PDA

Pokaż pełną wersje : Graffiti

MaciejKosiarz
01-08-2008, 16:11
Witam wszystkich userów.

W moim temacie chciałem Wam zadać kilka (trudnych?) pytań dotyczących GRAFFITI.

Otóż:

Od czego zacząć ? Mam najpierw rysować na zwykłych kartkach apotem przenosić te rysunki na ściany?

Czy do 1 Graffiti muszę używać drogich sprei/markerów?

Jaki jest mi potrzebny sprzęt do malowania?

Po jakich murach najlepiej malować żeby graffiti nie straciło szybko koloru, oraz żeby materiał, na którym będę malował nie "ucierpiał" od spreju i nie zaczął pękać po 2 tygodniach ?

POZDRO

Dragon-Fly
01-08-2008, 16:15
Może poszukaj forum traktującego o tejże "sztuce"?

Calen Futh
01-08-2008, 17:21
Od czego zacząć ? Mam najpierw rysować na zwykłych kartkach apotem przenosić te rysunki na ściany?

Tak. Dobry projekt to podstawa na której się wzorujesz.

Czy do 1 Graffiti muszę używać drogich sprei/markerów?

Nie. Ale nie radzę Ci korzystać z farb typu Decolac za 6 zł. Na początek wystarczy Ci coś z szerokiego asortymentu np. Montany. Najlepiej puchy kup w SkateShopie- tam sprzedawca Ci jakoś doradzi.

Jaki jest mi potrzebny sprzęt do malowania?

Ściana, puchy, projekt, ewentualnie drabina/krzesełko, różne końcówki do puszek (do kupienia w skate shopie)

Żyłka
01-08-2008, 17:47
Po jakich murach najlepiej malować żeby graffiti nie straciło szybko koloru, oraz żeby materiał, na którym będę malował nie "ucierpiał" od spreju i nie zaczął pękać po 2 tygodniach ?

Polecam ci wagony kolejowe.

rafv
01-08-2008, 18:16
Na poczatek to polecam sciany w mieszkaniu zanim bedziesz biale odmalowane bloki bazgrolami rozp**rdalal.

Necromantor
01-08-2008, 19:15
Ja polecam sobie na czole walnąć graffiti,wszyscy będą mogli zobaczyć twoje dzieło sztuki.Albo zrobić jak już radził pan wyżej.

Tovob Lard
01-08-2008, 19:22
Polecam ci wagony kolejowe.

zeby go straz kolei rozstrzelala :(

MaciejKosiarz
01-08-2008, 19:34
różne końcówki do puszek (do kupienia w skate shopie)

Ile kosztują końcówki mniej więcej?
I którymi najlepiej malować litery średnich rozmiarów ? (40cm~ x 40cm~)

Argen
01-08-2008, 19:39
Polecam Ci nie 'sprajować' w miejscach do tego nie przeznaczonych. Jak przechodze obok pięknie odrestaurowaniej kamienicy, na której jakiś debil nabazgrał "legia to ku**y", to poprostu się we mnie gotuje. Jeśli jesteś szanującym siebie innych(choć początkującym) artystą to OK, a jeśli nie, to kij ci w plecy.

@edit

Widzę, że jesteś z Lublina, toteż apeluję do Ciebie jak mogę: Nie niszcz pracy innych!

MaciejKosiarz
01-08-2008, 19:45
Polecam Ci nie 'sprajować' w miejscach do tego nie przeznaczonych. Jak przechodze obok pięknie odrestaurowaniej kamienicy, na której jakiś debil nabazgrał "legia to ku**y", to poprostu się we mnie gotuje. Jeśli jesteś szanującym siebie innych(choć początkującym) artystą to OK, a jeśli nie, to kij ci w plecy.

@edit

Widzę, że jesteś z Lublina, toteż apeluję do Ciebie jak mogę: Nie niszcz pracy innych!

