zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zostałem zhakowany i znam dane osobowe hakera

Myxam
04-12-2008, 13:27
Witam, jako że nikt, nie odpowiedział mi w innym temacie zakładam nowy, niestety nie udało mi się usunąć, poprzednich postów (nie ma takiejopcji tylko edytuj) prosiłbym więc, o to moderatora:

Tutajjest teks oryginalnego posta:

"Okazało się że moja postać została jednak skradziona. I teraz mam inny problem, a raczej on ma problem. Kiedy mój kolega, do niego zagadał i odkrył że to nie ja, ten napisał, swoją ksywkę, i że mnie pozdrawia.

I się zaczęło po krótkim googlowaniu trafiłem, na jego konto na forum, na którym idiota chwali się że kradnie konta. W profilu był adres email i GG ale to nie wszystko, był wystarczający durny, żeby nazwę dla emaila, podpisać imieniem i nazwiskiem... Znowu wyszukiwanie, tym razem na naszej klasie i mam 2 podejrzanych, ale żaden nie miał gg. Sprawdziłem w znajomych i okazało się że tylko 1 miał tam tibie

Oczywiście dalej nie byłem do końca pewny, a nie chciałem nasrać 14 letniemu gimnazjaliście. Wyszukałem w google jego GG ze słowem tibia. Okazało się że użył go w aukcji na allegro sprzedając GP... Sprawdziłem inne przedmioty i zgadnijcie co znalazłem...

Więc szybko stworzyłem fikcyjne konto z fikcyjnymi danymi na allegro i odkupiłem jedną z postaci (moja już był sprzedana, spóźniłem się 10 minut dosłownie), okazało się że w danych jakie dostałem, zgadza się nazwisko i miasto, z tym które miał ten dzieciakna NK. Ale konto należy do jego matki (w jednym z negatywów tłumaczyła że to konto syna )

Sprawa wygląda tak że w tej chwili znam jego imie, nazwisko, imię jego matki, numer telefonu jego matki, adres email jego i jego matki, jego adres domowy, wiem do jakiego gimnazjum chodzi, do jakiej klasy, znam jego rozkład zajęć i wiem o jego ulubionej drużynie

Tak że pozostaje mi teraz tylko pytanie, co z tym zrobić

Nie mam zamiaru go bić czy żadne takie, ale pogadałbym z nim twarzą w twarz (nie mieszka daleko). Myślę że napiszę do niego, powiem co o nim wiem i spróbuję odzyskać moje konto (może jeszcze nie oddał pasów). Do kupującego wiadomość już wysłałem i ostrzegłem go o tym że będzie miał hunta jak tylko spróbuje wejść na to konto i poleciłem żeby nie płacił.

Jeśli to nic nie da, chyba zrobię mu małą kampanię reklamową w sieci. Bo wiem nawet (z google earth) jak wygląda okolica jego domu i szkoły)

Sam nie wiem jeszcze co dokładnie zrobić, mam nadzieję że co doradzicie.

Po długim szukaniu, okazało się że sprzedawanie kradzionych kont na allegro jest nielegalne, i liczy się wartość takiego konta. Moje poszło za 15zł... Ale to nie wszystko, wysyłanie, keyloggerów podchodzi pod art.267 kodeksu karnego, grozi za to grzywna ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do 2 lat.

Jak na razie nie dostałem żadnej sensownej odpowiedzi, od tego gimnazjalisty, ani od jego matki. I zaczynam się denerwować.

Jako że znam dane osobowe, delikwenta, znam numer aukcji na którym wystawił moją postać, i wiem że to on wysłał keylogger, mam prawo zgłosić to na policję.

Ma nadzieję że da się to rozwiązać bez policji, ale na razie się na to nie zanosi

I właśnie tutaj dochodzę do sedna, nigdzie nie znalazłem jak mam to zrobić, co muszę podać za uzasadnienie/dowód, nigdzie nic o tym nie pisze...

