PDA

Pokaż pełną wersje : O (prawie nieistniejącym) klimacie Tibijskim

Myken
17-01-2009, 22:52
Witam serdecznie wszystkich Tibijczyków, dla których problem z prawie całkowitym brakiem elementu RPG w grze nie jest błahostką!

Na początek może takie sprawy organizacyjne. Określenie 'poradnik' jest w kontekście tego tekstu mało prawidłowe. Nic jednak bardziej precyzyjnego mi do głowy nie przychodzi. Nie znajdziesz tutaj konkretnych zaleceń odnośnie co zrobić ,żeby stary klimat powrócił, bo to nie jest kwestia dnia czy dwóch - w przeciwieństwie do poradników o skillowaniu czy expieniu. Tutaj znajdziesz przemyślenia na ten temat i rady jak postępować zgodnie z zasadami roleplayingu.
Na pomysł napisania tego co właśnie czytasz wpadłem podczas czytania tego (http://forum.hunted.pl/showthread.php?t=6002), choć 'coś' po głowie chodziło mi o wiele wcześniej.
Ale dość spraw ,które nikogo nie interesują, przejdźmy do właściwej części, która jest zresztą w trakcie tworzenia i wszelkie aluzje odnośnie jej bardzo mile widziane.
Na koniec dodam jeszcze ,że to pierwsza rzecz tego typu. Proszę jednak o obiektywną ocenę, bez zważania na to.

Czym jest Tibia?
Wbrew powszechnej opinii, Tibia to przede wszystkim świat w którym miejsce ma gra. I to od nazwy tego wirtualnego wszechświata nazwę swą wzięła rozrywka, dla której poświęcamy dziennie parę godzin. Nie będę się tu rozwodził o znaczeniu słowa TIBIA, bo to wszyscy wiedzą (a jeśli nie, to uświadamiam wszystkich ,że z łaciny oznacza kość piszczelową).
Tibia (w sensie gry, nie świata) o czym wszyscy zapewne są przekonani (a jeśli nie - nie przyznawaj się do tego!) jest grą z gatunku fantasy- Definicja tego słowa tutaj (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fantasy) - co za tym idzie w Tibii (w sensie świata, nie gry) nie są respektowana prawa fizyki, codziennego świata, a górą zawsze magia.
Podsumowując: ikonka na Twoim pulpicie z napisem TIBIA jest eksploratorem świata zwanego TIBIĄ, w której istnieje Twoja postać. To są dwie odmienne rzeczy. Masz to pojmować w ten sposób, nie odwrotnie.

Czym jest RPG i dlaczego jej obecność w Tibii jest taka ważna?
Wiemy już co to TIBIA i ,że jest z założenia grą fantasy. Teraz pora dowiedzieć się co znaczy RPG -której jeśli nie ma gra nie może być fantasy - i jak to się ma do konkretnego, Tibijskiego przypadku.
Mam nadzieję ,że zwrot 'RPG' nie jest Ci obcy, a jeśli nawet tak - nic nie szkodzi. Wystarczy ,że przestudiujesz to (http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_fabularna) (co prawda, mowa tam o grach rpg typu planszowe, ale chodzi mniej więcej o to samo).
No tak... ale dlaczego trzeba zachować zasady roleplayingu? Otóż nie trzeba , ale spróbuj mi narzekać ,że Tibia nie ma klimatu ;) To właśnie RPG utrzymywał ten niepowtarzalny klimat.
Podsumowując: jeśli chcesz się przyczynić do odbudowy starej Tibii stosuj się do zasad RPG. Traktuj Tibię jak świat, nie grę.

Co psuje klimat?
Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, choćby ze względu ,że nie jestem bardzo starym graczem (gram od bodajże 7.8).
Moje przypuszczenia kierują się przede wszystkim ku masie noobów, którzy nie respektowali zasad Tibii (zarówno w sensie Gry jak i Świata). O odmianach noobów czytaj dalej.
Przypuszczam ,że kolejnym powodem obecnego stanu są większe lvle. Dawniej 150 był maksymalnym. A teraz? 400 lvl, i niezliczone 200, 300 lvle. Oznacza to bicie lvla, brak wspólnych huntów. (W WoWie sprawa ta jest rozwiązana ograniczeniem na lvl...).

W porządku, część teoretyczna za nami. Przejdźmy do konkretniejszych konkretów ;) Czyli co i jak zwalczać.

Fri itanz plx
Każdy spotyka się z tym na co dzień. Większość jednak ignoruje. A ja proponuje porozmawiać z takim osobnikiem, zapytać się czemu żebra ,a nie pójdzie zarobić kasy, chociażby na trolle. Jeśli jednak na pytania i tak cały czas odpowiada 'plx fri itanz' odpuszczamy sobie, widocznie tak ma we krwi :p

Jak wspomniałem, poradnik w trakcie pisania. Chciałbym wiedzieć czy kontynuować to co zacząłem, czy podoba się to społeczności forumowej ;) Proszę tylko o kulturalne wypowiedzi :]

Neflonde
17-01-2009, 23:01
Taki poradnik i tak nic zmieni :]
Ale skoro masz za dużo czasu :P

First!!!1oneonejedeneinzeinz

Nyksus
17-01-2009, 23:02
Od dawna nie widziałem tak dobrego tekstu na tym dziadowskim forum.

Pisz dalej. Z chęcią będę śledzić Twoje poczynania.

Dagus
17-01-2009, 23:07
Dobrym rozwiązaniem jest też tworzenie gildii RPG. Wyobraź sobie grę cały czas z partnerami u boku, nawet przy najmniejszych levelach, do tego można dołożyć taki aspekt, ażeby ekwipunku nie kupować od graczy tylko wspólnymi siłami próbować wyrywać "potworom z gardeł" wszelkie uzbrojenie kolejno dla każdego członków naszej gildii. Gra w takiej grupie na pewno jest ciekawsza i proponuje dużo lepszy klimat niż sztuczny klimat od CipSoft'u.

Wielkimanitu
17-01-2009, 23:18
Wbrew powszechnej opinii, Tibia to przede wszystkim świat w którym miejsce ma gra.

Podsumowując: ikonka na Twoim pulpicie z napisem TIBIA jest eksploratorem świata zwanego TIBIĄ

Kontynuuj proszę :D

Trzy czwarte tekstu jest o niczym. Na co komu definicja fantasy, RPG albo Tibii? Wydaje mi się również, że po prostu nie wiesz czym jest klimatyczna gra.

To właśnie RPG utrzymywał ten niepowtarzalny klimat.

Klimat na Tibii ~7.4? Prawda, że były mniejsze lvl'e, gracze byli milsi, gra była trudniejsza, nie było tyle dzieci, ile jest teraz, ale do cholery, to nie jest klimat! Jest ktoś na tym forum który widział gracza szukającego kompana do polowania przez mówienie: "Hej, dzielny wojowniku, pójdziesz ze mną ściąć parę cyklopowych głów?!", który nie korzysta ze spoili? Weź porządniejszy shard Ultimy Online - odpal go i wtedy wypowiadaj się o klimacie. Tibia z założenia nie może być RPG-iem.

Avidek
17-01-2009, 23:30
Zapowiada sie ciekawie. Na razie nie bede tego ocenial, poniewaz troche tego malo, ale mam nadzieje ze niedlugo dokonczysz.

Gadzixor
18-01-2009, 19:29
Rozbuduj jeszcze troche tekst i będzie ciekawie :)

Nowohucianin
18-01-2009, 19:40
imo klimat starej tibii zniknął wraz z wprowadzeniem hotkeyów ,zwiększeniem hitów i palka i knighta (łatwiejsze expienie i szybsze ,większe lvle) nie ma już wypadów na demony z 4-5 osób jest więcej dzieci które bocą a kiedyś trzeba było mieć coś w głowie żeby nabić 100+ lvl

Rocket Slayer
18-01-2009, 19:41
Rozwiń temat gildii:
-jak powinna wyglądać
- jakie możliwości powinna dawać
- z jakich ludzi powinna się składać
- jak wyglądają obecnie (część)

Napisz także coś o wspólnych huntach, że ta gra nie jest "single player z botami" tylko multi gdzie powinna być kooperacja. Coś o botach wspomnij, poglądach typowego 13* latka, który używa bota i myśli, że jest ok...

* - wpisz dowolną liczbę

Anyway, ciśnij dalej z tym tekstem.

pentagram
18-01-2009, 19:53
Mów dalej, mów dalej.

Angerfist
19-01-2009, 09:38
imo klimat starej tibii zniknął wraz z wprowadzeniem hotkeyów ,zwiększeniem hitów i palka i knighta (łatwiejsze expienie i szybsze ,większe lvle) nie ma już wypadów na demony z 4-5 osób jest więcej dzieci które bocą a kiedyś trzeba było mieć coś w głowie żeby nabić 100+ lvl

Dokładnie, dawniej to pamiętam na trade takie ogłoszenia "search blocker and shooters for demon/hydra hunt"
Teraz większość high lvli to nowi ownerzy starych charów / boterzy

Rozwijaj teskt !

