zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tworzenie nowej "starej tibi"?

Medal
13-01-2009, 14:47
Kiedyś wpadłem na pomysł aby stworzyć grę RPG(w pełnym tego wyrażenia znaczeniu), z zasadami podobnymi do naszych "ulubionych" tibijskich. Ogólnie rzecz ujmując, chodzi mi oto aby stworzyć grę podobną do tibi ale tej starej i starszej :).

Osobiście zacząłem grać w tibie stosunkowo nie dawno, od wersjii 7.8, i nie bardzo wiem jak to było dawniej. Jednak liczę, na to, że są na forum osoby, które przybliżą mi tamte realia.

Czy uważacie, że to dobry pomysł? Czy mam przysłowiowo "umrzyć" (http://umrzyj.pl)?

Ps.
Uprzedzając wasze pytania:

Tak umiem programować w C++, co prawda, jeszcze nie ukończyłem żadnego konkretnego projektu ale mam pewne doświadczenie z tworzeniem gier 2D.

Kashek
13-01-2009, 15:09
Mogę w to wejść (czyt: to mogłoby się udać ;)), jednakże Tibia nie musi być stara, a ludzie muszą być starzy. Powinna być zasada, że każdy, kto zachowuje się nie po RPGowemu w miejscach publicznych, czy na publicznych czatach (typu trade) dostaje bana.

Medal
13-01-2009, 15:19
@up
Tibia też musi być stara. Dam prosty przykład obrazujący, dlaczego tak myślę.
Ile teraz znajdujesz screenów z jakimiś eventami RPG i ludźmi, którzy się w to bawią? Teraz widać na screenach jedynie "You advanced to...". A kiedyś? Wystarczy poszukać na geocities.com starych stron o Tibi i sami zobaczycie.

Vil
13-01-2009, 15:59
Pomysl nie nowy, wiele ekip do tego podchodzilo i jak na razie nikomu sie to na duza skale nie udalo. Chyba ze chcecie normalna tibie z sila narzuconym klimatem rpg.

Medal
13-01-2009, 16:08
@up
Nie będzie taka normalna (bo stylizowana na tą starą 6.4, zostałem zainspirowany screenami :D). A klimat RPG nie będzie narzucany na siłę, przecież wiadomo, że nie da rady ciągle pilnować każdego. Jednak takie typowe niechlujne wypowiedzi były by tępione.

I przede wszystkim gra nie polegałaby na ciągłym zdobywaniu doświadczenia, tylko na złożonych questach.

Charin
13-01-2009, 16:17
Jak dla mnie to jest to super pomysł. Życzę szczęścia. I będę 1 beta testerem jeśli ci się uda. Powodzenia!

shoq
13-01-2009, 16:24
Zamierzasz stworzyć starą Tibię, czy coś nowego stylizowanego na tamten stary klimat? Trochę to dziwne, że próbujesz przywrócić w jakiś sposób klimat, którego nie znasz, skoro grasz od 7.8.

Kashek
13-01-2009, 16:28
@Up
Polacy walczyli o niepodległość, mimo że większość z nich nawet jej nie zaznała.

Medal
13-01-2009, 16:30
@shoq
Dlatego piszę na forum. Szukam ludzi, których w razie co będę mógł zapytać jak "coś" wyglądało kiedyś :). Poza tym nazbierałem dużo screenów ze starej Tibi ;p.

shoq
13-01-2009, 16:41
Ponawiam pytanie. Stara Tibia czy coś na jej kształt? Czy będziesz wykorzystywał stare grafiki i robił tak, żeby to przypominało Tibię, czy coś podobnego, ale własnego?

Medal
13-01-2009, 17:42
@shoq
Hmm... Prawdopodobnie zrobiłbym coś takiego, że użyłbym własnych grafik jednak podobnych do tych z tej starej Tibii. Aby to jakoś estetycznie wyglądało. Mechanika gry również byłaby bardzo zbliżona.

