Pokaż pełną wersje : Wasze zdanie?
Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną. Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd. Gry te już dawano zawitały na rynku światowym ale w Polsce nie mówiło się o nich aż tyle do tej pory z wiadomych powodów a mianowicie z powodu braku funduszy :) . Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie. W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste” w WoWie ponieważ mana(w przypadku wara rage) działa na trochę innych zasadach więc gra jest bardziej urozmaicona i każdy z graczy używa swym zdolności inaczej. Bardzo fajna rzeczą natomiast którą można spotkać w Tibi jest system run, który osobiście uważam za jedną z lepszych rzeczy w Tibi. Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa, pomimo tego iż istnieje tam 10 klas(profesji) to każda klasa różni się od siebie dość sporymi różnicami, dla przykładu można tu porównać maga, warlocka i priesta niby wszyscy posługują się magia a jednak są bardzo zróżnicowane np.: warlock posiada umiejętność przyzywania swojego demona, używa wysysania życia oraz many, umie wprowadzić w taki stan przeciwnika by ten stracił na chwile nad sobą kontrolę, mag natomiast zadaję okropnie wielkie obrażenia, umie tworzyć sobie własne portale, tworzyć sobie sam jedzenie oraz picie. Priest natomiast jaka jedyna z tych klas posiada czary leczące umie także kontrolować przez pewien czas humanoidy, oraz umie zdejmować buffy z przeciwnika. Oraz wiele, wiele innych rzeczy których tu nie podam ponieważ nie grałem tymi klasami więc nie znam ich umiejętności aż tak dobrze. Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie istnieją drzewka talentowe, które umożliwiają naszej postaci wybranie jednej z trzech specjalizacji np. jako szaman mogę zostać postacią dobrze radzącą sobie z walką w zwarciu, szamanem którego głównym atutem jest walka na dystans, oraz szamanem któremu najlepiej wychodzi leczenie siebie i innych. W Tibi nie ma W ogóle takiej możliwości więc np. nasz druid rozwija się tak samo jak inni druidzi. Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo (dzięki czemu możemy wydobywać różnorakie rodzaje metali z których potem można wykonać jakiś pancerz), czy inżynieria (dzięki której możemy konstruować własne machiny czy tworzyć bomby), oraz wiele innych profesji których nie będę opisywał. Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie sprawy mają się zupełnie inaczej tam gdy umrzemy trafiamy po prostu na cmentarz i biegniemy do swojego ciała nie tracąc przy tym ani punktów doświadczenia ani ekwipunku. Może to się wydawać dość głupie ale gdy zastanowimy się nad tym bliżej to dochodzi się do wniosków iż przecież gra ma nam dostarczać rozrywki a nie nas przygnębiać, więc w takim systemie PVP można dać z sobie wszystko i liczyć że to ja wyjdę z walki jako zwycięzca. Bardzo fajną rzeczą w WoWie są także strefy zwane battlegroundami, polega to na tym iż 2 grupy graczy(Horda vs Alliance) rywalizują ze sobą w specjalnych sektorach o to kto np. jako pierwszy przejmie flagę przeciwnika itp. Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie levelowanie kończy się po osiągnięciu maksymalnego 70 poziomu( w przypadku nowego dodatku 80), więc co nam zostaje gdy nasza postać osiągnie już najwyższy poziom? Rajdowanie, jest to pokonywanie bossów w danych instancjach/dungeonach, polega to iż w grupie 5-40 osobowej(zależnie od typu rajdu) walczymy z naprawdę silnymi przeciwnikami, takie wypady powiedzmy 25 osobowej grupy na jakiegoś bossa dostarczają wiele fajnych chwil w grze :P Reasumując Według mnie Tibia praktycznie stoi w miejscu, nie daje już tego co kiedyś, coraz mocnej jest wypychana przez inne powiedzmy sobie szczerze lepsze gry MMO. Uważam iż Cipsoft powinien szukać takich wyjść by Tibia stawała się coraz bardziej urozmaicona ale dawała graczom jakąś odmianę od innych MMO(czyli coś innego niż to co napisałem wyżej ale sprawiających taką samą frajdę :p), a nie coraz bardziej stawała się podobna do nich, bo kto będzie chciał grać w grę o słabej oprawie graficznej, która jest niedoskonałym klonem innych.
Tak na marginesie grałem w Tibię przez 2 lata miałem kilka postaci 50-70lvlowych a w WoWa 1,5 roku przy czym miałem 70lvl szamanem oraz kilka postaci na niższych lvlach, więc znam się trochę na rzeczy :P Obecnie nie gram w żadną grę więc moja opinia jest bezstronna.
Zachęcam do dyskusji na ten temat i czekam na wasze opinie
Pozdrawiam Wux:)
Tibia już dawno staneła w miejscu, kiedyś była o wiele ciekawszę grą MMO. Ale nie warto porownywać Tibii do WoWa, bo w Tibie każdy lubiał grać za to że jest jaka jest. Jak dla mnie od wersji 7.6 dalsze aktualizacje po prostu odstraszają graczy. Nie wspominająć o ostatnim update.. Ten idiotyczny samouczek na rooku. Kiedyś, gdy trzeba było czytać o Tibii, albo uczyli nas inni gracze.. Po prostu było lepiej. Dla mnie osobiście najlepsza była wersja 7.6. Nie wiem po co znów wróciłem do Tibii, bo to już nie ta sama gra co kiedyś. A już najśmieszniejsze są proby CipSoft'u na zbalansowanie profesji druida i sorca. W jednym update coś dają dla druida, w innym odbierają, lub zmiejszają moc.. No ale wiadomo, dla CipSoftu chodzi tylko, żeby dzieci namawiały rodziców na PACC i żeby oni trzepali na tym kase. Ale chyba już aż tyle zarabiać nie będą, bo gracze uciekają do innych, prawdopodobnie lepszych gier MMO.:)
Piotrek Marycha
10-10-2008, 13:27
No ale wiadomo, dla CipSoftu chodzi tylko, żeby dzieci namawiały rodziców na PACC i żeby oni trzepali na tym kase.
