Pokaż pełną wersje : GTA IV na PC - oficjalnie potwierdzone! [ciekawostka]
Duke Dran
07-08-2008, 14:37
Yo!
Jak już pewnie wiecie albo i nie R* oficjalnie potwierdził (a właściwie to jego założyciel Sam Houser), że GTA IV wyląduje na blaszakach już w listopadzie tego roku. Sam mogę powiedzieć, że cieszę się niezmiernie. Sprzęt i kasa gotowa. Mam tylko nadzieję, że nie przesadzą z ceną jak to było w przypadku SA... ale prawda taka, że cena dla mnie jest nieistotna : ) (w przypadku GTA). Co o tym sądzicie?
TUTAJ (http://www.gram.pl/news_8gvqGe,3_GTA_IV_w_listopadzie_na_pecetach.htm l) i TUTAJ (http://gtasite.net/2763,news.html) można poczytać więcej.
Yo!
@Edit
A TUTAJ (http://www.rockstargames.com/IV/#?page=news) oryginalna informacja na officjalnej stronie R* : )
Okładka + kilka info na temat GTA 4 PC.
G4TV.com ujawniło okładkę brytyjskiego wydania GTA 4 w wersji na PC.
http://img231.imageshack.us/img231/251/gta4pccover1985312zr1.jpg (http://imageshack.us)
Oprócz tego mamy kilka nowych informacji.
Z napisu "Games for windows" który umieszczony jest na górze okładki, możemy wywnioskować iż gra będzie obsługiwać technologie 32 oraz 64 bitowe.
Druga informacja to napis "Live" po prawej stronie pudełka, który daje nam do zrozumienia iż multiplayer będzie opierać się o tą samą technologie co wersja na Xbox360. Istnieje także prawdopodobieństwo że gracze zarówno z wersji PC jak i Xbox360 mogli by grać razem i korzystać wspólnie z usługi "Live".
Niestety póki co to są plotki, których R* nie zdementował oraz nie potwierdził.
Dalej z niecierpliwością czekamy na chyba najważniejsze info czyli wymagania sprzętowe oraz kiedy ukażą się pre-ordery GTA 4 w Polsce.
News pochodzi ze strony http://gtasite.net/
LINK DO NEWSA (http://gtasite.net/2784,news.html)
Jeszcze taka jedna ciekawostka. Na stronie LINK (http://www.citydisc.ch/games/detail.cfm?lang=d§ion=pc&art_nr=9483014) sklep City@Disc ma w ofercie GTA IV na PC za CHF 79.50 co na tą chwilę daje kwotę 160,88 zł (1 CHF = 2.0237 PLN).
Nowa wiadomość:
GTA IV w wersji na PC zostanie zaprezentowane w Lipsku na tegorocznych targach Games Convention - taką nieoficjalną informację podał serwis VG247. A wielkie święto graczy rusza za naszą zachodnią granicą już w najbliższą środę...
chciałoby się to zobaczyć lecz niestety jak twierdzi serwis
Niestety, będzie to prezentacja "za zamkniętymi drzwiami", więc żaden redaktor ani nikt niepowołany nie będzie mógł tego zobaczyć. Miejmy nadzieje, iż któryś serwis zaproszony tam da jakieś zdjęcia/filmy dot. najnowszego dziecka Rockstar Games na PC...
więc lipa...
Więcej info na:
Infor gram.pl (http://www.gram.pl/news_8gziGOy0_Pecetowe_GTA_IV_na_Games_Convention. html)
Info gta-site (http://gtasite.net/2795,news.html)
I jeszcze taka jedna ciekawostka
Wczorajszego dnia, Rockstar Games zapowiedział oficjalną datę wydania Grand Theft Auto IV na XBoxa 360 i PS3 w Chinach. Chińczycy dostaną GTA IV na konsole dużo później od nas... Czwórka w ich kraju wychodzi 30 października 2008 roku.. Tak więc, Chińczycy będą mieli GTA4 ok. 6 miesięcy po nas... Serwis Kotaku podaje również, iż cena będzie wynosić ok. ¥8,390 (US$76) (152zł) (dane z waluty.onet.pl).
Illya_von_Einzbern
07-08-2008, 14:51
ŁaŁ , podnieciłem się z samego faktu że mnie to nie obchodzi. :D
GTa 4 ... pff , lepsza grafa a reszta to samo? Gr8t...
Szkoda tylko że w grach nie chodzi o grafe.
Up: To nie graj. Nikogo to nie zmartwi.
No nareszcie. Już zbieram kasę. :D
Vanhelsen
07-08-2008, 14:57
A ja tam wyczekuję z niecierpliwością na czwartą odsłonę GTA. Jak na razie gra ma szanse stać się jedną z lepszych edycji, i tu nie mówię o grafice. Czekam do Listopada, a na razie w ramach GTA i tak króluje dla mnie Vice City.
@Wieszak
Signed.
Grałem na X-pudle i muszę powiedzieć, że gra zrobiła na mnie wrażenie. Te możliwości, ta grafika.. Miodzio, chociaż nie jestem wielkim fanem GTA to muszę przyznać - gra jest naprawdę dobra.
MasterTusk
07-08-2008, 15:17
No wreszcie, być może osiągneli już zadowalająca ilość kupna konsoli i w końcu się przełamali...:)
Jeszcze tylko zapowiedź The Force Unleashed na pc i rozbijam świnkę:p
Nie prawda , to nie możliwe ze w końcu dali GTA na PC XD
ale jeśli to nie plotki to odrazu zbieram kasę x]
Tovob Lard
07-08-2008, 16:32
@Wieszak
Signed.
Grałem na X-pudle i muszę powiedzieć, że gra zrobiła na mnie wrażenie. Te możliwości, ta grafika.. Miodzio, chociaż nie jestem wielkim fanem GTA to muszę przyznać - gra jest naprawdę dobra.
Też grałem i miałem inne odczucia, najbardziej denerwowało mnie wbieganie W przód samochodu, dlatego też bardziej ekscytuje się Mafią 2, swoją drogą pierwsza mafia byla/jest o niebo lepsza od gta 3 vc sa :)
Walekifa
07-08-2008, 17:23
U mnie nie ruszy,a na nowy sprzęt się nie zapowiada. Ale jestem pewien że jak wpadnę do kogoś,kto ma dobry sprzęt to mnie od tego fotela prędko nie oderwie xD
Ojciec Dyrektor
07-08-2008, 17:23
Też grałem i miałem inne odczucia, najbardziej denerwowało mnie wbieganie W przód samochodu, dlatego też bardziej ekscytuje się Mafią 2, swoją drogą pierwsza mafia byla/jest o niebo lepsza od gta 3 vc sa :)
popieram kolegę w 100000000000000 % ;D Mafia bije wszystkie gry na łeb !
P.S ale GTA nie takie złe xD
Pan i Wladca
07-08-2008, 17:32
Vice City jak dotąd było najlepszą częścią. W San Andreas grałem chwile i mi się znudziło. Z tego co widziałem po trailerach GTA IV, to będzie naprawdę ciekawa gierka. Dodali to czego mi najbardziej brakowało w Vice City, czyli wybicie szyby przy kradzieży auta :)
Walekifa
07-08-2008, 17:41
Przecież San Andreas było świetne. Ale sprawa gustu. Bo ja np. Uwielbiam czarne klimaty. Więc nie było nic lepszego, niż wziąć kilku chłopaków i władować się do jakiegoś Cadilaca,po czym pobawić się trochę z obcymi gangami,czy Policją ; ) Podczas gdy w Radyjku na mojej stacji leci Eazy-E.
Duke Dran
07-08-2008, 18:11
Przecież San Andreas było świetne. Ale sprawa gustu. Bo ja np. Uwielbiam czarne klimaty. Więc nie było nic lepszego, niż wziąć kilku chłopaków i władować się do jakiegoś Cadilaca,po czym pobawić się trochę z obcymi gangami,czy Policją ; ) Podczas gdy w Radyjku na mojej stacji leci Eazy-E.
Dokładnie. Czarny klimat i gangsterka to jest to, a nie jakiś facio w różowej koszuli w kwiatki na staromodnych wrotkach i z srebrnym MP5 w dłoni. Nie żebym miał coś do tamtych czasów, nawet je lubię ale jednak współczesność bardziej mnie kręci.
X-Anylon
07-08-2008, 18:17
Hah, nareszcie - niemogłem się doczekać !
Mam nadzieję, że cena będzie przystępna.
Świetna wiadomość, bo nie ma to jak zobaczyć wylatującego przez przednią szybę kierowcę, przy czołowym zderzeniu ;]
Na pewno będzie moja : )
Grałem we wszystkie części GTA i muszę przyznać, że SA na prawdę miało ten klimacik nyggasów xD Oby z IV było to samo, bo grafa to nie wszystko, a niestety nie miałem okazji pograć na x-boxie albo ps3 ;<
..::QRAS::..
07-08-2008, 19:33
Nie chce sie chwalic ale fallouta 3 i gta 4 to juz tydzien temu gralem ...
Duke Dran
07-08-2008, 19:37
I jakie wrażenia?
Jedną z ważniejszych rzeczy, jakie powinniśmy spełnić, my gracze to pokazać R*, że nadal opłaca się inwestować w rynek PC przy tak dużym piractwie na lewo i prawo. Na mnie już mogą liczyć. Ciekawe czy będzie jakieś wydanie kolekcjonerskie.
I jakie wrażenia?
Jedną z ważniejszych rzeczy, jakie powinniśmy spełnić, my gracze to pokazać R*, że nadal opłaca się inwestować w rynek PC przy tak dużym piractwie na lewo i prawo. Na mnie już mogą liczyć. Ciekawe czy będzie jakieś wydanie kolekcjonerskie.
Widzisz. W ciagu 1 dnia ze sprzedazy konsolowej wersji zarobili 500 milionow. W ciagu kilku lat sprzedazy wersji na PC nie zarobia nawet 1/10 tej kwoty. Jedyna nadzieja w tym, ze ludzie beda kupowac oryginaly ze wzglegu na tryb multiplayer...
Wow szkoda, że Fallout 3 jeszcze nie wyszedł. Gdzie w niego grałeś?
Vanhelsen
07-08-2008, 20:23
Hah, nareszcie - niemogłem się doczekać !
Mam nadzieję, że cena będzie przystępna.
To trwaj w tej nadziei dalej :D R* ma to do siebie, że się wysoko ceni, więc 200,- to jest moim zdaniem MINIMUM jakie przyjdzie nam zapłacić za grę.
Ciekawe czy ukaże się u nas EK i co będzie zawierać :P
Jeśli zwykła wersja będzie kosztować ~200zł, to nawet wolę nie myśleć o EK. Dla mnie to za drogi interes, poczekam, aż GTA IV wejdzie do extra klasyki :D
Duke Dran
07-08-2008, 20:53
To trwaj w tej nadziei dalej :D R* ma to do siebie, że się wysoko ceni, więc 200,- to jest moim zdaniem MINIMUM jakie przyjdzie nam zapłacić za grę.
Ciekawe czy ukaże się u nas EK i co będzie zawierać :P
Takie ceny też mają wpływ na to, że ktoś nie kupi bo za drogie to ściągnie za friko z neta : P. Ja mam jednak nadzieję, że ~ do 150zł to będzie max.
Jeśli zwykła wersja będzie kosztować ~200zł, to nawet wolę nie myśleć o EK. Dla mnie to za drogi interes, poczekam, aż GTA IV wejdzie do extra klasyki :D
Own3d! To sobie poczekasz xD.
Necromantor
07-08-2008, 20:55
Lol to wtedy już będzie gta 6 albo lepiej,co do tematu to bardzo dobrze nie bede musiał zbierać tyle kasy na x-a ..
Takie ceny też mają wpływ na to, że ktoś nie kupi bo za drogie to ściągnie za friko z neta : P. Ja mam jednak nadzieję, że ~ do 150zł to będzie max.
.
Huh, szczerze to 50 zł fanom większej różnicy nie zrobi. Fakt faktem, nie jestem fanem GTA, ale jeśli gra będzie godna to kupie. Nie mam zamiaru się zawieść tak jak na GIII, ale zobaczymy:)
Howard-Webb
07-08-2008, 21:39
ŁaŁ , podnieciłem się z samego faktu że mnie to nie obchodzi. :D
GTa 4 ... pff , lepsza grafa a reszta to samo? Gr8t...
Szkoda tylko że w grach nie chodzi o grafe.
nowe mozliwosci?
Inne zadania?
Itp. itd?
Pamietaj, ze wersje konsolowe zazwyczaj sa troche inne od blaszanych
Wow szkoda, że Fallout 3 jeszcze nie wyszedł. Gdzie w niego grałeś?Nie karm trolla :3
Od siebie dodam, ze dla mnie cena nie gra roli - 200, 300 zł - kocham ta serie i i tak kupie :3 a jak by byla jakas WK, godna ceny swojje, to tez kupie ;)
Na gre czekam z niecierpliwością, i pewnie kupie na wirtus.pl, czy gdzies, zeby w dniu premiery byla u mnie w domq ;D
Down:
SEE YOU!!