Myken
19-01-2009, 17:00
Witam wszystkich!
Dziękuję za miłe słowa i rady. Nad tekstem popracuje jutro, dzisiaj już niestety źle stoję z czasem. Mam jednak nadzieję ,że oczekiwanie opłaci ;)

Pozdrawiam :)

Ze'To
20-02-2009, 23:03
Klimat na Tibii ~7.4? Prawda, że były mniejsze lvl'e, gracze byli milsi, gra była trudniejsza, nie było tyle dzieci, ile jest teraz, ale do cholery, to nie jest klimat! Jest ktoś na tym forum który widział gracza szukającego kompana do polowania przez mówienie: "Hej, dzielny wojowniku, pójdziesz ze mną ściąć parę cyklopowych głów?!", który nie korzysta ze spoili? Weź porządniejszy shard Ultimy Online - odpal go i wtedy wypowiadaj się o klimacie. Tibia z założenia nie może być RPG-iem.
Powiem Ci, że raz na rooku spotkałem typa co zagadł do mnie dziarskim "Hej Człeku! Wiesz która z tych ścieżek prowadzi do wsi?" i tak ciągle gadał później też się wczułem ale gościa nigdy więcej nie spotkałem ;d

Tekst dobry, rozwiń.

Charin
23-02-2009, 19:28
Nawet nie wiecie, ile razy próbowałem taką gildię organizować... Tak naprawdę to gra jest wtedy kiedy, ustalimy że maksymalnym levelem jest 8 i zostajemy na Rookgardzie. Jestem jednym z tych, którzy potrafią się wczuć w klimat gry i w swoje alter-ego. Czekam na dalsze rozwinięcie pomysłu. Myken, kompanie napisz do mnie na tym dziwnym ustrojstwie z przyszłości, zwanym gg.

neopostman
23-02-2009, 21:06
Powiedz mi tylko- kogo w tych czasach klimat obchodzi ; d?

Charin
23-02-2009, 21:20

Mnie. <dobitnie powiedziane>

StagG
24-02-2009, 14:50

Każdego kto nie botuje (patrz: cave bot) i nie robi chara na pk? (są wyjątki oczywiście ;p )

A jeśli stwierdzisz, że tibia w dzisiejszych czasach nie ma klimatu, to zapraszam na 1-szego lepszego OTS'a... Pograj godzinke-dwie i znowu przemyśl klimat rl ; ) (oczywiście, istnieją "dobre" i "fajne" OTS'y - nie neguję tego, ale różnica jest porównywalna)

shoq
24-02-2009, 17:50

Niesamowicie trafne. Kilka osób na tle całej masy botterów i no-lifów to mało. Ktoś zaraz mi powie:" nieprawda!!!!11 na Tibia.com było głosowanie i ponad 50% zagłosowało 'I have never been botting and I never will'!" Rzeczywiście, tak było. Tylko zastanówmy się, kto brał udział w tym głosowaniu? Oczywiście ci "sprawiedliwi", bo większość botterów i no-lifów nawet nie odwiedza tibi.com. Tak więc really sorry, ale ankieta na tibi.com nie jest miarodajna.

"Poradnik", a przynajmniej jego zalążek, powstał ponad miesiac temu. Jeśli dotąd nie ma kontynuacji, to wątpię czy w ogóle będzie.

neopostman
24-02-2009, 21:10
Każdego kto nie botuje (patrz: cave bot) i nie robi chara na pk? (są wyjątki oczywiście ;p )

A jeśli stwierdzisz, że tibia w dzisiejszych czasach nie ma klimatu, to zapraszam na 1-szego lepszego OTS'a... Pograj godzinke-dwie i znowu przemyśl klimat rl ; ) (oczywiście, istnieją "dobre" i "fajne" OTS'y - nie neguję tego, ale różnica jest porównywalna)

Nie chodzi mi o to, że ja należę do grupy tych osób, ale powiedz mi, jaki procent wie o fabule Tibii? (chodzi mi tu dokładniej o geneze, którą możecie znaleźć na tibia.com)

StagG
24-02-2009, 22:11
Nie chodzi mi o to, że ja należę do grupy tych osób, ale powiedz mi, jaki procent wie o fabule Tibii? (chodzi mi tu dokładniej o geneze, którą możecie znaleźć na tibia.com)

trudno mi powiedzieć, ale myślę, że Ci którzy grają kilka dobrych lat w tibię wiedzą o tym...

Tak samo Ci, którzy mają średni level i grają dla zabawy/przyjemności a nie dla pk/war/??/... można by długo polemizować :P

Zyphius-Knight
25-02-2009, 05:32
W sumie to ja powiem wam czemu tak jest:
-Przez takie strony jak tibia wiki, tibia.pl, tibia.org.pl dlaczego? Bo na nich sa opisane all questy, miejscowki do chodzenia, idealne poradniki, ogolnie wszystko na zlotej tacy nic sami nie musza odkrywac itp
-Quest Service... to juz zal jest na calego hlvle jebia swoj wlasny server np na harmoni avenger 25k warty... jakby nie bylo broni od lvla to 20lvl lazilby z avengerem
-boty...
-eq za zaufanie

StagG
25-02-2009, 16:54
taaa... niech zrobią od podstaw nową mape, nowe questy i restart all serverów ;D No i do tego musiałby być całkowity zakaz spoilingu na stronach fanowskich - jedyne i nierealne rozwiązanie

Charin
26-02-2009, 20:33
Ale tego nie zrobią, bo nie zabija się kury, która znosi złote jajka. A CipSoftowi zależy na pieniądzach. Bardziej, niż na graczach-ale co ich oni obchodzą? Ważne, żeby płacili!

Zastanawiam się, czy ten poradnik ma jakiś sens. Ci którzy chcą utrzymać klimat chyba wiedzą jak to zrobić, a ci co nie chcą-i tak nie przeczytają. Jedynym dobrym pomysłem jest albo Nowa gra (mamy pewną wizję), albo nowa gildia zrzeszająca wszystkich graczy, którzy chcą mieć klimat. Z własnych doświadczeń wiem, że takie gildie zazwyczaj się rozpadają (niestety). Gry rzadziej, to też w mojej/naszej głowie/głowach knuje się wizja nowej gry.

Edit: Pierwsze co w takiej grze powinno się zrobić (przed wydaniem na rynek nawet) to zabronić spoilingu.

RAD-X
27-02-2009, 01:48

Mnie.

A ciebie nie?

To idź poexpić...

Charin
27-02-2009, 15:12
@ RAD-X
Może założymy gildię? Myken coś nie pisze (i raczej już nie napisze), więc może sami zrobimy gildię z klimatem.

Piombon
27-02-2009, 17:08
O Wy niewierni! <mówi to z wielkim rozmachem prawej ręki>

Zaprawdę powiadam Wam! Stwórcy nasi, o których nawet nie winniśmy wspominać, a ich imieniem jest CipSoft - dba o naszą przyszłość. Wie co będzie po kolei. Także ci, którzy pilnują ładu i porządku na całym Wszechświecie Tibiańskim, na każdej planecie co stacjonują - obserwują ludność i wkońcu powstrzymają, by nie popełnił fałszywego kroku. <wyciąga Mizerykordię i kieruje ją do reszty ludu> Nawet nie wiecie - szaraczki - co się w tym Świecie rozgrywa! Mawiacie, że znajomość historii to szczyt Waszych możliwości. Rzeknę Wam, żem jest z pod skrzydeł ukrytego i Elitarnego Bractwa Kości. Jestem także z pod wyzwania Ognia Zmarłego Smoka i walczę w imieniu podwójnego Słońca. Mianowicie, może i to niecodzienne fakty, ale jednak istniejące w naszym Świecie.

Mawiacie, że zabijanie nie jest dobrą rzeczą! Cóż zrobić, gdy ktoś nie rozumie, że brnie za daleko?! Że niedługo odkryje skarbiec Antycznych Ras? My pilnujemy porządku i my zbrojnie wkroczymy, gdy nadejdzie czas.

Wkrótce nadejdzie Dzień Sądu <chowa niewidocznie Mizerykordię, a wyjmuję świecący miecz>, a wtedy i Excalibur wróci, by nadać temu światu nowy porządek. Wierzycie, że nikt nie zna ani dnia, ani godziny... Mawiacie, że są małe źródła! Doprawdy? Kłamstwa! <wbija miecz w posadzkę i opiera lewą rekę na nim, jednocześnie wskazując prawą na dalekie obszary i spogląda na nich> I wiedzcie, i wierzcie, i doświadczcie - że będziecie mieli z tym związek.
<schował uzbrojenie, a z jego rąk wypłynęła mana, która pobłogosławiła zebranych>

Niech Słońce i Zathroth Was prowadzą, a ja pozdrowię - Piombon.

Charin
27-02-2009, 17:20
[RPGmod style on]
Wtedy nadejdzie koniec krnąbrnych niedowiarków! Strzeżcie się, albowiem armia zbawienia wkroczy na kontynent, zbierze niedostępne artefakty i wytnie was w pień! <podnosząc doniosły głos>. Buhahahahahahahaha! <złowrogi śmiech>

StagG
27-02-2009, 18:38
@up i @2up

to są posty na osobny temat : )

Piombon
27-02-2009, 18:53
Powiedziałem kilka ważnych rzeczy w sposób typowo RPG'owy, dając jednocześnie przykład.

