Pokaż pełną wersje : nowy komputer
Oto chodzi ze chce kupić nowy komputer, ale troche sie waham nad niektorymi podzespolami, a mianowicie chodzi o ;p
procesor
amd athlon II X2 245 BOX (AM3) (65W,45NM) czy Intel p dual core e5200
karta graficzna (i tu jest najwiekszy dylemat ;p)
do wyboru mam gigabyte geforce 9800 gt 1024mb ddr3/256bit (ver. oc- over clock) czy radeon 4770 512 ddr5 z ta roznica ze ta druga karta nie jest narazie dostepna w zadnym sklepie u mnie w miescie a kupno na allegro nie wchodzi w gre ; /
i jeszcze mam pytanie jak sie sprawuja monitory crt z nowymi kartami graficznym az psuje doznania z grania ;d?
Karta imo ta 1, a procesor to nie znam się, ale dużo osób ma ten drugi i nie narzekają; p
po co 1gb w karcie, skoro nie będzie wykorzystywane?
@@i tak btw., napisz na komputroniku czy na pclab żeby Ci złożyli sprzęt do jakiejś tam ceny, ew. jak nie chcesz to się zapytaj ich chociaż która lepsza, my nie jesteśmy specjalistami. Musisz popatrzec na wykresy która karta/procek osiąga lepsze wyniki, a nie pytac sie na forum o tibii, gdzie może 20 osób z tych 200.000 zna się na rzeczy...
Ja kupiłem Gigabyte radeon HD4770 512mb ddr5 podkręciłem go (oc) i jestem zadowolony. Tylko czekałem na tą kartę miesiąc bo nigdzie jej nie mieli. Przy tej karcie + Phenom II 3 rdzeniowy i 4 gb ram gta 4 chodzi na high przy 50 fps (tylko textury na medium reszta high). Nie wiem jak z tym geforce, ale hd4770 bardzo dobrze się kręci możesz o tym poczytać na necie, więc polecam HD4770 jest tania świetnie się kręci i ma dobre chłodzenie. BTW do amd chcesz dodać Geforce? Kto ci to składał?
Aha i sam gram na monitorze CRC, ale wcześniej grałem na LCD no i muszę powiedzieć, że monitory na CRC da się grać, ale radzę kupić sobie LCD przynajmniej 19 cali bo bez dobrego monitora to i karta nie pokaże wszystkiego co potrafi.
Yoh Asakura
18-07-2009, 15:25
Przecież Radeony to badziewia bez sterowników.
Przecież Radeony to badziewia bez sterowników.
Word, a GF9800 dalej gniecie mocno. Procek wez intela, lepiej sie kreca i sa duzo wydajniejsze. Amd odpadl z rywalizacji w procesorach gdzies przy pentium IV, a teraz GF odstawia ich z kartami. Do tego dorzuc dobra plyte asusa/gainwarda, x-fi na dzwiek, 4gb dualowych pamieci kingstona i masz zabijake. A zeby karta naprawde pokazala co umie to 22" minimum imo.
Word, a GF9800 dalej gniecie mocno. Procek wez intela, lepiej sie kreca i sa duzo wydajniejsze.
G***o prawda, od athlonów najnowszych x2 II, szybszy będzie dopiero procek z serii E8xxx(z serią e7xxx bez oc nawet wygra), a kręcą się pod 4GHz, co do grafy, Radeon jest szybszy od 9800GT i każdy test Ci to powie ;) A pod jakim zasilaczem ma to chodzić?
Ofc Athlon x2 II, zwykłego x2 lepiej nie brać, bo to faktycznie gniot, a 4770 po oc może dorównać Radeonowi 4850, a to już sporo szybsze karty od 9800GT.
G***o prawda, od athlonów najnowszych x2 II, szybszy będzie dopiero procek z serii E8xxx(z serią e7xxx bez oc nawet wygra), a najnowsze procki od AMD kręcą się po 4GHz, co do grafy, Radeon jest szybszy od 9800GT i każdy test Ci to powie ;) A pod jakim zasilaczem ma to chodzić?
