zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sposób na niehakowanie tibijczyków

Cinse.
10-02-2009, 22:22
Wpadłem dzisiejszego dnia na taki pomysł, który byłby rozwiazaniem na problemy z hakowaniem naszych kont. Oczywiście CipSoft musiałby go wprowadzic w życie. Napewno gracie w jakies jeszcze inne gry w internecie gdzie zakładacie konta. Często można spotkać, że na jednym IP można zrobic jedno konto. Jeżeli CipSoft wprowadziłby w życie następującą zasade: Na konto można sie logować tylko z jednego adresu IP. Przy okazji nie można byłoby sprzedawać charów co jest nie zgodne z Tibia Rules. Oczywiście nadal można byłoby handlować cc itemami itp.
Prosze o komentarze ^^

Lasooch
10-02-2009, 22:24
Wpadłem dzisiejszego dnia na taki pomysł, który byłby rozwiazaniem na problemy z hakowaniem naszych kont. Oczywiście CipSoft musiałby go wprowadzic w życie. Napewno gracie w jakies jeszcze inne gry w internecie gdzie zakładacie konta. Często można spotkać, że na jednym IP można zrobic jedno konto. Jeżeli CipSoft wprowadziłby w życie następującą zasade: Na konto można sie logować tylko z jednego adresu IP. Przy okazji nie można byłoby sprzedawać charów co jest nie zgodne z Tibia Rules. Oczywiście nadal można byłoby handlować cc itemami itp.
Prosze o komentarze ^^

Zapewne nie słyszałeś o dynamicznym IP, które ma 3/4 Polski. Boję się spytać, w jakiej wsi mieszkasz.

Cinse.
10-02-2009, 22:29
no nie slyszalem
to zmienia postac rzeczy

Avidek
10-02-2009, 22:53
Niestety jak juz Lasooch stwierdzil, wiekszosc ludzi ma dynamiczne IP wiec to odpada. Moze daloby sie wymyslic cos, co dziala na podobnej zasadzie (tylko tak glosno mysle, bo szczerze mowiac to nie znam sie zbytnio). Uwazam jednak, ze najlepszym sposobem na "niehakowanie tibijczyków" byloby zmniejszenie ich glupoty, naiwnosci oraz "cfaniactwa" (oczywiscie nie mowie tu o wszystkich), poniewaz duzo ludzi cieszy sie hackiem na wlasne zyczenie.

Dombro
10-02-2009, 22:54
U mnie wystarczy że zresetuje routera i mam inne IP... Więc pomysł odpada...

Cinse.
10-02-2009, 23:01
ale z pewnoscia jest napewno jakis sposob ktory by w 100% wykluczyl hakowanie naszych kont

Avidek
10-02-2009, 23:16
ale z pewnoscia jest napewno jakis sposob ktory by w 100% wykluczyl hakowanie naszych kont

Mozliwe, jednak nie sadze zeby Cip olal wszystko i skupil sie na znalezieniu sposobu na hacki o stuprocentowej skutecznosci. Moim zdaniem najlepszym sposobem na hacki byl, jest i bedzie zdrowy rozsadek graczy.

Vil
10-02-2009, 23:33
jest sprawdzony, praktycznie niezawodny sposob: dbac o bezpieczenstwo wlasnego komputera i nie sciagac zawirusowanych smieci.

damtob
11-02-2009, 00:19
a może do każdego sprzedanego pacca cipsoft dożucał by czytnik lini papilarnych oraz skaner siatkówki oka? heee dobry pomysł ?

myśł co ściągasz bedzie wszystko ok

Bordo
11-02-2009, 15:34
A może coś co by odczytywało numer naszego dysku twardego i tylko z jednego dysku by można się zalogować na dane konto. Jak ktoś chce grać na większej ilości komputerów to mógłby przypisać do konta inne numery dysków, a w przypadku zniszczenia dysku z ktorego mozna logowac trzeba uzyc RK i wybrac nowy nr... Nie znam się na tym, ale wiem że jest coś takiego jak numer dysku twardego czy coś, może byłoby to niegłupie.

*Carlsberg
11-02-2009, 15:37

Iq większe od 20.

