Pokaż pełną wersje : Trapowanie by Ameriov.
Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić poradnik, którego tematem przewodnim jest trapowanie Rookstayerów na Rookgaardzie.
Jednak będzie to inny poradnik, niż wszystkie dotychczasowe. W innych bowiem
pokazywano jak zrobić łatwy trap na low lvla. Tutaj będą przedstawione i opisane najgroźniejsze
pułapki z dokładnym opisem, legendarne, które już nie istnieją, oraz ogólna nauka trapowania, która
przyda się wielu Polaczkom, bo w tym kraju perfekcyjnych zabójców można policzyć na palcach jednej ręki.
1. Start.
Pokazuje tutaj wszystkie możliwe trapy, na których może paść 10-60+lvl z odrobiną oleju w głowie
i oczywiście nie na bocie. Jeżeli czegoś tu nie ma to znaczy, że wg. mnie
to miejsce jest... nieodpowiednie. A jeżeli wg mnie się nie nadaje to albo mam racje, albo wbiłem 3000+ fragów fartem.
PS. Zakładam, że wszyscy znają definicje trapa. Jeśli nie opuść to miejsce drogi czytelniku i pograj trochę,
tak samo jak bez dobrego PvM i PvP nie masz tu czego szukać- nic nie osiągniesz.
Żadna z pokazanych tu akcji nie była udawana, nie grali tu aktorzy tylko profesjonalni nic nie wiedzący rookerzy, dlatego nie wszystko zawsze było dopięte na ostatni guzik, ponieważ musiałem robić ss+pilnować trapa.
2. Znaczenia.
Magic Sqm:
PODSTAWA TRAPÓW. Większość ludzi twierdzi, że są dobrymi traperami a nigdy tego
nie stosują- to właśnie pokazuje jak inteligentny jest nasz naród. Nazwa wymyślona przeze mnie,
przyjęła się przez wielu ludzi którzy wiedzą "o co biega". Początkowo oznaczało to pota
zasypanego śmieciami, przez którego nie dało się przejść. Jednak później, kiedy ta sztuczka przestała
działać, nazwę tą zaczęto używać na sqm z którego... trudno wyjść. Innymi słowy ukryty box pod
np. 10 vialami a wokół niego potwory- co uniemożliwia ucieczkę, jeśli nie wiesz o co chodzi
nie martw się, będzie to wiele razy pokazane wizualnie.
Największy wróg:
Cipsoft
Szybki kurs języka Angielskiego:
Unknown- Nieznany, By- przez.
Ucieczka "górą": Mam na myśli zabicie jednego potwora na trapie i wyjście poza niego,
a później rozwalenie wszystkiego pojedyńczo.
Przeciętne Combo:
Ilość obrażeń zadawanych przez potwory w 20lvl w pełnym ekwipunku z włączonym full atakiem.
Kropki:
Biały- Boxy/Honey Flowery.
Czarny- Osoba która ropuje.
Niebieski- Monstery.
Zielony- Masa monsterów + osoba, którą ropowaliśmy.
Czerwony- Magic Sqm.
Na niektórych trapach widać wyraźnie co gdzie i jak, więc jeśli widzicie,
że stoi tam potwór a nie jest zamalowany kropką, tzn. że ma tam stać.
3. Mapka
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Mapa.png
H- Hyacinth
L- Labirynt
RH- Rot Hell
S- Spiders
WT- Wasp Tower
OT- Orc Tower
PACC Ssie- na terenie premium teoretycznie można zrobić trapa na trollach ale nie ma wielkiego
dmg i łatwo uciec więc... Po prostu PACC nie jest do trapów.
4. Historia.
Proszę pamiętać o jednej rzeczy. Dawno, dawno temu, kiedy był wielokrotny resp wszystkiego,
każdy mógł zginąć na jedno combo jeśli ktoś postawił trapa na byle ratach. Później zaś, wycofano to,
jednak nadal można było lurować potworki skąd dokąd chcieliśmy, więc właściwie na szczycie
obojętnie której wieży- też można było złapać od razu zgon. Ale tamte czasy minęły bezpowrotnie
i nie będą tu opisywane. Zajmuje się tu tylko trapami, które
były użyteczne po wyłączeniu "mega resp" i włączeniu "anty lure system".
__________________________________________________ ________________
Film z najpotężniejszymi Pułapkami na Rookgaardzie
Przed obejrzeniem go radzę doczytać poradnik, ponieważ można tam zobaczyć w praktyce to
czego macie się nauczyć czytając tą lekturę ^^
>>Link do Filmu<< (http://www.youtube.com/watch?v=v5pbO-Mm0p8)
"Piecyk"
Najwyższy zabity level- 46 by Jarryn The Rookguardian.
Przeciętne combo- 8.
Potwory: 4 Mino
Mam dylemat. W poradniku Vantage'a już jest cały opis tego trapa wraz ze zdjęciami, więc
nie ma sensu robić tego ponownie.
Trap nie istnieje, ponieważ nasz największy wróg poszerzył tunelik, nadal można tam jednak zabijać,
lecz polega to na intuicji, zgraniu 2ch osób i ogromnym doświadczeniu.
Tylko kilkadziesiąt osób w całej Tibii potrafi zabijać tam z niemal 100% skutecznością.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/3.jpg
"Hyacinth"
Najwyższy zabity level- 44 by Volandri & Rookguardian de'Bove.
Przeciętne combo- 25-30.
Potwory: Poison Spidery, Snake, Wolfy, Spidery, Bugi.
Ulubiony trap wielu. U mnie tak naprawdę nigdy nie budził sympatii. Hity nie były wielkie- nic ciekawego
nie można było lurnąć, ludzi mało... Ale jak się trafił jakiś 20lvl zamierzający kupić fluidy
to można było przynajmniej trochę zarobić ^^.
Trap nie istnieje, ponieważ wiadomo kto zamienił rope place na schody.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Imprezauhyacyntha.jpg
Jak widzicie nie ma tu zbudowanego trapa z prostych przyczyn- nigdzie nie znalazłem zdjęcia
z dobrze zrobionym trapem, te które znalazłem zawierały podstawowe błędy, a sam nigdy go nie uwieczniłem.
UWAGA!: Poison Spider- najlepiej, kiedy stał na zielonej kropie, nooby z nieznanych nikomu
przyczyn zazwyczaj biją właśnie jego a to on zapewniał największe zniszczenia, lecz
jeśli stoi pod innymi potworami, to o ile wogóle nooby coś biły, to normalnego potwora.
"Labirynt"
Najwyższy zabity lvl- 48 by Ameriov Rookstayer.
Przeciętne combo- 35.
Potwory: 2 Mino, Dużo Wolfów i Orców.
Jeśli ktoś tu wszedł, to nie było odwrotu jak przy trapach gdzie trzeba kogoś ciągle wyropowywać.
Minusem było to, że aby kogoś tam wepchnąć na siłę, trzeba było "rozwalić" trap, ale zazwyczaj
wszyscy wchodzili sami, a Ci mądrzejsi po prostu stali i patrzyli.
Jako, że trap nie istnieje a sposób wpychania objaśnia się dość długo, pominę to.
Aby przeżyć w tym trapie potrzebny był co najmniej 30lvl i 2bp lifefluidów.
Trap nie istnieje, ponieważ pot stracił swe magiczne właściwości.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/MatadorTrap.png
5. Trapy Dziś.
Nareszcie, moment na który wszyscy czekali. Skończmy z teorią, zaczynajmy zabawę.
"Spiders"
Najwyższy zabity level: 28 by Ameriov Rookstayer
Przeciętne combo: 15-20
Potwory: 1 Poison Spider, 1 Troll, mnóstwo spiderów i wolfów. Opcjonalnie Deery
Trap... cóż, łatwo go rozwalić, nie jest zbyt silny, ale miło się na nim zabija rekreacyjnie.
Upolować konkretnej osoby się raczej nie da. Bez Poison Spidera trap jest bardzo osłabiony,
dlatego zawsze starajmy ustawić się go pod masą innych potworów.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Spiders.png
Więc, widzicie potwora który nie może atakować? Większość zapewne położyła by tam box,
żeby jakiś spider się nie marnował, ale ja radzę go tam zostawić- jeśli ktoś będzie chciał uciec z
trapa "górą" to będzie musiał zabić o 1 potwora więcej, a każda taka przeszkoda to plus dla nas.
Teraz, widzicie strzałkę? Jeśli trapujecie z kimś i ten ktoś luruje wam potwory, to ten box jest zbyteczny,
jednak jeśli trapujecie sami to warto na czas kiedy ktoś w tego trapa wejdzie go wziąć, bo ktoś może
pomyśleć i uciec po boxie na skos. Często niedoświadczeni traperzy zostawiają boxa a później
płaczą, że tyle się męczyli na darmo. I rzecz najważniejsza. Jeśli trapujecie w 2 osoby, to lurer, gdy ktoś
wejdzie w trap powinien stać pod trollem. Mam na myśli poziom niżej, ale dokładnie pod nim.
Wtedy delikwent nie ucieknie w lewo na wolność, a jeśli po prostu pójdzie na dół
to zadaniem lurera jest wepchnąć go z powrotem pod drabinę.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Spiders2.png
"Orc Tower"
Najwyższy zabity level: 37 by Ameriov Rookstayer & Rookstayer Drozd.
Przeciętne combo: 35
(jednak jeśli spearmany walną combo dochodzi do 50+ WE MNIE, czyli 65~ w 20lvl+)
Potwory: 5 Orców, 2 Spearmany, 1 Wasp, 2 Spidery, Mnóstwo Snake i Wolfów.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/OT.png
Jeśli liczyć tylko istniejące trapy to ten jest drugi z moich ulubionych. Trudno uciec, duże obrażenia...