Vil
13-01-2009, 17:47
poszukajcie sobie cos na temat serwera TLL ( The Lost Lands ). Ponoc ostatnio mieli go znowu uruchomic, a wygladalo to calkiem niezle.

irwin546x2
13-01-2009, 18:30
Był taki projekt: Altaron (pacz, hunted.pl). Projekt padł, poza Scoblem i Optymisticem, z teamu nikt się nie odzywa, a niusy ograniczają się do pokazywania zdjęć członków teamu (żebyśmy mieli mniejsze problemy z identyfikacją zadźganych zwłok), bannerów i filmików prezentujących logowanie sprzed roku, ew. 2-3 (toto, jeszcze ma BETĘ pulpit).

Mogę pomóc jakoś, jeśli priorytetem będzie klimat i zadania ;).

Piotrekluzak
13-01-2009, 18:36
dobr pomysł ale to oczywiście będzie po polsku^^ po ang. też dobrze ale ojczysty język zawsze łatwiejszy:evul:

shoq
13-01-2009, 18:38
Chętnie pomogę, ale moje c++ jest mało zaawansowane (tryb tekstowy only). A co do samego stylu gry, proponuję zrobić exp za potwory, ale tak niski, żeby nie opłacało się expić, gdy można dostać dużo wyższy exp za questy.

Charin
13-01-2009, 19:10
@up
I popieram. Najważniejsze są questy. I ja myślę iż powinieneś użyć nowych grafik. Albo przynajmniej tych myków jak np. górki na trawie. Potów. Itp. Ew. dodać nowe questy. Ja niestety się na c++ nie znam, ale zawszę w sprawach historii, questów itp. jestem do usług. Jako estetyk też. A może własne outy? To by było ciekawe. I myślę że jest tutaj głeboka nadzieja. A np selekcja? Gemowie aktywnie dużo czasu? (przecież dużo mniej ludzi). Czekam na odpowiedź.

@Medal
Jak coś to pisz na gg. Nr wysyłam ci na pw.

Kashek
13-01-2009, 19:13
Może skoro te kilka osób już się tym zainteresowało, zrobimy takie małe forum na ten temat?

W razie czego ja się do tego zobowiązuję.

X-Zero
13-01-2009, 19:20
Jak zrobicie zarąbisty klimat i chujową grafikę to i tak to będzie zjebane, więc ja Wam radzę zrobić ( ew. wykorzystać z Tibii ) nową grafikę ( jak już macie coś takiego robić... ). No chyba że to ma być pseudo-ots* na tibie 5-7.x -.^

* - tj. gra typu Zezenia, na którą 90% przeciętnych ludzi aka debilów, mówi ots -.-"

Charin
13-01-2009, 19:25
Ja popieram forum. Byle prywatne. Ale do tego trzeba mieć min. 20 osób. Ale zaraz! Ja mam forum! Mam idealne do tego forum na niezależnej witrynie(no, prawie) zainteresowani proszę pisać na PW plz.

Kashek
13-01-2009, 19:40
Hm, ale mam nadzieję, że ta niezależna witryna to nie mojeforum.net, pun.pl, fora.pl i etc.
Poza tym, mam nadzieję również, że nie będziesz adminem, tylko adminem zostanie ten, którego wybierzemy, hm?

@Edit
Ah, jeśli chodzi o mój wkład - mogę pisać genezy, zająć się oprawą graficzną zarówno forum jak i gry (nie licząc spritów, bo tu szczerze mówiąc zazwyczaj leżę) oraz mapowaniem (doświadczenie ~~4letnie).

Jeśli forum Charina z jakiegoś powodu nie wypali, mam już gotowe zapasowe.

Bluray
13-01-2009, 19:58
Też popieram taki projekt. No i jestem za forum, mogę też podjąć się budowy strony.

