Pokaż pełną wersje : Usunąć rook stayerów? Co Wy na to?
Kawalerzysta
29-01-2009, 22:40
Nie wiem czy czytacie czasem proposals board na tibia.com. Dział, w którym ludzie rzucają wartościowe i mniej (te częściej) propozycje odnośnie zmian w Tibii. Ostatnio pojawiła się kompletnie bezdennie głupia propozycja aby wyczyścić Rookgaard z rookstayerów (czy może raczej uniemożliwić im dalszą karierę na tej przepięknej wyspie). Myślałem że ludzie szybko uzmysłowią gostkowi że to pomysł durny i kompletnie do bani. Niestety wbrew moim oczekiwaniom wielu ludzi poparło tę ideę posuwając się nawet do stwierdzeń że rookstayerzy to banda botterów bojących się wyjść na maina a Ci, którzy nie popierają pomysłu botują na Rookgardzie. Oczywiście te stwierdzenie jest głupie, rasistowskie i kompletnie nadające się do rozbicia o kant tyłka. Ale jednak miło by było gdyby ludzie się wypowiedzieli bo mi brakuje już sił do pisania że ten pomysł jest nie fair w stosunku do rookstayerów i że jest zwyczajnie idiotyczny. Zachęcam Was do odpisywania w tym temacie bo dziś się nie przejmiecie a kiedyś rookstayerzy obudzą się.. z ręką w nocniku bo CipSoft posłucha "większości".
Link to tematu na Tibia.com: http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2409040
Dla ludzi, którzy boją się że to jakiś hakerski link: sami wpiszcie na Tibia.com forum numer tematu: 2409040 (tytuł tematu: "The 'None' Vocation")
Yyy, wątpię żeby Cipki zablokowali w jakikolwiek sposób możliwość grania Rookstayerom.
http://img230.imageshack.us/img230/8679/uo0004rz7.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?image=uo0004rz7.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?image=uo0004rz7.jpg
Popieram, oczywiście pomysł usunięcia "rook stayerów"
Cygan Slejter
29-01-2009, 22:49
Ja bym usunąl 90% rookstayerow :)
Uwazam ze rookstayerzy za daleko zaszli zeby ich "usuwac". Wiadomo ze duzo rookstayerow botuje, jednak uwazam to raczej za argument do walki z botami niz z rookstayerami.
Zachęcam Was do odpisywania w tym temacie bo dziś się nie przejmiecie a kiedyś rookstayerzy obudzą się.. z ręką w nocniku bo CipSoft posłucha "większości".
Cipsoft nie wprowadzi w zycie pomyslu, ktory uzna za bezsensowny lub malo sensowny nawet jezeli opowie sie za nim wiekszosc graczy udzielajacych sie na forum. Nie wydaje mi sie, zeby rookstayerzy mieli sie czegokolwiek obawiac.
Za późno na jakiekolwiek usuwanie postaci. Za duża afera wtedy wychodzi. I co najważnejsze mniejszy przychód.
Old_Game
29-01-2009, 22:57
Popieram, oczywiście pomysł usunięcia "rook stayerów"
Ta a sam pewnie grasz na rooku ;d
topic:
Nie popieram tego za usunięcie rookstayerów.... możliwe że większość graczy ma pacc.... ale nie wiem w tibi już nie gram sam miałem rookstayera.
Czekam na wypowiedzi innych.
Morderff
29-01-2009, 23:01
Świetny pomysł gra będzie lepsza bez takich jak np. ja . Popieram
MasterTusk
29-01-2009, 23:02
Po co cipy mają sobie komplikować robotę, skoro ten wątek wystarczy podpiąć pod sprawę botterów?
Kawalerzysta
29-01-2009, 23:04
Cipsoft nie wprowadzi w zycie pomyslu, ktory uzna za bezsensowny lub malo sensowny nawet jezeli opowie sie za nim wiekszosc graczy udzielajacych sie na forum. Nie wydaje mi sie, zeby rookstayerzy mieli sie czegokolwiek obawiac.
Też tak uważam jednak warto walczyć choćby o zmianę mentalności ludzi, dla których każdy rookstayer to botter. A CipSoft też średnio lubi rookstayerów. I tak nieciekawie będzie nawet jak sobie wymyślą że wywalą ludzi z rooka w ten sposób że podniosą im statystyki do średniego poziomu takiego lvlu na mainie a ludzie sobie tylko voc wybiorą.
@Kawalerzysta
Ale Rookstayer jest botem!. Przecież jak zakładam to tylko koło 5% Rookstayerów z +30 lvl'em nie używa bota -.- (wyciągam wnioski na podstawie mojego servera). Dodatkowo teraz prawie każdy resp musi być zajęty przez takiego delikwenta + trapy rookstayerów którymi się tak szczycą.
@Topic
Popieram temat na Tibia.com. Rookstayerzy według mnie nie powinni istnieć. Chyba nawet podpisze się pod tym.
Kawalerzysta
29-01-2009, 23:13
@Kawalerzysta
Ale Rookstayer jest botem!. Przecież jak zakładam to tylko koło 5% Rookstayerów z +30 lvl'em nie używa bota -.-
Ale są rookstayerzy, którzy nie botują. Taki Sunrise, który wbijał swój lvl x lat. I on też ma ponieść karę bo inni ludzie botują? Na ile to jest fair względem takich jak on? A jak kiedyś w stosunku do Ciebie zastosuje ktoś grupową odpowiedzialność? Do obalenia powyższego toku myślenia nie trzeba się nawet specjalnie wysilać.
Marcin24
29-01-2009, 23:24
Jeżeli ten pomysł wejdzie w życie, to będzie to kolejny dowód jak Tibia podupada. I to nie z samego usunięcia Rookstayerów. Ktoś tu napisał, że podepną to pod usuwanie botterów. To chyba najprostsza sprawa - z grupy ludzi jest kilka osób złych, to usuńmy całą grupę. A przecież problem botów to prosta sprawa - na każdy świat 2 GMów - jeden od Rooka, drugi od Maina. Trudne? Nie sądze.
.N3pt3r.
29-01-2009, 23:28
Teraz pytanie do was.... Chcecie usunąć Rookstayerów czy ludzi na rooku mających powyżej 8 lvl? Co wam da jeżeli zniknie Master Slayer , Sunrise + Inne legendy rooka... Ale te prawdziwe a nie Wesouy Rookstayah Cavebitah mastah......
Popieram pomysł usunięcia postaći powyżej 8 lvl na wyspie nowych , ale nie rookstayerów.
To chyba najprostsza sprawa - z grupy ludzi jest kilka osób złych,
problem w tym, ze jest zupelnie na odwrot
Jeśli z założenia rookgaard ma być (czy też miał być) tylko pierwszym etapem tibii, w którym to gracz uczy się "jak, co, po co, i dlaczego" :p to już dawno powinna być zrobiona blokada expa na rooku tak jak jest np. na island of destiny. Imho teraz jest już za późno na wprowadzenie takiej innowacji.
Poza tematem:
Nie rozumiem potrzeby czy też chęci pozostania na rooku :p. Na mainie jest więcej wszystkiego więc po co bić trolle, roty i mino z katany skoro można bić dragi z np. sca? B).
.N3pt3r.
29-01-2009, 23:38
problem w tym, ze jest zupelnie na odwrot
to znaczy ze z kilku złych osób jest grupa ludzi? xD
Rocket Slayer
29-01-2009, 23:39
Uważam, że zmuszenie rookstayerów do wyjścia na mainland to dobry pomysł. Czemu? Nowi by się nie musieli męczyć z zajętym expowiskiem, botterów byłoby mniej...
Dawny klimat Rooka zaginął, nic nie można poradzić. Teraz Tibia to Tibia - lepiej jak się wyjdzie na mainland, mega wielkiej różnicy nie ma a są same plusy.
Cipki tego nie zrobią - wiadomo - łakome na kaskę.
Imho teraz jest już za późno na wprowadzenie takiej innowacji.
Nigdy nie jest za późno. Wystarczy chcieć.
Popieram pomysł usunięcia postaći powyżej 8 lvl na wyspie nowych , ale nie rookstayerów.
Tak czy siak - botterzy zostaną. Lubisz taki syf?
To chyba najprostsza sprawa - z grupy ludzi jest kilka osób złych, to usuńmy całą grupę.
Tak w %, zgaduję - 60? To wystarczająca ilość.
I on też ma ponieść karę bo inni ludzie botują?
Jaką karę? Znajomych na VIPach będzie mieć, doświadczenie też, sławę...
Tak czy siak - pobożne życzenie
@Spider
Kiedyś się (a przynajmniej ja) zostawało na rooku by poczuć klimat tamtej wyspy, poszukać spike sworda, wbić 20 lvl i rozdać itemki. Teraz wychodzi na to iż RookGaard staje się 2 mainlandem.
@Topic
Można przecież pójść na kompromis! Zablokować nabijanie expa do 15 lvl'a. Ci którzy mają już 100 lvl'e nie będą mieli możliwości dalszego expienia (nabijania doświadczenia). Wtedy Rookstayerzy dalej będą istnieć, a problem z botami się rozwiąże. Co Wy na to?
@Edit
Można by było też zmiejszyć ilość lvl'i po nabitym 15 o 4, formuła: (xlvl - 15) : 4
I wy wierzycie, że to coś da?
Albertus
30-01-2009, 00:14
Też tak uważam jednak warto walczyć choćby o zmianę mentalności ludzi, dla których każdy rookstayer to botter. A CipSoft też średnio lubi rookstayerów. I tak nieciekawie będzie nawet jak sobie wymyślą że wywalą ludzi z rooka w ten sposób że podniosą im statystyki do średniego poziomu takiego lvlu na mainie a ludzie sobie tylko voc wybiorą.
czyli za 100 level na rooku koles dostanie 350 na maine? dziwna podmiana ;D
Kawalerzysta
30-01-2009, 00:26
czyli za 100 level na rooku koles dostanie 350 na maine? dziwna podmiana ;D
Nie wiem. Mam nadzieję tylko że nie wymyślą nic w tych klimatach.
Można przecież pójść na kompromis! Zablokować nabijanie expa do 15 lvl'a. Ci którzy mają już 100 lvl'e nie będą mieli możliwości dalszego expienia (nabijania doświadczenia). Wtedy Rookstayerzy dalej będą istnieć, a problem z botami się rozwiąże.
Pomyśl że masz 150lvl na mainiem na który ciężko pracowałeś. CipSoft dochodzi do wniosku że ze względu na boty ustawiają granicę 100 lvlu na mainie. Ale spoko Tobie lvl zostanie tylko nie możesz expić dalej. Tak samo jak inne 100+, 200+ 300+. CO z tego że grasz fair? To środki przeciwko botterom! Satysfakcjonuje Cię takie rozwiązanie? Jak to będzie fair w stosunku do Ciebie? Jak fair to będzie w stosunku do tych co mają lvl mniejszy niż 100 i są nagle słabsi niż Ty i nigdy nie będą tak mocni? Ty też nigdy nie będziesz tak mocny jak Ci co zdążyli wbić 200-300 lvl.
Pomyśl że masz 150lvl na mainiem na który ciężko pracowałeś. CipSoft dochodzi do wniosku że ze względu na boty ustawiają granicę 100 lvlu na mainie. Ale spoko Tobie lvl zostanie tylko nie możesz expić dalej. Tak samo jak inne 100+, 200+ 300+. CO z tego że grasz fair? To środki przeciwko botterom! Satysfakcjonuje Cię takie rozwiązanie? Jak to będzie fair w stosunku do Ciebie? Jak fair to będzie w stosunku do tych co mają lvl mniejszy niż 100 i są nagle słabsi niż Ty i nigdy nie będą tak mocni? Ty też nigdy nie będziesz tak mocny jak Ci co zdążyli wbić 200-300 lvl.
Nie jestem pewien czy ciebie dobrze zrozumiałem, ani czy ty mnie dobrze.
Moim zdaniem jest to dobry sposób, ponieważ teraz już nikt nie gra fair (są nieliczne wyjątki lecz oni zachodzą do maximum 60 lvl'a). Twój załóżmy 55 lvl zostanie podzielony przez 4 (-15) i takim sposobem wylądujesz z 25 lvlem (pamiętaj iż nie będzie można już wbić ponad 15 więc twój lvl będzie robił wrażenie). Zapobiegniemy tak boterom, którzy za wszelką cenę chcą nabić 1000 lvl na rooku, a rookstayerzy będą dalej istnieli. Myślę iż jest to dobre wyjście.
@Down
No... Niech będzie! Tymczasowo przyznaję rację, jest klika takich osób ale wątpię by było ich dużo. Sam nie wieże iż można wbić taki lvl bez wspomagaczy, dla mnie jest to niemożliwe.
Moim zdaniem jest to dobry sposób, ponieważ teraz już nikt nie gra fair (są nieliczne wyjątki lecz oni zachodzą do maximum 60 lvl'a).
Żebyś wiedział, jak bardzo się mylisz.
Uważam, że zmuszenie rookstayerów do wyjścia na mainland to dobry pomysł. Czemu? Nowi by się nie musieli męczyć z zajętym expowiskiem[1], botterów byłoby mniej...[2]
1.Tu sie zgodze, poniewaz nawet gdyby jakims cudem cipom udalo sie wyeliminowac wiekszosc botow, to zostalaby pewna czesc "rookstayerow" ktorzy caly czas zajmowaliby expowiska.
2.A tu sie nie zgodze, przynajmniej nie do konca. Wiekszosc ludzi, ktorzy bocili na rooku, bociliby rowniez na mainie wiec liczba botow raczej by nie zmalala (chyba, ze chodzilo ci o boty na rooku, to jak najbardziej)
Ale są rookstayerzy, którzy nie botują. Taki Sunrise, który wbijał swój lvl x lat. I on też ma ponieść karę bo inni ludzie botują? Na ile to jest fair względem takich jak on? A jak kiedyś w stosunku do Ciebie zastosuje ktoś grupową odpowiedzialność? Do obalenia powyższego toku myślenia nie trzeba się nawet specjalnie wysilać.
Niestety zazwyczaj jest tak, ze probojac walczyc z ludzmi grajacymi nieuczciwie wprowadza sie rozwiazania, ktore uczciwym graczom komplikuja gre, a botom po paru dniach nie sprawiaja problemow.
Można przecież pójść na kompromis! Zablokować nabijanie expa do 15 lvl'a. Ci którzy mają już 100 lvl'e nie będą mieli możliwości dalszego expienia (nabijania doświadczenia). Wtedy Rookstayerzy dalej będą istnieć, a problem z botami się rozwiąże. Co Wy na to?
W takim wypadku, moznabyloby zrobic tak, ze wszyscy powyzej 15 lvla zostaja i nie moga juz nabijac expa a ci ponizej niech ida na main, ten czas stracony na wbicie 7 lvli (tymbardziej na bocie) to jeszcze nic takiego.
~Ghernie.
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale masz na myśli to, że ciągle będziesz mieć ten sam lvl i nie można wbić więcej? To jaki w tym sens, mieć taki sam poziom bez przerwy? To jest to samo jakby usunęli nam postacie, bo po co postać, której nie można dalej rozwijać...?
Moim zdaniem jest to dobry sposób, ponieważ teraz już nikt nie gra fair
Nie znasz wszystkich, więc nie oceniaj z góry...
~Edit \/
Nadal nie widzę w tym sensu...
~Edit 2.
Aj... I tak się nie dogadamy. : P
@Anitaaa
Przecież o To mi właśnie chodzi by te postacie nie rozwijały się dalej. Przecież jaki to ma sens? Jeśli ktoś będzie chciał mieć tego swojego rookstayerka to wbije na taką postać lub założy nową i wyexpi 15 lvl. Przecież wyspa nowych została stworzona dla nowych.
P.s. Fajny avek masz ;p
@Edit
Ahh... Chodzi mi o to by postacie nie rozwijały się dalej tylko pozostały na jakimś poziomie. Na rooku nie ma znaczenia (mówie o mechanice Tibi) czy masz 100 lvl czy 30 bo i tak tego 1 minosa zabijesz (nie to co na przykładowo 2 lvl'u). Takim sposobem zostali by tylko kombinatorzy, newbie, nooby i rookstayerzy, którzy zostają tam bo chcą (nie wbić lvl tylko poprostu postać kolo studni w mieście i pogadać z innymi). Tak więc lvl powyżej 15 stałby się tylko symbolem (a zmniejszenie go x4 zmniejszyłoby różnice w szybkości biegów itp.) Oczywiście taki 100 lvl różniłby się od 15 ale nie była by to taka wielka przepaść pomiędzy nimi.
Idę spać.
Pan Klocek
30-01-2009, 07:35
Nie usuną postaci, gwarantuje ci to umowa którą podpisujesz gdy zakładasz postać. Zablokować lvlowanie mogą, ale w sumie mi to wisi :) może wtedy nie byłoby botów na Rookgaardzie i zostaliby tylko Ci, dla których to coś oznacza.
Blokada lvla. Jestem na TAK.
Res Khmer
30-01-2009, 08:21
Wystarczy, aby dawali natychmiastowy delete po uzyskaniu BANA :]
Nastałaby czystka...
Angerfist
30-01-2009, 08:28
lol ? watchu mean ?
Usunięcie bottera na rooku = Jeden botter więcej na mainie.
Kawalerzysta
30-01-2009, 10:41
Tylko zauważcie że 90% ludzi tutaj popiera pomysł z powodu.. botterów. Więc zamiast usuwać możliwość rozrywki wszystkim (botterom i fair graczom) trzeba by było raczej pomyśleć nad lepszym wyłapywaniu botterów? I nie chodzi mi o jakieś super, ektra, hiper mechanizmy ale zwyczajne zatrudnienie większej ilości GMów. Nie czarujmy się, to by wystarczyło. Więc karanie rook stayerów nawet uczciwych (a tych wbrew pozorom jest dużo).. chyba nie tędy droga?
Rapek dobrze mówi. Tak się wykłócacie o to, że Rookstayerzy tylko botują i zajmują expowiska nowym graczom, a przecież gdy się ich pozbędziecie będą to robić na tym waszym wspaniałym mainie. Czemu wam przeszkadzamy skoro i tak rzadko odwiedzacie Rookgaard? Może martwicie się o to, że nowi się szybko zniechęcą? Ale to przecież nie wasz interes tylko CipSoftu.
@up Nie wiem czemu twórcy gry jeszcze nie zauważyli, że najlepszym sposobem na bottera jest GM a nie jakiś durny potworek co się go nie da zabić (albo da tylko, że trudno; poprawcie mnie)
@down
I Lubie rzodkiew Ci do tego. To ja bije te orci nie Ty, więc się nie udzielaj.
reasonTHC
30-01-2009, 10:51
Popieram, wszystkich powinno sie przeznaczyc do kasacji. Cale zycie na 80 lvlu bija orci i minotaury..
@up
Ja bym twój mózg przeznaczył do kasacji.
@topic
Nie zablokują niczego bo rookstayerzy kupują PACCA by być "pro eful hajt lefelami" a cipsoft na tym zarabia :confused:
@down
Klocek nie jest członkiem cipsoftu, a to nie jest oficjalne forum tibii więc cipsoft leje na to co tu napiszecie więc skończcie tą głupią dyskusje...
<Roxtul>
30-01-2009, 12:10
Ja popieram usunięcie wszystkich powyżej 8 lvla, bez wyjątku.
Argumenty:
1. Duża ilość botterów, co utrudnia wydostanie się z Rookgardu normalnym graczom.
2. Zamiast pomagać nowym to jeszcze utrudniają im życie, mam na myśli idiotyczne trapowanie na expie przezco wiele osób ginie.
Hmm. 100 Level czy 30 kogo to obchodzi, obszar Rookgard jest wyspą nowiciuszy którzy chcą się czegoś nauczyć, wyjść z tej wyspy, a nie bandą "debili" trapujących na expie i cieszących sie z swojego "wybotowanego" levela.