Tamten radeon co on tam napisal? Fakt, jest sporo nowszy. Ale nowe GF jedza radeony jak chca. E8xxx nie sa sepcjalnie drogie, wiec athlon odpada.Ofc markowy zasilacz 560W wystarczy. Na zasilaczu sie nigdy nie oszczedza. A wymienilem to co, da przyzwoita wydajnosc za smieszne pieniadze.
Tamten radeon co on tam napisal? Fakt, jest sporo nowszy. Ale nowe GF jedza radeony jak chca.
Jasne, jak porównujesz kartę za 400zł jaką jest 4770 do GTX 275/280/295, które kosztują około 1500zł to ok.
E8xxx nie sa sepcjalnie drogie, wiec athlon odpada.
Athlon jest sporo tańszy, za około 300zł idzie wyłapać, a po oc wygrywa z E8xxx, które nie było są sporo droższe.
owy zasilacz 560W wystarczy. Na zasilaczu sie nigdy nie oszczedza. A wymienilem to co, da przyzwoita wydajnosc za smieszne pieniadze.
450W Chiefteca, Crosaira by wystarczyła ;)
A i żeby nie było sam mam E2200 i GF 9600GT, żeby nie było, że AMD fan ze mnie ;)
GeForce rox, Radeon sux (to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Podaj mi lepszą kartę od 4770 za 400zł(nowkę), gdyż jest szybsza od swojego konkurenta cenowego jakim jest GF 9800GT(GTS 240 bo to jest ta sama karta tylko bios inny, czyli 8800=9800=GTS 240, a GTS 250 to jest to samo co GF 8800 GTS, oraz 9800GTX, nie ma to jak ludzi naciągać...), chociaż z pisaniem gier to fakt, ale ostatnio jest już lepiej, także stery się poprawiły. A prawda jest taka, że Nvidia od czasów GF 8xxxx, albo już nawet od 7xxx nie zrobiła nic nowego, ciągle podnoszą taktowania, dodają pixel shadery i jednostki ROP, ale jest to ciągle ta sama konstrukcja(od 2 lat żadnego postępu), a AMD pokazało chociaż coś nowego i swego czasu 4850 i 4870 sporo namieszały.
GeForce rox, Radeon sux (to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Co do procesora - polecam Athlona, nie ważne jaki, ale AMD odwala bardzo dobrą robotę tworząc Athlon'y. Korzystałem z podzespołów Intel'a, ale od jakichś 3 lat jestem wiernym Athlon'owcem (pomijając fakt, że aktualnie używam dosyć starego podzespołu - AMD Athlon 64 x2 Dual Core 4600+ 2,4 GHz). ;)
Aron Roar
18-07-2009, 16:02
Powiedź ile masz kasy. Coś sensownego powinno się z tego złożyć. A jak nie to pisz na forum.cdaction.pl tam tez zaglądam.
@EDIT
Lepszym wyborem będzie 4770. Karta kręci się jak marzenie. Po oc prześciga 4850. Jedyny problem - dostać ją to po prostu cud. Jest w ofercie wielu sklepów, ale już z dostepnością jest gorzej. Przypuszczam że łatwiej teraz trafić szóstkę w totka niż znaleźć 4770.
A jesli chodzi o proc to nowe athlony są bardzo miłe. A nie myślałeś o trzyrdzeniowym phenomie? Możliwość odblokowania czwartego rdzenia, bardzo fajne mozliwości oc i niewysoka cena. Ja polecam Phenom II X3 710. To naprawdę dobra oferta.
Zresztą jak mówiłem napisz ile masz kasy to coś się złoży
Aron, tak, ale już w x2 II da się dwa ukryte rdzenie odblokować na płycie AsRocka bodajże(a taki szajs z tej firmy był, ale coś potrafią jednak), a gry i tak póki co wykorzystują 2 rdzenie i szybko się to nie zmieni, i fakt jest taki, że 2 rdzenie kręcą się lepiej od 3 i 4 rdzeniowócw, a w grach daję to dużo.
