PDA

Pokaż pełną wersje : Bronie 2 i 1 reczne - jaka różnica ?

Szop_pracz
05-07-2009, 17:30
Jaka jest różnica mieczy roniami 2 i 1 recznymi poza tym ze 2 reczne maja o wiele mniej obrony i od 1-4 punkcikow wiecej ataku, czy wogle oplaca sie nosic bronie 2 reczne ? jakie sa z tego profity ?

Akahan
05-07-2009, 17:42
Avenger blokuje lepiej niż mms(no chyba, że ma się 1 ręczna broń z dodatkiem do defa) + ma więcej ataku, i się pytasz czy opłaca się nosić, w dodatku taki ave jest tańszy niż barszcz.
PS. Ave blokuje 2 mobki...

Rybzor
05-07-2009, 20:05
No i trzeba dodać, że te 1-4 punkty ataku więcej, to czasami bardzo dużo.

Bubusiek
05-07-2009, 21:49
A po jakimś czasie płacz że mam słaby shielding

Liper
05-07-2009, 21:51
Avenger blokuje lepiej niż mms(no chyba, że ma się 1 ręczna broń z dodatkiem do defa) + ma więcej ataku, i się pytasz czy opłaca się nosić, w dodatku taki ave jest tańszy niż barszcz.

a używałeś chociaż kiedyś Avnegera czy tylko powtarzasz po Vilu ?

topic:
z broni dwuręcznych opłaca się nosić m.in Avengera i arcane staffa, lecz co do swordów bardziej polecam emerlanda

@down:

ryba progajmerzeeeeeeeeee

Rybzor
05-07-2009, 22:35

Powtarza po Vilu, który się nie pomylił?

Akahan
06-07-2009, 11:03
Hey wait, ja nie jestem jak ty czy Ryba(pozdro :D), że jestem na forum większość dnia i czytam wszystkie posty od dechy do dechy i nie wiem co inni piszą, napisałem to co wiedziałem...
Po za tym jak kiedyś powiedział jeden mądry człowiek, jak dwóch mówi to samo to nie jest to samo.

Szop_pracz
09-07-2009, 16:20
a co z szansą na trafienie, wieksza jest przy broniach 2h?

Akahan
09-07-2009, 16:22
a co z szansą na trafienie, wieksza jest przy broniach 2h?
Szansa zależy od skilla, armoru potwora i atk broni, nie ma znaczenia ilu jest ręczna.

DOWN
Gówno prawda za przeproszeniem... Jak możesz walić 1.5x więcej, jak to zależy od ataku broni, a dostajesz więcej jak słaby def ma 2 ręczna broń, a taki ave broni lepiej niż mms.

Niemampomyslunanick
09-07-2009, 17:45
Według mnie co prawda za dużego dośw. nie mam ale Avenger mozesz nosic ale wczesniej skilluj a tak to sie nie oplaca chyba ze na hunty
1-ręczna - walisz przeciętną średnią na skill dostajesz mniej bo masz tarcze
2-ręczna - walisz 1,5x mocniej niz 1 ręczną ale też więcej dostajesz bo nie masz tarczy

erux
09-07-2009, 18:19
Ave może i broni lepiej niż mms ale jak masz np. Magic Sworda + mms to już ave nie broni lepiej bo to sov ma +3 do defa . A i bronią 1-ręczna jak i 2-ręczna walisz tak samo. Wystarczy , że bronie 2-ręczne na dany level mają więcej ataku niż bronie 1-ręczne na ten dany lvl.

Kubarek
09-07-2009, 19:04
Trochę dziwne na temat broni białej wypowiada się Pall, Druid i Sorc a żaden Knight, co do tematu mam 140+ Ek i używam Arcane Staffa, nie dość że tańszy to hity wchodzą naprawdę lepsze niż z Obsidian truncheona (próbowałem) jednakże warto posiadać obie bronie (podczas huntów w Destro, Dema i tak nic nie walniesz na full def, nieważne czy z 1 czy z 2 ręcznej a te kilka pkt obrony sporo daje)

Niemampomyslunanick
09-07-2009, 19:07
Trochę dziwne na temat broni białej wypowiada się Pall, Druid i Sorc a żaden Knight, co do tematu mam 140+ Ek i używam Arcane Staffa, nie dość że tańszy to hity wchodzą naprawdę lepsze niż z Obsidian truncheona (próbowałem) jednakże warto posiadać obie bronie (podczas huntów w Destro, Dema i tak nic nie walniesz na full def, nieważne czy z 1 czy z 2 ręcznej a te kilka pkt obrony sporo daje)

Posiadam Knighta... jednak nie jest to główna postać...

