Pokaż pełną wersje : Sugeruje
A wiec ja sugeruje ze Wy szanowni Moderatorzy powinniscie dawac bany za imiona ;o
Co to za name : MR.LAMER
Widzialem takze innych, Wladca kotkow - zbanowany ( i good )
Wielu jest takich >.<
Drugie : Nie pomaga dodawanie przyklejonych tematow, i tak duzo jest noobowatych topicow :O
Reporting bad posts - jak na razie nie widzie efektow, pozyjemy zobaczymy, a to ze dostaje ostrzezenia za to ze juz nie moge wytrzymac nOObowatego spoleczenstwa polskiego na tym forum >.<
Jak mi ktos odpowie ze jak mi nie pasi to "nara" to ja mu odpowiem : Jest tu duza ilosc ludzi ktorzy sa na poziomie i lubie porozmawiac z nimi na forum, ale niestety takze w poszukiwaniu "madrych" topicow znajduje te noobowskie :O
Mam juz dosyc, Licze na odpowiedz modkow ;p
WszechStronny tez juz cos mowil, ja tylko powtorzylem >.<
Moderatorzy : Jestescie za mili, BK wymiatal, kosil, niszczyl, palil, nie raz mnie na gery.pl pojechal no i ? czuje szacunek bo mnie czegos nawet nauczyl, a tu? widze ze udawanie glupiego poplaca >.<
Wiem ze gramatycznie do bani napisalem ale .. =P
Skupmy sie na problemie : noobz plx
#tibia.pl - Kanal IRC-owy To jest wspolny z tibia.gery.pl? :O
Reklama na tibia.pl jest ogromna tego kanalu ( dla uzytkownika ktory umie szuakc) a na gery.pl nie ma o nim nic =P
Dlaczego dostalem kopa za free? Juz dawno temu, ale co to ma do ***** znaczyc.
Mozna dojsc do wniosku ze taka dobra domena jak www.tibia.pl posza w **** no ale ja tylko wyrazam moje zdanie, mozliwe ze sie myle....
Nara ~
Edit --> Wiecej modow? Oo
Widzieliscie jak pracuja Moderatorzy z "konkurencyjnego" Forum? Oo
Tutaj duzo tematow nie ma zadnej odpowiedzi ze strony moda, no moze Fanfi cos powie ;p, Vanesse tez widuje czasami, inni tez sa ale w znikomych ilosciach (lol =P )
A wiec ja sugeruje ze Wy szanowni Moderatorzy powinniscie dawac bany za imiona ;o
Wielu jest takich >.<
Zgadzam się - takie nicki naprawde denerwują
Drugie : Nie pomaga dodawanie przyklejonych tematow, i tak duzo jest noobowatych topicow :O
Reporting bad posts - jak na razie nie widzie efektow, pozyjemy zobaczymy, a to ze dostaje ostrzezenia za to ze juz nie moge wytrzymac nOObowatego spoleczenstwa polskiego na tym forum >.<
Dzisiaj w szkoel rpzedstawiałem referat o polakach w sieci... Zbluzgałem ich z góry do dołu (wielu- nie wsyzstkich) i dostąłem 10/10 :P
Ogólnie- noobki nie patrzą na nic- one chcą napsaić psota - mieć wszystko na talerzu :/
Moderatorzy : Jestescie za mili, BK wymiatal, kosil, niszczyl, palil, nie raz mnie na gery.pl pojechal no i ? czuje szacunek bo mnie czegos nawet nauczyl, a tu? widze ze udawanie glupiego poplaca >.<Zgadzam się- sam wiem co daje mocna ręka i czytelne upomnienia XD
Reklama na tibia.pl jest ogromna tego kanalu ( dla uzytkownika ktory umie szuakc) a na gery.pl nie ma o nim nic =P
Bo tam prawie sami ludzie z tibia.pl XD
No i sadomasochistyczne rządy Scora.
Ja uważam ze modów jest zxa mało jak na tak potężne forum - przez co nie mogą wsyzstkiego upilnować :(
Sama nie wiem... a czemu? Jesli nikogo nie obrażają, itp... trochę ciężko by było. I w ogóle jakie kryteria? Że mają być klimatyczne? A niby czemu?
Albo, że nie mogą być kretyńskie? - też dziwne kryterium (zbyt subiektywne).
Jednak jest to pomysł wart przemyslenia.
To co proponujesz?
Reporting bad posts - jak na razie nie widzie efektow, pozyjemy zobaczymy
Ale ja widzę.... w panelu moderatorskim.
Moderatorzy : Jestescie za mili, BK wymiatal, kosil, niszczyl, palil, nie raz mnie na gery.pl pojechal no i ? czuje szacunek bo mnie czegos nawet nauczyl, a tu?
Naprawdę uważasz, że trzeba "wymiatać, kosić, niszczyć", żeby kogoś czegoś nauczyć?
Dziwne... ja tam widzę przyklejony temat o kanale... i to założony przez Scora... ;)
Dlaczego dostalem kopa za free? Juz dawno temu, ale co to ma do ***** znaczyc.
Pytaj tego co Cię kopnął (może zrobiłeś coś nie tak?)