Nie przyznaję, żeby związek miał post Charina względem mojego - niestety.

Pozdrawiam, Piombon.

Rozenix
27-02-2009, 21:07
W końcu inteligentny temat. Nie to, co na "Only Harmonia". Ktoś wyżej napisał, że chciał stworzyć taką gildię. Jestem chyba jednym z nielicznych, który nade wszystko woli grać zespołowo, odkrywając nowe tereny, wczuwając się w klimat gry. Level nie ważny - ważne jest ,że wspólnie odkrywam w drużynie co raz to nowe miejsca, próbując walczyć z nowo poznanymi potworami, odkrywać nieznane lokacje i wszędzie próbując swoich sił. Czasem po drodze trafi się jakaś zagadka i to jest to.

@topic
Pisz, pisz, pisz - będzie ciekawie :)

Zyphius-Knight
27-02-2009, 22:21
taaa... niech zrobią od podstaw nową mape, nowe questy i restart all serverów ;D No i do tego musiałby być całkowity zakaz spoilingu na stronach fanowskich - jedyne i nierealne rozwiązanie

Hahahahahahah dobre, ciekawe co by sie stalo jakby zrobili resy all serverow xD
wiekszosc tibijczykow pewnie by sie powiesilo :P

shoq
28-02-2009, 14:43
[RealModeStyleOn]
1. Może powstanie kolejna gildia "klimacących", ale jak wszystko rozpadnie się po niedługim czasie (wiem z autopsji).
2. To, że dla Cipsoftu liczy się kasa, a nie gracze, jest oczywiste(BO DO K**** S************* P********* CZEMU NIE MAJĄ BRAĆ PIENIĘDZY ZA SWOJĄ PRACĘ?), a mimo to i tak nie jest do końca prawdą. Co powiecie na botterów? Cipsoft ich szczerze nie chce w tej grze, a przecież większość botterów to paccmani.
3. Myken już raczej nic nie napisze.
4. Nie da się zabronić spoilingu, jak to ktoś już napisał.

5. Pozwolę sobie zacytować pewne piękne zdanie:
Get a life

Piombon
28-02-2009, 15:52
1. Humm. Mylisz się. Sam prowadzę taką gildię, co prędzej nazywam nieoficjalnym stowarzyszeniem (choć niedługo zarejestrujemy ; )). Muszę przyznać, że trzymamy się już od 4 lat. Mamy własną stronę, a poza RPG zajmujemy się Sekretami nie tylko gier, ale i Świata : ).
2. Nie prawda. Mało kto to widzi. Mało kto wie, jakie skutki ma przynieść powstanie Yalahar. Może nawet nikt się nie wsłuchał dokonując zadania "In the Yalahar Service". Wystarczy dobrze powęszyć i będziecie wiedzieć, że CipSoft z organizacjami towarzyszącymi się stara. : ) Choćby z tymi botterami, ale to na oficjalnie.
3. Tu muszę się z Tobą zgodzić.
4. Już zezwolili, to tego nie odwołają. Zresztą "Zakazany owoc, smakuje lepiej".
5. ; )

Pozdrawiam, Piombon.

shoq
28-02-2009, 16:19
1. Lucky you
2. Właśnie, Cipsoft to prawie błędni rycerze na tle innych firm.

Charin
28-02-2009, 17:03
OFF TOP: Autopsja to głupie słowo, bo oznacza również sekcję zwłok.

ON TOP: Teoretycznie można by spróbować z taką gildią jeszcze raz. Jeśli Piombion nie będzie miał nic przeciwko, to na tym samym serwerze (w kupie raźniej). Taka "wolna gra" po prostu na niskich levelach. Pozbieramy sobie kasy ciut, a ciut; zrobimy kilka wypraw (a nie cholernych "huntów"); urządzimy jakieś eventy itp. Taka jest moja wizja. Tylko w takiej gildii ważna jest wytrwałość, bo inaczej każdemu po 2 miesiącach się odechce (nie wiem jak to u niektórych działa - najpierw tryskają entuzjazmem, a potem odchodzą?). Tyle.
Pozdrawiam Charin

Piombon
28-02-2009, 17:12
Chciałbym dodać, że z poradnika zrobiła się dyskusja ;d

Charin - moja "gildia" pochodzi z każdego serwera, każdy gra tam gdzie grał. Tylko, że rozprzestrzeniamy RPG i podążanie za tajemnicą na owych Światach ; )

Tak czy owak - wkońcu chętni mogą dojść do mojej "grupy", która liczy ~30 osób. Jeśli ktoś chętny - zapraszam na PW : ) (By nie było na forum publicznym żadnych reklam ; D).

Pozdrawiam, Piombon.

@Down
Niestety ciężko mi będzie znaleźć wolny czas.

Charin
28-02-2009, 17:27
@Piombon
To może my zrobimy prawidłowy i pełny poradnik? : P

StagG
28-02-2009, 17:29
[RealModeStyleOn]
1. Może powstanie kolejna gildia "klimacących", ale jak wszystko rozpadnie się po niedługim czasie (wiem z autopsji).
2. To, że dla Cipsoftu liczy się kasa, a nie gracze, jest oczywiste(BO DO K**** S************* P********* CZEMU NIE MAJĄ BRAĆ PIENIĘDZY ZA SWOJĄ PRACĘ?), a mimo to i tak nie jest do końca prawdą. Co powiecie na botterów? Cipsoft ich szczerze nie chce w tej grze, a przecież większość botterów to paccmani.
3. Myken już raczej nic nie napisze.
4. Nie da się zabronić spoilingu, jak to ktoś już napisał.

5. Pozwolę sobie zacytować pewne piękne zdanie:

1. Możliwe
2. Nie do końca prawda... kasa się liczy, ale nie aż tak, żeby wszystkich graczy mieć w dupie - tak, biorą kasę za swoją pracę - w końcu nikt nie pracuje za darmo
Botterzy? wydaje mi się, że się za nich porządnie wzięli, a ci co dostali bana na 30 dni, i mają xxx lvl raczej nie będą bocić, bo szkoda takiego lvl :P
Botterzy to paccani dlatego, że na faccu nie opłaca się bocić
3. ...

4. Dla chcącego nic trudnego ;)

Kliyeamsis
28-02-2009, 17:38
Skomentuję to tak:
Masz bardzo, ale to bardzo bogate słownictwo. Dzięki temu Twoje teksty czyta się bardzo wygodnie i szybko.
Inną sprawą jest to, że jesteś zbyt "młodym" graczem, żeby pisać tu o prawdziwym klimacie Tibii, który powoli przestawał istnieć już po Updacie na Tibię 7.6. Ja osobiście gram od wersji 7.2 i jestem z Tibią na bieżąco, więc mógłbym mówić tu dużo więcej.
Niemniej jednak bardzo spodobało mi się to co napisałeś. "Mów dalej, mów dalej", tak jak to powiedział jeden z odwiedzających ten temat. ;)

#Edit
Piombon:
Chciałbym dodać, że z poradnika zrobiła się dyskusja ;d
No a co to jest? Forum dyskusyjne, czyż nie tak?

Piombon
28-02-2009, 17:59
Masz rację przedmówco. : ) Niemniej jednak mym zdaniem byłoby lepiej załorzyć ścisły temat o RPG np. w "Inne", a ten pozostawić do komentowania nieuzupełnianego poradnika - to miałem na myśli. : )

Pozdrawiam, Piombon.

RAD-X
28-02-2009, 19:35
@ RAD-X
Może założymy gildię? Myken coś nie pisze (i raczej już nie napisze), więc może sami zrobimy gildię z klimatem.

Problem w tym, że takich jak my jest 1 na 100000 i nasza egzystencja będzie raczej krótka. Poza tym powstałaby kwestia wyboru serwera. Hiberna dla przykładu odpada całkowicie, nie mamy tam szans z ludźmi tam grającymi.(PA, random pk już robią levele po 100+. Sam zginąłem od ręki 110 i 140 lvlowych druidów.)Xerena niby najnowszy świat, ale już zdążyłem się wyłożyć i to od lvlów 3x większych...

Miałoby to sens na nowym serwerze(gdyby taki powstał). Choć jakie mamy szanse z chmarą boterów, tylko czekających na taką okazję?Wszystkich nie zabijemy...A zgłaszać sensu nie ma, chyba że masz takie szczęście, że ci odpowiedzą...(prędzej w totka wygram).

Po za tym do założenia gildii potrzebny pacc, a ja takowego raczej teraz nie kupie, i nie chodzi tutaj o kwestię materialną, ale o sens samego kupowania.

Charin
01-03-2009, 21:32
Definitywnie można ich wybić. Przypominam, że CipSoft ma swoją morderczą maszynę, a botter się nie broni. No i GMowie mogą zawsze ciut częściej zaglądać. Tylko co z no-lifami?

StagG
02-03-2009, 15:28
Tylko co z no-lifami?