Wylansowany
11-02-2009, 15:42
A jak chciałbym zalogować się u znajomych to co? ;(
A poza tym jak wspomniał Vil, najlepszym sposobem na uniknięcie hacka jest zabezpieczenia PC i wchodzenie na niektóre strony i nieściąganie zawirusowanych plików.
Dodatkowo dochodzi możliwość zmiany IP...

Bordo
11-02-2009, 15:44
A jak chciałbym zalogować się u znajomych to co? ;(
A poza tym jak wspomniał Vil, najlepszym sposobem na uniknięcie hacka jest zabezpieczenia PC i wchodzenie na niektóre strony i nieściąganie zawirusowanych plików.
Dodatkowo dochodzi możliwość zmiany IP...

Jeśli chodzi o mój sposób, to można by wpisać Rk na tibia.com i błyskawicznie przypisać następny dysk twardy z którego można logować.

Charin
11-02-2009, 15:51
Iq większe od 20.

Szczur ma 60... Zgadzam się w 100%. Człowieku, a znasz definicję słowa "myślenie"? "Na pewno jest jakiś sposób na nieśmiertelność/złoto z drewna/12409841290level w Tibi/większe IQ". Żałosne?

Erhion
11-02-2009, 15:52
Nigdy nie powsstanie 100% sposób na niehakowanie. Bo:

a) nie da się takiego stworzyć,
b) wystarczy myśleć i mamy problem z głowy. Gram w te grę kilka ładnych lat - zero hacków.

Filet
11-02-2009, 16:09
No dobra, ale te dynamiczne Ip nie ma 3/4 graczy w Tibie... 3/4 Polski równierz go nie ma. CipSoft mogłby w sumie zrobić coś takego jak maska IP. Na stronie po zalogowaniu wpisywało by się przedział numery IP z jakiego można logować się na postać. Lub poprostu ustawić logowanie się tylko z jednego IP. Coś takiego z powodzeniem prosperuje od dłuższego czasu chociażby na RonOTS...

A Ci co mają dynamiczne... To nie wiem :)

Milten Magician
11-02-2009, 16:31
No ok, a jak byś rozwiązał sieci lokalne, tj, oni maja wszyscy to samo IP, a to IP było by przypisywane do jednego konta...

Co do ilości dynamicznych adresów IP to zgodzę się z stwierdzeniem że 3/4 Polski takie ma. Neostrada ma 80% rynku, a neo ma zmienne IP.

neopostman
11-02-2009, 16:46
Szczur ma 60

rly? chciałbym zobaczyć szczura rozwiązującego test na IQ : d.

@topik
twój pomysł odpada z innego powodu- gracz może grać na różnych stanowiskach komputerowych, gdzie przecież są inne adresy ip .

Inferno3031
11-02-2009, 16:52
To już lepszym sposobem byłoby używanie hash'u sprzętu zamiast ip... Każdy miałby możliwość sprawdzenia jaka suma kontrolna powstaje na jego sprzęcie i następnie zastrzec logowanie tylko za pomocą tej maszyny... Tylko w gruncie rzeczy po co komu takie restrykcje. Jeśli nie botujesz, sharujesz i bóg wie co jeszcze to nie masz szansy mieć hacka... Cipsoft nie ma obowiązku robienia niczego więcej w tym kierunku ponad to co jest...

Vil
11-02-2009, 17:23
pierwsza podstawowa sprawa: mozecie sobie podawac przyslowiowy numer buta, f****, kolnierzyka, te numery sa niewidoczne w systemie a juz na pewno nie w taki sposob, zeby umozliwiac identyfikacje hosta.

sprawa druga: tak dlugo jak IPv4 jest na chodzie, NAT jest wykorzystywany w wiekszosci sieci providerskich, czyli uniemozliwienie logowania sie ze zmiennego IP obcina liczbe uzytkownikow Tibii do 10%, jesli nie bardziej.

Na stronie po zalogowaniu wpisywało by się przedział numery IP z jakiego można logować się na postać.

jesli siedzisz za operatorskim NATem, twoj dynamiczny adres IP ma w gruncie rzeczy malo do gadania, wiec w praktyce w sieci szkieletowej udostepnienie logowania np z adresow 79.x.x.x pozwala ludziom z polowy swiata na wejscie na twoje konto.

