Pokaż pełną wersje : Gitara klasyczna - taby.
Poszukuję prostych tabów dla początkującego gitarzysty (gra od tygodnia). Opanował już motyw z Godfathera i szuka czegoś w ten deseń. Proste, znane utwory (najlepiej bez bicia, bo jak twierdzi "ma ich od uja"). Jak w temacie - gitara klasyczna.
Batman666:
Idź sobie porozmawiać z google.pl i nie zaśmiecaj tematu, dziękuję.
Vyohman:
Od takiego pisania biceps też Ci nie urośnie ;]
Walekifa:
Dziękuję za radę, jedyną ;)
Batman666
15-07-2008, 22:41
WWW.GOOGLE.PL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Od grania na gitarze lvl nie rośnie ;/
Walekifa
15-07-2008, 23:58
Ja bym polecił jakąś książeczkę do nauki. Kosztują chyba nawet kilka zł. A są tam podstawowe,proste melodie na początek.
Granteon
16-07-2008, 13:44
www.chords.pl - trzeba się zarejestrować (za darmo oczywiście) jest PEŁNO tabów na gitare. Jeżeli chodzi o początki z gitarą to proponuje zrobić tak: Na początku nauczyć się tych prostych akordów m.in. E, e, A, a, C, d, G, jak nauczysz się je grać to spróbuj tworzyć se jakieś własne "pioseneczki" z tych akordów, później naucz sie barrowych (np. F, H, Fis, Gis itd.) wtedy już będziesz spokojnie grał większość piosenek. Sam tak zaczynałem. Ewentualnie jak się nauczysz tych łatwych akordów to możesz powoli grać piosenki, które się z nich składaja, np. T.Love - Jest super.
Spis akordów - http://gitara.terramail.pl/akordy.HTM
Jaką masz gitarkę? :)
Dark Sven
16-07-2008, 13:50
Po co płacić? Lepiej wejść na stronę w stylu ultimate guitar ;s.
Batman666
16-07-2008, 13:54
albo sciagnij sobie scrackowane Guitar pro 5 i sciagasz piosenki na google wklejasz tam , i ci samo gra pokazuje itp
Jaką masz gitarkę? :)
To nie ja, tylko kolega, ale posiada Yamahe C30M.
Dziękuję za pomoc ;)
Edit:
Proszę o większy nacisk na tytuły łatwych do zagrania piosenek, taby raczej nie stanowią problemu do znalezienia.
Granteon
16-07-2008, 15:19
Dobry wybór. Na początek idealna.
jak umie takie akordy jak E,G,d, to niech się nauczy good riddance grindeja. Łatwe a bardzo fajnie brzmi =] Na tubie chyba są jakieś tutki.
nie_pozwol
16-07-2008, 18:12
Tabulatur niestety nie mam, ale zaproponuje kilka prostych piosenek dla początkującego gitarzysty, bez problemu powinieneś je znaleźć w internecie.
-"Jak dobrze nam zdobywać góry"
-"Gdzie strumyk płynie z wolna"
-"Płonie ognisko w lesie"
-"Gdybym miał gitarę"
-T.Love - "Jest super"
Napiszę jeszcze kiedy coś więcej sobie przypomnę, ww. przykłady to najbardziej znane z tych, które przyszły mi w tej chwili do głowy.
Pozdrawiam.
Granteon
16-07-2008, 19:06
albo Habakuk - Rozczochrany łeb :)
Partia akustyczna z Knocking on Heavens Door by Guns'n'Roses, Włosy by Kubuś Sienkiewicz itp... Stare szlagiery są najlepsze.
ja tam na początku grałem non stop motyw z "come as you are" ;), cos dla zupelnie zielonych i oczywiscie od razu potem zamiast grzecznie klepac gamy albo akordy to wziolem sie za "afraid to shoot strangers" Iron Maiden (piekna solowka), a jesli chcesz przed kims zaszpanowac albo kogos zachwycic to proboj juz grac "nothing else matters", juz po samym intrze zakochujesz sie w tej melodii ;)
Smoke On The Water w wykonaniu Deep Purple świetnie brzmi na akustyku.
A na początki proponuję Love In Vain The Rolling Stonesów.
Sam gram od 3 miesięcy, co ciekawe też sobie Yamahe CM30 kupiłem :D. Co do tabów ja na początku grałem to:
SOAD - Atwa
E ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|
H ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|
G ||----2---|----1---|----4---|----5---|----7---|----5---|----4---|----2---|
D ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|
A ||--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|
E||-2----2-|-0----0-|-4----4-|-5----5-|-7----7-|-5----5-|-4----4-|-2----2-|
Ładnie brzmi i dość łatwe.
Co do innych kawałków to możesz spróbować:
Scorpions - When the Smoke is Going Down
Rolling Stones - Paint it Black (intro)
Ta muzyczka z Mario Bros na NESa
Intra do hitów Metallici, czyli One i Enter Sandman, NEM może być za trudne.
Możesz też spróbować Stairway to Heaven, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Co do kolegów, tudzież koleżanek up nie zgodzę się do Knocking on Heavens Door. W moim odczuciu to ciut za trudne jest.
@down
Dzięki, że zauważyłeś.
Rethfing on Aldora
05-08-2008, 22:05
@up
Mogłeś dodać, że najgrubsza struna jest przestrojona na dźwięk D (pierwotnie z dźwięku E). Uniknie to zamętu ;)
gavreonien
05-08-2008, 22:32
I to, że u nas struna "B" jest popularnie zwana struną "h".
@Reg
Knockin' jest zdecydowanie łatwiejszy od Stairway~...
Możesz też spróbować Stairway to Heaven, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Bzdura, Schody do Nieba to druga piosenka jakiej się nauczyłem. Trochę się namęczyłem, ale za trudne bynajmniej nie było.
Rethfing on Aldora
05-08-2008, 23:29
Gitara klasyczna to raczej na początku od akordów a nie solówek jest..
A kto mówi o solówce? Stairway jest zresztą praktycznie całe na akordach (rozłożonych). Poza solówką - całe do zagrania na klasyku.
No i zawsze można Schody spankować ^^
Sciagnij Guitar Pro 5 i wbijaj na strone http://911tabs.com
Intra do hitów Metallici, czyli One i Enter Sandman, NEM może być za trudne.
Jeszcze większa bzdura.
@up
Człowieku jaka bzdura... Tam aż się roi od hammer on i pull off. Zresztą trzeba bardzo szybko paluchami przebierać. Nie sądzę, że to jest dla początkujących.
gavreonien
06-08-2008, 13:21
W NEM szybkie przebieranie palcami? Nawet solo jest tam łatwe...
ja tam na początku grałem non stop motyw z "come as you are" ;), cos dla zupelnie zielonych i oczywiscie od razu potem zamiast grzecznie klepac gamy albo akordy to wziolem sie za "afraid to shoot strangers" Iron Maiden (piekna solowka), a jesli chcesz przed kims zaszpanowac albo kogos zachwycic to proboj juz grac "nothing else matters", juz po samym intrze zakochujesz sie w tej melodii ;)
Tak, kocham tych 'gitarzystów', którzy 'grają' Nothing Else Matters płynnie, aż do tego cudownego h na pierwszej strunie, a potem się sypią. Tego powinni zakazać.
Jakieś tam Domy wschodzącego słońca, większość utworów Nirvany, by przećwiczyć akordy. By ćwiczyć solówki... no cóż - tutaj albo nauczyciel, albo samodzielna nauka improwizacji, bo uczenie się solówek na pamięć to IMO domena osób średnio kreatywnych i szpanerów.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.