PDA

Pokaż pełną wersje : Dziennikarze TVP zatrzymani w Gruzji

Davido16
08-09-2008, 15:48
Ekipa Telewizji Polskiej została zatrzymana przez patrol żołnierzy rosyjskich i milicji osetyjskiej na terytorium Osetii Południowej, niedaleko od miasteczka Karaleti. Wywieziono ich w nieznanym kierunku - poinformował serwis TVP Info.

Zatrzymani to Dariusz Bohatkiewicz, operator M. Wesołowski i gruziński kierowca. Uznano ich za jeńców wojennych.

Dziennikarzom skonfiskowano cały sprzęt, jaki mieli w samochodzie, w tym kamery i telefony komórkowe. Nie wiadomo gdzie teraz przebywają.

Dariusz Bohatkiewicz nie po raz pierwszy relacjonuje konflikt wojenny. Wcześniej przygotowywał materiały m.in. w Iraku. Tam w 2006 r. przeżył wypadek śmigłowca. W Wiadomościach TVP relacjonuje także wydarzenia polityczne.

Źródło: wp.pl

~~

Co sądzicie o tej sytuacji? Stosunki z Rosją "odzywają" się?

qq2
08-09-2008, 16:00
Rosja chce pokazać, jaka jest potężna, po jakimś czasie wypuszczą dziennikarzy i wszystko zakończy się szczęśliwie.
Ta teza (wg. mnie ofc) potwierdzi się w 90%

Granteon
08-09-2008, 16:03
Jeżeli to prawda to Rosja zapewne jak zwykle będzie mówić "nie, to nie prawda, my nic takiego nie zrobiliśmy". Do tego pewnie Kaczi znowu dojebie jakąś głupią wypowiedź z myślą, że mu inne krają pomogą. Ale znając dzisiejsze media to pewnie nie prawda...

Davido16
08-09-2008, 16:06
Jeżeli to prawda to Rosja zapewne jak zwykle będzie mówić "nie, to nie prawda, my nic takiego nie zrobiliśmy". Do tego pewnie Kaczi znowu dojebie jakąś głupią wypowiedź z myślą, że mu inne krają pomogą. Ale znając dzisiejsze media to pewnie nie prawda...

Przed chwilą oglądałem reportaż na TVP, może to prawda, ale kto wie xd

Granteon
08-09-2008, 16:08
Przed chwilą oglądałem reportaż na TVP, może to prawda, ale kto wie xd

To, że coś leci w TV to nie znaczy, że jest prawdą.

Rybzor
08-09-2008, 16:10
No cóż, ryzyko zawodowe. Dziennikarze giną na takich misjach, niewola również jest częścią tego. Oby dostali solidną pensję po powrocie :P

Davido16
08-09-2008, 16:12

Napisałem "ale kto wie", więc czemu uważasz, że wierzę im na słowo?

.Matrik.
08-09-2008, 16:13
Dlatego zamierzam być dziennikarzem piszącym. Chociaż korespondent wojenny na pewno jest ciekawą robotą (wiem, niebezpieczną - ale ciekawą).

psyhopatka
08-09-2008, 16:13
Ruscy mają nasrane w głowach i każdy o tym wie.
Mam nadzieję że się im nic nie stanie.

Erhion
08-09-2008, 16:20
Wiecie co? Zaraz Kaczka zacznie znowu pyskować na Rosje. xD

Dragon-Fly
08-09-2008, 16:25
Ruscy mają nasrane w głowach i każdy o tym wie.
Nie wiem, po czym to wnioskujesz. Równie dobrze Amerykanie mogą mieć nasrane w głowach.

.Matrik.
08-09-2008, 16:54
Ostatnio przykuła moją uwagę okładka bodaj Newsweeka (jak ją zobaczyłem, począłem panicznie się śmiać): Kaczyński z poważną miną, a obok wielkim fontem tytuł: "Z Rosja trzeba na ostro".

Nadrill
08-09-2008, 17:07
A mnie zdjęcie Kaczyńskiego w Polityce, gdzie ma odwrotnie założony zegarek na ręce, i do tego niedziałający, cały czas pokazywał bodajże godzinę 15 07.

Gonzo
08-09-2008, 17:44
Nie wiem, po czym to wnioskujesz. Równie dobrze Amerykanie mogą mieć nasrane w głowach.

Aczkolwiek Amerykanie nie mają komunizmu.

Frapper
08-09-2008, 17:47

ale manipuluja ludzmi ktorzy za duzo wiedza/sa o krok od odkrycia tego. W pare minut stajesz sie duchem, nikt cie nie pamieta, nikt cie nigdy nie widzial i giniesz. I to wcale nie jest wymysl prison breaka.

Dragon-Fly
08-09-2008, 17:53
O ile wiem, czasy komunizmu w Rosji minęły, a gospodarka stała się liberalna.
Poza tym Frapper ma rację : >.

Tharion
08-09-2008, 17:53

Powiedziałbym, że jest wręcz na odwrót.

sphinx123
08-09-2008, 18:11
Tak, tak, oczywiście to wszystko Rosji wina...

