zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tłumaczenie skrótów tibijskich dla newbie.

BeeTraX
01-09-2008, 10:14
Opis:

0.Prawa autorskie.
1.Wstęp.
2.Skróty run.
3.Skróty państw.
4.Skróty potworów.
5.Skróty najlepszych (i najsławniejszych) itemów (bez obrazków)
6.Reszta skrótów.

0.Poradnik Zrobiłem sam i przy niewielkiej pomocy tabel potworow i run na tibia.pl. Tylko strona tibia.pl może zamieszczać u siebie ten poradnik.

1.Prawie wszyscy tibijczycy używają wielu skrótów, o których newbie nie mają zielonego pojęcia. Dlatego tworze ten poradnik by pomóc newbie w rozpoznawaniu skrótów. Wielu skrótów nie opisałem, ponieważ to jest poradnik dla newbie, więc nie będę wchodził w szczegóły.

2. Skróty run.

- PF - Poison Field **
- LMM - Light Magic Missle
- FF - Fire Field
- IH - Intense Healing
- Pox Rune - Antidote Rune **
- Convice Creature (nie posiada*)
- Destroy , DF - Destroy Field
- EF - Energy Field
- Destinegrate (nie posiada*)
- UH - Ultimate Healing
- Stalagmite (nie posiada*)
- HMM - Heavy Magic Missile
- Poison Bomb (nie posiada*)
- FB - Fireball
- SF - Soulfire **
- Chameleon (nie posiada*)
- Stone Shower (nie posiada*)
- Icicle (nie posiada*)
- P Wall - Poison Wall**
- GFB - Great Fireball
- AVL / AVA - Avalanche **
- Thunderstorm (nie posiada*)
- Explo - Explosion
- M Wall - Magic Wall
- F Wall - Fire Wall **
- Energy Bomb (nie posiada*)
- E Wall - Energy Wall **
- SD - Sudden Death
- Paralyze (nie posiada*)

(i jeszcze jedno : UE - Ultimate Explosion, nie jest to runa , ale jeden z najlepszych czarów w tibii , który chyba jako jedyny jest warty wymienienia :P )

* nie posiada - To jest jedynie moja interpretacja... . Jeżeli pisze, że nie posiada skrótu to znaczy, że albo nie ma takiego, albo sie z takim nie spotkałem.

** rzadko używany skrót - lepiej wymawiać pełną nazwe

3. Opisze skróty pisowni państw (tylko wielkich potęg tibijskich)

- Polska - pl
- Brazylia - br
- Szwecja - swe
- Wielka Brytania - gbr (ale częściej pytają "british?")
- Stany Zjednoczone - usa
- Republika Południowej Afryki - rpa
- Niemcy - deu
- Hiszpania - spa / esp

4. Skróty najważniejszych potworów:

Zerek*** / Zerk - Orc Berserker
DS - Demon Skieleton
Drag*** - Dragon
DL - Dragon Lord
Feru - Ferumbras
Orsha - Orshabaal
Cyc / Cycek *** - Cyclops
Necro - Necromancer
GS - Giant Spider
Dem - Demon
Vampy - Vampire
najty*** / mary*** - Nightmare
kulawce*** / crypty - Crypt Shambler
barby*** - Barbarzyńcy
Kulty*** - Wyznawcy kultu
Wrl - Warlock

*** - Tylko polskie skróty :flaga_pl:

5. Skróty itemów:

AoL - Amulet of Loss

MPA - Magic Plate Armor

DH - Demon Helmet

HOTA - Helmet Of The Ancients

P/K/C Arm - Plate/Knight/Crown armor

DSM - Dragon Scale Mail

MMS - Mastermind Shield

BoH - Boots of Haste

G/B/P legs - Golden/Blue/Plate Legs

RH - Royal Helmet

Feru Hat - Ferumbras Hat

SoV - Magic Sword

Full Set - To: najlepsza broń, DH, MMS, G legi, steel bootsy, MPA i AoL

# Set - Set jako określenie pełnego zestawu uzbrojenia... przykładowo - plate armor, plate legs (i plate shield) = plate set

