Pokaż pełną wersje : Sieć Lan
Mateusekkk
15-11-2008, 17:04
Gdy podłączam sieć lan pod laptopa internet działą , lecz gdy podłącze sieć pod drugiego laptopa lub peceta internetu niema.
Co mam zrobic aby internet był na pozostałych komputerach
Marcin24
15-11-2008, 17:13
Za internet na kilku kompach się... płaci?
Mateusekkk
15-11-2008, 17:18
Człowieku ale placi sie za internet raz ale są urządzenia które go dzielą na komputery takie jak router , switch itp. tylko ze internet niedziala mi na pc i na laptopie chociasz karty sieciowe są sprawne
w tłumaczenie [ludzie są rozni xD]
Internet dziala na pierwszym laptopie , ten sam internet [lan] niedziala na drugim laptopie i pc
Wiesz co, nie zrozumiałem dobrze co napisałeś..
Może po prostu masz przypisane w routerze (nie wiem czy go masz, ale daje przykład) adresy MAC kart sieciowych do których "dochodzi"/udostępnia sie internet.
Może rozpisz się dokładniej, jak to z twoim netem, bo słabo rozumiem.
Edit : ups, zagapiłem się.. :/ Lan masz.
EDIT 2 : Też kiedyś miałem net przez lan. Pamiętaj że jeśli do komputera A idzie net, to gdy komp B jest podłączony lanem do kompa A to komp A musi być włączony... ;P
Co by tu jeszcze powiedzieć.. Może pogrzeb troche w ustawieniach sieci, też w dawnych czasach (xd) miałem różne problemy z lanem.
Mazur199
15-11-2008, 17:29
Też kiedyś miałem net przez lan. Pamiętaj że jeśli do komputera A idzie net, to gdy komp B jest podłączony lanem do kompa A to komp A musi być włączony... ;P
.
u mnie wystarczy włączona listwa :p
Mateusekkk
15-11-2008, 17:33
Nie o to chodzi
Probowalem przypisac MAC taki jak jest w dzialajacym do kompa [ipconfig /all i pisze xP]
I komp nielaczy sie za pomoca drugiego kompa tzn
Chodzi mi o : Sieć>kabel>komp.
A nie o : Sieć >kabel>Komp'A'>Kabel od niego>Komp'B'
Sprawdź czy masz odpowiednie sterowniki. Ja miałem taki przypadek po formacie. Niby sterowniki były, ale do wejścia ethernet nie..
@down
Wiemy o co mu chodzi. W moim przypadku drugi komputer miał internet, tylko ten po formacie nie.
To moze ja napisze o co mu chodzi, mozgi.
Ma taka skrzyneczke ktora rozdziela internet. Ja tez mam, maksymalnie do 4 kabli z tego moge puscic do sieciowek w roznych kompach.
@top
Nie pomoge bo u mnie sie automatycznie konfiguruje czego bym nie podpial.
Mateusekkk
15-11-2008, 17:51
up O tym co mowisz tzn Switch jest kupiony i bedzie za 1-2 dni xP
I uwaga!! Podlaczylem to i znow ustawilem mac taki sam jak na lapie i co sie stalo ;o ?! Włączyl mi sie onet i po chwili net zgasl xD karta siecowa dobrze dziala xD ale net jest wykrywalny ale go niema , moze cos go ogranicza do zera ale to niejest zapora/antyivir
pc ma full stery a drugi lap po formacie ale proby na pc robione xP
A jest taki fajny przyklejony temat...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.