Pokaż pełną wersje : Windows XP - Instalacja
Iż coraz więcej gier i programów wychodzi na XP (a nie na super 98 SE !!!! X( )postanowiłem se zainstalować Win XP (50% gier które teraz mam to tylko na XP chodzą X( ) . Dobra, niby wszystko wporzo ... instaluje sie zamieniając teraźniejszy system na XP. Wkońcu karze (czy tam każe) mi wyłączyć kompa i włączyć... daje przy wybieraniu systemu (są 2 opcje... jeszcze żaden system sie nie włączył)
-"Instalacja systemu windows XP"
-"Windows 98 Edycja Druga"
No to wybieram ten instalator... tam mi przygotowuje wszystkie pliki itp... i nagle widze niebieskie okienko i pisze
"Instalator nie może zainstalować systemu windows XP gdyż wykryto błędy (50 razy skanowałem Scand diskiem ale nic !), należy przeskanować dysk w poszukiwaniu Virusów (własnie skanuje :/ ). Następnie należy uruchomić ten instalator"
Eh... A tu macie cytat z instalacji (próby) Instalacji prosto po formacie !
"Instalator nie wykrył żadnych Dysków Twardych (HD) zainstalowanych na tym komputerze. Należy sprawdzić czy dyski są prawidłowo podłączone ..." (i takie tam)
JAk ktoś miał podobny (taki sam) problem i to naprawił niech tu napisze co i jak PLZZZZZZZZZ . A jeśli ktoś sie zna na instalacji XP i wogule XP !!!!!! (Bo ja wogule XP nie kumam :D ) to niech też napisze.
Możliwe że jest to coś opisane w necie... tyle że nieznalazłem (Pomocnik w szukaniu to byl gooooooooooooooooooooooooo(do potęgi 10000000000000)gle).
Vanhelsen
25-12-2004, 14:37
Pytanie: czy zalerzy ci na posiadaniu WIn XP i 98 SE naraz ??
obojętnie... próbowałem zainstalować na osobnym dysku XP i zamienić 98 SE na XP... gówno ! to samo... chce dodać że skanowanie anti virusem nie wykryło żadnych virusów (cud czy co ? )
Sprawc czy masz wolne miejsce na tej partycji co chcesz instalowac XP, albo sprawc czy zaden kabel sie nie odczepil w kompie
up:
C- wolne 19,2 / 20 gb
D- wolne 1,41 / 20 gb
E- wolne 15,8gb / 20 gb
F- wolne 4,91 / 9,75 gb
... chciałem zainstalować na dysku C... a jak by kabelki sie odczepiły od HD to raczej niemiał bym wstępu na dyski (instalowanie innych dupereli wewnątrz systemu ) ???
Vanhelsen
25-12-2004, 14:46
Formatnij C przez instalatora z CD win XP.
$corcerer
25-12-2004, 15:03
Jeżeli posiadasz obsługę RAID na płycie to spróbuj zainstalować niestandardowy sterownik.
Jeżeli posiadasz obsługę RAID na płycie to spróbuj zainstalować niestandardowy sterownik.
JAk byś mógł to bardziej rozpisać... bo ja w instalacjach (wogule w systemie) jestem strasznie Zielony !!!!!!! ;)
Z góry dzięki .
Obłedny Rycerz
25-12-2004, 18:31
-.- :
1.Jeżeli masz gdzieś dyskietke startową z windowsa 98 (czy tam se, wszystko jedno) , włoż ja do napędy cd-rom.Jeżeli takowej nie posiadasz zrób sobie, bądź pożycz od kolegi.
2.Restartujesz kompa
3.Wybierasz "bez obsługi cd-rom"
4.wpisujesz koemndu w nastepującej kolejności : fdisk /mbr , format c:(czy na jakim tam masz system) , t (czekasz grzecznie) , fdisk /mbr , restart
5.Następnie naciskasz przycisk odpowiedzialny za wysunięcie się tacki od "cedeka" .
6.Wkładasz płytke z XP
7.Naciskasz bylejaki przycisk dopoi widzisz napis "naciśnięcie dowolnego przycisku , spowoduje zabootowanie z cd"
8.A dalej myślę że już sobie poradzisz ;)
W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem .
-.- :
1.Jeżeli masz gdzieś dyskietke startową z windowsa 98 (czy tam se, wszystko jedno) , włoż ja do napędy cd-rom.Jeżeli takowej nie posiadasz zrób sobie, bądź pożycz od kolegi.
2.Restartujesz kompa
4.wpisujesz koemndu w nastepującej kolejności : fdisk /mbr , format c:(czy na jakim tam masz system) , t (czekasz grzecznie) , fdisk /mbr , restart
5.Następnie naciskasz przycisk odpowiedzialny za wysunięcie się tacki od "cedeka" .
6.Wkładasz płytke z XP
7.Naciskasz bylejaki przycisk dopoi widzisz napis "naciśnięcie dowolnego przycisku , spowoduje zabootowanie z cd"
8.A dalej myślę że już sobie poradzisz ;)
W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem .
Przecierz to zwyłky format..... heh....... nie działa. No i nieiwem co tera robić ;) .
-.- :
2.Restartujesz kompa
4.wpisujesz koemndu w nastepującej kolejności : fdisk /mbr , format cczy na jakim tam masz system) , t (czekasz grzecznie) , fdisk /mbr , restart
6.Wkładasz płytke z XP
8.A dalej myślę że już sobie poradzisz
W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem
LOL....dyskietke do napędu cd-rom...mocny jesteś.......ja nawet wiem czemu nie idzie mu instalacja..bo jak ma tego 98 SE..to żeby instalnąć XP musi mieć coś tam format plików.... FAT32..nie pamiętam dokładnie...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.