Pokaż pełną wersje : Ostatnie uczynki Bogów.
Vasudanin
03-06-2009, 18:32
W ostatnim artykule (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=208412) z marca 2009 roku grafik Cipsoftu Jan pokazał nam jak tworzy się nowe potwory. Przykładem tego było stworzenie Meduzy. W nadchodzącej letniej aktualizacji Meduza zostanie dodana do gry. Pamiętajcie więc, by zachować ostrożność przy spotkaniu dzikiej bestii z włosami z węży. Mimo wszystko swobodne chodzenie po ziemi nie leży w jej naturze. Zwykle urzędują w specyficznych miejscach, więc nie musisz się martwić, że podczas spokojnego spaceru po Tibii spotkasz Meduzę.
http://img155.imageshack.us/img155/2937/medusaa.jpg
Również w artykule (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=211022) z kwietnia 2009 roku Cipsoft wyjaśnił w jaki sposób oceniają tereny łowieckie. W tegorocznej aktualizacji zrobią to jeszcze raz i dostosują kilka miejsc polowań pod opinie graczy opublikowane w temacie "Analiza Miejsc Polowań (http://forum.tibia.com/forum//?action=thread&threadid=2555826)", oraz kilku innych rzeczy zgromadzonych automatycznie.
Według Was istnieje kilka potworów, na które nie polujecie, ponieważ przedmioty zbierane przez Was lecą zbyt rzadko, bądź nie są wystarczająco wartościowe, by zwrócić koszty polowania. Dla przykładu lista rzeczy, które gubią Hellspawny, Wyrmy, War Golemy, Lost Soule i Energy Elementale została rozbudowana. Powiększenie zrzucania znaczy, że te potwory będą teraz nosić więcej przedmiotów, które można sprzedać, oraz będą gubić rzadsze przedmioty albo napoje, jak również ich szansa na wyrzucenie będzie większa.
Wyrmy będą dawać teraz więcej punktów doświadczenia, podobnie jak War Golemy i Grim Reapery. Poza tym, oprócz przedmiotów i doświadczenia szykuje się więcej zmian.
Niektóre potwory były uważane za zbyt silne, co zmusiło bogów do ingerencji. Na przykład Mutated Humany został zaklęty i stracił na sile. I mimo, że nie zapomniały jak zatruwać, czy paraliżować, to jednak nie umieją robić tego tak skutecznie, jak kiedyś. War Golemy również stały się słabsze. Teraz nie potrafią leczyć się tak szybko.
Grim Reapery i Lost Soule minęły się z zemstą bogów zatrzymując umiejętności, jednak przypłaciły to ilością punktów życia.
Poza tym, odkryto iż Water Elementale połykają przedmioty, których potem nie mogą strawić. Żaden człowiek nie jest w stanie wyciągnąć ich, gdy żywiołak żyje, lecz po śmierci zostawia kałużę, z której niejeden wędkarz będzie potrafił wyciągnąć cuda.
Wispy, z niewiadomych powodów zaczęły bać się ludzi i nie będą już podchodzić do nich, a będą trzymać dystans. Niektórzy wojownicy powiadają, że te stwory próbują coś ukryć...
Analiza terenu pozwoliła odkryć, że niektóre potwory są niezadowolone. Bogowie wysłuchali ich, po czym wysłali na trening.
Infernalisty, które były prześladowane przez Demon Skeletony zyskały umiejętności zadawania im ran.
Chakoye narzekały na słabą kondycję, więc przeszły trening. Mimo to nadal czuły się za słabe. Bogowie spostrzegli, że Chakoye zawsze nosiły ze sobą cały swój ekwipunek, który jest zdecydowanie za ciężki i je wykańcza. Nauczyli więc chowania swoich rzeczy w bezpiecznych schowkach. Teraz czują się znacznie silniejsze i nie noszą wszystkiego ze sobą.
Ice Witche również narzekały. Wykorzystały swoją szansę i pojawiały się na każdym treningu, które niestety nic nie dały, oprócz poprawienia zdolności magicznych. Widząc ich smutek Bogowie okazali wyrozumiałość i zwiększyli im punkty życia.
Dokonano więcej zmian potworów, jednakże wypisano tutaj te ważniejsze przykłady boskiej ingerencji. Mimo wszystko nie tylko potwory zostały przeobrażone. Krajobraz również został trochę zmieniony. Jeżeli przypatrzycie się dookoła możecie na przykład znaleźć wywieszki, że podobno istnieje nowa droga do Chor. Dodatkowo demony z Yalahar były znudzone wiecznymi odwiedzinami ludzi. Bogowie ich wysłuchali i utrudnili drogę do ich siedziby.
Bossowie Bog Raiderów, ponieważ byli zastraszani przez potwory im towarzyszące, zdecydowały się na przeniesienie.
Zaniepokojeni mieszkańcy Tibii ostrzegli bogów o zbyt wielkiej ilości potworów chodzących wolno po ziemiach, które są niebezpieczeństwem dla podróżników, Bogowie jednak byli głusi na ich wołanie. Mieszkańcy na niezwykle ważnym, anty kryzysowym spotkaniu zdecydowali wybrać obywateli, którzy będą w stanie zajmować się rozwiązywanie problemów.
Bohaterowie będą teraz mogli brać zadania nowego typu. Zdolnościami priorytetowymi, których potrzebować będzie każdy będą wytrzymałość i odwaga. Wybrani na spotkaniach obywatele będą szukać wolontariuszy z każdym poziomem doświadczenia, więc wszyscy mają szanse zapisania się na wyprawę. Nikt nie będzie wysyłany na samobójcze misje, więc jeżeli jesteś zainteresowany spróbuj dołączyć do tego grona. Jednym z wybranych obywateli, do których możesz się zgłosić jest Grizzly Adams z Port Hope.
http://img151.imageshack.us/img151/5063/wantedc.png
Jeżeli obywatele rozważą twoją kandydaturę na takie zadanie, poinformują Cię, które potwory obecnie stwarzają największe zagrożenie wśród cywilów. Reszta będzie należeć do Ciebie. Jeżeli zabijesz dużą ilość wyznaczonych dla Ciebie potworów, będziesz nagrodzony nie tylko gotówką, ale również doświadczeniem.
Takie zadania będą dobrym sposobem na wprowadzenia do monotonnych polowań czegoś ciekawego, a przy okazji pomagają zmniejszyć liczbę niebezpiecznych potworów. Chodzą również plotki, że gdy potwory dowiedzą się, że są na liście proszą swoich mistrzów do pomocy. Może będziesz mógł stanąć naprzeciwko Necropharusa bądź Demodrasa...
Mamy nadzieję, że skorzystasz z ostatnich zmian bogów!
Zamiast napisać, że zostanie poprawione to i to, to cipsoft bawi się w jakieś pisanie o bogach, którzy wysłuchują żalących się demonów, wyrmów i innych mobów...
@down
Zią, mi chodzi o formę w jakiej został napisany news, a nie o jego zawartość.
Zalgadis
03-06-2009, 23:08
News dobry, podoba mi się.
Zamiast napisać, że zostanie poprawione to i to, to cipsoft bawi się w jakieś pisanie o bogach, którzy wysłuchują żalących się demonów, wyrmów i innych mobów...
Jest napisane że zwiększą ilość przedmiotów dostępnych z różnych potworów i będą one częściej wypadać. Osłabią również niektóre potwory, a niektóre będą dawać więcej doświadczenia.
Czytałeś to w ogóle?
To z tymi zlecieniami na potwory to niezly bajer
Neviczek
03-06-2009, 23:18
To z tymi zleceniami to w każdej grze już jest, jednakże nie uważam, że jest to złe.
Pan i Wladca
03-06-2009, 23:22
Generalnie fajne udziwnienie z tym NPC z zadaniami typku "Idz zabij X potworów otrzymasz 100gp i 300 punktów doświadczenia ;)
We wszystkich grach MMO w jakie grałem takie coś było, wiec to była tylko kwestia czasu, aż Cipki to zrobią. Teraz tylko patrzeć jak ludzie będą większe normy expa + w dzień wyrabiać :p 300 bo 300 ale zawsze coś :p
Master Rincewind
03-06-2009, 23:54
Rotfl ten tekst jest imo mega żałosny. CipSoft jeszcze bardziej pokazuje, że tibia opiera się jedynie na "chodzeniu na potwory". Żalące się chakoye, treningi dla mobków? Ktoś tu najarał się chyba za dużo kraku.
Zlecenia na potwory? Mam chyba deja vu. WoW? Guild Wars? ...każde mmo?
GargoinX
04-06-2009, 00:02
Zlecenia na potwory? Mam chyba deja vu. WoW? Guild Wars? ...każde mmo?
Jeśli każde, to czemu nie Tibia? Swoją drogą fajnie napisany nius i widać, że CipSoft bierze sobie od serca uwagi graczy.
patronusek
04-06-2009, 00:15
Może będziesz mógł stanąć naprzeciwko Necropharusa bądź Demodrasa...
to mi się bardzo podoba xD
Demol1989
04-06-2009, 00:16
news hmmm... fajnie sie czyta wlasnie te ala opowiadania ze demony sie zala
bo napisac "z demona mms bedzie spadac o 0.003% czesciej, z rat bedzie leciec po 1-2 serka" to byloby nudne ;p
pomysl z "idz zabij x potwora" z 1 strony ciekawy no ale z 2-giej jak to wyzej zostalo ujete tobia coraj mniej staje sie byc ta wyjatkowa
upodabniaja ja chocby do w.w. wow-a no a tam juz grafa lepsza
to jak wszystko bedzie takie same wkacu to kazdy skoczy pograc w lepszej grafie ;p
no a w dodatku necrophus czy demondras lol
u mnie na servie ani razu niespotkalem go mimo ze troche gram i expilem na poh i dragach
za duzo ludzi poluje na nie a co napisze komus "daj m izabic demondrasa bo takie zadanie mam a loot ci oddam" xD
raczej niewchodzi w gre
juz zrobili to z orkami ze sie informacje przynosi to takie cos rozumie
no i ciagle dodaja moby a historie typu excalibug czy srubokretu talrasha juz niema bo w kierunku ze tak ujme "odkrywcow" nic nierobia
a wlasnie takich zagadek brakuje :/
Jeśli każde, to czemu nie Tibia? Swoją drogą fajnie napisany nius i widać, że CipSoft bierze sobie od serca uwagi graczy.
