zaloguj siê

Poka¿ pe³n± wersje : Poradnik ,,Jak unikn±æ k³opotów?''

Grim93
01-11-2008, 22:01
1. O poradniku s³ów kilka?...
2. Rookgard
3. Mainland
4. Oszustwo pt. ,,Zaproszenie do Gildii''...
5. Oszustwo pt. ,,Dziwna wiadomo¶æ''...
6. Oszustwo pt. ,,Ruletka''...
7. Oszustwo pt. ,,Niesamowite szczê¶cie''...
8. Oszustwo pt. ,,Szybka zamiana''...
9. Oszustwo pt. ,,Inny handel''...
10. Oszustwo pt. ,,Party''...
11. Oszustwo pt. ,,Zaufanie"...
12. Oszustwo pt. ,,Szybkie rêce''...
13. Oszustwo pt. ,,Nic nawet nie jest za darmo''...
14. Oszustwo pt. ,,Czy¿by to na pewno klon?''...
15. Oszustwo pt. ,,Lubie siê chwaliæ''...
16. Oszustwo pt. ,,Nieuczciwy handel''...
17. Inne porady

1. O poradniku s³ów kilka?

Poradnik jest dla wszystkich, ale jednak jest skierowany g³ównie do Newbie, którzy nie wiedz± co czeka ich w brutalnym ¶wiecie o nazwie ,,Tibia''. Postaram siê opisaæ jak ,,poruszaæ’’ siê po tym ¶wiecie bez dodatkowych wrogów, jak i omijaæ wszelakich oszustów. Nie uwa¿am siê, za jakiego¶ pro czy innego do¶wiadczonego osobnika tylko chcê siê podzieliæ moj± wiedz± z Wami :)

2.Rookgard

Mo¿e wam siê wydawaæ, ¿e jest to spokojny przyczó³ek i nic nam nie grozi. Nic bardziej mylnego! Mo¿emy ,,zyskaæ'' wrogów ju¿ tutaj, np. za zabijanie potworów czy te¿ wchodzenie na zajêtego respa. Tak wiêc napiszê dla Was, czego unikamy na tej wyspie albo czego nie robimy:
-ludzi
-przekleñstw
-¿ebrania
-atakowania potwora, którego atakuje inny gracz
-wchodzenie na uprzednio zajêty respawn potworów
-blokowanie drogi ucieczki, czy te¿ tak zwane trapowanie
S± to najbardziej denerwuj±ce rzeczy, które irytuj± innych graczy, s± to te¿ powody do zabijania na mainlandzie! Je¿eli bêdziecie przestrzegaæ powy¿szych zasad to w 90% uda wam siê wej¶æ na mainland bez wrogów. Dlaczego w 90%? Poniewa¿ s± te¿ osoby, które zabijaj± bez przeczyny np. za nick.

3.Mainland

Opisa³em w poprzednim rozdziale czego mamy nie robiæ lub unikaæ. Poprzednio napisane zasady tycz± siê te¿ Mainlandu! Tutaj opiszê wam oszustwa, które s± codzienno¶ci±.

4.Zaproszenie do gildii

Gracz A piszê do ciebie wiadomo¶æ:
-Hej chcia³by¶ do gildii?
Dopiero wyszed³e¶ z rooka wiêc czemu nie skorzystaæ z okazji?
-Chêtnie
-Za wst±pienie w szeregi naszej gildii dostaniesz 10k. Z³ó¿ podanie na stronie http://www.www.xxx/
Oczywi¶cie dla Ciebie 10k jest kusz±c± propozycj± i pod wp³ywem emocji, otwierasz swoj± przegl±darkê i wpisujesz adres, który poda³ ci gracz A. Wszystko piêknie, fajnie z³o¿y³e¶ podanie. Po jakim¶ czasie wchodzisz na swoj± postaæ i co ujrza³e¶? Pustkê, a dok³adniej straci³e¶ wszystkie warto¶ciowe itemy i czasami nawet poziom. Teraz ju¿ wiesz, ¿e straci³e¶ wiêcej ni¿ mia³e¶ zyskaæ...

