PDA

Pokaż pełną wersje : NOP - Narodowe Odrodzenie Polski.

Gonzo
03-07-2009, 02:54
http://www.nop.org.pl/

hm, co o tym sądzicie?

Albo może... czego o tym nie sądzicie? ;]

imho, jest to banda zacofanych ludzi, która chętnie podporządkowała sobie innych swoim ideałom. (= idioci)

Rybzor
03-07-2009, 03:06
Bardzo ładnie opisałeś problem/temat : o. Zgadzam się w 100%

Btw, co to jest?

I dlaczego teraz ten temat, jeżeli to podobno "działa" od ~25 lat? : D

Gonzo
03-07-2009, 03:09
Btw, co to jest?

"Narodowe Odrodzenie Polski jest najdłużej istniejącą polską formacją narodową okresu powojennego. Rozwój NOP od momentu powstania (10.11.1981 r.) charakteryzował się znaczącymi przekształceniami organizacyjnymi: zaczynając jako forum dyskusyjne młodzieży o poglądach narodowych, od roku 1983 stało się zdyscyplinowanym ruchem narodowo-radykalnym o jasno sprecyzowanym obliczu ideowym. Nie było to jednak istnienie jedynie formalne, zamknięte do wąskich ram środowiskowych. W listopadzie 1983 r. ukazywać się zaczęło pismo „Jestem Polakiem” - pierwsze i przez długi czas jedyne narodowe pismo podziemne. W roku 1985 uruchomiono Wydawnictwo „Jestem Polakiem”, w którym do roku 1989 (a więc wyjścia z podziemia antykomunistycznego) ukazało się w wielotysięcznych nakładach ponad 100 tytułów książek, broszur i kolejnych tytułów prasowych (m.in. „Szczerbiec”, „Młodzież Narodowa”, „Myśl”, „Biuletyn NOP”). W okresie komunistycznej dyktatury członkowie NOP czynnie uczestniczą również w akcjach bezpośrednich, organizując m.in. strajki (głównie na terenie akademickim)."

więcej info: http://www.nop.org.pl/?o=ruch

I dlaczego teraz ten temat, jeżeli to podobno "działa" od ~25 lat? : D

Ja dopiero dzisiaj dowiedziałem się o takim czymś...

Rybzor
03-07-2009, 03:12
To, co zacytowałeś, akurat przeczytałem. Nie koniecznie coś z tego "wyniosłem". Miałem taką cichą nadzieje raczej, że dowiem się od ciebie, w twoich słowach, co by bądź co bądź po porównaniu ukazało trochę informacji na temat twojego stosunku do tej organizacji. No ale nvm : P

Swoją drogą, ten drugi mój cytat dowodzi tego, że czytałem ten akapit który wkleiłeś :x

@down
Niczego nie dowodzi, mogłeś to po prostu wiedzieć.
Tylko i wyłącznie czysto teoretycznie. Czyli dowodzi.

Gonzo
03-07-2009, 03:25
To, co zacytowałeś, akurat przeczytałem. Nie koniecznie coś z tego "wyniosłem". Miałem taką cichą nadzieje raczej, że dowiem się od ciebie, w twoich słowach, co by bądź co bądź po porównaniu ukazało trochę informacji na temat twojego stosunku do tej organizacji. No ale nvm : P

Jest to nacjonalistyczno-konserwatywna partia polityczna, głównie zrzeszająca ludzi, którzy są przeciwko liberalizmowi. Co więcej mogę dodać? Jeśli ktoś chce się wypowiadać w tym temacie, musi wszystko sam dokładnie przeczytać...

Swoją drogą, ten drugi mój cytat dowodzi tego, że czytałem ten akapit który wkleiłeś :x

Niczego nie dowodzi, mogłeś to po prostu wiedzieć.

Serious Sam
03-07-2009, 03:27
imho, jest to banda zacofanych ludzi, która chętnie podporządkowała sobie innych swoim ideałom. (= idioci)

Czemu tak sądzisz?

Tylko popatrz:
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=6

Zawszę będę szanował ludzi za tak szczytne cele.