Usunąć wszystkich.X(
Mamy na tyle poważne argumenty, że będziemy w pewien sposób 'nietykalni', a wasze "bo zabiera expa", "bo boci", "bo powinien być na mainie" nie pomogą. To nie wystarczające powody na takowe zmiany.
Popieram, wszystkich powinno sie przeznaczyc do kasacji. Cale zycie na 80 lvlu bija orci i minotaury.. Ty się cziesz, że bijesz dragi i inne bandyty. Jak nam się chce to expimy, na czym popadnie.
Jeżeli rookstayer zabiera respa z 8 minosami, Shengiem i 2 wolfami na którym poziom 3 chciał podexpić no to powodzenia. ^^"
Rocket Slayer
30-01-2009, 12:51
@Roxtul
Jak już wygłaszasz jakąś opinię to się zastanów nad argumentami ZA i PRZECIW zanim takie coś napiszesz. Popatrz na post ze zdjęciem Ciufci to zrozumiesz dlaczego nie ma szans by to weszło w życie.
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2441677&postcount=2
Hmm. 100 Level czy 30 kogo to obchodzi, obszar Rookgard jest wyspą nowiciuszy którzy chcą się czegoś nauczyć, wyjść z tej wyspy, a nie bandą "debili" trapujących na expie i cieszących sie z swojego "wybotowanego" levela.
Takich samych ludzi masz na mainie.
Jeżeli rookstayer zabiera respa z 8 minosami, Shengiem i 2 wolfami na którym poziom 3 chciał podexpić no to powodzenia. ^^"
A taki 6,7 lvl, który po wykonaniu questu chciałby sobie dobić do lvla? Jakoś problemu nie widzę.
Jestem za downgradem do 30~ lvla i takim ograniczeniem. Graczom szukającym "tajemnic" nie powinno to w niczym przeszkodzić.
@up Nie wiem czemu twórcy gry jeszcze nie zauważyli, że najlepszym sposobem na bottera jest GM a nie jakiś durny potworek co się go nie da zabić (albo da tylko, że trudno; poprawcie mnie)
Wydaje mi sie, ze to nie takie proste jak sie moze wydawac. Przeciez gdyby chcieli i mogli, to na pewno byloby wiecej GMow.
Ja bym osobiście wprowadził profesję rookstayera, szło by się do oracle na 8 lvl i mówiło że chce się zostać tu ... i zrobiłbym nowe questy z bramką lvl, trochę nowych expisk za trudnych dla graczy którzy po prostu wychodzą sobie z rooka, dodał parę nowych potworków ze słabym lootem, ale z których wypadają rookowe rary (tak jak kiedyś był poison dagger, a teraz bronze amulet na przykład, rzadkości). Ale Cipowie raczej tak nie zrobią.
Wtedy z rooka zrobilby sie drugi main. Jestem przekonany (oczywiscie moge sie mylic) ze duzo "prawdziwych" rookstayerow zostalo na tej malej wysepce wlasnie dlatego, ze takich rzeczy na niej nie ma.
Ja popieram usunięcie wszystkich powyżej 8 lvla, bez wyjątku.
Argumenty:
1. Duża ilość botterów, co utrudnia wydostanie się z Rookgardu normalnym graczom.
2. Zamiast pomagać nowym to jeszcze utrudniają im życie, mam na myśli idiotyczne trapowanie na expie przezco wiele osób ginie.
1. A jak nie bedzie boterow na rooku to co? "Wydostaniesz" sie z rooka w 2 godziny, a na mainie bedzie ich jeszcze wiecej. Cipy powinny zwalczac WSZYSTKICH boterow, a usuniecie roostayerow nie dosc ze niewiele by w tej kwesti zmienilo, to jeszcze wywolaloby fale niezadowolenia wsrod ludzi ktorzy na rooku "cos" osiagneli.
2.Jak wyzej, na rooku nikt cie nie trapnie, luzik. Wychodzi na main i co? Przeciez na mainie tez sa trapy, a na serwach pvp dochodzi jeszcze pk i wiele innych utrapien.
Czemu traktujecie każdego rookstayera, jak bota? Znam 100+ rookstayera i mam pewność, że nie używa bota, bo cały czas z Nim gadam ;p
Rocket Slayer
30-01-2009, 13:14
Czemu traktujecie każdego rookstayera, jak bota? Znam 100+ rookstayera i mam pewność, że nie używa bota, bo cały czas z Nim gadam ;p
Aha, czyli siedzisz non stop w tych samych godzinach co on? (Jeśli znasz go w miarę dobrze w rl to co innego) Co z tego, że nie używa teraz, skoro mógł kiedyś używać, kiedy ty nie miałeś o tym zielonego pojęcia?
Sam sobie zadaję identyczne pytanie i nie mogę nadziwić się czasem ignorancji pozostałych graczy. Widocznie jest dla nich nie do pomyślenia, że ktoś może własnoręcznie sterować postacią aż godzinę, a czasem nawet dwie i trudzić się nad zdobyciem kolejnego poziomu dwa tygodnie. Pytanie tylko ile tibia bottów sprzedawanych aktualnie na allegro jest nabywanych do wykorzystania na Rookgaardzie? Obserwując ilość klientów widać, że rozchodzą się jak świeże bułeczki, aż żal patrzeć na zaangażowanie rodaków...
Nie sądzę, aby CIPSoft zrobił cokolwiek w celu ograniczenia rozwoju postaci na Rookgaardzie, w końcu gra tu bardzo wielu ludzi i płacą za taką możliwość. O "downgradzie" jakiejkolwiek postaci nie ma mowy, z prostej przyczyny - nieuzasadnione naruszenie czyjegoś dobra, nawet niematerialnego, osiągniętego przy nakładzie czasu i finansów, groziłoby koniecznością zwrotu poniesionych kosztów. Myślę, że jeden na "milion" graczy porwałby się na pozwanie za coś takiego CIPsoftu do sądu i miałby spore szanse na wygraną. ;) Poza tym byłaby to zła reklama dla produktu takiego, jakim jest Tibia, a producent zrobi wszystko, aby wydusić te parę groszy od graczy.
Shantirell
30-01-2009, 13:53
Wręcz wspaniały pomysł. Czemu ja na takie coś nie wpadłem? ;)
To jest jedna z najlepszych propozycji jaka się ostatnio pojawiła. Rookgaard upadł. Teraz dla "normalnego" Rookstayera liczy się tylko poziom, liczba zabitych osób i wielkość kolekcji. Skasowanie Rookstayerów i uniemożliwienie bicia dalszego dośw. po osiągnieciu 8 lvla jest świetnym rozwiązaniem. To by była odnowa dla Rookgaardu, jego nowe narodziny, nowa epoka. Powrót tzw. Rookgaardianów, tych dla których nie liczy się lvl, tych dla których liczy się także sama wyspa. Wyobraźcie sobie Rook bez botterów (no może boty dla wbicia największego skilla) i "dzisiejszych" Rookstayerów. Rook, dla którego na każdym serverze przypada dwóch, czterech Rookgaardianów z 8lvlem, nic by nie było tak łatwe jak jest teraz. Botterzy, traperzy i bezmózdzy "no-liferzy" itp. straciliby sens dalszej "gry". Coś pięknego. Niestety, coś całkowicie niemożliwego do osiągnięcia.
Kawalerzysta
30-01-2009, 14:06
Wręcz wspaniały pomysł. Czemu ja na takie coś nie wpadłem? ;)
To jest jedna z najlepszych propozycji jaka się ostatnio pojawiła. Rookgaard upadł. Teraz dla "normalnego" Rookstayera liczy się tylko poziom, liczba zabitych osób i wielkość kolekcji.
Tak jak napisałem, sprawę załatwiłoby więcej GMów. Ale CipSoft musiałby ich albo zatrudnić (na to im szkoda kasy) albo wziąć z tutków (no i wtedy byśmy mieli więcej takich Dokeinów). Dla CipSoft liczy się kasa dlatego z Rookstayerów nie zrezygnują bo także są źródłem dochodów i dlatego i im umilają czasem życie (bank, bossy, addony. Myślicie że takie addony np citizen są dla normalnego newbie, który chce tylko Rook przejść szybko na main?). Bardziej mnie martwi ludzka głupota i mentalność w tej kwestii.
piramjida
30-01-2009, 14:15
Zostawic tych co sa, reszte wywalic na maina i eliminowac tych co zostali zeby bocic - przykladowo ban rownoznaczny z teleportowaniem na IoD. Oprocz tego level downgroad(e?) tez by sie przydal.
Shantirell
30-01-2009, 14:19
@Kawalerzysta
Mi nie chodzi o botterów, bo ich byśmy się pozbyli przy okazji, tylko głównie o "dzisiejszych Rookstayerów", których opisałem wyżej. Rzeczywiście dokładnie się nie wyraziłem i bardzo za to przepraszam.
I ostatnia sprawa, co takiego głupiego napisałem? Głupotą jest poprawne określenie współczesnego Rookstayera i opisanie jak, dla mnie, Rookgaard po takiej zmianie by wyglądał?
Jak już wygłaszasz jakąś opinię to się zastanów nad argumentami ZA i PRZECIW zanim takie coś napiszesz. Popatrz na post ze zdjęciem Ciufci to zrozumiesz dlaczego nie ma szans by to weszło w życie.
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2441677&postcount=2
No właśnie zastanów się... 1000 kont PACC nie oznacza 1000 rookstayerów którzy kupili PACC dlatego że mogą grać na rooku. Połowa z nich ma <30lvl, czyli pograli zapewne tydzień na roooku, a reszta i tak gra głównie dla korzyści na mainie.
@topic
Niech wam dadzą spoile do SS, SoF, MM, BA, Chain Legs, Iron Helmet.. i po tygodniu skasują Rookgaard, będzie przynajmniej fun na koniec;)
Całe szczęście dla Normalnych Graczy, wasze durne propozycje bardzo rzadko trafiają do realizacji, ba jestem nawet przekonany że nie są nawet przedyskutowywane...
Niech robią co chcą, to ich gra :>
Normalni gracze będą potrafili się przystosować do dowolnych warunków.
No i zauważcie cały czas mówicie o tych levelach a nie o to chodzi prawdziwym rookstayerom.
Wszystkie rankingi opierają się na lvlach (O, ten jest najlepszy bo ma X lvl!).
To chyba nie o to w tym chodzi.
Moim własnym zdaniem zablokowanie expienia nie było by straszną karą.
Może wręcz przeciwnie. :)
Kawalerzysta
30-01-2009, 14:55
Mi nie chodzi o botterów, bo ich byśmy się pozbyli przy okazji, tylko głównie o "dzisiejszych Rookstayerów", których opisałem wyżej. Rzeczywiście dokładnie się nie wyraziłem i bardzo za to przepraszam.
Skoro się nie dokładnie wyraziłeś to i ja przepraszam za interpretację, która wynikła ze zrozumienia niedokładnego wyrażenia zdania. Czy jakoś tak :P
I ostatnia sprawa, co takiego głupiego napisałem? Głupotą jest poprawne określenie współczesnego Rookstayera i opisanie jak, dla mnie, Rookgaard po takiej zmianie by wyglądał?
Raczej segregowanie. Większość ludzi w tym i Ty niestety segreguje Rookstayerów do jednej grupy. Że najważniejszy lvl, itd. A przecież nie każdy Rookstayer taki jest. Fakt że może 20%, może mniej, może więcej ludzi jest innych. Ale wydaje mi się że jak wśród 1000 grzeszników znajdziesz 1 dobrą osobę, to nie warto jej ciągnąć do odpowiedzialności za pozostałych 999.
Żeby to było jasne, sam na Rookgardzie nie gram i siedzę tam tylko jak muszę wyjść na maina. Nieraz spotkałem Rookstayerów i nie mogłem skorzystać ze spawna.. ale tacy sami ludzie są na mainie i takie same sytuacje. I po prostu wewnętrzne wyczucie przyzwoitości nie podsunęłoby mi takich bzdur żeby karać Rookstayerów bo czerpią swoją przyjemność z gry. To samo na mainie. Po prostu idę na inny spawn..
Prezydent_czuwa
30-01-2009, 15:00
popieram, rookstayerzy smierdzą czadem i bocą
Zamiast usuwania może założyć blokadę na rooka, że nie można wbić większego lvl niż 10. Kiedyś jak się robiło carlin sworda/katana questa były emocje jak na anhi (bynajmniej ja takie miałem) a teraz tylko idziesz i bierzesz nagrody bo ciągle rookstayerzy expią/botują.
Raczej segregowanie. Większość ludzi w tym i Ty niestety segreguje Rookstayerów do jednej grupy. Że najważniejszy lvl, itd. A przecież nie każdy Rookstayer taki jest. Fakt że może 20%, może mniej, może więcej ludzi jest innych. Ale wydaje mi się że jak wśród 1000 grzeszników znajdziesz 1 dobrą osobę, to nie warto jej ciągnąć do odpowiedzialności za pozostałych 999.
To tak jak w klasie. Jak nauczyciel opierdziela za zachowania to całą klasę.
Cała klasa ponosi odpowiedzialności. Nawet osoba która była grzeczna.
Wszyscy ponoszą konsekwencje. :)
MasterTusk
30-01-2009, 15:42
News z tibia.com
Today, we have punished 4959 Tibia accounts for using unofficial software to play in the last couple of weeks. These accounts have been identified by an automatic tool with complete accuracy, therefore any complaints about these punishments are in vain. They are final and complaints will be ignored. We will neither reveal our criteria for these punishments, nor will we hand out any proofs.
For those of you who consider the number of punished accounts to be too low, please note that we will only punish an account if we have solid proof for a rule violation. We know about more cheaters, however, the proof we have gathered so far was not quite enough for a punishment this time. They remain on our list, though.
Rest assured this was not a one time action. The best way to avoid a punishment in the future, is to stop cheating!
As was already stated in January's featured article, we do not want cheating in Tibia and we will continue to develop and improve our automatic detection tool to punish cheaters. We will also work hard on preventing cheating in general.
Play fairly, then the game is more fun for everyone!
Your Community Managers
http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters&name=Jefix%27rook
http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters&name=Darq+de+Rook
http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters&name=Unfailing+Warrior
http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters&name=Rook%27Lulo
Drugie tyle z ukrytym profilem, kilkanaście(minimum) mniejszych lvli, już pare expowisk macie wolnych.
#Rapek
Możliwe, nie wnikam - nie znam ich, przeglądałem tylko 1,5 strony rookstatu
Old_Game
30-01-2009, 15:46
Up.
i Tak zaraz znajdą sie nowi
@Master Tusk
Ja znam jeszcze jednego +70lvl ale nie powiem kto
btw. Wypisałeś 4 nicki ale 3 graczy :-)
Pozdrawiam, Rapek.
Pan Klocek
30-01-2009, 16:59
Ja tam popieram to co ten typ tam pisze na tibia.com. Zablokować możliwość expienia teraz, albo obniżyć staminę do 10 minut MAX. Brak możliwości sprzedawania itemów NPCom i będzie git majonez :)
Pewnie tak nie zrobią, ale pomarzyć można.
Zacznę od tego, że dziwię się wypowiedzi Pana klocka
Ja tam popieram to co ten typ tam pisze na tibia.com. Zablokować możliwość expienia teraz, albo obniżyć staminę do 10 minut MAX. Brak możliwości sprzedawania itemów NPCom i będzie git majonez
Pewnie tak nie zrobią, ale pomarzyć można.
Sam jest/był RookStayerem ... dziwne, bardzo dziwne
Ok, usuniecie rookstayerów, usuniecie także pewną kulture tibii.
Lecz wedlug mnie dobry rookstayer ustapi expa, pomoze innym.
Wasz problem polega na BotStayerom, nie rookstayerom ! ;/
Pomyślcie nad tym dopiero kierujcie swoje sugestie ... X(
@Edit
Po 1. nie jestem prymitywny.
Po 2. nazywasz mnie pseudo stayerem ?
Po3. wiem co pisze, pewnie usuncie rookstayerów, wogóle zniszczcie cały klimat.
Rookstayerzy byli prawie od początku, ale pewnie wy jedziecie po prostej lini oporu....
@2edit
Panie Klocek, przepraszam jeżeli Cię uraziłem ale zdziwiła mnie twoja wypowiedz.
Rocket Slayer
30-01-2009, 17:27
Czemu się dziwisz? Ma dosyć pseudo rookstayerów, jemu zależy na klimacie a nie na lvlu, prymitywna istotko ;xne
Że co????
Pomyśl nad tym co napisałeś, zanim naciśniesz "wyślij odpowiedź"
Temat z "Usunąć rook stayerów? Co Wy na to?" Stał się tematem" Co zrobić by wypedzić RookStayerów".
Co do tego mam takie zdanie...
Cześć z nas próbuje grać dla przyjemności lub grało dla niej... Tak jak Pan Klocek i Marcin24... i właśnie oni są za usunięciem lub przynajmniej o dużym ograniczeniu manewru dla RookStayerów...
albo znany nam veloire grał bo chciał za wszelką cenę odkryć tajemnice SoF... czy to nie jest wczucie się w klimat...
Lecz przeciw zmianom nie są właśnie boterzy... ciekawe czy Rooker się wypowie , bo Barbar to jakoś wisi gdzie boci...
Ja nie będę mówił czy jestem za czy przeciw bo po porostu nikogo nie obchodzi moje zdanie i nic nie zmieni... Co ma być to będzie...
Taa może i wisi ale jestem pewien że większości Rookstayerow zrobiłoby się smutno gdyby zostali usunięci.^^
Mi to wisi bo już nie gram.
Ja też cały czas gadam z ludźmi z tym że nie wciskam strzałek i nie używam myszki xD
Mogli ty zrobić że po nabiciu 8lvl wyskakuje napis "Masz 15 minut na sprzedarz itemów i opusczenie wyspy, jeśli tego nie zrobisz zostanie przeniesiony na wyspe przeznaczenia" i by było god
Pan Klocek
30-01-2009, 19:24
Ok, usuniecie rookstayerów, usuniecie także pewną kulture tibii.
Lecz wedlug mnie dobry rookstayer ustapi expa, pomoze innym.
Ja nie jestem za usuwaniem Rookgaardianów czy Rookstayerów, regulamin gwarantuje nam to, że możemy sobie w ten właśnie sposób grać.
Ja jestem za tym aby w pewien sposób "zablokować" pewne aspekty które powodują to, że ludzie grają na botach.
Ludzie zostawali na Rookgaardzie nie po to aby nabijać levele, expienie było czymś ważnym ale nie najważniejszym. Teraz jest inaczej...
@Luker's
Dzięki za dobre słowo i zrozumienie.
Marcin24
30-01-2009, 19:27
Tylko zauważcie że 90% ludzi tutaj popiera pomysł z powodu.. botterów. Więc zamiast usuwać możliwość rozrywki wszystkim (botterom i fair graczom) trzeba by było raczej pomyśleć nad lepszym wyłapywaniu botterów? I nie chodzi mi o jakieś super, ektra, hiper mechanizmy ale zwyczajne zatrudnienie większej ilości GMów. Nie czarujmy się, to by wystarczyło. Więc karanie rook stayerów nawet uczciwych (a tych wbrew pozorom jest dużo).. chyba nie tędy droga?
Jeden z nielicznych mądrych postów tutaj.
Skasowanie Rookstayerów i uniemożliwienie bicia dalszego dośw. po osiągnieciu 8 lvla jest świetnym rozwiązaniem.[...] Botterzy, traperzy i bezmózdzy "no-liferzy" itp. straciliby sens dalszej "gry".Widać, że jesteś niewiarygodnie doświadczonym graczem i wiesz wszystko o Rookgaardzie. Bierzcie przykład z niego! Skasujmy całą Tibie, bo boty są wszędzie!
Większość wypowiadających się tutaj ględzi coś o botach itp. Skąd śmiecie twierdzić, że 90% Rookstayerów to boty? Macie jakiś sondaż na to? Jakaś ankieta?
Ludzie zostawali na Rookgaardzie nie po to aby nabijać levele, expienie było czymś ważnym ale nie najważniejszym.