Luuuuz, ja chcę malować z tyłu na przechowalni (300m niecałe) więc nie będę nikomu przeszkadzał, i dla tego chcę się nauczyć tworzyć ładne graffiti :P

__

ILE KOSZTUJĄ TE KOŃCÓWKI ?!

Gonzo
01-08-2008, 20:17

@edit

Męski członek mnie strzela mnie jak taki idiota jak Ty się odezwie o czymś, o czym nie ma bladego pojęcia. Napis "legia to ku**y" to jest wandalizm, natomiast graffiti to sztuka... Proszę bardzo, najlepszy przykład na to, że graffiti to sztuka:

http://www.hip-hop.pl/graffiti/projector.php?id=1115063149

@ Up:

http://pl.skate-europe.com/go/katlist-134-281.html

Dan the Automator
01-08-2008, 20:48
Męski członek mnie strzela mnie jak taki idiota jak Ty się odezwie o czymś, o czym nie ma bladego pojęcia. Napis "legia to ku**y" to jest wandalizm, natomiast graffiti to sztuka... Proszę bardzo, najlepszy przykład na to, że graffiti to sztuka:

http://www.hip-hop.pl/graffiti/projector.php?id=1115063149

@ Up:

http://pl.skate-europe.com/go/katlist-134-281.html

Haha, wyznacznikiem sztuki jest stężenie Jana Pawła w "dziele" ;)? Toż to ja bym lepiej namalował.

Poza tym
wandal «człowiek umyślnie niszczący czyjąś lub wspólną własność, zwłaszcza dobra kulturalne»
Sprawa chyba prosta?
Sam rysunek może być i ładny, ale jego forma (tzn to gdzie został stworzony) klasyfikuje go do wandalizmu. Zaorać.

Smoly
01-08-2008, 20:55
Toż to ja bym lepiej namalował.

Czekam.....

Dan the Automator
01-08-2008, 20:58
Czekam.....
Och, zabolało? Nie chce mi się przytaczać analogii, na zbicie tego typu argumentacji. W każdym razie - nie muszę być artystą, by oceniać jakość dzieł sztuki. To "dzieło" jest po prostu marne, moim zdaniem oczywiście (ha!).

tl;dr czekaj dalej

Gonzo
01-08-2008, 21:00
Haha, wyznacznikiem sztuki jest stężenie Jana Pawła w "dziele" ;)? Toż to ja bym lepiej namalował.

... To był tylko przykład. Kolejny na tacy - http://www.hip-hop.pl/graffiti/projector.php?id=1217329169.

Sprawa chyba prosta?
Sam rysunek może być i ładny, ale jego forma (tzn to gdzie został stworzony) klasyfikuje go do wandalizmu. Zaorać.

To dla Twojej informacji był to stary, opuszczony budynek.

Czekam.....

Ja również.

Smoly
01-08-2008, 21:03
Och, zabolało? Nie chce mi się przytaczać analogii, na zbicie tego typu argumentacji. W każdym razie - nie muszę być artystą, by oceniać jakość dzieł sztuki. To "dzieło" jest po prostu marne, moim zdaniem oczywiście (ha!).

tl;dr czekaj dalej

To tak samo jakby powiedzieć ; Nie muszę być artystą by oceniać jakoś dzieł sztuki. To "dzieło" zatytułowane "Mona Lisa" jest po prostu marne, moim zdaniem oczywiście.

I tak można by odnosić się do wszystkich dzieł.

Dan the Automator
01-08-2008, 21:03
... To był tylko przykład. Kolejny na tacy - http://www.hip-hop.pl/graffiti/projector.php?id=1217329169.

...i co? Dalej mizernie, 3/10.
Tu masz coś godnego uwagi, do tego wykonane przez niezwykłą osobowość.
http://en.wikipedia.org/wiki/Banksy

To dla Twojej informacji był to stary, opuszczony budynek.
Własność miasta, jak mniemam.

