zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia - komputer się zawiesza

Borsuchik
24-07-2008, 11:58
A więc, wróciłem z wakacji i zalogowałem się na Tibie. Po siedmiu godzinach grania nagle komputer się zawiesza, patrze na procesor - gorący, zasilacz - to samo. Wyłączyłem komputer i nie grałem do następnego dnia. W następnym dniu (czyli dzisiaj) odpiąłem obudowę i zaczynam grać i po 30 minutach grania procesor nagle zaczyna wyć i cały komputer się zawiesza tak jak wczoraj, czyli nawet nie mogę ruszyć myszką. Wcześniej nie grałem siedmiu godzin, tylko góra pięć i nic się nie działo, a raz zagrałem siedem godzin i komp się zawiesił. Wiem rozumiem przegrzał się, bo wczoraj grałem... długo, ale czemu zawiesił mi się dzisiaj po 30 minutach grania i to w dodatku procesor chodził przez cały czas cicho, a nagle komp się zawiesił i procesor chodzi jak szalony. Proszę pomóżcie nie wiem co jest grane..

Andrealfus
24-07-2008, 12:01
a przy innych grach tez ci sie zawiesza?

@edit

@down

format c:, innego rozwiazania nie znam

Borsuchik
24-07-2008, 12:02
Nie, tylko przy tibii

@up

to samo dzialo mi się... ja wiem 5 miesięcy temu - zrobiłem defragmentacje dwóch dysków i był spokój do teraz, co o tym sądzisz ??

Crysek
24-07-2008, 12:11
@Andrealfus
co ma format do przegrzewania się kompa?

@topic
jeśli sądzisz, że to może byc wina wys. temp. ściągnij program Everest (komputer->czujnik) i podaj temp. procka lub zobacz w biosie po 30 minutach grania

Gravler
24-07-2008, 12:11
No to może byś chociaż powiedział jaki masz komp, parametry, jak stary, coś więcej? U mnie komp może chodzić całą dobe na max. obrotach i jest ledwo ciepły, a mam starego IBM'a :P Dbaj o swojego pieca bardziej może po prostu? : ]

@DOWN:
Sprawdzałeś czy chodzą wentylatory?

Borsuchik
24-07-2008, 12:17
Procesor 2.19 Ghz
896 MB RAM
Karta graficzna Radeon 200 (;/)

Komputer ma 2 lata i jest z Anglii

Andrealfus
24-07-2008, 12:32
@Andrealfus
co ma format do przegrzewania się kompa?

@topic
jeśli sądzisz, że to może byc wina wys. temp. ściągnij program Everest (komputer->czujnik) i podaj temp. procka lub zobacz w biosie po 30 minutach grania

i tylko przy tibi by się przegrzewał ? myśl.... jeśli mówi ze przy innych grach nic się nie dzieje a tylko przy tibi ma nagły zwis i dziwna prace podzespołów

@autor

hm a moze poprostu masz tak zasmiecone dyski i drzewko procesow ze komputer juz nie moze?

--Cienius--
24-07-2008, 12:36
Tak samo mialem na starym kompie temperaturka za wysoka ale nic nie pomagalo nawet w serwisie a ze bylo po gwarancji i tak mialem sobie nowego kompa kupic
Najprawdopodobniej cos spaliles

Andrealfus
24-07-2008, 12:39
ze tak jeszcze zapytam , z jakiej firmy masz ten procesor? bo starsze AMD maja zapędy do takich wyskoków

Borsuchik
24-07-2008, 12:43
Temperatura procesora gdy gram w tibie to ok. 62 stopnie (dla porównania teraz, gdy piszę ten post jest 52 stopnie i procek chodzi cichutko). Liczba procesów w komputerze to 45. Gdy wczoraj komputer się zawiesił procesor chodził o wiele głośniej niż dzisiaj jak grałem i temperatura była napewno wyższa, a dzisiaj była taka jak teraz czyli mniej więcej 62 stopnie może więcej, ale komputer zawiesił się ponownie, nie wiem od czego to zależy.
@up

procesor z firmy AMD Athlon

Andrealfus
24-07-2008, 12:50
amd - i wszystko jasne

nie darze sympati tych modeli.