Gonzo
03-07-2009, 03:55
Czemu tak sądzisz?

Tylko popatrz:
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=6

Zawszę będę szanował ludzi za tak szczytne cele.

A jak to wygląda w praktyce?

- Nienawiść do homoseksualistów.
- Antysemityzm.
- Ograniczenie możliwości rozwoju człowieka (tylko jedna właściwa ideologia, PAŃSTWO-TO-SIŁA, jebie komuną na dwie mile).
- "NARÓD JEST NAJWAŻNIEJSZY, PIEPRZYĆ INTEGRACJĘ Z INNYMI, MY SILNA POLSKA SAMI SOBIE DAMY RADĘ" - czy to nie jest pieprzenie? Polska jest bardzo małym i słabym krajem, który potrzebuje pomocy by się szybko rozwijać.

Serious Sam
03-07-2009, 05:49

- Antysemityzm.
- Ograniczenie możliwości rozwoju człowieka (tylko jedna właściwa ideologia, PAŃSTWO-TO-SIŁA, jebie komuną na dwie mile).
- "NARÓD JEST NAJWAŻNIEJSZY, PIEPRZYĆ INTEGRACJĘ Z INNYMI, MY SILNA POLSKA SAMI SOBIE DAMY RADĘ" - czy to nie jest pieprzenie? Polska jest bardzo małym i słabym krajem, który potrzebuje pomocy by się szybko rozwijać.

Wiesz, ważne, że kochają Polskę i to się głównie liczy. Starają się promować patriotyczną postawę wśród młodych, a to mi się podoba : )

"NARÓD JEST NAJWAŻNIEJSZY, PIEPRZYĆ INTEGRACJĘ Z INNYMI, MY SILNA POLSKA SAMI SOBIE DAMY RADĘ"

Czy ja wiem, trochę śmiałe twierdzenie. Może sam chcesz ich takimi widzieć?
Trudno z resztą o rozmowę, dopiero co zobaczyłem, że taka organizacja istnieje, no i jeszcze dokładnie się z nią nie zapoznałem : )

Vil
03-07-2009, 07:47
Wiesz, ważne, że kochają Polskę i to się głównie liczy. Starają się promować patriotyczną postawę wśród młodych, a to mi się podoba : )

Prawicowych odchylow jest znacznie wiecej niz tylko sam NOP, wszystkie kochaja Polske na papierze, a w praktyce wyglada to mniej rozowo.

Generalnie mozna zalozyc (i nie tyczy sie to tylko prawicy), ze im kto bardziej radykalny tym wieksza szansa, ze jest hipokryta/ klamca.

Lasooch
03-07-2009, 08:29

A mi wręcz przeciwnie. Szerzenie miłości do "sztucznych granic i kawałka szmaty" nie jest szczytną ideą. Człowiek powinien sam decydować, czy jest patriotą, czy nie, a nie dostawać wp*erdol, bo nie jest. Ja nie jestem.

Tak, to z Włochatego.

Wylansowany
03-07-2009, 09:38
Nie za bardzo lubię prawicowe bandy fanatyków-patriotów. Niech sobie będą, ale mi to obojętne.

Dragon-Fly
03-07-2009, 09:58
Ich poglądy na kwestie społeczne jestem w stanie w miarę zrozumieć, ale kapitalizm = socjalizm? PFFFFFF

Używając lewicowej retoryki, mógłbym Cię teraz nazwać zaściankowym, nietolerancyjnym, zionącym nienawiścią narodowcofobem.

gavreonien
03-07-2009, 10:03
SLD w podpisie to tylko ironia?