Ktoś mógłby powiedzieć że przesadzam, że każdy miał haka i nikt nie bierze tej gry poważnie. Owszem ja też miałem już wielokrotnie zamiar porzucić tibie i zawsze po paru miesiącach wracałem. Miałem mnóstwo kont, inie tęsknię za nimi chociaż były lepsze od tego. Mógłbym zrezygnować z konta, gdybym nie wiem dostał bana, czy dedną zbyt wiele razy... Za to nie cierpię złodziejstwa... Tu nie chodzi o sam hack, tylko że ten gnojek sprzedaje moje konto za prawdziwą kasę, zarabia na mojej pracy... Jest złodziejem i nie ważne że moje konto, było warte 15 zł, ciekawe ile łącznie były warte sprzedane przez niego kradzione konta i kradzione pieniądze...

Jeśli jego matka nie zareaguje, na to że jej syn kradnie, i to sporą kasę, to może policja zareaguje, bo dałem mu już szansę...

AnArAki
04-12-2008, 13:53
Szkoda :/ ja na twoim miejscu bym powiedzial zeby oddal jak nie to go postraszyl i dal mu lekkiego przekopka.

p.s idz do jego matki i powiedz o sprawie napewno sie ucieszy ^^

Jagred
04-12-2008, 15:27
No niezle doszedles do niego. ale...
Moje poszło za 15zł...

Oficjalnie wszystko co masz w tibii nalezy do cipsoftu, wiec nawet nie masz prawa wyceniac tego. Innymi slowy, twoja strana wynosi 0 zl, czyli nie zostalo popelnione przestepstwo.

Co do art.267 kk, nie masz kompletnie zadnego dowodu ze to on wyslal tobie tego wirusa. Wiec nawet go nie tkniesz.
Wg mnie jedyne co mozesz zrobic to isc do niego, naopowiadac jego matce co jej synek wyprawia, napisac do allegro zeby zawiesili konto (skoro sie przyznal w komentarzu ze jej syn korzysta z jej konta, jest to wbrew regulaminowi i konto zostanie zawieszone z automatu, do tego za sprzedasz kradzionych przedmiotow tez mu zawiesza)

A na koncu znajdz kolesia, nakop mu tak zeby odechcialo mu sie krasc.

jara98
04-12-2008, 15:29
Nie czaj się z nim. Jak widać, jest to frajer który nie zaznał jeszcze życia i myśli, że mamusia mu na wszystko pozwoli. Idź na policje i zgłoś kradzież, wskaż delikwenta oraz podaj numer aukcji allegro oraz link do tej aukcji. Zakładam, że dostaniesz "nieco więcej" pieniędzy od jego mamusi niż 15zł za dość uczynienie ;). Mówię ci, podnoś się z krzesła i idź na komendę zgłosić kradzież, opłaci ci się to (w PLNach) ;).

igoman
04-12-2008, 15:31
Po długim szukaniu, okazało się że sprzedawanie kradzionych kont na allegro jest nielegalne, i liczy się wartość takiego konta. Moje poszło za 15zł... Ale to nie wszystko, wysyłanie, keyloggerów podchodzi pod art.267 kodeksu karnego, grozi za to grzywna ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do 2 lat.

Jak na razie nie dostałem żadnej sensownej odpowiedzi, od tego gimnazjalisty, ani od jego matki. I zaczynam się denerwować.

Jako że znam dane osobowe, delikwenta, znam numer aukcji na którym wystawił moją postać, i wiem że to on wysłał keylogger, mam prawo zgłosić to na policję.

Ma nadzieję że da się to rozwiązać bez policji, ale na razie się na to nie zanosi

I właśnie tutaj dochodzę do sedna, nigdzie nie znalazłem jak mam to zrobić, co muszę podać za uzasadnienie/dowód, nigdzie nic o tym nie pisze...

Ktoś mógłby powiedzieć że przesadzam, że każdy miał haka i nikt nie bierze tej gry poważnie. Owszem ja też miałem już wielokrotnie zamiar porzucić tibie i zawsze po paru miesiącach wracałem. Miałem mnóstwo kont, inie tęsknię za nimi chociaż były lepsze od tego. Mógłbym zrezygnować z konta, gdybym nie wiem dostał bana, czy dedną zbyt wiele razy... Za to nie cierpię złodziejstwa... Tu nie chodzi o sam hack, tylko że ten gnojek sprzedaje moje konto za prawdziwą kasę, zarabia na mojej pracy... Jest złodziejem i nie ważne że moje konto, było warte 15 zł, ciekawe ile łącznie były warte sprzedane przez niego kradzione konta i kradzione pieniądze...