A 4770 kręci się tak dobrze, bo jest wykonany w procesie 40nm(inne karty są w max 55), co zmniejsza temp. i pobór prądu, kilka watów mniej i ta karta obyłaby się bez dodatkowego zasilania, dlatego można kupić Athlona II x2, 4770 za groszę, do tego jakiś ram 800, albo 1066 MHz, który nieźle się kręci, płyty główne też są tańsze, i zasilacz 400W markowy starczy, a u Intela + Nvidia wyszłoby z 2x drożej, po za tym gniazdo pod 2 rdzeniowe Intele będzie usuwane, na rzecz Nathalemów, a Athlon x2 II jest pod najnowsze AM3 i nowa generacja też będzie pod AM3 także, będzie można potem rozbudować kompa bez dodatkowych kosztów, nowej płyty głównej, takie argumenty przemawiają bardzo za AMD i nikt tego nie zaprzeczy.
DOWN:
Może i tak, ale póki co wole mieć 2 rdzenie, które mogę podkręcić do 4GHz, niż 4, z którymi się mam męczyć, chociaż Phenomy II podkręcają się wspaniale, ale są też dwa razy droższe, ale jeżeli spojrzeć na Nehalemy są bardzo tanie. Po za tym teraz nie pchałbym się w LGA 775, gdyż są w odwrocie. Niedługo wchodzi Corei5, z podstawką 1066 i stare C2D pójdą w zapomnienie ;)
Aron Roar
18-07-2009, 16:24
@up
Czwarty rdzeń można odblokować na każdej płycie posiadającej funkcję ACC. I nie da się aktywować czwartego rdzenia w athlonie x2 tylko w phenomie x2, a i tak szansa w tym przypadku jest mniejsza niż w phenomie x3.
Jeśli chodzi o AsRock'a to jest to bardzo dobra firma i zdarzały jej się modele i gorsze i lepsze. Osobiście patrzę na dany model, anie na markę.
A gadanie, że gry nie obsługuja czterech rdzeni tez mnie wkurza. Coraz więcej gier korzysta ze wielu jaj i ich liczba nie będzie spadała, a rosła. Tu by się jeszcze przydało wiedzieć czy autor zamierza zmieniać komputer w ciągu najbliższego roku czy dwóch. Jeśli zamierza to lepiej kupić lepszy dwujajowy CD2, jeśli nie to nowe phenomy są w sam raz.
http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-Komputerowe-Na-Lipiec-2009r-t247005.html
@Gonzo: Takie teksty typu: "athlon sux, geforce rox" chyba nikogo nie przekonuja... Popieraj swoje wypowiedzi faktami :P
@Gonzo: Takie teksty typu: "athlon sux, geforce rox" chyba nikogo nie przekonuja... Popieraj swoje wypowiedzi faktami :P
Myślałem, że moderatora dają tylko osobom, które umieją czytać. ;o
Cytuję siebie, jeśli tego nie zauważyłeś:
(to tak z doświadczenia mówię - większąć gier jest pisana specjalnie pod karty nVidia).
Myślałem, że moderatora dają tylko osobom, które umieją czytać. ;o
Cytuję siebie, jeśli tego nie zauważyłeś:
chodzilo mu chyba bardziej o stwierdzenie cos sux i cos rox, co jest nieco dziecinne. A co do modkow to mi sie wydaje, daja go tym co chca nimi byc, wedlug mnie malo stalych bywalcow forum chcialoby byc moderatorem, za duzo obowiazkow i chyba zadnych profitow. ;p
Gonzo, tyle, ze to co powiedziales nie do konca sie sprawdza.
Np. Na ta chwile, do 1600zl radeony hd4870 x2 sa najoptymalniejszym wyborem.
Tak samo model hd 4890, ktory w swoim przedziale cenowym jest najlepszy.
Nie nalezy sie kierowac tym, czy to geforce czy radeon (tak samo pentium vs amd). Trzeba wybrac to, co w danym momencie jest najbardziej oplacalne.
Mazur199
18-07-2009, 20:09
Ja kupiłem Gigabyte radeon HD4770 512mb ddr5 podkręciłem go (oc) i jestem zadowolony. Tylko czekałem na tą kartę miesiąc bo nigdzie jej nie mieli. Przy tej karcie + Phenom II 3 rdzeniowy i 4 gb ram gta 4 chodzi na high przy 50 fps (tylko textury na medium reszta high).
i po co Ci takie monstrum? dla szpanu? sam mam intela core2duo z ktorego i tak 1 rdzen jest wykorzystywany, radeona HD3850 (czego w ch*j załuje) i chodzi kazda nowsza gra, stalker clear sky,gta IV, więc ładowanie kasy tak jak w Twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu
@Mazur: Nie wszyscy lubia grac na ustawieniach - very very very bardzo low.