# poc - Jakiś piece of cloth - przykładowo brown = brown poc

GSS - Giant spider slik (od razu można kupować SOY - spool of yarn)

obsidian / ob knife - obisidan knife

bp of # - backpack (plecak) "czegoś" (lub bardziej "z czymś") na przykład jakieś runy (może być hmm, icicle, uh) lub mikstur

hp - health potion, przed hp można dodawać rodzaje health potionow bo takowych jest duzo

mp - mana potion, przed mp można dodawać rodzaje mana potionow bo takowych jest duzo

6. Pozostałe ważne skróty:

- Exp/Hunt (W wyrażeniu "ide na exp/hunt" chodzi o to, że przez to mamy rozumieć "ide zabijać potworki" lub "ide pozabijac graczy". Lecz to drugie odnosi sie tylko na "hunt") - expienie / huncene graczy (pkowanie)
- PK / Pker - osoba, która zabija graczy lub stwierdzenie czaszki u gracza
- brb (w angielskim : Be right back) / zw (polski : zaraz wracam) - stwierdzenie, że przez chwile AFK .
- AFK (Away From Keyboard) - osoba nie przebywająca prze komputerem lecz zalogowana.
- bb (bye bye) - "papa" , pożegnanie się z kimś
- newbie - osoba nowa nic nie wiedząca
- ppl - (people) ludzie (nie mylić z pl - polak)
- n00b - nowy, nic nie wiedzący, (ale upierający sie , że wie) głupio mądry player, który czyni gre nieprzyjemną ****
- bloker - player, który obrywa od potworów kiedy inni je ubijają
- siocher - player który leczy (najczęściej blokera)
- shooter - player, który zabija potwory z daleka
- Hunted (w wyrażeniu "you are hunted") - "Zabije cie!!"
- Btw (eng. By the way) - przy okazji
- Sup taki skrócik od "What's up", czyli po polsku oznacza "co słychać/jak leci/jak tam/co tam
- OMG (Oh My God) - polskie "ja nie moge" lub "loool"
- LOL (Laughing Of Loud) - najtrudniejszy do przetłumaczenia skrót... takie "przeciągające sie" "looooooool" można opisać "żenadą" lub (jak wielu opisuje) "żalem"... lecz zwykłe wyrażenie "lol" oznacza śmiech, oraz pozytywne emocje gracza... dosłowne tłumaczenie oznacza "bardzo głośno się śmiać"
- pz (Protection zone) ma 2 wytłumaczenia... po 1 - pz jako pole w którym nie można atakować.. po 2 - pz w wyrażeniu "masz pz?" czyli to czy masz pod eq takie dwa małe skrzyżowane miecze... jak tak to nie możesz się wylogować a jak nie to możesz...
- np (no problem) - polski "żaden problem" lub "spoko"
- dp - deposit
- m shop - magic shop
- ek/ed/ms/rp - elite knight / elder druid (drut) / master sorcerer / royal palladin
- ss - server save
- own3d - "przyłapany" / "złapany" określenie stosowane najczęściej do śmiesznych sytuacji a pod koniec gdy ktoś tak zawoła to znaczy, że śledził całą rozmowę i albo mu się podobała, albo uznaje to za żenadę
- WTF?!?! (What The Fuck ?!?!?!) - polskie "co do cholery ?!?!?!?" ..
- OTS (Open Tiba Server) - Test servery zakładany przez graczy. Jest on nielegalny, ale CipSoft GmbH (założyciele tiii) na razie przymyka na nie oko.
- Leave - polskie "spadaj!!" lub "wy....."
- Pay or Die - słynne "paj or daj" -.-... musisz wtedy "zapłacić albo zginąć"... najlepiej napisz do pro
- Pro - Protector kogoś. Przykładowo hi-lvl . Kiedy ktoś cię próbuje zhuntować on pisze do niego żeby przestał.
- Hi-Lvl (high Level) - wysokopoziomowy gracz
- Plx - "proszę"

**** - Jest wiele interpretacji takiego typu, a także wiele spekulacji, więc jeżeli chcecie wiedzieć na 100% to w tym temacie pewien użytkownik zamieścił link do specjalnej dyskusji, na ten temat, na tym forum.

Mam nadzieję, że pomogłem :) .

