zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Nowy, genialny pomysł CIPków na botterów.

Szaman
12-12-2008, 05:18
Zapewne wielu z Was napotkało na swojej drodze albo chociaż słyszało o nienaturalnie silnych potworach, które powinny iść na dwa uderzenia. Na ten przykład w Port Hope po jaskini żółwi chodził sobie niewinnie wyglądający tortoise, który potrafił uderzyć za...300. To samo tyczy się Banuty, czy innych miejsc nagminnie obleganych przez botterów. I nie jest to przypadek. Wbrew temu, co sądzi wielu ludzi nie są to bugi przywleczone razem z updatem ale sposób CIPów na poradzenie sobie z botterami. Denson Larika wypowiedział się na ten temat na forum, wyjaśniając szczególy. Oczywiście spotkało się to z duża krytyką z uwagi na to, że wielu uczciwych, niskopoziomowych graczy padło ofiarą tych anty-botterów. W skrócie, respią się dość rzadko i nieprzewidywalnie. Denson tłumaczył, że można takiego 'podrasowanego' strworka poznać po tym, że rzuca na siebie czary, jest stosunkowo wolny w porównaniu do swojego normalnego odpowiednika i, czego można w przykry sposów doświadczyć, bije niemoralnie mocno jak na teren jego przechadzki. Więc w teorii powinno być tak, że taki botter, któremu NG zaatakuje zółwia ściągnie na siebie deada nie uciekając od niego po kilku hitach. Ale przecież wiemy, że wystarczy lekko podrasować NG, by postać uciekała od potwora, który nie pasuje do normalnego żółwia pod względem szybkości, czy siły. Jeszcze zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu po kilku tygodniach, ale na razie owi 'strażnicy' maja chyba na swoim koncie dość pokaźną liczbę uczciwych graczy. Pomysł z ich strony dość odważny :).

Aphino
12-12-2008, 05:28
I dobrze.
Tylko z tymi "normalnymi" graczami..trochę nie teges.
Ale pewnie coś na to poradzą.
W końcu dzieci nie będą płakać "pzes bottuw nei mogie ekspic!!!!!1111oneoneoe!"
Ale będą płakać że ich Anty-bot zabił..
I tak źle i tak nie dobrze :\
Po prostu mi to wisi czy ktoś boci czy nie (no może w niektórych przypadkach)

A teraz

Dobranoc. :)

Groobcio
12-12-2008, 07:41
Dzisiaj rano mnie to własnie spotkało

http://img530.imageshack.us/img530/6847/tortrz2.jpg

Trudno rozpoznać póki Cie nie zaatakuje ;/

Zatruwa i chodzi nieco wolniej.

Bartek1315
12-12-2008, 08:18
Mi się zdarzyło widzieć boterów na demcach. Ciekawe jak to będzie wyglądało. Siła jak orsh albo Morg? o.O to by było dobre żeby nagle zwykły demon a tu hit za 1k+ xD

Kileros fire'son
12-12-2008, 09:24
Too jest CHORE!!!

Ghost419
12-12-2008, 12:06
Utrudnienia są dla tych, którzy przestrzegają zasad (czyt. nie bocą) botterzy i tak znajdą sposób, by się uchronić od tych anty boterrowskich stworów. :/

Duke Dran
12-12-2008, 12:18
Bardzo kontrowersyjne rozwiązanie moim zdaniem. Niestety jak by się nie starać "zło" jak zwykle zatriumfuje nad "dobrem". Cierpią niewinni.

Marchewki
12-12-2008, 12:26
a nie można zrobić tego czegoś jak na goonzu online , wyskakuje potworek z innym wyglądam ale z tą samą nazwą :) ma cię na hita :) ale ciebie nie zaatakuje , też tak powinni to zrobić a nie jakieś głupoty wprowadzać ty atakujesz i suprice leżysz :)

dowalą potworka z innym wyglądam z tym samym id co ten potworek na których expią i z głowy , bot nie leci raczej po wyglądzie tylko po ID :/

Asunul
12-12-2008, 13:13
@up

zalezy jaki, w TA ustawiasz sobie name potworkow ktore chcesz bic i te ktore chcesz ignorowac, z kolei ng bije wszystko co sie rusza

MatiCFC
12-12-2008, 14:02
Zły pomysł... Przeciez botery zaraz sobie wyombinują w swoich pro evól programach : Tam expij, bij tego, ale jak ma wolniejszy współczynnik szybkości niż powinien, uciekaj tam.

