Pokaż pełną wersje : Reggae
Jeśli jest temat o rapie, to czemu ma nie byc o reggae? : D
Właśnie przesłuchuje sobie płytke Juniora Stressa. Ogolnie podoba mi sie, a najlepszy jest kawałek "Sound System". Podoba mi sie, że duża częśc polskiej sceny reggae sie tam dograła : )
Dark Sven
28-03-2009, 22:51
"Kto słucha rege, ten rucha kolege"...
Był ktoś na ostatnim koncercie Vavamuffin? Jak wrażenia?: >
piternet
28-03-2009, 23:11
Reggae nawet fajna, chociaz ja potrafię tylko Vavamuffin słuchac (Jah jest Prezydentem rox xD), jakoś inne zespoły do bani!!!
Był ktoś na ostatnim koncercie Vavamuffin? Jak wrażenia?: >
Nie wiem jak u was, u nas Vavamuffin gra średnio co 3-4 miesiące, wydarzenie kulturalne to to nie jest.
Swoją drogą, reggae jest (dla mnie) nudne, monotonne i męczące.
Wwa: p Nie jest to wydarzenie kulturowe, nie twierdze, ze jest. Pytam sie po prostu bo niedawno był. Imo jakoś tak.. krótko. Chociaż support na pewno lepszy nic Horseman..
Serious Sam
29-03-2009, 00:47
Podzielam zdanie tej wielkiej macki. Regge jest dla mnie monotonne.
Można powiedzieć, że reggae polega niejako na monotonii. Przy reggae masz poczuć wolność, słońce, radość, odprężyć się, nie zastanawiać nad niczym. W większości wypadków jest to bardzo prosta muzyka, ale nie mówcie proszę, że nudna! Mówcie, że jest cudownie nudna ;)
Skoro to jest temat o reggae to chętnie coś polecę (wszystko po polsku, bo wolę polskich wykonawców). Polecam wykonawców: Dubska, Pajujo, Daab(ich utwory pewnie znacie, chociaż nawet nie wiecie- to jest klasyka).
Żeby nie być gołosłownym:
bardzo wesołe, polskie reggae:
http://www.wrzuta.pl/audio/apSbltgloN/pajujo_-_reggae_is_my_life
raj- mój ulubiony utwór zespołu Dubska:
http://boroowa112.wrzuta.pl/audio/50HBENUF9F/dubska_-_raj
i klasyka, zwróćcie uwagę na przepiękny tekst:
http://eduardd74.wrzuta.pl/audio/fMg3fyEYI7/daab_-_ogrodu_serce
Reggae to wraz z HH najlepszy gatunek muzyki :d
NDK dobrzy Jamala lubie, chociaż ta płytka to już troche abrdziej pod hh idzie. Daab oczywiście <3.
Indios Bravos to po prostu kosmos, nie wiem czy słuchaliście, teraz wyszła nowa płyta, polecam.
Dokładnie ! Reggae<3
Co do Juniora jak po 6 latach pierwsza płyta jak dla mnie bomba!
L.S.M, Jego Ego i Sound System kawałki na wysokim poziomie =P
Na Vavamuffin miałem jechać ale nie wypaliło :/
Co do Ndk czekam na tą nowa płyte ciekawe kiedy wyjdzie wkońcu na OL mówili że już w krótce a był to Listopad >.>
Bless
a jak juz mamy cos uznawac za reggae to musimy wiedziec co to jest, a nie nowa plyta East West Rockers wydana przez PROSTO jest uznawana przez "specjalistow" (tych podobnych z onetu czy wp) za 'najleprzom plytem rege'...
ja sam slucham b. czesto reggae, tj. w szczegolnosci Vavamuffin, D. Marley, Gentleman, czasem jakies starsze kawalki, bo to, co teraz powstaje typu Jamala mi sie totalnie nie podoba _/
co do tych, co mowia ze jest monotonne - nie kazdy zespol taki jak Vavamuffin posiada kawalki typowe dla reggae, tylko inne odmiany, takie jak tam Bless czy Smoking, tylko jakis riddim czy cos w tym stylu ^^
Gentlemana uwielbiam ( :! byłem w Wro na nim!
Co do Ewr to pierwsza płyte nawet lubie ale druga to dno.
Piotrek Marycha
29-03-2009, 12:18
Nie wiem jak u was, u nas Vavamuffin gra średnio co 3-4 miesiące, wydarzenie kulturalne to to nie jest.
jak każdy inny koncert polskiego wykonawcy...
--Cienius--
29-03-2009, 12:29
Ten rodzaj muzyki ma swoj styl ale mi sie znudzil po jakims czasie :P
ja sam slucham b. czesto reggae, tj. w szczegolnosci Vavamuffin, D. Marley, Gentleman, czasem jakies starsze kawalki, bo to, co teraz powstaje typu Jamala mi sie totalnie nie podoba _/
Bo w sumie ciężko to nazwać reggae: P To jest jakiś reggaeton czy jakaś inna hybryda. Niemniej parę kawałków ma dobrych i pozytywnych:)
czemu nikt sie nie wypowiada nt. Bob One?
jego "Jeden" to calkiem kozacka plyta :D
Mi się tam nowa płyta EWR podoba, ale to pewnie dlatego, że nie jestem żadnym znawcą reggae a słucham głownie rapu.
jak każdy inny koncert polskiego wykonawcy...
Nie. Odkąd słucham Vesanii koncertu jeszcze nie grali, a wielka szkoda, bo chciałbym ich zobaczyć live. I jak już zrobią trasę, to takiej wsi jak Opole raczej nie odwiedzą. Ot, wykonawca większego formatu.
A Ktoś zna Jafia Namuel ? według mnie jeden z najlepszych polskich zespołów grających Reggae!.
a jak juz mamy cos uznawac za reggae to musimy wiedziec co to jest, a nie nowa plyta East West Rockers wydana przez PROSTO jest uznawana przez "specjalistow" (tych podobnych z onetu czy wp) za 'najleprzom plytem rege'...
co do tych, co mowia ze jest monotonne - nie kazdy zespol taki jak Vavamuffin posiada kawalki typowe dla reggae, tylko inne odmiany, takie jak tam Bless czy Smoking, tylko jakis riddim czy cos w tym stylu ^^
EWR to nie jest reggae, to jest komercja skierowana do 14-letnich panienek z gimnazjów. Taka przykra prawda.
Pare mych ulubionych nut ;):
Jedna z najlepszych piosenek Gentleman'a, z najnowszej płyty:
http://meru.wrzuta.pl/audio/T7RorA9vEU/gentleman_-_serenity
Klasyk:
http://inka111.wrzuta.pl/audio/tJsmW6l0WC/izrael_-_plonie_babilon
Kolejny polski, niekomercyjny zespół reggae:
http://leon19833.wrzuta.pl/audio/kUQU7MTl9L/06-habakuk-sila_serca__feat._mewa_-b3pl
I najlepsza piosenka Gentleman'a, Superior:
http://nrb2005.wrzuta.pl/audio/9hwyqSoBeH/gentleman_-_superior
Bo w sumie ciężko to nazwać reggae: P To jest jakiś reggaeton czy jakaś inna hybryda. Niemniej parę kawałków ma dobrych i pozytywnych:)
To Ty chyba prawdziwego reggaeton'u nie słyszałeś. ;)
A Ktoś zna Jafia Namuel ? według mnie jeden z najlepszych polskich zespołów grających Reggae!.