Wyja¶nienie:

Na stronie, na któr± wszed³e¶ by³ keylogger, czyli taki program, który zdobêdzie twoje passy do konta. Nie wchod¼ na nieznane strony!
http://img393.imageshack.us/img393/8955/oszust2bp9.jpg (http://imageshack.us)

5.Dziwna wiadomo¶æ

Gracz A piszê do Ciebie tak± wiadomo¶æ:
-Ukrad³e¶ loota (jakiemu¶ h-lvlowi). Wie, ¿e to Ty zrobi³e¶ i teraz masz zap³aciæ 10k.
Zszokowany, piszesz
-Ja nigdy nic nie ukrad³em!
-Je¶li nie zap³acisz to bêdziesz przechodzi³ rookgard od nowa!
Nie chcesz pakowaæ siê w to samo bagno. P³acisz to co mia³e¶ do zap³aty i mo¿esz cieszyæ siê gr± na mainlandzie, a gracz A jest 10k do przodu.

Wyja¶nienie:

Nie przejmuj siê tym, ¿e mo¿esz mieæ doczynienia z h-lvlem, bo to jest nie prawda. Gracz A nie zna ¿adnego h-lvla i to on mo¿e mieæ wiêksze k³opoty ni¿ Ty.
http://img232.imageshack.us/img232/9236/oszustgi0.jpg (http://imageshack.us)

6.Ruletka

Gracz A krzyczy:
-Loss 1k! Win Crown Shield.
My¶lisz, ¿e to mo¿e byæ dobre okazja na wzbogacenie. Dzisiaj masz szczêscie i obstawiasz liczbê 6. Ku twojemu zdumieniu, wylosowa³e¶ t± sam± liczbê co obstawi³e¶. Niestety gracz A za szczê¶cie nie p³aci, i zamiast crown shielda jeste¶ 1k w plecy

Wyja¶nienie:

Gracz A jest zwyk³ym oszustem. Zarabia na naiwno¶ci innych graczy. Nie daj siê kolejny raz nabraæ!
http://img239.imageshack.us/img239/4017/losssy7.jpg (http://imageshack.us)

7.Niesamowite szczê¶cie

Gracz A piszê do ciebie tak± wiadomo¶æ:
-Jeste¶ nowy i na pewno chcia³by¶ 200k?
Oczywi¶cie chcesz siê szybko wzbogaciæ i odpisujesz...
-Tak jestem nowy i chcê te pieni±dze.
-Choæ za mn±
Idziesz za graczem A, a w pewnym momencie...
-Napisz kilkana¶cie razy s³owo F*ck, a dostaniesz w nagrodê wspomniane pieni±dze
-F*ck F*ck F*ck F*ck F*ck F*ck F*ck F*ck F*ck
Zanim siê z orientowa³e¶, a ju¿ jeste¶ w ¶wi±tyni...

Wyja¶nienie:

Nie przeklinaj! Pisa³em w rozdziale pod tytu³em ,,Rookgard’’, ¿e nie u¿ywamy wulgaryzmów. Zapamiêtaj to sobie! Stra¿nicy miasta nie lubi± przekleñstw i podpal± Ciê za ka¿de wulgarne s³owo.

8.Szybka zamiana

Chcesz kupiæ Knight armora, ale sprzedawca jest w innym mie¶cie. Sprzedawca, czyli gracz A piszê:
-Muszê zaraz zej¶æ z kompa, wy¶le ci parcelem knight armora do Carlin, a ty mi wy¶lesz pieni±dze do Venore, ok.?
Chcesz szybko zdobyæ swoj± wymarzon± zbrojê, tak wiêc odpisujesz:
-Ok., ju¿ wys³a³em
Wys³a³e¶ pieni±dze, ale w zamian nie dosta³e¶ Knight armora. Co jest??!!

Wyja¶nienie:

Gracz A nie wys³a³ Tobie ¿adnego Knight armora. Jest zwyk³ym oszustem. Nie wymieniaj siê ju¿ w taki sposób nigdy wiêcej!

9.Inny handel

Gracz A jest w mie¶cie Venore, a Ty jeste¶ w Carlin. Chcecie przeprowadziæ szybk± wymianê. Gracz A proponuje:
-Spotkajmy siê na dwarven bridge, ok.?
Ty my¶lisz, ¿e jest to najlepsze rozwi±zanie i odpisujesz:
-Ok., bêdê tam za 5min.
Podziwiasz piêknie krajobrazy wokó³ Kazoordon i dotar³e¶ na Dwarven Bridge, i ujrza³e¶ kilka osób. Zaczynaj± Ciê atakowaæ. Respawnujesz siê w ¶wi±tyni i straci³e¶ pieni±dze.