A Blizzard to pewnie WoWa zrobił w czynie społecznym?
@topic: WoW lepszy od Tibii? no stary, gdybyś tego nie napisał to nikt by pewnie na to nie wpadł...
A Blizzard to pewnie WoWa zrobił w czynie społecznym?
Tutaj akurat mówiłem o CipSofcie, a nie Blizzardzie..
Edit: Zresztą Blizzard daje chyba troche więcej ciekawej rozrywki w WoWie za wydane pieniądze niż CipSoft :P
Jak tak patrze ten tekst, to się zastanawiam czy masz na klawiaturze enter. Strasznie nieprzyjemnie się czyta taki wielki kloc słówek, nie podzielony na żadne akapity, z masą błędów itp.
Wszystko to sprawia, że nie wiem od której strony miałbym zacząć odpowiadać na pytania zawarte w temacie (bo bym musiał łapać w [quote] chyba 50 ciągów złożonych z paru wyrazów), na część sam sobie w sumie odpowiedziałeś.
Alanus Lutinum
10-10-2008, 15:01
Aha czyli to jest że jak, źle rozdam punkty, wybiorę złe skille i nienajlepszą postać spośród 100 i będę dużo czasu poświęcać grze to moja postać będzie bezpowrotnie słaba? :/
@topic: WoW lepszy od Tibii? no stary, gdybyś tego nie napisał to nikt by pewnie na to nie wpadł...
WoW wiadomo że jest lepszy od tibi(przynajmniej dla dużej części graczy) mi chodzi tu bardzie o to iż pomimo tego że WoW i tak już nam daje dużo to rozwija się ciągle prężnie, a Tibia stoi w miejscu.
Jak tak patrze ten tekst, to się zastanawiam czy masz na klawiaturze enter. Strasznie nieprzyjemnie się czyta taki wielki kloc słówek, nie podzielony na żadne marginesy, z masą błędów itp.
Wszystko to sprawia, że nie wiem od której strony miałbym zacząć odpowiadać na pytania zawarte w temacie (bo bym musiał łapać w [.quote] chyba 50 ciągów złożonych z paru wyrazów), na część sam sobie w sumie odpowiedziałeś.
Wiesz, masz rację że źle czytać taki zbiór słówek, ale mi się po prostu wydaje że nie masz nic mądrego do powiedzenia, bo jakoś Me$z dał sobie z tym rade i się wypowiedział.
Aha czyli to jest że jak, źle rozdam punkty, wybiorę złe skille i nienajlepszą postać spośród 100 i będę dużo czasu poświęcać grze to moja postać będzie bezpowrotnie słaba? :/
Nie, punkty talentów można resetować u trenera swojej klasy, z tym że to kosztuje(im częściej to robisz tym staje się to droższe) , co do wyboru klasy i rasy, to nie masz się czym martwić istnieje między nimi dość dobre z balansowanie (lepsze niż w tibi).
Nie porównuj Tibii do WoWa bo są to dwie zupełnie odmienne gry...
Przecież ja nie porównuje Simsów z Quakem. Porównuje 2 gry z tego samego gatunku, które mają ze sobą dużo wspólnego...
CytrynowySorbet
10-10-2008, 15:25
Nie porównuj Tibii do WoWa bo są to dwie zupełnie odmienne gry...
kombossik123
10-10-2008, 15:41
Ja tam wolę Tibię dlatego że jest to ,,inna'' gra a nie dwu setna odmiana lineage czy silkroad... - wszystkie są takie same... W Lineage grałem z pół roku i powiem że fajna gra, ale się szybko nudzi... nie chcę już mówic o Metinie gdzie 1 wygląd potwora to 20 potworków (przykład : głodny wilk , niebieski wilk , głodny niebieski wilk , głodny niebieski czerwono oki wilk... po prostu zal...) Tibia jest po prostu czymś innym i to mi się w niej podoba ;] Do tego rzeczy czy konta w tibi mają bardzo dużą wartośc w RL (tak tak wiem że Cipsoft mówi że konta nie mają wartości ale wystarczy spojżec na allegro i zobaczyc ze nikt się tym nie przejmuje a kupowanie kont stoi na porządku dziennym) Nie mówię że inne konta np do WoWa nie mają wartości ale mówię że konta w tibi są lepiej wyceniane (są droższe) do tego np taki 200 ek dziennie potrafi zarobic więcej niż 50 zł (gdyby tylko chciał - mówię o np. demon huncie z teamem)
To że tibia się nie rozwija ,,wali'' mnie ;] nie chcę aby tibia była kolejnym Lineagem
Wiesz, masz rację że źle czytać taki zbiór słówek, ale mi się po prostu wydaje że nie masz nic mądrego do powiedzenia, bo jakoś Me$z dał sobie z tym rade i się wypowiedział.
