PDA

Pokaż pełną wersje : Tworzenie GIF

Darqness
08-07-2009, 11:00
Otóż chciałem stworzyć obraz typu gif (animowany) taki jak na stronie
http://tibia.pl/strona/outfity#standard. Zrobiłem go w programie Adobe Flash CS3, jednakże nie wiem jak uzyskać przezroczyste tło. Na gifach podanych w linku wyżej Wszystkie Gify mają przezroczyste tło. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś powiedział mi jakiej opcji muszę użyć, albo jakiego programu używali ci, którzy owe GIFy stworzyli. Męczę się z tym od jakiegoś czasu i nadal nie mogę się połapać jak to zrobić. Z góry dzięki :)

czuczu20
08-07-2009, 16:41
Można użyć Photoshopa.
Wrzucasz do Photka jedną klatkę z GIF'a ,następnie bierzesz narzędzie Różdżka(W) i klikasz na pole stanowiące tło ,potem delete i masz już jedną klatkę bez tła. Następne co ci pozostało to zrobić tak z pozostałymi klatkami animacji.

Mam nadzieję ,że pomogłem ;).

Vrael
13-07-2009, 15:38
Generalnie to po co sie pieprzyc z rozdzka, wez po prostu nowy plik, ustaw kolor tla na przezroczysty wklej to co tam chcesz albo narysuj sam najlepiej na nowej warstwie i to wszystko! :P

czuczu20
13-07-2009, 15:58
Zazwyczaj jak zrobisz nowy plik i wrzucisz do niego obrazek ,to on ma otoczkę więc też trzeba by było użyć różdżki ;). W tym przypadku GIF autora tematu ma otoczkę więc to co napisałeś to tylko dłuższy sposób na to co ja wcześniej napisałem.

Pozdrawiam.