Można zabrać im modem xD

a tak na poważnie, to mogli by zmniejszyć staminę - mało kto, o ile w ogóle potrafi 54h expić bez przerwy x.X
Myślę, że ~~30h by w zupełności wystarczyło, i pozwoliło by w znaczącym stopniu ograniczyć botterów...

_cineq_
02-03-2009, 20:01
zrobili by sobie kilka postaci, jak nie kilka kont ;p

StagG
02-03-2009, 20:13
ban na IP (patrz: ograniczenie: 1 acc na 1 gracza) ? xd

(tak, nawet jak ma neo, netie czy inne ***** może takowego dostać :) )

Charin
02-03-2009, 21:45
Ale liczy się zabawa! Wbijmy razem level (tylko w teamie - mniejszy exp, ale większa zabawa), pozbierajmy gp na PACCe, załóżmy gildię, kolekcjonujmy przedmioty (ot gustowna kolekcja gemów, róż i okazjonalnych przedmiotów). Choć wystarczy i 1 PACC, oraz duży domek (ale nie jak Lonley Sea Hotel :P ). Tylko grać. Razem. W większej ekipie. Co wy na to? Ja proponuję zebrać wszystkich ludzi podobnych nam.

Jazonik
02-03-2009, 22:36
Mógłbym się pisać na to gdybym miał pewność, że to nie jest pomysł na 3s.
Dobija mnie już random pk. :s

Erhion
02-03-2009, 22:41
Tekst o niczym i nie wiem czym wy się tak podniecacie.

Nie pisz więcej, bo bladego pojęcia nie masz o klimacie starej tibii jak sam stwierdziłeś, że grasz od 7.8

I choć inaczej widzisz klimat zdanie miałbyś inne jakbyś grał w tibię kilka lat dłużej.

A klimat zawsze jest - jakiś.

Charin
03-03-2009, 14:33
A klimat zawsze jest - jakiś.

Nie, nie ma. Nie jesteś w temacie, co widać, to chociaż się nie wypowiadaj.

shoq
03-03-2009, 16:34
ban na IP
Ban na IP w niektórych przypadkach oznacza ban na całą sieć lokalną.

Ja proponuję zebrać wszystkich ludzi podobnych nam.
Już nawet wiem, w jakich zakładach mógłbyś takich szukać.
To idź na noob-pvp.

StagG
03-03-2009, 17:13
Ban na IP w niektórych przypadkach oznacza ban na całą sieć lokalną.

jest coś takiego jak adres MAC :>

shoq
03-03-2009, 18:21
jest coś takiego jak adres MAC :>

Jest. <dziesienć>

Ath
03-03-2009, 18:42
To nie graj w Tibię...
Moim zdaniem poradnik średni.

Charin
03-03-2009, 20:11
Hmmm. Skoro autorzy większości tekstów (min. tego) nie dają znaków życia, to chyba mogę zacytować lub po prostu wziąć ich teksty? Mam zamiar zrobić własny, pełny poradnik o klimacie. Co o tym sądzicie?

Zyphius-Knight
04-03-2009, 15:40
Tak samo Ci, którzy mają średni level i grają dla zabawy/przyjemności a nie dla pk/war/??/... można by długo polemizować :P

omg jak ty lubisz to konca zycia expic no prosze bardzo expij se... ja po to gram zeby pozniej brac udzial w jakims pr0 warze albo upierXXic w 10osob jakiegos 200+...

Charin
04-03-2009, 20:50
omg jak ty lubisz to konca zycia expic no prosze bardzo expij se... ja po to gram zeby pozniej brac udzial w jakims pr0 warze albo upierXXic w 10osob jakiegos 200+...

Kolejny płytko postrzegający RPG.... Ech...

StagG
04-03-2009, 23:19

Czasami wolę patrzeć po forach jak kolejne noobki płaczą, że dostali bana :)

ps. Wolę sobie manualnie wyexpić xxx lvl i iść z nim na wara, niż jarać się wyboconym 150lvl

hmm w 10 to każdy umie...

Tak szczerze, to po co Ci wybocony xxx lvl, skoro i tak go nie ogarniesz? Bo założę, się, że w warze też na bocie będziesz pociskać :<

Erhion
13-03-2009, 09:22
Nie, nie ma. Nie jesteś w temacie, co widać, to chociaż się nie wypowiadaj.

Ty się dziecko nie wypowiadaj jak nie masz dowodów i nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Klimat to rzecz subiektywna (trudne słowo uwaga!). Każdy może go widzieć inaczej i to, że ty go nie widzisz nie znaczy, że inni też nie. Klimat jest zawsze tylko zmienia się, dostosowuje do aktualnej Tibii i aktualnych graczy.

Jestem w temacie, bo się w nim wypowiedziałem. A jak należysz do przodków Nostradamusa jak kilka osób na tym forum i wiesz wszystko o tym co ja wiem lub czego nie wiem to szkoda na Ciebie czasu bo nie wiesz co mówisz.

Grelix
13-03-2009, 22:56
Poradnik całkiem, całkiem szkoda tylko że nie jest kontynuowany ;/
A jak by powstała taka gildia do odnowy klimatu to ja też się na to piszę ;]

Pingus
17-03-2009, 16:45
Jak najbardziej jestem za tym projektem!
Wg. mnie pierwszą rzeczą, którą trzeba by było zrobić to wybrać świat, na którym zaczniemy swoją działalność.

Erhion
17-03-2009, 19:05
Jak najbardziej jestem za tym projektem!
Wg. mnie pierwszą rzeczą, którą trzeba by było zrobić to wybrać świat, na którym zaczniemy swoją działalność.

Powodzenia w niemożliwym.

Charin
22-03-2009, 15:29
Ty się dziecko nie wypowiadaj jak nie masz dowodów i nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Klimat to rzecz subiektywna (trudne słowo uwaga!). Każdy może go widzieć inaczej i to, że ty go nie widzisz nie znaczy, że inni też nie. Klimat jest zawsze tylko zmienia się, dostosowuje do aktualnej Tibii i aktualnych graczy.

Jestem w temacie, bo się w nim wypowiedziałem. A jak należysz do przodków Nostradamusa jak kilka osób na tym forum i wiesz wszystko o tym co ja wiem lub czego nie wiem to szkoda na Ciebie czasu bo nie wiesz co mówisz.

Właśnie trudne słowo. Użyłeś go jak typowy człowiek chcący pokazać swoją wyimaginowaną wyższość nad innymi... Subiekcja to opinia z wyrażaniem swoich uczuć, obiekcja to opinia bez wyrażania własnych uczuć i stosunku do sprawy... Więc nie może być "rzecz subiektywna". Co najwyżej "rzecz zależna od punktu widzenia". Btw. Skończenie 16 lat nie upoważnia cię do nazywania innych "dzieciakami", skoro:
a) nie wiesz czy są od ciebie starsi
b) zaczęty 17 rok życia, jest niczym. Nic jeszcze tak naprawdę nie wiesz o świecie - lecz starasz się stworzyć obraz kogoś, kto wie o co chodzi. Tym bardziej, że takie zachowanie dowodzi, że nie dorosłeś jeszcze do pewnych spraw.

Tyle. Pozdrowienia, Charin.

shoq
22-03-2009, 16:45
Niestety, Bloodwin ma rację. Nazwanie kogoś "dzieckiem" nie sprowadza się do tego, czy ktoś tym dzieckiem jest w istocie, tylko do wykazania jego infantylnego (trudne słowo) zachowania.

Bloodwin ma zasadniczą rację w jednym miejscu. Klimat jest cały czas, a to dlatego, że nie jest w Tibii, tylko w ludziach. Chodzi o to, żeby wczuwać się w grę, a nie w cyferki, które wyskakują w zakładce Skills.

Reef
02-08-2009, 18:17
byłem także graczem starej daty i utrzymuje zdanie, że klimatu w Tibi nie ma ani troche.