To tak samo jakby powiedzieć ; Nie muszę być artystą by oceniać jakoś dzieł sztuki. To "dzieło" zatytułowane "Mona Lisa" jest po prostu marne, moim zdaniem oczywiście.

I tak można by odnosić się do wszystkich dzieł.
Mów sobie co chcesz, masz do tego pełne prawo. Tylko potem nie płacz, że nikt nie liczy się z Twoim zdaniem, opartym na dziecinnej reakcyjności.

Calen Futh
01-08-2008, 21:49
Końcówki kupisz za marne złotówki. Ja jak kiedyś byłem taki walnięty, że z puchami latałem (4 lata temu około) to kupowałem za około 2-7 zł. Wystarczą 2 końcówki: wąska+szeroka. Standardowa powinna być już do puszki dołączona. A wielkość liter zależy z jakiej odległości od ściany pryskasz. Im dalej tym szersze litery.

@up: A to to jest piękna sprawa.

Nadrill
01-08-2008, 22:22
I później zasrane wandale będą mi psuć miasto...

Fintex
01-08-2008, 23:35
Miasto powinno przeznaczać jakieś miejsca na tego typu grafike. Proste, że jak dziecko nie ma gdzie wylać to leje pod siebie.
W niektórych miastach tak jest, że są miejsca na to przeznaczone. Jeżeli chodzi o wandalizm to niektórzy ludzie to robią bo ich to jara. Kochają jak zepsują coś ładnego lub własność jakiejś osoby, której nie lubią.

metiu
02-08-2008, 09:12

Poza tym

Sprawa chyba prosta?

Tobie to jest wandalizm, niektórym ludziom się to podoba, zachwycają się tym. Grafficiarze uważają to za sztukę, ja zresztą też. I jeżeli deklarujesz się, że lepiej byś namalował to dołączam się do prośby Smoly'iego i ja także czekam. A i rysunek ma być na ścianie, gdzie jest 5x trudniej cokolwiek namalować niż ołówkiem na kartce.

Własność miasta, jak mniemam.

Żeby wykonać pracę takiej jakości, trzeba mieć zezwolenie, więc jestem pewien, że malowali to legalnie. Jak nie wiesz to się nie odzywaj.

@topic
Nikt nie napisał Ci co do makrerów:
Polecam Psycho Bombing Montana albo Squeezer wypełniony Grogiem. I jeżeli malujesz nieleganie to maluj w środku nocy, nigdy nie maluj w środku dnia.

Kenixia
02-08-2008, 09:32
Jak dla mnie to trzy razy ładniej wygląda stary mur który został cały pomazany w graffiti. Bynajmniej ładne graffiti. ;P

Rincewind
02-08-2008, 10:04
Tobie to jest wandalizm, niektórym ludziom się to podoba, zachwycają się tym. Grafficiarze uważają to za sztukę, ja zresztą też.

Jezeli nie jest to malowane w miejscach do tego wyznaczonych to jest wandalizm czy sie to komus podoba czy nie. Zreszta wiekszosc graffiti nie przedstawia nic konkretnego tylko jakies napisy wiec nie wiem jak mozna nazwac to sztuka.

@up nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie znasz.

By$iu
02-08-2008, 10:10
Jezeli nie jest to malowane w miejscach do tego wyznaczonych to jest wandalizm czy sie to komus podoba czy nie. Zreszta wiekszosc graffiti nie przedstawia nic konkretnego tylko jakies napisy wiec nie wiem jak mozna nazwac to sztuka.

@up nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie znasz.

W dodatku przy tych napisach, trza we wszystkie strony sie glowa nakrecic, by cokolwiek z nich odczytac.

Emcess
02-08-2008, 10:38
grafitti to jest sztuka, jak jest ladnie namalowane a nie jakies napisiki ; o

rafv
02-08-2008, 11:11
Żeby wykonać pracę takiej jakości, trzeba mieć zezwolenie, więc jestem pewien, że malowali to legalnie.
Niedaleko mnie po tunelach pelno bylo podobnych i moze nawet lepszych graf a jakos nie byly legalne, bo kilkanascie dni pozniej byly zamalowane.
Jesli sie tylko domyslasz to nie badz taki pewny swojego zdania.