Jeśli jego matka nie zareaguje, na to że jej syn kradnie, i to sporą kasę, to może policja zareaguje, bo dałem mu już szansę...

Zadzwoń do matki,a co do przestępstwa to znając życie nic mu nie udowodnisz, bo policja ma gdzieś tibijskich hakerów. Jak by dalej iść tą drogą to sam złamałes tibia rules to kupiłeś chara przez allegro. Moim zdaniem prawnie mu nic nie udowodnisz.

Befsztyk
04-12-2008, 15:39
hmmm moim zdaniem powinienes uciac sobie z nim KULTURALNA pogawedke...

LK.
04-12-2008, 15:41
Przypomina mi sei to nagranie jak 21-latek dzwoni do 14latka ktory go shakowal ;d

Ja na twoim miejscu odwiedzilbym go w szkole zobaczyl o ktorej konczy lekcje i pogadal z nim. Dalbym mu tydizen na oodanie jak nie to na psy i wio ;d

Lechista
04-12-2008, 15:43
Wiesz może jak ściągnąłeś tego keyloggera?? Można sciągnąc jeszcze raz i sprawdzic do jakiego numeru ip wysyła wiadomości albo na jakogo maila :> Zawsze może być dowodem to, że na forum z ip jego kompa pisał, ze kradnie konta albo rozsyła keyloggery :> Ja bym załatwił gówniarza

Erhion
04-12-2008, 16:06
Szczerze - załatw go jak da się najmocniej. Kop od życia dla takich palantów to dobry uczynek.

--Cienius--
04-12-2008, 16:11
Kulturalnie mu wytlumacz, a jak nie zadziala zaczaj sie na niego zaloz kominiare gdy bedzie wchodzil do domu kopa na ryj kopter rozwalasz bejsbolem i uciekasz i zostawiasz karke " KARAAAAA zlodzieju" :D

Zientarski
04-12-2008, 16:20
Spotkaj go KULTURALNIE na ulicy!!!!! Jak gość Cie obsmieje
i pomyśli ze nim mu nie mozesz zrobic, odwiedz go za 2-3 dni pod wieczor zeby
juz rodzice byli w domu i wytłumacz o co chodzi.
Jak powiesz ze ich syn to złodziej to mysle ze beda chcieli wysluchac dalej
co masz do powiedzenia, zwlaszcza jak bedziesz rozmawial na poziomie
a nie rzucal miesem i obrazal ich syna...

Konta możesz nie odzyskac, ale nie o to chodzi! Doskonale Cie rozumiem,
nie rzecz w 15 zł czy noobowskim koncie w tibii, wazny jest czyn.

Pozdrawiam Cie! POWODZENIA

Myxam
04-12-2008, 16:24
Z tym IP to dobry pomysł jest...

dostałem linka przez tibie (tak wiem że głupio zrobiłem) ale na forach (kilku) też podawał linki do różnych programów, chyba do tibi NG... i paru innych botów czy IP changerów

Może mi ktoś powiedzieć, jak sprawdzić z jakim IP łączy się bot?

Chciałbym dać linka do jednego z forów n których namawia ludzi do ściągania keyloggera, ale teraz jak napisałem w jaki sposób go dorwałem, każdy mógłby go znaleźć... A nie chciałbym żeby ktoś kto rozpozna jego nick, lub swojego chara na aukcji, pojechał do niego i mu wlał...

Poza tym, jest jedna rzecz która może być dowodem. Na forum daje linki do keyloggerów, podpisując że to bezpieczne programy, na tym samym forum w swoim profilu ma adres email podpisany swoim imieniem i nazwiskiem, który to adres został wykorzystany na aukcji z kradzionymi postaciami, a aukcje są podpisane danymi osobowymi jego matki...

Zientarski
04-12-2008, 16:28
Chciałbym dać linka do jednego z forów n których namawia ludzi do ściągania keyloggera, ale teraz jak napisałem w jaki sposób go dorwałem, każdy mógłby go znaleźć... A nie chciałbym żeby ktoś kto rozpozna jego nick, lub swojego chara na aukcji, pojechał do niego i mu wlał...