Mylicie sobie moi drodzy klimat pewnej grupy osob, z ktora sie trzymacie czy tez spedzacie czas z klimatem gry. W tibi jedynym klimatem jest hamstwo, hackowanie i pkowanie low leveli do czego mozna dodac problemy z komunikacja (nikt nie mowi po angielsku) i własnie to jest klimat gry. Cipsoft nic nie robi zeby ten klimat wrocil. Kiedys nie bylo az tyle hamstwa i przeszkadzania w tej grze dlatego wydaje mi sie ze klimat byl. Bo kazdy myslal o swojej postaci i milym spedzaniu czasu a nie checi wzbogacenia sie przez hack czy tez pking. Ide o zaklad ze stojac w depo nie znajdziesz kolegow majac 90 lvl a kazdy bedzie Cie tylko spamowal o free items plx poniewaz ma gdzies jakas jestes osoba i co robisz tylko obchodzi go rozwoj swojej postaci poniewaz zaczal grac w ta gre z kolegami klasy i boi sie nawiazywac innych kontaktow poniewaz jego wiedza o jezyku w ktorym jest napiana gra jest rzadna. W sklepie tylko przepisuje niebieskie wyrazy ktorych znaczenie i tak jest dla niego czarna magia wiec poprostu tak dlugo jak beda grali w ta gre ludzie ktorzy chodza do 1 klasy SP albo troche starsi i maja to jest ich pierwsza gra albo cipsoft nie zrobi nic z hamstwem wystepujacym w tej grze NIC sie nie poprawi,

kazdyk to sie ze mna nie zgodzi bardzo prosze o wyrazenie pogladow ;)

(sry ale nie chcialo mi sie kropek stawiac)

Maniak69
02-08-2009, 18:42
Tibia, klimat systematycznie traciła wraz z balansacją. Im prostsza była gra, tym więcej ćwierćinteligentów próbowało w nią grać. Ja, jako gracz starszej daty ( od 7.4 ), już dawno zaprzestałem prób grania w toto. To co psuje klimat tibi, to gromada noobów, pkerów, idiotów, pałer gamerów, oraz nielicznych inteligentnych ludzi którzy mają to gdzieś. Cipsoftowi, ten cyrk jest na rękę - spójrzcie tylko, jakim językiem są pisane zapowiedzi, jak cukierkowata robi się grafika i jak wyglądają obrazki. Słodkie, prawda? Dodajcie do tego powolne rozwalanie mechaniki gry, coraz większą jej komercjalizację oraz automatyzację większości procesów. Choćby system kupna i sprzedaży - to był w zasadzie niespotykany ewenement, jedyna gra w której rozmawiamy z kupcem przez chat.
Głównym gwoździem do trumny tibi, były hotkeye i Różdżki, jednak najazd noobów zaczął się mniej-więcej za czasów wersji 8.00 ( dodanie min. Svargrondu ). Wtedy właśnie, gdy zobaczyłem co się stało z tą niegdyś piękną grą, przestałem grać.

Powinni wprowadzić maksymalny poziom.
Powinni komplikować grę, zamiast ją upraszczać.
Powinni wziąć się porządnie za balansację i w końcu skończyć z sytuacją, że profesje w zasadzie się nie potrzebują.
Powinni wyelminować skilling...
Powinni zmienić swoją politykę dot. gry.

Ale tego nie zrobią - taki potencjał ludnościowy, to po prostu coś czego nie wypuszczą z rąk, nawet jeśli pojawią się nowe osoby, skłonne do kupowania PACCa, czy nawet płacenia abonamentu.

KrEmAs KAc
02-08-2009, 21:23
No racja. Kiedyś chodziło się drutem z GS i nawalało roty robiąc runy... to były czasy :) Teraz to nie jest gra tylko walka o bycie najlepszym (?) słyszeliście kiedyś (7.4 i mniej) o hackach ?? bo ja nie :o to jest gra dla no lajferów którzy niszczą swoje życie i charakter grając w takie chujostwo jakim jest Tibia.
0 kilmatu :cup: i dobrze może kiedyś ktoś pomyśli i zabronią pixelozy ;)

Eruin
05-08-2009, 23:47
Tibia, klimat systematycznie traciła wraz z balansacją. Im prostsza była gra, tym więcej ćwierćinteligentów próbowało w nią grać. Ja, jako gracz starszej daty ( od 7.4 ), już dawno zaprzestałem prób grania w toto. To co psuje klimat tibi, to gromada noobów, pkerów, idiotów, pałer gamerów, oraz nielicznych inteligentnych ludzi którzy mają to gdzieś.
teoretycznie jestem starym graczem bo zaczynalem okolo 5 lat temu nieśmiałą przygodę z Tibią ale gram bardzo okazjonalnie i moze nie powinienem się wymądrzać;] choć nie jestem z tych tu wyżej wymienionych;] też nienawidze PKerów, hackerów i botterów - tych pierwszych za to, ze wykorzystują przewagę finansową nade mną i PACCem biją mój FACC a tych drugich za cwaniakowanie ;|
dla mnie Tibia jest, jak napisał w przypływie natchnienia nasz zaginiony pomysłodawca tematu, innym światem - coś jak drugie/alternatywne życie do którego mogę zajrzeć kiedy chcę. Mogę sobie iść podbić trochę lvl, mogę poskillować, mogę połazić po prostu i sobie pooglądać przypadkowo spotkane miejsca, mogę pozbierać fajne itemki (moje małe hobby to zbieranie wszelkiej maści jedzenia:D). i w sumie tylko PK odwodzą mnie skutecznie co jakiś czas na jakiś dłuższy lub krótszy czas od tej gry, bo w sumie botterzy mnie nie bolą za bardzo - mozna ich podkablować albo zlać:]
i może nie łapię całego ideału RPG ale wasze pomysły i cele mi sie podobają:]

Powinni wprowadzić maksymalny poziom.
Powinni komplikować grę, zamiast ją upraszczać.
Powinni wziąć się porządnie za balansację i w końcu skończyć z sytuacją, że profesje w zasadzie się nie potrzebują.
Powinni wyelminować skilling...
Powinni zmienić swoją politykę dot. gry.

1. maksymalny poziom? ok - moja najfajniejsza (nie najlepsza w lvl - celowo piszę 'najfajniejsza') postać, którą gram od tych 5 lat od samego początku ma obecnie 30 lvl i nieszybko nabije jakieś 3-cyfrowe wyniki:P i czuje sie fajnie z tym póki mnie PK nie dopadają:]
2. spoko pomysl - za duzo dzieci lecących na prostote gry marnuje życie i kase w kafejkach na nią
3. owszem powinni dokończyć balansację i sie już nie wtrącać w profesje;]
4. co Ci zrobił skilling?:] to wlasnie dość fajna cześć gry, choć upierdliwa... tak samo w życiu: uczysz sie, żeby coś osiągnąć, dresy pakują na siłowni, żeby potem 'pkować' na ulicach, skillujesz po to, żeby być kimś - kimś mocniejszym od kogoś kto ma słabe skille - i skillować może każdy - to wolny wybór:] mam knighta wlaśnie i często skilluje i nigdy nie użyłem bota (bo nawet nie umiem) bo miło jest sobie ustawić skillowanie i wejsc na forum poczytac i zajrzec co jakis czas co i jak:]
5. powinni robić troche mniej dla kasy albo po równo dla PACC i FACC - nigdy nie kupie sobie pacca, bo mi szkoda rl kasy, a nawet jak by sie udalo za tibijska, to nie gram pełnych 3 m-cy, bo nie mam czasu:P

ale ogólnie fajna idea bije z Waszych postów dotyczących tamatu:]

grajcie i miejcie z tego przyjemność...

shoq
06-08-2009, 00:20
Klimat :) Widzę, że zwolenników klimatycznej rozgrywki jest więcej, niż przypuszczałem. Może uda mi się ucieszyć za jakiś czas część Tibijczyków starej daty? Kto wie, zobaczymy w przyszłości, mam nadzieję, że jeszcze będzie czas, kiedy zagramy razem w nowym klimacie, w innej alternatywnej rzeczywistości.

Argen
06-08-2009, 01:51
@up

Jedyne co mi przychodzi do głowy po przeczytaniu twojego posta to: pl?

shoq
06-08-2009, 11:00
@Argen:
Nie wątpię, bardziej próbowałem wyrazić swój stan emocjonalny niż rzeczywiste plany. Ale może już niedługo, mam nadzieję ;]

Jerkov Thundersword
06-08-2009, 16:05
RPG w Tibii kończy się po wyjściu z rooka i wybraniu profesji.
Kolejne update'y zmieniają Tibię w The Sims. Dodają nowe outfity, addony, dekoracje do domków, ludzie uganiają się za przedmiotami addnonowymi. Ściągają rzeczy z Diablo- dodali rozmaite potiony, umożliwili umagicznianie przedmiotów. Po update, w którym dodali automatyczne celowanie z run na battle i leczenie zniszczyli coś takiego jak skill PVP u gracza. Teraz zawsze wygra ten, który ma większe zapasy suppli i wyższy level, i teraz legendy PVP są zrównane z cieniasami, którzy nawet z GFB potrafią spudłować. Klimat gry czułem, kiedy 25 lvl druidem dopadłem 60 ms na dwarf guardach i go ubiłem, bo był cienki jak włos, w obecnej sytuacji ten koleś by puścił kilka razy exori vis i nawet by nie musiał stać przede mną, dzięki autocelowaniu. Nigdy nie traktowałem Tibii jako RPG.

RedFOg
07-08-2009, 21:54
Ale tego nie zrobią, bo nie zabija się kury, która znosi złote jajka. A CipSoftowi zależy na pieniądzach. Bardziej, niż na graczach-ale co ich oni obchodzą? Ważne, żeby płacili!

Zastanawiam się, czy ten poradnik ma jakiś sens. Ci którzy chcą utrzymać klimat chyba wiedzą jak to zrobić, a ci co nie chcą-i tak nie przeczytają. Jedynym dobrym pomysłem jest albo Nowa gra (mamy pewną wizję), albo nowa gildia zrzeszająca wszystkich graczy, którzy chcą mieć klimat. Z własnych doświadczeń wiem, że takie gildie zazwyczaj się rozpadają (niestety). Gry rzadziej, to też w mojej/naszej głowie/głowach knuje się wizja nowej gry.

Edit: Pierwsze co w takiej grze powinno się zrobić (przed wydaniem na rynek nawet) to zabronić spoilingu.