Zobaczymy, jak Ci karnego z bazuki jebnem :D
Duke Dran
07-08-2008, 21:49
Od siebie dodam, ze dla mnie cena nie gra roli - 200, 300 zł
Tak trzymać : P!
PS:
Howard! Nigdy Ci tego nie wybaczę! Pamiętaj! Mam nadzieję, że spotkamy się w multi (GTA IV)!!1111oenoe.
Cena nie wazna, ciekawe tylko czy moj laptop pociagnie nowe GTA :/ Oby do listopada <3
Ha, a ja już w sobotę pogram ;*
Tovob Lard
08-08-2008, 07:54
Pamietaj, ze wersje konsolowe zazwyczaj sa troche inne od blaszanych
To zależy, bo sa "przerzuty" z konsol gdzie gra nie jest w ogóle poprawiona, bugi, sterowanie nie przystosowane do klawiatury (swoją drogą gównianie gra mi sie na padzie/kierownicy i innych), a są gry które poprawią i mniejmy nadzieje, że to będzie gta 4 :) jak tak piszecie co sie wam podoba w gta4, to napisze ze mi sie pojawil usmieszek jak palac gume po pewnym czasie pekla mi opona i sie smigalo na feldze ;)
Duke Dran
08-08-2008, 08:59
Jeszcze tylko 105 dni do premiery w Europie xD. Odliczamy!
GTA niszczy niektórym psyche. Na wp widziałem newsa jak 18-stolatek zabił taksówkarza nożem bo chciał żeby było jak w GTA.
Andrealfus
08-08-2008, 09:40
moje podejscie do tej serii jest... wg. mnie to :
gralo sie dobrze w 1 i 2 na psx (wersji na pc nie mialem :D)
gta3 - dało sie pograć
vice city nie mialem
gta SA - nuda nuda nuda... nie podobała mi się
gta4 - nie gralem, kupie zapewne jak bedzie na pc ale mam nadzieje ze bedzie ciekawa gierka bo grafika nie jest najwazniejsza... mam szczera nadzieje ze gra nie poszła w strone crysisa (zajebista grafika, fabuła i logika gry dno) znając R* to nie powinni nic zmaścić :) (ale pewnym na 100% nigdy nie mozna byc :P)
08-08-2008, 09:49
Wow szkoda, że Fallout 3 jeszcze nie wyszedł. Gdzie w niego grałeś?
Ahah jak nie zobaczysz to nie uwiezysz ? ; ]
@up:W co ma nie wierzyć? W to że masz pirata? Nie martw się, ja ci wierzę. Utop się.
GTA niszczy niektórym psyche. Na wp widziałem newsa jak 18-stolatek zabił taksówkarza nożem bo chciał żeby było jak w GTA.
A sąd i ludzie mogą to kupić, no bo: "gry to zło i narzędzie Szatana". Równie dobrze mógłby kogoś zabić z powodu jakiegoś filmu lub książki, tylko że to nie ma takiego przebicia.
@top:
Grałem w GTA4 na Xboxie, wrażenia bardzo pozytywne.
to wy sobie czekajcie, a ja odpalam iksa i lece wykonywac kolejne achievementy ;)
Ano wlasnie. Achievementy. To jest to, czego zdecydowanie bedzie brakowac wersji PCtowej. Nie ma co ukrywac, ze zbieranie achi dosyc konkretnie przedluza zywotnosc wiekszosc gier na X'a (pominmy tytuly, w ktorych do 1000GS trzeba zdobyc ~6 achi ;;;)), a zadania typu "przetrwaj 5 minut na 6* Wanted Level" czy zbieranie paczek nie sa juz robione wylacznie z nudow. No i multiplayer. Chwilowo nie mam mozliwosc podpiecia sie pod XBL, ale to kolejny element, ktory przedluzy zycie GTA IV. No i naturalnie - mp = kolejne achi do zdobycia. Nie wyobrazam sobie multi na PC, z zalagowanymi serwerami od natloku cziterow. Osobiscie uwazam, ze w przypadku tego tytulu powinni wprowadzic jakies cd-keye or smth, i zwyczajnie banowac powtarzajace sie klucze, moze przynajmniej taka praktyka odrobine pomoze. Ale w sumie nie moje zmartwienie ;)
Co do samej gry... IMO Vice City >>> all. Ziomalskie klimaty San Andreas tez dawaly rade, ale jednak to nie to samo co Tommy Vercetti i nawiazania do takich filmowych tytulow, jak m.in. "Scarface". Rox. No i charakterystyczna cecha poprzednich czesci serii bylo pojawianie sie w mniejszym lub wiekszym stopniu postaci, ktore wystapily w innych partach - jak m.in. Ken Rosenberg, Kent Paul, Catalina, Claude... w GTA IV nie spotkalem sie z taka praktyka, chociaz byc moze jeszcze za krotko gralem. Zeby nie bylo, w czworce rowniez jest kilka roxorskich NPCow (Little Jacob i Brucie rox ;]), ale to jest element, ktorego mi mimo wszystko brakuje. Na pewno fajnym rozwiazaniem jest GPS w samochodach, koniec z w*****ajacym pauzowaniem gry co 15 sekund i patrzeniem na mape. Stacje radiowe jak zwykle rox (gdzie jest Lazlow?!? :<<), grafika rox. Wiec co sux? Motory sux. Tak zjebanego sterowania to ja dawno nie widzialem. Juz w Vice City (ktore przeciez byly debiutem motorow w 3wymiarowym GTA) bylo to duuuuzo lepiej rozwiazane. PCtowcy niech maja nadzieje, ze podczas konwersji cos z tym zrobia, bo inaczej bedzie kaszana. No i w ogole to sama gra wydaje mi sie mimo wszystko nieco... za powazna. Brakuje mi tu humoru Vice City (zeby nie bylo, jest kilka zajebistych postaci jak np. Brucie, ale to jednak troche malo). Moze tak mialo byc, ze seria zaczyna podazac w ta strone, ale dla mnie to jest nie do konca trafiony pomysl. I dlatego GTA IV idzie na 2-3 dni w odstawke, i instaluje sobie po raz n-ty VC ;) Cya.
Ano wlasnie. Achievementy. To jest to, czego zdecydowanie bedzie brakowac wersji PCtowej. Nie ma co ukrywac, ze zbieranie achi dosyc konkretnie przedluza zywotnosc wiekszosc gier na X'a (pominmy tytuly, w ktorych do 1000GS trzeba zdobyc ~6 achi ;;;)), a zadania typu "przetrwaj 5 minut na 6* Wanted Level" czy zbieranie paczek nie sa juz robione wylacznie z nudow. No i multiplayer. Chwilowo nie mam mozliwosc podpiecia sie pod XBL, ale to kolejny element, ktory przedluzy zycie GTA IV. No i naturalnie - mp = kolejne achi do zdobycia. Nie wyobrazam sobie multi na PC, z zalagowanymi serwerami od natloku cziterow. Osobiscie uwazam, ze w przypadku tego tytulu powinni wprowadzic jakies cd-keye or smth, i zwyczajnie banowac powtarzajace sie klucze, moze przynajmniej taka praktyka odrobine pomoze. Ale w sumie nie moje zmartwienie ;)
Achievy pewnie będą w ramach Games for Windows.
Duke Dran
08-08-2008, 15:57
Ciekawi mnie to czy gracze z blaszakami będą mogli łączyć się w multi z tymi od X360 : P.
A sąd i ludzie mogą to kupić, no bo: "gry to zło i narzędzie Szatana". Równie dobrze mógłby kogoś zabić z powodu jakiegoś filmu lub książki, tylko że to nie ma takiego przebicia.
On ma racje.! To niszczy psychikę.! Ale ja i jestem sprytniejszy.! Ide grać w konsole.! HAHAHAHA
Ludzie to jest chore, tak samo można mówić, że do kościoła nie powinno się puszczać dzieci bo księżą są zbokami.. ; /
@Nadrill
GfW.? Czyli praktycznie każda gierka przeniesiona z pudła na blaszaka. Jak nie każda.
Ahah jak nie zobaczysz to nie uwiezysz ? ; ]
Musiałbyś być np: recenzentem gier komputerowych jakiegoś bardzo znanego pisma, by dostać się na zamknięty pokaz i pograć w tę gierke.
Czyli masz racje - nie wierze.
Killuminati
08-08-2008, 17:02
On ma racje.! To niszczy psychikę.! Ale ja i jestem sprytniejszy.! Ide grać w konsole.! HAHAHAHA
Ludzie to jest chore, tak samo można mówić, że do kościoła nie powinno się puszczać dzieci bo księżą są zbokami.. ; /
@Nadrill
GfW.? Czyli praktycznie każda gierka przeniesiona z pudła na blaszaka. Jak nie każda.
A dla mnie chore jest podawanie się za dziewczyne. Znajome nie?
@temat
Dla mnie VC i tak rządzi, dla mnie najlepsza gra z gatunku GTA. Ciekawe jakie to będzie miało wymagania, choć kompa nie mam starego, to i tak się martwie, czy to pociągnie. A wy jak myślicie, masakryczne wymagania bd miało? :P
Jak każda nowa gra: / Na pewno będzie zajmowała spor miejsca na twardzielu, ale to juz nie problem.
Ps.
A dla mnie chore jest podawanie się za dziewczyne. Znajome nie?
Psycholog powiedziałby, że to fetysz : d
Od Lolnego dla Bloodwina:
http://darkwarez.pl/forum/login.php?redirect=viewtopic.php&t=743083&sid=b6536a1388ebf2634bf3d085da7e7eff
No proszę... Podając ten link przemieniam Cię w recenzenta! Magia!
dziękuje
Lolny żartujesz czy nie umiesz czytać?
Red_Tube
09-08-2008, 13:34
Wohooo!! Teraz zbieram kase na GTA IV 8o:cup:
Wspułczuje tylko tym co kupili konsolke specjalnie dla Gta IV :evul:
Ja tesh! Mam już 200 zł!! Zaraz kupie!
No cóz, to musiały byc jakieś bananowe dzieci dla których pieniądze nia grają roli. Każdy normalniejszy gracz domyśli sie, patrząc chociażby na poprzednie tytuły, iż gra będzie na blaszaka.
Ja współczuję Tobie. Znajdź jakiś słownik czy coś a nie siedzisz na ślizgaczach tylko..
wspolczuje tym, ktorzy musza wydac na PC 2x wiecej niz na konsole po to, zeby GTA IV dzialalo plynniej niz 10> fps
Duke Dran
09-08-2008, 14:37
Ja np wolę ulepszyć PC niż brać konsolę tylko dla jednej gry. Btw z cenami nowych gier na next-genowe konsole to bym chyba nie wyrobił. Wolę mieć więcej, a taniej (PC).
Ja np wolę ulepszyć PC niż brać konsolę tylko dla jednej gry. Btw z cenami nowych gier na next-genowe konsole to bym chyba nie wyrobił. Wolę mieć więcej, a taniej (PC).
yea, w koncu koszta gry na PC = koszt plyty dvd = ~1.30 pln, a koszta gry na konsole = ~150 pln, fakt ; A argument ze lepiej ulepszyc PC niz kupic konsole dla jednej gry do mnie nie przemawia, w koncu PC tez ulepszasz dla jednej gry ;
Duke Dran
09-08-2008, 15:17
yea, w koncu koszta gry na PC = koszt plyty dvd = ~1.30 pln, a koszta gry na konsole = ~150 pln, fakt ; A argument ze lepiej ulepszyc PC niz kupic konsole dla jednej gry do mnie nie przemawia, w koncu PC tez ulepszasz dla jednej gry ;
Nie preferuję piractwa.
jakbym ulepszył PC to poszłyby mi oryginalne gierki, które przeszedł już mój starszy brat : ) gta też może sobie kupi : ) tylko ja nie mam kompa do tego niestety.
A czy argument, że wolę się posługiwać myszką i klawiaturą jest dobry?
Edit: Nadrill:
Przyzwyczajenie przyzwyczajeniem, nie mówię, że źle mi się gra na padach, po prostu wolę klawke i myszkę.
A czy argument, że wolę się posługiwać myszką i klawiaturą jest dobry?
Nie, bo to kwestia przyzwyczajenia.
@Nadrill
No, ale pewnie do GTA dadzą achievy.
Twój wybór, że kasę tracisz. GTA IV na X kosztuje 149 zł, po prawie 3 miechcach od premiery. Gry na konsolę nie są drogie, jak się chce, to można(Allegro). A więcej, a taniej... wiadomo, do czego to prowadzi.
