Pokaż pełną wersje : Co to jest Tibia OTS?
Hipopotamica
20-02-2009, 18:56
No więc: możliwe, że uznacie mnie za newbie, ale nie wiem jaka jest różnica pomiędzy Tibią OTS a Tibią RL. W ogóle nie wiem co to są te poszczególne Tibie. :confused: Bardzo proszę o wyczerpujące i ZROZUMIAŁE informacje, bo na innych forach nie mogę nic znaleźć... ;)
Tibia RL - Oficjalne serwery tibijskie stworzone przez CipSoft
Tibia OTS - Tibijskie serwery nieoficjalne tworzone przez fanow gry i w swietle prawa sa one nielegalne. Zwykle latwiej sie tam gra (exp x100, lepsze itemki wypadaja itd.)
sueroski
20-02-2009, 19:08
no i powiem że żadnym osiągnięciem na ots jest np. 1000000 lvl :| w ots nie warto grać... chyba że jesteś hosterem to wtedy możesz zaszpanować przed kumplami że możesz wszystko zrobić xd
@edit
Dodam jeszcze, że najczęściej (nie zawsze) jak grasz na czyimś OTSie to GMi wariują. W ogóle najczęściej GMami są koledzy hostera z reala... którzy nie umieją po prostu zajmować się rolą GMa i banują cię za np. outfit w kolorach które mu się nie podobają.
Ja czytałem na jednej stronie że na OTS ukarali jednego ziomka za zabicie 4 Orc Leader i 1 Beholdera.
Dostał bana na dwa tygodnie:o
Nie podali jaki to świat ale chyba świat dla samobójców:evul:
Ancient.Oblivion
20-02-2009, 19:15
Rl Tibia = Real = Global = czyli ta prawdziwa :)
Ots = Open Tibia Server
Lechista
20-02-2009, 19:29
no i powiem że żadnym osiągnięciem na ots jest np. 1000000 lvl :| w ots nie warto grać... chyba że jesteś hosterem to wtedy możesz zaszpanować przed kumplami że możesz wszystko zrobić xd
@edit
Dodam jeszcze, że najczęściej (nie zawsze) jak grasz na czyimś OTSie to GMi wariują. W ogóle najczęściej GMami są koledzy hostera z reala... którzy nie umieją po prostu zajmować się rolą GMa i banują cię za np. outfit w kolorach które mu się nie podobają.
Czemu nie warto grać? Niektóre OTS są dużo bardziej ciekawsze niż Tibia. Grałem kiedyś na takim jednym fajnym na którym knightem żeby wbić 100lvl trzeba było dużo czasu poświęcać na expienie (mniej więcej tydzień grania) A jak ci wypadło Mpa z demona to byłeś zajebiście podniecony xD
Hipopotamica
20-02-2009, 19:34
Baaardzo dziekuję :)
darkfurby
20-02-2009, 21:01
No na OTsach można fajnie pograć. Nie tak jak w Rl tibia, że tyle czasu trzeba poswiecic na jakiś lvl tylko sobie grasz tydzien i możesz sobie pochodzic z ludzmi na hunty itp. :)
roznica miedzy OTSami a regularna tibia jest mniej wiecej taka jak miedzy Windowsem a Linuxem - w pierwszym przypadku do reki dostajesz gotowy produkt, ze wsparciem technicznym, co do ktorego wiadomo czego sie spodziewac. W drugim - elastyczne srodowisko z ktorym dobry developer moze zrobic naprawde niezle rzeczy, a slaby developer niestrawna sieczke, ktora po 2 miesiacach spluka w klozecie bo mu sie znudzi zabawa.
Nie mowiac juz o takim niuansie jak pelna konfigurowalnosc gry mozliwa tylko przy pelnym dostepie do jezyka - co moze graczom dac np nowe czary, potwory, przedmioty, albo ulatwic zaprowadzenie balansu profesji, z czym Cipsoft boryka sie juz pare lat.
roznica miedzy OTSami a regularna tibia jest mniej wiecej taka jak miedzy Windowsem a Linuxem - w pierwszym przypadku do reki dostajesz gotowy produkt, ze wsparciem technicznym, co do ktorego wiadomo czego sie spodziewac. W drugim - elastyczne srodowisko z ktorym dobry developer moze zrobic naprawde niezle rzeczy, a slaby developer niestrawna sieczke
ehh no muszę na to odpisać xd
W 2-gim przypadku też dostajesz gotowy produkt, tylko że na licencji gnu/gpl, z nie raz xxx razy lepszą pomocą techniczną niż od microchłamu ;< (fora)... (nie zapominaj, że win XP tuż po instalacji bez sterowników chociażby do grafiki/usb itd. niewiele zdziała, i za każdym razem trzeba poświęcić troszqę czasu na installacje driverów x.x )
A jeśli ogarniasz linuxa to wiesz czego możesz się po nim spodziewać (0 crashy, blue/green/red/dark i innych screenów z błędami itp), nie tak jak po windzie...
Chyba wybrałeś złe porównanie :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.