Charin
13-01-2009, 20:07
@Kashek666
Ale jak coś, to pokaż mi ew. te fora. Sam widzisz, jak tamto wygląda.

Wielkimanitu
13-01-2009, 20:09
Pomysl nie nowy, wiele ekip do tego podchodzilo i jak na razie nikomu sie to na duza skale nie udalo. Chyba ze chcecie normalna tibie z sila narzuconym klimatem rpg.

Jeśli klimacenie byłoby narzucane siłą, a tak jest na większości polskich shardów Ultimy Online (tj. karanie np. za game talk) to myślę, że w krótkim czasie wytworzyłaby się w tibijskiej społeczności niemała grupa, która by RPG z radością odgrywała (która to grupa notabene już teraz istnieje). Taki zamysł pojawił się na tibiopeelowskim Altaronie - niestety nie wypalił.

Co do tematu: chyba każdy wie, że "gry" rodzące się na forach internetowych, pośród nieznanych sobie ludzki, umierają jeszcze przed poczęciem; czasami następuje poronienie - leniwi programiści udostępniają grafiki, skrypty z umarłego projektu. Stricte grywalnej, nawet amatorskiej gry chyba nikt w taki sposób nie zrobił. Co nie znaczy, że pomysł nie jest wart zainteresowania. Obecnie na scenie tibijskiej (bo chyba na niej Wasz przyszły team ma się opierać) istnieją jedynie dwa warte uwagi projekty RPG: torgowy CoTM (nie mam zdania na jego temat, aczkolwiek jeżeli powstanie, to pewnie za grubo ponad rok, więc nie warto zaprzątać sobie nim teraz głowy) oraz wspomniany już Altaron (dead).
I to jest przesłanie tego posta - zamiast zajmować się kodowaniem gry od zera, warto sięgnąć po jakże znienawidzone na tym forum trzy literki...

Xantro
13-01-2009, 20:26
@up:
Wyjątek : Mount & Blade
@topic:
Ja bym był za "narzucaniem" siłą. Albo sie dostosowujesz i to kochasz albo nie grasz i nie nawidzisz.

Kashek
13-01-2009, 20:28
@Up
Popieram, z całego serca.
Demokracja jednak panuje, mimo że to najgorszy z możliwych systemów..

Bluray
13-01-2009, 20:33
Też jestem za narzucaniem siłą.

Charin
13-01-2009, 21:03
I ja!

A tak w ogóle to mam misterny plan zostać 1 GM-em. Ban każdemu kto łamie zasady! HAIL!

I tak w ogóle "Demokracja jednak panuje, mimo że to najgorszy z możliwych systemów.." Parafraza do cytatu Churchilla? Najlepszym z WPROWADZONYCH. Najlepszym jest socjalizm.

Medal
13-01-2009, 21:41
Koledzy nie rozpędzajcie się. Gra nawet nie jest jeszcze na etapie projektowania ;). Jak już mówiłem mój projekt (o ile powstanie), będzie napisany całkowicie od podstaw, czyli nic w stylu Alatron czy COTM. Jak widzę, zainteresowanie projektem jest, więc chyba zacznę coś kreślić :).

Na dziś tyle mam do powiedzenia. Jutro ciężki dzień, nie długo trzeba iść spać :D.

PS.
Liczcie się z tym, że tworzenie takiego projektu zajmie sporo czasu i wymaga dużego zaparcia(bez skojarzeń proszę!).

PS2.
Dlaczego mówicie o mnie w liczbie mnogiej skoro (przynajmniej na razie) jestem sam? :)

X-Zero
13-01-2009, 22:34
PS2.
Dlaczego mówicie o mnie w liczbie mnogiej skoro (przynajmniej na razie) jestem sam? :)
Bo oni już się uznają za team...

@down:
Zezenia też jest inna, a i tak większość debili uznaje ją za OTS ;o

Medal
14-01-2009, 15:18
Na 100% nie będzie to (tu wstaw 3 litery, za która dostajesz bana na tym forum). Dlaczego? A no, bo chce zrobić sporo rzeczy inaczej również w kliencie.