... i to nic nie da, prócz śmierć uczciwych...

Ryzon
12-12-2008, 14:03
Też spotkałem super-żółwia.
Biłem go z 133 Knightem.
Lecz ten żółw nie był baardzo wolny, ani też nie walił 200+.
Max hit jego 20 we mnie.
Leczył się i miał duużo hp.
Po jakimś czasie znikł <jakby anty-lure system>...
Mam screen, jak bardzo trzeba mogę wrzucić.

Pozdrowienia

wojo1310
12-12-2008, 14:20
I dobrze.
Tylko z tymi "normalnymi" graczami..trochę nie teges.
Ale pewnie coś na to poradzą.
W końcu dzieci nie będą płakać "pzes bottuw nei mogie ekspic!!!!!1111oneoneoe!"
Ale będą płakać że ich Anty-bot zabił..
I tak źle i tak nie dobrze :\
Po prostu mi to wisi czy ktoś boci czy nie (no może w niektórych przypadkach)

A teraz

Dobranoc. :)

nie chcę nic mówić ale masz 13 lat i niejako zaliczasz się do społeczności tibijskiej dziecięcej więc...sorry

topic@
a tak trochę shit z tymi koxami xD =/ bo nie będzie jak poexpic bo to coś będzie się wlekło za mną =/ nie tylko na lagunie takie koxy są.z tego co wyczytałem to też lizardy,małpy i chackoya? tak mi sie wydaje no ale ogólnie pomysł odważny

looloo
12-12-2008, 14:21
I dobrze mniej botterow=lepsza tibia

Jestemfajny
12-12-2008, 14:21
@up
oczywiscie ze bardzo trzeba tzn... b ladnie cie prosze zebys wrzucil screena

shoq
12-12-2008, 14:30
Było już.
Banalne do obejścia. Ważne że coś próbują, ale jeden żółwik i tak nic nie da.

Andrew
12-12-2008, 14:42
nie chcę nic mówić ale masz 13 lat i niejako zaliczasz się do społeczności tibijskiej dziecięcej więc...sorry
A Ty amasz niskie IQ i zaliczasz się do ciemnoty tibijskiej więc...sorry.

@Topic
tylko cipki zapomniały, że boty tworzą profesjonaliści, więc no takie zabezpieczenie nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
Jedynym + tego jest to, że twórcy botów mają pole do popisów tej kwestii i boty będą teraz coraz doskonalsze.

Marchewki
12-12-2008, 15:14
moim zdaniem kompletna klapa z tym , będzie tylko kupę płaczu bo uczciwi gracze dostają po dupie :/

Grim93
12-12-2008, 15:36
Debilizm, jak jest pełno potworów, to trudno zauważyć ,,wyjątek'', ale to tylko moje zdanie...

Edit:

Spotkałem hiper-mocnego żółwia..., który czasami mnie bił po 2. Tak więc nie jest taki straszny i można sobie na nim poskillować :)

http://img89.imageshack.us/img89/2786/96313234at0.jpg

Kulikos
12-12-2008, 16:29
Wystarczy w algorytmie cavebota zaimplementować linijke typu : Jeżeli po 30 sekundach % hp będzie > 95%, to opuść cel.

Ghost419
12-12-2008, 17:24
@Topic
Jedynym + tego jest to, że twórcy botów mają pole do popisów tej kwestii i boty będą teraz coraz doskonalsze.

To jest właśnie - a nie +

Andrew
12-12-2008, 21:01
- dla Tibii, a +, dla tych ludzi, bo będą zmuszeni wykonywa coraz ambitniejsze boty :)

Explorer of Hell
12-12-2008, 21:45
Co to da? Bot przeciez w koncu ubije takiego potwora i poleci dalej...
Jesli ma tak duzo hp, i leczy sie, to musi bardzo przeszkadzac w expie. Zrespi sie takie gowno np. na malpach i bedzie caly czas za kims latalo.