Jakby CIPSoftowi na kasie zależało to by po prostu abonament/mikropłatności wprowadził i oddał do dystrybucji firmą trzecim...

Tibia klimatu nie odzyska bo CIPSoft musi się dostosować do ludzi utrzymujących projekt. Czyli głównie dzieci ne0, n00bów, botterów itp. ...
Jedynym sposobem przywrócenia dawnego klimatu byłoby wyeliminowanie wszelkich n00bów. a tego zrobić się nie da...

ŻADNA gra MMO nie pozostaje wolna od n00bów. prędzej czy później idioci się dowiadują o niej i zaczynają grać... Szczególnie dotyczy to userów PL...

To czy Tibia będzie miała klimat zależy wyłącznie od nas. I jak chcecie go przywrócić to wio do tyrki...

Regnis
16-08-2009, 13:28
Gram na Securze i szukam ludzi, którzy chcą choć trochę rpg od Tibii. Nie musi być od razu gildia (zwłaszcza że mam free acc). Ot, tajne stowarzyszenie :) Szukam raczej ludzi powyżej 16 roku życia ;) Napisałem już w temacie o gildiach, ale nadmienię i tu, że na początek wspólne polowania, biesiady w karczmie w Kazordoon, zwiedzanie świata i odkrywanie różnych zakamarków cenię ponad zdobywanie cyferek za wszelką cenę... W przyszłości może jakaś strona, gdzie pisalibyśmy historie naszych postaci. Ale wszystko stopniowo, bez nerwów i napinania się :) Może ktoś z Was chce się przyłączyć? piszcie śmiało w temacie, albo do mnie. Nick w grze: Lythius aen Carn.

RedFOg
16-08-2009, 22:23
Gram na Securze i szukam ludzi, którzy chcą choć trochę rpg od Tibii. Nie musi być od razu gildia (zwłaszcza że mam free acc). Ot, tajne stowarzyszenie :) Szukam raczej ludzi powyżej 16 roku życia ;) Napisałem już w temacie o gildiach, ale nadmienię i tu, że na początek wspólne polowania, biesiady w karczmie w Kazordoon, zwiedzanie świata i odkrywanie różnych zakamarków cenię ponad zdobywanie cyferek za wszelką cenę... W przyszłości może jakaś strona, gdzie pisalibyśmy historie naszych postaci. Ale wszystko stopniowo, bez nerwów i napinania się :) Może ktoś z Was chce się przyłączyć? piszcie śmiało w temacie, albo do mnie. Nick w grze: Lythius aen Carn.

zapisałbym się ale na Guardii gram :|

a z tym o expieniu nie przesadzaj, szczególnie na N-PvP (plaga botterów...)

a poza tym co wy na to żeby do CIPsoftu petycje wysłać żeby PACC gracze nie mogli na FACC expowiska wchodzić?? bo IMO to do reszty klimat psuje jak n00bki z PACC outfitem mające pół Tibii dla siebie muszą nam życie utrudniać (jakby botów było mało...)

shoq
17-08-2009, 10:01
a poza tym co wy na to żeby do CIPsoftu petycje wysłać żeby PACC gracze nie mogli na FACC expowiska wchodzić?? bo IMO to do reszty klimat psuje jak n00bki z PACC outfitem mające pół Tibii dla siebie muszą nam życie utrudniać (jakby botów było mało...)

Epic fail, lol.

Regnis
17-08-2009, 10:40
Jeżeli ktoś ma ochotę się spotkać przy piwie i powołać do istnienia tajne stowarzyszenie, wcielające w życie role-playing w Tibii, to zapraszam dzisiaj o 23:00 do tawerny w Kazordoon :) Ja stawiam :) Jak nikt się nie stawi, to nie marudzić potem, że "nie ma klimatu" :P Trzeba wziąć się za siebie, ot co!

Charin
18-08-2009, 13:51
Refresh? A może kogoś to świeci...

Ta jasne, marzenia...

mistrz99
18-08-2009, 20:07
TIBIA ZUO :evul:

na czym padłeś?

@topic
połowa noobków spami że klimat był do tibi 7.4 ...(pewnie wtedy nawet nie wiedzieli co to tibia a teraz expertttt(?)).
Mi się zdaje że klimat byłby nadal tylko zrobić test na inteligencje przy rejestracji.

Kolejne update'y zmieniają Tibię w The Sims. Dodają nowe outfity, addony, dekoracje do domków, ludzie uganiają się za przedmiotami addnonowymi. Ściągają rzeczy z Diablo- dodali rozmaite potiony, umożliwili umagicznianie przedmiotów. Po update, w którym dodali automatyczne celowanie z run na battle i leczenie zniszczyli coś takiego jak skill PVP u gracza.

co ci przeszkadzają outfity? Pomyśl sobie jak by się expiło bez potionów?? Do tych outfitów mnie w*****a tylko ta marchewa u demon huntera i te ślubne(śluby nie przeszkadzają ale outfit panny młodej tak). Umagiczianie przedmiotów, tak ale co w tym złego?
Z tym battle to troche wkurza ale ok.

Charin
19-08-2009, 18:14
Kurde, tibia dla każdego jest czymś innym. Niektórzy lubią wbić super hiper level i cieszyć się dynamiką walki (postacie magiczne), inni uwielbiają robić hardkorowe akcje ze zgraną ekipą, ja lubię robić rozmaite potrawy, ciasta itp. kolekcjonuję napoje, potrawy. Mnie to bawi, relaksuje. Od czasu do czasu poexpię, żeby nie być tym 11 poziomem, ale przecież to i tak nie ma znaczenia - mały level, zabije cię każdy noob, duży level - dostajesz paymenta za poziom i jak nie zapłacisz to masz jak to się fajnie mówi "pograne".

Cipsoft to firma która naprawdę nie jest komercyjna. Spójrz na wow. Zadbany? Dobra, ale płatny. Masa dzieci mówiących, WOW ROX A OD TIBI PIXELE KŁUJĄ!. Tylko ile z tych dzieci nie gra na prywatnych serwerach? Metin? Nie płatny. Dobra, wejdź do domu. Zrób cokolwiek innego oprócz expienia. Łowienie ryb? I wydobywanie surowców? TO WSZYSTKO?

Najgorsze są porówniania. Metin2 jest w 3D i jest zajebisty,a tibia ma starą, zjebaną grafikę. Naprawdę dużo takich wypowiedzi możemy usłyszeć na forach. Fajnie. Co z tego, że ma więcej graczy? Ale w porównianiu do innych gier 3D wypada blado. Bardzo. A ile mamy gier 2D? 1? No więc cieszcie się co macie.

Jeśli chcecie mieć klimat, to go stwórzcie. Zbijcie się w grupę, zróbcie ots, podrasujcie go i grajcie. Sami ze sobą. Po co wam reszta? Klimat polega na tym, że grasz. Grasz z innymi, bez odchodzenia. Zawsze takie gildie się rozpadają. I mam nadzieję, że pisząc o takich gildiach, o chęci wstąpienia, będziecie trzymać się danego słowa. Jeśli nawet tak błahej rzeczy nie potrafisz zrobić w tibi, to naprawdę, nie chcę cię poznawać w życiu realnym.

A tibia jest jaka jest. I tak zostanie. CipSoft ma prawo brać pieniądze za swoją pracę. I stara się brać jak najmniej. Kiedyś tak nie sądziłem, ale to co o nich mówicie i ja kiedyś mówiłem to tylko zwyczajne stereotypy.

Pozdrowienia, Charin

RedFOg
20-08-2009, 12:44
podstawowa różnica między Tibią a WoW/M2 jest taka że za pare lat ich grafika to będzie szajs absolutny a w Tibii poziom grafy zawsze będzie taki sam. Ręcznie rysowana grafa 2D starzeje się baaaaardzo wolno czego o 3d powiedzieć nie można...

@OUTFITY:
outfity są w założeniu czymś takim jak edycja wyglądu przy tworzeniu postaci w RoM chodźby. Outfit ma wyróżniać gracza z tłumu. I tyle.