Bastek, wszystkim wiadomo, że dużo jest tu ludzi powiedzmy sobie nie tak mądrych jak reszta. Ale na to nie można nic poradzić... Ban za głupote? - 5 minut później jest nowe konto :(
Naprawdę staramy się jak możemy i wydaje mi się, że w miarę ogarniamy (gdybyś widział tematy, które czasem kasuję... :().
Poza tym, widzę w Twoim poście, że to czy tamto jest nie tak... A wolałabym, żebyś zaproponował jakieś rozwiązania w związku z tym.
Tibiańczyk
20-12-2004, 23:08
Wielu jest takich >.<
Ojj prawda.
Tesz prawda
Licze na odpowiedz modkow ;pWysmienity pomysl
@nicki - czasem za nicki dajemy bany (przynajmnej ja) ale to jak już naprawde jest jakiś wulgarny, obrażający itp. Bo ciężko postawić jakąś granicę. Zreszta, przedstawione przez ciebie jeszcze nie są takie najgorsze. Jest wiele znacznie gorszych :(
@odpowiedzi ze strony moda - Modkowie są od pilnowania porządku, od odpowiadania są inni userzy forum.
@przyklejanie tematów - czekam na jakieś skuteczniejsze propozycje. Jeśli masz, podziel się z nami.
@wymiatanie, koszenie...- mówisz na gerym wymiatali, a tu nie? Zgadza się, ale teraz powiedz mi, czemu na gerym narzekają, że tam forum jest dead? Ktoś coś napisze, zbesztają go, że noob, że już było, więc idzie na inne forum. I tak oto na całe forum gerego (nie tylko to tibii, ale CAŁE) ma w sumie 2x tyle userów, co my, przy czym istnieje dużo dłużej. A u nas co jakiś czas nieaktywni userzy są kasowani!
Zgadzam się - takie nicki naprawde denerwują
Dzisiaj w szkoel rpzedstawiałem referat o polakach w sieci... Zbluzgałem ich z góry do dołu (wielu- nie wsyzstkich) i dostąłem 10/10 :P
W szkole tez robisz tyle bledow i nie czytasz tego co napisales?
Czy tylko w Internecie wykazujesz taki brak szacunku dla czytajacego?
Matheous
20-12-2004, 23:59
Wg mnie modki sa za... Lagodne. Wszyscy lubia modkow, etc... Ale chyba nikt nie ma do nich takiego SZACUNKU. STRACHU. RESPECTU. Tylko noobki, zobacza niebieska xywe to zaczynaja w tylek wlazic, ale nie o to mi idzie.
BK tak wymiatal swoimi postami(i dalej wymiata) ze w Tworczosci juz kazdy przy zakladaniu tematu tylko czekal na comment BK:) Zazwyczaj ten comment to bylo jedno slowo(zazwyczaj "Chu.jnia", a czasem "Do dupy"), ale gdy sei noob zaczal stawiac zeby jakies argumenty postawil, to tak potrafil zjechac cale opko, ze nawet Tolkien by sie zarumienil. I tego mi brakuje u reszty.
Poza tym trzeba pamietac, ze noobki to nie sa ludzie tacy jak ty, czytelniku:P, czy ja. To sa ulomne dzieci wojny!!! Gdy modek zaczyna sobie zartowac, czynic aluzje, ironizowac etc.(co robia tu NAGMINNIE) to noobek zartu w 8 przypadkach na 10 nie zalapie i dalej pieprzy swoje... Noobow trzeba ZJECHAC. Tak zeby im qrna w piety poszlo. Tak jak to robil BK(PK?:P). A sie nie cackac. Jak ktos zalozy glupi temat, to 5 punktow ostrzezenia, kasacja tematu i PW z dlugim i inteligentnym textem opisujacym jego glupote w pelnej krasie. Glupi post? No to sie odpowiada na to ZJECHANIEM zeby nawet za ROK gosc sie bal napisac drugi raz cos takiego!!!
...a po kazdym takim poscie powinno sie dopisac 'In memory of evul N00bz Crusher':)
Dr. Omader
21-12-2004, 00:00
Poki nie sa obrazliwe, rasistowskie, czy np. "Gamemaster", albo niezgodne z Tibia Rules to za co mamy ich banowac?
Co modkowie maja poradzic na to ze ktos ma nick "Budyn atakuje"(wymyslony przypadkowy nick), itp.? To tylko swiadczy o czlowieku. Skoro chce byc uznawany za idiote to co modkowie maja do tego? Nie nick sie liczy a tresc postow...
Nooga ma nick na forum "Lamer" i czesto sie smieje z ludzi, ktorzy go za to wysmiewaja a potem podkulaja ogon i uciekaja jak ich czyms zgasi...
Oczywiscie to jeden z niewielu wyjatkow w przypadku nickow...
Czasami takiego kolesia co po raz enty sie pyta czy zabije smoka jesli odtanczy taniec sniegu podczas pelni ksiezyca i pojdzie go abic z hula-hop mam ochote chwycic za leb i nawalac o sciane dopoki nie zrozumialby ze wypadaloby poszukac najpierw. Ale powiedz mi, czy on by sie tego nauczyl?