Bo tibia BYŁA inna, teraz po jaki chuj grać w tibie, skoro masz l2, gw, czy też wowa, w których jest to samo, tylko lepiej?
WielkiSorc
04-06-2009, 03:20
Tibia sie zmienia, bo ma przyciagac dzieci, ktore kupia pacca - komercja ;)
To jest zrozumiale... na poczatku byl to projekt tylko dla zabawy, ale z czasem zaczeto stawiac pieniadze na piedestale :)
Dziwi mnie tylko, ze nie postawia serwa 7.X, w ktorym nie bylo rozdzek i spamu z visa :) Knight expil za darmo, ale wolno. Palladyn expil szybko ale byl sredni w pvp, sorc expil extremalnie wolno, ale byl potezny, a druid byl tylko uhmakerem...Taak... Taki serwer mogl miec status taki jak Premia, czyli mozna bylo by sie zalogowac tylko z kontem premium... Daje sobie odciac 20 palcow, ze serwer bylby caly zapchany - a nawet glowe, ze przez pierwsze 2 miesiace.
Fajnie tak czasami wrocic do czasow fajnej tibi, od paru lat tylko obserwuje zmiany i czekam na 3D :(
a ja tylko czekam az wreszcie bedzie mozna sprzedac mms g legs i tego typu itemki bo cena u graczy to masakra...
Cos czuje ze demo i necropharus juz nie beda takimi rare bossami, a cena itemów z nich diametralnie spadnie, poza tym podoba mi sie.
A ja każdą zmianę akceptuję i nie ważne czy na lepsze czy na gorsze, bo to mimo wszystko uatrakcyjnia jakoś tą grę.
Kocham czytać opinie użytkowników tpl nt. teaserów...
Czemu wam przeszkadza pisany tekst? W WoW'ie wam normalnie piszą co jest zmienione, a tutaj jest to swego rodzaju opis RPG i już nie wyjcie, że wszystko co zrobią jest sciągnięte od innych gier mmo.
Czy jeżeli pierwsza gra mmo miała np. możliwość podniesienia statyskyk postaci i jeżeli zostanie to wykorzystane w innej grze mmo to będzie to kopiowanie pomysłów? Zasanówcie się... Każda gra ma coś z innej...
Wiecie co? Zobaczcie opinie nt. teaserów na takich stronach jak tibiashispano czy tbiacity... Nie ma jęczenia 12sto latków, tam ludzie dostrzegają te dobre strony...
@teaser
Pomysł z questem jest świetny, podczasz monotonnego expienia będziesz mógł również wykonywac quest.
@up
A najciekawsze, że najbardziej krzyczą ci, którzy potem i tak łupią 24/24 :)
Tibia sie zmienia, bo ma przyciagac dzieci, ktore kupia pacca - komercja ;)
To jest zrozumiale... na poczatku byl to projekt tylko dla zabawy, ale z czasem zaczeto stawiac pieniadze na piedestale :)
Dziwi mnie tylko, ze nie postawia serwa 7.X, w ktorym nie bylo rozdzek i spamu z visa :) Knight expil za darmo, ale wolno. Palladyn expil szybko ale byl sredni w pvp, sorc expil extremalnie wolno, ale byl potezny, a druid byl tylko uhmakerem...Taak... Taki serwer mogl miec status taki jak Premia, czyli mozna bylo by sie zalogowac tylko z kontem premium... Daje sobie odciac 20 palcow, ze serwer bylby caly zapchany - a nawet glowe, ze przez pierwsze 2 miesiace.
Fajnie tak czasami wrocic do czasow fajnej tibi, od paru lat tylko obserwuje zmiany i czekam na 3D :(
Tibia nie była projektem dla zabawy, tylko wspólną pracą do szkoły(popraw mnie jeżeli się jednak myle)
Dopiero potem stała się mimo wielu błędów grą komercyjna.
Fajny news, ciekawie się czytało, trochę niedosyt odczułem, jednak gz tłumaczenia.
Maniak69
04-06-2009, 08:47
Wiwat newsy, pisane dla dzieci!
Prosty język, żebyś się nie przemęczył z czytaniem. Prostsza i bardziej płytka gra, żebyś się nie zamartwiał myśleniem. Piękne, kolorowe obrazki, z potforkami nie pasującymi do reszty gry. Taki tutaj klimat RPG, jak ze mnie zakonnica.
Jak myślicie - kiedy dodadzą możliwość botowania w grze dla Pacców? Żeby dzieci się nie męczyły? Mam wrażenie, że ten update kontynuje tradycje poprzednich - spłycać grę, upraszczać ją do maksa, zadowolić małe dzieci. Te zadania, to krok w stronę miłośników grindu, oraz powolne zabijanie klimatu tibi. Siekać, siekać, siekać....
Siekać, siekać, siekać....
A wczesniej to co bylo? Rozmowy pod depo, trenowanie nad rzeczka (+ lowienie ryb i pogawedka o pierdolach), albo exp. Czy teraz ktos ci tego broni?
to czemu nie tibia? odpowiedź jest banalna - bo to TIBIA a nie inne mmo, gramy w to bo to wyróżnia ją od innych gier, specyficzny klimat - jeżeli tibie z obecną grafiką zrobie na wzór wowa to po co w to grać dalej jak gra będzie się różnić tylko grafiką? grałem w inne gry i gram nadal w tibie właśnie dlatego że jest tu coś innego czego nie ma w innych grach, niesty z upa na up gra jest coraz bardziej zbliżona do innych :(
EDIT
news ładny, napisany troche w klimacie rpg lecz zbyt dziecinnie, cipsoft chyba zapomina że grają w to też starsi gracze i tekst typu demony żaliły się jest ekhmmm żałosny :o
Bo tibia BYŁA inna, teraz po jaki chuj grać w tibie, skoro masz l2, gw, czy też wowa, w których jest to samo, tylko lepiej?
Tibia nie byla inna, w Tibii byly oczywiste braki.
Tak samo jak samochod bez kół to nie cud oryginalnosci tylko wrak.
_
Jesli bawisz sie w tworzenie gry w konwencji Heroic RPG to wypadaloby sie trzymac tego, co juz dawno zostalo wymyslone i przyjete za standard
Valdek1990
04-06-2009, 09:33
Według mnie (a w Tibie nie gram długo, bo 3 lata) gra musi ewoluować. Wy to wiecie, ja to wiem i Cipy też... To, że piszą newsy trochę inaczej to dobrze. Ja widziałbym to tak : teasery + dokładne dane po wypuszczeniu up-a. (jak w diablo2...) Ale nie mogą powiedzieć przecież wszystkiego, bo to odebrałoby przyjemność. Lepiej zasygnalizować niż podać na tacy.
Dla zwolenników 7.X - PoI też kiedyś nie było... i wielu innych rzeczy.
Bardzo ładnie napisany artykuł Cipsoft i nie wielka garstka graczy podchodzi do Tibi w stylu RP (role-playing) i robią to dobrze tak jak trzeba to robić. To wy matoły niszczycie klimat gry a potem płaczecie ze gra nie ma już tego samego klimatu bo zamiast wyruszyć z towarzyszem spod baru Carlin zmierzyć się z groźnym smokiem i przeżyć przygodę cieszyć się zwycięstwem i nagrodą z jego martwego ciała to wy "huncicie hordy smoków dających 700 expa i jeszcze mówicie ze jesteście na minusie bo manasy się skończyły" ludzie ogarnijcie i grajcie w Tibie z wyobraźnią!
Nie gram w Tibie nie dlatego ze od 7.6 to syf i jest pełno dzieci które mysla ze RP to royal paladin HAHA tylko dlatego ze już nikt prawie nie gra RP i nie odgrywa ról w tej dobrej grze mmorpg zaznaczam ze Tibia to gra RPG a wy nie macie nic wspólnego z graniem w stylu RPG
Powiedzcie mi ilu z was czytało Tibijskie książki i rozmawiało z npcami na tematy Tibi o których nawet pojęcia nie macie. Otwieracie solucje do questow i jazda a fabule tych questow macie daleko w dupie! Nie które questy RPG sa w Tibi a wy nawet nie macie o nich pojecia bo nagroda za nie jest Jakis wyjebany itemek ani ozdoba ale sama przygoda przeżycia tych niesamowitych lokacji i ekstremalnych walk. Teraz gracze exp exp exp kasa kasa i PvP żal mi was bo większość z was to dzieci a to podobno dzieci maja największa wyobraźnie której w Tibi brak...
Więc nie w*****ajcie mnie i prawdziwych starych graczy i tych którzy ciągle graja RP ze cipsoft zjebał wam Tibie bo zrobiliście to wy sami... I już nie da się uratować tego nawet na serwerach Non-pvp gdzie klimat właśnie jest najwazniejszy dawno poszedl w zapomnienie na rzecz itemow kasy i expu.
Pamiętam czasy szkole kiedy gralem w Tibie i przeżywałem te wspaniale przygody na codzien epickie opowiadania i walki z Faraonami. Dziś tez to jest ale nikt juz na to nie patrzy>
Wątpię by wielu z was znało Fabule Questu POI albo ogólnie Tibi i ich największych questów nawet Anhi HAAH :) dla was to tylko juz itemy . ZAL MI WAS I APELUJE grajcie z wyobraźnią i odgrywajcie role nawet podrzędnego rybaka który łowi ryby kolo rzeki Thais i jest dla was NOOBEM ALE JA WAM MOWIE TO ON WŁAŚNIE JEST PRAWDZIWYM GRACZEM lepszym od was... Nie chce nikogo urazić bo wierze ze nie którzy z was sie zmienia i zmienia podejście do Tibi spróbujcie a jak wam nie wyjdzie to kupcie sobie zioło i spróbujcie jeszcze raz jak wam to nie pomoże to idźcie dalej huncic i wbijać nowe 200lvle.
