zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Stary Desert Quest

Ferne_17
17-01-2009, 12:10
Wspomniałem o starym Desert Quescie więc postaram się napisać jak on wyglądał kiedyś

Dawno temu w Tibii Desert Quest wyglądał inaczej. Dzisiaj już każdy wie co jest potrzebne do wykonania questu :Knight-Sword, Druid-Apple, Palladyn-X-Bow i Sorcerer-SpellBook. Ludzie błądząc po pustyni musieli się dowiedzieć co dana profesja będzie potrzebowała. Na Tibian Earth możemy zobaczyć, że na poziomie -2 znajdują sie 4 dziwne pomieszczenia. Do pomieszczenia z statuetkami rycerzy szedł knight. Musiał on zabić 3 Orki Berserkery oraz dowiedzieć się z tabliczki co mu będzie potrzebne do wykonania questu. Druid szedł do pomieszczenia pełnego zieleni. Niestety nie wiem jakie potowry zamieszkują to miejsce. Palladyn szedł do pomieszczenia z czterema filarami, musiał zabić 3 Minotaury Archery. Sorcerer szedł do pomieszczenia z fire fieldami,enegry fieladami i poison fieldami. Musiał on zabić 3 fire devile.

Co będzie nam potrzebne:
2x Roll (2 bułki, możemy kupić od Maryzy w Kazordoon),
500 gp,
Flour (mąka)
Dough(ciasto)
Rose (róża, obojętnie jaki kolor)
Cherry(wiśnia)

No to zaczynamy:

Quest powinno się zaczynać od miejsca w którym przebywa Netlios.
Idziemy na południe i szukamy ciała zabitego Morrika. W jego ciele znajdujemy pamiętnik, w którym opisuje swoja historię. Pisze, że klucz do biblioteki dostał od człowieka w czerownych butach i niebieskiej koszulce. Tym tajemniczym człowiekiem jest sam Netlios. Gdy prosimy go o klucz albo informacje dotyczące biblioteki odpisuje nam, że nie umie czytać ani pisać i nie wierzy ludziom. Od niego narazie nic więcej nie wyciągniemy. Szukamy NPC Hagor'a, który znajduje sie niedaleko questa Panpipe.(idziemy tak jak na quest Panpice tylko zamiast skręcać w prawo do skrzynki idziemy na sam dół zabijając 4 Fire Devile. Z Hagorem musimy przeprowadzić rozmowę: Hi -> Morrin -> key -> yes
(jak mamy bułkę w plecaku dostajemy klucz 4022).Kluczem od Hagora otworzymy następne drzwi z kolejnym kluczem(4007 bodajże)(znajduje się on po prawej górnej stronie pustyni na piętrze -4). Tym kluczem otwieramy sekretną bibliotekę. Musimy znaleść książkę w której jest przepis na jakaś potrawę a wygląda on tak:

How to mix magical potions

Potion of regained vision
Drinking this will give you back the abilty to see for some time. It does not last too
long...
All you need is:
a roll
flour
dough
a rose
a cherry.
Put all these ingredients into a mug and heat it for 31 minutes. Speak out the words
"nalus murtu"
to finish the potion.
Now drink it. You will see again - and you will be able to read this book!
May the world become clearer!

Przynosimy Netliosowi wszystkie składniki

A następnie przeprowadzamy rozmowę:
"Hi"
"Potion of regained vision"
"Yes"
"yes"
"31"
"nalus murtu"

Dostaniemy od niego klucz do "Lost of Hall Doors",
Następnie musimy zdobyć klucz do pomieszczenia z teleportami dla profesji.
Udajemy się do biblioteki i szukamy ksiązki która zawiera informacje o 5 podróżnikach którzy zginęli na pustyni. A wygląda to tak:

anaso, 41, attacked by mother-bear, 117 days
elaeus, 39, attacked by dragon, 100 days
gadinius, 42, stepped in fire, 83 days
heso, 40, attacked by troll, 66 days
hestus, 38, drank poison, 134 days

Po zdobyciu tych informacji udajemy się na powierzchnię pustyni do NPC Adreniusa który chowa się w świątyni.

Mówimy do niego:

Hi
Netlios
yes
yes
anaso, 41, attacked by mother-bear, 117 days
elaeus, 39, attacked by dragon, 100 days
gadinius, 42, stepped in fire, 83 days
heso, 40, attacked by troll, 66 days
hestus, 38, drank poison, 134 days

Potrzebne nam będzie 500 gp.

Ten klucz otworzy nam Teleport Room koło Hall of lost Doors, jeden teleport dla każdej
profesji

I gdy już się dowiemy co nam będzie potrzebne możemy udać się drogą jaką idziemy na dzisiejszego Desert Questa.