Bynajmniej ładne graffiti
Tu kliknij. (http://www.bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej)

Tovob Lard
02-08-2008, 11:54
a po chodniku tez przeszkadza?
http://i94.photobucket.com/albums/l85/Pyta_2006/paramodel-20071029-174923.jpg
http://i94.photobucket.com/albums/l85/Pyta_2006/image03.png
http://i94.photobucket.com/albums/l85/Pyta_2006/1418831203_7e3aa8f604_o.jpg
http://i94.photobucket.com/albums/l85/Pyta_2006/460_0___30_0_0_0_0_0_world.jpg

Dan the Automator
02-08-2008, 19:56
Tobie to jest wandalizm, niektórym ludziom się to podoba, zachwycają się tym. Grafficiarze uważają to za sztukę, ja zresztą też. I jeżeli deklarujesz się, że lepiej byś namalował to dołączam się do prośby Smoly'iego i ja także czekam.
Napisz to zdanie jeszcze raz, po polsku, tak by każdy mógł zrozumieć.
Co z tego, że grafficiarze uznają to za sztukę? Nie odejmuje graffiti prawa do bycia ładnym, ani też pewnej treści lub przekazu (np zupełnie a-ładne prace niejakiego Saturatora w Warszawie). Fakt pozostaje faktem - każdy malunek, chociaż by to była "Ostatnia wieczerza", namalowany bez zezwolenia na czyjejś własności, jest wandalizmem.

Jeżeli dalej nie jesteś w stanie tego zrozumieć, zastosuje pewien przykład. Kupujesz sobie nowy samochód, srebrny. Nagle pan niedoszły tuningowiec z wsi pod Poznaniem stwierdza, że ma wenę, i maluje na *Twoim* samochodzie gigantyczny, wiejski jak cholera, płomień. Zaczynasz się wściekać, ale zaraz przychodzą koledzy ów pana, i stwierdzają "Nie no Wiesiek, żeś się postarał, mucha nie siada. Sztuka pełną gęba, k*rwa jego mać". Rozjaśniło?

Większości z was chyba wydaje się, że żyjemy w świecie "giętkiej moralności", tzn że jak napisze "dupa" na murze, to jest wandalizm, a jak napisze "dupa" w ładny sposób to już nie, sztuka, i w ogóle, jestem ignorantem jak tego nie rozumiem. Podejrzewam, że wielu z was myśli, że okraść kolegę z telefonu, to źle, ale ukraść bułkę z supermarketu już jest ok, bo oni są bogaci, mają dużo, a ja mam ochotę na bułkę.

Otóż nie. Graffiti może mieć i walory sztuki, jednak w większości przypadków jest namalowana nielegalnie, czyli jest moralnie złe - a to wg wielu definicji wyklucza ów twór z kategorii "sztuka".

A i rysunek ma być na ścianie, gdzie jest 5x trudniej cokolwiek namalować niż ołówkiem na kartce.

A może frytki do tego?

Żeby wykonać pracę takiej jakości, trzeba mieć zezwolenie, więc jestem pewien, że malowali to legalnie. Jak nie wiesz to się nie odzywaj.
Sam sobie odpisałeś - nie wiesz, to się nie odzywaj. Miasto nie zezwala na malowanie opuszczonych domów.

Argen
02-08-2008, 20:08

Żałosny jesteś człowieku, napisałem wyraźnie o graffiti w miejscu nie przeznaczonym do graffiti. I nie pierdoli, że się nie znam, bo za przeproszeniem gówno o mnie wiesz. Mam ci zrobić skany moich albumów z graffiti? ^^ Wielu moich znajomych 'bawi się' w to, i nic do nich nie mam. Ale to są ludzie, którzy szanują innych. A te jełopy, które marzą po blokach są wandalami, nieważne czy napiszą "legia.." czy namalują arcydzieło.