Albertus
03-07-2009, 10:08
Ja myslalem zeby sie do NOP zapisac bo tam sie wysyla dane itp. i mysle ze w najblizszym czasie to zrobie. Zgadzam sie z wiekszoscia ich pogladow. Kocham nasz piekny kraj i nie chce dopuscic do tego by stalo sie z nim cos takiego jak z Francja czy Belgia a u nas jeszcze mozna to uratowac. Zaraz pewnie mnie zjedziecie za to co mowie , ale napewno 85 % z was nie mieszkala za granica o ile nie wiecej i nie wiecie co to za syf! Ja bylem normalnym chlopakiem bez pogladow rasistowskich. Ale po 2 latach spedzonych za granica , gdzie na wlasne oczy widzialem do czego doprowadza tolerancja stalem sie rasista na 200 % , co smiesniejsze nawet moja mama ktora byla czlowiekiem tolerancyjnym chyba najbardziej jakiego widzialem , kiedys nawet uczyla sie z murzynem i byla jego kolezanka to teraz nienawidzi arabow. Tak jest z wiekszoscia ludzi ktorych znalem od malego a jakis czas mieszkali za granica. Wiekszosc z was o tym dopiero sie przekona jak juz bedzie za pozno a po waszych ulicach beda chodzic stada arabow , murzynow i innych takich. I jak to juz wiele razy pisalem wystarczy spojzec na Belgie gdzie napewno z 95 % Belgow to rasisci. Wiec Czy NOP nie ma racji? jak by ich nie wpuszczac do nas (ogolnie do Europy) wspolpracowac z innymi Bialymi panstwami (nie UE , tylko poprostu wspolpraca)

PS. ONR chyba jest starsze.

Obóz Narodowo-Radykalny (ONR) – narodowo-radykalne, nacjonalistyczne ugrupowanie polityczne, założone w 1934 przez młodych działaczy Obozu Wielkiej Polski,

Pozdrawiam wszystkich Narodowcow i osoby pozytywnie do tego nastawione

SLAVA !

Michoss
03-07-2009, 10:24
Albertus, proszę, skasuj z podpisu odnośnik do mojego fake, bo mi wstyd ze mam takich 'fanów'.

#Edit
Dla ludzi, którzy przyczepią się ze offtopuję:
To taka bardzo subtelna informacja co myślę o ugrupowaniu i takich poglądach.

Voon
03-07-2009, 10:41
Prawicowe bojówki, ta...

http://img362.imageshack.us/img362/1023/444291190792572b3e0p.jpg

Pjona
03-07-2009, 11:20
co smiesniejsze nawet moja mama ktora byla czlowiekiem tolerancyjnym chyba najbardziej jakiego widzialem , kiedys nawet uczyla sie z murzynem i byla jego kolezanka to teraz nienawidzi arabow

Rozjebal mnie ten tekst
Co do nopu to tak jak juz ktos wczesniej napisal smierdzi komuna czyli szczytne idealy ale nic z tego nie bedzie

Exodus
03-07-2009, 11:37
Po co zalozyles temat, tylko po by po nich jechac. Skoro to takie zlo, to chyba lepiej jak mniej osob o nich wie.

Ashlon
03-07-2009, 11:40

- Antysemityzm.

Czy dalej propagujemy Jedna-Sluszna-Ideologie? Wydaje mi sie, ze mamy wolnosc slowa i pogladow? Ot, znalazla sie grupa ludzi, ktorzy nie lubia Zydow i homoseksualistow - maja do tego prawo i nikomu nic do tego.

I mowi to lewicowiec :D

Oczywiscie, ze nie jest. Gdyby nie bzdurne przepisy z Eurokolchozu, Polska rozwijalaby sie o wiele szybciej niz teraz. W ogole, wytlumacz mi, co to jest "pomoc dla panstwa"? Nie ma czegos takiego, jak "pomoc" - sa grube interesy ;)

I nie, nie jestem eurosceptykiem - uwazam, ze wspolpraca europejska jest potrzebna, ale w takim ksztalcie, jak przed Traktatem z Maastricht - gdzie byla zwykla, kapitalistyczna wspolpraca gospodarcza. Odkad utworzono WE, II i III filar, zamiast wspolpraca gospodarcza zaczeto sie interesowac wprowadzaniem chorego socjalu.

Gonzo
03-07-2009, 11:55

Jak można być dumnym z tego, że przypadkowo urodziło się w takim czy takim kraju?