- karta graficzna (http://allegro.pl/item412891904_agp_sparkle_geforce_7600gs_512mb_ddr 2_ultra_ii_box.html)
- ram (http://allegro.pl/item410698825_2gb_a_data_extreme_1066_2x1gb_1066mh z_cl5_5_5_12.html)
- procesor (http://allegro.pl/item413896913_e7200_fsb_1066_mhz_l2_3_mb_2x2_53_gh z_45nm_box.html)
- mobo (http://allegro.pl/item413275247_asus_p5q_e_intel_p45_ich10r_8_faz_ep u_nowa_fv_wwa.html)
= ~1100 zl
Na takim sprzecie GTA IV moze pojdzie w 800x600 na srednich detalach na ~15-20 fps.
- xbox (http://allegro.pl/item413760025_xbox_360_premium_20gb_nowe_gwarancja _fv_22_.html)
Na takim sprzecie nie przejmuje sie wymaganiami gry, nie doswiadczam spadku framerate'u przy wiekszej ilosci obiektow. Oczywiscie mozna kupic tez wersje Arcade, ktora obecnie bedzie o jakies ~150-200 zl tansza.
Jedynym minusem jest koniecznosc zainwestowania ~100 zl w roczny abonament XBL do gry na multi, ale mysle, ze przy kupnie konsoli + oryginalnych gierek taki wydatek jest raczej niezauwazalny.
No i poza tym osobiscie uwazam, ze jednak mimo wszystko wygodniej sie gra kiedy mozna sie rozlozyc na fotelu/lozku z padem w lapie, niz siedzac przed monitorem. Konsole mam krotko, ale roznica w komforcie grania jest zauwazalna natychmiast.
Na takim sprzecie nie przejmuje sie wymaganiami gry, nie doswiadczam spadku framerate'u przy wiekszej ilosci obiektow. Oczywiscie mozna kupic tez wersje Arcade, ktora obecnie bedzie o jakies ~150-200 zl tansza.
Jedynym minusem jest koniecznosc zainwestowania ~100 zl w roczny abonament XBL do gry na multi, ale mysle, ze przy kupnie konsoli + oryginalnych gierek taki wydatek jest raczej niezauwazalny.
No i poza tym osobiscie uwazam, ze jednak mimo wszystko wygodniej sie gra kiedy mozna sie rozlozyc na fotelu/lozku z padem w lapie, niz siedzac przed monitorem. Konsole mam krotko, ale roznica w komforcie grania jest zauwazalna natychmiast.
Za 1100 zł można kupić lepszy sprzęt.
Z drugiej strony, wolałbym o wiele bardziej Xboxa, gdyż nie ma sensu kupować kompa do gier za 1100 zł. Poza tym, mają być obniżki.
Zresztą Golda nie trzeba kupować. Można jechać na 48h trialach, których pełno w necie. Ale wiadomo, lepiej kupić za 90 golda na 13 miesięcy. Wygoda pomiędzy tymi sprzętami jest nieporównywalna. Czekam aż wyjdzie X360 60GB i kupuję.
Duke Dran
09-08-2008, 17:59
No dobra dobra. Konsole rzeczywiście są tańsze ale co innego jak ma się komputer dobrej klasy za darmo od firmy : P koniec mojej bajki. Ostatnio czytając różne fora konsolowcy twierdzą, że GTA VI na PC będzie miało gorszą grafikę od tej, którą wyświetla np. EXBOX. Mam nadzieję, że tak jednak nie będzie.
Za 1100 zł można kupić lepszy sprzęt.moze, nie wiem, nie orientuje sie. Ostatni raz sprzetem zainteresowany bylem przy wymianie kompa ~3 lata temu.
Z drugiej strony, wolałbym o wiele bardziej Xboxa, gdyż nie ma sensu kupować kompa do gier za 1100 zł. Poza tym, mają być obniżki.to samo tyczy sie iksow - maja byc obnizki w zwiazku z wprowadzeniem Premium 60gb.
Ale wiadomo, lepiej kupić za 90 golda na 13 miesięcyIMO lepiej wydac jednorazowo wiecej, ale miec swiety spokoj na ten ~rok.
Wygoda pomiędzy tymi sprzętami jest nieporównywalnawiadomq
Swoja droga, Guitar Hero 3 bez gitary ma ktos na sprzedaz? Od kilku dni katuje demo, pogralbym w pelna wersje, ale nowka za ~230 zl imo troche za droga, a ~350 z gitara to juz w ogole nie ma o czym mowic (no i w ogole sama idea na*******ania na guitar-kontrolerze nerdowa mi smierdzi ;])
To się kupi x-boxa xD
Szczerze, to raczej mam zastrzeżenia do tego czy wersja na PC będzie przynajmniej dorównywać płynnością, etc. do wersji konsolowych, bo kumpel zainwestował w eks pudło i wrażenia niesamowite, szczególnie na telewizorze full hd :>
I jakie wrażenia?
Widzisz. W ciagu 1 dnia ze sprzedazy konsolowej wersji zarobili 500 milionow. W ciagu kilku lat sprzedazy wersji na PC nie zarobia nawet 1/10 tej kwoty. Jedyna nadzieja w tym, ze ludzie beda kupowac oryginaly ze wzglegu na tryb multiplayer...
Nie wiem czy zauważyliście ale we wszytskich wywiadach zawsze mówiono, że na pc gta IV nie wyjdzie. I chodziło o to żeby ludzie pokupowali xboxy tylko dla gta IV (w Anglii, USA to popularne) i udało im się to, a teraz wydają na pc i dodatkowy zarobek, a co do piractwa to w naszym kraju jest duże ale w tych bardziej rozwiniętych to już prawie znikome, większość ściągających to i tak by nie kupiła bo nie mają pieniędzy i przez ściąganie firma nie straci nic bo i tak by nie zyskała.
A ja wolałbym najpierw zdobyć piracką grę, zobaczyć czy jest dobra i dopiero wtedy kupić - chyba że lubicie płacić za gnioty (nie wnikam w to). Ale jak gra jest do dupy to nie powinniśmy płacić twórcom, niech przy kolejnych się wysilą.
To jest tak jak z filmami Film 1 jest fajny, ale zazwyczaj Film 2 jest już do dupy ale pierwsza część była fajna więc wiele osób pójdzie do kina, kupi dvd, a później narzekają, że syf ale producent kasę zbił bo jedynka była fajna i ludzie są przekonani po tytule, że dwójka będzie taka sama, a może lepsza i płacą żeby oglądnąć :/
Virusmaxi
09-08-2008, 18:50
Ale jak gra jest do dupy to nie powinniśmy płacić twórcom, niech przy kolejnych się wysilą.
Czyli co, nie mają praw żądać kasy za swoje dzieło?
"Pogram przejdę i jak będzie fajna to kupię a jak do dupy to nie"?
I co z tego że zbijaja na tym więcej kasy? Jak nie chcesz nie kupuj od tego czyta się recenzje itd.
A GTA IV ciekawe czy naprawdę jest takie doskonałe. Po filmikach jedynie mogę stwierdzić że fizyka postaci jest trochę do dupy ale cóż..
Duke Dran
09-08-2008, 22:10
Ja np przed kupnem czegokolwiek zawsze zaznajamiam się z towarem. Czytam, oglądam, przeglądam, opinie, recenzje, gameplaye itp. : )
Dragon-Fly
09-08-2008, 22:35
Ja se z torrenta ściągne. :) Nie jestem idiota by kupowac.
Zgadzam się. Nie jesteś idiotą. Jesteś wielkim idiotą ściągającym z torrenta.
Btw. polecam piratka, ostatnio znowu inwigilowany jest przez policję, a nuż się im trafisz :*.
dlugopis11
09-08-2008, 22:36
Tylko ze wasze mp3 ktroe zasysacie z neta to tez jest nielegalne -.-
A co ma morderca do złodzieja? Wiem , że oboje łamią prawo ale nie w tym samym stopniu. Ściąganie dzwonków Mp3 to drobnostka w porównaniu do tego , ile pięniędzy tracą producenci takich gier jak np. GTA 4 tylko przez to , że ktoś nie umie być fair wobec innych ludzi , którzy wydają 200+ złotówek na tego rodzaju gierke.
Co do samej czwórki grałem , i mym skromnym zdaniem opłaca się w tą gre zainwestować.
A co ma morderca do złodzieja? Wiem , że oboje łamią prawo ale nie w tym samym stopniu. Ściąganie dzwonków Mp3 to drobnostka w porównaniu do tego , ile pięniędzy tracą producenci takich gier jak np. GTA 4 tylko przez to , że ktoś nie umie być fair wobec innych ludzi , którzy wydają 200+ złotówek na tego rodzaju gierke.
Co do samej czwórki grałem , i mym skromnym zdaniem opłaca się w tą gre zainwestować.
Sorry za double , wina internetu.
Nie wiem czy zauważyliście ale we wszytskich wywiadach zawsze mówiono, że na pc gta IV nie wyjdzie. I chodziło o to żeby ludzie pokupowali xboxy tylko dla gta IV (w Anglii, USA to popularne) i udało im się to, a teraz wydają na pc i dodatkowy zarobek, a co do piractwa to w naszym kraju jest duże ale w tych bardziej rozwiniętych to już prawie znikome, większość ściągających to i tak by nie kupiła bo nie mają pieniędzy i przez ściąganie firma nie straci nic bo i tak by nie zyskała.
Może i tak było, ale to dobrze: przynajmniej parę osób poszło po rozum do głowy i kupiło konsolę ;]
A ja wolałbym najpierw zdobyć piracką grę, zobaczyć czy jest dobra i dopiero wtedy kupić - chyba że lubicie płacić za gnioty (nie wnikam w to). Ale jak gra jest do dupy to nie powinniśmy płacić twórcom, niech przy kolejnych się wysilą.
To jest piractwo, koniec kropka.
To jest tak jak z filmami Film 1 jest fajny, ale zazwyczaj Film 2 jest już do dupy ale pierwsza część była fajna więc wiele osób pójdzie do kina, kupi dvd, a później narzekają, że syf ale producent kasę zbił bo jedynka była fajna i ludzie są przekonani po tytule, że dwójka będzie taka sama, a może lepsza i płacą żeby oglądnąć :/
...aha.
to samo tyczy sie iksow - maja byc obnizki w zwiazku z wprowadzeniem Premium 60gb.
Przecież to napisałem...
Poza tym, mają być obniżki.
IMO lepiej wydac jednorazowo wiecej, ale miec swiety spokoj na ten ~rok.
Przecież to napisałem...
Ale wiadomo, lepiej kupić za 90 golda na 13 miesięcy
Chyba niepotrzebnie szukasz ironii ;P
Swoja droga, Guitar Hero 3 bez gitary ma ktos na sprzedaz? Od kilku dni katuje demo, pogralbym w pelna wersje, ale nowka za ~230 zl imo troche za droga, a ~350 z gitara to juz w ogole nie ma o czym mowic (no i w ogole sama idea na*******ania na guitar-kontrolerze nerdowa mi smierdzi ;])
Mogłeś pisać tydzień temu... ;P
LOL.
Według twojego rozumowania to co innego tak?
A więc zrób tak. Ściągnij sobie najnowszą płytkę swojego ulubionego muzyka, spotkaj się z nim lub napisz do niego o tym i podziękuj za super materiał do słuchania. Ciekawe czy taki artysta, który spędził setki godzin w studiu nagrań będzie szczęśliwy, że jakiś kutas ukradł jego prace. Tak sami w*****ają się ludzie od gier.
Że niby to nie ma porównania? Jak nie ma. Dziś płyty sprzedają się w milionach egzemplarzy a gry w dużo mniejszych. Dochody są może nieraz podobne bo gry są droższe, ale ilość sprzedanych płyt to rekompensuje.
I to jest porównywalne. I to jest takie samo lamanie prawa jak każde inne.
Może i jest różnica w zabójstwie i złodziejstwie ale to jest łamanie prawa i tyle. Kara dla tego i tego.
.Matrik.
10-08-2008, 15:42
Przejdziesz taką, nawet jak będzie fajna to oryginału nie kupisz, bo uznasz, że nie warto kasy wydawać, jak już grałeś. Ściągaj dema, do większości gier są.
Może i jest różnica w zabójstwie i złodziejstwie ale to jest łamanie prawa i tyle. Kara dla tego i tego.
No dobra. Kara niech będzie. Ale chyba nie tej samej wagi w obu przypadkach?
No dobra. Kara niech będzie. Ale chyba nie tej samej wagi w obu przypadkach?
Widzisz zabójstwo a kradzież raczej cięzko porównywać do kradzieży gry i kradzieży MP3.
Jeśli skupić się tylko na kradzieży gry i kradzieży MP3 to kara powinna być taka sama, bo podlega pod to samo "kradzież twórczości".
OdWczorayMamNeostrade
10-08-2008, 23:12
LOL.
Według twojego rozumowania to co innego tak?
A więc zrób tak. Ściągnij sobie najnowszą płytkę swojego ulubionego muzyka, spotkaj się z nim lub napisz do niego o tym i podziękuj za super materiał do słuchania. Ciekawe czy taki artysta, który spędził setki godzin w studiu nagrań będzie szczęśliwy, że jakiś kutas ukradł jego prace. Tak sami w*****ają się ludzie od gier.