Vasudanin
12-12-2008, 21:47
Co to da? Bot przeciez w koncu ubije takiego potwora i poleci dalej...
Nie ma szans. Takie coś ma multum hp a leczy się szybko i dużo.

Vipciu
13-12-2008, 13:40
dobrze ty było jak by mniał w odgłosie wyraz jak go napiszesz to cie nieruszy (zawsze inny wyraz)

Macunio
13-12-2008, 15:50
dobrze ty było jak by mniał w odgłosie wyraz jak go napiszesz to cie nieruszy (zawsze inny wyraz)

nawet dobry pomysl : )

Fatuum
15-12-2008, 22:16
nawet dobry pomysl : )

dobry, ale tak samo latwy do obejscia jak poprzedni

Nonex
16-12-2008, 15:09
Powiem tak, pomysł sam w sobie nie jest zły ale jego realizcja troche beznadziejna nie jestem programistą tylko grafikiem a obejście w botach czegoś takiego jest łatwiejsze niż omijanie go przez zwyklych graczy...
Pozatym ja nie używam botów a mi takie gówno na banucie przeszkadza a nie taki ma byc jego cel. Negatyw dla Cipsoftu ; p

Emlo666
19-12-2008, 19:03
UP:
Ale on rozumie to pojecie w rozumie bottera, bo pewnie sam nim jest. Jakis czas temu moj znajomy znalazl buga, bo to byl bug. Na DC assasin ciagnal po 350+ i nie dalo sie go dednac. Zlozyl pare raportow ale dostal bana xD potem jakos sie pokapowali i go odbanowali, ale zadnej nagrody nie dostal. :D

Uran of Aurea
19-12-2008, 20:56
Powiem tak, pomysł sam w sobie nie jest zły ale jego realizcja troche beznadziejna nie jestem programistą tylko grafikiem a obejście w botach czegoś takiego jest łatwiejsze niż omijanie go przez zwyklych graczy...
Pozatym ja nie używam botów a mi takie gówno na banucie przeszkadza a nie taki ma byc jego cel. Negatyw dla Cipsoftu ; p

Mysle dokładnie tak samo :p Takie "cos" normalny gracz bardzo trudno zauwazy a bot pewnie odrazu ;p Cipsoft zaczyna troszczyc sie o boty ;] niedlugo bedzie mozna kupic bota produkcji cipsoftu ;D

Emlo666
19-12-2008, 23:11
UP:
Tak, niedosc ze za PACC to jeszcze za bota zedrą kase :D:D

Argen
19-12-2008, 23:13
UP:
Ale on rozumie to pojecie w rozumie bottera, bo pewnie sam nim jest. Jakis czas temu moj znajomy znalazl buga, bo to byl bug. Na DC assasin ciagnal po 350+ i nie dalo sie go dednac. Zlozyl pare raportow ale dostal bana xD potem jakos sie pokapowali i go odbanowali, ale zadnej nagrody nie dostal. :D

Mamo, opowiedz jeszcze jakąś ciekawą bajkę.

Emlo666
19-12-2008, 23:24
Chciales byc fajny? -.-
To sie zdarzylo naprawde, ale ty masz wlasny swiat, wlasne kretki, nieprzeszkadzam ci malowac...

Bordo
22-12-2008, 01:17
I tak jest pełno miejsc w których takich potworów nie ma, więc póki nie powstaną skrypty na obejście tego to botterzy się przeniosą na inne expowiska, już się o nich nie bójcie - jak będą chcieli bocić, to będą to robić nawet na bugach przy dp w Ab'Dendriel.

--Cienius--
22-12-2008, 09:31
Ten rzulf to jest training monk wcale nie bije po 200 -.-

urlich_pl
22-12-2008, 12:00
To jest właśnie - a nie +

Widać dla niektórych + :P

Leon'ek
22-12-2008, 23:13
Jakby nie mogli zrobić żółwia który by bił tyle co normalny ale HP np. 10,000 i się leczy ? Występował by w grupie i bott by go lał a grupa botta ?
Jeszcze na coś wpedne to napisze :D

Aroonia
23-12-2008, 00:05
Jakby nie mogli zrobić żółwia który by bił tyle co normalny ale HP np. 10,000 i się leczy ? Występował by w grupie i bott by go lał a grupa botta ?

