Pokaż pełną wersje : Wędkarstwo - Ogólnie
KACpero_1994
21-03-2009, 22:42
Czołem.
Jakoż na forum cisza wieczysta, chciałem porozmawiać o wędkarstwie. Może to mało popularny sport, ale mam nadzieję, że na forum są osoby praktykujące go. Jakich metod i sprzętu używacie, gdzie łowicie, jak długo to robicie, jakie największe sztuki - wypowiedzcie się!
Osobiście używam sprzętu firmy Jaxon :D
Bo ci co zazwyczaj pisza teraz piją. A ja wlasnie ide pic/spac to zalezy ile wypije.
Co do tematu. Biore wedke, nakladam robala, zarzucam i czekam. Albo cos zlowie albo nie. O czym tu gadac ?
Janekbialymurzyn
21-03-2009, 22:56
Ja lubie wędkowac ale nie tak że wypływam w morze czy coś ale na kanale se łapie xD Największa sztuka to na mazurach okoń - ~55cm kozacki byl.
Serious Sam
21-03-2009, 22:57
Bo ci co zazwyczaj pisza teraz piją. A ja wlasnie ide pic/spac to zalezy ile wypije.
Co do tematu. Biore wedke, nakladam robala, zarzucam i czekam. Albo cos zlowie albo nie. O czym tu gadac ?
Twierdzenie, że 'ci co zazwyczaj piszą, teraz piją' jest przesadą : P
@Topic
Zdarzało mi się kilka razy pójść na ryby, oczywiście bez karty itp. Teraz jakoś tego nie robię, chociaż na rybach byłem miesiąc temu z ojcem
Jak byłem mały to jeździłem co tydzień-dwa z ojcem na ryby :P potem jakoś wyrosłem, ale ogólnie całkiem fajnie jest sobie czasem pojechać z dala od tych wszytkich spalin, pogrilować i złapać brata :P
Quezacoatl
21-03-2009, 23:19
Jak byłem mały to jeździłem co tydzień-dwa z ojcem na ryby potem jakoś wyrosłem, ale ogólnie całkiem fajnie jest sobie czasem pojechać z dala od tych wszytkich spalin, pogrilować i złapać brata
To ty jesz ryby? Kanibal!
Dr.Unknown
21-03-2009, 23:31
Ja lubie wędkowac ale nie tak że wypływam w morze czy coś ale na kanale se łapie xD Największa sztuka to na mazurach okoń - ~55cm kozacki byl.
Nie przesadzasz trochę? Okoń powyżej 40 cm to już bydle, taki na 55 cm to byłby już "Święty Graal Wędkarstwa".
Kiedyś sporo, ale nie podbijałem karty od lat, więc czasem parę razy w wakacje, zawsze San, zawsze spławik.
Jak jest cieplo to sobie lapie, ogolnie zawsze lubilem splawiki, jednak od jakiegos czasu tylko i wylacznie na grunt, taktyka - 'na podciaganie'.
Ja to z dziadkiem na jeziorze koluchy łapie takie, że to bajka. Tylko tak gdzieś w wakacje :P Spławik ofc.
a mi wypady na ryby kojarzą się z libacjami alkoholowymi :d ehh
największą rybe jaką złowiłem miała prawie 15cm! Kiedyś będąc na mazurach wbiłem na zakazany rejon, tzw z zakazem łowienia. Ogólnie chciałem w końcu złowić coś dużego. Przez godzinie złowiłem pełno okoni ale wszystkie były malutkie. Po 15 minutach przestałem bawić się z wyciąganiem haczyka z mordy ryby, tylko pod but i wyrywanie. Tak więc po godzinie musiałem uciekać z tamtych rejonów z powodu trupów, które pływały koło mnie.
Witam, łowię już od paru ładnych lat, ale legalnie dopiero od dwóch ; p.
Zwykle to spinning i na grunt, chodź ze spławikiem czasami można by się pobawić. Najbardziej lubię łapać leszcze na grunt
A tu załączam mały bonus: szczupak 10,20kg 117cm złowiony przeze mnie z łódki rok temu w wakacje na kanale obok mojego miasta (woj. warmińsko-mazurskie).hol trwał coś koło 50 minut a jaka walka ; o. Wziął na 14cm srebrną blachę. Na zdjęciu porównanie Szczupaczysko i 1,5 litrowa butelka wody
http://img21.imageshack.us/img21/6303/s6300277y.jpg (http://img21.imageshack.us/my.php?image=s6300277y.jpg)
Mój sprzęt to wędzisko spinningowe Shimano Katana, żyłka do niego Dragona, kołowrotek też Dragona
Wędzisko drugie to gruntówka Dragona
pozdro
Dr.Unknown
22-03-2009, 21:23
Po 15 minutach przestałem bawić się z wyciąganiem haczyka z mordy ryby, tylko pod but i wyrywanie. Tak więc po godzinie musiałem uciekać z tamtych rejonów z powodu trupów, które pływały koło mnie.