Że niby to nie ma porównania? Jak nie ma. Dziś płyty sprzedają się w milionach egzemplarzy a gry w dużo mniejszych. Dochody są może nieraz podobne bo gry są droższe, ale ilość sprzedanych płyt to rekompensuje.
I to jest porównywalne. I to jest takie samo lamanie prawa jak każde inne.
No i jesteś przykładem człowieka wierzącego we wszystko to co w tv, a wiesz dlaczego? Bo artysta nie zarabia na płytach prawie w ogóle (jakieś niecałe 5 zł dostaje), pienądze zdzierają wytwórnie i inne śmieszne organizacje, mało kto z was wie że kupując płytę cdr płaci 3% ceny tej płyty takim organizacjom zadośćuczynienia.
Artysta zarabia na trasach koncertowych, a nie na płytach!
I chodzi o to, żeby artyści poszli po rozum do głowy i zaczęli udostępniać na własnych stronach, za grosze bo i tak więcej by zarobili niż przez te zasrane wytwórnie.
Niewiem jak wy, ale ja tam grałem w piraty, a później kupowałem m.in. większość Medal of honor i całą serię GTA też mam legalne - bo pieniądze się należą tym którzy zrobią dobrą grę, a nie syf, płacąc za gnioty nie mobilizujecie twórców gier do pisania lepszych.
Nie interesuje mnie jak o mnie myślicie, ale tak samo ostatnio zrobiłem z ms vistą tzn miałem miesiąc zanim kupiłem legal.
Ciekawe jak gra którą kupicie nie pójdzie na waszym kompie (np konflikt sprzętowy), bo po otwarciu pudełka nie można zwracać :)
Duke Dran
10-08-2008, 23:23
bo pieniądze się należą tym którzy zrobią dobrą grę, a nie syf, płacąc za gnioty nie mobilizujecie twórców gier do pisania lepszych.
Dokładnie. Ludzie przestańcie się już kłócić. Ten temat jest po to aby się cieszyć. Cieszmy się!
Nie interesuje mnie jak o mnie myślicie, ale tak samo ostatnio zrobiłem z ms vistą tzn miałem miesiąc zanim kupiłem legal.
Czy mam przez to rozumieć, że Vistę uznajesz za dobry system? Tożto XP lepszy (zaraz mnie pewnie jakiś linuxowy freak pojedzie, zresztą).
@top: ja tam się serią GTA nigdy nie fascynowałem, choć w I, II i III grałem i to z przyjemnością. No, ale się nie napalam, bo na moim sprzęcie czwórka nie ruszy, a na nowego kompa mnie nie stać.
Ciekawe jak gra którą kupicie nie pójdzie na waszym kompie (np konflikt sprzętowy), bo po otwarciu pudełka nie można zwracać
to chyba tylko u was na wsi... bo w cywilizowanym swiecie mozesz dowolny towar zwrocic w ciagu bodajze ~10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny, jesli tylko nie nosi sladow uzywania, a otworzenie pudelka wcale nie kwalifikuje sie jako "slad uzywania", no chyba ze podrzesz je na milion malych kawalkow, a plyte z gra wrzucisz do miksera razem z tuzinem gwozdzi. I mowie to z doswiadczeniem osoby pracujacej od jakiegos czasu w hipermarkecie.
@up
Dokładnie. A nawet JEŚLI sklep nie ma takiego regulaminu to w prawach konsumenta jest wyraźnie napisane, iż można zwrócic towar bez podania przyczyny w ciągu 3 dni.
@OdWczorayMamNeostrade
Nie po to są dema ^________^
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 00:17
to chyba tylko u was na wsi... bo w cywilizowanym swiecie mozesz dowolny towar zwrocic w ciagu bodajze ~10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny, jesli tylko nie nosi sladow uzywania, a otworzenie pudelka wcale nie kwalifikuje sie jako "slad uzywania", no chyba ze podrzesz je na milion malych kawalkow, a plyte z gra wrzucisz do miksera razem z tuzinem gwozdzi. I mowie to z doswiadczeniem osoby pracujacej od jakiegos czasu w hipermarkecie.
@up
Dokładnie. A nawet JEŚLI sklep nie ma takiego regulaminu to w prawach konsumenta jest wyraźnie napisane, iż można zwrócic towar bez podania przyczyny w ciągu 3 dni.
@OdWczorayMamNeostrade
Nie po to są dema ^________^
Oczywiście do 10 dni, ale oprogramowanie, filmy dvd, gry, płyty muzyczne tylko wtedy gdy nie zdejmiemy z nich oryginalnego opakowania, a jak wiadomo 99,99% gier oprócz pudełka jest zafoliowana i już po otwarciu zwrot wam nie przysługuje. Poczytajcie, a potem mówcie odnośnie zwrotu towaru, btw nie mieszkam na wsi tylko w mieście - Krakowie. Jeśli tak u Ciebie w pracy jest - to spoko, bo wtedy każdy by przychodził, kupił, przegrał i za kilka dni z uśmieszkiem i paragonem oddał. Być może mało osób oddaje i sklep przymyka oczy. Ty mi mówisz o wsi, a ja Ci mogę powiedzieć, że jak przyjmujecie otwarty towar (płyty) to macie kierownika/dyrektora który albo lubi ludzi i zwraca produkty jako straty albo nie zna się z prawem i myśli że wszystko do 10 dni można zwrócić. A z tego co widzę jak się to odbywa w hipermarketach w moim mieście to pewnie chwila ściemy i grę oddaję otwartą bo mało który pracownik zajmuję się kwestiami prawnymi.
To tylko dwa sklepy, mogę podać więcej:
Klient może zrezygnować z towaru kupionego w naszym sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Jest to możliwe tylko wówczas, gdy zakupiony towar nie był używany, kopiowany ani nie został w żaden inny sposób zniszczony. Płyty VCD, płyty DVD, kasety VHS muszą być zwracane zafoliowane w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu.
Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271) art. 7, w okresie 10 dni od dostarczenia zamówionego towaru, konsument ma prawo jego zwrotu bez podania przyczyn w ramach odstąpienia od umowy, wg ogólnych zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone, oraz nie będą nosiły jakichkolwiek śladów używania. Zgodnie z ustawą, zwrotowi nie podlegają produkty chronione prawami autorskimi, takie jak oprogramowanie, płyty CD z muzyką itp.
I federacja konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl )
Ponadto nie można zrezygnować w ciągu 10 dni z:
• umowy dotyczącej turystyki, zakwaterowania, transportu, rozrywki, gastronomii;
• z usługi rozpoczętej za naszą zgodą przed upływem 10 dni;
• z zakupionych kaset video, audio, programów komputerowych po usunięciu ich oryginalnego opakowania;
• z produktu lub usługi wykonanej według indywidualnego zamówienia;
• z produktu, który ulega szybkiemu zepsuciu;
• z prenumeraty prasy;
• z usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.
Żyjemy w cywilizowanym kraju gdzie powinno się przestrzegać prawa, ale jak widać z niewiedzy innych można na tym korzystać.
odnośnie dem to nie wszystkich gier wychodzą, a z drugiej strony dema czasem inaczej działają niż cała gra, aczkolwiek bardzo lubię steama i tam często kupuję gry bo nie chce mi się po sklepach łazić i dlatego mam dośc mało płyt zakupionych w ostatnim czasie
Czy mam przez to rozumieć, że Vistę uznajesz za dobry system? Tożto XP lepszy (zaraz mnie pewnie jakiś linuxowy freak pojedzie, zresztą).
@top: ja tam się serią GTA nigdy nie fascynowałem, choć w I, II i III grałem i to z przyjemnością. No, ale się nie napalam, bo na moim sprzęcie czwórka nie ruszy, a na nowego kompa mnie nie stać.
no jak zainstalowałem na swoim starym kompie viste to powiedziałem, że syf - jak zainstalowałem na nowym zmieniłem zdanie, co do linuksów to przez chwilę się bawiłem mandrivą, debianem i ubuntu ale jakoś wolę windows bo na samą konfigurację mojego routera i internetu straciłem z 4 godziny (zaraz mnie pojadą że jestem debilem ^^)
Czyli co, nie mają praw żądać kasy za swoje dzieło?
"Pogram przejdę i jak będzie fajna to kupię a jak do dupy to nie"?
I co z tego że zbijaja na tym więcej kasy? Jak nie chcesz nie kupuj od tego czyta się recenzje itd.
Co do Ciebie to wtrącę, że właśnie czasem się pisze bardzo dobre recenzje dla bardzo słabej gry. Jakbyś był właścicielem dobrego magazynu (czasopismo, strona www) o grach i przyszedł pan z firmy z legalnymi pieniądzami aby wypromować swoją nie udaną grę to nie zgodzibyś się? Każdy ma swoje zasady ale takie magazyny mają swoje koszta i same reklamy nie starczają. A odnośnie głupich gier to ich nie przejdę tylko wywalę do kosza po najwyżej kilku godzinach, może ty lubisz płyty które się nadają na podstawkę pod filiżankę kawy, ale ja nie.
Nie, bo to kwestia przyzwyczajenia.
Nie do końca.
Co do Ciebie to wtrącę, że właśnie czasem się pisze bardzo dobre recenzje dla bardzo słabej gry. Jakbyś był właścicielem dobrego magazynu (czasopismo, strona www) o grach i przyszedł pan z firmy z legalnymi pieniądzami aby wypromować swoją nie udaną grę to nie zgodzibyś się?
CD-Action. Sorry, ale oni nigdy nie sprzedali recenzji i dlatego dziś są największym polskim magazynem o grach i jednym z największych na swiecie. I jak nie wiesz czy ktoś sprzedał recenzje to czytaj ich recenzje.
Żyjemy w cywilizowanym kraju gdzie powinno się przestrzegać prawa,
Niewiem jak wy, ale ja tam grałem w piraty,
BRAWO !!!
(jakieś niecałe 5 zł dostaje),
Nawet jeśli to DOSTAJE. A ty kupując pirata/ściągając z sieci okradasz go z tych 5 złotych.
zasrane wytwórnie
Oni też mają prawo do zysku. Wiesz ile kosztuje reklama i inne takie potrzebne do rozreklamowania gry?
Ciekawe jak gra którą kupicie nie pójdzie na waszym kompie
Proste - nie kupuje gier, które mi nie pójdą. Wiesz co to wymagania sprzętowe podawane dużo wcześniej?
bo pieniądze się należą tym którzy zrobią dobrą grę, a nie syf,
A wiec życze ci pracy, która przez społeczeństwo będzie uważana za syf i żeby ci twój pracodawca z tego powodu nie płacił.
odnośnie dem to nie wszystkich gier wychodzą,
I co? Nie zezwala to na kupowanie piratów.
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 10:09
Nawet jeśli to DOSTAJE. A ty kupując pirata/ściągając z sieci okradasz go z tych 5 złotych.
Ale chodzi o to, że można kupować mp3 w sklepach internetowych i czekam na odpowiednik polskiego itunes - ja prawie nie kupuje płyt bo wolę ściągać z netu (i płacić oczywiście). Czemu mam kupować całą płytę skoro mi się podoba kilka utworów? Tylko mi nie mówcie, że są sklepy bo jak zawsze coś chcę kupić to tego nie ma, kilka samych artystów przyznało się w mtv, że piracą bo w Polsce płyty wychodzą za późno, a jak już wyjdą to kupują (czyli też testują tylko muzykę, bo wątpię aby kupować badziewną płytę).
Druga sprawa po co firmy tworzą zabezpieczenia na które wydają kilka milionów $ i każą nam za to płacić skoro w kilka dni po premierze wszystkie zabezpieczenia są złamane, piraty chodzą z dysku, a gry lagalne nie ;x - są takie zabezpieczenia że nawet emulowanie cd nie udaje się, więc pytanie czemu pirat może grać nie używając cd romu po instalacji, a jako legalny użytkownik nie? Chyba producent powinien iść nam na rękę czyli tym którzy płącą ale tak nie jest. Pamiętacie DRM? Właśnie Microsoft i Sony chcieli po cichu uciec od tego syfu który współtworzyli.
Odnośnie gier - Płacę wymagam, już nie raz w życiu kilka lat temu gdy nie miałem internetu kupowałem gry w ciemno i nie raz się zawiodłem - kupować cd action po to by przeczytać recenzję to dodatkowe koszty. Wydawca nic nie traci przeze mnie, jeśli nie będzie można w przyszłości ściągać to trudno ale jak sobie pierw nie pogram to nie będę kupował gier. Jak to kiedyś powiedział pewien pan z wytwórni gier - gdyby nie udostępniano w internecie to sprzedaż by znacząca zmalała, piractwo jest po części dobre ale zawsze będą mówić, że złe żeby tylko wyłudzić pieniądze od organizacji antypirackich. A ostatnio śmieszna sprawa, pewni artyści muzyczni sami udostępnili jako pierwsi swojąpłytę na torentach, a potem zaskarżyli sprawę do sądu, po IP doszło do managera grupy :)
Proste - nie kupuje gier, które mi nie pójdą. Wiesz co to wymagania sprzętowe podawane dużo wcześniej?