Wyja¶nienie:

Gracz A czeka³ na Ciebie ze swoj± ekip±. Mia³ przewagê liczebn± i pewnie tak¿e poziomow± tak wiêc nie mia³e¶ wiêkszych szans. Na przysz³y raz dokonuj wymiany w mie¶cie i nie no¶ ze sob± pieniêdzy. Skorzystaj z us³ug banku!

10.Party

Gracz A zaprasza Ciê do party pod pretekstem treningu. Ty przyjmujesz zaproszenie i zamiast podwy¿szenia skilli otrzymujesz ciosy po ³bie. Respisz siê w ¶wi±tyni...

Wyja¶nienie:

Nie trenuj, nigdy, ale prze nigdy z osob±, której nie znasz! Trenuj tylko z zaufanymi osobami.
http://img239.imageshack.us/img239/9007/partywu0.jpg (http://imageshack.us)

11.Zaufanie

Gracz A krzyczy w depo:
-Koñcze z gr± i oddam itemy za zaufanie!
Widzisz w tym szybki zarobek i jakim¶ cudem uda³o ci siê dopchaæ do gracza A. Za tob± stoi multum graczy i masz niesamowite szczê¶cie, ¿e uda³o Ci siê doj¶æ do najbli¿szej skrzynki. Gracz A pisze:
-Po³ó¿ swoje wszystkie itemy na ¶rodku, je¿eli to zrobisz uznam, ¿e mi zaufa³e¶ i oddam ci wszysktkie moje itemy!
Gracz A pokazuje dsm, rh, mms, g-legs, bohy i royal axe. Ju¿ sobie przeliczasz ile za to dostaniesz pieniêdzy, ale zapomnia³e¶ wy³o¿yæ swoich itemów na ¶rodek. Robisz to z po¶piechem. Ku twojemu zdumieniu, nie otrzyma³e¶ Eq, ale straci³e¶ swoje!

Wyja¶nienie:

Gracz A jest oszustem i jakby koñczy³ z gr±, odda³by itemy osobom, które bardzo dobrze zna. Nigdy nie dostaniesz nic za darmo od nieznanej osoby, a przynajmniej nie w ten sposób... Nie daj siê ju¿ na to nabraæ!

12.Szybkie rêcê

Gracz A proponuje ci grê w szybkie rêce. Zabawa polega na tym, ¿e raz gracz A, a raz Ty wyk³adasz item na ¶rodek i próbujecie prze³o¿yæ wy³o¿ony item na swoj± skrzynkê. Gracz A uczyni³ to pierwszy i nie uda³o Ci siê zgarn±æ itemu na swoj± skrzynkê. Teraz Twoja kolej. Po³o¿y³e¶ item na ¶rodek i zanim spostrzeg³e¶, a ju¿ go nie by³o...

Wyja¶nienie:

Gracz A zaproponowa³ Ci grê w szybkie rêce. Dlaczego by³ szybszy? Najprawdopodobniej u¿ywa³ bota... Nie graj w t± grê nigdy wiêcej!
http://img219.imageshack.us/img219/1523/17423064ox6.jpg (http://imageshack.us)
http://img87.imageshack.us/img87/3034/36919878wa4.jpg (http://imageshack.us)

13.Nic nawet nie jest za darmo

Nagle otrzymujesz wiadomo¶æ od gracza A:
-Gratulacje! Zosta³e¶ wylosowany sposród 10tys. tibijczyków! W nagrodê otrzymasz pacca na 30 dni. Jedynie musisz nam podaæ swoje dane potrzebne do zalogowania w celu aktywacji konta.
Jeste¶ szczê¶liwy, nigdy nie mia³e¶ pacca... Pod wp³ywem emocji podajesz swoje passy
-Proszê oto one! 071997 05ZUST.
Wylogowa³o Ciê, ale to Ciê wcale nie dziwi, bo gracz A uprzedzi³ Ciê o takiej mo¿liwo¶ci. Po 10 minutach wchodzisz na konto i co widzisz? Jeste¶ bez pacca i bez EQ...

