Pokaż pełną wersje : Serwery retro - jest szansa!
redfaction
07-05-2009, 13:33
Jest szansa że CIPSOFT uruchomi serwery bazujące na starszych wersjach tibii (nieoficjalnie wiem że jeśli już to może być to 7.7) :)
Swego czasu nie pamietam juz w jakim temacie CM Mirade stwierdził że jest szansa że CIPSOFT zmieni swoje stanowisko.
Ostatnio jak mi się to przypomniało, z nudów, postanowiłem sobie z nimi pomailować, jedno z wielu pytań dotyczyło retro serwerów.
Drogi Cipsoft
[...]
Mam również inne pytanie - czysto teoretyczne, czy istnieje jakaś możliwość aby wejść z Wami w współpracę?
Mam na myśli to że wielu Waszych klientów chciałoby móc grać na serwerach 7.4/7.6 - jeżeli nie możecie im tego umożliwić, być może istnieje możliwość odkupienia od Was którejś ze starszych dystrybucji?
A może jednak jest szansa na to, że firma CipSoft GmBH uruchomi pare serwerów?
Wielu ludzi pytało o to na "proposal board" - niestety pomimo tego otrzymaliśmy raptem jedną odpowiedź od CM, w takim razie pytam w imieniu Tibia Community - czy jest szansa że uruchomicie serwery?
--
A odpowiedź otrzymałem taką:
Generalnie można powiedzieć że zawsze istnieje szansa na wszystko
Tematy naszych firmowych spotkań bazują na opinii które dostajemy od naszych klientów, takich jak Ty.
W tym wypadku chciałbym Cię poprosić o wypełnienie poniższej "feedback form"
http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform
No więc skoro jest szansa to spamować im maila i proposal board i moze cos z tego bedzie,
Linki do paru tematów na proposal board:
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2568532
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1925254
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1713896
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1951945
Uuuu no niezle. Jesli cos takiego powstanie to musieliby zrobic kilka serwerów, bo jeden momentalnie by się zapełnił ;D
7.7 to był taki bliżej 7.6 czy 7.8? Były już hotkeye? Bo nie grałem w tamtym czasie.
Uuuu no niezle. Jesli cos takiego powstanie to musieliby zrobic kilka serwerów, bo jeden momentalnie by się zapełnił ;D
7.7 to był taki bliżej 7.6 czy 7.8? Były już hotkeye? Bo nie grałem w tamtym czasie.
http://tibia.wikia.com/wiki/Update
BialyOleander
07-05-2009, 15:13
Wrzuć to w oryginalnej formie, a nie już przetłumaczone wtedy może uwierzę.
Bliżej 7.8
W 7.7 o ile dobrze pamiętam, to były już nowe outfity.
Bliżej 7.8
W 7.7 o ile dobrze pamiętam, to były już nowe outfity.
Wg. Tibiawiki outfitów nowych jeszcze nie było, ani staminy, ani hotkeyów. Więc git! Jednak to niepewne na 100% ;)
Ważne, że były już różdzki.
Po takich zmianach jakie nastały dla sorcerów i druidów, myślę, że nikomu nie chciałoby się męczyć tak jak kiedyś musiały profesje magiczne =p
Sorc byłby znów dobry w pvp, a druid? Uhmaker, i to troche ssa ;P
AdiZgOlekk
07-05-2009, 15:47
wtedy staminy nie bylo i hotkeyow i nowych outfitow. jedyne co to soule
$eriToonbra
07-05-2009, 16:18
Kiedyś było już tu coś podobnego pewnie PROWOKACJA:)
@up
Jeśli tak to przyjemnie będzie pomarzyć :P
@top
Ja tam osobiście marzę o aktualnej mapie z systemem gry z 7.5 :P
Radzio95
07-05-2009, 16:57
Mogliby zrobic osobnego klienta do tych serwerow i powrzucali by rozne fajne rzeczy z roznych update, np:hotkeye z 7.8 nowe wyglady potworow 8.0-8.2.
I inne takie
redfaction
07-05-2009, 17:08
Wrzuć to w oryginalnej formie, a nie już przetłumaczone wtedy może uwierzę.
Mój mail do cipsoftu (cały)
Dear Cipsoft, Thank you for your reply, I'm happy because of it cos
now I can see you (cipsoft) are not a hypocrite (Running own OTS, but
defeat all anothers). I have another question, just theoretical, I
wondering if is there a way to get in cooperate with you - I mean,
many of your customers are wishing to obtain a server in retro style,
I wondering if is there a way to e.g. re-buy from you one of your old
distribution (like 7.4) ? Or is there a chance to get a few of Retro-
Servers runned official by Cipsoft GmBh ? Many people have posted
that idea on proposal board, unfortunantely there was only a single
response from Customer Support as far as I know, therefore I
wondering if there's a chance that you'll run it?
Odpowiedź pracownika Cipsoftu
Generally saying there is always a chance for everything.
We base our internal discussions on the feedback which we get from our customers like you are.
Therefore I would request you to use our feedback form at
--
Zadowolony?:)
Czyli ogolnie, splawili cie w kulturalny sposob :P
Valderor
07-05-2009, 19:42
It is currently rated as: rejected
rated as: rejected
rejected
dziesięć znaków
BialyOleander
07-05-2009, 20:36
Mój mail do cipsoftu (cały)
Dear Cipsoft, Thank you for your reply, I'm happy because of it cos
now I can see you (cipsoft) are not a hypocrite (Running own OTS, but
defeat all anothers). I have another question, just theoretical, I
wondering if is there a way to get in cooperate with you - I mean,
many of your customers are wishing to obtain a server in retro style,
I wondering if is there a way to e.g. re-buy from you one of your old
distribution (like 7.4) ? Or is there a chance to get a few of Retro-
Servers runned official by Cipsoft GmBh ? Many people have posted
that idea on proposal board, unfortunantely there was only a single
response from Customer Support as far as I know, therefore I
wondering if there's a chance that you'll run it?