Moderatorzy : Jestescie za mili, BK wymiatal, kosil, niszczyl, palil, nie raz mnie na gery.pl pojechal no i ? czuje szacunek bo mnie czegos nawet nauczyl, a tu? widze ze udawanie glupiego poplaca >.<
To chyba nie miales kontaktu z niektorymi modkami. Pozatym pamietaj ze jak modkowie zaczna "jechac" bardzo userow to reszta forum podchwyci ten motyw od modkow w celach albo podlizania sie im ze oni kogos zjechali albo dlatego ze beda mysleli, ze skoro modek moze to mozna ludzi na forum wyzywac. I co bedziemy wtedy mieli? Forum na ktorym wszyscy beda potrafili sie tylko obrazac nawzajem... A tematu jakiegokolwiek sie kazdy bedzie bal zalozyc bo go ktos jeszcze zjedzie z gory na dol.
Oczywiscie nie mowie ze BK wszystkich wyzywal od debili i idiotow... on to robil w bardziej subtelny sposob, ale gdyby tak wszyscy zaczeli to patrz wyzej.
No to z tym to juz na gerym prosze, my dokladamy naszych staran zeby ten kanal byl popularny. Jednak kanal jest wspolny, a ownerem jest Scorcerer. Zreszta o histori tego kanalu juz wiele bylo napisane ;)
Edit --> Wiecej modow? Oo
Widzieliscie jak pracuja Moderatorzy z "konkurencyjnego" Forum? Oo
Nie widzialem, nie bede ocenial ich pracy bo zeby zobaczyc ile tematow kasuja, ile ludzi banuja, itp. musialbym miec dostep do ich logow(ktore nie na wszystkich forach sa) a takiego dostepu nie mam. Jednak smiem zwrocic uwage na pewna sytuacje:
Widziales ilu mamy userow? Rozumiem ze porownujesz nas z polskimi forami ktore maja przewaznie 10 razy mniej userow(a czesto nawet jeszcze mniej)... A jesli porownujesz nas z np. tibia.de to widziales ile tam jest moderatorow? Duzo wiecej niz u nas.
Modkow jest tyle ile potrzeba, jesli uwazamy ze brakuje to robimy wybory.
Tutaj duzo tematow nie ma zadnej odpowiedzi ze strony moda, no moze Fanfi cos powie ;p, Vanesse tez widuje czasami, inni tez sa ale w znikomych ilosciach (lol =P )
A powiedz mi gdzie pisze ze dobry moderator musi odpowiadac w kazdym temacie? Tylko wczoraj na forum powstalo 107 tematow(to jest akurat taki sredni przyklad, max w ciagu ostatniego miesiaca to 141 teamtow). Jakby kazdy moderator mial sie w kazdym wypowiedziec to kiedy by znalazl czas na moderacje forum?
Pozatym nie masz pojecia ile jaki moderator jest online na forum, niektorzy maja ustawiony invisible mode, niektorzy nie sa zalogowani caly czas i loguja sie tylko gdy maja cos zmoderowac.
Aczkolwiek z Vanessa dobrze zauwazyles, bo swietnie sie spisuje imho(jesli wogole moge czyjes moderowanie poddawac ocenie, bo adminem nie jestem).
Tesz prawda
Przyganial kociol garnkowi...
Mam dosc ludzi ktorzy tylko pisza ze nasze forum smierdzi noobami a nie napisza zadnej konkretnej propozycji, ktora by sie sprawdzila w walce z tym.
Ludzie potrafia tylko narzekac, nie dogodzimy wszystkim...
<edit>
@Matheous:
patrz odpowiedz do cytatu czwartego....
Wg mnie modki sa za... Lagodne. Wszyscy lubia modkow, etc... Ale chyba nikt nie ma do nich takiego SZACUNKU. STRACHU. RESPECTU.
Szczerze mówiąc to mnie najbardziej rozśmieszyło... Mówisz więc, że szanujesz tylko tych, których się boisz? Moje gratulacje~
Może jak podrośniesz, to poznasz w swoim życiu trochę osób, które będziesz lubił i szanował za to, kim są. I wtedy zmądrzejesz.
Dr.Unknown
21-12-2004, 00:20
A ja powiem tyle, Bk kiedy był Moderatorem więcej gadał niż działał, o wiele bardziej mi się podoba postawa May'a.
Gonzo von Krenzel
21-12-2004, 07:08
[...]
Naprawdę uważasz, że trzeba "wymiatać, kosić, niszczyć", żeby kogoś czegoś nauczyć?
[...]
W niektórych przypadkach niestety tak...
Ide do szkoly, potem sie udzueiele, ale wrzuce :
Kiedys w 1950+ latach nie bylo dyslektykow itd itd ( i jak to sie pisze Oo)
Bylo sie po porstu BECWALEM
A teraz masz karteczke, i masz latwiej >.<
Nie chodzi mi o to zeby modki sie wypowiadaly super mega hiper czesto ale... ;P
Po prostu, palic noobow. Co do plagi tematow ktore juz byly mmm Proponuje dawac ostrzezenia? ;o Moze juz dajecie ale i tak moj kumpel nie dostal Oo
I w ogole co do "newbe" a "noob" w kazda gre w ktora gralem (WCIII FT) (WoW - beta) MU, Ultima i inynch, na nowych sie mowi nooby nie newbe >.<
~
Ide do budy +=) Zyczcie mi powodzenia! :P
Tibiańczyk
21-12-2004, 14:39
Przyganial kociol garnkowi...
