Pokaż pełną wersje : Nie do wiary - Co nas czeka po śmierci?
Witam,
Chciałbym może rozpocząć dyskusje na temat, tego co ukazane jest w tym filmie. Osoby wydają się wiarygodne.
Użytkownicy tego forum, wydają się trochę bardziej odpowiedzialni i dojrzali.
http://pl.youtube.com/watch?v=HVbt_JvJRG4
Zapraszam do komentowania.
xXxKaiserxXx
06-10-2008, 17:17
Według mnie takie coś istnieje, ale doświadczają to ludzie co mają hmm... szczęście?
Podobno Matt Hoffman osoba jeżdżąca na BMX-ach przeżyła 4 śmierci kliniczne.
Ale ten film może też " wzmocnić" naszą wiarę, w to że życie po za ludzkie istnieje - Bóg istnieje.
Kurczakos
06-10-2008, 17:23
No ciekawe, ale śmierć kliniczna nie jest zawsze śmiercią kliniczną są też takie rzeczy jak oobe etc.
YaMaRoOo
06-10-2008, 17:33
Ciekawe ;p
nokijjjja
06-10-2008, 19:00
Ale ten film może też " wzmocnić" naszą wiarę, w to że życie po za ludzkie istnieje - Bóg istnieje.
wg. wiary chrzescijanskiej tylko my jestesmy we wszechswiecie. zaden z ciebie katolik. twoje zdanie jest dwuznaczne, wiec jezeli chodzi ci moze o to, ze zycie po smierci istnieje, jest to tez wbrew wiary chrzescijanskiej
wg. wiary chrzescijanskiej tylko my jestesmy we wszechswiecie. zaden z ciebie katolik. twoje zdanie jest dwuznaczne, wiec jezeli chodzi ci moze o to, ze zycie po smierci istnieje, jest to tez wbrew wiary chrzescijanskiej
Czyli jak wierze w raj, zycie po śmierci, to oznacza, że nie jestem katolikiem?!
Kiedyś był film dokumentalny o śmierci klinicznej. Naukowcy "udowodnili"*, że śmierć kliniczna jest objawem takiego jakby zaburzenia w mózgu i dlatego większość osób miała takie jakby zwidy.
Osobiście nie wnikam w to, bo ten "konflikt" pomiędzy wiarą a nauką nigdy się nie skończy, być może gdy każdy będzie mieć 100% na wiarę w Boga.
Co do filmu, po części wierzę, jestem katolikiem, zresztą kto jest wierzący, a nie wierzy w Boga ? :|
ZapodajMuze
06-10-2008, 19:37
Ja wierze , ze istnieje stworca i smierc , pan smierc jest odpowiedzialny za "Zabieranie" ludzi na druga strone , smierc kliniczna jest jakby w tym przypadku oszukaniem pana smierci . Czyli ja wierze , ze to co jest w czasie smierci klinicznej sie po normalnej smierci.
kombossik123
06-10-2008, 19:38
Nie no już nie mogę wytrzymac idę się zabic , zobaczę czy życie po śmierci naprawdę istnieje :)
Bullshit. Nie bójmy się śmierci. ;)
K.Jay
Nie no już nie mogę wytrzymac idę się zabic , zobaczę czy życie po śmierci naprawdę istnieje :)
Idź idź , będzie jednego cymbała mniej ... :baby:
#film
Hmmmm pożyjemy zobaczymy a raczej umrzemy to zobaczymy.
Ja tam osobiście wierzę w "nowe życie" w innym ciele.
Strzałka.
.Ryuuzaki.
06-10-2008, 19:53
Ja wierze , ze istnieje stworca i smierc , pan smierc jest odpowiedzialny za "Zabieranie" ludzi na druga strone , smierc kliniczna jest jakby w tym przypadku oszukaniem pana smierci . Czyli ja wierze , ze to co jest w czasie smierci klinicznej sie po normalnej smierci.
A pani od w-f na mnie krzyczała. rofl. pan śmierć. Ile amsz lat? ;d
@Top
Taa... Filmik z jutiuba ma umocnić moją wiarę? Według mnie wierzący co umacnia swoją wiarrę poprzez kilku minutowy filmik na youtubie i mówi, że go oświeciło jest nic niewarty. Niewierze jednak jak Bóg istnieje niechciałbym znałeść się po jego stronie.
lol za dużo filmów koleś -.-
Autorze tematu, odsyłam do tematu "Czy wierzysz w ufo". Niewiele ten od tego się różnią.
Serious Sam
06-10-2008, 20:45
Hehe, ah, ta ludzka wyobraźnia ; ) PaN ŚMIERCI!
babcia666
06-10-2008, 20:52
Ja tam jestem ateistą, myślę że wszelka wiara w życia po życiu itd to po prostu wymysł ludzkiej ambitnej wyobraźni...
Cóż, żaden filmik na necie tego nie zmieni;D
@down
A może byśmy tak chociaż jedną poważną rozmowę na forum zrobili, hę?;<
Alanus Lutinum
06-10-2008, 21:05
A pani od w-f na mnie krzyczała. rofl. pan śmierć. Ile amsz lat? ;d
@Top
Taa... Filmik z jutiuba ma umocnić moją wiarę? Według mnie wierzący co umacnia swoją wiarrę poprzez kilku minutowy filmik na youtubie i mówi, że go oświeciło jest nic niewarty. Niewierze jednak jak Bóg istnieje niechciałbym znałeść się po jego stronie.
A jeżeli filmik przedstawi konkretne argumenty i będzie wiarogodny, potiwerdzony przez naukowców itd.? To nie uwierzysz ponieważ nie chcesz należeć do "hołoty" ludzi którzy wierzą w jutuba?
Tentotrix
06-10-2008, 21:26
uwierze jak zobacze :) nie zobaczylem wiec nie wierzę:) nie bede opierał swojej wiary na mitach i zabobonach ze sredniowiecza czy z innych epok jak to robią katolicy :P ;)
.Ryuuzaki.
06-10-2008, 21:28
A jeżeli filmik przedstawi konkretne argumenty i będzie wiarogodny, potiwerdzony przez naukowców itd.? To nie uwierzysz ponieważ nie chcesz należeć do "hołoty" ludzi którzy wierzą w jutuba?
Może. Napisałem już, że nawet jeśli Bóg istnieje to dla mnie nie jest on taki wspaniały jak go wszyscy opisują. Wystarczy spojrzeć na przykazania pod innym katem i prosze...
@2xUP
Mi judasz zapierniczył plejt legi i jestem jak adam.
Dla mnie Boga nie ma. Czy się mylę okaże się po smierci.
Alanus Lutinum
06-10-2008, 21:30
A wg. mnie Bóg to bajka dla dzieci.
Błagam was
"Strefa 11" juz od dawno została oficjalnie spisana przez wszystkich inteligentnych ludzi na straty.
Szukanie taniej sensacji, nic więcej.
Pozdrawiam
Ale to przecież jest taka niby-śmierć gdy mózg (niby) zaczyna obumierać ,to my powtarzamy sobie całe życie i widzimy to coś ... (światło) i do niego idziemy... Ale to jest wytwór naszej wyobraźni (śmierć kliniczna oczywiście ,no bo w raj ja tez wirze) ,a światło z tego co wiem widzieli tylko chrześcijanie ...B)
cytat:
A wg. mnie Bóg to bajka dla dzieci ...
Omg.... rozbawiłeś mnie.... to w co ty niby wirzysz ?!:baby: :baby:
w to że po śmierci będziesz komarem ? (1-2dni życia) ???
Czy może roślinką ?! 8o :D :p
Powiedz w co wierzysz ?!
Plax !
omg jest tylko jedyny sposób żeby sie dowiedzieć, co jest "po". I za życia nie ma co dyskutować, każdy z nas dowie sie w swoim czasie...