Odpowiedź pracownika Cipsoftu
Generally saying there is always a chance for everything.
We base our internal discussions on the feedback which we get from our customers like you are.
Therefore I would request you to use our feedback form at
--
Zadowolony?:)
Yhy teraz wierzę że cię spławili. Zazwyczaj w ogóle nie odpisują:)
ogładałem ostatnio filmiki z 7.5 i mi się spodobały wiec może 7.5
Lól? Myślisz, że wprowadzą tibię 7.5 (chociaż nie wprowadzą żadnej starej wersji) tylko dlatego, że oglądałeś filmiki i ci sie spodobały?;>
neopostman
07-05-2009, 21:47
Generalnie można powiedzieć że zawsze istnieje szansa na wszystko
Czyli generalnie po przetłumaczeniu na język biznesu i interesów znaczy to tyle samo co:
Idź pan na wieś
@edit
nie zauważyłem, że Tompon podobnie napisał : d!
@down
ale wskaż mi cytat, gdzie jednoznacznie stwierdzisz, że zmienili zdanie.
redfaction
07-05-2009, 22:40
ależ ja nigdzie nie napisałem że zinterpretowałem ich odpowiedź tak jakby na milionuf sto procentuf takie serwery miały być. I Ty neopostman i Tompior macie po części rację ale za to jest też druga strona medalu - jeszcze rok temu pracownicy CipSoftu oficjalnie wypowiadali się że na taki serwer nigdy w życiu szans nie będzie, teraz w pewnym sensie zmienili zdanie, co oznacza że jeśli ich jakoś ładnie zaspamujemy, ta szansa może wzrosnąć.
Zazwyczaj w ogóle nie odpisują:)
ja nie narzekam, od paru tygodni e-mailuje z cipsoftem na dość różne tematy związane z tibią i jej otoczką i w sumie zawsze otrzymuje odpowiedź
@Down: Odwal się, złodzieju kont;)
a nie narzekam, od paru tygodni e-mailuje z cipsoftem na dość różne tematy związane z tibią i jej otoczką i w sumie zawsze otrzymuje odpowiedź
wow jesteś fajny.
Mogliby zrobic osobnego klienta do tych serwerow i powrzucali by rozne fajne rzeczy z roznych update, np:hotkeye z 7.8 nowe wyglady potworow 8.0-8.2.
I inne takie
Tak tak, niech zrobią server 7.6 z hotkeyami hahahah omg 8o
Właśnie jeden z powodów że ludzie chcą serv pod starym protokolem jest BRAK hotkeyi..
btw. Masz mnie w podpisie :baby:
ależ ja nigdzie nie napisałem że zinterpretowałem ich odpowiedź tak jakby na milionuf sto procentuf takie serwery miały być. I Ty neopostman i Tompior macie po części rację ale za to jest też druga strona medalu - jeszcze rok temu pracownicy CipSoftu oficjalnie wypowiadali się że na taki serwer nigdy w życiu szans nie będzie, teraz w pewnym sensie zmienili zdanie, co oznacza że jeśli ich jakoś ładnie zaspamujemy, ta szansa może wzrosnąć.
tak jak z pogoda kiedyś że niema szans a teraz rozważają
gloryoftheoldtibia
10-05-2009, 19:41
Zapraszam do ulokowania swojego głosu w tym temacie - Revised Retro-Server Proposal [the one Cipsoft might accept] (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2597590)
Jednocześnie zachęcam do wzięcia udziału w feedbacku (http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform&page=show&questionaireid=218) w celu zwiększenia szansy na rozpoczęcie dyskusji w sprawie takowego serwera
(opcja "discussion", a w komentarzu proponuje wpisać - "Retro-server's case").
Dużo czasu czy energii Wam to nie odbierze, a moze znacząco przyczynić się do implementacji świata na starych zasadach.
(Kwestia czy jest to możliwe nie podlega dyskusji, trzeba tylko odpowiednio ugryźć temat)
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
Falcon Wings
10-05-2009, 20:01
Nawet jezeli jest malo szans ze to wroci, to jednak warto probowac do oporu.
Nam sie nic nie stanie, a moze kiedys wkoncu wroci jakis stary server?
Jestem za i zrobilem wszystko co trzeba bylo.
Duch Niespokojny
10-05-2009, 20:23
Byle nie 7.6. Chyba najgorsza wersja Tibii, w jaką grałem. Tandetne różdżki i 95-procentowa populacja sorców bijących po 15 leveli dziennie. Bleh.
piternet
10-05-2009, 20:45
CipSoft jak ktoś już wyżej wspomniał po prostu cię spławił. A wg. takiego serwera nie zrobią? Po co mają niszczyć to wszystko nad czym przez tyle lat pracowali? Mają się cofać zamiast iść do przodu? Wam nigdy nic nie pasuje. Jakby Tibia stała w miejscu na tej waszej 7.6 czy 7.7 to też byłoby narzekanie. Teraz idzie do przodu i narzekanie też jest. :/
/
Po co wy gracie w ich gre skoro są prywatne i to dużo lepsze? xp
Macko121
10-05-2009, 21:49
Jest szansa na wydymanie szympansa, a jak pójdzie gładko to całe stadko. Tyle ci powiem.