Gangrel
09-09-2008, 02:45
Wiecie co, ostatnie wojny, nie licząc gruzinskiej, ktorej skala jest malutka, zawdzieczamy amerykanom. Polecielismy do iraku jak kot z pecherzem, wszem i wobec gloszac ze jedziemy tam pomoc ucisnionym kurdom czy innym allachom.

Teraz pytanie za milion? Kto w przeciagu ostatniego miesiaca zorganizowal podobna akcje i dlaczego opinie na ten temat sa tak rozne?

Ruscy. Rusofobia. Dziekuje.

P.S. Nie pochwalam wojny w Gruzji, ale nie dajmy się zwariować. Albo ich prezydent jest baaardzo glupi, albo jest jeszcze gorszym politykiem, skoro sprowokowal Rosje.

Nari
09-09-2008, 10:15
Ponoć ich już wypuścili, nie?

Dragon-Fly
09-09-2008, 10:48
No i po krzyku...

Kuboszek
09-09-2008, 15:38
Ruscy so nienormalni zatrzymywać polskich dziennikarzy Przecież jesteśmy ich sprzymierzeńcami w pewnym stopniu bo zaszedł konflikt z tarczo antyrakietowo

wielkiejaja23
09-09-2008, 15:41
Ekipa Telewizji Polskiej została zatrzymana przez patrol żołnierzy rosyjskich i milicji osetyjskiej na terytorium Osetii Południowej, niedaleko od miasteczka Karaleti. Wywieziono ich w nieznanym kierunku - poinformował serwis TVP Info.

Zatrzymani to Dariusz Bohatkiewicz, operator M. Wesołowski i gruziński kierowca. Uznano ich za jeńców wojennych.

Dziennikarzom skonfiskowano cały sprzęt, jaki mieli w samochodzie, w tym kamery i telefony komórkowe. Nie wiadomo gdzie teraz przebywają.

Dariusz Bohatkiewicz nie po raz pierwszy relacjonuje konflikt wojenny. Wcześniej przygotowywał materiały m.in. w Iraku. Tam w 2006 r. przeżył wypadek śmigłowca. W Wiadomościach TVP relacjonuje także wydarzenia polityczne.

Źródło: wp.pl

~~

Co sądzicie o tej sytuacji? Stosunki z Rosją "odzywają" się?

Wywieźli ich, gdyż mieli napewno z sobą kamerę, gdzie w Rosjii nikt tego jeszcze niema gdyż jest tam takie zacofanie, że nawet myśle że tam ludzie na czworaka chodzą X(

sphinx123
09-09-2008, 16:28
Ruscy so nienormalni zatrzymywać polskich dziennikarzy Przecież jesteśmy ich sprzymierzeńcami w pewnym stopniu bo zaszedł konflikt z tarczo antyrakietowo

Eee? Rosji bardzo nie podoba się fakt, iż w Polsce będzie założona tarcza antyrakietowa... No i mają rację, nie chce mi się argumentować tej tezy, już na blogu wystarczająco o tym pisałem. Rusofobia, to prawda - wywołana szumem mediów, oczywiście polaczkom znudziło się samodzielne myślenie, więc bezkrytycznie przyjmują wszystkie informacje o ZuEj i KoMuNiStYcZnEj RoSjI...

Wiatr
09-09-2008, 16:33

nie wiesz kiedy się piszę "ą" a kiety "om" że sprawe "o" załatwiasz?

Granteon
09-09-2008, 17:00
Wywieźli ich, gdyż mieli napewno z sobą kamerę, gdzie w Rosjii nikt tego jeszcze niema gdyż jest tam takie zacofanie, że nawet myśle że tam ludzie na czworaka chodzą X(

A byłeś kiedyś kurwa w Rosji? A co ty myślisz, że Polska to wielki bogaty kraj, który jest zawsze na bieżąco? Nie wiem czy wiesz, ale Rosja w niektórych przypadkach jest bardziej do przodu niż Polska.

Erhion
09-09-2008, 17:09
Rosja w niektórych przypadkach jest bardziej do przodu niż Polska.

W piciu wódki?

Dragon-Fly
09-09-2008, 17:23
Pod każdym względem...
W piciu wódki?
W tym też : P.

Zalgadis
09-09-2008, 17:34
nie wiesz kiedy się piszę "ą" a kiety "om" że sprawe "o" załatwiasz?

Co twój post wnosi do tematu?

Wypuścili ich już.
Pewnie chcieli pokazać jacy to oni pro i sprawę nagłośnić chcieli.
Kropq

Wiatr
09-09-2008, 18:59
@up
No naprawdę pokazali potęgę porywając dziennikarzy i ich wypuszczając. Teraz na pewno będziemy mieć do nich respekt.

W piciu wódki?

Oj nie bądź tego taki pewien :P

Mapa_Europy
09-09-2008, 20:09
Teraz zacznie się moda na krytykowanie Rosji, tak jak to było z emo.