Pani która tam umiera miała bp health potionów a spearmana zjechała tylko do yellow zanim
przypieczętowała swój los co mówi samo za siebie.
Tutaj też jest żywy...
właściwie martwy dowód na to, jak magic sqm ułatwia nam życie (osoba trapowana na nim stoi).
Trapa nie opłaca się robić samemu, bardzo potrzebny jest lurer. Trap powinien wyglądać jak na obrazku
z wyjątkiem "!". Oznaczyłem to miejsce, ponieważ snake znalazł się tam przypadkiem,
ma być tam orc, wtedy ucieczka "górą" jest prawie niemożliwa dla gracza z lvl poniżej 25.
"Hell Above Maze"
Najwyższy zabity level: Brak danych
Średnie Combo: 100
Potwory: 3 Mino, mnóstwo Wolfów, dużo Orców
Na początek trzeba wylurować Minotaura z Bear Roomu i postawić go między boxami, które następnie należy zasypać.
Następnie z MH wyropować wszystko co się da. Banalne, nieprawdaż?
To nie jest tak do końca trap, bo takie coś na dobrą sprawę można postawić wszędzie, da się z tego uciec, no i aby
to rozwalić nie trzeba nawet wchodzić w trap. Wystarczy zdjąć śmieci z boxa a następnie go odsunąć.
Mimo wszystko wiele osób daje się na to nabrać. Nawet low lvl Rookstayerzy.
Teraz największy problem. Co zrobić, jeśli ktoś nie chce tam wejść? No więc na początek
wykorzystujemy stary dobry sposób- 100gp powinno zadowolić większość low/medium lvli
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/100gp.png
Następnie stajemy za nim i pchamy go tak, jak pokazuje strzałka
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Move.png
No i teraz cel ma 2 wyjścia. Mądry da loga, ten 2gi sam wejdzie w trap. I co zrobić, jeśli mamy do czynienia
z tym 1wszym? W praktyce nie jest to bardzo trudne, chodź strzałki mogą przerażać.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Moving2.png
Na początek nasz pomocnik przesuwa śmieci z boxa (niebieska strzałka) i zostawia "goły box"
Wtedy osoba stojąca za celem (my) sama wchodzi w trap (zielona strzałka)
Pomocnik przesuwa box a my wpychamy delikwenta na miejsce gdzie wcześniej stał box i uciekamy NA JEGO MIEJSCE
koniecznie idąc na skos, aby ten nie mógł się cofnąć.
Jeśli nie jest to zbyt duży lvl, powinien zlecieć na hita lub 2.
"Rot Hell"
Najwyższy zabity level: Brak danych
Średnie Combo: Waha się między 10 a 30 więc trudno zdefiniować. Pradawni twierdzą,
że siła tego trapu zależy od ilości wypitych piw przez Durina. Ale któż to wie...
Potwory: 5 Rotwormów i 3 Skelety.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/RH.png
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/RotHell2.png
Bardzo kontrowersyjny trap. Według mnie trapowanie tu nie ma żadnego sensu,
jednak jeśli ktoś wejdzie na magic sqm (powinien być zasypany ofc) no cóż...
z niskim levelem zginie. Ale to nie zmienia faktu, że jeden jedyny raz
zrobiłem tego trapa tylko dla celów badawczych i...
Z nieznanych nikomu powodów po prostu go nie lubię,
jednak jeśli kogoś kręci polowanie na 5lvle to dobre miejsce.
"Wasp Tower"
Najwyższy zabity level: 45 by Volandri.
Średnie Combo: 60-70. Dodam, że low lvl w słabym secie potrafi zejść na hita.
Potwory: 3 Orce, 3 Waspy, 1 Spearman, 1 Skelet, Mnóstwo Wolfów i Snake.
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Mixy.png
Nareszcie. Nadszedł moment na który wszyscy czekali. Najpotężniejszy trap znany na Rookgaardzie.
Tutaj wszyscy są równi- To znaczy 5lvl pada równie szybko jak 15. Tutaj jeśli trafi się na dobry zespół,
to wasz 40lvl z backpackiem płynów leczniczych pójdzie w zapomnienie w kilka chwil,
a jak spanikujecie to możecie mieć nawet 2 bp i nic wam to nie da. Dziwi mnie taki słaby "Top Score",
jeśli na mh padł 46, to tutaj może paść 110.
Zresztą... widać na SS. WAŻNE ABY ROPERA ATAKOWAŁ TYLKO NAJSŁABSZY POTWÓR,
w żadnym wypadku oba czy np. sam wasp.
Up
Poradnik robiłem dawno i cóż.. z lenistwa nie chce mi się robić kolejnych SSów. Ale myślę, że ta piękna niebieska strzałka wam pomoże.
Otóż gdy ktoś chce uciec to w banalny sposób można go zablokować, lepiej gdy roper robi swoje a 2ga osoba się tym zajmuje, ale jeśli nie ma wyboru... Więc, jeśli ktoś chce się wydostać to atakuje jakiegoś monsera po boku lub skosie (tu zakładamy, że bije wolfa), chce wejść na jego miejsce i zabawa skończona. Lecz 2gi gracz powinien być szybszy od trapowanej osoby, potwory nadal będą biły cel, nie przerzucą sie, dopóki delikwent nie zejdzie na dół. Wtedy potwory przerzucą się na blokera- i o to chodzi bowiem ten spokojnie wychodzi ze strefy zagrożenia i jakiś potwór zajmuje jego miejsce. Dla nowych może być to mało zrozumiałe ale tu są sami evul pro więc problemu chyba nie będzie.
Pouczenie
Pamiętajcie, do każdego trapa w którym musisz ropować przyda się bloker i to często
przez jego pomyłki akcja się nie udaje. Więc...
Wybierajcie właściwe osoby, lurer wbrew pozorom jest niezwykle ważny.
6. To jest już koniec!
Dziękuję wszystkim drogim czytelnikom... Czy też może uczniom za poświęcony czas.
Może dzięki mnie zaistniejecie jakoś na arenie traperów ^^.
W każdym razie życzę wam powodzenia.
by Ameriov Rookstayer.
Madasaki
28-09-2008, 09:45
:( nie wiem czy cześć z tego się przyda :(
Niezbawiony
28-09-2008, 09:55
Kazdy takie trapy robi mi ten poradnik sie nie przyda.
Freezy Eddie
28-09-2008, 11:01
10/10 - ludzie maja juz dosyc niewypalowych poradnikow dla knighta, szczerze mowiac nawet go nie przeczytalem, ale juz po tytule i skrinach widac, ze to cos oryginalnego.
@Ameriov
To że Parandowski spisał Mitologię nie znaczy że jest jej autorem, if you know what I mean...
No fajnie, ale powiesz mi po co to ??
By kolejne superhiperrookowladne osóbki bawiły się na wysepce w pseudo traperów ?? (wiem, wiem, źle odmieniam) ...
Jak dla mnie ktoś powinien skasować temat, a tobie jakimś cudem BAN ... w rl tibii, no ale jak wiadomo to tylko pobożne życzenia ...
Jako 1 to opublikował, a innego autora nie znalazłem... Powiedzmy, że wpisałem go na siłę, żeby wszędzie nie było unknown.
Do państwa wyżej, jeśli macie na myśli historię... To oczywiście, że się nie przyda. Dodałem ją tylko, aby pokazać nowym jak było kiedyś, jeśli macie na myśli te istniejące teraz... Cóż... Nie wiem co wam się nie przyda. Wpiszcie ja youtube trapy, wyskoczą wam 4 strony. Przejrzyjcie każdy filmik i w każdym znajdziecie jakiś błąd, a to brak magic sqm, a to zamieniony potwór korytem- może i ludzie umieją stawiać trapy, ale z podstawowymi błędami, a ja je tu wszystkie wymieniłem.
@Scobel
NO WŁAŚNIE! PREUDO TRAPERZY! I po to to zrobiłem, aby wkońcu zniknęło "pseudo" z początku!
Wiesz na ilu serverach jest noobków poniżej 40lvl które wszystkich wkurzają? Wiesz, że można ich wybić co do jednego? Mi nie zależy na zabijaniu biednych 7lvli, mi zależy na wybiciu wszystkich id..de.. głupich ludzi na rookgaardzie. O poradniku Vantage'a można powiedzieć, że nie jest potrzebny bo tam można właśnie trapnąc tylko 7lvle.
Kasacja tematu... Zobaczymy. Ban? Prędzej Tobie.
Jak dla mnie świetny poradnik :) Szkoda, że raczej nigdy nie przetestuje, ale cóż :P
HubertPol
28-09-2008, 11:25
@Ameriov
Mhm i to ze niby Ty wymysliles trapa na "pajakach"? Spoko ; ) Tylko troche "kuamiesz". Poradnik zdeczka bez sensu. Tak samo nie ma sensu granie na rooku.
Pozdrawiam
Hubert
@Ameriov
Mhm i to ze niby Ty wymysliles trapa na "pajakach"? Spoko ; ) Tylko troche "kuamiesz". Poradnik zdeczka bez sensu. Tak samo nie ma sensu granie na rooku.
Pozdrawiam
Hubert
Z tym ostatnim stwierdzeniem uważałabym w tym dziale... Poza tym, skoro niektórym się to podoba to ma to sens. Pisząc coś takiego możesz wywołać tylko niepotrzebne konflikty.
