PDA

Pokaż pełną wersje : Gitara, wszystko o niej.

Zalgadis
09-06-2009, 11:04
Zakładam ten temat w celu rozmów o gitarze.
Pytania dotyczące modeli oraz firm gitar, tabów, wzmacniaczy i wszystkiego co z tym związane można śmiało pisać tutaj.
Zapraszam do dyskusji.

O muzyce są osobne tematy.

A żeby temat rozkręcić napiszę jaką mam gitarkę + wzmacniacz.

Career Stratocaster + Laney LX20 (15W)

Rozenix
09-06-2009, 12:15
Po pierwsze to od takich tematów jest zupełnie inne forum, a po drugie jak można zakładać temat o gitarach, chwaląc się substytutem gitary ? :) To w ogóle wydaje jakieś dźwięki ? :)

gavreonien
09-06-2009, 13:13
Piec to z deka marny masz... Pozbieraj kilka stówek i sobie kup hiwatt'a 50w, czy coś randall'a np...

Sam aktualnie posiadam gitarę elektryczną Gibson Les Paul Standard do tego mam wzmacniacz crate'a 50W no i basową Traben Array Attack i wzmacniacz hiwatt'a 100w. W sumie sprzęt bardzo dobry, nie narzekam :)

Puii
09-06-2009, 13:31
Mam gitarę do guitar hero.

Matixek007
09-06-2009, 14:19
fajny masz avatar

@down
Zacznij od pada, masz gitare na ekranie i klikasz przyciski na padzie, a jak chcesz coś bardziej klimatycznego to potrząsaj padem tak jak gitarą ewentualnie przyklej kij do pada ;)

Pacz_knight
09-06-2009, 14:22
Mam gitarę do guitar hero.

Buah! Padlem! x.X

@topic
Zeby nie bylo offtopu... Od jakiej gitary zaczac zeby nauczyc sie grac? o.O

Zalgadis
09-06-2009, 14:24
Najlepiej według mnie od akustyka, trzeba mocno dociskać i słyszy się swoje błędy.

Seeleesee1992
09-06-2009, 15:14
To ja mam pytanko dotyczące gitary basowej. No więc zamierzam kupić gitarę basową (raczej dla początkującego – co prawda miałem kiedyś basa ale za wiele na nim nie grałem). Zastanawiam się nad kupnem Cort Action Bass (http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/cort-action-bass-bk) a Cort Action-A (http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/cort-action-a-bk). Którego byście wybrali, lub co byście polecili w tym przedziale cenowym (700-800zł)?

@edit
Ofc myśle o basie cztero-strunowym :)

Rater
09-06-2009, 16:00
Ja mam gitarę akustyczną firmy Richwood :P Jestem "niedzielnym" graczem od 1.5 roku.

Btw. możecie mi polecić jakiś utwór rockowo - akustyczny? Coś, co po prostu nie ma samych power chordsów i ładnie brzmi na tej gitarze :P? Podobne do Stairway to heaven, Roulette .

Lasooch
09-06-2009, 16:40
Btw. możecie mi polecić jakiś utwór rockowo - akustyczny? Coś, co po prostu nie ma samych power chordsów i ładnie brzmi na tej gitarze :P? Podobne do Stairway to heaven, Roulette .

A musi być rockowo-akustyczny? Jeśli niekoniecznie rockowy, to polecam Nobuo Uematsu - Eyes on me: link do mojego na PW, zaraz dorzucę czyjś inny (nie śmiać się, bitte), taby na PW.

http://www.youtube.com/watch?v=0bEvFd7aDsA - taby mam do nieco innej wersji (do tej, co na PW).

Juzefek
09-06-2009, 17:15
No i pomyślec, że niedawno postanowiłem się zapisac na kurs gry i tu proszę- temat w owionie :P

Wacając do tematu.
Od września chcę się zacząć grać na gitarze, ale nie wiem jaką wybrać na początek, ale za to wiem, że to ma być gitara elektryczna. Czy może mi ktoś doradzić jaki typ gitary najlepiej wybrać, lub czy na początek bardziej opłaca się uczyć na klasycznej (fundusze są w miarę duże- w wakacje zamierzam troszkę pozarabiać :P)

Rater
09-06-2009, 17:42
Dzięki Lasooch, znalazłem sobie cię na yt xd ale wolę właśnie coś bardziej rockowego niż muzykę z gier typu: FF, Legends of Zelda :P

Btw. może tak z innej beczki. Jaka jest według was najlepiej wyglądająca gitara xd? Wiem, że ważne jest brzmienie itp, ale wygląd to część tej "kultury" :P
Imo najlepiej wygląda Gibson SG http://guitarcenter.pl/catalog/popup_image.php/pid/773

Zalgadis
09-06-2009, 17:59
Up@
ESP Explorer z przystawkami EMG jest zajebisty z wyglądu i gra tez nieźle.

Seeleesee1992@
Polecam Ci ten Cort action A

Juzefek@
Jakiś strato za 500 zł.
nie everplay, sounder, squirrel czy inne komercyjne modele.
Polecam ci mojego Careera chociażby.

Dr.Unknown
09-06-2009, 18:32
To ja mam pytanko dotyczące gitary basowej. No więc zamierzam kupić gitarę basową (raczej dla początkującego – co prawda miałem kiedyś basa ale za wiele na nim nie grałem). Zastanawiam się nad kupnem Cort Action Bass (http://urlguard.net/l/http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/cort-action-bass-bk) a Cort Action-A (http://urlguard.net/l/http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/4-strunowe/cort-action-a-bk). Którego byście wybrali, lub co byście polecili w tym przedziale cenowym (700-800zł)?

@edit
Ofc myśle o basie cztero-strunowym :)
http://www.rnr.pl/p6808.895_ibanez_gsr_180_gitara_basowa.html
Nie Cort.

Woyas
09-06-2009, 19:05
Nie kupujcie żadnych everplayów itp. Takie budżetówki rozwalają się po roku/dwóch, lepiej poszperać na allegro i znaleźć jakąś fajną używkę i na niej nauczyć się grać niż na (nowym) syfie... Co do gitary basowej mogę powiedzieć to samo, allegro albo ebay stoi przed wami otworem.
Ewentualnie przejrzyjcie jakieś forum basistów/gitarzystów, są niekiedy tematy aukcje i użytkownicy wklejają ciekawe sprzęty które znaleźli.
Co do akustyka a elektryka wolałbym uczyć się od razu na elektryku, bałbym się, że nabiore jakiś złych nawyków.

Upierz
09-06-2009, 20:00
Od września chcę się zacząć grać na gitarze, ale nie wiem jaką wybrać na początek, ale za to wiem, że to ma być gitara elektryczna. Czy może mi ktoś doradzić jaki typ gitary najlepiej wybrać, lub czy na początek bardziej opłaca się uczyć na klasycznej (fundusze są w miarę duże- w wakacje zamierzam troszkę pozarabiać :P)
Nie nastawiaj się od samego początku na kupno elektryka, bo ci się odwidzi jeszcze i co, tysiak+ w błoto. Do opanowania podstaw kup klasyka, zapoznaj się itp. Nie przepłacaj, kup za 200 zł góra, ja od takiego zaczynałem. Na elektryka przesiadłem się dopiero potem.

Seeleesee1992
09-06-2009, 20:05
http://www.rnr.pl/p6808.895_ibanez_gsr_180_gitara_basowa.html
Nie Cort.
Hehe… Właśnie kiedyś miałem Ibaneza gsr 180, niby wszystko fajnie, niezłe brzmienie, ładnie wygląda. Jednak jest jeden minus – wykonanie. Często zdarzało się że mocowanie paska nie utrzymywało ciężaru gitary, co kończyło się lądowaniem gitary na podłodze. Ma ktoś może jeszcze jakieś propozycje oprócz Corta Action A i Ibaneza GSR 180?

Upierz
09-06-2009, 20:15
Kup meksykańskiego P-bassa, można na ebayu znaleźć kilka w cenach >500$

Grycan
09-06-2009, 20:31
A ja mam pytanie: Czy aby zacząć uczyć się gry na gitarze basowej, trzeba/można poznać grę na gitarze "klasycznej"??

Woyas
09-06-2009, 20:34
Może to? Spytaj czy jeszcze aktualne.

http://www.allegro.pl/item651877047_olp_mm2_stringray.html

Grycan nie trzeba :)

Lasooch
09-06-2009, 20:37
A ja mam pytanie: Czy aby zacząć uczyć się gry na gitarze basowej, trzeba/można poznać grę na gitarze "klasycznej"??

Można poznać grę i na flecie podbrzusznym, ale nie trzeba poznawać gry na niczym. Jeśli chcesz grać na basie/elektryku (i wiesz, że Ci się nie odwidzi, bo inaczej - lepiej kup taniego klasyka) - kupuj bas/elektryka.

Juzefek
09-06-2009, 22:13
Postanowiłem kupić póki co tańszy model, by pouczyć się trochę, a potem pomyślę nad czymś lepszym :P A oto model, który wybrałem:
http://www.allegro.pl/item647743481_gitara_elektryczna_strato_czarny_eve r_play_ev_526.html

@down
Trafna uwaga :P

Zalgadis
09-06-2009, 22:28
Z jednej strony gitary firmy Ever Play są słabe, lecz z drugiej strony mój kolega ma identycznego jak Ty chcesz kupić i gra spoko.
Oczywiście jakością ustępuje ESP za 1000 zł.

Nie kupuj przez internet bo możesz trafić na gitarę słabej jakości.

gavreonien
10-06-2009, 12:11
1000 zł to nie jest dużo jak na ESP... Już lepiej rzeczywiście trochę więcej pozbierać i kupić już jakiegoś squiera bądź epiphone....

Zalgadis
10-06-2009, 15:19
1000 zł to nie jest dużo jak na ESP... Już lepiej rzeczywiście trochę więcej pozbierać i kupić już jakiegoś squiera bądź epiphone....

Oba te modele są modelami komercyjnymi, już lepiej kupić gitarę firmy nierozreklamowanej, ale dobrej :P

gavreonien
10-06-2009, 21:02
Uważasz, że Epiphone'y nie są dobre? Oczywiście to jest Twoje zdanie i szanuję go; ja uważam, że z takiego epiphone za 8 stów każdy amator gitarowy powinien być zadowolony. Ja też zresztą do dziś miło wspominam swojego pierwszego epiphone'a.

9-NINE
10-06-2009, 21:20
Co do "fajnego, taniego basu": http://www.allegro.pl/item657926901_ural_ruski_bass_z_1975_roku.html

Osobiście uważam że na początek warto kupić jakiś tani zestaw - kiepawe wiosło z wzmacniaczem typu "pierdziawka" (jeśli ktoś wie że się nie zniechęci). Gdy człowiek się już "trochę" nauczy - polowanie na allegro na coś porządnego. Sam upolowałem sobie dość tanio bass Epi explorer, sama przyjemność.

Rater
10-06-2009, 21:20
Epiphone to przecież "tani Gibson" :P Ograłem parę gitar tego producenta z okolic 1k zł i grało mi się bardzo przyjemnie ;d

Zalgadis
10-06-2009, 21:38
Uważasz, że Epiphone'y nie są dobre? Oczywiście to jest Twoje zdanie i szanuję go; ja uważam, że z takiego epiphone za 8 stów każdy amator gitarowy powinien być zadowolony. Ja też zresztą do dziś miło wspominam swojego pierwszego epiphone'a.

Jeszcze pozostaje kwestia trafienia na epiphone bez braków :P
A takowe zdarzają się często, za często.
Oczywiście że nie uważam że Epi są złe, ale za takie pieniądze (Epi LP Special II - 625zł) lepiej kupić jakiś nierozreklamowany model grający nawet lepiej :P

spider-bialystok
11-06-2009, 00:34
Ja mam klasyka kupionego wiele lat temu, zalozylem struny od akustyka i od paru miesiecy znowu ucze sie grac, po 6-cio letniej przerwie.
Zagram kilkanascie piosenek na akordach, narazie tyle ;)

Serious Sam
11-06-2009, 02:19
Ja mam elektryka,marka: Elevation. 2 piecyki i to wszystko^^

Zalgadis
11-06-2009, 12:14
Ja mam elektryka,marka: Elevation. 2 piecyki i to wszystko^^

Coś o swojej gitarze powiesz?
Jakie przetworniki i jaki jest ich układ?
Jaki gitara ma kształt?
Czy jesteś z niej zadowolony?

;)

gavreonien
11-06-2009, 13:52
Epiphone to przecież "tani Gibson" :P Ograłem parę gitar tego producenta z okolic 1k zł i grało mi się bardzo przyjemnie ;d

Praktycznie to jest to samo co Gibson, tyle, że w Gibsonie płaci się się za nazwę ;) Aczkolwiek jak ktoś ma na tyle funduszy, to polecam szczerze :)

Rethfing on Aldora
11-06-2009, 14:10
90% ludzi wypowiadających się w tym temacie ma nikłe pojęcie o gitarach. Nie mówie tu o gavreonien, Zalgadis, Lasooch np. Proponuje jednak w sprawach gitarowym zajrzeć na najnormalniejsze forum gitarowe na stronie www.magazyngitarzysta.pl - tam mozna przynajmniej zasiegnac fachowej opinii ludzi grających od małego mających po 40+ lat, lutników czy innych specjalistów w każdej dziedzinie. Robicie z forum tibia.pl forum do wszystkiego, a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Radze zaniechać tego tematu, bo możecie ludziom skutecznie zniechęcić gitary niefachowymi poradami.

Rater
11-06-2009, 14:50
Robicie z forum tibia.pl forum do wszystkiego, a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Radze zaniechać tego tematu, bo możecie ludziom skutecznie zniechęcić gitary niefachowymi poradami.

Bo owion jest od tego, by był do wszystkiego xP My sobie tutaj na luzie gadamy i polecamy co nam się podoba. Wiadomo, że jeśli ktoś na prawdę szuka pomocy i ma trochę rozumu w głowie, to nie będzie polegał tylko na opinii ludzi z f.tibia.pl x_X

gavreonien
12-06-2009, 09:39
Czy ktoś na tym forum gra na basie?

9-NINE
12-06-2009, 19:21
Czy ktoś na tym forum gra na basie?
Ano gra.10z

Serious Sam
12-06-2009, 20:25
Coś o swojej gitarze powiesz?
Jakie przetworniki i jaki jest ich układ?
Jaki gitara ma kształt?
Czy jesteś z niej zadowolony?

;)

Co powiem o gitarze?
Kolor ma biało-bordowy.
Przetworniki i układ, to nawet nie wiem co to jest.
Kształtem się zbytnio nie wyróżnia.
Tak, jestem zadowolony ^^

Zalgadis
12-06-2009, 22:30
Co powiem o gitarze?
Kolor ma biało-bordowy.
Przetworniki i układ, to nawet nie wiem co to jest.
Kształtem się zbytnio nie wyróżnia.
Tak, jestem zadowolony ^^

Hahahaha !
Za to Cię kocham xD

Pacz_knight
12-06-2009, 22:51
Tak sobie ostatnio pomyslalem czy nie zaczac by przygody z gitara i grac w pozniejszym stadium umiejetnosci ostrego punk-rocka, zeby tym wszystkim techno zwalom na moim osiedlu, ktorzy puszczaja swoja wylansowana muze, powiedziec NIE! przez ostre brzmienie melodii wydobywajacej sie z pod strun.
Ale nadal niewiem od czego zaczac, zeby byc ta przykladowa "gwiazda" rocka... Jakies porady?

Lasooch
13-06-2009, 00:18
grac w pozniejszym stadium umiejetnosci ostrego punk-rocka

Naucz się power chordów i już panka umiesz. Naprawdę, śmiesznie prosta muzyka - z półtorarocznym stażem nauka przeciętnej pankowej piosenki zajmuje do kilku minut.

Dla jasności, punk bardzo lubię. Mówię, że prosty, nie, że zły.

Dark Sven
13-06-2009, 11:47
Ale nadal niewiem od czego zaczac, zeby byc ta przykladowa "gwiazda" rocka... Jakies porady?
Od rozwalania sprzetu na scenie...

Rater
13-06-2009, 16:47
Od rozwalania sprzetu na scenie...

Hmm, Hendrix xD? (tylko weź zapałki!)

Znalazłem dość ciekawy utwór, który jakoś brzmi na akustyku i nie wymaga tygodni nauki :P

Wind Scene - Chrono Trigger
http://www.youtube.com/watch?v=4gsRAOJ3Nmw

Vlad Dracula
13-06-2009, 18:28
Witam, kupiłem ostatnio gitarkę Epiphone Special II i się chciałem zapytać czy dobra na początek będzie? ;)

Rater
13-06-2009, 21:17
Nie ma to jak się pytać po kupnie? _/ xd
Już tutaj ktoś powiedział, że niezależnie w jaki rodzaj gitary docelowo celujesz, dobrze jest zacząć od akustycznej. Słyszysz na niej swoje błędy i uczysz się mocnego dociskania strun :P

Epiphone Special ujdzie jak na początek xP Mogłeś dozbierać np. do czegoś takiego trochę kasy http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/epiphone-lp-100-hs. Ale i tak nauczysz się na wszystkim grac, jeśli tylko chcesz ;)

Rethfing on Aldora
13-06-2009, 23:41
a ja używam że epiphone to słabe gitary, które sprzedają się ze względu na to że są "oficjalnymi kopiami gibsonów". Już lepiej kupić jakiegoś washburna, tanglewood, takamine czy choćby corta.

Radix
01-09-2009, 19:04
A odświeżam, bo zostało mi 200zł i myślę, czy da się coś sensownego kupić za tę cenę. Dreamuje mi się trochę elektro-akustyk, ale akustyk chyba też styknie. Chodzi mi głównie o to, że w elektro-akustyku mam podpięcie pod kompa i mogę sobie cudować z nagrywaniem itp.

ps. Nie, ograniczeniem nie jest tylko 200zł, ale żeby nie sięgnęło 400. Niestety, jeszcze nie pracuję i nie mam dzięgów na większe wydatki.

Lasooch
01-09-2009, 20:01
@Radix: nie kupuj. Nie wiem, ile masz lat, ale znajdź dowolną pracę, choćby roznoszenie ulotek w weekendy, i za miesiąc będzie Cię stać na coś, co już będzie jakiś sens kupić. Ale brakuje jeszcze pieca.

Za 200-400 zł kupisz co najwyżej jakiegoś Sky-Way'a, a to crap. Za 500 w odpowiednich miejscach chwycisz np. Squiera Bulleta (którego sam mam), który co prawda średnio mnie już po 1,5 roku zadowala, ale da się na tym grać, w miarę trzyma strój i nawet brzmi (chociaż boli mnie to, że to S-S-S).

Voon
01-09-2009, 20:35
Może polecicie jakiś sklep w okolicy zachodniopomorskiego/lubuskiego? Większość reklamująca się przez Internet jest droga i ma lipny asortyment. Konkretnie to potrzebuję gitary i jakiegoś słabego pieca (do domowego grania) a muszą zmieścić się w granicy 1000 - 1100 zł.

Radix
02-09-2009, 08:51
@Radix: nie kupuj. Nie wiem, ile masz lat, ale znajdź dowolną pracę, choćby roznoszenie ulotek w weekendy, i za miesiąc będzie Cię stać na coś, co już będzie jakiś sens kupić. Ale brakuje jeszcze pieca.

Niestety wszelakie mniejsze "robótki" są już od dawien dawna pozajmowane przez małych pijaczków i meneli.
Odnośnie tych cen, to pisałeś o akustyku, czy samej elektro-akustycznej bez pieca? Zamiast pieca na początku myślałem o zwykłym kompie i słuchawkach ;]

Lasooch
02-09-2009, 09:08
Niestety wszelakie mniejsze "robótki" są już od dawien dawna pozajmowane przez małych pijaczków i meneli.
Odnośnie tych cen, to pisałeś o akustyku, czy samej elektro-akustycznej bez pieca? Zamiast pieca na początku myślałem o zwykłym kompie i słuchawkach ;]

Hm, nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że chodzi o elektryka : P

O elektroakustykach nie mam żadnego pojęcia, ale do 400 możesz chwycić niezłego używanego klasyka - akustyka pewnie też. Sam jestem bardzo zadowolony z mojej klasycznej Admiry Rosario (300 zł, nówka bodaj 570) ; )

@down: najważniejsze imho, żeby się dobrze grało. Struny w akustyku dość nisko powinny wisieć, ale też nie obijać się o gryf (tzn wiadomo, że jakbyś nie zawiesił da się szarpnąć, żeby się obiły, ale wiesz o co chodzi). Ważny jest dźwięk, jeśli planujesz zarabiać grą na ulicy - dobrze, jeśli gra dość głośno. No i żeby strój trzymała.

Radix
02-09-2009, 09:19
Hmm... Ale ogólnie wiadomo, że nawet znana firma może wypuścić jakiś mały crap. Wchodząc do sklepu, biorąc w rękę gitarę, na co patrzeć w szczególności? Odległość strun od gitary (jeśli tak, to jaka mniej więcej), jako tako dźwięk na słuch? Czy coś jeszcze?

Zalgadis
02-09-2009, 17:59
W gitarze patrzymy na drewno z którego jest zrobiony korpus, gryf oraz podstrunnica, potem przetworniki.
Naturalnie gitara ma trzymać strój, ale o tym to już nie mówię bo to normalka.

PS. Śmierć tym którzy mówią że akustyk/klasyk na początek, chyba was pojebało.

Maldoryz
04-10-2009, 19:00
Czesc, jestem dosyc zielony w tym temacie.
Mam jedno, zapewne dosyc czesto poruszane pytanie, mianowicie: czy moge kupic elektryka na poczatek? Niestety, duza liczba pieniedzy nie dysponuje, jak narazie mam ~200zl, zatrudnie sie w roznoszeniu ulotek, dozbieram te dwie stowy, czy trzy. Ale problem lezy w tym, czy dam rade? Nie mam zamiaru chodzic do szkoly muzycznej, bo jak dla mnie to za ciezkie, a na elektryku grac sie tam nie naucze. Prywatne lekcje odpadaja, rodzice maja teraz inne wydatki. Myslalem nad kupnem jakiejs ksiazki, ew nauki z internetu. Ale czy to ma sens? Wiem tylko tyle, ze na pewno mi sie gitara nie znudzi.
Mam w domu baaardzo starego akustyka, ktory mnie przeraza swoimi dzwiekami. Nie nauczylem sie na nim praktycznie zadnej piosenki, raptem pare intro, np stairway to heaven. Chwyty, czy tam akordy jakiestam znam, ale co z tego, jezeli na mojej gitarze brzmia one wszystkie tak samo :P?

@down
Wiesz, zamierzam na tej gitarze grac tylko w domu, moze czasami przejsc sie do kolegi, ktory tez gra. Tyle, ze wiesz, ja sie boje, ze z tekstu, czystej teorii sie tego nie naucze.

Seeleesee1992
04-10-2009, 19:32
@up
Oczywiście że możesz. Ja osobiście na elektryku się nie uczyłem grać, ale mój kumpel zaczął od razu od elektryka i teraz gramy razem w jednym „zespole” (i całkiem dobrze mu ta gra na elektryku wychodzi). Jedyny problem to pieniądze. Za te 200zł które masz, możesz kupić już niezłego akustyka. Żeby kupić jako-takiego elektryka trzeba wyłożyć co najmniej 400-500zł + ze 300zł musisz wywalić na piec. I elektryka nie weźmiesz w plener, na ognisko itd. więc dobrze zastanów się nad kupnem (chyba, że chcesz grać sobie tylko w domu) ; )

@edit
Właśnie zasięgnąłem opinii kumpla. Wszystkiego nauczył się z neta (zwykłe „kursy” internetowe + filmiki na youtube, na których pokazane jest jak się gra w praktyce). Jak stwierdził kumpel: jeżeli masz do tego (do gry na gitarze) zacięcie, to na pewno się nauczysz. Ważne żeby się nie zniechęcać, jeżeli nie wszystko od razu się udaje.

Lasooch
05-10-2009, 10:42
Za te 200zł które masz, możesz kupić już niezłego akustyka

Chyba w Lidlu ; ))) Albo używanego (chociaż też raczej na cuda liczyć nie można, ja dałem za używanego klasyka 300 i jestem zadowolony, ale w sumie ciągnie mnie do kupna trzeciej gitary, tym razem akustycznej).

Właśnie zasięgnąłem opinii kumpla. Wszystkiego nauczył się z neta (zwykłe „kursy” internetowe + filmiki na youtube, na których pokazane jest jak się gra w praktyce).

Ja się uczyłem z samych tabulatur + czasem kumpel coś prostego pokazał i nie gram źle jak na półtorej roku z groszem - chociaż wirtuoz ze mnie żaden ; )

jeżeli masz do tego (do gry na gitarze) zacięcie, to na pewno się nauczysz. Ważne żeby się nie zniechęcać, jeżeli nie wszystko od razu się udaje.

100% true. Jimmy Page, afaik, był samoukiem.

Maldoryz
05-10-2009, 15:20
No to coz, pozostaje mi szukac dobrej oferty roznoszenia ulotek :D

Dragon-Fly
05-10-2009, 15:24
Chyba w Lidlu ; ))) Albo używanego (chociaż też raczej na cuda liczyć nie można, ja dałem za używanego klasyka 300 i jestem zadowolony, ale w sumie ciągnie mnie do kupna trzeciej gitary, tym razem akustycznej).
Używanego, bardzo ładnie brzmiącego akustyka w dobrym stanie. Są takie, jestem przykładem :).

Juzefek
05-10-2009, 17:00
Naucz się power chordów i już panka umiesz. Naprawdę, śmiesznie prosta muzyka - z półtorarocznym stażem nauka przeciętnej pankowej piosenki zajmuje do kilku minut.

Dla jasności, punk bardzo lubię. Mówię, że prosty, nie, że zły.

Troszkę dawno to napisałeś, ale czy jeśli coś jest łatwgo do zrobienia to musi być to zaraz do dupy? xD

Otakuma
05-10-2009, 17:54
Troszkę dawno to napisałeś, ale czy jeśli coś jest łatwgo do zrobienia to musi być to zaraz do dupy? xD
Czytaj ze zrozumieniem ;)

Lasooch
05-10-2009, 18:49

Właśnie: czytaj ze zrozumieniem. Zaznaczyłem wręcz, że nie uważam, że jest do dupy (bo doszedłem do wniosku, że moja wypowiedź mogła to implikować).

Ze'To
06-10-2009, 22:44
Szkoda, że temat wymiera... może porozmawiamy o gitarach elektrycznych ? jeśli ktoś ma to jakim modelem może się pochwalić? ja kilka tygodni temu zakupiłem nową LAG Arkane A500 - dobra gitara za 1100 zł, bez piecyka. Mógłbym ją polecić każdemu kto planuje grać metal - ew rock. Możecie polecić jakiś piecyk w okolicach 400 zł ? Rozważam Marshalla, pozdrawiam ;>

Juzefek
06-10-2009, 23:22
Właśnie: czytaj ze zrozumieniem. Zaznaczyłem wręcz, że nie uważam, że jest do dupy (bo doszedłem do wniosku, że moja wypowiedź mogła to implikować).

Być może nie do końca jasno sformułowałem mojej wypowiedzi, ale chciałem tym pytaniem potwierdzić to, że jeśli coś jest łatwe to nie oznacza, że jest do dupy, czyli przyznać ci rację- nie mam żadnego pomysłu jak inaczej sformułować odpowiedź, ale zaznaczę, że zrozumiałem przesłanie twojego posta.

Czytaj ze zrozumieniem ;)
Jak wyżej :P

@down
Staram się xD

Lasooch
07-10-2009, 15:54
Być może nie do końca jasno sformułowałem mojej wypowiedzi, ale chciałem tym pytaniem potwierdzić to, że jeśli coś jest łatwe to nie oznacza, że jest do dupy, czyli przyznać ci rację- nie mam żadnego pomysłu jak inaczej sformułować odpowiedź, ale zaznaczę, że zrozumiałem przesłanie twojego posta.

W takim razie pisz ze zrozumieniem : P

Maldoryz
07-10-2009, 19:49
Czesc. Od ostatniego posta troche myslalem, i doszedlem do wniosku, ze chyba jednak zdecyduje sie na gitare akustyczna. No coz, wczesniej wspominalem, ze lezy u mnie w domu jakas taka, dosyc stara, bo po moim ojcu. I teraz nasuwa sie pytanie: jak sprawdzic, czy ta gitara jest naprawde zla? Wiecie, ja ledwo co na niej potrafie zagrac, jak dla mnie, te akordy brzmia podobnie. Bardzo ciezko musze dociskac struny, czesto i tak mi sie to nie udaje. Chociazby cos takiego, nie wiem jak to sie nazywa, ale kladzie sie palec pierwszy na trzech strunach jednoczesnie, a palec trzeci naciska daleko od palca pierwszego. Na mojej gitarce jest do dla mnie nie do zagrania, a kiedy bylem u kolegi, no, wprawdzie nie trzymalem tego na tyle, zeby zagrac pare razy, ale o bylo o wiele wygodniej i przede wszystkim, nie musialem naciskac na struny z tak ogromna sila. Wystarczylo, bym lekko je przycisnal. Wracajac do poczatku, jest jakas metoda na sprawdzenie swojej gitary? Moj tata mowi, ze jest ona jeszcze dobra, ale wiadomo jak to jest : P. Za wszelkie pomoce ogromne dzieki, moze dzieki wam zaczne grac :)?

Ze'To
07-10-2009, 20:00
@up
możliwe, że jest dobra ale na pewno nie dla początkującego gitarzysty. Proponuję Ci kupić sobie klasyka. Za te 200 - 300 zł już kupisz gitarę klasyczną, która będzie dobra żeby sprawdzić czy to na pewno jest zajęcie dla Ciebie i według mnie dobra do nauki - jest trochę trudniej niż na gitarze elektrycznej ponieważ gryf jest nieco szerszy a struny są położone trochę dalej od siebie. Dlatego tak jak mówiłem - radzę kupić klasyka i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć : )

Maldoryz
07-10-2009, 20:05
A mozesz mi tylko powiedziec, czy klasyk bardzo rozni sie od gitary akustycznej? Z tego co widze, to wiekszosc utworow, ktore mi sie podobaja, gra sie na tej pierwszej. Czy duza bedzie roznica, jezeli dam rade zagrac to na klasycznej?

Lasooch
07-10-2009, 20:50
A mozesz mi tylko powiedziec, czy klasyk bardzo rozni sie od gitary akustycznej? Z tego co widze, to wiekszosc utworow, ktore mi sie podobaja, gra sie na tej pierwszej. Czy duza bedzie roznica, jezeli dam rade zagrac to na klasycznej?

Dla Ciebie różnica jest taka, że w klasyku masz wygodny dostęp tylko do 12 progów, a w akustyku - w zależności od tego, czy jest wycięcie, czy nie, do minimum 14 (a nawet i do 20+). Więc o graniu większości solówek zapomnij =P

Są i inne techniczne bajery (akustyk ma stalowe struny, klasyk nylonowe, jest różnica w dźwięku i w komforcie grania, ale zagrać to samo zagrasz; ponadto są inne klucze itp.), ale niewiele Cię one na tym etapie obchodzą ; )

Juzefek
07-10-2009, 21:03
Dla Ciebie różnica jest taka, że w klasyku masz wygodny dostęp tylko do 12 progów, a w akustyku - w zależności od tego, czy jest wycięcie, czy nie, do minimum 14 (a nawet i do 20+). Więc o graniu większości solówek zapomnij =P

Są i inne techniczne bajery (akustyk ma stalowe struny, klasyk nylonowe, jest różnica w dźwięku i w komforcie grania, ale zagrać to samo zagrasz; ponadto są inne klucze itp.), ale niewiele Cię one na tym etapie obchodzą ; )

Czyli jeśli będę chciał grać na elektrycznej to lepiej jest się uczyć na akustycznej?

Dragon-Fly
07-10-2009, 21:14
Czyli jeśli będę chciał grać na elektrycznej to lepiej jest się uczyć na akustycznej?
Imo od razu wsiadaj na elektryka. Sposób grania jest inny niż na akustyku.
Oczywiście jeżeli zakładasz grać tylko na elektryku, bo będziesz miał złe nawyki do akustyka : P.

Ze'To
08-10-2009, 09:55

po 1 klasyk ma szerszy gryf od akustyka przez co na początku trudniej jest złapać chwyty i tak jak mówiłem ma szerzej położone struny oraz 3 struny są nylonowe, natomiast w gitarze akustycznej wszystkie są metalowe oraz tak jak wspomniał Łasy klasyk posiada max 12 progów. Można jeszcze zaznaczyć, że akustyk ma wyraźniejsze brzmienie od klasyka. Cóż ja zaczynałem na gitarze klasycznej, powtarzano mi że na niej jest najciężej ale to mnie chyba tylko motywowało. Radzę kupić jako pierwszą gitarę klasyka bo
1) Lepiej jest się nauczyć grać na klasyku a później przerzucić na elektryka bo jest o wiele łatwiej na tym drugim
2) Jest (według mnie) w sam raz do nauki.
3) Jest tańszy ? :d

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Lasooch
08-10-2009, 15:22
po 1 klasyk (...) oraz 3 struny są nylonowe, natomiast w gitarze akustycznej wszystkie są metalowe

Klasyk ma wszystkie nylonowe, te 'metalowe' są tylko owinięte metalem, w środku jest nylon.

Juzefek
08-10-2009, 17:21
Imo od razu wsiadaj na elektryka. Sposób grania jest inny niż na akustyku.
Oczywiście jeżeli zakładasz grać tylko na elektryku, bo będziesz miał złe nawyki do akustyka : P.

Lepiej zacznę się uczyć się podstaw na akustyku a potem się przerzucę na elektryka :p

gavreonien
08-10-2009, 17:57
klasyk posiada max 12 progów.
Posiada więcej progów, ale dostęp jest do 12.

Przerzucenie się z elektryka na klasyka/akustyka jest imo łatwiejsze niż z klasyka/akustyka na elektryka.

Zalgadis
08-10-2009, 20:54
Lepiej zacznę się uczyć się podstaw na akustyku a potem się przerzucę na elektryka :p

Odradzam tą opcję, wiem co mówię, nie tylko ja zresztą.
Czy wy naprawdę lubicie doradzać nie mając pojęcia o czymkolwiek? (nie mówię o wszystkich).

J.D
09-10-2009, 15:37
A moim zdaniem najlepiej zacząć od akustyka . Czemu ? Bo gitara akustyczna ma twardy,wąski gryf i kiedy nauczysz się na niej barre'owych chwytów itd. to klasyk i elektryk nie sprawi Ci problemu większego . Początki są najtrudniejsze ale potem będziesz miał z górki .

Btw. Mój sprzęt : Samick D-2

Maldoryz
09-10-2009, 19:09
No, wielkie dzieki : ). Od jutra roznosze ulotki, mysle, ze w przyszlym miesiacu uzbieram kase na jakiegos dobrego, uzywanego klasyka.
Pozwolcie, ze troche zbiegne z tematu. Chcialbym z wami podyskutowac na temat muzyki.
Mam 13 lat. Jak dotychczas sluchalem duzo The Beatles, Green Day (nie, nie tylko albumu 21 century breakdown, slucham ich juz od ~1,5 roku), troszeczke, ciupeczke SOAD, raptem jeden album. Lubie niektore piosenki Rammsteinu, ale takze chociazby niektore reggaeowe zespoly, jak habakuk. Teraz chcialbym poszerzyc swoja playliste dodajac do niej nowe zespoly. Postanowilem przesluchac takie zespoly jak Black Sabbath (za ciezke jak dla mnie), Behemotha, Manowara, Metallici (w sumie, posluchalem troche tych ciekawszych utworkow, ale szczerze powiedziawszy srednio mi sie podobaja, nie wiem czemu. Moze nie trafili w moj gust?), wiecej SOADU, duzo zespoloch reggae, i w sumie na tym koniec. Wchodzilem na jutuba takze zeby posluchac polskich zespolow ala Pidzama porno (wokalista ma swietny glos ^^), Kultu (wg niektorych klasyka), a takze Jacka Kaczmarskiego (zainspirowal mnie utwor "Mury", ale takze jego poezja".
Dzisiaj wszedlem zaciekawiony na wikipedie i wpisalem tam haslo "punk rock". Wyobrazcie sobie moje zdziwienie, kiedy dowiedzialem sie, ze Sex Pistols reprezentuje ten rodzaj muzyki! Zawsze sadzilem, ze jest to jakis komercyjny pop (mowiac to mam na mysli czeste puszczanie w radiu, telewizji itp), wciagniety wszedlem na youtube pragnac przesluchac ich piosenek. Moim zdaniem, niektore sa wprost bajeczne, jak cos ala God Saves The Queen (podobno bylo sporo zamieszania o ta piosenke, jakas aluzja do zespolu Queen?). Naprawde mi sie podoba :D.
A teraz takie pytanie. Jaki zespol moze mi sie spodobac, bo moj last.fm dobiera raczej srednie zespoly do mojego gustu, no coz poradze :P.
A jeszcze, czego wy sluchacie? Cos ciezkiego, czy raczej lagodnego? Chetnie poczytam o waszych ulubiencach : ).

@down
powiem ci, ze nawet fajne te dziadki z ZZ top :D. Co do dzemu, nie wiem, jakos nie trafia do mnie ich przekaz i muzyka. KISS, niektore piosenki posluchalem, raczej srednie, przynajmniej dla mnie. Nirvana? Nie wiem co sadzic, wiekszosc piosenek fajnych, ale jakos tak sam nie wiem :P. Za to bardzo spodobalo mi sie Black River, juz wczesniej widzialem ich piosenki na youtubie. Musze ich dokladniej sprawdzic. Co do Comy, slucha ich moja siostra. Duzo mi pokazywala, ale, ja wiem, wole cos szybszego. Jak narazie sciagnalem wszystkie albumy Drowning poola i musze przyznac, ze strasznie mi sie coponiektore kawalki podobaja ^^.

Seeleesee1992
09-10-2009, 19:32
@up
Polecam temat „Czego obecnie słuchasz” – bardziej się nadaje do rozmów na temat upodobań muzycznych ;)

Aaaaaleeeee skoro już zapytałeś… ;D
No, wielkie dzieki : ). Postanowilem przesluchac takie zespoly jak Black Sabbath (za ciezke jak dla mnie), Behemotha...
O zgrozo… Jeżeli dla Ciebie Black Sabbath jest za ciężki, to nawet nie podchodź do płyt Behemotha xD
Z lżejszych zespołów polecam ZZ Top, Dżem (starsze płyty…), KISS (może Ci się spodoba), Nirvana (osobiście nie słucham, ale sporo znajomych ich słucha, więc coś w tym musi być ;p), Foo Fighters (jak poprzedni…), Black River (jeden z moich ulubionych polskich zespołów. Ktoś nazwał ich ostatnio „ZZ Top na sterydach” ;D). Możesz spróbować też przesłuchać płyty zespołu Coma (albo pokochasz, albo znienawidzisz).

A jeszcze, czego wy sluchacie? Cos ciezkiego, czy raczej lagodnego?
Coś ciężkiego. Nawet bardzo ;p

Voon
09-10-2009, 21:30
Maldoryz:
Seeleesee ma racje, takie pytania są 'najskuteczniejsze' w "Czego obecnie słuchasz". Sam tak wykorzystałem hejdara.

A co do zespołów to może The Rolling Stones? Van Halen? Pisałeś, że słuchałeś Green Daya, to może coś z tego samego rynku - NOFX. Może coś z rodzimego rynku - Acid Drinkers. Albo coś szybszego - Motörhead czy Airbourne. Albo może Volbeat? Poza ostatnią płytą całkiem fajnie grają.

Dupca
10-10-2009, 14:10
No, wielkie dzieki : ). Od jutra roznosze ulotki, mysle, ze w przyszlym miesiacu uzbieram kase na jakiegos dobrego, uzywanego klasyka.
Pozwolcie, ze troche zbiegne z tematu. Chcialbym z wami podyskutowac na temat muzyki.
Mam 13 lat. Jak dotychczas sluchalem duzo The Beatles, Green Day (nie, nie tylko albumu 21 century breakdown, slucham ich juz od ~1,5 roku), troszeczke, ciupeczke SOAD, raptem jeden album. Lubie niektore piosenki Rammsteinu, ale takze chociazby niektore reggaeowe zespoly, jak habakuk. Teraz chcialbym poszerzyc swoja playliste dodajac do niej nowe zespoly. Postanowilem przesluchac takie zespoly jak Black Sabbath (za ciezke jak dla mnie), Behemotha, Manowara, Metallici (w sumie, posluchalem troche tych ciekawszych utworkow, ale szczerze powiedziawszy srednio mi sie podobaja, nie wiem czemu. Moze nie trafili w moj gust?), wiecej SOADU, duzo zespoloch reggae, i w sumie na tym koniec. Wchodzilem na jutuba takze zeby posluchac polskich zespolow ala Pidzama porno (wokalista ma swietny glos ^^), Kultu (wg niektorych klasyka), a takze Jacka Kaczmarskiego (zainspirowal mnie utwor "Mury", ale takze jego poezja".
Dzisiaj wszedlem zaciekawiony na wikipedie i wpisalem tam haslo "punk rock". Wyobrazcie sobie moje zdziwienie, kiedy dowiedzialem sie, ze Sex Pistols reprezentuje ten rodzaj muzyki! Zawsze sadzilem, ze jest to jakis komercyjny pop (mowiac to mam na mysli czeste puszczanie w radiu, telewizji itp), wciagniety wszedlem na youtube pragnac przesluchac ich piosenek. Moim zdaniem, niektore sa wprost bajeczne, jak cos ala God Saves The Queen (podobno bylo sporo zamieszania o ta piosenke, jakas aluzja do zespolu Queen?). Naprawde mi sie podoba :D.
A teraz takie pytanie. Jaki zespol moze mi sie spodobac, bo moj last.fm dobiera raczej srednie zespoly do mojego gustu, no coz poradze :P.
A jeszcze, czego wy sluchacie? Cos ciezkiego, czy raczej lagodnego? Chetnie poczytam o waszych ulubiencach : ).

@down
powiem ci, ze nawet fajne te dziadki z ZZ top :D. Co do dzemu, nie wiem, jakos nie trafia do mnie ich przekaz i muzyka. KISS, niektore piosenki posluchalem, raczej srednie, przynajmniej dla mnie. Nirvana? Nie wiem co sadzic, wiekszosc piosenek fajnych, ale jakos tak sam nie wiem :P. Za to bardzo spodobalo mi sie Black River, juz wczesniej widzialem ich piosenki na youtubie. Musze ich dokladniej sprawdzic. Co do Comy, slucha ich moja siostra. Duzo mi pokazywala, ale, ja wiem, wole cos szybszego. Jak narazie sciagnalem wszystkie albumy Drowning poola i musze przyznac, ze strasznie mi sie coponiektore kawalki podobaja ^^.

Graj muzykę która ci się podoba. Ja osobiście słucham rapu, hip-hopu ale i też rocka a gram muzykę klasyczną. Wszystko zależy od ciebie. Co do Kaczmarskiego, sam uwielbiam jego muzykę ale tego bicia do "obławy" to ni jak się nauczyć, ehh wracam do ćwiczeń :P

gavreonien
13-10-2009, 20:09
Ale to jest niezwiązane z tematem...

Mam pytanie, nie jestem zbyt zorientowany jeśli chodzi o elektro/akustyczne gitary basowe, mógłby mi ktoś co nieco doradzić?

Maldoryz
24-10-2009, 19:25
Panowie, powiedzcie mi czy to normalne, ze kiedy staram sie przeskoczyc z jednego chwytu na drugi to zajmuje mi to z ~7 sekund? To przyjdzie z czasem, to opanowanie? Bo chodzi o to glownie, ze ja nie moge tak rozlozyc palcy jak to sie powinno robic i musze jakos przekrecac gitare, w ogole takie bajery stroic zeby to jakos sie udalo.

Seeleesee1992
24-10-2009, 20:19
To przyjdzie z czasem, to opanowanie?
Tak, to przyjdzie z czasem. Generalnie trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;)
nie moge tak rozlozyc palcy jak to sie powinno robic
Ja, żeby rozciągnąć palce ćwiczyłem sobie skale (co prawda uczyłem się grać na basówce, ale myślę że na elektryku/klasyku też pomoże).

Kropaofc
03-11-2009, 22:06
Witam ! Chciałbym zacząć swoją przygodęz gitarą ale niechcialbym odrazu wydawac na to jakiejs wiekszej sumki i mam pytanie czy do nauki wystrczy taka gitara ?http://allegro.pl/item797771780_gitara_akustyczna_klasyczna_echo_5_g ratisow.html

jesli nie to na co powinienem zwrocic uwage ?

gavreonien
04-11-2009, 16:59
Oj nie, to nie jest dobra gitara ;) radzę mimo wszystko uzbierać trochę więcej i kupić sobie coś lepszego

Kropaofc
05-11-2009, 21:56
To na co mam uwage zwrocic aby byla droga ? I co jest zlego w tej?

Ozurtes
05-11-2009, 22:06
Nie ma czegoś takiego jak klasyczno-akustyczna. To jest po prostu klasyk z metalowymi strunami, co może powodować krzywienie się gryfu (klasyki mają mniej wytrzymały gryf, co w połączeniu z metalowymi, grubszymi strunami, które trzeba mocniej naciągnąć, może właśnie to spowodować). Poza tym w ogóle nie znana firma. Lepiej kup coś takiego ani nie za drogiego ani nie za taniego. Ja kupiłem akustyka Tensona za 270zł i jestem zadowolony. Taka typowo średnia gitara. Nie za tania, nie za droga.

Kropaofc
07-11-2009, 11:28
To pomoze mi ktos :/ ?

gavreonien
07-11-2009, 13:50
Przecież dostałeś odpowiedź. Moim zdaniem nie kupisz dobrej gitary akustycznej/klasycznej za mniej niż 200 zł.

Rejestr
07-11-2009, 14:05
Po co Ci gitara? 0.o Kup se Gitar Hiroł.

Kropaofc
07-11-2009, 14:43
Ja nie moge ...
Pisze przeciez zebyscie napisali na co mam zwrocic uwage kupujac gitare oprocz ceny ... i Co jest w tej nie tak

Ozurtes
07-11-2009, 19:12
Pisałem: poza ceną nie tak w niej jest to, że jest akustyczno-klasyczna i że jest nieznanej firmy.

Kropaofc
07-11-2009, 21:51
A na co mam zwrocic uwage przy zakupie ?

Lasooch
07-11-2009, 23:26
A na co mam zwrocic uwage przy zakupie ?

Na brzmienie, równo wbite i niewystające progi (bo równo wbite != niewystające, google "fala akustyczna"), materiał, z którego jest wykonana gitara, firmę (choć nie zawsze ta bardziej znana jest lepsza a tym bardziej nie zawsze lepszość jest proporcjonalna do różnicy ceny, to generalnie te bardziej znanych firm są lepsze), wysokość zawieszenia strun (w sumie można grać nawet jak wysoko wiszą i nawet jak wiszą za nisko, ale utrudnia), trzymanie stroju i pewnie parę innych parametrów, których sam i tak nie ocenisz, tym bardziej przez internet. Zadowolony?

Kropaofc
11-11-2009, 09:47
Nie krzycz xD Ogolnie thx za info

Ghernie
16-11-2009, 00:16
Hmm.. Temat zamarł. Wierzę jednak, iż na forum znajduje się jeszcze kilku gitarzystów. Jesteście tutaj, choć nie każdy z Was stara się jakoś specjalnie wyróżniać. Mam rację, prawda?

Jakieś 7 miesięcy temu wpadłem na pomysł, iż powrócę do grania na gitarze. Oczywiście pomysł=/=czyn. W rezultacie została postawiona w świetle słońca 4 miesiące temu. Zadziwiające ale przez półtora roku się nie roztroiła ;D
(sprawdzałem sam jak i przy gitarce kumpla, który uczy się u jakiegoś kolesia, co oczywiście równa się zawsze dobrze nastrojonej gitarze i za pomocą jego kamertonu. Wszystkie struny były "zielone")

Mój problem:

Pogrubiłem najważniejsze części tekstu, by łatwiej się czytało :p

Bynajmniej tydzień temu zacząłem grać na stojąco. Zamierzam grać głównie solówki, więc potrzebne mi są te wyższe partie gryfu (dźwięki 12-22). Jest to niestety strasznie niewygodne, bo by zagrać na strunach basowych (szczególnie na E) potrzebuję przechylić gitarę do przodu i ostro wygiąć rękę. Nie mam zbyt długich palców, ani nie jestem zbyt wysoki (wiek, nie mierzyłem się od dawna ale z 170 cm. będzie). Gitare próbowałem ustawić tak mniej więcej na środku szerokości paska. Niezbyt wiem, czy do czegoś takiego trzeba się przyzwyczaić/poświęcić o wiele więcej czasu na przystosowanie się do paska, czy mam coś źle ustawione/zły układ ręki (łokieć jest dość blisko ciała, kciuk lekko wystaje poza gryf przy graniu).

Prawdopodobnie nie będziecie mogli mi odpowiedzieć co robię źle, więc proszę tylko o rady/jak wysoko Wy macie gitarę. Czy do mocniejszych zgięć nadgarstka (w porównaniu do pozycji siedzącej) trzeba się przyzwyczaić?

Plany:

Za jakiś czas (gdy moje umiejętności gitarowe będą zadowalające i gdy będę miał trochę wiecej funduszy) będę kupował sobie nową gitarę (taaa... Pewnie będę musiał oszczędzać/zbierać ze świąt i okacji/popracować z pół roku). Prawdopodobnie jakąś Corta lub podobnej firmy. Corta głównie dlatego iż aktualnie mam gitarkę tej firmy (G200 wypalany oparty na modelu Stratocaster) i zadziwiła mnie ona, swą "jakością na cenę" (500 zł + wzmacniacz razem z pokrowcem i paskiem + komplecik kostek + klucze do rozkręcania [ofc jednorazowe]). Ma ona prawie 3 lata na karku, żadnych śladów zniszczenia, a nawet użytkowania mało(!). Progi są oczywiście dobrze wyważone, gitara nie rozstraja się (mimo iż ostatnio grałem z wajchą). Oczywiście jak to Stratocastery, nie obyło się bez Wilków (czy jakoś tak) na początku ale obniżenie mostka zminimalizowało je prawie do zera. Moja następna gitara z pewnością będzie miała więcej progów/dłuższy gryf (22 mnie nie zadowala o takiej szerokości jaka jest nie do końca mnie). W sumie to nie mam pojęcia jaki to będzie model i jaka marka. Nie ma sensu ustalać tego teraz.

Prawdopodobnie, będę kupował jeszcze sobie jakieś kostki (efekty) Boss'a. Jeszcze nie wiem jakie.

Co gram:
Niedawno zacząłem, więc narazie mój repertuar składa się z 5 niepełnych piosenek Metallica'i (Tylko Fade to Black i Nothing Else Matters mi w miare wychodzą, z czego Fade To Black, męczy mnie solówką) z 3 ballad, piosenki Elfen Lieda, kilku riffów różnych kapel, Stairway to Heaven Led Zeppelin'a, kilku piosenek harcerskich i czegośtam... Większości nie potrafię zagrać całych :F(Metallica)

To chyba tyle. Dobrze by było, gdyby ktoś mi odpisał... Jeśli nie, to będę zawiedziony.

Dragon-Fly
16-11-2009, 07:40
@Ghernie
Gitara, którą przy zakładaniu strun sumiennie i dobrze stroiłeś, nie ma prawa rozstroić się z sama siebie. Przynajmniej teoretycznie :P.
Co do solówek - nie umiem sobie wyobrazić Twojego problemu. Gram na akustyku o rozmiarze 7/8 i dochodzę do 21-ego progu (chociaż mógłbym i dalej gdybym miał) bez specjalnego wyginania i wyciągania kciuka za gryfu. Jesteś w stanie to zilustrować na jakimś filmiku z utuba? Poza tym pamiętaj, że gra na stojąco jest trudniejsza i wymaga właśnie takiego odchylania się i pedalskiego trzymania nadgarstka, więc nie Ty jeden, a my wszyscy mamy taki problem :P. Jakby to było ważne to mam 188 cm, długie palce.

Lasooch
16-11-2009, 18:15
@Ghernie
Gitara, którą przy zakładaniu strun sumiennie i dobrze stroiłeś, nie ma prawa rozstroić się z sama siebie. Przynajmniej teoretycznie :P.

Przez taką kupę czasu? Pamiętaj o rozszerzalności temperaturowej strun... mogły też skorodować : P

@Ghernie: na stojąco na elektryku grywałem jedynie punka, więc problemów nie miałem. Nie chce mi się teraz szukać paska, żeby sprawdzać czy i w jakim stopniu miałbym problem. Co do wysokości, wieszałem wiosło dość nisko.

Ghernie
16-11-2009, 18:22
@Up
Sam się zdziwiłem.. ;d Dziś po raz pierwszy musiałem stroić (trochę za dużo wajchy i podciągania). Co do temperatury jest w miarę równa, więc może dlatego tyle przetrzymała. Gitara nie leży koło żadnego kaloryfera itp.

@Dragon-Fly
Zrobię zdjęcia ale teraz średnio mam czas.

Ze'To
16-11-2009, 18:35
@Ghernie
Chociaż moje doświadczenie z gitarą nie jest aż tak duże jak kolegów wyżej, to większość czasu gram właśnie na stojąco.Mogę Ci powiedzieć tyle, że do tego trzeba się trochę przyzwyczaić, żeby tak bez problemów grać na stojąco ale to nie jest trudna rzecz i jak najbardziej do opanowania. Na początku miej gitarę dosyć wysoko a później stopniowo obniżaj jeśli Ci zależy, żeby mieć gitarę niżej. Co do Twoich planów : staraj się nie ograniczać tylko do solówek. Dobry gitarzysta powinien być wszechstronny i akordy na pewno też Ci się przydadzą, choćby w wyrobieniu palców, tak więc jeśli tego nie zrobiłeś naucz się podstawowych akordów (amoll, emoll, Cdur,Ddur,Gdur itp itd) z nimi można zagrać już kilka piosenek. Nad gitarą zastanów się dopiero jak będziesz miał pieniądze i życzę Ci powodzenia i wytrwałości w nauce.

Seeleesee1992
16-11-2009, 19:49
Dobra, to teraz ja mam pytanie (mam nadzieje, że znajdzie się tutaj jakiś basista): ma ktoś taby do utworu Dżem – Najemnik I (ofc chodzi mi o bassline)? Utwór z tego co słyszę łatwy, ale aż tak obcykany nie jestem żeby ze słuchu to zagrać. Chętnie z kumplami bym sobie zagrał cover, a nigdzie nie mogę znaleść tych cholernych tabów ;/

Ozurtes
16-11-2009, 20:30
Zadziwiające ale przez półtora roku się nie roztroiła ;D
Ja tam bym się zdziwił gdyby zamiast jednej stały tam 3 gitary. Ale, że się nie rozstroiła to fakt, po takim czasie dość dziwne.

Co do grania na stojąco, to ja jestem początkujący i też dziwnie mi się gra. Więc pewnie po jakimśtam czasie się przyzwyczaimy, chyba nie ma co się martwić.

Rater
16-11-2009, 21:36
O tak. W końcu znalazłem trochę czasu i funduszy żeby kupić nowe struny do mojego akustyka xD Stare po pół roku zaczęły zostawiać dziwny osad na moich palcach, chociaż były czyszczone ;x

W planach mam teraz nauczenie się "Fields of gold" Stinga. http://www.youtube.com/watch?v=HTwfTMBB-H0

Maldoryz
16-11-2009, 21:59
Chcialem sie tak przy okazji odwiedzenia tematu zapytac, czy jest taka mozliwosc, tzn, w sumie nie wiem jak to napisac. Jezeli mam stara gitare (chodzi o akustyka) no i struny tez swoje juz przezyly, to jezeli je wymienie, to gitara bedzie wydobywala ladne dzwieki? Chodzi mi o to, czy no, hmm, moze cos sie stac z gitara pod wplywem czasu, co oprocz starych strun moze zniszczyc dzwieki i utrudnic gre?

Ghernie
16-11-2009, 22:42
@Up
Nie znam się na tym ale zdaje mi się, że może Ci się wygiąć gryf (ale to chyba zależy od zmiany temperatur). Wszystko zależy od warunków w jakich była przetrzymywana.

@Ze'To
Dziękuję, dziękuję. Akordy też czasem gram (głównie Barre, bo one częściej są potrzebne do solówek, więc z jakąkolwiek poprzeczką/szybką zmianą progów nie powinienem mieć problemów. Chociaż jest to stanowczo za mało by grać porządnie.

@Topic
Miło, że temat się rozwinął. :>

@Seeleesee
Niestety nie potrafię Ci w żadnym stopniu pomóc. Jeśli nie znalazłeś w internecie, możesz poszukać jeszcze na innym, o wiele większym forum (dla basistów), lub ew. próbować powolutku wszystko brać ze słuchu.
Powodzenia.

Rater
16-11-2009, 22:42
Chcialem sie tak przy okazji odwiedzenia tematu zapytac, czy jest taka mozliwosc, tzn, w sumie nie wiem jak to napisac. Jezeli mam stara gitare (chodzi o akustyka) no i struny tez swoje juz przezyly, to jezeli je wymienie, to gitara bedzie wydobywala ladne dzwieki? Chodzi mi o to, czy no, hmm, moze cos sie stac z gitara pod wplywem czasu, co oprocz starych strun moze zniszczyc dzwieki i utrudnic gre?

Jeżeli gitara stała w miejscu o normalnych warunkach (brak dużej wilgoci i ciągłych zmian temperatury) oraz miała komplet strun, to raczej nic po za wymianą strun nie jest potrzebne :P

Ghernie
16-11-2009, 23:00
Jak siadacie do waszych gitar, co przeważnie gracie?
Ćwiczenia i jakieś utwory, to oczywiste... tylko jakie? :P

Lasooch
16-11-2009, 23:04
Jak siadacie do waszych gitar, co przeważnie gracie?
Ćwiczenia i jakieś utwory, to oczywiste... tylko jakie? :P

Chcesz, to Ci na PM wyślę mój ulubiony utwór do grania w moim wykonaniu ; ) Ogólnie - różną muzę gram. Na ogół to, na co po prostu mam ochotę.

Ozurtes
16-11-2009, 23:11
@Lasooch
To mi też wyślij jak możesz.

Ja gram ćwiczonka z kserówek od kolesia, który mnie uczy grać.

Ghernie
16-11-2009, 23:52
Chcesz, to Ci na PM wyślę mój ulubiony utwór do grania w moim wykonaniu ; ) Ogólnie - różną muzę gram. Na ogół to, na co po prostu mam ochotę.
Przepraszam, że po takim czasie odpisuje... Mam w zwyczaju, przeglądać tematy, potem na nieliczne z nich odpowiadać i natychmiastowo wychodzić z forum. Meh.. Zły Ghernie

Co do twojego ulubionego utworu, byłbym zaszczycony. Oczywiście dobrze by było gdybyś wcześniej podał nazwę... Będę mógł odrazu porównać sobie nasze umiejętności.

@Down
Right!

@Edit
Cicho! Dobrze jest...

Argen
16-11-2009, 23:58
@sorki za offtop

Ja tam bym się zdziwił gdyby zamiast jednej stały tam 3 gitary. Ale, że się nie rozstroiła to fakt, po takim czasie dość dziwne.

Haha, plusik za ten żarcik. Takie poczucie humoru się ceni.

@up

Chyba żartujesz, odpisałeś mu po 50 minutach - natychmiast. Kto normalny siedzi i refreshuje temat czekając na odpowiedz? : D

Lasooch
17-11-2009, 00:17
Chyba żartujesz, odpisałeś mu po 50 minutach - natychmiast. Kto normalny siedzi i refreshuje temat czekając na odpowiedz? : D

Ja! : (((( (oczywiście, żartuję ; ))

Co do twojego ulubionego utworu, byłbym zaszczycony. Oczywiście dobrze by było gdybyś wcześniej podał nazwę... Będę mógł odrazu porównać sobie nasze umiejętności.

Porównanie umiejętności chyba w tym wypadku nie wyjdzie, bo to nie jest utwór na zasadzie "siadasz i grasz", ale jeśli Ci się spodoba, polecam (chociaż nie wiem skąd w tej chwili wziąć fajnego taba, straciłem mój przy formacie). Link na PM ; )

Ghernie
17-11-2009, 00:18
Thx. Jak na zepsuty internet (pewnego dnia [wczoraj] ni z tego ni z owego przestał działać, teraz wprawdze idzie ale kulejąc) jest dobrze.

@Edit
Obejrzałem obydwa. Z porównaniem chodziło mi o to czy fałszujesz/grasz płunnie i jak trudna piosenka to będzie. Nieźle.

Ze'To
17-11-2009, 15:32
@Łasy
podaj mi również ten tytuł na pm bo ciekaw jestem, może coś świeżego się zagra ; )

ja np bardzo dobrze czuję się w stylu grunge, czyli np Nirvana. Lubię tłumienia strun a fakt, że Nirvana specjalnie trudnych piosenek nie ma (oprócz wyjątków) sprawia, że gra się przyjemnie i z satysfakcją ^^

Ozurtes
17-11-2009, 17:52
Możecie mi zaproponować jakiś fajny metalowy utwór, którego mógłbym się nauczyć? Jakiś naprawdę banalny, bo powyżej banału to nie będę umiał.

Lasooch
17-11-2009, 18:08
http://www.youtube.com/watch?v=-Syc5SGaOu8

Tak, żartuję ; )

Conquer All Behemotha jest dość proste.

Ozurtes
17-11-2009, 18:38
A coś na tradycyjnym stroju?

Ghernie
17-11-2009, 18:41
Zależy jeszcze jaki metal... Cięższy czy lżejszy?

Arenthor
17-11-2009, 18:58
Banalny utwór to nirvana smells like teen spirits i nothing else matters

Ozurtes
17-11-2009, 19:38
Dla mnie Nothing Else Matters jest trudne ._.

Ze'To
17-11-2009, 19:42
Ozurtes : może to będzie dla Ciebie łatwe i przyjemne
piosenka : http://www.youtube.com/watch?v=sSRQCMq1gB8 (chodzi oczywiście o ten główny riff)
tab : http://www.ultimate-guitar.com/tabs/b/black_sabbath/iron_man_tab.htm
łatwiejszego niż to lub nothing else matters utworu metalowego raczej nie znam, jak sobie coś przypomnę to napiszę :>

@edit
małe pytanie do Ciebie Ozurtes : skoro próbujesz się uczyć melodii, a z nothing else matters Ci nie idzie to czy uczyłeś się już akordów ? Proponuję rozpocząć naukę podstawowych chwytów, ponieważ jest to bardzo pomocne w początkowym etapie gry na gitarze :>
dorzucam jeszcze link do nauki tej piosenki co Ci podałem na youtube, trochę się różni od tego taba ale chyba nawet jeszcze łatwiejsze http://www.youtube.com/watch?v=RYDuzKQAn0E&feature=related
Pozdrawiam

Ozurtes
17-11-2009, 20:07
Dzięki, potem popróbuję tą piosenkę.
A z akordów to umiem podstawowe: C, A, Am, E, Em, D, Dm, G, F.

9-NINE
18-11-2009, 13:59
Seeleesee:
http://www.youtube.com/watch?v=aqjOD8xFrPQ&feature=related

(Intro)E: 3-4-5-5-5-5-5-5 (do 1:30)

I wchodzi główna linia basu którą gramy prawie cały czas...
(1)E: 5-6-7-7-7-7-7-7

...w 2:07 przechodzimy na...
(2)E: 8-9-10-10-10-10-10-10

...i dwa razy - 1 x2, 2 x2 -zresztą, słychać.W 2:23 dajemy...
(3)E: 7-8-9-9-9-9-9-9
(4)E: 6-7-8-8-8-8-8-8

...i 3 x2, 4 x2, 1 x2 - dalej powtarzamy co powyżej...
...aż do 3:26, gdzie idzie - 2, 3, 1 x2 - przez całą solówkę (bodajże z cztery razy).
Dalej nie ma już nic nowego, wystarczy powtarzać to co powyżej.

Można też na chama wszystko grać pierwszymi progami z 1,2,3,4 - trzymając tylko rytm.

LoluU$
18-11-2009, 22:05
Witam.
Zaczne tak :
Qmpel grający z klasy na gitarze, akustyku, jakies 5 miesięcy zakupił elektryka. Mniejsza o niego-mianowicie chodzi o to, że pozyczylem od niego akustyka i mam zamiar nauczyc sie grac. Jak polecacie zacząc ? Od podstaw...w sensie podstawowe akordy? Czy je po prostu olać i grać z tabów ?

@jest nastrojony dobrze !

Ghernie
18-11-2009, 22:08
@Up
Jeśli pożyczyłeś akustyka to na sam początek, przydałoby się upewnić, że jest dobrze nastrojony.

Jeśli jesteś zielony, to zacznij grać ćwiczenia na palce (którymi zaczynaj każdy dzienny kontakt z gitarą), które na 100% znajdziesz w necie. Jeśli nie, pisz tutaj.
Jak zacznie Ci powoli wychodzić dociskanie strun, to naucz się podstawowych akordów. Je też znajdziesz w internecie (z opisem w postaci tabulatury)
Radzę też, zapoznać się z poradnikami zawartymi na tej stronie: http://www.chords.pl/kurs/ . Jest tam kilka przydatnych tekstów, których zapoznanie napewno pomoże Ci z grą na gitarze.
Jeśli opanowałeś już zmianę akordów, a dociskanie strun nie sprawia Ci kłopotów, pora zacząć swój 1 utwór. Powinien być stosunkowo prosty, by nie sprawiał większych problemów ale zmuszał do pracy.

Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię zadowala.

Lasooch
20-11-2009, 00:45
A ja powiem inaczej niż Ghernie (chociaż tak naprawdę jego rada jest lepsza ; )) - nie zaczynaj od nudnych, żmudnych i smętnych ćwiczeń. Po prostu wybierz sobie piosenkę, którą lubisz (w miarę prostą), znajdź taba/chwyty i jej się ucz. Ja tak zacząłem i nie żałuję - pewnie gdybym zaczął od ćwiczeń na paluchy bym się szybko znudził.

Moją pierwszą piosenką było Rise Against - Swing Life Away. Drugą - Stairway to Heaven. Z oboma dałem radę (oczywiście wtedy bez solówek). A paluchy i akordy wpadają 'mimo woli' ; )

Arenthor
20-11-2009, 17:19
Tutaj masz uproszczonego taba do nothing else matters

E1--------0---------------0----7----7-----------7--8--7--5--7--5--0--0---------
H2------0---0-----------0---0------------0---------------------------------1---
G3----0-------0-------0----------------0------0-------------------------2------
D4----------------------------------------------------------------------------
A5-------------------------------------------------------------------0---------
E6-0---------------0----------------0-------0---------------------------------

E1---0--------------------0----------------------0-----------------2----------
H2----------1----------1---------------------1-------1----------3-----3--------
G3------2-----------2---------------------0--------------0---2----------2------
D4-----------------------------------------------------------------0----------------
A5---0------------0-----------0---2----3-------------------------------------------
E6----------------------------------------------------------------------------

E1-----------0--------------0-------------0--------------0---7--------2------0---------
H2--------0-----0---------0---0---------0---0----------0-----8--------3------1------------
G3-----0----------0-----0-------0-----0------0-------0-------------2-------0------------
D4---------------------------------------------------------------0-------------------
A5-----------------------------------------------------------------------3------------
E6---0---------------0--------------0--------------0---------0-----------------------

E1-------0--7--------2--------0---------0--7-------2-------0--------0-------3-----------
H2-----0----8--------3--------1------0-----8-------3-------1--------1-------0-----------
G3---0------------2--------0-------0-------------2------0---------0-------3-----------
D4--------------0------------------------------0--------------------------------
A5----------------------3-----------------------------3-------------------------
E6--0-------0--------------------0---------0--------------------3------3------

e-moll(przez wszys. struny)
E1---------2----------0-------------0--------------0------------------------------
H2---------0-------0----0--------0----0------------0--------------------------------
G3------2--------0--------0----0-------------------0-------------------------------
D4-------------------------------------------------2---------------------------
A5--2----------------------------------------------2----------------------------
E6-------------0-------------0-------------3--2----0-------------------------------

Ghernie
20-11-2009, 17:50
A ja powiem inaczej niż Ghernie (chociaż tak naprawdę jego rada jest lepsza ; )) - nie zaczynaj od nudnych, żmudnych i smętnych ćwiczeń. Po prostu wybierz sobie piosenkę, którą lubisz (w miarę prostą), znajdź taba/chwyty i jej się ucz. Ja tak zacząłem i nie żałuję - pewnie gdybym zaczął od ćwiczeń na paluchy bym się szybko znudził.

Moją pierwszą piosenką było Rise Against - Swing Life Away. Drugą - Stairway to Heaven. Z oboma dałem radę (oczywiście wtedy bez solówek). A paluchy i akordy wpadają 'mimo woli' ; )
Stairway to Heaven NIE jest piosenką dla zupełnie zielonego. Musisz mieć podstawową wiedzę i umiejętności, by móc zagać cokolwiek. Inaczej będzie Ci nie wychodzić i również szybko się znudzisz. W takim razie spróbuj pójść na kompromis, wszystko po trochu. Ważne też jest, żebyś nie przesadził, bul na pewno nie pomaga w graniu!

Maldoryz
12-01-2010, 23:01
To ja pozwole sobie odswiezyc temat.
Kiedys pisalem, ze po uzbieraniu sumki kupie gitare. No, mam juz troszke pieniedzy (aktualnie 300zl, sprzedam plaszcz mamy i psp, takze +600/700zl, bede mial okolo 1k zl, moze tata cos dolozy). Zrezygnowalem z akustyka (nienawidze dociskania strun + slucham malo muzyki takiej, no, granej na akustyku) i klasyka. Bass jak dla mnie jest taki troche, no moze nie powiem "nudny", ale nie ciagnie mnie do niego. Pozostal elektryk, o ktorym zawsze marzylem. No i tutaj wkraczacie wy. Chcialbym sie od was dowiedziec (szukalem cos tam na forach, ale jak oni o jakichs wah-wahach gadaja czy innych cudach, a ja nic nie rozumiem) CO POTRZEBUJE ABY GRAC. Moze glupie pytanie, ale jak dla osoby, ktora z gitara ma zle wspomnienia (akustyk z czasow dinozaurow) - bardzo pomocne. Tak, wiem tyle, ze ofc potrzebna jest dobra gitara, koszt okolo 600/800zl (za taka sumke cos sie nawinie, nieprawdaz?), jakis wzmacniacz...
Wlasnie! Wzmacniacz. Wytlumaczcie mi jedno. Moj kolega, ktory gra na elektryku juz dluuuuuugo (niestety pojechal sobie na biala szkole i nie moge go o nic zapytac ;( ) ma taki wzmacniacz juz z tymi pokretlami, guzikami i innymi. Ale widzialem takie i bez tego, same takie glosniki, no ale jak sie ustawia jakis efekt? No tak, efekt, o co w tym chodzi? To jest np. efekt akustyka na elektryku i innych roznych dzwiekow? Dobrze to zrozumialem?

Ok, czyli zalozmy, ze mam gitare i wzmacniacz... co teraz? Musze dokupic jakies efekty do tego wzmacniacza? Czy one beda juz tam jakos super-mega wbudowane? A, wlasnie - taki piec, zebym mogl grac tylko w domu i czasem z kolega, nie chce dawac jakichs koncertow ogromnych, to ile W?

No, i chyba najwazniejsze - jest jakikolwiek sens kupienie takie sprzetu, jezeli nie mam zamiaru isc do szkoly muzycznej, ani brac zadnych prywatnych lekcji? Kupilbym jakas ksiazke z filmami, ale czy tam sie dowiem, co to sa te wszystkie tonacje D i inne cuda?

Lasooch
13-01-2010, 00:43
No, i chyba najwazniejsze - jest jakikolwiek sens kupienie takie sprzetu, jezeli nie mam zamiaru isc do szkoly muzycznej, ani brac zadnych prywatnych lekcji? Kupilbym jakas ksiazke z filmami, ale czy tam sie dowiem, co to sa te wszystkie tonacje D i inne cuda?

Ja może ograniczę się do tego: owszem, jest sens. Sam nie chodziłem i grać umiem (i cały czas widzę progres ^^). Do tego nie wpadłem w znienawidzoną rutynę (czyli granie wtedy, kiedy mam lekcję, a nie wtedy, kiedy mam ochotę), co tylko zwiększa zapał. Chociaż skal mi się nie chce uczyć, bo to pamięciówa, i raczej odtwarzam niż tworzę - pewnie po szkole muzycznej byłoby w tej kwestii inaczej.

Co do gitary, szukam utworów w tym stylu:

http://www.gametabs.net/playstation/chrono-cross/radical-dreamers/kabukibear

http://www.gametabs.net/playstation/final-fantasy-8/fishermans-horizon/kabukibear

http://www.gametabs.net/playstation/suikoden-2/reminiscence

(ten ostatni dostępny w moim wykonaniu na PM)

Jak znacie coś zaj*bistego i podobnego, dawać ; )

B3K0N
13-01-2010, 07:26
Ok, czyli zalozmy, ze mam gitare i wzmacniacz... co teraz? Musze dokupic jakies efekty do tego wzmacniacza? Czy one beda juz tam jakos super-mega wbudowane? A, wlasnie - taki piec, zebym mogl grac tylko w domu i czasem z kolega, nie chce dawac jakichs koncertow ogromnych, to ile W?

Po pierwsze to ciężko Ciebie zrozumieć, no ale spróbujmy.

Przede wszystkim zależy jaką muzę chcesz grać, bo od tego zależy dobór nagłośnienia. Ale to tak na marginesie, a teraz tak:

Nagłośnienie do gitary (kolokwialnie):

a) - head (czyli sam wzmacniacz), ale to tego potrzebna jest paka (głośniki).
b) - combo inaczej "piec" (head+paka w jednej obudowie),

do punktu a i b dodam jeszcze, że sprzęt może być na pełnej lampie, na tranzystorach, albo hybryda.

W zależności od typu, na rynku są dostępne wzmaki bez efektów lub z efektami.
Do domu na początek proponuję moc około 20-30 W. Dobry piecyk VOX AD30VT (30W). Cena (około 900 pln) jak na jego możliwości cena niewygórowana. Potrafi zaryczeć. Jest to hybryda, czyli lampowo-tranzystorowe i ma już wbudowane efekty. Gra bardzo ładnie.

Jeśli natomiast decydujesz się na wydanie kasy na wzmacniacz bez efektów, no to tu już musisz się liczyć z tym, że trzeba będzie dokupić "kostki" lub "procek".
kostka - efekt gitarowy, analogowy, bądź cyfrowy (w zależności od wymagań). Dobra kostka kosztuje około 200 pln (daje konkretne brzmienie, które można modyfikować).
"procek" - cyfrowy. Najprościej mówiąc urządzenie, które ma wbudowane w sobie kilka do kilkunastu efektów gitarowych (ma głównie zastępować pojedyncze kostki), które można ze sobą łączyć, tworząc brzmienia. Ceny różne - od ~200 za używane do kilku tysięcy pln.

Do tego wszystkiego dochodzi okablowanie - im lepsze tym końcowy efekt będzie bardziej zadowalający. Nie wspominam tutaj o gitarze bo wiadomo, że musi być i to nie jakiś chłam :).

To tak pokrótce, żeby tylko przybliżyć co z czym się je. Ogólnie to temat rzeka i każdy gitarzysta ma inne wymagania, inne patrzenie na kreowanie własnego brzmienia, własnego stylu itd.

Maldoryz
13-01-2010, 19:44
Kiepsko. Chyba nawet bardzo.
Niedawno powiedzialem tacie o moim zamiarze, no i w sumienic przeciwko nie mial. Dzisiaj mi oswiadczyl, tzn przyszedl do mojego pokoju i pokazal mi jakis piec na allegro (kosztowal ok. 400zl, ale jezeli ty podajesz 15W za 900... :|), i wbrew mojemu gadaniu, ze ja sie jeszcze wole zastanowic i takie tam, ze nic nie potrafie i tylko bedziesz na mnie potem zly, kupil go :|.
Baaaaaardzo sie martwie czy to w ogole ogarne. No i teraz tylko poczekam troche i popytam kolegow o jakas dobra gitara, ale juz no taka lepsza, zeby znowu nie bylo to takie szajskie. Ale nie o to mi chodzi. Chcialbym sie od was dowiedziec, czy znajde jakis nie wiem, jakas ksiazke, w ktorej bedzie jakos opisane, jak szybko zmieniac palce na gitarze? Napisalem to troche chaotycznie, ale w sumie to sam nie wiem jak to opisac. CHodzi mi o taby - mam np. cos trudniejszego do zagrania, nie tylko na pojedynczych strunach, no i skad mam wiedziec, jak ulozyc palce? Tzn ktory uzyc do ktorego progu, bo to jest chyba moj najwiekszy problem.

@edit
jeszcze jedno, takie pytanie prosto od amatora - skad moge wiedziec, czy moj swietny piec ma efekt np. piosenki granej przez metallice czy inny zespol? Gdzie sie dowiem, jakiego uzywali w swojej piosence?

Naprawde dzieki za wytlumaczenie, bardzo mi pomogliscie.

B3K0N
13-01-2010, 20:06
Co do ostatniego pytania związanego z tym na jakim sprzęcie gra jaki zespół, to raczej mało kto wie. Są to szczątkowe informacje, które na ogół biorą się z dokładnego analizowania przez fanów, materiałów video, zdjęć i innych z koncertów gwiazd. Po za tym sprzęt, który używa na przykład taka Metalica, to nie jest to sprzęt seryjny, a jeśli już to z masą modyfikacji. Przeważnie wybitni gitarzyści i muzycy mają sprzęt robiony na zamówienie. A jeśli już ktoś ze znanych muzyków gra na czymś seryjnym to są to instrumenty z najwyższej półki, więc taka na przykład gitara kosztuje nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Co do ćwiczeń na gitarze, to musisz poszukać na google. Jest masa materiałów i for internetowych dotyczących gitar. Poza tym możesz na allegro znaleźć podstawy gry na gitarze. Nie licz, że od razu będziesz rzeźbił na wiośle. najpierw musisz poznać instrument i pojedyncze nutki, a potem........ i tak aż dojdziesz do jakiegoś poziomu. Droga jest trudna ale skoro chcesz grać to nie możesz się poddać. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Co do sprzętu z allegro - 100W no to będzie uszy w domu urywać :). I nie przejmuj się tym, co ci kupił ojciec. Jeśli to ma ciebie pocieszyć to mój pierwszy "wzmacniacz" to był magnetofon szpulowy ARIA. Udało mi się jakoś tak podłączyć do niego gitarę, że usłyszałem przester. Byłem w niebo wzięty ze szczęścia. To było wiele wiele lat temu, kiedy zagranie prawidłowo chwytu barowego zajęło mi miesiąc :) Dążenie do swojego brzmienia wymaga wielu lat ciężkiej pracy, ale skoro inni potrafili to i tobie może się udać.

A na koniec podaj mi dokładnie co kupił ci ojciec to napiszę co ew. potrzebujesz. I bez obaw - każdy ma sprzęt jaki ma. Od czegoś w końcu trzeba zacząć.

A co do gitar to na początek 1500-2000 zł i możesz kupić przyzwoitą gitarę.

Lasooch
13-01-2010, 20:13
A co do gitar to na początek 1500-2000 zł i możesz kupić przyzwoitą gitarę.

Na POCZĄTEK można śmiało kupić za 500-700. Używaną nawet taniej. Chłopak nawet nie wie, czy mu się gra nie znudzi po tygodniu... jeden z moich znajomych wyrzucił półtora kafla na wiosło i w ogóle nie gra.

Już pomijam, że zanim zacznie dostrzegać różnicę pomiędzy gitarą za 500 a gitarą za 10000 (poza innym logiem), trochę czasu minie.

Maldoryz
13-01-2010, 20:17
A to na zyczenie Ghernie:
Jeśli chodzi o gitare, to pod żadnym pozorem nie kupuj sam przez allegro. Najlepiej, gdybyś wybrał się z kolegą/nauczycielem/kimś kto ma kontakt z gitarą już nie rok nie dwa do sklepu muzycznego (Riff etc.). Tam popatrzyłbyś na modele, powiedział swój przedział cenowy, określił jak ma mniej więcej wyglądać i razem ze sprzedawcą dopasował ją do twoich wymagań (ilość progów, długość i szerokość gryfu) no i oczywiście sprawdził jakość, ułożenie itp. Jeśli już koniecznie chcesz kupować przez internet, zorientuj się najpierw co kupujesz (przeglądanie wszystkich informacji jakie ci wpadną w ręce, pytania + pokaż nam oczywiście ). Tak czy inaczej SAM NIC NIE KUPUJ.

Co do piecyka, pochwal się! Mam nadzieję tylko, że twój tata nie zamówił pierwszego lepszego...

Jeśli chodzi o efekty, wszystko znajdziesz w googlach.

Mam nadzieję, że pomogłem.

@edit
ja dodam jeszcze od siebie, jak napisalem Bekonowi w pm, nie dysponuje kapitalem 1,5kzl. Myslalem raczej o gitarze za 500/700zl max.

Voon
13-01-2010, 21:00
Co do ćwiczeń na gitarze, to musisz poszukać na google. Jest masa materiałów i for internetowych dotyczących gitar. Poza tym możesz na allegro znaleźć podstawy gry na gitarze. Nie licz, że od razu będziesz rzeźbił na wiośle. najpierw musisz poznać instrument i pojedyncze nutki, a potem........ i tak aż dojdziesz do jakiegoś poziomu. Droga jest trudna ale skoro chcesz grać to nie możesz się poddać. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Ja co do tych nutek. Znawcą nie jestem, ba, niewiele się znam (zawsze myślałem, że w sytuacji takiej, jak ma Maldoryz wystarczy piecyk combo + gitara), jednak uczenie się tych przysłowiowych 'nutek' nie ma żadnego sensu jeśli ktoś nie zamierza zostać zawodowych grajkiem i rozbijać się po filharmoniach. Sam od nich zacząłem co po przerwaniu szkoły muzycznej poskutkowało porzuceniem gitary na jakiś krótki okres. Potem już granie akordami i z tabów i można 'poczuć' to, co się gra.

Maldoryz
01-02-2010, 21:31
to ja sie teraz troszke pochwale: potrafie juz intro do ATWA, roulette (soadu oczywiscie), jestem na polowie stairway to heaven, nothing else matters jest dla mnie (nieuproszczona wersja) z deczka trudna, staram sie opanowywac te wszystkie daszki i hammery :). Apropos tego, nauczylem sie w prostej piosenke Iron Maidenu 2 A.M hammera!
--3h5-3--------
---------5-3---
--------------5

i teraz pytanko: znacie jakies piosenki takie cale grane na strunach, bez grania na chwytach? Bo nauka samych "introw" juz tak nie satysfakcjonuje :P.

aaa, no i umiem grac Pila tango \o/

Dupca
01-02-2010, 21:54
to ja sie teraz troszke pochwale: potrafie juz intro do ATWA, roulette (soadu oczywiscie), jestem na polowie stairway to heaven, nothing else matters jest dla mnie (nieuproszczona wersja) z deczka trudna, staram sie opanowywac te wszystkie daszki i hammery :). Apropos tego, nauczylem sie w prostej piosenke Iron Maidenu 2 A.M hammera!
--3h5-3--------
---------5-3---
--------------5

i teraz pytanko: znacie jakies piosenki takie cale grane na strunach, bez grania na chwytach? Bo nauka samych "introw" juz tak nie satysfakcjonuje :P.

aaa, no i umiem grac Pila tango \o/

Możesz poćwiczyć house of the rising sun (układasz palce na akordach ale nie bijesz tylko szarpiesz struny). Łatwe i przyjemne, zaraz ci podeślę tabulaturę jak znajdę.

Edit.

Lynk http://spiewnik.wywrota.pl/224_animals_house_of_the_rising_sun.html

Seeleesee1992
01-02-2010, 22:21
Łooo widzita, dobrze, że temat się odświeżył, bo mam pytanie, a nie chce mi się specjalnie zakładać kont na innych forach, żeby zadać jedno pytanie… No to tak: miał ktoś kiedyś kontakt z gitarami firmy Schecter? Konkretnie chodzi mi o gitarę basową Schecter OMEN-5 BLK (http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy/5-strunowe/schecter-omen-5-blk), nad której kupnem się zastanawiam. Ja szczerze mówiąc osobiście jeszcze nigdzie nie spotkałem się z tą firmą (tyle co w necie o niej słyszałem…). Może mi ktoś powiedzieć, czy to solidna marka? Ew. Doradzić jakąś gitarę basową 5-cio strunową w przedziale cenowym 1000-1500zł? Wiem, że najlepiej samemu wybrać się do muzycznego i obadać sprzęt, ale w pobliskim mieście, z tego co się dowiadywałem, gitar basowych tej firmy nie mają ;p

Lasooch
02-02-2010, 07:34
@Maldoryz: mogą być za trudne (zwłaszcza drugi, imho dość znacznie trudniejszy od NEM), ale masz tu dwa linki, chyba już nawet dawałem:

http://www.gametabs.net/playstation/suikoden-2/reminiscence

http://www.gametabs.net/playstation/chrono-cross/radical-dreamers/kabukibear

Obie piosenki są śliczne : P

@topic: da się chwycić jakiś w miarę wzmacniacz koło 700 złotych (najlepiej używany)? Z jakimś przesterem, bo na razie mnie nie stać na (multi)efekty, najlepiej 30+W, bo w końcu plany założenia zespołu ruszyły i by się przydał jakiś, który usłyszę zza perkusji (no i bas+gitara+mikrofon podpięte pod mikser niestety nieco zmieniają brzmienie wokalu, no i granie na elektryku przez efekt basowy też nie brzmi do końca tak, jakbym chciał : P).

9-NINE
02-02-2010, 15:22
@Seeleesee1992:
Porządna firma - jakby mnie naszło na "piątkę" to ta "baśka" byłaby chyba wśród faworytek. I niby wszystko w porządku - ale mimo wszystko lepiej kupić "baśkę" którą samemu się wpierw obmaca i zobaczy czy "leży" (IMHO).

@Lasooch:
Da się. Brat ma Laney'a za nie-pamiętam-dokładnie-ile-ale-coś-w-granicach-sześciu-stów. 35W, ma jakieś opcje przesteru - widziałem też chyba coś podobnego z większymi możliwościami przesteru. Pomnij Pan że mowa o nówkach - więc coś (wypadałoby) lepszego w podobnej cenie powinno dać radę bez problemu.
I znów najlepiej pójść do sklepu (und ewentualnie wziąć gitarę) by ograć kilka wzmacniaczy (z narażeniem się na pobłażliwe spojrzenia kolesi ze sklepu[tm]).

I jako że (jeżeli dobrze pamiętam) grasz Pan/grałeś Pan na wzmacniaczu samoróbce - w Warszawskim Riff megastore(uja tam mega) sprzedają wzmacniacze z defektami różnej maści. Jedne z większymi drugie z mniejszymi - ale ceny ostro w dół. Ruletka - wiadomo (i nie wiem czy mają tak we Wrocławiu) - ale wspomnieć nic nie zaszkodzi*.

*No chyba że taki wzmacniacz pierdyknie i urwie Ci obie witki.

Lasooch
02-02-2010, 16:17
I jako że (jeżeli dobrze pamiętam) grasz Pan/grałeś Pan na wzmacniaczu samoróbce - w Warszawskim Riff megastore(uja tam mega) sprzedają wzmacniacze z defektami różnej maści. Jedne z większymi drugie z mniejszymi - ale ceny ostro w dół. Ruletka - wiadomo (i nie wiem czy mają tak we Wrocławiu) - ale wspomnieć nic nie zaszkodzi*.

Do Warszawy daleko, do Wrocławia bliżej - ale jak mówisz, nie wiesz, czy mają, a 100 km jechać by wrócić się nie chce ; ) A wzmacniacz-samoróbka był raczej eksperymentem niż czymś na czym naprawdę bym grał, dużo za cichy i wzmacniał prawie tylko bas ; )

Dzięki za odpowiedź, muszę się w końcu gdzieś porozglądać.

9-NINE
02-02-2010, 17:07
A po co od razu jechać? Zadzwonić można i popytać.

Swoją drogą, przypomniał mi się z tego sklepu w Wawie wielki Marshall. Urwane jedno pokrętło - cena w dół o tysiąc - aż przez chwilę chciałem kupić (inna sprawa że dalej kosztował coś koło dwóch tysięcy).

Ghernie
07-02-2010, 10:43
Myślicie, że do malutkiego wzmacniacza za 200 i gitarki za 600 warto kupować efekty, czy lepiej zainwestować w lepszy sprzęt?

@Up
Mają może swoją stronę?

9-NINE
07-02-2010, 19:36
@Ghernie:
Riff? No raczej - http://www.riff.net.pl/

GargoinX
07-02-2010, 21:11
Chciałbym was o coś zapytać. Mianowicie zamierzam kupić sobie na urodziny (w lipcu) gitarę basową. Nie umiem na niej grać, nic nie wiem na ten temat. Umiem troszkę (to dużo powiedziane) brzdąkać na akustyku, ale tak naprawdę umiem tylko odróżnić od siebie nuty. Może doradzicie mi coś w sprawie kupna gitary (gdzie, jaka firma, jaki wzmacniacz, itp.) i może dacie namiary na jakieś internetowe dobre kursy. Jeśli tych drugich nie ma, pozostaje mi brat, który raczej średnio pyka na basie. Z góry dzięki.

9-NINE
07-02-2010, 21:47
brat, który raczej średnio pyka na basie
Lepszy "średni" brat niż internet - w kwestii nauki i wyboru sprzętu. IMHO

Ghernie
07-02-2010, 22:07
Zdawało mi się, że mówisz o jakimś innym sklepie. :d Czytanie ze zrozumieniem się kłania! W tygodniu sprawdzę, czy w moim mieście też sprzedają taki sprzęt z defektami.

@Garg
Zależy, jak rozumiesz słowo "średnio". Przeczytaj sobie poprzednie posty. Nie gram na basie, więc nic więcej nie doradzę.

9-NINE
07-02-2010, 22:55
Jak jest sklep muzyczny to jakiś "nadpsuty" sprzęt muszą mieć, ale wiadomo że nie na wystawie - trza się dopytać. Ale chciałbym nadmienić że napisałem o tym tylko dlatego żem myślał iż Łasy czy ktoś z jego funfli zna się na elektronice - chociaż wsród tego "nadpsutego" sprzętu są też rzeczy z defektami natury innej niż eltronika.
Generalnie - do sprawy radzę podchodzić z dwumetrowym kijem i nożem za pazuchą.

Juzefek
06-03-2010, 17:28
W końcu dorwałem do użytku gitarę, dokładniej akustyczną. Planuję się poduczyć trochę w necie, bo akurat w tym czasie mam sporo innych wydatków, więc nie stać mnie obecnie na wykupienie godzin u nauczyciela. Znalazłem sobie stronkę (www.gitaradlapoczatkujacych.pl). Co o niej sądzicie? Osobiście mi się podoba- ładnie wytłumaczone, są zdjęcia itd.

LoluU$
10-03-2010, 13:20
Witam. Sprawa jest prosta : nie mam pojecia o zakladaniu strun, tym bardziej na elektryku. A zerwala mi sie pierwsza (najcieńsza). Jak zalozyc? Trzeba odkręcać wszystko ? Moze być PM

Lasooch
10-03-2010, 18:46
Witam. Sprawa jest prosta : nie mam pojecia o zakladaniu strun, tym bardziej na elektryku. A zerwala mi sie pierwsza (najcieńsza). Jak zalozyc? Trzeba odkręcać wszystko ? Moze być PM

Prawdopodobnie wystarczy przełożyć (przeciągnąć) ją przez odpowiednią dziurkę w mostku, pociągnąć wzdłuż gryfu, zaczepić na odpowiednim naciągu i kręcić aż będzie stroić (ostatnie powtarzać, bo pewnie na początku nie będzie trzymać stroju). Jeśli masz jakąś 'specjalną' gitarę, to nie wiem ; )

Maldoryz
20-03-2010, 20:25
istnieja jakas strona, na ktorej podaja gdzie jaki palec ulozyc podczas grania? Bo na takich zwyklych tabach czesto sie gubie, zle palce ustawiam i granie plynnie jest praktycznie niemozliwe.

Lasooch
20-03-2010, 23:17
istnieja jakas strona, na ktorej podaja gdzie jaki palec ulozyc podczas grania? Bo na takich zwyklych tabach czesto sie gubie, zle palce ustawiam i granie plynnie jest praktycznie niemozliwe.

Bo z taba sie nie gra płynnie ; ) nie da się grać szybko i płynnie z taba (bez wcześniejszego treningu danej piosenki, kiedy już poniekąd pamiętasz jak to zagrać i jedynie sobie pomagasz).

Vermilion
18-04-2010, 17:11
Powiedzmy, że dysponuję kwotą, za którą mógłbym kupić Ibanez Jem 77. Opłaca się? Bo jednak wydaje mi się, że to wyrzucanie forsy w błoto za sygnaturę Vaia. Jeśli tak, to podajcie swoje propozycje - interesują mnie typowe wyścigówki z niską akcją strun i najlepiej floydroseowym mostkiem etc.

http://www.ibanez.co.jp/products/ima...V_WH_00_05.gif

kołbaś
24-05-2010, 22:43
witam, dostalem wlasnie w prezencie lekko podniszczona i wymagajaca pewnych zakupow(struny, wzmacniacz, kostki, pokrowiec)gitary stratocaster squier. I teraz pytanie gdzie co jak i co bd najlepsze w przedziale cena/jakosc. Poprosil bym o dokladne linki bo nie znam sie zupelnie a nie chcial bym np kupic wzmacniacza za 200 i sie okazalo ze nie trawi tej gitary i dzialac nie zamierza.

Hakuoh
25-05-2010, 01:34
Ktoś mi może doradzić jak nastroić bas, by pasował pod stoner/doom metal?

9-NINE
25-05-2010, 13:48
Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiisko.

A na serio - dropped D (czyli z EADG na DADG) w zupełności powinien wystarczyć i ciężko coś spieprzyć.

I pamiętaj: "They say my songs are much too sloooow"

Lasooch
26-05-2010, 05:05
Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiisko.

A na serio - dropped D (czyli z EADG na DADG) w zupełności powinien wystarczyć i ciężko coś spieprzyć.

Miałem wczoraj napisać "Nisko." (+ jakieś białe znaczki), ale stwierdziłem, że będzie za krótko ; )

Myślę, że drop D to trochę jednak za wysoko. Drop A, może drop B chyba lepiej ; )

@top: kupiłem sobie komplet strun do klasyka (bo stare mi jakoś lewo brzmiały) i k*rwa jego mać nie pomyślałem, żeby sprawdzić kolor. Teraz mam czarne nylony + złote nylony owinięte metalem. Wolę białe (? no, te jasne nylonowe) + srebrne. : (

9-NINE
26-05-2010, 11:34
Myślę, że drop D to trochę jednak za wysoko. Drop A, może drop B chyba lepiej ; )
A tam, stoner/doom to nie zawody w "kto zagra niżej", a i Hakuoh zdaje się woleć klasykę.

@top: kupiłem sobie komplet strun do klasyka (bo stare mi jakoś lewo brzmiały) i k*rwa jego mać nie pomyślałem, żeby sprawdzić kolor. Teraz mam czarne nylony + złote nylony owinięte metalem. Wolę białe (? no, te jasne nylonowe) + srebrne. : ( To pomaluj.

Seeleesee1992
26-05-2010, 11:56
Ktoś mi może doradzić jak nastroić bas, by pasował pod stoner/doom metal?
Ja grywam na DGCF i mruczy baaaardzo fajnie ;)

cocojumbo
06-06-2010, 18:06
http://allegro.pl/item1056319945_stratocaster_gitara_elektryczna_zes taw_startowy.html

Moja duma ;)

Felux
06-06-2010, 18:09
Nie droga jak na elektryka, nagraj jakieś demko - chce usłyszeć brzmienie ;d

cocojumbo
06-06-2010, 18:12
Nie droga jak na elektryka, nagraj jakieś demko - chce usłyszeć brzmienie ;d

Nie no nie mam tej gitary ;P szukalem najtanszej na allegro. Za 200 zl nie kupi sie porzadnej nowej gitary elektrycznej ;D

Felux
06-06-2010, 18:21
A to jest moje cacko ; )

http://profile.ultimate-guitar.com/profile_mojo_data/6/7/3/2/673260/pics/_c444599_image_0.jpg

cocojumbo
06-06-2010, 18:26
Jaka firma i model? Coś na S ale nie dowidze :D

Felux
06-06-2010, 18:27
Stagg sw503bk

Felux
06-06-2010, 18:41
http://feluxz.wrzuta.pl/audio/6DBBMqDXU1g/nie_placz_ewka_-_perfekt_cover_by_feluxz

Co o tym myślicie ;d?

Ghernie
06-06-2010, 19:02
Dziwnie brzmisz. Zdaje mi się, ze to piosenka nie dla Ciebie. Błędów nie słyszałem, nie jest tak źle.

Juzefek
06-06-2010, 19:11
Podjąłem ważną decyzję, kupuję definitywnie elektryka- mam już 300 zł, dozbieram jeszcze jakieś 400 zł:
http://www.allegro.pl/item1060139342_gitara_elektryczna_dimavery_alien_n ajtaniej_w_pl.html

Żartuję, jeszcze nie wybrałem, ale ta będzie na liście :P

I mam jedno pytanie o efekty do gitar: jak to wszystko działa. bo jestem w tej dziedzinie zielony :P

Seeleesee1992
06-06-2010, 19:29
@up
Jak chcesz kupić gitarę za 700-800zł, to lepiej wybierz jakiegoś używanego washburna albo epiphone'a. Sam mam od niedawna nowego Washburna WR 154 za 750zł i jestem bardzo zadowolony. Dużo słyszałem o tych "gitarach" Di Mavery i nie było to nic dobrego xP
A co do efektów... Trudno mi tak na sucho wytłumaczyć. Tak to jest wytłumaczone na wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_gitarowy). A jak się tego używa? Jak łatwo się domyślić, podpina się kabelkiem pod sprzęt, ustawia się pokrętłami jak się chce i "włala"

Juzefek
06-06-2010, 19:46
@up
Jak chcesz kupić gitarę za 700-800zł, to lepiej wybierz jakiegoś używanego washburna albo epiphone'a. Sam mam od niedawna nowego Washburna WR 154 za 750zł i jestem bardzo zadowolony. Dużo słyszałem o tych "gitarach" Di Mavery i nie było to nic dobrego xP
A co do efektów... Trudno mi tak na sucho wytłumaczyć. Tak to jest wytłumaczone na wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_gitarowy). A jak się tego używa? Jak łatwo się domyślić, podpina się kabelkiem pod sprzęt, ustawia się pokrętłami jak się chce i "włala"

Mi w oko wpadł WASHBURN N1 NM :P

Lasooch
07-06-2010, 22:09
Pytanie co prawda nie dotyczy gitary, ale nie chcę zakładać osobnego tematu, a ten jest chyba najbliższy, bo dotyczy instrumentów.

Chcę nauczyć się grać na pianinie. Ponieważ pianina sobie do pokoju wstawić nie mogę (i mnie nie stać), a tym bardziej nie wezmę na studia, poszukuję keyboardu. Grać jeszcze nie umiem, więc chcę coś taniego. Pytania są dwa:

1) Jaki keyboard byłby dobrym wyborem dla początkującego? (zaznaczam - tanio!, najlepiej używany w dobrym stanie oczywiście)

2) Czy ma większe znaczenie, jeśli na początek będę miał 60 parę klawiszy zamiast 80 paru?

dieFK
30-06-2010, 16:13
@up
Odpisuję co prawda trzy tygodnie od Twojego posta, ale może Ci się na coś jeszcze moje filozofie zdadzą. ;)

Jeśli chodzi o keyboard 61-klawiszowy, znajdź sobie jakąś Yamahę. W okolicach 800zł kiedyś widziałem. Nie jest to na pewno żaden kosmos, ale na początek nie potrzebujesz organów. :]

Aczkolwiek na Twoim miejscu znalazłbym 80+ klawiszową. Wiadomo, jak się nauczysz grać na 80, to 60 ogarniesz potem w sekundę - odwrotnie może być gorzej.

___

Natomiast jeśli chodzi o gitarę, sam osobiście gram, uwielbiam i praktykuję.
Obecnie czekam na mój nowy zestaw (patrz Ibanez RG350DXBK + Peavey Bandit 112 <3)

Generalnie gram muzykę ciężką (Thrash 'till death!), dlatego też wydaję półtora kafla na PB112, który ma ~100W i będę go trzymał w domu. :D

Ktoś jeszcze może gra w klimatach starego, dobrego thrashu, typu Overkill, Testament, Slayer czy Annihilator? ;)

Voon
30-06-2010, 18:13
Obecnie czekam na mój nowy zestaw (patrz Ibanez RG350DXBK + Peavey Bandit 112 <3)

Jesteś pewien? Słyszałem tę gitarę i wydała mi się dziwnie piszcząca (w ten negatywny sposób). No i chyba ciężko wyłapać coś dobrego po takiej cenie z Floydem (tym bardziej, że Ibanezy do pewnej ceny są rzadko polecane).

Swoją drogą ostatnio zastanawiałem się nad VGS VST-110, jakieś opinie? rady? Wydźwięk miała ładny. Ew. mógłby ktoś coś podobnego polecić w tym przedziale (warunkiem jest przynajmniej jeden humbucker i singiel)? Bo, no właśnie, w sklepie byłem już trochę temu, nie było czasu, i teraz nie wiem, czy bawić się dalej w szukanie czy brać.

dieFK
30-06-2010, 19:54
Jesteś pewien? Słyszałem tę gitarę i wydała mi się dziwnie piszcząca (w ten negatywny sposób). No i chyba ciężko wyłapać coś dobrego po takiej cenie z Floydem (tym bardziej, że Ibanezy do pewnej ceny są rzadko polecane).

Niektórzy wysnuwają takie opinie, może ogrywając trafiłeś na słaby model, natomiast ja rzadko na opiniach bazuję. Wybierając to cacko wybrałem się po prostu do sklepu muzycznego Ostrowski we Wrocku, potem jeszcze do innego Riffu, i ograłem. Pomijając fakt, że mój bliski znajomy ma Ibka RG370, niewiele się różniącego.

Gitara jest naprawdę świetna, mimo niskiej ceny.

Floyd trzyma naprawdę długo, przetworniki ISBN są jak najbardziej w porządku, a sama gitara brzmi zarąbiście. Poza tym świetnie się wajchuje, co lubię najbardziej. :P

Przed wyborem RG350 myślałem też poważnie nad Cortem X11. Niby chińszczyzna, niby coś, ale kurde, już seria X11 (najwyższa poza Customem) brzmiała bardzo fajnie. Natomiast mostek Floyd produkcji Corta (Ibanezowski Edge III jest o niebo lepszy ;p), przetworniki i lekkość (nie lubię ZA lekkich gitar) mnie odrzuciły nieco.

Faktem jest, że nie warto kupować Ibków z tych naprawdę niskich serii, typu GRG, czy nawet RG po 600zł, bo to, to jest chińszczyzna. :D

Seeleesee1992
01-10-2010, 20:38
Krótka piłka, nie mogę się zdecydować:
BC Rich Warlock Bronze (http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/bc-rich-warlock-bronze) czy ESP LTD MH-100QM NT STBC (http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/esp-ltd-mh-100qm-nt-stbc) do szeroko pojętego metalu/hardo rocka? Co byście wybrali. Ofc. nie sugerując się wyglądem ;p Zależy mi na odpowiedzi osób które miały styczność z podobnymi modelami.

orzel_cs
09-10-2010, 23:24
Ja mam basową,, bo gram w zespole na basie i na strunach glosowych. Dokladniej to cort action bass bk + randall 35w
@Seeleesee1992
w ESP ponizej 2500 placisz za marke,, a brzmienie na tych przetwornikach od esp jest slabiutkie,, kumpel z zespolu sie zastanawial pomiedzy esp ltd m50 i epipką SG, wybral esp i brzmienie poprostu ssie. Przetworniki od BC-a ponoc wymiataja, nie wiem nie testowalem, ale z opinii innych to idealne do metalowej muzyki, ciezkie brzmienie to jest to.

Seeleesee1992
10-10-2010, 12:55
Przetworniki od BC-a (...) idealne do metalowej muzyki, ciezkie brzmienie to jest to.
I właśnie o to chodzi... BC są typowymi gitarami do cięższego metalu, a ja szukam czegoś bardziej uniwersalnego, żeby móc pograć jakiś heavy metal, a jak najdzie nas ochota, to i coś z repertuaru Dżemu zagrać (a nie widzę siebie grającego "Wehikuł czasu" na BC Rich'u ;p). Mój wybór praktycznie już padł na ESP, czekam tylko na dobrą okazję do kupna ;)

@edit/down
SG mi się szczerze mówiąc nie podoba, a na dodatek mój kumpel miał złe doświadczenia z epiphone'ami i jakoś to mnie odpycha (niby wszystko z nimi dobrze, ale po prostu jakoś za nimi nie przepadam osobiście). A co do ESP poniżej 2000 tyś, dlaczego nie? Nie wydaje mi się, żeby firma taka jak ESP (ltd) pozwalała sobie na jakieś większe niedoróbki w modelu za 1600 zł...

orzel_cs
10-10-2010, 12:57
No ja nie radze kupowac esp ponizej conajmniej 2 kawalkow.
Epiphone SG ma dosyc uniwersalne przetworniki, dobry sprzet, tylko w SG zawsze jest mankament - opadający gryf i niepraktyczne mocowanie paska.

Vermilion
19-10-2010, 21:16
http://www.youtube.com/watch?v=EDhKv4ZVi5k
Kto mi powie jaka to gitara dostanie krakersa.

Erverse
19-10-2010, 21:43
Klasyczna chyba, chociaż nie wiem, nie znam się.

Vermilion
19-10-2010, 21:48
Klasyczna chyba, chociaż nie wiem, nie znam się.

Akustyczna. Dobra już nic, to gitara Ovation, o to mi chodziło.

Seeleesee1992
04-04-2011, 21:42
Pytanko:
Wie ktoś może, na jakim basie grał Orion na pierwszej płycie Black River? Chodzi o ten bas ze zdjęć:
http://img848.imageshack.us/i/orion1.jpg/
http://img709.imageshack.us/i/orion2.jpg/
http://img146.imageshack.us/i/orion3.jpg/
Jedyne podobne gitary jakie znalazłem, to Fender Sting Precision Bass i Mike Dirnt Precision Bass, jednak te posiadają inny układ przetworników. Tak więc: czy ktoś wie, co to za model gitary, ew. czy to customowa robota?

@edit
Nie wiem czemu zdjęcia się nie wyświetlają, więc jakby ktoś chciał pomóc, to zapodaje same linki ;p
http://img848.imageshack.us/f/orion1.jpg/
http://img709.imageshack.us/i/orion2.jpg/
http://img146.imageshack.us/i/orion3.jpg/