Nadal nie zdajecie sobie sprawy jak trudno jest przejac kontrole nad _niezabezpieczonym_ komputerem szeregowego uzytkownika, i jakiego wysilku to wymaga. Keylogger jest przelamaniem podstawowej obrony systemu na wlasne zyczenie - bez keyloggera szanse na utrate konta sa minimalne. Glownie ze wzgledu na to, jakie srodki trzeba zaangazowac, zeby dobic sie do pojedynczego komputera i jakie zyski moze to gwarantowac - potencjalny pionek z 15 lvl na Securze nie jest celem nawet dla srednio ogarnietego hackera ...

Charin
11-02-2009, 18:38
Jeśli nie ściągasz botów z haxmeplx.PL to nie masz szans na hacka.
Ja sam botowałem na tibiauto, ng, blackd, elfbocie......

I dlatego Tibia jest jaka jest. A sam grać nie umiesz?

xoz
11-02-2009, 19:26
cos takiego (http://www.allegro.pl/item549280985_wow_blizzard_authenticator_token_now y_zabezpiecz.html)
brak mozliwosci wlamania + kasa dla cipsoftu

Blizzard Authenticator to mały breloczek, który spełnia funkcję podobną do bankowego Token'a, generuje dodatkowy, jednorazowy kod do konta, który wpisuje się po zalogowaniu.

Zyphius-Knight
11-02-2009, 20:05
Ta CIPSOFT powinien na kazdy acc, czyli ponad 5mln skanerow do odciskow palcow, bez tego nie wejdziesz... passy juz sa niemodne: D Tibia jest gra internetowa wiec takie cos odpada. Zasada jest prosta
Jestes glupi i chcesz zobaczyc zdjecie nagiej siostry- masz hacka
NIE jestes glupi i NIE chcesz zobaczyc zdjecie nagiej siostry - NIE masz hacka
Proste prawda ? jest jeszcze wiecej sposob na hakowanie wiecej niz liter w moim poscie ; ]. Chcesz wiedziec ile jest sposobow to licz.

*Carlsberg
11-02-2009, 21:15
I dlatego Tibia jest jaka jest. A sam grać nie umiesz?

Nie chce mi się znowu pisać...

Grałem w tą gre żeby trapować i się bawić, expienie mnie nudziło, to że cipsoft zepsuł pvp to nie moja wina etc itd......

cos takiego
brak mozliwosci wlamania + kasa dla cipsoftu
Jak to niby działa ? ;o

--Cienius--
18-02-2009, 10:40
Jest jeden, niezawodny sposób:
-Wuonczydź musk

Eikozlan
18-02-2009, 11:10
Taa jak panowie @up napisali, ale co jeśli Cipsoft śledził by adresy wew. komputera, owszem zewnętrzny adres IP zmienia się(jeśli dynamiczny) ale wewnętrzny nie... Poza tym wystarczyło by aby firma zapodała "Anty hack project".

mezowski86
26-02-2009, 23:02
Według mnie ludzie którzy są przeciwni wprowadzenia systemu przeciw hackom są po prostu głupi. Kogo obchodzi, że wy macie dynamiczne lub wewnętrzne ip? Może sami bawicie się w hackowanie i dlatego wam zależy, żeby coś takiego nie powstało... Tak jasne lepiej żeby clipsoft wprowadził nowe rodzaje backpacków to bardziej się przyda...

Avidek
26-02-2009, 23:31
Według mnie ludzie którzy są przeciwni wprowadzenia systemu przeciw hackom są po prostu głupi.

Moim zdaniem glupi to sa ludzie, ktorzy wymagaja zeby Cipsoft zajmowal sie ochrona ich danych, bo sami nie wpadna na to, ze logowanie sie naszymi kochanymi passami na zabioreciplateseta.pl albo sciaganie jakiegos shitu moze sie skonczyc hackiem.

Kogo obchodzi, że wy macie dynamiczne lub wewnętrzne ip? Może sami bawicie się w hackowanie i dlatego wam zależy, żeby coś takiego nie powstało...

Pewnie, kogo to obchodzi...

Tak jasne lepiej żeby clipsoft wprowadził nowe rodzaje backpacków to bardziej się przyda...