Masz racje, wydaje ci się, skoro nalegasz;
Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd
Pewnie znowu ci się wydaje. Skąd takie wnioski, skoro nie grałeś w tibie od dłuższego czasu? Być może Tibia nie jest tak popularna jak kiedyś, ale graczy odchodzących na emeryturke uzupełnia fala kolejnych newbie. O grach wymienionych wyżej słyszę od paru lat z takim samym natężeniem.
Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie.
W ogóle to porównanie Tibii do WoWa jest głupotą ze względu na zróżnicowaną strukturę, to są dwie całkiem nie podobne do siebie gry. Ja mogę sobie wymienić 120 superlatyw Tibii, przy których WoW wymięka, a ty na odwrót.
W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste”
j/w
Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa [...]
j/w
Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie [...]
j/w
Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo [...]
j/w
Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie [...]
j/w
Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie [...]
j/w
Po tym wszystkim, patrząc na problem, do którego wprowadzasz na początku tematu
Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną.
Wydaje mi się, że to totalny bullszit, a cały temat opiera się na porównaniu Tibii do WoWa, jak napisałem wyżej, jest to totalny debilizm.
Masz racje, wydaje ci się, skoro nalegasz;
Pewnie znowu ci się wydaje. Skąd takie wnioski, skoro nie grałeś w tibie od dłuższego czasu? Być może Tibia nie jest tak popularna jak kiedyś, ale graczy odchodzących na emeryturke uzupełnia fala kolejnych newbie. O grach wymienionych wyżej słyszę od paru lat z takim samym natężeniem.
może dla tego że śledzę forum i wydarzenia zarówno tibijske jak i te związane z WoWem. Po za tym wystarczy po obserwować licznik graczy umieszczony na tibia.com by zobaczyć że liczba graczy maleje.
W ogóle to porównanie Tibii do WoWa jest głupotą ze względu na zróżnicowaną strukturę, to są dwie całkiem nie podobne do siebie gry. Ja mogę sobie wymienić 120 superlatyw Tibii, przy których WoW wymięka, a ty na odwrót.
prawda jest taka że to są podobne do siebie gry(choćby ten sam gatunek, miej więcej te same realia fantastyki tzn rycerze, smoki itd) gdybyśmy wychodzili z takiego założenia to nie porównywali byśmy za sobą żadnych gier, porównanie tibi z WoWem jest zbliżone do porównania FIFY z PESem.
Wydaje mi się, że to totalny bullszit, a cały temat opiera się na porównaniu Tibii do WoWa, jak napisałem wyżej, jest to totalny debilizm.
tak, masz rację temat jest porównaniem tibi do WoWa i dzięki temu widać to iż tibia umiera, ponieważ zostaje wypierana przez inne MMO.
CytrynowySorbet
10-10-2008, 23:03
prawda jest taka że to są podobne do siebie gry(choćby ten sam gatunek, miej więcej te same realia fantastyki tzn rycerze, smoki itd) gdybyśmy wychodzili z takiego założenia to nie porównywali byśmy za sobą żadnych gier, porównanie tibi z WoWem jest zbliżone do porównania FIFY z PESem.
Właśnie, że nie! Obie te gry opierają się na innej mechanice, mają inny cel, dają inny rodzaj rozgrywki. Znajdź mi trzy rzeczy, które łączą WoWa i Tibię...
Poza tym, ty tutaj nie porównałeś tych obu gier, a po prostu rozpisałeś się o WoWie, jakby to była jakaś nędzna premiera...
Co do porównania FIFY i PESa... To chodziło ci o najnowszego PESa (WoW) i FIFA98 (Tibia) ? :f
Jak kolega napisał, "właśnie nie". O ile FIFA i PES to podobne gry, o tyle Tibia i WoW to całkiem odległe od siebie, które dzieli 100x więcej niż łączy, tak więc nie ma co ich porównywać
tak, masz rację temat jest porównaniem tibi do WoWa i dzięki temu widać to iż tibia umiera, ponieważ zostaje wypierana przez inne MMO.
Gówno prawda, dzięki temu widać, że temat jest nic nie warty.
Właśnie, że nie! Obie te gry opierają się na innej mechanice, mają inny cel, dają inny rodzaj rozgrywki. Znajdź mi trzy rzeczy, które łączą WoWa i Tibię...
proszę bardzo dwie rzeczy podałem już wcześniej tzn realia gry oparte na świecie fantastyki, oraz ten sam gatunek czyli MMO(gra z innymi ludźmi), do tego można dodać jeszcze zdobywanie poziomów polegające na tym iż zabijamy potwory, lub wykonujemy zadania przez co zdobywamy doświadczenie, czy jak podawałem wcześniej możliwość wyboru profesji(klasy). Zagraj w Tibie i w Wowa to zobaczysz iż podobieństw jest na prawdę wiele.
Poza tym, ty tutaj nie porównałeś tych obu gier, a po prostu rozpisałeś się o WoWie, jakby to była jakaś nędzna premiera...
rozpisałem się o WoWie z podanych wyżej przyczyn, czyli wszystko to w czym WoW bije na głowe Tibie.
Co do porównania FIFY i PESa... To chodziło ci o najnowszego PESa (WoW) i FIFA98 (Tibia) ? :f
dokładnie, między tymi grami jest podobna przepaść, a teraz odpowiedz sobie na pytanie w co byś wolał zagrać w nowiutkiego PESa, który daje nam wiele ciekawych opcji, o grafice już nie wspominając, czy FIFE która jest już
przeżytkiem.
