Pokaż pełną wersje : BARDZO WAZNE - ostrzezenie przed keylogerem
MayGyver
27-12-2004, 11:12
powstal nowy trojan - keylogger
jest on rozsylany za pomoca specjalnie spreparowanej wiadomosci poprzez komunikator gadu-gadu
mozna o tym przeczytac tu: http://nt.interia.pl/news?inf=575487
zalecam zainstalowanie najnowszej wersji gg lub zaktualizowanie posiadanej
dodatkowo nalezy sprawdzic system pod wzgledem trojanow
polecam program ad-aware oraz jakis antywirus (node, norton, panda, mks lub inny)
potraktujcie to powaznie jesli chcecie uniknac hacka
[edited]
cos wiecej:
otrzymujecie specjalna wiadomosc, wyglada jak normalna wiadomosc z linkiem do jakiejs strony
z tym, ze jesli zostanie odebrana (wystarczy, ze zostanie odebrana, nie trzeba klikac na link) zostanie uruchomiony ukryty skrypt, ktory pobierze trojana z odpowiedniej strony i zainstaluje u was na komputerze
trojan umozliwia przechwycenie loginow, hasel i innych poufnych informacji
nie tylko do tibii ale takze do skrzynek mailowych, kont bankowych, kart kredytowych i innych
programy antywirusowe maja problemy z trojanami, wiec posiadacze nortona, mksa i innych nie powinni czuc sie bezpiecznie
firewall tez na wiele sie nie zda, bo trojan "wchodzi" poprzez porty uzywane przez GG, a jesli sa uzywane to sa otwarte, wiec firewall nic nie pomoze
nalezy zalatac gg jak najszybciej
OOOO KUR*****!!!!!
Możesz napisać coś więcej??
Już zaktualizowałem GG więc looz.
A znacie może tresć tej wiadomości??
Użytkownikom GG zaleca się jak najszybszą instalację najnowszej wersji lub skorzystanie z alternatywnych programów, które umożliwiają korzystanie z sieci Gadu-Gadu (np.: Miranda, Konnekt, Tlen i.t.p.,).
Cytat z interii
A tego linka jakoś nie zauważylem bo musiałem szybko działać ;)
@up
podal ci linka
@temat
Dobrze, ze kots o tym napisal bo na interie nie wchodze =]
A co tu więcej pisać :)? Instaluj GG 6.1, przeleć system Ad-awarem 6 i antywirem i z głowy.
Ja od ładnych 2 lat używam Mirandy więc nic mi nie grozi - swoją drogą polecam zmianę tego badziewiastego klienta gg na Mirandę własnie - po pierwsze ominą nas takie niespodzianki a po drugie w Mirandzie mamy masę pluginów do wszystkiego - od podstawowych umozliwiających obsługę protokołów takich jak GG, Jabber, ICQ, Tlen itd a także IRC; poprzez pluginy pogodowe, newsowe (poprzez RSS), program telewizyjny, sprawdzanie konta emailowego i setki innych - do wyboru, do koloru. Do tego mozliwośc dowolnej ingerencji w wygląd programu - słowem cud, miód i orzeszki ;p
Zainteresowanych wysyłam tutaj:
http://www.miranda.kom.pl/ [polskie forum]
http://miranda-im.org [strona oficjalna]
O w huk , a dziś dostałem taka wiadomość o w huk!!!!!!!!!!
Zartowałem :P to nic zainstaluje se wpkontakt dla mnie najlepsza rzecz :D
Maniak Hip-Hopu
27-12-2004, 12:31
hehehe. Wczoraj wieczorem nudzilem sie strasznie wiec se wejde na gadu-gadu.pl polookam co i jak. i patrze nowe gg ( nie wiedzialem o wirusie) Mowie sobie sciagne a co mi tam :D A dzis juz wiem ze dobrze zrobilem ehehe.Inaczej by mi ukradli hasełka i numerki.