Co to mialo znaczyc?
Mam dosc ludzi ktorzy tylko pisza ze nasze forum smierdzi noobami a nie napisza zadnej konkretnej propozycji, ktora by sie sprawdzila w walce z tym.
Modki powinni być bardziej zdecydowani w bannowaniu i kasowaniu tematow,postow. Zbanowanym zakladajcie blokady IP, nie na tydzien(noob jest cierpliwy) tylko na zawsze, aby nie mieli do niego dostepu.
Dr. Omader
21-12-2004, 14:46
Co to mialo znaczyc?
To co przeczytales, a jak dalej nie widzisz to to mialo wskazac na twoj wysoki poziom wypowiedzi w tym temacie jak i na wymyslenie nowego slowa jakim jest "tesz"
Modki powinni być bardziej zdecydowani w bannowaniu i kasowaniu tematow,postow. Zbanowanym zakladajcie blokady IP, nie na tydzien(noob jest cierpliwy) tylko na zawsze, aby nie mieli do niego dostepu.
A slyszales o czyms takim jak dynamiczne IP? A tak sie sklada ze wiekszosc userow takie ma... Oczywiscie mamy inen metody banowania takich ale jakie to secret ;)
I prosze nie ucz nas jak mamy moderowac bo jak to robic wiemy sami dobrze.
Co do plagi tematow ktore juz byly mmm Proponuje dawac ostrzezenia?
Co za genialne spostrzezenie... wiesz wczesniej na to nie wpadlismy, naprawde ukazales nam calkowicie nowa opcje forum...
Moze juz dajecie ale i tak moj kumpel nie dostal Oo
LOL!
Nie mow czy dajemy ostrzezenia czy nie bo nie masz pojecia o tym ile i czy dajemy. No chyba ze ci matkus dal wjazd do logow ostrzezen a w to watpie.
Faktem jest to ze odkad jest to forum czyli od jakis 4-5miesiecy modkowie dali tyle ostrzezen ze jak wchodze do logow to mam pasek przewijania wielkosci kilku pixelek...
Czasem sie jakiemus userowi upiecze jak idzie masowa kasacja idiotycznych postow z jakiegos tematu gdzie jest ich duzooo ale to rzadko, zreszta jak ktos nie dostal ostrzezenia to znaczy ze takbardzo sie nie narazil jeszcze, ale nastepnym razem moze dostac.
Matheous
21-12-2004, 16:59
@Vanessa-nie tylko. Ja mam szacunek do modkow. Ale mowie o takich gosciach, co wszystko maja w dupie. Na takich nie ma innych sposobow jak solidne obsobaczenie;P
A poza tym do qrwy nedzy ilu ludzi bedzie sie do mnie zwracalo jak do 5 latka 'Zrozumiesz jak urosniesz' QQQRRRWAAAA...:P
@Dr.Unkown-gadal tak, ze mialo to lepszy skutek niz mozolne kasowanie tematow. Skasujesz temato noobowi, zalozy taki sam+dodatkowy temat 'Dlaczego skasowaliscie poprzedni'. A jak BK takiego zgasil, to gostek byl grzeczny^^
Narzekać każdy może,jeden lepiej drugi troche gożej.Twoje propozycje bastek są wprowadzone i jest ich stanowczo za mało.
btw.Ile tematów będzie o okryciu Ameryki że jest dużo noobów?Wszechstronny chyba zaczął i powstała lawina
A ja ostatnimi czasy tyle tematów wykasowałem, tyle dałem upomnień... I już zaczynałem mieć wątpliwości, że jestem taki brutalny, że nie pozwalam się ludziom wypowiadać, że to wszystko zaczyna przypomninać stan wojenny (jk)... A tutaj nagle ktoś mówi, że my się obijamy, że nic nie robimy, że mało banujemy/upomniamy... ech...
No dobra: moje minimum od dziś:
5 postów
5 banów
10 upomnień
5 zamkniętych/skasowanych tematów
:D
@up Ray, mam nadzieje, ze to bedzie oczywiscie dzienna norma a nie miesieczna. ;)
Widze ze userzy niektorzy sa za "taK"
A po odpowiedziach modkow widac ze chca ale nie moga Oo
>.<
Nara~
>.<
Wiedzialem ze tak bedzie, lol
Dr. Omader
21-12-2004, 20:00
@up:
que? a na polski mi mozesz swojego posta przetlumaczyc bo za duzo z niego nie rozumiem...
na "tak" z czym?
z banami na nicki? czy z banami dla noobow? czy z czym?
Mam ci znowu tlumaczyc od poczatku wszystko?
A po odpowiedziach modkow widac ze chca ale nie moga Oo
Ale co chca?
Bo w swoim pierwszym poscie dales kilka sugestii a teraz mowisz o jednej chyba tylko pytanie o ktorej...
Nara~
Czemu ja sie tego spodziewalem?
Napisal, narobil wojny, poproszony o konkretne rozwiazanie powiedzial "nara"... zaczynam juz do takich sie przyzwyczajac... ;)
<edit>
@down: raz odemnie bana dostales, ciesz sie ze go teraz nie masz...
ale z checia dam ci go znowu...
btw ktory to juz twoj come-back na forum?