Wyja¶nienie:

Gracz A to zwyk³y oszust, pod pretekstem kupna pacca wy³udzi³ od ciebie passy. Rozmowa mog³a przebiegaæ inaczej, ale nigdy nie podawaj passów, szczególnie nieznajomym!
http://img220.imageshack.us/img220/8302/oszust3up1.jpg (http://imageshack.us)

14.Czy¿by to na pewno klon?

Gracz A krzyczy w niebo g³osy...:
-Umiem klonowaæ!!
Patrzysz na niego, a raczej na jego kupkê pieniêdzy le¿±cych na skrzynce. Ku twojemu zdumieniu pieni±dze podwoi³y swoj± warto¶æ. Piszesz do gracza A:
-Naucz mnie klonowaæ pieni±dze! Plz!
-Po³ó¿ pieni±dze na swojej skrzynce. Gdy ju¿ to wykona³e¶ wci¶nij CTRL+L.
Po wci¶niêciu wspomnianej kombinacji klawiszy, Twoj± postaæ wylogowa³o. Po 5 sekundach logujesz siê ponownie, ale Twoich oszczêdno¶ci na skrzynce ju¿ nie ma...

Wyja¶nienie:

Gracz A to zwyk³y oszust! Kombinacja klawiszy CTRL+L lub CTRL+Q prowadzi do wylogowania postaci! Zamiast sklonowaæ pieni±dze, Twoja postaæ opu¶ci³a ¶wiat Tibi, ale bez sklonowanych pieniêdzy... Nie daj siê wiêcej ju¿ na to nabraæ!

15.Lubie siê chwaliæ

Kupi³e¶ Crown armor. Zawsze o nim marzy³e¶ i wystawiasz go w depo na skrzynce. Gracz A piszê do Ciebie:
-Chod¼ po za miasto.
Nie zobaczy³e¶ w tym ¿adnego podstêpu. Wychodzisz za miasto i gracz A proponuje:
-Wyrzuæ armor ko³o siebie, jestem 5 kratek od Ciebie, chcê go tylko zobaczyæ i tak go przecie¿ nie zabiorê...
My¶lisz, ¿e 5 kratek to du¿o tak wiêc wyrzucasz armora. Ju¿ masz go chowaæ do plecaka, ale zamiast armora schowa³e¶ worek, a sprytny oszust cieszy siê nowym armorem...

Wyja¶nienie:

Gracz A mia³ zaplanowan± akcjê. Kiedy wyrzuci³e¶ armora, oszust rzuci³ na niego kilka worków. Gdy Ty bra³e¶ worki, on wzi±³ Crown Armora, a Ty zyska³e¶ worki... Nigdy nie chwal siê itemami!

16.Nieuczciwy handel

Chcesz sprzedaæ Dragon shield'a i Crown helmet'a. Gracz A piszê do Ciebie wiadomo¶æ:
-Dam Ci za 10k
My¶lisz, ¿e jest to suma, która przekracza warto¶æ oby dwóch itemów, tak wiêc zgadzasz siê na wymianê:
-Ok
Gracz A proponuje ci trade, ty wystawiasz w bagu Dragon shield'a i Crown helmet'a, a gracz A wystawia 1cc, jednak siê rozmy¶li³:
-Te itemy s± maks. warte 5k
Nie chcesz straciæ kupca i odpisujesz:
-Nie, w³a¶nie one s± warte oko³o 10k.
-Ok, no to siê wymieniamy
Jeste¶ szczê¶liwy, ¿e uda Ci siê zarobiæ dodatkowe 5k. Akceptujesz wymianê, ale zamiast 1-ego cc, otrzyma³e¶ 0,1k... Jak to mo¿liwe ??!!

Wyja¶nienie

Jest to mo¿liwe, poniewa¿ nie patrzy³e¶ co Ci gracz A zaoferowa³. Ty wystawi³e¶ Dragon shielda i Crown helmet, a gracz A wystawi³ platynkê i nawet nie zauwa¿y³e¶ ró¿nicy. Zawsze patrz co Ci oferuj± inni gracze!