Dawać mi tu Rastasize!
Od października czekam i czekam...
To jest jakiś reggaeton czy jakaś inna hybryda.
...........................
Dawać mi tu Rastasize!
Od października czekam i czekam...
PŁyta ma wyjść na wiosne 2009 więc można się jej spodziewać =)
Będzie czego słuchać!
http://www.wrzuta.pl/audio/6YCTsuqXvk/ <3
EWR to nie jest reggae, to jest komercja skierowana do 14-letnich panienek z gimnazjów. Taka przykra prawda.
E tam, nie jest aż tak źle... Chociaż jak dla mnie to płyta dużo gorsza niż pierwsza.
Ziggy Marley - Beach in Hawaii (http://ratman.wrzuta.pl/audio/2bzA2vjTv6/ziggy_marley_-_beach_in_hawaii)
Ziggy Marley - Love Is My Religion (http://agniesialoox.wrzuta.pl/audio/zlhxUCinfx/ziggy_marley_-_love_is_my_religion)
Junior Stress - Nie po to by łapac słońce (http://yakuna.wrzuta.pl/audio/eHINi2QaGe/junior_stress_-_nie_po_to_by_lapac_slonce)
TaLLib - Tak jak bym tego chciał (feat. Junior Stress) (http://www.wrzuta.pl/audio/d0W9uqJW5Y/04_-_tak_jak_bym_tego_chcial_feat_junior_stress)
Damian Marley - Khaki Suit (feat. Bounty Killer and Eek-A-Mouse) (http://tann.wrzuta.pl/audio/pFPoci4M34/damian_marley_-_khaki_suit)
100% signed!
Dubska - Johny
Konopians - Słoneczko
Vava <3
A ja wole reggae w stylu B.Marleya niż D.Marleya.
Emcess ! Beach in Hawaii wprost uwielbiam .. =)
neopostman
30-03-2009, 15:55
Ktoś wybiera się na Reggaeland do Płocka 10 lipca =P?
Na Reggaeland się nie wybieram =/ koliduje to z moimi planami a szkoda bo fajni artyści będą ale za to napewno nie opuszczę Reggae na Piaskach w Ostrowie ( :
A na zachęte
http://karat.wrzuta.pl/audio/iEcjyJAUwk/bakshish_-_daj_mi_sile ! super pozytywny kawałek : )
Milan ognia
31-03-2009, 18:02
Reggae nad Wartą. \o/
Sam bardziej czuję ska. Jest żywsze, bardziej do skakania.
o Samej muzyce mam zdanie neutralne. Czasem wnerwia czasem można posłuchac.
Jednak ciekawi mnie to, że ta muzyka jest dosyc "wiekowa" a dopiero od jakichś bo ja wiem 4 lat na ulicach można zobaczyc wysyp "rastamanów" z dredami i ubraniach w czterech kolorach. "Prawdziwym" fanom Reggae życzę aby moda na ten gatunek przeminęła jak najszybciej;).
kawałek Vavamuffin -jah jest prezydentem bardzo dobry;)
aaa i nic nie w*****a jak Che Ge ~~ na bongu.
Jednak ciekawi mnie to, że ta muzyka jest dosyc "wiekowa" a dopiero od jakichś bo ja wiem 4 lat na ulicach można zobaczyc wysyp "rastamanów" z dredami i ubraniach w czterech kolorach.
chyba 3 kolory, zolty, czerwony i zielony, plz?...
i z Juniora Stressa jest fajna jeszcze "Milosc Jedna" i "Kroki" : p
semilunaris
01-04-2009, 15:18
Uważam reggae za najgorszą pod względem przekazu muzykę. Monotonia tematu: Jah/pokój/zioło. Dobra maszynka do robienia hajsu na 15-18 letnich bachorach (:.
Uważam reggae za najgorszą pod względem przekazu muzykę. Monotonia tematu: Jah/pokój/zioło. Dobra maszynka do robienia hajsu na 15-18 letnich bachorach (:.
Peja i jego ziomki są lepsze co? :|
o Samej muzyce mam zdanie neutralne. Czasem wnerwia czasem można posłuchac.
Jednak ciekawi mnie to, że ta muzyka jest dosyc "wiekowa" a dopiero od jakichś bo ja wiem 4 lat na ulicach można zobaczyc wysyp "rastamanów" z dredami i ubraniach w czterech kolorach. "Prawdziwym" fanom Reggae życzę aby moda na ten gatunek przeminęła jak najszybciej;).
Od 4 lat? Hum, ja to jak miałem 4 lata to się zastanawiałem jak zrobić taką fryzurę jaką są dready, i już wtedy widziałem na ulicach.
Bullshit. Najlepszym przykładem niszczącym Twoją tezę jest zespół Natural Dread Killaz.
No, piski i trzaski w techno/pochodnych mają przekaz w chuj, nie?
Wrzeszczące metale "AVE SAAATANNNNN" też, no fakt...
BialyOleander
01-04-2009, 16:50
No metal ma przekaz jak się nie znasz to się nie czepiaj metalu ok?
PS. Dzięki za tego warna którego dostane kocham was ;*
Ave!
Jeżeli tak na prawdę uważasz, to powinieneś się mocno zastanowić nad sobą, poważnie.
chyba 3 kolory, zolty, czerwony i zielony, plz?...
i z Juniora Stressa jest fajna jeszcze "Milosc Jedna" i "Kroki" : p
Zielony-zółty-czerwony.
#topic
Według mnie reggae to najlepszy z gatunków muzyki. Ale ponadto jest to coś więcej, niż "tylko" muzyka. :) Osobiście polecam wszystkich Marley'ów oraz Albarosie, Capleton.
Z polskich to Junior Stress, NDK, Ras Luta (starsze piosenki), EWR (starsze piosenki).
Btw. ta nowa płyta EWR jest okropna. Czysta komercja. Oni próbują chyba stworzyć jakiś nowy gatunek muzyczny, czy coś-Gangstafari.
Pozdrawiam,
Regoor.
semilunaris
01-04-2009, 17:31
Peja i jego ziomki są lepsze co? :|Zapisujesz swoje teksty? Wiesz, ten był świetny. Taki śmieszny, rozśmieszył mnie. Dziękuję, że ubarwiasz moje szare i monotonne życie.
Polski rap jest słabej kondycji, to raz. Dwa, nie słucham takiej muzyki. Także nie trafiłeś, nie odpowiem w typowy dla Ciebie ,,zaczepkowy" sposób. Luz.
@Gonzo: Postaram się więc wydać obiektywniejszą opinię. Ściągnę album (teraz mi dowalcie, że korzystam z rapida :)) i powiem, co o tym myślę. Atoli właśnie na chybił trafił odczytałem 3 teksty, jeden o Jahu, jeden o zajebistej imprezie, ostatni zaś, nawet mądry, o więzach i prawdziwych wartościach. Przez wzgląd na ostatni przesłucham wszystkie utwory.