Poradnik ładnie oraz ciekawie napisany, zrozumiały nawet dla osób, które nie mają zielonego pojęcia o trapowaniu... Nawet przyjemnie mi się go czytało, mimo, że nigdy nie wykorzystam informacji w nim zawartych.
Tylko niestety, cała ta "zabawa" jest nielegalna w świetle prawa tibijskiego, osobiście też nigdy tego nie pochwalałam. Prócz ewentualnego tępienia botów, lecz tutaj nie pokazałeś miejsc, gdzie oni najczęściej się znajdują.
Jeśli mi powiesz kto 1 coś wymyślił/ Kto zabił wyższy lvl czy znajdziesz jakikolwiek błąd napisz o nim.
Haha, czyli jeśli dla kogoś granie na rooku ma sens to poradnik też? To fajnie.
I nadal czekam na wyjaśnienie, jakiego znów wam trzeba sensu? Sens jest w tym, żeby garstka osób na servie sie zebrała i wybiła wszystkich pseudo-rookerów, nawet jeśli dotąd nie lubili trapować. Jeśli już polaczki radzą sobie z zabijaniem botterów, przyszedł czas na noobstayerów.
@up
Dobra, ja pierwszy wymyśliłem te trapy.
Udowodnisz że nie?
Po pierwsze mały offtop do Madasakiego - czy myślisz, że kolorując zdania i powiekszając je stajesz się pro? Oszczędź innych i wyjdź, drzwi po lewo.
Po drugie co do tematu - nie nazwałbym tego poradnikiem, tylko coś w formie artykułu o trapach. Wystarczy przejrzeć i widać, że to tylko informacje jakie są, to wszystko.
Po trzecie o spiderach - dziwi mnie, że jak zrobiłeś tego trapa to nadałeś swoje imię. Takiś pewny, że nikt inny tego nie zrobił? ^^'
Prócz tych trzech punktów ciekawy 'artykuł'.
Madasaki
28-09-2008, 15:27
UP@ Ja się ciebie nie czepiam więc ty nie czepiaj się mnie. I zakonczmy to tak bo może się to źle skonczyć dla nas obu. I jeśli mysilisz że jesteś fajny pisząć takie zdanie w moją strone to się bardzo mylisz!
Co do tematu to zostajie przy swym zdaniu.
Lechista
28-09-2008, 15:57
No fajnie, ale powiesz mi po co to ??
By kolejne superhiperrookowladne osóbki bawiły się na wysepce w pseudo traperów ?? (wiem, wiem, źle odmieniam) ...
Jak dla mnie ktoś powinien skasować temat, a tobie jakimś cudem BAN ... w rl tibii, no ale jak wiadomo to tylko pobożne życzenia ...
No jak to po co to?? Jak ci się nudzi ciągłe wbijanie lvl na rooku i chcesz zarobic to to jest świetny sposób, a do tego niezły ubaw xD
Cygan Slejter
28-09-2008, 17:22
Nie podoba mi się, ponieważ nie jestem zwolennikiem trapowania na rooku low lv (co innego botter albo pierfidny noob )
No jak to po co to?? Jak ci się nudzi ciągłe wbijanie lvl na rooku i chcesz zarobic to to jest świetny sposób, a do tego niezły ubaw xD
Hmm ubaw tak ... no skoro tak twierdzisz ... dla mnie to nic innego jak dobijanie klimatu gry ... nie przez to że się trapuje, a przez to że robi się wielkei proadniki an ten temat ...
Nie mam siły na I... takich jak pan 2x wyżej. Czytałeś chociaż początek?
Pokazuje tutaj wszystkie możliwe trapy, na których może paść 10+lvl z odrobiną oleju w głowie
(...) Nie mam zamiaru pokazywać jak trapnąć 3 lvl na spiderach (...)
Ja też nie jestem zwolennikiem trapowania newbie (od jakiegoś czasu...) Dlatego też pokazałem tylko te silne.
Skoro tak się o to wykłócacie to kasuje "kto pierwszy utworzył" bo niby macie racje... Teoretycznie macie...
@Haku
Wiesz... Opisałem jak wygląda, gdzie stać, jak blokować... Więc wg. mnie jest to poradnik, a że wygląda na artykuł to inna sprawa.
DaimenPro
28-09-2008, 17:53
Moim zdaniem fajny poradnik. Dla tych co chcą poznać czarną stronę^^ rooka w sam raz. Naprawdę niektórzy to już nie mają się do czego przyczepić, luudzie jakieś złe wspomnienia apropo trapowania macie (uraz z dzieciństwa...?).
Poradnik 8,5/10:)
Autor się napracował. Jako poradnik bardzo ładne i estetyczne. Treść jednak mnie nie przekonuje. Nie po to ich zwalczam, żeby samemu popełniać ich grzech :)
Bardzo cieszy mnie jednak, ze coś się stało w tym podforum i może w końcu znowu będzie tu życie. O wiele ciekawsze były już kłótnie niż to milczenie, jakie panuje teraz.
Pozdrawiam.
fajny poradnik, zachowalem sobie go na dysku jakby co ze usuna
KrEmAs KAc
28-09-2008, 20:07
Poradnik genialny.
Potwory: 5 Rotwormów i 2 Skelety.
3 Szkielety jak już
Dziwi mnie tylko to czemu jak trapujesz na WT to podstawiasz jakiegoś najsłabszego potworka pod siebie żeby Ciebie atakował, w końcu każdy 15 + lvl może wziąść takiego wolfa czy tam snake'a na hita i wyjść "górą" . Ja często jak trapuje na WT to podstawiam jakieś korytko czy coś bo wtedy nic mnie nie bije i oszczędzam potworka i przy okazji jak 'spadnę pod czas ropowania' to mogę lajtowo wejść, a nie bawić się w zabijanie potworka.
Ogólnie poradnik spoko
Freezy Eddie
29-09-2008, 15:27
Jeszcze chcialem dodac, ze przydaloby sie zebys dodal strategie jak trapnac botterow na ratach, jezeli jest taka mozliwosc. To by sie przydalo, nawet nie wiem czy bardziej niz to o czym napisales, bo tego jest i bedzie masa. I w dodatku to latwe fragi.
Edit: jeszcze bym byl wniebowziety jakby ktos opisal to samo na mainie.
Jak widać na samym początku nie mam zamiaru pisać jak trapować botterów.
Wiesz czemu?
Beary- bloknij wejście, lurnij wszystko pod schody i tak w kolko aż do skutku.
Raty pacc- lurnij wszystko do byle którego cave -1 efekt gwarantowany.
Raty al dee- lurnij wszystko na -3.
Tutaj nie ma co rozpisywać, wystarczy, że wszystko będzie stało w jednym miejscu, zero taktyki, innymi słowy nuda. Sądzę, że takie coś każdy umie, więc po co robić poradnik?
a ja bym prosił, żeby rozbudować o miejsca takie nietypowe ten poradnik. np. raty i inne, to mógłby być bardzo fajny artykuł.
no ale to zależy od autora (?)
Heja!
A mnie się podoba poradnik, i nie bardzo rozumiem awersję części userstwa. Przynajmniej coś ruszyło, prawda?
Wg mnie fajnie by było, gdyby ktoś "na dość poważnie" wziął się za opis najróżniejszych trapów (czy nawet aktualizację starych), i opisał możliwie wiele z tych "zabawek", a najlepiej w zwięzłym, aczkolwiek luźnym stylu :)
Niektórym się przyda, niektórym nie, innym się spodoba, innym nie.
Mnie szczególnie interesują baty na boterów.
PS.
Pahahah, iwul traperzy.
A później mamy takich askrali:
http://www.maxior.pl/film/113144/Frustracja_gracza_Tibii http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://www.maxior.pl/film/113144/Frustracja_gracza_Tibii) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://www.maxior.pl/film/113144/Frustracja_gracza_Tibii) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://urlguard.pl/l/http://www.maxior.pl/film/113144/Frustracja_gracza_Tibii)
(nie wiem czy warna nie dostane)
Huhu, a któż to zajrzał do mego tematu...
@ Toc
No właśnie, to zależy od autora (...) <skasowane>
@Vantage
Skoro Ty też...
Mogę to ofc rozbudować, ale mhm... Ciężko będzie zrobić PA traps bez PA.
Apropo botów, to coś co padło na spiderach to botchar Cezeta.
Jesteście już szczęśliwi? ^^.
Pacz_knight
29-09-2008, 20:31
Swietny poradnik. Naprawde sie przydal. Dzisiaj wbilem na swojego rookstayera i udalem sie na spider tower (ta dwu pietrowa wierzyczka z poisonem na samej gorze). Zabilem 5 osob w tym najwiekrzy 7 lvl i prawie padl by 14 rookstayer... Wiem ze to nie durzo i nie ma powodu do podniecania sie, no ale moim 11 rookstayerem za durzo bym nie zdzialal.
Ogolnie poradni jest wywalony. Przejzysty, dobrze opisany. ;)
w PA może ci ktoś pomóc.
Ja nalegam żeby rozbudować!
tak swoją drogą, to najniebezpieczniejszy trap to chyba orc tower, tak mi sie wydaje. Od czasu schodów u zielarza i poszerzenia przejścia w wasp tower to coraz mnie traperów działa. Chociaż moim zdaniem poszerzenie wejścia w ulu zniszczyło jego klimat, którego i tak jest dosyć mało w tej grze.
Uwierz mi na słowo, że groźniejszy jest wasp tower, z orc poprostu trudniej uciec ale ogólnie wypada słabiej^^.