Jestes lepszy od matrixa...
@Polin:
Nie - do szkoły raczej sprawdzam 20 razy zanim wydrukuję- a te czeskie błędy czy jak im tam - to staram się nei popełniać, ale nie wychodzi czasami :P
Ogólnie co ja bym proponwoał jeszcze raz:
1. Więcej modków - duże forum = duzo roboty, a modkowie to lduzie i msuzą żyć, a nie tylko siedziec na forum.
2. Dura lex sed lex - czyli zasady to zasady - nie ma zmiłuj. Źle robisz- to cię ktos poprawi- notorycznie dostajesz upomnienie potem ban (czemu nie ma już "widocznych" upomnień jak kiedyś? To działało ( wyjątek potwierdza regułę jak co :P ))
3. Bezwzględne kasowanie powtarzających się tematów.
@Raynold - popieram cię - kasuj, banuj i niszcz.
@up- Zmienne IP - to tak mu sie naprzykrzcie żeby opuścił to forum. Żaden noob nie lubi twardej ręki :]
Ogólnie - Upomnienia mają drobny sens gdy nie widać ich.
Pamiętam sławetne "Masz 2 upomnienia" - to na człowieka działało (zazwyczaj), a jak nie to banicja (czemu ja nie dostałem wtedy plx)?
Jestem za przywróceniem oficjalnych upomnień.
Matheous
21-12-2004, 22:24
@eerion-racja! Tylko ze wtedy kazdy mial w podpisie 'Usuncie mi to upomnienie plzzzz' a jak zobaczyl modka to od razu spam 'Usun upomnienie ja juz jestem grzeczny plx plx plx':D... Ale poza tym szczegolikiem to to dzialalo na pewno lepiej, niz tajemnicze dzialanie w cieniu:P W sumie, kto zaglada na panel ostrzezen? A najwiekszym bezsensem jest ze nie mozna podejrzec ostrzezen innych!!! Bo gdyby mozna bylo zauwazyc, ze ma ostrzezenia za rozpowszechnianie keyloggerow, no to na pewno mialo by sie pewna ostroznosc w otwieraniu jego linkow. A tak to sie mozna brzydko naciac:(
@Ray-jezeli kasujesz je w dzialach Tibijskich, to sie nie dziw ze nie zauwazylem-ja siedze tylko w innych i prywatnych:)
@up
Za keylogga to jest ban na wieczność, nie ostrzeżenie ;)
A swoją drogą "widoczne" upomnienia bardziej działają na psychikę niż ukryte ("gdzieś są, lecz nie wiadomo gdzie..." ;))
Trzeba to przedyskutować.
@Polin:
Nie - do szkoły raczej sprawdzam 20 razy zanim wydrukuję- a te czeskie błędy czy jak im tam - to staram się nei popełniać, ale nie wychodzi czasami :P
To moze zanim wcisniesz guzik 'Wyslij odpowiedz' sprobuj przeczytac swoj tekst i zobacz czy nie trzeba czegos poprawic?
Galahard
22-12-2004, 00:54
Przyznam że przeczytałem ten cały temat od dechy do dechy, i aż się z wrażenia wypowiem.
@Re autor
Obecnie jestem redaktorem największego serwisu Q3A w Polsce, który posiada równie duże forum jak to (może trochę mniejsze, ale nieznacznie). Zjawiska, jakie podałeś i na jakie się uskarżyłeś są nie do usunięcia/wynieszczenia/usunięcia (niepotrzebne skreślić). Forum tibia.pl jest powiedziałbym nawet bardziej narażone na "ataki" ludzi mniej dojrzałych niż inne fora, gdyż - z autopsji - wszystkim wiadomo, że znacząca większość Polaków grających w Tibie to ludzie w wieku 12-16 lat (raczej podkreślając dolną granicę wieku). To z kolei automatycznie powoduje, że spora ilość użytkowników popełnia książkowe wręcz błędy (jak choćby ignorowanie listy tematów przy zakładaniu nowego). I tego nie zmienisz - ludzie muszą zostać skarceni, ochrzanieni - raz, drugi - albo się nauczą, albo nie...
Co do bannowania i "palenia" oraz "niszczenia" jakie tu przytoczyli niektórzy (czytaj uważnie): to nic nie da. Większość internautów w tym wieku korzysta z usług internetowych sieci lokalnych - co za tym idzie, wewnętrzne IP, czyli dużo trudniej zbannować (bo nie jest znowu tak że się nie da). No ale pomijając możliwości - usuwamy takiemu bęcwałowi konto za całokształt twórczości i co? tylko rozdrażniamy klienta i dajemy mu pretekst do ponownego założenia konta i jeszcze większe naprzykrzanie się na forum. Oczywiście jak każda złośliwość, jemu sprawi to radochę, a moderatorom kolejnych trosk - a po co...
Ludzi innych (czytaj mniej inteligentnych) można i trzeba ignorować (a ew. szczyty głupoty najwyżej kasować). Wlepianie upomnień owszem do czegoś skłania użytkownika - w końcu zawsze przy poście był ten napis "masz...". Tylko znowu - część ludzi to oleje i dalej będzie robić a część potraktuje poważnie. Może więc warto wrócić do publicznego upomnienia?