---------TOPIC--------
IMO za brak klimatu odpowiadają:
a) noobki 20-30 levelowe z PACC expiące jak na złość na FACC area
b) kradzieje loota/lootbagów
c) chmary botterów w każdym miejscu gdzie jest resp więcej niż 5 mobków...
d) dzieci "go go go 400lv"
e) CHAMSKIE POLSKIE DZIECI NE0 i ich teksty typu "100% JP" poparte paroma wulgami...
f) dzieci/idioci co sami nie umią grać ale innym też nie pozwolą i respa bloczą/ksują mobki
g) PK n00bki typu 19lv sorc z WoD czekające pod depo na każdego kto wyjdzie na Maina albo wbijające na expowisko i "all your gold or u dead"
h) ludzie bottujący pół-AFK czyli największa zaraza, bota taki puści, siedzi przed kompem, po necie buszuje i ani Ctrl+r ani nic bo GM napisze kontrolnie a tan odpisze że wszystko spox...

pepin666
20-08-2009, 13:16

Hotkeyi nie musisz używać jeśli nie chcesz, a jak myślisz że hity są za duże to używaj słabszej broni albo mniejsze skile.

zantek
19-02-2010, 14:03
Faktycznie żeby był jakiś klimat nie powinno być noobów itp. Tak czytam temat i dochodzę do wniosku że sami jesteśmy sobie winni, dlaczego? Bo dajemy sobie w kasze dmuchać. taka jest szczera prawda. Gdybyśmy nie chcieli noobów to byśmy ich... no nie wiem chociażby ich spk'ować. Nie piszę że ja ich pk'uję albo że jestem lepszy od Was, ale chciałem po prostu zmotywować forumowiczów by na własnych serwach klimat wprowadzali, chodź by przemocą. Założyciel tematu trafnie go nazwał, on PRAWIE nie istnieje, a prawie robi wielką różnicę

Pozdrawiam Zantek

Hyzy
19-02-2010, 16:16
Klimat w tibii? Coś takiego nie istnieje. Grałem w tibie pare lat temu, i skończyłem (nie pamiętam nawet czemu). Chyba doszedłem do wniosku po co grać w gre która wygląda jak wygląda jest pozbawiona muzyki itd. Osobiście polecam wow-a. Naprawdę lepsza gra :]

@edit Wszedłem na dorum, bo u qumpla przypomniałem sobie o tej całej tibii. Jeżeli ktoś chciałby passy do mojego konta prosze o PW.

Charin
09-10-2010, 16:17
A ja przypomnę o temacie sprzed lat. O klimacie, który jeszcze wtedy dało się podtrzymać. W czasach, kiedy miasta były pełne. Oni zniszczyli tą grę. RPG odeszło, razem ze swoimi graczami. A reszta odeszła, zblazowana grą. I tak zabili całą grę. Pozostaje ta resztka schroniona na Antica. Może własna gra, może OTS. Kto to wie? Póki co odświeżę tą starą zakurzoną księgę. Może znajdzie się ktoś, kto jeszcze tak chce grać. Wszyscy starzy kompani przestali grać. Znudzili się, nie mają czasu, są dorośli. Czy jest ktoś jeszcze, kogo taka gra relaksuje? Kto chce się wczuć w postać?

Dobermanfanf
10-10-2010, 00:19
No cóż ja dopiero jestem nowy w temacie :p jednak wiem o co wam chodzi
Mimo że jestem młody to rozumiem o co chodzi a raczej chodziło w tibi.
Gram od 7.2 i pamietam kiedy nie bylo botow ani n00bów którzy potchodza do typów z "fri items plzz".
Nie lubie typow ktorzy hakują lub używają botów, gdyż niestety dalem sie namówić na wejście na stronę z keylogerem przez co straciłem konto, i postanowilem przestac grac w tibie.
Niedawno zacząłem od nowa i widzę co się zmieniło przez kilka miesięcy :( .
Nie rozumiem tylko czemu ludzie nabijają xxx lvl a potem chwalą sie tym kolegom.
Myśle że założenie gildi lub stowarzyszenia kilku osób była by bardzo dobrym pomysłem. Wybrać world każdy zaczyna od nowa, wspólne wyprawy odkrywanie miejsc itp.
Niestety to nie jest możliwe z jednego powodu:
nie macie odpowiedniej motywacji, to od nas wszystkich zależy czy gildia będzie trzymała się przez miesiąc, rok lub 2 dni.
Ale juz to zalezy od was, ja za zalozeniem gildi/zgromadzenia jestem na tak :D

Charin
10-10-2010, 12:34
Cóż, ja z pozostałości jednej gildii stworzyłem 3 osobową grupę. Jeden został na 2 lata. Drugi na prawie 3 lata. Mimo, że przestał grać, to liczy się ten czas. A ja zostałem i chyba nigdy nie odejdę na stałe. Błąkam się tylko po światach i szukam RPG i ludzi praktykujących ten styl gry. Ciężko znaleźć, ciężej przekonać, praktycznie niemożliwe utrzymać w gildii. Występuje kilka przypadków takich "RPG":
a) n00by, które dla odmiany expić nie umieją, angielskiego nie znają i mają po 12 lat
b) dla odmiany eksperzy, którzy expią sami, przez co im się nudzi
c) ludzie ze słomianym zapałem, którym nudzi się po 2-3 tygodniach
d) kompletne dzieci
e) rpgerzy, którzy praktycznie nie wiedzą o co chodzi, czasami rpgują, ale ogólnie w dyskusji szybko zmieniają się na normalne zachowanie i język.

A zresztą, porobię ogłoszenia na Anticę na tibia.net.pl, tibia.pl, na samej Antice i mojej Askarze. Może znajdę kogoś. Chętni mogą pisać na PW, lub w temacie, który założę.

PS. autora tematu też znam, więc spróbuję go nakłonić do gry z nami. I jeszcze starą gildię z Thorii... Albo z Furory (zszedł świat na kompletne "psy").

Duch Niespokojny
08-04-2011, 18:51
Temat klimatu w Tibii (i zresztą pewnie w większości MMORPG) najlepiej podsumowuje ten obrazek:
http://img849.imageshack.us/img849/5110/14959a4e32c7eaae3c2f.jpg

Gildor
09-04-2011, 09:04
Oczywistym jest, że klimatu nie ma i trzeba go szukać 'na siłę'. Jednak znalazłem mnóstwo osób (w obecnych czasach), którzy na prawdę dbają o grę. Niestety teraz sam szukam takowych osób na moim serwerze, może kiedyś znajdę.

malkrzysztof
01-06-2011, 12:20
Witam, chciałbym na początku zaznaczyć że przygodę z tibią rozpocząłem parę lat temu, tyle, że przestałem grać z różnych powodów. Od kilku/kilkunastu dni gram sobie wieczorami dla frajdy, ale to co się teraz dzieje w tej grze to paranoja. Ostatnio miałem taki przypadek, że w jednej z jaskiń łaził bot, od razu było widać... ta sama ścieżka, te same ruchy, brak reakcji na słowa, bloki itd. Od razu złożyłem report było to 25 maja. Wczoraj wieczorem poszedłem do tej samej jaskini i co widzę...? no nie zgadniecie ... ten sam gracz, ten sam bot, ta sama sytuacja. Oczywiście poleciał następny report ponieważ moje wkur...nie sięgnęło zenitu. Minął tydzień a ten bot jak łaził tak łazi. No ja w tym wypadku mam tylko i wyłącznie pretensje do supportu bo ile można czekać. Nie dziwi mnie to że tego tibijskiego klimatu nie ma, skoro na światach roi się od botów to tego klimatu nie ma i nie będzie. A ja czekam tydzień żeby dali oczywistego bana człowiekowi który psuje grę.
Chciałbym też zaznaczyć jak wielkie było moje zdziwienie jak na tym forum dość nie dawno z tego co pamiętam (mogę się mylić) były dawane porady "kim grać żeby było mi dobrze bocic" no to do kogo można mieć pretensje?

pozdrawiam.

Duch Niespokojny
01-06-2011, 13:51
Botów już od dawna nie banują "ręcznie", więc nie ma co ich zgłaszać. Powinien go wyłapać ich automatyczny system (aczkolwiek wiadomo, że stuprocentowej pewności nie ma).

malkrzysztof
01-06-2011, 14:49
no coś tam mi mówili o tym na kanale Help.
No jak ma być klimat jak 1/2 graczy boci. Gram na non-pvp i tam to jest bardzo widoczne.
Generalnie jak zaczynałem teraz grę to dwie rzeczy przykuły moją uwagę - że są lvl 500-ne już nawet nie mówię o tych 200-300 bo tego to jest pełno, bardzo byłem zdziwiony tymi liczbami ale bocenie mi wiele wyjaśnia w tym temacie.
Druga rzecz to taka że doznałem szoku wchodząc na kanał ogłoszeń... Prawie nikt nie pisze "buy bp uh". Wg mnie zabito cały team play tibi a ograniczono rozgrywkę do azjatyckiego hack n slash.

Oczywiście chciałbym zaznaczyć, że to jest tylko i wyłącznie moje zdanie.

Rudimir
02-06-2011, 07:51
@up
Grasz dla frajdy, to zacznij ubijać tych botterów, imho większy fun niż nabijanie levela. Na forum są poradniki jednak pamiętaj, że da się ich teraz ubić tylko głównie na ogniu albo strapowanych dystansowych potworach (mino archer itp.)
Łatwo nie będzie (za co podziękuj shitsoftowi), ale good luck.

malkrzysztof
02-06-2011, 09:22
@up to jest non-pvp co do strapowania to i tak nic nie zrobie bo gość ma 41 lvl i boci na rootach....

Rudimir
02-06-2011, 15:02
Gdzie na rotach? Podaj dokładną miejscówkę (np. venore roty na swampach).

malkrzysztof
02-06-2011, 16:28
To są rooty centralnie na wschód od venore na samym końcu terenu, przy samej wodzie. Taka jaskinia patrząc na mapę to będzie bodajże nad elf camp czy jak to się tam nazywa.