W sumie to jakby zebrać duży team to mogłoby się udać. Jednak trzeba pamiętać, że taki projekt to mnóstwo pracy i nauki, a efekty byłyby widoczne może po paru miesiącach.

@edit
Tak ale Zezenia ma interfejs pożyczony od nowej Tibi. Mi osobiście bardziej podoba się ten starszy (z tibi 6.4 w dół) , ten nowy wygląda zbyt "surowo".

Rhon
14-01-2009, 16:17
Projekt jak najbardziej warty uwagi, lecz stworzenie takiej gry to nie jest hop-siup i jest gotowe. Cipsoft zanim stworzył taką Tibię 6.4 o której mówisz zajeło im to pare lat. Oczywiście teraz mamy nowsza technologie, oraz lepsze warunki dlatego stworzenie takiej gry jest łatwiejsze i przyjemniejsze, lecz tworzenie takiego projektu solo, bez ekipy to jak z motyka na słońce. Musi byc doświadczony team i przede wszystkim chęci do tworzenia oraz osoby testujące. Z całego serca życzę Ci znalazienia ekipy i stworzenia gry jak była Tibia :) Good luck!

shoq
14-01-2009, 16:35
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wysłał mi na pw adres tego forum. Najlepiej obydwu.

I chyba nie macie na myśli "narzucania klimatu" w sensie że będą chodzić gm i sprawdzać czy ludzie "klimacą"? ;p Moim zdaniem powinno być tak, żęby gra sama narzucała klimat, tzn. idziesz w zimne miejsce - musisz mieć cieplejsze ubranie. Idziesz na pustynię - jeśli nie wypijesz czegoś co jakiś czas, obraz zaczyna ci się zamazywać itp. Tak sobie wyobrażam wymuszanie klimatu - przez realistykę.

Rhon
14-01-2009, 16:39
Zgadam sie z shoqu, w takiej grze możnaby zrobic odźwierciedlenie rzeczywistości np. coś takiego jak ścinanie drzew, wyrabianie przedmiotów, np. jak wspomniał idziesz przez pustynie to co jakiś czas musisz napić sie wody i miec np. jakiś recznik nasaczony woda zeby nie miec udrazu inaczej np. hp ci ucieka i takie różne tam, poza tym skoro zrobisz własnego klienta, to nci nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego rzeczy, których nie ma na rl tak jak realizm itd.

Medal
14-01-2009, 16:41
@shoq
Z pewnością mile byłoby to widziane w grze :). Poza tym wymuszanie klimatu samo by psuło klimat. Przykład:

gracz_a: Idziemy na te zachodzące wzgórza, kolego woju?
gracz_b: Chętnie bym tam sprawdził te tereny! ...i ocenił siłę mego miecza!
gracz_a: No to idziemy dzielny woju!
naab: powie mi ktos jak siem expi w tej grze?
gracz_a: Spadaj noobie!
GM: Proszę stosować się do klimatu RPG!
naab: stosujem siem ale niech ktos mi powi jak sie expi
GM: Proszę stosować się do klimatu RPG! Bo zagrożę banem!
naab: ale ja sie chcem dowiedziec tylko siem expi
GM: Naab has ben banished.

Ale od tego etapu dzielą mnie lata pracy :).

Charin
14-01-2009, 16:57
Taaak. Ale taki realizm jak zamazywanie obrazu, to już mnóstwo pracy(ogólnie). Początkowo radzę zacząć od tego że sukcesywnie będzie spadać HP. W ogóle to przestańmy gadać o teorii! Jak zaczniemy programować (o i le mogę użyć słowa z końcówką "-my") to możemy zacząć o takich sprawach myśleć. Najważniejsza rzecz póki co to forum. Dostaniemy linki, wymienimy się numerami gg itp. Tyle póki co.