Jeden problem w rozbudowaniu będzie: nie dam rady na żadnym rodzaju ratów, albo jakiś bot sie przemknie albo właśnie nie-bot rozwali. Tzn ewentualnie PACC, ale spróbuj zrobić na al dee... Will see.
Orc tower jest słaby, a z okolic Wasp Tower więcej się przytacha potworów.
ObroncaMefista
30-09-2008, 16:38
Poradnik świetny ;)
No ja akurat znałem te trapy, nie licząc jednego...
ale chociaż innym się przyda...
Prawie każdy trap próbowałem no i ogólnie to około 100+ noobków już padło dzięki mnie =) B)B)B)
Biohazardd
01-10-2008, 18:57
Nie zbyt poradnikowy ten poradnik ale ciekawy ja znalem te trapy ale poradnik na + 8/10
6/6B)
Fajny poradnik... no to ja idę sobie trapować swoim rookstayerem8o
D@recz3k
02-10-2008, 13:18
Troche poplątany ten poradnik! B) Daje 7/10 :evul:
a wiec, mozliwe ze sie powtorze po kims poniewaz przeczytalem tylko z grubsza pare postow ale podsumuje xd
poradnik co dobre nie jest robiony na szybko, widac ze zostało wrzucone w niego troche czasu i to sie ceni lecz niestety/stety mapa rook-a caly czas przechodzi ewolucje jak wiemy i JUŻ pewna czesc tych trapow nie jest w stanie do zrobienia tak jak tutaj opisywal autor, i wydaje mi sie z czasem ze wszystko bedzie przerobione w ten sposob aby noobek mimo tego ze pierwszy raz gra w tibie nie padnie ofiara trapa ; p
pamietam czasy kiedy naprzykszalem sie pewnym rookstayerow z powodow walki o level robilem proste zagrywki poison cave trapowalem - 3mc, mino hell- 1mc wasp tower -1mc i sobie juz taki 50lvl nie bardzo poexpi ; o teraz juz tak sie nie zrobi i wlasciwie dobrze to tyle bye = )
Poradnik dobry, ale rzeczywiście mogłeś opisać te nudne trapy botterów na trollach :P
JA kilka razy trapowałem 10lv z kumplem 20~ na mino hellu i nam się poszczęściło i padł 22 xd
I tak wole non-pvp na mainie :] Boty nie trudno znaleźć a i trapa nie trudno zrobić ;D
btw coś do madaskiego~ Jesteś na tym forum bardzo krótko masz tam swój 8lvl a zachowujesz się jakbyś tu był 5lat i był nie wiadomo kim... przyhamuj trochę, ok?
Jarryn the Rookguardian
04-10-2008, 00:13
Witam serdecznie. Jestem tym szczęśliwym graczem, który miał okazję strapować ten 46 lvl. Ci co oglądali film rec, który już dziś niestety nie istnieje (jedynie kiepska jakoś na youtube.com), wiedzą jak wyglądała sytuacja.
Nie wiem kolego czy pamiętasz czasy Tibi 7.6 (bodajże) kiedy to się wtedy właśnie stało. Minosy miały takie coś, że uderzania w te potwory były naprawdę słabe w porównaniu do dnia dzisiejszego, a one stanowiły olbrzymią siłę atakującą. Nie da się ukryć, że ta osoba (46 lvl) była bardzo pewna i nie bała się wejść do "piec bólu" - jak z kolegami nazywamy naszą ekipę z trapem. Była wtedy około godzina 4 w nocy i już zmierzaliśmy kończyć trapa, bo nie było ludzi i z nudów zrobiliśmy boisko na mecz 2 vs 2. Przed rozpoczęciem gry w piłkę wszedł 46 lvl. Więc, żeby uwieńczyć dzieło po prostu z myślą, że rozwali trapa, a i tak mamy kończyć, zaprosiliśmy go do środka. Wszedł sam. I zaczął bić. Pisał do nas. Nie był botem. Odpowiadał nam na pytania w stylu "How many lf?" Kiedy rozwalił pierwszego minosa, jeden się zrespił więc blokując go, aby nam nie uciekł (lfów używał cały czas na red hp) wepchaliśmy jeszcze jednego mino. Ja tylko walczyłem o to żeby się nie zblokował i aby cały czas biła go maksymalna ilość minosów. On nawet się nie próbował zblokować. Padł. Lag, frezz, pewność siebie? Nie wiem. Pamiętam tylko, że loot nie był fascynujący tylko 300 gp i śmieci.
Z tego miejsca chciałbym podziękować Dracholowi (Mózg Operacji xD) i Suhardowi.
[To jakieś nieporozumienie, nie mam pojęcia jak taki lvl mógł tu paść więc zapamiętajcie-
Nawet najgorszy noob 15+... no skoro noob to 20+, przeżyłby w tym miejscu.]
To nie jest nieporozumienie! To jest prawda! Z czasów starej tibi, to jeszcze trapnąłem 31 lvla (7.6), teraz to jak 15 lvl padnie to jest święto.
"Rot Hell"
Najwyższy zabity level: 20+ by (?)
Nie dziwie Ci się, że nie lubisz tam trapować, bo źle ustawiasz. Mam na filmie bodajże 28 i 32 lvl jak tam pada w czasach tibi nowożytnej (kiedy to hity od chara są bardzo duże). Uzbieram moją ekipę 8 (minimum 6) osobą i każdy zestresowany level tam leży.
Best combo udokumentowany na filmie: 102 i dead na miescu ;p.
"Wasp Tower"
Najwyższy zabity level: 40 by Reideon.
Średnie Combo: 60-70. Dodam, że low lvl w słabym secie potrafi zejść na hita.
Potwory: 3 Orce, 3 Waspy, 1 Spearman, 1 Skelet, Mnóstwo Wolfów i Snake.
Spearmana się nie daje, bo za dużo kombinowania. Jak nie ma klijentów to uderza cały czas w osobę ropującą. Best mój trap, niestety nie na filmie 28 lvl. Niewiele a padłby 34 lvl.
Wszystkie tutaj opisane przezemnie trapy to jest efekt kilku lat trapowania. Nie jest łatwo takie coś wypracować. Była nawet akcja próby trapa 50 lvl na innym świecie. Niestety nieudana.
"Orc Tower"
Najwyższy zabity level: 37 by Ameriov Rookstayer & Rookstayer Drozd.
Można jakiś film? To było za czasów starej Tibi? Botter? Czy na maxa zestresowany ziom?
------------
Lubie czytać o trapowaniu, jednak w tym temacie odnosisz się tylko do najnowszych czasów w trapowaniu. Stare czasy uwzględniały znakomite trapy również w poison hell (kiedy nie było jeszcze anti-lurning). Średnio mi się podoba treść merytoryczna, ponieważ brakuje Ci jeszcze doświadczenia (nawet co do najnowszych trapów). Ale doceniam Twoją pracę i wkład jaki włożyłeś nad stworzeniem tego tematu.
------------
Od jakiegoś czasu pracuję z kolegami nad nowym trapem, nowe miejsce. Jednak wymaga dużo nakładu (sprzętu) i ekipy. Mam nadzieję, że za niedługo doprowadzimy go do takiego stanu, że nawet 15 lvl będzie mógł łatwo tam paść.
Paladinus
04-10-2008, 11:37
Ja tam zawsze trapowałem na mh , jak ktoś mi się wpieprzał na respa i nie chciał dobrowolnie go opuścić ( zawsze ostrzegałem ) ropowałem połowę potworów na górę a połowe lurowałem pod drabinkę i tak oto pewnej nocy w godzinkę udało mi się zaliczyć 10 fragów na Brazylijczykach i 1 frag na Polaku :)
Przyznam się że wasp tower też już wykorzystywałem do trapów. Raz z kolegą Bosmaanem udało nam się trapnąć około 10 osób w 15-20 min. Raz nawet mnie tam jakieś noobki chciały trapnąć ale widocznie nie były w tym na tyle przeszkolone , aby tego dokonać :D W końcu uznałem , że trapowanie to nie dla mnie i od pamiętnej "godziny jedenastu fragów" nie trapnąłem ani 1 osoby...
@Jarryn
Widać, że jesteś dużo bardziej doświadczony od większości tutaj, ale tym, że mądrze to napisałeś mnie nie dasz rady tak łatwo... Przekonać do swoich racji?
Po 1. Przed chwilą oglądałem "Mam Talent"- zachowałeś się jak ten dzieciak który tańczył electro- ktoś oglądał wie o co chodzi.
Co do trapów.
Tak, za starych czasów trudno było zabić mino, jednak TYLKO IDIOTA mógł paść tam na 46 lvlu. Nie kłóć się bo doskonale o tym wiesz.
Rot Hell. Trap faktycznie jest ustawiony źle, jeśli ktoś tam tylko wchodzi i wychodzi stawia się go inaczej, jednak z zastosowaniem magic sqm lepiej tego trapa nie zbudujesz.
Wasp Tower- Ja na początku też nie dawałem spearmana bo robił bałagan, ale później zauważyłem jedną rzecz, jeśli ktoś znajdzie się obok niego automatycznie się przerzuca, spójrz np. na screena na orc tower, zobaczysz w którą stronę leci spear. A to, że mnie atakuje nie przeszkadza, nawet 7lvl z full defem sie przed nim obroni w 99,999% sytuacji.
Orc Tower- Jeśli sądzisz, że nie może tu paść 38lvl to źle go stawiasz. Pamiętaj- 46lvl padł na 4 mino.