Czy wersja Gadu-Gadu 6,1 jest tą nową wersją? :) JEŚLI TAK TO DOBRZE :)
Sharphis de'Moon
27-12-2004, 12:44
A jak mam tlen i przez tlen uzywam gg to tez mi to moze wejsc? :confused:
Hegemmon
27-12-2004, 13:01
huh.. dobrze wiedzieć... już sięnowe gg sciąga. Co prawda ja i tak prawie nie używam ale nie tylko ja używam tego kompa... wrrrr.
Mam zone alarma, Ad aware, spybot s&D, norton
w start>>uruchom>>msconfig>>uruvhamianie, nic nie ma. JESTEM BEZPIECZNY????
W sumie to sprytny taki Keylogerek :P ale pewnie autorowi nie chodzilo o tibie, tylko o wiele bardziej znaczące informacje.Bądz co bądz lepiej się zabezpieczyć :)
Mam zone alarma, Ad aware, spybot s&D, norton
w start>>uruchom>>msconfig>>uruvhamianie, nic nie ma. JESTEM BEZPIECZNY????
Jeśli twój Zone Alarm czy inny firewall przepuscil GG to nie jesteś bezpieczny a jeśli chodzi o AV to chyba jeszcze nie wyszła łatka na tą zabawke ;)
Warmendes
27-12-2004, 13:29
Raczej mi nic nie grozi poniewaz nie mam GG tylko WPkontakt.
Dwimenor
27-12-2004, 13:38
Wiadomość rozsyłana jest z bramki WWW - GG o numerze 7021349
Trochę nie kapuje...to znaczy, że jest rozsyłane z tego numeru gg??
Jeżeli tak, to wystarczy zablokować ten numer....ale to chyba nie o to chodzi. To by było za proste.
ale jak sie uzywa tlena to sie nie da chyba no nie ?
www.tlen.pl <-- dla tych co chca tlena uzywac odrazu dostep do maila :) fajne emoty itp. radze wam go sciagnac :) najnowsza wersje
ale jak sie uzywa tlena to sie nie da chyba no nie ?
www.tlen.pl <-- dla tych co chca tlena uzywac odrazu dostep do maila :) fajne emoty itp. radze wam go sciagnac :) najnowsza wersje
Przeciez tlen kozystajajac z serwerow GG uzywa jego portu,Tlen nie posiada wlasnego serwera Gadu-Gadu, wiec jest łączony bezbośrednio z głównym.
Chyba ze rozmawiasz z Tlenu tylko z osobami które takze go maja to jestes bezpieczny :)
Zindahjira
27-12-2004, 15:38
Greetings!!
Dzięki wielkie za cynk. Już wczoraj zainstalowałem nową wersję gg ale o tym wałku z keyloggerem nic nie wiedzialem. Zaraz przekażę wiadomość wszystkim znajomym. Jeszcze raz wielkie THX :)
Udanego polowania życzę.
"15:45 Mominel: CipSoft Christmas Present... New Quests And Monsters... http://
[email protected]"
To pewnie etz jakas podroba stronki ?:> I wylapuja nr i haslo? Czy przewrazliwiony jestem ;]
$corcerer
27-12-2004, 16:50
:topic:
Dlatego wlasnie uzywam Mirandy-IM
Ghost Nieudany
27-12-2004, 17:06
Kolejny powód, by wywalić GG i zainstalować Tlena (mimo, że to badziewie), Jabbera, Mirandę, WP Kontakt czy OnetKonekt. Zauważyliście, że z tymi komunikatorami nie ma żadnych problemów? Nie ma ataków itp?
A ja dziękuję za niusa, mimo że nie używam GG, ale przynajmniej rozesłałem
to info paru przyjaciołom... Im to się przyda.