Robin
02-08-2008, 22:08
Dla niektórych Graffiti to forma zarobku, niektórzy właściciele sklepu płacą takim ,,artystą" za namalowanie czegoś nowoczesnego.

BTW

@Tovob Lard
Dwa ostatnie = CUDO!

Toriyoshu
03-08-2008, 22:10
Maluje od jakiegos czasu dosyc sporo wiec chyba moge sie wypowiedziec.
moje porady sa takie:
-zacznij od kartek i prostych wrzutow niezbyt skomplikowanych najlepiej w 2 kolorach.
-polecam podpatrzec na inne style i stworzyc wlasny badz niekoniecznie
-obczaic kilka stron co do malowania graffiti (malujesz na stronkach internetowych wyglada jak prawdziwe) zatem tak 2 linki
w w w.bombtheworld.ne t (pomin spacje)
w w w.stylewars.h u (pomin spacje)
cennik graficiarza :
capy(koncowki) 50gr-1,50 (rozne sklepy rozne ceny)
spreje 400 montana black 12-15 zl (to samo co u gory)
markery montana gold 15-25 zl
markery Bombing 25-35
tusze do markerow rozne ilosci mililitrow od 25-500zl
odemnie kilka zdjec
wrzut w nocy na najbardziej ruchliwej ulicy w naszym miescie malowalem o 2 w nocy z pomoca kolegow (stali na rogach obczajali policje za to wielkie dzieki):
http://img511.imageshack.us/img511/7413/20080719177nr6.jpg (http://imageshack.us)
mam kilka wrzutow jeszcze ale to za duzo zabawy z wklejaniem kilka porad:
-nie maluj innym po grafiti
-uwazaj na policje
-nie pisz glupot (legia pany) i tym podobnych
-dbaj o swoja ekipe
-nie rob zaciekow
co do wandalismy o kotrym ktos tam wspomnial
grafiti to sztuka uliczna nie akceptowana przez wszystkich.
znam wiele temaow ktore lacza grafiti z wandalizmem np EWCrew

Polecam kilka filmow o grafiti:
man in black 1
man in black 2
man in black 3
dirty handz
whole train
i wiele innych znajdziesz na youtubie

to tyle z mojej strony
dont sleep Police watching you....

ZET<-
ZET<-
ZET<-
ZET<-
ZET<-

Voon
03-08-2008, 22:47
Widzisz, popatrz na post tego pana z bananem w avatarze i zapamiętaj jak wyglada czysty wandalizm. I jak malować i zachowywać się nie należy.

Grue
03-08-2008, 22:50
Toriyoshu ładne nawet :d Szybkie wrzuty zawsze najlepsze emocje daja xD Zwlaszcza w takich miejscach :)
Powodzenia ogolnie.

Toriyoshu
04-08-2008, 01:55
nie no najlepiej cale zycie spedzic przed kompem i miec jedynie adrenaline z bicia trolow pod thaisem.
kazdy ma jakies hooby i inny sposob na adrenaline

toy!

ZeT<-

Vanhelsen
04-08-2008, 02:06

I tak można by odnosić się do wszystkich dzieł.Twoje prawo, ale jak już Dobo powiedział, nie trzeba być artystą w jakiejś dziedzinie by oceniać dane dzieło...

Co do samego grafiti, to to, co zaprezentował na zdjęciach Toriyoshu mnie wkurza najbardziej... I jaki do do diaska ma cel? Walnąć 4-5 liter które jakieś znaczenie mają dla 4-5 osób?!! Co to ma być? Oznaczanie terytorium? Dobrze, że przynajmniej w ten sposób a nie tak jak psy...
Grafiti? spoko, ale gdy mowa o rysunku, ładnym, w szeroko pojętej koncepcji, pasującym do otoczenia...
A te "wrzuty" typu Toriyoshu'a tylko szpecą miasta...