Po co wy gracie w ich gre skoro są prywatne i to dużo lepsze? xp
ugryź suchara
DzejDzej
11-05-2009, 15:10
Są ots'y lepsze od globala, tylko że można je na palcach jednej ręki policzyc.
yasiex0r
11-05-2009, 16:55
powinna byc tibia 7.5 lub 7.6 moim zdaniem 7.6 byla najlepsza tibia w jaka gralem poniewaz bylo owiele latwiej niz teraz druidzi mogacy nosic k seta xd
tibia 8.42 sux
gloryoftheoldtibia
11-05-2009, 18:06
Są ots'y lepsze od globala, tylko że można je na palcach jednej ręki policzyc.
Chętnie bym skorzystał z linka, bo ja takowego przez ostatnie 5 lat nie widziałem.
powinna byc tibia 7.5 lub 7.6 moim zdaniem 7.6 byla najlepsza tibia w jaka gralem poniewaz bylo owiele latwiej niz teraz druidzi mogacy nosic k seta xd
tibia 8.42 sux
Skoro tak uważasz to wyraź to w podanym przeze mnie bądź redfaction temacie/tematach (przypominam - Revised Retro-Server Proposal [the one Cipsoft might accept] (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2597590))
oraz koniecznie wypełnij feedbackform (http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform&page=show&questionaireid=218) (opcja "discussion", a w komentarzu proponuje wpisać - "Retro-server's case").
Bez waszego wkładu taki serwer się nie pojawi.
Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe wsparcie.
Maldoryz
12-05-2009, 20:46
Starą tibię tworzyli ludzie.
Myslisz, ze jezeli bedzie taki serwer, to gra bedzie lepsza? Będzie jeszcze gorsza. Masa nowych botów i maszynek do expienia. Nie wystarczą ci OTSy?
Wojtek19
12-05-2009, 21:37
wow jesteś fajny.
Ty tez ... zablysnales ...
Nie mam aktualnie przy sobie passow ale wbije tam swoje "Signed" ;P
Sensowny temat, duzo podpisow i moze o tym pomysla... dla nich to $$$ ...
Dobra robota gloryoftheoldtibia!
Satharion
12-05-2009, 22:15
popieram ducha od 7.6 zaczal sie psuc klimat tibi, gra zostala ulatwiona dzieki czemu mamy dzis expowiska pelne botterow i no lifow. 7.1 albo 7.4/7.5 byla by najlepsza wersja
Serwery Retro szybko by upadły, ludzie wolą grać na nowościach niż na starych jak świat rzeczach. Jeżeli Cipsoft to naprawdę napisał to może istnieje 5-10%? szansa żeby je dodali, wątpię żeby się cofnęli, ludzie wolą iść do przodu niż do tyłu. Kto wie, może coś w następnych update dodadzą jakieś elementy starej tibi. Nikt nie wie, możemy tylko czekać i zobaczyć co się stanie.
dawid000
12-05-2009, 22:55
Wg. Tibiawiki outfitów nowych jeszcze nie było, ani staminy, ani hotkeyów. Więc git! Jednak to niepewne na 100% ;)
kiedy zaczynalem grac to bylo gdzies przed update do 7.8 (jesli w 7.8 wprowadzili te zamykane okna to tak)
zawsze jak gralem byly nowe outy wiec w 7.7 musialy byc ;p
gloryoftheoldtibia
12-05-2009, 23:41
Nie mam aktualnie przy sobie passow ale wbije tam swoje "Signed" ;P
Dziękuję Wojtek19. Nie zapomnij też o feedbackform (http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform&page=show&questionaireid=218) - to pewnie nawet ważniejsza sekcja.
Myslisz, ze jezeli bedzie taki serwer, to gra bedzie lepsza? Będzie jeszcze gorsza. Masa nowych botów i maszynek do expienia. Nie wystarczą ci OTSy?
Cóż, na tego typu pytania (czy może zarzuty) odpowiadałem już wielokrotnie, dlatego nie będę się rozpisywał (jeśli chcesz poczytać więcej to zapraszam do tematów podanych przez redfaction).
Zacznijmy od odpowiedzi na pierwsze pytanie - "...gra bedzie lepsza?"
Zależy dla kogo, dla Ciebie może i nie, nie mam pojęcia, ale dla mnie? Dla mnie i dla wielu ludzi preferujących dawne zasady, gra jak najbardziej będzie lepsza, znacznie lepsza (myślałem że to oczywiste).
Dalsza część twojej wypowiedzi porusza wątek tzw. cheaterów. To bardzo typowa postawa (czy może obawa) - wydaje się ona jednak zupełnie błędna.
W związku z tym, że Retro-serwerów będzie znacznie mniej, niż tych standardowych, tworzenie botów nie będzie dla ich twórców tak opłacalne.
Poza tym, serwer tego typu, w głównej mierze powinien zgromadzić graczy, którzy są zainteresowani grą jako taką, więc sprzedaż postaci też będzie utrudniona (w związku z mniejszą ilością potencjalnych klientów).
Dodatkowo zastanawia mnie jaki jest sens oszukiwania na serwerze, na którym było by to utrudnione, do tego mniej opłacalne, kiedy można robić to na pozostałych 74, bez jakichkolwiek ograniczeń.
Aha, a czy nie wystarczą mi OTS'y? Odpowiedź jest prosta - nie. Skąd w ogóle to pytanie? Jaki to ma związek z całą sprawą? Co OTS'y mają wspólnego z oficjalnym Retro-serwerem?
Serwery Retro szybko by upadły, ludzie wolą grać na nowościach niż na starych jak świat rzeczach. Jeżeli Cipsoft to naprawdę napisał to może istnieje 5-10%? szansa żeby je dodali, wątpię żeby się cofnęli, ludzie wolą iść do przodu niż do tyłu. Kto wie, może coś w następnych update dodadzą jakieś elementy starej tibi. Nikt nie wie, możemy tylko czekać i zobaczyć co się stanie.