I niech nikt nie wazy się mi odpisywać riposty jesli nie przeczytałeś ze zrozumieniem całego mojego postu bo znajdę , zabije i spale na stosie...
*Czarny*
04-06-2009, 12:05
Dodatkowo demony z Yalahar były znudzone wiecznymi odwiedzinami ludzi. Bogowie ich wysłuchali i utrudnili drogę do ich siedziby.
niech utrudnia jeszcze droge na amazon campa bo te dzifki tez sa juz znudzone ;((
Dodatkowo demony z Yalahar były znudzone wiecznymi odwiedzinami ludzi. Bogowie ich wysłuchali i utrudnili drogę do ich siedziby.
niech utrudnia jeszcze droge na amazon campa bo te dzifki tez sa juz znudzone ;((
haha dobre...
Couranger
04-06-2009, 12:10
Bardzo ładnie napisany artykuł Cipsoft i nie wielka garstka graczy podchodzi do Tibi w stylu RP (role-playing) i robią to dobrze tak jak trzeba to robić. To wy matoły niszczycie klimat gry a potem płaczecie ze gra nie ma już tego samego klimatu bo zamiast wyruszyć z towarzyszem spod baru Carlin zmierzyć się z groźnym smokiem i przeżyć przygodę cieszyć się zwycięstwem i nagrodą z jego martwego ciała to wy "huncicie hordy smoków dających 700 expa i jeszcze mówicie ze jesteście na minusie bo manasy się skończyły" ludzie ogarnijcie i grajcie w Tibie z wyobraźnią!
Nie gram w Tibie nie dlatego ze od 7.6 to syf i jest pełno dzieci które mysla ze RP to royal paladin HAHA tylko dlatego ze już nikt prawie nie gra RP i nie odgrywa ról w tej dobrej grze mmorpg zaznaczam ze Tibia to gra RPG a wy nie macie nic wspólnego z graniem w stylu RPG
Powiedzcie mi ilu z was czytało Tibijskie książki i rozmawiało z npcami na tematy Tibi o których nawet pojęcia nie macie. Otwieracie solucje do questow i jazda a fabule tych questow macie daleko w dupie! Nie które questy RPG sa w Tibi a wy nawet nie macie o nich pojecia bo nagroda za nie jest Jakis wyjebany itemek ani ozdoba ale sama przygoda przeżycia tych niesamowitych lokacji i ekstremalnych walk. Teraz gracze exp exp exp kasa kasa i PvP żal mi was bo większość z was to dzieci a to podobno dzieci maja największa wyobraźnie której w Tibi brak...
Więc nie w*****ajcie mnie i prawdziwych starych graczy i tych którzy ciągle graja RP ze cipsoft zjebał wam Tibie bo zrobiliście to wy sami... I już nie da się uratować tego nawet na serwerach Non-pvp gdzie klimat właśnie jest najwazniejszy dawno poszedl w zapomnienie na rzecz itemow kasy i expu.
Pamiętam czasy szkole kiedy gralem w Tibie i przeżywałem te wspaniale przygody na codzien epickie opowiadania i walki z Faraonami. Dziś tez to jest ale nikt juz na to nie patrzy>
Wątpię by wielu z was znało Fabule Questu POI albo ogólnie Tibi i ich największych questów nawet Anhi HAAH :) dla was to tylko juz itemy . ZAL MI WAS I APELUJE grajcie z wyobraźnią i odgrywajcie role nawet podrzędnego rybaka który łowi ryby kolo rzeki Thais i jest dla was NOOBEM ALE JA WAM MOWIE TO ON WŁAŚNIE JEST PRAWDZIWYM GRACZEM lepszym od was... Nie chce nikogo urazić bo wierze ze nie którzy z was sie zmienia i zmienia podejście do Tibi spróbujcie a jak wam nie wyjdzie to kupcie sobie zioło i spróbujcie jeszcze raz jak wam to nie pomoże to idźcie dalej huncic i wbijać nowe 200lvle.
I niech nikt nie wazy się mi odpisywać riposty jesli nie przeczytałeś ze zrozumieniem całego mojego postu bo znajdę , zabije i spale na stosie...
Sad but True ...
BoboFrents
04-06-2009, 13:30
Mamy nadzieję, że skorzystasz z ostatnich zmian Bogów![/QUOTE]
To znaczy ze to ostatnia zapowiec ?
Adi Pro Knight
04-06-2009, 13:51
Co do obszernego opisu cipsoftu, staraja sie chociaz utrzymac nieco klimatu. A pozniej czytam ze trzeba siekac i siekac i ze cip psuje klimat... ludzie to wy głównie tworzycie klimat. Ale chyba juz go nie chcecie stwarzac... a pozniej żale ze klimatu nie ma.
Pan i Wladca
04-06-2009, 14:02
@up
nie trudź się bo i tak im nie przetłumaczysz. Ten gość z kolorowym pismem to już w ogóle się chyba gotował ;) nei warto tracić nerwów.
@up i 2xup i top
Zgadzam się w 100%.
Obecnie według większości graczy liczy się tylko ten kto ma h-level, h-skill i kto więcej na raz ogarnie exp/h. A potem na forach i w grze robią sobie beke z kogoś kto według nich nie dorównuje im. Tworzą w małych grupach graczy "legendy", sami sobie szkodząc brną w to dalej a końcowym efetkem jest narzekanie, że robi się OTS i brak klimatu. Ludzie to rasa samodestrukcyjna, więc czemu tu się dziwić ?!
FaJny_Spam_Bot
04-06-2009, 14:21
Troche tak śmiesznie napisane że bogowie wysłuchują potworów, ale nius dobry :)
[...]Zdolnościami priorytetowymi, których potrzebować będzie każdy będą wytrzymałość i odwaga. Wybrani na spotkaniach obywatele będą szukać wolontariuszy z każdym poziomem doświadczenia, więc wszyscy mają szanse dostania się.[...] Jednym z wybranych obywateli, do których możesz się zgłosić jest Grizzly Adams z Port Hope.
Ciekawe czy dla facc też coś takiego będzie, bo chętnie bym się zalogował po to.
lord_piteer
04-06-2009, 14:33
a tu widać że masz 14 lat i o starej dobrej tibii gówno wiesz
Wreszcie ktos kto potrafil to wszystko wygarnac narzekajacej dzieciarni. A juz tracilem nadzieje w to niezwykle wspaniale forum. Ale prawda jest taka ze pomimo psychologicznych chwytow (kolory i pogrubienie) pewnie nie wielu przeczytalo ten caly wywod. Ja w kazdym razie przeczytalem - nie probuj przemawiac do rozsadku tych oldszulolegend z tibii 2.3. Tacy jak oni beda plakac za rzekomo idealna stara tibia tak na prawde nie wiedzac ze do gry podchodzili tak samo jak teraz z tym wyjatkiem, ze wtedy ja dopiero poznawali. Niekotrzy z nich placza ze teraz liczy sie tylko exp, ale sami za chwile wejda na swoje pro lewele i pobiegna na frosty w podskokach mijajac Twojego rybaka lowiacego sobie spokojnie rybki, ktorego pewnie zbrechtaja bo ma mniejszy lewel.
To zajebiscie ze ty wiesz o niej wszystko. Milego plakania przy wspominaniu jej niesamowicie idealnych cech.
Rocket Slayer
04-06-2009, 15:10
Meduzy - czyli w next update dodadzą zmutowane meduzy...
Stara tibia byla dobra zanim na wierzch zaczely wychodzic niedorobki i absurdy, czyli gdzies do 2004.
@down
Booo to jest CipSoft :D
Markos_Knight
04-06-2009, 16:02
Maniak69 ma trochę racji, np. z tą grafą.... ale ogólnie te pomysły mi się podobają :) np. te "misje".....
żal za dużo rzeczy już ściągają z wowa
Pirate Cutthroats
04-06-2009, 16:48
CipSoftowi się chyba w bani poprzewracało...na ch** wprowadzają nowe potwory i questy jak 90% graczy jeszcze nie zdążyła zobaczyć (a co dopiero zabić...)choćby z połowy dostępnych mobków (nie licząc bossów). Questów jest masa już i jak mają wprowadzić jakieś nowe to kij im w oko. Ja wolę żeby dali podpowiedzi lub wskazówki do już istniejących...a ciągle nie rozwiązanych.
Albo żeby zrobili jakieś miejscówy, do których dostać się moża tylko 10 osobowa ekipa stojąca na np. specjalnych sqm.
Jednym zdaniem: wolę ulepszyć to co stare niż zaje***** nas nowościami.
No nawet fajnie ale i tak tibia to (shit) dodają jakies pierdoły zamiast wyeliminować boty...
@up
Tak, kilkadziesiąt tysięcy zbanowanych kont to rzeczywiście żadne starania.
Bob Marley
04-06-2009, 19:49
@up
Tak, kilkadziesiąt tysięcy zbanowanych kont to rzeczywiście żadne starania.
Racja, wczoraj dostalem bana za botowanie :)
Poraz 1 raz widze takiego posta i masz racje w 100% i dodam jeszcze do tego TZW ,, Pokolenie Frostów" :baby:
coraz to więcej dzieci gra i namawiają rodziców (lub sami kupują) na pacca
Cipsoft zarabia i stara się żeby tylko Tibia była lepsza i kasy żeby było więcej
old tibia (7.6, 7.6) to były czasy...
coraz to nowsze expownie i lepsze potworki, dragi, dwarfy niedługo już puste będą, a np. w Edron roić się będzie od noobów
Maniak69
04-06-2009, 21:23
Kiedyś, grałem w tibię, bo była darmowa.
Później, grałem bo była inna. Różniła się od stad innych pseudo-RPGów. Mogłem rozmawiać z NPCetem przez chat. Zadania zazwyczaj mnie zaskakiwały fabułą oraz treścią, i to dość pozytywnie. To była inna gra, nastawiona bardziej na RP niż na siekankę.