Jak kolega napisał, "właśnie nie". O ile FIFA i PES to podobne gry, o tyle Tibia i WoW to całkiem odległe od siebie, które dzieli 100x więcej niż łączy, tak więc nie ma co ich porównywać
Tak naprawdę? niby co takiego je tak bardzo dzieli może jakoś to tu uargumentujesz?
Gówno prawda, dzięki temu widać, że temat jest nic nie warty
podobne jak wyżej proszę o argumentacje, bo widzisz jak dla mnie te gry są podobne do siebie, z tym że jedna z nich ma o wiele więcej funkcji.
Tak naprawdę? niby co takiego je tak bardzo dzieli może jakoś to tu uargumentujesz?
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY
I reszta?
podobne jak wyżej proszę o argumentacje, bo widzisz jak dla mnie te gry są podobne do siebie, z tym że jedna z nich ma o wiele więcej funkcji.
Już pisałem - porównywanie Tibii z WoWem to debilizm, argumenty? Są up, więcej mi się nie chcę.
Serious Sam
11-10-2008, 00:49
"Tibia ma już swoje najlepsze dni za sobą" - to prawda.Zdarzało mi się grywać kiedyś w tą grę, ale nic mnie już tam już nie trzyma, nie tylko z powodu nowych updatów, ale mnóstwa idiotów, którzy tam grają.Myślę, że Cipsoft zbyt uprościł system pvp, teraz wystarczy trzymać tylko 2 palce lewej ręki na "F1" i "F2", a prawą rękę na "strzałkach".Dzieci, nooby, złodzieje i boterzy - warto wspomnieć, że rzadko spotkać teraz, jakiegoś fajnego gracza, który Cię nie skroi, nie botuje itp.
Mietek919
11-10-2008, 01:16
@Wux
Widać ze chcesz na siłę zobaczyć te różnice...
Dla mnie nie można porównać tych dwóch gier.
Niby umiera ale rekord osób online nie był na tibii 7.6 tylko 8.1~
@Ryba
Już pisałem - porównywanie Tibii z WoWem to debilizm
Trafione w dziesiątkę
ZapodajMuze
11-10-2008, 01:20
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY
.
I przedewszystkim brak ograniczenia lvlowego .
GRAFIKA 2D
INNY SYSTEM PVP
INNY SYSTEM PVE
INNY SYSTEM TRADE
INNY SYSTEM LECZENIA
INNY SYSTEM CZARÓW
INNY SYSTEM EXPIENIA
INNY GŁÓWNY CEL W GRZE
RUNY
INNE ZASADY
I reszta?
Ta? a grałeś ty w ogóle w inne gry tego samego gatunku? wspomniany wcześniej wątek PESa i FIFY, wiadomo przecież że te gry opierają się na tym samym, ale posiadają inne tryby, wiesz co to plagiat? wiadomo że nie wszystko może być takie same, ale w tej grze jest na tyle mocny punkt zaczepienia że można je porównać, gdyby w tych grach było wszystko takie same to nie mieli byśmy co porównywać. Weźmy pod uwagę np PVP tibijskie, a PVP WoWa, ma ze sobą wiele podobieństw: musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie, używając do tego czarówn, run, mieczy itd, ale ma również różnice, które właśnie porównujemy.
musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie,
To dla mnie wygrało ;DD
Proszę bardzo napisz czym dla ciebie jest w takim razie PVP? Bo jak dla mnie to nic innego jak walka pomiędzy graczami której celem jest pokonanie przeciwnika.
musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie,
To dla mnie wygrało ;DD
CytrynowySorbet
11-10-2008, 11:14
Weźmy pod uwagę np PVP tibijskie, a PVP WoWa, ma ze sobą wiele podobieństw: musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie, używając do tego czarówn, run, mieczy itd, ale ma również różnice, które właśnie porównujemy.
A w jakim PVP tak nie jest?
Widzę, że ty niczego nie rozumiesz i na siłę wciąż próbujesz nam wmówić że Tibia i WoW to podobne gry. Tibia to bezsensowna klepanka potworków, nabijanie nieskończonej ilości expa, WoW to coś typu "od zera do bohatera"... Poza tym fantastyka w Tibii... Na czym ona się właściwie opiera? Na biciu potworów, które w rl nie istnieją?
Ten sam gatunek nie upoważnia cię do tego, żeby twierdzić, że są to podobne gry. Czy porównasz np. Gaia Online do WoWa (obie to gry MMO) ?
Zabijanie potworów dla expa... Powiem krótko - w Tibii oprócz tego nie można robić NIC. WoW daje wiele innych dróg rozrywki, nie opiera się on na wielogodzinnym spędzaniu czasu przed monitorem klepiąc wciąż to samo.
Exp za zadania? Chyba nie chodziło ci o Tibię?
Co do możliwości wyboru klasy, nijak ma się to do podobieństw, bo o ile w Tibii wybierzesz klasę i jesteś taki jak setki tysiące innych osób, o tyle w WoWie mamy długą drogę rozwoju. Uważanie wyboru klasy za podobieństwo, to jak porównywanie do siebie wody z morza i sików - przecież oba są mokre...
A w jakim PVP tak nie jest?
