecydowałem sie bo i crosy i ścigacze mi sie podobają. jeszcze jedno pytanie do jakiej pojemności można zarejstrować montor jako motorower? bo słyszałem od jednych że do 50cc3 a od innych że do 125cc3 jak to jest?
@edit
jeszcze jedno czym sie różni enduro od crossa?

Dwik
07-07-2008, 17:04
Ścigacz - jak już umrzeć to z 250 km/h na liczniku =)

Granteon
07-07-2008, 17:23
jeszcze jedno pytanie do jakiej pojemności można zarejstrować montor jako motorower? bo słyszałem od jednych że do 50cc3 a od innych że do 125cc3 jak to jest?

Do 125 ccm jeszcze da rade zarejestrować na motorower na 100%.

Killuminati
07-07-2008, 17:41
^up

Ale to juz jest lekkie przegięcie, i nie zawsze moze sie udac.

Wiem, ze napewno do 80ccm nie ma problemu raczej, ale żeby 125ccm rejestrować na 50 to slyszalem naprawde malo razy, widzialem moze 1 aprilie RS na allegro która wlasnie byla 125 na 50 :P

Uran of Aurea
07-07-2008, 17:58
Enduro = małe koła, ogólne mniejszy

Granteon
07-07-2008, 18:03
^up

Ale to juz jest lekkie przegięcie, i nie zawsze moze sie udac.

Wiem, ze napewno do 80ccm nie ma problemu raczej, ale żeby 125ccm rejestrować na 50 to slyszalem naprawde malo razy, widzialem moze 1 aprilie RS na allegro która wlasnie byla 125 na 50 :P

Jestem na 100% pewny, że 125 ccm można jeszcze rejestrować na motorower - kumpel zarejestrował Suzuki RG, drugi Honde NSR, po za tym zobacz na te skutery o pojemnościach 125 ccm - każdy jest zarejestrowany na motorower. Te starsze motory jak Simson też są o pojemności 125 ccm i są rejestrowane na motorower...

Juzefek
07-07-2008, 18:07
Jak umiesz jeździć i masz trochę wyobraźni to dawcą nie zostaniesz :) Zabić się możesz jadąc Rometem.
Zabić się można idąc pieszo :P Ja też polecam crossa :P

piotr66642
07-07-2008, 18:17
no to już wszystko wiem teraz tylko kupywać. czemu wy zawsze odpisujecie jak jeden odpisze tj. jeden odpisuje a po nim kulku następnych (niechodzi mi to to że odpisujecie to samo) śmiesznie to wygląda

@down
skuter odpada

Vansider
07-07-2008, 18:22
Bierz ścigacza, ale nie myślałeś o skuterze? ;p Też nie są złe, sam mam Apke SR DiTech i sprawuje się świetnie, ładny start, dobry v-max, małe spalanie, i hamulce też są dobre.

=eQQ=
07-07-2008, 19:07
Jesli to twoj pierwszy jednoslad to najmadrzej byloby zebys kupil skuter, poduczyl sie jezdzic i dopiero przesiadl na crossa/scigacza, IMO. Wiem, ze to taka moze i dupna rada, bo sam tez odrazu siadalem na scigare, ale musial Ci to ktos powiedziec, zebys nie byl zaskoczony jak Cie powiezie takie 'gowienko z 80cc' ;P

Co do pojemnosci, to 125cc i motorynka to jakas glupota : o Z tego co pamietam to 2-3 lata temu w Polsce takie pojazdy mozna bylo rejestrowac jako motorynke jesli mialo do max 80cc. No, chyba ze sie troche pokrecilo, znam takie przypadki. Znajomy (niepelnoletni) po zakupie nowego motorka o pojemnosci wiekszej niz 80cc, przy pierwszej rejestracji dal w lape zaprzyjaznionym mechanikom ze stacji diagnostycznej. Oni dawali mu zaswiadczenie z zanizona pojemnoscia, tak aby motor kwalifikowal sie jako motorynka (wiadomo, na wieksze pojemnosci potrzebne prawko a on 18-ki nie mial, wiec kombinowali zeby karta motorowerowa wystarczyla). Potem szedl z tymi papierkami do urzedu i rejestrowal go jako motorower. Proceder moze i dosc prosty, ale cholernie ryzykowny. Przy jakies wiekszej wpadce koles moglby miec niezle problemy, nie mowiac o pracownikach stacji. Ja bym raczej sie nie odwazyl :P