@Tharion:
Jeżeli słyszysz techno/trzaski w techno to gratuluję debilizmu. Wrzeszczące metale, jak słusznie określiłeś krzyczą "Ave satan" tylko wtedy, kiedy wykonują gatunek muzyki nazywanej black metalem. Nie mów, to co wiesz, ale wiedz, co mówisz. A z tego co widzę nie wiesz nic. Przecież zawsze łatwiej obejrzeć na YT Behemotha w wersji alternatywnej i mówić o metalu/rocku jako ogóle.
@Regoor:
Tak, naprawdę tak uważam. Byłem na kilku festiwalach/koncertach poświęconej muzyce reggae (także nie siedzę w domu oglądając 1 teledysk i nie uważam się za nie wiadomo kogo). Nastrój, jaki tam panuje mi zupełnie nie odpowiada. Ten pseudo-paradygmatyzm, ta czystość i 'peace' co 2 kroki potrafią ogłupić. W gruncie rzeczy większość, która 'pisuje' co 2 kroki nie myśli ,,szanuję wszystkich", ale ,,chcę by mnie szanowano".
Idea muzyki mija się z celem. Znów dochodzę do wniosku, że jedyny rodzaj muzyki, jaki polakom wychodził to muzyka klasyczna. W sferze twórczości nieraz nie nadążamy za wschodem/zachodem/południem, ani północą. Większość tutaj sprowadza się do klepania hajsu. Takie Hemp Gru - pamięta ktoś? Początkowo: 'elo bracia, jedność elo', by potem przejść do jebania policji i zachęcaniu na paleniu zioła ;_;. Chciałbym zmienić to zdanie, naprawdę.
Gentelmans,
flame allowed. Teraz macie kozła ofiarnego, możecie jechać do woli.
Milan ognia
01-04-2009, 17:47
Co do koncertów - wiadomo, są tacy co to czują pełną gębą. Ale niektórzy przychodzą z ciekawości, jeszcze inni poskakać.
A z utworów 'nawiązujących' (mniej lub bardziej) do reggae to chyba Analogsi - Błękitne Hełmy, Vespa - Robotnicze Reggae.
No i piosenka Baranków Bożych (nie da się ukryć, zespołu głównie słuchanego przez skinów), która nijak ma się do przeszłości (skinów, nie rasta).
Żeby zaraz nie było flame - nie żebym się zgadzał, ale daję by pokazać co niektórzy o was sądzą, ot tak.
Baranki Boże - Rasta (pederasta)
Czego chce ta banda idiotów?
Czarnego boga nie ma nad wami
Po co wam skotłowane łby?
My zrobimy porządek z wami
Ja nie mogę dłużej tego słuchać
Bezsensowne te same dźwięki
Co to jest rastafarai?
I gdzie leży jego kraj?
Czarnemu bogu mówię precz
We mnie nie ma miejsca dla Ciebie
Prawdziwą wiarą siła jest
Ona nas nigdy nie zawiedzie (x2)
Twierdzisz że jesteś rastamanem
I pragniesz klęski babilonu
Lecz babilonem jestem ja i ty
Nigdy nie będzie armagedonu
Musisz udawać że wierzysz w Jah
Przecież on wcale Ciebie nie chce
Czarne małpy wynosi ponad wszystko
A Ciebie waży sobie lekce
Czarnemu bogu mówię precz
We mnie nie ma miejsca dla Ciebie
Prawdziwą wiarą siła jest
Ona nas nigdy nie zawiedzie (x2)
Gentelmans,
flame allowed. Teraz macie kozła ofiarnego, możecie jechać do woli.
Skoro flame allowed - gentleMEN, bucu =P
Reggae pewnie nie tylko o dża, merydżejn i pisie jest, ale to nie zmienia faktu, że jest monotonną muzyką (i w znacznym stopniu monotematyczną). I parę reggae'owych piosenek w życiu przesłuchałem (w sensie - ekspert w tej dziedzinie ze mnie żaden, ale coś-niecoś wiem).
piramjida
01-04-2009, 21:24
@Tharion:
Jeżeli słyszysz techno/trzaski w techno to gratuluję debilizmu. Wrzeszczące metale, jak słusznie określiłeś krzyczą "Ave satan" tylko wtedy, kiedy wykonują gatunek muzyki nazywanej black metalem. Nie mów, to co wiesz, ale wiedz, co mówisz. A z tego co widzę nie wiesz nic. Przecież zawsze łatwiej obejrzeć na YT Behemotha w wersji alternatywnej i mówić o metalu/rocku jako ogóle.
Dokonujesz takiego samego uogolnienia mowiac o braku przekazu w polskim hh powolujac sie na Hemp Gru.
A ogolnie najlepiej twoj obiektywizm podsumowuje twoj cytat.
Polski rap jest słabej kondycji, to raz. Dwa, nie słucham takiej muzyki.
semilunaris
01-04-2009, 22:03
Skoro flame allowed - gentleMEN, bucu =PO shit :P
@piramjida:
To, że teraz nie słucham nie oznacza, że nie słuchałem w ogóle. Słuchałem, generalnie mamy 2 dobrych raperów na x. Psychodela rap, rap i obecny komercja-rap nie są mi obce, naprawdę.
Mając w głowie to, co bolało chłopaków sprzed 10 lat i słuchając obecnych to na śmiech bierze, naprawdę.
#topic
Według mnie reggae to najlepszy z gatunków muzyki. Ale ponadto jest to coś więcej, niż "tylko" muzyka. :) Osobiście polecam wszystkich Marley'ów oraz Albarosie, Capleton.
jesli bylbys takim znawca, wiedzialbys ze pisze sie AlbOrosie, ale i tak dobrej muzyki sluchasz : D
dobra, tematy o rapie - do polski hip-hop.
@co do flejma
fajnie, reggae nie ma przekazu... a metal ma? darcie mordy i mowienie ze boga nie ma tez nie pokazuje zbytniego przekazu.. sry ale tak to odbieram, nikt nie zmieni mojego zdania o metalu : P
Snopeczek
01-04-2009, 22:33
maksymalnie pusta wypowiedź, zamknięty punkt widzenia.
fajnie, reggae nie ma przekazu... a metal ma? darcie mordy i mowienie ze boga nie ma tez nie pokazuje zbytniego przekazu.. sry ale tak to odbieram, nikt nie zmieni mojego zdania o metalu : P
Zdziwiłbyś się. Poza tym, metal nawet bezprzekazowy najczęściej technicznie jest dużo bardziej zaawansowany i różnorodny niż reggae, gdzie gitarzysta się dobrze nudzi (plum, plum - przesunięcie palca - plum plum - repeat x100) ; )
Oczywiście samego metalu też nie da się słuchać.
maksymalnie pusta wypowiedź, zamknięty punkt widzenia.
Dr. Snopeczek i Dr. Gonzo polecają tanią wódkę - otwiera punkty widzenia, i stwarza nowe drogi w życiu. :P
Mając w głowie to, co bolało chłopaków sprzed 10 lat i słuchając obecnych to na śmiech bierze, naprawdę.