By Ferne_17

Heatvich
17-01-2009, 12:32
@ up
Po co to komu? btw dział questy to gdzie indziej

Old_Game
17-01-2009, 23:27
@autor

nice

@up

OMg ;o Sie tyle napisał autor (przypuszczam że on) a ty dobra nieważne

Po co to komu?? PO dużo

Old_Game
17-01-2009, 23:28
srry double post ;/ net

_Ryzy_
18-01-2009, 01:48
kiedys to były questy a teraz to look na tibie.pl wejdz wyjdz i nie padnij w final roomie od pkrów ;p szkoda ze nie masz zadnych archiwalnych ss

Robin
18-01-2009, 09:00
BTW
Drut musi ubić kilka bearów. A moje pytanie, czy wciąż można wykonać tego questa ( w pełnej postaci)?

caveki
18-01-2009, 09:14
Btw
Knight - 2 zerki
Druid - 2 beary
Pally - 2 mino archere
Mag - 2 fd

Tam na tych fd kiedyś expic można było :] Resp był szybki. Fd co 3 min i dało się bić tak by trafiał nas rzadko :] A mag zazwyczaj bocony na 20lvlu miał 40mlv więc hmmy i expik fajny bo scimitary były coś warte... I z fd chyba wtedy coś jeszcze leciało xd

@up
Można i sprawia to wiele satysfakcji, a przy okazji zdobyjesz kilka kluczy dzięki, którym nie jeden pk zwiał przed gromadą hlv's.

Ferne_17
18-01-2009, 11:38
Przypuszczam, że można. Cały dzień spędziłem na desercie żeby odgadnąć co i jak ;D

Kurczakos
19-01-2009, 22:26
BTW
Drut musi ubić kilka bearów. A moje pytanie, czy wciąż można wykonać tego questa ( w pełnej postaci)?
Normalnie wykonany desert jest zrobiony w pełnej postaci. To co opisał autor to wskazówki, przecież kiedyś nie było spoilerów trzeba było rozmawiać z npc, a oni nas naprowadzali na kolejne aż w końcu trafialiśmy do finall roomu.

Charin
20-01-2009, 10:52
I dlatego tibia jest jaka jest. Zero klimatu. Jakby gracze czuli klimat, to by brali wodę na pustynię. Bo gra jest po to aby przestać przekładać życie realne do niej. Jest po to aby wczuć się w swojego alter-ego. Stać się nim. Przejść do świata wyobraźni. I przestać na chwilę zachowywać się, mówić itp. jak w życiu realnym. Bo i po co nam to? Takie rzeczy własnie mamy w normalnym życiu. W życiu spotykam tabuny idiotów, więc dlaczego w Tibi też? CipSoft leci na maksymalny zysk. Skoro tak, to niech chociaż da prywatny(płatny) server dla graczy którzy czują klimat. Chociaż tyle...

Qusq
20-01-2009, 12:33
Dobrze ,ze ktos cos takiego napisal (mi sie przyda) bo bezmyslne wykonnywanie questu nie daje satysfakcji , pomyslcie ile musiala sie meczyc pierwsza 4 graczy ( moze wcale to nie byli kinght, paladyn, druid i sorc) , moze dowiedziale sie o tym w polowie questu a co wtedy gdy jest 3 kinghtow i jeden pallek ;) prawde mowiac wcale nie wiedzialem , ze jest jeszcze mozliwosc wykonnywanie calego! questu a nie zaczynajac od polowy

Avidek
20-01-2009, 13:53
@up

Aha, czyli wykonanie CALEGO deserta za pomoca spoila juz nie bedzie bezmyslne?

Robin
20-01-2009, 14:52
I dlatego tibia jest jaka jest. Zero klimatu. Jakby gracze czuli klimat, to by brali wodę na pustynię.

Bez przesady. Klimat wróciłby gdyby cipsoft wysyłał maile z prośbą do wszystkich stron typu tibia.xx o usunięcie spoilerów ;)

I ciekawi mnie czemu cipsoft nie ingeruje jak widzi takie strony ja tibiaauto.net, tibiabot.com przecież oni mają prawo je zamknąć :confused:

Charin
20-01-2009, 15:42
Bez przesady. Klimat wróciłby gdyby cipsoft wysyłał maile z prośbą do wszystkich stron typu tibia.xx o usunięcie spoilerów ;)

I ciekawi mnie czemu cipsoft nie ingeruje jak widzi takie strony ja tibiaauto.net, tibiabot.com przecież oni mają prawo je zamknąć :confused:

WG. ciebie na jakiej prawnej podstawie? CipSoft nie ponosi na tym szkód materialnych.

Juzefek
20-01-2009, 16:13
WG. ciebie na jakiej prawnej podstawie? CipSoft nie ponosi na tym szkód materialnych.
A czytałeś regulamin tibii?

Robin
20-01-2009, 16:25

Gdyby nie ponosił to czemu za to jest ban?