Dziwne założenie.
Przede wszystkim, nie mówimy tu o przekształceniu obecnej Tibii w tą sprzed paru lat. Mowa jest jedynie o założeniu jednego, bądź paru nowych serwerów. Nikt nikomu nie karze się cofać. Nikt nikogo na siłe nie ciągnie na takowy świat.
Grali by tam tylko zainteresowani ludzie, a zapewniam Cie, jest ich wielu.
Gdyby ich nie było, gdyby byli tylko Ci, którzy jak to określiłeś "wolą grać na nowościach niż na starych jak świat rzeczach" nie powstałaby również taka propozycja. To chyba logiczne?
Nie widzę najmniejszego powodu dla, którego miałby on szybko "paść".
Rzesza graczy byłaby zachwycona myślą o grze, która nie zmieniałaby się tak dynamicznie jak do tej pory. W końcu stałe, pewne zasady, w końcu świadomość, że nic nie zmieni się na gorsze, że dawne osiągniecia nie stracą na wartości. Musisz wziąć pod uwagę, że dla "niektórych" to ważna sprawa.
Swoją drogą polecam przeglądnięcie sobie statystyk serwerów. Na wielu z nich maksymalna kumulacja graczy nie przekracza 400, nawet w weekendy w godzinach szczytu. Jak jednak widać, nikt nie stara się ich zamykać czy nawet połączyć. Skąd więc pomysł na upadek Retro-server'a którym zainteresowanie, na samym forum tibia.com, wyraża ponad 6 tysięcy osób - nie mam pojęcia.
Ostatecznie, nawet jeśli was taki serwer nie interesuje, weźcie pod uwagę jeden fakt - cały ten pomysł nie ma wpływu na obecny gameplay, nikomu nie zrobi krzywdy, nie zepsuje gry.
Jaki jest więc powód by być przeciwko? Chyba tylko niechęć do radości innych ludzi.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
DzejDzej
13-05-2009, 12:37
Osobiście nie mam nic przeciwko, ale ten pomysł jest nieprzemyślany do końca.
Na tym serwerze będzie więcej botów niż gdziekolwiek indziej.
Pomyśl o tych 20 sorkach/druidach z 8 lvl i 15 mlvl, którzy będą się na Ciebie czaic w każdym mieście z magebombą. Next. Cavebotting. Za czasów 7.4 było to praktycznie nieznane pojęcie, teraz twórcy botów napiszą nową wersję bota, specjalnie do tej wersji tibii, ze wszystkimi obecnymi funkcjami.
Myślisz, że będzie jakiekolwiek pvp? 98% graczy będzie używało aim'a, combo leader'a.
Siła magii, jeśli by była stara. W krótkim czasie ludzie będą mieli 200+ lvl'e. Mateusz Dragon Wielki na 300+ uderzał z sd za 1500. Wyobrażasz sobie 300 lvl ms'a walącego za 3k ze starego ue? 1,5k w ludzi? Visy po 350?
Mnie w starej tibii fascynowała jej tajemniczośc, nie wiedziałem, gdzie są jakie potwory, questy. Teraz wiemy o tym wszystko. Wtedy chodziłem z kumplem przez godzinę po podziemiach Foldy, bojąc się, że za chwile wyjdzie na nas dragon, czy giant spider. To była Tibia w jaką zaczynałem grac.
Serwer retro jest dobrym pomysłem, ale wymagałby przez cały czas bardzo dużo pracy Cipsoftu.
Ps. Co do otsów, to wysłałem PW.
kiedy zaczynalem grac to bylo gdzies przed update do 7.8 (jesli w 7.8 wprowadzili te zamykane okna to tak)
zawsze jak gralem byly nowe outy wiec w 7.7 musialy byc ;p
Gówno prawda. Nowe outfity i addony wprowadzono w wersji 7.8, basta!
Co do tematu, to kiedyś byłem zwolennikiem takich serwerów, lecz po chwili namysłu doszedłem do wniosku, że na nich zabraknie najważniejszego elementu starej Tibii - klimatu, klimatu którzy tworzyli gracze, nie grafiki i hotkeye.
@down
no cze heh suhaj tesz lubie marynowane guwno szczegulnie z sosem z pomidoruw i laczkami kuboty z mojego awatara, pozdro 600 i woql jazda polacy a swojom drogom pingle som spoko :cup:
Wojtek19
13-05-2009, 20:13
nie chce tej pierdolonej tibii 7.7 bo wtedy byly grafiki jak logo mojej szkoly.
I jak wytlumczyc dziecku wytworni Crytek, ze grafika nie liczy sie az tak bardzo x.x?
Btw czy ktos Ci kaze grac ewentualnie na tych serwerach ?
Pomysl czesem kurw* ... (oj sorry, bedzie ciezko... jak widze posty jak ten 2x up to krew zalewa ... pewnie 12-14 letnie max dziecko do tibi sie dorwalo ... I przez to ta gra traci =/... gram bo dragon skejl legsy fajnie wygladaja i leca teraz z kejw rata na Yalahar po ostatnim upie...). Fail !
Ostatecznie, nawet jeśli was taki serwer nie interesuje, weźcie pod uwagę jeden fakt - cały ten pomysł nie ma wpływu na obecny gameplay, nikomu nie zrobi krzywdy, nie zepsuje gry.
Jaki jest więc powód by być przeciwko? Chyba tylko niechęć do radości innych ludzi.
Dokladnie ...
Zegar_muminka
15-05-2009, 15:50
ale fajnie! xD
Ja jestem przeciwny serwerom retro, bo dawny klimat Tibi tworzyli ludzie a nie klient. Jedyne co można zrobić to zmienić podejście do gry w tej chwili. Lepiej iść na przód niż cofać się.
