Pokaż pełną wersje : World of WarCraft: Przełom czy klapa?
Vanhelsen
30-12-2004, 14:28
Na początku miesiąca była amerykańska premiera WoW'a, za niecałe dwa miesiące (20.02.2005) odbędzie się europejska premiera. Gra będzie w "umiarkowanej*" cenie czyli ~89 PLN** (Cena się zmieniła na 189zł, był jakiś "bug" w ofercie :P) a abonament na 1 miech jest gratis. Mam teraz do was pytanie: Co sądzicie o tej grze i czy zamierzacie ją kupić ? Ja osobiście najpierw musze kupić lepszą kartę graficzną (już sobie upatrzyłem pewną) i dopiero potem kupie WoW'a.
A co myślę o tej grze? Moim zdaniem jest to przełomowa gra jeśli chodzi o MMORPG'i*** Gra ma umiarkowane wymagania, 800 MHz'tków, 256 MB Ram'u, 32 MB akcelerator graficzny, karta GeForce2 lub lepsza, 4 GB wolnego na dysku (co to za ilość przy 80GB dyskach :D), obsługa Dx 9.0 i ofkors modem :D (O windowsie już nie wspominam :P)**** To tyle techniki, co w grze zachwyca? potężny świat bez stref wczytywania (czyli tak jak w Ghoticu), 8 ras do wyboru podzielone na 2 "teamy" (Przymierze: Ludzie, Krasnoludy, Niziołki, Nocne Elfy. Horda: Orki, Nieumarli, Taureni, Trolle) 9 klas (Drut, Łowca, Mag, Pallek, Warlock [Czarnoksiężnik], Kapłan, Zabójca, Szaman i Wojownik)Do tego dochodzi pare skilli i profesji, a czarów nie wypisuje, bo tego jest od groma ale niema żadnego nieprzydatnego czary/skillu/profesji. Depoty działają jak w MU, za wynajem "kratek" płacimy w złocie a wyjąć itemy można w każdym mieście, ale korzystać możemy tylko z Depotu należącego do naszego "teamu". (Ork nie może korzystać z depotu w mieście Elfów). Serwery są podzielone na trzy rodzaje: Normal, PvP i RPG. Normale to są zwykłe servery, atakować można nawet NPC'ów (Co jakiś czas się respawnuje) ale jak zaatakujesz NPC to gracze w okolicy dostaną info, że ktoś atakuje miasto. Na serwerach PvP trwa wielka wojna między Przymierzem a Hordą, i każdy z terenów podzielony jest na 3 strefy: Pokojowa, tam się nie bijemy, normalna gdzie można się lać i "pod oblężeniem" tam się siekamy 24/dobę. Server RPG jest tylko dla wytrwałych, no n00bs, ponieważ tam nie gramy w świecie Warcrafta, tam w nich żyjemy. I ostatni, najlepszy dowód, że gra jest warta kupna: Tylko w USA w ciągu pierwszych 24h sprzedano 240'000 sztuk WoW'a (słownie dwieście czterdzieści tysięcy) co wychodzi 10'000 na godzinę lub jak kto woli 3 gry na sekundę!*****
Info w sieci:
Home page: www.worldofwarcraft.com (http://www.worldofwarcraft.com/)
PL Page: www.warcraft.cdprojekt.com (http://www.warcraft.cdprojekt.com/)
----------------------
*-umiarkowana dlatego, że tanie gry są w okolicy 40, średnie 90 a drogie 190
**-cena według sklepu internetowego www.play.com.pl (http://www.play.com.pl/) na dzień dzisiejszy.
***-Tibia to też MMORPG (dla niewtajemniczonych: Massive Multiplayer Online Role-Playing Game)
****-Wymagania podane są dla Windowsów 98/ME/2k/XP. Osobne wymagania są dla innych systemów operacyjnych.
*****-OMG, "co myślę" zmieniło się w mini reckę :D
WOW ile gwiazdek :D
P.S: Opis gry leciutko wzorowany na CDA xD
Hehe, coś mi się widzi, że opisując WoW na forum, wzorowałeś się CD-ACTION ;).
I popraw błąd - powinno być "Na pokojowej się NIE bijemy".