Wole sie cieszyc nowym backpackiem niz wpisywac jakies gowniane kody sprawdzajace na tibia.com bo jakis kretyn nie potrafil zadbac o swoje dane lub sciagal boty.

mezowski86
27-02-2009, 00:11
A wiesz o tym, że jesteś bardzo egoistyczną osobą i pierdolisz głupoty?

Vil
27-02-2009, 12:56

a wiesz o tym, ze ma calkowita racje ?

Tak jasne lepiej żeby clipsoft wprowadził nowe rodzaje backpacków to bardziej się przyda...

lepiej zeby Cipsoft zrobil cos sensownego, co niestety najwyrazniej jest zadaniem przerastajacym ich mozliwosci.

mc200
27-02-2009, 13:10
Kogo obchodzi, że wy macie dynamiczne lub wewnętrzne ip?

Moze najpierw sprawdz o co w tym chodzi, a potem dopiero pierdol takie farmazony.

jerrry
27-02-2009, 17:55
To już lepszym sposobem byłoby używanie hash'u sprzętu zamiast ip... Każdy miałby możliwość sprawdzenia jaka suma kontrolna powstaje na jego sprzęcie i następnie zastrzec logowanie tylko za pomocą tej maszyny... Tylko w gruncie rzeczy po co komu takie restrykcje. Jeśli nie botujesz, sharujesz i bóg wie co jeszcze to nie masz szansy mieć hacka... Cipsoft nie ma obowiązku robienia niczego więcej w tym kierunku ponad to co jest...

Lepszym sposobem byłoby zczytywanie adresu fizycznego karty sieciowej. Ale to i tak beznadziejny pomysł, ponieważ ktoś może grać u siebie jak i u kolegi.

Swoją drogą, nie dawajcie reconnect w żadnym bocie. na tym polega "automatyczny system wykrywania botów". Cipsoft myśli że wymyślił coś genialnego a i tak wiedzą że mogą naskoczyć graczom.

@Vil
Nie żebym coś sugerował ale osób znających się tu na informatyce jest <10%. Taki Ja Cie zrozumiałem, a ktoś z osób trzecich popatrzy i powie "co za debil(bez obrazy ofc.)". taka jest mentalność polaków.

Pozdrawiam

Askaral
27-02-2009, 22:17
Jesli ktos nie umie sam zadbac o swoje konto to niech lepiej gra sobie w bierki zamiast narzekac jacy to ci iwul haxorzy nie sa przebiegli, sprytni itp.

Michoss
28-02-2009, 00:34
@up
Dokładnie.
Nie ma co narzekać, 99% hackow wynika z głupoty, naiwności albo nieuwagi gracza.
Ja dbam o swoje konto. A nawet jeśli jakiegoś pięknego dnia zaloguję się bez żadnego plate seta i kolekcji backpacków - nie będę się ciepał, bo wiem, że to moja wina.

Xevez
28-02-2009, 01:25

skoro nie masz mózgu, to twoja wina, nie nasza. gram w ten syf od 3,5 roku, haka nie miałem NIGDY, keya złapałem raz (z pośpiechu), ale parę godzin później komp czyściutki... jeśli nie potrafisz się zabezpieczyć przed hakiem, to znaczy, że tego typu gry nie są dla ciebie. pogram sobie w fifę albo gta, bo sejwa to raczej ci nie ukradną

xoz
28-02-2009, 01:41
ok, to zapytaj kogokolwiek z globala wow czy po hacku nie napisalby do gma o zwrot itemkow tylko pokornie stwierdzil ze to byla jego wina i gralby od poczatku. jakby takie cos istnialo w tibi to nikt z was by nie pierdzielil, ze powinni przestac tak robic
cip bierze nie mala kase a narazie to wychodzi z tego 500kb dwa razy na rok + jakies pierdoly

CytrynowySorbet
28-02-2009, 10:29
jakby takie cos istnialo w tibi to nikt z was by nie pierdzielil, ze powinni przestac tak robic

GMi nie mają łaski nawet się zalogować i przejrzeć raporty, to co dopiero analizować setki haków na dzień i "zwracać itemy".

Ale prawda: hack - własna głupota.