Voyant
jestem sklonny sie zalozyc, ze jedyny potencjalny efekt wprowadzenia tych serwerow to banda debili uzerajaca sie ze stara mechanika.
Duch Niespokojny
15-05-2009, 19:22
Ja jestem przeciwny serwerom retro, bo dawny klimat Tibi tworzyli ludzie a nie klient.
To fakt. Do tego ludzie niemal zawsze twierdzą, że "kiedyś było lepiej". A często jest tak, że:
a) Wcale nie było lepiej, ale zazwyczaj przyjemne wspomnienia lepiej się zachowują.
b) Było lepiej, ale to dlatego, że gra była nowa, świeża, jeszcze nie zdążyliśmy wpaść w taką rutynę jak po ubiciu 125872 smoków...
gloryoftheoldtibia
15-05-2009, 21:09
To fakt. Do tego ludzie niemal zawsze twierdzą, że "kiedyś było lepiej". A często jest tak, że:
a) Wcale nie było lepiej, ale zazwyczaj przyjemne wspomnienia lepiej się zachowują.
b) Było lepiej, ale to dlatego, że gra była nowa, świeża, jeszcze nie zdążyliśmy wpaść w taką rutynę jak po ubiciu 125872 smoków...
Świetnie powiedziane, zwłaszcza, że dodałeś ważne stwierdzenie "często jest tak".
Widać więc, że sam zdajesz sobie sprawę, iż podane przez Ciebie opcje nie muszą dotyczyć wszystkich ludzi. Istnieje nisza, która świetnie wie czego chce i wcale nie jest zwodzona swoimi nieobiektywnymi wspomnieniami. W związku z tym, nie widze powodu żeby przekreślać "nasz" pomysł.
Poza tym, zastanawia mnie również cała ta defensywna postawa. Jaki jest cel w odrzucaniu, bądź hamowaniu takiej prośby? Przecież Was ta implementacja nie zaboli. Jedyną jednostką, na której mogłoby się to zemścić jest firma Cipsoft.
Naprawdę tak przejmujecie się jej sukcesami i niepowodzeniami czy może chodzi o coś zupełnie innego? Pytam z czystej ciekawości.
jestem sklonny sie zalozyc, ze jedyny potencjalny efekt wprowadzenia tych serwerow to banda debili uzerajaca sie ze stara mechanika.
Nie za bardzo rozumiem Twoją wypowiedź, Vil.
Jeśli według Ciebie skutkiem wprowadzenia takiego serwera będzie jedynie pojawienie się na nim graczy-debili, to ja chyba również musiałbym się do tego grona zaliczać.
W takiej sytuacji, Twoja wiadomość byłaby obelgą skierowaną bezpośrednio we mnie. Czy właśnie tak powinienem ją rozumieć, czy może cała sentencja powinna być zupełnie inaczej odebrana?
Mógłbym prosić o bardziej klarowne sformułowanie Twojego zdania, bądź po prostu wytłumaczenie mi, co dokładnie miałeś na myśli?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Według mnie nie chodzi tylko o sam klimat który nie wróci ale o grę jaką Tibia była kiedyś bo każdy przyzna, że bardzo się zmieniła. Taki Mateusz Dragon Wielki sam expił na poi bo walił z SD 2x więcej niż teraz, a knighta nie składało na combo 3 magów bo miał UHy, jedynie palek miał trochę gorzej niż teraz. Niektórym bardziej pobadała się tamta Tibia.
Jeśli według Ciebie skutkiem wprowadzenia takiego serwera będzie jedynie pojawienie się na nim graczy-debili, to ja chyba również musiałbym się do tego grona zaliczać.
Nie.
Twierdze, ze ten serwer skonczy jak kazdy inny, biorac pod uwage jak wyglada teraz populacja tibijska, w stanie ustalonym bedzie na nim 90% debili. Jedyna widoczna roznica w stosunku do serwerow 8.4 bedzie kompletny jakiegokolwiek brak balansu.
yasiex0r
16-05-2009, 20:37
yyy ots moze dzialac 2-3dni a apo czy akademicki to glupie serwery
No i bdb, won wiecznie narzekajace polaczki na ten serw, zobaczymy jak dlugo tam posiedzicie.
yasiex0r
16-05-2009, 21:33
No i bdb, won wiecznie narzekajace polaczki na ten serw, zobaczymy jak dlugo tam posiedzicie.
WTF? oco ci chodzi ?
Ta dadzą wam serva 7.4~ i co z tego ?
Jak zaraz wbije tam banda dzieci frostów i dzieci elf bota..
Kiedy większość ludzi w końcu zrozumie że stara tibia nie była faJniejsza od teraźniejszej tylko gracze byli faJniejsi..
WTF? oco ci chodzi ?
Nie przeczytalem tutaj ani jednego postu, bo myslalem ze beda to wiwaty na czesc starej tibii razem z rozplywaniem sie w jej niesamowitych zaletach. Przeliczylem sie, ale to tylko dowodzi waszej (mam tu na mysli ogol forumowiczow) slownosci - najpierw placzecie o stare servy, a teraz co? Narzekacie, czyli to co zawsze.
gloryoftheoldtibia
17-05-2009, 15:07
@Askaral
Huh... Wypowiedź z kosmosu. Nawet nie wiem jak można się do niej poprawnie odnieść...
Mówisz o ogóle forumowiczów, a przecież nie wszyscy takie serwery chcą. Do tego wypowiadasz się jakby były one już zaimplementowane.
Cóż, chyba jasnym jest, że zawsze są przeciwnicy i zwolennicy, więc negatywne opinie będą się pojawiać.
