zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Folding@home - wspomóż rozwój medycyny

Litawor
20-11-2008, 13:37
Folding@home to projekt obliczeń rozproszonych stworzony przez Uniwersytet Stanforda w USA. Aby wziąć w nim udział, należy ściągnąć z ich strony program, który działa w tle, symulując pewne procesy biofizyczne i wysyłając wyniki obliczeń do uczelni. Działa on z najniższym priorytetem, zatem nie spowalnia działania systemu! Działa jedynie wtedy, kiedy procesor nie jest używany w 100%.

Obliczenia dotyczą procesów zwijania się białek w struktury przestrzenne. Jest to zjawisko bardzo słabo poznane, ale podejrzewa się, że nieprawidłowe zwijanie się białek jest przyczyną wielu trapiących ludzkość chorób, jak choroba Alzheimera, Parkinsona, szalonych krów i in. Wyniki symulacji są powszechnie dostępne i może z nich korzystać całe środowisko naukowe. Do tej pory na ich podstawie zostały napisane liczne prace naukowe.

Strona, z której można ściągnąć program:
http://folding.stanford.edu/English/Download

Przeczytać o tym więcej można w Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Folding@home

Jeśli możecie, zachęccie znajomych, żeby się przyłączyli.

P.S.
To nie ma nic wspólnego z Tibią i nie ma na celu zhakowania waszych kont :p

Ach, byłbym zapomniał - prowadzony jest ranking uczestników na podstawie ilości wykonanych obliczeń, również drużynowy. Drużyny może zakładać każdy, jeśli zbierze się sporo forumowiczów, to możecie taką założyć.

zoliax
20-11-2008, 14:49
A nie lepiej zareklamować odrazu cały projekt @home i BOINC, zamiast pojedyncze odłamy? Tak zeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie? Bo jak coś robić to pożądnie i z pompą! A ja? Ja jestem na to za leniwy. ;p

@down
Nie, na napisanie artykułu chociażby krótko opisującego to wszystko.

Litawor
20-11-2008, 15:08
A ja? Ja jestem na to za leniwy. ;p

Na ściągnięcie i zainstalowanie małego programu?

Reklamuję ten, bo jest najbardziej obiecujący. Ma najwięcej uczestników, no i przedmiot badań jest sensowny.

Rethfing on Aldora
20-11-2008, 19:00
Jeśli to takie ważne to dlaczego zwykli ludzie mają udostępniać swoje komputery żeby to na nich robili te obliczenia? Mało to mają komputerów na tym Uniwersytecie..

Litawor
20-11-2008, 19:07
Jeśli to takie ważne to dlaczego zwykli ludzie mają udostępniać swoje komputery żeby to na nich robili te obliczenia? Mało to mają komputerów na tym Uniwersytecie..

Owszem, mają za mało. A superkomputerów nie mają żadnych. Tego rodzaju obliczenia wymagają ogromnej mocy, której nie da się porównać do tej, jaką oferuje pojedynczy komputer osobisty. Każdy uczestnik pobiera jedynie niewielki pakiet obliczeń, wszystkie one są składane dopiero po przesłaniu do uczelni. Dla leniwych, którym nie chce się nawet wejść na podane przeze mnie linki, cytat z Wikipedii:

W czerwcu 2008 sięgnęła ona 2500 TFLOPS, co jednocześnie oznacza że moc projektu przewyższa moc pięciu największych superkomputerów świata liczonych łącznie

Glamri
20-11-2008, 19:14
No. Szczytny cel, zacny i w ogóle. Aż ściągnąłem w swej łasce i zainstalowałem. Tylko nie mogę dojść jak ustawić wygaszacz z tego programu? Nie ma tu tej wersji graficznej. inny klient powinienem ściągnąć?

Litawor
20-11-2008, 19:55
"However, a separate Screensaver version is being phased out, and that feature has been rolled in to the graphical clients." - jeśli to w czymś Ci pomoże, dobry człowieku.

Sesef
20-11-2008, 22:30
Już lepiej przeliczać rossette :P

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=197028