A teraz wszyscy niziutki ukłon, bo oto jest przykład prawdziwego Rookgaardiana.
Cygan Slejter
30-01-2009, 19:46
Czyli podsumowanie :)
Zwiekszyc liczbe GM'ów do dwóch na kazdym świecie (rook i main) i bylo by ok :)
Shantirell
30-01-2009, 19:49
@Marcin24
Przepraszam odrazu za to, ze musiałem to napisać, ale... cholera jasna. Marcin, czytaj całe posty, a nie jedno zdanie. I zwróć uwagę także na drugi post jaki napisałem, w którym skorygowałem moją wypowiedź, bo rzeczywiście źle to zabrzmiało. Mi chodzi głównie o "pseudo Rookstayerów", a boty, takie rozwiązanie, pozbyło by się przy okazji...
Prawdziwemu Rookstayerowi, Rookgaardianowi, wystarczyłby w zupełności ten 8, w ostateczności 10-15 lvl, by pomagać w misjach nowym graczom i "odkrywać zagadki Rookgaardu".
I ostatnie, najważniejsze, ja nie mówię by skasować całą Tibię! Nie wiem skąd przyszło Ci to do głowy. Na prawdę trochę mnie zbulwersowałeś.
Marcin24
30-01-2009, 19:58
Przepraszam odrazu za to, ze musiałem to napisać, ale... cholera jasna. Marcin, czytaj całe posty, a nie jedno zdanie.
Przeczytałem, nic wartego uwagi.
Co do drugiego postu...
Głupotą jest poprawne określenie współczesnego Rookstayera i opisanie jak
Rookstayer to osoba, która świadomie zostaje gra na Rookgaardzie po zdobyciu 8 lvl. I to się raczej nie zmieni. Myślę, że chodziło Ci bardziej o Rookgaardiana, bo na takie miano trzeba sobie raczej zasłużyć. Przynajmniej w moim mniemaniu. Bot nie zasługuje na takie miano.
Prawdziwemu Rookstayerowi, Rookgaardianowi, wystarczyłby w zupełności ten 8, w ostateczności 10-15 lvl, by pomagać w misjach nowym graczom i "odkrywać zagadki Rookgaardu".
Poszukaj sobie zdjęcia kolekcji R'dB, może zmienisz zdanie co do kasacji Rookstayerów.
Alanus Lutinum
30-01-2009, 20:15
Jestem za.
Rookgaard ma być wyspą dla nowych graczy, a nie dla doświadczonych byków. W dzisiejszych czasach rookstayerzy tylko utrudniają rozgrywkę nowym graczom i utrudniają im wyjście z wyspy nowych.
Rookgaard został stworzony, aby nowicjusze byli w stanie nauczyć się czegoś o grze, nie wiem po co on jeszcze istnieje, skoro nikt im nie chce udzielać pomocy.
Azatar90
30-01-2009, 21:08
Nie powinni usuwac rook stayerów powinni wprowadzic inna opcje np . po wbiciu 8 levela automatycznie przenosi cie na wyspe wybrancow wystarczylo by ja tez rozbudowac i taki rookstayer mogl by sobie tam expic to chyba sprawiedliwe ale ja niemam nic do gadania nie widze sensu gry na rookgard i nie lubie tego miejsca tyle
@UP.
Przemyśl to co napisałeś i powiedz co tu nie pasuje...
@Ileśtam postów wyżej
Nie sądzę iż zmniejszenie lvl'a wszystkich byłoby skrzywdzeniem ich. Taki rookstayer z lvl'em zmniejszonym ze 100 do 30 dalej byłby lepszy od innych. Ten 30 lvl zostałby jako symbol tego jaki był kiedyś. Blokada lvl'owa byłaby ustawiona na 10-15 lvl. Jakby ktoś nie wiedział o co mi chodzi to proszę zobaczyć na stronę 1-2.
@Ghernie
I co by to dało? Tak wiele pokrzywdzonych osób, tak wiele godzin grania na marne, jedynym efektem takiego działania były by coraz częstsze sprzeciwy graczy, wiele stron odeszło by z programu fansitów, a piękna willa Cip$oftu w Regensburg nie raz, nie dwa była by ofiarą nalotów bombowych, driveby, i czego tam jeszcze zrozpaczeni rookstayerzy nie zrobili by w zemście.
Dzięki takiej blokadzie lvlowej, boty nadal kontynuowały by tą swoją nędzną wegetację, tyle że zamiast expić zaczeli by wbijać skill, zbierać rare itm's itp. itd.
Moim zdaniem Cip$oft bardzo przyczyni się do tego problemu, zrobią wszystko co w ich mocy by nie zrobić nic.
@topic
teraz jest juz stanowczo na usuwanie postaci rookstayerow. kazdy z wyzszym lvlem moglby podac cs do sadu z racji usuniecia postaci po tym jak musial poswiecic wiele czasu itp na jej stworzenie a ktora zostala usunieta bez zadnego powodu.
usunac? nie
ograniczyc? tak
jak?
1 wiecej gmow
2 ograniczyc zdobywany exp lub wogole go pozbawic postaci 8+
3 ograniczanie staminy to chba jakis zart
@offtop
jak sie czyta wypociny niektorych to az zal. usuncie bo sa zli. kazdy w tej grze ma prawo zdecydowac gdzie chce grac. wina nie lezy po stronie tych co oszukuja a tych co na to pozwalaja czyli cipsoftu. zrozumcie to ludzie. i jeszce czytam ze sa jacys prawdziwi rookstayerzy. czyli sa nieprawdziwi? obyscie wreszcie dojrzeli do pewnych spraw i tego co sie dzieje wokol was
Lord_Piterek
30-01-2009, 23:52
po cholere kombinowac? przeszkadza wam to ze istniejemy? gracze z maina powinni zamknac pysk i sie nie wypowiadac bo nie wiedza o czym mowia..
Kurw@ ludzie po co wam jakies ograniczenia?!! pilnuj swojego ms'a czy innego szmaciarstwa a od nas sie odwal bo ci krzywdy nie robimy tym ze gramy na swoj sposob!! -.-
jak juz maja kasowac to niech kasuja cala tibie ;] to by bylo ok
omg! nie może być bo to na nich właśnie najwięcej zarabiają a jak już to nie usunąć tylko przenieść na maina... ale z tym bankiem to dowalili 1k maxymalnie.. ja wynoszę 2k normalnie i muszę mieć zawsze obawę o 1k
Ja pie*dole wy to macie pomysły... Skasowanie/przeniesienie na maina rookstayerów to będą tylko kolejne zajęte respy, więc jak dla mnie to niech będzie jak najwięcej rookstayerów...
19MaLy08
31-01-2009, 01:26
Może nie usunąć, ale mam lepszy pomysł...
A może tak zostawić te chary które są teraz, i np. od nastepnego update każdy kto osiągnie 8lvl będzię automatycznie teleportowany na wyspe.
Chociaż nie przybywałoby ich :S
Z rozmowy z autorem pomysłu dochodzę do wniosku, że jego powód dlaczego to napisał to tylko taki, że nie mamy prawa przebywać na tej wyspie. Master Slayer wystąpil z czymś takim również, jednak zostało umorzone. Jego argumenty nie są zbyt mocne, by się pozbyć Rookstayerów.
Pan Klocek
31-01-2009, 08:43
Eeeeee ale typ nie chce skasowania Rookstayerów....
Prezydent_czuwa
31-01-2009, 08:50
Cipsoft po prostu ma wybór: być biednym, ale lubianym ze względu na czystą grę (z wszystkich profesji to największy procent botterów to rookstayerzy), lub bogatym i nielubianym hhahahahh xd
juran_se_spychowa
31-01-2009, 09:25
O tak... Nareszcie jakiś sensowny pomysł. Najlepiej, jakby wszystkie 8 lvl'e + przenosiło odrazu na IoD. Rookstayerom mówimy NIE!
O tak... Nareszcie jakiś sensowny pomysł. Najlepiej, jakby wszystkie 8 lvl'e + przenosiło odrazu na IoD. Rookstayerom mówimy NIE!
s*******aj
@edit
łoo..! Auto-cenzura! Tego kiedyś chyba nie było.
Teoretycznie chce.
(z wszystkich profesji to największy procent botterów to rookstayerzy)
Człowieku nie rozśmieszaj mnie, jak na Rooku gania 15 botterów na raz to to jest max, a na mainie gdzie nie pójdziesz to botter...
Znaleźli się obrońcy uciśnionych początkujących graczy, którzy chcą ich chronić pozbywając się Rookstayerów. A popatrzcie się lepiej na Maina, który jest jednym wielkim polem dla botterów. Może usuńmy knighta, sorca, druida i paladyna, większość z nich używa bota, zabiją (i trapują na non-pvp) no i nie pozwalają się rozwijać nowym graczom. W ogóle wszyscy co grają wypad bo nowi gracze też chcą pograć <-- to jest wasz tok myślenia, przełożony z Rooka na Maina.
skoro chcecie walczyc z rookstayerami zwlaszcza z tymi co botuja to teraz macie wysmienita okazje by co nieco zdzialac. cipsoft wzial sie chyba do roboty i zaczyna dotrzymywac obetnicy walki z botami. do wczoraj zbanowano prawie 5k kont. wniosek - aktywnosc gmow wzrosla. wniosek2 - zacznijcie raportowac na stronie i w grze bo teraz jest na to bardzo dobry moment
Jestem za ; ) Wyjebac ich w pizdu.
Teraz kazdy newbie to bot. 90% z nich boci i utrudniaja exp tym co chca wyjsc na maina. Zasmiecaja ta wyspe. Rookgaard jest po to, zeby go przejsc.
Sam bylem rookerem, sam bocilem ale to dlatego ze expic recznie sie tam nie dalo.
Naprawde to same boty. Top 100 rookstatu, to 96 botterów.
Porazka jedna wielka.
Wyjebac ich!
Rocket Slayer
31-01-2009, 12:05
Człowieku nie rozśmieszaj mnie, jak na Rooku gania 15 botterów na raz to to jest max, a na mainie gdzie nie pójdziesz to botter...
czyli max zajęte PC (2 graczy) Wolfy na paccu (2 graczy), trolle na paccu (2 graczy), mino hell i 2 poziomy wyżej (też mogą być 2), beary (1 gracz), WT (1 gracz). To tylko 10 botterów, a mogą zabrać ponad połowę Rooka. Masz rację - nowi wypierdzielać do kanałów...
Znaleźli się obrońcy uciśnionych początkujących graczy, którzy chcą ich chronić pozbywając się Rookstayerów. A popatrzcie się lepiej na Maina, który jest jednym wielkim polem dla botterów. Może usuńmy knighta, sorca, druida i paladyna, większość z nich używa bota, zabiją (i trapują na non-pvp) no i nie pozwalają się rozwijać nowym graczom. W ogóle wszyscy co grają wypad bo nowi gracze też chcą pograć <-- to jest wasz tok myślenia, przełożony z Rooka na Maina.
To temat o Rookgaardzie, gdzie piszemy o ROOKGAARDZIE. Mainland to inna bajka.
@up
A niby czemu inna bajka? Czy botter na Rooku różni się czymś od bottera na Mainie? Macie śmieszne argumenty, żeby usunąć Rookstayerów i przedstawiacie to w ten sposób, że Rookgaard jest wyspą małą, nie wartą większej uwagi, zajętą przez botterów, którzy ciągle utrudniają grę nowym graczom, a gdy im się już uda przejść przez to piekło idą w to wymarzone miejsce, do ziemi obiecanej (wolnej od botterów, pk'rów - odpowiednik tych co trapują; i noobów), jaką jest Mainland.
@dałn
Noobie, zrozumiesz wreszcie, że kluczem do poprawy sytuacji na Rooku nie jest usunięcie/ograniczenie Rookstayerów tylko walka z botterami?
To samo się tyczy Maina.
Rocket Slayer
31-01-2009, 12:44
@up
A niby czemu inna bajka? Czy botter na Rooku różni się czymś od bottera na Mainie? Macie śmieszne argumenty, żeby usunąć Rookstayerów i przedstawiacie to w ten sposób, że Rookgaard jest wyspą małą, nie wartą większej uwagi, zajętą przez botterów, którzy ciągle utrudniają grę nowym graczom, a gdy im się już uda przejść przez to piekło idą w to wymarzone miejsce, do ziemi obiecanej (wolnej od botterów, pk'rów - odpowiednik tych co trapują; i noobów), jaką jest Mainland.
Widać wsadzasz wszystkie opinie do jednego kotła.
Hmm zastanów się jakie są proporcje
na Rooku:
wielkość wsypy (czy ilość respów mobów) / botterów
Porównaj to z mainandem. Widać różnicę?
Na rooku bardziej to ludzi "w*******a", że przy dobrych wiatrach (większość botterów zacznie jechać na bocie) to mają nikłe szanse aby wykorzystać Rookgaard i expowiska takie jakimi są. O ponad 60% może się zwolnić tempo wychodzenia przeciętnego gracza na IoD. Zapewne wiesz, jakie jest główne założenie Rooka, więc nie powinieneś mieć nic przeciwko jakimkolwiek ograniczeniom lvlowym.
czyli max zajęte PC (2 graczy) Wolfy na paccu (2 graczy), trolle na paccu (2 graczy), mino hell i 2 poziomy wyżej (też mogą być 2), beary (1 gracz), WT (1 gracz). To tylko 10 botterów, a mogą zabrać ponad połowę Rooka. Masz rację - nowi wypierdzielać do kanałów...
Dodaj do tego jeszcze to iż w kanałach jest dodatkowe 5 pietnastolevelowych boterów.
@Topic
Jestem Ms'em i dobrze mi się z tym gra ale mam też rookstayera i widzę co się na rooku dzieje, tutaj nie tylko boterzy przeszkadzają ludziom ale i sami rookstayerzy. Jest też kilka ludzi którzy pomagają...
Swoje powiedziałem i nie będę już się wypowiadał, bo to nie ma sensu.
Rocket Slayer
31-01-2009, 13:06
Noobie, zrozumiesz wreszcie, że kluczem do poprawy sytuacji na Rooku nie jest usunięcie/ograniczenie Rookstayerów tylko walka z botterami?
Noobie? O jejku....
Masz te X lat więc łatwo Ci się nad tym zastanowić - czy jak wprowadzą ograniczenia, blokadę, to czy liczba botterów na Rooku się zmieni? ;> Chwila myślenia i można to samemu wywnioskować...
Jeśli nadal nie pojmujesz, wytłumaczę:
Rookstayer - osoba, która postanawia zostać na Rooku
Botter-Rookstayer - cel: osiągnięcie jak największej liczby EXP na tejże wyspie. Myślisz, że będą bocić jak głupi kiedy to nie będzie miało najmniejszego sensu?
Walka z botterami = walka z Rookstayerami bo botterzy (przynajmniej ich część) chce być fajniejsza od rookstayerów. Jak już ktoś wspomniał - dla prawdziwego Rookstayera nie liczy się lvl. Ale można oczywiście się kłócić kogo można nazywać "prawdziwym rookstayerem"...
Fajno to wytlumaczyles, tylko przy jednym pojeciu podales definicje, a przy drugim cel ktory dana osoba chce osiagnac.
Specjalnie. Zrobiłem już odstęp...
Jezeli zostalyby wprowadzone ograniczenia levelowe dla rooka to nie grali by tam ani boty ani normalni rookstayerzy.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie graliby rookstayerzy? Napisz, że część, bo na pewno nie wszyscy. Nie dla wszystkich liczy się lvl.
Avallach
31-01-2009, 13:10
Rookstayer - osoba, która postanawia zostać na Rooku
Botter-Rookstayer - cel: osiągnięcie jak największej liczby EXP na tejże wyspie. Myślisz, że będą bocić jak głupi kiedy to nie będzie miało najmniejszego sensu?
Fajno to wytlumaczyles, tylko przy jednym pojeciu podales definicje, a przy drugim cel ktory dana osoba chce osiagnac. Mam wrażenie ze zarowno booter jak i nie botter mają ten sam cel, tylko dochodza do niego innymi drogami. Jezeli zostalyby wprowadzone ograniczenia levelowe dla rooka to nie grali by tam ani boty ani normalni rookstayerzy.
@ap
Pewnie, że się zmieni tylko, że ja i parę innych osób na tym ucierpi. A czemu ja mam odpowiadać za coś czego nie zrobiłem.
@topic
CipSoft i tak tego nie wprowadzi w życie więc możecie sobie tu spekulować dalej na ten temat. Ja już nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji, zwłaszcza z jednym użytkownikiem. Ktoś kiedyś miał w podpisie zdanie, które pozwolę sobie przytoczyć: "Nie kłoć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem" i myślę, że to zdanie pasuje tu idealnie.
Tyle z mojej strony
Pozdrawiam
Ciufcia
@edit
Jeszcze się muszę wtrącić raz. Rocket Slayer czy Ty jesteś, aż tak bardzo naiwny? Każdy gra dla lvl, tylko nie u każdych stoi on na górze hierarchi 'wartości'.
Rocket Slayer
31-01-2009, 13:28
Pewnie, że się zmieni tylko, że ja i parę innych osób na tym ucierpi. A czemu ja mam odpowiadać za coś czego nie zrobiłem.
Straszne to cierpienie... blokada expa =( How sad...
Ja już nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji, zwłaszcza z jednym użytkownikiem.
Bo jak się ktoś wycofuje z dyskusji, nie wie co powiedzieć, to trzeba wyjść z twarzą i ynteligentnie komuś, kogo się nie lubi - bo ma rację - dowalić, nie? =) Desperackie!
Każdy gra dla lvl, tylko nie u każdych stoi on na górze hierarchi 'wartości'.
To już sobie polevelowali i mógłby być "stop". Ofc to nie wejdzie w życie, a taki to dobry pomysł by wytępić robactwo...
Marcin24
31-01-2009, 13:33
Straszne to cierpienie... blokada expa
Jeśli będzie blokada expa to wszystkich powyżej tej blokady zrównają z ograniczeniem. Więc dużo ludzi ucierpi.
Hmm zastanów się jakie są proporcje
Botter to botter. Jak walczyć, to ze wszystkimi na równych warunkach.
Lord_Piterek
31-01-2009, 15:13
przeszkadza ci to ze korzystam z tego samego produktu w dodatku za niego place (pacc) na inny sposob niz ty?
tibia nie jest zbyt wartosciowa gra RPG zeby wychodzic na maina
na rooku to co innego.. jczuc te "ErPeDżi" chociaz troche
Hmm, ograniczenie lvlowe. Nie wydaje mi się żeby wzorowy Rookstayer ciągle tylko rozwiązywał zagadki i pomagał newbie, a jak zechce poexpic co wtedy?
Rocket Slayer
31-01-2009, 16:59
Hmm, ograniczenie lvlowe. Nie wydaje mi się żeby wzorowy Rookstayer ciągle tylko rozwiązywał zagadki i pomagał newbie, a jak zechce poexpic co wtedy?
Nie musi pomagać, może robić wiele innych pierdół typu sklepiki, konkursy...
Jak zechce poexpić, to zobaczy, że takie rzeczy tylko w Erze i się zastanowi po co on w ogóle jest Rookstayerem.
Kawalerzysta
31-01-2009, 17:06
MA może tak zostawić te chary które są teraz, i np. od nastepnego update każdy kto osiągnie 8lvl będzię automatycznie teleportowany na wyspe.
I sam taki pomysł też dałem w temacie na tibia.com. Byłoby to fair w stosunku do starych graczy, którzy dużo czasu tam spędzili. I może nie od następnego upka a po prostu dla nowych serwerów?
Teoretycznie chce.
