Pokaż pełną wersje : Klasy broni w Tibii- nieprawidłowości.
Jerkov Thundersword
29-07-2009, 16:17
Witajcie.
Chciałbym w tym temacie ukazać nieprawidłowości w klasyfikowaniu pancerzy i broni w Tibii. Chciałbym również zaczerpnąć waszej opinii na temat zmiany klasy niektórych broni.
Jak zapewne większość z nas wie, niektóre bronie w Tibii są źle zakwalifikowane co do klasy. Mam tu na myśli bronie takie jak: Dragon Lance, Obsidian Lance, Spear (wszystkie rodzaje), Halberd, Sickle, Scythe, Ripper Lance, Knife, Combat Knife, Dagger (wszystkie rodzaje), Templar Scytheblade, Guardian Halberd. Co do wyżej wymienionych jestem pewien.
Rozumiem, że dla broni takich jak Sickle i Scythe, Knife czy Dagger nie warto tworzyć oddzielnej klasy, bo i tak mało kto ich używa. Jeżeli chodzi o bronie takie jak Dragon Lance, Obsidian Lance, wszystkie Speary, Halberd, Guardian Halberd; nie są one toporami. Wszystkie wyżej wymienione bronie to bronie drzewcowe.
W przypadku Spearów mamy jeszcze jedną sprzeczność- nie są bronią miotaną. Spear to włócznia, natomiast osczep (który w Tibii zowie się właśnie Spearem to Javelin). Dlatego myślę, że te w/w bronie powinny stanowić oddzielną klasę, a nazwa "Spear" powinna być zmieniona na "Javelin".
Nie czepiam się tutaj tak wielkich szczegółów, bo każdą klasę broni- dystansowe, topory, obuchowe i miecze możnaby jeszcze podzielić na 5 innych. Możnaby również oddzielić szable od mieczy. Szabla i miecz to broń sieczna, ale szabla nie jest mieczem. To samo ma się z rapierem. Możnaby, ale to wymagałoby dodania masy nowych broni. Tak więc, na stan obecny sensownym działaniem byłaby zmiana klasy w/w broni drzewcowych z axe na polearm i zmiana nazwy spear na javelin.
Co o tym myślicie?
PUSZEKXD
29-07-2009, 16:30
masz racje
niektóre axe to nie axe xD
Macko121
29-07-2009, 18:29
Tylko zauważ, że osoba, która wyskilowała sobie powiedzmy 80 axe'a i bije z Dragon Lancy będzie musiała uczyć się nowego skila. Na takie rzeczy jest już za późno. O tym się myśli przy robieniu gry, na początku, a nie teraz.
zauwaz tylko, ze to, ze "eksperci" Cipsoftu to banda debili ktora nie wie co robi, to zadna tajemnica od ladnych paru lat.
Macko121
29-07-2009, 18:51
Oni nie myśleli wtedy, że ta gra odniesie taki sukces, a dla nich stanie się to sposobem na życie.
ZapodajMuze
29-07-2009, 19:14
Oni nie myśleli wtedy, że ta gra odniesie taki sukces, a dla nich stanie się to sposobem na życie.
Jak tibia i marne 30 k osob online to sukces to przed kazdym powiedzeniem slowa Wow powinny zagrac fanfary .
Macko121
29-07-2009, 20:10
Jak tibia i marne 30 k osob online to sukces to przed kazdym powiedzeniem slowa Wow powinny zagrac fanfary .
Tylko zobacz jaka korporacja tworzy WoWa, a jaka grupka ludzi Tibię. Widzisz różnicę? Dlaczego wy wciąż porównujecie Blizzard z CipSoftem? Tych czterech gości zrobiło sobie pracę na studia, a teraz z zysków są ustawieni do końca życia. Oni nie sądzili, że tak w to stanie się ich sposobem na zarabianie pieniędzy. Może zatrudniają tam kilkanaście osób, co z tego? Blizzard to pewnie firma, która daje pracę setką, jak nie tysiącom.