Dr.Unknown
06-10-2008, 22:06
Co nas czeka po śmierci?Mózg, czyli to, kim jesteś, gnije i stanowi pokarm dla ścierwojadów, jak reszta ciała po śmierci.
@UP:
Chyba że sie spalisz / wsadzą cie do formaliny (no to drugie co najwyżej opóźni xD).
@Topic:
Ludzkiego mózgu nigdy nie zbadamy. Taka śmierć kliniczna to IMHO reakcja mózgu na stres / strach /szok związany z widmem śmierci /strasznym bólem.
CytrynowySorbet
06-10-2008, 22:26
zresztą kto jest wierzący, a nie wierzy w Boga ? :|
Wierzący nie wskazuje na to, że wierzę w Boga. Mogę być wierzącym, np. w mojego psa i co? Jestem wierzący, bo w niego wierzę.
Co do Boga - też myślę, że nie istnieje. Czy się mylę - dowiem się po śmierci.
Co do śmierci klinicznej, według mnie to taki jakby sen, tylko o wiele bardziej głębszy, dlatego ciało "nie pracuje" (podczas snu prawie nie pracuje).
cytat:
Powiedz w co wierzysz ?!
Plax !
Jakie oburzenie. Nie mnie cytowałeś, ale odpowiem: nie trzeba wierzyć w cokolwiek po śmierci. A co jeśli nie ma nic? O tym pewnie nie pomyślałeś.
@top: wypowiadałem się już wielokrotnie nt. mojej wiary, więc pokrótce powtórzę: wierzę w jakiś wyższy byt, choć niekoniecznie jest to Bóg, nie wierzę w diabła i na pierwszym miejscu stawiam ludzką Wolę.
Lechista
06-10-2008, 22:44
po smierci klinicznej logujemy sie w temple
Buhuhauhauhuhahuauhahua Own3d
Ale to przecież jest taka niby-śmierć gdy mózg (niby) zaczyna obumierać ,to my powtarzamy sobie całe życie i widzimy to coś ... (światło) i do niego idziemy... Ale to jest wytwór naszej wyobraźni (śmierć kliniczna oczywiście ,no bo w raj ja tez wirze) ,a światło z tego co wiem widzieli tylko chrześcijanie ...B)
cytat:
Powiedz w co wierzysz ?!
Plax !
A może nie wieży w nic?? Znam dużo takich osób. A w reinkarnacje więzy również wiele osób
@Ps.
Tutaj macie prawdziwego fucha nagranego na video:
http://pl.youtube.com/watch?v=JtE13TK1h8E&feature=related
Albo tu:
http://pl.youtube.com/watch?v=yOGXYm_L5EM&feature=related
A co jeśli nie ma nic?
Hm, wtedy z pewnoscia nie bedziemy mieli swiadomosci, wiec nie odczujemy tego, ze istoty okreslonej mianem Boga nie ma. To jest na pewno lepsze dla tych, ktorzy mogliby potencjalnie trafic do piekla ;)
Evil Maul
06-10-2008, 22:56
Program "Nie do wiary" to bujda na resorach dlatego TVN go wywalił z ramówki. Co do śmierci klinicznej i do innych dylematów co jest po śmierci każdy ma rozum i swoją wiarę jeden wierzy w Allaha który po śmierci załatwi ileś tam dziewic, drugi wierzy w reinkarnacje i jeżeli w życiu był cieciem i nieudacznikiem to w przyszłym zapewnie zostanie kaczką, trzeci jeszcze w coś , kolejny jeszcze w coś a prawdę i tak dowiemy się po śmierci.
UP/\ śmierdzi mi tutaj ateizmem :|
sphinx123
06-10-2008, 23:04
@2up
To było żałosne...
Well, "żałość" to pojęcie względne. W przeciwieństwie to kłamstwa i obłudy.
Broccoli - Coconut - Hot Dog.
Evil Maul
06-10-2008, 23:13
Well, "żałość" to pojęcie względne. W przeciwieństwie to kłamstwa i obłudy.
Broccoli - Coconut - Hot Dog.
ooo człowieku to nie jest kłamstwo to jest idiotyzm, ale chcesz zobaczyć kłamstwo masz ! jestem katolikiem ale myślę że 99% katolików nie do końca wie czegoś na temat swojej wiary :
III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym dziewictwie Maryji. Ewangelia Mateusza informuje , iz Jozef "nie zblizal sie do Maryji, az porodzila syna"."Zblizenie sie" oznacza w Biblii malzenskie wspolzycie.
(Fakt wspolzycia Jozefa z Maryja po narodzinach Jezusa bedzie oczywisty dla kazdego, komu koscielne dogmaty nie zakazuja logicznego wnioskowania.)
312 r. Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii panstwowych Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek przesladowania i mordowania przedstawicieli innych wyznan.
319 r. Cesarz Konstantyn ustanowil prawo zwalniajace kler od placenia podatkow i sluzby w armii.
321 r. Cesarz Konstantyn nakazuje swiecic niedziele zamiast dotychczasowej soboty.
325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre.
-Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, staja sie data przyjscia na swiat Jezusa.
-Wniebowziecie Mitry w okresie rownonocy wiosennej staje sie chrzescijanskim swietem wielkanocy.
-W Rzymie na Wzgorzach Watykanckich, chrzescijanie przejmuja swieta grote Mitry, czyniac z niej siedzibe Kosciola katolickiego
-Wystepowanie wyraznych podobienstw do mitryzmu, ojcowie chrzescijanstwa tlumacza dzialanoscia diabla.
330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarlych ("swietych") i ich relikwii
355 r. Biskupi zostaja uwolnieni spod nadzoru sadow swieckich.
360 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniolow
381r. Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Swietej" cesarz Teodozjusz dolaczyl trzecia osobe tzw."Ducha Swietego". Dzialo sie to na soborze w Konstantynopolu
391 r. W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na Ziemi biblioteke, w ktorej przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojow. Zamknieto starozytne akademie, skonczylo sie nauczanie kogokolwiek poza murami kosciolow.
431r. Wyrazenie "Xristo Tokos" - Matka Chrystusa - zostalo zastapione na "Teo Tokos" - Boga Rodzica.
539 r. Ustanowiono wladze papiezy oraz ofiare mszy swietej.
- Na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze.
593 r. Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czyscowych.
600 r. Wprowadzono lacine do liturgii.
715 r. Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych.
726 r. W Rzymie zaczeto czcic obrazy.
- Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, ktore sa w wodach pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl"
- Otwarlo to droge do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyzami, posagami itp. Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec kosciol ostatnie przykazanie, mowiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i Zydzi.
783 r. Nastal zwyczaj calowania nog papieza.
813 r. Ustanowiono Swieto Wniebowziecia Maryji
993 r. Papiez Leon III zaczal kanonizowac zmarlych.
X wiek - Cala Europa znalazla sie pod panowaniem Kosciola.Zalamuje sie aktywnosc na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy.
1000 r. Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zadusznych.
1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci).
1077 r. Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe"
1095 r. Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa.
Papiez oglosil, iz "Wyklety bedzie ten, kto powstrzyma swoj miecz przed rozlewem krwi".
Podczas pierwszych krucjat, chrześcijanie przejęli różaniec. Służył on poganom do odmawiania modlitw
ku czci bogini Kali, czczonej na Wschodzie jako Dziewica i Królowa Niebios
1099 r. Masakra Muzulmanow i Zydow w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisal:
"Na ulicach lezaly sterty Glow, rak i stop. Jedni zgineli od strzalow lub zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem spaleni. To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to wypelnione bylo krwia niewiernych."
XII wiek - Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz Stworcy ich zycie i smierc naleza do nas".
1116 r. Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalala na sprawowanie wiekszej kontroli nad ludzmi, oraz na "wywiad srodowiskowy".
1140 r. Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych.
1204 r. Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja. Sludzy kosciola zameczyli i spalili zywcem miliony ludzi. Spalanie ludzi, praktykowane w XX wieku przez nazistow, po raz pierwszy zastosowane bylo na skale masowa przez chrzescijanska inkwizycje.