Nie wiem tylko skąd przyszło Ci do głowy, że narzekają Ci, którzy o taki serwer proszą.
Swoją drogą, mam już serdecznie dosyć wypowiedzi "karcących" narzekanie Polaków.
Weźmy za przykład fishing botterów z Tibii 7.4. Ludzie na nich narzekali, co było naturalne - w końcu łamali podstawowe zasady gry.
Następnie przyszła Tibia 7.5 i wprowadzenie robaczków. Ludzie kolejny raz wyrazili swoją dezaprobatę, co znów było naturalne - Cipsoft załatwił to po prostu w najgroszy możliwy sposób. Ograniczył możliwość łowienia zarówno botterom jak i uczciwym graczom.
Identycznie było z hotkey'ami czy "antybotowymi" przeciwnikami.
Jakby powyższe problemy były rozwiązane w odpowiedni sposób, bez jednoczesnego niszczenia gry, można by się nie zgadzać z narzekaniami, ale prawda jest taka, że zwykle były one słuszne.
Kiedy większość ludzi w końcu zrozumie że stara tibia nie była faJniejsza od teraźniejszej tylko gracze byli faJniejsi..
A może byś przeczytał najpierw poprzednie posty zanim uwalisz swojego własnego? Twoja uwaga była już wcześniej wyjaśniona. Poza tym, chciałbym zwrócić uwagę, że nie czuję się głupszy od Ciebie, dlatego naprawdę nie widzę potrzeby wygłaszania przez Ciebie takich oczywistości (do tego zupełnie błędnych i nieprzemyślanych). Chcesz mi powiedzieć, że założyłeś, iż takim postem otworzysz nasze zamknięte na prawdę umysły? Coż, błąd.
Anyhow...
Drogi Fayny, jest ogromna rzesza ludzi, która nie tęskni wcale za tymi rzekomo "fajniejszym graczami", tylko właśnie za dawną mechaniką (jak choćby manualnym celowaniem runami).
Co więcej, ta uprzednia mechanika była pewnego rodzaju "tarczą", czy zaporą przed tymi "dziećmi frostów i elfbot'a".
Powiedz mi, jaki sens dla takiego człowieka miała by gra na serwerze, na którym trudniej byłoby mu zarobić nieuczciwie pieniążki?
Biorąc pod uwagę o ile mniejsza była nasza Tibia 5 lat temu, można łatwo wywnioskować, że "wbicie" wysokiego poziomu było trudniejsze. Dodatkowo, boty nie były aż tak zaawansowane, ponieważ gra nie miała wbudowanych wielu "upraszczaczy".
Typowy botter ma 74 serwery do wyboru. Wszystkie mają bardzo niską populację, a dodatkowo niesamowitą ilość wolnych "spawnów". Naprawdę myślisz, że nagle każdy cheater z tych 74 światów, po implementacji retro-servera, natychmiast się na niego przerzuci? Nawet jeśli będzie on już zapełniony uczciwymi graczami po same brzegi?
Szczerze wątpię.
Pozdrawiam.
Myślisz że jak zrobią server pod starym protokołem to nikt nie będzie tam używał botów ? :<
A ja mam juz dosc narzekajacych polaczkow...chociaz nie, nie mam bo lubie czytac placze, ale to juz sie robi powoli nudne. Wiem, ze nie kazdy byl/jest za tymi serverami. Po prostu cokolwiek nie zrobia, to i tak pelno tutaj bedzie biednychposzkodowanych knajtow, potem pal(lllll)adynow, sorcow itp. Ogarnijcie sie troche, jak ta gra jest taka beznadziejna (a jest) to skonczcie grac, proste.
Gdyby to zrobili,to oczywiste jest ze bym tam gral.obecnie w tibie nie gram z prostych powodow:
-pojebane czary
-chujowa atmosfera
-runy od levela
i wiele wiecej ale nie mam ochoty teraz wymieniac!
JESTEM NA TAK!
gloryoftheoldtibia
17-05-2009, 17:36
Myślisz że jak zrobią server pod starym protokołem to nikt nie będzie tam używał botów ? :<
Oczywiście, że będzie. Oszukiwanie, łamanie zasad to naturalne, ludzkie zjawiska. Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że nieuczciwych graczy na takim serwerze może być znacznie mniej, a już na pewno nie więcej niż na obecnych.
@Askaral
Zastanów się nad swoim zachowaniem. Twoje 3 posty (wtrącone do tego tematu zupełnie niepotrzebnie) są w najczystszej postaci narzekaniem.
Co do gry - rzeczywiście, wg mnei jest teraz zupełnie beznadziejna, jednak kiedyś, kiedyś była idealna. Dlatego właśnie chcę jej powrotu.
Twoje uwagi, czy może rozkazy są nie na miejsu. Nie jesteś dla mnie autorytetem, dlatego nie widzę powodu, dla którego mógłbyś mi "doradzać" w ten sposób.
Gdyby to zrobili,to oczywiste jest ze bym tam gral.obecnie w tibie nie gram z prostych powodow:
-pojebane czary
-chujowa atmosfera
-runy od levela
i wiele wiecej ale nie mam ochoty teraz wymieniac!
JESTEM NA TAK!
W takim razie zapraszam do tematu Revised Retro-Server Proposal [the one Cipsoft might accept] (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2597590))
oraz zachęcam do wypełnienia feedbackform (http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform&page=show&questionaireid=218) (opcja "discussion", a w komentarzu proponuje wpisać - "Retro-server's case").
Pozdrawiam.