"Może padnie tam 15lvl" Hah, tom się uśmiał ^^.
Sądzisz, że jesteś najlepszy. Ja wiem, że masz tylko farta i wiesz jak stawiać trapy. Skąd? Bo byłem pod ukrytym nickiem sprawdzać jak trapujesz gdy szukałem zespołu na pewną osobę. Masz słabe pvm. Mało wiesz o potworach, taktykach nie umiesz przeistoczyć trapa gdy coś stanie się źle, mógłbym wymieniać dalej lecz po co? Wierz mi, masz szanse być najlepszy, ale Twoją słabością jest to, że w krytycznej sytuacji popełniasz błędy i źle wykorzystujesz potencjał potworów. Jednak i tak Ciebie również zaliczyłem do tej piątki doskonałych. Możesz być dumny.
Chyba nie powinienem tego pisać, bo w ten sposób sam staje się taki jak Ty, ale po przeczytaniu "Brakuje Ci jeszcze doświadczenia"... No właśnie. Zapamiętaj- Nie pisz nic o kimś, kogo nigdy nie widziałeś. Zapraszam na pokaz zabijania 30+ co dwa tygodnie na przypadkowym serverze. Może się douczysz pvm i mvp. Ty niestety tylko próbujesz zabić dobrego rookera a naprawdę pastwisz się nad low lvl co jest żenujące.
Ameriov.
*Carlsberg
05-10-2008, 01:39
Trapowanie na rooku...jest NUDNE..No bo jaki jest fun w lurowaniu 2 waspów, wilków czy minosów, i ubijanie 10 lvli? xP
I btw, nie wierzę ci, że ubiłeś 2.5k ludzi na rooku....
I nie jesteś best tibia trapper, najwyzej rook-traper....
ZapodajMuze
05-10-2008, 08:30
Ty a w ogole 10 tysiecy osob nie strapowales ? hahaha . Prosze cie ... Ciekawe skad masz takie informacje ile ty osob zabiles to jedna sprawa a druga ze 2,5k osob to jest nie mozliwa ilosc osob .
Pozdro&Pocwicz
wlasnie twoje konto zostalo zalozone w 2006 roku i zakladajac ze nie trapiles ludzi od 1 dnia gry, to niby z kad te 2500 zabitych chyba jedno zero ci sie pomyliło ;p
Co za różnica kiedy założył konto na forum? Ważne kiedy założył postać -.-
MasterTusk
05-10-2008, 12:05
Uznajcie jego rangę najwyższego trapera czy co on tam chce i sobie pójdzie =-\
Skąd wiem? Bo od połowy swojej kariery liczyłem ^^. W sumie mam więcej ale nie wiem ile dokładnie więc sobie nie dopisywałem choć tysiąc mógłbym doliczyć z czystym sumieniem. Jeśli w jeden dzień ginie przynajmniej po 20 osób, to 2000 to kwestia 100 dni prawda? Więc w 2,5 roku (od wtedy liczę) to chyba żaden problem...? (Ryz, no właśnie Rookstayerem to ja trapowałem od samego początku, chyba nie sądzisz, że to moja 1 postać, czyż nie?) Jeśli twierdzicie, że to niemożliwe to chyba nie macie bladego pojęcia o tym o czym piszecie, lub nie zdaliście z matmy... Jednakże chciałbym przypomnieć jedną rzecz o której chyba wszyscy zapomnieliście, temat nie jest o mnie tylko o trapowaniu, trzymajcie się więc tego, ze mną możecie pogadać na priv.
@Tusk
Z Twoimi wypowiedziami dawno przestałem się liczyć ^^. Nawet się nie staraj.
*Carlsberg
05-10-2008, 15:01
@Up
Ale nadal nie jesteś NAJLEPSZYM traperem, jedynie lamusem z rooka.
Thuygioshok
05-10-2008, 17:15
Znam wszystkie trapy, ktore tu pokazales, naprawcowales sie fakt, ale ja to znam.
pot stracił swe magiczne właściwości.
mugole, czyli nie grajacy na roku nie beda wiedzieli ocb, ja zawsze uzywalem beczek, teraz juz kazdy moze na nie wejsc, przez update 7.8 bodajrze :F a trap byl fenomenaly, kto trapowal wtedy to wie
no nic sie tu nie przyda komukolwiek, ciota co nei potrafi trapowac, bedzie tylko nieudolnie xerowac, a ten kto potrafi to obejdzie sie bez niego ;]
*Carlsberg
05-10-2008, 17:41
@Up
Wiesz ile osób padło na mainie właśnie przez kochane stare poty? xD
Skąd wiem? Bo od połowy swojej kariery liczyłem ^^. W sumie mam więcej ale nie wiem ile dokładnie więc sobie nie dopisywałem choć tysiąc mógłbym doliczyć z czystym sumieniem. Jeśli w jeden dzień ginie przynajmniej po 20 osób, to 2000 to kwestia 100 dni prawda? Więc w 2,5 roku (od wtedy liczę) to chyba żaden problem...? (Ryz, no właśnie Rookstayerem to ja trapowałem od samego początku, chyba nie sądzisz, że to moja 1 postać, czyż nie?) Jeśli twierdzicie, że to niemożliwe to chyba nie macie bladego pojęcia o tym o czym piszecie, lub nie zdaliście z matmy... Jednakże chciałbym przypomnieć jedną rzecz o której chyba wszyscy zapomnieliście, temat nie jest o mnie tylko o trapowaniu, trzymajcie się więc tego, ze mną możecie pogadać na priv.
@Tusk
Z Twoimi wypowiedziami dawno przestałem się liczyć ^^. Nawet się nie staraj.I nie dostałeś bana za trapowanie? Kolejny powód dlaczego praca GMów jest żałosna.
@down
Nawet nie masz najmniejszych podstaw, by tak twierdzić.
<nieważne>
@Top
jak w każdym są 'zadowoleni' i ci 'mniej zadowoleni'
Drahuene
09-10-2008, 17:45
@Ameriov
nie zgodze sie co do tego, ze ten maly byl zblazowanym i przegnitym dzieckiem... co z tego, ze sie pochwalil? Ty sie nie chwalisz ile to fragow nie zrobiles? Gratuluje mozgu...
Poradnik nawet OK, pokazuje tu trapy jakich nie probowalem, aczkolwiek nie zgodze sie co do jednego... Trap na rotach jest DRUGIM po Wasp Towerze (ktory przy dobrym ustawieniu jest najlepszy, jak to ujales) a to, ze nie umiesz go umiejetnie ustawic tak zeby w pelni wykorzystac jego sile to juz nie moj problem. Drugim mankamentem tego poradnika jest to, ze wogole powstal... Robiac go chcesz sie pochwalic ze umiesz? Czy pokazac przez to cos innego... moze jakies kompleksy?;> Teraz rook zostanie zalany pseudo traperkami, ktory po przeczytaniu Twojego poradnika (ktory notabene czasami wprowadza ich w blad) beda mysleli ze wiedza wszystko.
@Jar~
dzieki za pozdro ;*
o/
{edit}
jezeli dziennie siedzisz przed kompem i trapujesz to wspolczuje :(
Jarryn the Rookguardian
09-10-2008, 18:11
Na początku chciałbym Tobie podziękować za to, że uznajesz mnie za jednego z lepszych traperów, pochlebiasz mi :P. Dziękuję Ci bardzo. Chciałbym powiedzieć, że nie osiągnął bym tego bez paczki znajomych, którzy jak padnie hasło trap zawsze się zjawią, aby wspólnie pogadać, potrapować. Specjalnie pozdrowienia dla Drachola, Immo i Xundra i Bleida.
Ja się nie chwaliłem jak chłopak z mam talent, a na pewno nie powiedziałbym tego takim tonem (chociaż tego tancerza bardzo szanuję i nic do niego nie mam). Chciałem pokazać tylko, że niestety Twój post ma błędy i nie zgadzam się z takimi krzywdzącymi opiniami na temat niektórych przez Ciebie wymienionych miejsc do trapowania.
Kolego, ale czy pamiętasz czasy tej Tibii, kiedy padł ten 46? Jeżeli byłbym 46 lvlem, (nawet za czasów tibi 7.6), też bym wszedł do piecu bólu, jeżeli by mnie zapraszali do środka. Odpowiedz sobie szczerze: czy jeżeli czujesz potęgę swojego lvla i chcesz pokazać jaki Ty to boski nie jesteś, to czy nie wszedłbyś do wira walki? Rook taki może się wydawać nudny, a tu nagle takie wyzwanie, a przy okazji sprawdzisz siebie, utrzesz nosa innym, poexpisz ekstremalnie. Ja bym wszedł. To też zależy od charakteru czy się wejdzie czy nie.
A teraz masz 2 kratki i jak jak będzie nawet 5 ekipa ludzi do trapa i kilku gapiów, to tylko dobra organizacja może ochronić przed rozwaleniem trapa przez 15 lvla.
Masz być może rację z Rot hellem. Z jak Ty to nazywasz "magic sqm" lepiej być może nie da się zbudować. Jednak dla mnie robienie magic sqm, jest nastawione na zysk. Dla mnie nie jest ważny zysk tylko trapowanie po kolei jak leci, no chyba, że ktoś wydaje się kumaty i chce pomóc to wtedy luz.
Wasp Tower masz rację, że bije, ale dla mnie wydaje się on nie opłacalny tam. Może zwiększa combo znacznie, aczkolwiek, jeżeli nie ma ludzi do trapowania, a ktoś musi stać na posterunku, żeby szybko ropnać, bo w każdej chwili ktoś może wejść, kto najbardziej obrywa od spearamana? Tylko ta osoba która ropuje (jeżeli jest tam sama). Używałem, ale często po 15 minutach stania bez żadnego fraga miałem red hp z green hp.
