Pokaż pełną wersje : Globalne ocieplenie, katastrofy itd.
Granteon
16-07-2008, 15:00
Jak powszechnie wiadomo, klimat na naszym globie ulega ciągłym zmianom. Powody są różne. Od zwykłych nieuchronnych procesów, które ziemia doświadczała na przełomie lat i nadal doświadcza po przez ingerencje człowieka w przyrodę, zmiany klimatyczne co pociąga za sobą szereg katastrofalnych skutków w odniesieniu do naszej planety, przyspieszając tym samym proces powstawania tych że zmian.
"Ocieplenie o ok. 1,3 °C jest nieuniknione ze względu na obecną koncentrację dwutlenku węgla w atmosferze. Musimy zatrzymać ocieplenie poniżej 2°C, aby zapobiec najgorszemu scenariuszowi zmian klimatycznych."
"Jeśli emisje gazów nie zostaną zatrzymane, zmiany zachodzące w klimacie przez następne 100 lat będą szybsze niż dotychczas nam znane."
"Istnieje duże prawdopodobieństwo, że mechanizm klimatycznego sprzężenia zwrotnego przyniesie w rezultacie jeszcze szybsze i nieodwracalne zmiany klimatu. Zjawisko to polega na tym, że gazy cieplarniane absorbują promienie odbite od powierzchni Ziemi, co doprowadza do wzrostu temperatury; efekty wtórne związane ze zwiększoną ilością pary wodnej w atmosferze mogą spowodować zmianę w pokrywie chmur, zatrzymywanie jeszcze większej ilości ciepła i w efekcie dalsze zmiany klimatyczne. Nikt nie wie ile czasu trzeba, by globalne ocieplenie klimatu doprowadziło do tego najczarniejszego scenariusza."
~ Greenpeace
Elektrownie atomowe, pojazdy spalinowe - m.in. to prowadzi do globalnego ocieplenia, a globalne ocieplenia prowadzi do wielu katastrof takie jak: tornada, tajfuny itp. Widzimy co dzisiaj dzieje - duża ilość w/w zjawisk, naprawdo dużo osób straciło przez to życie, jeżeli takie rzeczy sie dzieją już dzisiaj to wole nie myśleć co się bedzię działo za 20-50 lat. Nasz wpływ na to ma mało znaczenie, nie jesteśmy w stanie zaprzestać np. produkcji prądu przez elektrownie atomowe, ponieważ dotychczasowa produkcja oznacza bardzo duże zarobki - widać przez to jakie znaczenie mają pieniądze w dzisiejszych czasach. Według mnie ludnośc świadomie dąży do samounicestwienia.
Chiałbym wiedzieć co Wy myślicie na ten temat.
Sadze ze Greenpeace jest nieobiektywnym zrodlem informacji.
Na poczatek dla zaznajomienia sie z tematem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrowersje_wokół_globalnego_ocieplenia i http://pl.wikipedia.org/wiki/Globalne_ocieplenie
eisscheriann
16-07-2008, 15:33
Według mnie ludnośc świadomie dąży do samounicestwienia.
Świadomie czy nie, jedyne co może zniszczyć naszą cywilizację, jesteśmy my, ludzie.
MiszczTibijski
16-07-2008, 15:37
I fajnie :)))
Granteon
16-07-2008, 15:37
Świadomie czy nie, jedyne co może zniszczyć naszą cywilizację, jesteśmy my, ludzie.
Więc ją niszczymy...
I fajnie :)))
Co w tym fajnego?
Ja tam obecnie mieszkam w centrum Polski, a chcialbym nad morzem, takze czekam na to ocieplenie!
Granteon
16-07-2008, 15:41
Chciałbym, żebyście podeszli poważnie do tematu, a nie się wygłupiali...
Rincewind
16-07-2008, 15:42
W jaki sposob elektrownie atomowe przyczyniaja sie do globalnego ocieplenia?
A co do niszczenia Ziemi przez ludzi to przeciez zadna nowosc.