Co do sprzętu to nie chodzi mi o wymagania tylko konflitky, które rzadko ale się zdarzają, ae jednak - na przykład były problemy z kartami ATI na niektórych grach tak samo z konkurencyjnymi NVIDIA. Oczywiście na opakowaniach nikt takich rzeczy nie pisze ale już na swoich internetowych po jakimś czasi piszą.
A wiec życze ci pracy, która przez społeczeństwo będzie uważana za syf i żeby ci twój pracodawca z tego powodu nie płacił.
Fajnie ale jak sobie dorabiałem w wakację to liczyła się dobrze wykonana praca. Gdybym miał firmę komputerową i nie liczyła się jakość gry to robiłbym jak najszybciej żeby tylko skończyć i nie patrzył czy gra ma błędy tylko jak najszybciej wydał na rynek i tworzył kolejną.
I nie mówmy, że to jest kradzież bo jest to owszem nie autoryzowane kopiowanie, ale kradnąc samochód kogoś go pozbawiamy, a kopiując myzukę nikogo niczego nie pozbawiamy bo nie koniecznie byśmy ją kupili. A tak apropos to myzukę i filmy można ściągać według naszego prawa (nie można rozpowszechniać), minister kultury jużnad tym pracuje, zobaczymy co znów wymyślą.
Dla pocieszenia Bloodwin powiem Ci, że wyrosłem z gier i prawie w ogóle nie gram, może czasem w tibię <lol>, a gta kupię bo grałem na xboxie i mi się podoba zwłaszcza polskie akcenty :)
11-08-2008, 10:40
moze i posiadam duzo piratow lecz pamietam ze gdy dostalem wiedzmina pirackiego to z samego sentymentu ze polaki zrobili taka dobra gre polecialem do sklepu i kupilem orginala za 90 zl ...
I nie mówmy, że to jest kradzież bo jest to owszem nie autoryzowane kopiowanie, ale kradnąc samochód kogoś go pozbawiamy, a kopiując myzukę nikogo niczego nie pozbawiamy bo nie koniecznie byśmy ją kupili.
Człowieku weź ty pomyśl! Jak niczego nie pozbawiamy? Pozbawiamy dochodów z tej muzyki. Człowieku ty naprawdę uważasz, że kradziez muzyki to nie kradzież? Błagam pomyśl troszke dłużej nim mi znowu odpiszesz.
Jakiś gość spędził miesiące w studiu, okradli go i co nie pozbawiłeś go niczego? Pozbawiłeś go kilku miesięcy wyjętych z życia, gdy pracował na swoje życie i rodzine.
Gdybym miał firmę komputerową i nie liczyła się jakość gry to robiłbym jak najszybciej żeby tylko skończyć i nie patrzył czy gra ma błędy tylko jak najszybciej wydał na rynek i tworzył kolejną.
I miałbyś takie prawo. Ale powtarzam - to dalej byłaby praca, za która mają ludzie prawo pobierać opłate. Nie ważne jaka jest jakośc. Gdy stworzyli coś swojego mają PEŁNE prawo pobierać za to kase. Nie ma czegoś takiego, że za gniot nie wolno pobierać opłaty.
Wydawca nic nie traci przeze mnie, jeśli nie będzie można w przyszłości ściągać to trudno ale jak sobie pierw nie pogram to nie będę kupował gier.
O ja *****. Jak nic nie traci? A jak sobie pograsz i gra okaże się głupia to nie kupisz. Ale w grę pograłeś. Fajnie nie?
więc pytanie czemu pirat może grać nie używając cd romu po instalacji, a jako legalny użytkownik nie
Bo płyta w napędzie jest sprawdzana przez komputer i jeśli jest to gra oryginalna to wtedy gra odpala. Proste.
a jak już wyjdą to kupują
Typowy argument pirata. Przy okazji najgłupszy.
kilka samych artystów przyznało się w mtv, że piracą bo w Polsce płyty wychodzą za późno
Nazwiska prosze.
czyli też testują tylko muzykę, bo wątpię aby kupować badziewną płytę
"Kupie pirata, jak będzie badziewna to nie kupie oryginała" tak? Ale każdy głupi wie, że tego pirata sobie zatrzymasz.
Odnośnie gier - Płacę wymagam, już nie raz w życiu kilka lat temu gdy nie miałem internetu kupowałem gry w ciemno i nie raz się zawiodłem - kupować cd action po to by przeczytać recenzję to dodatkowe koszty
Na pewno mniejszy niż wydatek na badziewną gre. Poza tym ja po kilku latach gry potrafie grę ocenić po samym pudełku, screenach, opisach z tyłu itp.
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 11:50
Dobra nie chcę się kłócić i postaram się aby to był mój ostatni post w tym temacie bo jak wiadomo każdy ma swoje poglądy i ani ja nie zmienię waszych ani wy moich. I dobrze, że są różni ludzie, a nie jedni i ci sami.
Człowieku weź ty pomyśl! Jak niczego nie pozbawiamy? Pozbawiamy dochodów z tej muzyki. Człowieku ty naprawdę uważasz, że kradziez muzyki to nie kradzież? Błagam pomyśl troszke dłużej nim mi znowu odpiszesz.
Jakiś gość spędził miesiące w studiu, okradli go i co nie pozbawiłeś go niczego? Pozbawiłeś go kilku miesięcy wyjętych z życia, gdy pracował na swoje życie i rodzine.
Podam przykład bedniejszych rodzin bo mimo iż mieszkam w dośc dużym mieście i tutaj jest ten problem. Dzieci które nie dostaną pieniędzy od rodziców bo ich nie mają nie kradną gier bo i tak by ich nie kupili - inna kwestia jeśli ktoś ma pieniądze i nie kupuje oryginałów.
Bo płyta w napędzie jest sprawdzana przez komputer i jeśli jest to gra oryginalna to wtedy gra odpala. Proste.
Nie wiesz co mówisz - chodzi mi o to, że często aby grać oryginalna płyta musi być w napędzie cd, nie patrząc wtedy na większy pobór prądu to mój laptop na akumulatorze dużo szybciej pada gdy cd rom działa. Gry pirackie są pozbawione zabezpieczeń i można grać z twardego dysku nie używając płyt. Są programy do tworzenia wirtualnych cd drive'ów ale to jest już łamanie zabezpieczeń.
Przykład miałem kiedyś grę xxx (legalną), ale grałem w piracką dlatego bo nie musiała być w napędzie cd.
Gdy lekarz operowałby kogoś z twojej rodziny i spierdolił bardzo łatwy zabieg to zapłaciłbyś? Oczywiście Ci tego nie życzę.
Gdy mechanik któremu dałeś samochód do naprawy, powiedzmy miał pomalować samochód i zrobił to źle to czy zapłaciłbyśmu za wykonaną pracę skoro on pracował i zarabiał na rodzinę?
Nazwiska prosze.
Między innymi Tede, resztę nie pamiętam bo poprostu są mniej znani i nie utkwiły mi w pamięci ich nazwiska.
Życie idzie do przodu i jeśli firmy nie będą działać nam na korzyść (m.in. zabezpieczenia itp.) to będą na tym tracić.
I w stosunku do cen i zarobków innych krajów te firmy zdzierają z nas pieniądze bo produkty nie są dostosowane do zarobków. Zobacz dlaczego w USA/Niemczech/Anglii/Francji/Szwecji/Szwajcarii itp. nie ma prawie w ogóle piractwa - po ile są gry i jakie zarobki. Piractwo jest tam gdzie jest biedniejszy kraj i twórcy nie potrafią dostosować odpowiednich cen. Wcale się nie dziwię niektórym, że piracą i nie nazywam ich złodziejami bo jest to nie w porządku w stosunku gdy na przykład dzieci pewnych ludzi których nie stać na gry, a pracują w państwowych firmach i są potrzebni w tym kraju. I popatrz ile zarabiają tacy programiści/graficy/i reszta w dobrych firmach gier albo nawet nasi artyści. Zarabiają bardzo dobrze, a gdy zaczynali karierę nikt im nie mówił, że będą milionerami, a piractwo brali pod uwagę bo ono było zawsze.
Firmy antypirackie są po to aby pchać do własnych kieszeni pieniądze, a nie pomagać biednym artystom w dochodzeniu praw. Ostatnio próbują narazie w stanach wprowadzić takie prawo, że będą Cię ścigać po samym IP, nie będziesz musiał mieć na dysku i tak zapłacisz kilka tysięcy $ - fajnie, nie? Zwłaszcza jak ktoś ma wspólne IP i jakiś dzieciak ściągnie, a ty zapłacisz. Druga kwestia pozywano nawet drukarki które mają własne IP w sieci lub ludzi starszych którzy nigdy nie mieli komputera - firmy losują sobie IP i jak Cię zaskarżą to nie wygrasz no bo jakie masz dowody, że nie ściągałeś? Żadnych. Szkoda tylko, że sądy uginają się lobbystom, ale niestety takie życie - za pieniądze kupisz (prawie) każdego. Myślisz, że jak w tamtym kraju coś takiego wprowadzą to nie przywędruje ono do Polski?
Jeszce kilka linków jakby ktoś chciał sobie poczytać:
http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,92325,5548773,Piractwo_dzwignia_sukcesu_.html
http://www.cdrinfo.pl/news/12810
http://webhosting.pl/MPAA.nie.potrzebuje.dowodow.by.oskarzac.piratow
http://webhosting.pl/The.Pirate.Bay.pozywa.Miedzynarodowa.Federacje.Prz emyslu.Fonograficznego
http://di.com.pl/news/18101,Kanada_policja_toleruje_prywatne_piractwo.ht ml
Polecam też http://www.youtube.com/watch?v=j-uulRB1OmY :D
Podam przykład bedniejszych rodzin bo mimo iż mieszkam w dośc dużym mieście i tutaj jest ten problem. Dzieci które nie dostaną pieniędzy od rodziców bo ich nie mają nie kradną gier bo i tak by ich nie kupili - inna kwestia jeśli ktoś ma pieniądze i nie kupuje oryginałów.
<łapie krzesło i bije się po głowie>
Właśnie palnąłeś taką głupote, że myślałem, że gorzej już być nie może. Jak się nie ma kasy to się nie kupuje czegoś się nie ma. Masz racje. Ale to nie znaczy, że WOLNO KRAŚĆ. LOL. Jak ja mimo, że biedny nie jestem to mam prawo ukraść dajmy na to najnowsze Ferrari, bo i tak bym go nie kupił? OMG.
Nie wiesz co mówisz - chodzi mi o to, że często aby grać oryginalna płyta musi być w napędzie cd, nie patrząc wtedy na większy pobór prądu to mój laptop na akumulatorze dużo szybciej pada gdy cd rom działa. Gry pirackie są pozbawione zabezpieczeń i można grać z twardego dysku nie używając płyt. Są programy do tworzenia wirtualnych cd drive'ów ale to jest już łamanie zabezpieczeń.
Przykład miałem kiedyś grę xxx (legalną), ale grałem w piracką dlatego bo nie musiała być w napędzie cd.
No i co w związku z tym? Oryginał wymaga płyty i już. Kolejne zabezpieczenie. Tak ci przeskadza to, że musisz tam trzymać płyte i z tego powodu kupujesz piraty? Głupota imo.
Gdy lekarz operowałby kogoś z twojej rodziny i spierdolił bardzo łatwy zabieg to zapłaciłbyś? Oczywiście Ci tego nie życzę.
Gdy mechanik któremu dałeś samochód do naprawy, powiedzmy miał pomalować samochód i zrobił to źle to czy zapłaciłbyśmu za wykonaną pracę skoro on pracował i zarabiał na rodzinę?
Gdy idziesz na operacje nie masz z reguły wyboru. Gdy dajesz auto do naprawy nie masz wyboru. WTEDY jak nie masz już ŻADNEGO wyboru masz prawo nie zapłacić i podać do sądu.
Nie porównuj czegoś na co nie masz wpływu, bo nie masz wyboru do kupowania gier czy muzyki bo wtedy masz wybór i jak kupisz gniot to na własną odpowiedzialność.
Wcale się nie dziwię niektórym, że piracą i nie nazywam ich złodziejami bo jest to nie w porządku w stosunku gdy na przykład dzieci pewnych ludzi których nie stać na gry, a pracują w państwowych firmach i są potrzebni w tym kraju.
Hej słyszałeś o takich pismach jak Click, CD-A, ŚGK? Tam za małą kase masz gry. Stać prawie każdego (Click nawet 10 zł ne kosztuje). Jak kogoś nie stać na nowości to ich nie kupuje. Aty uważasz, że jak kogoś nie stać to lepiej ukraść. Głuuuupota imo.
I popatrz ile zarabiają tacy programiści/graficy/i reszta w dobrych firmach gier albo nawet nasi artyści.
Szeregowi, mali programiści wcale nie zbijają kokosów. Tak jak osoby, które pracują przy budowie samochodów takich drogich marek jak Ferrari.