Ja myslalem zeby sie do NOP zapisac bo tam sie wysyla dane itp. i mysle ze w najblizszym czasie to zrobie. Zgadzam sie z wiekszoscia ich pogladow. Kocham nasz piekny kraj i nie chce dopuscic do tego by stalo sie z nim cos takiego jak z Francja czy Belgia a u nas jeszcze mozna to uratowac. Zaraz pewnie mnie zjedziecie za to co mowie , ale napewno 85 % z was nie mieszkala za granica o ile nie wiecej i nie wiecie co to za syf! Ja bylem normalnym chlopakiem bez pogladow rasistowskich. Ale po 2 latach spedzonych za granica , gdzie na wlasne oczy widzialem do czego doprowadza tolerancja stalem sie rasista na 200 % , co smiesniejsze nawet moja mama ktora byla czlowiekiem tolerancyjnym chyba najbardziej jakiego widzialem , kiedys nawet uczyla sie z murzynem i byla jego kolezanka to teraz nienawidzi arabow. Tak jest z wiekszoscia ludzi ktorych znalem od malego a jakis czas mieszkali za granica. Wiekszosc z was o tym dopiero sie przekona jak juz bedzie za pozno a po waszych ulicach beda chodzic stada arabow , murzynow i innych takich. I jak to juz wiele razy pisalem wystarczy spojzec na Belgie gdzie napewno z 95 % Belgow to rasisci. Wiec Czy NOP nie ma racji? jak by ich nie wpuszczac do nas (ogolnie do Europy) wspolpracowac z innymi Bialymi panstwami (nie UE , tylko poprostu wspolpraca)

Ale... dlaczego szerzysz nienawiści do wszystkich osób, które mają inny kolor skóry niż Ty? Są jednostki które tylko pasożytują na systemie danego kraju, a są jednostki, które ten kraj wspomagają.

I mowi to lewicowiec :D

Rozwiń.

Czy dalej propagujemy Jedna-Sluszna-Ideologie? Wydaje mi sie, ze mamy wolnosc slowa i pogladow? Ot, znalazla sie grupa ludzi, ktorzy nie lubia Zydow i homoseksualistow - maja do tego prawo i nikomu nic do tego.

Ta wolność słowa w którymś momencie powinna się kończyć jeśli zmierza ku złemu.

spider-bialystok
03-07-2009, 11:57
Jest to nacjonalistyczno-konserwatywna partia polityczna, głównie zrzeszająca ludzi, którzy są przeciwko liberalizmowi.
Masz w podpisie logo partii, ktora zrzesza ludzi, ktorzy sa przeciwko liberalizmowi.

Dan the Automator
03-07-2009, 12:07
O, zwolennik dogorywającej lewackiej popierdówki będzie obrzucał gównem nic nieznaczącą zbieraninę sfrustrowanych prawiczków. Zapowiada się fascynujący temat.

Gonzo
03-07-2009, 12:15
Masz w podpisie logo partii, ktora zrzesza ludzi, ktorzy sa przeciwko liberalizmowi.

O proszę, coś nowego! :o

Dr.Unknown
03-07-2009, 13:56
http://img195.imageshack.us/img195/3698/1235919348525.jpg
Do tej pory pamiętam jak jechałem w tramwaju z gościem, który stojąc przy zaparowanych drzwiach i patrząc tępo w przestrzeń, malował na nich palcem loga NOPu. Albertus, jak Ci nie przejdzie po okresie dojrzewania, to proponuję wychodzić ze swojej alienacji przy pomocy konstruktywnych grup wsparcia.

Wielkimanitu
03-07-2009, 15:14
Nie za bardzo lubię prawicowe bandy fanatyków-patriotów. Niech sobie będą, ale mi to obojętne.

Prawicowe bojówki, ta...

Przecież NOP to skrajna lewica.

Odkad utworzono WE, II i III filar, zamiast wspolpraca gospodarcza zaczeto sie interesowac wprowadzaniem chorego socjalu.

... który to socjal jest mniejszy niż w Polsce. Wolisz więcej czy mniej socjalu?