Co do tematu: ja chętnie bym kupił WoW, gdyby nie miesięczny abonament :(. Gdyby wynosił w przeliczeniu na nasze nie więcej niż 40 zł to może i tak, ale coś mi się wydaje, że będzie to więcej kosztować..
Pozdrawiam.
A grał ktoś w armies of exigo? :> Gra baaaaardzo podobna do WoW, można by powiedzieć że nawet kopia :D Grafika tylko lepsza xD Widziałem w necie dużo niemiłych komentarzy na temat tej gry ale jak dla mnie to spoko. :)
Vanhelsen
30-12-2004, 14:55
Co do tematu: ja chętnie bym kupił WoW, gdyby nie miesięczny abonament :(. Gdyby wynosił w przeliczeniu na nasze nie więcej niż 40 zł to może i tak, ale coś mi się wydaje, że będzie to więcej kosztować..12.99 EURO x 4,07 = 52.99 PLN*
Ale zwruć uwage, że euro i $ narazie tanieją i to mocno :) W grze masz 1 miesiąc gratic, czyli masz na oko czas do 20 marca by uzbierać 12 Euro :P, (licząc, że WoW'a kupisz w dniu premiery)
---------------------------------
*-Kurs według portalu gazeta.pl
Ja kupilbym, gdyby abonament byl tanszy...Jakos nie usmiecha mi sie wydac 9 dych na oryginalka i co miesiac placic 50zl...
Jakie 9 dych? ^^ Chyba 200 zl ^^
Tha best ;) Choć aktualnie zatapiam się w LineageII...Trochę drogi jest ten abonament =| Trzeba mieć nadzieję, że coś się zmieni, lub (marzenie!) powstaną prywatne, darmowe (najlepiej polskie) serwery.
Gra będzie w "umiarkowanej*" cenie czyli ~89 PLN** a
Jakie 9 dych? ^^ Chyba 200 zl ^^
napisał przecież że 89zł, a nie 200 :/
@topic
Nigdy nie lubiłem Warcrafta, zaczeło się od W2 i wątpie żeby ta gra przypadła mi do gustu (dajcie mi gratisa na rok to zmienie zdanie ;))
Ja mam nadzieje ze powstana jakies Shardy bo bulic 189 + 55 miesiecznie :/
Trudno bedzie wydusic kaske na sama gre a co dopiero na abonament jak powstanie jakis shard to do razu qpie
Vanhelsen
30-12-2004, 22:44
Ja mam nadzieje ze powstana jakies Shardy bo bulic 189 + 55 miesiecznie :/
Trudno bedzie wydusic kaske na sama gre a co dopiero na abonament jak powstanie jakis shard to do razu qpieOj wątpie, Blizzard nie przepuści takiej okazji na zdobycie kasy, może za pare lat :P, a wogule to te 12 euro to na servery idzie, bo kto będzie za niższe pieniądze utrzymywał 80 serverów (tylko w USA, a kto wie ile ich będzie w Europie) choć 12 x 250'000=3mln euro miesięcznie O.o <WoW*>
-------------------------------
*-WoW jako łał a nie WoW jako WoW 8o
Adrian15
29-10-2005, 09:55
A ja gram za darmo na prywatnych serwerach.
Gufat III
29-10-2005, 10:29
Gra świetna ale IMO nie przełomowa. Takiej opcji nie ma, więc nie głosuje.
eh tylko głupio ze World of Warcraft: The Burning Crusade (http://www.worldofwarcraft.com/burningcrusade/) trzeba bedzie kupic a nie w formie updatu ;( GRA WYPAS XD
Palladyn Zawisza
29-10-2005, 13:24
A ja gram za darmo na prywatnych serwerach.
Ja tez . po co placic kase na abonament . Mapka jest identyczna . Wszystko jest identyczne .
Ghost Nieudany
29-10-2005, 13:48
@up
Tylko serwer wysiada co pięć minut, graczy jest dziesięciu, a potworków, areny i questów jeszcze nie dodali. Ale to są szczegóły, nie?
Vanhelsen
29-10-2005, 13:54
@up
Tylko serwer wysiada co pięć minut, graczy jest dziesięciu, a potworków, areny i questów jeszcze nie dodali. Ale to są szczegóły, nie?To jest tak jak z Tibią, Są darmowe OTSy, ale one nie mają tego klimatu, nie mają tej magii :P Ta teoria chyba nie działa tylko pod UO i MU :P
@Sashion: niestety takie są prawa rynku, po co wypuszczać 700mb patcha za free i obciążać servery downloadu skoro można to opakować w pudełeczko i sprzedawać za 50$?