Szacunek czlowieku dla Ciebie! Ty kurcze myślisz :):):D:D8o8o
Nie zachowujesz sie jak 90% ludzi ktorzy by go pobili albo wybili mu okna w domu.

A sposob w jaki do niego dotarles klasyk, pieknie to wyglada :)

RailChris
04-12-2008, 16:33
Myśle że jest po studiach informatycznych :)

może pomoge, jak masz program do pakowania 2 plików w 1 to właśnie w ten sposób key logger został połączony, musisz znaleźć coś o odwrotnym zadaniu. Gdy to znajdziesz i rozłączysz te pliki to już z górki. Key loggery najczęściej napisane są w Delphi, C++, C. Ściągasz kolejne programy i otwierasz keyloggera w nim :) Tam będzie zapisany email na który jest wysyłane to co ty piszesz na klawiaturze .
Jak pomogłem to dobrze, jak mówie źle napiszcie nie chce przeszkadzać.

Eyro
04-12-2008, 16:59
No niezle doszedles do niego. ale...

Oficjalnie wszystko co masz w tibii nalezy do cipsoftu, wiec nawet nie masz prawa wyceniac tego. Innymi slowy, twoja strana wynosi 0 zl, czyli nie zostalo popelnione przestepstwo.

Co do art.267 kk, nie masz kompletnie zadnego dowodu ze to on wyslal tobie tego wirusa. Wiec nawet go nie tkniesz.
Wg mnie jedyne co mozesz zrobic to isc do niego, naopowiadac jego matce co jej synek wyprawia, napisac do allegro zeby zawiesili konto (skoro sie przyznal w komentarzu ze jej syn korzysta z jej konta, jest to wbrew regulaminowi i konto zostanie zawieszone z automatu, do tego za sprzedasz kradzionych przedmiotow tez mu zawiesza)

A na koncu znajdz kolesia, nakop mu tak zeby odechcialo mu sie krasc.

pierdolisz...

każda rzecz po kradzieży jest wyceniana i czy to konto na redtube.com czy mail z unikatowym 123 na onecie. Nie ważne że onet nie zgadza się z sprzedawaniem kont na allegro, jedyne co zrobić może to je zablokować. Jak ci ukradną konto to idziesz na policje i oni interweniują, a cipsoft może ci jedynie wlepić bana za sprzedawanie postaci :>

Aroonia
04-12-2008, 17:26
No stary, szacunek za wytrwałość w dążeniu do zdobycia danych osobowych tego dzieciaka. Mając tyle informacji nie powinieneś tego tak zostawiać. Nie dość ze koleś jest złodziejem to jeszcze frajerem. Podawać swoje pełne dane osobowe, które można uzyskać nie ruszając się z miejsca... głupota ludzka nie zna granic.

Simba_Knight
04-12-2008, 17:30
to tylko gra...
idz na policje bo ktoś CI podwali lootbag pod kazo...
powiem Ci tyle smierdziel w niebieskim mundurze Cie tylko wysmieje... przeciez Ci nie pomoga...a Ty wyjdziesz na konfidenta ;/ wybierz sie do niego i wrócisz z portfelem pełnym plny. pzdr

MnichU1007
04-12-2008, 17:31
Też miałem taką sytuację. Razem z kolegami wybraliśmy się do jednego "Pana" i okazał się tak dobroduszny, że nawet dorzucił demonkę.
Od tamtej pory wpisuję passy na klawiaturze ekranowej i nawet key nic im nie da, a i zmieniaj często hasła.

xoz
04-12-2008, 17:45
może pomoge, jak masz program do pakowania 2 plików w 1 to właśnie w ten sposób key logger został połączony, musisz znaleźć coś o odwrotnym zadaniu. Gdy to znajdziesz i rozłączysz te pliki to już z górki. Key loggery najczęściej napisane są w Delphi, C++, C. Ściągasz kolejne programy i otwierasz keyloggera w nim :) Tam będzie zapisany email na który jest wysyłane to co ty piszesz na klawiaturze .

gotowego exeka nie otworzysz zadnym kompilatorem, do tego jest specjalny soft, ale bez porzadnej znajomosci asm nie masz co probowac.
tibijskie malware juz od dawna nie wysylaja logow z klawiatury.
Od tamtej pory wpisuję passy na klawiaturze ekranowej i nawet key nic im nie da, a i zmieniaj często hasła.
nie czas odlozyc tego miedzy bajki?