Tomcio2002
27-12-2004, 17:26
a ja mam sposob na takie trojany . Pisze sobie w kalkulatorze numer konta w tibii i wklejam :P
a ja mam sposob na takie trojany . Pisze sobie w kalkulatorze numer konta w tibii i wklejam :P
Niektore keyloggery i tak to "widza"
slimaczek
27-12-2004, 17:30
Już od dawna nie używam tego śmiecia GG.. teraz uzywam konnekt (dla nie wiedzacych ten komunikator korzysta z sieci GG, tlen i ICQ)...
Dobrze, ze mamy modkow co na bierzaco sa w tych sprawach :baby:
Dzieki May ;>
GG uptaded.
AntiVir wykrył mi tego trojana, zarażony plik usunąłem. Ale zastanawiam się czy to wystarczy? Czy powinienem niezwłocznie sformatować dysk? Jakie jest wasze zdanie?
zarażony plik: MSTASKS1*****
vir: TR/Qhost N.1
Tomcio2002
29-12-2004, 23:26
Niektore keyloggery i tak to "widza"
... Napisalem ze mam sposob na TAKIE trojany ... A ten trojanek rozpoznaje jedynie znaki WPISANE NA KLAWIATURZE
Ściągnąłem se nowe GG i all gra. I tak mnie wprawdzie niektóre keyloggery nie dotyczą bo mi się pola uzupełniają po naciśnięciu 1 przycisku na klawie (więc spox). ;)
A jakie jest prawdopodobieństwo ze ten co napisał tego wirusa gra w Tibie ?
ale przecież jak wysyłamy jakąś wiadomość z bramki WWW... to we wiadomosci jest chyba numer IP osoby wysylajacej, niee ?
Zawsze powtarzalem, powtarzam i bede powtarzac - Tlen ROX;)
bardzo dziękujemy za tę informację. już podzwoniłem po wszystkich znajomych :D
Gracz Tibii
30-12-2004, 20:50
Mi od niedawna na hibernie przychodzą wiadomości o jakichś stronach z cheatami, questami i innymi takimi i mam pytania czy oni wysyłają na oślep czy jakoś do wszystkich naraz i czy można to zreportować do GMów jeśli tak to jaka to jest treść (jeszcze nie znam tak dobrze gramatyki, słów i wymowy) bo mnie już denerwują (ignorowanie dużo niedaje bo to przychodzi z rooka a ci którzy wysyłają ciągle nowi). A dokładniej do tematu to wyłapuje nawet jak się nie wpisze konta i hasła (pytam tak na wszelki wypadek).
Obłedny Rycerz
30-12-2004, 22:19
Ja się tam na szczescie nie musze martwić ;) .Bo odkad kumpel podsunąl mi Tlena , to używam tylko jego , i mam tylko włączoną funkcję obsługi GG :)
Nie wysylaja to raczej przypadkowo :D ale za chiny tego nie otwieraj :D
Chociaz keyloggery wsakuja tylko jak juz zainstalujesz cos albo jak samo wskoczy wiec nie otwieraj xD
Shin Chan
31-12-2004, 08:47
mialem tego pecha i dostalem to Gownood nr z poczatkiem 771....
typu "CZesc Adi
Prosiles bym sie powiadomil o Kamerca tutaj Adres www.xxxx.pl "
i potem komp siada errory bledy i automatyczne wczytywanie
i format i reinstal windows
zrobilem nowy temat czy lubicie br(czy jakoś tak).Dyskusje cigle trwaja a tu nagle jakis gosc sie wtrynia i oglasza że to (ja że koman)ja wypuszczalem trojany ;) no i on napisal że sie do tego przyznalem 8o w ogóle nie wiem o co chodzi ;) a jak wejdziecie na gg szukaj znajomych wpiszecie w pseudo ""Koman"" to wyjdzie paru(nikogo nie znam)!!To plx nie wierzcie temu Panowi
Ettercap
31-12-2004, 10:40
coś m i sie nie chce w to wierzyć ale jak piszą na gadu-gadu.pl że poprawione bezpieczeństwo to warto ściągnąć
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.