Eee... co mają elektrownie atomowe do globalnego ocieplenia? Raczej budowa elektrowni atomowych pozwoli na mniejszą emisję dwutlenku węglu i innych gazów... Polecam lekturę artykułów ludzi którzy się na tym znają i bynajmniej nie chodzi mi o fachowców z onetu.
PS. Bynajmniej jest dobrze użyte w tym kontekście :cup:
Dan the Automator
16-07-2008, 15:49
Wierz dalej greenpeace'owi, daleko zajdziesz.
Przecież klimat ociepla się od epoki lodowcowej przez cały czas. W środkowej europie, w średniowieczu w lat maksymalna temperatura wynosiła ok 20 stopni. Teraz owszem, postępuje to szybciej. A wszystko przez cywilizację, której nie da się powstrzymać. Tyle w tym temacie. Można zabiegać o środki, które by to w jakiś sposób hamowały, ale na dłuższą metę to nie ma siły. Co ma nastąpić... Nastąpi. ; )
Jakoś nigdy mnie to nie ruszało. Argumenty typu: 'więc lejesz na to w jakich warunkach będą żyć Twoje dzieci' też nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Na chwilę obecną mam inne kłopoty na głowie, po co sobie zawracać ją czymś, na co i tak nie mam wpływu, tylko cała cywilizacja?
To elektrownie atomowe sa az tak zle i tak zanieczyszczaja srodowisko? Dziwne, mnie uczyli, ze sa o wiele lepsze dla srodowiska niz inne :/ A elektrocieplownie czy elektrownie na wegiel? Wytlumacz mi o co tu chodzi bo juz niepaietam xD? :P
@down
Tez tak sądze...
kaxiorek
16-07-2008, 16:15
@up
wielu uważa, że elektrownie atomowe są złe bo używa się w nich substancji radioaktywnych. Jeżeli odpady są bezpiecznie składowane to elektrownie atomowe są o wiele lepsze dla środowiska(turbiny napędzane są para ;p).
greenpeace ma to do siebie, ze prostestuje tylko tam gdzie zaplaca
I nie zdążymy uciec na marsa :( technika nam zabrania.
Co bedzie to bedzie.
Ocieplenie jest, było i będzie. To nieuniknione. Tak jak już napisał pan G, klimat ociepla się od ostatniego zlodowacenia. Będzie się robić coraz bardziej gorąco a potem, będzie następne zlodowacenie. Historia się powtarza. A zieloni dalej będą zieloni i będą nam wmawiać że to nasza wina.
Btw, czemu ludzkość nie dopuszcza badań nad modyfikacjami komórek ludzkich? Strach przed nowym gatunkiem?
To nie do powstrzymania. Nie zabronisz ludziom jeździć samochodami :/
Ojciec Dyrektor
16-07-2008, 17:16
Proszę bardzo ... Japończycy wielce wynaleźli auto na wodę. Co za problem dać do masowej produkcji.
Co do samej organizacji Greenpeace; uważam ich za bandę debili i kretynów, "nie wycinaj drzewka ... daje tlen" i potem ludzie się skarżą, że nie ma dróg, autostrad, obwodnic ... sprawa Rospudy; że ktoś tym ekologom nie dał w papę to ja sie dziwie ... wyszli na drzewa ? ściąć drzewa ! Elektrowni atomowej nie ... bo odpady są radioaktywne ... ale szczegół, że to najczystsza energia (po energii słonecznej, wodnej i geotermalnej) ... bo wybuchnie i koniec świata ! To nie ZSRR, że się o to nie dba ! Wystarczy popatrzeć na Francję, Japonię ... Jak będę Premier to wybuduję 10 takich ... Amen.
P.S zanim coś napiszesz odnośnie mojej wypowiedzi popatrz na mój podpis.
@up
Tylko, że te samochody pewnie są bardzo drogie :/
Ale co do reszty to masz racje.
Granteon
16-07-2008, 17:33
Wybaczcie, że pomyliłem się z tą elektrownia atomową.