Majatki "heretykow" przejmowane byly przez kosciol i inkwizytorow. Jak na ironie inkwizytorzy wybierani byli najczesciej sposrod dominikanow i franciszkanow, ktorzy slubowali zycie w ubostwie...
-Nawet w XXI w Watykan nie dopuszcza nikogo do archiwow dotyczacych inkwizycji.
"Encyklopedia katolicka" twierdzi,iz inkwizycja "duzo zdzialala dla rozwoju cywilizacji".
1208 r. Papiez Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprocz boskiego zbawienia, rowniez ziemie i majatek heretyków. Rozpoczela sie Krucjata Albigenska, ktorej celem bylo wymordowanie Katarow. Szacuje sie, ze Krucjata Albigenska pochlonela milion istnien ludzkich, i dotknela wieksza czesc populacji poludniowej Francji. Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest odroznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bog ich odrozni".
- Papiez Innocenty III twierdzi: "Kazdy kto probuje stworzyc wlasny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kosciola musi byc bez litosci spalony".
1229 r. Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.
1231 r. Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi.
1252 r. Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciol (zostaly ustanowione przez
papieza Innocentego IV)
- Tortury obejmowaly : lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nog, sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na goracych weglach lub zelazie, wylamywanie stawow, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia kosciol - metoda badan.
-Na narzedziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie panu"...
1263 r. Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia.
1264 r. Ustanowiono uroczystosc Bozego Ciala.
1275 r. Pojawily sie dyskusje na temat placenia daniny. W odpowiedzi papiez ekskomunikowal cale miasto, Florencje.
XIV wiek Wybucha epidemia czarnej smierci, Kosciol wyjasnial, ze wine za ten stan rzeczy ponosza Zydzi, zachecajac przy tym do napasci na nich.
1311 r. Papiez Klemens V jako pierwszy ukoronowal sie potrojna korona wladcy.
1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi
przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych.
1378-1417 r. Dochodzi do tzw. "Wielkiej Schizmy". Wladza jest podzielona miedzy dwoch papiezy - jednego urzedujacego w Rzymie,
drugiego w Avignon. Spory nie dotyczyly religii, ale polityki i wladzy
1450-1750 r. Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zameczono setki tysiecy kobiet posadzanych o czary.
- Dzieci mozna bylo rowniez oskarzac o czary: dziewczynki po ukonczeniu 9,5 lat, chlopców po ukonczeniu 10 lat. Mlodsze dzieci torturowano w celu uzyskania zeznan obciazajacych rodzicow. W procesach o czary brane byly pod uwage "zeznania" dwulatków
-Tortury obejmowaly : lamanie kolem, wieszanie za rece, biczowanie, przypiekanie, gotowanie w oleju, wbijanie kolcow w oczy,
wyrywanie obcegami piersi i narzadow plciowych.
1484 r. Papiez Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotow domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten byl praktykowany przez trwajacy setki lat okres polowan na czarownice.
- Wiara, ze zwierzeta sa posrednikami diabla, doprowadzila do zalamania sie naturalnej kontroli liczebnosci populacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrzescijan najczesciej byly koty, wilki, weze, lisy, i biale koguty. Poniewaz wiele z tych zwierzat polowalo na roznoszace choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogla wybuchy epidemii.
1492 r. Kolumb odkryl Ameryke . Inkwizycja szybko postepuje sladami odkrywcow.
1493 r. Bulla papieska uprawomocnila deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Poludniowej, ktore odmowily przyjecia chrzescijanstwa.
- Rozpoczela sie kolejna bestialska rzez w imie Boga.Wbijano ciezarne kobiety na pale, cwiartowano zywcem indianskie niemowleta, przywiazywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem, rozrywano ludzi przy pomocy koni, mordowano, gwalcono, ucinano rece, nosy, wargi, piersi.
-Jezuita Jose de Anchieta, twierdzil:"Miecz i zelazny pret to najlepsi kaznodzieje". Ten oto barbarzynca, zostal beatyfikowal w 1980 r. przez papieza, ktory nazywal go "apostolem Brazylii, wzorem dla calej generacji misjonarzy". Bandyta, ktory w bestialski sposob unicestwil tysiace ludzkich istnien, uznany zostal za swietego...
- Gdy katoliccy "misjonarze" zawitali do Meksyku, zylo tam okolo 11 milionów Indian, a po stu latach juz tylko 1,5 miliona. Slowo Boze zawiezione w tamte rejony "pieknie zaowocowalo".
- Podczas pobytu na tamtych ziemiach, papiez nazwal ta zbrodnie przeciwko ludzkosci "dzielem ewangelizacji i pokoju".
1563 r. Ustalono, ze tradycja Kosciola jest wazniejszym zrodlem objawienia od Slowa Bozego.
1572. We Francji 24 sierpnia zamordowano 10 000 protestantów. Papiez Grzegorz XIII napisal potem do krola Francji Karola IX: "Cieszymy sie razem z toba, ze z Boska pomoca uwolniles swiat od tych podlych heretykow"
1543 r. Kopernik publikuje teorie heliocentryczna.Jego dzielo trafia na koscielny indeks ksiag zakazanych i pozostaje tam az do 19 wieku. (Czyli az do 19 wieku kosciol uznaje, iz ziemia tkwi nieruchomo w centrum Wszechswiata).
1584 r. Giordano Bruno twierdzi iz gwiazdy sa innymi Sloncami, wokol ktorych moga krazyc inne planety, a na nich zyc inne istoty. Za swoje poglady zostaje spalony zywcem na stosie. Egzekucje opozniono o dwa lata z rozkazu papieza Klemensa VIII. Papiezowi zalezalo, by stos na Campo dei Fiori stal sie jedna z atrakcji dla pielgrzymow.
1633 r. Galileusz probuje rozpowszechniac teorie heliocentryczna. Zostaje zatrzymany przez Inkwizycje i pod grozba tortur zmuszony do odwolania swych pogladow.Inkwizycja skazuje go na dozywotni areszt domowy.
- Poglady swietego Augustyna odzwierciedlaly "naukowe" podejscie Kosciola do swiata: "Jest to niemozliwe, aby po przeciwnej stronie Ziemi znajdowali sie ludzie,
gdyz w Pismie Swietym nie ma wzmianki o takim rodzie wsrod potomkow Adama."
1854 r. Wprowadzono dogmat o Niepokalanym Poczeciu Najswietszej Maryji Panny.
1855 r. Sprzeciw Kosciola wobec Konstytucji Stanow Zjednoczonych. Kosciol glosil iz "wolnosc to bluznierstwo, wolnosc to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolnosc to mowienie klamstw w imie Boga".
1870 r. Wprowadzono dogmat o nieomylnosci papieza.
-Poczatek XX wieku - Papiez Leon XIII nadal udowadnia, ze najwyzsza kara daje sie uzasadnic nastepujaco: "Kara smierci jest niezbednym i skutecznym srodkiem dla osiagniecia celu Kosciola, gdy buntownicy wystapia przeciw niemu i narusza jednosc duchowa".
1917 r. Tortury byly prawnie dozwolone przez Kosciol od roku 1252, w ktorym zostaly ustanowione przez papieza Innocentego IV, az do roku 1917,
w ktorym to zaczal obowiazywac nowy Codex Juris Canonici.
1931 r. Papiez Pius XI wydaje encyklike "Non abbiamo bisogno", w ktorej jest mowa o wdziecznosci kosciola dla faszyzmu za zlikwidowanie wroga - socjalizmu.
1933 r. Hitler oswiadczyl, ze w chrzescijanstwie widzi "niezachwiany fundament moralnosci; dlatego "obowiazkiem naszym jest utrzymanie i rozwijanie
przyjaznych stosunkow ze Stolica Apostolska".W czasie II Wojny Swiatowej papiez Pius XII przyjmowal na codziennych audiencjach niemieckich zbrodniarzy wojennych, udzielajac im blogoslawienstwa.