A jak to się ma do uczciwych graczy? Idzie sobie taki niskopoziomowy mag, atakuje niczym specjalnie nie wyróżniającego się żółwia, a tu nagle zza winkla pojawia się wsparcie dla gada, mag zostaje okrążony i bezradnie ginie. Fail.

Jeszcze na coś wpedne to napisze :D

Lepiej nie...

pan12n
23-12-2008, 22:30
Moim zdaniem jest to dobry sposób na botterów, ale nie za dobry dla graczy....
Podam np przykład:
Jeśli pójdzie sobie 20 lvl expa i nie będzie wiedział co to za potworek zaraz będzie chciał go zabić... a gdy ten potworek jeb**e mu za to 200 lub ponad to może go nawet na hita zdjąć więc troszke to nie znajleprzy pomysł Cip`ów.:):)

Inferno3031
23-12-2008, 23:25
Według mnie i jak widzę paru powyższych postów pomysł zbyt banalny żeby był skuteczny... Niektóre boty nawet nie będą potrzebowały zmian aby to obejść, a w innych wystarczy zmiana algorytmu. Poza tym cała idea bardziej uderza w niewinnych graczy niż w botterów. Do pozytywnych stron napewno można zaliczyć fakt, że jest to kolejny krok w walce z oszustami ;)

Btw. Naszła mnie dziwna myśl... czy to czasem nie jest po prostu system takich jakby "pomniejszych bossów" zamiast walki z botami? xD Bo ta teoria wydaje się równie prawdopodobna :P

Nari
23-12-2008, 23:41
Kieydś było ułatwienie dla wszystkich (hotkeye) a teraz jest takie utrudnienie ; ).

G17
24-12-2008, 09:49
jak expisz bez bota to ustawiasz w nim zeby pokazywalo ile mob ma hp
jak bedzie mial 205005k to nie atakuj

a sie nie da go trapnac parcelami?

szkoda ze na dwarfach tego nie ma

pan12n
24-12-2008, 14:23
A móglłbyś jeszcze powiedzieć jak to ustawić ? z góry thx:):)

Arkazann
30-12-2008, 13:47
@up
W tibii auto jest opcja, że ci pokazuje ile dany potworek ma hp.

@topic
Bezsensowny zupełnie pomysł. Jeżeli nie będą mogli bocić na żółwiach przeniosą się w inne miejsce. Małpy, tomby, scaraby, helheim, dragi ... wszystko w zasadzie co można ubić bez większego waste nadaje się do botowania.
Normalni gracze bez grania na botach nie chodzą na żółwie po 15h dziennie, wolą bić tomby czy dragi.
Tak więc kto ucierpi? Idziesz na dragi a tam 120ek boci już 6h.
Wezwać GM'a na światach nonpvp graniczy z cudem ostatnio.
Tak więc ból tylko dla uczciwych graczy którym kurczą się respy przez boterów.

Moim zdaniem rozwiązanie jest bardzo proste, wręcz banalne. W wielu grach wprowadzili metode raportowania przez nagrywanie filmików. Jeżeli raport nie polegałby na pisaniu raportu, tylko na nagraniu przez 1 min. twojego ekranu jak latasz za boterem albo stoisz na jego waypoincie i on wariuje powinni gm'owie oglądać takie filmiki i na tego podstawie banować ludzi.
Albo jeszcze prostszy, niech po prostu Gm'owie zaczną czytać raporty i na nie odpowiadać a nie opier**** się całe dnie. I jakby za botowanie dawali kary po 100 dni ban to 50% mniej by było boterów.

RextoN
30-12-2008, 13:59
Albo jakby zrobili support online.
Wchodzisz na tibia.coem czekasz.
Gadasz z GMem online, mówisz mu server i miejsce .
On się tam pojawia gada z nim albo za nim chodzi i banuje :)

pasiek
30-12-2008, 18:02
Dobry pomysł i nie koniecznie nie beda mówić że ich anty-bot zabił bo kto chodzi na banucie i żółwiach z np.15lvl na -1,-2,-3... pozatym ten zółw chodzi baardzo wolno więc nie wiem w czym problem tkwi:D

Kurczakos
30-12-2008, 18:05
Dwa dni po wprowadzeniu tego były już skrypty do botów które omijają antyboty.