Emcess
04-12-2008, 17:47
Też miałem taką sytuację. Razem z kolegami wybraliśmy się do jednego "Pana" i okazał się tak dobroduszny, że nawet dorzucił demonkę.

wlasnie Tobie to nic nie da : )

Paciuch
04-12-2008, 17:48
Zrób to po ludzku. Zwołaj kumpli, zakładasz kominiarę, dowiadujesz się kiedy kończy lekcję. Gdy go spotkasz bierzesz go za szmaty targasz na jakieś odludzie i ******* po brzuchu i po mordzie aż zrozumie, że nie należy kraść.

Aroonia
04-12-2008, 17:54
Zrób to po ludzku. Zwołaj kumpli, zakładasz kominiarę, dowiadujesz się kiedy kończy lekcję. Gdy go spotkasz bierzesz go za szmaty targasz na jakieś odludzie i ******* po brzuchu i po mordzie aż zrozumie, że nie należy kraść.

Właśnie widać, jaki z Ciebie człowiek. Przemocą nic nie zyskasz. Gość musi zrozumieć swój błąd w dotkliwy sposób. Ściulasz mu gały, ok. Po miesiącu się wyliże, o wszystkim zapomni i w dalszym ciągu będzie się zajmował tym, co robił przed pobytem w szpitalu z taką różnicą, że na nowym emailu.

HubertPol
04-12-2008, 19:39
Ja to bym siadł w kącie i się rozpłakał, że ktoś ukradł mi 15 zł :(, a tak nawiasem To jeżeli amsz tyle danych to możesz mieć dane matki chociaż telefon komórkowy i to załatwić, przynajmniej tak bym zrobił ja - HubertPol ;p

Dhomar
04-12-2008, 19:48

Człowieku, nie znasz zasady keyloggów to sie nie wypowiadaj, nawet jak byś lewym jajkiem wystukiwał passy na tej Twojej magicznej "klawiaturze ekranowej" to i tak keylogg będzie to widział.

Kamliss
04-12-2008, 20:08
Właśnie widać, jaki z Ciebie człowiek. Przemocą nic nie zyskasz.

Gość musi zrozumieć swój błąd w dotkliwy sposób.

Przeczysz sama sobie.

Ściulasz mu gały, ok. Po miesiącu się wyliże, o wszystkim zapomni i w dalszym ciągu będzie się zajmował tym, co robił przed pobytem w szpitalu z taką różnicą, że na nowym emailu.

Jako że to napalony na itemy 14 latek, wątpie żeby chciało mu się robić to jeszcze raz - nawet po średnim obiciu ryja.

Na Twoim miejscu jako że masz numer do jego matki zadzwoniłbym do niej w wieczornych godzinach i poprosił o jej syna do telefonu (podajesz się za np. kolegę z klasy, jeżeli będzie pytała o to skąd masz numer to mówisz że od Twojej matki miałeś numer do niej) i z nim kulturalnie rozmawiasz, mówisz że wiesz gdzie mieszka (bez szczegółów!) i jeżeli nie odda to później będzie musiał wynagrodzić to w stawce 5x większej.

MatiCFC
04-12-2008, 20:13

Czy ty to nazywasz ludzkim? Owszem przemoc jest ogólnie tworzona, wywoływana i stosowana przez ludzi, ale to nie jest ludzkie. Zwierzęta.

Rozenix
04-12-2008, 20:15
Bardzo podoba mi sie podejście autora tematu. BRAWO.
Nie poddawaj się i masz rację, że tu nie chodzi o konto, o postać, o 15 złotych tylko o sam fakt KRADZIEŻY danych, a to podlega pod prokuraturę i nieważne jaka jest wartość konta i czy konto w ogóle jest coś warte. Zgłoś sprawę na policję ale najpierw uprzedź jego matkę, że masz na to dowody. Daj jej ew. 3 dni na odkręcenie sprawy. Jeśli matka to oleje, zgłaszaj sprawę na policję.

Xr3
04-12-2008, 21:49
W ogóle nie wiem nad czym się zastanawiasz. Już dawno powinieneś złożyć mu wizytę i odprawić mu kazanie przy rodzicach.