1950 r. W petycji do Watykanu, katolicy prosza o dogmatyzacje fizycznego wniebowziecia Maryji. W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzieciu Najswietszej Maryji Panny (w Ewangeliach nie ma slowa o tym).
1962 r. Papież Jan XXIII wydaje dokument "Instructio De Modo Procendendi In Causis Sollicitationis" zakazujący ujawniania przypadków pedofilii wsród księzy pod groźbą klątwy. Dokument nakazuje skłanianie ofiar do milczenia, także pod groźbą klątwy. Innymi słowy, jeżeli rodzice zgwałconego dziecka chcą ujawnić przestępstwo, wówczas grozi im (oraz dziecku) klątwa i wydalenie z kościoła.
1965 r. Dopiero w 1965 roku kosciol niewaznil potepienie Galileusza.
1968 r. Papiez Pawel VI oglasza encyklike "Humanae vitae", z ktorej skutkami rodziny katolickie borykaja sie do dzisiaj. Jedynymi srodkami regulacji urodzin
dopuszczonymi przez kosciol pozostaje wstrzemiezliwosc plciowa i metoda kalendarzyka, a kazdy stosunek plciowy ma miec na celu poczecie zycia. Encyklika papieska nie przeszkadza jednak Watykanowi na posiadanie udzialow i czerpanie zyskow z produktow firmy "Instituto Farmacologico Serono", ktora wypuszcza na rynek niezwykle dochodowy srodek antykoncepcyjny o nazwie "luteolas".
1971 r. FBI wpada na trop sfalszowanych przez nowojorskich gangsterow papierow wartosciowych na sume 14 milionow dolarow.
Odbiorca okazuje sie Bank Watykanski. FBI ustala ze byl to zabieg probny przed docelowa operacja na kwote 1 miliarda dolarow.
1977 r. Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do kaplanstwa, poniewaz "nasz Pan byl mezczyzna".
1978 r. Papiezem zostaje Albino Luciani , czlowiek niezwykle skromny,postepowy i uwielbiany przez masy , ktorego pontyfikat trwal tylko 33 dni.
Zgadzal sie na stosowanie srodkow antykoncepcyjnych, dopuszczal kaplanstwo kobiet, sprzeciwial sie celibatowi.
Postanawia zniszczyc mafijne struktury watykanskich finansow, a nastepnie oczyscic Watykan i Kosciol z oszustow i
aferzystow. Sporzadza liste 121 purpuratow watykanskich do natychmiastowego zdymisjonowania. Tuz przed rozpoczeciem zaplanowanych czystek umiera 28 wrzesnia po "zjedzeniu niestrawnego posilku" (zostaje otruty). Nie przeprowadzono sekcji zwlok. Jego testament ginie w tajemniczych okolicznosciach.
sphinx123
06-10-2008, 23:16
Tak to jest, gdy oddaje się władzę nad religią jednej osobie,wtedy może namieszać... Cóż, to już dyskusja nadająca się na oddzielny temat xD
@down
Czy ja oczerniam Boga? Give girl a break. Ateizm to niewiara w Boga, czyli wiara w księży...
Evil Maul
06-10-2008, 23:22
Tak to jest, gdy oddaje się władzę nad religią jednej osobie,wtedy może namieszać... Cóż, to już dyskusja nadająca się na oddzielny temat xD
Więc nie oczerniaj czegoś na co niemasz nawet 1% dowodu. Zachowaj te swoje ateistyczne poglądy dla siebie.
Błagam, tylko nie ciągnijcie kilometrowego offtopa na temat Boga znowu...
@top
Po śmierci pomyślę, póki co żyję.
Lechista
06-10-2008, 23:41
@2Up
Nie płacz. Jedni są katolikami, inny ateistami inni budystami a inni wierzą w szatana. Dla mnie dziwne jest jak mozna wieżyc w jahwe czy innego Boga, a dla np Muzułmanina dziwne jest, że my katolicy wierzymy w Jezusa....Zaraz zaczniesz go może wyzywac tylko dlatego, że jest innego wyznania. A co to histori Chrześcijaństwa, to ja też mogę sobie skopiowac z wikipedi, i będę się woził jakim to ja jestem katolikiem. Porażka
Ps. Dla niego np. To co tam napisałeś to nie jest żaden dowód, że to naprawdę Chrześcijaństwo jest tą prawdziwą religią, i że to Jezus jest Synem Borzym ;)
Serious Sam
06-10-2008, 23:42
@2up
Tak, zaraz się zacznie "słynna" wojna pomiędzy ateistami, a wierzącymi.
@topic
Tak na prawdę, to NIKT nie wie co jest po śmierci, możemy się jedynie domyślać - tak trudno to zrozumieć?
Kazdy przedstawia historie wedlug swojego uznania. Myslicie ze w afryce tez mowia ze rok 1 zaczyna sie w momencie narodzenia chrystusa? Noez.
sphinx123
07-10-2008, 00:21
Eee... nie jestem ateistą, ale z tego co widać, niektórzy userzy znają mnie lepiej niż ja siebie samego xd O tak, oceniajmy się po jednym słowie, to bardzo katolickie <3
Sozemego
07-10-2008, 00:25
dzisiaj rano wyszedlem z ciala wylaczyc budzik.
co to w ogole za bzdura to cale zycie po zyciu. dlaczego cos mialoby sie stac po smierci? koniec kropka, karma dla robali. pamietasz co sie dzialo miliardy lat przed twoimi narodzinami? co wtedy czules? nie? good, bo po smierci bedziesz tak lezec jak ten buc jeden z drugim, az cie nie wrzuca na pendrive'a a potem na jakis emulator by cie 'wskrzesic'. obojetnie.
takie moje zdanie, masz inne? super. ile ludzi, tyle opini i zdan, i mysle, ze nie ma sensu przekonywac jednego z drugim do swoich racji, bo to nic nie da. jedni wierza w jaskólki, drudzy w duchy, i jak im z tym dobrze, to tylko lepiej dla nich. takie dyskusje i tak tylko zmierzaja nieuchronnie do flame war'a.
Vanhelsen
07-10-2008, 00:35
1275 r. Pojawily sie dyskusje na temat placenia daniny. W odpowiedzi papiez ekskomunikowal cale miasto, Florencje.Dwie sprawy:
a) interesują mnie źródła tych informacji
b) interesuje mnie w szczególności źródło zacytowanej informacji. Przejrzałem 2 encyklopedie jakie posiadam, sprawdziłem Wikipedię PL, ENG, GER oraz włoską i nie znalazłem żadnej wzmiance o ekskomunikowaniu miasta w 1275r... (ani żadnym innym, sprawdzałem również hasło ekskomunika).
Ogólnie, wiele z tych argumentów wydaje się być ciekawymi, wiele z nich jest dość mocnymi i na pewno wiele jest prawdziwymi, ale w tej chwili, brak oparcia argumentu o Florencji podważa moją wiarę w cały ten spis. (a przynajmniej w to, czego sam nie byłem w stanie sprawdzić w źródłach).
Jeszcze raz będę wdzięczny za jakąś bibliografię to tych ciekawostek.
@Flamewar
Jeśli każdy ma prawo głosić Jezusa Chrystusa, każdy ma prawo głosić że jest to bzdura. Wmawianie mi istnienia Boga jest mniej wiecej tozszame z wmawianiem katolikowi ze Bóg jest wymyślony.
@topic
Nie muszę umierać żeby wyjść z siebie i stanąć obok. Ten film to czysty kretynizm. Człowiek którego mózg przestał działać i coś zobaczył? I niby jak sprawdzili czy mózg nie funkcjonuje? Badanie aktywności mózgu odbywa się poprzez sprawdzenie przebiegu impulsów elektrycznych między synapsami(o ile dobrze pamietam lekcje biologii). Nawet jeśli nie nazywa się to synapsy, to na pewno te impulsy między czymś tam przebiegają. Już widzę jak lekarze w trakcie reanimacji podłączają gościowi elektrody do czaszki żeby to sprawdzić.