Dziś, okazuje się, że jest to nieopłacalne. O wiele lepiej, tworzyć questy w typie ,,ić zapij 6.666 potforuf". Lepiej wypychać drogę do celu potworami, niż zagadkami. Lepiej zabić stary system kupowania, na rzecz jakiejś broszury. Lepiej tworzyć bezbarwnych NPCetów, niż tworzyć nowe, ciekawe charaktery. I w końcu - lepiej robić newsy ,,pseudo Role Playing" dla dzieci, niż wysilić się w grze.
Tibia to jest _definicja_ preudorpga.
Zacznijmy od tego, że Tibia jak wszystko inne musi się rozwijać.
Zauważcie jaka jest liczba zbanowanych kont. Cipsoft poniósł z tego tytułu ogromne straty. Nie mogą sobie teraz pozwolić na dodawanie niesprawdzonych, eksperymentalnych pomysłów. Muszą i idą za tym co jest stare i co się przyjęło w innych grach.
Co do utraty klimatu. Jak to ładnie przedstawił jeden Pan tutaj, w kolorowym poście. Ludzie! Klimat to WY! Gdy zaczynaliście grę, mieliście okres zachwytu. Tak jest zawsze. Każdą późniejszą zmianę uważacie za niebezpieczeństwo zniszczenia tego co pamiętacie. Gram od Tibi 7.0 ? Na pewno gdzieś w tych okolicach.czyli już sześć lat obserwuję zmiany. Przeżyłem farmy druidów, dwudziestosiedmio poziomowych palladynów polujących na Giant Spider'y. Wszystko to tworzyło specyficzny klimat. Wszystko tak na prawdę w grze go tworzy. Tylko pytanie czy się umie go dostrzec. Nawet armie noobów w Carlin proszących o "frii itemz PLXXX" go tworzą. Bez nich to by nie było to samo Carlin.
Nie raz myślałem tak jak wy..."to już nie ta sama stara dobra Tibia w której zaczynałem"...szczególnie jak przebudowali Kazordon. Zamiast jednak psioczyć, poszedłem tam, przyjrzałem się zmianom, zaakceptowałem ich nieuchronność i odnalazłem nowy klimat. Tak też tęsknie za starym systemem rozmów i transakcji, ale trzeba iść z duchem czasu.
Czy chciałbym, żeby czasy Tibi 7.0-7.3 wróciły? Nie, to już było i jest w moich wspomnieniach jako unikatowe chwile, które już się nie powtórzą. Teraz czas na nowe.
Narzekacie, że nie ma co robić w Tibi, a to nieprawda. Sami nie chcecie się bawić. Pięć lat temu potrafiłem zebrać grupę ludzi i np. bawiliśmy się w berka, graliśmy w piłkę, robiliśmy masę konkursów i zabaw. Gdzie teraz zbudować zamek z parceli...albo nikomu się nie będzie chciało, albo zaraz rozwalą. Potrafiliśmy sobie wkręcić, że szczury przybyły po nasze jedzenie i latać po kanałach z SD'kami. Bawiliśmy się. Każdego dnia było coś nowego. Teraz jak to zaproponuję to słyszę " Co Ty wiesz jaki waste ?! Oszalałeś !", " Przestań, nie będę się bawił jak dziecko", " Nie, wybacz, ale musze wbić level i kasy zarobić" a później od tych samych ludzi "Ale w tej Tibi nudno, tylko exp i exp". Ludzie, zastanówcie się czego chcecie. Tibia to mmorpg, gra wyobraźni. Jeśli chcecie, żeby Cipsoft wam wszystko podsunął pod nos, jak np. boisko do piłki...to już staci sens.
Cały akapit poświęcę czemuś co już się staje denerwujące. Zostawcie w spokoju WoW'a. Ta gra to tak odgrzewany kotlet, że szok bierze, iż ktoś daje ją do porównania jako oryginalną(niekoniecznie w tym temacie). WoW to Diablo 2 w 3D z paroma modyfikacjami. Nie jest nowatorskie, ale jest grywalne i o to chodzi. Jeśli chcecie naprawdę do czegoś porównywać, to poszukajcie trochę starych pionierów MMO i wtedy.
Więc na koniec. Jeśli chcecie mieć klimat, twórzcie go, a nie czekajcie, aż sami go wam stworzą.
kiedyś była 1 mapa i to wystarczało, choć nie pamiętam tych czasów bo zacząłem grać na początkach Tibii 7.5
pół roku nie grałem w Tibię, powróciłem na 7.92 i już wtedy było z 10 map i pełno potworków obcych mi zupełnie
obecnie nie potrafię się połapać w tych mapach, potworkach i itemkach. Siedzę wiecznie w Veno lub w Kazo i to mi wystarcza.
eFeKt_MoTyLa_xD
05-06-2009, 11:47
Co do utraty klimatu. Jak to ładnie przedstawił jeden Pan tutaj, w kolorowym poście. Ludzie! Klimat to WY! Gdy zaczynaliście grę, mieliście okres zachwytu. Tak jest zawsze. Każdą późniejszą zmianę uważacie za niebezpieczeństwo zniszczenia tego co pamiętacie. Gram od Tibi 7.0 ? Na pewno gdzieś w tych okolicach.czyli już sześć lat obserwuję zmiany. Przeżyłem farmy druidów, dwudziestosiedmio poziomowych palladynów polujących na Giant Spider'y. Wszystko to tworzyło specyficzny klimat. Wszystko tak na prawdę w grze go tworzy. Tylko pytanie czy się umie go dostrzec. Nawet armie noobów w Carlin proszących o "frii itemz PLXXX" go tworzą. Bez nich to by nie było to samo Carlin.
Bardzo dobrze powiedziane... B) Mysle doslownie to samo.. tez spory czas nie gralem i teraz nie moglem sie polapac. Ale wszystko przyszlo z czasem, nauczylem sie "nowej" Tibii i trudno by mi bylo znowu uczyc sie starej.
Tak jak napisal kolega wczesniej... Klimat byl, jest i bedzie... Zawsze cos sie zmienia raz na lepsze a raz na gorsze. Tak samo jest z cenami w Tibii. Wszystko sie zmienia CipSoft chce dla kazdego jak najlepiej, rozwijaja sie.
Ktos napisal ze czeka na Tibie 3d. I co to wtedy bedzie? Kolejna denna muca.
Tibia po samym wlaczeniu ma swoj klimat, i to sie czuje. Wiec nie mowcie mi ze nie ma klimatu bo albo jestescie newbie albo wogole nie rozumiecie w co gracie.
Hmmm... To chyba na tyle. Sorka ale pisze ze szkoly i nie ma pl znakow ;D
pokemonkowa
05-06-2009, 12:25
Bardzo dobrze powiedziane... B) Mysle doslownie to samo.. tez spory czas nie gralem i teraz nie moglem sie polapac. Ale wszystko przyszlo z czasem, nauczylem sie "nowej" Tibii i trudno by mi bylo znowu uczyc sie starej.
Tak jak napisal kolega wczesniej... Klimat byl, jest i bedzie... Zawsze cos sie zmienia raz na lepsze a raz na gorsze. Tak samo jest z cenami w Tibii. Wszystko sie zmienia CipSoft chce dla kazdego jak najlepiej, rozwijaja sie.
Ktos napisal ze czeka na Tibie 3d. I co to wtedy bedzie? Kolejna denna muca.
Tibia po samym wlaczeniu ma swoj klimat, i to sie czuje. Wiec nie mowcie mi ze nie ma klimatu bo albo jestescie newbie albo wogole nie rozumiecie w co gracie.
Hmmm... To chyba na tyle. Sorka ale pisze ze szkoly i nie ma pl znakow ;D
WITAM! moze mi ktos podac link do tego abym mogla sprawdzic ile godzin gral ktos tak przez dany okres czasu...no co zgubilam strone ;) z gory dziekuje
Pirate Cutthroats
05-06-2009, 12:41
WITAM! moze mi ktos podac link do tego abym mogla sprawdzic ile godzin gral ktos tak przez dany okres czasu...no co zgubilam strone ;) z gory dziekuje
Trochę offtop ale proszę: http://www.pskonejott.com/otc_display.php
ci którzy przezywają Tibię tzn. że jest głupia i najgorsza bo zaczęli grać jak zaczęły się updaty
ja gram z początków tibia 7.5 i gdyby porównać tamte czasy z obecnymi to widać spoooore zmiany
gdy pierwszy raz usiadłem przed tibią cieszyłem się że można fajnie pograć, pogadać z ludźmi i cieszyć się grą
przez tyle lat Tibia stawała się coraz to mniej sławna
pamiętam jeszcze jak Venore było całe pełne, nie było miejsca w dp, amazon camp był wiecznie zajęty, a teraz? ludzi w Venore i nie tylko w nim, ubywa bo coraz to nowsze updaty. Wkrótce w tibię będzie grać mniej niż 10 000 osób.
nie wiem po co Cipsoft robił tyle tego
powinna być jedna mapa i wszyscy powinni posiadać równe prawa
Alanus Lutinum
05-06-2009, 16:01
ci którzy przezywają Tibię tzn. że jest głupia i najgorsza bo zaczęli grać jak zaczęły się updaty
ja gram z początków tibia 7.5 i gdyby porównać tamte czasy z obecnymi to widać spoooore zmiany
gdy pierwszy raz usiadłem przed tibią cieszyłem się że można fajnie pograć, pogadać z ludźmi i cieszyć się grą
przez tyle lat Tibia stawała się coraz to mniej sławna
pamiętam jeszcze jak Venore było całe pełne, nie było miejsca w dp, amazon camp był wiecznie zajęty, a teraz? ludzi w Venore i nie tylko w nim, ubywa bo coraz to nowsze updaty. Wkrótce w tibię będzie grać mniej niż 10 000 osób.
nie wiem po co Cipsoft robił tyle tego
powinna być jedna mapa i wszyscy powinni posiadać równe prawa
Jest więcej lokacji, więc ludzie się rozproszyli po nich.
Klimat to klimat, zmienna rzecz.