Shea
04-12-2008, 23:45

Już to widze jak idziesz klepać kolesia <lol>

Lechista
04-12-2008, 23:56
Z tym IP to dobry pomysł jest...

dostałem linka przez tibie (tak wiem że głupio zrobiłem) ale na forach (kilku) też podawał linki do różnych programów, chyba do tibi NG... i paru innych botów czy IP changerów

Może mi ktoś powiedzieć, jak sprawdzić z jakim IP łączy się bot?

Poza tym, jest jedna rzecz która może być dowodem. Na forum daje linki do keyloggerów, podpisując że to bezpieczne programy, na tym samym forum w swoim profilu ma adres email podpisany swoim imieniem i nazwiskiem, który to adres został wykorzystany na aukcji z kradzionymi postaciami, a aukcje są podpisane danymi osobowymi jego matki...
Idź na policje, nie ma co się cackać, tam powiesz im wszystko co wiesz i oni już sprawdzą ip :>

Myxam
04-12-2008, 23:56
Witam właśnie siedzę na swoim charze, paru itemków brakuje ale nie wybrzydzam. Poskutkowało dotarcie do niego przez matkę. Dowiedziałem się od niej, że jej syn kończy z tibią i dla tego ma tyle różnych postaci, a pani dowiedziała się wszystkiego co wiem o jej synu :)

2 godziny później dostałem od pani pasy i rec keya z tekstem "Uważam sprawę za zamkniętą". Napisałem jeszcze do młodego żeby nie próbował nic kombinować, nazwiska nie zmieni jak passów :)
A do jego mamy żeby pilnowała syna.

:cup:

Pan_Katt
05-12-2008, 00:11
GRATULACJE:cup:
Ile km mieszkał od Ciebie?

Gallik
05-12-2008, 00:18
A jednak sie coś załatwiło po ludzku a nie jak koledzy wyżej chcieli by bić w mordę , ważne że załatwiłeś i odzyskałeś konto :)

MatiCFC
05-12-2008, 11:05
Wielkie gratulacje za wytrwałe i skuteczne dążenie do celu, i załatwienie sprawy rozsądnie i w cywilizowany sposób.

S-75
05-12-2008, 12:55
Idz do jego starych i powiedz im, że synek włamał się do twojego kompa. Dodaj, że w ten sposób miał dostęp do poufnych danych, typu hasło do konta w banku. Na szczęście nic strasznego się nie stało ale niestety zostałeś oskubany z konta w grze. Niby nic ale kto wie co mogłoby gnojkowi przyjść do głowy. My wiemy, że to przesada ale warto trochę po dramatyzować. Potem trochę potruj o prawie i o tym co mogło by mu grozić. Na koniec wyceń postać na 250zl.

Dabir
05-12-2008, 13:02
Gratulacje ale ja bym to zachaczyl o policje:p

Xelius
05-12-2008, 13:31
Idź pod szkołę złap go za szmaty do ściany i mów, że jak Ci jutro nie przyniesie kasy to mu wszystkie zęby powybijasz czy coś...

2 opcja bardziej polecana przeze mnie ;)

Policjaaa! chyba dostaniesz jakieś odszkodowanie czy coś jak powiesz jego matce, że wytoczysz proces no chyba, że odda Ci podwójną sumę pieniędzy za twoje konto.

..::QRAS::..
05-12-2008, 13:31
zabij go ?

Xelius
05-12-2008, 13:38
zabij go ?

Ale wtedy kogo innego policja będzie ścigała :p

MatiCFC
05-12-2008, 14:02
Przestańcie doradzać skoro już jest po problemie. Czytajcie więcej niż 1 post...

Paciuch
05-12-2008, 14:08
@up A ty tu nie spamuj...
Shea A czy ja mówię, że ja biję ty masz pewnie 8 albo 13 lat i popisujesz się swoją inteligencją...

Koksowy
05-12-2008, 14:13
@up dobrze powiedziane

do autora tematu : dobrze to zrobił że gadał kultularnie a nie ŁAAA ZABIJE GOO !! MOJE ITEMY ZABIJE !! TIBIA TO MOJE ŻYCIE ZABIJE TEGO HAKERA !!