@topic

dosc dziwny przypadek ;/ poszukam w necie moze cos znajde

Crysek
24-07-2008, 12:53
@Andrealfus
No właśnie myślę, kieruje się doświadczeniem. Dla twojej informacji Tibia doprowadza podzespoły kompa do wyższej temp. niż inne "średnie gry" (sic!).
Kiedy spalił mi się wentylator od grafiki, podczas pracy w systemie karta miała 80 stopni, w czasie gry w tibie temp. podnosiła się do 120, a podczas gry w diablo 2 do 90 stopni. Nawet teraz po zamontowaniu nowego chłodzenia zauważyłem, że Tibia bardziej przegrzewa podzespoły niż inne średnie gry. Wracając do problemu, mój procek ma temp. średnio 36 stopni, chociaż twoja temp. raczej nie jest problemem, sprawdzałeś temp. grafiki? Taka zacinka obrazu to częsty objaw przegrzewania się karty. Jakby co tak może być, ale wcale nie musi.

@down
Jak nie ma w evereście to w ATI Catalyst (?), ciekawe czy masz w ogóle czujnik temp. karty graf. xD

Borsuchik
24-07-2008, 12:58
Jak sprawdzić temp. grafiki ?

@edit

szukałem i niestety nieznalazłem ;/

Elooom
24-07-2008, 13:04
Omfg.. ludzie czego wy nie powymyślacie..
Oddaj komputer do czyszczenia...
Albo, sam go wyczysć. Ale odkurzacz jest troche za słaby.. np kup sprężone powietrze i będzie gites

Borsuchik
24-07-2008, 13:08
wszystko jest wyczyszczone >.< i co ty na to ?

..::QRAS::..
24-07-2008, 15:12
Po jaki gnoj piepszycie glupoty nie majac pojecia , spamojac tylko z Andrealfusem na czele.
A co do tematu to masz do sprawdzenie 3 pod zespoly : ram , pl glowna oraz kart graf , na 99% jedna z tych czesci poszla

Borsuchik
24-07-2008, 18:51
Najlepsze jest to, że tak mi się działo jak już wspomniałem pięć miesięcy temu. Wtedy zdefragmentowałem dysk, poczyściłem CCleanerem i było dobrze do teraz.

ps. pare dni temu wymieniałem zasilacz, moze to miec jakis zwiazek z tym ?

@up

jak może być spieprzona jenda z częsci skoro inne gry chodza dobrze ?

Crysek
24-07-2008, 22:01
@Qras
No niestety głupoty to pieprzysz ty.

@topic
ofc nie sprawdziłeś temp. karty graf.?

eheh
24-07-2008, 22:16
Po jaki gnoj piepszycie glupoty nie majac pojecia , spamojac tylko z Andrealfusem na czele.
A co do tematu to masz do sprawdzenie 3 pod zespoly : ram , pl glowna oraz kart graf , na 99% jedna z tych czesci poszla

Tak napewno padła mu płyta główna i dalej pisze posty. "Spamójac" "piepszycie" ?

Thunus
24-07-2008, 22:32
Jeśli temperatura procesora dojdzie do 70 to sie zawiesza.Sprawdź czy masz dobre chłodzenie(np:ściągnij jakieś czujniki temperatury i do obrotów wentylatora).Jeśli jest sporo(1800-...)to jest dobre,ale jak są duże i Ci sie grzeje to kup jeszcze wentyaltor i gdzieś blisko prc.go zamątuj.Jak nie(...-1800)to kup lepszy went.

Jak ktoś wyżej napisał Tibia jest "wymagająca".Jeśli nie masz dobrego chłodzenia to wszystko sie grzeje,bo nie wyrabia.

Mam nadzieję,że to pomogło;)

edit:Być może płyta główna jest pośrednio winna.CPU jest podłączony do północnego mostka pg.Kiedy pracuje pobiera więcej prądu przez co sie nagrzewa(mostek i proc.).Jeśli zabardzo sie nagrzeje to ta temp."przechodzi" na proc.Po graniu czy tam czymś sprawdź tmp. tego mostka(można w BIOSie zobaczyć).Jeśli jest za duża to może to to,jeśli nie to to wyżej jeśli nie te 2 to nie wiem;p.

kokoseq
24-07-2008, 23:08
dupa, ja wam powiem o co chodzi, specjalny licznik graczy tibijskich, który stworzyła specjalna organizacja powołana przez CIPow ze Stanów Zjednoczonych złożona z najlepszych psychoanalityków informatycznych i psychicznych wysyła parametry ilości przegranych godzin w tibie do każdego komputera gracza. Gdy gracz zaczyna za bardzo się wciągać, komputer się wyłącza. Jest to naj naj naj nowsze zabezpieczenie CIPow przed no rl....