Rhon
14-01-2009, 17:04
A więc tak, ja mogę pomóc w pisaniu kodu, mam słabe doświadczenie, lecz kiedys próbowałem napisac "swoją" Tibię w single player i nawet kilka rzeczy udało sie skucesywnie wykonac. Jednak z MMO jest to trudniejsza rzecz, obecnie ucze się winsock do tworzenia aplikacji siecoiwych, więc jakby co to moge wam pomóc w programowaniu :P I właśnie podajcie link do tego forum żeby sie zgadać czy coś.

shoq
14-01-2009, 17:09
Ja już zacząłem uczyć się obiektowego ;p

Wielkimanitu
14-01-2009, 17:12
I chyba nie macie na myśli "narzucania klimatu" w sensie że będą chodzić gm i sprawdzać czy ludzie "klimacą"?

Czemu nie? Ideałem w tym aspekcie są RPG shardy Ultimy Online. Klimacenie właściwie nakazane nie jest - jedynym wymogiem jest zakaz GT. A za sukcesywną grę RPG są przyznawane PD'ki, itemki itp. Tak powinno być też tu.

Z pewnością mile byłoby to widziane w grze :). Poza tym wymuszanie klimatu samo by psuło klimat. Przykład:

GM na tym przykładzie zachował się prawidłowo. Zbanował gracza który nie stosuje się do reguł i specyfiki świata i serwera, notorycznie popełnia błędy ortograficzne, game talkuje. Za takie coś w tej Waszej "grze" powinien być ban. Raz jeszcze powtarzam: wbijcie na jakikolwiek shard RPG UO i zobaczycie o czym mówię.

Medal
14-01-2009, 17:44
Wszyscy, którzy są chętni do pracy zapraszam na forum: http://rhepheghe.feen.pl .

Nie przejmujcie się nazwą, wpisałem cokolwiek.

Nyksus
14-01-2009, 19:00
Zapowiada się ciekawie...

Cygan Slejter
14-01-2009, 19:13
Nie uda sie to bo starą tibie tworzyli ludzie :)

Charin
14-01-2009, 22:10
Nie uda sie to bo starą tibie tworzyli ludzie :)

Nie no, jestem chyba za głupi, bo nie mogę znaleźć tu żadnego sensu, ani aluzji.

Cacuss
14-01-2009, 22:31
To może jednak łatwiej i szybciej było by przerobić jakiegoś ots'a, żeby był jak stary tibijski. Tak to trochę bez sensu moim zdaniem.

Żeby ta gra miała klimat, i przede wszystkim mieli grać tylko porządni ludzie to musi mieć starą grafikę, trochę do dupy jakby to niektórzy określili. Wtedy żadne dziecio-grafy w to ciąć nie będą, a zostaną tylko sami prawdziwi rpgowcy.

Dziękuje.

@Down: Ja tego nie tworze, więc się nie zastanawiałem ilu ludzi by w to grało.

KalasantyX
14-01-2009, 23:25
Nie no, jestem chyba za głupi, bo nie mogę znaleźć tu żadnego sensu, ani aluzji.
;Ubierz prawy bucik na prawą nóżkę i lewy bucik na lewą nóżkę i usiądź.
Chodziło, że to gracze/ludzie tworzyli ten stary klimat (poniekąd nie jest to prawda całkowita według mnie)

@up
Prawdziwi er... pe?... gowcy?
Takie małe pytanie, jak myślisz, ilu graczy by grało w to co byście stworzyli? >= ]
Żeby nie było, że jestem na nie, to jestem na tak; mógłbym pomóc... o ttaakk >= ]!

shoq
15-01-2009, 07:13
Jeśli uda się to stwrorzyć, to będzie pewnie lepsze od pierwszej tibii, a więc startuje z lepszej pozycji niż tibia, która stałą się bardzo popularną grą.