Updates:

1.12.08 Dodałem parę nowych skrótów oraz nadałem paru starym inne (i lepsze) wytłumaczenie
9.02.09 Dodałem nowe skróty oraz nazwy itemów

Tomaszewski
01-09-2008, 10:49
fajnie ale brakuje najwazniejszych.

knight - kina**
elite knight - ek

sorcerrer - sorc**
master sorcerrer - ms

itd. a ** to wiesz co to znaczy :)

dodaj takze skroty itemsow tyhc wazniejszych: bp , mf , lf ... (nie zapomnij o skrocie k,kk zwiazanego z kaska)

Zagbun
01-09-2008, 10:53
Moim zdaniem dużo brakuje skrótów.

Mógłbyś opisać jeszcze,co to znaczy:wtf,owned,rotfl

A skróty przedmiotów gdzie są ?!

naja
01-09-2008, 11:04
No i ktoś się musiał odezwać - czyli ja.
1. Pomysł dobry - byle tylko newbie chcieli przeczytać :))
2. Dodam skróty, których używam z moimi znajomymi:
Vampire - Vamp
Nightmare - najty
Crypt Shambler - kulawce
Barbarzyńcy - barbary
Wyznawcy kultu - kulty
Warlock - Wrl

Dodaj też określenia niektórych tworzyw i trofea typu GSS - Giant Spider Silk.

3. Co do określenia NOOBA to nie zgodzę się z Tobą. Kiedyś w TYM (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=8727&page=13) temacie podałem krótko i zwięźle definicję NOOBA i NEWBIE. A oto one:

NEWBIE - Początkujący gracz, nie znający podstawowych i elementarnych zasad gry. Często popełnia błędy przez nieznajomość regulaminu gry oraz niepisanych zasad Tibii. Często mylony jako noob

NOOB - Zamierzone działanie gracza, mające na celu zaszkodzenie oraz utrudnianie gry na szkodę innych graczy.

Reszta jest w miarę dobra :))

BeeTraX
01-09-2008, 20:51
Dziękuje wam za te propozycje popraw. Przemyśle wszystko i zaraz to poprawie.

naja
01-09-2008, 20:55
Wiesz - taki poradnik to moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Oby tylko leniwa młodzież zechciała się z nim zapoznać a po poprawkach, na pewno będzie dobrym narzędziem dla Newbie. Powodzenia

BeeTraX
01-09-2008, 21:12
No i ktoś się musiał odezwać - czyli ja.
(...)

3. Co do określenia NOOBA to nie zgodzę się z Tobą. Kiedyś w TYM (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=8727&page=13) temacie podałem krótko i zwięźle definicję NOOBA i NEWBIE. A oto one:

NEWBIE - Początkujący gracz, nie znający podstawowych i elementarnych zasad gry. Często popełnia błędy przez nieznajomość regulaminu gry oraz niepisanych zasad Tibii. Często mylony jako noob

NOOB - Zamierzone działanie gracza, mające na celu zaszkodzenie oraz utrudnianie gry na szkodę innych graczy.

Reszta jest w miarę dobra :))

a co ja napisałem -.-?? że newbie się nie zna bo jest nowy a n00b czyni grę gorszą

naja
01-09-2008, 21:22
No niby masz rację, tylko że określenie noob czyni grę gorszą to taka definicja nieukierunkowana do końca i można ją interpretować różnie, dlatego kiedyś wpadłem na pomysł, żeby to zawrzeć jakoś zwięźle i na temat i myślę że mi się udało. Czasami śmiać mi się chcę jak większość graczy na newbie wołają noob, bo nie wiedzą co piszą, tym samym nie mają wiedzy na temat gry a co za tym idzie sami z siebie robią newbie :). To tak jak z oszustami i złodziejami na tibii. Można by ich zakwalifikować jako Nooby (bo działają na niekorzyść innego gracza), ale moim zdaniem takie zachowanie zaliczyłbym typowym określeniem "złodziej i oszust" a nie noobem.

