Pokaż pełną wersje : L.Ubuntu
Thadenatris
06-08-2008, 21:37
Heja! Mam problem a polega on natym, ze nie wiem co zrobic z ubuntu po download. Dobra mam go juz na dysku czytalem, ze jest on zapisany w ISO i trza miec program do odczytania go typu deamon tolls więc moje 1 pytanie brzmi :
- Co mam nagrac na cd ten obraz czy co bo nie wiem xD (pewnie sie smiejecie)
pytanie 2
- Mam super extra dysk o zajebi#### pojemnosci wynoszącej 10GB !!:cup:
Czy warto na takim instalowac ubunciaka jesli tak to jak podzielic partycje?
z gory dziekoje za all odp
PS: Szukalem w google i nigdzie nie jest jak dlamnie za jasno wytlumaczone co do tego :]
dam ci małą podpowiedz, zamów se linuxa na ich oficjalnej stronie, dostaniesz w miesiac 4 kopie za free bez placenia za przesyłke ani nic, w 100% zadarmo i poprostu instalujesz jak windowsa...
Thadenatris
06-08-2008, 22:11
Tak widzialem taką opcję tylko ja nie mam tyle czasu :D Znaczy mam ale chcialbym zrobic to jak najszybciej a przy okazji zapytam czy mozna zrobic formata na xp bez cd xp i dyskietki startowej?
piternet
06-08-2008, 22:28
Po 1. Rzeczywiście, mając dysk twardy 10GB to wydawałoby się, że trzeba by w ogóle odinstalować Winde, dopiero potem Ubuntu, bo nie ma sensu wydzielanie partycji na jakieś 4GB? Chyba, że Linux potrzebny ci tylko do "bezpiecznego grania w Tibię" xD
Co do download'u - Ubuntu możesz pobrać stąd (http://www.ubuntu.com/getubuntu/download). Potem za pomocą programu typu clone cd nagrywasz obraz na czystą płytkę. Potem ustawiasz w biosie, żeby komp startował z cd-roomu i instalujesz Linuxa ;) Natomiast jeżeli chcesz mieć i Winde I ubuntu na 1 kompie pamiętaj, żeby ustawić Linuxa tak, żeby Winda miała jedną a Ubuntu 2 partycje(jedna na system i jedna na swap).
Jeżeli jesteś naprawdę zielony w sprawach Linux-Windows polecam kupić jakąś gazetkę Linux'a z dodatkiem gotowego systemu ;)
Pozdrawiam
Piternet
Thadenatris
07-08-2008, 08:58
Dzięki :D Nie nie chodzi o tibie bo juz prawie się nie loguje
A czyli nic z tym obrazem nie robic tylko nagrac go na cd?
To komp sobie poradzi z odczytaniem tego? A i jak byś radził podzielić partycje? Bo w internecie to co czytam to minimum osoby podają 40GB.
A i pytanko czy jak zainstaluje wersje 7.10 to bd mozliwosc zaktualizowania do 8.ileś tam xD? Bo kolega ma na dysku /\
powiem Ci że jeżeli nie zaktualizujesz to po prostu będzie Ci gorzej system pracował i będziesz miał problemy ze sciągnięciem czego kolwiek oraz pracy w tym systemie
Nie instaluj Ubuntu. Za mało myślisz, żeby sobie poradzić. Idź na forum.ubuntu.pl, może tam Ci pomogą.
Thadenatris
07-08-2008, 11:33
Dora z tym dzieleniem partycji to sobie poradze czy nie moze mi ktos poprostu twierdzaco odp, ze trzeba nagrac ten obraz sciagniety czy go otworzyc i nagrac zawartosc ? A i czyli mozna z 7.10 zaktualizowac do 8.1 costam?
A moge z plyty instalacyjnej ubuntu przeprowadzic formata ?