Reasumując: jak ktoś chce, niech wierzy sobie w tunele, światła i co tam jeszcze chce. Ale nie na podstawie takich kretynizmów, jakie ten film prezentuje.
Skrapcio
07-10-2008, 01:34
ja sadze ze strefa 11 to jakies gowno ksiadz opowiadal ze jak bylo z blachowni o domu co straszy to zaplacili pijokowi zeby wszedl oni to tylko zmontowali jakos grozne a facet wzial kaske i dziekuje
Prostynick
07-10-2008, 02:37
Kiedyś był film dokumentalny o śmierci klinicznej. Naukowcy "udowodnili"*, że śmierć kliniczna jest objawem takiego jakby zaburzenia w mózgu i dlatego większość osób miała takie jakby zwidy.
Osobiście nie wnikam w to, bo ten "konflikt" pomiędzy wiarą a nauką nigdy się nie skończy, być może gdy każdy będzie mieć 100% na wiarę w Boga.
Co do filmu, po części wierzę, jestem katolikiem, zresztą kto jest wierzący, a nie wierzy w Boga ? :|
Tak nawet na discovery - kilka osób poddało się dobrowolnie eksperymentom z tym związanych i okazało się, że to działanie leków tak wpływa na mózg - tak samo jak narkotyki, czasem jak się ktoś nażre jakiegoś świnstwa to wydaje mu się, że lata itp. Nawet udało się przy pomocy jakichś leków wytworzyć znane zjawisko w którym widzisz siebie leżącego z góry - a niektórzy twierdzili, że to przy śmierci wylatujemy w górę i widzimy siebie z góry...
Nie muszę umierać żeby wyjść z siebie i stanąć obok. Ten film to czysty kretynizm. Człowiek którego mózg przestał działać i coś zobaczył? I niby jak sprawdzili czy mózg nie funkcjonuje? Badanie aktywności mózgu odbywa się poprzez sprawdzenie przebiegu impulsów elektrycznych między synapsami(o ile dobrze pamietam lekcje biologii). Nawet jeśli nie nazywa się to synapsy, to na pewno te impulsy między czymś tam przebiegają. Już widzę jak lekarze w trakcie reanimacji podłączają gościowi elektrody do czaszki żeby to sprawdzić.
Podłączyli mu usb do ucha i nasłuchiwali :D
Juz wiele osób się prze mną wypowiedziało lecz muszę dodać coś, a może po tym przejściu na koniec "tunelu" jest.... no właśnie jest to wszystko co ciebie dotyczy, czy ucieszyło by cie trafienie pomiędzy nieznajomych ludzi albo nawet trafienie gdzieś w pustkę gdzie nie ma niczego? Według mnie nie. Jak dla mnie to przejście w ta światłość czy coś o podobnym znaczeniu jest symboliczne po przekroczeniu tej bariery trafiasz do miejsca które sobie sam stworzyłeś oczywiście to tylko moja teoria nikt nie musi się z tym zgadzać ale możne być w tym chociaż ziarenko prawdy. Poza tym całe to przemyślenie na temat co będzie po śmierci to jest jak rozmowa czy Jezus miał brata ?!
Pozdrawiam dani
Tentotrix
07-10-2008, 09:00
a według mnie te wszystkie objawienia podczas smierci kliniczej to <uwaga trudne slowo ,12 latki zamkąc oczy)WYIMAGINOWANE wyobrażenie przez umierający mózg :) większość z ludzi którzy przezyli taki stan opisuje go nieco inaczej , co może świadczyć ze to poprostu coś w rodzaju SNU o drugim świecie:) (oczywiscie przy załozeniu , że ludzie ci , mowia prawde , co rowniez moze byc wątpliwe.)
Kurczakos
07-10-2008, 09:01
wytworzyć znane zjawisko w którym widzisz siebie leżącego z góry
Tzw. Doświadczenia poza ciałem, ciekawe i nie tak trudne jak się może wydawać. Klik OOBE wg. Wikipedii. (http://pl.wikipedia.org/wiki/OOBE)
JaSprite
07-10-2008, 10:26
temat rzeka ;>
Z tego co ja wiem OOBE jest stanem mózgu podobnym do stanu alfa, beta itp. Gdy jesteś w jednym z nich widzisz z perspektywy trzeciej osoby, tak też właśnie zapamiętujesz (chyba, że ktoś sobie przypomina obiad z perspektywy osoby patrzącej na talerz). Tak więc argument nijaki. Nie ma czegoś takiego jak wychodzenie z ciała, ponieważ wg. KK jest to możliwe tylko poprzez śmierc a jak dotąd szłyszałem tylko o jednej osobie, która zmartwychwstała ;-;. Wg. ateistów nie ma wychodzenia z ciała, bo nie ma duszy, proste.
Co do filmu: kolejny shit. Rozumiem słowo nawracac, ale wciskac komuś na siłę?
@2Up
Nie płacz. Jedni są katolikami, inny ateistami inni budystami a inni wierzą w szatana.Dla mnie dziwne jest jak mozna wieżyc w jahwe czy innego Boga, a dla np Muzułmanina dziwne jest, że my katolicy wierzymy w Jezusa...(...)
Hm, podejrzewam, że jesteś katolikiem - trochę Cię oświecę: katolicy wierzą w szatana. Ponadto wyznają Jahwe (a właściwie ponoć od niedawna Adonai), a Muzułmanie, jeśli się nie mylę, uznają Chrystusa za proroka czy coś, więc też w niego wierzą ; )
Dr.Unknown
07-10-2008, 11:32
1977 r. Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do kaplanstwa, poniewaz "nasz Pan byl mezczyzna".Podoba mi się ten tok myślenia.
Według mnie nie. Jak dla mnie to przejście w ta światłość czy coś o podobnym znaczeniu jest symboliczne po przekroczeniu tej bariery trafiasz do miejsca które sobie sam stworzyłeś oczywiście to tylko moja teoria nikt nie musi się z tym zgadzać ale możne być w tym chociaż ziarenko prawdy.Masz rację, nikt się nie zgodzi. Co będzie tworzyć projekcję tego świata? Przyschnięte do czaszki resztki mózgowia?
Sam nie potrafię powiedzieć, czy nie ma czegoś takiego jak "dusza". Chciałbym, żeby nasza świadomość ginęła razem z mózgiem, ale z drugiej strony daje wiarę tworom takim jak upiory. Wypowiem się ostatecznie gdy zgromadzę z załogą odpowiedni sprzęt i zbadam parę miejsc. Póki co zostanę skołowany.
Couranger
07-10-2008, 11:36
Podoba mi się ten tok myślenia.
Masz rację, nikt się nie zgodzi. Co będzie tworzyć projekcję tego świata? Przyschnięte do czaszki resztki mózgowia?
Sam nie potrafię powiedzieć, czy nie ma czegoś takiego jak "dusza". Chciałbym, żeby nasza świadomość ginęła razem z mózgiem, ale z drugiej strony daje wiarę tworom takim jak upiory. Wypowiem się ostatecznie gdy zgromadzę z załogą odpowiedni sprzęt i zbadam parę miejsc. Póki co zostanę skołowany.
a co jestes gejem ? ^^
@Flamewar
Reasumując: jak ktoś chce, niech wierzy sobie w tunele, światła i co tam jeszcze chce. Ale nie na podstawie takich kretynizmów, jakie ten film prezentuje.
Ja tak samo na początku myślałem, ale zadałem sobie pytanie: "skoro stan OOBE istnieje, co jest względnie fizycznie i chemicznie (xD) niemożliwe, to czemu nie wierzyć w coś pokrewnemu tej teorii?" No tak w końcu OOBE udowodniono NAUKOWO i wierzyć mi się nie chce że skoro takie zjawiska się dzieją to inne nie mają racji bytu.