@UP
Tak słyszałem o tym, tylko, że tym autem nie można sie poruszać po drogach, bo nie można tego zarejestrować, ponieważ nie posiada jakiś tam elementów od silnika spalinowego.
kaxiorek
16-07-2008, 17:39
@ojciec dyrektor xd
Powiedz kiedy będziesz kandydował do sejmu, a zagłosuje.
ps. ten twój ps to odnosnie UB czy twojej racji towojszej niz mojeszej? :P
Obecnie cała ta ekologia to jedynie pieniądze, więc słuchanie ludzi z grinpisow czy innych organizacji 'pr0ekologicznych' to przejaw glupoty :)
I tak marnie skończymy! :o
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=184996
Granteon
16-07-2008, 19:05
Nie trzeba słuchać ekologów, żeby przewidzieć co sie będzie działo za 30 lat...
Dark Sven
16-07-2008, 19:12
Auta na wodór? Przecież to nie jest problem, by auta zostały wprowadzone do masowej produkcji. Problemem jest dostępność stacji, na których takowy wodór się sprzedaje.
Granteon
16-07-2008, 19:19
@UP
Auta na wodę, a nie na wodór...
Shanhaevel
16-07-2008, 19:30
@up
Na wodór też są i to od dawna.
@ontop
Greenpeace to zakłamana i poniekąd terrorystyczna (: P) organizacja. Klimat się ociepla i mała w tym wina ludzi, równie dobrze można wsadzać krowom korki w dupę, żeby nie pierdziały, bo są przyczyną globalnego ocieplenia.
Al Gore heh.
Proszę bardzo ... Japończycy wielce wynaleźli auto na wodę. Co za problem dać do masowej produkcji.
Żartujesz? Wiesz jakim petrochemia jest wielkim biznesem? W życiu nie dopuścilby do tego, by ktoś im zabierał kasę takimi wynalazkami.
Btw, czemu ludzkość nie dopuszcza badań nad modyfikacjami komórek ludzkich? Strach przed nowym gatunkiem?
Grałeś w Bioshocka? : )
Granteon
16-07-2008, 19:33
Klimat się ociepla i mała w tym wina ludzi
Nie rozśmieszaj mnie... To nie jest naukowo udowodnione, nie tylko przez Greenpeace...
Wiecie co, ostatnio ogladalem program prowadzony przez (i tu sie moge mylic, jednak sadze ze sie nie pomylilem bo w trakcie programu byly pokazywane urywki) niedoszlego prezydenta USA, ktory kandydowal wraz z Bushem wczesniej. Ogladalem to CHYBA na tvp 2. Obejrzalem caly, dosc dlugi program.. i zaniepokoilem sie i to bardzo. O efekcie cieplarnianym zdawale sobie sprawe, ale nie sadzilem ze ma to az taki wymiar. Jesli chcecie wiecej sie na ten temat dowiedziec to poszukajcie informacji o nim i jego programie w necie. On z tym programem jezdzi po calych stanach a nawet swiecie.
Mam tylko nadzieje ze to cos pomoze bo to co on pokazal jest naprawde zatrważające.
Co do samej organizacji Greenpeace; uważam ich za bandę debili i kretynów, "nie wycinaj drzewka ... daje tlen" i potem ludzie się skarżą, że nie ma dróg, autostrad, obwodnic ... sprawa Rospudy; że ktoś tym ekologom nie dał w papę to ja sie dziwie ...
Ja się dziwię, czemu niektórzy jeszcze chrzanią takie bzdety i nie wstydzą się tego. Oglądałeś polską wystawę Expo? Czym zachęcaliśmy? Środowiskiem. Czymś innym niż watachą betonu i zabytków. Naturą. Ale lepiej to wyciąć, prawda? Płacić za to olbrzymi kary, stracić dofinansowania...
