zaloguj się

Pokaż pełną wersje : internet w upc pytanie

Yaronio
30-09-2008, 16:52
Witam chcialbym zadac pytanie a brzmi ono tak:
mam 2 komputery i chciałbym podłączyc do niech internet w upc i czy bede musial placic 2 abonamenty czy 1

proszę o szybką odpowiedz

Nari
30-09-2008, 17:39
Możesz podlączać ile chcesz... Ja mam podłączone pod 1 mb 6 komputerów a nawet jeśli wszystkie są włączone ściągam z prędkością conajmniej 120. Z tego co wiem w UPC możesz również, lecz prędkość wysyłania i odbierania danych będzie dzielona przez ilość komputerów używających Internetu.

Polinik
01-10-2008, 00:02
Możesz podlączać ile chcesz... Ja mam podłączone pod 1 mb 6 komputerów a nawet jeśli wszystkie są włączone ściągam z prędkością conajmniej 120. Z tego co wiem w UPC możesz również, lecz prędkość wysyłania i odbierania danych będzie dzielona przez ilość komputerów używających Internetu.
Dlaczego wprowadzasz go w błąd?
To, ile komputerów można podłączyć, zależy od tego, którą ofertę internetową się wybierze. W najwolniejszej można podłączyć 1 komputer, w najszybszej 5. W po środku -- 3 komputery.

Następnym razem sprawdź, zanim napiszesz bzdury.

Gangrel
01-10-2008, 01:29
@up

Na jakiej technologi to chodzi, ze nie da sie rozdzielic? Nie specjalnie mam ochote czytac dokumentacje techniczna...

Żyłka
01-10-2008, 15:00
@up

Na jakiej technologi to chodzi, ze nie da sie rozdzielic? Nie specjalnie mam ochote czytac dokumentacje techniczna...

To jest akurat kwestia ustaleń dostarczyciela łącza. Technologia w tym przypadku nie nakłada ograniczeń.

Slythia
01-10-2008, 15:07
To jest akurat kwestia ustaleń dostarczyciela łącza. Technologia w tym przypadku nie nakłada ograniczeń.
Lecz normalny sygnał można bardzo prosto rozdzielić, na przykład przy pomocy routera. Jest o wiele wygodniejsze dla użytkownika (zwłaszcza w przypadku laptopów - brak kabli). Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, gdy nie można było zastosować tej metody.

.Ryuuzaki.
01-10-2008, 16:21
O ile wiem jeśli masz internet wykupiony na jednego kompa (jakoś tak) to za podlączenie do drugiego bez ich "wiedzy" możesz mieć nieprzyjemności.

Gangrel
01-10-2008, 16:32
O ile wiem jeśli masz internet wykupiony na jednego kompa (jakoś tak) to za podlączenie do drugiego bez ich "wiedzy" możesz mieć nieprzyjemności.

To jest dla providera praktycznie nie do sprawdzenia. IP zewnetrzne i tak bedzie jedno.

Żyłka
01-10-2008, 17:37
Lecz normalny sygnał można bardzo prosto rozdzielić, na przykład przy pomocy routera. Jest o wiele wygodniejsze dla użytkownika (zwłaszcza w przypadku laptopów - brak kabli). Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, gdy nie można było zastosować tej metody.

Oczywiście można rozdzielić łącze na kilka komputerów za pomocą rutera, ale jeśli dostawca tego zabrania, ewentualnie wykrycie może wiązać się z karą w postaci grzywny.

To jest dla providera praktycznie nie do sprawdzenia. IP zewnetrzne i tak bedzie jedno.

Jest zupełnie odwrotnie, provider może w bardzo prosty sposób do tego dojść, bynajmniej nie po adresach IP.

Nari
01-10-2008, 17:50

Dlaczego wprowadzasz go w błąd?
To, ile komputerów można podłączyć, zależy od tego, którą ofertę internetową się wybierze. W najwolniejszej można podłączyć 1 komputer, w najszybszej 5. W po środku -- 3 komputery.

Następnym razem sprawdź, zanim napiszesz bzdury.
Przecież napisałem, że nie jestem pewien co do UPC. Stwierdzenie "możesz podłączać ile chcesz" przestaje być aż tak ważne wobec powyższego. Tak btw, to co przeszkadza w roździelnieniu najniższej oferty? Z zaznaczeniem: chodzi tu o praktykę, nie o prawo.

Gangrel
01-10-2008, 18:59
@Żyłka

Tylko powiec mi jak? Pracuję w tej brażny i jakoś nie umiem wymyśleć sposobu. Nie wykluczam że masz rację, ale żebym uwierzył, musisz troche lepiej to uargumentować.

Polinik
01-10-2008, 19:30
@up

Technologii zwanej "Umowa".

Pitolicie Hipolicie. Banalne zadanie.

Tylko powiec mi jak? Pracuję w tej brażny i jakoś nie umiem wymyśleć sposobu. Nie wykluczam że masz rację, ale żebym uwierzył, musisz troche lepiej to uargumentować.
Nie obraź się, ale kiepski z Ciebie musi być fachowiec.
Ja w branży nie pracuje, bawiłem się hobbystycznie i od reki kilka sposobów mogę podać.
Pierwsze z brzegu: sprawdzić TTL. Drugie: sprawdzić system operacyjny w nagłówkach TCP. Trzecie: sprawdzić timestamp. Z tyłu jeszcze stoją sposoby typu sprawdzanie rozmiaru okienka, rozmiaru segmentu.
Po resztę z brzegu: http://elceef.itsec.pl/natdet/ -- sprawdź sobie to narzędzie. Wykrywa bezbłędnie, kto dzieli łącze, podaje na ile komputerów, z jakim systemem operacyjnym. Żadne metody ukrywania dzielenia łącza (którymi przeważnie routery i tak nie dysponują) nie pomagają.

Gangrel
01-10-2008, 19:38
@up

Wszystko fajnie, ale jak wyobrażasz sobie sprawdzanie tysiecy klientow?

Polinik
01-10-2008, 19:44
@up

Wszystko fajnie, ale jak wyobrażasz sobie sprawdzanie tysiecy klientow?
Normalnie. Uruchomić takie narzędzie jak to wyżej na gatewayu. Raport jest zapisywany do pliku, więc jaki problem przeparsować to jakimś narzędziem?
Skoro da się ustawić limitowanie prędkości, kontrolę opłacania rachunków, automatyczne rozpoznawanie użytkownika na podstawie adresu, z którego się łączy, to przepuszczenie pakietów przez jedno narzędzie więcej nie jest chyba problemem?

Anyway, pytałeś o sposoby, powyżej dostałeś całą listę i narzędzie, które z nich korzysta. To chyba obala tezę "To jest dla providera praktycznie nie do sprawdzenia. IP zewnetrzne i tak bedzie jedno."?

Gangrel
01-10-2008, 19:48
No cóż, zgadzam się. Nie jestem informatykiem, do pracy potrzeba mi wiedzy z poziomu hobbystycznego :)

Tym niemniej, nie sądze aby duże firmy coś takiego robiły.