Walekifa
04-08-2008, 11:39
To jest zajawka, którą mało kto zrozumie ;p Mimo tego ja to staram się uszanować,chodź faktycznie niektóre wrzuty są tragiczne. Ogólnie jak jakiś kumpel mówi mi, że chce potagować to odpowiadam "Spoko,ale z dala od mojego domu" ; p Myślę,że wiele miejsc z Biegiem czasu dzięki spray'om stają się o wiele ładniejsze i oddające klimat miejskiej dziczy ; p Np. szkoły,na których graffiti rysowane są już jedno na drugim ; p

W Bydgoszczy ostatnio jakaś akcja ruszyła że za złapanie graficiarza ileś tam zł nagrody się dostaje ; p I to całkiem sporo. Faktycznie,świeżo wymalowane domy z jednym wpisikiem kiepsko wyglądają. Natomiast starsze budynki/jakieś mury. Szkoły,mosty,miejsca ciemniejsze to świetne miejsca na tego typu rzeczy.

Podsumowując - Graffiti wymiata\Tagi są ok,ale zależy,gdzie. Trzeba mieć smak.

Autorowi tematu życzę powodzenia i czekam na zdjęcie pierwszego dzieła ; )

Capality
04-08-2008, 11:55
http://img149.imageshack.us/img149/3458/73321018uu3.jpg

jako,że jestem za Legią to mi się podoba ale wam nie koniecznie musi

Lasooch
04-08-2008, 12:00
nie no najlepiej cale zycie spedzic przed kompem i miec jedynie adrenaline z bicia trolow pod thaisem.
kazdy ma jakies hooby i inny sposob na adrenaline

toy!

ZeT<-

To może ja sobie znajdę fajne hobby i sposób na adrenalinę i powybijam Ci szyby w domu. Albo namaluję trzy szpetne litery, tak jak Ty na tamtym murze.

MaciejKosiarz
04-08-2008, 13:25
Toriyoshu

Napis zajebisty, ile uczyłeś się go robić ? Miałeś wcześniej próby narysowania go na jakiejś kartce ołówkiem czy coś? Ile trwa namalowanie takiego dzieła? ;p

Graffiti określam jako dzieło, każda sztuka to dzieło.

Walekifa
04-08-2008, 13:35
http://img149.imageshack.us/img149/3458/73321018uu3.jpg

jako,że jestem za Legią to mi się podoba ale wam nie koniecznie musi

Kozackie,mimo iż za Legią nie jestem ; p

www.p2b.pl - Stronka(Reklamuje! :P) Kolesia z Bdg. Chyba siedzi w Anglii teraz,ale z tego co wiem robi graffiti za kaskę. Jak chcecie mieć smoka na ścianie w pokoju to kontakt ; p

Ps. Słyszałem że w Wawie gdzieś na Mokotowie jest taki długi mur kilku kilometrowy cały w graffiti ; D Musi być niezły efekt. To Prawda?

Gelt
04-08-2008, 13:37
Np. szkoły,na których graffiti rysowane są już jedno na drugim ; p

U mnie w szkole chyba zrobili kolesie na zamówienie graffiti, bo jest naprawdę świetne i na zewnętrznej ścianie szkoły: d Jak zacznie się rok szkolny to przypomnijcie mi, żebym zrobił fotkę.