Co do greanpeace - przesada w drugą stronę. Nie zagłębiam się co do nich, więc nie będe mówił czy to ekoterroryści, idioci czy geniusze i obrońcy. Ale nie sa obiektywni to jest pewne
Co do ocieplenia klimatu - Klimat się owszem ociepla cały czas i to sam z siebie. Jednak dzięki emisji spalin, itd. przyspieszamy ten proces. I to dość mocno. Procesu tego nie da się zatrzymać, ale niegłupie byłoby spowolnienie go na tyle, by ludzkość zdołałą stworzyć jakiś system, któy pozwoli cywilizacji przetrwać. Choć z drugiej strony, wszystko do piachu... Zasłużyliśmy sobie :P
Problem z człowiekiem jest jeszcze jeden - całkowite niszcznie otoczenia - zażynamy wszystkie gatunki, poza tymi, których nie jesteśmy w stanie zatłuc swoim zachowaniem (częśc owadów, itd). Jeśli coś takiego się będzie utrzymywać to przetrwanie jakichkolwiek form życia przy następnej klęsce będzie niemożliwe. Szkoda trochę, choć to raczej naturalne. Zapewne nie pierwsi i nie ostatni. Szkoda tylko, że z głupoty
Grałeś w Bioshocka? : )
Nie, mój blaszak nie pociągnie.
Nie rozśmieszaj mnie... To nie jest naukowo udowodnione, nie tylko przez Greenpeace...
Więc zabij mnie żebym nie tworzył tego cholernego CO2. Głupi tok myslenia.
@down:
Nie żebym Ci znowu wjeżdżał na ambicje ale ty sie wszystkim interesujesz. A to co nam tu przedstawiłeś to materiał na miare podstawówki.
@edit, down:
Myśle, że jeśli jest to twoja pasja to powinieneś zabłysnąć czymś z poza materiału w szkole. Jeśli tak wygląda 'pasja' czy 'interesowanie się czymś' to może ja powiem czym się nie interesuje, tak będzie szybciej.
Mystlich
16-07-2008, 21:26
Tak sie składa , ze sprawą globalnego ocieplenia sie interesuję xd
Jak wiadomo globalne ocieplenie jest spowodowane "nadmiernym" efektem cieplarnianym. CO2 i Freon są głównymi sprawcami. CO2 dostaje isę do warstwy ozonowej i tworzy tak zwaną "szklarnię" dzieki czemu promienie słoneczne jeśli dotrą do powierzchni Ziemii to odbijają si od niej , ale nie opuszczają ziemskiej atmosfery.
Z kolei Freon powoduje dziury ozonowe , które wywołują topnięcie lodowców i pożary lasów tropikalnych.
Poziom mórz podnosi sie przez to , że ta cała "masa gorącego powietrza" zatrzymana przez CO2 + dziura ozonowa powodują topnięcie masy lodowej na obydwu biegunach. Przez to zwyrza sie ilość masy wodnej........
Mimo że grozi nam globalne ocieplenie to grozi nam również EPOKA LODOWCOWA:
Jak wiemy skład wody z lodowców stanowi słodka woda. Ta nadmierna jej ilośc w oceanach spowoduje w przeciagu 100 lat zanik prądu oceanicznego "Golfstromu" czy jakos tak a to spowoduje ochłodzenie sie Europy;)
Jesli ktoś chce ze mna o tym pogadać to zapraszam na GG: 9387639
Globalne Ocieplenie to moje hobby więc mogę podzielic się swoimi informacjami z wami ;)
@up
Chyba nie myślisz , ę napisze tu referat o Globalnym Ociepleniu ;d
Pokromca_dragonuw
16-07-2008, 21:32
Tylko nie zapominajcie o biznesie który jest wszędzie, jestem pewien, że napewno tu nie chodzi o ekologię i lepsze życie tylko o zbijanie kasy. To tak jak torebki foliowe (złe, złe, złe) ale przy produkcji tych ekologicznych dostaje się więcej niebezpiecznych substancji do atmosfery natomiast foliowe po zużyciu można palić (dodatkowa energia), a ekologiczne biodegradowalne nie chcą się palić... Już wiecie jak ludzie na tych ekologicznych kasę biją? To o czym napisałem to nie jest moja teoria ale wielu profesorów z przeróżnych uniwersytetów na świecie...
Co do samochodów to studenci z pewnego kraju (nie pamiętam) opracowali bardzo dobry pojazd na prąd, ale co z tego skoro dostali kilka milionów od właścicieli złoż ropy naftowej. I projekty są teraz własnością tych właścicieli i leżą głęboko w sejfach i nie zostaną zrealizowane dopóki ropa jest i są z niej pieniądze.