Orc Tower- Jeśli sądzisz, że nie może tu paść 38lvl to źle go stawiasz. Pamiętaj- 46lvl padł na 4 mino. Rzucam Ci wyzwanie! Mam 32 lvl. Trapnij mnie na Infernie. Jeżeli trapniesz i udokumentujesz to filmem lub screenem masz u mnie 100K na infernie na rooku, tak jak mam w opisie na tibia.pl od roku. Możesz powiedzieć, po co Ci ta kasa? W trapowaniu nie chodzi o kasę, tylko o zabawę (przynajmniej dla mnie). A dla Ciebie trapowanie na różnych światach nie ma problemu: "Zapraszam na pokaz zabijania 30+ co dwa tygodnie na przypadkowym serverze.". Od dzisiaj się nie loguję do dnia i godziny w którym będzie trap. Jestem zalogowany w Rot hell, będę tam czekać. Nie będę nic kupować żadnych potionów, tylko to co mam teraz. Możesz przyjść po mnie nawet i patrzeć jak się loguje i zaprowadzić mnie do miejsca w którym jest trap. Wejdę do niego posłusznie, jak przystało na osobę niczego się nie spodziewającą. Ale w trapie to ja czynię co mi się podoba.
Co do 46 lvla. To były inne czasy Tibi. 5 Minosów biło łącznie. A Ty się odnosiłeś z tego co czytałem tylko do nowych czasów tibi.
Wierz mi, masz szanse być najlepszy, ale Twoją słabością jest to, że w krytycznej sytuacji popełniasz błędy i źle wykorzystujesz potencjał potworów.
Błędy popełniam, owszem. Ale czasem się po prostu nie da. Bo tu ludzie zblokują, tu spadniesz na dół, tu portorek źle stanie, tu flowera wezną, tu lag, tu freez.
Par-Levi
10-10-2008, 23:10
Witam :)
Nieco spoznione, wybacz, ale tym wieksze gratulacje zechciej przyjac autorze.
Rzadko mam tu okazje zagladac, jako ze do masochistow nie naleze, tym wieksza frajda, jesli posrod krolujacych na tym forum, ugrzecznionych gratulacji kolejnych zboconych lvli, ktorymi przezucaja sie tu nasi "drodzy uzytkownicy" pojawia sie od czasu do czasu cos naprawde ciekawego.
Do trapowania mozna miec stosunek ambiwalentny, niemniej pozostalo ono juz chyba ostatnim "smaczkiem" w podupadajacej rookzabawie.
Pozdrawiam
P.S.
Korzystajac z okazji, chcialbym powitac powracajacego po szescioletniej przerwie, bodaj pierwszego Rookera rodem znad Wisly - Viva Quadron :D
Jarryn... Doskonale wiadomo, że aby wyjść z wasp tower wystarczą 2 potiony, chyba, że mały "trik" by się udał, (którego faktycznie nie pokazałem ale zapewne wiesz o co chodzi skoro jesteś taki ivul, z reszta do tego starczy trochę oleju w głowie) to nadal jest to góra pięć potów. Z resztą dziwnie się zachowujesz, płacisz po zabiciu... ja nosze 5cc w arrow slocie, ktoś mnie zabije- kasa jest jego.
Rot Hell- Napisałem już, że można to zrobić na 2 sposoby. Każdy zrobi jak zechce.
@Ten noobek nad Tobą
Nie, nie trapuje non stop, trapuje tylko jak ustalę sobie cel i będzie online. Męczenie biednych 5lvli jest nudne.
Ale pytanie mądre, po co powstał poradnik...
Po 1. Błednie twierdziłem, że ludzie coś wyniosą. Ktoś to umie, to trapuje. nie umie, nadal będzie noobił.
Po 2. Wiało tu nudą
Czy zamierzałem się wybić? Nie. Gdybym zamierzał się wybić stworzyłbym coś, co miałoby minimalną fale krytyki, jak nowy spis itemów, śmieci czy czegokolwiek. Niby niepotrzebne, ale fajny "poradnik" i wielu protestów nie ma.
Drahuene
12-10-2008, 09:17
@Ameriov
teksty typu "noobek nad Toba" sobie odpusc, bo noobek tu jest jeden, i to nie jestem ja ;>
no to Twoj nastepny "cel" to Jaryn. Nie loguje sie dopóki mu nie powiesz zeby wbijal na trapa. Powodzenia...
jeszcze odnosnie twojej evul liczby 2500... albo jestes taki glupi albo sie tylko taki robisz... na poczatku raczysz nas swoimi obliczeniami odnosnie dni i ilosc zabitych osob, a pozniej ze masz tylko jakis okreslony cel i zabijanie 5 lv cie nie interesuje... jeszcze raz gratuluje mozgu
Do tych, którzy nie wierzą, że możliwa jest tak duża ilość fragów na rooku.
Ludzie, dla osoby, która gra kilka lat, która zaangażowana jest w trapowanie, i robi to co kilka dni, to 2 tysiące jest nie dużo.
Robiąc trapy, w jeden dzień już może paść 100 osób, tylko trzeba trochę nad tym postać.
Kiedy ja robiłem niedawno trapa, to w jakieś 4h padło 50 osób, to jeden dzień - 100 osób, 10 dni - tysiąc osób. Z uwagi na to, że mało osób jest, którzy tak często trapują, i tak dużo zabijają, poświęcają tyle czasu na trapy, to dobra, miesiąc - 1000 fragów. Toż wystarczy sobie policzyć... nie wydaje się tak dużo.
@Topic
No może z tym Rot Hellem przesadziłeś, że największy lvl zabity tam, to 20. :p
Ogółem przydatny dla początkujących, błędów nie dopatrzyłem, wszystko w porządku.
Drozd na t.pl, no to forum spadło zupełnie na psy...;s
Trapowanie Jarryna ma taki sam sens, jak trapowanie mnie, albo inny przykład, trapowanie Crisne na 3ch ratach. Jak ktoś wie jak się zachować w trapie i jest wyładowany potionami to nawet ciągłe blokowanie co jest raczej trudne i nie pokazane w poradniku nic nie da. Mam zupełnie inne cele. Jeśli czytałbyś uważniej to byś zauważył, że kiedyś trapowałem low lvle ale zaprzestałem tego jakiś czas temu. Może i fajnie jest patrzeć jak low lvl leci na hita, ale trapowanie rookerów jest o wiele ciekawsze. Ja natomiast gratuluje poziomu inteligencji, albowiem Twoje wypowiedzi nie wyglądają na zbyt mądre.
Search players with premium msg me ;s. Być może w niedługim czasie poradnik będzie lekko zupdate'owany, ale będą to mało zauważalne zmiany i raczej już ostateczne.
Tak, wiem, że double post ale chyba mi wolno w tej sytuacji. Dodałem troche textu, zdjecie, jedno poprawiłem, nic wielkiego. Mój Poradniko-Artykuł ukończony. Czy zostanie przeniesiony? Wszystko w rękach Modów.
Jako, że zadowolonych było 2x więcej niż tych niezbyt ucieszonych zacząłem robić 2gą część, więcej opisałem na końcu 1 posta.
Cya.
Ja jestem przeciwny trapowaniu i nie popieram tego... Przez to newbie konczą z gra (załamanie nerwowe) lub tna sie xD. Sam raz padlem na trapie zrobionym przez botera na którego zrobiłem trapa podczas botingu
(Tz. zrobiłem na niego trapa, gdy był na bocie, to on po miesiącu odwdzięczył mi się podszywając się pod newbie i zwabiajac mnie do jego trapa... Ale to nie jest wazne... )
Sam poradnik moze byc :P
kamil2406
02-11-2008, 13:41
oczywiscie 10/10... duzo pracy w to wlozylles... gz dla ciebie B)
mi sie tam nie przyda... ja wole skilowac niz szukac ofiary itp... :D:D:D
Ale i tak :cup:GZ DLA CIEBIE:cup:
może być
11/10
PS: czym edytowales tą fotke : http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Spiders.png ???
może być
11/10
PS: czym edytowales tą fotke
http://i122.photobucket.com/albums/o279/Ameriov/Private%20Tutorial/Spiders.png
Gimp, photoshop... I zabawa z warstwami oraz przenikaniem.
@down
Photoshop kosztuje co najmniej 2000 zł.
Gimp, photoshop... I zabawa z warstwami oraz przenikaniem.
a Gimp oraz photoshop to darmowe i które lepsze? xd
@edit
@up
dziex a GIMP za free?
Cholera, fajny poradnik :P A jak by ci się nudziło, to walnij jakiś filmik :P Co do tego najsilniejszego trapa to bym nie uwierzył na słowo, że padają hity 80+ :P
SepterraCore
06-11-2008, 16:12
Powodzenie zależy też od osoby, która robi trap ;]
Ja 14lvl uciekłem bez problemu z trapa na Wasp Tower
Aczkolwiek hity do 50 dochodziły
Dobrze. Wybić tych wszystkich rokstaylerow < nie wiem jak się odmienia >.
10/10
Pozdrawiam
Cery.
@up
On jest właśnie Rooksteyerem:D
Chodzi mu o to, żeby wybić botterów.
Daję 10/10:cup:
tak jak obiecalem przejrzalem ten poradnik i znalazlem paer bledow itp
A jeżeli wg mnie się nie nadaje to albo mam racje, albo wbiłem 2700 fragów fartem.