BeeTraX
01-09-2008, 21:36
Hmmm... . Ty swoje racje też masz :) więc poczekaj... ostatnia moja edycja :P

naja
01-09-2008, 21:45
To jeszcze dorzucę jeden pomysł (oczywiście od ciebie tylko to zależy), a mianowicie, warto by wszystkim początkującym uświadomić jakie rodzaje oszustw ich mogą czekać. Warto by nadmienić, grę w kości, fast hand, dawanie itemów za zaufanie i inne. Oprócz tego bywa też że newbie dają się zaprosić do domku, po czym są zamykani a właściciel każe im oddać eq lub inne rzeczy. Nowi gracze nie wiedzą że wystarczy wpisać alana sio "name i w ten sposób mogą się wydostać z pułapki. Oczywiście do każdego z rodzajów oszustw należało by w miarę jasno dodać opis oraz jakimi sposobami złodzieje zdobywają zaufanie nowych graczy. Warto też dodać jak działają takie grupy przestępcze (że najczęściej kilku graczy jest podstawionych). Myślę, że taka wiedza też im bardzo pomoże. :) Aha i na koniec jeszcze coś na temat "Hunted". Na światach non-pvp rzadko się używa ale ma troszkę inne znaczenie jak na pvp i oznacza że gracz będzie łaził za innym graczem i mu wybijał all resp bądż dostanie trapa (oczywiście trap karalny:) )

BeeTraX
01-09-2008, 21:47
To jeszcze dorzucę jeden pomysł (oczywiście od ciebie tylko to zależy), a mianowicie, warto by wszystkim początkującym uświadomić jakie rodzaje oszustw ich mogą czekać. Warto by nadmienić, grę w kości, fast hand, dawanie itemów za zaufanie i inne. Oprócz tego bywa też że newbie dają się zaprosić do domku, po czym są zamykani a właściciel każe im oddać eq lub inne rzeczy. Nowi gracze nie wiedzą że wystarczy wpisać alana sio "name i w ten sposób mogą się wydostać z pułapki. Oczywiście do każdego z rodzajów oszustw należało by w miarę jasno dodać opis oraz jakimi sposobami złodzieje zdobywają zaufanie nowych graczy. Warto też dodać jak działają takie grupy przestępcze (że najczęściej kilku graczy jest podstawionych). Myślę, że taka wiedza też im bardzo pomoże. :)

napewno by to coś dało tylko niestety to nie ten temat :P

Tana
02-09-2008, 01:03
A ja na twoim miejscu pobawiłabym się jeszcze edycją tekstu, żeby wszystko było bardziej czytelne.
Chodzi mi pogrubianie, podkreslanie, zmienianie rozmiaru tekstu itd. Jeżeli najważniejsze rzeczy lub tytuły sa zaznaczone inaczej niż tekst, łatwiej i szybciej się czyta.
Opcję włączającą zaawansowane edytowanie postów znajdziesz pod Panel Kontrolny Użytkownika>Ustawienia i opcje>Zmień opcje>Inne opcje>Interfejs edytora wiadomości

Lilasmus
02-09-2008, 07:12
Widać, że trochę się napracowałeś. Jednak mimo wszystko zapomniałeś o dużej ilości ważnieszych niż te, które wymieniłeś.

BeeTraX
02-09-2008, 07:33
ok na pewno się poprawie

naja
02-09-2008, 09:49
Kolejna mała uwaga, ale na pewno poprawi poradnik. Otóż chyba lepiej dać najpierw skrót a potem objaśnienie. Newbie na pewno będzie szukał w pierwszej kolejności skrótu a potem objaśnienia. Zrobiłeś to tylko w punkcie 5 :) I jeszcze popraw pisownię tutaj "- Pro - Protector kogoś. Przykładowo hi-lvl . Kiedy ktoś ciepróbuje zhuntowaćon pisze do niego żeby przestał." No co raz ładniej to wygląda :)

BeeTraX
02-09-2008, 15:05
nie mam siły do tego poradnika... sory.... prosze modów o dokładne przejrzenie mojego poradnika i powiedzenie czego brakuje w nim żeby mógł zaistnieć na tibia.pl :)

neopostman
03-09-2008, 19:23
połowa tego co nazywasz skrótami to po prostu słowa mające sens w języku angielskim.

3. Opisze skróty pisowni państw (tylko wielkich potęg tibijskich)

- Republika Południowej Afryki - rpa
Nigdy nie śmiałem przypuszczać, że RPA jest tibijską potęgą ;O!