Yoh Asakura
18-07-2009, 20:31
Mi wszystkie nowsze gry działają wysokich detalach. Core2Duo E6320 i GeForce 8800 GTS.
..::QRAS::..
18-07-2009, 21:01
spalilem 3 radeony , obecnie jade na ge i trzyma sie swietnie
do intela biore gigabyte ga-ep45-ed3 intel p45 socket 775 a do amd gigabyte ga-ma770-ud3 amd 770 socket am2+
zasilacz z obudowa i-box phoenix 512 400w/24piny/sata,prescot
no tez bym wzial tego radka 4770 ale go nie ma ;/ mocno widzialana jest ta roznica miedzy radkiem a gf 9800 gt 1gb (ver.oc) ;p
Mazur199
18-07-2009, 23:33
No coz, moze mam monitor LCD'19 wiec gram na rozdzielczosci 1024x768 ale podejrzewam ze nawet na ciut wyzszej i tak by wszystko smigalo na high/very high z maksymalnym wygladzaniem tekstur,odbiciami w wodzie etc wiec po co mam wydawac 600-800zł wiecej na cos co juz mam w okrojonej wersji ale wystarczajaco dobre? te grafy wyzej wymienione i tak moga pokazac swoje maksymalne mozliwosci dopiero w grach ktore wyjda za 2 lata, 1gb pamieci w grafie jest tak potrzebne jak slepemu okulary. Na własnej skórze przekonalem sie ze nie ma sensu ładowac niebotycznych sum w kompa, który i tak będzie przeznaczony tylko do gier, pamietam jak kiedys kupilem 1Gb ramu za 700zł a teraz trudno bylo je sprzedac za 70zł wiec think twice,to samo było z radeonem 9550 od razu po jego premierze(ktorego nadal polecam ludziom malo wymagajacymym a chcacym miec "solidna"grafe gdyz krecila sie i to ostro).
@down
to jest wina silnika graficznego gry :> poszukaj na google na jakich kartach gra sie zacina z powodu złego slinika graficznego,czasami nawet patche nie pomagaja i gra sama po ok. 1h grania zacina tak na wiekszosci graf ze nie da sie plynnie jechac samochodem
@Mazur: To dziwne, ze na takim sprzecie ci wszystko chodzi w high detalach, jak np. Meryba musi w gta 4 zmniejszac tekstury na srednie.
@Topic: Co do 1GB na karcie grafiki - jak najbardziej tak. Po co masz kupowac 512mb i za pol roku zalowac, ze nie wziales tej z wieksza iloscia pamieci?
A na twoim miejscu, wzialbym radka 4770 :p
michalll
19-07-2009, 00:55
Sam mam 1 gb na grafie (radek 4870) i przy gta się przydaje (monitor z rozdzielczością HD).
Wybierając kartę, warto też zwrócić uwagę na to, jaka firma ją wydaje, bo różnice są czasami spore.
i po co Ci takie monstrum? dla szpanu? sam mam intela core2duo z ktorego i tak 1 rdzen jest wykorzystywany, radeona HD3850 (czego w ch*j załuje) i chodzi kazda nowsza gra, stalker clear sky,gta IV, więc ładowanie kasy tak jak w Twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu
Złożyłem tego kompa za 2300 zł nie jest to chyba aż tak dużo jak na takie coś
Gigabyte Radeon HD4770
MSI 790GX-G65
AMD Phenom II X3
ddr3 4gb ram 1333mhz
zasilacz 500 w OCZ
500 gb dysk
KrEmAs KAc
19-07-2009, 11:43
weź amda i radka lub też intela i dżiforsa :) nie mieszaj amd z dżiforsem i intela z radkiem bo to jest sprzeczność interesów i się podzespoły nie lubią ;(
CRT ma 2 zalety: zmienisz rozdzielczość na jaką chcesz i masz czarny kolor (czarny kolor nie istnieje).
eLcEDe: lekki ,tani ,trudno naprawić (samemu) jak przychodzą kumple a ty masz 22' to lansik :D
Rocket Slayer
19-07-2009, 11:57
weź amda i radka lub też intela i dżiforsa :) nie mieszaj amd z dżiforsem i intela z radkiem bo to jest sprzeczność interesów i się podzespoły nie lubią ;(
Nie lubią? Ja miałem amd i GFa, teraz mam Radeona i Intela. Problemów nie widziałem.