Shifos Wielki
29-07-2009, 20:12
Kiedyś grało 60k+ w tą gre teraz mniej powstało dużo innych :) Wiadomo że świat idzie do przodu ale Cipy nie spodziewały się że przez 12 lat uda im się z tego żyć---nadchodzi schyłek tej gry. Ale wracając do nazw czy klasyfikacji broni jest już na to za późno :)
Taaa masz rację ale weź pod uwagę taki na przykład dialog:
- Z czego walisz ? Ja z axa
-Ja z broni drzewcowych
I już napisy robiące furorę:
You advenced in bronie sieczne fighting
(nawet po przetłumaczeniu będzie głupio brzmiało)
Biorąc na logikę masz rację ale weź pod uwagę że bijesz się z trollami trenujesz ze szlamem strzelasz kulami ognia z kamyka i trucizną z węża owiniętego wokół kija - to gra a ona nie musi być taka jak wszystko w realu.
Macko121
29-07-2009, 20:57
A niebieska peleryna chroni lepiej niż zbroja płytowa!
PUSZEKXD
29-07-2009, 21:12
racaj czy choćby buty dzięki którym szybciej chodzisz :P
czy takie blue legsy wykonane z firanki spełniają role dobrego pancerze
To bardzo duży sukces, a WoW jest po prostu jeszcze większym.
Macko121
29-07-2009, 21:20
Właśnie spróbuj zrobić grę, w którą będzie grało chociaż 5k osób, a ty będziesz mógł z tego utrzymać swoją rodzinę i żyć na pewno nie w nędzy.
Jerkov Thundersword
29-07-2009, 23:52
Tylko zauważ, że osoba, która wyskilowała sobie powiedzmy 80 axe'a i bije z Dragon Lancy będzie musiała uczyć się nowego skila. Na takie rzeczy jest już za późno. O tym się myśli przy robieniu gry, na początku, a nie teraz.
To owa osoba kupuje Mythril Axe albo Royal Axe- jaki problem?
Taaa masz rację ale weź pod uwagę taki na przykład dialog:
- Z czego walisz ? Ja z axa
-Ja z broni drzewcowych
I już napisy robiące furorę:
You advenced in bronie sieczne fighting
(nawet po przetłumaczeniu będzie głupio brzmiało)
Biorąc na logikę masz rację ale weź pod uwagę że bijesz się z trollami trenujesz ze szlamem strzelasz kulami ognia z kamyka i trucizną z węża owiniętego wokół kija - to gra a ona nie musi być taka jak wszystko w realu.
1. Przynajmniej język polski będzie bardziej upowszechniony wśród czternastolatków (bo język w jakim oni się porozumiewają nie przypomina w żadnym stopniu polskiego ani w składni, ani we fleksji, ani w gramatyce, o ortografii nie wspominając)- nie będzie tekstów typu "kolega jest druidem i wali z 'ruszczki', a ja jestem knajtem i walę z aksa, a on jest paladynem i wali konia".
2. Broń sieczna po przetłumaczeniu: sword weapon; broń drzewcowa- polearm.
bzdura, bron sieczna to dowolna bron wykorzystujaca ostrze.
na sile mozna podciagnac tutaj sharp weapons, w odroznieniu od blunt weapons, czyli broni tępych, w domysle - obuchowych.
ZapodajMuze
30-07-2009, 01:10
Właśnie spróbuj zrobić grę, w którą będzie grało chociaż 5k osób, a ty będziesz mógł z tego utrzymać swoją rodzinę i żyć na pewno nie w nędzy.
Zgodze sie jest w tym racja ale inaczej interpretuje slowo sukces , bo jak dla ciebie jest sukcesem ratowanie sie zanujacymi updatami ktore czym predzej czym pozniej doprowadza do sprzedania gry (zaloze sie o wszystko , ze jezeli Cipsoft nie zrobi czegos dobrego dla tej gry za pare lat kupi ta gre inna firma) .
Porównywanie tibii z WoWem = fail.