Emcess
03-09-2008, 19:45
nikt nie powiedzial ze twoj poradnik bedzie na GLOWNEJ stronie. cry?

BeeTraX
03-09-2008, 21:28
no popatrz a jednak jest :) zbaczy... wielu ich nie jest ale jest paru dobrych

Undeadzik
03-09-2008, 23:12
crypt shambler- kulawce ? -.- sam to wymysliles ? rotfl
raczej to beda crypty a nie kulawce :D

Deriv
04-09-2008, 09:53
Bardzo fajny poradnik szczególnie dla nowo upieczonych graczy, początek tibijskiej przygody nie jest łatwy jednak ten poradnik pomoże nie jednamu początkującemu graczowi. Świetna robota ;)

Pozdrawiam

naja
04-09-2008, 10:02
crypt shambler- kulawce ? -.- sam to wymysliles ? rotfl
raczej to beda crypty a nie kulawce :D
Znajoma wymyśliła i moim zdaniem pasuje. Przyjrzyj się dokładnie jak chodzą to będziesz wiedział dlaczego kulawce :))

A do Autora tematu - Po to są opinie i krytyka, żeby Twój "produkt" udał się jak najlepiej. Na Twoim miejscu nie poddawał bym się.

BeeTraX
04-09-2008, 23:08
to skrytykujcie (najlepiej moderatorzy) mnie tak żeby wkońcu sie to nadawało dla tibia.pl :P

xoz
04-09-2008, 23:49
Wielka Brytania - gbr
rozgraniczyl bym to, malo ktory z wysp mowi ze jest gbr
Hiszpania - spa / spanish
esp...

czesciej slysze "mary" na nightmare niz "najty"

Tana
04-09-2008, 23:58
Moim skromnym i zdaniem, najlepszy spis skrótów jest w punkcie 5 i 6.

Będąc czytelnikiem wolalabym mieć spis skrotow i po myslniku ich tlumaczenie. Jak chce napisac "ultimate healing rune" a nie znam skrotu, to nawet by mi przez mysl nie przeszlo zeby takiego szukac. Z kolei jak ktos do mnie napisze 'uh', a ja nie wiem o co chodzi, to zajrze do takiego poradnika ;)

Ale ja nie mam wplywu na to co jest na stronie, a co nie, wiec to moje jak najbardziej prywatne zdanie :p

naja
05-09-2008, 07:06
rozgraniczyl bym to, malo ktory z wysp mowi ze jest gbr

esp...

czesciej slysze "mary" na nightmare niz "najty"

Być może to jeszcze zależy od Świata na którym się gra :) "Co Świat to obyczaj" :) więc warto zamieścić all skróty.

Tony_Gdansk
05-09-2008, 07:30
- Avalanche - (rzadko używane) AVL

Częściej widzę skróty Ava~

Demon - Demc**

Dem.

Barbarzyńcy - barbary**

Barby.

Nic mi nie wpadło w oczy więcej.

BeeTraX
05-09-2008, 17:03
rozważę wszystko i postaram poprawić ten poradnik teraz :)

Graventer
05-09-2008, 23:37
No ładnie napisane, ale nie wiem czy komuś sie przyda. Nie widziałem by ktoś napisał posta: "dzięki, bardzo mi pomogłeś". Chyba każdy może sie domyślić, że elder druid to ed, a giant sword to gs.

Aggro
06-09-2008, 00:20
No ładnie napisane, ale nie wiem czy komuś sie przyda. Nie widziałem by ktoś napisał posta: "dzięki, bardzo mi pomogłeś". Chyba każdy może sie domyślić, że elder druid to ed, a giant sword to gs.