Widzę, że ty niczego nie rozumiesz i na siłę wciąż próbujesz nam wmówić że Tibia i WoW to podobne gry. Tibia to bezsensowna klepanka potworków, nabijanie nieskończonej ilości expa, WoW to coś typu "od zera do bohatera"... Poza tym fantastyka w Tibii... Na czym ona się właściwie opiera? Na biciu potworów, które w rl nie istnieją?
no wybacz jeśli ja na siłę próbuje udowodnić że to są podobne do siebie gry, zważ jednakże na fakt iż ja argumentuje swoją wypowiedz w przeciwieństwie do ciebie, twoja wypowiedz wygląda tak: nie są podobne bo nie. Poza tym jak byś nie wiedział to Tibia też ma swoją historię tylko że mnóstwo osób nawet o tym nie wie:o po za tym historii Warcrafta nie stworzył WoW(nawet nijako ją zepsuł) natomiast zawdzięczamy to książkom oraz grom takim jak Warcraft I,II,III.
Ten sam gatunek nie upoważnia cię do tego, żeby twierdzić, że są to podobne gry. Czy porównasz np. Gaia Online do WoWa (obie to gry MMO) ?
pod pewnymi względami na pewno, ponieważ gatunek do czegoś zobowiązuje! twórcy gier nie robią gry i nie przydzielają im losowego gatunku radze poczytać http://pl.wikipedia.org/wiki/MMORPG zarówno tibi jak i WoW, oraz reszta gier z gatunku MMORPG posiada te same cechy tylko w przypadku jednego jest to zrobione lepiej a w przypadku drugiego gorzej.
Zabijanie potworów dla expa... Powiem krótko - w Tibii oprócz tego nie można robić NIC. WoW daje wiele innych dróg rozrywki, nie opiera się on na wielogodzinnym spędzaniu czasu przed monitorem klepiąc wciąż to samo.
a czy ja mówię coś innego, potwierdziłeś to co napisałem na początku WoW to jak gdyby audi po tuning, a tibia to polonez bez praktycznie żadnych dodatków, obydwa to samochody(ten sam gatunek), no chyba że według ciebie tego też nie można porównać, a ci wszyscy którzy to robią to debile...
Exp za zadania? Chyba nie chodziło ci o Tibię?
czy nie dano takiej możliwości w najnowszym update?
Co do możliwości wyboru klasy, nijak ma się to do podobieństw, bo o ile w Tibii wybierzesz klasę i jesteś taki jak setki tysiące innych osób, o tyle w WoWie mamy długą drogę rozwoju. Uważanie wyboru klasy za podobieństwo, to jak porównywanie do siebie wody z morza i sików - przecież oba są mokre...
co do tego porównania się nie zgodzę w każdej z tych gier masz możliwość wyboru klasy z tym że jedna jest bardziej urozmaicona to tak jak gdybyś porównywał sklep za czasów komuny gdzie były tylko ocet, i szary papier do dzisiejszych marketów z dużym wyborem produktów, może tego też nie można porównywać i wybrać co jest lepsze?...
Widzę że chyba tego nie zrozumiesz że te gry mają ze sobą dużo wspólnego, przecież ja nie porównuje rzeczy których nie ma w Tibi a są w WoWie, porównuje te rzeczy które istnieją w obu grach.
Ta? a grałeś ty w ogóle w inne gry tego samego gatunku?
No
MU
WoW
L2
Silkroad
Flyff
Gunz*
KO
RYL2
I może o jakiejś jeszcze zapomniałem...
To mi wystarczy, żeby mieć wiedzę na temat tego, jakie gry można ze sobą porównywać i żeby wbijać ci do głowy, że
porównywanie Tibii z WoWem to debilizm
Weźmy pod uwagę np PVP tibijskie, a PVP WoWa, ma ze sobą wiele podobieństw: musisz zabić gracza zanim on zabije ciebie,
Hahahaha, daj mi przykład PVP w mmorpg, gdzie idea jest inna, niż ta którą tu przedstawiłeś, padłem na glebe : P
btw
no wybacz jeśli ja na siłę próbuje udowodnić że to są podobne do siebie gry, zważ jednakże na fakt iż ja argumentuje swoją wypowiedz w przeciwieństwie do ciebie, twoja wypowiedz wygląda tak: nie są podobne bo nie.
Po pierwsze: on argumentuje, po drugie, twoje argumenty są do niczego, chyba tylko ty dostrzegasz w nich jakiś sens.
CytrynowySorbet
11-10-2008, 12:52
twoja wypowiedz wygląda tak: nie są podobne bo nie. Poza tym jak byś nie wiedział to Tibia też ma swoją historię tylko że mnóstwo osób nawet o tym nie wie:o po za tym historii Warcrafta nie stworzył WoW(nawet nijako ją zepsuł) natomiast zawdzięczamy to książkom oraz grom takim jak Warcraft I,II,III.
Przecież argumentuję, a to, że TY nie akceptujesz tych argumentów, nie znaczy że ich nie ma.
Tak, Tibia ma swoją historię, ale jest to kompletna porażka, bo nie znam NIKOGO, kogo by ta historia interesowała. Wciągająca fabuła, to połowa sukcesu, czego np. WoW jest idealnym przykładem.
Jasne, że WoW nie stworzył fabuły Warcrafta, bo przecież WoW to Świat Warcrafta, przedstawienie tamtych wydarzeń z innej perspektywy (którą sam możesz wybrać). W Tibii wiemy tylko, że byli sobie jacyś tam bogowie którzy coś tam zrobili i w sumie nikogo to nie obchodzi, bo czy ważniejsze od tego nie jest wbijanie kolejnych leveli? I pierwsze słyszę, żeby WoW zepsuł fabułę Warcrafta...
pod pewnymi względami na pewno, ponieważ gatunek do czegoś zobowiązuje! twórcy gier nie robią gry i nie przydzielają im losowego gatunku radze poczytać http://pl.wikipedia.org/wiki/MMORPG zarówno tibi jak i WoW, oraz reszta gier z gatunku MMORPG posiada te same cechy tylko w przypadku jednego jest to zrobione lepiej a w przypadku drugiego gorzej.