Medal
15-01-2009, 14:52
@up
Tak ale wtedy nie było takiej konkurencji jak teraz :p.

maxen13
17-01-2009, 08:15
Pomysł fajny.Nawet bardzo fajny. Z tym OTS'em to nie wiem. Wolał bym świeży projekt. Moje zastrzeżenie to żeby ludzie którzy chcieli grac na takim czymś pisali PODANIA. Chyba wiecie jakie. Historia postaci, czym będzie się zajmowała itd. Przykład: Serwer priv WoW'a który jedyny uważam za dobry. Może trochę rzeczy nie działa ale klimat jest super. Żadnych noobów itp.

X-Zero
17-01-2009, 11:45
Ja tam proponuję po prostu dobrą pracę GM'ów... Co do tych pytań to ewentualnie na sam początek takie minimalne podanie ( nie jakieś tam uber historie, po prostu kilka słów o postaci ).

Vil
17-01-2009, 15:54
Moje zastrzeżenie to żeby ludzie którzy chcieli grac na takim czymś pisali PODANIA.

jesli myslicie na powaznie o serwerze rpgowym, podania to podstawa i bez tego nie ma nawet sensu zaczynac.

Wielkimanitu
17-01-2009, 23:38
No i klops. Pisałem już w tym temacie, ale powtórzę apel jeszcze raz.

NIE UDA WAM SIĘ ZROBIĆ GRY!

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!". I oczywiście znajduje mnóstwo poklasku wśród naiwnych userów (chociaż sama idea jest jak najbardziej słuszna). Nie macie ŻADNEGO zaplecza czy to technicznego, czy to fabularnego. Ot, po prostu zachcianka Medala. Było już parę podobnych pomysłów na forum, np. Gate Online, który to oczywiście upadł (mimo stworzenia alfy, edytora map, mnóstwa grafik, scneariusza itp.).

Na 100% nie będzie to (tu wstaw 3 litery, za która dostajesz bana na tym forum). Dlaczego? A no, bo chce zrobić sporo rzeczy inaczej również w kliencie.

Jeśli możliwości trzyliterowej Tibii Ci nie odpowiadają, to jest mnóstwo innych, łatwych do modyfikowania gier. Krócej wyjdzie nauczenie się od podstaw skryptowania w UO i dołączenie do istniejących teamów (lub tworzenie własnego shardu) niż robienie tej Waszej gry, której ekipa i tak rozpadnie się po paru tygodniach (już teraz temat ucichł).

W sumie to jakby zebrać duży team to mogłoby się udać.

Pewnie tak. Ale nie przez forum internetowe.

Kashek
18-01-2009, 00:33
@Up

Porównaj:

Teoria i praktyka.

Najpierw się myśli nad tym, potem się to realizuje ;*

maxen13
18-01-2009, 08:40

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!".

.

Uda im się... Ale to zajmie jakieś 5 lat

Frezko
18-01-2009, 09:59

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!". I oczywiście znajduje mnóstwo poklasku wśród naiwnych userów (chociaż sama idea jest jak najbardziej słuszna). Nie macie ŻADNEGO zaplecza czy to technicznego, czy to fabularnego. Ot, po prostu zachcianka Medala. Było już parę podobnych pomysłów na forum, np. Gate Online, który to oczywiście upadł (mimo stworzenia alfy, edytora map, mnóstwa grafik, scneariusza itp.).

Tibie stworzyło 4 osoby im się udało to czemu tu miało by się nie udac

Topic
Jeśli chcecie naprawdę stworzyc coś dobrego to musicie zrobic całkiem inną grę niż tibia z zupełnie nowym podejściem ponieważ tibia się już nudzi a gra będzie miała podejście takie jak Zezenia polecam zrobic strasznie dużo questów ponieważ to właśnie questy są najciekawszą częścią gry i interesującą fabułę która zachęci do gry

Bluray
19-01-2009, 12:12
(już teraz temat ucichł).