Ostatnio próbują narazie w stanach wprowadzić takie prawo, że będą Cię ścigać po samym IP, nie będziesz musiał mieć na dysku i tak zapłacisz kilka tysięcy $ - fajnie, nie?
Witam w kraju gdzie obowiązuje jakieś prawo. Żyjąc w tym kraju mam nakaz jego przestrzegania.
jak Cię zaskarżą to nie wygrasz no bo jakie masz dowody, że nie ściągałeś?
Bez dowodów na moim dysku mogą mnie pocałować.
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 12:55
<łapie krzesło i bije się po głowie>
Właśnie palnąłeś taką głupote, że myślałem, że gorzej już być nie może. Jak się nie ma kasy to się nie kupuje czegoś się nie ma. Masz racje. Ale to nie znaczy, że WOLNO KRAŚĆ. LOL. Jak ja mimo, że biedny nie jestem to mam prawo ukraść dajmy na to najnowsze Ferrari, bo i tak bym go nie kupił? OMG.
Tu to ja mogę napisać OMG bo porównujesz do skopiowania czegoś ukradnięcie Ferrari, o dzieciach napisałem dlatego bo im w tym wieku nie wytłumaczysz, a nie chcą się różnić od rówieśników i róznie takie rzeczy mogą wpłynąć na ich psychikę.
No i co w związku z tym? Oryginał wymaga płyty i już. Kolejne zabezpieczenie. Tak ci przeskadza to, że musisz tam trzymać płyte i z tego powodu kupujesz piraty? Głupota imo.
Przeszkadza i to bardzo, dawniej były głośne napędy i taki szum przeszkadza, po drugie, napęd się zużywa bo ma określoną ilość żywotności liczoną w godzinach. Z czasem płyty się rysują i potem nie da sie grać po będzie cięło.
Gdy idziesz na operacje nie masz z reguły wyboru. Gdy dajesz auto do naprawy nie masz wyboru. WTEDY jak nie masz już ŻADNEGO wyboru masz prawo nie zapłacić i podać do sądu.
nie mam wyboru lepszego lekarza? niekompetentnym nie powinno się płacić - niech się uczą i poprawią w swoim zawodzie
Witam w kraju gdzie obowiązuje jakieś prawo. Żyjąc w tym kraju mam nakaz jego przestrzegania.
Muzykę i filmy możemy ściągać wg naszego prawa. Nie możemy jej rozpowszechniać. Witaj!
Bez dowodów na moim dysku mogą mnie pocałować.
I właśnie do tego te firmy dążą i jestem temu przeciwny, firma nie będzie mieć dowodu, a ty i tak zapłacisz - to nie są żarty, a sądy i politycy za pieniądze się uginają. http://webhosting.pl/MPAA.nie.potrzebuje.dowodow.by.oskarzac.piratow
Aha i jeszcze proponuję zamykać takich ludzi co piracą razem z tymi co kradną samochody, gwałcą, zabijają i kazać im płacić tyle że do końca życia się nie wypłacą. W imię dobroci biednych artystów którzy nie mają co do gęby włożyć rotfl :)
Po co policja ma zwalczać przestępczość? Niech zwalczają piratów będę się czuł bezpieczniej na ulicach, wiedząc że taki pirat mnie nie zabije i nie okradnie.
Mamy inne poglądy i tym postem kończę duskusję.
Cieszę się, że GTA IV ma być na PC. Już czekam z niecierpliwością i myślę, że sobie sprawię oryginała (jak nie od razu, to trochę po premierze). Jednak dziwią mnie niektóre informacje dot. nowej odsłony GTA. Ostatnio CD-Action pisało coś, że niby newsy o GTA IV na PC są źle odczytane i nie ma się ta gra ukazać w ogóle na "blaszaki", przynajmniej na razie. Już sam nie wiem, co mam sądzić.
http://www.staszewski.art.pl/artykuly/index.php?id=list
http://www.staszewski.art.pl/artykuly/index.php?id=tr92_02
W imię dobroci biednych artystów którzy nie mają co do gęby włożyć rotfl
Bo według Ciebie wszyscy artyści mają miliardy na koncie tak?
Muzykę i filmy możemy ściągać wg naszego prawa. Nie możemy jej rozpowszechniać. Witaj!
Musisz ją usunąć po 24h. A jak nie to pokaż mi to w kodeskie karnym.
nie mam wyboru lepszego lekarza?
Wyobraź sobie, że czasami nie. Wyobraź sobie, że jak masz wypadek i jesteś nieprzytomny to cię nikt nie spyta czy ci lekarz odpowiada.
róznie takie rzeczy mogą wpłynąć na ich psychikę.
No jak od dzieciństwa będą kradły to pewnie, że wpłynie im to na psyche.
Tu to ja mogę napisać OMG bo porównujesz do skopiowania czegoś ukradnięcie Ferrari,
OMG 2. Jedno kradzież, drugie kradzież. Nie ma "gorszej kradzieży" i "mniejszej kradzieży".
bo im w tym wieku nie wytłumaczysz
Ty, to mam dziwnych rodziców.
Po co policja ma zwalczać przestępczość? Niech zwalczają piratów będę się czuł bezpieczniej na ulicach, wiedząc że taki pirat mnie nie zabije i nie okradnie.
Tak!. Wyobraź sobie, że chce by ich zamykano. Może kiedyś będę spiewał lub tworzył gry, programy czy coś innego. Nie mam zamiaru być okradany.
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 13:17
Ściągnięcie pliku z muzyką czy filmem to nic innego, jak korzystanie z utworu już rozpowszechnionego. A na to pozwala ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Co więcej, art. 23 tej ustawy nie wspomina o tym, czy utwór jest rozpowszechniony legalnie czy też nie. Jeśli jest rozpowszechniony, można z niego korzystać bez zgody twórcy.
Szkopuł w tym, że osoby korzystające z programów do wymiany plików często nie zdają sobie sprawy, iż nie tylko ściągają, ale jednocześnie rozpowszechniają utwory. Niektóre z tych programów w sposób automatyczny udostępniają bowiem aktualnie pobierane pliki. A to oznacza, że internauta popełnia przestępstwo, za które może nawet trafić do więzienia. Grozi mu też odpowiedzialność cywilna i konieczność zapłacenia potrójnego wynagrodzenia. Przy udostępnianiu plików liczonych w tysiącach może to być szczególnie dotkliwe i oznaczać niebagatelne kwoty.
Czyli używając p2p łamiesz prawo ale ściągając z ftp np rapidshare nie łamiesz, a o tych 24 godzinach to usłyszałeś chyba w tv jak masz ustawę to zacytuj, a uwierzę.
Jeśli w empiku można sobie pograć przed zakupem jakiśch tam gier to czemu nie mogę ściągnąć i sprawdzić w domu?
Tak!. Wyobraź sobie, że chce by ich zamykano. Może kiedyś będę spiewał lub tworzył gry, programy czy coś innego. Nie mam zamiaru być okradany.
Tylko ciekawe jak skoro zaszyfrowanych ukrytych woluminów nikt nie otworzy bez dobrego hasła i w takim wypadku może zostać wprowadzone prawo ala skazywanie za sam Ip bez dowodów. Ściganie przez policję piratów którzy handlują piratami owszem ale ludzi w domach nie bo to strata pieniędzy które idą z podatków. Do zwalczania pozostaje wiele przestępstw a piractwo to błoahostki którymi policja nie powinna się zajmować.
Jeszcze jeden link http://prawo.vagla.pl/node/8036
Jeśli w empiku można sobie pograć przed zakupem jakiśch tam gier to czemu nie mogę ściągnąć i sprawdzić w domu?
;(
Bo Empik najwyraźniej podpisuje umowę z twórcą gry na to, że mogą ją pokazywać publicznie, dają w nią grać ALE TA GRA NIE STAJE SIĘ TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ.
A ściągająć grę na swój dysk tak się dzieje. Tylko, że ją wtedy kradniesz.
Do zwalczania pozostaje wiele przestępstw a piractwo to błoahostki którymi policja nie powinna się zajmować.
Lol? Każde łamanie prawa powinno być zwalczane. Lol.
A tu co nieco:
Osoba, która nabyła oryginalną płytę z muzyką w ramach obowiązującego tzw. dozwolonego użytku osobistego może sobie ją przerobić na mp3, wgrać utwory do odtwarzacza mp3, zrobić kopię zapasową płyty jak również pożyczyć osobom bliskim pozostających w stosunkach towarzyskich (rodzina, przyjaciele). Dozwolony użytek nie dotyczy plików, których ściągnięcie w jakiś sposób spowodowało naruszenie prawa autorskiego. Uwaga - pod dozwolony użytek można też podciągnąć ściąganie plików mp3 z Internetu. Obecnie nie ma przepisu który odmiennie traktowałby Internet niż inne media, a więc jeśli coś jest w Internecie, możemy teoretycznie z niego korzystać podobnie jak z innych mediów. Część prawników dąży jednak do zmiany tej sytuacji uznając, obowiązujące przepisy za archaiczne i nie nadążające za zmianą czasu i sytuacji. Do czasu takiej zmiany wolno nam więc ściągać pliki z Internetu w ramach dozwolonego użytku osobistego. Pamiętać trzeba jednak by były to utwory uprzednio już rozpowszechnione (udostępnione publicznie za zezwoleniem twórcy).[/
ZA ZEZWOLENIEM TWÓRCY. Prawie nikt na to nie zezwala.
http://www.hackers.com.pl/Artykuly-Artykul-44-O_sciaganiu_mp3_sieciach_P2P_i_o_piractwie_slow_ki lka.html
Poczytaj sobie. Zwłaszcza o programach komputerowych.
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 13:27
;(
Bo Empik najwyraźniej podpisuje umowę z twórcą gry na to, że mogą ją pokazywać publicznie, dają w nią grać ALE TA GRA NIE STAJE SIĘ TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ.
A ściągająć grę na swój dysk tak się dzieje. Tylko, że ją wtedy kradniesz.
A tu co nieco:
ZA ZEZWOLENIEM TWÓRCY. Prawie nikt na to nie zezwala.
http://www.hackers.com.pl/Artykuly-Artykul-44-O_sciaganiu_mp3_sieciach_P2P_i_o_piractwie_slow_ki lka.html
Poczytaj sobie. Zwłaszcza o programach komputerowych.
LOL czy ty nie rozumiesz, że mówiłem o płytach audio i filmach
do oprogramowania i gier tyczy się inne prawo OMG zboczyłeś z gier do muzyki a teraz mi wielkie czcionki dajesz? nie jestem ślepy
Jeśli tak przestrzegasz prawa to mam pytanie czy byłeś może w tym roku na wakacjach ponad 3 dni?
Jeśli tak i nie zgłosiłeś tego w urzędzie meldunkowym to złamałeś prawo i grozi Ci do roku więzienia. Prawo z prl które dalej istnieje i politycy się głowią aby je usunąć. Absurdalne prawo też należy przestrzegać wg Ciebie?
Nie patrz na takie artykuły bo co inna strona to inny artykuł. Do prawa zaglądaj.
Lol? Każde łamanie prawa powinno być zwalczane. Lol.
Tu Ci przyznam rację niech policja goni stare babcie i kara za kupy psów na chodnikach, a ulicę dalej niech dresy koszą nożami za telefony komórkowe. GZ!
Duke Dran
11-08-2008, 13:41
Ostatnio CD-Action pisało coś, że niby newsy o GTA IV na PC są źle odczytane i nie ma się ta gra ukazać w ogóle na "blaszaki", przynajmniej na razie. Już sam nie wiem, co mam sądzić.
Gdzieś to wyczytał?
Koniec niepewności - Rockstar ogłosił, że pecetowa wersja genialnego GTA IV ukaże się już w listopadzie!
Dokładniej zaś 18 listopada w USA i 21 listopada w Europie. Twórcy obiecują, że pecetowcy dostaną lepszy niż na konsolach tryb multiplayerowy.
"Cała ekipa poświęciła się przeniesieniu na PC niesamowitych doznań. Ga wygląda na PC pięknie, gra się w nią fantastycznie i nie możemy się doczekać, aż ludzie w nią zagrają.", zapewnia Sam Houser, założyciel Rockstar Games. Możemy zapewnić pana Housera, że my też nie możemy się doczekać.
Ave
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 13:52
W Tajlandii już sobie pograli:
5 sierpnia bieżącego roku w stolicy Tajlandii Bangkoku 18-letni licealista sprawdzał realizm gry Grand Theft Auto IV. Próbował ukraść taksówkę, jednak 54-letni kierowca stawiał opór. Nastolatek zaatakował taksówkarza nożem, mężczyzna zmarł w wyniku odniesionych obrażeń. Nastolatek przyznał, że bezpośrednią inspiracją była gra GTA IV.
Nastolatek przyznał się do winy. Jak sam twierdzi chciał sprawdzić czy w prawdziwym świecie też tak łatwo można ukraść taksówkę. Chłopak zamierzał zdobyć pieniądze na gry i sprzęt komputerowy, ponieważ pochodził z biednej rodziny, która nie mogła mu dać dostatecznie dużo.