Wcześniej napisałeś tylko MMO. A różnica między MMO a MMORPG jest duża.
czy nie dano takiej możliwości w najnowszym update?
W samouczku? I jakichś pojedyńczych questach?
No
MU
WoW
L2
Silkroad
Flyff
Gunz*
KO
RYL2
I może o jakiejś jeszcze zapomniałem...
To mi wystarczy, żeby mieć wiedzę na temat tego, jakie gry można ze sobą porównywać.
To że jeden MOORPG jest słabszy od drugiego, to znaczy według ciebie że gier nie można ze sobą porównywać, tak jak pisałem w częściej porównuje tylko te rzeczy które istnieją w obydwu grach.
Hahahaha, daj mi przykład PVP w mmorpg, gdzie idea jest inna, niż ta którą tu przedstawiłeś, padłem na glebe : P
omg, czy to nie świadczy czasem o podobieństwach o których mówiłem? bo z tego co pisałeś wcześniej to te gry są zupełnie inne:o zdecyduj się w końcu
omg, czy to nie świadczy czasem o podobieństwach o których mówiłem? bo z tego co pisałeś wcześniej to te gry są zupełnie inne:o zdecyduj się w końcu
Idąc w tym kierunku mogę powiedzieć, że CoD 4 i Gunz to całkiem podobne do siebie gry, bo i tam i tam się strzela. Jeśli wg ciebie tak jest, to ja już podziękuje z wypowiadania się dalej w tym temacie, szkoda czasu.
CytrynowySorbet
11-10-2008, 13:15
To że jeden MOORPG jest słabszy od drugiego, to znaczy według ciebie że gier nie można ze sobą porównywać, tak jak pisałem w częściej porównuje tylko te rzeczy które istnieją w obydwu grach.
To tak, jakbyś porównywał ubrania z lumpexu i super markowego sklepu - nie ma sensu, bo oba są innej jakości i dla innej grupy ludzi.
Ale PvP wcale nie jest podobieństwem, a przynajmniej nie w takim znaczeniu, jak ty to rozumiesz. Czy porównasz do siebie masło i czekoladę, bo oba można zjeść?
Idąc w tym kierunku mogę powiedzieć, że CoD 4 i Gunz to całkiem podobne do siebie gry, bo i tam i tam się strzela. Jeśli wg ciebie tak jest, to ja już podziękuje z wypowiadania się dalej w tym temacie, szkoda czasu.
ehh... możesz nie sugerować się wyłącznie ostatnim postem? napisałem wiele podobieństw wyżej, weż pod uwagę również to.
To tak, jakbyś porównywał ubrania z lumpexu i super markowego sklepu - nie ma sensu, bo oba są innej jakości i dla innej grupy ludzi.
Więc z założenia wychodzisz iż WoW jest lepszy od Tibi?(tak przynajmniej wnioskuje po tej wypowiedzi i po wcześniejszych postach) i porównanie tych gier nie ma sensu bo widać, która z gier jest lepsza na starcie? przynajmniej ja to tak zrozumiałem, bo przecież ludzie których stać na markowe ubrania je kupują, a ci co ubierają się w lumpexach chcieli by mieć te markowe ciuchy.
Ale PvP wcale nie jest podobieństwem, a przynajmniej nie w takim znaczeniu, jak ty to rozumiesz. Czy porównasz do siebie masło i czekoladę, bo oba można zjeść?
dajesz coraz głupsze podobieństwa, które ni jak się mają do tematu. Jeśli PVP nie jest podobieństwem (oraz mnóstwo rzeczy które wymieniłem wcześniej) to nie wiem co dla ciebie mogło by być podobne chyba jedynie plagiat, a ja ze swej strony radze ci byś zastanowił się nad znaczeniem słowa "podobne", pamiętaj że to nie znaczy "takie same".
Przecież argumentuję, a to, że TY nie akceptujesz tych argumentów, nie znaczy że ich nie ma.
Tak, Tibia ma swoją historię, ale jest to kompletna porażka, bo nie znam NIKOGO, kogo by ta historia interesowała. Wciągająca fabuła, to połowa sukcesu, czego np. WoW jest idealnym przykładem.
Jasne, że WoW nie stworzył fabuły Warcrafta, bo przecież WoW to Świat Warcrafta, przedstawienie tamtych wydarzeń z innej perspektywy (którą sam możesz wybrać). W Tibii wiemy tylko, że byli sobie jacyś tam bogowie którzy coś tam zrobili i w sumie nikogo to nie obchodzi, bo czy ważniejsze od tego nie jest wbijanie kolejnych leveli? I pierwsze słyszę, żeby WoW zepsuł fabułę Warcrafta...
To że Tibijską fabułą nikt się nie interesuje świadczy niejako o jej graczach,a jeśli nie słyszałeś o tym iż WoW niszczy fabułę Warcrafta to poszukaj trochę na forach o WoWie, znajdziesz to zarówno na forach polskich jak i angielskich. Zabijanie głównych postaci świata Warcrafta, niszczy tą fabułę którą stworzył choćby Warcraft III, Illidan, Kael'thas, Lady Vashj wszystkie te postacie możemy już teraz zabić w WoWie przez co dawna fabuła umiera. Wydaję mi się że chyba nigdy nie grałeś w WoWa lub był to jakiś piracki server.