Walekifa
04-08-2008, 13:47
Jeszcze zapomniałem dodać. Toriyoshu fajne to ; ) I szacunek. I autor tematu. jest jeszcze programik "Train Graffiti" Jakoś tak. Może na nim chłopak poćwicz jeszcze? : P

Toriyoshu
04-08-2008, 13:52
szkoda dzialanosci spolecznej a wlasnej to roznica jest rozcnica rozwalic szyby w oknach a roznica zamalowac scaiane ktora i tak jest szpentna.
grafiti wyzwala emocje ktore malo kto rozumie.
to jest sztuka ktorej nikt nie oszuka.
ten wrzut byl malowany 10 min (wiadomo szybka akcja bo hardkorowe miejsce) owszem maluje tez "ladne" grafiti leganie ale to nie to samo to jest komercja.
ja maluje od paru lat a rozne projekty hmmm ich sie nie uczy bierzesz kartke olowek i dzialasz na to wyobraznia reka sama chodzi nie sluchaj innych
"wandalizm" sranie w banie jezeli ci na czyms zalezy rob to ale pamietaj konsekwencje malowania sa czasami spore
"nie sluchaj innych, słuchaj swego serca, sluchaj samego siebie, glosu swoich mysli nie ma autorytetu poza toba samym" tak wiec cwicz cwicz i nie patrz na innych

ZeT<-

Lasooch
04-08-2008, 14:08
szkoda dzialanosci spolecznej a wlasnej to roznica jest rozcnica rozwalic szyby w oknach a roznica zamalowac scaiane ktora i tak jest szpentna.

To to samo, tylko że przy pierwszym cierpimy wszyscy (podatki) a przy drugim pojedyncze osoby.

grafiti wyzwala emocje ktore malo kto rozumie.

Tak samo jak rozcinanie sobie nadgarstków żyletką.

ten wrzut byl malowany 10 min (wiadomo szybka akcja bo hardkorowe miejsce)

I jest brzydki.

Żeby nie było - owszem, graffiti może być sztuką i sam widywałem takie, które mi się podobały. Ale malujcie to w wyznaczonych do tego miejscach tudzież za zgodą właściciela, bo jak widzę te oszpecone mury w mieście to k*rwica mnie bierze.

Tuhamiid
04-08-2008, 14:15
Zalerzy, jak widze np. takie bazgroły na murze w 2 kolorach to krew zalewa, juz lepiej sobie odpuscic, dozbierac hajsu, kupic kilka wiecej puch w kolorach i namalowac cos porządnego.

np.
http://i25.tinypic.com/2r2ypz4.jpg - mimo ze nie jestem za Jagą, to robi wrazanie - legal

a to 2 prace na nielegalu:
http://i38.tinypic.com/4qpjd2.jpg

http://i34.tinypic.com/j6iik1.jpg

I takie cos robi wrazenie.

Capality
04-08-2008, 14:19
@Toriyoshu
To jeszcze powiedz, że ten wagon w twoim podpisie to sztuka a nie wandalizm. To co zrobiłeś z tym wagonem(zajebiście, walne na pałacu kultury z góry na dół 1000500 100 900 literek ł i będę kozaczył jak ty) nawet nie kwalifikuje się do szpanowania przed kolegami etc

metiu
04-08-2008, 14:42
@Toriyoshu
Jak na bombe to nie tak źle. Masz swojego fotologa? Jak tak to zarzuć linkiem.

Toriyoshu
04-08-2008, 15:34
w podpisie mam pociag z gry nie prawdziwy to raz
dwa nie mam fotologa mam fotke ; p
trzy nie musi sie podobac wam to co ktos robi
dla ciebie box jest sportem
dla mnie to mordobicie przemoc agresja itp

tak jak ziemniak i kartofel to samo ?

ZeT<-

Obejzyj kilka wywiadow o graffiti albo filmow pelnometrazowych to zrozumiesz na czym polega bombing

zet<------------

Capality
04-08-2008, 16:12
zajebisście, zmieniłeś zdjęcie w podpisie i się jarasz, że to z gry x.x

Gelt
04-08-2008, 16:23
Capality chillout. Jednym sie podoba drugim nie. Skoro on uważa, że tworzy sztukę i jest dumny z tego, iż zrobił napis w 10 min na ruchliwej ulicy to ok. Ludzie mają różne poczucia wartości; p

Dan the Automator
04-08-2008, 16:25
Ps. Słyszałem że w Wawie gdzieś na Mokotowie jest taki długi mur kilku kilometrowy cały w graffiti ; D Musi być niezły efekt. To Prawda?