Wylansowany
03-07-2009, 16:23

Od kiedy lewica jest przeciwko liberalizmowi? Lewica składa się przecież głównie z liberałów.
A poza tym NOP to stowarzyszenie chrześcijańsko-nacjonalistyczne, więc typowa prawica.

Rybzor
03-07-2009, 16:29
Rofl, teraz rodzi się pytanie o czym wy tu chcecie dyskutować, jeżeli gubicie się u podstawy.

zoliax
03-07-2009, 16:36
Lewica
liberałów.

Ja chyba o czymś nie wiem. :O

Wielkimanitu
03-07-2009, 16:38
Od kiedy lewica jest przeciwko liberalizmowi? Lewica składa się przecież głównie z liberałów.
A poza tym NOP to stowarzyszenie chrześcijańsko-nacjonalistyczne, więc typowa prawica.

Nacjonalizm to jeden z atrybutów lewicy. Hołdowanie jakimś abstrakcyjnym wartościom jak "rasa", "naród", "równość", "sprawiedliwość społeczna", socjalistyczna gospodarka - to są cech lewicy. NSDAP (Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników) też była lewicą.

Ashlon
03-07-2009, 16:39

Gospodarczo tak, swiatopogladowo jest to skrajna prawica.

... który to socjal jest mniejszy niż w Polsce. Wolisz więcej czy mniej socjalu?

Czesto prawo europejskie wprowadzane do prawa krajow czlonkowskich ustanawia nowe zapomogi socjalne, a nie zastepuje krajowe. Badz co badz, wydaje mi sie, ze sprawy socjalne powinny byc regulowane osobno przez kazde z panstw, a nie odgornie przez KE.

<gleba>

Rozwiń.

Co tu rozwijac? Mowisz, ze NOP ogranicza swobode czlowieka, a politycy SLD co robia? Walcza z socjalem, podatkami i proponuja model wolnej gospodarki? :)

Ta wolność słowa w którymś momencie powinna się kończyć jeśli zmierza ku złemu.

? Haslo "nie lubie ciawarów" "zmierza ku zlemu"? Dlaczego? Zawsze wydawalo mi sie, ze moge kogos nie lubic, niezaleznie czy mam "dobry" powod, czy nie.

Wylansowany
03-07-2009, 16:49
Nacjonalizm to jeden z atrybutów lewicy. Hołdowanie jakimś abstrakcyjnym wartościom jak "rasa", "naród", "równość", "sprawiedliwość społeczna", socjalistyczna gospodarka - to są cech lewicy. NSDAP (Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników) też była lewicą.

Była lewicą, bo wszystkie partie faszystowskie, komunistyczne, socjalistyczne były i są lewicowe. Natomiast NOP jest organizacją nacjonalistyczną, antykomunistyczną, poniekąd chrześcijańską, czyli prawicową. Co też jest wspomniane w tekście NOP walczy z demoliberalizmem, a on jest lewicowy.

spider-bialystok
03-07-2009, 17:02
Od kiedy lewica jest przeciwko liberalizmowi?
Od zawsze. Ingerencja w wolnosc gospodarcza, w wolnosc slowa (wszystko musi byc poprawne pollitycznie), w wolnosci obywatelskie - oto cechy lewicy.
Lewica składa się przecież głównie z liberałów.
:D
Skrajna prawica to monarchisci, a ich trudno laczyc z nacjonalizmem, skoro w historii Polski monarchami czesto byli obcokrajowcy, a Rzeczpospolita panstwem narodowym nie byla.

Ja nie jestem ani prawicowcem, ani lewicowcem, ale z SLD to sie nawet true lewicowcy smieja:D

Dragon-Fly
03-07-2009, 17:03
Może Wylansowanemu chodziło o "amerykańskich liberałów"? Wtedy by się wszystko zgadzało :).

Serious Sam
03-07-2009, 17:06
Jak można być dumnym z tego, że przypadkowo urodziło się w takim czy takim kraju?

Nie wiem. Ja jestem dumny przede wszystkim za historię.

PS Szanuję ś.p. G. Carlina, ale w tej kwestii się z nim nie zgadzam.