Avidek
20-01-2009, 16:27
@up

Poniewaz uzywanie botow jest niezgodne z regulaminem Tibii i jest nieuczciwe w stosunku do innych graczy.

Askaral
20-01-2009, 16:43

Ale klient tibii jest zrobiony przez nich, i wszelkie jego przerobki i rozpowszechnianie sa nielegalne (cos podobnego do piractwa).

MatiCFC
20-01-2009, 21:47
Teraz spam na trade i wszystkich innych kanałach "Need team to Desert quest, im najt/sorc/drut/pall"
A tak naprawde to nawet ja niewiem, jakby sie zastanowić za co ta nagroda, z kad jestt ten room, ta nagroda, nic, tylko isc, kliknac skrzynke, i juz.

I to jest złe...

Offtop:
"pdoobn do piractwa". Zaraz ktoś walnie, że to nie kradzież, to spadne.

tralalala123
20-01-2009, 23:00
I dlatego tibia jest jaka jest. Zero klimatu. Jakby gracze czuli klimat, to by brali wodę na pustynię. Bo gra jest po to aby przestać przekładać życie realne do niej. Jest po to aby wczuć się w swojego alter-ego. Stać się nim. Przejść do świata wyobraźni. I przestać na chwilę zachowywać się, mówić itp. jak w życiu realnym. Bo i po co nam to? Takie rzeczy własnie mamy w normalnym życiu. W życiu spotykam tabuny idiotów, więc dlaczego w Tibi też? CipSoft leci na maksymalny zysk. Skoro tak, to niech chociaż da prywatny(płatny) server dla graczy którzy czują klimat. Chociaż tyle...

Dokladnie... to sie nazywa RPG czyli zabawa w odgrywanie roli.. a teraz liczy sie tylko ile wybocil swoim 40 lvl na trollach... zal.pl Ludzie zapomnieli co to jest rpg. teraz to tylko wbijanie kolejnych lvli...

Avidek
21-01-2009, 08:41
Skoro tak, to niech chociaż da prywatny(płatny) server dla graczy którzy czują klimat. Chociaż tyle...

Jest taki serwer jak Premia. Zeby sie na niego zalogowac trzeba pacc, wiec chyba mozna powiedziec ze jest platny nie?

tralalala123
21-01-2009, 14:31
Jest taki serwer jak Premia. Zeby sie na niego zalogowac trzeba pacc, wiec chyba mozna powiedziec ze jest platny nie?

on nie to mial na mysli.

Suk Suk
22-01-2009, 10:53
@autor tematu
W tym twoim spoilerze jest masa błędów. Netlios to osoba wymieniana w książkach nie npc. Pomyliłeś Nemala z Netliosem. Poza tym zdobywanie klucza do Hall of the lost Doors nie jest częścią deserta - to jest właśnie tajemnica tego miejsca, i to pomieszczenie w żaden sposób nie pomaga przy desercie. I te informacje w bibliotece też nie są jawnie podane to jest coś w rodzaju zagadki logicznej - a o tym nie wspomniałeś.Quest powinno się zaczynać u Ardeniusa nie Netliosa.

Ferne_17
25-01-2009, 14:50
Ja najpierw wykonałem tego questa a później opisałem.

Suk Suk
25-01-2009, 21:18
Co nie zmienia faktu że zrobiłeś to błędnie, ja również wykonałem tego questa już dość dawno gdy zaczynałem swoją przygodę z poznawaniem Tibijskich mitów i historii.

Vincento_Vampire
10-02-2009, 23:11
hehe muwiom o roleplajerach o wczuwaniu sie a to co napisali ma sie do desert questa jak pies do jerza :baby::baby::baby:

i nie ma czegos takiego jak stary desert quest on byl taki zawsze i bendzie mozna robic calego mozna tylko koncuwke dla takich naabz to powinni zrobic przymusowy caly X(X(X(

Wasz szczerze,
Shane

~

Deser11
22-02-2009, 15:07
hehe muwiom o roleplajerach o wczuwaniu sie a to co napisali ma sie do desert questa jak pies do jerza :baby::baby::baby:

i nie ma czegos takiego jak stary desert quest on byl taki zawsze i bendzie mozna robic calego mozna tylko koncuwke dla takich naabz to powinni zrobic przymusowy caly X(X(X(

Wasz szczerze,
Shane

~

a jak dla mnie to noob, ktory gra 2 lata w Tibie a i tak nic o niej nie wie, a do tego chce cos o niej powiedziec. Mysle, ze jesli 2 doswiadczonych graczy mowi, ze byl inny quest, a do tego sie spierają o npc w nim to na pewno byl.