Generalnie to żaden znawca ze mnie, ale oprócz Grammatik'a nic do mnie nie trafia z HH, nawet i starego.
@semilunaris
uwierz mi - nie znasz się na rapie.
to co tu wypisujesz jest po prostu śmieszne.
żeby nie było offtopu, to dodam, że przesłuchałem płytkę Juniora. 'Kroki' i 'nie po to, by łapać słońce' zajebiście mi się wkręciły ;d
@down
pisząc to udowodniłeś, że mam racje.
nie mam zamiaru się tu rozpisywać bo nie obchodzi mnie twoja opinia na temat rapu, nie ważne jak błędna ona jest. Zresztą i tak pewnie byś ślepo trzymał się swoich racji.
semilunaris
01-04-2009, 23:21
@semilunaris
uwierz mi - nie znasz się na rapie.
to co tu wypisujesz jest po prostu śmieszne.
Na polskim rapie nie można się znać, bo byłby to mezalians dla duszy.
Napiszę coś, po czym może uzyskam elo wypaśny rispekt z Twojej strony:
Lubię rap o dupach. O tym, że są łatwe i powinny tylko ssać. Ssać i gotować*. I o tym, jak zarobić hajs żyjąc z zasiłku (pomijając to, że nie robi się nic, tylko siedzi na dupie i pali blanty za ,,kieszonkowe" od matki). Kurde, hwdp.
//Dobra, tak na poważnie//. Nie znać to ja się nie mogę na informatyce, matematyce rozszerzonej czy muzyce trance. Ale jak sam widzisz na takie tematy się nie wypowiadam, co najwyżej mogę poczytać z zainteresowaniem. Śmieszne natomiast jest to, że próbujesz ocenić moją wiedzę na temat muzyki wnioskując o niej z dwóch postów.
Rapu słuchałem ~12 lat temu, sąsiad teraz jest jakimś II ligowym producentem, ale żyje z tego. Na początku był rap amerykański, 'tylko to było'. Później zaś polski. Jestem ciekaw, czy pamiętasz bity składające się z 4 dźwięków i same rymy męskie w tekstach. Pewnie nie. Problem przedstawiany miał jeszcze jakąś wartość tak między w/w bogiem, a prawdą. Utwory poruszały tematy niedoli, uczuć, biedy, braku perspektyw itd. Co masz teraz? Teraz masz 5% ludzi gadających do rzeczy.
Lata 00-obecnie. Skubi dubi du-ja, Nowatory, Tedesy i inne nerdy. To nazywasz rapem? Rap w Polsce obumarł. Jedyne ciekawe zjawisko z nim związane to niektóre utwory OSTRego, FISZ i po części Eldoka. Reszta z utworami z gammą słów zawierających się w zbiorze: dupa, hajs, grubo, ziom, zioło, hwdp - powinna po prostu odejść z głową zwróconą w dół. Ale takie jest moje zdanie. Fajnie też od czasu do czasu wejść na portal hip-hopowy albo myspace i posłuchać wypocin młodych ludzi. Widać, że coś tworzą i niektórzy z nich chcą się oderwać od schematu ,,PLNów".
Na polskim rapie nie można się znać, bo byłby to mezalians dla duszy.
Napiszę coś, po czym może uzyskam elo wypaśny rispekt z Twojej strony:
Lubię rap o dupach. O tym, że są łatwe i powinny tylko ssać. Ssać i gotować*. I o tym, jak zarobić hajs żyjąc z zasiłku (pomijając to, że nie robi się nic, tylko siedzi na dupie i pali blanty za ,,kieszonkowe" od matki). Kurde, hwdp.
//Dobra, tak na poważnie//. Nie znać to ja się nie mogę na informatyce, matematyce rozszerzonej czy muzyce trance. Ale jak sam widzisz na takie tematy się nie wypowiadam, co najwyżej mogę poczytać z zainteresowaniem. Śmieszne natomiast jest to, że próbujesz ocenić moją wiedzę na temat muzyki wnioskując o niej z dwóch postów.
Rapu słuchałem ~12 lat temu, sąsiad teraz jest jakimś II ligowym producentem, ale żyje z tego. Na początku był rap amerykański, 'tylko to było'. Później zaś polski. Jestem ciekaw, czy pamiętasz bity składające się z 4 dźwięków i same rymy męskie w tekstach. Pewnie nie. Problem przedstawiany miał jeszcze jakąś wartość tak między w/w bogiem, a prawdą. Utwory poruszały tematy niedoli, uczuć, biedy, braku perspektyw itd. Co masz teraz? Teraz masz 5% ludzi gadających do rzeczy.
Lata 00-obecnie. Skubi dubi du-ja, Nowatory, Tedesy i inne nerdy. To nazywasz rapem? Rap w Polsce obumarł. Jedyne ciekawe zjawisko z nim związane to niektóre utwory OSTRego, FISZ i po części Eldoka. Reszta z utworami z gammą słów zawierających się w zbiorze: dupa, hajs, grubo, ziom, zioło, hwdp - powinna po prostu odejść z głową zwróconą w dół. Ale takie jest moje zdanie. Fajnie też od czasu do czasu wejść na portal hip-hopowy albo myspace i posłuchać wypocin młodych ludzi. Widać, że coś tworzą i niektórzy z nich chcą się oderwać od schematu ,,PLNów".
Cała prawda, zgadzam się z tobą w pełni.
: | !
Reggae monotonne? : ( kill me!
Gierubesoen
03-04-2009, 19:11
Kogo masz na myśli?
Reggae? Jak dla mnie, bomba! Zwłaszcza dancehall, reggaeton, ragga- uwielbiam.
. Jedyne ciekawe zjawisko z nim związane to niektóre utwory OSTRego, FISZ i po części Eldoka.
Jednye? No ta...
Mało wiesz o rapie...
Kogo masz na myśli?
Reggae? Jak dla mnie, bomba! Zwłaszcza dancehall, reggaeton, ragga- uwielbiam.
Gelta miałem na myśli.
Gierubesoen
04-04-2009, 22:40
Gelta miałem na myśli.
Chodziło mi o wykonawców, "prawdziwego reggaeton'u"... O jakich wykonawcach pisałeś?
semilunaris
05-04-2009, 12:44
Jednye? No ta...
Mało wiesz o rapie...
Pod koniec jest takie zdanie, jak:
Ale takie jest moje zdanie.
Nie jest to jakaś nadrzędna prawda, ale co tam. Zawsze fajnie wypominać zdanie z kontekstu, nie?:D
Snopeczek
05-04-2009, 16:16
Jednye? No ta...