Pokazuje tutaj wszystkie możliwe trapy, na których może paść 10-60+lvl z odrobiną oleju w głowie
i oczywiście nie na bocie.
dopisz ile z tych 2700 fragow nie bylo botem. zapewne polowa
nie grali tu aktorzy tylko profesjonalni nic nie wiedzący rookerzy
dobre ;d nigdy nie spotkalem sie z nic niewiedzacym profesjonalista xd popraw te zdanie brzmi smiesznie
Nazwa wymyślona przeze mnie, przyjęła się przez wielu ludzi którzy wiedzą "o co biega".
od kiedy trapuje nie spotkalem sie z takim okresleniem. a trapowalem wiele i z wieloma
Największy wróg: Cipsoft
to ci sie udalo ;d
Legendy.
wrzuc to na sam koniec tematu i zamien tytul na Historia. legendy z natury dotycza rzeczy mistycznych a trap kotyr kiedys byl, taki nie jest
[To jakieś nieporozumienie, nie mam pojęcia jak taki lvl mógł tu paść więc zapamiętajcie- Nawet najgorszy noob 15+... no skoro noob to 20+, przeżyłby w tym miejscu.]
co to za glupi komentarz. typ padl bo byl idiota lub botem. szczescie tego ktory trapowal. tak samo mozna dopisywac w kazdym innym trapie. usun to w diabli
"Piecyk"
skoro nie chcesz go znowu opisywac a piszesz ze ktos to juz zrobil to daj link do tego tematu
"Hyacinth"
najwyzszy zabity lvl: 44 by debowy i volandri
potwory - brakuje tam spiderow i bugow. powazne niedopatrzenie ;d
hity byly wielkie, a ludzi bylo duzo wystarczylo wysypac cos na samej gorze i bylo ich jak mrowkow
"Spiders"
fota 1 czy nie lepiej wrzucic tam deera na miejsce tego spidera po lewej? dodatkowy atak na ofiare a jesli ta bedzie chciala uciec to i tak bedzie musiala meczyc sie z deerem
fota 2 ofiara zejdzie o 1 pietro nizej. zrobi krok w dol i przesunie twojego lurera. niedociagneicie. ofiara moze tez zrobic krok w dol i w prawo i co wtedy? lurer sam bedzie musial podejsc. a spora czesc ofiar glupia nie jest i sami beda przesuwac lurera. co wtedy? jest tam wiele brakow, popraw to
a i jeszcze nie wiem czy tam casem nie da sie wezy zlurowac
"Orc Tower"
na ssie brakuje czerwonej plamki czyli magis sqm. oznacz to miejsce dla newbie.
na ssie popelniles blad. tam gdzie ty stoisz powinien byc box. gdybys sie ruszyl z tego miejsca ten waz moglby takze sie ruszyc a to daje -1 potworka w trapie. gdyby byl tam orc trap stracilby bardzo duzo. zmien ssa
"Rot Hell"
na 1 ssie widze blad. sila uderzenia rota jest znacznie wieksza niz skele i trudniej go zabic. dlatego po prawej stronie od ciebie powinien byc rot a kolo drozda skele. box powinien byc zasypany zeby ofiara nie mogla go zrzucic. jak padnie w to miejsce bez boxa wejdzie potworek i trezba bedzie robic trapa na nowo
ss 2 ten trap wcale nie jest lepszy, lecz gorszy. dochodzi tutaj ropowanie dziada a to zawsze jest utrudnienie
"Wasp Tower"
najwyzszy zabity lvlv: 45 vercumi by volandri. popraw to
oznacz tam magic sqm na ssie
a tutaj pogadalem z debowym o trapowaniu
Ja
hiho
10139454
Heyah
Ja
masz chwlie? chce o cos zapytac
10139454
Yeah
Ja
zajmowales sie kiedys trapowaniem?
10139454
Yeah =]
Ja
boty czy nooby?
10139454
Raczej nigdy nie bawilem sie w trapowanie botow. Nie widzialem w tym niczego ciekawego i zabawnego. Preferowalem szykowanie zasadzek na normalnych graczy ^^
Ja
jaki najwiekszy lvl zabiles?
10139454
Hmm, chyba 44
10139454
Poza tym trapowanie nalezy rozgraniczyc na 2 rodzaje: w pojedynke i z pomocnikiem/ami. W pojedynke mozna -bylo- trapowac na MH. Szkoda, ze nawet to zniszczyli. Mialem tam niezly ubaw. Zdarzalo mi sie trapnac 3 osoby na raz =]
Ja
gratz ;d
Ja
a z kim trapowales?
10139454
Z kilkoma osobami. Zdarzylo mi sie trapowac z Mafjozem i Crisne. Pierwszy znal sie na rzeczy, drugi niestety nie. Najciekawiej i przyjemniej trapowalo mi sie z Volandri'm z Antici. Swietny traper, wg mnie najlepszy.
Ja
why? zabil kogos z duzym lvl?
10139454
Owszem. Zabil pare 40+, ktore nie uzywaly bota (czyli byli normalnymi graczami). Poza tym ilosc jego ofiar siega paru tysiecy. Nigdy nie powiedzial mi dokladnej liczby, poniewaz jak sam stwierdzil "dawno sie pogubilem w tych setkach, moze tysiacach". Mocny byl =]
Ja
dalej z nim trapujesz?
10139454
Nah, pozostalo juz tak malo miejsc i mozliwosci, ze szkoda na to nerwow. Poza tym od dluzszego czasu ta osoba nie gra regularnie, a trapowanie w pojedynke nie wchodzi w gre. Co innego 3-4 lata wstecz ^^'
Ja
pytam bo czytaqlem poradniki ameriova czy jak mu tam i znalazlem duzo bledow. ma chyba ze 3k fragow i ogolnie robi wrazenie dobrego trapera. jestescie w tej samej gildii, dobry jest czy tylko robi takie pozory?
10139454
Hmm, traperem jest dobrym, nawet bardzo dobrym. I to chyba jedyna rzecz, ktora potrafi dobrze robic w tej grze =]
10139454
Jest rowniez jednym z nielicznych graczy Rookgaard'u, ktory potrafi korzystac z mozgu. W*****a mnie swoim dziecinnym zachowaniem i koloryzowaniem swojej postaci. Nie mniej na kolejnym publicznym TSie, o ile dopisze szczescie rzecz jasna, sprawdzimy czy potrafi planowac walki z przeciwnikiem 'na goraco'. Na ostatnim TSie niczym sie nie popisal =] Tak czy siak znalazlby miejsce w mojej druzynie przeciwko ... < dopisz sobie sam co Ci sie zywnie podoba ^^
Ja
xd
Ja
o co chodzi z tymi tsami?
10139454
Chwila, rozmawiamy o trapowaniu czy o TSach?
Ja
sam o tym wspomniaes
10139454
Fakt ^^' Rozchodzi sie o to, ze na TSie gracze maja okazje pokazac innym, ze potrafia cos wiecej niz bic wilki calymi godzinami i dostrzegaja sile swojej postaci. Na dzien dzisiejszy nie spotkalem absolutnie zadnego gracza, ktory zrobilby na mnie jakiekolwiek wrazenie.
Ja
co ma piernik do wiatraka?
10139454
Co ma TS do trapowania? Otoz to, ze zarowno jedno jak i drugie wymaga szybkiego logicznego myslenia i podejmowania decyzji. Roznica jest taka, ze trap mozna codziennie przygotowywac milion razy i zawsze wygladac bedzie tak samo. Natomiast walki z potworkami na TSie (szkoda, ze nie chca rzucic graczom lmm'y i pozwolic by sie pozabijali =] ) sa nieprzewidywalne i spontaniczne. Na kazdym TSie, na ktorym mialem przyjemnosc grac, kazdorazowo przywolanie czegos mocnego kocznylo sie haosem i rzeznia. Porazka, nie chce mi sie tego rozwijac ^^'
Ja
no dobra. kiedys byl nieograniczony resp itp. zrobiles kiedys jakiegos suer trapa?
10139454
Gdybym wiedzial, ze Tibia zmieni sie tak bardzo (czyt. Rookgaard) to poswiecilbym czas na przygotowanie niespodzianki dla 'legend' z Antici =] Byloby milion miejsc, w ktorych padaliby jak muchy - nie wazne czy 20 lvl czy 90 lvl. No ale zmiany kazdorazowo byly niespodzianka dla wszystkich i niestety nigdy takego super trapa nie zrobilem. WT/PSy/MH/RH/Hya/Skele < a to tylko niektore miejsca.
10139454
Mam nagrany filmik jak zlurowalem 100 wezy lub 77 trolli. Tu i tu poswiecilem na przygotowania hmm ... powiedzmy 2h (i tak sporo przesadziłem z tym czasem). Wiec gdybym zaczal przygotowywac trapa na np WT i poswiecilbym temu 20h to ... niejedny 200 EK pozegnalby sie z zyciem =]
Ja
xd LP
10139454
Kto?
10139454
A ten ... hmm, watpie ale byloby ciekawie ^^ Musze spadac, 3m sie
Ja
bya
Ten poradnik miałem zamiar sam poprawić po tym jak dokończę o botach.
Ale skoro już wytknąłeś błędy to...
1 i 2. Powtarzam, botów NIE wliczałem. Razem z botami mam około... Albo nie, bo znów mnie zaczną jechać.