A co do klimatu to Panowie, a powiedzcie mi w jakiej innej grze nie chodzi o lv :) Poza tym nie sądze, aby wiekszosc graczy znala jezyk angielski na tyle, zeby bez podpowiedzi zaczela, nie mowiac juz o skonczeniu jakiegos questa. Poza tym to, ze wszyscy patrza na opis questa to nie znaczy, ze wy musicie. Przeciez mozecie go przejsc bez podpowiedzi.

Propozycje sa 2:
-albo nie grać w Tibie
-albo tolerować jej działanie, grywalność, innych graczy i ich zachowania

A co do legalności to nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale przeciez przed przecytaniem opisu questa wyraźnie pisze, ze robisz to tylko dla tego, ze chcesz i, ze zabierze Ci to całą zabawę z wykonywania questa :)

Avidek
22-02-2009, 15:35
A co do klimatu to Panowie, a powiedzcie mi w jakiej innej grze nie chodzi o lv

W jakiejkolwiek z ograniczeniem lvlowym (albo przynajmniej w kilku z nich)? Zreszta moim zdaniem w grach chodzi o ROZRYWKE.

Poza tym nie sądze, aby wiekszosc graczy znala jezyk angielski na tyle, zeby bez podpowiedzi zaczela, nie mowiac juz o skonczeniu jakiegos questa.

Duza czesc nie zna angielskiego nawet na tyle, zeby sie spytac gdzie jest sklep/depo/cokolwiek.
Gdzie sie nie rusze, caly czas tylko "pl?" albo "br?".

Deser11
24-02-2009, 20:43
W jakiejkolwiek z ograniczeniem lvlowym (albo przynajmniej w kilku z nich)? Zreszta moim zdaniem w grach chodzi o ROZRYWKE.

Tutaj się zgodze, ale przecież w tej nie ma ograniczenia :P Ale myślę, że od np. 150lv jak już nie ma questów, masz całe najlepsze (dostępne) eq i byłeś już na wszystkich potworach, no może z wyjątkiem ataków bossów na niektóre miasta to wbijanie lv 23godz/h (bo przeciez z godzine musisz spac) nie ma sensu. Oczywiście, że wbijanie lv jest ważne, ale już nie tak samo jak na 30 czy 50 lv.

Duza czesc nie zna angielskiego nawet na tyle, zeby sie spytac gdzie jest sklep/depo/cokolwiek.
Gdzie sie nie rusze, caly czas tylko "pl?" albo "br?".

No wlasnie, dlatego nie wiem skąd się wziął temat, żeby nie podawali opisu questów.

A tak poza tym to nie wiem czy bylibyście tacy zadowleni, jeśli próbowalibyście przejść questa z 3 kolegami, którzy mają tę samą profesję, a po 12 godzinach chodzenia i szukania okazałoby się, że potrzeba 4 różnych profesji, a do tego to jest dopiero połowa questa i potrzebujecie jeszcze następnych 12 godzin żeby dowiedzieć się gdzie jest jego zakończenie.

k0_zerg_nutty
02-03-2009, 01:01
bylbym super zadowolony, mialbym satysfakcje tego, ze doznalem czegos wiecej i ze doszedlem do czegos SAMEMU, a nie przy pomocy spoilera...

dlatego np teraz juz nie czytam zadnych spoilerow i odkrywam quest a nie tak jak kiedys to robilem... wiec deserta tym razem przejde CALEGO a nie koncowke opisana... tylko ciekawe czy ekipa sie znajdzie, ktora tez tak bedzie chciala... zaloze sie ze nie, bo Tibia zeszla na psy :(

Charin
02-03-2009, 12:53
To jak zwykle mam propozycję. Zbierzmy ludzi z wszystkich działów na forum.tibia.pl i zróbmy prawdziwą gildię wyznającą prawa questów i RPG.

Poza tym Tibia już dawno nie jest RPG.

RPG - Role Playing Game ( Role Playing -granie ról game - gra), a więc "gra polegająca na graniu ról". W Tibi to jest już takie przegięte, że nawet expienie przypomina żmudną pracę.

Btw. Robimy taki teraz projekt. Taką nową grę. Trochę Tibi w niej będzie, ale ogólnie ma to być gra w której jak zobaczymy kogoś kto nie szanuje zasad RPG - ban. Ktoś chętny do pomocy? Szukamy programistów i grafików.

DK-LOG.911
02-03-2009, 14:07
pamietajmy, ze to tylko desert. jest wiele jeszcze nie odkrytych questow (np. na Golden Helmet , Excalibuga, moze nawet na Warlord Sworda). niektorzy powiedza "nie da sie tego zdobyc" "tak oczywiscie (ironia)". ale kiedys jak ktos powiedzial "avenger" to wszyscy "nie ma takiej broni". a sie okazalo, ze istnieje quest :) (PoI). dlatego zachecam do rozmow z NPCami i do nie wchodzenia na strony ze spoilami (klimat trzeba poczuc :D)