Nie rozumiem was. 90% rzeczy ze starej tibii można robić na tej nowej, te 10% to wkurzające błędy. Tak samo, facc area zostaje zawsze taki sam, nie zmienia się, więc po co się pchacie na nowe nieklimatyczne tereny skoro macie za darmo cały facc area do dyspozycji? Są dwie części gry, mechaniczna i klimatyczna. Są tacy którzy dzielą się na obydwa i tacy którzy wybierają jedno, da się zrobić i to i to, a wbrew pozorom każdy gracz urządza sobie tibijskie zabawy. Moi koledzy dużo expili, graliśmy nieklimatycznie, używając nieklimatycznych określeń, używaliśmy spoilów, ale kiedy co do czego przyszło, bawiliśmy się. Spotykaliśmy się na gry w piłkę (tak, 50+ levele), zwiedzaliśmy zagadkowe miejsca, bawiliśmy się w domku, gadaliśmy, robiliśmy questy bez spoilerów, czytaliśmy tibijskie książki... Łączyliśmy to i to, zawsze tak było w tej starej tibii i w tej nowej. Myślicie, że w starej tibii był tylko klimat? Mylicie się. Przypomnijcie sobie swoje wspomnienia, też stawialiście dużo na rozwój postaci, każdy dużo grał mechanicznie. W tej nowej tibii jest taka sama ilość mechaniki co klimatu, większość tego nie zauważa.
Nowe miejsca są klimatyczne, barwne i ciekawe, mają nowe zagadki jak i część mechaniczną - odpowiednio skonstruowane miejsca expienia, wartościowe questy itd.
Na koniec dopowiem: idę wbić lvl moim 50 knightem na potężnym smoku, oczywiście za pomocą mojego nowego gigantycznego miecza, tylko żeby manasów nie zabrakło.
Maniak69
05-06-2009, 16:04
Dzieje się postęp.
Definicja postępu?
Postęp, oznacza że złe rzeczy, wydarzają się o wiele szybciej...
Czasami myślę, że lepiej by było, gdyby specjaliści z cipsoftu przestali rozwijać tibię - po prostu, co update stacza się ona w dół.
Alanus Lutinum
05-06-2009, 17:10
Jak dla mnie to co update robi się ona lepsza.
Każdy ma własne zdanie i nie wolno mu zabraniać myśleć inaczej.
W tibi 7.6 było z kim pójść na guardy, minosy i orci. Owszem teraz też można ale nie tak samo fajnie jak kiedyś.
Ale zobacz dzisiejsze Kazordoon ile tam jest ludzi na oko? Kopalnie nie są pełne, nie często widzi się tam dużo ludzi, a kiedyś? Pełno tego było, dużo party się robiło. Dobrze pamiętam te czasy, bo sam z kumplami chodziłem i wbijałem lvl. Gdzie teraz znajdziesz ludzi chodzących w party w dużych grupkach? Raczej się nie da, jak już to są to koledzy ze świata realnego.
Dla wielu ludzi Tibia to gra , w której celem jest wbicie największego lvla.
Grać, grać, wbijać lvl, wbijać lvl, grać. I to wszystko
Są też tacy ludzie dla których nie liczy się lvl, tylko przyjaźń lub poprostu bycie kolegą. Mam kolegę dla którego nie liczy się lvl. On wbija lvl i podczas tego rozmawia, i nie tylko.
Tak więc podsumowując Tibia jest dla każdego inną grą, innym światem, jedni wbijają i chcą być najlepsi, a drugim to wisi, chcą się poprostu dobrze bawić.
piternet
05-06-2009, 17:43
Teaser rzeczywiściwe ciekawie napisany, zupełnie inaczej niż poprzednie. Zmiany oceniam na plus, zobaczymy co będzie dalej.
W pewnym znaczeniu twojego posta mogę się zgodzic. Ale powiec mi kto dodał frosty na których można bic tak szybko lvl. Kto dał tak wielką siłę Rycerzowi,Paladynowi,Magowi i Druidowi że by mogli bic masowo Smoki. Kto pisze książki od razu z odpowiedziami jakie trzeba zdobyc przedmioty np książka która znajduje się na poh z wypisanymi samymi przedmiotami do Dreamer's Challenge Quest. Kto ułatwia dojścia na dane expowiska. Kto opisuje wszystko w swoich newsach co się znajdzie w updacie. Kto dał eq na początek. Przecież to sprowadziło najwięcej dzieci. Gdzie te zwroty akcji z gier RPG. Za co mam bic Hairman The Huge,Generala Muriusa czy Orshabaala.
jak mam wyczuc klimat RPG jak Golden Boots wyglądają żałośnie. Że potężnego potwora bije koleś o wyglądzie błazna. A jedną z najlepszych broni obuchowych jest rękawicą na patyku. Był już temat o wstawienie starego servera które poparło strasznie dużo ludzi wiesz dla czego cipsoft się nie zgodził dla tego że taki staroc sprzed kilku lat cieszył by się większą popularnością niż nowe servery co by udowodniło że cipsoft spierdzielił tibie.
@up
popieram
powinno sie zaczynać bez eq, niektóre itemki mogłyby wyglądać lepiej
powinni zrobić 1 server na którym byłyby mapy z 7.5 i starszych Tibi
a co najważniejsze (według mnie) to przy zakładaniu konta powinni zrobić test z angielskiego
(strzelam) pewnie 40% Tibijczyków nie zna w ogóle angielskiego, ich podstawowe słowa to:
fri items plx, leave, no have, (i oczywiście zwroty pytające o narodowość)
Cipsoft powinien czasem posłuchać graczy, zrobić ankiety, to może wtedy nie byłoby tylu noobów, może niektórzy ludzie bardziej optymistycznie patrzyliby na Tibię
Alanus Lutinum
05-06-2009, 22:43
@up
Robi ankiety - co chwila jest o tym na hunted.pl, słucha graczy (lecz są tego granice) - dowodem są update'y, patche'y i bugfixy, które są w znacznej części nastawione na graczy.
@Frezko
Idąc twoim tokiem myślenia, w tibii nigdy nie było klimatu RPG, zobacz sobię na grafikę z 7.6 i na tą z obecnej tibii, jak dla mnie o niebo lepsze.
news hmmm... fajnie sie czyta wlasnie te ala opowiadania ze demony sie zala
bo napisac "z demona mms bedzie spadac o 0.003% czesciej, z rat bedzie leciec po 1-2 serka" to byloby nudne ;p
pomysl z "idz zabij x potwora" z 1 strony ciekawy no ale z 2-giej jak to wyzej zostalo ujete tobia coraj mniej staje sie byc ta wyjatkowa
upodabniaja ja chocby do w.w. wow-a no a tam juz grafa lepsza
to jak wszystko bedzie takie same wkacu to kazdy skoczy pograc w lepszej grafie ;p
no a w dodatku necrophus czy demondras lol
u mnie na servie ani razu niespotkalem go mimo ze troche gram i expilem na poh i dragach
za duzo ludzi poluje na nie a co napisze komus "daj m izabic demondrasa bo takie zadanie mam a loot ci oddam" xD
raczej niewchodzi w gre
juz zrobili to z orkami ze sie informacje przynosi to takie cos rozumie
no i ciagle dodaja moby a historie typu excalibug czy srubokretu talrasha juz niema bo w kierunku ze tak ujme "odkrywcow" nic nierobia
a wlasnie takich zagadek brakuje :/
czytam i płacze hahahah xD
Maniak69
06-06-2009, 07:03
Grafika, jest gówno warta - można nią sobie, co najwyżej dupę podetrzeć. Najmniej ważny element gry, który musi istnieć. Fallout 1 i 2, mają gorszą grafikę od 3. Co jest lepsze? Te pierwsze - to nie grafika besthedy i zrzynka mnie przyciągnęły, nie FPSowy VATS, czy tysiące potworów do zabicia, tylko stare dobre tury, zadania i klimat.
Porównanie do fallouta jest dobre - konfortacja starego z nowym. Nie możemy porównywać tibi 7.6 z tym tibiopodonym dzisiejszym stworem, jednak jest to podobna sytuacja. Jedyne, co dzisiejsza tibia ma wspólnego z starą, to tak naprawdę parę elementów grafiki. System walki, zmieniony - w ramach balansacji, knajt wali po 6.666, aby dorównać walącemu z runkuf sorkowi. Wspólne polowania w zasadzie nie istnieją, już nie trzeba innych profesji aby samodzielnie pójść na mniejsze potwory. Grafika, jest wściekle cukierkowa i straciła swój klimat... Porównajcie tylko nowe, plastikowe ściany z tymi starymi. Zadania? Ile zadań polega na czymś innym niż bezmózgie bieganie i bicie wszystkiego? Ile ma jakąś treść?
Kolega wyżej, miał rację - to my psuliśmy klimat. Jednak, Cipsoft, dołożył do tego całkiem spory udział - miast zapobiegać, wspomógł idąc za dzisiejszą modą. Bo prawda jest taka, że w większości przypadków, skomplikowanych cRPGów i gier wymagajacych szarych komórek, nikt nie kupuje - poza wielbicielami strategi ( Tutaj, jak coś uprościsz, to jesteś palony na stosie - nie ma przebacz ). Taka prawda.
@ObrońcaNowejTibi
Nie zrozumiałem - o ile spojrzałem, on tam narzeka na to, że 20 lvl w outficie błazna bije samotnie dragi i nie podoba mu się nowa grafika golden Boots.
Rocket Slayer
06-06-2009, 08:20
Grafika, jest gówno warta - można nią sobie, co najwyżej dupę podetrzeć.
Dupa. Jest ważna, lecz nie aż tak bardzo.
Nie możemy porównywać tibi 7.6 z tym tibiopodonym dzisiejszym stworem
Que? To z czym?
Grafika, jest wściekle cukierkowa i straciła swój klimat... Porównajcie tylko nowe, plastikowe ściany z tymi starymi.
To chyba lepiej, że każde miasto się różni architekturą... Lecz grafika niekiedy jest zbyt cukierkowa.
Kolega wyżej, miał rację - to my psuliśmy klimat. Jednak, Cipsoft, dołożył do tego całkiem spory udział - miast zapobiegać, wspomógł idąc za dzisiejszą modą.
Teraz zwalaj na Cipsoft, że chciał zarobić. Stojąc w miejscu wiele nie zarobisz.