Kłusownictwo jestem w stanie zrozumieć, ale bycia głupim chujem nic nie usprawiedliwia.
mam z 30 metrow od domu do rzeki, ale i tak lowic podczas sezonow ochronnych tylko chodze. poza 5cm okoniem zlapac cokolwiek w normalnym okresie graniczy z cudem
@Drunk
I lol'd.
W podstawówce z trzema kumplami coś tam wędkowaliśmy, do teraz mam wędkę, ale szczytówka się złamała. Ostatnio łowiłem w wakacje na prywatnych stawach, a wcześniej chodziło się nad stawik na obrzeżach centrum (jakieś 50-60m średnicy.
@^Sidan kozacki szczupak xD
Ja rok temu złapałem na rzece Łynie(w-m) leszczyka 50 cm na 6 metrowego bata (ci co łowili tą metodą chyba wiedzą że to wyczyn xD )
Glon Elriel
24-03-2009, 21:24
To moze ja sie pochwale...
To wielkosci ryb i wagi nigdy niezwracałem uwagi bo miałem to w dupie ;p i wogole nierajcuje Mnie takie porownanie wyniki pamietam tylko z wypisywania karty(m.in lin 53 cm ,karp grubo powyzej 15kg amur ponad 30 kg etc)ja se zawsze ide wypoczać na łowisko :PPnajciekwasze zostawilem na koniec ;p
Pewnego razu postanowiłem sobie połowic w nocy a jako oswietlenie stawiam znicz miedzy wedki (grunt ofc to moje zycie) i nie lubie tych podpórek ktore piszcza bo mnie ostro w*****aja.. No wiec sobie zarzucilem cala noc nic nie bierze*przynajmniej sobie pospałem*rano patrze a koszyczek z zaneta na drugi brzegu 120m dalej ;ddddddd innym razem... odpoczywam sobie na krzeselku a tu dup ciul jak nie jebło zacinam chwile walcze patrze a tu mi wedke za mnie wyrywa 300m zyłki mi kaczka wytargała i musiałem odciąć;p bywało tak że mi bombke rozdupczało na pół o wędke ale nigdy niedociekłem co to było
łowie tylko w jeziorach..nielubie chwytac w rzece bo te ciagi prad etc za duzo roboty przy tym ;p
Nic.. pogoda się poprawiła więc jade na ryby =P !
Ja łowię w Dunajcu , na spinning i na przepływankę , tam już teraz mniej ryb ale klenie i szczupaki nadal są :D. Mój rekord klenia to 51cm , miałem srebrny medal za niego ;]
semilunaris
09-04-2009, 10:12
Nic.. pogoda się poprawiła więc jade na ryby =P !U mnie się zepsuła i nici z dzisiejszego wypadu :<
Gierubesoen
09-04-2009, 11:29
sport
rotfl.
Kiedyś ojciec próbował mnie w to wkręcić, ale gdy wyciągałem z wody jakąś rybę, potknąłem się i wpadłem do wody, ryba 1:0 ja, więcej już nie próbowałem. Wolę jeść niż łowić.
Panowie wiecie ile kosztuje mandat za wędkowanie bez uprawnień ? :D
Następna sprawa, na jaki haczyk łowić nie za duże rybki ale nie miniaturki konkretnie chodzi mi o karasie,płotki,małe karpie.
Dzięki chłopaki :D
Panowie wiecie ile kosztuje mandat za wędkowanie bez uprawnień ? :D
Następna sprawa, na jaki haczyk łowić nie za duże rybki ale nie miniaturki konkretnie chodzi mi o karasie,płotki,małe karpie.
Dzięki chłopaki :D
O Ile mnie wiadomo to 50zł
A Haczyk 10tka?
Glon Elriel
10-04-2009, 20:33
10-16(na 16 tez da rade wymiarowego karpia wyciagnac. starczy w rownym tempie powoli pompowac)
a zylke mysle ze 14-18 jak duzo mulu to mozna sie nawet pokusic o 20 :>
Albertus
11-04-2009, 09:14
ja łowie od niedawna , najpierw na spławik a ostatnio na spinning . o spławiku nie będę wspominał bo łowiłem mniejsze rybki a na spinning złapałem narazie 2 szczupce
48 cm i 67 cm , zdiec niestety nie posiadam :/
rotfl.
Wędkarstwo = sport , inteligencie -.-
CichyRumak
13-04-2009, 22:20
Czee :>
bylem spinningistą, teraz przerzuciłem się na spławiki, czasem grunt. W tej chwili poluje na karasie :). Od maja wyruszam na drapieżniki. A Wy jakie macie plany? Pozdrawiam
bartek10
13-04-2009, 22:36
Pan który się pytał o mandacik.
Najlepiej łaż na rzekę bez karty i niech cię złapią ;P
A seryjnie to wpisz sobie w google.pl "PZW-Podlasie(lub jakieś inne województwo) tam powinno być wszystko wyjaśnione.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.