@Gufat III: bo to nie sonda "co myślisz o WoW" ale "czy kupisz WoW"
@Badzo: Głopi offtop....
@Adrian15: zapomniałeś dodać, że wspomagasz tym piractwo, osłabiasz budżed twórców, w ogóle, przykładasz się do niszczenia rynku gier komputerowych w Polsce, europie, na świecie...
czy ktos cos o WoW mowil? 8o
ja juz kupilem. powiedzialbym to tak
"Tak! Ta gra jest tak popularna, ze musze sprobowac!"
tak mniej wiecej myslalem.
i sie nie przeliczylem :D godziny zabawy. ale uwaga - jest to anty-szkola, i przez nia moze byc nieciekawie ;]
jakby ktos pytal,
Wikt || Wikt
Lv 35 Undead Rogue || Lv29 Night Elf Hunter
Argent Dawn || Earthen Ring (oba Role-Playing)
Coz, sprawdzilo sie. Hm, jakbym mial co miesiac 5 dych do wydania, dlugo bym sie zastanawial, czy wydac na WoW, czy na jakies 2, dobre ksiazki...
Coz, sprawdzilo sie. Hm, jakbym mial co miesiac 5 dych do wydania, dlugo bym sie zastanawial, czy wydac na WoW, czy na jakies 2, dobre ksiazki...
"Dobra ksiazke" jaka ostatnia czytalem byly hitorie zwiazane z WoWem. Pozatym jak ci szkoda kasy to polecam jakies, no wiesz, prywatne servery ;) Naprawde warto sobie znalesc jakis dobry prywatny serv, bo ta gra rzadzi :)
Gdybym miał taką możliwość NAPEWNO kupiłbym WoW'a. Niektórzy mówią że ta gra nie jest przełomem w mmorpgach - a 2mln graczy płacących abonament, doliczając do tego jakiś 1mln grający na shardach to co? Ta gra jest przełomem. Świadczą o tym te ogromne liczby ludzi grających, ogromny świat, dużo ras i profesji, no i niestety przypadki śmierci głodowej lub z przemęczenia przed kompem(!) WoW nie był robiony z myślą o nas, 12-15 letniej młodzieży ale o osobach starszych które mogą płacić abonament. Jestem pewny że kiedyś kupię Wow i jestem też pewny że nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.
Gdybym miał taką możliwość NAPEWNO kupiłbym WoW'a. Niektórzy mówią że ta gra nie jest przełomem w mmorpgach - a 2mln graczy płacących abonament, doliczając do tego jakiś 1mln grający na shardach to co? Ta gra jest przełomem. Świadczą o tym te ogromne liczby ludzi grających, ogromny świat, dużo ras i profesji, no i niestety przypadki śmierci głodowej lub z przemęczenia przed kompem(!) WoW nie był robiony z myślą o nas, 12-15 letniej młodzieży ale o osobach starszych które mogą płacić abonament. Jestem pewny że kiedyś kupię Wow i jestem też pewny że nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.
Chrzanisz głupoty totalne. "Ta gra jest przełomem. Świadczą o tym te ogromne liczby ludzi grających, ogromny świat, dużo ras i profesji". Wiesz co to przełom? Wiesz co to rewolucja? Poszukaj definicji i zastanów się co napisałeś.
@Topic
Swego czasu grałem na shardach, w miarę grania odechciewa się grać. To tak samo jak z B&W.
Vanhelsen
03-11-2005, 14:57
Chrzanisz głupoty totalne. "Ta gra jest przełomem. Świadczą o tym te ogromne liczby ludzi grających, ogromny świat, dużo ras i profesji". Wiesz co to przełom? Wiesz co to rewolucja? Poszukaj definicji i zastanów się co napisałeś.
@Topic
Swego czasu grałem na shardach, w miarę grania odechciewa się grać. To tak samo jak z B&W.Ty masz racje, tylko dla tego, że gra ma wielu graczy nie świadczy o tym, że WoW jest przełomowy. Ras też tak wiele na dobrą sprawer nie ma, jest to raczej umiarkowana, tradycujna ilośc...