Bo prawda jest taka, że w większości przypadków, skomplikowanych cRPGów i gier wymagajacych szarych komórek, nikt nie kupuje - poza wielbicielami strategi ( Tutaj, jak coś uprościsz, to jesteś palony na stosie - nie ma przebacz ). Taka prawda.
Hack'n'slash, fpsy - gra w dzisiejszych czasach nie ma być mega trudna, lecz w miarę łatwa i przyjemna (i odpowiednio krótka - wersje pudełkowe), żeby przyciągnąć klientów. Business is business.
@ObrońcaNowejTibi
Nie zrozumiałem - o ile spojrzałem, on tam narzeka na to, że 20 lvl w outficie błazna bije samotnie dragi i nie podoba mu się nowa grafika golden Boots.
Też mi się zbytnio nie podoba grafika golden boots, albo że aż takie low lvle biją dragi. Nic nie poradzę.
Maniak69
06-06-2009, 10:03
Que? To z czym?
Chodziło o to, że nie mamy możliwość zagrania w starą tibię - możemy tylko wspominać i szperać po pamięci
To chyba lepiej, że każde miasto się różni architekturą... Lecz grafika niekiedy jest zbyt cukierkowa.
Niekiedy? Błaagam! 90% nowych grafik z update, to plastik ( i silikon ). Już wolałem, gdy miasta miały stare, swojskie ściany, niż te nowe bóg-wie-co.
Teraz zwalaj na Cipsoft, że chciał zarobić. Stojąc w miejscu wiele nie zarobisz.
Nie ma nic złego w tym, że zmienił swoją grę, w gierkę dla pokemonów... prawda? Czyż nie?
Hack'n'slash, fpsy - gra w dzisiejszych czasach nie ma być mega trudna, lecz w miarę łatwa i przyjemna (i odpowiednio krótka - wersje pudełkowe), żeby przyciągnąć klientów. Business is business.
Tru.
Rocket Slayer
06-06-2009, 10:23
Chodziło o to, że nie mamy możliwość zagrania w starą tibię - możemy tylko wspominać i szperać po pamięci
Życie idzie do przodu.
Nie ma nic złego w tym, że zmienił swoją grę, w gierkę dla pokemonów... prawda? Czyż nie?
Dla jednych tak, dla innych nie. Kwestia gustu.
Wiecie co wam powiem? Normalną rzeczą już jest wrzucanie na CipSoft, że wszystko co robi to robi pod komerche... Jara was to jak powtórzycie takie zdanie po innych? Może nie macie własnego zdania, a chcecie się dowartościować? Komeracha = WoW, wszystkie dodatki do wowa = cash, nawet za durne komiksy trzeba płacić... (sam gram w wowa i nie mam nic przeciwko temu, ale nie wrzucajcie już na CipSoft..). Gdyby tibia nie była by komercyjna to by były takie lagi, że każdy by płakał "omg, CipSoft to nooby, ciągle laguje, zamiast dodawać nowe potwory niech wyeliminują lagi!"...
Dobrze, że do Tibii zostają dodawane nowe potwory... Co wy macie do tej meduzy? Co, po zalogowaniu będzie wam do dupy właziła? Nie podoba się to nie bijcie ich i już...
Jedno wam powiem... 3/4 ludzi na tym forum jest tutaj po to aby najeżdzać na CipSoft lub updaty albo poszpanować, że grają w WoW'a, a tibii jest fe be i w ogóle..
System walki, zmieniony - w ramach balansacji, knajt wali po 6.666, aby dorównać walącemu z runkuf sorkowi.
Knight wali wiecej niz walil, ale nadal podlega tym samym bezsensownym ograniczeniom ktorym podlegal w 2003 roku.
Wspólne polowania w zasadzie nie istnieją, już nie trzeba innych profesji aby samodzielnie pójść na mniejsze potwory.
Wspolne polowania zaczely stanowic margines juz gdy sredni level zaczal przekraczac 50, a ludzie zauwazyli, ze wziecie kogos do pomocy oznacza wiecej kosztow niz zyskow. Kolejny przyklad na nieudolnosc Cipsoftu w kwestii realizacji koncepcji (nierealnej, bo nierealnej) którą sami sobie zalozyli.
Zadania? Ile zadań polega na czymś innym niż bezmózgie bieganie i bicie wszystkiego? Ile ma jakąś treść?
Nie jestem na biezaco ze wszystkimi questami wprowadzonymi od czasow PoI, ale z tego co wiem to i tak ilosc zadan ktore cokolwiek ze soba niosa podskoczyla od czasow 7.0 o jakies 500% albo jeszcze wiecej.
Dawniej praktycznie wszystkie questy byly robione na zasadzie "klepiemy potworki.. O! Skrzynka !" i tak naprawde malo kto wiedzial, czy (i gdzie) istnieja do danego questa jakiekolwiek wskazowki wskazujace na jakikolwiek rpgowy sens, czy moze po prostu jakims magicznym sposobem skrzynka z nagrodami znalazla sie w jaskini.
Bo prawda jest taka, że w większości przypadków, skomplikowanych cRPGów i gier wymagajacych szarych komórek, nikt nie kupuje - poza wielbicielami strategi (...). Taka prawda.
Prawda jest taka, ze nawet grze H&S mozna nadac troche glebi, rozwinac mechanike na tyle, zeby cos od gracza wymagala a historie - tak, zeby cos wnosila. Tylko ze do tego wymagana jest chec zrobienia czegos sensownego i sciagniecia przyslowiowych klapek z oczu, czego Cipsoftowi najwyrazniej przez wiele lat brakowalo.
sphinx123
06-06-2009, 12:11
Dobra, dobra, już tak nie narzekajcie na tą Tibię. Skoro PACC'e sprzedają się lepiej niż kiedyś, to CipSoft uważa, że update'y i zmiany które wprowadzają, cieszą się uznaniem. Dlatego nic już tej, klimatycznej kiedyś gry, nie uratuje :P
A szkoda, w sumie.
Pirate Cutthroats
06-06-2009, 12:45
Dobra, dobra, już tak nie narzekajcie na tą Tibię. Skoro PACC'e sprzedają się lepiej niż kiedyś, to CipSoft uważa, że update'y i zmiany które wprowadzają, cieszą się uznaniem. Dlatego nic już tej, klimatycznej kiedyś gry, nie uratuje :P
A szkoda, w sumie.
PACCe sprzedają się lepiej niż kiedyś bo na FACCu nie ma co robić. Owszem knightem można poexpić nawet do 100+lvla (Poh, orc fortress), ale takim druidem/sorkiem po 60 lvlu nie ma co robić (palkiem również...). Ile można tym właśnie palkiem klepać dragi/gsy? Ileż można grać bez utani hur, exury san i innych potrzebnych czarów? Prędzej czy później CipSoft "wymusza na nas kupno PACCa". Sugeruje nam: tutaj już nie masz co robić, idź "pozwiedzać" nowe tereny. Co tu dużo mówić, postacie gracza z kontem premium i bez niego różnią się od siebie i to dużo. Coraz więcej ludzi kupuje PACC bo coraz więcej nowości jest dla tych właśnie graczy posiadających konto premium.
Kiedyś (daaawno temu) na PACCu dodatkowymi potworami były tylko demony, hero, larvy, ancienty i różne syfy z tombów. Mało kto kupował PACCa bo był mu zwyczajnie niepotrzebny (wtedy 100lvl to było coś...). A teraz w czasach gdy mam ponad 2000 postaci na levelu 200+ głównym celem gracza jest bicie levela. Ludzie zapominają o RPGowości Tibii, jej sekretach na FACC area i tym, że można się dobrze bawić bez PACCa ;)
Hah, nie wincie cipow za zjebanie tibii, moze w malym stopniu ja zjebali, ale wina graczy. Najbardziej w*****ajace jest to, jak np idizesz malym lvl na silniejsze potwory, dajesz rade bo masz skilla, ale oczywiscie KAZDA doslownie kazda osobe proboje cie bloczyc. Bo masz maly lvl wiec napeewno deadniesz... eh brak mi slow, juz innych ludzi sie nie spotyka, tylko takich
Kubaland
06-06-2009, 16:09
Nawet mi się podoba. Zobaczymy, może będzie ciekawiej, chociaż mi już wystarczy ;p
CesarzRoxy
06-06-2009, 20:44
tibia zło.
Napier*alac dalej te frosty i cieszyć ryje z new levela. Cipsoft poszukuje wiecej neo
Wylansowany
07-06-2009, 07:29
Fakt, artykuł napisany w stylu RPG, ale trochę za dziecinny. Wątpię, żeby Cip Softowi na graczach-dzieciach zależało ;/
Ogólnie muszę powiedzieć, że większość z tych rzeczy, sprawdzi się w praktyce, bo na razie to jakoś specjalnie nie wygląda, ale może diametralnie zmienić jakość expienia na poszczególnych expowiskach...
bufcia94
07-06-2009, 20:37
@down
naprawde... jak by niemogli napisac co bedzie w updacie to jakies historyjki opowiadaja o ciotach ktore prosza o pomoc... :L
adrian1553
07-06-2009, 21:52
Nie ma to jak Tibia 7.6 :]
Latało sie sorcem a waliło sie z bright sworda:)
Stare Dzieje:(
naprawde... jak by niemogli napisac co bedzie w updacie to jakies historyjki opowiadaja o ciotach ktore prosza o pomoc... :L
Widać czym jest dla ciebie Tibia.. Takie osoby jak ty nie powinny w ogóle w nią grać. Cipsoft napisał artykuł w stylu RP i jest on dobry oby gracze mieli taki klimat w sercach jak w tym poście to tibia była by znośna ale nie jest bo graja takie dzieci co chcą exp kasa i w punktach jasno co będzie nowego i jeszcze żeby gra była łatwiejsza a co tydzień exp x2
Maniak69
08-06-2009, 10:10
Role playing dla małych dzieci. Tyle o jakości artykułu.