I nie zapominajcie o jednym ale auta na prąd to tak naprawdę u nas ekologiczne by nie były wcale bo prąd mamy z węgla, ekologicznej energii jest bardzo mało w Polsce (turbiny wiatrowe, elektrownie wodne). U nas samochody na prąd by raczej dużo nie pomogły.
Co do co2 to podobno ludzie emitują tylko jakieś 3% reszta to wulkany itp. poszukajcie sobie w internecie odnośnie wulkanu który się uaktywnił w maju tego roku i zobaczcie ile dymku do atmosfery wywalił ;) nawet znalazłem http://www.boston.com/bigpicture/2008/06/chaiten_volcano_still_active.html
http://img104.imageshack.us/img104/9329/chaiten11an6.jpg
Kto jest za dożywociem dla tego wulkanu? Popatrzcie ile co2 nam dał jakby nie wiedział, że jest globalne ocieplenie i trzeba się ograniczać. Na pal z nim.
Shanhaevel
16-07-2008, 21:59
Z kolei Freon powoduje dziury ozonowe , które wywołują topnięcie lodowców i pożary lasów tropikalnych.
Nieprawda, zanik warstwy ozonowej może spowodować zmiany nowotworowe w organizmach wskutek działania promieni UV.
Mystlich
16-07-2008, 22:03
@up
Nietylko....UV to promienie słoneczne , które powodują topnięcia i pożary....jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment ;)
UV ogrzewa na maksa wszystko co napotka na swojej drodze;)
@Mystich
UV to ultrafiolet...http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolet
jest szkodliwe dla zdrowia zwłaszcza dla wzroku...
@topic
Ziemia od zawsze sie ocieplała tylko technika "powiedziała" to ludziom i zrobiła sie panika...
Jak wiadomo globalne ocieplenie jest spowodowane "nadmiernym" efektem cieplarnianym.
I juz na poczatku posta chrzanisz, to jedno i to samo. Nawet nie chce mi sie czytac takich ignorantow.
@up
Nietylko....UV to promienie słoneczne , które powodują topnięcia i pożary....jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment
UV ogrzewa na maksa wszystko co napotka na swojej drodze
Ta, TYLKO promienie UV topia lod. =]]
Też należę do zwolenników anty-greenpeacu. Tacy szanowni ludzie biegają w koło, gadają o bzdurach, tworzą jakieś kółka ekologiczne, a tak naprawdę nic praktycznie to nie da. Globalne ocieplenie jest w/w faktem zachodzącym w koło. Argument z nowotworami? Śmieszne. Kto powiedział, że w Prehistori, Starożytności, ba!- w Średniowieczu- ludzie na niego nie chorowali? Po prostu argument bo argument. Mamy globalne ocieplenie, ale jest też zlodowacenie, oraz zmniejszenie ocieplenia przez Pacyfik- tzn. wiatr (czy coś takiego) pochodzący z jego południowych i najbardziej północnych części. Oraz innych oceanów. To, że moje dzieci mogą nie zobaczyć zielonych drzewek jest jednym z nielicznych powodów, które mnie przekonują, albo raczej pozwalają akceptować greenpeace.
zostawcie greenpeace w spokoju. oni sa jak sekta ojca directora - powie "rzad zly" to moher komando ruszy do boju. z ta roznica ze directora upuscili na podloge po porodzie a szefostwo GP interesuje tylko kasa. Nie podoba sie konkurencyjny przewoznik towaru droga morska? idz do gp, daj kase a przypna sie do czego popadnie i z haslami obrony pingwinow spowoduja opoznienia. problem w tym, ze te szeregowe pajace mysla, ze dzialaja dla slusznej sprawy. lajf is brutal
666Madafaka666
16-07-2008, 23:58
@UP
Auta na wodę, a nie na wodór...
Z czego jest woda?
@up
Moher Komanda RoX, odpierdol się od nich.