A co do tego, że gra szybko się nudzi, to już tylko wina shardów... shardy nie mają klimatu, tam nie ma tej magii, poprostu... trzeba grać na prawdziwym servie by poczuć tą magię ;)
Adrian15
04-11-2005, 19:35
@up
Tylko serwer wysiada co pięć minut, graczy jest dziesięciu, a potworków, areny i questów jeszcze nie dodali. Ale to są szczegóły, nie?
Chyba dawno nie zaglądałeś na prywatne serwery. Działają cały dzien, graczy około 200, wszystkie potwory są, areny dziąłają, battlegroundy też, Questy wszystkie z małymi wyjątkami. Wniosek: po co płacić 60 zł miesięcznie i 200 za grę, to samo mogę mieć za darmo.
Chyba dawno nie zaglądałeś na prywatne serwery. Działają cały dzien, graczy około 200, wszystkie potwory są, areny dziąłają, battlegroundy też, Questy wszystkie z małymi wyjątkami. Wniosek: po co płacić 60 zł miesięcznie i 200 za grę, to samo mogę mieć za darmo.
Po co mam zbierac cale zycie na samochod? Lepiej pojsc na parking i zwinac auto twojemu ojcu...
Vanhelsen
04-11-2005, 21:12
Chyba dawno nie zaglądałeś na prywatne serwery. Działają cały dzien, graczy około 200, wszystkie potwory są, areny dziąłają, battlegroundy też, Questy wszystkie z małymi wyjątkami. Wniosek: po co płacić 60 zł miesięcznie i 200 za grę, to samo mogę mieć za darmo.Po co żyć zgodnie z prawem jak moge je łamać...
Tutaj w grę wchodzi twoja uczciwość...
all@up:
Nie wtrącam sie...
Topic:
A gdzie opcja "To największy SHIT tego stulecia" ?
Ghost Nieudany
04-11-2005, 21:39
@up
Wiesz, Avag, śmieszny jesteś. Bluzgasz, że WoW to niby jedno wielkie gówno polegające only na EXP EXP EXP, podczas gdy tak naprawdę robisz to samo, co to niby te "EXP EXP EXP" dzieciaczki grajace w WoW. Spójrz na swoje posty w temacie o GW. Nic tylko FACTION FACTION FACTION, SKILL SKILL SKILL, ITEM ITEM ITEM. Żałosne.
Wniosek: po co płacić 60 zł miesięcznie i 200 za grę, to samo mogę mieć za darmo.
Jasne, można przeca nie płacić NIC za grę, przy okazji tarzając się w gównie. To ty się tarzaj, a ja może jednak pozostanę z czystym honorem, kej?
Facet, sam twórcom kradniesz ich zarobek, kupując piraty i grając na prywatnych serwerach. Ale potępiasz przy okazji złodzieji samochodów. Ale co ty możesz do nich mieć, skoro ty tak naprawdę robisz to samo - okradasz kogoś z dorobku?
Vanhelsen
04-11-2005, 21:44
all@up:
Nie wtrącam sie...
Topic:
A gdzie opcja "To największy SHIT tego stulecia" ?
@Gufat III: bo to nie sonda "co myślisz o WoW" ale "czy kupisz WoW"Czytaj ze zrozumieniem ok?
NORMALY OBYWATEL RP
05-11-2005, 09:21
Avager jestes pierwsza osoba ktora znam w rl/wirtualnie ktora mowi ze WoW to shit:P
Jesli chodzi o pirackie serwery to gralem na nich sporo lacznie cos kolo 3 Miechow?:D Pierw mialem huntera na 32lv... Reset postaci dobra wrocilem z wakacji zaczolem grac od nowa zrobilem 58lv(2lv do maxymalnego...)...RESET POSTACI! Troszke to potrafi zdenerwowac ale przestalem grac bo uwazam ze troche zaniedbuje szkole, 3 gim jest wazna:) Jednak polecam kazdemu zagrac w ta gre sczegolnie na jakims dobrym serwerze np. Cyberkiller <--- Serwer na ktorym niedawno wprowadzili 1.7.0 i teraz na tym serwerze Bledow jak na piracki serwer jest strasznie malo... Pozatym ludzie przyjazni i GM zawsze staraja sie pomoc i jak tylko wykryja blad to staraja sie go zwalczyc;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.