17.Inne porady

W poprzednich punktach opisa³em najpopularniejsze oszustwa, ale niestety oszu¶ci s± coraz bardziej przebiegli i powstaj± nowe przekrêty. Je¿eli kto¶ wybra³ sobie Ciebie jako ofiarê, od razu w prezencie podaruj mu ignora i zawsze przed wykonaniem jakiej¶ czynno¶ci pomy¶l 2 razy, bo nie bêdzie odwrotu. Mam nadziejê, ze po przeczytaniu tego poradnika, przestaniesz byæ ofiar± oszustw, a nawet je¿eli staniesz siê ofiar± oszusta, nie martw siê, cz³owiek uczy siê na w³asnych b³êdach i na pewno ju¿ na to samo siê nie nabierzesz...

W niedalekiej przysz³o¶ci dodam screeny i jeszcze wiêcej informacji :)

Freezy Eddie
01-11-2008, 22:44
Siedzialem w takim czyms kolo roku grania, caly czas na FACC, oszukiwanie i noobienie znam szczerze mowiac na wylot takze dla mnie slabe, ale moze komus sie to przyda, sam mysle o napisaniu takiego czegos, ale troche obszerniej. xd

LookamZzaRogu
01-11-2008, 22:57
W sumie to mo¿e siê przydaæ, ale zapomnia³e¶ te¿ o jednej wa¿nej rzeczy... Mam na my¶li "chod¼ za miasto i wyrzuæ na ziemie armor, bêdê staæ daleko, nie zabiore"... :p
Tak w ogóle to na prawdê fajnie to napisa³e¶.
"Na stronie, na któr± wszed³e¶ by³ keylogger, czyli taki program, który zdobêdzie twoje passy do konta. Nie wchod¼ na nieznane strony!"
- To tak, jakby czytaj±cy to newbie ju¿ uczy³ siê na swoich b³êdach, których tak na prawdê nie pope³ni³. £atwo wchodzi w pamiêæ.
Gratulacje

Arcan
01-11-2008, 23:06
Przydatne dla newbie, ale mam nadziejê, ¿e bêdziesz to kontynuowa³, to co napisa³e¶ to tylko czê¶æ tego co czeka ich w grze. Pomin±³e¶ chocia¿by popularne "kto mi zaufa dostanie nagrodê".
Podoba mi siê sposób w jaki to napisa³e¶, estetyczny podzia³ na opis sytuacji i wyja¶nienie, dobra robota.

Eyent__
01-11-2008, 23:38
fajny poradnik

Grim93
02-11-2008, 18:43
Siedzialem w takim czyms kolo roku grania, caly czas na FACC, oszukiwanie i noobienie znam szczerze mowiac na wylot takze dla mnie slabe, ale moze komus sie to przyda, sam mysle o napisaniu takiego czegos, ale troche obszerniej. xd

Tak jak napisa³em wy¿ej, ten poradnik jest przeznaczony g³ównie dla newbie. Doda³em screeny i opisa³em kolejne oszustwa.

Kliyeamsis
02-11-2008, 20:05
Wg. mnie bardzo ³adnie napisany poradnik. Estetyka pracy jest ¶wietna, b³êdów ortograficznych nie znalaz³em. Bardzo przejrzy¶cie i porz±dnie napisane. Zapewne przyda siê wielu pocz±tkuj±cym graczom. Gratuluje ;)

Gustek
02-11-2008, 20:35
Dobra robota :) Poradnik fajnie siê czyta, s± screeny... My¶lê, ¿e przyda siê wielu pocz±tkuj±cym osobom :) 10/10

Alanus Lutinum
02-11-2008, 22:12
Wykonanie: 10/10

Uzytek: 0/10

Wiêkszo¶æ, którzy potrzebuj± pomocy tego poradnika nie popatrzy tutaj, a ci którzy tu spojrz± s± ju¿ na tyle do¶wiadczeni, ¿e nie bêd± potrzebowaæ twych rad.

Graventer
02-11-2008, 23:30
A w skrócie nie wierzyæ w hojno¶æ tibijczyków, nie ufaæ nieznajomym, nie wchodziæ w nieznane linki, nie k³a¶æ przedmiotów na ziemiê czy murek pomiêdzy depo. No i uda³o mi siê napisaæ to samo ale troche krócej.