Bo projekt ma własne forum.

Charin
19-01-2009, 13:32
@up
To raz.

Nie wszystko musimy robić od zera i sami. To dwa.

A po 3. Niepotrzebne nam posty w stylu "I tak się wam nie uda".

@All.
Coś to nasze forum się sypie. Dalej proponuję moje. Jak coś to link podam tylko na pw.

Medal
20-01-2009, 15:16

Jeśli możliwości trzyliterowej Tibii Ci nie odpowiadają, to jest mnóstwo innych, łatwych do modyfikowania gier. Krócej wyjdzie nauczenie się od podstaw skryptowania w UO i dołączenie do istniejących teamów (lub tworzenie własnego shardu) niż robienie tej Waszej gry, której ekipa i tak rozpadnie się po paru tygodniach (już teraz temat ucichł).

Pewnie tak. Ale nie przez forum internetowe.

Po pierwsze kiedy napisałem, że chcę stworzyć grę? Pytałem tylko o pomysł! Potem napisałem, że może zacznę coś projektować czyli tworzyć wyżej wymienione przez ciebie rzeczy ...

Błagam czytaj ze zrozumieniem.

Projekt na pewno nie ruszy dopóki nie nauczę się kilku rzeczy. Bo wyglądało by tak jak ktoś, kto ledwo co umie chodzić, chce startować w maratonie :)

Zastanawiam się też nad innym rozwiązaniem. Przerobić nieco YATC i silnik O*S, i zrobić z tego własną grę.

Charin
21-01-2009, 12:44
No, no, no. Wiesz Medal, że nawet mi zaczynają się grafiki rysować? Zapytam się przy okazji Speeda i jemu podobnym o kilka ich outfitów.

Krizz
03-02-2009, 12:12
Był kiedyś rp-online... :P

Zamne
03-02-2009, 12:41
jak se chcecie questow to zrobcie desert questa. Pełnego, nie uzbierać team, polożyć śmieci i już, hepi i spuszczanie sie na monitor.

Krizz
10-02-2009, 12:56
Odpowie ktoś? Myślę, że trochę szkoda dać tematowi spaść na dalsze strony. Podzielcie się chociaż opiniami :P

Charin
10-02-2009, 14:30
Post do kasacji

shoq
10-02-2009, 15:16
Nie ma i nie będzie. Dlaczego?
Zobacz sobie sockety, to ci się odechce
Tak więc każdy, kto ma chociaż nikłe pojęcie o tym, czym są sockety, niech sobie trochę o nich poszuka. Tym, którzy nie mają pojęcia, czym są owe zagadkowe sockety, powiem tylko, że są one cholernie trudne do zaprogramowania.
EOT.

qwertyxxx
16-01-2011, 12:09
Projekt starej-nowej tibi w pełni po polsku jest i za niedługo wystartuje. Mowa o legendarnym bo chyba można go tak nazwać Altaronie!
Zapraszam na stronie www.altaron.pl i zabrania udziału w TS!

SoulHunter
24-01-2011, 10:57
Przejrzałem stronkę projektu. W założeniu pomysł jest niezły - NAPRAWDĘ NIEZŁY. Jest tylko jedno ale... już wielu było takich, którzy próbowali "wskrzeszać" stare RPG - nie tylko MMO. i zazwyczaj kończyło się klęską :)
Przykład: w Guild Wars był swego czasu serwer nazywany "klimatycznym" (nie wiem czy to oficjalna nazwa) - odgrywanie roli, wczuwanie się w klimat, nawet próby stylizacji języka.
Miało to swoje dobre strony, nawet mimochodem - np. wyeliminowanie żebractwa (żadnego "1000k gold pliz" itp).