Uran of Aurea
07-07-2008, 19:16
Jesli to twoj pierwszy jednoslad to najmadrzej byloby zebys kupil skuter, poduczyl sie jezdzic i dopiero przesiadl na crossa/scigacza, IMO. Wiem, ze to taka moze i dupna rada, bo sam tez odrazu siadalem na scigare, ale musial Ci to ktos powiedziec, zebys nie byl zaskoczony jak Cie powiezie takie 'gowienko z 80cc' ;P

Co do pojemnosci, to 125cc i motorynka to jakas glupota : o Z tego co pamietam to 2-3 lata temu w Polsce takie pojazdy mozna bylo rejestrowac jako motorynke jesli mialo do max 80cc. No, chyba ze sie troche pokrecilo, znam takie przypadki. Znajomy (niepelnoletni) po zakupie nowego motorka o pojemnosci wiekszej niz 80cc, przy pierwszej rejestracji dal w lape zaprzyjaznionym mechanikom ze stacji diagnostycznej. Oni dawali mu zaswiadczenie z zanizona pojemnoscia, tak aby motor kwalifikowal sie jako motorynka (wiadomo, na wieksze pojemnosci potrzebne prawko a on 18-ki nie mial, wiec kombinowali zeby karta motorowerowa wystarczyla). Potem szedl z tymi papierkami do urzedu i rejestrowal go jako motorower. Proceder moze i dosc prosty, ale cholernie ryzykowny. Przy jakies wiekszej wpadce koles moglby miec niezle problemy, nie mowiac o pracownikach stacji. Ja bym raczej sie nie odwazyl :P

na 125cc jest prawko od 16 lat :p tylko trzeba egzamin zdać

Granteon
07-07-2008, 19:44
Jeżeli miałbym brać coś na początek to na twoim miejscu wziąłbym se Suzuki RG.

piotr66642
07-07-2008, 19:55
@up
jaki to ma v-max, jaki start (czy szybko sie rozpędza) bo nawet niezłe a i ile to ma pojemności

Granteon
07-07-2008, 20:04
@up
jaki to ma v-max, jaki start (czy szybko sie rozpędza) bo nawet niezłe a i ile to ma pojemności

Są różne wersje, mi oczywiście chodzi o Suzuki RG 80, czyli 80 ccm. Kumpel swoim (80 ccm) około 100km/h spokojnie ciągnie. No nie jest to taki szybki motor, żeby mierzyć mu start, ale z tego co sprawdzałem to dosyć szybki.

Edit: Jeżeli chodzi Ci o motory, które można rejestrować na motorower i masz dużo kasy, to pomyśl jeszcze nad:
- Yamaha TZR 50/80/125
- Aprilia RS 50/80/125
- Honda NSR 80/125

=eQQ=
07-07-2008, 20:21
@up

Lol, to ma byc fajne? Masz spaczony gust ;] Juz lepsza Aprilka RS, chociaz ja mojej bylej Yamaszki na nic bym nie zamienil <3 Masz do porownania:

Twoj Suzi RG (80)

http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20%20A/Suzuki%20RG%20125%20Gamma%2091.jpg

Yamaha TZR

http://c.wrzuta.pl/wm19707/583a46a2002a3d5f45f857af/yamaha%20tzr?type=i&key=1lRu1Bq1jP&ft=d

Ja nie wiem co ty widzisz w tym kwadratowym RG :|

/edit
@Up
O, widze ze editnales. Nawrociles sie, odpuszczam Ci grzechy.

