Pokaż pełną wersje : Aurora - przeglądarka przyszłości. Rewolucja czy niewypał?
Ostatnio zacząłem czytać o wszystkich nowościach w informatyce ;-] 8o:p
Za dwa lata ma wyjść Windows 7, potem Microsoft planuje zaprzestanie rozwoju windows i zacząć pracę nad innym systemem.....
A nie dawno pokazała się nowa wiadomość...Tym razem w dziedzinie przeglądarek internetowych.... ;-]
Mozilla razem z inną współpracującą firmą tworzy ''przeglądarkę przyszłości''. Ma się nazywać Aurora (moim zdaniem nazwa świetna ;) ).
Jak się przypatrzy screenom to Aurora kompletnie nie przypomina dotychczasowych przeglądarek. Całkowicie inna.
Jak myślicie....czy przeglądarka będzie na prawdę tak świetna? A może to wszystko będzie szajsem.... Mnie przeraża trochę strasznie duży bałagan.....A może to tylko złudzenie...
Najbardziej mnie ciekawi jak będzie wyglądała praca z tą przeglądarką na ekranie dotykowym :evul: Może nie każdy wie, ale Windows 7 będzie też przystosowany do pracy na ekranie dotykowym ;-]]
Jakie wasze opinie ?:]
P.S O...bym zapomniał... <Tutaj> macie link do artykułu o Aurorze (http://vista.pl/artykuly/12160_aurora_przegladarka_przyszlosci_zobacz_wideo _.html)
Mi się nawet podoba. Czekam, może ta przeglądarka odciagnie mnie od IE. :P
HubertPol
11-08-2008, 11:33
@up
nie uzywaj, przejdz na mozzile lub jak wolisz opere ... Ie shit : )
@topic
Co do nowej przeglądarki mi się podoba taka oryginalna ;)
Oby nie była zbyt trudna w obsłudze i będzie wszystko ok.
Wszystko ładnie i pięknie. Graficznie cud, miód, malina i orzeszki pod warunkiem, że obsługa będzie intuicyjna bo inaczej funkcjonalność szlag trafi i będzie przerost formy nad treścią, bo wygląda to jak komputery z "Raportu Mniejszości" ; ) Tylko... Jakiego będzie trzeba komputera, żeby był w stanie obsłużyć taką przeglądarkę? Jeśli będzie za bardzo obciążała maszynę to ta przeglądarka i tak się nie przyjmie. Przynajmniej ja osobiście nie korzystałbym z przeglądarka, która za bardzo spowalniałaby pracę mojego komputera. A takie wodotryski 3D potrafią ostro zamulić ; )
Też fakt...
Ale raczej Aurora nie wyjdzie prędko. Na pewno po Windows 7. Ludzie będą zmieniać sprzęt....Za kilka lat każdy będzie miał kilku rdzeniowe procki.
Nie mogę doczekać się już Bety W7 : d Co do Aurory.. Koniec z google.?; >
Jakiego będzie trzeba komputera, żeby był w stanie obsłużyć taką przeglądarkę?
Takiego jaki będzie za te dwa lata.
@up
nie uzywaj, przejdz na mozzile lub jak wolisz opere ... Ie shit : )
IE rox. :P
Takiego jaki będzie za te dwa lata.
IE rox. :P
No właśnie. A ile osób stać na to, by zawsze mieć te najnowsze nowinki techniczne w swoim domowym blaszaku? Ja np. dysponuję sprzętem, który spełniał standardy jakieś... 3 - 4 lata temu i nie zanosi się na to, bym w najbliższym czasie mógł wymienić go na lepszy. Ba, wprowadzić jakiekolwiek modyfikacje. ; )
Jak dla mnie to ta aurora jakaś przekombinowana. ;s
No właśnie. A ile osób stać na to, by zawsze mieć te najnowsze nowinki techniczne w swoim domowym blaszaku? Ja np. dysponuję sprzętem, który spełniał standardy jakieś... 3 - 4 lata temu i nie zanosi się na to, bym w najbliższym czasie mógł wymienić go na lepszy. Ba, wprowadzić jakiekolwiek modyfikacje. ; )
Racja racja. Jednak kto by się przejmował zwkłymi obywatelami? :) Oni tego nie robią dla nas.
Racja racja. Jednak kto by się przejmował zwkłymi obywatelami? :) Oni tego nie robią dla nas.