Mało wiesz o rapie...
do Ciebie idealnie pasuje kawałek Afront - Forum
''kocham hiphop! tak, mam już tysiąc albumów, a każdą nowość szybko wyczajam na emulu"
"mało wiesz o rapie".. jak mnie w*****a takie określenie. uważasz się za znawce? podziel się z nami Twoją wiedzą.
odświeżę... ciekawy, a zapomniany temat : ( ostatnio wpadł mi w ucho Mesajah oraz parę piosenek Juniora ( np. znam ten stan) albo oldschoolowy Bob - Could you be loved, lol. a tak to lipa, narazie nic nowego - czekam na nową płytę Vavamuffina ; )
Gierubesoen
28-05-2009, 20:10
Ja póki co jaram się 'Jeden' Bob One'a i nowym Junior Stressem ;d
@up.
k*rwa, oprócz punka to mamy zajebiście podobny gust..
strasznie wkręciła mi się "Stodola" i cale "Jeden" Beobe Łana, i płytka Juniora Stressa (Kroki rox : DD) i jeszcze Fandango Gang.
a z płytki Piotra Krakowskiego podoba mi się Element, wykonywany przez Bob One'a zresztą : P
a i jeszcze znów sobie zacząłem słuchac Ndk : D
ale i tak narazie jaram się nową płytką Eminema : )
lord_piteer
01-06-2009, 21:39
"Kto słucha rege, ten rucha kolege"...
no to na co czekasz? zdejmuj spodnie
zaslyszalem sobie u kolegi Soundsistamaan - całkiem fajny, nowy wajb ; ]
a poza tym to sobie slucham plytki Mariki i najnowszej plytki Habakuka (w sumie to juz sprzed roku~, ale najnowsza) Familijna Komitywa rox : )
http://emkasasa.wrzuta.pl/audio/5i30QUHq38A/patrice_-_soulstorm
Z polskich wykonawców lubię juniora stressa, basa, bob one'a, zresztą jak większość tutaj zgromadzonych ^^
słyszał ktos Mrozu ft. East West Rockers - Los na szali?
może reggae to nie jest, lecz.. kawałek tez nie jest porazka
tam sobie dla jaj gram na jakims ots nagle koles utani gran hur ""reage zadzi
-.- to ja do niego :
22:31 Kdoog [792]: czego sluchasz?
22:31 Masterek Socerek [296]: a reage
22:31 Masterek Socerek [296]: i disco polo
22:31 Kdoog [792]: co to jest reage?
22:31 Masterek Socerek [296]: a ty gdzie moge expic
22:31 Masterek Socerek [296]: piosenki o zilonym itp narkotyki i wogole
grubo ma? ; p
Kriptomer
01-08-2009, 16:04
Fresh po miesiącu+
Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa 8o "
Co do reggae, instrumenty wydające swój dźwięk wpływają na nas pozytywnie :P Mamy się czuć ekstremalnie dobrze, poczuć daleką nam Jamajkę, wyobraźić sobie spokój i pokój na świecie, słońce i obłoki dymu z sensimilli i być bliżej Jah.
Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jest Yellowman ew. Ras luta, z polskich wykonawców muzyki roots, reggae, raga, ska, dancehall itd. przekonałem się tylko do Ras Luty i oczywiście KONOPIANS ! :)
a co do ska?
Ska jest moim zdaniem szybszym odzwierciedleniem i bardziej zaczepnym od reggae ;) punk rock + reggae = ska ;> 50% ska jest bardziej hmm.. pozytywne od reggae, ( tu się powtórzę ) gdy słuchamy reggae zaczynamy myśleć....
Bless ya!
ROOTS REGGAE RAGA
*Carlsberg
01-08-2009, 17:16
Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa "
Lecisz po rapie takim samym stereotypem jak ci ludzie po reggae, hipokryzja...
Kriptomer
01-08-2009, 17:28
Lecisz po rapie takim samym stereotypem jak ci ludzie po reggae, hipokryzja...
Chodzi mi o to, że może nie Ty ale inni są hipokrytami... teraz zaczyna robić się błędne kółko... ja zaczynam najeżdżać na rap a inni na reggae tym samym sposobem... trzeba to rozgryźć jakoś inaczej. Teoretycznie każdy styl muzyki zamyka się w swoim kręgu tematycznym.
Pop - Jestem super gwiazdą
Reggae - Jamajka
Rap - Bloki
Discopolo - gwałty na wiejskich dyskotekach
itd., itp., etc.
Mieliśmy rozmawiać pokojowo o muzyce reggae a nie wytaczać na siebie ciężkie działa reggae vs rap
Podyskutujmy spokojnie o tej muzyce... zacznijmy może, co czujecie gdy słuchacie reggae ?
Ja czuję się wolny, wyzwolony od problemów, delikatniejszy, rozumiejący większość ludzkich problemów, czuję iż chcę pomagać ludziom, czuję się bliżej Jah. Podsumowując = Czuję się zajebiście pozytywnie !!!
*Carlsberg
01-08-2009, 17:32
Tu nie chodzi o jakiś mój najazd na reggae, sam słucham, coby nie było, ale mówienie że nie lubi się stereotypów a zdanie dalej stereotypem najeżdzać na inny gatunek muzyczny jest mimo wszystko...niepoważne.
Zarzuciłeś temat więc odpowiem.
Ogólnie, słuchając i rapu, i reggae, choć z innymy "objawami" xd
Podsumowując = Czuję się zajebiście pozytywnie
Bry, otóż przybywam tu aby spytać się, czy ma ktoś może mp3 z piosenki ndk która leci "ratata, na ulicy słychać strzały zawinęli bratata, myśleli, że ma gnata a miał batata..." nie wiem czy to dokładnie tak, lecz coś w tym stylu. Szukałem po necie i nie znalazłem. Istnieje w ogóle wersja mp3? Usłyszałem to na koncercie i jest wykoxana więc chciałbym mieć to na kompie. ( nie chodzi mi o wersję live)
@down, ok. dzięki za odpowiedź. Też tak myślałem, ale miałem nadzieję, że ją znajdę xP
Kriptomer
02-08-2009, 14:31
Bry, otóż przybywam tu aby spytać się, czy ma ktoś może mp3 z piosenki ndk która leci "ratata, na ulicy słychać strzały zawinęli bratata, myśleli, że ma gnata a miał batata..." nie wiem czy to dokładnie tak, lecz coś w tym stylu. Szukałem po necie i nie znalazłem. Istnieje w ogóle wersja mp3? Usłyszałem to na koncercie i jest wykoxana więc chciałbym mieć to na kompie. ( nie chodzi mi o wersję live)
Witaj!
Nie jestem pewien w 101% ale jestem pewien w 99% że jest to po prostu piosenka Natural Dread Killaz, której nie nigdy nie wydadzą, np Happysad też mnie zaskoczył kiedyś 1 piosenką co okazało się 6 miesięcy później że grają ją tylko na koncertach, do tego bardzo rzadko i można cieszyć się jedynie wersją z koncertu jeśli ktoś ją uwiecznił na telefonie/kamerze.
Liczę na to że kiedyś ją znajdziesz w formacie mp3 i będziesz mógł się nią cieszyć. Bless bracie :)
Fresh po miesiącu+
Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa 8o "
Co do reggae, instrumenty wydające swój dźwięk wpływają na nas pozytywnie :P Mamy się czuć ekstremalnie dobrze, poczuć daleką nam Jamajkę, wyobraźić sobie spokój i pokój na świecie, słońce i obłoki dymu z sensimilli i być bliżej Jah.
Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jest Yellowman ew. Ras luta, z polskich wykonawców muzyki roots, reggae, raga, ska, dancehall itd. przekonałem się tylko do Ras Luty i oczywiście KONOPIANS ! :)
a co do ska?
Ska jest moim zdaniem szybszym odzwierciedleniem i bardziej zaczepnym od reggae ;) punk rock + reggae = ska ;> 50% ska jest bardziej hmm.. pozytywne od reggae, ( tu się powtórzę ) gdy słuchamy reggae zaczynamy myśleć....
Bless ya!
ROOTS REGGAE RAGA
ej, reggae jest bardzo kozackie, ale do rapu to sie nie przyczepiaj : DD
ska? podoba mi sie tylko piosenka Enej - Ulice, takie bardziej ska klimaty, i z Olsztyna sa : D
a poza tym, na Jamajce nie jest tak kolorowo jak myslisz ze tam sobie jaraja, ogolnie maja zajebiscie itd. moze i jaraja, ale troche biedni sa... a tak w ogole... roots w polsce? : p ktos w polsce robi takie dobre roots?
tzn. moze ktos robi, ale niektorzy robia cos, o czym nawet Junior Stress nawinal "Chcial robic roots a wyszlo mu disco, nazwisko mial lecz na nic nazwisko..."
a stereotypy nt. kazdej muzyki sa bzdura, no moze jak wysluchalem jedna piosenke Behemotha z lyricsami to az mnie ciarki oblecialy ; ]
a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s
aew, a na lascie widze ze Firmy sluchasz, hehe
Kriptomer
03-08-2009, 12:51
ej, reggae jest bardzo kozackie, ale do rapu to sie nie przyczepiaj : DD
ska? podoba mi sie tylko piosenka Enej - Ulice, takie bardziej ska klimaty, i z Olsztyna sa : D
a poza tym, na Jamajce nie jest tak kolorowo jak myslisz ze tam sobie jaraja, ogolnie maja zajebiscie itd. moze i jaraja, ale troche biedni sa... a tak w ogole... roots w polsce? : p ktos w polsce robi takie dobre roots?
tzn. moze ktos robi, ale niektorzy robia cos, o czym nawet Junior Stress nawinal "Chcial robic roots a wyszlo mu disco, nazwisko mial lecz na nic nazwisko..."
a stereotypy nt. kazdej muzyki sa bzdura, no moze jak wysluchalem jedna piosenke Behemotha z lyricsami to az mnie ciarki oblecialy ; ]
a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s
aew, a na lascie widze ze Firmy sluchasz, hehe
Witaj bracie!
Postaram Ci się odpowiedzieć na kilka zadanych wyżej przez Ciebie pytań.
Co do Jamajki, Jamajka sama w sobie nie jest strasznie bogata, lecz nie jest tak źle np. jak w Somalii, a stereotyp że wszyscy chodzą upaleni przez całe życie jest błędny. Wiem że tak nie jest ( Co prawda nie byłem na Jamajce, lecz jest to logiczne ). Co do palenia sensimilli Jamajka ma też wiele zalet :) Zwróć uwagę na to że marihuana jest tam akceptowana w świetle prawa :)
W Polsce Izrael strasznie ( w 80% ) zalatuje roots a na dodatek np. Bakszysz, Gedeon Jerubbaal <- To już bardziej pod reggae podchodzi.
" a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s "
Tak, czuję się rasta, tak jak Ty czujesz się być Polkiem ( bo zakładam że nim jesteś ) tak ja czuję się tym kim jestem :) Jedna rzecz mnie zaciekawiła
To na końcu " ... :s "
Przesyłam Ci bless gorący jak Afryka !
Jak ktos nie wie, za 2 tygodnie wychodzi nowa plyta Pablopavo pod tytulem Telehon (w tym kawalek Telehon zostal udostepniony pod TYM (http://karrot.pl/telehon_singiel) linkiem), a niedawno wyszla nowa plyta Grubsona, ktorej niektore kawalki tez mozna zaliczyc pod dancehall/reggae. Co o niej myslicie? Wg mnie kilka kawalkow jest na naprawde wysokim poziomie, troche bylem zaskoczony tym faktem, bo za duzo od Grubsona nie oczekiwalem, a plyta nawet mu wyszla.
Snopeczek
05-09-2009, 12:38
widzieliście w ogóle to? http://www.youtube.com/watch?v=IJgTMJ8a5xQ
zgadnijcie, gdzie chcę pojechać w wakacje? :D
co do reggae, cóż, słucham od czasu do czasu, najczęściej przy jakichś zajebkach, dziś na koncercie będzie m.in. Junior Stress, więc będę miał okazję trochę posłuchać :]
widzieliście w ogóle to? http://www.youtube.com/watch?v=IJgTMJ8a5xQ
zgadnijcie, gdzie chcę pojechać w wakacje? :D
co do reggae, cóż, słucham od czasu do czasu, najczęściej przy jakichś zajebkach, dziś na koncercie będzie m.in. Junior Stress, więc będę miał okazję trochę posłuchać :]
haha. owned z tym video : D
a jak masz okazje posluchac juniora, to gz, i masz zajebiscie : D, sam z checia bym poszedl na jakis jego koncert ; /
haha. owned z tym video : D
a jak masz okazje posluchac juniora, to gz, i masz zajebiscie : D, sam z checia bym poszedl na jakis jego koncert ; /
Ja bylem raz na juz raz na Vavamuffinie i Juniorze Stressie, atmosfera niespotykana, polecam, jak masz okazje to nawet sie nie zastanawiaj tylko kupuj bilet i gon od razu.
Snopeczek
05-09-2009, 15:20
a co sądzicie o Tallibie? Nowy na scenie, a wg mnie jest bardzo dobry, wnosi trochę świeżości :)
DaimenPro
06-09-2009, 12:17
A ja lubię Regge tylko wtedy jak jest połączone z Hip-hop'em.
piramjida
06-09-2009, 12:21
W takim razie polecam czekac na collabo Nas & D. Marley, ktory chyba wyjdzie niedlugo.
a co sądzicie o Tallibie? Nowy na scenie, a wg mnie jest bardzo dobry, wnosi trochę świeżości :)
tak jak bym tego chcial feat Junior Stress <33333!!!!