Rząd Królestwa Tajlandii podjął już decyzję o natychmiastowym wycofaniu gry Grand Theft Auto IV z rynku. Produkt ma zniknąć z półek sklepowych w ciągu kilku najbliższych dni.
Oskarżonemu o morderstwo pierwszego stopnia nastolatkowi grozi kara śmierci. O jego dalszym losie zadecyduje sąd podczas procesu.
Źródło: http://osnews.pl/gta-iv-zakazana-w-tajlandii/
Tu Ci przyznam rację niech policja goni stare babcie i kara za kupy psów na chodnikach, a ulicę dalej niech dresy koszą nożami za telefony komórkowe. GZ!
Tak niech goni te babcie. Łamie prawo.
Jak się nie podoba jedź do Afryki. Tam jest bezprawie.
Jeśli tak przestrzegasz prawa to mam pytanie czy byłeś może w tym roku na wakacjach ponad 3 dni?
Jeśli tak i nie zgłosiłeś tego w urzędzie meldunkowym to złamałeś prawo i grozi Ci do roku więzienia.
O LOL. Straciłeś dobre argumenty to zaczynasz wymyślać mi prawa jakie łamie?
LOL czy ty nie rozumiesz, że mówiłem o płytach audio i filmach
LOL czy ty nie rozumiesz, że obojętnie o czym mówimy to dalej pozostaje kradzieżą?
OdWczorayMamNeostrade
11-08-2008, 16:59
Tak niech goni te babcie. Łamie prawo.
Jak się nie podoba jedź do Afryki. Tam jest bezprawie.
O LOL. Straciłeś dobre argumenty to zaczynasz wymyślać mi prawa jakie łamie?
LOL czy ty nie rozumiesz, że obojętnie o czym mówimy to dalej pozostaje kradzieżą?
No wiem jestem głupi, jak dasz mi bilet do Afryki to pojadę i oswoję się w dżungli gdzie będę siedział na bambusie z laptopem i ściągał do woli ile wlezie chyba że mnie kanibale dorwą. Jak już wspomniałeś straciłem argumenty i jestem zerem. Skopiować mp3 to tak jak Ci ukraść samochód z garażu, zgadzam się, a używać programy do łamania zabezpieczeń na płytach w celu grania bez płyty w napędzie to tak jak rozwalić stacyjkę w Lamborghini :/
Chciałbym być "mondry" tak jak ty ale jestem zerem może w następnym życiu mi się powiedzie, chyba, że siły wyższe znów mnie skarają i się urodzę patafianem.
Wiesz, że ta rozmowa nie ma sensu, aczkolwiek zastanawiam się czy za ściągnięcie gry z internetu nie wznowić kary śmierci. Trzeba karać złodziei którzy narażają ludzi na straty. Jak możemy żyć w społeczeństwie niebezpiecznych złodziejaszków i czuć się niebezpiecznie na ulicach oglądając się co minutę za siebie czy nas pirat nie goni z łomem czyhającym na nasze empetrzy. Cofnijmy technologię do płyt winylowych i nikt przynajmniej nie będzie ich kopiował. Nowy Windows 7 na takie płytce nawet bez zabezpieczeń byłby trudny do skopiowania. Może znajdzie się jakiś polityk który spełni nasze marzenia.
btw: youtube został pozwany do sądu przez artystów o umieszczanie ich utworów, może upadnie ten szatański serwis bo jak narazie google dopłacało do interesu przez brak zysków :/
Aha jak ukradnę samochód to go nie masz, jak skopiuję mp3 to też jej nie masz :/ Okrutne.
I trzeba zmienić słowo ściągać/pobierać na KRAŚĆ :evul: A na płytkach powinien być napis - skopiowanie tej płytki grozi dożywociem lub przy dobrym humorze sędziego 40 latami prac na Syberii.
@down
ty też się popisałeś zwrotem towaru do 10 dni, jakbym tam mieszkał to miałbym wypożyczalnię filmów i gier za free :)
kur*a mac. Rozmawiajcie sobie o tym na pw. Albo w innym topicu. /Care. Byle nie tutaj.
ty też się popisałeś zwrotem towaru do 10 dni
so? To ze sie pomylilem nie daje ci automatycznego prawa do spamu. W/e.
Duke Dran
11-08-2008, 17:15
kur*a mac. Rozmawiajcie sobie o tym na pw. Albo w innym topicu. /Care. Byle nie tutaj.
Racja, racja! Bo Wieszoka zawołam!!111eineineineineinjeden.
ZbanowanyDoNigdy
11-08-2008, 19:07
Racja, racja! Bo Wieszoka zawołam!!111eineineineineinjeden.
Ach Duke te twoje znajomości ;D
Nie masz uprawnień, by dostać się do forum, ponieważ zostałeś zbanowany do Nigdy
Powód bana :
Ban z powodu przekroczenia liczby punktów ostrzeżeń
30 punktów za nick :evul: oczywiście od Wieszoka
Hehe w końcu napisałeś bardzo mądry post OdWczorayMamNeostrade czy może już "ZbanowanyDoNigdy"?
Gratuluje.
Do tematu gry wracamy:
Mam nadzieje, że cena będzie do 200 złotych. Bo tyle tylko mam.B)
Mam nadzieje, że cena będzie do 200 złotych. Bo tyle tylko mam.B)
Ochh wątpie, ale też bym tak chciał :D
Duke Dran
12-08-2008, 12:04
Ochh wątpie, ale też bym tak chciał :D
Nie przesadzajmy xd ja też myślę, że tych 200zł nie przekroczy ... a ile za EK? 400zł? Mimo, że wysoka cena i tak na mnie nie działa to powinny być jakieś granice. Mało już zarobili?
Duke Dran
12-08-2008, 16:52
Okładka + kilka info na temat GTA 4 PC.
G4TV.com ujawniło okładkę brytyjskiego wydania GTA 4 w wersji na PC.
http://img231.imageshack.us/img231/251/gta4pccover1985312zr1.jpg (http://imageshack.us)
Oprócz tego mamy kilka nowych informacji.
Z napisu "Games for windows" który umieszczony jest na górze okładki, możemy wywnioskować iż gra będzie obsługiwać technologie 32 oraz 64 bitowe.
Druga informacja to napis "Live" po prawej stronie pudełka, który daje nam do zrozumienia iż multiplayer będzie opierać się o tą samą technologie co wersja na Xbox360. Istnieje także prawdopodobieństwo że gracze zarówno z wersji PC jak i Xbox360 mogli by grać razem i korzystać wspólnie z usługi "Live".
Niestety póki co to są plotki, których R* nie zdementował oraz nie potwierdził.
Dalej z niecierpliwością czekamy na chyba najważniejsze info czyli wymagania sprzętowe oraz kiedy ukażą się pre-ordery GTA 4 w Polsce.
News pochodzi ze strony http://gtasite.net/
LINK DO NEWSA (http://gtasite.net/2784,news.html)
PS: Taką samą informację umieściłem w pierwszym poście tematu ^^.
O, Live wraz z pecetowcami. Całkiem niezły pomysł, choć z drugiej strony już widzę cfaniaczków bluzgających na czacie i czity... :/
Duke Dran
12-08-2008, 17:29
Jeszcze taka jedna ciekawostka. Na stronie LINK (http://www.citydisc.ch/games/detail.cfm?lang=d§ion=pc&art_nr=9483014) sklep City@Disc ma w ofercie GTA IV na PC za CHF 79.50 co na tą chwilę daje kwotę 160,88 zł (1 CHF = 2.0237 PLN).
jak juz sobie pokupujecie GTA IV na pc, to msg me, chetnie skopie wam dupy na Live ;]
Duke Dran
12-08-2008, 23:38
jak juz sobie pokupujecie GTA IV na pc, to msg me, chetnie skopie wam dupy na Live ;]
A nie skopiesz! Bo my mamy aimboty i wallhaki!
Otóż to, daj ID.
w/e, ja mam autoaima na iksie, a w polaczeniu z wrodzonym skillem otrzymujemy pure ownage.
Otóż to, daj ID.
najpierw musze kupic ten pier*olony router, bo inaczej nie dam rady miec neta na kompie i iksie jednoczesnie ;\
najpierw musze kupic ten pier*olony router, bo inaczej nie dam rady miec neta na kompie i iksie jednoczesnie ;\
Można mieć. Chyba, że i tak masz zamiar kupić router, to wszystko jedno. :P
Nikt nie pisał, że na pewno będzie wspólna gra z elit... tzn. z Xboksowcami.
Hyhy, dobrze że poczekałem, 15 sierpnia Xbox 60GB w PL. :P
--Cienius--
13-08-2008, 15:51
Moze troszke glupie pytanie... Ale czy ta gra pojdzie na kompie:
2x 2 GHZ Athlon
256 MB Radeon
Giga RAM
Vista(;F)
Moze byc na malych detalach
Illya_von_Einzbern
13-08-2008, 16:00
nowe mozliwosci?
Inne zadania?
Itp. itd?
Bieganie z wózkiem sklepowym?
Zadania w sensię przynieś tamto , zabij tamtego, przewieź i niedaj mu zginać w określonym czasie?
Super łał...
Tovob Lard
13-08-2008, 16:04
Bieganie z wózkiem sklepowym?
Zadania w sensię przynieś tamto , zabij tamtego, przewieź i niedaj mu zginać w określonym czasie?
Super łał...
owiń to klimatem, fabułą i masz 2x super łał
\/
najpierw sprawdz statystyki ile procent graczy kupuje oryginalne gry
Illya_von_Einzbern
13-08-2008, 16:12
No i mamy prosty przepis na coś co każdy kupi. Wprowadzamy w zycie i idziemy zarabiać?
Duke Dran
13-08-2008, 17:11
No i mamy prosty przepis na coś co każdy kupi. Wprowadzamy w zycie i idziemy zarabiać?
To na co jeszcze czekasz?
Illya_von_Einzbern
13-08-2008, 17:13
To na co jeszcze czekasz?
Na dowód osobisty.
Bloodwin, chcę ci tylko powiedzieć, że MamNeostrade dosłownie zmiażdżył cię swoimi argumentami, a ty zatrzymałeś się w rozwoju gdzieś w okolicach nauczania początkowego i masz spore problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Potwierdzenie ukazania się GTA 4 na PC było tylko kwestią czasu.
Moze troszke glupie pytanie... Ale czy ta gra pojdzie na kompie:
2x 2 GHZ Athlon
256 MB Radeon
Giga RAM
Vista(;F)
Moze byc na malych detalach
trailer byc moze ci zadziala... bo GTA IV - nawet na to nie licz. Grafa 256? 1gb RAM? Sama Vista wiekszosc tych zasobow ci zezre, wiec jak chcesz sobie w GTA pograc, to pomnoz to wszystko min. x2, a najlepiej x3.
Nikt nie pisał, że na pewno będzie wspólna gra z elit... tzn. z Xboksowcami.
IMO bedzie taka mozliwosc, nie bedzie to juz w koncu pierwsza gra z taka opcja, a na pewno radocha z dokopania neokidsom bedzie nieprzecietna.
A teraz news z innej beczki, aczkolwiek rowniez wart odnotowania:
W drugą część gry Ojciec Chrzestny zagramy w lutym przyszłego roku. Jej akcja zaczyna się w chwili, gdy zostajemy Donem Nowego Jorku. Zabawa nie ograniczy się jednak do zarządzania gangsterskim interesem w Wielkim Jabłku. Swą siłę pokażemy także w Hawanie i Miami. Firma Electronic Arts twierdzi, że tym razem ich produkcja bardziej przypomina krzyżówkę gier Scarface i serii Total War niż Grand Theft Auto.
Jednym z najważniejszych narzędzi udostępnianych w trakcie zabawy będzie „Don’s View”, rodzaj mapy pozwalającej nam przemieszczać zasoby ludzkie niczym w grze strategiczne. W dowolnej chwili możemy się przenosić między nią a widokiem ukazującym ulice miasta, w którym aktualnie przebywamy. Naszymi najważniejszymi atutami będą tak zwani Made Men, gangsterzy specjalizujący się w konkretnym przestępczym fachu. W grze znajdziemy sześć takich „profesji”. Są to eksperci od materiałów wybuchowych, walki wręcz, podpalania, otwierania sejfów, medycy oraz inżynierowie, mechanicy. Wiemy także, że zdobywanie terenu i wykonywanie misji pozwala nam zdobywać różnego rodzaju nagrody. Może to być lepszy sprzęt jak i większa ilość zdobywanej gotówki czy możliwość wtrącenia gangstera innej rodziny do więzienia
Pierwszy Godfather byl jaki byl, ale jedno przyznac trzeba - fabule mial zajebista (imo). Natomiast pomysl jakoby zrobic z tego tytulu gre strategiczna... blagam... Ktos tu chyba za duzo czasu na sloneczku spedzil... Pojscie w strone Scarface'a - ok, niech bedzie. Gierka miala troche niedociagniec, sterowanie (pctowe) to nieporozumienie, w pewnym momencie robi sie ku*ewsko monotonna, ale od biedy - daje rade. Ok. Ale Godfather aka Total War? Nieeeeeeeeeee... jak tak dalej pojdzie, to Gf3 bedzie juz "Italian Mob Tycoon" ;;;
Bloodwin, chcę ci tylko powiedzieć, że MamNeostrade dosłownie zmiażdżył cię swoimi argumentami, a ty zatrzymałeś się w rozwoju gdzieś w okolicach nauczania początkowego i masz spore problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Nie wiem co powiedzieć. Twój opis jest DOSKONAŁY. Wprost przepełnia go mądrość i wielka nieomylność. Bije pokłony. <ironia mode on jakby co>
Panie mądry. Ja uważam, że to raczej ty zatrzymał się na nauczaniu początkowym. Według mnie nie masz pojęcia o życiu. Jak tak popierasz MamNeostradę to pewnie popierasz też piractwo. W takim razie kradnij sobie dalej.
