PDA

Pokaż pełną wersje : Katana oraz Carlin Sword na Rooku

Asbestos
08-06-2009, 15:43
No to tak: mam katanę, ktorą trenię skille. Niestety nie rozumiem jednego. Dlaczego przez katanę skill tak wolno idzie? Drugim charem mam carlin sworda i skill idzie szybciej i lepiej. Lepiej nosić więc Carlin czy Katanę?

Vasudanin
08-06-2009, 16:01
A nie pomyślałeś, że tamten char ma ma mniejsze skille od twojego? ;>
btw.
Od teraz będą polskie znaki! \o/

Asunul
08-06-2009, 17:43
No to tak: mam katanę, ktorą trenię skille. Niestety nie rozumiem jednego. Dlaczego przez katanę skill tak wolno idzie? Drugim charem mam carlin sworda i skill idzie szybciej i lepiej. Lepiej nosić więc Carlin czy Katanę?

taka mala rada: nie skiluj na rooku bo to nonsens

Asbestos
08-06-2009, 20:33
taka mala rada: nie skiluj na rooku bo to nonsens

Mi chodzi o to, że dobijam do 8 lvl-la przy okazji nabijając skille i jakoś wolno mi lecą one.

A nie pomyślałeś, że tamten char ma ma mniejsze skille od twojego? ;>
btw.

2 Char ma takie same skille.

Od teraz będą polskie znaki! \o/

O co ci chodzi?!

beneq6111
11-06-2009, 13:56
eee moze ci sie tylko tak wydaje i na prawde leca tak samo :)
albo leca wolniej z katana bo ma wiecej atk.
a tak w ogole to leca ci wolniej skill sword i shield czy tylko jedno z nich?

Jarus_noobek
11-06-2009, 14:01
Mi chodzi o to, że dobijam do 8 lvl-la przy okazji nabijając skille i jakoś wolno mi lecą one.

Nie skiluj na rooku. Po co? na mainie skille kilka razy szybciej lecą...

Vasudanin
11-06-2009, 14:02
2 Char ma takie same skille.
To w takim razie jest niemożliwe, że skille na drugiej postaci lecą szybciej.

O co ci chodzi?!
To było takie info do ogółu, że już będą polskie znaki w postach.

Jarus_noobek
11-06-2009, 14:53
To w takim razie jest niemożliwe, że skille na drugiej postaci lecą szybciej.

Jest to możliwe. 1 char jest na rooku, a drugi na mainie

Akahan
11-06-2009, 14:54
Im więcej wbijesz skilla na rooku, tym wolniej będzie Ci potem rósł skill na mainie i będziesz musiał dłużej trenować i zostało to udowodnione. Dlatego poleca się bić inną bronią niż wychodziło się z rooka. Chcesz trenować sworda? Weź mace i na mainie zacznij od 10...

EDIT: Katana ma więcej ataku, i wykonujesz mniej uderzeń, żeby zabić mobka(1 atk, ale w przeliczeniu na hity zawsze coś daje).

Argen
11-06-2009, 15:05
Popieram, zostało już udowodnione, dlatego na rooku opłaca się nosić 2-ręczną broń (np. cluba, jeśli będziemy trenowali axe czy sword), żeby ani shielding ani fighting nie urósł nawet do 11.

Mosted
11-06-2009, 15:11
Jest to możliwe. 1 char jest na rooku, a drugi na mainie

na mainie szybciej skile leca palem i knajtem

Rogal297
11-06-2009, 15:39
A komu skille lecą szybciej (oczywiście od 10): profesji magicznej na Mainie czy charowi na rooku?

Mosted
11-06-2009, 15:54
chyba tak samo dla obu

Jarus_noobek
12-06-2009, 13:40
na mainie szybciej skile leca palem i knajtem

wiem i co?

Kamilq96
13-06-2009, 16:46
offtop.

Prosze jakiegos moderatora o zamkniecie tematu, robi sie tu spam z byle powodu.

AnonimowyPowrot
13-06-2009, 16:54
Im więcej wbijesz skilla na rooku, tym wolniej będzie Ci potem rósł skill na mainie i będziesz musiał dłużej trenować i zostało to udowodnione. Dlatego poleca się bić inną bronią niż wychodziło się z rooka. Chcesz trenować sworda? Weź mace i na mainie zacznij od 10...

EDIT: Katana ma więcej ataku, i wykonujesz mniej uderzeń, żeby zabić mobka(1 atk, ale w przeliczeniu na hity zawsze coś daje).

Popieram, zostało już udowodnione, dlatego na rooku opłaca się nosić 2-ręczną broń (np. cluba, jeśli będziemy trenowali axe czy sword), żeby ani shielding ani fighting nie urósł nawet do 11.

Prosiłbym o link do tematu, w którym zostało to udowodnione. Bardzo mnie tym zaciekawiliście, chociaż śmiem wątpić.

raven
14-06-2009, 14:16

ahahahhahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahah aaha

ekhm, prawie jak prawda:d

@temat

nie tren na rooku

Akahan
14-06-2009, 16:14
Prosiłbym o link do tematu, w którym zostało to udowodnione. Bardzo mnie tym zaciekawiliście, chociaż śmiem wątpić.
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=163002
Looknij na sam koniec poradnika...
Raven to samo :)

Berials
17-06-2009, 01:09
Heh, gówno prawda nie teoria, w temacie linkowanym wyżej, na drugiej stronie, można przeczytać:

co do tego skillowania to nie prawda. kiedys sprawdzalem i wychodziło na to samo. jak sie przechodzi na maina to TAK JAKBY się w ogole tego nie skillowało.

Wymyśliłem ta teorię(i zaprezentowałem na konkurencyjnym forum) już ponad 2 lata temu.
Sprawdzona została przez ponad 5 osób i zawsze wychodziło na to ,że ilość uderzeń się resetuje tak jak byś na rooku nie skilował.

Vil
17-06-2009, 13:58
pozwole sobie przekleic:

Przykład:
-Na Rooku skill 13: 1 * 1,75 * 1,75 = 3,0625
-Na Mainie skill 13: 1 * 1,2 * 1,2 = 1,44
-Na Mainie skill 14 (jeśli wcześniej nie skilowaleś na rooku): 1* 1,2 * 1,2 * 1,2 = 1,728
-Na Mainie skill 14 (jeśli wcześniej skilowaleś na rooku): 1* 1,75 * 1,75 * 1,2 = 3,675

Jeśli wbijesz skill na rookgardzie to następny ma wartość ok. 1.75 poprzedniego skilla, czyli musisz 1.75 raza więcej uderzać. Knightem oraz Paladynem ta wartość jest niższa, wiec gdy wytrenujesz np. na rookgaardzie 30 shielding, to potem na Mainie będzie się skilowało duużo dłużej, gdyż wartość następnego skilla będzie większa niż gdybyśmy skilowali od razu knightem.

Pierwszy fragment jest poprawny pod wzgledem technicznym, tyle ze niezbyt dokladnie wyjasnia meritum problemu. Drugi fragment to kuriozalny i nielogiczny wniosek z fragmentu pierwszego.

ad 1:

awans z 10 na 11 skilla dla kazdej klasy (jak rowniez dla postaci na rooku) zabiera dokladnie tyle samo czasu. Od tego momentu skill zaczyna wzrastac z rozna szybkoscia okreslona mnoznikiem.

I tak dla knighta awans z 11 na 12 zajmuje ok. 110% czasu potrzebnego na awans z 10 na 11, awans z 12 na 13 - 110% czasu potrzebnego na awans na 12 ( czyli 121% czasu potrzebnego na awans na 11) itd.

110% jest liczba orientacyjna, rownie dobrze podstawa moze byc 120%, nie zmienia to sensu formulki

zatem awans na skill X ze skilla X-1 zajmuje x*1.1*1.1*1.1*......*1.1, gdzie x= czas potrzebny na pierwszy awans (z 10 na 11).
Teraz jesli to wszystko zsumujemy uzyskujemy calkowity czas na wbicie wszystkich skillow az do X.

Dla rookgaardu wyglada to nastepujaco:
-awans z 10 na 11 - analogicznie jak powyzej.
-awans z 11 na 12 - czas w przyblizeniu 1.5 razy dluzszy niz 11->12 dla knighta
-awans z 12 na 13 - czas w przyblizeniu 2.2 razy dluzszy niz 12->13 dla knighta
-awans z 13 na 14 - ~3.5 razy dluzej niz dla knighta

jak sobie to wszystko posumujemy, wychodzi nam w przyblizeniu:

-awans z 10 na 14 dla knighta -> 5x czas potrzebny na awans z 10-11
-awans z 10 na 14 dla rookstayera -> 8x-9x czas potrzebny na awans z 10-11.

czyli jesli po wyjsciu na main zaczniemy trenowac od 10, skill 14 osiagniemy szybciej niz zrobilismy to na rooku, pytanie: po co, skoro juz mamy 14 skilli w ktorejs klasie broni w momencie wyjscia na main ?

Natomiast co do fragmentu ktory pogrubilem, jest to kompletny absurd, nie poparty niczym i wbrew jakiejkolwiek logice.

Rybzor
17-06-2009, 15:03
@Vil

Szlachetne obliczenia, jedyny problem to to, że dla 98% osób wypowiadających się tu ważna i czytelna będzie jedynie ostatnia linijka (no, nie licząc tej z editem). Argumenty to fajna rzecz, jednak mogą się okazać trochę zbyt skomplikowane : P

co więcej: nie wiem, dlaczego ludzie sądzą, że skill mógłby rosnąć z inną prędkością. Przecież to nawet logiczne nie jest w myśl mechaniki gry.

Vil
17-06-2009, 15:27
jak najbardziej logiczne jest to, ze tka nie jest.

Jesli mialby rosnac z inna predkoscia to z jaka ? Taka jak na rooku? Nie, bo czasy potrzebne na kolejne awanse szybko przekroczylyby setki godzin, a wg formulki zrobienie 60 shieldingu to juz czas ponad 10000 godzin. Jakos mi sie nie wydaje zeby cos takiego sie w naturze zdarzylo, wiec mozemy przyjac, ze jest tak, jak podpowiada logika.

Reasumujac: jesli tak jak napisal kolega wymeczysz sie przez 3 miesiace trenujac 30 shieldingu na rooku a potem wyjdziesz na main, nastepny awans zajmie ci tyle ile powinien, czyli 11-15 minut.

Asbestos
21-06-2009, 23:33
chwila, chwila panowie. przecież wyjaśniłem że trenię skille w międzyczasie nabijania do osmego lvla, nie tak dla samych skili. Ile razy mam jeszcze powtarzać?

kaxiorek
29-06-2009, 03:08
katana ma wiecej ataku wiec szybciej zabijasz moby...
szybciej zabijasz - mniej czasu twoja postac "skiluje"

dlatego ta roznica z dobijania lvl ;p