Mój pierwszy post:
(czy może raczej uniemożliwić im dalszą karierę na tej przepięknej wyspie)
Ktoś kiedyś miał w podpisie zdanie, które pozwolę sobie przytoczyć: "Nie kłoć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem"
Cichy mac o ile pamiętam :P
I jeszcze jedno. Zauważcie że większość postów obraca się wokół botterów. Dlatego mnie cieszy taka akcja jak ban 5k botterów. Bo poszła i część botterów z Rooka. I to jest doraźny środek aby poprawić życie na Rookgaardzie. Walka z botterami. Zauważcie jak niewielu jest *prawdziwych* Rookstayerów. Sami mówicie że nie zależy im na lvlu. Więc po co im go ograniczać? Mogą ekspić jak cave jest pusty a jak nie jest, pomagać innym. Jedyny problem na Rooku to botterzy i sorry ale taka jest prawda. Jakby nagle z Rooka zniknęli wszyscy botterzy to zostałoby może z 5-10% ludzi z lvlem 8+. I w tym momencie znika problem z zajętymi spawnami na Rooku. Sorry, może żal co poniektórym dupę ściska ale prawda jest taka że jedynym problemem są tu botterzy a nie Rookstayerzy (resepct).
I czy Wy w ogóle myślicie nad postem zanim go opublikujecie? Zrobiłem ten temat bo miałem nadzieję że rodacy są mądrzejsi. Pomyliłem się! Nieważne czy chcecie usunięcia Rookstayerów lub zablokowania im drogi dalszej kariery - jest to totalnie nie fair w stosunku do nich (mówię o prawdziwych Rookstayerach a nie o botterach), w stosunku do tego co zdobyli, w stosunku do tego jaką przyjemność czerpią z Tibii, itd. Postawcie się w ich sytuacji. Jakby Wam zablokowali możliwość expienia albo zredukowali poziom. Cholera ludzie, przecież tu wystarczy odrobina empatii, czy Polacy to aż tak zawistny naród? :/
Bo co, większość z Was gra na mainie, zrobiło se chara i musiało przechodzić Rooka aż 3h bo wredni Rookstayerzy zajmują spawny nie? Wielkie halo? Na mainie gdzie nie pójdę masa playerów, z czego większość botterów ale jakoś nie walę bezsensownie o wprowadzenie limitu lvli na mainie bo wtedy botowanie przestałoby mieć sens. Takie pomysły są idiotyczne. Sam wychodziłem z Rooka to chciałem wbić na wasp tower ale nie mogłem bo jakiś 40 lvl tam siedział i co? Miałem go zwyzywać? Wyjeżdżać z idiotycznymi pomysłami na proposals board? Zabić matkę krzesłem? No ludzie.. sorry za nerwy ale mam uczulenie na bezdenną głupotę.
Pomimo że sam mam rookstayera to powiem, że pomysł nie jest głupi. Mam dość patrzenia jak najlepszy rookstayer na moim serwerze boci i bezczelnie kłamie, że nigdy nie bocił. A właściwie to każdy kto był pierwszy w rankingu z mojego świata używał bota, tylko z czasem to się po prostu nudziło, ile można bić trollów itd i g... z tego mieć? Na pewno prądu im było szkoda, długo nie trzeba czekać, następny bot przegoni bota i taki wyścig szczurów. Podejrzewam, że na innych serwerach jest tak samo. Dzisiaj widzę na r.pl screen z awansem a na tibia.com ma już odpowiedni komentarz napisany na czerwono... Albo weźmy pod uwagę 2 najlepszych rookstayerów, 1 botter, 2 botter, coraz niżej pewnie tak samo jest, lecz są bardziej ostrożniejsi i nie wpadli jak na razie. Pamiętam, jak najlepszy gość na stronie rookstat miał zamiast nicku "botter" aż musieli wycofać ten mechanizm, bo jak to wyglądało? Że ich top to był zwykły oszust...
@kawalerzysta
Taa jakoś wszędzie gdzie moge przyznaje się że boce nawet skriny wklejam a bana nie dostalem ^^
@Roket
I tak ten pomysł w życie nie wejdzie ;s
Gormitas
31-01-2009, 19:40
Cipsoft NIGDY nie usunie rookstayerów powód:
3\4 ma PACC (cipsoft musi zarabiać)
moim zdaniem stamina powinna być ograniczona do 24 h i by boty miały problem(długo bocą a gdy stamina dochodzi do połowy jest połowa exp , a gdy do końca już w ogóle nie ma exp)wtedy by krócej boty by były (chyba)
Już za późno ponieważ taki 100 jako knight, musiałby stracić kilka miechów na skillowanie a miałby bardzo mało żyć a z maną to bez komentarza.
Jednak pomysł moim zdaniem dobry.
#Kawalerzysta
Wieszok chyba nadal ma to w podpisie.
Zyphius-Knight
31-01-2009, 20:09
Cuz, nie mam rookstayera, ale mimo to mysle, ze nie powinno sie ich pozbywac czy kasowac. Za daleko zaszli. Moze cipsoft nie przewidzial tego np gdyby nie bylo blokady expa na 9lvlu na IoD to pewnie ludzie wymysleli by sobie ze zostana IslandOfDinastyStayer. Rookstayerzy za daleko zaszli zeby ich usuwac. Mysle ze Cipsoft uwaza ze rookstayerzy to blad, nie wiem czemu, lecz no cuz. Blokada banku jest tego dowodem. To tego rookstayerzy placza ze nie ma jakis nowych questow specialnie dla rookstayerow z bramka lvla. To jest to samo co przytrzymywal bys bezdomnegow mieszkaniu, ktory narzeka ze jedzenia mu nie dajesz. Ogolnie mowiac rookstayerzy pyskuja, moze to ich tak denerwuje?
Ziomkers
31-01-2009, 20:27
Ja pare razy mialem rookstaya,najwyzej 13 lvl :D
Rook mnie bardzo przyciaga i uwazam ze jest genialny,a gdyby cofnac wszystkich rookstayerow do lvlu powiedzym 15-20 to bardzo dobry pomysl. Koniec z botami bo co beda robic? Prad marnowac w komputerze i ryzykowac bana dla stracenia capa na golda ktorego rozdac innym za free? Powkurzac innych graczy?
Rozwiaze sie problem botterow,a wyscigi o wyzszy level moim zdaniem nigdy nie mialy sensu :baby:
Jestem za, aby ich usunac.
Rocket Slayer
31-01-2009, 21:10
Cuz, nie mam rookstayera, ale mimo to mysle, ze nie powinno sie ich pozbywac czy kasowac.
Nic z tych rzeczy. Ograniczyć im pewne rzeczy. Tyle.
Za daleko zaszli.
...w miejscu, gdzie teoretycznie nie powinno ich być.
Moze cipsoft nie przewidzial tego np gdyby nie bylo blokady expa na 9lvlu na IoD to pewnie ludzie wymysleli by sobie ze zostana IslandOfDinastyStayer. Rookstayerzy za daleko zaszli zeby ich usuwac.
Wbrew założeniu, że Rook to wyspa Nowych. Błąd Cipsoftu, że nie pomyśleli o tym na początku lub olali ten problem.
Blokada banku jest tego dowodem.
To miało ograniczyć liczbę botterów.
Tak ogólnie to radzę słuchać Gormitasa bo to on przepowiedział, że będą spadać "żelazne ptaki".
ilu Rookstayerów ma pacca?
Chce coś sprawdzić...
Prawda jest taka że większy procent dzisiejszych rookstayerów nie mają pojęcia kim grają. Rookstayerzy z początku byli gracze którzy byli zainteresowani rookgardem i gra w hierarchii tzw. "maina" im nie odpowiadała. Ich gra na rooku skupiała się głównie na pomocy początkującym, a teraz dzieciaki ubzdurały sobie że rookstayer to 5 profka i mu wszystko wolno. Walnie sobie bota na cały dzień, powyzywa innych i pobloczy początkujących wiedząc że i tak dużo na tym nie zyska. Kasować nie powinni, ale wpoić dzieciom w końcu do rozumu że nie ma oficjalnie czegoś takiego jak rookstayer i żeby przestali chrzanić o dragonach itp na rooku(3 addony to i tak dobry prezent).
Zyphius-Knight
31-01-2009, 21:48
Prawda jest taka że większy procent dzisiejszych rookstayerów nie mają pojęcia kim grają. Rookstayerzy z początku byli gracze którzy byli zainteresowani rookgardem i gra w hierarchii tzw. "maina" im nie odpowiadała. Ich gra na rooku skupiała się głównie na pomocy początkującym, a teraz dzieciaki ubzdurały sobie że rookstayer to 5 profka i mu wszystko wolno. Walnie sobie bota na cały dzień, powyzywa innych i pobloczy początkujących wiedząc że i tak dużo na tym nie zyska. Kasować nie powinni, ale wpoić dzieciom w końcu do rozumu że nie ma oficjalnie czegoś takiego jak rookstayer i żeby przestali chrzanić o dragonach itp na rooku(3 addony to i tak dobry prezent).
Dokladnie o to mi chodzilo, mowiac krotko - Dawni rookstayerzy wiedzieli gdzie ich miejsce, a dzisiejsi boca,wyzywaja,kozacza,kozacza ze maja wieksze lvle od tych co nie maja zamiaru zostawac na rooku(jeden smial sie ze mnie ze mam 5lvl) i trapuja mimo ze i tak praktycznie wszystkie najlepsze rzeczy na rooku mozna samemu zdobyc i dla mnie to logiczne o co chodzi z rookstayerami. Mimo to poprostu taka jest tibia, klimat wszystko sie zmienia. Tak jak w zyciu, dawniej byly domy z drewna dzis sa z cegiel. Poprostu ludzie posuwaja sie do rzeczy zeby latwiej im bylo zyc. To samo co jacys bandyci napadli by na bank a zamkneli to wiezienia cale osiedle za to.
@3xUP
Mozesz mi wyjasnic jak usuniecie banku na rooku ma ograniczyc ilosc botterow? (moze nie usuniecie ale 1k co to jest, przynajmiej mozna bedzie zamieniac na platinium nie kazdy pamieta ze nie bylo banku i trzeba bylo sprzedawac odrazu, tak zeby wyszlo 100gp )
kurczak2828
31-01-2009, 21:55
Dla mnie roksrajerzy to grupa ludzi nie umiejąca grać w Tibie. Ucza sie nadal w to grac walczac z ratami...Wiekszosc z nich patrzy jak dziala bot i sa jedna z poejabnych grup w tibii. Jesli grasz na rooku jestes nOObem ;)
Marcin24
31-01-2009, 22:02
Dla mnie roksrajerzy to grupa ludzi nie umiejąca grać w Tibie. Ucza sie nadal w to grac walczac z ratami...Wiekszosc z nich patrzy jak dziala bot i sa jedna z poejabnych grup w tibii. Jesli grasz na rooku jestes nOObem ;)
Jak nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj.
juran_se_spychowa
31-01-2009, 22:22
przeszkadza ci to ze korzystam z tego samego produktu w dodatku za niego place (pacc) na inny sposob niz ty?
tibia nie jest zbyt wartosciowa gra RPG zeby wychodzic na maina
na rooku to co innego.. jczuc te "ErPeDżi" chociaz troche
Tak, przeszkadzasz mi, ponieważ przez Ciebie, szybkość mojego wyjścia na main, zwiększy się o X czasu i w dodatku nic Ci nie moge zrobić...
Blokować exp powyżej 8 levela na wyspie. Szkoda ze Cipsoft wczesniej o tym nie pomyslal, ale na moje moglby to wprowadzic. System 0 staminy po 8 levelu ; )
Wyspa botow..
Kubciosek
31-01-2009, 23:27
Wielcy obrońcy początkujących :*
Najpierw broni początkującego. Ten dobija po ciężkich trudach ten 8 lvl ( dlatego po ciężkich trudach bo podobno rookstayerzy zajmują respy ). Wychodzi na maina ( załóżmy knight ). Chce sobie kulturalnie poskillować. Idzie na trolle w Ab gdzie na jednego trolla przypada 3 boterów,ale dalej twierdzi, że na rooku same boty. Ponownie po ciężkich trudach zdobywa upragnione skille. Idzie poexpić ale kopalnia znów pełna botów. Znów po ciężkich trudach wbija upragniony lvl i idzie na lepszą kopalnie gdzie może zdobyć kolejne lvle i spotyka tam jednego z was ( obrońców początkujących ). Częściowo zajmuje Ci kopalnie i TY nagle zapominasz o tym, że go wcześniej broniłeś i teraz za wszelką cenę chcesz go strapować lurując mu wszystko co się da ponieważ exp z kopalni jest dzielony na 2, jeśli metoda ta jest nie skuteczna wyzywasz go oraz grozisz mu swoimi "pr0 evlu kolegami 100+" tak więc:
- Zamknij papę, że na rooku same boty i zajmij się swoimi botami na trollach w Ab, Dragon Lair, Dark Catedra oraz wiele innych miejsc.
- Nie broń wielce początkującego, który może w przyszłości wchodzić Ci w drogę. A jak jesteś tak cwaniak żeby usuwać nas z jego expowiska na rooku to teraz Ty wypierd@laj z jego expowiska na mainie, a najlepiej to usuńmy Twojego chara.
A jeśli dalej jesteś przy swoim i chcesz powyzywać mnie to wyzywaj bo ja i tak mam Cię w dupie :*
Zyphius-Knight
31-01-2009, 23:42
Dobra koniec na moje bedzie ciagla ta dyskusja, prawda jest taka ze ja spotkalem sie tylko z 5razy w ciagu chyba z 30postaci ktorych wyszedlem z rooka rookstayerow ktorzy zajmowali mi respa i poprostu poszedlem gdzie indziej i cya to wszystko ? a i raz zostalem trapniety na 5lvlu... i wypadl mi studded armor... straszne
Rocket Slayer
31-01-2009, 23:47
i tak mam Cię w dupie :*
Cieszę się, że troszczysz się o mnie i usadawiasz w tak ciepłym i zacnym miejscu, thx =*
- Zamknij papę, że na rooku same boty
Nie mówię tu o 20~ lvlach ale przynajmniej nazdrowy rozsądek - który 50lvl+ może z ręką na sercu powiedzieć Ci, że nigdy nie bocił? 1, 2? Aż się zmieszałem...
@up
Mi zawsze student wypadał
Instynkt
01-02-2009, 00:28
Heyah
Zanim porusze glowny watek tego tematu, chcialbym w pierwszej kolejnosci nawiazac do kilku kwestii, ktore sa bardzo istotne dla ogolu, ale ktore wogole nie sa brane pod uwage.
1. Obecna postac Rookgaardu nie potrafi zaoferowac graczom prawdziwej rozrywki i przygody. Kolejne zmiany doprowadzily do tego, ze gracze ograniczyli sie jedynie do zdobywania kolejnym lvli. Niewielu z nich zdecyduje sie dla odmiany na stworzenie kolekcji, ktore w owych czasach na dobra sprawe wygladaja tak samo.
2. Wielu wypowiada sie na temat tej wyspy w takim sposob, jakby grali na niej od paru lat. Chwila, prosze nie mylic pojec "przejscia Rookgaardu w 2004 roku i kontynuowania gry na Mainie" z pojeciem "gram na Rookgaardzie od 5 lat" ... dwie kolosalnie zbierzne definicje, o dwoch jakze odmiennych znaczeniach. Jezeli w tamtych latach nie grales systematycznie na tej wyspie to skad mozesz wiedziec, co sie na niej dzialo? Na szczescie biore poprawke na to, iz w wiekszosci mam doczynienia z mniej doswiadczonymi "nonami", dlatego nie bede staral sie zbytnio zaglebiac w ten problem.
3. Cheatowanie, oszukiwanie, zaklamanie, ideologie i inne bzdury ... az dziw bierze, ze wielu nie potrafi zrozumiec tego, iz takie rzeczy towarzysza ludziom na kazdym kroku ... zarowno w realnym jak i wirtualnym swiecie. Czlowiek jest zlozona istota, knuje i kombinuje w kazdy mozliwy sposob, by ulatwic sobie zycie. Doskonale rozumie takie podejscie i dlatego nigdy nie negowalem cheaterow, botterow, sharerow, hackerow itp itd etc. Wszystko idzie do przodu. Z roku na rok Tibia ulegala zmianie, a wraz z nia programy umozliwiajace -zastepcza- gre. Im lepsza i ladniejsza bedzie Tibia, tym lepsze i latwiejsze w obludze beda boty. Nie kazdy ma ochote klikac myszka. Z pewnoscia posypia sie pod moim adresem opinie typu "odezwal sie bot i sharer" < przyzwyczailem sie do tego. Raz i porzadnie wytlumaczylem sie ze wszystkiego. Wiekszosc zrozumiala i podeszla do tego z usmiechem. Sa jednak tacy, w ktorych oczach zawsze bede oszustem ... coz, sam sobie jestem winien i nie mam do nikogo pretensji. Hehe znowu sie zagalopowalem. Wracaja do dyskusji - nalezy zrozumiec pewne rzeczy.
4. Rook teraz a kiedys. Ehh, wracaja wspomnienia starych, swietnych i jakze urozmaiconych czasow mojej gry. Wachlarz mozliwosci wybrania wlasnej drogi w tym malutkim swiecie byl znacznie szerszy. Expienie / Skillowanie / Trapowanie / Kolekcjonowanie / itd ... te czasy staly sie historia. Wina nalezy obarczyc wylacznie kolejne zmiany wprowadzane przez CipSoft. Niegdys zycie i gra byla przygoda i wielka niewiadoma. Byle trap potrafil pozbawic zycia niejedna 50tke+ ... Nieograniczony resp + slabsze Life Fluidy + zasypa dziury, ktore uniemozliwialy ropniecie sie + wiele roznych przedmiotow, po ktorych nie mozna bylo chodzic + slabsza sila ataku + brak HotKey'i = gwarantowalo dead'a nawet 100tkom. A teraz? =] Byle MinoHell przestalo stanowic problem dla 5 lvli.
5. "Kiedys byli prawdziwi Rookersi, bo pomagali kazdemu" < tutaj prawda lezy po srodku. Jezeli te slowa mialbym brac doslownie to calkowicie sie z nimi nie zgodze. Jezeli ktos z paroletnim stazem pozytywnie ocenia takie zdanie to wg mnie nie wie co robi, albo jest z innej bajki. Postaram sie nieco wyjasnic ta sytuacje osobom niewtajemniczonym. Niegdys dostanie sie do MinoHell, RotHell i tym podobnych miejsc bylo problemem nawet dla 50+. 2x slabszy atak i 2x slabsze fluidy skutecznie dostarczaly chwile grozy kazdemu, ktory mogl w oczach innych uchodzic za Rookstayera. Mozna bylo odniesc wrazenie, ze kazdy z nich pomagal innym w Questach itp. Mozna bylo ... poniewaz robil to bo w wiekszosci przypadkow nie mial innego wyjscia. Expiac tam sila nieswiadomie pomagal innym, zas Ci inni traktowali to jako swiadome czyszczenie drogi. Wowczas taki gracz nie mial innego wyjscia jak tylko powiedziec "Tak, wspanialomyslnie Wam wszystkim pomoglem", za co uslyszal "Tak, pomogles nam wszystkim o WIELKI Rookstayerze"! Ja pomagalem innym swiadomie tylko wtedy, kiedy dopadala mnie nuda i mialem dosc expienia. Stawalem w miescie lub pisalem na chacie, ze wyczyszcze drogi do wszystkich Q i robilem to. Jezeli byli gracze, ktorzy zajmowali sie wylacznie pomoca innym to prosze mi podac konkretny przyklad a nie rzucac slowami na wiatr =]
6. Mentalnosc None. To takze uleglo zmianie. Niegdys podejscie Rookstayerow wygladalo nieco inaczej. Sam fakt, ze Rookgaard dostarczal znacznie wiecej rozrywki pod wieloma postaciami, pozwalalo na wybor odpowiedniej drogi. Jedni expili, skillowali i bawili sie w PG (Payton i Sunrise), inni probowali rozwiazywac zagadki i dopatrywali sie cudow niewidow w krzakach i kopaniu kilofem (Master Slayer i Pan Klocek), byli tez tacy co zbierali gp (Payton) i kolekcjonowali itemki. Jak patrze wstecz to bylem chyba jedynym Rookstayerem, ktory ze wszystkiego czerpal po trochu i ktory niemal w kazdej dziedzinie osiagnal sukces (oczywiscie nie chcialbym sie chwalic ^^'). Kazdy cieszyl sie tym co mial. Zbieranie byle platynek nie bylo prosta rzecza. Kazda jedna dawala mi wiele radosci. Zreszta niegdys wszystko co robilem sprawialo mi autentyczna satysfakcje. Podnosilem poprzeczki, na poczatku nieswiadomie. Kazdy sledzil ruchy kazdego, interesowal sie Jego sukcesami i osiagnieciami, by moc je przekroczyc. Pamietam swoja rywalizacje z Payton'em jesli chodzi o platynki. Pamietam rowniez swoja rywalizacje z Voodoo Rhythm'em jesli chodzi o PG. Bylo milo, jeden drugiego zachecal do gry. Znalezli sie tez tacy, ktorzy zywili jedynie zawisc: takie dwie 'para'legendy (wtajemniczeni wiedza o kim mowa). Nie mniej wszystko budzilo jakies emocje ... a teraz? Gratulacje skladane sa jedynie przez znajomych, cala reszta z miejsca nazwie Cie botem. Nic dziwnego, skoro proporcje uczciwych graczy zmiejszyly sie drastycznie.