Nauka nie ma dowodów na istnienie życia po życiu (chociaż to zależy od człowieka), ale i również sceptycy dowodów na fałszywość takowych teorii nie posiadają.
Jedno wyklucza drugie, ale to pierwsze (teoria) może nawiązywać do już udowodnionej parapsychicznej teorii. Moim zdaniem właśnie pierwsza strona jest bardziej prawdomówna niż druga.
Kurczakos
07-10-2008, 14:08
UP: No tak, ale bardzo często też ludzie przeżywają LD i brną w zaparte i twierdzą że to było OOBE.
Podoba mi się ten tok myślenia.
Masz rację, nikt się nie zgodzi. Co będzie tworzyć projekcję tego świata? Przyschnięte do czaszki resztki mózgowia?
a może ten świat już jest stworzony albo stworzy to twoja dusza jak było w tym filmie powiedziane "unoszę się nad swoim ciałem i idę w stronę światła itd" niby co się unosiło "Przyschnięte do czaszki resztki mózgowia" ;o litości
Dla mnie Boga nie ma. Czy się mylę okaże się po smierci.
Wtedy będzie za późno.
Bartholomew
07-10-2008, 15:18
poniewaz usuneli moj post, ktory prawdopodobnie zostal uznany za herezje, powtorze jeszcze raz:
po smierci logujemy sie w temple
mam nadzieje ze to przerwie wasze bezsensowne dyskusje prowadzace do niczego.
Vasudanin
07-10-2008, 15:27
Więc nie oczerniaj czegoś na co niemasz nawet 1% dowodu. Zachowaj te swoje ateistyczne poglądy dla siebie.
A ty nie broń czegoś na co nie masz 100% pewności, że to istnieje :)
@
Bullshit. Co nas czeka po śmierci? Nic, tracisz panowanie nad ciałem, mózg robi "off" i amen. :)
CytrynowySorbet
07-10-2008, 15:45
Nie można udowadniać istnienia czegoś brakiem dowodu na NIE ISTNIENIE, jak również nie można udowadniać nie istnienia czegoś brakiem dowodu na ISTNIENIE.
Niby skomplikowane, ale wszystko wyjaśnia - nigdy nie poznamy całej prawdy. Nie ma po co przekonywać czy rozmyślać, bo to i tak nic nie da. Żyjcie tym życiem, które teraz macie, a co będzie dalej - okaże się po śmierci.
ale czy to jest normalne
ze sie POJAWIL JEDEN KTOS
ktory zrobil wszystko? ;
nerke watrobe i uklady krwionosne?
mozg i fale mozgowe ^^
ziemie piasek -.- ?
albo ze
Adam i Ewa to pierwsi ludzie na ziemi <ROTFL>
ci ludzie moga zmyslac
pieprzyc glupoty
jeden wierzy u ufo drugi nie
@fajne sa te reportarze
Nie do wiary..
1. Pieprzenie starych dewot.
2. Nie do wiary to mało wiarygodne źródło. -.-
moja matka cos takie przeżyła, ale ja i tak myślę ze po smierci nic nie ma, wielka ciemność.. moja teoria D:
Granteon
07-10-2008, 16:49
A to, że osoba po śmierci klinicznej potrafiła powiedzieć co jest napisane pod stołem operacyjnym, nigdy wcześniej tego nie widząc też wytłumaczysz naukowo?
po smierci czeka nas odrodzenie w temple
@down to dałn
no juz nie placz
a podejdz do starej i powiedz idiota
Kurczakos
07-10-2008, 17:12
po smierci czeka nas odrodzenie w temple
I przez takich idiotów nie można czasem rozwinąć zwykłego tematu...
powiedz potem jak bylo i czy warto moze tez spruboje co mi szkodzi w koncu padlem na dl-u przez laga mam reason
jakby nie bylo to jest forum dot. tibi i czy to owion czy "inne" to tibja rls
ej wiecie
jesli to prawda ze po tej smierci klinicznej jak przezyjesz to znikaja ci raki i nowotwory to
bedzie nowa metoda leczenia chorob i uposledzen
ale czy to jest normalne
ze sie POJAWIL JEDEN KTOS
ktory zrobil wszystko? ;
nerke watrobe i uklady krwionosne?
mozg i fale mozgowe ^^
ziemie piasek -.- ?
albo ze
Adam i Ewa to pierwsi ludzie na ziemi <ROTFL>
ci ludzie moga zmyslac
pieprzyc glupoty
jeden wierzy u ufo drugi nie
@fajne sa te reportarze
Nie do wiary..
Adama i Ewy nigdy nie było, nawet według nauk KK. Nikt się nigdy nie pojawił : ). Doucz się koteczku ; ).
jakby nie bylo to jest forum dot. tibi i czy to owion czy "inne" to tibja rls
A to podforum ma za zadanie "umilic" życie tym, których nie trzyma już dużo przy Tibii, a chcą pozostac przy tym forum. Oczywiście nie tylko.
aa znalazlem cos bardzo ciekawego na Jutube
http://www.youtube.com/watch?v=DPrFQZnXpOY
Baje i nuda po śmierci jest ciemność i tyle (moje zdanie).
A tak wogule to ja niezbyt w tego Boga ostatnio wieże, niby nas kocha itp. a na ludzi którzy w niego mocno wieżą to tornada i kataklizmy ssyła bez sens ;(
Dokładnie.
Adama i Ewy nigdy nie było, nawet według nauk KK. Nikt się nigdy nie pojawił : ). Doucz się koteczku ; ).
hm? moze to ja tu czegos nie kapuje....
@Granteon
Nie mam zamiaru się kłócić, ale gdzie ja tam napisałem, że bazuję na nauce ? :|
Tylko informuję, że tak naukowcy "udowodnili" (specjalnie w cudzysłowiu) a nie są to moje prywatne odczucia.
Gdybym pamiętał nazwę tego filmu, to bym ofc podał... ;)
to przyslij odpowiedz na forum;)
Dokładnie.
ja tez popieram
Kabaczeek
07-10-2008, 19:46
http://img75.imageshack.us/img75/6523/japierdolesl5.jpg
hm? moze to ja tu czegos nie kapuje....
Kazdy normalny katecheta Ci powie, ze Adam i Ewa istnieja w bibli symbolicznie.
Co do tego co jest po drugiej stronie. Ciekawie bylo to przedstawione w s04 Dr. House'a. W boga nie wierze, w duchy nie wierze. Zobaczymy czy zmienie zdanie po smierci.
No może i tak ale teoria darwina również nie jest sprawdzona w 100% (teoria ewolucji człowieka z małpy glona itp) co może budzić pewne wątpliwości ... xD (ale byłby zonk gdyby kazanie biblijne były prawdą)
A ja wam napisze prawde. :p
Gatunek homosapiens pojawil sie na ziemi jakies 100 tys lat temu. Ale rozwuj gospodarstwa, rolnictwa, rzemiosla, budownictwa zaczal sie dopiero jakies 6-9 tysiecy lat temu. Co spowodowalo taki nagly skok? Bo napewno nie sila Boska.
Wielu naukowcow twierdzi ze pomogli nam w tym kosmici. Poprawili nasze geny i pokazali nam co robic a dalej samo poszlo.
Jestesmy zwyklymi istotami ktorych nic nie czeka po smierci. Cel w zyciu jest taki zeby ktos o nas pamietal gdy juz nas nie bedzie. Pamiec o nas to jedyne co nas czeka po smierci.
Serious Sam
07-10-2008, 21:00
Jestesmy zwyklymi istotami ktorych nic nie czeka po smierci. Cel w zyciu jest taki zeby ktos o nas pamietal gdy juz nas nie bedzie. Pamiec o nas to jedyne co nas czeka po smierci.
A widzisz, tego też do końca nie wiesz...