3. Tak właśnie miało brzmieć
4. Niemniej wiele osób ją używa.
5. -
6. Czy ja wiem... Historia, ok. Ale koniec tematu- Nie.
7. Zmienię
8. Ale już jest więc...
9. Ok.
10. Jesli pojdzie w dol to zadaniem blokera jest go movac, a w prawo jak ma isc? Nie rozumiem Cie.
11. No właśnie, osoba ropująca NIE MA się ruszać.
12. Pierwsze wiem, szczerze to nie chciało mi się poprawiać. 2gie tez wiem, ale się ze mną o to wielu wykłócało.
13. Chyba nie trzeba.
Ciekawi mnie, po co gadacie o trapowaniu właśnie z Bovym. Racja, nauczył się dużo,
ale mi wciąż w głowie tkwi obraz jak nie potrafił ustawić boxów do trapa na mh mimo tłumaczeń...
Chociaż, w sumie jest nieliczną z osób które znacie i które widziały mnie w akcji, więc nie macie wyboru.
PS. Bovy- Zobaczymy na prywatnym TSie dla tutów jak mi zejdą criminale za Forum. Czyli trochę się naczekasz ^^'
Chyba, że się wkręcę jako lewy supporter TibiaML.
up
1-2 - koniec tematu
3 - ciagle twierdze ze zdanie jest zle zrobione. jak jz cos zamiast nic nie wiedzacy wstac niczego nie spodziewajacy sie
4 - znam tylko 1 osoba ktora tak mowi ty - koniec tematu
5 - koniec tematu
6 - takie rzczy zawsze daje sie na koniec kazdego artykulu jako ciekawostka/i. wiec twoja wersja jest bledna
7 - koniec tematu
8 - wiec daj link do tego tematu by kto kto czyta ten poradnik nie musial sam tego robic. kjazdy poradnik ma w sobie podane linki. popatrz na inne a sam sie przekonasz. nie kazde pisac na nowo tylko dac tekst typou tutaj znajdziesz ten poradnik
9 - koniec tematu
10 - moj blad. kiedys dalo sie zrobic 1 krok w prawo. koniec tematu
11 - zalozeniem tego co napisalem byl przypadkowy ruch lag kick freez. musisz wziasc to pod uwage
12 - czyli nie poprawisz? olewka - koniec tematu
13 - chyba nie trzeba? jak chcesz ale jak robisz poradnik i sa w nim niedopatrzenia to wypadaloby je poprawic. pare minut
gadalem z nim pare razy. dla mnie jest jednym z paru ktorzy cos potrafia poza exieniem. a o boxaxh nic mi nie wiadomo. tak czy siak trapowac umi skoro padaly 40+ nie boty
czeakm na twoj nastepny poradnik
Poprawie to co uznaje za błędy jak znajde czas zarówno w tym jak i w 2gim poradniku.
Wątpię, że napiszę kiedykolwiek jeszcze 1. No Chyba, że cipsoft się zbłaźni swoimi pomysłami anty-bot, to może napisze o CZYMŚ.
Ten ich artykuł który ukazał się dzisiaj (?) wygląda mi na ich puste zapowiedzi głupich zmian. Ale zobaczymy.
Dragonit
09-01-2009, 22:46
Świetny poradnik, temat kontrowersyjny ale wykonanie i doświadczenie autora znakomite.
rysiekkk5
10-05-2009, 19:45
ja tak robilem na darashi na rotach + jeszcze bylo 5 nomadow
ubilem bardzo duzo botow(non-pvp) jednak pozniej sam spadlem na combo.... 40 ed ;p
Vesspuci
23-05-2009, 12:35
Brakuje tutaj trapa na ratach pod all dee :)
@up
W tej części- Owszem.
Mógłbyś jeszcze dodać piątkowo- sobotni trap nad labirtyntem na Kyrze B). Noobki lecialy na hita, niektórzy po 3-4 razy, powrzucaj jakieś zdjęcia, linki do filmików...
Lefel.de.Wafel
08-07-2009, 20:39
yhy, fajny "poradnik"
Pierwszy poradnik który przeczytałem od początku do końca, zajebiste ;)
Tak, to moment na który czekało wielu ^^
Powstał film pokazujący te śmiercionośne "machiny" w działaniu
a do samego poradnika dodany został Trap nad labiryntem, który chodź bardzo łatwo rozwalić, sprawia wiele radości gdy ktoś zginie :)
Za chwilę również dodam trap który widnieje na filmie ale nie w poradniku, czyli Bear Room.
To już finalna wersja poradnika, nie wniosę więcej zmian.
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=v5pbO-Mm0p8
Enjoy!
Poznaniak
14-08-2009, 15:12
Dobra robota,szkoda tylko że nie pokazałeś tego trapa na wolfach który jest najtrudniejszy.
To trapy na ludzi a nie botterów. Na botterów jest poradnik, a film będzie może w przyszłości.
@down
Nie martw się, oni już mieli okazje dowiedzieć się o moich poczynaniach
a jakoś nie prowadzą ze mną regularnej wojny ^^
Cipsoft i część CM mnie ignoruje jak każdego, a z resztą CM jestem w dobrych stosunkach.
Rozwala mnie trochę twój comment na tibia.com:
Finally 3000 Points! And Cipsoft can't do anything.
A pod spodem:
Position: Tutor
Trochę ryzykujesz tą pozycję umieszczając filmik na u2bie, bo może i nie może to być dowodem, ale na pewno dałoby do zastanowienia, gdyby ktoś wyżej na niego przypadkiem natrafił
No ale wszystkich nas to spotka. Ja swojego senior tutora straciłem kilka godzin przed pierwszym mass banem, kiedy już cały serwer nazywał mnie "senior cheater".
A co do filmiku, to spodobał mi się ten HAM Trap i dzisiaj potestuję : d
Właśnie testuję HAM Trap, wszystko przepięknie, gdyby nie to że łatwo go rozwalić / powybijać ze spearów potwory, ale mało kto wpada na to zanim padnie.
Czytać, kolego, nie umiesz? Pisało, że się WPYCHA.
Np. taki zabawny Pan z nickiem Coronel Wisi padł 5x w tym trapie w ciągu godziny. Niestety już nie ma tego zapisu w Character Deaths, ale gdzieś to mam na archiwum jak Ameriov'owi wysyłałem :D.
Najsilniejszym trapem jest HAM, tam przecież nuby dostawały 160 hp :D, sam bez eq dostałem 282 i to bez jednego minosa ( zastąpiony orkiem ), najlepszym z kolei dla mnie jest Bear Room, tam jak ktoś wszedł to nie było ucieczki. STare dobre czasy, kiedy z de'bove robiliśmy trapa na BR na Isarze, a na kyrze z Tomkiem :D
Pozdrawiam autora tematu, mam nadzieję, że kiedyś jeszcze na jakąś nockę się zgadamy :)
Blader19948
18-09-2009, 23:35
Dzięki Ameriov naprawdę mi się przydało.
http://img87.imageshack.us/img87/4770/dzikiameriov.jpg (http://img87.imageshack.us/i/dzikiameriov.jpg/)
http://img170.imageshack.us/img170/1922/lootie.jpg (http://img170.imageshack.us/i/lootie.jpg/)
Szkoda, że nie ma takiego poradnika opisującego Maina. Co do poradnika bardzo mi się podoba :)
cjkamil995
01-11-2009, 01:33
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=223529
wejdzcie szukamy halloween hara na rooku dzis powinien byc juz
Blader19948
16-12-2009, 22:04
@up:
Ban to mało, na twoja głupotę najlepsze by było przecięcia kabla.
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że jesteś debilem poprzez:
Odświeżanie tematu,
Zwrócenie uwagi na bota, dostałem za niego ostrzeżenie, wystarczy.
Tak, wiem bociłem. Ale już tego nie robię i wielu z "lubiących" mnie osób na serwerze to potwierdzi.
Ameriov, w poradniku nie ma opisanego trapa na bear room, który jest umieszczony w filmie. Prosiłbym o zamieszczenie tego trapa, bądź chociaż przedstawienie go:)
Pozdrawiam
Alek
Powiem tak.
Poradnik czytam już po raz kolejny... Z ponad 10 raz...
Zawsze mi się podobał, a że z dwoma kumplami zaczęliśmy grać na rooku, zrobiliśmy trapek na waspach.
Wyciągnałem parę wniosków z WT trapa:
- średnie combo ponad 70 na full atk,
- jak się spadnie na dół, roper może na full defie i przy pomocy 2 do 4 potów wejśc na górę z full hp,
- opłaca się brać dodatkowo 2 boxy na blokowanie ofiary,
- 25lvl z 2,5bp potow wybije cały trap,
- ropera powinien bić wolf, badź wasp,
- mocniejsze potwory powinny stać po prawej stronie, pod słabym potworkiem,
- na magic sqm warto stawiać 100 gp ;] .
No to tyle.
Tichondrius
05-04-2010, 20:16
Świetna sprawa. Ja jak robię na waspach albo spiderach (wieża) to zawsze stawiam gdzieś na widoku 100gp żeby newbie lazły. (przykrywam jeszcze viaalmi żeby nie było tak łatwo ;p)
Działa to na nich jak na muchy ;D
Masterwizard
27-08-2011, 23:29
Fajnie się czyta te stare posty.... ależ od tego czasu się zmieniło.... Taki powrót do przeszłości - aż łza w oku się zakręcić może...
Crunsher
29-08-2011, 11:52
Heh, ja do dzis pamietam jak trapnalem na orkach 57 lvl nick wtedy Zaraki Knpachi, dzis Walas Kenpachi
Super Poradnik! Przejrzysty i estetyczny ! 10/10
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.