Wiesz, jak zaczynałem grać to myliłem skróty. Na przykład giant sword i gs. Z pewnością się przyda;]

naja
06-09-2008, 01:43
Będę upierdliwy. Pozmieniaj jeszcze kolejności. Najpierw skrót a potem opis, bo przecież newbie będą szukać najpierw skrótu. :))

BeeTraX
06-09-2008, 17:00
masz racje poprawie to :) proszę o oceny

ok update zrobiony :P tylko państwa zostawiłem w spokoju :)

naja
06-09-2008, 17:43
tylko państwa zostawiłem w spokoju :)

No właśnie to też popraw i poprzestawiaj. Jeszcze mała kosmetyka. Postaraj się ułożyć all w kolejności alfabetycznej. To ułatwi odnalezienie skrótu. Co do M Walli i F Walli - czasem nazywa się je też MW i FW i podobnie nazwa potwora Masive Water Elemental jako MWE. Ale już wystawiam ocene bo ogólnie poradnik spełni swoje zadanie dla Newbie i napewno się przyda nowym.

BeeTraX
06-09-2008, 19:51
naja: państwa zostawie w spokoju a runy są uporządkowane w kolejności lvlowej :) a co do MWE to newbie na takie potwory nie chodzą i nawet nie wiedzą co to jest :)

Aggro
06-09-2008, 20:22
naja: państwa zostawie w spokoju a runy są uporządkowane w kolejności lvlowej :) a co do MWE to newbie na takie potwory nie chodzą i nawet nie wiedzą co to jest :)

Wierz mi, wiedzą. newbie często łażą po tibia.pl ;)

BeeTraX
06-09-2008, 20:43
eee tam :) wypisałem skróty najważniejszych potworów :) więc styknie :)

naja
06-09-2008, 20:51
Jak robić poradnik to porządnie. Zmuś się :). A wypisywanie run według levela nie jest dobrym pomysłem. Newbie będzie szukał skrótu tego, co akurat przeczyta na kanale default bądź na kanale trade. A jak będzie chciał dowiedzieć się więcej na temat runy to wejdzie na tibia.pl lub na inną stronę o tibii. :) Trochę to mija się z celem, który sobie nakreśliłeś. Miały być skróty najważniejszych, więc wystarczy skrót w kolejności alfabetycznej i jego opis :)

BeeTraX
06-09-2008, 20:53
niby tak, ale i tak wszystko ładnie widać bo skróty są pogrubione :)

Pawcio Druid
06-09-2008, 21:12

Z nazwą kulawce nigdy się nie spotkałem, a trochę w to gram :P

barbary*** - Barbarzyńcy

Myślę, że bardziej popularne to barby.

# poc - Jakiś piece of cloath - przykładowo brown = brown poc

Literówka. Chyba cloth :P

GSS - Giant spider slik (odrazu można kupywać SOY - spool of yarn)

Kupować*. Btw. jestem pewny, że gdyby ktoś pisał na trade 'buy soy' 99% tibijczyków nie skojarzyło by tego z yarnem (w tym i ja) :P

bp of # - backpack (plecak) "czegoś" (lub bardziej "z czymś") na przykład jakieś runy (może być hmm, icycle, uh) lub mikstur

Chyba icicle, chociaż znam wielu ludzi którzy piszą icycle, nie wiem skąd to się bierze.. :P

http://tibia.pl/spell/Icicle

- OTS (Open Tiba Server) - Test servery zakładany przez graczy. Jest on nielegalny, ale CipSoft GmbH narazie przymyka na nie oko.

Na - razie. Osobno :P

Przymyka jak przymyka, nie ma tu nic do gadania, bo nie ma jak w to ingerować :)

Poza tym według mnie bez zarzutu.

// Być może ktoś wyżej już to pisał, nie chciało mi się czytać tych postów :P

BeeTraX
06-09-2008, 23:43
ok błędy poprawie jutro :)

BeeTraX
08-09-2008, 21:53
zrobione:P
prosze o oceny ;]

Undeadzik
08-09-2008, 23:29
Opis:

- WTF?!?! (What The Fuck ?!?!?!) - polskie "co do cholery ?!?!?!?"