Wielu naukowcow twierdzi ze pomogli nam w tym kosmici. Poprawili nasze geny i pokazali nam co robic a dalej samo poszlo.
to podobno ma zwiazek z planetą Nibiru. gdzies na forum o tym jest napisane. wg. mnie takie same brednie jak religia chrzescijanska.
Tentotrix
07-10-2008, 23:38
@up
zgadzam sie w 100% :)
wedlug mnie bylo BOOOM ,powstal nasz swiat , niezwyklym fartem i zbiegiem okolicznosci powstalo na jakies tam planecie zycie ,a potem wymyslili tibie !
Mietek919
08-10-2008, 00:55
Nic jak tylko napisać, dowiecie się po śmierci co będzie dalej i koniec.
Evil Maul
08-10-2008, 02:04
Dwie sprawy:
a) interesują mnie źródła tych informacji
b) interesuje mnie w szczególności źródło zacytowanej informacji. Przejrzałem 2 encyklopedie jakie posiadam, sprawdziłem Wikipedię PL, ENG, GER oraz włoską i nie znalazłem żadnej wzmiance o ekskomunikowaniu miasta w 1275r... (ani żadnym innym, sprawdzałem również hasło ekskomunika).
Ogólnie, wiele z tych argumentów wydaje się być ciekawymi, wiele z nich jest dość mocnymi i na pewno wiele jest prawdziwymi, ale w tej chwili, brak oparcia argumentu o Florencji podważa moją wiarę w cały ten spis. (a przynajmniej w to, czego sam nie byłem w stanie sprawdzić w źródłach).
Jeszcze raz będę wdzięczny za jakąś bibliografię to tych ciekawostek.
http://www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie i tam masz źródła
Pan i Wladca
08-10-2008, 15:14
W Boga wierzę. Chociaż wydaje mi się, że skoro istnieją w naszych czasach przeróżne sekty i religie, które mają swoich Bogów, uważanych przez naszych wyznawców za nieistniejących, to dlaczego religia chrześcijańska nie może być kolejną sektą, zapoczątkowaną setki lat temu? Być może, chrzest, komunia, bierzmowanie, ślub i pogrzeb są to kulty, beż których do "sekty chrześcijańskiej" należeć nie możesz.
Chciałbym wierzyć w życie po życiu, podobnie jak chciałbym wierzyć w reinkarnacje, niestety jedno wyklucza drugie :)
Przeczytalem zaledwie 2 strony tego tematu, i buchnalem smiechem:baby:
To co pokazano w tym filmie, to kwestia wiary, ktora w 100% opiera sie na Biblii.
Ktos wyzej napisal, zeby nie kwestionowac tego co jest po smierci za zycia,
poniewaz dowiemy sie tego po smierci.
GŁUPOTA!
Otoz w Biblii pisze, ze nasze cialo (tak jak i mozg) jest w stanie umarlym,
tzn., ze po smierci jakby spimy i to, ze cos widzimy,slyszymy to jak najbardziej wymysl ludzki!
Co do Boga, wiem, ze ciezko jest wierzyc w cos czego nie widzimy,
ale mozna to zilustrowac przykladem:
Wiem, ze na swiecie jest grawitacja, chociaz jej nie widze,
ale odzuwam jej skutki dzialania(przyciaganie ziemskie).
Pozatym w Biblii jest wyraznie napisane, ze najwyzszy(chodzi tu o Boga) nad cala ziemia, jest jedyny i ma na imie JAHWE (w tlumaczeniu pol. Jehowa).
Zaraz padnie 100 topic o tym, ze jestem Swiadkiem Jehowy,
ale wcale nie trzeba nim byc, zeby rozumiec Biblie, i to
co jest w niej zawarte!
Jesli ktos ma jakies kompleksy do mojej wypowiedzi nt. Boga czy
"zycia" po smierci, moge wyslac cytat z Biblii na pw..
Pozdrawiam
@2x down
mozliwe, ale mi chodzilo tylko o to, zeby nauwidocznic to innym
Granteon
08-10-2008, 15:35
Baje i nuda po śmierci jest ciemność i tyle (moje zdanie).
A tak wogule to ja niezbyt w tego Boga ostatnio wieże, niby nas kocha itp. a na ludzi którzy w niego mocno wieżą to tornada i kataklizmy ssyła bez sens ;(
Sugerujesz, że kataklizmy zsyła na nas Bóg?
.Ryuuzaki.
08-10-2008, 15:43
@Amek_PL
Imho przykład z grawitacją jest tu złym przykładem. Jest to potwierdzone, wyszstko ładnie da się wyjaśnic etc.
@Granteon
O ile sie nie myle potop to była sprawka boga? Jak sie myle to zwracam honor.
A i tu takie cos do poczytania jakomuś się chce.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,193
edit:
Jeszcze taki mały kruczek ;d Jeśli bóg istnieje i jest on nieśmiertelny, może wszystko blabla..bla..bla.. to czy może sie "unicestwić"
sphinx123
08-10-2008, 16:15
Właśnie, gdzie idzie Bóg po śmierci?
najwyzszy[/B](chodzi tu o Boga) nad cala ziemia, jest jedyny i ma na imie JAHWE (w tlumaczeniu pol. Jehowa).
Zaraz padnie 100 topic o tym, ze jestem Swiadkiem Jehowy,
ale wcale nie trzeba nim byc, zeby rozumiec Biblie, i to
co jest w niej zawarte!
@2x down
mozliwe, ale mi chodzilo tylko o to, zeby nauwidocznic to innym
1. Jehowa jest właśnie błędem w tłumaczeniu. Na początku było żydowskie JxHxVx. x oznacza kropki, których używają Żydzi zamiast samogłosek. Twórca odłamów Jehowych prawdopodobnie pomylił się z kropkami i z zamiast JaHVe napisał JeHoVa.
2. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Dlaczego? Bo nie ma dowodów. Wiara ma się opierac na własnych przemyśleniach i ZNAKACH, których ostatnio, bądź co bądź, nie widac wiele.
To tak na marginesie.
edit:
Jeszcze taki mały kruczek ;d Jeśli bóg istnieje i jest on nieśmiertelny, może wszystko blabla..bla..bla.. to czy może sie "unicestwić"
Skoro jest Wszechmocny to raczej może wszystko, nie? Choc pewnie połowa księży, oraz katechetów zbluzgała by Cię za "ludzkie" myślenie, czy coś takiego.
@up do temple.
@down. Dlatego pisałem, że większośc klech zaczęła by bluzgac za ludzkie myślenie.
Skoro jest Wszechmocny to raczej może wszystko, nie? Choc pewnie połowa księży, oraz katechetów zbluzgała by Cię za "ludzkie" myślenie, czy coś takiego.
Słyszałeś o paradoksie omnipotencji? "Skoro Bóg jest wszechmogący, to czy może stworzyć kamień, którego nie będzie mógł podnieść?" - zarówno odpowiedź 'tak' jak i 'nie' poddają w wątpliwość wszechmoc Boga.
nokijjjja
08-10-2008, 18:18
signed
@2Up
Nie płacz. Jedni są katolikami, inny ateistami inni budystami a inni wierzą w szatana. Dla mnie dziwne jest jak mozna wieżyc w jahwe czy innego Boga, a dla np Muzułmanina dziwne jest, że my katolicy wierzymy w Jezusa....Zaraz zaczniesz go może wyzywac tylko dlatego, że jest innego wyznania. A co to histori Chrześcijaństwa, to ja też mogę sobie skopiowac z wikipedi, i będę się woził jakim to ja jestem katolikiem. Porażka
Ps. Dla niego np. To co tam napisałeś to nie jest żaden dowód, że to naprawdę Chrześcijaństwo jest tą prawdziwą religią, i że to Jezus jest Synem Borzym ;)
on chcial pokazac nam, ze Kosciol to jeden wielki przekret oraz raczej potega polityczna niz to za kogo sie podaja.