Wcześniej napisałeś tylko MMO. A różnica między MMO a MMORPG jest duża.
przecież porównujemy non stop te same gry czyli WoW i Tibie zarówno jedna jak i druga to gatunki MMORPG, więc nie widzę znaczenia czy pisze MMO czy MMORPG.
W samouczku? I jakichś pojedyńczych questach?
przecież nie pisałem że wszystkie questy w Tibi dają punkty doświadczenia, pisałem że jest taka możliwość.
Wux dochodzę do wniosku, że kiedy spostrzegasz jakie bzdury wypisujesz, to próbujesz się bronić odpowiadając na postawione zarzuty jeszcze większymi bzdurami, przykłady:
ehh... możesz nie sugerować się wyłącznie ostatnim postem? napisałem wiele podobieństw wyżej, weż pod uwagę również to.
przecież nie pisałem że wszystkie questy w Tibi dają punkty doświadczenia, pisałem że jest taka możliwość.
przecież porównujemy non stop te same gry czyli WoW i Tibie zarówno jedna jak i druga to gatunki MMORPG, więc nie widzę znaczenia czy pisze MMO czy MMORPG.
Tyle ode mnie, jeśli chodzi o ten temat.
CytrynowySorbet
11-10-2008, 14:58
bla bla bla labalbalablaba
Tak, uważam, że WoW jest lepszy od Tibii. Tibia nie dorasta WoWowi nawet do pięt. Grałem w WoWa, dość długo, pewnie dłużej niż ty.
Daję głupie przykłady, bo mądre do ciebie nie trafiają.
Do do zabijania ważnych postaci z Warcrafta... Chyba po to one są, żeby w końcu je pokonać i wygrać ze złem? A może chcesz przychodzić na niedzielną herbatkę do Illidiana? I nie wiem, czemu wciąż porównujesz do siebie Tibię i Wowa... Może inne tytuły plx?
Kurczakos
11-10-2008, 15:01
Porównaj jeszcze CSa do sapera...
\/ Kickłeś mnie ostatnio a miałem dobre staty, przeżywam to już tydzień:<<<<<<<
Porównaj jeszcze CSa do sapera...
To bardzo podobne do siebie gry! W obu należy być lepszym od bomby!
@up
Jak miałeś lepsze ode mnie, to ci się należało!
Tak, uważam, że WoW jest lepszy od Tibii. Tibia nie dorasta WoWowi nawet do pięt. Grałem w WoWa, dość długo, pewnie dłużej niż ty.
Daję głupie przykłady, bo mądre do ciebie nie trafiają.
Do do zabijania ważnych postaci z Warcrafta... Chyba po to one są, żeby w końcu je pokonać i wygrać ze złem? A może chcesz przychodzić na niedzielną herbatkę do Illidiana? I nie wiem, czemu wciąż porównujesz do siebie Tibię i Wowa... Może inne tytuły plx?
omg... a mi się wydaje że po prostu nie umiesz podać mądrego przykładu.
Co zabijania postaci w WoWie: wybijesz wszystkie postaci i co? bo te postaci które zabijasz w WoWie stworzyły wcześniejsze części warcrafta, a WoW nie kreuje nowych postaci reasumując fabuła robi się do dupy.
Wux dochodzę do wniosku, że kiedy spostrzegasz jakie bzdury wypisujesz, to próbujesz się bronić odpowiadając na postawione zarzuty jeszcze większymi bzdurami.
Tyle ode mnie, jeśli chodzi o ten temat.
wiesz co mam takie same wrażenie w stosunku do ciebie.
Kurczakos
11-10-2008, 15:08
wiesz co mam takie same wrażenie w stosunku do ciebie.
Skoro tibia jest dla Ciebie złem to po co siedzisz na tym forum, idź na forum wowa, graj w wowa, módl się do wowa, zrób Sobie ołtażyk wowa, a nie nawracasz nas, zbuntowanych tibijczyków na inne diabelskie gry...
@rypa: Jak miałeś lepsze ode mnie, to ci się należało!
Daj mi ładną notkę i się nie będę gniewał:<
CytrynowySorbet
11-10-2008, 15:17
omg... a mi się wydaje że po prostu nie umiesz podać mądrego przykładu.
Co zabijania postaci w WoWie: wybijesz wszystkie postaci i co? bo te postaci które zabijasz w WoWie stworzyły wcześniejsze części warcrafta, a WoW nie kreuje nowych postaci reasumując fabuła robi się do dupy.
NO JEZUS MARIA. Nie wiem jak ci to wytłumaczyć, włączam zatem łopatologia mode i wytłumaczę ci to jak parapetowi:
Po 1. Złe postacie w grach RPG ZAWSZE stwarzane są po to, żeby w końcu je zabić.
Po 2. WoW = WORLD OF WARCRAFT (ŚWIAT WARCRAFTA) DO CHOLERY! PO CO WIĘC W WOWIE MAJĄ BYĆ JAKIEŚ POSTACIE, KTÓRYCH NIE MA W WARCRAFCIE?! FABUŁA NIE ROBI SIĘ DO DUPY, CHYBA ŻE WEDŁUG CIEBIE UDUPIENIE FABUŁY TO JEJ UKOŃCZENIE (fabuła wowa polega na wybiciu wszystkich złych).
Pisałem z dużych liter, żebyś zauważył to co napisałem, bo zauważyłem, że widzisz tylko to co chcesz widzieć.
łopatologia dla parapetów mode off
Teraz kapiszi?