7. Indywidualne podejscie do cheatowania. Wiekszosc tego nie toleruje i neguje. Ja mam calkowicie inne podejscie, co wielu raczej nie powinno wydawac sie obce. Mialem i mam stycznosc z niezliczona rzesza graczy, ktorzy korzystaja z nielegalnych programow. Niektore 100+ same przyznaly mi sie do takich niecnych zagrywek. Nigdy nie wykorzystalem tych informacji przeciw nim, nigdy nawet nie wskazalem palcem ani nie dalem namiarow o kogo sie rozchodzi. Dlaczego? Otoz dlatego, 1 obdarzono mnie zaufaniej, ktorego w tej grze nigdy nie stracilem 2 bot/sharer/itp nigdy mi nie przeszkadzal, mam po prostu neutralne zdanie. Expisz recznie? Swietnie. Jedziesz na bocie? Trudno.
@topic
Ludzie ... czy Wy wogole wiecie o czym rozmawiacie? Moglbym napisac 20xA4 za i przeciw, nie chce mi sie pisac eposu, wiec ogranicze sie do BARDZO tresciwych punktow:
1. Jest juz za pozno. Gdyby mieli usunac 8+ zrobiliby to juz w 2001/2002, EWENTUALNIE 2003 roku, kiedy takich graczy zaczelo przybywac
2. Usuniecie paru tysiecy kont, z czego 1/5 ma Premium Account byloby pozbawieniem siebie dochodow
3. Usuniecie postaci po tylu latach (np mojej) przypozyloby CipSoftowi wiele problemow poprzez wytoczenie spraw sadowych z racji tego, iz wlozony wysilek i ewentualnie zakupione wczesniej PA straciloby sens/wartosc/w niektorych przypadkach skutkowaloby to depresja i innymi powiklaniami/itd. Zakladajac postac automatycznie podpisujesz swego rodzaju umowe, dajaca Ci szereg praw.
4. Usuniecie Rookstayerow spowoduje, ze Ci ktorzy boca, przejda na Main i zaczna tam praktykowac swoja zbrodnicza dzialalnosc ... Najprawdopodobniej wybrali mniejsze zlo i przystali na 8+, by zamknac kilkuset botterow na tej malutkiej wysepce.
5. Sama propozycja zostala rzucona ot tak, bez zadnych logicznych argumentow. Na dobra sprawe 70% poparlo ten projekt, tylko zadno z nich nie napisalo dlaczego. W takim razie dlaczego nie mieliby usunac Palladynow i Druidow? Sa rownie zbedni jak My =]
@Offtopic
Chcecie spokojnie i uczciwej gry? Zalozcie w koncu taki temat "CHCEMY WIECEJ WIECEJ WIECEJ WIECEJ AKTYWNYCH GMOW!!!!!!!!!!!!!!!"
Do tego dorzucilbym EWENTUALNIE takie propozycje:
1. Wprowadzenie ogranicznika lvlowego (1-8).
2. Zablokowanie zdobywanego expa przez tych, ktorzy juz przekroczyli granice 8 lvlu.
3. Zero zabaw ze stamina. Powinna pozostac taka jaka jest.
4. Wprowadzenie bramek lvlowych na drogach prowadzacych z miasta (2-7 lvl). Zaraz po wprowadzeniu zmian, ktore bylyby ZNACZNIE wczesniej zapowiedziane, kazdy bylby teleportowany do swiatyni. Dlaczego informacja o wprowadzeniu takich bramek mialaby byc podana nawet 6 miesiecy wczesniej? Dlatego, aby nikt pozniej nie mial pretensji do CipSoftu, ze zakupil Premium Account na 6 mcy czy tam rok i teraz go nie wykorzyta bo jak. Owszem zdarza sie bardzo nieliczni, ktorym PA przepadnie z racji tego, iz zakupia sobie go na rok ... no ale trudno. Dajmy na to, ze system wzialby takich graczy pod uwage i 'pozwolilby' im wykorzystac PA na expienie do konca jego aktywnosci. Pomysl prezentowany na szybko, wiec nie bede zaglebial sie w detale.
5. EWENTUALNIE stworzenie swego rodzaju "getta" dla 8+, gdzie potworkow byloby ZNACZNIE mniej, bylyby to przykladowo specjalnie zmodyfikowane szczury, ktore dawalyby 1 expa, a ich shield dorownywalby Minotaurom. Ot taka izolatka by nikomu nie przeszkadzali ... a teraz wyobrazcie sobie ta arene 20x20 kratek, gdzie jest np 10 ratow i drugie tyle botow =] Czy nie brzmi to komicznie a zarazem tragicznie? No ale przynajmniej GM nie musialby sie bawic w podchody.
6. Inne. Jest pozno, nie chce mi sie doszukiwac nowych pomyslow.
PODSUMOWANIE - topic sam w sobie jest ciekawy. Sposob jego prezentacji jest zalosny jak i jego tresc. Dawno nie mialem okazji wypowiedziec sie w czyms konkretnym. Moze powrot do starej wersji bylby rozwiazaniem? Przywrocenie starych zasad trapowania utemperowalby boty, a jednoczesnie odswiezylby atmosfere na coraz bardziej zagrzybialym Rookgaardzie ^^'
PeZet Dr. =]
Zyphius-Knight
01-02-2009, 00:54
Heyah
Zanim porusze glowny watek tego tematu, chcialbym w pierwszej kolejnosci nawiazac do kilku kwestii, ktore sa bardzo istotne dla ogolu, ale ktore wogole nie sa brane pod uwage.
1. Obecna postac Rookgaardu nie potrafi zaoferowac graczom prawdziwej rozrywki i przygody. Kolejne zmiany doprowadzily do tego, ze gracze ograniczyli sie jedynie do zdobywania kolejnym lvli. Niewielu z nich zdecyduje sie dla odmiany na stworzenie kolekcji, ktore w owych czasach na dobra sprawe wygladaja tak samo.
2. Wielu wypowiada sie na temat tej wyspy w takim sposob, jakby grali na niej od paru lat. Chwila, prosze nie mylic pojec "przejscia Rookgaardu w 2004 roku i kontynuowania gry na Mainie" z pojeciem "gram na Rookgaardzie od 5 lat" ... dwie kolosalnie zbierzne definicje, o dwoch jakze odmiennych znaczeniach. Jezeli w tamtych latach nie grales systematycznie na tej wyspie to skad mozesz wiedziec, co sie na niej dzialo? Na szczescie biore poprawke na to, iz w wiekszosci mam doczynienia z mniej doswiadczonymi "nonami", dlatego nie bede staral sie zbytnio zaglebiac w ten problem.
3. Cheatowanie, oszukiwanie, zaklamanie, ideologie i inne bzdury ... az dziw bierze, ze wielu nie potrafi zrozumiec tego, iz takie rzeczy towarzysza ludziom na kazdym kroku ... zarowno w realnym jak i wirtualnym swiecie. Czlowiek jest zlozona istota, knuje i kombinuje w kazdy mozliwy sposob, by ulatwic sobie zycie. Doskonale rozumie takie podejscie i dlatego nigdy nie negowalem cheaterow, botterow, sharerow, hackerow itp itd etc. Wszystko idzie do przodu. Z roku na rok Tibia ulegala zmianie, a wraz z nia programy umozliwiajace -zastepcza- gre. Im lepsza i ladniejsza bedzie Tibia, tym lepsze i latwiejsze w obludze beda boty. Nie kazdy ma ochote klikac myszka. Z pewnoscia posypia sie pod moim adresem opinie typu "odezwal sie bot i sharer" < przyzwyczailem sie do tego. Raz i porzadnie wytlumaczylem sie ze wszystkiego. Wiekszosc zrozumiala i podeszla do tego z usmiechem. Sa jednak tacy, w ktorych oczach zawsze bede oszustem ... coz, sam sobie jestem winien i nie mam do nikogo pretensji. Hehe znowu sie zagalopowalem. Wracaja do dyskusji - nalezy zrozumiec pewne rzeczy.
4. Rook teraz a kiedys. Ehh, wracaja wspomnienia starych, swietnych i jakze urozmaiconych czasow mojej gry. Wachlarz mozliwosci wybrania wlasnej drogi w tym malutkim swiecie byl znacznie szerszy. Expienie / Skillowanie / Trapowanie / Kolekcjonowanie / itd ... te czasy staly sie historia. Wina nalezy obarczyc wylacznie kolejne zmiany wprowadzane przez CipSoft. Niegdys zycie i gra byla przygoda i wielka niewiadoma. Byle trap potrafil pozbawic zycia niejedna 50tke+ ... Nieograniczony resp + slabsze Life Fluidy + zasypa dziury, ktore uniemozliwialy ropniecie sie + wiele roznych przedmiotow, po ktorych nie mozna bylo chodzic + slabsza sila ataku + brak HotKey'i = gwarantowalo dead'a nawet 100tkom. A teraz? =] Byle MinoHell przestalo stanowic problem dla 5 lvli.
5. "Kiedys byli prawdziwi Rookersi, bo pomagali kazdemu" < tutaj prawda lezy po srodku. Jezeli te slowa mialbym brac doslownie to calkowicie sie z nimi nie zgodze. Jezeli ktos z paroletnim stazem pozytywnie ocenia takie zdanie to wg mnie nie wie co robi, albo jest z innej bajki. Postaram sie nieco wyjasnic ta sytuacje osobom niewtajemniczonym. Niegdys dostanie sie do MinoHell, RotHell i tym podobnych miejsc bylo problemem nawet dla 50+. 2x slabszy atak i 2x slabsze fluidy skutecznie dostarczaly chwile grozy kazdemu, ktory mogl w oczach innych uchodzic za Rookstayera. Mozna bylo odniesc wrazenie, ze kazdy z nich pomagal innym w Questach itp. Mozna bylo ... poniewaz robil to bo w wiekszosci przypadkow nie mial innego wyjscia. Expiac tam sila nieswiadomie pomagal innym, zas Ci inni traktowali to jako swiadome czyszczenie drogi. Wowczas taki gracz nie mial innego wyjscia jak tylko powiedziec "Tak, wspanialomyslnie Wam wszystkim pomoglem", za co uslyszal "Tak, pomogles nam wszystkim o WIELKI Rookstayerze"! Ja pomagalem innym swiadomie tylko wtedy, kiedy dopadala mnie nuda i mialem dosc expienia. Stawalem w miescie lub pisalem na chacie, ze wyczyszcze drogi do wszystkich Q i robilem to. Jezeli byli gracze, ktorzy zajmowali sie wylacznie pomoca innym to prosze mi podac konkretny przyklad a nie rzucac slowami na wiatr =]
6. Mentalnosc None. To takze uleglo zmianie. Niegdys podejscie Rookstayerow wygladalo nieco inaczej. Sam fakt, ze Rookgaard dostarczal znacznie wiecej rozrywki pod wieloma postaciami, pozwalalo na wybor odpowiedniej drogi. Jedni expili, skillowali i bawili sie w PG (Payton i Sunrise), inni probowali rozwiazywac zagadki i dopatrywali sie cudow niewidow w krzakach i kopaniu kilofem (Master Slayer i Pan Klocek), byli tez tacy co zbierali gp (Payton) i kolekcjonowali itemki. Jak patrze wstecz to bylem chyba jedynym Rookstayerem, ktory ze wszystkiego czerpal po trochu i ktory niemal w kazdej dziedzinie osiagnal sukces (oczywiscie nie chcialbym sie chwalic ^^'). Kazdy cieszyl sie tym co mial. Zbieranie byle platynek nie bylo prosta rzecza. Kazda jedna dawala mi wiele radosci. Zreszta niegdys wszystko co robilem sprawialo mi autentyczna satysfakcje. Podnosilem poprzeczki, na poczatku nieswiadomie. Kazdy sledzil ruchy kazdego, interesowal sie Jego sukcesami i osiagnieciami, by moc je przekroczyc. Pamietam swoja rywalizacje z Payton'em jesli chodzi o platynki. Pamietam rowniez swoja rywalizacje z Voodoo Rhythm'em jesli chodzi o PG. Bylo milo, jeden drugiego zachecal do gry. Znalezli sie tez tacy, ktorzy zywili jedynie zawisc: takie dwie 'para'legendy (wtajemniczeni wiedza o kim mowa). Nie mniej wszystko budzilo jakies emocje ... a teraz? Gratulacje skladane sa jedynie przez znajomych, cala reszta z miejsca nazwie Cie botem. Nic dziwnego, skoro proporcje uczciwych graczy zmiejszyly sie drastycznie.
7. Indywidualne podejscie do cheatowania. Wiekszosc tego nie toleruje i neguje. Ja mam calkowicie inne podejscie, co wielu raczej nie powinno wydawac sie obce. Mialem i mam stycznosc z niezliczona rzesza graczy, ktorzy korzystaja z nielegalnych programow. Niektore 100+ same przyznaly mi sie do takich niecnych zagrywek. Nigdy nie wykorzystalem tych informacji przeciw nim, nigdy nawet nie wskazalem palcem ani nie dalem namiarow o kogo sie rozchodzi. Dlaczego? Otoz dlatego, 1 obdarzono mnie zaufaniej, ktorego w tej grze nigdy nie stracilem 2 bot/sharer/itp nigdy mi nie przeszkadzal, mam po prostu neutralne zdanie. Expisz recznie? Swietnie. Jedziesz na bocie? Trudno.
@topic
Ludzie ... czy Wy wogole wiecie o czym rozmawiacie? Moglbym napisac 20xA4 za i przeciw, nie chce mi sie pisac eposu, wiec ogranicze sie do BARDZO tresciwych punktow:
1. Jest juz za pozno. Gdyby mieli usunac 8+ zrobiliby to juz w 2001/2002, EWENTUALNIE 2003 roku, kiedy takich graczy zaczelo przybywac
2. Usuniecie paru tysiecy kont, z czego 1/5 ma Premium Account byloby pozbawieniem siebie dochodow
3. Usuniecie postaci po tylu latach (np mojej) przypozyloby CipSoftowi wiele problemow poprzez wytoczenie spraw sadowych z racji tego, iz wlozony wysilek i ewentualnie zakupione wczesniej PA straciloby sens/wartosc/w niektorych przypadkach skutkowaloby to depresja i innymi powiklaniami/itd. Zakladajac postac automatycznie podpisujesz swego rodzaju umowe, dajaca Ci szereg praw.
4. Usuniecie Rookstayerow spowoduje, ze Ci ktorzy boca, przejda na Main i zaczna tam praktykowac swoja zbrodnicza dzialalnosc ... Najprawdopodobniej wybrali mniejsze zlo i przystali na 8+, by zamknac kilkuset botterow na tej malutkiej wysepce.
5. Sama propozycja zostala rzucona ot tak, bez zadnych logicznych argumentow. Na dobra sprawe 70% poparlo ten projekt, tylko zadno z nich nie napisalo dlaczego. W takim razie dlaczego nie mieliby usunac Palladynow i Druidow? Sa rownie zbedni jak My =]
@Offtopic
Chcecie spokojnie i uczciwej gry? Zalozcie w koncu taki temat "CHCEMY WIECEJ WIECEJ WIECEJ WIECEJ AKTYWNYCH GMOW!!!!!!!!!!!!!!!"
Do tego dorzucilbym EWENTUALNIE takie propozycje:
1. Wprowadzenie ogranicznika lvlowego (1-8).
2. Zablokowanie zdobywanego expa przez tych, ktorzy juz przekroczyli granice 8 lvlu.
3. Zero zabaw ze stamina. Powinna pozostac taka jaka jest.
4. Wprowadzenie bramek lvlowych na drogach prowadzacych z miasta (2-7 lvl). Zaraz po wprowadzeniu zmian, ktore bylyby ZNACZNIE wczesniej zapowiedziane, kazdy bylby teleportowany do swiatyni. Dlaczego informacja o wprowadzeniu takich bramek mialaby byc podana nawet 6 miesiecy wczesniej? Dlatego, aby nikt pozniej nie mial pretensji do CipSoftu, ze zakupil Premium Account na 6 mcy czy tam rok i teraz go nie wykorzyta bo jak. Owszem zdarza sie bardzo nieliczni, ktorym PA przepadnie z racji tego, iz zakupia sobie go na rok ... no ale trudno. Dajmy na to, ze system wzialby takich graczy pod uwage i 'pozwolilby' im wykorzystac PA na expienie do konca jego aktywnosci. Pomysl prezentowany na szybko, wiec nie bede zaglebial sie w detale.
5. EWENTUALNIE stworzenie swego rodzaju "getta" dla 8+, gdzie potworkow byloby ZNACZNIE mniej, bylyby to przykladowo specjalnie zmodyfikowane szczury, ktore dawalyby 1 expa, a ich shield dorownywalby Minotaurom. Ot taka izolatka by nikomu nie przeszkadzali ... a teraz wyobrazcie sobie ta arene 20x20 kratek, gdzie jest np 10 ratow i drugie tyle botow =] Czy nie brzmi to komicznie a zarazem tragicznie? No ale przynajmniej GM nie musialby sie bawic w podchody.
6. Inne. Jest pozno, nie chce mi sie doszukiwac nowych pomyslow.
PODSUMOWANIE - topic sam w sobie jest ciekawy. Sposob jego prezentacji jest zalosny jak i jego tresc. Dawno nie mialem okazji wypowiedziec sie w czyms konkretnym. Moze powrot do starej wersji bylby rozwiazaniem? Przywrocenie starych zasad trapowania utemperowalby boty, a jednoczesnie odswiezylby atmosfere na coraz bardziej zagrzybialym Rookgaardzie ^^'
PeZet Dr. =]
po 1. Bo mi sie chciało czytac
po 2. To co przeczytalem to byly niezle argumenty
po 3. Zostan politykiem i zbaw Polske
po 4. Ile to pisales/pisalas/pisalos/pisalicie ? nie wiem czy ty boy czy girl:baby:
po 5. Po co zakladac postac na rooku skoro jest tam tyle ograniczen i z dnia na dzien jest gorzej
po 6. Wzruszajace to co pisales/pisalas/pisalos/pisalicie o Dawnych czasach... zara sie poplacze
po 7 masz hacka = masz postac na mainie ladna :)
rookstayerzy to nooby, ktore nie widza ze jest non-pvp i boja sie wyjsc z rooka i czekaja na odpowiedni moment az beda mieli wysoki lvl i dopiero wychodza LOL, aczkolwiek jak juz wspominalem nie mozna ich usunac bo za daleko sie posuneli
i to ze genialni rookstayerzy podsuneli pomysl nooba na zrobienie wlasnych, z biegiem lat wymyslano pierwsze boty pierw byl mc pozniej light hack a pozniej coraz dalej sie posuwano... az do teraz ze ciezko nawet LP przylapac na boceniu dla nich LICZY SIE EFEKT a nie granie...