A jeśli chodzi o inne sprawy, jak nick:
Zgadzam się w 100% z Vanessą - nie można nikomu kazać się nazywać na forum tak a nie inaczej - niepisane zasady przyzwoitości. Najwyżej nick tej osoby będzie z góry skazywał ją na stracenie w oczach porządnych użytkowników (oczywiście nie mówię że taki delikwent nie może być dobrym userem).
Co do rzeczy jakie należy zmienić, powiem:
1) tutaj jest zdecydowanie za mało moderatorów. Rozejrzyjcie się jakie to forum jest duże... Naście subfor, setki tematów i tysiące postów, a was ilu? Do obsługi forum potrzebny jest cały zespół, w tym przypadku sztab. Czasem zdarzają się ludzie ambitni co spędzają cały dzień na moderowaniu for, ale to jest już taki odchył zawodowy. Spróbujcie dobrać trochę nowych, dobrze zapowiadających się modów, albo ściągnijcie ich z innych for. Następnie mile widziany podział obowiązków (i zalecane jest jednak by było kilku modów do działu). Jakiś realny podział sprawdzania forum w czasie (nie wiem, co godzinę na przemian między modkami?) - kwestia umowy. No i redaktorzy główni powinni sprawdzać (o ile to robią) pracę wszystkich modków i także przeglądać forum.
Czemu piszę tak obszernie? Może mnie zaraz pojedziecie za to że próbuje na forum uczyć tak zwanego ojca dzieci robić, ale jak pamiętam - ponad rok temu jeszcze stare forum (a także zaczątki nowego forum) wyglądało zupełnie inaczej. Mniej beznadziejnych tematów. Wypowiedzi składniejsze i bogatsze merytorycznie o ponad 3 klasy i bezwzględni moderatorzy. Nie było zmiłuj się. Od tamtego czasu forum niesamowicie się rozrosło - rzesze użytkowników nowych za czym idą tematy i posty tychże ludzi. A z tego co widze was (modków) więcej tu nie ma zbytnio. Poza tym część subfor jest jakby bardziej kontrolowana część mniej - to też dziwne jest (brak stałego podziału obowiązków?).
2) Proponowałbym powrót do upomnień (ale uproszczonych, jedno upomnienie, za drugim bann). Bannowanie przy takich przypadkach jak kaylogger etc. jest raczej bezdyskusyjne.
Na koniec do reszty:
Nie piszcie że bannowanie podziała na każdego (i tak w końcu zmięknie) bo to nie prawda, to tylko rozjuszy takiego usera.
Co do pisowni i ortografii to myślę że napisanie w miarę czytelnego tekstu z małą ilością literówek, bez znaków polskich i szczegółowej interpunkcji (co stanowi minimum...) nie stanowi problemu dla przeciętnego użytkownika. Z tymi poniżej należało by się skontaktować i uświadomić im ich brak umiejętności/wiedzy...
Na koniec do autora - szkoda że napisałeś ten temat w jakimś uniesieniu - bo na tibia.pl, niestety, będą tematy "noobowskie" i nic tego nie zmieni. Ludzi niedojrzali zachowują się tak a nie inaczej. Trzeba byłoby zbanować wszystkich a to przecież bezsens...
A na sam koniec już:
Przepraszam wszystkich modków których mogłem urazić moim wywodem - nie wiem jak wygląda organizacja pracy na tym forum, widzę tylko pewne brak i błędy w działaniu. Mam nadzieję że moja dość subiektywna ocena będzie w miarę pomocna przy naprawianiu tychże niedociągnięć.
A teraz dobranoc all - późno a rano wstać przed 6.00 trzeba...
Edit:
Co mi się jeszcze nasunęło to was pomęczę.
Tak se pomyślałem, że ta funkcja "Reporting bad post" to póki co takie małe pójście na łatwicne, bo w końcu "raportowanie" złych postów to rola moderatorów ;) (nie obruszcie się, ale w sumie jest to zarówno przydatne jak i takie... no... właśnie)
Spoko, nie chowam urazy w sercu ;P Wytykasz niedociągniecie i podajesz konkretne rozwiązania. Nowe wybory Modków brzmią interesująco. Pamiętajmy, że przez Święta większość userów nie idzie do szkoły i będzie przesiadywać na forum... Nie mówię, że będzie pobity nowy rekord, bo nic nie przebije nowego update'u ;) (chyba że kolejny za jakiś czas ;> ) i trzeba by pomyśleć, jak się nimi wszystkimi zająć. Chociaż moze nie jest aż tak źle jeszcze... ;)
Po malutkiej dygresji... Post napisany ładnie, składnie, zgadzam się z Twoim punktem widzenia, sposobem w jaki podsumowałeś forum... Cóż - nie będę teraz cytował każdego fragmentu i się do niego odnosił. Ale niektóre elementy będzie trudno zrealizować. Przykładowo: godzinowy podział prac. Szkoła, studia, koledzy, praca... Ja mogę bardzo z grubsza określić, kiedy mniej więcej mogę przebywać na forum, ale to nie jest praca zawodowa i tak samo jak ja się nie spodziewam tego po innych tak samo myślę, że inni nie powinni się spodziewać po mnie ścisłego przebywania na forum w takich-a-takich godzinach.