Nie mam zamiaru toczyć z toba dyskusji.
Panie mądry. Ja uważam, że to raczej ty zatrzymał się na nauczaniu początkowym. Według mnie nie masz pojęcia o życiu. Jak tak popierasz MamNeostradę to pewnie popierasz też piractwo. W takim razie kradnij sobie dalej.
To właśnie miałem na myśli stwierdzając twoje problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Pokaż mi fragment wypowiedzi MamNeostrade, w której jednogłośnie orzekł, że popiera piractwo.
Lol. Czyli według Ciebie na przykład mogę kraść samochody, mówić o tym, ale jak się nie przyznam to sprawy nie ma i złodziejem nie jestem tak?
Może i nie powiedział tego wprost, co nie zmienia faktu, że kupując piraty w jakiś sposób je popiera.
To ty naucz się czytać, ze zrozumieniem + coś takiego jak "wyciąganie wniosków".
ja pierdole...
Oryginaly sa cacy, piraty sa be, i koniec. Szatafakap.
Dobra, to na kiedy ustawka na GTA IV Multiplayer i kto chetny? Byle predko, bo gold za 29 dni mi sie konczy ;P
GamerTag - hoomik, jakby co.
Ja dopiero na koniec sierpnia, kiedy już kupię TV i konsolę ;P Czasem bywam u kolegi i gram. Hoomik, jedziesz na trialu 30 dni od Xboxa? Kumpel dostał kolejny gratisowy miesiąc. Wcześniej jechał na trialach 48h, które są ogólnodostępne.
siemki.tu.misza.na.chwile
14-08-2008, 11:00
hoomik, ja mogę. Ale też później. Jak do domu wrócę. Jak coś to gamertag mishival.
Golda za kasiore nawet nie zamierzam nabywac, od pazdziernika bedzie praca + studia i nie bedzie czasu na plejanie online (offline zreszta tez nie), wiec 48h triale to bedzie chyba jedyne rozwiazanie jak mnie najdzie ochota na pwnage.
Wylansowany
14-08-2008, 14:22
Mimo, że lubię serie GTA nie kupię IV w listopadzie.
Na razie III była najlepsza i do tej pory to moja ulubiona gra, ale to nie zmienia faktu, że GTA IV nie jest warte wydania 100zł+ mimo, że to naprawdę może być świetna gierka. Lepiej albo poczekać aż stanieje (3 lata optymistyczna prognoza...) albo śćiągnąć, chociaż jestem przeciwko śćiąganiu nowych gier od razu z neta (nawet jeśli jest to w praktyce niekaralne).
@down
Wtedy lepiej kupić co innego ;]
Duke Dran
14-08-2008, 16:26
Mimo, że lubię serie GTA nie kupię IV w listopadzie.
Na razie III była najlepsza i do tej pory to moja ulubiona gra, ale to nie zmienia faktu, że GTA IV nie jest warte wydania 100zł+ mimo, że to naprawdę może być świetna gierka. Lepiej albo poczekać aż stanieje (3 lata optymistyczna prognoza...) albo śćiągnąć, chociaż jestem przeciwko śćiąganiu nowych gier od razu z neta (nawet jeśli jest to w praktyce niekaralne).
Albo uczciwie zarobić.
popieram kolegę w 100000000000000 % ;D Mafia bije wszystkie gry na łeb !
Taa... A to głównie dlatego jest lepsza od GTA, że nie ma fabuły w której występuje xx postaci ( tworząc xx wątków ) z czego tylko kilka spotyka się przez dłuższy czas, a reszta "gdzieś tam" jest... Ale nic o nich nie wiadomo ;o
@topic:
Ehh... Jak znam życie to nie mam co się napalać... i tak mi nie będzie działać ;d
JestemZRoku2050
14-08-2008, 18:06
To właśnie miałem na myśli stwierdzając twoje problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Pokaż mi fragment wypowiedzi MamNeostrade, w której jednogłośnie orzekł, że popiera piractwo.
O widzę, że mnie ktoś popiera i miło mi to czytać, bo ja nie zamierzałem udowadniać, że piractwo jest dobre bo nie jest, ale z drugiej strony jeszcze gorsze jest to co robią monopoliści. Chciałem tylko wymienić swoje poglądy ale jednak na tym forum jak na każdym znajdą się siedemnastolatki które znają się na życiu i zawsze ich zdanie jest PRAWDZIWE, a innych bee. Czasem lepiej zakończyć rozmowę niż dalej porównywać kradzież samochodu do kopiowanie danych, mamy w końcu XXI wiek. Bardzo podobało mi się stanowisko władz w Kanadzie gdzie zaprzestano ścigania piratów, niech firmy które produkują oprogramowanie i muzykę itp. zachęcą do posiadania oryginałów, a nie policja która będzie karać za śmieszne rzeczy które nie powinny podlegać pod prawo zwłaszcza gdy państwo ma kłopoty na przykład z podrabianymi lekami gdzie dziennie przez ten proceder ginie kilkanaście osób, a przedtem było mało czasu na takie rzeczy bo policja się bawiła internetem.
Może i nie powiedział tego wprost, co nie zmienia faktu, że kupując piraty w jakiś sposób je popiera.
To ty naucz się czytać, ze zrozumieniem + coś takiego jak "wyciąganie wniosków".
NIGDY nie kupowałem/kupuję piratów, osoby które na tym zarabiają powinny za to odpowiedzieć karnie. Kupując samochód skorzystam z jazdy testowej aby się przekonać jak samochód jeździ chociaż ty to pewnie wyczytasz na pudełku. Mam 200 złotych na grę ale nie wiem którą kupić, po szukaniu w necie wybór pada na 3 tytuły więc sobie je przetestuję i gdy mi się spodobają to kupię. Mówisz Żyłce o czytaniu ze zrozumieniem i wyciąganiu wniosków ale to on chyba zrozumiał, a nie ty i w dodatku z powodu braku argumentów czepiasz się jego opisu. Gratuluję!
@topic
szkoda, że tak późno wyjdzie, a nie teraz jak jest wolne - jedyna nadzieja to, że poprawią błędy które znaleźli w konsolowych wersjach :/
@down
i kolejnym postem odbiegłeś całkowicie od tematu który zaczęliśmy kilka stron wcześniej, bronisz się chyba tym postem od własnej głupoty mimo iż jest w nim prawda odnośnie prawa to odbiega on grubo od tematu, a które to już konto to kolejny fajny argument :) Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Prawo prawem trzeba je umiejętnie nowelizować.
Które to już konto?:baby:
Mam 200 złotych na grę ale nie wiem którą kupić, po szukaniu w necie wybór pada na 3 tytuły więc sobie je przetestuję
Czyli ściągniesz z neta, czyli piracisz. Proste i nielegalne.
bronisz się chyba tym postem od własnej głupoty
jak na moj gust to prawo wypowiedzi bedziesz mial wtedy, kiedy nie bedziesz lamac regulaminu forum, a zakladajac nowe konto 20 minut po zbanowaniu poprzedniego wlasnie ten regulamin lamiesz. Wiec chlopczyku spasuj, bo wcale sobie opinii nie poprawiasz. I spam to sobie na PW wysylaj, a nie tutaj.
Mam 200 złotych na grę ale nie wiem którą kupić, po szukaniu w necie wybór pada na 3 tytuły więc sobie je przetestuję i gdy mi się spodobają to kupię
wersje demo, trailery, youtube, recenzje, fora netowe/opinie graczy. Alternatyw dla piractwa jest sporo. Zaden argument, ze "sciagne, pogram, jak sie spodoba to kupie". Tyle.
Ktos chetny na ustawke po Lech - Grashoppers?
Wylansowany
15-08-2008, 09:57
Czyli ściągniesz z neta, czyli piracisz. Proste i nielegalne.
To zależy; ściąganie jest dozwolone (bynajmniej tak wychodzi z prawa) rozpowszechnianie już nie.
Czyli: osoba wrzucająca plik na stronkę by inni mogli ściągnąć - powinna siedzieć
Osoba, która tylko ściągnęła i potem nie udostępniała innym - może spać spokojnie, bo w przypadku oskarżenia sprawę wygrywa.
JestemZRoku2050
15-08-2008, 15:05
Jak ktoś chce przeczytać dzisiejszy artykuł odnoszący się do p2p w Niemczech to http://www.webhosting.pl/Udostepniasz.mniej.niz.200.filmow.W.Niemczech.bedz iesz.bezpieczny
Widać, że Niemcy potrafią dbać o swój naród i kilkanaście oskarżonych o piractwo (ściąganie na własny użytek), nawet 1 euro nie dostali grzywny tylko sprawy umorzono. I tak powinno być.
Duke Dran
15-08-2008, 15:10
To nie temat o piractwie tylko o GTA IV na PC!
To zależy; ściąganie jest dozwolone (bynajmniej tak wychodzi z prawa) rozpowszechnianie już nie.
Czyli: osoba wrzucająca plik na stronkę by inni mogli ściągnąć - powinna siedzieć
Osoba, która tylko ściągnęła i potem nie udostępniała innym - może spać spokojnie, bo w przypadku oskarżenia sprawę wygrywa.
a nie, bo. tyczy się to np. muzyki, ale gra to oprogramowanie. czyli karane jest posiadanie nielegalnej wersji, obojętnie, czy przegrałeś od kumpla, czy ściągnąłeś, czy kupiłeś na bazarze. nie może wcale jej mieć.
Cheapest
15-08-2008, 16:45
a nie, bo. tyczy się to np. muzyki, ale gra to oprogramowanie. czyli karane jest posiadanie nielegalnej wersji, obojętnie, czy przegrałeś od kumpla, czy ściągnąłeś, czy kupiłeś na bazarze. nie może wcale jej mieć.
No, ale jak by złapali Ciebie za ściąganie to w Polsce muszą udowodnić, że masz na dysku - Truecrypt i nic nie zrobią. W Anglii wprowadzono nakaz udostępnienia hasła do zaszyfrowanych plików/dysków i zyskali na tym pedofile (pornografia dziecięca i inne na dysku), bo gdy nie podadzą hasła grozi im tylko do 5 lat więzienia. Gorzej jak zapomnisz hasła, a i tak nic nie masz na tym zaszyfrowanym i możesz siedzieć. Jest to strata czasu dla władz, a postęp technologiczny idzie do przodu i wiecie jak to dalej będzie.
Mamy złoto!
Duke Dran
16-08-2008, 19:43
Nowa wiadomość:
GTA IV w wersji na PC zostanie zaprezentowane w Lipsku na tegorocznych targach Games Convention - taką nieoficjalną informację podał serwis VG247. A wielkie święto graczy rusza za naszą zachodnią granicą już w najbliższą środę...
chciałoby się to zobaczyć lecz niestety jak twierdzi serwis
Niestety, będzie to prezentacja "za zamkniętymi drzwiami", więc żaden redaktor ani nikt niepowołany nie będzie mógł tego zobaczyć. Miejmy nadzieje, iż któryś serwis zaproszony tam da jakieś zdjęcia/filmy dot. najnowszego dziecka Rockstar Games na PC...
więc lipa...
Więcej info na:
Infor gram.pl (http://www.gram.pl/news_8gziGOy0_Pecetowe_GTA_IV_na_Games_Convention. html)
Info gta-site (http://gtasite.net/2795,news.html)
I jeszcze taka jedna ciekawostka
Wczorajszego dnia, Rockstar Games zapowiedział oficjalną datę wydania Grand Theft Auto IV na XBoxa 360 i PS3 w Chinach. Chińczycy dostaną GTA IV na konsole dużo później od nas... Czwórka w ich kraju wychodzi 30 października 2008 roku.. Tak więc, Chińczycy będą mieli GTA4 ok. 6 miesięcy po nas... Serwis Kotaku podaje również, iż cena będzie wynosić ok. ¥8,390 (US$76) (152zł) (dane z waluty.onet.pl).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.