Na wyścigach, robi niezwykle wrażenie. Pod względem wykonania przebija wszystkie te "dzieła" co tu co poniektórzy wstawiali. Jest też legalny, a na samym jego końcu jest portret jednego z redaktorów kultowego magazynu "ślizg", który został zastrzelony jakieś 10 lat temu. Tego portretu nikt nie zamalowuje.

By nie być gołosłownym:
http://www.peklarze.met.pl/fotorelacje/braindamage2003/index.php

i jeszcze takie jedno coś, do zastanowienia się
http://www.flickr.com/groups/warsaw/discuss/72157600104518937/

Lasooch
04-08-2008, 17:06
Capality chillout. Jednym sie podoba drugim nie. Skoro on uważa, że tworzy sztukę i jest dumny z tego, iż zrobił napis w 10 min na ruchliwej ulicy to ok. Ludzie mają różne poczucia wartości; p

Właśnie nie jest ok. O ile na ulicy można ścierpieć (choć nie chciałbym, by mój blok pokrywał szpetny napis ZET - ba, nie chciałbym na nim jakiegokolwiek napisu, na szczęście na razie nie ma), to uwierz mi, że jazda pociągiem z zamalowanymi/zadrapanymi szybami jest conajmniej mocno irytująca. I nieważne, czy pokrywa je Mona Lisa, czy napis 'Concordia Knurów k*rwy'.

Gelt
04-08-2008, 17:13
Łasy, a tak szczerze, co możesz z tym zrobić.? Oprócz zglanowania jak przyłapiesz.?: P

Capality
04-08-2008, 17:26
wsadzić im te flamastry i szpraje w odbytnice

Lasooch
04-08-2008, 17:29
Łasy, a tak szczerze, co możesz z tym zrobić.? Oprócz zglanowania jak przyłapiesz.?: P

To jest złe podejście. Przez analogię, co możesz zrobić z ludźmi, którzy zabiją Ci matkę? Oprócz zglanowania jak przyłapiesz?

Nic. Ale to nie powód, by takie zachowania akceptować.

Gelt
04-08-2008, 20:16
Zabić kogoś a nabazgrać coś to 2 różne rzeczy. Nie ma sensu ich porównywać.

I co.? Sprzeciwiać się.? Warto sobie nerwy rwać.? Dla MNIE to nie ma sensu. Odmalujesz, przyjdą i znów zrobią. Błędne koło. Co innego jak złapiesz. Ja Ci swojego zdania nie narzucam, po prostu pokazuje, jak ja to widze; )

Walekifa
04-08-2008, 20:45
Jak to Eldo powiedział.

Jeżeli co noc 10 chłopaków ma wziąć do ręki nóż/wino.
To lepiej jak 9 chłopaków bierze ten nóż/wino a jeden weźmie puszkę.
I to jest już lepiej, a to w końcu tylko 1 na 10.

@ Dobo.

Cóż. Teraz to to chyba dla mnie nawet ważniejsze od pałacu kultury xD Do zwiedzenia. Nie byłem jeszcze nigdy w stolicy...

Capality
05-08-2008, 00:57
@Ci co sądzą, że graffiti to sztuka
Czy twój blok/dom jest posmarowany jakimś graffiti? Wystarczy, że tuż pod moim oknem jakiś idiota "głupawe napisy to sztuka" obsmarował mi jakiś dziwny napis(od 4 lat staram się to rozszyfrować) a na murku tuż obok mam napisy "<Linkin Park>, Dragon Ball Rulez!, Zięty ma ciasną dupę" etc i wierz mi, że to sztuka nie jest. Rozumiem takie graffiti jak pokazałem na poprzedniej stronie, bo to swój efekt ma.