EDIT: na mainie nie mozna ciagle bocic bo juz sie zaczyna tak ze trzeba expic na potworach na ktorych potrzebna jest ludzka inteligecja
@UP powiedz to ludziom co grają na serverach PvP jako Rookstayer... jak np. Rooker
Zyphius-Knight
01-02-2009, 01:20
@up ta, powiem to Rookiemu Balborze to mi najebie (dla malo kumatych Sylvester'owi Stallone'owi)
Bo raczej nie znajde rookstayerow na mainie no chyba ze Mainstayera to spotkam lol..
Teraz przy pladze noobstayerów wyjście z rookgaardu poniżej 5 godzin graniczy z cudem. Wbije ktoś z 40~ poziomem myśli że jest fajniejszy i lepszy wiec moze ci wybic potworki a ty nawet atack nie klikniesz -.-
Rookstayer to NIE POZIOM!
Nie będę wam tego tłumaczył wszystkiego musicie sami zakapować... Ja mam 14 albo i 15 poziom i już nie muszę expić. Czasami wbiję na tą postać na 10 minut na skeletony porozdaję w mieście mace i kase i już mam satysfakcję że komuś pomogłem...
Prezydent_czuwa
01-02-2009, 10:20
Instynkt rywalizacja z botterami? Rzeczywiście piękne.
I twoje sharowanie, które chciałeś ukryć wywiadem również. Jeżeli ktos wierzy w te bajeczki z wywiadu to pozdrawiam. Jak to ktoś ładnie powiedział o tobie w pewnym wywiadzie: "on/ona/ono.."
I co teraz myslisz ze jestem noobkiem ktory nie ma pojecia na tej wyspie i sie udziela? To sie mylisz ale sie nie chcę ujawniać i nie bede sie chwalil z kim rywalizowalem i komu dalem dupy u Dixi za ladą.
Rookgaard to wyspa botterów. Można Rookgaard porównać do rotów na Darashii. Powinni blokować exp. I jeszcze jedno zdanie do Instynkt:
-Co z tego jaki Rookgaard był kiedyś skoro teraz 99,9% boci??
..
Instynkt wcale ci sie nie dziwie ze traktujesz wiee osob jak bande dekli i oszolomow. niektore posty ponizej twojego sa zalosne i na poziomie 4latka
tutaj przyklad takich baranow
po 1. Bo mi sie chciało czytac
po 2. To co przeczytalem to byly niezle argumenty
po 3. Zostan politykiem i zbaw Polske
po 4. Ile to pisales/pisalas/pisalos/pisalicie ? nie wiem czy ty boy czy girl:baby:
po 5. Po co zakladac postac na rooku skoro jest tam tyle ograniczen i z dnia na dzien jest gorzej
po 6. Wzruszajace to co pisales/pisalas/pisalos/pisalicie o Dawnych czasach... zara sie poplacze
po 7 masz hacka = masz postac na mainie ladna :)
komu dalem dupy u Dixi za ladą.
2up@
a Ty jebiesz gównem ...
fajnie ze napisales co o tym sadzisz. jest wiele punktow z ktorymi bym sie zgodzil. przeszlosc to przeszlosc i nie ma co nad sie rozczulac. a pomysl do powrotu starej tibii jest calkiem niezly ;d
Dyrektorekk
01-02-2009, 13:18
@Fomes
o.O przedstawisz dowody na to, że de'Bove sharuje?
Czy jak większość uważa, że tak jest to Ty też musisz i chcesz być fajny? :)
Odpisz.
ja bym proponował zlikwidowac rook jako wyspe. 3/4 same boty
Zyphius-Knight
01-02-2009, 14:20
@instynkt
co napisal/napisala/napisalo*(wybierz prawidlowa odpowiedz:p) tyle tego i myslisz ze jest fajny i ze potrafi duzo argumentow za i przeciw podac? Co z tego ze rookstayerzy niby pomagali innym i niby nie liczyl sie dla nich lvl. Skoro nie liczyl sie dla nich lvl czemu taki Sunrise ma teraz 100lvl ? Komu by sie chcialo siedziec na wolfach przez x lat? A ameriov czy jak mu tam trapnol mnie na 5lvlu na wasp tower a sam mial wtedy 45lvl? Dla studded armor? on gra na isarze wiec mozesz sie go spytac. Mam uwiezyc ze trapy sa tylko dla botterow? i mam uwiezyc w ten wywiad ze niby ty wytrzymales/wytrzymalas/wytrzymalos 38h grania w jakis glupich grach kto wiecej wytrzyma tak mi cie zal ze inni wytrzymali 40h i niestety przegrales/przegralas/przegralos albo co najbardziej prawdopodobne ---> /przegraliscie Wiec o co chodzi.
@fito46
to ze sie lizesz dupe to nie znaczy ze instynkt odpali Ci 1k na rooku...
@topic
nie lubie rookstayerow to nie znaczy ze powinno sie ich usuwac, niszczyc, nienawidzic kazdy ma inne zdanie oni graja w tibie na swoj wlasny sposob, a my na wlasny, czesc tibijczykow wybralo gre na rooku dla roznych celow
trapowanie,bicie lvl'a, niby pomaganie innym,sranie,szczanie itp
Jak juz mowilem ZA DALEKO SIE POSUNELI Z LVLEM I JEST ICH ZA DUZO ZEBY ICH USUNAC PROPOZYCJA USUNIECIA PRZEZ JAKIEGOS DEBILA JEST WOGULE NIEUZAZADNIONA TIBIA TO ROOK I MAIN PROSTE TAM BOCA I TAM TRAPUJA TAK SAMO I USUNIECIE ROOKPINDOLOW NIC NIE ZMIENI
Zrytus, muszę podzielić się z tobą straszną wieścią- świat nie kręci się wokół Ciebie i twoich utraconych studded legsów. Zdaje sobie sprawę, że macie całą rzesze furiatów podobnych do Ciebie, ale nic ale to nic nie zdziałacie, nawet nie potrafisz nas obrazić, czy podać sensownych argumentów ;P
po 7 masz hacka = masz postac na mainie ladna
A na mainie masz hacka = masz ladna postac na rooku. Straty, jakie moze poniesc rookstayer po hacku nie sa zadnym argumentem.
rookstayerzy to nooby, ktore nie widza ze jest non-pvp i boja sie wyjsc z rooka i czekaja na odpowiedni moment az beda mieli wysoki lvl i dopiero wychodza LOL
Rookstayerzy to takie same nooby jak knighci, druidzi, sorce i paladyni, wogole jak wszyscy grajacy w Tibie. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.
Skoro nie liczyl sie dla nich lvl czemu taki Sunrise ma teraz 100lvl ?
Przeciez wyjasnil/a to w swoim poscie. Jedni lubili kolekcjonowac itemy, inni PGowac.
A ameriov czy jak mu tam trapnol mnie na 5lvlu na wasp tower a sam mial wtedy 45lvl? Dla studded armor?
Az tak bardzo dotknela cie strata studded arma? Na rooku trapuja i na mainie trapuja, tylko ze straty ktore poniesiesz na 5 lvlu sa praktycznie rowne zeru.
Zyphius-Knight
01-02-2009, 15:50
Nie, nie dotknela mnie strata studded armora... chodzi mi o to ze tym sprytniejszy rookstayer tym gorszy rookstayer. Chodzi mi o to ze trapuja dla przyjemnosci a nie dla zyskow...(z tym studded armorem) i mowie ze nie ma zadnego sensownego argumentu na was chyba 2xup dlatego mowie zebyscie zostali bo nie mozna was usunac, aczkolwiek poprostu wiekszosc graczy takich jak ja, poprostu upszejmie nie lubi was. Dlatego poprostu zostajecie i tyle. Haha juz widze jak CIPSOFT usuwa postacie 8+ z rooka wtedy takie problemy by mieli... Jedyne co moga to utrudniac im zycie np. Bank :)
Ja wiem ze nie trapuja dla zyskow, chyba tylko idiota mialby nadzieje, ze z 5 lvla wypadna mu niewiadomo jakie itemy/niewiadomo ile kasy. Zwisa mi to co stanie sie z rookstayerami poniewaz nie mam rookstayera i nie robie co chwila nowej postaci, zebym musial rooka co chwile przechodzic. Nie uwazam jednak, ze bocenie, szeroko rozumiane "nOObienie" i trapowanie sa niepodwazalnymi argumentami przeciwko rookstayerom (zreszta sam napisales ze nie ma zadnych sensownych argumentow).
Coz , po przeczytaniu calego tematu stwierdzilem ,ze sie w nim wypowiem . Na wstepie jak zwykle mnie zirytowalo ,ze po tym jak swoje 5 groszy dodal Instynkt , nagle polowa osob zaczela zwracac sie do niego , olewajac zupelnie swoja odpowiedz na temat , piszac wierutne bzdury.
Nie rozumiem waszego myslenia nt. Rookstayer'ow . Rozumiem ,ze wiekszosc z Was to gracze z mainlandu , majace 100+ i uwazajace ,ze Rookgaard i osoby , ktore wybraly gre na tej malej wysepce to banda idiotow nie umiejacych sobie poradzic na mainlandzie . Tu wasza pierwsza teza upada , bo znam osobiscie Lvl 250+ i kilka 100+ , ktorzy posiadaja rookstayerów.
Co tam dalej pisaliscie . Ze zajmujemy respy . Z tego co wiem , to na "głównej wyspie" panuje zasada - bylem pierwszy , to Ty nie powinienes mi wejsc na spawn . Prawda jest taka ,ze wiekszosc jakze pokrzywdzonych lvlów <8 wchodzi na exp , gdy rookstayer tam expi , do tego wyzywajac go od K... , Sk... , Ch... i tym podobnych .
Ciezko sie expi ? Nawet na zaladowanym rookstayer'ami serwerze wyjscie na mainland nie zajelo mi ponad 2h . Wystarczy tylko troche wytezyc mozg i palce , aby wiedziec gdzie trzeba expic .
Boty ? Na mainie jest ich o wiele wiecej ,dla przykladu w kopalniach sie expic nie da , bo tam na 1 gracza przypada 10 botterow . Do tego na rooku o wiele latwiej jest ich wytepic , tylko trzeba posiadac umiejetnosc stawiania na nich pulapek . Ameriov duuuuuuuuuzo o tym napisal . A na mainie jak zaatakujesz takiego delikwenta to wlacza sie alarm , Ty ze skullem i zakladam sie ,ze przywitasz sie z kolegą co sobie chodzi po Temple.
Zabawy ze Stamina , zmniejszaniem expa ? Rookstayerzy to tez klienci CIPSoftu , wiec to byloby nie fair . Idziesz do sklepu , kupujesz piwo dostajesz cala butelke , a Twoj kolega kupuje to samo ,ale dostaje tylko pol butelki napelnionej bo ma na koszulce bo np. jest Rudy? Klient = Klient.
Jaki z tego moral ? Gracze z Rooka jak wychodza na main , to scieraja sie z PK, PA , wiec Wy Gracze z Maina , odczepcie sie od Rookgaardu , bo "widzicie drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegacie belki we własnym".
Usunac ? Jestem przeciw.
Pozbyc sie przywilejow przebywania na Wyspie Nowych ? Nie , dzieki - wkoncu poniekad po to tutaj przebywamy .
Cygan Slejter
01-02-2009, 17:56
Boty ? Na mainie jest ich o wiele wiecej ,dla przykladu w kopalniach sie expic nie da
Nie porównuj main do rooka bo main jest 10 razy wiekszy...
Rocket Slayer
01-02-2009, 18:19
Co tam dalej pisaliscie . Ze zajmujemy respy . Z tego co wiem , to na "głównej wyspie" panuje zasada - bylem pierwszy , to Ty nie powinienes mi wejsc na spawn . Prawda jest taka ,ze wiekszosc jakze pokrzywdzonych lvlów <8 wchodzi na exp , gdy rookstayer tam expi , do tego wyzywajac go od K... , Sk... , Ch... i tym podobnych .
Niestety chamy mają prawo domagać się expa, by się jak najszybciej z tej wysepki urwać. Rookstayer z założenia nie miał istnieć, Cipki zobaczyły w nich kolejną kopalnię, z której można czerpać kasę - bo niby po co by dodawali te addoniki? Są to i się na nich zarobi.
Zabawy ze Stamina , zmniejszaniem expa ? Rookstayerzy to tez klienci CIPSoftu , wiec to byloby nie fair . Idziesz do sklepu , kupujesz piwo dostajesz cala butelke , a Twoj kolega kupuje to samo ,ale dostaje tylko pol butelki napelnionej bo ma na koszulce bo np. jest Rudy? Klient = Klient.
Rookgaard - wyspa nowych. Co oni do cholery robią na Rooku?
Usunac ? Jestem przeciw.
Pozbyc sie przywilejow przebywania na Wyspie Nowych ? Nie , dzieki - wkoncu poniekad po to tutaj przebywamy .
Usuwać? Oczywiście, że nie. Ograniczyć wystarczy, by bardziej zniechęcić botterów lecących za lvlem. A ci Rookstayerzy mający ograniczenie do powiedzmy 30~ lvla. Nie powinni mieć z niczym trudności.
AdiZgOlekk
01-02-2009, 20:25
rookstayerzy to nooby, ktore nie widza ze jest non-pvp i boja sie wyjsc z rooka i czekaja na odpowiedni moment az beda mieli wysoki lvl i dopiero wychodza LOL
a nie wiesz ze jesli wyjdziesz z rooka na 9+ lvlu to bedziesz mial na full tyle hp co sork, a tyle many co knight ? Nikt na wysokim levelu nie wychodzi z rooka bo to sie NIE oplaca
Rocket Slayer
01-02-2009, 20:28
a nie wiesz ze jesli wyjdziesz z rooka na 9+ lvlu to bedziesz mial na full tyle hp co sork, a tyle many co knight ? Nikt na wysokim levelu nie wychodzi z rooka bo to sie NIE oplaca
Jemu chodziło o hackerów lub newbie, móżdżku.
Taaak, czyli to oznacza, że jak kupiłem PACC do gry gdzie szastałem z explo po 200 i uhałem się po 700 i w połowie określonego czasu PACC'a zasady gry nieco się zmieniły to mogę ich podać że mnie oszukali?;oo
Teraz to i tak na jedno wychodzi bo wysiłek włożony na wbicie XXX lvla np. po 2 latach jest możliwy w dzisiejszej Tibii do zdobycia w miesiąc czyli wg. twojej teorii mój czas poświęcony na grę stracił sens?
Nie, każdy gra niby tylko dla "przyjemności". Cip'Soft nikomu nie każe grać, więc nie widzę tu powodów do oskarżania ich o jakieś marnowanie ludzkiego czasu...
\down/
myslisz dlaczego cipsoft i gmy tak ostroznie daja bany? nie rozdaja ich jak leci. oni tez maja swoje ograniczniki
Z tym to różnie właśnie bywa ;o
Taaak, czyli to oznacza, że jak kupiłem PACC do gry gdzie szastałem z explo po 200 i uhałem się po 700 i w połowie określonego czasu PACC'a zasady gry nieco się zmieniły to mogę ich podać że mnie oszukali?;oo
cipsoft jasno okreslil sie ze beda wprowadzane zmiany na co wyraziles pozwolenie gdy zakladales nowe konto
Teraz to i tak na jedno wychodzi bo wysiłek włożony na wbicie XXX lvla np. po 2 latach jest możliwy w dzisiejszej Tibii do zdobycia w miesiąc czyli wg. twojej teorii mój czas poświęcony na grę stracił sens?
Nie, każdy gra niby tylko dla "przyjemności". Cip'Soft nikomu nie każe grać, więc nie widzę tu powodów do oskarżania ich o jakieś marnowanie ludzkiego czasu...
z tgo co Instynkt tam napisal to rozumie, ze tylko bezpodstawne usuniecie postaci moze przyspozyc im klopotu. tutaj nie ma nic do rzeczy kto ile gral i jaki ma lvl na dobra sprawe. chociaz im wyzszy + zakupione nieraz pacci = tym wieksze prowdopodobienstwo sukcesu. myslisz dlaczego cipsoft i gmy tak ostroznie daja bany? nie rozdaja ich jak leci. oni tez maja swoje ograniczniki
Kawalerzysta
01-02-2009, 22:27
Obecna postac Rookgaardu nie potrafi zaoferowac graczom prawdziwej rozrywki i przygody.
Ale to nie jest usprawiedliwienie dla botterów rzecz jasna? Jeżeli komuś granie na Rooku nie sprawia radochy to gra na mainie. Piszę w obronie tych, którzy zostali na Rooku bo jego forma im odpowiada.
Czlowiek jest zlozona istota, knuje i kombinuje w kazdy mozliwy sposob, by ulatwic sobie zycie. Doskonale rozumie takie podejscie i dlatego nigdy nie negowalem cheaterow, botterow, sharerow, hackerow itp itd etc.
Tu się nie zgodzę. Ideą gry jest rywalizacja na równych warunkach. Nie Tibii, ale jakiejkolwiek gry. Jeżeli o mnie chodzi to nieważne czy ktoś używa cavebottera, autospella, autofisha, itd. czy tylko używa bota do zbierania gp z ciał. Dla mnie tak samo powinien dostać delete konta bez możliwości odwołania się. Nie chcę jednak aby przez takich idiotów cierpieli gracze, którzy wspomagaczy nie używają i są uczciwymi Rookstayerami.
Expienie / Skillowanie / Trapowanie / Kolekcjonowanie / itd ... te czasy staly sie historia. Wina nalezy obarczyc wylacznie kolejne zmiany wprowadzane przez CipSoft.
A za komuny to panocku było lepiej. Sorry do mnie taka argumentacja nie trafia. Bo niby co CipSoft zepsuł. To że bank dał? Addony? Jeżeli komuś nie pasuje formuła Rooka - wychodzi na main. Formuła Tibii - wychodzi do innej gry. Dla mnie to nie jest usprawiedliwienie dla botterów. Jeżeli ktoś nie lubi Tibii może nie grać. To tak jakby powiedzieć (takie małe porównanie) że ta gra mi się nie podoba i nie będę w nią grał. No ale jak już można pobotować to czemu nie.. ten temat ma bronić prawdziwych Rookstayerów grających bez dopalaczy. Takie było moje zamierzenie. Jak się komuś Rook nie podoba, ale z botem to inna sprawa - powiem krótko - jak dla mnie może wypier..
Mentalnosc None. To takze uleglo zmianie. Niegdys podejscie Rookstayerow wygladalo nieco inaczej.
Ale to nie wina CipSoftu. Mentalność graczy.. czyli nas, ludzi. Bo nagle część ludzi zaczęła botować to co.. ja też muszę? Bo przegonią mnie z lvlem? I tak się to zaczęło samo nakręcać. Podziwiam rookstayerów. Ale tych, którzy nie poszli za owczym pędem. Mam kumpla co 5 lat gra tylko na Rooku.Tak, to jego main char. Gra na Hiberni i nieraz widzę jak u niego jestem że idzie rozwali komuś coś na quescie, itd. Ma gdzieś czy botterzy go przegonią z lvlem, czy musi sam ruszyć myszką i wsadzić gp do plecaka. I dla takich ludzi jak on bronię formuły Rookgaardu. Nie mam pojęcia czy bootowałeś czy nie, nie ślędzę forum. Jeżeli nie, to witam. Jeżeli tak to wedle nie nie masz prawa w ogóle się odzywać w tym temacie (nie kieruję tych słów teraz personalnie do Bove ale do każdego piszącego tutaj) bo to przez takich jak Ty jest cała ta dyskusja, która w większości postów równa Rookstayerów do botterów.
Expisz recznie? Swietnie. Jedziesz na bocie? Trudno.
I może stąd różnica zdań. Mnie wkurza że ktoś ma mentalność cheatera, bottera. Uważam że jak ktoś gra, bierze udział we współzawodnictwie to niech to będzie uczciwie. Nie mam zbyt wielkiego mniemania o różnej maści oszustach. I mieć nie będę. Bo to jest właśnie problem Tibii. Nie upki, zmiany w heal system czy w czarach. Ale właśnie botterzy.