-pojebane czary
-chujowa atmosfera
-runy od levela
(prawie) to samo nie podoba mi się w tych 6.-5 tibjach! roznica sa runy od MLVA a nie lvla
Piotrek Marycha
17-05-2009, 20:07
zgadzam sie w zupełności, ciekawe co by na temat starej tibii powiedzieli ci co na 7.5 juz mieli 100+,150+
Oczywiście, że będzie. Oszukiwanie, łamanie zasad to naturalne, ludzkie zjawiska. Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że nieuczciwych graczy na takim serwerze może być znacznie mniej, a już na pewno nie więcej niż na obecnych.
tylko wyobraz sobie teraz sytuację kiedy ogrom ludzi z poważniejszymi lvlami używa aim botów, co zrobisz? sam zaczniesz używać znienawidzonego bota czy skażesz się na wieczną przegraną w starciu z botterami?
Nie wbiją. Dlatego, że Tibia 7.4 była całkowicie inną, trudniejszą grą niż ta obecna.
Nie wbiją. Dlatego, że Tibia 7.4 była całkowicie inną, trudniejszą grą niż ta obecna.
trudniejsza nie byla, bardziej czasochlonna najwyzej.
ZapodajMuze
17-05-2009, 22:06
Bez sensu bylby taki serw bo po chwili nie bylo by gdzie expic , a jakby zrobili obecna mape to 80 knight poblokowalby 25 sorcowi workery to lvl co 5 minut .
Uważam, że szansa na wprowadzenie takich serwerów przez Cipsoft jest znikoma. Chciałoby się napisać - żadna, ale jak mądrze napisał pracownik Cipsoftu "Generally saying there is always a chance for everything."
Myślę, że liczba osób, które odwiedzałyby takowe serwery nie będzie duża, według mojej opinii może to wyglądać następująco:
http://i559.photobucket.com/albums/ss39/Medegar/wykresgraczyczasu.jpg
Wysnuwam takie wnioski biorąc pod uwagę profil konsumentów produktu Cipsoftu, jaki zaobserwowałem podczas przeglądania tego forum.
Jak wiadomo po wprowadzeniu (w tym wypadku względnie) nowego produktu [szczególnie znanej marki, lub nowej - dobrze zareklamowanej], liczba użytkowników powinna z początku utrzymywać się na dość wysokim poziomie. Wśród nowych konsumentów pojawią się zarówno entuzjaści i sceptycy, oraz ludzie chcący zobaczyć produkt z czystej ciekawości. Boom wywołany pojawieniem się owego klienta Tibii będzie trwał jakieś 2 miesiące, po których to zostanie osiągnięte maksimum użytkowników tego produktu. [Przez 2 pierwsze miesiące wszyscy (czy też zdecydowana większość), którzy będą chcieli wypróbować produkt zdążą już to zrobić.]
Następnie po tym okresie liczba graczy zacznie gwałtownie spadać, większość użytkowników zdąży już dogłębnie zaznajomić się z produktem i przy grze pozostaną w większości tylko entuzjaści starej wersji Tibii, których odsetek jest niewielki. (Również owym entuzjastom może się nie spodobać gra na "cipsoftowskich" serwerach "starej" Tibii. Jednym z powodów może być duża ilość tzw. noobów, którzy mogą zniweczyć radość płynąca z gry.)
Po kolejnym okresie(przykładowo po ok. 7 miesiącach) w grze pozostanie niewiele osób np. ci, którzy będą mieli w niej dobrze rozwiniętą postać, osoby, którym naprawdę będzie się podobać gra na "serwerach retro" i inni.
Podsumowując, wydaje mi się, że Cipsoft nie wprowadzi tych serwerów ze względu na stosunkowo małe (względem najnowszej Tibii) zainteresowanie tym produktem, więc po prostu będzie to mało opłacalne.
Oczywiście przedstawione powyżej informacje to tylko moje spekulacje na ten temat.
gloryoftheoldtibia
17-05-2009, 22:34
tylko wyobraz sobie teraz sytuację kiedy ogrom ludzi z poważniejszymi lvlami używa aim botów, co zrobisz? sam zaczniesz używać znienawidzonego bota czy skażesz się na wieczną przegraną w starciu z botterami?
Bardzo dziwne są te Wasze kontrargumenty.
Kiedyś cheater używał aimbota, teraz używa warbota, ucziciwi gracze są tak samo poszkodowani jak byli. Jedyna różnica jest taka, że kiedyś aimbotów używało kilka/kilkadziesiąt osób, teraz używa go każdy gracz - doprowadziło to do zupełnego updaku PvP, a problemu z cheaterami nie rozwiązało wcale.
Zmienił się tylko system, to wszystko.
zgadzam sie w zupełności, ciekawe co by na temat starej tibii powiedzieli ci co na 7.5 juz mieli 100+,150+
Cóż, pewnie tylko tyle, że jest znacznie lepsza niż 8.4.
Bez sensu bylby taki serw bo po chwili nie bylo by gdzie expic , a jakby zrobili obecna mape to 80 knight poblokowalby 25 sorcowi workery to lvl co 5 minut .
Dla Ciebie byłby beznadziejny, a dla mnie i dla tysięcy innych graczy wręcz przeciwnie.
trudniejsza nie byla, bardziej czasochlonna najwyzej.
Gdyby nie implementacja hotkeyow, może i możnaby było się z Tobą zgodzić, ale tak? Nie bardzo.
Swoją drogą, muszę ponowić pytanie - w jakim celu staracie się wyszukiwać złe strony tego pomysłu? Nie chcecie takiego serwera - nikt Was nie zmusza do gry. Jego wprowadzenie niczego Wam nie zmieni, a da wiele radości ludziom, którzy na niego czekają już od paru lat.
Mam wrażenie, że naprawdę sprawia Wam przyjemność odbieranie jej innym ludziom. Przykre.
PS:
@Medegar
Bardzo prawdopodobne założenie.