Powrót do upomnień publicznych... hmm... Myślę, że trzeba by to przedyskutować. Ewentualnie zrobić sondę? ;)
Odnośnie "raportowania" - pójście na łatwiznę... no a jakże! :> W sumie masz rację - ja też jedne działy częściej odwiedzam, inne rzadziej, a raportowanie bardzo ułatwia pracę. Myślę, że to jest dobry element - przecież identyczna sprawa jest w Tibii. Game Masterzy też nie mogą wszędzie dotrzeć i pierwsze co robią to czytają raporty...
Jak dla mnie samo powstanie takiego tematu jak i wypowiedzi to już wystarczająco, żeby to przedyskutować na poważnie i się zastanowić co z tym fantem zrobić. Ale tak czy owak takie decyzje nie należą do mnie
/me zerka dyskretnie na MatKusa...
ale jak koles dostanie bana za nicka to zalozy nowe konto z NORMALNA nazwa >.<
Albo jak jest z***em to zalozy jeszcze bardziej
Z***ANE
ale jak koles dostanie bana za nicka to zalozy nowe konto z NORMALNA nazwa >.<
Albo jak jest z***em to zalozy jeszcze bardziej
Z***ANE
No to powiedzmy, ze by sie banowala ludzi za zle nicki, ale jak wyznaczyc granice miedzy tymi dobrymi a zlymi nickami? To raczej dosyc ciezka sprawa, ktora i tak nie ma sensu...
Puki co zrobiłem, że każdy ma prawo oglądac ostrzeżenia dowolnego użytkownika.
Teraz musze pomyśleć, jak zrobić, żeby bezpośrednio gdzieś koło nicka albo gdzieś pojawiało się, ile pkt. karnych ma user, ale z tym będzie już dużo więcej roboty, więc nei wiem, czy zrobię to. O wogóle musze przemyślec, czy jest sens to robić.
Tak masz racje >.<
Mam bardzo duzo ostrzezen :P
A wiec >.<
Nie wytrzymuje nerwowo z tymi nOObami i bede sam uwazany za nuba >.<
;P
Recepta :
Wiecej Modkow (DUZO!) a take moze jakas grupa uprzywilejowana do kasowania noob topciow? :O
Oo
MayGyver
22-12-2004, 13:48
@SwiFty
nasze forum jest jednym z najwiekszych polskich for o tibii,
logiczne jest wiec ze bedzie je odwiedzac duza liczba graczy,
w wiekszosci sa to ludzie mlodzi, niedoswiadczeni w korzystaniu z internetu, nie znaja netykiety,
wynikiem tego jest znaczna ilosc ebzsensownych postow, ktorych mogloby nie byc gdyby piszacy zadal sobie troszke trudu i poszukal tej informacji na forum
zgadzam sie z Toba, iz rok temu bylo duzo mniej bezsensownych tematow, dyskusje byly prowadzone na wysokim poziomie, jednakze zauwaz w jaki sposob rozrosla sie sama tibia,
gdy ja zaczynalem swoja przygode bylo 10 lub 11 swiatow (ok poltora roku temu), w tym momencie jest ich 30
a co za tym idzie z 10 tys graczy online zrobilo sie 30 tys w wiekszosci dzieci (nie mlodziezy tylko dzieci - zeby nikt sie nie czul urazony) - wynik mozna samemu dojrzec grajac na jakimkolwiek ze swiatow
chamstwo, bezczelnosc, wulgarnosc sa na porzadku dziennym - nie mowie o kradziezach, zabijaniu sie i innych czesciach gry - mowie o zwyklym samolubstwie i chamstwie
coraz powszechniejszy dostep do internetu sprawia, ze korzystaja z niego coraz mlodsi ludzie nieprzystosowani do prosperowania w srodowisku internautow,
istnieja juz standardy zachowania na forach, grupach dyskusyjnych, ircu - jednakze ci mlodzi ludzie nawet nie wiedza co to jest grupa dyskusyjna, irc
wiec nawet nie moga wiedziec ze istnieje instytucja zwana FAQ
i wlasnie dzieki temu mamy potop beznadziejnie napisanych, tragicznie zredagowanych, o tematach z kosmosu postow
zaradzic do konca sie temu nie da
oczywiscie mamy kilka sukcesow na tym polu (kiedy ostatnio widzieliscie temat: jakie skille na draga ?) jednak nie rozwiazuje to calego problemu
i moderatorzy nie rozwiaza go sami,
tu potrzebna jest edukacja od malego, uczenie zasad funkcjonowania w spolecznosci,
wiekszosc ludzi uwaza internet jako anarchie, bez praw, bez zakazow wiec nie zawracaja sobie glowy poprawnoscia wyrazania sie, czy stosownym zachowaniem,
a jest to przeciez nasza wizytowka - ciekaw jestem czy w prawdziwym zyciu ktos przedstawilby sie jako cyt. "niedo******* kotek"
ludzie nie traktuja tego na powaznie bo to przeciez takie nieprawdziwe, nikt nie wie kim jestem i moge sobie pozwolic na wszystko
jedynie edukacja od pierwszego kontaktu z klawiatura moze przyniesc dlugofalowy skutek w postaci dyskusji na wysokim poziomie, zachowaniu netykiety i przede wszystkim wykorzystaniu przycisku "szukaj" oraz Google