Shanhaevel
17-07-2008, 00:19
@up
Nietylko....UV to promienie słoneczne , które powodują topnięcia i pożary....jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment
UV ogrzewa na maksa wszystko co napotka na swojej drodze
Co ty pieprzysz? Ciepło jest przenoszone przez podczerwień, czyli przez dokładne przeciwieństwo ultrafioletu. Jeśli nie wiesz, to nie mów.
jak nie wieżysz to wystaw kawał lodu na pełne słońce.....prosty eksperyment
pwnt
Z czego jest woda?
Woda to ZWIĄZANY wodór, a to ogromna różnica. Anyway, najpierw spróbuj spalić litr wody, a następnie litr wodoru i opisz wrażenia. O ile przeżyjesz.
Granteon
17-07-2008, 09:38
Studenci Uniwersytetu Zielonogórskiego skonstruowali superoszczędne auto napędzane energią słoneczną.
Projekt wydawał się być szalony, ale jak mówią pracownicy uczelni, właśnie takie pomysły dr. Benyska najbardziej mobilizują do działania. Studenci bez wahania zaangażowali się w projekt ekoauta. Jedyny problem stanowiły pieniądze, i to niemałe, bo potrzebowali 45 tys. zł. Na szczęście szybko znaleźli się sponsorzy (Centrum Ekoenergii, Elektrociepłownia Zielona Góra, UESA Polska, hurtownia elektryczna Half-elektro). Teraz wystarczyło tylko kupić samochód i wziąć się do roboty. Kupili 17-letniego volkswagena. Ustalili, że przy projekcie będą pracować we wtorki, ale w rzeczywistości każdą wolną chwilę między zajęciami spędzali w warsztacie lub laboratorium. Każdy był odpowiedzialny za coś innego. Kiedy podczas próbnej jazdy przepalił się przewód elektryczny, pojawiły się pierwsze wątpliwości, a gdy spalili silnik, byli bliscy rezygnacji. Nie poddali się jednak, wprowadzili kilka poprawek i pracowali dalej. Stworzyli ekologiczne auto przyszłości, którego jeszcze w Polsce nie było. Pojazd prawie całkowicie napędzany energią słoneczną i w pełni przystosowany do miejskiego ruchu. Potrzebuje co prawda doładowania z gniazdka elektrycznego, ale jak zapewniają konstruktorzy, koszt jest niewspółmierny do zysków. Obliczyli, że przy doładowywaniu zużywają prądu za 3 zł, ale za to przejeżdżają 100 km. Można więc powiedzieć, że auto jeździ za darmo. Maksymalnie osiąga 85 km na godz., a ze średnią prędkością 50 km na godz. bez doładowywania przejedzie nawet 170 km.
Wczoraj pierwszy raz zaprezentowali gotowy wynalazek. Zachwytowi i gratulacjom na pokazie nie było końca, każdy chciałby mieć taki pojazd w swoim garażu. Konstruktorzy chcą go teraz zarejestrować i jeździć nim po Zielonej Górze. I tu zaczynają się schody. Jak się okazuje, może to być trudniejsze niż samo skonstruowanie pojazdu. Samochód nie ma silnika spalinowego ani układu paliwowego, do tego jest napędzany w sposób dotąd niespotykany, a co za tym idzie nieznany. Jak więc go zarejestrować?
Musicie przyznać, że niezły projekt. Znając dzisiejszą technolgie, po kilku latach takie samochody miały by już większe osiągi. Nic tylko wprowadzić w masową produkcje, ale wiadomo, pieniądze za paliwa są ważniejsze, więc masowa produkcja jest niemożliwa...
Co do samochodów na prąd to słyszałem kiedyś, że pewien siedemnastolatek zamuje się przerabianiem samochodów na silniki elektryczne. Tu jest nawet jego blog - http://greenflightev.blogspot.com/
Musicie przyznać, że niezły projekt. Znając dzisiejszą technolgie, po kilku latach takie samochody miały by już większe osiągi. Nic tylko wprowadzić w masową produkcje, ale wiadomo, pieniądze za paliwa są ważniejsze, więc masowa produkcja jest niemożliwa...