Granteon
07-07-2008, 20:29
Tak, ja napisałem RG, jeżeli miałby to być motor na początek - nie drogi, nie starsznie szybki itd. Zresztą tutaj cena jest bardzo ważna Suzuki RG kosztuje ok. 2500 zł, a Yamaha TZR ok. 6000 zł

Killuminati
07-07-2008, 22:09
Chlopaki, nie każdy ma nadzianych rodziców, którzy kupią 15 latkowi motorek za 9 kołka :-)

Luka$ek
07-07-2008, 22:40
Kup se rower :D najlepiej BMX'a xD Premium Duo :D,ekologiczne i fajniejsze :D

piotr66642
08-07-2008, 11:44
@=eQQ=
no yamaha ładniejsza noto takie same pytanie vmax pojemność itp.?

Fintex
08-07-2008, 12:53
A co Ci wujek google zrobił, że z niego nie korzystasz ?

Killuminati
08-07-2008, 13:13
@=eQQ=
no yamaha ładniejsza noto takie same pytanie vmax pojemność itp.?

Jak to pojemnosc? Nie określiłeś się, ile masz lat, czy chcesz motor na prawko, czy na kartę motorowerową? Jak juz powiedzielismy, jesli masz ponizej 18 lat to obowiązują Cię motory do 125ccm.

@Ciekawostka

Czy teraz prawko na motory nie jest od 23 lat?

Fintex
08-07-2008, 13:24
Słyszałem, że od 2009 ma być od 24 lat. Trzeba się śpieszyć :D

piotr66642
08-07-2008, 13:24
@all
motor na karte motorowerową

Killuminati
08-07-2008, 13:43
@up

No to dla mnie głupotą jest się pytanie jaka pojemność.

Na początek bym brał Suzuki RG, a nie jakiś drogi motorek za 6k.

Walekifa
08-07-2008, 14:05
Nie ma motorów na kartę motorowerową chyba. Są na Prawo jazdy Kategorii A1 - od 16 lat do pojemności 125. i już.

A jeśli się mylę,to pytanie z tematu jest bezsensowne ^^ Ścigacz o pojemności nie większej niż 125?

Granteon
08-07-2008, 19:44
Za 6k można samochód kupić, a nie motorower :)

Killuminati
09-07-2008, 02:10
@up

Co racja to racja, chociaz pewnie i tak rodzice sponsorują.

@Walekifa

Z tego co wiem, to ma wejsc to niedlugo, w tym roku jeszcze niektorzy moi kumple sie zalapali na zwykla motorowerową, za rok (?) ma być kategoria A1 i ma kosztować tyle co prawko bodajże, teraz za kartę się nie płaciło.

Chłopak sie pyta czy Crossa brac? na co? na ulice? zapomnij :P Bierz coś ala ścigacz bądź Enduro, Suzuki RG, Yamaha DT, chodź te są stosunkowo stare ;P

Xelius
09-07-2008, 08:54
Jeśli nie Cross i nie Ścigacz to kup sobie Enduro. Yamaha DT 125 zarejestrujesz na 50 (trzeba dać w łape albo... znajomości). Kupujesz do Yamszy oponki szosowe... Gdy chcesz pojeździć na szosie nakładasz oponki szosowe a gdy w lesie itp. to kostke ;)

Granteon
09-07-2008, 09:09
Bierz coś ala ścigacz bądź Enduro, Suzuki RG, Yamaha DT, chodź te są stosunkowo stare ;P

No i co z tego, że stare? Człowieku, mi by starczyła ETZ 150, wiem, że innym nie, bo "stara i brzydko wygląda"...

Killuminati
09-07-2008, 13:14
Uwierz Grant, że mi też. Yamahy nie dawałem, bo po tym co zaobserwowalem ludzie doradzają mu motory za 6koła z 2000roku, więc pewnie splunął by na taką Yamaszke, a prawda jest taka, że motorek jest super.

Mi się np. zajebiście podoba :P ALE LICZY SIE SZPAN!... >.>

No i tak jak napisał Xelius, za zarejstrowanie na 125 trzeba też wyłożyć trochę kasy, bo tak poprostu to nikt nie zarejestruje. Po to jest ograniczenie do 50ccm, zeby tego przestrzegano ^^

Mapa_Europy
09-07-2008, 13:19
Słyszałem, że od 2009 ma być od 24 lat. Trzeba się śpieszyć :D

Tak, ale jesli masz 2 lata na motorowerze bez żadnych wykroczeń, możesz zdawac po staremu czyli od 18 lat.