Dziex za komplement Kele :evul:
Dora z tym dzieleniem partycji to sobie poradze czy nie moze mi ktos poprostu twierdzaco odp, ze trzeba nagrac ten obraz sciagniety czy go otworzyc i nagrac zawartosc ? A i czyli mozna z 7.10 zaktualizowac do 8.1 costam?
A moge z plyty instalacyjnej ubuntu przeprowadzic formata ?
Dziex za komplement Kele :evul:
lolol nie otwierasz iso tylko znajdujesz w programie do wypalania płyt (np. Nero) opcję "Nagraj obraz na dysk" czy coś podobnego
najlepiej w biosie ustaw bootowanie z cd, a co do formata to da się przeprowadzić ale jeśli ty się pytasz o otwieranie obrazu to nie wiem czy poradzisz sobie z partycjami w ubuntu...
Thadenatris
08-08-2008, 10:13
Zadaje takie fajne pytania xD bo nie mialem nigdy stycznosci z linuxami ;]
Co do partycji, to odp :
Jeżeli nie zamierzasz zachowywać swojej kopii Windows zainstalowanej na komputerze i utworzyłeś kopię wszystkich twoich ważnych plików, wybierz opcję Przewodnik - cały dysk z ekranu Przygotowanie miejsca na dysku i naciśnij Do przodu. Instalator automatycznie spartycjonuje twój dysk twardy w odpowiedni sposób.
źrodlo: http://start.ubuntu.pl/installing-partitioning.html
A i nikt mi nie odpowiedzial czy stara wersja się zaktualizuje do najnowszej;[ ?
Dwimenor
08-08-2008, 10:17
A i nikt mi nie odpowiedzial czy stara wersja się zaktualizuje do najnowszej;[ ?
Nie prościej ściągnąć obraz .iso Ubuntu 8.04 zamiast bawić się w aktualizację? Na dobrą sprawę wyjdzie szybciej i bardziej bezboleśnie.
Thadenatris
08-08-2008, 10:40
Tylko dlatego się pytam bo jak pisalem wyzej kolega posiada na dysku wersje 7.10 i bym nie musial marnowac 3-4h na sciaganie. Ale jak zaraz przejdzie burza bo u mnie jest zaczne sobie sciagac 8.04
Dwimenor
08-08-2008, 11:26
A myślisz, że aktualizacja (dist upgrade) to 10 minut trwa? Do ściągnięcia jakieś 600mb pakietów, potem zainstalowanie tego wszystkiego. W dodatku ludzie w internecie się skarżą, że ta metoda zaśmieca system i nie wszystko potem działa tak jak powinno. Większość rzeczy można łatwo naprawić, ale jesteś nowy z linusikiem i możesz się pogubić. Lepiej ściągnij od razu obraz płyty wersji 8.04.1:
ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/ubuntu-cd/8.04.1/ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso
To jest najświeższa wersja Ubuntu.
Masz 10gb dysk więc i twój komputer raczej nie jest najświeższy. Fakt, Ubuntu, jak i każdy Linux, nawet na 12 letnim sprzęcie (i starszym. Na dobrą sprawę linuksa uruchomisz na wszystkim wyposażonym w procesor architektury x86) Żeby jednak chodził ci szybko, polecam Xubuntu:
http://se.archive.ubuntu.com/mirror/cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/8.04/release/xubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso
Thadenatris
08-08-2008, 11:32
Dobra rozwiałeś moje wątpliwości :D ściągam naj new
Kompa mam rzeczywiście nie najlepszego
1ghz
512sd ram
32mb karta
dysk 10gb
Żeby nie robić nowego tematu to zapytam tu
Czy CS 1.6 i Starcraft broodwar normalnie działa na Ubuntu ? Są jakieś większe problemy z uruchomieniem gier na tym systemie?