Vil
28-02-2009, 11:40
ok, to zapytaj kogokolwiek z globala wow czy po hacku nie napisalby do gma o zwrot itemkow tylko pokornie stwierdzil ze to byla jego wina i gralby od poczatku. jakby takie cos istnialo w tibi to nikt z was by nie pierdzielil, ze powinni przestac tak robic
cip bierze nie mala kase a narazie to wychodzi z tego 500kb dwa razy na rok + jakies pierdoly

diametralna roznica pomiedzy WoWem a Tibia jest taka, ze w tym pierwszym polowa populacji nie jedzie na nielegalnych programach, ktore z reguly sa napakowane swinstwem, przez co przypadki hackowania sa znacznie rzadsze i wielokrotnie niezawinione.

A to jak czesto wychodza updaty i jak wygladaja to jest, powtarzam, sprawa nieudolnosci CIpsoftu i nasze narzekanie nic na nim nie wymusi.

gram w ten syf od 3,5 roku, haka nie miałem NIGDY

Gram w ten syf od 2003, hacka mialem raz, bo podalem komus adres mailowy i nie przyszlo mi do glowy, ze gosc bedzie sprawdzal moje pytanie do odzyskiwania hasla ( ktore naiwnie 2 lata wczesniej ustawilem takie samo jak awaryjne haslo ). Stracilem niezla jak na tamten okres postac, tylko, ze raczej sie z tego smialem niz plakalem.

Lepszym sposobem byłoby zczytywanie adresu fizycznego karty sieciowej.

Przy moim obecnym stanie wiedzy moge ci wprost powiedziec, ze używanie MACow na poziomie warsty 7 OSI jest malo realne jesli wogole możliwe.

Uran of Aurea
28-02-2009, 19:43
Strata która uczy to zysk.

StagG
04-03-2009, 01:02
@ 1 z 1-szych postów

gówno prawda, to, że mają dynamiczne IP nie znaczy, że nie da się tego wprowadzić. Słyszałeś a czymś takim jak adres MAC karty sieciowej?...

Co do tokenu z WoW'a... wydaje mi się, że jest to bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie, bo nawet jeśli 13 latek będzie znał twoje passy, to niewiele zrobi :)

@edit

troszkę się doinformowałem, i wysłałem maila do supportu z propozycją. efekt? Rozważą, i może wdrążą :P

Thank you for your proposal.

We will consider it carefully. If it fits into our concept of Tibia, we will eventually implement it into the game. Also, we invite you to discuss it with other players on our proposals board at
http://forum.tibia.com/forum/?action=board&boardid=10
We check it out regularly even though it may not always seem that way.

xd

Marchewki
06-03-2009, 22:03
można utrudnić hakowanie prostym sposobem wprowadzić hasło gdy zalogujesz się na postać wyskakuje tobie okienko gdzie wpisujesz coś lub lepiej klikasz myszka w cyferki jak w maple story logowanie a jak cię zhakują no trudno nie muszą wszystkiego zdobyć hasło na depo jak w Runescape :>
klucze do domków żeby otworzyć drzwi trzymasz taki w depo i kolo ma zonka :):> na pewno by to trochę poprawiło w tej grze :) aby jeszcze bardziej wkurrrrrr...:> zdenerwować hakerów wprowadzić coś takiego jak zamrożenie np. występujące tylko w depo możesz wpisać odpowiedni kod i twoja postać jest zamrożona i nie może się ruszać i żeby ją uwolnić wpisujesz ten kod co np. dajmy kupiłeś:> mogę się założyć że o przynajmniej 40% hacking by spadł :>

wiadomo można wprowadzić coś innego niż te kody :> dałem tylko taką propozycję:>

Albertus
06-03-2009, 22:47
tam ktos napisal z tym czytnikiem lini papilarnych , szczerze powiedziawszy gramw tibie od 5 klasy podstawowki (obecnie 1 klasa zawodowki) i nigdy mnie nikt nie hackna , jestem bardzo uwazny i mysle co robie. ale jak by takie cos bylo w sprzedarzy i dzialalo pod tibie to bym se takie cos kupil za kazda cene nawet stara bym sprzedal zeby taki czytnik miec i zeby nikt mnie nie hackna ;p pewnosci nigdy za wiele

StagG
06-03-2009, 22:56
@up

huh?

to tak nisko swoją mamusię wyceniasz? xDD

@x up

co do pin'u do depo to nie jest w cale taki zły pomysł :)

A z kluczem do domku.. nie bardzo, bo zawsze w drodze do domku może ktoś cię dopaść, i klucz bye, bye ;* xD

Vil
07-03-2009, 00:30
gówno prawda, to, że mają dynamiczne IP nie znaczy, że nie da się tego wprowadzić. Słyszałeś a czymś takim jak adres MAC karty sieciowej?...