A ktoo idzie na one loveee? : P
bo ja się tam wybiore z pewna wdowa :>
wojo1310
22-09-2009, 21:24
ja polecam kawalki vavamuffina.bardzo dlugo sluchalem tego zespolu ale teraz slucham jamala,ras luty(chyba sie odmnienia) paprika korps itd...
a wiec kilka takich tytulow zapodam ;p
vavamuffin: od jah jest prezydentem,przez hooligan rootz az po malinowa mambe ;p boskie piosenki maja,chociaz niektorzy blednie mowia reggae a to jest podzespol reggae ktory zwie sie reggaemuffin :) (stad tez nazwa zespol:vava- warszawa no i muffin od gatunku)
ras luta(ft. jamal):babilon szuka ganji("...babilon szuka ganji.nie wiem o co chodzi im,sa chyba nienormalni...")
jamal:kiedys bedzie nas wiecej,policeman,pull up,warto to przetrwac...
paprika korps:klamca,zdecydujcie sie
i wiele wiele innych ;]
Jah LoVe \m/
26 nowy album Pablopavo! <3
A teraz sie jaram nowa plyta Maleo Reggae Rockers, kilka kawalkow jest naprawde godnych przesluchania, warto posluchac.
ja polecam kawalki vavamuffina.bardzo dlugo sluchalem tego zespolu ale teraz slucham jamala,ras luty(chyba sie odmnienia) paprika korps itd...
a wiec kilka takich tytulow zapodam ;p
vavamuffin: od jah jest prezydentem,przez hooligan rootz az po malinowa mambe ;p boskie piosenki maja,chociaz niektorzy blednie mowia reggae a to jest podzespol reggae ktory zwie sie reggaemuffin :) (stad tez nazwa zespol:vava- warszawa no i muffin od gatunku)
ras luta(ft. jamal):babilon szuka ganji("...babilon szuka ganji.nie wiem o co chodzi im,sa chyba nienormalni...")
jamal:kiedys bedzie nas wiecej,policeman,pull up,warto to przetrwac...
paprika korps:klamca,zdecydujcie sie
i wiele wiele innych ;]
Jah LoVe \m/
nie musisz tlumaczyc, wszyscy ktorzy sa w temacie to to wiedza : )
@co do piosenki Vavamuffinu "malinowa mamba", nie ma takiej, zle potagowane masz ; /
a Paprika Korps to tez nie jest takie 'czyste' reggae, tylko takie troche ska/dub, to jest troche ciezsza muzyka niz normalne reggae...
a poza tym, jak lubisz raggamuffin, przesluchaj sobie "Jeden" Bob One, albo "L.S.M" Juniora Stressa. : E
@robek
dzieki za info! w takim razie do 26 : DDD Pablo to jest niezly kozak ;
@robek
dzieki za info! w takim razie do 26 : DDD Pablo to jest niezly kozak ;
No niezly kozak, pamietam jak sluchalem ciagle Poland Story czy koncowke Sound Systemu Juniora Stressa tylko po to, zeby tylko go uslyszec. Pierwszy singiel zatytulowany jak plyta - Telehon jest czyms nowym, nie spotkalem sie jeszcze z takim kawalkiem, warto posluchac - moze niektorym nie pasuje, nie rozumieja go, ale coz... Pablopavo spiewa mowiac po prostu :d + teledysk i slowa...
4 dni!
Pierwszy singiel zatytulowany jak plyta - Telehon jest czyms nowym, nie spotkalem sie jeszcze z takim kawalkiem, warto posluchac - moze niektorym nie pasuje, nie rozumieja go, ale coz... Pablopavo spiewa mowiac po prostu :d + teledysk i slowa...
Czytam tak i sprawdziłem sobie, pierwsze odtworzenie - co to k*rwa jest?
Przy 5 "kozackie"
A teraz to w sumie mi non-stop we łbie lata "halo tu pablopavo dzownie do ciebie ze snu" ;p
No niezly kozak, pamietam jak sluchalem ciagle Poland Story czy koncowke Sound Systemu Juniora Stressa tylko po to, zeby tylko go uslyszec. Pierwszy singiel zatytulowany jak plyta - Telehon jest czyms nowym, nie spotkalem sie jeszcze z takim kawalkiem, warto posluchac - moze niektorym nie pasuje, nie rozumieja go, ale coz... Pablopavo spiewa mowiac po prostu :d + teledysk i slowa...
4 dni!
a pierwszy singiel to nie bylo zykamu/dola selektora?
a pierwszy singiel to nie bylo zykamu/dola selektora?
"Zykamu/Dola Selektora – to wydane na winylu (7'') pierwsze dwa single Pablopavo. Miały być one zapowiedzią pierwszej solowej płyty tego artysty, jednakże jej wydanie zostało z różnych powodów opóźnione, więc Pablopavo stwierdził, że płytę Telehon, promować będzie nowy singiel o tym samym tytule. "
Czy jest to wazne? : P
ok, olac to : PP
Plastik i Stodola dalej roxuja! <3333
Snopeczek
24-09-2009, 00:24
Jeszcze nigdy nie byłem na koncercie reggae.. hm, vavamuffin u mnie 23.10 ;D
wojo1310
24-09-2009, 19:54
nom jakos inaczej.ale jak wpiszesz malinowa mamba to tez bedzie
koledze up zazdroszcze ;[ u nas jutro tede gra ale to lipton jest ;p
http://www.myspace.com/pablopavo
7 kawalkow juz jest udostepnionych ; o w trakcie przesluchiwania.
szczerze? facepalm... nie spodziewalem sie tego, pierwsze wrazenie - lipa. do reggae nie ma co sie to porownywac, moze sie komus to podoba, lecz mi - wole tego 'zwyklego' pablopavo z vavamuffina, jr stressa czy tam kilku solowek niz to, co teraz dal
chociaz moze dwie piosenki sa przecietne, jest to o takie podsumowanie... wole grubsona, choicaz nigdy takich klimatow nie lubilem
"no czesto tak jest
20:37:13
razem ludzie graja zajebista muze
20:37:16
potem jeden sie poczuwa i robi solo
20:37:17
i dupa
20:37:21
z tego wychodzi"
szczere podsumowanie ;x
nom jakos inaczej.ale jak wpiszesz malinowa mamba to tez bedzie
koledze up zazdroszcze ;[ u nas jutro tede gra ale to lipton jest ;p
U nas Vavamuffin i EWR grają średnio chyba ze 3 razy do roku : o Może ostatnio mniej, ale w zeszłym roku co widziałem plakat to kolejny koncert...
Bry, ja do was (tj. słuchaczy grubsona bądź tych klimatów)
Potrzebuję pomocy z napisaniem tekstu piosenki Grubson - Nowa Fala.
Niektórych słów, a nawet linijek nie mogę za cholerę zrozumiec.
Zamierzam wstawic to na jakąś stronę z tekstami piosenek, bo już trochę czasu minęło po wyjściu kilku jego kawałków, a ich wciąż tam nie ma ;p
Więc, to jest me dzieło (zrobione w połowie)
Co to jest, że wszystkich na kolana powala?
Membrany, ściany, bębenki rozwala
Powietrze wy*******a,
to, to, to, to, to to nowa fala (x2)
Nie każdy to spotyka,
nie każdego to dotyka,
czy tych zdrowych jak ryba,
czy tych na antybiotykach,
dla wszystkich jest ta gra,
choć nie wszyscy wiedzą jak,
dobrze to rozegrać,
z powodów podanych na tacy brać.
Osz kurwa mać, to nie żadna popisówa
choć nie lecę jak marnówa(?),
na liczniku lekko stówa!
Nie odsuwaj się od tego,
lepiej posłuchaj,
to pomysły podsuwa,
szybko jak zając posuwa.
To polska produkcja prosto z górnego Śląska
to proste (........................)
Przed Tobą GrubSon i,
Punkowo spłonie dziś,
nie potrzeba nam wody,
do zrobienia (????)