Dwimenor
08-08-2008, 11:44
1ghz, 512 ram...w sumie to Ubuntu można używać, całkiem nieźle. Ja na 1.47ghz i 256 ramu sobie dawałem radę i działało szybciej niż XP na tym sprzęcie. Chodź naturalnie Xubuntu będzie szybsze.
Tak czy siak, zapomnij o efektach pulpitu (compiz-fusion) - szkoda czasu na bawienie się w konfigurację, żeby płynnie działało.
CS 1.6:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=881870
Broodwar - Single na pewno, battle.net - nie mam pojęcia
Thadenatris
08-08-2008, 15:19
Git nie potrzebne mi takie pierdoly jak efekty pulpitu:P masz na mysli szescian?
A mam nowy problem to się sciągneło w rar mimo to mam nagrac obraz cd czy normalnie?
Git nie potrzebne mi takie pierdoly jak efekty pulpitu:P masz na mysli szescian?
A mam nowy problem to się sciągneło w rar mimo to mam nagrac obraz cd czy normalnie?
Lepiej sprawdź rozszerzenie pliku bo ikonka jest może taka jak w archiwach rar, ale nie możesz wypalić pliku rar na płytę bo nie zainstalujesz systemu.
Thadenatris
11-08-2008, 10:08
Dobra a teraz prosze o pomoc w przeprowadzeniu instalacji dowolnych plikow z www.
Np tibi itp ;/ sciagnolem sobie z neta tibi wesje dla linuxa dobra wypkowuje ja klikam na ikonke startowa pojawia sie ikonka okienko tibia linux clieant i momentalnie znika potem probuje przez terminal ktos mowil mi, zeby otworzyc katalog z tibia i w terinalu napisac sh tibia ale pisze ze niemoze otworzyc tibi ;/
Poprostu nie umiem nic zainstalowac :(
To może "sh StartTibia.sh"? Jak chcesz coś zainstalować to zwykle to się robi z użyciem Aplikacje>Dodaj/Usuń lub System>Administracja>Synaptic. Rzeczy z Windowsa używa się zwyczajnie poprzez dwuklik(automatycznie włącza się wtedy Wine-przynajmniej w Ubuntu).
Thadenatris
11-08-2008, 11:45
A i piszą ludzie, ze przed wpisaniem komendy trzeba uruchomic katalog z tym plikiem ktory chcemy uruchomic wiec to ja mam normalnie w konsoli wpisac czy zwyczajnie zpulpitu wlaczyc?
Konsola otwarta przy użyciu prawego przycisku myszy od razu znajduje się w folderze z którego została uruchomiona. Tak więc jeśli ją otworzysz w folderze /media to w konsoli automatycznie pojawi się /media i każda operacja będzie wykonywana w tym folderze, chyba że go zmienisz.
Możesz więc odpalić konsolę gdziekolwiek i wpisać coś w stylu "sh /media/sda1/Tibia/StartTibia.sh" (tu przydaje się autouzupełnianie przy użyciu klawisza Tab, możesz wpisać np. St i nacisnąć Tab, a automatycznie pojawi się całe StartTibia.sh) lub też wejść zwyczajnie w folder Tibii, włączyć konsolę("będzie" ona wtedy znajdować się już w folderze gry) i wpisać "sh StartTibia.sh".
Na przyszłość mogę polecić Czytelnię (http://czytelnia.ubuntu.pl) i forum Ubuntu (http://forum.ubuntu.pl).
Thadenatris
11-08-2008, 12:09
no i oto efekt ;/ /
kropa@kropa-desktop:~$ sh tibia
sh: Can't open tibia
kropa@kropa-desktop:~$ sh /media/sda1/Tibia/StartTibia.sh
sh: Can't open /media/sda1/Tibia/StartTibia.sh
kropa@kropa-desktop:~$ sh /home/kropa/Pulpit/Tibi/StartTibia.sh
sh: Can't open /home/kropa/Pulpit/Tibi/StartTibia.sh
szlak moze trafic a znasz moze link do listy komend dla terminal ?
no i oto efekt ;/ /
kropa@kropa-desktop:~$ sh tibia
sh: Can't open tibia
kropa@kropa-desktop:~$ sh /media/sda1/Tibia/StartTibia.sh
sh: Can't open /media/sda1/Tibia/StartTibia.sh
kropa@kropa-desktop:~$ sh /home/kropa/Pulpit/Tibi/StartTibia.sh
sh: Can't open /home/kropa/Pulpit/Tibi/StartTibia.sh
szlak moze trafic a znasz moze link do listy komend dla terminal ?