@offtop
Możecie polecić mi jakis Crossik i Ścigacz? Najlepiej z jakims linkiem na allegro :) Na nic wiecej nie moge sobie pozwolic jak 50cc..

Killuminati
09-07-2008, 14:18
Na Crossach to się zbytnio nie znam, ścigacz?

Zależy ile masz mamony na wydanie? :P

Aprilia RS za 6klocka, motorek w pyte. (http://www.allegro.pl/item389749617_aprilia_rs_125_50_po_tuningu_160ccm_ zadbany_.html)

Suzuki RG, mi sie tam podoba. (http://www.allegro.pl/item395519903_suzuki_rg_125_f_1995r_nie_nsr_cb_ts_ mtx_kmx_.html)

To samo tu :-P (http://www.allegro.pl/item393518594_suzuki_rg_125_50_motorower_nie_rs_cb r_ybr_nsr_.html)

Poszukaj na Allegro, jakichś motorków Cagiva Mito, Honda CBR, Yamaha TZR.

Te motorki nie są tanie, odrazu przestrzegam. Ew. jeśli mniej kasy:

Suzuki RG, tylko tańsze. (http://www.allegro.pl/item393485260_suzuki_rg_80_1994r_pelna_dokumentacj a_.html)

Niestety jak we wszystkim, jeśli mało warty, to i pewnie starszy, ale nie warto przywiązywać duzej uwagi do wieku, bo taki motorek może być 2 razy lepszy niż taki nowy, bo właściciel o niego dbał, a taką Aprilie dorwał dzieciak i ją katował. Warto najpierw pojechać, zobaczyć, przejechać się, czy pasuje, czy nie za mocny, na sam początek najlepiej się doświadczyć na skuterach, później przesiąść się na coś manualnego, np. takie suzuki RG. Co do Suzuki, silniki są masakryczne, nie do zabicia, czego nie ma np. w Apriliach, no i części. Wiadomo motor/samochód to skarbonka bez dna. Ja bym się zastanowił nad tym suzuki za 2,5, naprawdę ładne ^^ Tylko wiadomo, do włoskich motorów części są droższe niż od japońskich.

Granteon
09-07-2008, 17:02
Tak, ale jesli masz 2 lata na motorowerze bez żadnych wykroczeń, możesz zdawac po staremu czyli od 18 lat.

@offtop
Możecie polecić mi jakis Crossik i Ścigacz? Najlepiej z jakims linkiem na allegro :) Na nic wiecej nie moge sobie pozwolic jak 50cc..

Na początek powiedz ile chcesz przeznaczyć kasy na motor...

Przemek9596
09-07-2008, 21:36
Mój kumpel miał podobny dylemat i wybrał ściagawke. Honda NSR 125cc. Jest zadowolony;) zrezygnował z crossa ponieważ wg jego za dużo do niego się dokłada kasy. Zresztą zależy do czego Ci potrzebny ten motor ;p

Jak umiesz jeździć i masz trochę wyobraźni to dawcą nie zostaniesz :) <Zabić się możesz jadąc Rometem>.

Masz cos do rometa ? xD ja sam mam z 79 i jakos jezdzi i mu kitu nie wciskaj bo to lepsze od crossa i scigacza xDDD

Dego
09-07-2008, 22:44
Inne- wybralbym Maxiskuter ; ) czyli skuter o pojemnosci 125ccm> a na twoim miejscu to sym brał Super Moto jest to Cross z założonymi oponami szosowymi

pzdr

Sacred Platinum Dragon
09-07-2008, 22:54
Mimo, iż mam już prawo jazdy kat. A to mam zamiar sobie kupić Yamahe R125. Dlaczego 125, a nie coś większego? Znam siebie i wiem, że jakbym miał mocniejszy motor to bym z niego wszystko wycisnął. Zawsze to będzie jakieś ograniczenie 135 km/h jak dla mnie wystarczy.

YAMAHA R125

http://www.motorcycle-usa.com/Photos/2008-YZF-R125-static-03_tcm.jpg

http://smokeypecker.com/wp-content/uploads/2007/09/2008-yzf-r125-action-02_tcm26-208765.jpg