Jedyna niewiadoma to rzeczywista ilość graczy po upływie dłuższego czasu. Zmniejszy się na pewno - ale ile naprawdę będzie wynosić?
Może się okazać, iż będzie wystarczająca żeby usatysfakcjonować Cipsoft. W końcu nie musi to być jakaś ogromna liczba. Mowimy przecież o jednym, maksymalnie kilku serwerach.
Aha, w wykresie należałoby też uwzględnić znaczny przypływ graczy po każdej kolejnej aktualizacji gry.
Piotrek Marycha
18-05-2009, 00:07
Bardzo dziwne są te Wasze kontrargumenty.
Kiedyś cheater używał aimbota, teraz używa warbota, ucziciwi gracze są tak samo poszkodowani jak byli.
no troche większa jest różnica warbot VS no hotkeys & no bot, a warbot VS CIPbot, nieprawdaż?
Jedyna różnica jest taka, że kiedyś aimbotów używało kilka/kilkadziesiąt osób
kwestia czasu kiedy zaczęłoby uzywać 99/100 graczy
Swoją drogą, muszę ponowić pytanie - w jakim celu staracie się wyszukiwać złe strony tego pomysłu?
ja tu widze argumenty za tym, ze taki pomysl jest nierealny do realizacji.
redfaction
20-05-2009, 21:07
tylko ze ja mialem ~80-100 juz na 7.5 właśnie :))
No na pewno by blokował temu 25 sorcererowi workery, w szczególności że założenie postulatów graczy (a mówimy tu o tym że CipSoft przyjmie naszą propozycję, a nie wymyśli swój retro server style) jest takie, że stary protokół = stara mapa. Czyli prościej dla dzieciaków różdżek rzecz biorąc - 7.4, nie ma port hope;)
ZapodajMuze
20-05-2009, 22:10
tylko ze ja mialem ~80-100 juz na 7.5 właśnie :))
No na pewno by blokował temu 25 sorcererowi workery, w szczególności że założenie postulatów graczy (a mówimy tu o tym że CipSoft przyjmie naszą propozycję, a nie wymyśli swój retro server style) jest takie, że stary protokół = stara mapa. Czyli prościej dla dzieciaków różdżek rzecz biorąc - 7.4, nie ma port hope;)
Czyli do konca tibi bedzie caly czas ta sama mapa , tak? Orginalnie i pomyslowo . Teraz 200 lvl ma 5 dobrych rodzajow potworow do expienia a wtedy ?
gloryoftheoldtibia
22-05-2009, 00:47
Czyli do konca tibi bedzie caly czas ta sama mapa , tak? Orginalnie i pomyslowo . Teraz 200 lvl ma 5 dobrych rodzajow potworow do expienia a wtedy ?
I kolejny raz widzę tutaj zupełnie błędne myślenie. Obviously widać, że nie masz najmniejszej ochoty grać na takim serwerze, ale weź pod uwagę fakt, że my jak najbardziej mamy.
Na tą ochotę natomiast, składa się bardzo wiele czynników (w zasadzie wszystkie, które starą wersję cechowały), między innymi właśnie brak ogromnej ilości "expowisk" i zbyt dużej łatwości w zdobywaniu kolejnych, niepotrzebnych poziomów.
Jeśli chodzi o sam 200lvl... za czasów przytoczonej przez redfaction'a wersji 7.4 tylko jedna osoba, która takowy osiągnęła - Bubble (w grudniu 2004 roku, jeśli mnie pamięć nie myli). Trzeba też pamiętać, że w tamtym okresie wyprzedzała ona w klasyfikacji doświadczenia innych graczy o miażdżącą ilością leveli - tak więc nie było zapotrzebowania na setki "respów" dla tak wysoko poziomowych graczy.
Pozdrawiam.
Ah, Vil - "ja tu widze argumenty za tym, ze taki pomysl jest nierealny do realizacji."
Przytocz proszę chociaż jeden, bo ja tutaj widzę tylko subiektywne, nie do końca przemyślane obawy i założenia, które jednocześnie, w sporym stopniu odnoszą się do obecnej wersji gry.
Szefie :)
22-05-2009, 09:54
[...]wykresgraczyczasu.jpg[...]
Jakbys taki wykres narysowal u mnie na matmie to bys zeszyt stracil!
@topic
niemozliwe, niestety
Pomysl jest sam w sobie dobry , ale niestety nie realny.
Zrobienie servera z klientem sprzed 2-3 lat bylo by dla nich (Cip'ów) jak przyznanie sie do porazki kazdego kolejnego updatu .. nie wazne ile osob by sie pod tym podpisalo sadze ze nic z tego nie wyniknie...niestety ;p
redfaction
22-05-2009, 12:01
Kiedy Wy wreszcie zrozumiecie że jest szansa, skoro dla CipSoftu to jest czysty zysk.
gloryoftheoldtibia
23-05-2009, 01:49
Zrobienie servera z klientem sprzed 2-3 lat bylo by dla nich (Cip'ów) jak przyznanie sie do porazki kazdego kolejnego updatu ..
Albo wielkim uznaniem dla ich poprzednich dokonań. Poza tym, jak już wielokrotnie było wspominane - nie mówimy tu zmianie całej Tibii, jedynie o paru serwerach. Oczywistym jest, że większość graczy pozostałaby na standardowych światach - tak, są ludzie, którym obecna tibia się podoba, powiem więcej - jest ich wiele.
W związku z powyższym, taki serwer w żadnym wypadku nie byłby przyznaniem się do jakiegokolwiek błedu, byłby to jedynie pozytywny gest wobec "starszych" graczy (który nawiasem mówiąc jak najbardziej im się należy).
Pozdrawiam.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.