Usuniecie postaci po tylu latach (np mojej) przypozyloby CipSoftowi wiele problemow poprzez wytoczenie spraw sadowych z racji tego, iz wlozony wysilek i ewentualnie zakupione wczesniej PA straciloby sens/wartosc/w niektorych przypadkach skutkowaloby to depresja i innymi powiklaniami/itd. Zakladajac postac automatycznie podpisujesz swego rodzaju umowe, dajaca Ci szereg praw
Hoho tu już się zagalopowałeś. Wszystko w Tibii jest własnością CipSoftu. I nawet jak dostaniesz delete konta to jasne możesz wytoczyć sprawę ale jej nie wygrasz. Przeczytaj ponownie umowę jaką z nimi zawierasz w czasie zakładania konta. Najlepiej tym razem dokładnie i dwa razy. Jak im jutro padnie jakiś server i wykasują się dane wszystkich graczy to i tak sprawy nie wygrasz. Będą chcieli odzyskać dane ze względu na to aby utrzymać klientów, a nie 'bo możesz im sprawę wytoczyć'.
Sama propozycja zostala rzucona ot tak, bez zadnych logicznych argumentow. Na dobra sprawe 70% poparlo ten projekt, tylko zadno z nich nie napisalo dlaczego.
No naprawdę, nie trzeba być Einsteinem żeby prześledzić temat na Tibi.com (a nawet tutaj!) i zobaczyć co się przewija w prawie każdym poście.. boty, boty, boty..
topic sam w sobie jest ciekawy. Sposob jego prezentacji jest zalosny jak i jego tresc.
Prezentacji? Co ssy miałem dawać? Napisałem to co jest na tibia.com no i wyszła dyskusja. Więc dla mnie ok że ludzie postanowili wyrazić swoją opinię.
Dawno nie mialem okazji wypowiedziec sie w czyms konkretnym. Moze powrot do starej wersji bylby rozwiazaniem? Przywrocenie starych zasad trapowania utemperowalby boty, a jednoczesnie odswiezylby atmosfere na coraz bardziej zagrzybialym Rookgaardzie ^^'
Ta? A wg. mnie usunięcie botterów wszystkich znacznie odświeżyłoby Rookgaard.
Co z tego ze rookstayerzy niby pomagali innym i niby nie liczyl sie dla nich lvl. Skoro nie liczyl sie dla nich lvl czemu taki Sunrise ma teraz 100lvl ? Komu by sie chcialo siedziec na wolfach przez x lat?
Taki Sunrise gra x lat i skoro bije potwory to następstwem tego jest - uwaga fanfary - wzrost lvlu. A Ciebie nie nudzi bicia demów i behe przez x lat? Tibia to tylko gra i niech każdy gra dokładnie w taki sposób, w jaki jemu przynosi frajdę. A to że niektórym frajdę przynosi tylko cheatowanie to temat na osobną dyskusję
to ze sie lizesz dupe to nie znaczy ze instynkt odpali Ci 1k na rooku...
A Ty jakiś wysłannik ludzi z maina co Ci zapłacą za Twoje argumenty? To że ktoś się z kimś zgadza to zbieżność opinii tylko.
nie lubie rookstayerow to nie znaczy ze powinno sie ich usuwac, niszczyc, nienawidzic kazdy ma inne zdanie oni graja w tibie na swoj wlasny sposob, a my na wlasny, czesc tibijczykow wybralo gre na rooku dla roznych celow
trapowanie,bicie lvl'a, niby pomaganie innym,sranie,szczanie itp
Zgodzę się z Tobą (i nie nie chcę 1k na mainie :P). Każdy ma prawo grać jak chce nawet jeżeli nam się to nie podoba. Rookstayerzy nie postępują wbrew Tibia Rules (dla mnie botter na Rooku to.. botter na Rooku a nie Rookstayer.. żeby jasność była) więc jest ok. Niech mają swoją frajdę z gry.
Niestety chamy mają prawo domagać się expa, by się jak najszybciej z tej wysepki urwać. Rookstayer z założenia nie miał istnieć, Cipki zobaczyły w nich kolejną kopalnię, z której można czerpać kasę - bo niby po co by dodawali te addoniki? Są to i się na nich zarobi.
To ja mam prawo domagać się expa na mainie i wbijać z tego powodu ludziom na hunty? Rookstayerzy też mają prawo do expa. Nie ma żadnego punktu w Rules, które zabraniałoby im tego. Więc takie sobie gadanie.
Rocket Slayer
01-02-2009, 22:50
[QUOTE]To ja mam prawo domagać się expa na mainie i wbijać z tego powodu ludziom na hunty?
A czy maina się przechodzi? Do niego się DOCHODZI przez Rook, IoD gdzie się poznaje ZASADY gry by sobie poradzić na MAINLANDZIE.
Myślę, że wystarczająco jasno się wyraziłem.
Rookstayerzy też mają prawo do expa.
Jak coś odbiegające od idei może mieć prawo?
Nie ma żadnego punktu w Rules, które zabraniałoby im tego. Więc takie sobie gadanie.
Regulamin jest tak okrojony jak frytki.
Kawalerzysta
02-02-2009, 01:38
Jak coś odbiegające od idei może mieć prawo? Regulamin jest tak okrojony jak frytki.
Ale jednak regulamin jest dokładnie taki jaki jest. I nie zakazuje on expić Rookstayerom na Rooku, nie zakazuje im tam być, w żaden sposób nie mówi że Rookstayerzy mają każdemu ustępować, itd. Regulamin może się nie podobać, można się nie zgadzać, można dziecinnie myśleć że regulaminy są po to by je łamać (powodzenia w rl) ale takie jakie są takie obowiązują. I nie zakazują niczego Rookstayerom, nie wyodrębniają ich jako żadnej grupy w związku z czym Rookstayer ma prawo do wszystkiego tego co inny gracz grający na mainie. I tyle w tym temacie. A to jak Ty w swojej główce poukładasz do czego jaki człowiek ma prawo to już Twoja, prywatna sprawa.
Skąd przekonanie, że Rookgaardianowi wystarczy 8-15 lvl do poznania wszystkich tajemnic Rookgaardu? Co jeżeli do wykorzystania wszystkich możliwości NPC potrzebny jest określony udźwig, dostępny np od 50 poziomu? ;)
Rocket Slayer
02-02-2009, 12:54
Skąd przekonanie, że Rookgaardianowi wystarczy 8-15 lvl do poznania wszystkich tajemnic Rookgaardu?Co jeżeli do wykorzystania wszystkich możliwości NPC potrzebny jest określony udźwig, dostępny np od 50 poziomu? ;)
X-D Pewnie, od razu 100!
Nie opyla im sie..
<premium>
Powiem wam że coraz mniej ludzi uważa boty za zuo, niedlugo botterow bedzie wiecej niż takich jak wy, to jest nieuniknione tymbardziej na rooku.
Zminimalizowanie do około 15 lvla, jeśli wierzyć Piombonowi (Chyba najbardziej doświadczony user TORGa jeśli chodzi o zagadki Rooka) do wykonania części Ss questa którą podobno odkrył potrzeba znacznie wyższego poziomu ;P
Rocket Slayer
02-02-2009, 16:50
Podobno to moja babcia się dogadała z Mino magiem przez dziurkę od klucza. Póki Cipki nam tego nie rozjaśnią, nie warto nic snuć bo nie wiadomo, czy to będzie użyteczne, czy nie. Anyway jak już miałby być ten ss quest to nie powinien być do zrobienia solo.
Cygan Slejter
02-02-2009, 17:19
Powiem wam że coraz mniej ludzi uważa boty za zuo, niedlugo botterow bedzie wiecej niż takich jak wy, to jest nieuniknione tymbardziej na rooku.
i przez takie myslenie to napewno bedzie nieuniknione
wlasnie przez takich ludzi jak ty co zlewają to :baby:
Gm rookowy to jest rozwiązanie bo ci co pomagają to pomagają..... ale trapy i te podobne raczej dobrzy nie są. X(:evul:X(:evul:
Ja jestem za 2 gmami(chociaż i tak sie zalogują 1 w tygodniu ) to i tak jestem za tym pomysłem .
Wiesz...Mi to pasi ;d
@zabujca rakiet111
Najwyzej bana dostane, nie szkodzi ; d
Rocket Slayer
02-02-2009, 17:59
@Rabarbar
Jedziesz na krawędzi z tymi punktami ;o
@DaUn
Spalić na stosie!
Duch Guardi
02-02-2009, 18:08
Oczywiście że usunąć więcej z nich szkód na rooku niż pożytku
Un, Cipy juz zrobily pierwsze kroki.
1. Limit w banku. (1k!!)
2. Powolne usuwanie miejsc na trapa (MH jest pierwsze ;<)
3. Ogolnie zjebanie ;<
Fajnie, wyraźcie swoje opinie. Tylko co z tego skoro cipsoft nic nam nie zrobi.
Bo co może? Ograniczenie lvl- Mniej kupców na PA.
Automatyczne wywalenie rookerów na main- mniej PA + maniak Tibijski wpadnie do ich siedziby z C4.
Skasowanie Rookerów- To samo co wyżej.
Poza tym Cipsoft nie ma NIC do rookstayerów. Wkurzają ich tylko boty, z którymi właśnie starają sobie poradzić.
Np. ten ich śmieszny wykrywacz MC, który odziwo zbiera żniwo, mam nadzieje że szybko wymyślą coś lepszego.
I ostatnia sprawa- od kiedy to głos ludu jest dla nich ważniejszy od zysków, hm?
Było tak zanim wprowadzili premium, później robili co chcieli.
A może odrazu usunąć całego rooka i maina O.o
a na serio to 1.Cipki na tym zarabiają 2. Rookstayerzy to część gry (jeśli można tak powiedzieć) która istniała od zawsze i po co to zmieniać ostatnio i tak Tibia podobno przez te zmiany jest coraz gorsza i schodzi na psy
@up... co do zarabiania to nie jestem dokładnie pewien... część Rookerów ma także postacie na Mainie... Czy jak by rookstayerów zostali by usunięci to przestali by kupować Pacca...?
Odpowiedź uzasadnij...
Oho! Teraz jak widzę co niektórzy rookstayerzy postanowili wystartować w konkursie na najmiłosierniejszego samarytanina-stayera. Rąbali czasami lata expiąc, trapując, robiąc różne inne głupie rzeczy, a teraz nagle przejmują się biednymi newbie.
Ciekawe skąd ta troska? Przez lata minęło was dziesiątki tysięcy graczy, którzy nawet was nie zauważyli, nawet jeśli faktycznie im przeszkadzaliście to o was zapomnieli po dwóch dniach. I nagle oni was obchodzą, popieracie pomysł usunięcia rookstayerów... funny <ironiczne>
Mam propozycje, skoro takie jest wasze stanowisko - dajcie przykład innym i usuńcie swoje postacie. Czy może nie o to chodzi? Może chodzi o to, że teraz jest prościej, że każdy kolejny osiągnie to co Wy w 1/10 czasu jaki poświęcaliście? Zwykła zawiść/zazdrość? O co? O to że teraz są boty, fora, manuale, dokładne opisy, że każdy ma na tacy podane wszystko to na co wy czasami poświęciliście lata?
No tak, wiem wiem.. to przez te boty, to jest argument, którego zawsze można się chwycić. Ale faktycznie przez boty czy przez przyzwyczajenie do zwalania na nich winy za wszystkie plagi Tibijskie? Argument "skoro nie można upilnować botów to zablokujcie możliwość expienia" przekonuje mnie tak jak komunistyczne chrzanienie "wszystkim zabrać co mają, wszystkim po równo nic, bo ja już się na chapałem, a skoro 'oni' dochodzą do tego samego to znaczy że kradną i są wrogami narodu".
Nikt inny tylko Wy stworzyliście rookgaard takim jak jest teraz. Przez wyścigi lvl, przez obalanie wszystkich zagadek, tworzenie poradników. Więc nie grajcie teraz super troskliwych o aktualne i przyszłe pokolenia graczy!
Jedno co mnie w tym uspokaja to fakt, że ta "plaga" newbiee, leci przez rookgaard jak szarańcza, i nie ma ochoty przysiadywać na takim gównie jakim są rookstayerzy.
Rocket Slayer
03-02-2009, 09:56
Rąbali czasami lata expiąc, trapując, robiąc różne inne głupie rzeczy, a teraz nagle przejmują się biednymi newbie.
Haha kiedyś trzeba ;>
I nagle oni was obchodzą, popieracie pomysł usunięcia rookstayerów... funny <ironiczne>
Usunięcia? Nołp
Mam propozycje, skoro takie jest wasze stanowisko - dajcie przykład innym i usuńcie swoje postacie. Czy może nie o to chodzi?
Chyba tym, którzy chcą kasować to i owo
Zwykła zawiść/zazdrość?
Jeśli chodzi o botterów to raczej wiele nie trzeba uzasadniać...
O co? O to że teraz są boty, fora, manuale, dokładne opisy, że każdy ma na tacy podane wszystko to na co wy czasami poświęciliście lata?
Gracze zawsze powinni być "fair" w stosunku do innych.
No tak, wiem wiem.. to przez te boty, to jest argument, którego zawsze można się chwycić.
Takie czasy
Ale faktycznie przez boty czy przez przyzwyczajenie do zwalania na nich winy za wszystkie plagi Tibijskie?
Za część
Argument "skoro nie można upilnować botów to zablokujcie możliwość expienia" przekonuje mnie tak jak komunistyczne chrzanienie "wszystkim zabrać co mają, wszystkim po równo nic, bo ja już się na chapałem, a skoro 'oni' dochodzą do tego samego to znaczy że kradną i są wrogami narodu".
Do pewnego lvla. Skutki? Botterzy będą mieli mniejszą motywację by bocić i być "top" na rookstacie. Nie chodzi o zawiść czy zazdrość - to tak jak z łapówkami w służbie zdrowia.
Przez wyścigi lvl, przez obalanie wszystkich zagadek, tworzenie poradników. Więc nie grajcie teraz super troskliwych o aktualne i przyszłe pokolenia graczy!
Może to i hipokryzja ale kiedyś trzeba ;> Sam jak będziesz chciał zrobić postać i wyjść nią na maina, będziesz chciał mieć spokój i jak najszybciej wypier. z tej wysepki.
popieram, rookstayerzy śmierdzą czadem i bocą!!! ;<<
Amen.
A może poprostu zrobić osobny świat dla tych którzy chcą zostać na roku i nie wychodzić.Mi się wydaje że to dobry pomysł:)
A może poprostu zrobić osobny świat dla tych którzy chcą zostać na roku i nie wychodzić.Mi się wydaje że to dobry pomysł:)
Mnie się wydaję, że jebnięty. Sam sobie odpowiedz dlaczego. ;)
Pawerlus
03-02-2009, 10:28
Osobiście jest za :D Oni tylko przeszkadzają nie uważacie? Chodzą i wbijają Ci sie na expowisko i jak tu potem nabić jakiś levl i wyjść z maina?
W tych czasach to najlepsze rozwiązanie.Top5 bottuję,połowa Rookstayerów bottuje,kiedyś na serwerach było max 2-3 botterów,a teraz cała zgraja 20 rookstayerów to zwykłe boty.Usunąc,czas Rookstayerów,prawdziwych się skończył.
Napewno nie usuną rookslayerów, dlaczego? bo oni też kupuja pacce wiec po co pozbywac sie klijentów ?
piratix12
03-02-2009, 13:41
J nigdy nie gram rokstajrelami wien mnie to nie obchodzi ale powino bo jak bendzie wiencej osub na majnie to jusz bedzie kicha a i tak main jest za maly na tyle osub co gra .
Zauważyłem, że większość która chce usunięcia Rookstayerow nie osiągnęła nic jeśli chodzi o lvl, oczywiście nie lvl ukazuje jaki człowiek jest, ale popatrzcie co taką osobę obchodzi że usuną jego 9-20 Rookstayera :P
@down
Tak ale jak mu go usuną to żadna tragedia się nie stanie ;d
@up
Nawet gracz z 9 levelem na rookgaardzie może uchodzić za rookstaylera o ile nim się uważa.
@topic:
Cipsoft nie jest na tyle głupi by "strzelać sobie w kolano" i usówać rookstaylerów. Dlaczego? Ponieważ wielu z nich posiada PACC co automatycznie równa się KASA. Tylko głupiec by niszczył coś co może mu przynieść dochód.
W tych czasach to najlepsze rozwiązanie.Top5 bottuję,połowa Rookstayerów bottuje,kiedyś na serwerach było max 2-3 botterów,a teraz cała zgraja 20 rookstayerów to zwykłe boty.Usunąc,czas Rookstayerów,prawdziwych się skończył.
Tak zwany wyścig szczurów. Tylko jedno mnie dziwi, dlaczego oni bocą? By wbić XXX level który na rookgaardzie się i tak nie przyda? A może po to by się pochwalić kolegą słuchajcie bot za mnie wycisnoł 70 level na rooku, jestem 1-szy na moim świcie super nie?".
Moim zdaniem rookstayerzy są wynikiem ubocznym rookgaardu i nie są potrzebni. Sam odłączyłem od "wyścigu szczurów i od pół roku nie wbiłęm nawet 1 pkt expa... Dla mnie gra na rooku sens kiedyś miała (znajomi, wspólne trapy itp.) ale teraz jakoś mnie nic nie trzyma na tej wyspie (ani w tej grze).
Pozdrawiam =]
KrEmAs KAc
03-02-2009, 19:36
Mi to lotto bo nie gram w Tibia ale gdybym grał to zostawił bym ich w spokoju.
Często trapują ( uczą czego nie wypada robić już na kontynencie)
Pomagają ( znam takie przypadki)
Organizują fajne Eventy. (mecz piłki nożnej tam gdzie łososie itp.)
Odkrywają zagadki wyspy nowych.
wojo1310
03-02-2009, 19:47
Niestety wbrew moim oczekiwaniom wielu ludzi poparło tę ideę posuwając się nawet do stwierdzeń że rookstayerzy to banda botterów bojących się wyjść na maina a Ci, którzy nie popierają pomysłu botują na Rookgardzie.
yyy pomysl przez chwile.czy normalny gracz chcialby bic 100 lvl na waspach i potworkach jego pokroju?NIE!tak wiec po co sie wysilac jak mozna bota postawic bo i tak sie bana nie dostanie -.- tak wiec popieram stwierdzenie ze rookstayerzy to banda botterow ale jak maja mi botowac na moich respach na main to juz wole zeby sie na tym rooku ksili.to tyle possdro
Kawalerzysta
03-02-2009, 20:15
yyy pomysl przez chwile.czy normalny gracz chcialby bic 100 lvl na waspach i potworkach jego pokroju?NIE!tak wiec po co sie wysilac jak mozna bota postawic bo i tak sie bana nie dostanie -.- tak wiec popieram stwierdzenie ze rookstayerzy to banda botterow ale jak maja mi botowac na moich respach na main to juz wole zeby sie na tym rooku ksili.to tyle possdro
Otóż to co Tobie się nie podoba, nie oznacza że innym też nie. Jak już dorośniesz i będziesz miał swoje lata (minimum 12-13) może zauważysz że świat nie kręci się wokół Ciebie i ludzie mają swoje cele, pragnienia i marzenia. I że istnieją tacy co wolą grać na mainie i tacy co wolą grać na Rooku. Przy czym nie obchodzi mnie ile naprawdę masz lat. Myślisz jak dziecko 9 letnie.
Po co się wysilać jak można bota postawić? O to chodzi w grze.. o uczciwą rywalizację. Nie każdy gracz to botter bo nie każdemu graczowi to wszystko jedno. Nie każdy jest tępakiem, który nie rozumie idei współzawodnictwa czy po prostu przygody.