A z tym punktem 5 nie zawsze tak musi byæ. Mi raz kole¶ z mniejszym lvlem od mojego wbi³ na respa. Nie chcia³ wyj¶æ to go zabi³em. Potem mi grozi³ ¿ebym zap³aci³ ile¶ tam, a jak nie to wracam na rook. Ofc wy¶mia³em go. A na drugi dzieñ mia³em 2 dedy od 100+ :/

Chocia¿ podziwiam cie, ¿e chcia³o ci sie tyle pisaæ i wklejaæ zdjêcia. Mo¿e niedo¶wiadczonym siê przyda. O ile kto¶ tu zajrzy...

KrEmAs KAc
03-11-2008, 08:46
Mo¿e byæ ale i mo¿esz cieszyæ siê gr± na mainlandzie, a gracz A jest 10k do przodu.
jak raz zap³aci to ju¿ koniec B)

Gustek
03-11-2008, 17:37
(...)
Wiêkszo¶æ, którzy potrzebuj± pomocy tego poradnika nie popatrzy tutaj, a ci którzy tu spojrz± s± ju¿ na tyle do¶wiadczeni, ¿e nie bêd± potrzebowaæ twych rad.

Nie trzeba byæ od razu czarnowidzem :P. Jest ca³kiem spora ilo¶æ osób, która jak zaczyna w co¶ graæ to czyta poradniki.

Alar
04-11-2008, 20:14
fajny poradnik. Mi ju¿ nie potrzebny, ale innym tak. "+"

^Trial^
05-11-2008, 18:03
Dodalbym jeszcze: ''Chcesz domek?'' ;d

Zamne
05-11-2008, 19:23
1. "zaproszenie do gildii", tam nie ma keyloggerow, ale zwykle po prostu miejsce do podania passow

2. dlaczego w polowie przypadkow oszustw w wyjasnieniach piszesz "gracz A to zwykly oszust" ? chyba wiadomo -.-

Fred_Flintston
05-11-2008, 20:09
No, no, naprawdê dobry poradnik. Jak spojrza³em na Twój nick i datê do³±czenia, spodziewa³em siê kolejnego "poradnika gdzie ekspic sorkiem na 9 lvlu" napisanego przez newbie'ów, które my¶l±, ¿e jak skrobn± takie co¶ to stan± siê fajni. Ale jak widaæ myli³em siê, porz±dna robota, jestem za przeniesieniem do poradników.

Miuek
09-11-2008, 10:26
Poradnik ¶wietny :p

HubertPol
09-11-2008, 22:41
Dobry poradnik, gratulacjê:)

Tharion
10-11-2008, 00:53
Nie jest z³y, nie jest te¿ najlepszy, ale i tak + dla Ciebie :>

Ikael
10-11-2008, 10:35
£adnie opisane, gratulacjê pomys³u + zdjêcia ;)
Nic dodaæ, nic uj±æ 10/10 ;)

Weruidek
11-11-2008, 13:39
Nom poradnik fajny :cup::cup::cup: niektorym sie przyda ale nie mi..
Gratz

kurczak2828
11-11-2008, 19:09
Bardzo dobrze napisany poradnik. Przejrzysty i dla newbie(dla mnie) teraz ludzie nie beda padali ofiara oszustwa chociaz watpie ze ktos kto nie umie grac w tibie zaglada na forum...8+/10 Gratz :D

Ditto
11-11-2008, 20:58
Doda³bym co¶ o questach z nieznajomymi, czêsto po zabraniu nagrody rzucaj± siê na s³abszych. G³ównie na Desert Que¶cie.

Shamanus
30-12-2008, 16:29
Bardzo fajny poradnik dla newbie, którzy umiej± wej¶æ na forum, w przysz³o¶ci mo¿e na poradniki tibia.pl ;) Jednak jest jeszcze du¿o oszustw, gracze tu wypisali ju¿ troszkê. Dopracuj!