Wylistowania zawartości katalogu:
ls
Jesli plik StartTibia.sh istnieje, a nie daje się uruchomić to wydaj najpierw polecenie
chmod +x StartTibia.sh
szlak moze trafic a znasz moze link do listy komend dla terminal
http://newbie.linux.pl/?id=article&show=23
http://newbie.linux.pl/?id=article&show=199
I w ogóle poczytaj artykuły na newbie.linux.pl
Thadenatris
11-08-2008, 15:01
Nic nie dalo :/ Wlacza sie cos niby okienko i znika
Prubowalem przez wine ale uruchamia sie okno i dookolo mam caly pulpit w paskach : /
Czy to moze byc przez karte graf?
A i tak prubowalem :
Cytat:
kropa@kropa-desktop:~/Pulpit/Tibia$ ./Tibia
X Error of failed request: GLXUnsupportedPrivateRequest
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 16 (X_GLXVendorPrivate)
Serial number of failed request: 58
Current serial number in output stream: 59
kropa@kropa-desktop:~/Pulpit/Tibia$
po w pisaniu
glxinfo | grep "direct"
glxinfo | grep "vendor"
glxinfo | grep "renderer"
Cytat:
kropa@kropa-desktop:~/Pulpit/Tibia$ glxinfo | grep "direct"
direct rendering: Yes
kropa@kropa-desktop:~/Pulpit/Tibia$ glxinfo | grep "vendor"
server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: SGI
OpenGL vendor string: Keith Whitwell
kropa@kropa-desktop:~/Pulpit/Tibia$ glxinfo | grep "renderer"
Thadenatris
12-08-2008, 10:18
Czyli nikt niewie jak mi pomoc ?:(
Ehh, to spróbuj Tibię windowsową Winem "wine Tibia.egze engine 1". ;d
@down
Eee, nie mam pojęcia, może coś z kartą... Ale nie znam się na tym... zawsze może popróbować zmieniać ustawienia winecfg,,, włączyć/wyłączyć fullscreen czy coś... Jesteś zdany sam na siebie. ;d
Thadenatris
12-08-2008, 16:01
Ta ale gdy odpalam winem to wlacza sie okno tibi i mam caly ekran w paski i sie rypie podobnie mam w cs, problem widac na przykladzie cs
http://img180.imageshack.us/img180/2491/zrzutekranuok0.png
Jak dla mnie wygląda to na problem z karta graficzna bądź jej sterownikami. Masz kartę NVidii czy Ati? A może jeszcze jakąś inną?
Thadenatris
12-08-2008, 18:02
Niee jakis syf wbudowany Intel 82815 Graphicv Controller :/ A sterownikow nie instalowlem bo nie wem jakie znaczy na xp mialem z strony producenta dla linuxa tez są ale nie da sie sciagnac :/ znaczy są zrodla ale jak klikne w link to mi sie nic nie dzieje :/
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=45922
Zajrzyj. Jak nie pomoże, to poszukaj na tamtym forum.