SoldierMoro
30-12-2008, 18:41
@up
W tibii auto jest opcja, że ci pokazuje ile dany potworek ma hp.

@topic
Bezsensowny zupełnie pomysł. Jeżeli nie będą mogli bocić na żółwiach przeniosą się w inne miejsce. Małpy, tomby, scaraby, helheim, dragi ... wszystko w zasadzie co można ubić bez większego waste nadaje się do botowania.
Normalni gracze bez grania na botach nie chodzą na żółwie po 15h dziennie, wolą bić tomby czy dragi.
Tak więc kto ucierpi? Idziesz na dragi a tam 120ek boci już 6h.
Wezwać GM'a na światach nonpvp graniczy z cudem ostatnio.
Tak więc ból tylko dla uczciwych graczy którym kurczą się respy przez boterów.

Moim zdaniem rozwiązanie jest bardzo proste, wręcz banalne. W wielu grach wprowadzili metode raportowania przez nagrywanie filmików. Jeżeli raport nie polegałby na pisaniu raportu, tylko na nagraniu przez 1 min. twojego ekranu jak latasz za boterem albo stoisz na jego waypoincie i on wariuje powinni gm'owie oglądać takie filmiki i na tego podstawie banować ludzi.
Albo jeszcze prostszy, niech po prostu Gm'owie zaczną czytać raporty i na nie odpowiadać a nie opier**** się całe dnie. I jakby za botowanie dawali kary po 100 dni ban to 50% mniej by było boterów.

Na małpach i scarabach są też te anty-boty, a spróbuj sobie bocic na dragach idioto.

Explorer of Hell
30-12-2008, 22:33
Czemu wyzywasz go od idiotow?
Myslisz, ze nie da sie bocic na dragach? Mylisz sie. Ludzie stawiaja bota na Dragon Lair w Edron nawet 80msem/ed. Da sie bocic nawet PoI DLs bez wiekszych problemow. Frosty... tez zaden problem.

Bykunn
31-12-2008, 13:31
Wszystko się da bocić tak na prawdę. Kwestia levelu i dobrego ustawienia bota.
Pomysł z filmami może i byłby dobry gdyby dzień po jego wprowadzeniu nie powstało mnóstwo fake'ów stworzonych przeciwko swoim wrogom lub po prostu dla zabawy. Zbyt łatwo jest taki filmik podrobić, żeby był to dobry sposób na zwalczanie botów.
A super zółwie, małpy, lizardy i scaraby są słabym pomysłem, ale jednak pomysłem na to, żeby było lepiej więc mimo wszystko + dla Cipsoftu za starania.

Vasth
31-12-2008, 14:26
Wszystko się da bocić tak na prawdę. Kwestia levelu i dobrego ustawienia bota.
Pomysł z filmami może i byłby dobry gdyby dzień po jego wprowadzeniu nie powstało mnóstwo fake'ów stworzonych przeciwko swoim wrogom lub po prostu dla zabawy. Zbyt łatwo jest taki filmik podrobić, żeby był to dobry sposób na zwalczanie botów.
A super zółwie, małpy, lizardy i scaraby są słabym pomysłem, ale jednak pomysłem na to, żeby było lepiej więc mimo wszystko + dla Cipsoftu za starania.

+ za starania? Przeciez ich w firmie jest z 30~ i wymysleli takie gowno w niecale 5 minut.

Bykunn
31-12-2008, 14:51
No to usiądź z trzydziestoma kumplami z tibii i wymyślcie coś lepszego ok ?? Albo jeśli uważasz, że potrafisz, to zrób to sam i zaprezentuj na forum.

bakus1088
31-12-2008, 15:54
Przynajmniej widać że sie cipsoft stara a chociaz próbuje...
wg. mnei wystarczylo by gdyby GM'i Wzieli sie do roboty a nie... :/
uczciwych graczy to bardziej dotknie niz botterow

Saatis
31-12-2008, 16:05
Dwa dni po wprowadzeniu tego były już skrypty do botów które omijają antyboty.