Allear
30-12-2008, 22:41
Ja bym dodal jeszcze 2 :
1. Podchodzi do ciebie jaka¶ postaæ z 70 lvl (ty masz ok. 20lvla)
A:CHcesz do gildii??
ty:jasne
gracz A zaprasza cie i jeste¶ w gildii potem zaprasza cie do gh i daje ci poój sam wchodzi do innego wyk³ada w nim jakie¶ super (dla 20 lvl )eq i mówi by wylozy³ swoje i napisa³ pozdrowienia : chce zrobiæ fotkê
Ty oczywi¶cie k³adziesz swoje itemy piszesz Pozdro dla tibia.pl a tu nagle pojawiasz sie przed drzwiami gh i nie mo¿esz do niego wej¶¶
po chwili wchodzi na tibia.com- z gildii te¿ cie wyrzucili...
Wyja¶niaæ chyba nic nie trzeba.
2 Podchodzi do ciebie jaki¶ gracz (A) (z tym sposobem spotka³em siê na swiecie no-pvp)
proponuje by¶ poszed³ za nim wchodzicie do biblioteki (np na prawo od depo w thais)
miedzy pó³kami s± postawione na konæu rzêdu postawione s± 2 sto³ki/stoliki/ parcele
kole¶ wyk³ada na sto³ek swoje eq ty podchodzisz ale widzisz ze go nie odsuniesz potem pisze ci ¿e dostaniesz jedna z jego rzeczy jak poka¿esz swoje eq na 2 sto³ku.
Ty przekonales sie ze nie da sie takiej osoby odsun±æ wiêc dlaczego nie??
Pokazujesz swoje item a tu nagle na nich fire field na na sto³ku loguje sie 2 gracz.
ty zosta³e¶ odepchniety do ty³u i i zostajesz bez eq...

Rumianek
29-07-2009, 12:51
Sorry ¿e odkopujê temat, ale chcê powiedzieæ, ¿e poradnik ¶wietny i przyda siê wielu osobom, ale nie do koñca z tematem chcê spytaæ: macie do¶æ niski lvl, nagle w korytarzu w±skim na 1 kratkê trapi was1 b±d¼ wiêcej high lvli (starczy 1). Mówi "oddaj eq albo dead". To co wtedy zrobiæ? :P Oczywi¶cie to na PvP. Bo chyba nie ma wyj¶cia z takiej sytuacji, jak ma siê battle xd

PunisHeros
01-08-2009, 11:25
Go¶ciu... Jeste¶ wielki ;D

quindo
02-08-2009, 23:25
Ca³kiem niez³y poradnik, ale zapomnia³e¶ na przyk³ad o pokazaniu itema w bibliotece, tam rzuca kto¶ ogien,inna soba siê loguje bierze itema i siê cieszy...

jest wiêcej sposobów ale sam je znajdz ;p i wypisz tutaj.

troche sie na tym znam, mia³em trzecie miejsce na Black List - Secura, na hunted.pl ;p

ale juz z tym skonczylem ;p

harios
07-08-2009, 19:24
Dopiero wyszed³e¶ z rooka wiêc czemu nie skorzystaæ z okazji?

Aha, po wyjsciu z rooka naprawde, maja nas z czego okradaC Xd

Exored
15-08-2009, 14:42
Hehe, przypominaja mi sie stare czasy..XD
Mam jeszcze jeden pomysl (tak mnie okradli..)

Cos na przykladzie chwalenia sie:D Stoicie np. przy bramie kolo ab i goscio pokazuje swoj slaby (np. scale armor) i mowi:
A:Zaloze sie, ze nie masz lepszego! Hahahaha
(Gracz pewnie jest druidem albo sorciem:mag: UWAZAJ NA TO!)
Ty: Jasne ze mam, trade
A:(Gosciu mowi cos w stylu "Sry ale trade mi nie dziala" albo cos takiego, w kazdym razie nie moze uzywac trade), idz w tamta wiezyczke ja wejde w druga i pokazesz mi, ok?
Ty<nie widzisz zadnego podstepu i kladziesz armor>
A:<Rzuca fire/poison/energy walla na twoj armor podchodzi jakby nigdy nic odsuwa cie za wiezyczke blokuje wejscie i uzywa destroy rune na armorze. Zabiera armor.>

Ty zostajesz z gola klata.

p.s. przez sciany z kamiennych glazow da sie rzucac fieldy..

Jezeli ten przypadek jest "sprytny" to go dopisz, pzdr

Note PLX :cup: