PDA

Pokaż pełną wersje : Knightem walczyc axe czy swordem?

Lord kasztanowiec
30-12-2004, 14:04
mam pytanie takie bardzo drobne:
Knightem walczyc axe czy swordem?
axe sa tańsze od sworda
m.in.
d lance - ok 12K
G sword - ok 40K

chociarz i tak nie wiem co wybrać
używalem zlotej opcji SZUKAJ jednak znalazlem sword vs. club

bardzo wasz prosze o pomoc ;( ;(

P.S. proszę nie usuwać tego tematu B)

Slagolash
30-12-2004, 14:16
Jezeli grasz na starym świecie, wybierz swordy, jeżeli na nowym axe'y lub cluby. Btw: ja gram na pacerze i wybrałem axe'y.

S.P.M
30-12-2004, 14:54
Wybierz axe, jeśli chcesz szybciej zdobyć lepszą broń, ale potem będziesz musiał więcej wydawać na UHy(swordy mają lepszy defence). Ja wolę siekiery, chociaż nie gram knightem bo:
1. Lepszy wygląd
2. Stonecutter axe ma 2x lepszy wygląd niż SoV
3. Lepszy atak
4. Fajniej się z nimi wchodzi "na berserka" (wbiegasz w kupe potworow i gwałcisz na około)

bzzyksoft
30-12-2004, 15:23
(wbiegasz w kupe potworow i gwałcisz na około)
A wiec powiadasz, że sex :D?
A tak serio to się z tobą zgadzam.

sauronix
30-12-2004, 16:31
axe sa tańsze od sworda
m.in.
d lance - ok 12K
G sword - ok 40K

weź axe ja mam sorca knighta i ciągle axe dobry atak (def taki se) ale po h... ci def ważne żeby szybko potforka zabic

S.P.M
30-12-2004, 17:08
Erkhm.. Jakie te postacie mają levele? Bo jak zaczniesz bić guardy czy nawet cyclopy masowo to zobaczysz dużą różnicę. To samo przy blokowaniu. Zakosisz więcej EXPa ale więcej UH pójdzie.

Lord kasztanowiec
30-12-2004, 17:14
A wiec gram na dość straym świecie ETERNIA ROX
kase to sobie na druidzie zarobie
i mi chodzi o to że defa troche by sie przydalo a jeżeli mam druida to chyba troche defa może sie posybać nie?

troche @up: z tym gwalceniem to przesadziles chyba ze axe+ gfb :p

licze jeszcze na jeszcze troche odpowiedzi

S.P.M
30-12-2004, 17:32
Naprawdę nie przesadziłem, wchodzisz np pomiędzy "farmę" dwarfów i rotów (często spotykam w kazz) i robisz gwałt zbiorowy, co sie nawinie to w d.. (ee, chyba troche przesadzłem) co się nawinie nawalasz i w ten sposób robisz rzeźnię. Jeżeli knightem masz dobre skille to możesz z d-lance robić obrażenia nawet koło 120 na niskim lvlu, bo na takim chyba jesteś narazie. Czyli soldka praktycznie na jeden hit rozniesiesz. O to mi chodziło. Oczywiście one też będą mocniej w ciebie naparzać, to zależy co lubisz. Poza tym uruchom wyobraźnię - co wolisz? Rozbryzkujące się łby orków na ścianach i pourywane szczęki (club), poobcinane kończyne i latające głowy(axe) czy poprzecinane na plasterki zwłoki nie-wiadomo-czego (sword) ? Wszystko zależy od ciebie.

Lord kasztanowiec
30-12-2004, 17:51
Widać masz wysokoprężny silnik zamiast glowy
przekonales mnie do axe
dobiero robie se te dwie postacie (knight i druid)
druid --- double axe
knight --- dragon lance

bzzyksoft
30-12-2004, 17:52
i robisz gwałt zbiorowy, co sie nawinie to w d...
Mówiłem, że Sex :D Ty jesteś jakiś zboczony ! ja na miejscu amazonek valkiri czy banshee uciekalbym przed toba :D

S.P.M
30-12-2004, 17:58
To nawet lepiej, bo ja aktualnie gram pallem. Jeżeli już wręcz to żadko trafiam ale tak że drugą stroną wychodzi (spears). (wiem wiem znowu sobie coś skojarzysz)

Lord kasztanowiec
30-12-2004, 18:46
@up
Powiem szczerze: ROZWALASZ MNIE, I BEDE GRAŁ SE AXE BO MI SIE BARDZO SPODOBALY
i jeszcze jedno
jak se kupie d lance to axe mocniejszgo nie kupować?

S.P.M
30-12-2004, 19:00
Miło mi.. :) Kup sobie jeszcze fire axe + shield of mastermind :D lub jakiś crown shield np. Przyda się na mniejsze hunty i gdy nie chcesz zużywać UH. D-LANCE używasz do blokowania dużych potworków i gdy chcesz zrobić RZEŹNIE

Lord kasztanowiec
30-12-2004, 19:19
tak d lance obowiazek
ale....o fire axe tez myslalem i chyba tez kupie ale bez shield of mastermid tylko crown maxymalnie :)

Varmus
30-12-2004, 21:52
Mówiłem, że Sex :D Ty jesteś jakiś zboczony ! ja na miejscu amazonek valkiri czy banshee uciekalbym przed toba :D

Zależy jakie dziewczynki mają podejście do prokreacji (zbiorowej? ;) )!!
A tak na marginesie to graczki też powinny uważać :D

Bzik
31-12-2004, 09:08
Ja walcze axem bo axe są tańsze

Khad
31-12-2004, 13:39
IMHO lepsze są topory.

a) Wyglądają bardziej pro ;p
b) Atak to duży plus ( różnica f axe i bs jest bardzo duża)
c) Pomimo iż na początku przy 75/75 z d lance schodzi wiecej uh niz z gsem to przy b wysokich skilach lepiej uzywac d lance.

Jedeyny minus to to, że gs w duelach rox ;P

khazad
31-12-2004, 14:10
Wybierz axe, jeśli chcesz szybciej zdobyć lepszą broń, ale potem będziesz musiał więcej wydawać na UHy(swordy mają lepszy defence).

tu akurat sie z toba nie zgodze. brana jest pod uwage obrona najlepszej czesci defensywnej ( broni i/lub tarczy ). jezeli masz dajmy na to bright sworda ktory ma defa 30 i masz wooden shielda ktory ma defa 14 to bedzie brany pod uwage def broni. jezeli bedziesz mial juz chociazby dragon shielda o defie 31 to juz bedzie brany pod uwage def shielda... bezsensem jest te branie 2 tarcz - liczy sie tylko def lepszej

S.P.M
31-12-2004, 14:34
Czyli to, że expiąc używając axe zużywam więcej uh, niż swordem z tym samym skillem to tylko kwestia szczęścia? Zresztą nie będę się kłócił, nigdy nie podchodziłem do Tibii jak do kalkulatora i nie sprawdzałem jak to z tymi cyferkami jest. dlatego wolę dark set od knight seta.

Khad
31-12-2004, 16:44
@up tak jeżeli masz 1 reczna broń (fx albo bs) jeżeli masz 2 handera to tutaj sie liczy def broni

Ryltar
01-01-2005, 21:09
Też mam problem z Knightem.Mało grałem tą profesja i zachcialo mi sie grac.
Axe:
+Dl jest lekki i ma dużo ataku
+F axe ma duzo ataku
+Obydwie bronie sa tanie(wg cen paccery f axe:15k a dl:25k).
+tanie axe ringi(za bp 4k)
+wysoki atak
-Mały def Dlki
(rozpatruje wagy jakie ja widze)

Swordy:
+Duzy def GSa
+duzy def tych broni
+dosc lekkie
+niezly atak
-Maly atak(porownujac do axe)
-Drogie(BS 30k GS 45k a fs 15k)
-Drogie sword ringi(okolo 400gp)
-Ciezki GS(ale dla knighta takiej roznicy nie ma)

Jak myslicie co bedzie lepsze dla mnie?Mimo ze gram w tibie 2 lata to knightem gralem 2 razy(raz sam zrobilem i mial hacka i troche kumpla).

Lord kasztanowiec
06-01-2005, 15:07
Też mam problem z Knightem.Mało grałem tą profesja i zachcialo mi sie grac.
Axe:
+Dl jest lekki i ma dużo ataku
+F axe ma duzo ataku
+Obydwie bronie sa tanie(wg cen paccery f axe:15k a dl:25k).
+tanie axe ringi(za bp 4k)
+wysoki atak
-Mały def Dlki
(rozpatruje wagy jakie ja widze)

Swordy:
+Duzy def GSa
+duzy def tych broni
+dosc lekkie
+niezly atak
-Maly atak(porownujac do axe)
-Drogie(BS 30k GS 45k a fs 15k)
-Drogie sword ringi(okolo 400gp)
-Ciezki GS(ale dla knighta takiej roznicy nie ma)

Jak myslicie co bedzie lepsze dla mnie?Mimo ze gram w tibie 2 lata to knightem gralem 2 razy(raz sam zrobilem i mial hacka i troche kumpla).

ladnie powiedzianie :)

wybiore se axe fajny i tyle :) a szalec d lance to od poczatku moza

Krwawy Damian
06-01-2005, 17:42
A więc widzę że nie jestes na czasie (choć nie wiem na jakim grasz serwerze- może drogim), ale na moim czyli calmerze fs można kupić 6-7k spoko, gs 15-18k bez problemu a bs za 25k na luziku!

Xenon
06-01-2005, 17:47
Jest jeden także as w rękawie knightów, którzy trenią sword, ponieważ axiarze nie mają broni z atakiem 100, a swordziarz ma Ice rapier 100/1; broń 1 ręczna, daje niezłego kopniaka potworom (najlepsza broń na annihilatora) i w dodatku możesz wziąść shielda do ręki. Tylko 1 wielki MINUS po użyciu znika :(
A wszyscy patrzą na GS i DL i porównują.
Najgorszy błąd popełnia knight jak zmienia club/sword/axe na inny.

Święty Paladyn
07-01-2005, 11:14
E tam ja siekier nie lubie,nigdy sobie nie mogę wyobraźić rycka z wielka siekierką w ręku+tarcza -.- dlatego wybrałem swordy :P gram na nowym serverze i fs-kosztuje u mnie 25k ,ale za to spike około.2k wiec mam go ;) i choć mam 23 lvl nadal znim śmigam ;) i rozwalam cyce,ghule,soldy,bez straty Uha(chyba ze mass hunt)

dexterus the knight
07-01-2005, 14:13
zalezy na jakim swiecie...jezeli na starych (SZCZEGOLNIE Antica) oraz Nova,to polecam Giant Sworda(sam go używam :)).Jesli na nowszych,to polecam Guardian Halberda i Dragon Lance.nara :D.

Varmus
07-01-2005, 18:16
A ja i tak będę walił axe'ami i nie przekonacie mnie że swordy są lepsze :D
Jestem uparty jak osioł. No, chyba że dacie mi magic longsworda, może wtedy EWENTUALNIE... :D :D

Wujek Samo Zło
07-01-2005, 19:51
axy IMHO są zdecydowanie lepsze od swordów, maja wiecej ataku (def i tak sie nie przydaje jak sie ma tarcze, a na wiekszym lvlu pochodzisz troche z d-lance ktura nie dosc ze jest 3 razy lżejszy od gsa to ma więcej ataku a od 100 lvla chodzisz ze stonecutterem który jest o niebo lepszy od magic sworda)
a więc axy nie dość że są tańsze to są na dodatek lepsze :)

Varmus
08-01-2005, 20:09
...a jeśli ktoś nie może się zdecydować, niech używa zarówno axe'ów, jak i swordów. Tak też można, choć nie twierdzę że się opłaca...

SandMan
08-01-2005, 23:38
Heh, znowu odzywaja sie w ogromnej wiekszasci ci, ktorzy popatrza na cyferki i juz mowia co lepsze, co gorsze, przy czym mniej/wiecej uhow schodzi.
NIGDY nie przekroczylem knightem 9 lvla :D. Wole magow ;).
Ale powtorze po raz kolejny, co powtarzam w kazdym temacie tego typu: BIJ TYM, CZYM CHCESZ. Nie przejmuj sie statami. Siekiera i Mlot OWN! :P

Lord kasztanowiec
09-01-2005, 11:44
niezagdzam sie z końcowymi wyrazami:
z hatchetem (siekierą) niepujdziesz i nierozwalisz draga m.in.
albo clubem
trzeba cos mocniejszego jak D hammer lub Skul staff

bartek-pila
09-01-2005, 16:44
NAJLEPIEJ BEDZIE JAK BEDZIE WALCZYL AXE-M ALE PIERW UPEWNIJ SIE ILE NA TWOIM SWIECIE STOI fire axe :p

-Res-
09-01-2005, 17:10
Axe rlz
Mocne i tanie

Florek
09-01-2005, 18:23
czesc wszytkim

Ja bym ci radzil walic axem nie dosc ze tansze to d lance ma o wiele wiecej ataku a jak zalozysz ringa to wymiatasz :) Nie martw sie ze stracisz wiecej uhow bo jak masz dobry shield to i tak jest cool pozdro

Lord kasztanowiec
09-01-2005, 18:48
juz dawno o tym wiem
juz se wszystko kupilem razem ze swoim ulubionym mastermid shield
mamm juz:
d lance
f axe
som
boh

Hellraider
11-01-2005, 21:26
a od 100 lvla chodzisz ze stonecutterem który jest o niebo lepszy od magic sworda
Lolz, jedyna przewaga stonecuttera jest taka, że ma o 2 więcej ataku, a magic sword ma o 5 więcej defa i waży ponad 50 oz. mniej

Ryltar
12-01-2005, 00:06
Noo racja knight na 100 lv ma ledwie 2770 capa te 50 cap to tyle ze lepiej wziasc blue robe.Def sie przy tarczy i tak nie licz a taka bardziej sie przyda wiec stonecutter jest lepszy ale to i tak kwestia gustu.

Master Of Devastation
15-01-2005, 11:49
axe sa tańsze od sworda
m.in.
d lance - ok 12K
G sword - ok 40K

Coś ci się pomyliło bo gs i dragon lance kosztują tyle samo ,czasami gs troszke droższy jest ,ja proponuje dragon lance ,ponieważ ma więcej ataku jest lżejsza i wogóle axe roX!!!:P

Adi--PL
15-01-2005, 12:11
Ja jestem knightem na Titani i walcze swordem od samego rooka.
Teraz walcze serpent (Atk:26 Def:15). Mam niski lvl. ;( .Ale nie patrz na to co inni maja bo kazdy woli co innego.Sam poproboj i zdecyduj.

Profesja: Knight
Level: 11 :baby:
Magic Level: 3
Sword Fighting: 31
Shielding: 28
Axe Fighting: 11
Club Fighting: 11
Fist Fighting: 11
Distance Fighting; 15

Pitagora
15-01-2005, 14:37
heh ...
Ja w tej chwili zaluje ze jak zaczynalem gre moim knightem, wybralem swordy, a nie axy. Na zmiane juz niestety troche za pozno - nie chce mi sie czasu tracic na trening ... (non pvp ownz... xD)

Varmus
19-01-2005, 11:29
Słuchajcie, też myślałem że axe jest lepszy ale po porównaniu wszystkich statystyk okazało się że swordy są po prostu lepsze...
Swordy dość szybko wyprzedzają axe'y nie tylko w obronie, ale i w ataku...
Naprawdę, bardziej opłacalne jest walczenie swordami. Posłuchajcie dobrej rady.

Norua
19-01-2005, 15:42
1) Jeżeli nie zamierzasz osiągać więcej niż 40lvl - wybierz axe
2) Jeżeli wolisz mieć troche trudniej na początku, a lepiej później - wybierz swordy
3) Jeżeli najlepszą częścią gry jest dla ciebie PvP - wybierz swordy
4) Jeżeli masz bogatego sponsora/kolege który da ci equip - wybierz swordy
5) Jeżeli grasz na nowym świecie - wybierz axe
6) Jeżeli jesteś pk-charem, a masz dużo kasy - wybierz axe
7) Jeżeli jestes pk-charem, a masz mało kasy - wybierz club :p

ad.1 - Na początku zazwyczaj nie ma się dużo kasy, więc gra sworderem jest trudniejsza, bo taki spike/serpent na większości światów kosztuje więcej niż kupowany w sklepie barbarian axe. Od około 30lvlu ceny nie będą dla ciebie dużym kłopotem.
ad.2 - Tak jak wyżej, początek trudniejszy, później jednak swordy są lepsze.
ad.3 - Ice Rapier. Jedyny sensowny sposób szybkiego zabicia knightem solo - icerapier+exori, może wyciągnąć 400+dmg w późniejszych etapach gry.
ad.4 - Wtedy ceny niezbyt cie obchodzą...
ad.5 - Barbarian axe, jedyny sposób żeby się szybko wybić.
ad.6 - DL jest tańszy od GSa, a i zwykły G-hally będzie dobry dla pkera.
ad.7 - Najtańszy. WH prawie nic nie warty.

Można jeszcze dodać do 6 i 7 że knight jest najgorszym pk charem jaki można mieć ;P

Dudek_13
19-01-2005, 15:47
Dobra zacznijmy od poczatku porownujmy bronie wedlug ataku bronie 1reczne (bo i tak tarcze maja wiekszy def wiec tylko on sie liczy) a w 2recznych atk i def a wiec tak :

Knight Axe(33atk : 21def) Fire Sword(35atk : 20def) Dobra wygrał FS 1pkt dla swordow

Fire Axe(38atk :16def) Bright Sword(36atk : 30def) Wygral FA 1:1

Dragon Lance(47atk : 16def) Giant Sword (46atk : 22def) powiedzmy ze wygral GS z mala przewaga jest 2:1 dla swordow

StoneCutter(50atk : 30def) Magic Sword(SoV)(48atk : 35def) zdecydowanie wygral SC wiec wynik jest 2:2 lecz z pojedynkiem DL a GS moga byc spory sami ocencie.Ja wybralem axy bo lubie topory wbite w glowy albo walajace sie glowy w okolo :D

Vaxxia
19-01-2005, 18:58
@Gremlin

dodalabym jeszcze jedno kryterium:

Ringi zwiekszające skille:
Swordy wypadaja dosc czesto z orc liderow, ale zdecydowanie przegrywaja z axe ringami, ktore poprostu walaja sie po depo u kazdego gracza powyzej 40 lvla... podczas gdy sword ringi kupujemy na sztuki, axe ringi na backpacki. Club ringi wypadaja bardzo zadko z cyclopow, i jest ich zdecydowanie mniej niz sword ringow z liderkow.
Club 0
Sword 1
Axe 3

Wiec po dodaniu decydujacego kryterium:

Axe 10
Sword 8
Club 7

Axe rulez plx?

~

Dudek_13
19-01-2005, 19:34
Re up up

Mozesz mi wytlumaczyc czemu BS jest silniejszy wedlug ciebie od FA? FA ma wiecej ataku a def sie teoretycznie nie liczy dostepnosc tez jest wieszka (przynajmniej na Aldorze) a cena : FA tansze !

Gimlos
21-01-2005, 08:03
1) Jeżeli nie zamierzasz osiągać więcej niż 40lvl - wybierz axe
2) Jeżeli wolisz mieć troche trudniej na początku, a lepiej później - wybierz swordy
3) Jeżeli najlepszą częścią gry jest dla ciebie PvP - wybierz swordy
4) Jeżeli masz bogatego sponsora/kolege który da ci equip - wybierz swordy
5) Jeżeli grasz na nowym świecie - wybierz axe
6) Jeżeli jesteś pk-charem, a masz dużo kasy - wybierz axe
7) Jeżeli jestes pk-charem, a masz mało kasy - wybierz club :p

ad.1 - Na początku zazwyczaj nie ma się dużo kasy, więc gra sworderem jest trudniejsza, bo taki spike/serpent na większości światów kosztuje więcej niż kupowany w sklepie barbarian axe. Od około 30lvlu ceny nie będą dla ciebie dużym kłopotem.
ad.2 - Tak jak wyżej, początek trudniejszy, później jednak swordy są lepsze.
ad.3 - Ice Rapier. Jedyny sensowny sposób szybkiego zabicia knightem solo - icerapier+exori, może wyciągnąć 400+dmg w późniejszych etapach gry.
ad.4 - Wtedy ceny niezbyt cie obchodzą...
ad.5 - Barbarian axe, jedyny sposób żeby się szybko wybić.
ad.6 - DL jest tańszy od GSa, a i zwykły G-hally będzie dobry dla pkera.
ad.7 - Najtańszy. WH prawie nic nie warty.

Można jeszcze dodać do 6 i 7 że knight jest najgorszym pk charem jaki można mieć ;P OMFG
A.D 1 - spojrz na statystyki axe na roznych serwerach i spojrz jakie lvle maja ludzie nimi walczacy. Chociazby Uncle Barry czy Goethi Mac'Mannus
A.D 2 - w czym lepsze? na poczatku nimi latwiej bo mniej uhow schodzi, potem szybciej expi sie z axe
A.D 6 nie wszedzie...

Norua
21-01-2005, 12:57
A.D 1 - spojrz na statystyki axe na roznych serwerach i spojrz jakie lvle maja ludzie nimi walczacy. Chociazby Uncle Barry czy Goethi Mac'Mannus

Nie mówię że nie da się osiągnąć takiego lvla, ale teraz popatrz ilu hlvl knightow używa sworda. Wymieniłeś dwa nicki, jest ich zapewne więcej, ale i tak ich liczba jest dużo mniejsza od tych co używają sworda. Poza tym sworder tak jak już mówiłem, w wypadku wojny jest lepszy od axera bo cios z ice rapiera (/+exori) jest conajmniej groźny dla wrogiego sorca, poleci jeszcze sd od kogos innego i mamy sorca na ziemi.

~dodam że jestem z Danubii i aspekt PvP czy chce czy nie jest dla mnie ważny :P

A.D 2 - w czym lepsze? na poczatku nimi latwiej bo mniej uhow schodzi, potem szybciej expi sie z axe

Napisałem że swordy na początku są gorsze. Bardzo łatwo jest dostać jakiegoś przyzwoitego axe, knight albo barbarian, ze swordami troche gorzej.
Później zaś na odwrót. Expując z FA uhy lecą szybciej niz z BSem...

A.D 6 nie wszedzie...

Przeważnie. Dla mnie troche dziwne żeby DL był droższy od GSa... Na nowych światach raczej nie, bo łatwiej dostać d-lance niż GSa, a na starych z kolei również nie bo GS u djinnow to 17k a d-lance to 9k.

OMFG

Czyżbyś miał coś jeszcze do zarzucenia?

With regards~
Norua

Dudek_13
21-01-2005, 14:08
@Gremlin To według Ciebie noszenie np 2 dragon shieldow daje 62 defa ? cos mi sie nie wydaje bo z 2 MMSami byloby sie prawie niesmiertelnym dla knighta

Vil
21-01-2005, 16:48
@ up : chodzilo o to czy def broni jednorecznej liczy sie gry uzywamy tarczy ..

Elmer
21-01-2005, 17:03
Myśle, że to powinieneś wziąć pod uwagę jeżeli chodzi o sorca:
G SWORD - 180 cap.
D LANCE - 67 cap.

Norua
21-01-2005, 21:29
@up
Przeczytaj łaskawie nazwę tematu, potem zedytuj posta i powieś się.

Dudek_13
22-01-2005, 10:35
@Vil
Tu chodzilo o to czy liczy sie def broni/shielda czy broni i shielda bo jezeli broni i shielad to mozna zakladac ze wtedy lizcy sie rowniez shield i shield

Varmus
22-01-2005, 19:12
@Gremlin

dodalabym jeszcze jedno kryterium:

Ringi zwiekszające skille:
Swordy wypadaja dosc czesto z orc liderow, ale zdecydowanie przegrywaja z axe ringami, ktore poprostu walaja sie po depo u kazdego gracza powyzej 40 lvla... podczas gdy sword ringi kupujemy na sztuki, axe ringi na backpacki. Club ringi wypadaja bardzo zadko z cyclopow, i jest ich zdecydowanie mniej niz sword ringow z liderkow.
Club 0
Sword 1
Axe 3

Wiec po dodaniu decydujacego kryterium:

Axe 10
Sword 8
Club 7

Axe rulez plx?

~
Wydaje mi się, że ty po prostu na siłę chcesz zrobić z axe'ów lidera... :blazen: z ciebie

Vego
26-01-2005, 16:34
Ja tam w Tibi się dużo nie znam, ale na moje oko lepszy jest Giant Sword, bo ma 1 gorszy atak od tej lancy ale dużo większy def.

P.S. Może by ktoś mi wytłumaczył dlaczego taką wage przywiązuje się do wyboru broni jeśli atak różni się o 1. Czy hity będą dużo się różniły?

Master Of Devastation
26-01-2005, 16:43
Thunder Hammer ma "tylko"49 ataku o waży 125 oz. axe najlepsze jeżeli już rozmawiamy o lepszych broniach to zobaczcie na stonecutter axe ma ponad 50 ataku i tak samo magic sword 50 + nie pamiętam :P moim zdaniem 1 miejsce axe 2 miejsce sword a 3 miejsce club ,kto sądzi inaczej jego sprawa...;)

Varmus
26-01-2005, 18:15
Może by ktoś mi wytłumaczył dlaczego taką wage przywiązuje się do wyboru broni jeśli atak różni się o 1. Czy hity będą dużo się różniły?
W sumie to trochę zależy od skilli, ale raczej nie...
Tak naprawdę axe'y są tańsze od swordów, a swordy mają lepszą obronę od axe'ów. Ale na starych światach ta różnica jest dość mała...
Osobiście polecam swordy - drogie, acz skuteczne.

Vego
26-01-2005, 19:41
Moim zdaniem nie opłaca się używać tej lancy ze względu że ma tylko o 1 większy atak ( praktycznie hity są takie same), a ma o dużo mniejszy def (to już duża różniaca).

P.S Jeśli używam broni jednoręcznej i tarczy, to liczy się def tarczy czy tarczy i broni???

Vego
26-01-2005, 20:54
Nie wiem czy isć w axe czy w swordy, bo dla zwykłego Tibijczyka to najlepsze do zdobycia jest Stonecutter Axe (atk 50 def 30) i SoV (atk 48 i def 35) Co jest lepsze? Ważniejsze jest to czy szybciej zabijemy Ston...., czy mniejsze hity będą szły? (sov). SoV ma tylko o 2 mniejszy atak ale o 5 wiekszą obrone. Doradż który plx.

P.S. Sorry że taki newbie ze mnie ale jak masz bron 1 hand z def 20 i tarcze z def 20 to całkowity def postaci sie sumuje z tego czy liczy się tylko def tarczy? Gryzie mnie też to dlaczego w zbrojach i legsach itd. zamiast def masz "arm" (hmmmm może 1 arm to 10 def lol)

Giert
28-01-2005, 22:59
Moim zdaniem swordy som najlepsze. Mają troszke mniej ataku od axów ale za to maja wiencej obrony. Więc dla knighta polecam SWORD'y

:flaga_pl:Giert:flaga_pl:

Welshaire
28-01-2005, 23:14
Vego:
Def (oraz shielding) maja wpływ na szansę zablokowania ciosu, a arm się odejmuje od obrażeń :)

Dudek_13
28-01-2005, 23:19
a ja jestem nadal za axami dzisiaj przymuszon poprzez bersekera zaryzykowalem zalozylem axe ringa ze skilami 62/59 czyli mialem 66/59 i na 2 hity wzielem zerka z f-axa(187 best hit)

Willy The Dark Druid
28-01-2005, 23:27
ja tam wole miecze, za axami nie przepadam bo maja mało defa... ale duzo ataku... ale i tak wole swordy

Lord kasztanowiec
30-01-2005, 10:43
gremlin...
to byłą takie.........naukowe. jak zawsze u ciebie. :)
ale bez obrazy oczywiscie

Aval'yah
08-02-2005, 12:39
Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? Wszystkie te statystyki na razie za bardzo mnie nie obchodzą, po prostu najlepsze na co mnie stac to fs :P
I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.

Sikaszi
11-02-2005, 21:31
ja wybrałem cluba i dla mnie był najlepszy wiemc radze ci wybrac cluba a nie sworda i nie wybieraj axe club najlepszy!!!! :cup:

imie Sikaszi level 10 level magi 2

Varmus
11-02-2005, 21:38
Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? [...] I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.
Popieram! Popieram w całej rozciągłości!!

MIECZE!! MIECZE RULEZ!!!

Wichru
13-02-2005, 14:43
axe sa tańsze od sworda
m.in.
d lance - ok 12K
G sword - ok 40K

axe a sword to 2 bardzo dobre typy broni poniewaz jak chcesz zrobic tym charem 100 lvl + to pozniej masz za***isty axe w ahilatorze ale rowniez masz sova ale ejsli na twoim serwie d lance jest takie tanie to radze ci axe ;)

Lord kasztanowiec
13-02-2005, 15:31
gram na etrni gdzi etera gs jest w cenie 14k -.-

Varmus
13-02-2005, 16:19
Ja i tak polecam swordy, KAŻDEMU, są one bowiem skuteczniejsze. Liczy się jakość, panowie i panie!

Lord kasztanowiec
14-02-2005, 18:52
hhmmmm.tera jest problem numer 1
mam druida po hackui robie z niego runemakera
i chce se zrobic knighta co wybrac
Axe czy Club
niechozi tu o def d lanc i wh bo i tak bede bloczyl bronia z tarcza :P
która lepsza plx powiedzcie

Khad
14-02-2005, 19:26
@ up zdecydowanie axe pozniej z f axe a ss na guardach to naprawde duza roznica. ;p niemowie o roznicy po między d l a wh

Asieks
14-02-2005, 20:16
Varmus:jesli nawet ten sword wejdzie w Obieg...bendzie kosztował 500k+...jak nie 1kk

Axe vs Sword
Nie bende podawac cen poniewaz wiadomo ze na kazdym swiecie jest ona inna.A co do Cluba nie bende sie wypowiadac bo uwarzam ze to najgorszy rodzaj Broni :P
aXe
d-lance 47/16
f-axe 38/16 Mniej wiencej leprze w Ataku
k-axe 33/21
sWord
g-sword 46/22
B-sword 36/30 Mniej wiencej Leprze w Defie
f-sword 35/20
Małe porównanie.Na 1 rzut oka swordy sa leprze :P jenak...jest jeden OOgromny Minus.Sword ringi wypadaja raz na Ruski rok i sa one bardzo drogie.(nie zdarzylo mi sie spotkac na Trade Bp owych pierscionków :P)
Axe ring wypadaj czesto mozna je nosci praktycznie caly czas a Bp sa tanie.

Varmus
14-02-2005, 20:31
@up:
Ale i tak używając axeów mocniej oberwiesz...
Lucziska!!! Miecze górą!!! Cluby kanałami!!!
...a axy gdzieś pośrodku...

------
Edit by Gremlin
3 twoj post w tym temacie gdzie nie piszesz absolutnie nic tworczego tylko kolejny raz "miecz najlepszy"
Dalej tak a oberwiesz za postowanie.

FROGO
14-02-2005, 20:35
Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? Wszystkie te statystyki na razie za bardzo mnie nie obchodzą, po prostu najlepsze na co mnie stac to fs :P
I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.

Pharaoh sword pojawil sie niedawno, skad wiesz ze nie zaczna pojawiac sie jakies wymiatajace axe? :P W spr sa 2-3 grafiki jakis axe. Szczerze mam nadzieje ze pojawia sie nowe axe, bo sam nimi walcze...

orgizz
17-02-2005, 17:34
ja mam knighta w swordy i tego zaluje....
moj kumpel ze skillem 65 zadaje mi obrazenia czesciej niz ja mu a mam skill 72
...
A druida i sorca chyba zawsze w cluby robilem bo nie potrzeba za duzo kasy na expienie clubami :)

Varmus
21-02-2005, 22:53
@up:
To zwróć uwagę jeszcze, czym wali kolega i czym walisz ty.
Jeśli się okaże że masz lipnego sworda w porównaniu do axe'a kolegi, to się nie dziw.

Wufei
26-02-2005, 23:39
A ja i tak będę walił axe'ami i nie przekonacie mnie że swordy są lepsze :D
Jestem uparty jak osioł. No, chyba że dacie mi magic longsworda, może wtedy EWENTUALNIE... :D :D

wtedy go sprzedasz i kupisz sobie stonecutter axe i jakiś secik :D albo go sprzedasz :P

Pylkownik
04-03-2005, 14:58
Jak sam walcze axe' mi nie sa w cale zle.
A to moja rada dla ciebie. ;)
Jak masz duzo kasy to trenuj Swordy
Jak masz Srednio kasy to trenuj Axe
Jak masz malo kasy to trenuj Club.

Azundek
04-03-2005, 18:12
Ja tam wale swordem z gsem siekanie dragow to super zabawa przy skillach 70/70 :D .Ja radze kazdemu blokerowi swordy!!!

Palin Ascoy
04-03-2005, 19:39
Axe jest po to zeby trach ciach ciach i potwora niema a jak chcesz miec defa kup se caly najleposzy sprzet to masz duzo defa i kto ci podkskoczy
jeszcze jak se bohy walniesz to uciekasz i atakujesz uciekasz i atkuhjesz
tak moj kumpel robil!!!

MANHIR
04-03-2005, 19:58
Axe jest po to zeby trach ciach ciach i potwora niema a jak chcesz miec defa kup se caly najleposzy sprzet to masz duzo defa i kto ci podkskoczy
jeszcze jak se bohy walniesz to uciekasz i atakujesz uciekasz i atkuhjesz
tak moj kumpel robil!!!

Ty nie masz pojecia o czym piszesz!! :O
Walisz, uciekasz? omg
To juz lepiej dysta trenowac knightem i w xbowem latac! ;/
Gdy ktos cie atakuje, najpierw liczy sie obrona broni, potem shieldu, a na koniec cios rozprowadzany jest na armor i cala reszte
fa drogi, ma ladny atak, ale defa slabego
bs tanszy, prostszy do zdobycia, lepszy def i atak gorszy o 2
gdy robisz knighta, wybierasz swordy, poniewaz niemaja rownych sobie!
Moze nie sa best we wszystkim, ale prestiz i wyglad przebija wszystko!

Master of Shadows
10-03-2005, 19:04
Zgadzam sie z MANHIR swordy są najlepsze.Sam używam sworda, a dokładniej fire sworda, tniesz nimi wszystko nawet Orc Warlord używa sworda.

Rashey
10-03-2005, 19:11
walcz axe spojrz - w swordach gs ma 46 ataku d lance ma 47 i wazy 113 capa mniej!! w sworach kupisz bsa 35/30 a tu bieresz fire axe i mastah! ;)

Khazar
13-03-2005, 22:51
teraz ja dorzuce swoje 3 grosze.

mialem sorca 25 na securze, na swordzie. chcialem sobie na waspach bez runek szybko poexpic. pozyczylem od kolegi gsa i co sie okazalo? nie bylo praktycznie capa na food ani na bp blankow (mialem blue robe....) nie wspominajac juz o jakiejs tarczy na wypadek ataku pk (no ale to secura :P).

teraz mam elita na axe (skill 85 i rosnie) i roznica miedzy DL i GS jest duza. na duelu od kolegi w swordzie (na skilu 82) dostaje w dupe jak sie patrzy, na expie idzie wiecej uh itd. ale kogo to obchodzi? ja na cyclo robie w porywach 35k expa na godzine a qmpel 30 max w takich samych warunkach. co z tego ze wiecej uhow trace? wychodze z kasa na 0. exp jest od expa a od kasy jest ciupanie guardow na balance albo hunty wszelkiej masci i kalibru.

moj inny qmpel zrobil experyment. on jest na club. na hunta na gsy wzial ss i bsa + demonke. na gsa z ssem zchodzilo mu 1.25 uha (dane statystyczne) a z bsem jakies 0.85.

jaki moral z tego co napisalem? jak chcie w pvp wymiatac na wszystkich wojenkach - bierzcie swordy. jak chcecie expic dobrze - axy. a jak chcecie na hunty chodzic i jestescie wmiare kasiasci to i tak axe i poprostu kupcie sobie bsa - zakladacie go w czasie blokowania, bo i tak watpie zebyscie chcieli jakiegos expa na huntach dostawac. jak chcecie sobie posolowac dragi to uwierzcie mi ze to 1 atk w d lance czy pozniej 2 atk w sca to jest roznica (jeden gfb mniej, nie ucieknie wam za daleko drag i nie natkniecie sie na drugiego czy cos).

kwestia ringow: axe ringi rzeczywiscie sa tanie, moge sobie latac na expie z nimi caly czas, i dalej to jest atak nie def - poprostu szybszy exp. wspomniany wyzej knight na pvp jak juz musi to tez sie szarpnie na sword ringa (mimo ze na Titanii bpk s ringow 15k potrafi kosztowac jak ktos selluje). club ringi mimo iz nie leca tak czesto jak axe, sa od nich tansze ze wzgledy na mniejsza ilosc ludzi walczacych clubem. cluby dobre sa na pk chary - 8 club ringow za 1k, w hammer za 2k, p set za 1,5 i mozecie z powodzeniem zabijac runemakerow nie tylko na afk.

a tak do wczesniejszej wypowiedzi gdzies tam, dotyczacej zmiany broni.
ktos tam pisal ze zmienianie to glupota. ja po kilkumiesiecznej przerwie grania w tisie siadlem do knighta i nie mierzylem wysoko - wiec club. moj kolega (pozdrawiam Neth) przekonal mnie do zmiany na axe (mialem 48club/48sheld) i wcale tego nie zaluje. po 1 jakos duzo czasu nie zajmuje zrobienie 48 skila, po 2 mialem podjare kiedy ktos sie mnie pytal jakie mam skile, ja mowilem ze 65/68, a oni 'nice shielding', po 3 w expie bronia 2 reczna nie rosnie shield wiec w pozniejszej fazie expa nie zrobila mi sie taka ogromna dziura, jak niektorzy maja (10 skila nawet). jestem zadowolony ze swojego wyboru i ciesze sie z tego co zrobilem.

Gremlin wspominal o przewadze crowbara nad sickle i knife. no ale drogi Gremlinie jak sie gra na non pvp to trza cierpiec :P (btw pozdrawiam, nie wiem czy pamietasz jeszczce Plainswalkera - no wiesz rl Fabianina itd :P - ale pozdrowionka masz, jak i cala gildia Dreamers). ja osobiscie trenilem na swiecie pvp na potworkach (na poczatku trole, potem rotwormy) do skili 74/75 i nie narzekalem bardzo. stalem na darashii miedzy 2 respami i rotwormy nadazaly z przychodzeniem. z tym 1 atk wiecej da sie zyc i trenic - poprostu czestsze przerwy w czytaniu forum czy gadaniu z laska na gygy :P)

jak sie komus chcialo czytac to co napisalem: wielkie gratz dla niego :P

Greetings,
Khazar de'Shar
Proud Sensei (lider) of the Masters.
60+elite
skills: (page nr 1 w axe, page nr 2 w shieldzie).

Damler
20-03-2005, 13:48
Khazar De'shar lolz xD

hire
20-03-2005, 13:52
Damler Knight DeBest !!!!!!!! B) :evul: Sword I Tak Jest Najlepszy :)

Khazar
20-03-2005, 22:28
hehe no nie wiem :D

ja bym knightow podzielil na 3 klasy:
1. pvp-knight
2. exp-knight (ewentualnie tutaj mozna dodac 2 podklasy: I. exp, II. exp + block)
2. knight z marzeniami :P

ad. 1
knight na swordach

ad. 2
knight na axe
I. nizszy lvl, bez kasy
II. wyzszy lvl, z kasa (na kupno bsa do blocka, patrz moj post wyzej)

ad. 3
knight na clubach (łudzi sie ze Thunder hammer jest dostepny)

Ja jestem exp-knight (aktualnie cos pomiedzy podklasami, bo lvl juz niezly i na block chodzil bede, ale na bsa kasy nie mam:P )
wyzej wspomniany Damler Knight to powiedzmy ze na pvp, chociaz pierwszego unjustified zrobil dziisaj (20.03) :P
Xluck ma marzenia :P

Hail Titania, Hail Masters!

Bucik
22-03-2005, 20:32
wg mnie to wybieraj co chcesz choć uważam że axy są lepsze bo podobno jeżeli tarcza ma wiecej defa niz broń to def broni sie nie liczy... ale tez popatrz z drugiej strony... jeżeli masz zamiar mieć powyżej 100 lvl to wybieraj co chcesz bo wtedy i tak w większości przypadkach używa się explosion :D

ps: a tak poza tematem to hity np. z DLa przy użyciu exori są lepsze jak tak to o ile... i jak się nie ma pacca to czy da sie zabić DLa bez exori i bez runów

Khazar
22-03-2005, 22:51
yy nie rozrozniles oby DLi a wypadalo by bo mi sie wydawalo ze najpierw o broni mowisz a potem o potworze.

otoz moj sympatyczny kolego hity z exori nie zaleza od broni. mozesz sobie nawet sciagnac bron i tak jakby fistem z exori bic i hity beda takie same.
co do pytania dlugiego to po 1 masz wygorowane oczekiwania (bez exori, bez run....), po 2 owszem, da sie - poprosic kolege zeby to zrobil za Ciebie :)

Mar Cin
24-03-2005, 15:32
Oczywiście, że axy! Kumpel sprzedał mi na raty halabardę (mam 9 level) i teraz wpadam między roty, i jak już ktoś powiedział, gwałcę naokoło :evul: Mimo moich niskich skilli (15 axe fighting :() ta broń wymiata.

Varmus
25-03-2005, 22:06
@up:
Heh, fajnego masz kumpla, serio!
A tak w ogóle, to wyobraź sobie, jakbyś latał z Serpent Swordem (LOL! Mam jednego, ale trzymam go w depo non stop ^_^)...

Elvis
29-03-2005, 17:39
I sword i axe dobry (chociaz na swoim knightcie z cluba wale:p) axe dobry bo z f axe jak chodzimy to 2 atk wiecej, ale w swordach jest gfs ktory ma 22 defy a d alnce 16 chyba, ale znowu d lance 1 atk wiecej i mniej wazy ... ;]
ja tam jednak proponuje sworda

Tolben
10-04-2005, 21:37
Jak sam walcze axe' mi nie sa w cale zle.
A to moja rada dla ciebie. ;)
Jak masz duzo kasy to trenuj Swordy
Jak masz Srednio kasy to trenuj Axe
Jak masz malo kasy to trenuj Club.

Tylko, że broń wybiera się na rooku lub zaraz po wyjściu z rooka i skąd bidulek na 8lvlu ma wiedzieć czy jest bogaty na wyższym lvl. :D

Dla mnie Axe są najlepsze. Co z tego, że mają mniej def skoro mają wiecej atk. Czyli szybciej zabiją potworka i potworek ma mniej czasu na zadanie blood hitów.( i do tego łatwo dostępne axe ringi)

Jeśli chodzi o hunty to pomyśl jakie def mają cluby.(Takie małe pocieszenie)

I tak ja większość czasu będe expił a nie huncił to wybrałem axe.

piedras
01-11-2005, 08:48
Zalezy jak ktos chce.Axe mam duzy atak ale mala obrone.Sword to przeciwiestwo tego.

Rzorek
01-11-2005, 10:16
powiem tak... gralem w gothica paladynem i miecz kojarzy mi sie z paladynem dzieckiem swietosci itp bla bla miecz i paladyn sluga jasnosci itp
a axe?
z lowca smokow itp rzenik ktory ma prawo w dupie:D idzie zabijac i o to co bedzie jak kogos zabije martwi sie po sprawie:D dlatego wole axe!!! ;)

Doliniec
02-11-2005, 15:06
Znam ziomka, ktorz ma skille po 80+ z kazdego+ club, axe i sword a shielding to ma noobasnz onlz 90+ jak na takie skills myslalem ze bedze gdzes z 100 ale on calz czas siedzial na jakims dachu z monkiem non stop przez kilka tygodni...
:cup:

Wglug mnie on zradzi.
A poza tzm ma 130 lv ale takie skille ma od 50 B)
:axeman: :sword: :berserk:

rekin lord vader
02-11-2005, 17:11
Zgadzam sie z MANHIR swordy są najlepsze.Sam używam sworda, a dokładniej fire sworda, tniesz nimi wszystko nawet Orc Warlord używa sworda.

lol-nawet demon uzywa fire axe B)

Regaster
29-11-2005, 13:16
Skoro mowa o broniach/demonach :D to właśnie przeczytałem że thunder hammer wypada z osharbaala :P pewnie jak wzrosną lvle to ktoś zacznie polować... a tą broń łączy wszystko co najlebsze! :cup: atak 49 obrona 35 broń jednoręczna i super wygląda! 8o kto niewierzy http://www.tibia.pl/items.php?sort=item&id=36 <<< Zobacz! i pamiętaj tibia.pl rox :]

Vil
29-11-2005, 16:49
Jak bedziesz miec szczescie to na twoim serwie pojawi sie za 6-10 miesiecy. Napolujesz sie na Orshabale..

Fire Dragon
02-12-2005, 22:05
OMFG qwa a co to za roznica X(
Szukacie dziury w calym
Biezesz co chcesz
ja tam wale sworda chociarz sca jest lepsze od sov ale i tak ani jednego ani drugiego nigdy sie zdobede :D
wiec wybor nalezy do ciebie

Erik Kazdoom
09-12-2005, 09:57
Ja gram knightem i walcze z axe poniewaz axe jest ladniejsze niz sword i mam na 8 lv 3 mlv i 52/52 a robie do 80/80 i 5 mlv ;) ok cya all

Paxxx
09-12-2005, 10:11
axe jest lepsze ale na nowym servie wezme sworda bo nie moge sie doczekac combo ice rapier+exori =]

Vil
09-12-2005, 20:56
@up:

swietny cios za 5k sztuka..

Knopers
09-12-2005, 22:11
UP: Nie koniecznie , idziesz na vampy , lotujesz ice rapiera ^^ , czekasz az mana narosnie i Sru , masz combo ;]

Skoro mowa o broniach/demonach :D to właśnie przeczytałem że thunder hammer wypada z osharbaala :P pewnie jak wzrosną lvle to ktoś zacznie polować... a tą broń łączy wszystko co najlebsze! :cup: atak 49 obrona 35 broń jednoręczna i super wygląda! 8o kto niewierzy http://www.tibia.pl/items.php?sort=item&id=36 <<< Zobacz! i pamiętaj tibia.pl rox :]

oj ta, będą sobie hunty użądzali , resp troche powolny ale warto czekać , nie?

Topic : ja tam knightem nie gram ale jestem za axami (sca rox ;] )

Vil
10-12-2005, 00:39
UP: Nie koniecznie , idziesz na vampy , lotujesz ice rapiera ^^ , czekasz az mana narosnie i Sru , masz combo ;]

nom, swietny cios za 5k raz na tydzien...

Kwiatek1324
11-12-2005, 01:59
I co z tego że sca jest lepsze od sov jeśli i tak nie będzięcie tego mieli. Wygląd dla mnie się nie liczy wogóle bo nie biegam po depo i sie nie chwale co trzymam w łapie... Wogóle jakoś axe mi nie pasują.... Swordy lepsze i już :D

Artsuk
11-12-2005, 08:53
Hmm SoV ma 2 atk mniej od SCA ale 5 obrony wiecej i waży 2 razy mniej. Pozatym po co porównywać te bronie jak 3/4 z nas (w tym ja) nie bedzie ich miała :p A tak od siebie to polecam swordy.

Snake -.-
12-12-2005, 08:05
Siema Ja mam knighta i wale clubami są mocne i bardzo tanie np. war hammer naptem 1300gp :berserk:

lukasz1
19-12-2005, 10:40
posiadam aktuatnie postać na refugi 43lvl skile 73 axa oczywicsie bije DL wczesniej gralem na isarze pisiadalem knigta 44 lvl skile 70+ mialem GS jak dla mnie hity lepsze wchodza DL nie zauwarzylem wiekszej straty UH z powodu mniejszego defa DL to samo dotyczy sie walki z tarza majac fire axa i medusa shilda gra sie lepiej niz BS + shild ponieważ fire axe ma 2 ataku wiecej def sie nie liczy poniewaz tarcza ma wiekrzy i def broni jest wykluczany.
jeszcze jednym plusem jest to że expiac w kazz masz darmowe axe ringi .
Na temat clubów się nie wypowiadam ponieważ nimi nie grałem.

Vil
19-12-2005, 13:50
def sie nie liczy poniewaz tarcza ma wiekrzy i def broni jest wykluczany.

Liczy sie, roznica jest jednak na tyle mala ze trudno ja zauwazyc przy porownywaniu broni z podobnym defem. Przy 15-20 roznicy widac to dokladniej

Alex 11
19-12-2005, 17:15
przeciez knight wali ze sworda
ja mam knighta i sprawdzilem w czym sie szybciej awansuje
w SWORDZIE
X(

Noro
19-12-2005, 18:59
Każdy uderza z tego, z czego sobie wybierze i wiadomo, że każdy będzie stał za swoją bronią.
Uważam, że zarówno sword jak i axe mają swoje minusy i plusy (tak jak wszyskie profesje) wybieramy to co nam bardziej pasuje do gustu :)
Kiedy grałem knightem używałem axe i grało mi się dobrze ale nie będę mówił, że axe ROX bo nie grałem swordami... ;) ;)

Tak więc podsumowując każdy wybiera to co mu pasuje... ;)

PhIlIrMoS
19-12-2005, 19:58
Ja nie mam swojej tezy, odnośnie tego, czy knight powinien bić ze sworda czy axe, to już zależy od właściciela postaci, który ją stowożył..

P.S Wydaję mi się, że axe są droższe od swordów, więc jak nie zamierzamy być super bogaci, to wybierzmy sword.. ;)

Vil
19-12-2005, 20:32
@up: a gdzie tam, kasy starcza na wszystko, a roznica w cenie jest istotna praktycznie tylko przez pierwsze 3-4 tygodnie istnienia serwera bo potem wszystkie ceny leca na leb ..

edit:

Istotna uwaga: po update ze wzgledu na utrudnienia w kwestii magii, prawdopodobnie nieco trudniej bedzie zdobyc spike i serpenta ( wieksze ceny, mniejsza ilosc itp ), co dodatkowo powiekszy potezny imbalans w poczatkowym etapie gry. Mowa oczywiscie o nowych serwerach, na starych, gdzie serpentow nie idzie opchnac za zadna cene wszystko zostanie bez zmian.

Skrzat
19-12-2005, 22:57
Istotna uwaga: po update ze wzgledu na utrudnienia w kwestii magii, prawdopodobnie nieco trudniej bedzie zdobyc spike i serpenta ( wieksze ceny, mniejsza ilosc itp ), co dodatkowo powiekszy potezny imbalans w poczatkowym etapie gry. Mowa oczywiscie o nowych serwerach, na starych, gdzie serpentow nie idzie opchnac za zadna cene wszystko zostanie bez zmian.

eee tram h lvls beda kupowac uhy w sklepie a oni wyzynaja dragi wiec maja tego po 4-5 bp w domqu no chyba ze u djinow sprzedaja albo maja kolege druta/surca ktory robi tuny i w tym czasie moze je sprzedawac (nieoplacalne) ale jak ludzie podbija cene to moze...

Vil
20-12-2005, 00:42
porownaj:

Przed update: 4-5 sorcow ~25 lev oczyszcza questa na spike, wchodzi 30 osob, masz 30 mieczy.

Ekipa 30+ - z innego questa serpent w ilosci takiej jak liczebnosc ekipy.

po update: mniej sklonnych do pomocy sorcow/ drutow, wieksza cena zdobyczy, pozniej dostepne...

ze smokow - 1 serpent na kilkanascie/ kilkadziesiat zabitych smokow i kilkadziesiat chetnych osob.