Żeby nie był offtop
Może i masz racje dośw. ale ja myślę że ze swordów to tylko Avengera sie opłaca nosić, a reszta ew. na hunty

Emlorax
09-07-2009, 19:28
Gdzieś czytałem że broń 2h ma 90% szans na udeżenie krytyczne a 1h ma 75% niewiem czy to prawda

Lord_Mateusz_the_beholder
09-07-2009, 20:07
bronie 1h nie maja zadnej szansy na krytyka
2h maja jakies 30%

Maciej'ka
09-07-2009, 20:18
@up
Dziecko OTSa. Żal.

Vil
09-07-2009, 20:31
Ave może i broni lepiej niż mms ale jak masz np. Magic Sworda + mms to już ave nie broni lepiej bo to sov ma +3 do defa .

w przypadku, gdy nie uzywasz tarczy do blokowania wlicza sie skill odpowiedni dla danej broni. Teraz, biorac pod uwage fakt, ze skill broni z reguly jest wyzszy/ znacznie wyzszy od shieldingu a do tego masz ringi dodajace +4, avenger moze blokowac co najmniej tak dobrze jak sov + tarcza, nawet pomimo bonusu +3 do defa.

do momentu wprowadzenia 8.0 spedzilem na oko jakies kilkaset godzin z mocnymi broniami dwurecznymi, od tego czasu w Tibie nie gram, ale jakos nie widze powodu, zeby ktokolwiek mial to zmieniac, podobnie jak nigdzie nie widzialem, zeby ktos na temat takich zmian pisal.

Poza tym wsrod uzytkownikow forum na pewno znajdzie sie kilkadziesiat osob, ktore w ciagu najblizszych 15 minut moga to zweryfikowac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Noradin
09-07-2009, 20:38

Orly? Barszcz jest za 2,50 a 1cc kosztuje 3,00.

topic@
2 ręczne dobrze bloczą,są ciężkie i drogie. Lepiej dwu ręczne jeśli blokujesz.

Artur0
09-07-2009, 20:42
topic@
2 ręczne dobrze bloczą,są ciężkie i drogie. Lepiej dwu ręczne jeśli blokujesz.

RILI? To porównaj cenę ave z np. emeraldem...

Grilu
09-07-2009, 21:05
To może odpowiem na pytanie:

Liczy się broń/tarcza z większym def.
Jak masz broń 2 ręczną z 40 ataku i jednoręczną z 40 ataku to walisz tyle samo.
Dwu-ręczne bronie nie zawsze mają mniej defa a zazwyczaj więcej ataku.
Wg. mnie przy skillach 95,100+ które rosną masakrycznie powoli bardziej liczy się te 3 punkty ataku niż 1,2 pnkt shieldingu.

Lord_Mateusz_the_beholder
09-07-2009, 21:35
Liczy się broń/tarcza z większym def.

nie zgadzam sie

liczy sie tylko def broni

Befsztyk
09-07-2009, 21:37
@up
Moze tak jest na otsie...

Liczy sie def tarczy i ewentualnie def miecza dwureczngo

john91
10-07-2009, 13:21
A ja chciałbym się tylko zapytać czym jest ten dodatek do obrony, np +3? Tak samo widziałem bronie z minusem przy defie i nie wiem jak to liczyć.

Exelon
11-07-2009, 19:41
Gdzieś czytałem że broń 2h ma 90% szans na udeżenie krytyczne a 1h ma 75% niewiem czy to prawda

Prawda i tyle w temacie

Amorekboy
20-07-2009, 19:28
Temat juz widzialem tu ze 10 razy i trzeba pisac to samo i sie przywyczaic i znowu pisac to samo.

Def sie liczy tylko tego co jest najwiecej jezeli ma tarcza wiecej defa to wtedy def tarczy sie liczy a jezeli miecz ma wicej miecza to jego def sie liczy. a to +2+3 przy broniach to sie dolicza do defa tarczy a wiec jezeli masz MS 37def to po wlozwniu broni np z +3 wtedy mamy tak jakby 40 defa.

pozdrawiam

DK-LOG.911
21-07-2009, 12:04
@up

Dokładnie. To już było wiele razy wałkowane, ale dzieci OTSa w to nie wierzą.

Tibijczyk222
21-07-2009, 13:48
Broń jednoręczna ma mniej ataku. Można nosić z nią tarczę więc mając mms i sova masz 40 defa. Oraz ma 75% na trafienie czyli na dymek lub hita. Broń dwuręczna ma więcej ataku (czasami obrony)oraz 90 procent na trafienie