Voon
03-07-2009, 17:12
Rofl, teraz rodzi się pytanie o czym wy tu chcecie dyskutować, jeżeli gubicie się u podstawy.
Po prostu nikt nie chce tego ścierwa u siebie.

true lewicowcy smieja:D
Mają racje, bo taka z nich lewica jak ze mnie, dobra, nieważne.

W Polsce nie ma lewicy, mamy wysyp partii prawicowych + pseudolewicowe SLD.

A z tym, że lewica to liberałowie to tak jak Ashlon napisał (jak widać niewielu zauważyło) - to liberałowie ale w kwestiach społecznych.

Dragon-Fly
03-07-2009, 17:20
W Polsce mamy wysyp partyj centrowych + centro-lewicowych jak SLD.

spider-bialystok
03-07-2009, 17:21
Nie zgodze sie. W Polsce okreslanie sie 'umiarkawana prawica' jest oplacalne, bo ludzie na to leca. Rzecz w tym, ze zarowno PO jak i PiS sa mocno na lewo. Prawicowa retoryka + lewicowe dzialania. Zamiast slowa socjalizm uzywa sie okreslenia ' Polska solidarna ', ot co.
SLD to juz kompletnie inna bajka, calkowicie skompromitowana partia kolesiostwa i lewych biznesow.

Voon
03-07-2009, 17:56
Nie zgodze sie. W Polsce okreslanie sie 'umiarkawana prawica' jest oplacalne, bo ludzie na to leca. Rzecz w tym, ze zarowno PO jak i PiS sa mocno na lewo. Prawicowa retoryka + lewicowe dzialania. Zamiast slowa socjalizm uzywa sie okreslenia ' Polska solidarna ', ot co.

PO i PiS może i są mocno na lewo ale jednak społecznie reprezentują prawicę. To jest właśnie problem, w Polsce - kraju emerytur i zasiłków, gdyby teraz partie prawicowe zaczęły realizować się gospodarczo nikomu by się to nie spodobało bo każdy emeryturkę i zasiłek chce. Dlatego prawica jest socjalna. Niby jest lewica, można wybrać lewicę która robiłaby to samo co dzisiejsza prawica, ale ludzie nie wybiorą lewicy bo lewica to ludzie bez moralności i komuniści. I tak dalej będziemy paplać się w gównie ludzi którzy chcą rozbudowanego socjalu a jednocześnie konserwatyzmu.

gavreonien
03-07-2009, 22:54
Z tego co widzę to tylko niektórzy mają tu jakąkolwiek znajomość polityki...

Gordorczyk
08-07-2009, 13:39
Czytajac wypowiedzi co niektórych widze ze macie blade pojecie o NOPie.
Osobiscie znam pare osob ktore sa tej organizacji i moge o nich powiedziec ze sa swoje chlopaki.

Gierubesoen
08-07-2009, 13:47
Osobiscie znam pare osob ktore sa tej organizacji i moge o nich powiedziec ze sa swoje chlopaki.

Też znam kilka osób związanych z NOPem, są w porządku, co nie zmienia faktu, że NOP jako ogół to dla mnie banda głąbów. Kocham swój kraj, ale jak czytam sobie niektóre rzeczy na ich stronie, to mi się krew gotuje.

Lasooch
08-07-2009, 15:46

I mówi to ktoś z takim avatarem. Dalej twierdzę, że NOP to banda debili.

@down: jeżeli czerwona gwiazda jest symbolem komuny (co jest trochę głupie, powtarzanie tego samego symbolu dwa razy...), to mogę się zgodzić z trzema. Ale jeden z pozostałych dwóch jest antytezą mojego poglądu na ten temat (tak, chodzi o orzełka i podpis 'Tylko Polska').

zoliax
08-07-2009, 18:09
Akurat z 4 z 5 postulatów głoszonych przez ten avatar ja mógłbym się zgodzić. ;d
A w sumie, co by offtopa nie było, o NOP nic nie wiem, jedyny mój kontakt z nimi to ich strona internetowa.