A mi sie wydaje ze to znaczy "Co jest ku***"

@up

Aha edytuj opcja tu jest :p

naja
09-09-2008, 07:03
Na icicle na Harmonii mówi się często icki :)

Emcess
09-09-2008, 15:43
Chyba icicle, chociaż znam wielu ludzi którzy piszą icycle, nie wiem skąd to się bierze.. :P

nom, tak samo jak avanger -.- (przeciez to avenger : \)

Kuboszek
09-09-2008, 15:43
Bardzo fajne przyda się dla Newbie ( Macie tam napisane co to Newbie :P)

Ja bym zmienił te Demy na Demce :P

Martka
09-09-2008, 15:57
Zabrakło paru skrótów:

1. HOTA (Helmet Of The Ancients).
2. Na deposit mówi się również "depo".
3. ss- oprócz save server oznacza również screen shot.
4. Na potiony mówi się też "poty" albo "manaski" (w przypadku mana potionów).
5. DSL (Dragon Scale Legs).
6. POH (Plains Of Havoc).
7. POI (Pits Of Inferno).
8. Skróty miast; Ank(h)- Ankrahmun, Ab- Ab'Dendriel, LB- Liberty Bay.

BeeTraX
09-09-2008, 20:32
taaa... wszyscy wszystko wytykają a nic nie oceniają -.-" dobra poprawie to potem

Martka
09-09-2008, 20:37
Po prostu pomagamy Ci stworzyć poradnik idealny ;)

naja
09-09-2008, 21:12
@up
Dokładnie. Darashia - dara :) A ocene już dawno wystawiłem.

BeeTraX
10-09-2008, 21:02
skrótów miast nie będzie bo są prawie nieużywane ;) a co do twoich propozycji martka tylko dodam hota

Fureyka
11-09-2008, 13:39
Zajrzyj tu:

http://tibia.wikia.com/wiki/Tibia_Language

Pewnie Ci to pomoze ^^.

HoXeN^
21-09-2008, 16:51
Heh. Ja tez zawsze mialem problem ze skrótami :D napewno komuś sie przyda poragnik :]

BeeTraX
22-09-2008, 14:51
fueryka thx ;] szkoda że tak późno tam wlazłem :)

Drozd
13-10-2008, 11:58
W miarę ładny poradnik, nie mam większych zastrzeżeń, ale...

Zdecydowanie za mało skrótów od itemów. Jeżeli już wymieniasz te lepsze, to staraj się wymienić niemal wszystkie, a tam wielu brakuje.

Tam, gdzie pisałeś o runach. W końcu to poradnik o skrótach, więc po co pisać, że ta i ta runka nie ma skrótu? Obejdzie się i bez tego.

Mimo to, poradnik dobry dla początkujących.

Sorcss
21-10-2008, 10:03
kilka niedociągnięc (wg mnie kilka sam wymyśliłeś) ale daje Ci 8/10
bo kilku nazw nie zauważyłem a ss to nie tylko server save
jakbyś dodał obrazki ocena byłaby większa, ale co wymagac ;p

Karciocha
01-11-2008, 20:39
Takie moje żale wyleje =D

- "Hunted" (w wyrażeniu "you are hunted") - "Zabije cie!!"
- OMG (Oh My God) - polskie "ja nie moge" lub "loool"
- LOL (Laughing Of Loud) - najtrudniejszy do przetłumaczenia skrót... takie "przeciągające sie" "looooooool" można opisać "żenadą" lub (jak wielu opisuje) "żalem"... lecz zwykłe wyrażenie "lol" oznacza śmiech, oraz pozytywne emocje gracza... dosłowne tłumaczenie oznacza "bardzo głośno się śmiać"

"You are hunted" - to nie jest zabije cię tylko jesteś ścigany, huntowany (czyli dosłownie masz przesrane na serwie)
OMG - to polskie o mój Boże (nie udziwniaj na siłę)
LOL - "laughing out loud" (śmiać się głośno) to zależne od kontekstu może być użyte w sytuacji zabawnej jako wyraz rozbawienia, sytuacji mniej zabawnej jako wyraz zdumienia albo zniesmaczenia oraz w sytuacji przykrej jako wyraz buntu i pogardy.

imho wszystko =D

Ogólnie GJ!

macek95
03-11-2008, 20:06
Jeszcze 2 miesiace temu Beetrax mowil na sdki "szuden dify" ^^ Znam goscia z rl :D

Rav
03-11-2008, 20:19
tak od siebie napisze pare słow

nigdy sie z takim terminem w tibi nie spotkalem

- OTS (Open Tiba Server) - Test servery zakładany przez graczy. Jest on nielegalny, ale CipSoft GmbH na razie przymyka na nie oko.
otsy nie odpowiadaja cip-om lecz nic w tym kierunku zrobic na dzien dzisiejszy nie moga(otsy- zakazany temat na t.pl)

btw, dodaj moze jeszcze jakies
asslicker

nonpvp, pvp, -enfo

pa

botter

rook

mozliwe ze sie powtarzam ale zajrzałem tylko w 1st post

tomibiks93
13-11-2008, 15:29
Chcialbył powiedzec ze czesto spotykam się zamiast Icicle to Icki

kopacz1
16-11-2008, 09:56
a co oznacz jak ktos pisze do kogos "sup?"