Projekty niezły, zapewne wykupi go duży koncern paliwowy i... wrzuci go do szuflady. Zbyt duże zyski czerpią z wydobycia i dystrybucji paliwa na świecie żeby sami sobie kopali pod soba dołek. Tak samo było ze zderzakiem który odbierał większość siły przy wypadku i w większośći niszczył się tylko on. Projekt był, był nawet w wiadomościach i nagle zniknął. No to teraz zagadka komu auta sprawne po wypadkach nie szły by na ręke.
Granteon
17-07-2008, 11:06
Albo podpiszą kontrakt z jakimś znanym producentem aut :D Nie da sie ukryć, że byłby to dobry interes, szczególnie dlatego, że benzyna jest coraz droższa, a to auto było by ekonomiczne.
Jak wiadomo globalne ocieplenie jest spowodowane "nadmiernym" efektem cieplarnianym.
I juz na poczatku posta chrzanisz, to jedno i to samo. Nawet nie chce mi sie czytac takich ignorantow.
To ty chrzanisz. Prosze, to jest globalne ocieplenie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Globalne_ocieplenie), a to jest efekt cieplarniany (http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_cieplarniany).
@raja~
Trzeba jeszcze umiec czytac ze zrozumieniem. Na Ziemi oba te terminy odnosza sie do tego samego.
Pokromca_dragonuw
17-07-2008, 20:12
Może trochę odbiegnę od tematu ale popatrzcie jak nasz rząd narzeka że szejkowie podnoszą ceny ropy, a tak naprawdę to kilka groszy podnieśli, a reszta to nasze podatki - tak samo jest z gazem z Rosji, narzekają, że drogo tylko, że Rosja nam za grosze sprzedaje, a my płacimy najwięcej za dane przesyłowe, abonamenty, utrzymanie rurociągów, akcyzy itp...
http://img135.imageshack.us/img135/2649/cenypaliwapolskausa2pn4.jpg
Jeśli stoimy tak z benzyną to nie cieszcie się, gaz lpg, a dokładniej akcyza już idzie jakieś 60% w górę, jeśliby powstały w Polsce na większą skalę samochody na energię elektryczną to NAPEWNO urzędasy wymyśliłyby jakieś dodatkowe opłaty i płacilibyśmy pewnie tyle co za benzynę :P
Czemu ten kraj jest taki pokręcony... Oprócz Danii mamy największe podatki, a nawet nie mamy porządnych dróg...
Shanhaevel
17-07-2008, 21:24
Bo większość zapieprzają osoby trzecie, taki to fajny socjalistyczny system. : )
moze ktos juz to napisal, nie chce mi sie przegladac postow kretynow nie majacych pojecia o niczym (w wiekszosci, ci madrzejsi - nie bierzcie tego do siebie) pytam sie - who cares? co za roznica - ziemia przezyla juz setki takich katastrof, jebie mnie to - ja pozyje w spokoju, co bedize pozniej na prawde mnie nie obchodzi ;)
edyt:
aha, zanim ktos zacznie sie rzucac, ze powinienem sie martwic bo moje dzieci/wnukowie/whatevah beda zyc po mnie - nie, nie beda zyc ;- )
a takze, jesli ktos sadzi, ze nie mam argumentow - przemysl to jeszcze raz
P.S 2, jesli chcesz cos napisac - przytocz argument, ktory, przynajmniej w teorii, ma mnie przekonac
pzdero
Granteon
18-07-2008, 08:49
@UP
Zobaczymy co powiesz jak taka katastrofa dotknie Ciebie, akurat jest to bardzo mozliwe.
@UP
Zobaczymy co powiesz jak taka katastrofa dotknie Ciebie, akurat jest to bardzo mozliwe.
jakis dowod? argument? cokolwiek? ah, zapomnialbym - zieloni fanatycy mnie nie przekonuja
Shanhaevel
19-07-2008, 16:07
http://www.joemonster.org/filmy/10015/Nie-wierze-w-globalne-ocieplenie
Mnie przekonał.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.