Adres MAC jest widziany na poziomie interfejsu sieciowego, aplikacje rozpoznaja go tak samo, jak napis ktory wykonasz czarnym markerem na obudowie monitora, czyli wogole. Nie sadzisz, ze gdyby tak oczywiste rozwiazanie dzialalo, byloby juz na duza skale wykorzystywane ?

Nie wspominajac juz o takim istotnym szczegole, ze przy obecnej architekturze sieci WAN twoj MAC wcale nie musi docierac do serwerow. Polecam poczytanie o ramkach, domenach rozgloszeniowych i komunikacji w warstwie 2 OSI.

Na marginesie, pesel tez masz unikalny, co z tego skoro nie da sie go w zaden jawny sposob wykorzystac do uwierzytelniania.

można utrudnić hakowanie prostym sposobem wprowadzić hasło gdy zalogujesz się na postać wyskakuje tobie okienko gdzie wpisujesz coś lub lepiej klikasz myszka w cyferki jak w maple story logowanie a jak cię zhakują no trudno nie muszą wszystkiego zdobyć hasło na depo jak w Runescape :>

klawiatura ekranowa - taki sam skutek jak klawiatura konwencjonalna.
pin do depo - ktos przechwyci twoje haslo - niby czemu nie przechwyci pinu ?

Ludzie myslcie troche zanim napiszecie czterdziesty raz to samo.

Marchewki
07-03-2009, 07:19
hehe to jak nic nie działa na hakerów a w innych grach jak Metin, Mu online, Silkroad itp coś nie słyszałem żeby hakowali tak samo jak w tibi to proponuje usunąć grę i z głowy hehe po co grać jak nie masz pewności że to co zdobyłeś nie stracisz w któryś dzień hehe

Smoczek8228
08-03-2009, 22:10
21:49 Shiru The Asasino [10]: http://rapidshare.com/files/204786471/Nebula_war***** <<--- Nebula war (Tu Cie Mam VS Victum Omnis) Yesterday Battle Movie.

No i ?
Właśnie przez takie coś jest większość hacków, a GM'a na Nebuli nie było od....
ho ... ho ...

Rybzor
09-03-2009, 01:56
Sposób na niehakowanie? Niektórzy to mają na prawdę "bogaty" zasób słów.

pawlik110
10-03-2009, 13:59
co zrobic kiedy nie moge wlaczyc postaci nie pasuje ani haslo ani n.m pomcy so zrobic

StagG
11-03-2009, 21:13
co zrobic kiedy nie moge wlaczyc postaci nie pasuje ani haslo ani n.m pomcy so zrobic

o.O

kliknij create account i zacznij od nowa ;)

aaa i odinstaluj awasta

Sr@x
11-03-2009, 21:51
hehe to jak nic nie działa na hakerów a w innych grach jak Metin, Mu online, Silkroad itp coś nie słyszałem żeby hakowali tak samo jak w tibi to proponuje usunąć grę i z głowy hehe po co grać jak nie masz pewności że to co zdobyłeś nie stracisz w któryś dzień hehe
Ty nasz śmieszku HEHE

Jak to niby działa ? ;o (Token-World of Warcraft)
a no działa bardzo prosto, kupujesz sobie takiego o to tokena
http://eu.blizzard.com/wwi08/_images/photos/wwi08_034.jpg i z tyłu wpisany jest serial do urządzenia który wpisujesz na stronie WOWa w swoim acc
token ma wbudowany mechanizm który generuje ciąg cyfr (nie wiem czy się powtarzają, wiem że się generują :P)
po zalogowaniu się do wowa wpisujesz acc name, password a następnie w okienku wpisujesz wygenerowany numer dzięki czemu masz 100% szans że nikt inny oprócz posiadacza tokena nie wejdzie na konto

działa to tak samo jak plastikowe karty ze zdrapką do przelewów internetowych ale posiadasz to dłużej :D