Ale z tego co wiem pomysł albo już padł albo właśnie pada. Powód?
Młodsi gracze nie posmakowali starego klimatu więc maja go w poważaniu - często wolą po prostu robić na zwykłym serwerze albo zwyczajnie tłuc levele niż bawić się w odgrywanie roli.
A starsi gracze... cóż dorastają, pracują, mają rodziny i zwyczajnie wykruszają się z braku czasu.

Niemniej życzę powodzenia i trzymam kciuki... i duże palce u nóg też :)

janek@
26-01-2011, 12:07
Precz z górnikami.

SoulHunter
27-01-2011, 15:05
Precz z górnikami.

Sorry... ale co to ma do rzeczy. Sugerujesz, że tylko górnicy nie mają czasu na grę, czy może po prostu wpisałeś cokolwiek, gdzie popadło.

qwertyxxx
28-01-2011, 15:18
Mogę zapewnić, że w Altaronie będziemy robić wszytko by wyeliminować "graczy-neo". Sami Mistrzowie Gry, jak i gracze założyli, że wszytko co będzie psuło klimat będzie "usuwane" w taki czy inny sposób. Co do powodzenia projektu, samo to, że jest tworzony od kilku (5?) lat, oraz robią go ludzie, którzy znają się na rzeczy, i to, że tak wielu jeszcze na niego czeka świadczy o tym, że nie jest to byle co. Swoją drogą sam bosal (właściciel hunted.pl i tibiawiki) jest sponsorem serwera i forum. A Ci, którzy raz zobaczą wykończenie i wygląd mapy, oraz dopracowane do każdego szczególiku wypowiedzi NPC, jak i całej fabuły już nigdy nie wrócą do Tibi!

Acha, i Janek co złego w tym, że "odkopuje" stary temat?
Założę się, że dużo ludzi słyszało o Altaronie, i z chęcią zobaczą jak to wszytko się potoczyło :).

SoulHunter
31-01-2011, 14:06
Mogę zapewnić, że w Altaronie będziemy robić wszytko by wyeliminować "graczy-neo". Sami Mistrzowie Gry, jak i gracze założyli, że wszytko co będzie psuło klimat będzie "usuwane" w taki czy inny sposób. Co do powodzenia projektu, samo to, że jest tworzony od kilku (5?) lat, oraz robią go ludzie, którzy znają się na rzeczy, i to, że tak wielu jeszcze na niego czeka świadczy o tym, że nie jest to byle co. Swoją drogą sam bosal (właściciel hunted.pl i tibiawiki) jest sponsorem serwera i forum. A Ci, którzy raz zobaczą wykończenie i wygląd mapy, oraz dopracowane do każdego szczególiku wypowiedzi NPC, jak i całej fabuły już nigdy nie wrócą do Tibi!

Acha, i Janek co złego w tym, że "odkopuje" stary temat?
Założę się, że dużo ludzi słyszało o Altaronie, i z chęcią zobaczą jak to wszytko się potoczyło :).

qwertyxxx wydajesz się bardzo pewny swego :)
Powiem Ci, że mocno Ci życzę, żebyś miał rację. Ale tak czy siak 70% graczy w Tibię to ludzie młodzi - myślisz, że chętnych do gry na tym serwerze zbierze się tylu e będzie to opłacalne???

Większe projekty upadały już z powodu zwykłego braku zainteresowania, że wspomnę choćby tylko Richard Garriott's Tabula Rasa - gra MMO stworzona przez twórców Ultimy Online. A mimo to padła po pół roku, bo była zbyt skomplikowana dla większości.
A wielu chce po prostu sobie expić, nabijać skille i zdobywać nowe przedmioty, żeby chwalić się przed kumplami.

A co do samego projektu - powiem Ci, że trzymam kciuki. Oglądałem stronkę i muszę powiedzieć, że jako gość co na starych singlowych cRPG-ach zęby zjadł muszę pochylić czoło przed klimatem jaki stworzyliście,

souldare
01-02-2011, 10:48
Zagralbym sobie na takim otsie ale jak juz zaczolem skillowac na rl to dupa zbita