DzymekofFurora
16-11-2008, 10:01
@UP: "Sup" - taki skrócik od "What's up", czyli po polsku oznacza "co słychać/jak leci/jak tam/co tam (?)"

Sry za offtop.

BeeTraX
16-11-2008, 12:46
Jeszcze 2 miesiace temu Beetrax mowil na sdki "szuden dify" ^^ Znam goscia z rl :D
mówilłem tak pół roku temu kiedy tibie znałem tylko z opowieści

Rufus2309
16-11-2008, 13:50
Nawet fajne tylko brakuje tu troche rzeczy ale ogólnie jest dobrze ;)

BeeTraX
17-11-2008, 20:22
Nawet fajne tylko brakuje tu troche rzeczy ale ogólnie jest dobrze ;)
o to chodzi że ów poradnik jest dla newbie ;)

john91
17-11-2008, 20:31
Jak dla mnie to brakuje tu np.: PA, PG, PZ i np. SoV. Niektórzy niewiedzą, a każdemu się przyda ;)

19_Hero_64
24-11-2008, 20:49
Poradnik bardzo fajny,napewno pomoże newbie zapoznać się ze skrótami:]

Koniczynkowa
26-11-2008, 23:01
Jak dla mnie to brakuje tu np.: PA, PG, PZ i np. SoV. Niektórzy niewiedzą, a każdemu się przyda ;)

o tak, ważne skróty :)

BeeTraX
01-12-2008, 14:11
PA PG
nie spotkałem się z takimi skrótami (wiecie... pykam tylko pół roku i uczę się sam :P)

BeeTraX
01-12-2008, 14:12
@UP: "Sup" - taki skrócik od "What's up", czyli po polsku oznacza "co słychać/jak leci/jak tam/co tam (?)"

Sry za offtop.
ok, już dodaje

jackassia92
21-12-2008, 20:08
do pz jeszcze można dodać "krzyżyki"

drakonne
24-12-2008, 01:22
Spoko ale zwykle jak ktoś pisze Hunted to znaczy że nie ja cię zabije ale mój pro cię zabije/ gildia cię zabije.

Maxefi
28-12-2008, 10:23
Hehe Bardzo fajny poradnik napewno przyda sie nowym graczom ale takze tym starszym :D

bambuchamaker
30-12-2008, 03:41
Prawie Jak Słownik ....
tyle że prawie robi wielką różnice ^^

Synuss
05-01-2009, 19:31
Panie autorze od kiedy to "hunted" tlumaczone jest na "zabiję cię"?
Jest kilka błędów w tym poradniku, chociarzby sam tytuł... skąd newbie wie, że jest newbie? Lepiej by było gdybyś zmienił to słowo na "początkujący".

Stefan68
12-03-2009, 12:01
jest sporo dziwnych błedów najbardziej razi mnie że leave to spadaj polskie nie wiem może ty to tak rozumiesz ale dla wiekszości jest to słowko "opuść" no i hunted to nie znaczy "zabije cię" ;)

KrEmAs KAc
26-03-2009, 08:33
Icicle - Icl np na trade sell 2xbp Icl
Rosjanie- ru
Pro to raczej nie ktoś kto kogoś protuję i ma high lvl tylko ma skilla i potrafi grać:cup:

dodaj rotflmao i lmao :)

Xavino
13-06-2009, 19:02
Dobrze ,że przetłumaczyłeś niektóre z skrutów
Przyda sie nowym graczom . W ich nie długiej tibijskiej historii ; D

Damianer
17-11-2012, 22:19
Dobry poradniczek 10/10