Dla chcącego nic trudnego ...

ryba303
31-12-2008, 16:11
Przynajmniej widać że sie cipsoft stara a chociaz próbuje...
wg. mnei wystarczylo by gdyby GM'i Wzieli sie do roboty a nie... :/
uczciwych graczy to bardziej dotknie niz botterow

Z tego co wiem GM pracuje społecznie ;) więc się nie dziwie że ma to gdzieś, latanie za kimś, udowadnianie że to bot,dawanie bana po co ?? jemu i tak za to nie płacą. Zatrudnić 2 może 3 osoby, które będą zajmować się tylko ściganiem botterów. Ktoś widzi, lub też podejrzewa że bot, daje raport zjawia się ta osoba i nie daje bana tylko z miejsca usuwa konto i nie ważne czy ma on jeszcze postać na 200 lvlu, do kasacji całe konto i mogę się założyć, że szybko botterzy by znikli B) Teraz tylko pytanie po co ?? Przecież CIPki nie maja żadnych strat $$ związanych z botami więc po co wydawać pieniądze na zatrudnianie dodatkowych osób wystarczy GM który od czasu do czasu coś tam zrobi i tyle. Grałem kiedyś w D2LoD tam boty zniszczyły grę a blizzard miał to gdzieś przecież serwy i tak były darmowe.

pi0trus
31-12-2008, 17:36
CIPsoft nic nie robi bo zauważcie że 90% botuje na pacc area(może się mylę). Oni na tym jeszcze zarabiająB)

baczekk
31-12-2008, 18:44
Grałem kiedyś w D2LoD tam boty zniszczyły grę a blizzard miał to gdzieś przecież serwy i tak były darmowe.

Czy ja wiem czy Diablo jeszcze bardziej da się zniszczyć ? Taka jest prawda, jeśli chcesz być "kimś" musisz kupować pełno istów, hr'ów czy nawet fg. Im masz więcej kasy w kieszeni tym jesteś lepszy w diablo.

ryba303
31-12-2008, 19:30
Czy ja wiem czy Diablo jeszcze bardziej da się zniszczyć ? Taka jest prawda, jeśli chcesz być "kimś" musisz kupować pełno istów, hr'ów czy nawet fg. Im masz więcej kasy w kieszeni tym jesteś lepszy w diablo.

Ale skąd tyle było hr'ow czy ist'ow ? Bo ktoś puszczał bota na 24h i po tygodniu miał co tylko chciał. Dlatego boty zniszczyły tą grę przynajmniej dla mnie, choć miałem pala hammera 94lvl i nie narzekał na nic. Mam nadzieje że tu w końcu wezmą się za nich o ile im się zechcę.

Diegoholikus
03-01-2009, 14:55
Ktoś napisał że GM's się obijają, może i to prawda, ale GM nic nie wskura. Praktycznie 90% które botują mają powłączane alerty i pilnują swoich postaci, jak przyjdzie gm nie udowodni mu że on botuje. Wiem bo miałem taką sytuacje w Svar~~ na dużym Barbie Camp botował w dzień dzień 110+ ek
i cały czas pilnował chara próbowałem coś wskurać ale alerty były górą.Powinni zrobić jak naprzykład w Maple Story jest game guard.

Gollumek
03-01-2009, 15:10
Dobre rozwiązanie zrobili w runescape. Tam jest taki sposób, że jak coś długo robisz to są specjalne random eventy (przypadkowe zdarzenia). Ciekawe jakie rozwiązania dla botterów znajdą w roku 2009 ;/.

swiniaQq
03-01-2009, 15:10
. Grałem kiedyś w D2LoD tam boty zniszczyły grę a blizzard miał to gdzieś przecież serwy i tak były darmowe.
grales i nei slyszales o masowych banach po 30k cdkeyow? pozatym warden jest wlaczony od jakis 3 tygodni wiec nie polecam czitowac w dia

bakus1088
03-01-2009, 17:56
No przydałoby się zeby cipsoft zatrudnil kilka osob tylko po to zeby botterow zwalczac