Rudimir
02-06-2011, 18:03
To trochę lipa. Wyropuj bota, popchaj w stronę elfów, zostaw go w krzakach, jak odrosną to nie wyjdzie.

malkrzysztof
02-06-2011, 19:38
ok, dzięki za rady popróbuje.
Sorry bo zrobił się offtop

Duch Niespokojny
02-06-2011, 20:39
@up
Grasz dla frajdy, to zacznij ubijać tych botterów, imho większy fun niż nabijanie levela. Na forum są poradniki jednak pamiętaj, że da się ich teraz ubić tylko głównie na ogniu albo strapowanych dystansowych potworach (mino archer itp.)
Meh, kiedyś się w to bawiłem, ale po paru update'ach już przestało to być takie fajne. Cipsoft sprawę znacznie utrudnił i kosztowało to naprawdę mnóstwo czasu i wysiłku, a efekt przecież nigdy nie jest pewny - zawsze się może gracz pojawić przy komputerze i wyratować postać z tarapatów.
Najpierw trzeba jakiegoś delikwenta znaleźć (co wbrew pozorom nie jest aż takie łatwe) i to w miejscu, gdzie zabicie go będzie możliwe (bo np. w mountain tomb mogą sobie bocić do woli i nic im się nie da zrobić). Potem przepchać go, zlurować odpowiednie potworki, ustawić wszystko odpowiednio. A na końcu gość się i tak "budzi" i śmieje nam w żywe oczy...

malkrzysztof
02-06-2011, 23:14
No dokładnie, cipsoft bardzo ułatwił sprawę botom a utrudnił nam - uczciwym graczom. Co to w ogóle jest za polityka.

troyanX
12-12-2011, 17:25
Żart a nie proadnik :P czemu to wogole jest w dziale poradnik ? gosc napisal poradnik o klimacie tibijskim który nie istnieje juz od conajmniej tibi 8.0 :D

swiderasek
14-12-2011, 14:56
Witam serdecznie. Wróciłem. Po 6 latach nieobecnosci. Podrosłęm i mi się zatęskniło gdy przeczytałem ten temat. Podjąłem decyzje. Bede probowal stworzyc taka gildie na antice kompletnie neutralną stawiajaca sobie za cel dobra zabawe i klimat. Chetnych zapraszam do skontaktowania sie ze mna mailowo [email protected] mozna tez pw. Dzis zakladam konto wiec prosze sie nie spodziewac kokosów. zaczynamy od zera nie bedzie latwo widzac ilu tam pa i szwedów ale jak mowilem mam w dupie konflikty serverowe jesli bedzie trzeba szwedom sie zaplaci z reszta uwazam ze to najlepszy server do tej operacji ze wzgledu na to iz na Antice istnieje jeszcze podobno dawno zapomniana rzecz: szacunek. Nigdy nie bedziemy probowac wladac serverem bedziemy pomagac i tworzyc klimat. Bedziemy cierpliwi wiec dziekuje mlodym gagatkom ktorzy marza o rozpierdolu. Pozdrawiam.
Kuba.

Strepsiu
19-12-2011, 19:04
Gdyby takie gildie były na każdym świecie... Cóż, można pomarzyć ^^

frafy
20-12-2011, 16:31
Poradnik trafny! dzisiaj to nie to co bylo kiedys...:/

Quento
20-12-2011, 17:55
kiedys była zajawka.. teraz to juz inaczej wyglada..

Bezt
21-12-2011, 09:51
Jedyne co ma jeszcze w Tibii swój klimat to rookgard :(

swiderasek
22-12-2011, 21:33
malo osob sie sklada poki co jestem ja i ed 40+. Czekam na chetnych.

adrianww
22-12-2011, 22:00
Tibia 7.6 roxx

Agusialeczek
23-12-2011, 22:49
Dla mnie największy klimat był, kiedy zaczynałam grę. 5 lat temu byłam Rookstayerem. Najlepszy okres w grze.

XenonPaladin
25-12-2011, 21:57
Dla takich 400 lvl mozna by bylo stworzyc 3 swiat ( nie wiem jak to nazwac ) - chodzi mi o cos takiego jak main ale to raczej kiepski pomysl ;p

swiderasek
04-01-2012, 01:06
troche oftop ale jaram sie powyzszym postem. Taki trzeci swiat do ktorego sie wchodzi i nie da sie juz wrocic. Kraina kox charów.

wojo1310
07-01-2012, 23:19
jakiś czas temu zabiłem the evil eye.nie jest to jakiś super boss ale sama satysfakcja,że to zrobiłem napawa mnie dumą.przykre jest to,że gdy wrzuciłem screena na forum to zostałem wyśmiany,że chwalę sie czymś takim...to jest według mnie klimat.sami jestesmy sobie winni,nie tylko cipsoft.nastawienie graczy sie zmieniło-pogoń za gp i lvlem =/ chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.gra ma dawać przyjemność i ja ją czułem gdy udało mi sie dokonać wyżej wspomnianego łowu.do tej pory pamiętam jak udało mi sie upiec pierwszy chleb,pierwsze wyjście na maina,pierwszego smoka i pierwszy knight armor,który kupiłem za ciężko zarobione gp.nie szukajmy więc winy "na górze",lecz zacznijmy od jednostki-od nas samych.

Tvkg
11-01-2012, 10:48
No niestety, klimatu już brak ... Wystarczy zobaczyć, że strasznie mało osób/gildii wrzuca swoje zdjęcia z huntów/awansów itd. itp. Wystarczy poszukać stare tematy i zobaczyć ile tego było, teraz nawet nie ma czego po ogladać ;/

Barakczynski
12-01-2012, 21:09
Wystarczy spojrzec ile osob jest online w szczytowych godzinach a jaki jest rekord na tibia.com to jest smieszne;d

@up
niedlugo jak zaloze temat ale niestety solo style;p

Cinderella
22-01-2012, 09:56
Załóżmy hipotetycznie, że do gry trafia nowy, zupełnie zielony gracz.
Najpierw czyta FAQ, ogląda skreeny, czyta komentarze itd.
Akceptuje grafikę i zasady zabawy, ściąga klienta i zaczyna.
Już na Rooku spotyka się ze zgrzytem, bo 95% pikseli biegających wokół niego to noobchary o istnieniu których on jeszcze nie ma pojęcia.
Myśli, że to tacy sami gracze jak on. Że jest równym wśród równych.
Prędziutko przekonuje się, że coś robi nie tak, bo po krótkim czasie zaczyna wyraźnie odstawać od "kolegów" z którymi zaczynał.
Zaczyna drążyć temat i dowiaduje się o istnieniu "nielegalnego oprogramowania", które pomaga dotrzymać kroku starym wyjadaczom.
Trafia w końcu na Maina i zaczyna zabawę.
Podczas odkrywania mapy pada raz po raz za sprawą spiderów i trolli, ale przyjmuje to jako normalny element gry.
Nie zraża się, bo jak na razie wszystko jest OK.
Cieszy się awansami, które wpadają dość szybko i polepszają jego statystyki.
Kątem oka zauważa piksele biegające z czerwoną czaszką. Jeszcze nie wie co to oznacza.
Prędziutko się o tym dowiaduje.
Sam przeciwko 4-5 przeciwnikom - nie ma szans.
O istnieniu blessów jeszcze nie wie i nie stać go na nie.
Szuka kolegów do stworzenia "temu".
Znajduje i przy pierwszej okazji zostaje okradziony, lub zrokowany.
Co jest nie tak?
Zaczyna czytać różne fora, poradniki, spojlery i dopiero wtedy dowiaduje się, gdzie trafił.
Głównym przeciwnikiem w grze nie są "potwory" i pułapki wymyślone przez CipSoft, tylko podobni do niego operatorzy pikseli.
Celem gry nie jest zabawa w rozwiązywanie zagadek (questów), poznawanie świata gry, nawiązywanie znajomości, współpraca z innymi, tylko PRZEŻYCIE.
Teraz dokonuje wyboru.
Albo rezygnuje z beznadziejnej walki z żywiołem i idzie na spacer do parku - wcześniej odinstalowując klienta i cieszy się życiem.
Albo podejmuje rękawicę - expi i skiluje.
Robi to bardzo ostrożnie.
Najlepiej w samotności.
Za wszelką cenę unikając kontaktu bezpośredniego z innymi graczami.
Jak się "wyexpi" i "wyskiluje" - wchodzi do gry.
Teraz wam pokażę!
Okazuje się, że jednak to wszystko za mało.
Trzeba skilować dalej, bo jeszcze jest za słaby.
Ale skilowanie trwa w nieskończoność i jest bardzo nudne.
Stawia bota.
Niech on się męczy.
Z czasem staje się względnie mocny, ale ciągle jest za słaby na pk-team.
Jeśli do tej pory z nikim nie zadarł, będzie tak się "ulepszał" dopóki prąd będzie w gniazdku.
Albo zrezygnuje z zabawy i przystąpi do tych, którzy sens zabawy widzą wyłącznie w "pekowaniu".
Nieodkryte tereny?
Zagadki?
Nowi znajomi?
A po co?

Rudimir
22-01-2012, 15:15
@up
Nic dodać nic ująć. Wypisz wymaluj tibia dzisiaj.