No to jeśli produkt dedykowany jest do bardzo wąskiego grona odbiorców, nie ma szans by powstał "boom" na niego i nie zrobi jako takiej rewolucji. Co najwyżej wdrażany będzie bardzo powoli coraz to do szerszych rzeszy użytkowników i powoli będzie wypierał przeglądarki starszych generacji. Więc marketingowo najlepiej to to nie będzie stało ; )
Uran of Aurea
12-08-2008, 12:36
Do dupy ta cała Aurora. Jak bede chciał coś znaleść to będe pewnie musiał kilkać tysiąc razy w jakieś gówienka, przeciągać jakieś okienka itp. Nic nie zastąpi googla i opery :]
Dan the Automator
12-08-2008, 12:44
Do dupy ta cała Aurora. Jak bede chciał coś znaleść to będe pewnie musiał kilkać tysiąc razy w jakieś gówienka, przeciągać jakieś okienka itp. Nic nie zastąpi googla :]
Też tak myślałem, póki nie obejrzałem pozostałych filmów o Aurorze:
http://www.vimeo.com/user524591/videos/sort:date
To jest coś więcej niż przeglądarka, to jest właściwie system operacyjny integrujący cały sprzęt elektroniczny z internetem.
Ale jeśli mam być szczery, to nie sądzę by się przyjęło na skale masową, może za 30 lat. Tak naprawdę wiele z tych możliwości jest do osiągnięcia już teraz (integracja telefonów na WM z Windowsem, google maps które zna sklepy spożywcze w Twojej okolicy, tagi), tyle że niewiele osób korzysta z tych dobrodziejstw ;).
Przyznać się, kto z posiadających telefon z Windows Mobile bawi się w synchronizacje kalendarzy, wpisywanie danych w standardzie dla Google Maps, oznaczanie swojej trasy z pomocą modułu GPS?
Standaryzacja całego świata to bardzo kusząca perspektywa, ale niestety, nieosiągalna w kilka lat. Niby taka prozaiczna czynność jak płacenie kartą, a jakoś za bilety w Shortcutcie, de facto w centrum Warszawy (!), musiałem płacić gotówką.
Ja się najbardziej boje, że te wszystkie dodatki będą nie potrzebne,.....Będzie dużo szumu a potem okaże się, że normalny firefox był lepszy.
No, ale...
poczekamy - zobaczymy
neopostman
12-08-2008, 18:02
Mam nadzieję, że to nie będzie tak samo jak z Vistą- piękne pudełko ale nic oprócz : /.
Aj tam... Ja wolę tradycyjne nie jakieś kombinowanie... Na mozilli się rox pracuje i nie trzeba kombinować, a tak to trzeba jakieś kombinacje itp.
@up
Bardzo dobrze powiedziane ^^
No to jeśli produkt dedykowany jest do bardzo wąskiego grona odbiorców, nie ma szans by powstał "boom" na niego i nie zrobi jako takiej rewolucji. Co najwyżej wdrażany będzie bardzo powoli coraz to do szerszych rzeszy użytkowników i powoli będzie wypierał przeglądarki starszych generacji. Więc marketingowo najlepiej to to nie będzie stało ; )
Nie tyle co do "wąskiego" grona odbiorców, ino dla "normalniejszej" części świata - TU wkońcu jest POLSKA a to wyjaśnia wiele...
Aurora ciekawa, owszem, ale póki co opera _/
Thar~
Dan the Automator
13-08-2008, 11:59
Nie tyle co do "wąskiego" grona odbiorców, ino dla "normalniejszej" części świata - TU wkońcu jest POLSKA a to wyjaśnia wiele...
A co to, w Polsce nie można porządnego komputera kupić?
@Dobo
Można, ale nie każdy może sobie na taki zakup pozwolić.
Dan the Automator
13-08-2008, 12:13
@Dobo
Można, ale nie każdy może sobie na taki zakup pozwolić.
Aż sprawdziłem najtańszy komputer z Core 2 Duo (czyli coś co na dzisiejsze czasy całkowicie wystarcza) - ~1200zł. Jako że stacjonarne są w odwrocie, to już tak zostanie, za ~1200zł dostanie się komputer całkowicie wystarczający jak na te czasy. Średnia pensja? Na 2007 było to ok 2703zł. Więc nie robiłbym z Polski jakiejś zapadłej dziury, nie każda nowinka dochodzi na pułki MediaMarkt, ale w dobie globalizacji zamówienie czegoś z USA nie jest już jakąś abstrakcją.
Aaa, tam, ktos to przepiraci.
.
.
.
.
.
.
.
.
A co ty myslal?
.
Ciekawie sie zapowiada, ale jak narazie Opera rulez. Jak dla mnie ofc. :p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.