Skrzynkę piwa temu Panu! A tak przy okazji to klimat budują gracze. Miliardy razy było to wałkowane na forum. Jeżeli sami nie zbudujecie klimatu, to go nie dostaniecie. Drugą stroną medalu jest też to że CipSoftowi nie chciało się przez lata ruszyć tyłka. Moim zdaniem najlepsza Tibia to ta sprzed epoki wandów/souli. Knightowie czekali na Uhy aby epxić, palki pomalutku expiły a sorki całe dnie robił SDki czy też inne runy aby móc chwile lecz niezwykle szybko przyexpić i wszyscy wracali do swoich zajęć. Knight zbierał na Uhy, palek tłukł GSy a Sork + Druid robili runki. Co do samej mechaniki to wydaje mi się że nie jest ona przystosowana dla postaci ponad 200 lvlowych. Komizmem jest że 200+ lvlowy knight przy waste czy też nie ale spokojnie może sobie polować na respawnie demonów. Tibia zbyt szybko się rozrosła a Cipsoft nie nadążył wprowadzać zmian. Teraz próbują nadrobić stracony czas bo kryzys i konkurencja nie śpi...Zobaczymy cóż z tego wyniknie. Aha i dobra rada słuchajcie Vila ten gość zawsze miał coś ciekawego do powiedzenia.
heheh ja gram w tibie od 6 lat około tibia 7.0 bodajże. Pamiętam bardzo dobrze te czasy Sorc bil z skull staffa knight zeby po expic musial kupowac uhy od druidow ktorzy je robili całymi dniami pod depo :d to był fajny klimat ,a teraz to zapytam się rl kumpla czy idzie na osiedle to on mi odpisze nie musze dobic lvl :( albo stoje przed depo gadam z kumplami i jakies noobki do mnie piszą (hahaha noob stoi całymi dniami przed depo i nic nie robi hah a ja już o 25 lvli go przegoniłem zal mi go...) albo pisze do kolegi a ten do mnie pierwsze slowo ahah wez ale mam waste.. musze iść po wiecej manasow zeby dzisiaj jeszcze z 2 lvle dobić.. masakra. Tak tak klimat psują gracze boterzy ale i nie tylko ... Fajnie by bylo jak by wprowadzili wrescie do tibi takie cos ,że np jest taka dluga droga cos w stylu piekla po drodze masz do pokonania hordy demonow i roznych tych silnych potworow droga byla by taka dluga zeby ja przejsc trzeba bylo by pol dnia isc a na koncu tej drogi byl by najsilniejszy potwor w tibi jakis boss demonow? a moze cos nowego calkiem cos innego bo te demony juz sie znudzily orshabaal wyglada jak zwykly demon... i byl by taki silny ze nawet 500 kina by nie dal rady go ublokowac i byl by nie pokonany na zawsze bo jak narazie to wszystkie potwory sa pokonane Najsilnijeszy boss aktualnie Ghazbaran < nie wiem jak to sie pisze > spada w 1 minute ... i nawet palek go da rade zbloczyc troche przesada.Mialem cos jeszcze dopisac ale zapomnialem co moze sobie potem przypomne to dopisze. pozdrawiam
Dajcie mi SD od 15 m lvl i wprowadzę taki ład że 160 pal będzie się bal masslogów w portach ;)) i skończy się era noobow kasa exp kasa zapanuje terror mojego Teamu, ahhh dawne czasy.
Trol'Trol
09-06-2009, 13:17
tihwd ?? :D
FaJny_Spam_Bot
09-06-2009, 15:14
[...]uhy od druidow ktorzy je robili calłymi dniami pod depo :d to był fajny klimat [...](hahaha noob stoi całymi dniami przed depo i nic nie robi hah a ja już o 25 lvli go przegoniłem zal mi go...) [...]Tak tak klimat psują gracze boterzy ale i nie tylko ... Fajnie by bylo jak by wprowadzili wrescie do tibi takie cos ,że np jest taka dluga droga cos w stylu piekla po drodze masz do pokonania hordy demonow i roznych tych silnych potworow droga byla by taka dluga zeby ja przejsc t isc a na koncu tej drogi [...]bossdemonow[...]i byl by taki silny ze nawet 500 kina by nie dal rady go ublokowac [...] Ghazbaran < nie wiem jak to sie pisze > spada w 1 minute ... [...]
Robienie uhów cały dzień przed depo = super klimat no nie ?
Nooby co stoją cały dzień pod depo wg. twojego rozumowania to chyba tworzą kilmat skoro gdy druidzi, robiący uhy stali pod dp cały dzień.
Gracze nie psują klimatu. W grze online (szczególnie w tibi) nie ma żadnego klimatu ot tak. To gracze tworzą lub nie tworzą klimatu, jak ty to nazywasz.
To w tibi nie ma żadnych długich questów z demonami itp. ?
Boss którego nie można było by pokonać ? po co ? Boss którego można
lecz po b. długiej walce pokonać - tak, ale czegoś takiego ? haha
Ghazbaran spada w 1 minute/mniej, o rly ?
Sir-Babolek
09-06-2009, 17:33
Robienie uhów cały dzień przed depo = super klimat no nie ?
Nooby co stoją cały dzień pod depo wg. twojego rozumowania to chyba tworzą kilmat skoro gdy druidzi, robiący uhy stali pod dp cały dzień.
Gracze nie psują klimatu. W grze online (szczególnie w tibi) nie ma żadnego klimatu ot tak. To gracze tworzą lub nie tworzą klimatu, jak ty to nazywasz.
To w tibi nie ma żadnych długich questów z demonami itp. ?
Boss którego nie można było by pokonać ? po co ? Boss którego można
lecz po b. długiej walce pokonać - tak, ale czegoś takiego ? haha
Ghazbaran spada w 1 minute/mniej, o rly ?
Wiecej bezpiecznych noobow = wiecej ludzi online = szybszy resp, lepiej dla graczy ^.-
o tej pory małżeństwa w Tibii były dosyć chaotyczne. Można było poprosić Lyndę z kościoła w Thais o udzielenie ślubu dosłownie w każdym momencie. Ta nie przejmowała się tym, czy dana osoba była już po ślubie. Miała tyle próśb o udzielenie tej ceremonii, że po prostu nie była w stanie śledzić i zapamiętać tego, kto, z kim był pobrany. W tym dzisiejszym szaleństwie, nikt nie przejmuje się eleganckim strojem i nawet obrączki są zaniedbywane. Mieszkańcy Tibii krytykowali to wiele razy, tęskniąc za przyjemnymi ceremoniami, które podkreśliłyby znaczenie więzi życiowej.
Lynda zdecydowała się zamknąć swój kościół na jakiś czas i zwołała komitet, który ma na celu rozwiązanie problemu wielokrotnych małżeństw oraz wyznaczenie ludzi, którzy będą jej pomagali przy tych obrządkach.
Lynda znalazła dwóch wykwalifikowanych pomocników, którzy dowiedli swojej olbrzymiej wiedzy związanej z najdrobniejszym szczegółem udzielenia ceremonii ślubu. Są to Llathriel z Ab'Dendriel oraz, co wydaje się mało prawdopodobne, lecz prawdziwe, dwarf Ferus z Kazordoon.
Jeśli twoja druga połówka oświadczy Ci się, we dwoje musicie zdecydować, gdzie chcecie mieć wyprawioną ceremonię ślubu. Możecie to zrobić u doświadczonej Lyndy z kościoła w Thais, u romantycznego elfa z Ab'Dendriel na cudownej łące pełnej kwiatów, lub możecie wybrać ceremonię ślubu u dwarfów w Kazordoon. Ta ostatnia jest czymś dosyć niespotykanym, a jej tradycją jest to, aby lało się dużo piwa. Oczywiste jest to, że goście będą oczekiwali, abyście zaopatrzyli wszystkich w wystarczającą ilość tego trunku, aby wszyscy się dobrze bawili przez cały czas.
Co do samej ceremonii, będziecie potrzebowali nie tylko dwie obrączki, ale również niesamowite stroje weselne dla waszej dwójki. Do zdobycia tych specjalnych kreacji nie ma lepszego miejsca niż Venore. Norbert, który jest specjalista w tworzeniu przeróżnych i cudownych stroi ma hobby, które Lynda, Llathriel i Ferus postanowili poprzeć. Z jego delikatnym wyczuciem smaku i umiejętnościami krawieckimi, tworzy on najbardziej niesamowite kreacje weselne, jakie widziano w Tibii. Sprzedaje je za 1000 gp. W celu zapewnienia, że twoja druga połówka nie zobaczy stroju przed uroczystością, Norbert dostarcza swoje dzieła w specjalnym pudełku.
Carina, bardzo dobra przyjaciółka Lyndy, zaopatrzy was w odpowiednie pierścienie, jeżeli nie zdobyliście takich już wcześniej na różnych polowaniach. Sprzedaje ona obrączki za 990 gp. Oczywiście możecie kupić te specjalne pierścienie również u innych jubilerów. Kiedy już posiadacie pierścień i zapakowany strój, możecie udać się do wybranego księdza. W sytuacji, gdy nie jesteście w stanie zgodzić się na jedno miejsce, możecie wybrać nawet 2 różnych duchownych. Jednak to może okazać się trochę dziwne dla gości, kiedy wesele jest podzielone na 2 grupy.
Same ceremonie są trochę inne, zależnie od tego gdzie chcecie powiedzieć: "tak". Wszyscy trzej księża stosują się tych samych procedur i udzielą wam ślubu tylko, gdy nie mieliście go wcześniej. Na samym początku musicie dostarczyć pudełka ze strojami i obrączki, dopiero potem można rozpocząć ceremonię. Oby dwoje będziecie spytani o imię drugiej połówki. Nie martwcie się, ksiądz zapamięta imiona, które wypowiedzieliście i nie weźmiecie przypadkiem ślubu z kimś innym. Wasza przysięga małżeńska będzie widoczna dla wszystkich gości, którzy na pewno nagrodzą was brawami i wiwatami, kiedy razem będziecie ubrani w cudowne stroje weselne na końcu ceremonii.