Jak chodzi o konfiguracje to polecam "Konfigurator" w czasopiśmie CD-Action. Są tam gotowe zestawy wg kategorii, podane ceny.
michalll
19-07-2009, 13:52
Nie lubią? Ja miałem amd i GFa, teraz mam Radeona i Intela. Problemów nie widziałem.
Dokładnie, sam mam Intela i Radeona, bo poprostu według testów i cena/jakość wychodziło w danym momencie najlepiej i żadnych problemów nie ma (poza tym, że spaliłem płyte przy oc :D).
KrEmAs KAc
19-07-2009, 14:13
Dokładnie, sam mam Intela i Radeona, bo poprostu według testów i cena/jakość wychodziło w danym momencie najlepiej i żadnych problemów nie ma (poza tym, że spaliłem płyte przy oc :D).
jeśli kupiłeś przed lipcem 2006r to nie ma problemów. Później to już tak pięknie nie jest ;)
Dj Fara0n
19-07-2009, 14:39
KrEmAs KAc, miałem ochotę napisać Ci coś naprawdę niemiłego za to co tu wypisujesz, ale się powstrzymałem.
@Wolek:
Odwiedź www.pclab.pl i tam zapytaj o rade, bo tutaj siedzą takie spece jak yoh, kremas, gonzo, dj faraon i inni mędrcy, którzy najzwyczajniej w świecie się nie znają.
Mi wszystkie nowsze gry działają wysokich detalach. Core2Duo E6320 i GeForce 8800 GTS.
Jak już mówiłem 8800GTS to jest to same co 9800GTX i GTS 250 tylko z innym biosem, nVidia od zawsze sprzedawała te same karty pod inną nazwą za większą cenę...
spalilem 3 radeony , obecnie jade na ge i trzyma sie swietnie
Zmień zasilacz, bo ot tak grafa się bez podkręcania nie spali.
zasilacz z obudowa i-box phoenix 512 400w/24piny/sata,prescot
Nie bierz kompów z allegro jakiś, wiesz, ibox to jest najgorszy szmelc na rynku, no może Codegeny lepsze, ale i tak daję góra 2tyg., a potem komp się spali.
Gówno prawda, że tak powiem, właśnie kiedyś tak było, sam AMD podawał wydajność swoich Phenomów II z GTX 280 na prezentacji ;)
KrEmAs KAc, miałem ochotę napisać Ci coś naprawdę niemiłego za to co tu wypisujesz, ale się powstrzymałem.
@Wolek:
Odwiedź www.pclab.pl i tam zapytaj o rade, bo tutaj siedzą takie spece jak yoh, kremas, gonzo, dj faraon i inni mędrcy, którzy najzwyczajniej w świecie się nie znają.
Dokładnie, jak widzę, ludzi, którzy popierają stereotyp Intel + nVidia, albo AMD i ATI to się niedobrze robi, a po za tym Intel też z nVidią się nie lubi zbytnio(jeżeli chodzi o relacje) myślicie, że czemu płyty Intela pod C2D były pod CrossFire(X38 i X48), a pod SLI nie, dopiero mobo pod Core i7 ma to i to...
I błagam nie bierz tego Iboxa, bo komp Ci padnie i będzie trza nowy kupować, weź Corsaira, albo Chiefteca 450W... Ogólnie zasilacz lepiej kupować oddzielnie.
Nie lubić to się możesz Ty. Mam na jednym kompie CPU intela i grafikę radeona i wszystko ładnie mi śmiga, nic się nie tnie, a kąp nie jest znowu najnowszy.
Jako procesor proponuję Ci Phenoma II x3 720. Nie jest strasznie drogi, a ma bardzo dobre osiągi i nieźle się kręci.
Grafikę weź radeona 4850.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.