1. Jehowa jest właśnie błędem w tłumaczeniu. Na początku było żydowskie JxHxVx. x oznacza kropki, których używają Żydzi zamiast samogłosek. Twórca odłamów Jehowych prawdopodobnie pomylił się z kropkami i z zamiast JaHVe napisał JeHoVa.
2. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Dlaczego? Bo nie ma dowodów. Wiara ma się opierac na własnych przemyśleniach i ZNAKACH, których ostatnio, bądź co bądź, nie widac wiele.
To tak na marginesie.
Ciekawe... chyba sie tym interesujesz;)
Jeszcze tylko dopowiem, skoro nie ma Boga, to jak wyjasnisz
proroctwa w Biblii, ktore zapowiedziano na kilka (nie ktore kilkaset) lat przed
wydarzeniem? I jak udowodnisz samo istnienie Biblii, badz istnienie czlowieka,
ziemi, i wszystkiego co nas otacza?
Bo mi jakos nie spieszno wierzyc, ze samo wszystko powstalo.
@down
Humm, w Biblii zostalo tylko jedno proroctwo do spelnienia,
i jest nim ostatni dzien tego systemu rzeczy(Armageddon),
ciekawe czy sie spelni, bo z tego co zaobserwowalem
na swiecie jest coraz gorzej;<
Nie twierdzę, że nie ma Boga, wręcz przeciwnie. Po prostu prostuje parę rzeczy. Proroctwa w Biblii? Nie stwierdzisz, czy nie jest to mistyfikacja. Mitologie Egipcjan, czy innych narodowości, plemion nawet też ponoc przewidziały pewne sprawy xx-xxxxx lat przed faktem. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Pewne dziedziny filozofii mówią, że nie da się nawet udowodnic do końca istnienia człowieka, czy otaczającego nas świata. To wszystko kwestia wiary, oraz poglądów, nie żadnych dowodów. Ja akurat nie wierzę, że około 12, czy 15 mld lat temu nie było niczego aż do wybuchu.
Kurczakos
08-10-2008, 19:04
Spełniło się jakieś w ciągu kilku ostatnich lat?
Nie.
Zadne nie zostalo przewidziane na nasze czasy,
procz jednego, ktore juz wczesniej wymienilem.
.Ryuuzaki.
08-10-2008, 19:44
Bibla byłą spisywana XXXXXX razy jest to zbiór XXXX wierzeń etc wiec biblia jest to dla mnie smieszna pod względem różnych pzrepowiedni etc. Pozatym to co niespełniło się jeszcze mogło zostać napisane tak jak teraz:
"Za 54548 dni będzie koniec swiata"
Typowym "dzieckiem" ludzie stają się jakby mmm po 15 roku życia? Chciałbym przypomnieć, iż ty masz 8 :)
Typowym "dzieckiem" ludzie stają się jakby mmm po 15 roku życia? Chciałbym przypomnieć, iż ty masz 8 :)
Po 15 roku, bo tY masz 15, więc głupio by bylo się przyznać, że np. po 16? Pieprzysz. To, że gość uważa Boga za bajkę (co zresztą jest całkiem sensowne, w końcu to postać z książki) nie oznacza, że ma 8 lat. Kiedy miał 8 lat prawdopodobnie zresztą w Boga wierzył.
Po 15 roku, bo tY masz 15, więc głupio by bylo się przyznać, że np. po 16? Pieprzysz. To, że gość uważa Boga za bajkę (co zresztą jest całkiem sensowne, w końcu to postać z książki) nie oznacza, że ma 8 lat. Kiedy miał 8 lat prawdopodobnie zresztą w Boga wierzył.
Niestety, ale nie. Zobacz sobie wszystkie tematy zalozone przez tego typka i znajdz cos w stylu "niesamowity taniec" Ma około 130 cm wzrostu , jak sie go spytali ile ma lat - powiedział, że 14 ale pare postów później przyznał się do prawdziwego wieku czyli 8 lat .... Niech sobie uważa Boga za bajkę , ale niech nie mówi że dla dzieci ponieważ sam nim jest i niedawno wyszedł z przedszkola
Niestety, ale nie. Zobacz sobie wszystkie tematy zalozone przez tego typka i znajdz cos w stylu "niesamowity taniec" Ma około 130 cm wzrostu , jak sie go spytali ile ma lat - powiedział, że 14 ale pare postów później przyznał się do prawdziwego wieku czyli 8 lat .... Niech sobie uważa Boga za bajkę , ale niech nie mówi że dla dzieci ponieważ sam nim jest i niedawno wyszedł z przedszkola
Ok, więc to jest ten post:
Tak, mam 9 lat, dołączyłem do forum mając 6lat, a w tibię zacząłem grać mając 4lata, coś jeszcze? Temat zamienia się w kolejny offtop, który zamiast skupiać się na filmie i jego krytyce, skupia się na wieku autora. Nawet, jeśli miałbym te 9lat to co z tego? Możesz ze mną porozmawiać na poziomie i zdecydowanie lepiej prowadziłoby ci się tą konwersację, niż z jakimś 12-latkiem. Żałosne, dorośnij.
Widoczna IRONIA, więc widząc, że jej nie zrozumiałeś, śmiem sądzić, że sam jakiś ekstra dorosły być nie możesz... w sumie to takie coś by pojął czternastolatek, a Tobie się nie udało, przykre...
Domin3x wszystko wyjaśnił, coś jeszcze? ;>
Sugerujesz, że kataklizmy zsyła na nas Bóg?
Coś w tym stylu bo jakby nas kochał to byśmy teraz żyli bez tornad, huraganów i bez opowieści o końcu świata. Przecież jak podobno stworzył świat to ocieplenia klimatu też może zatrzymać.
Coś w tym stylu bo jakby nas kochał to byśmy teraz żyli bez tornad, huraganów i bez opowieści o końcu świata. Przecież jak podobno stworzył świat to ocieplenia klimatu też może zatrzymać.
Faktycznie. Mógłby też poprawić wiele budynków, gospodarkę i sytuacje rodzinną w wielu domach. No i polskie drogi. Ale wróćmy na ziemie.
Moglby tez sprawic, zeby na forum ze srednia wieku 8 lat i srednim IQ na poziomie kaktusa co drugi temat nie konczyl sie offtopem nt. Boga/Kosciola/belkotem dzieci, ktore uwazaja, ze ateizm jest trv i elo.
Articuno
09-10-2008, 16:23
stary tekst ateistow. Bóg dal nam wolna wole, raj czeka nas po smierci. To tak rozumiem z Pisma Swietego i w to wierze.
A fajnie żyłoby Ci się bez nieszczęść? Nie wiem, czy wiesz, ale jeśli przyzwyczaisz się do, przykładowo, szczęścia to po pewnym czasie przestajesz je odczuwać. Potwierdzone.
Lechista
09-10-2008, 18:19
To co, uważasz, że Bóg powinien może dawac nam jeszcze kase, podcierac tylek, i co jeszcze? Bóg dał nam rady jak życ i to od nas zależy czy będziemy je przestrzegac. Tworząc świąt, stworzył również matke naturę, która ma swoje prawa i takie zjawiska jak Tornada, trzesienia ziemi nie są jakimiś anomaliami, tylko naukowo wyjaśnione. Bóg musiał to wszystko stworzyc, żeby czasem poczuc gorycz życia. Był kiedyś nawet tai cytat w dziadach lub innej książce. Jeśli nie zaznasz goryczy w czasie życia to nie zaznasz szczęścia po śmierciCoś w tym stylu
nokijjjja
16-10-2008, 15:51
@down
wystarczy chodzic do szkoly, ogladac czasem kanal discovery i czytac ksiazki zeby wiedziec jak powstala ziemia oraz czlowiek. istnieje biblii mozna wytlumaczyc na 2 sposoby; jeden to sposob dla wierzacych a drugi dla niewierzacych.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.