SOSOSOSOSOSOŁFALOWIJA ( tylko nie brac tego na poważnie)
Zo-zo-zobaczysz, co zrobi Twoja szyja
Soł (lol) fakien niga Poznań, Polska ( tu tragedia)
Ta produkcja (kurwa nie wiem, zrup coś)
A więc błagaj o litość (błagaj o litość)
Błaaaaaaaaaaj
Ref.
Powietrze wy*******a,
Dużo błędów, pisałem z pomocą robka, małą, ale pomocą ;d
Jeśli ktoś jest w stanie zrozumiec co on tam śpiewa, dobrze by było gdyby chociaż ktoś poprawił moje błędy :S
Powietrze wy*******a,
Nie każdy to spotyka,
nie każdego to dotyka,
czy tych zdrowych jak ryba,
czy tych na antybiotykach,
dla wszystkich jest ta gra,
choć nie wszyscy wiedzą jak,
dobrze to rozegrać,
z powodów podanych na tacy brać.
Osz kurwa mać, to nie żadna popisówa
choć nie lecę jak marnówa(?),
na liczniku lekko stówa!
Nie odsuwaj się od tego,
lepiej posłuchaj,
to pomysły podsuwa,
szybko jak zając posuwa.
To polska produkcja prosto z górnego Śląska
to proste ... i to dopiero jest przekąska
Przed Tobą GrubSon i,
bankowo spłonie dziś,
nie potrzeba nam wody, ani zgody
do zrobienia szkody(?)(????)
SOSOSOSOSOSOŁFALOWIJA ( tylko nie brac tego na poważnie)
Zo-zo-zobaczysz, co zrobi Twoja szyja
Soł brejk ?(rotfl) fakien niga Poznań, Polska ( tu tragedia)
Ta produkcja nigdy nie powie dość...
A więc błagaj o litość (błagaj o litość)
Błaaaaaaaaaaj
Ref.
Powietrze wy*******a,
fala, fala, fala, fala
nowa falaaaaa
ejijejij kiedy leci taki(...)
przecież każdy słyszy to, czuje to, widzi to, to nienawidzi go
to daje nam siłe jak kici(?)...
jeden to kocha, drugi nienawidzi...
kiedy my nawijamy pod te bity...
wiesz co robimy, babilon palimy(palimy)
na zgliszczach tańcujemy, się bawimy
robić się nie damy, a popiół zostawimy
Powietrze wy*******a,
na tak są wszyscy.....
nalany pełen bak, przeładowany wrak(?)
a jak...rozwala... nie unikniony atak
słuchaj brat ! w końcu ludzi pełna sala
odczuje na sobie co to znaczy nowa fala
nowe gówno, świeże, dobre gówno czuć już z dala
nie kupisz tego zita, funta, za dolara
wrzuć żeton ! nie... mur beton, że opadnie ci kopara
....
będziesz słyszał to i mówił, że masakra
to dopiero jatka, odpowiedź nie zagadka
(ej) tą płytę kupi sobie nawet twoja matka(hahha)
twoja sąsiadka, napewno twój sąsiad
nie zdziw sięjak wieczorami będziesz słyszał: "hot shot !"
u niego w domu, powie to komuś, że ten to nawija ziomuś
to mój.. ziomuś i tak z radości się obsra i obsika
i przez rok nei wyciągnie tej płyty z nośnika
Powietrze wy*******a,
(hahahah, original rudeboy style)
ajaj łababababuj (watch out !)
nowatonowatonowatonowato fala nowatonowatonowatonowato fala
mniej-więcej :p błędy itp. do poprawki
Dzięki, postaram się jeszcze to jakoś poprawic, i może wyjdzie z tego coś o rękach i nogach : P
tam gdzie kropki to brakuje tekstu, w niektórych momentach tak nawija, że masakra
Wiem już gdzie co dopisac, ale jeszcze nie wszędzie. Planowałem napisac tekst Ruffneck'a też grubsona, ale tam bym nie wiedział o wiele więcej. Możesz przy okazji sprawdzic, spoko nuta ;>
wiem, wiem, z O.R.S w sumie kilka piosenek mi się podoba, reszta to średniawka.
EDIT:
ruffneck:
(we gonna do a song as you never gonna...)
a ja ziom łapie znów za mikrofon
polska, południe śląsk stąd pochodzę-to mój dom
(ej gubson, ruffneck)
tak, to mój styl i jadę z tym bo siła w tym i przekaz prawdziwy
(...)
original rudeboy style więc ty lepiej uważaj jak...
(aaaj)
... max flow reprezentuje cały rybnik to.... bang bang
synu wiedz, że... ruffneck to magia wysyła nas w przestrzeń
(i co jeszcze?!)
nie traktuj tego jak powietrze, bo to życie, rymy, bity które głowe gniotą
ruffneck uderza tu, rozpęd jak burze ma tu
nie tylko dla wariatów, a mic'em zamiast gnatu
ci co zapomnieli o tym ja przypomnę im
jak z numera zrobić... gdzie metafor jest mój...
(bobobobobo to ruffneck
ruff, ruff
polski ruffneck !)
(to ruffneck ziom ! to ruffneck z grubasem !)
wyruszam w trasę nasączony tłustym basem
to nei dziwki, nie... lecz nagrywki na mase
dwa razy wyższy o klasę i skuteczny jak laser
ruffneck w betonie to nei na tronie w ochronie płonie i to koniec
rozwija się szybko jak obcy w kokonie....
bądź gotowy jak co ?
(jak pierodlnie !)
wypływa nie tylko z tego wymiaru, a z wielu
i żeby nie wierzyć w to, przesłuchaj całą płytę przyjacielu
może wydaje się niesmowite to tobie, że w końcu powstał w polsce taki poryty projekt, ej
(bobobobo to ruffneck
ruff, ruff
polski ruffneck)
to powrót do korzeni, a skoro powrót to...
wyruszamy na głębokie wody, do pokonania stromy spad
original ruffneck style DJ partykant(?)
ostry na bitach jak chilli papryka, ty to łykaj
buja cała grupa(...) jest tutaj
trzęsie sięchałupa, wiedzą że to boruta
mamy...człowieku
tańczymy na... albo wypadasz z obiegu
pominąłem trochę tych "bojbobjbobjbbopsdjfs" z początku, końca i ze środka. trza to uzupełnić, poprawić i jakoś łądnie ułożyć...
... max flow reprezentuje
Wczoraj nad tym myślałem i doszedłem z kumplem do wniosku, że tam jest chyba 3Oda KRU MaxFloRec reprezentuje, ale głowy nie dam :S
http://www.tekstowo.pl/piosenka,grubson,nowa_fala.html
: )
Capality
29-09-2009, 17:43
co do piosenki Vavamuffin 'malinowa mamba' to tak naprawde nazywa sie 'bless' :P
Ktoś idzie jutro na OL?:) jak tak to czekam na PM! ;P chętnie spale lolka razem =)
one love to jakaś totalna porażka, małe emoski biegające za ras lutą i dzieci w dziurawych trampkach, a scena sound systemowa z nagłośnieniem jak dla emerytów, rege komerszal yoyo
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.