Możesz mieć swoje zdanie o botterach ale ono jest błędne. Jak KAŻDE uogólnienie, nieważne na jaki temat uogólniamy. Twojego zdania pewnie nie zmienię, chciałem po prostu obśmiać Twoje poglądy. Rozumiem mądre argumenty ale Twoje takie niestety nie są. Przeczytanie Twojego posta zajęło mi kilka sekund. Nie musiałem nawet myśleć nad odpowiedzią. Zapomnienie o Twoim poście zajmie mi jakieś pół sekundy. "possdro"
PS: Jeżeli czyimś argumentem jest że WSZYSCY Rookstayerzy to botterzy, to nie piszcie nawet do mnie w swoich wypocinach. Bo !UOGÓLNIAJĄC! każdy z nas jest debilem i idiotą nie umiejącym zdobyć się na sensowny argument. Dlatego do uogólniaczy nie będę już nawet odpisywał.
popieram, rookstayerzy śmierdzą czadem i bocą!!! ;<<
Czad jest bezwonny ;o... Fail? xD
Jakiemuś pajacowi nie podobają się boterzy na rooku bo nie pozwalają mu wbić 8 levela i z tego powodu setki graczy ma stracic lata swojej gry na rooku.. no bez przesady
bakus1088
03-02-2009, 21:32
Ja jestem przeciw glownie dlatego ze niektorzy cale lata meczyli sie nad tym high levelem a teraz maja je tak usuwac ?:o sam nie gram rookstayerem ale ja bym poprostu zrobil cos z botami
Herbi_Oxyna
03-02-2009, 23:21
Ale CipSoft ma problemy...
Wystarczą kratki sprawdzające level w niektórych ważnych miejscach Rooka, które wysyłają RS'ów na isle of destiny i już. Obejdzie się bez usuwania. Taki RS by w tym momencie miał po postaci, bo na mainie nic nią by nie zdziałał. xD
Osobiście jestem za, bo większość RS'ów to botterzy
Virtus360
03-02-2009, 23:32
Większosc... mozliwe ale co z pozostalymi? Moze lepszym pomyslem byloby zrobienie jakiegos programu wyszukujacego boty i automatyczne kasowanie konta :) Moze kiedys tak bedzie.
Większosc... mozliwe ale co z pozostalymi? Moze lepszym pomyslem byloby zrobienie jakiegos programu wyszukujacego boty i automatyczne kasowanie konta :) Moze kiedys tak bedzie.
Nigdy tak nie bedzie. Tibia idzie do przodu tak samo jak i boty.
Kawalerzysta
04-02-2009, 13:26
Jakiemuś pajacowi nie podobają się boterzy na rooku bo nie pozwalają mu wbić 8 levela i z tego powodu setki graczy ma stracic lata swojej gry na rooku.. no bez przesady
Ja jestem przeciw glownie dlatego ze niektorzy cale lata meczyli sie nad tym high levelem a teraz maja je tak usuwac ?
No i generalnie tutaj się zgadzamy. Fakt że gość nie chce usunięcia kompletnego Rookstayerów ale możliwości zablokowania im dalszej kariery. Też to nie jest fair.
Shantirell
04-02-2009, 16:46
@up
Co to tlenek czadu? Jeśli chodzi Ci o tlenek węgla to (pomijając już to, że to jest właśnie czad) on też jest bezwonny. "Epic fail"?
Co do tego tematu... może przestaniecie wreszcie paplać o tym samym? Pomysł i tak nie zostanie wprowadzony w życie. Nie warto już marnować więcej czasu na dalszą dyskusję. To nie ma sensu. Temat został już całkowicie wyczerpany, a Instynkt go idealnie podsumował.
gracz1892
04-02-2009, 18:36
Jestem Rookstayerem (tym prawdziwym, który pomaga innym) i jestem z tego dumny!!
Każdy niech mówi co chce
Ale...
Kiedy zlikwidujemy Rookstayerów kto:
-będzie czyścił questy???
-będzie dawał darmowe EQ na początek???
-będzie bloczył potworki pomagając expić???
Gdyby na każdym świecie na Rookgaardzie było ze 3-4 takich prawdziwych rookstayerów pomagających początkującym było by tam LEPIEJ.
PS.Jeśli ktoś potrzebuje pomocy na rokgardzie na Honerze pisać do mnie (Ambassador of War);)
Jestem Rookstayerem (tym prawdziwym, który pomaga innym) i jestem z tego dumny!!
Każdy niech mówi co chce
Ale...
Gdyby na każdym świecie na Rookgaardzie było ze 3-4 takich prawdziwych rookstayerów pomagających początkującym było by tam LEPIEJ.
PS.Jeśli ktoś potrzebuje pomocy na rokgardzie na Honerze pisać do mnie (Ambassador of War);)
tacy rookstaylerzy już nie istnieją... szczeże to sam nigdy nawet takiego nie spotkałem... za to nie raz sie wkur...załem jak widziałem bocących "rookstaylerów".
A mówiąc szczeże nie wiem co to za przyjemność siedzieć na wyspie nowych po 8 lvlu... ale spoko, zdążyłem się przyzwyczaić że na tym świecie są "dziwni" ludzie B)
@up
szczerze
@topic
Tez byłbym za .
Ostatnio zaczalem trapowac ludzi ktorzy botuja na candii,refugii,furorze i infernie i praktycznie pierwsza 20 kazdego servera siedzi na botach :/
moze 1-2 gosci ze wszystkich jakich spotkalem 30lvl + na kazdym servie nie botowal :/
To przechodzi wszelkie mysli. Mysla ze to wyczyn wbic 100lvl na bocie?
Rocket Slayer
04-02-2009, 20:29
@topic
Jestem za, a nawet przeciw.
Gadzixor
04-02-2009, 20:37
Po co usuwac Rookstayerów? Mi np. nieraz pomogli, jeden nawet dał Plate Shield i Chain Armor xD
A jak botuja to na pewno nie na expowiskach dla początkujących (trolle, bugi, wolfy).
Marcin24
04-02-2009, 20:56
Po co usuwac Rookstayerów? Mi np. nieraz pomogli, jeden nawet dał Plate Shield i Chain Armor xD
Jeżeli jedynym argumentem przeciw jest to, że dają wam free items, to się nie wypowiadajcie.
Gadzixor
04-02-2009, 21:28
@up: a co ci kur*a przeszkadza Rookstayer który boci gdzies daleko od twoich expowisk? Niech se boci... ważne, że czasami pomaga i daje te "fri itanz".
Skoro chcą grać tak jak grają to niech grają , da sie z nimi żyć przecież...
Marcin24
04-02-2009, 21:54
@up: a co ci kur*a przeszkadza Rookstayer który boci gdzies daleko od twoich expowisk? Niech se boci... ważne, że czasami pomaga i daje te "fri itanz".
Problem pojawia się kiedy tych Rookstayerów, którzy bocą jest troszkę więcej.
Undeadzik
04-02-2009, 23:16
USUNAC!!!
chocby dlatego, ze zrobilem new chara i na 6lvl chcialem poexpic na wolf cave
i "mile" zaskoczenie 19lvl kookstayer bot lata tam i all wybija no ok trudno ide na wasp tower chcialem dobic 7lvl a tam co ? 45lvl se expi tyle ze "recznie" nawet na maina po prostu sie nie da wyjsc jedynym rozwiazaniem dla tych rooknooberow byloby wprowadzenie jakiejs wysy z expowiskiem facc z bramka np od 10 czy 15lvl :cup::cup::cup:
Maax'ior
05-02-2009, 07:45
I tak i tak nie usuną rook stayerów.
Inferno3031
05-02-2009, 07:58
Nie usuną bo nie mają prawa ;) Postać na rooku to wciąż normalny char nieważne jakiego by nie miał lvlu...Kasacja tych postaci to nic tylko najzwyklejsze wyrzucenie zwyłego gracza bez żadnych podstaw. A fakt, że większość jedzie na bocie nie jest żadnym argumentem bo jeśli zostaną złapani to otrzymają bana i tyle, tak jak każdy normalny gracz...
Napewno nie usuną rookslayerów, dlaczego? bo oni też kupuja pacce wiec po co pozbywac sie klijentów ?
Kolejny argument kretyna...
Tak oczywiście... Oni kupują Pacca więc się im nie opłaca usuwać...
Czy część z nich ma tylko postać na rooku? Chyba na Mainie też mają prawda...
A pomyśleliście tych kochanych botkach co nie mają pacca?
@up
Tak, to prawda teraz zbyt duża część graczy używa nie legalnego softu. Prawdą jest także to że wielu z nich nie ma PACC. Ale prawdą jest też to że Cipsoft nie akceptuje botterów zarówno na mainie jak i na rookgaardzie. (Wystarczy zobaczyć ich ostanie masowe "banowanie")
@
(...)Każdy niech mówi co chce
Ale...
1. Nikt, bo i po co? Teraz 4 level spokojnie sam zrobi Bear Room Quest, wystarczą mu do tego potiony i np. spear.
2. Chociaż by Santiago lub Zirella. Po za tym jeśli twoja gra ma polegać na "free item's plax" to życze powodzenia.
3. Sam gracz będzie je bloczyć bez pomocy rookstayera. Teraz nawet npc mówią gdzie możesz expić na jakim levelu.
Gdyby 90% ludzi z tego forum używało poprawnie ortografi/pisało z sensem/umiało bronić swoich arumentów (nie potrzebne wykreślić) to było by tu LEPIEJ.
@topic:
Inferno3031 ma racje, rookstaylerów nie mogą usunąć. Postać pozostawiona na rookgaardzie jest taką samą postacią jak postać na mainie.
Ja już "swoje" powedziałem. Dla mnie rookstaylerzy to efek uboczny rookgaardu który innych inspiruje a innych drażni.
Pozdrawiam =]
@up
.... używa nie legalnego softu....
Gdyby 90% ludzi z tego forum używało poprawnie ortografi/pisało z sensem/umiało bronić swoich arumentów (nie potrzebne wykreślić) to było by tu LEPIEJ.
Te pogrubione to błędy stylistyczne czy ortograficzne? ;) Przyganiał kocioł garnkowi ;)
Skończcie już tą niepotrzebną dyskusję, ponieważ i tak nas nie usuną/nie ograniczą w jakikolwiek sposób.
DK-LOG.911
05-02-2009, 17:37
czy ten temat jest w ogole potrzebny? moj rookstayer i tak bedzie expic i expic, zaden cipsoft mu nie przeszkodzi. kto jest ze mna niech napisze:
:topic:
i zamknijmy ten durny temat
.Kasacja tych postaci to nic tylko najzwyklejsze wyrzucenie zwyłego gracza bez żadnych podstaw.
W kwestii formalnej:
jeśli CipSoft miał by w jakikolwiek sposób graniczyć/usunąć 'rookstayerstwo' to podstawą do tego będzie Umowa jaką zawarł każdy, który pobrał klienta gry.
We are not liable for any lost profits or special, incidental or consequential damages arising out of or in connection with the game, including, but not limited to, loss of data, items, accounts, or characters from errors, system downtime, or adjustments of the gameplay.
While you are playing "Tibia", you must abide by some rules ("Tibia Rules") that are stated on this homepage. If you break any of these rules, your account may be removed and all other services terminated immediately.
czy ten temat jest w ogole potrzebny? moj rookstayer i tak bedzie expic i expic, zaden cipsoft mu nie przeszkodzi. kto jest ze mna niech napisze:
i zamknijmy ten durny temat
Mamy kolejny post od kochanego Boterka...:baby:
gracz1892
05-02-2009, 18:35
tacy rookstaylerzy już nie istnieją... szczeże to sam nigdy nawet takiego nie spotkałem... za to nie raz sie wkur...załem jak widziałem bocących "rookstaylerów".
A mówiąc szczeże nie wiem co to za przyjemność siedzieć na wyspie nowych po 8 lvlu... ale spoko, zdążyłem się przyzwyczaić że na tym świecie są "dziwni" ludzie B)
Istnieją, istnieją. Kiedyś mi taki pomógł i ja też staram się taki być...
Nie wszyscy to boty niektórzy grają normalnie
A co do przyjemności z gry? - nie wiesz bo pewnie nie próbowałeś...:baby:
a takie zwykłe Thx od początkującego gracza, któremu się pomogło - to jest warte więcej niż gp.
Crunsher
05-02-2009, 18:47
ja myslę (JA!!!!) żeby usunąć tylko botterów. . . ja mam 11 rookstayera i pomagam np w mino hell czy bear room queście bo nie wiem czy taki 1 lvl dałby rade 10 minosom. . .
POPIERAM POMYSŁ ŻEBY ZNISZCZYĆ BOTOWANIE NA ROOKU tylko jak?:baby::baby::baby: tak wogóle to zrobiłem rookstayera poto zeby moim 1 lvlom dawal hain armor i katane a jak ten "1lvl" stanie sie 8lvlem to znowu daje na mojego gościa na rooku ;);)
gracz1892
05-02-2009, 19:07
a tak wogóle skończmy temat
Mamy kolejny post od kochanego Boterka...:baby:
Boli cie to że on boci? Bot zawsze wygra, może expi wolniej od człowieka ale programik nie musi iść zjeść, napić się ^^
Jak ktos mowi że wygra z botem, może i wygra na krótki czas bo wkońcu odpuści ;P
@down
no cusz ;<
Marcin24
05-02-2009, 19:13
Był dobry temat do dyskusji, ale musiało się zlecieć "Rookgaardowe grono" i obniżyć poziom.
gracz1892
05-02-2009, 19:41
To akurat nie my obniżamy poziom...
W mojej subiektywnej opini 90% + 20 lvl'ow rook stayerow boci, wiec popieram usuniecie.
Pan Klocek
05-02-2009, 20:29
Był dobry temat do dyskusji, ale musiało się zlecieć "Rookgaardowe grono" i obniżyć poziom.
"Rookgaardowe grono" dobre określenie, poziomu który oni reprezentują już się nie da chyba bardziej obniżyć i powoli całe to forum takiego poziomu nabiera.
W sumie to nawet śmiesznie się czyta ich argumentacje, te błędy ortograficzne, których by nie popełniła nawet upośledzona wykastrowana małpa (zaraz się odezwą ci z "zaświadczeniem" o dysortografii, jakby nie mogli firefoxa zainstalować) i te kłótnie na poziomie piątoklasisty.
Barbar za krótki miałeś ten ban? Z chęcią zaraportuje raz jeszcze twoje głupoty. Kiedy w końcu zastosujesz się do swoich podpisów i przestaniesz trollić dzieciaku? Teraz jeszcze popierasz boty, ciekawe ile tym razem dni bana dostaniesz.
To akurat nie my obniżamy poziom...
Heh jak dobrze wiedział o kogo chodzi...
@TOPIC
Było już powiedziane, nikogo nie usuną, temat na tibia.com nie mówi o usuwaniu Rookstayerów, ale do tego potrzeba znajomości angielskiego i arcytrudnej umiejętności czytania ze zrozumieniem. To wszystko są spekulacje.
Powiedzialem tylko że z botem sie nie wygra ;(
Reportuj do woli, jak dostane bana to nic się nie stane, następny "Jerry" sie znalazł..Powiem ci że twój nick bardzo kojarzy się z tym kim jesteś ^^
@down
Jestem tu od 2003ciego z tym że dopiero niedawno założyłem konto, to co o nim sądze to moja i tylko moja sprawa więc ki ci do tego.
Mowisz jakby on sam nie umiał się obronić ^^
@2down
A wiemy co to ironia ?;<
Wiedziałem że jak nie napiszę IRONIA wielkimi wołami to takie bystrzachy nie zakumają ....
@3down
A myślisz że Klocek nie mógł np. sharować? To że nie ma dowodów nie znaczy że tak nie jest ;)
Nikt z nas nie jest święty..
Marcin24
05-02-2009, 21:18
Powiedzialem tylko że z botem sie nie wygra ;(
Reportuj do woli, jak dostane bana to nic się nie stane, następny "Jerry" sie znalazł..Powiem ci że twój nick bardzo kojarzy się z tym kim jestes ^^
Licz się ze słowami, bo widać nowy tu jesteś. Lepiej poprzeglądaj sobie posty Pana Klocka i weź pod uwagę to co napisałeś.
Diablo91
05-02-2009, 21:23
no cusz ;<
Takiej formy jeszcze nie czytałem/słyszałem :)
@Pan Klocek
I tu się z tobą zgadzam, prędzej nauczę mojego psa śpiewać "Jozin z Bazin" na dwa głosy niż co po niektórych interpretacji tekstów na tibia.com (wiem, wiem na tibia.com piszą po "ingliszu" o zgrozo).
@topic:
Moim skromnym zdaniem temat to pomówienie. Nigdzie Cipsoft nie pisał że mają zamiar "wywalić na zbity pysk" rookstaylerów, to wszystko jak to powiedział Klocek to są spekulacje.
Res Khmer
05-02-2009, 21:59
Temat był naprawdę dobry ale autor tegoż tematu zepsuł wszystko wprowadzając w błąd, pisząc: Usunąć rookstayerów? Co Wy na to?. Wielu wyraziło swoją opinię na ten temat bazując na samej treści tego co zobaczyli na podforum, bo uznali, że samo pytanie zwalnia ich z czytania poprzednich postów. I niestety stało się to co zwykle, wystarczy że temat ma powyżej 2 stron i każdy pisze co mu ślina na język przyniesie.
ja myslę (JA!!!!) żeby usunąć tylko botterów. . .
Jak widać CipSoft nad tym pracuje, a o efektach można było się przekonać choćby ostatnio, kiedy to zbanowano prawie 5000 kont. Wśród nich było kilku rookstayerów. Przykłady? Darq de Rook, Unfailing Warrior, Rook Lulo. Może w końcu skuszą się na propozycję by botterów usuwać gdy tylko zostanie złapany na gorącym uczynku.
Istnieją, istnieją. Kiedyś mi taki pomógł i ja też staram się taki być... Nie wszyscy to boty niektórzy grają normalnie
Sorry, nie są mi potrzebne badania przeprowadzane przez GUSy, CBOSy etc. aby wiedzieć że prawdziwi Rookstayerz'y wyginęli. Owszem ostały się nieliczne okazy, ale to tylko wyjątki od reguły. Szkoda również, że nie można mi przypiąć odznaki Prawdziwy Rookstayer, bo swoje nabroiłem. Panie Klocku szacun.
popieram, rookstayerzy śmierdzą tlenkiem czadu i bocą
Nie chodzi mi już o to w jaki sposób ów użytkownik próbuje zwrócić na siebie uwagę. Wytłumaczył mu już komuś że nie ma czegoś takiego jak tlenek czadu? A nawet jakby uznać to za pomyłkę ten tlenek z tym czadem, to mój drogi czad to taki cichy zabójca, taki gaz który jest bezwonny.
[...]to wszystko jak to powiedział Klocek to spekulacje.
Wszystko co dzieje się na tym podforum to jedna wielka spekulacja. Spekulują nad usunięciem rookstayerów choć w oryginalnym temacie nic o usuwaniu nie ma. Spekulują na temat Sword Of Fury, ghoula, mino maga... Ale nic z tego konkretnego nie wychodzi. Nic a nic. I nic nie wyjdzie, bo cała ta hałastra wszystko chciałaby mieć podane na talerzu.
a tak wogóle skończmy temat
Zgadza się pora zakończyć tą farsę.
Tak, żeby nie było, że odbiegam od tematu, wątpię by CipSoft ograniczył dotychczasowe prawa jakie posiadają rookstayerzy. Niewątpliwie jestem za likwidacją graczy już po pierwszym banie, zmniejszeniem staminy i wieloma mniej radykalnymi aniżeli usuwanie technikami walki z nieuczciwymi graczami.
pzdr
Res Khmer
A na ile fer jest trapowanie i okradanie graczy probojacych wyjsc na maina??
Robimy postac i chcemy szybko opuscic rooka, ale jak mamy to zrobic jak prawie na kazdym respie siedza po 2 osoby z 20+ lvlem i do tego stoja na bocie??
DK-LOG.911
06-02-2009, 15:17
nie kazdy tak robi... ja expie jedynie na orkach i minosach (czasem se na trolle pojde:))
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.