z naszej strony mozemy jedynie wylapywac i karac uzytkownikow, ktorzy maja wszystkie zasady w nosie,
podniesiemy w ten sposob poziom forum - dyskusji, ale nie wyeliminujemy calkowicie problemu
(ufff, ale sie upisalem :))
@topic
bany za nicki sa przyznawane, prawie rownie czesto jak za keyloggery
ostatnio dalem bana nawet za rozpowszechnianie tresci pornograficznych, wiec jest ciekawie :)
godziny urzedowania modkow - nigdy nie wiem kiedy bede na forum i pewnie nikt z pozostalych modkow tez nie, wiec byloby to trudne do zrealizowania
upublicznienie ostrzezen - dobry pomysl
jestem zwyklym graczem, ktory udziela sie na forum i ma mozliwosc jego moderowania, jesli nie wypowiadam sie w jakims temacie to oznacza iz albo nie posiadam informacji, ktora interesuje piszacego albo nie chce mi sie odpowiadac bo uwazam, ze moglby sie wysilic i poszukac odpowiedzi, w drugim przypadku daje ostrzezenie/kasuje/banuje/zamykam i na tym sie konczy moja rola jako moda
moderator nie jest wszechwiedzacy - posiada duza wiedze ale nie wie wszystkiego - gdyby tak bylo, to nie byloby sensu zakladac forum - napisalby wszystko co wie w jednej ksiazce opublikowal i uprawial LB do konca zycia,
zadaniem moderatora jest pilnowania przestrzegania regulaminu forum, a nie odpowiadanie na kazdy temat
czepianie sie literowek lub czeskich bledow jest niemile widziane przeze mnie
czepianie sie jednego bldu ortograficznego w poscie zawierajacym 1000 slow jest niemile widziane
popelnienie 10 bledow ortograficznych w 5 wyrazach = ostrzezenie
@up
Dobij mnie i daj ostrzezenie >.< brakuje 1 punkcika! DAWAJ PLX
>.<
Kazde bydlo da sie nauczyc pewnego zachowania
I
No na pewno nie każde, ale większość. Niestety nie przez internet...
$corcerer
22-12-2004, 17:09
@pierwszy post Bastka
Wspaniale. Super. Świetnie. Wytykać błędy każdy potrafi, tylko że jakoś z poradami jak zaradzić już gorzej. Każdy potrafi zrobić temat, objechać wszystkich że nic nie robią, po czym wypiąć dupę i odejść. Tylko co to da?
Nic.
Problemem nie jest lenistwo modów, problemem jest nieduoczenie, wtórna analfabetyzacja, ziomalstwo, chamstwo oraz wychowanie bezstresowe. Wszystkie te czynniki (a może jeszcze kilka innych) skłądają się na to, co ludzie wyprawiają i Internecie. Polecam tutaj poczytać komentarze na onecie, tam jest dopiero burdel, my to jesteśmy Himalaje przed nimi :P
Problemem nie jest banowanie, kasowanie, objeżdżanie użyszkodników. Problemem jest subiektywna ocena moda, czy mogę mu zrobić to czy tamto, albo nie mogę już, bo upodabniam się do niego. Jak to ktoś kiedyś powiedział: "Kłóć się z głupim, a nazwą cię idiotą".
Ogólnie, jak chcecie, to możemy się zabawić w strażników regulaminu, i wtedy każdy bedze evul bannatorem. Tylko po co? Żeby zniszczyć forum? Nie, sorki, podziękuję.
Galahard
22-12-2004, 20:43
@Re Bastek
Odsetek tych którzy założą po bannie konto z "normalną" nazwą możesz spokojnie pominąć - sporadyczne przypadki...
@Re MayGyver
Nie jest jednym z największych, tylko jest największe obecnie...
Podział czasowy to naprawdę rozwiązanie nadzwyczaj optymistyczne. Nie jest to konieczne, dla mnie osobiście byłoby ważniejsze, żeby podzielić dokładnie robotę na forum między modami (subfora) i rozliczać ich za pracę.
@Re Scorcerer
Ciężko porównywać Onet.pl z Tibia.pl. Tak de facto Onet ma dziennie kilkadziesiąt tysięcy odsłonięć (a użytkowników kilkaset tysięcy, oczywiście nie stałych). Nikt też tam na głównej stronie nie podpisuje się dużymi literami : tak ja jestem moderatorem, albo - tak ja napisałem ten artykuł. Sztab Onetu jest olbrzymi (jest to w końcu osobna firma) a co za tym idzie są tam ludzie rozliczani. Inna sprawa że nie da się opanować tak dużej liczby userów (dlatego w większości miejscach takie portale jak Onet.pl nie przyjmują konsekwencji za posty userów i nie podpisują się w żaden sposób pod nimi - na serwisach tematycznych jest to raczej mniej wskazane).
Znowu tłumaczenie się że chamstwo i wulagaryzm dzieci nie daje szans na prowadzenie porządnego forum to założenie bardzo pesymistyczne. Ja bym się nie poddawał tak prędko i radykalnie - trzeba sobie jakoś z tym radzić.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.