PDA

Pokaż pełną wersje : Płatne Youtube

Zalgadis
28-05-2009, 14:26
Słyszeliście o tym że YT będzie płatne?
Mi tato mówił że czytał w gazecie i tam było napisane że mają zamiar wpłacić opłaty za oglądanie filmików.
Jeśli tak to zbiją kupę kasy, nawet jeśli wielu użytkowników odejdzie.

Shanhaevel
28-05-2009, 14:38
Nie słyszałem.

Mi tato mówił że czytał w gazecie i tam było napisane że mają zamiar wpłacić opłaty za oglądanie filmików.

Myślałem, że jedną z cech Web 2.0 jest bezpłatne użytkowanie.

Barn
28-05-2009, 14:41
A pierdol*sz curva!

Tompior
28-05-2009, 15:45
Nie filmikow, tylko filmow pelnometrazowych w wysokiej rozdzielczosci.
Co do normalnego youtube'a, to pozostanie bez zmian.

robek
28-05-2009, 16:08
w wysokiej rozdzielczosci.

a dokładniej?

Deid
28-05-2009, 16:13
znasz ten znaczki przy pasku oglądania (HQ), (HD)? to to.

Dr. Omader
28-05-2009, 17:40
znasz ten znaczki przy pasku oglądania (HQ), (HD)? to to.

Nie, to nie to raczej.

Google stara się zmonetaryzować ruch z YouTuba. Przypomnę, że w zeszłym roku YouTube przyniósł 400 milionów dolarów strat.

W związku z tym Google już jakiś czas temu dogadało się z niektórymi dużymi wytwórniami filmowymi, np. MGM, na to aby puszczać ich filmy na YouTube w wysokiej rozdzielczości.

Tylko, że Google dalej nie wiedział jak przynieść zysk z tego. Może faktycznie wprowadzą konta premium... Kto ich tam wie :P

Gdyby wprowadzili konta premium, albo coś w stylu Video On Demand to byliby największą na świecie wypożyczalnią filmów co na pewno spowodowałoby też spadek piractwa w skali globalnej. :)

Jakkolwiek nie brałbym żadnych prasowych informacji nie wiadomo skąd za poważne. W gazetach często tak jest, że podaje się lewe informacje, tylko po to żeby sprzedać nakłada/rozreklamować się :)

robek
28-05-2009, 19:31
Tylko, że Google dalej nie wiedział jak przynieść zysk z tego. Może faktycznie wprowadzą konta premium... Kto ich tam wie :P

W tej chwili pokazują się reklamy, a wcześniej się nie pokazywały, więc jakiś zysk z tego jest. A teraz mają zrobić kilkunastosekundowe klipy reklamowe (max ograniczenie do 30 sek). Z tego co czytałem, będą liczone po 1k odsłon. (reklamy od bbc, discovery etc.)

Polski_Beagle
28-05-2009, 19:37
Gdyby taka płatność w wysokości 5 zł/miech została wprowadzona, ale tylko dla high quality to fajnie. Oni by zarobili itp...
Nie jest źle!

Dr. Omader
30-05-2009, 15:40
W tej chwili pokazują się reklamy, a wcześniej się nie pokazywały, więc jakiś zysk z tego jest. A teraz mają zrobić kilkunastosekundowe klipy reklamowe (max ograniczenie do 30 sek). Z tego co czytałem, będą liczone po 1k odsłon. (reklamy od bbc, discovery etc.)

Zysk jest, ale dalej pod kreską... Jedno wyświetlenie reklamy jest tanie, a Ty nawet przez 10 minut oglądasz wtedy film, którego przesłanie do Ciebie jest kosztowniejsze niż ta wyświetlona reklama... Myślę, że dla internautów najważniejsze jest, żeby YouTube przetrwał... Gdyby nie Google i to, że mają takie nadwyżki kasowe(całe Google) to projekt już dawno by zbankrutował...

Puii
30-05-2009, 17:14
Zasada działania konta premium pewnie będzie podobna do vimeo

1 film w hd na tydzień i kolejka w czekaniu na konwertowanie, a premium od razu, do tego brak reklam itd.

Spodobał mi się też ten pomysł wymieniony wyżej z wypożyczalnią filmów, możliwe że i takie coś ruszy, ja i tak fan 1080, a wątpię żeby przeglądarka nieskompresowaną 1080 puściła.