Rafal_Dudek
11-10-2008, 17:48
Niski poziom intelektualny ... to się coraz bardziej udziela. No może nie na światach pvp ale tam z drugiej strony power abusing, ciężko się wybić czasami.
Można by trochę dostosować system pvp, żeby trudniej się zabijało niewinnych graczy ale łatwiej prowadziło wojny i drużynowe akcje.
Kurczakos
11-10-2008, 18:36
Ty masz takie pojęcie o świecie Warcrafta jak moja babcia. ALE ZAJEBISTE SKOŃCZENIE FABUŁY GRUPKA (25 OSOBOWA) BEZIMIENNYCH GRACZY ZABIJA WSZYSTKO TO CO STANIE IM NA DRODZE, NAWET TYCH KTÓRYCH CAŁE ARMIE NIE MOGŁY POKONAĆ. TERAZ ROZUMIESZ CO TO ZNACZY ZJEBANA FABUŁA X( TYPOWE MYŚLENIE BEZMÓZGIEGO TIBIJCZYKA KTÓRY ZABIJE WSZYSTKO CO DAJE EXPA, I DROPI DOBRE RZECZY. teraz rozumiesz parapecie? z takim podejściem to ty możesz w bierki pograć bo ludzi, którzy interesują się trochę fabuła denerwuje to że dobrze zapowiadająca się fabuła została zepsuta.
Twój podpis mówi sam za siebie.
Dziwne, że taki temat w ogóle powstał. Skoro wolicie WoWa czy inną grę od Tibii, to co jeszcze robicie na tym forum?
No i druga sprawa, która mnie wkurza od dawna.
@Me$z:
Dziwi cię, że Cipsoft chce zarobić? A może powinien wszystko robić za darmo, na przykład dla takich jak ty, którzy są takimi kretynami, że nie potrafią zrozumieć zasad działania jakiejkolwiek firmy? Gdyby Cip nie sprzedawał pacców, to Tibia nie istniałaby od lat. Żeby grać w Wowa, musisz zapłacić, nie za PREMIUM ACCOUNT, tylko za GRANIE. Chcesz, to płać blizzardowi a nie cipsoftowi, nie obchodzi mnie co zrobisz, ale nie pisz już takich debilnych wypowiedzi.
ehh... dobra co ja będę mówił do ściany. Jak widzę większość tibijczycy to ludzie którzy o wszystko się kucom i na końcu i tak cie zbluzgają ale cóż jaka gra tacy ludzie, nie dziwie się że na forach o innych grach jesteście porównywalni z dziećmi neo, którzy biją swoje matki krzesłami, z resztą wystarczy wejść na 10min do dp aby przekonać się co za ludzie w to grają. Dziękuję tym którzy potrafili normalnie odpowiedzieć na moje pytanie, widzę że pomimo tego iż 90% graczy tibi to ciołki, to jednak z tymi 10% można się normalnie dogadać.
PS: shoq masz rację co do punktu 1 bo ci co grają aktualnie w Tibie nie patrzą obiektywnie na sprawę najlepiej powiedzieć że gry nie da się z niczym porównać, niż przyznać że istnieje coś lepszego na rynku. Więc teraz widzę że nie ma co zadawać takich pytań na tym forum... , co do 2 to nie moja sprawa.
Od pierwszego posta byłeś śmieszny, teraz jesteś żałosny.
KŁUCEM SIĘ !
Twoim zdaniem 'normalna odpowiedz' polega na bezwarunkowym poparciu twoich śmiechowych hipotez. Zrozum, że to nie '90 % tibijczyków' tylko ty jesteś ciołkiem nie rozumiejącym co się do niego pisze.
Żeby zrozumieć, co do ciebie pisano wystarczy, że skorygujesz swoje pojęcie 'podobieństwa'. Ciągle powtarzasz "wasze przykłady są głupie", ale właśnie one obrazują płytkość twoich porównań.
Zrozum, że grafika w tibii to nie jej wada, tylko inny sposób na prowadzenie walk (pvp i pvm[np. trapy itd.]).*
Zrozum, że ograniczona ilość profesji w tibii to nie wada, tylko sposób na wyrównanie szans między graczami tej samej profesji (o nie, dodałem 2 punkty inaczej niż trzeba, musze zrobić postać od nowa!!!1).*
*-To tylko przykłady.
Tak samo ze wszystkim innym.
Alanus Lutinum
11-10-2008, 19:38
... Poza tym fantastyka w Tibii... Na czym ona się właściwie opiera? Na biciu potworów, które w rl nie istnieją?
A WoW to zupełnie coś innego :/, potwory są z rzeczywistości : OOOO
Lol, gówno prawda. Widać w RPG widzisz tylko exp i postrzegasz je jako hack n' slash, skupiającą się na rozwoju postaci, bo ja jakoś w Tibii umiałem inne rzeczy niż exp robić :/.
Niestety w WoWa nie grałem, ale grałem w podobne (Lineage, Silkroad), a one są już bardziej nastawione na hack n' slash niż Tibia. Sprawa ma się zapewne podobnie z WoWem, z resztą to zależy od podejścia gracza, a CytrynowySorbet uwielbia h'n's i podchodzi do sprawy bardzo subiektywnie.
Jeżeli chodzi o wyzywanie przez innych graczy, to Tibijczycy są tak oceniani przez 12-letnich gówniarzy, którzy widzieli "poczontkowom wyspe, glupiom grafe i brak dzwienku", a właściwie to działa trochę jak filtr, ale niektórych przyciąga grywalność, która niewątpliwie Tibia posiada (do czasu).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.