Zgodze sie jest w tym racja ale inaczej interpretuje slowo sukces , bo jak dla ciebie jest sukcesem ratowanie sie zanujacymi updatami ktore czym predzej czym pozniej doprowadza do sprzedania gry (zaloze sie o wszystko , ze jezeli Cipsoft nie zrobi czegos dobrego dla tej gry za pare lat kupi ta gre inna firma) .
A ja cały czas nie będę się z wami- nawróconymi- zgadzał i twierdzę, że Tibia z każdym update staje się coraz lepsza.
w dodatku paladyn jes to pol rycerz/pol mag, bije z miecza/axa/obuchu i jest dobry w czarowaniu. A nie jak amazonka rzucaniu oszczepem. Tym bardziej wlucznia xP
Macko121
07-08-2009, 20:42
@up
Przecież każdy wie, że to włóczęga rzuca włóczniami...
Mietek11
08-08-2009, 12:13
To owa osoba kupuje Mythril Axe albo Royal Axe- jaki problem?
Nie wiem czy ty sobie zarty robisz, ale Mythril axe w Tibii jest bardzo duzym rarem [jak ostatnio jeszcze bylem w temacie to byl jeden, wylootowany na Harmonii z Ghazbarana].
To sie popisales znajomoscia Tibii, kolego. Temat mozna skonczyc, pozakazales tylko ze nie masz pojecia o tej grze a chcesz cos na sile zmieniac. papa.
PIROCHEMIK
14-08-2009, 08:32
Ten pomysł z broniami jest zupełnie do kitu !
Gdy przeczytałem ze chcialbys wiencej , to mnie ciarki przeszly....;(
Chceż zeby kazdy gracz miał inną broń !?
Prosze o zamknięcie tematu bo niema on sensu.
Do kosza z nim !
CipSoft tylko liczy kasy za PACCa, no bo dlaczego każdy następny up jest gorszy od poprzedniego? :s Więc co oni mają się martwić czy jakiś axe to club albo coś innego - wisi im to :o Only €uros, €uros & €uros :d
@down:
Ło matko, już 'żartnąć se nie można' xD
Nie wydaje mi się, każdy coraz bardziej przypomina OTS, najlepsza była 7.6 i mogli tak zostawić, jedynie sprite'y zmieniać :s
CipSoft tylko liczy kasy za PACCa, no bo dlaczego każdy następny up jest gorszy od poprzedniego? :s Więc co oni mają się martwić czy jakiś axe to club albo coś innego - wisi im to :o Only €uros, €uros & €uros :d
Proszę, przeczytaj wszystkie moje posty w TYM (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=218867) temacie i nawróć się. (Nie, każdy up jest lepszy od poprzedniego)
SmOoTHas
14-08-2009, 13:18
Ech... nie bronie, tylko broń!
Jak słyszę lub widzę wyraz "bronie" to mi się rzygać chce, broń w liczbie poj. zarówno jak i w mnogiej!!!
Ludzie, jesteśmy Polakami więc mówmy po polsku!!!
PIROCHEMIK
14-08-2009, 22:55
Ech... nie bronie, tylko broń!
Jak słyszę lub widzę wyraz "bronie" to mi się rzygać chce, broń w liczbie poj. zarówno jak i w mnogiej!!!
Ludzie, jesteśmy Polakami więc mówmy po polsku!!!
ja nie pisze w języku pokemonów , więc da się mnie rozczytać...
w takim razie o co wydzierasz swoją jadaczke ?X(
SmOoTHas
15-08-2009, 10:48
Ten pomysł z broniami jest zupełnie do kitu !
Gdy przeczytałem ze chcialbys wiencej , to mnie ciarki przeszly....;(
Chceż zeby kazdy gracz miał inną broń !?
Prosze o zamknięcie tematu bo niema on sensu.
Do kosza z nim !
Właśnie po to.
Chcesz, przez "sz"
Więcej, przez "ę"
Nie "pomysł z broniami", tylko "pomysł z bronią"
Broń w liczbie poj. Broń w liczbie mnogiej.
Jak masz problem z ortografią to wpierw napisz w wordzie lub za pomocą mozilli.
Błędy ortograficzne to nie pokemoniaste pismo.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.