Jesli ktos nadal uwaza, ze na wczesnym etapie gry sword userowi bedzie sie gralo tak samo latwo jak axe/club ( ceny sklepowe ~600 gp za silniejsza bron ) to ja go nie rozumiem.

Gallar
20-12-2005, 06:04
przeciez knight wali ze sworda
ja mam knighta i sprawdzilem w czym sie szybciej awansuje
w SWORDZIE
X(
LOOL, knight awansuje równei szybko we wszystkich skillach 'meele'...

Rexil
20-12-2005, 11:50
A więc tak wdług mnie Axe sa najlepsze
-Dużo ataku
-Tansze
-Lzejsze (D-lance od gs)
-z SCA robisz masakre
-od defa to mam tarcze a nie broń
-axe ringi łatwiej zdobyc

Flashman
09-01-2006, 18:15
Chcialbym wybrać axe ale jedno pytanie mnie gnębi: Czy jak np. Fire Axe ma obrony chyba 16, a vamp shield 34 to co się liczy do obrony przed urazami?? Odp. fast plz!!!

Lord kasztanowiec
09-01-2006, 18:28
Tylko obrona Shilda

Flashman
09-01-2006, 19:13
Czyli Jak mam tego Faxa i vampa shield to liczy sie obrona shielda???

P.S. Czy ktoś moze wie czy bedą nowe axy??? :P

Vil
09-01-2006, 20:28
jesli beda to w wakacyjnym update, wiec jeszcze troche poczekasz ..

Gallar
10-01-2006, 07:01
Czyli Jak mam tego Faxa i vampa shield to liczy sie obrona shielda???

P.S. Czy ktoś moze wie czy bedą nowe axy??? :P

Wielu ludzi twierdzi ze nie, w tym ja. Ale z tego co mi wiadomo to Eternal Oblivion <mastah lvl, mastah skiller i wogóle.. nałogowiec!> sie wypowiadał i on twierdził ze def broni się liczy... tak samo jest wielu ludzi którzy potwierdzają jego zdanie. Pewnie przy nizszych skillach (do 70-80 ?) def broni gdy mamy tarcze nie robi nam różnicy. Ale to tylko moje przypuszczenia, niczym nie poparte...

Jaskot
27-01-2006, 20:15
Hmmm.... To ja może opowiem sfojom (buahaha, ale ze mnie dyzgletyg [czy tam inny dosortograf]) historie...

Otoz... Knight jest moja ulubiona prof i zawsze jakos tak wychodzilo, ze bralem swordy... Ale ostatnio wzialem axe i przekaze wam to, co odczulem...

Walac z axe, czulem MOC tej broni, po prostu czulem, ze jest najpotezniejsza w grze...

Ale znowu walac swordami, czulem KLIMAT i moglem lepiej WCZUC sie w gre... A chyba o to w niej chodzi, prawda???

Wiec rada na koniec... Ludzie, miedzy tymi bronmi naprawde nie ma sporej roznicy, i przy wyborze kierujcie sie raczej waszymi preferencjami z innych gier rpg (Gothic, Morrowind itp.)... Zaprawde, nigdy jakos nie lubilem w zadnej grze machac "kawalem ochydnego zelastwa", zamiast tego wolalem zawsze "finezje i szybkosc miecza"... Ludzie w gre trzeba sie wczuc!

Mr.Samochodzik
02-02-2006, 12:49
A ja kocham cluby...spotkałem sie z wilekim sceptyzmem ale jak już ktoś napisał ja sopbie wyobrażam jak orce pdają na ziemie pezwładnie od uderzenia moim wojennym młotem na ziemię...Wyobraźni...zacznijcie czytac książki:P Zresztą wielu moich kumpli straciło d lance( wiem z opowiadan dopiero zaczynam grać) i rozstawalu się z harem.. a ja jak strace w hammera to co ? Kupie nowego bo sa tanie jak barszcz :P To tyle..Jak masz dylemat miedzy swordem a axem to powiem tlyko ze to zalezy od świata... ale przedewszysrkim od twoich upodobań :]

Vexok
01-06-2006, 15:18
Ja wybrałem swordy. W ataku niema aż takiej wielkiej rużnicy (choć jest widczna) a defie ruznica jest ogromna np.:gs 46 ataku i 22 defa a d lance 47 ataku i TYLKO 16 defa. Dość często bendziesz expic 2-hand wienc przyda sie karzdy punkt obrony czyli tu górują swordy.
Dalej SCA ma 2 wiencej ataku i 5 mniej defa od SOVa. Dobro obrona pomaga podczas blokowania i podczas sexpienia zmniejszając ilość uhów które zużywasz.
Wienc sie zastanów nad swoją decyzją.

Moris91
01-06-2006, 17:21
Jak dla mnie to dla knighta najlepsze sa Swordy, jednak jak kiedys mialem Knighta ktory byl tylko i wylacznie na clubach, to pozniej ze skillami 60/60 wymiatal z War Hammerem :D

Teksako
01-06-2006, 20:16
ja tam wole swordy maja leprzego defa stan z bs a f axe bez eq i przy takich samych skilach to bs bedzie cie wiecej bronil i bedziesz otrzymywac mniejsze obrazenia;)

Pietru
04-06-2006, 19:29
Axy chyba sa lepsze.Czyz bron nie jest od zabijania?Im predzej zabijemy potworka tym mniej dmg dostaniemy.:D

Azdragor
22-05-2009, 20:09
Ja mam swordy czemu?? Bo dla mnie knight jest do blokowania a swordy maja większy def

Virlan
22-05-2009, 22:41
Cieszymy się wszyscy, ale czy z tego powodu trzeba było odświeżyć temat sprzed 3 lat?!

Satanik
22-05-2009, 23:53
Cieszymy się wszyscy, ale czy z tego powodu trzeba było odświeżyć temat sprzed 3 lat?!

widocznie jest hardcorem, i ma 4 certyfikaty na odświeżanie B)

Azdragor
23-05-2009, 08:33
Dokładnie :P.

A tak na serio to nudziło mi się :P. Ale jak ja odświeżam to czemu ty dokładasz swoje posty ;P jednak cię ten temat interesuje xD

Egrido
23-05-2009, 11:42
Taa... nudziło Ci się... nie dość że odświeżasz tematy z 2004 roku, to piszesz głupoty. Swordy mają lepszy def do bloczenia, tak? No to zobacz na SCA (atk:50 def:30+3) i na SOV (atk:48 def:35+3). Gdy masz tarcze sam def u broni się nie liczy, liczą sie dopiero "+ np. 3", ten "+" doliczany jest do defa tarczy. Więc z tego wynika, że mając SCA i MMS masz 50 atk i 40 def, a jak masz SOV i MMS masz 48 atk i 40 def. Co wolisz, taki sam def i wiekszy atk, czy taki sam def i słabszy atk? Nawet gdy byś miał Emerald Sword (atk: 49 def:33+3), lepszy był by SCA, który przynajmniej na moim świecie jest tańszy, mało tego, ma mniejszy wymagany lvl.

Azdragor
23-05-2009, 13:53
I tak wole swordy , bo axe na malych lvl maly def maja

Egrido
23-05-2009, 14:09
Na małym levelu na ogół nie blokujesz tak dużo potworów jak na dużym i def broni nie jest tak ważny, a i tak w końcu dobijesz ten 90lvl (możesz nosić SCA) i topory będą lepszym rozwiązaniem. 90lvl wcale tak baaardzo długo sie nie wbija i nadal wg. mnie topory są lepsze.

Supercow
23-05-2009, 14:13
Zgadzam się z Panem wyżej. Axe to najlepszy wybór dla Knighta :)