Od tego momentu będziecie mogli nosić wasze stroje(outfity) małżeńskie kiedykolwiek zechcecie, a to ma być zapewnieniem tego, że jesteście po ślubie. Również, oby dwoje zostaniecie obdarzeni wygrawerowanymi obrączkami z imionami i datą ślubu. W celu stworzenia ślubu oficjalnym, imię waszego partnera pojawi się na stronie gry w zakładce "postaci". Odkąd wzięliście ślub, nie możecie powtórzyć go do momentu rozwodu.
W dzień waszego ślubu, czyli przez najbliższe 24 godziny po ślubie, będziecie mogli pojechać na miesiąc miodowy. Przewoźnik Kamil z Fibuli przewiezie nowożeńców na miodową wyspę Meluna.
Meluna jest pięknym i spokojnym miejscem z przepięknymi kwiatami i kwitnącymi drzewami wiśni. Będziecie mogli zrelaksować się na plaży i dodatkowo bawić się popijając różne koktajle w barze. Wielu sklepikarzy otworzyło sklepy na tej wyspie i sprzedają różnego rodzaju jedzenie, świeczki i kwiaty. To wszystko umożliwi wam spędzenie niezapomnianej romantycznej nocy.
Odkąd jest to możliwe, że pobierzecie się nieszczęśliwie i pomiędzy wami powstanie nierozwiązywalny spór, lub po prostu zakochacie się w kimś innym, Lynda, Llathriel i Ferus rozwinęli pomysł rozwodu. Możecie się rozwieść z partnerem nawet, jeśli ten tego nie chce. Wystarczy tylko udać się do Lugri w Thais, lub Brewstera w Port Hope. Za jedyne 10 000gp Lugri zrobi z ciebie wolną osobę. Brewster, który zawsze łączy się z każdą osobą doświadczającą nieszczęśliwej miłości, pobiera opłatę 5 000gp. Wasze rozłamane małżeństwo będzie symbolizowane przez rozłamaną obrączkę.
O żesz kur**. Simsy strzeżcie się, Tibia 2 nadchodzi.
LOL
Vasudanin
11-06-2009, 00:58
o tej pory małżeństwa w Tibii były dosyć chaotyczne. Można było poprosić Lyndę z kościoła w Thais o udzielenie ślubu dosłownie w każdym momencie. Ta nie przejmowała się tym, czy dana osoba była już po ślubie. Miała tyle próśb o udzielenie tej ceremonii, że po prostu nie była w stanie śledzić i zapamiętać tego, kto, z kim był pobrany. W tym dzisiejszym szaleństwie, nikt nie przejmuje się eleganckim strojem i nawet obrączki są zaniedbywane. Mieszkańcy Tibii krytykowali to wiele razy, tęskniąc za przyjemnymi ceremoniami, które podkreśliłyby znaczenie więzi życiowej.
Lynda zdecydowała się zamknąć swój kościół na jakiś czas i zwołała komitet, który ma na celu rozwiązanie problemu wielokrotnych małżeństw oraz wyznaczenie ludzi, którzy będą jej pomagali przy tych obrządkach.
Lynda znalazła dwóch wykwalifikowanych pomocników, którzy dowiedli swojej olbrzymiej wiedzy związanej z najdrobniejszym szczegółem udzielenia ceremonii ślubu. Są to Llathriel z Ab'Dendriel oraz, co wydaje się mało prawdopodobne, lecz prawdziwe, dwarf Ferus z Kazordoon.
Jeśli twoja druga połówka oświadczy Ci się, we dwoje musicie zdecydować, gdzie chcecie mieć wyprawioną ceremonię ślubu. Możecie to zrobić u doświadczonej Lyndy z kościoła w Thais, u romantycznego elfa z Ab'Dendriel na cudownej łące pełnej kwiatów, lub możecie wybrać ceremonię ślubu u dwarfów w Kazordoon. Ta ostatnia jest czymś dosyć niespotykanym, a jej tradycją jest to, aby lało się dużo piwa. Oczywiste jest to, że goście będą oczekiwali, abyście zaopatrzyli wszystkich w wystarczającą ilość tego trunku, aby wszyscy się dobrze bawili przez cały czas.
Co do samej ceremonii, będziecie potrzebowali nie tylko dwie obrączki, ale również niesamowite stroje weselne dla waszej dwójki. Do zdobycia tych specjalnych kreacji nie ma lepszego miejsca niż Venore. Norbert, który jest specjalista w tworzeniu przeróżnych i cudownych stroi ma hobby, które Lynda, Llathriel i Ferus postanowili poprzeć. Z jego delikatnym wyczuciem smaku i umiejętnościami krawieckimi, tworzy on najbardziej niesamowite kreacje weselne, jakie widziano w Tibii. Sprzedaje je za 1000 gp. W celu zapewnienia, że twoja druga połówka nie zobaczy stroju przed uroczystością, Norbert dostarcza swoje dzieła w specjalnym pudełku.
Carina, bardzo dobra przyjaciółka Lyndy, zaopatrzy was w odpowiednie pierścienie, jeżeli nie zdobyliście takich już wcześniej na różnych polowaniach. Sprzedaje ona obrączki za 990 gp. Oczywiście możecie kupić te specjalne pierścienie również u innych jubilerów. Kiedy już posiadacie pierścień i zapakowany strój, możecie udać się do wybranego księdza. W sytuacji, gdy nie jesteście w stanie zgodzić się na jedno miejsce, możecie wybrać nawet 2 różnych duchownych. Jednak to może okazać się trochę dziwne dla gości, kiedy wesele jest podzielone na 2 grupy.
Same ceremonie są trochę inne, zależnie od tego gdzie chcecie powiedzieć: "tak". Wszyscy trzej księża stosują się tych samych procedur i udzielą wam ślubu tylko, gdy nie mieliście go wcześniej. Na samym początku musicie dostarczyć pudełka ze strojami i obrączki, dopiero potem można rozpocząć ceremonię. Oby dwoje będziecie spytani o imię drugiej połówki. Nie martwcie się, ksiądz zapamięta imiona, które wypowiedzieliście i nie weźmiecie przypadkiem ślubu z kimś innym. Wasza przysięga małżeńska będzie widoczna dla wszystkich gości, którzy na pewno nagrodzą was brawami i wiwatami, kiedy razem będziecie ubrani w cudowne stroje weselne na końcu ceremonii.
Od tego momentu będziecie mogli nosić wasze stroje(outfity) małżeńskie kiedykolwiek zechcecie, a to ma być zapewnieniem tego, że jesteście po ślubie. Również, oby dwoje zostaniecie obdarzeni wygrawerowanymi obrączkami z imionami i datą ślubu. W celu stworzenia ślubu oficjalnym, imię waszego partnera pojawi się na stronie gry w zakładce "postaci". Odkąd wzięliście ślub, nie możecie powtórzyć go do momentu rozwodu.
W dzień waszego ślubu, czyli przez najbliższe 24 godziny po ślubie, będziecie mogli pojechać na miesiąc miodowy. Przewoźnik Kamil z Fibuli przewiezie nowożeńców na miodową wyspę Meluna.
Meluna jest pięknym i spokojnym miejscem z przepięknymi kwiatami i kwitnącymi drzewami wiśni. Będziecie mogli zrelaksować się na plaży i dodatkowo bawić się popijając różne koktajle w barze. Wielu sklepikarzy otworzyło sklepy na tej wyspie i sprzedają różnego rodzaju jedzenie, świeczki i kwiaty. To wszystko umożliwi wam spędzenie niezapomnianej romantycznej nocy.
Odkąd jest to możliwe, że pobierzecie się nieszczęśliwie i pomiędzy wami powstanie nierozwiązywalny spór, lub po prostu zakochacie się w kimś innym, Lynda, Llathriel i Ferus rozwinęli pomysł rozwodu. Możecie się rozwieść z partnerem nawet, jeśli ten tego nie chce. Wystarczy tylko udać się do Lugri w Thais, lub Brewstera w Port Hope. Za jedyne 10 000gp Lugri zrobi z ciebie wolną osobę. Brewster, który zawsze łączy się z każdą osobą doświadczającą nieszczęśliwej miłości, pobiera opłatę 5 000gp. Wasze rozłamane małżeństwo będzie symbolizowane przez rozłamaną obrączkę.
Chłopie, po co się tak śpieszysz? Teaser przetłumaczony leży sobie spokojnie na forum suppków w oczekiwaniu na akceptację przez Slythię.
Rocket Slayer
11-06-2009, 06:37
Lynda: Czy ty, Adrianno, bierzesz sobie Marka za męża?
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Adrianna [20]: lag sry
Chłopie, po co się tak śpieszysz? Teaser przetłumaczony leży sobie spokojnie na forum suppków w oczekiwaniu na akceptację przez Slythię.
Bo to żal ile trzeba czekac na tłumaczenie na tibia.pl
Zalgadis
11-06-2009, 10:54
Jakieś 10-15 minut po pojawieniu się newsa na Tibia.com
Ale żeby wrzucić to na stronę czeka się już niestety dłużej.
FaJny_Spam_Bot
11-06-2009, 12:23
Nie srajcie.
Jak wam się nie podoba prędkość tibia.pl to idźcie gdzie indziej.
Nie srajcie.
Jak wam się nie podoba prędkość tibia.pl to idźcie gdzie indziej.
Jak tobie się nie podoba że chcemy że by szybciej był przetłumaczony tekst na tibia.pl to idź na inną stronę.
deathfred
11-06-2009, 22:18
Po to sie spieszy ze chcemy byc na bieżąco, a skoro wy nie potraficie zrobic czegos na czas to chociaz nie przeszkadzajcie komus kto potrafi przekazac to szybciej. W koncu nazywa to sie news a nie olds.
Newsy zawsze tutaj pojawialy sie po kilku dniach. Jeszcze sie do tego nie przyzyczailiscie? ;) Cierpliwosci, moze do konca tyg sie pojawi :p
Newsy zawsze tutaj pojawialy sie po kilku dniach. Jeszcze sie do tego nie przyzyczailiscie? ;) Cierpliwosci, moze do konca tyg sie pojawi :pLol, sabotaż ^^
mrkangoo
21-06-2009, 20:32
mrkangoo1992 (http://patrz.pl/mrkangoo1992)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.