Borsuchik
25-07-2008, 10:52
Teraz dowiedziałem sie, ze moj procesor jest podkrecony z 2.1 na 2.8. Mozliwe ze przez to sie tak tez przegrzewa ?

Andrealfus
25-07-2008, 11:01
nom, ustaw magistrale spowrotem tak jak byla, amd szczegolnie te jedno rdzeniowe fajnie podkreca sie o 100- 200 mhz ale nie o 700...

Andrysek
26-07-2008, 16:47
mam podobny problem. pojawia sie tez tylko podczas gry w tibie. czasem moge grac 4 godziny bez problemu a czasem po 30 minutach komputer sie zawiesza i po jakims czasie resetuje.
moj komp:
Procesor: AMD Sempron(tm) Processor 3000+, MMX, 3DNow, ~1.8GHz
Pamięć fizyczna: 1024MB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 6600 256 mb
Prędkość neta :1 mb ( nie wiem czy to ma cos do rzeczy)

ktos mowil o wentylatorze cos tam...
nie znam sie na kompach, przy wentylatorze mam napisane w everescie:
obudowa~2909 RPM ( rotates per minute? <-- moje domysly..)
zasilacz~6550 RPM

procz zawieszania kompa czesto mam freezy w tibi, ale moge zamknac ją i wlaczyc ponownie. prosilbym o pomoc, co moge zrobic by zmniejszyc czestotliwosc zawieszek i freeze'ow

demoninator
26-07-2008, 16:54
@up

Jak to kiedyś mądry użytkownik tegoż forum mi napisał na podobny temat " jest to niezwykły znak od Boga abyś przestał grać w tą debilną gre i zajął się rl life!"
Pozdro biceps :P

Crysek
26-07-2008, 18:22
@Andrysek

Mam dokładnie takiego samego kompa jak ty xDD. Też masz płytę główną nvidia nforce3?

Andrysek
26-07-2008, 22:45
niee. MSI K8N Neo3-FSR

co do tematu. w everescie ogromne temp mi sie pokazuja... niewiele ponizej tych 70 stopni

Thunus
27-07-2008, 01:48
@up:
Masz b.duże tempo wentylatora to nie powinno Ci sie tak nagrzewać.
Edit:Może jeśli masz dobre chłodzenie CPU to karta graf. Ci sie przegrzewa.Spróbuj jak bedziesz gral otwórz obudowe i w momęcie kiedy sie zawiesi zobacz szybko co jest najgorętsze/b.gorące,więc może sie dowiesz co jest.

Andrealfus
27-07-2008, 08:26
Amd Semprony 2600- 3000+ tak mają, mój amd sempron 2600+ ktorego juz sie naszczescie pozbylem nagrzewal sie w normalnych warunkach pracy do 65 stopni

Andrysek
27-07-2008, 10:49
karta graficzna w normie. z prockiem problem. moment nagrzewa sie do okolo 60 stopni, a podczas gry w tibie jeszcze bardziej. komp stoi otoczony ze wszystkich stron sciankami, tylko od przodu jest dostep. jednakze przestawienie odpada bo ojciec twierdzi ze komp sam z siebie sie nie przegrzewa i to ja pobralem jakiegos wirusa -.- dzis przeczycislem, mnostwo kurzu w wiatraczku bylo. moze cos pomoze ;)

edit: niewiele pomoglo. normalnie jak w nic nie gram kolo 55 stopni temp procka, przy tibii moment rosnie do 63 i potem powoli w gore az do 70 i zawiecha i reset :/

Borsuchik
27-07-2008, 16:38
nom, ustaw magistrale spowrotem tak jak byla, amd szczegolnie te jedno rdzeniowe fajnie podkreca sie o 100- 200 mhz ale nie o 700...

Jak mam to zmienić ?

ps. Problem chyba rozwiązany - zdefragmentowałem dysk, skasowałem kilka gier w które nie gram, pokasowałem różne syfy CCleanerem i jest w porządku, jednak temperatura procesora dalej ta sama (przy tibii mniej wiecej 61) ale komputer się już nie zawiesza. Co ciekawsze już kiedyś jak wspomniałem zawieszał mi się komputer przy graniu w tibie i zdefragmentowałem dyski i przestało, po 5 miesiącach znowu zaczął się zawieszac, znowu zdefragmentowałem i znowu jest dobrze. Nie rozumiem...

edit: Andrysek - też spróbuj defragmentacji dysków, widzę że masz podobny problem do mojego, powinno pomóc