Thadenatris
12-08-2008, 21:03
Juz zalozylem tam temat :D i szczerze wiecej osob mi tu stara się pomoc niz tam
mimo iz to bylo dla intel z nr powyzej 900+ sprubowalem i oto efekt
kropa@kropa-desktop:~$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
[sudo] password for kropa:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
xserver-xorg-video-intel jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
kropa@kropa-desktop:~$
zauwazylem ze wyzej zle link dalem
http://img180.imageshack.us/img180/2491/zrzutekranuok0.png
@@Edit
Zainstalowalem na nowo wine i oto co mi sie porobilo
kropa@kropa-desktop:~$ cd /home/kropa/.wine/dosdevices/c:/Tibia
kropa@kropa-desktop:~/.wine/dosdevices/c:/Tibia$ wine Tibia*****
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32e778,0x00000000), stub!
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
err:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Can't find a suitable iPixelFormat
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
Segmentation fault
kropa@kropa-desktop:~/.wine/dosdevices/c:/Tibia$ wine Tibia*****
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32e778,0x00000000), stub!
fixme:d3d:IWineD3DSwapChainImpl_Present Unhandled present options 0xb05784/(nil)
fixme:d3d_surface:surface_blt_to_drawable >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_ENUM (0x500) from glDisable(GL_TEXTURE_CUBE_MAP_ARB) @ surface.c / 4163
WTF ? Mial juz ktos chociaz podobny problem ?
Thadenatris
14-08-2008, 11:09
No to widze, ze moj problem jest nie do rozwiazania ;/
sphinx123
16-08-2008, 16:42
O tak, ubuntu przydaje się do wszystkiego, tylko nie jako system operacyjny. Moi kumple używają ubuntu jako podstawki pod kubek albo odmierzają nim odległości w warhammerze. Z tego co pamiętam jak coś się wylało, to właśnie płytą od ubuntu powstrzymaliśmy ciecz przed spełznięciem z biurka na dywan XDDDDDDD
O tak, ubuntu przydaje się do wszystkiego, tylko nie jako system operacyjny. Moi kumple używają ubuntu jako podstawki pod kubek albo odmierzają nim odległości w warhammerze. Z tego co pamiętam jak coś się wylało, to właśnie płytą od ubuntu powstrzymaliśmy ciecz przed spełznięciem z biurka na dywan XDDDDDDD
Jak zresztą każda dystrybucja Linuksa.
Thadenatris
18-08-2008, 08:57
Dobra odpalilem Tibie. Chodzilo o sterowniki wgralem swoje i jest ok ale pojawil się 2 problem :/ qrde wyciagam max 2-3fps :/ Wie ktos czemu tak jest ? Ktos cos mowil mi o compizie ale mam chyba wylaczonego albo i napewno
Dane:
- 1 ghz
- 256ram
- 32mb karta
Ss: http://img519.imageshack.us/img519/710/tibiafpsii3.jpg
sphinx123
18-08-2008, 21:57
Dlatego że instalowanie na chama odmiennych OS od Windowsa tak sie kończy.
@down
Own3d xd
Thadenatris
19-08-2008, 09:44
Lol przeciez to jest wersja dla linuxa o co ci chodzi ?
Thadenatris
17-09-2008, 09:25
Dobra mam nowy problem :D
Mam cedege i starcrafta ładnie śmiga ale mam tylko 4 orginalne serwery z którymi się nie mogę połączyć bo nie mam orginała;/ I wie ktoś jak dodać serwer ? Próbowałem przez bramkę battlenet nic nie dało nie wiem wogóle gdzie są rejestry bo wnich mozna bylo zawsze wpisu nowych ip dodać ;/
Szukałem w google ale nie znalazłem wątku w którym ten problem jest poruszany ;/
:(
Jeśli chcesz edytować rejestr to:
bash-3.1$ wine regedit
(nie pamietam jaką binarke ma cedega, ale w wine tak to wygląda)
Thadenatris
17-09-2008, 10:32
wiem jak w wine:P mozna tez poprostu wejsc w katalog windows i edytowac regedit***** ale potrzebuje wlasnie do cedegi ;/ bo na wine nie dziala sc przez neta znaczy dziala ale sie psuje grafika ;/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.