PDA

Pokaż pełną wersje : Developer Note: transfer postaci między światami.

Voniek
13-08-2009, 13:48
Tłumaczenie Developer Note z tibia.com:
Główne

*Będzie to dodatkowa opcja podoba do ‘zmiany płci’ na stronie konta. Jak tylko gracz zaakceptuje transfer postaci nastąpi zablokowanie konta dopóki transfer nie zostanie zakończony. W takim wypadku będzie trzeba być całkowicie wylogowanym.

*Zapłata za transfer będzie osobna, podobnie jak w przypadku kupna konta premium czy nowego recovery key.

*Jak tylko zapłata zostanie potwierdzona transfer będzie wykonany podczas zapisywania stanu gry świata, na którym postać znajduje się w danym momencie.

Ograniczenia

*Transfer nie będzie możliwy w przypadku, gdy postać posiada domek, jest członkiem gildii bądź jest w związku z innym graczem.

*Transfer będzie możliwy tylko na świat z takimi samymi bądź ograniczonymi zasadami - z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP, a ze świata non-PvP tylko na inny świat non-PvP. Jednakże będą pewne wyjątki:

*Będzie kilka specjalnych światów z każdego typu, na który każda postać będzie mogła się przenieść. Te światy będą specjalnie oznakowane, podobnie jak teraz Premia (która jest światem tylko dla kont premium). Prawdopodobnie będzie po jednym z każdego typu, a przy każdym z nich widnieć będzie napis „można się przenieść”. Na przykład, jeżeli gracz ze świata non-PvP będzie chciał pograć na świecie PvP, dostanie szansę na przeniesienie na taki świat mimo, że normalnie nie byłby wstanie.

*Nie będzie można przenieść postaci na świat, który w danym momencie jest zablokowany. Takie blokady będą posiadały przykładowo nowe światy na jakiś czas. Zablokowane światy ,podobnie jak te w/w, będą specjalnie oznaczone na liście, jednak nazwa nie została jeszcze ustalona.

*Postać może być przenoszona na inne światy tylko co 6 miesięcy.

*Cała zawartość depo i rzeczy znajdujące się w pojemnikach gracza zostanie usunięta po transferze. Inne rzeczy, takie jak konto bankowe, wykonane questy, ekwipunek, umiejętności, poziom i inne np. czary nie będą odbierane w trakcie procesu transferu.

Dodatkowe uwagi

*Jak wspomniano wcześniej, transfer postaci wejdzie w życie wraz ze zmianami na serwerze. Dotyczyć będą one nie tylko wojen, ale również rezultatów dalszych zmian. Na tym CipSoft zdecydował się skoncentrować w tej notce i przedstawić wszystko krok po kroku. Więcej szczegółów dotyczących przeregulowania serwera zostanie przedstawionych w najbliższym czasie.

*CipSoft wie, że transfer postaci pomiędzy serwerami będzie miał ogromny wpływ na społeczność graczy z każdego świata. Wielu graczy określa tożsamość swej postaci, przynajmniej w pewnym stopniu, poprzez pryzmat historii jego świata. Jednakże możliwość jego zmiany nie zmieni przeszłości i osiągnięć. Będzie miała ona wpływ na przyszłą historię serwera i życie samej postaci. CipSoft chce jednak zaoferować graczom dalsze możliwości kształtowania swej przyszłości.

*Są jeszcze inne interesujące pomysły (np. zmiana imienia postaci), jednak tutaj należy skupić się na transferze postaci pomiędzy światami.

*Restrykcje dotyczące przedmiotów są jedną z najbardziej otwartych na zmiany spraw, jednak CipSoft deklaruje wyrozumiałość w tej kwestii.

*Sprawa błogosławieństw/AoL-i nadal pozostaje otwarta.
Za pomoc w tłumaczeniu dziękuję Martce (http://forum.tibia.pl/member.php?u=113516).

Prison_Break
13-08-2009, 14:23
No to Cipsoft ładnie zarobi :O

Btw. Użytkowników czytających ten temat: 68 (zarejestrowanych: 12, gości: 56)

Amorekboy
13-08-2009, 14:29
NICE!!! no i wypasi coraz bardziej mi sie to podoba :D

Gelt
13-08-2009, 14:49
Niejedna wojna zmieni bieg; x

Vil
13-08-2009, 14:56
kolejny genialny krok na drodze do wyludnienia serwerow pvp.

Defioz
13-08-2009, 14:58
to ja bym dodał jeszcze niebo, grafikę 3D, budki z kebabami i nowe spawny orszabali

Dobrodziej
13-08-2009, 14:59
Gelt wojen już nie ma -.-

Akkorin
13-08-2009, 15:01
Zanim pojawi się milion postów "ale głupi pomysł, CipSoft schodzi na psy" pragnę wam przypomnieć, że to wy- gracze zaproponowaliście możliwość transferu postaci, CipSoft po prostu zainteresował się nim kiedy kilka tysięcy graczy podpisało się pod tym pomysłem.

@up
Można dokładniej? Nie interesowałem się ostatnio dokładnie zmianami w Tibii, ale z tego co mi wiadomo to nowy system jeszcze ulepsza rozgrywkę, a nie wyklucza wojny.

@
I naprawdę nie wyobrażajcie sobie że teraz nagle całe gildie będą zmieniać serwery, bo po co?

to ja bym dodał jeszcze niebo, grafikę 3D, budki z kebabami i nowe spawny orszabali
Jak ze wszystkimi pomysłami- zapraszamy na forum tibia.com. Chociaż wątpię by te twoje spotkały się z aprobatą innych graczy, a bez tego nie ma szans żeby zostały się do gry, bo CipSoft kształtuje wszystko tak jak wymagają tego od niego gracze.

BaD
13-08-2009, 15:03
loL co w tym fajnego??? ludzie powalilo was? Nowe swiaty np to bedzie dno jak sie kazdy bedzie sie chcial przenies co z tego ze bedzie blokada ale tylko na jakis czas. To nie Cipsoft wali gre tylko wy...

Dupca
13-08-2009, 15:05
W końcu zmienię amerykański server na niemiecki, koniec z lagami.

Prison_Break
13-08-2009, 15:08
@up

Ja tak samo :p

Strzalkami jak chodzilem to nie moglem waspa dogonic a na map clicku to i gsowi (jak haste wlaczy) to na lajcie uciekam

@down
Jak przeniesiesz postac to bedzie ona goła, bez niczego, zaczynasz od 0 gotowki, tyle ze bedziesz juz mial ten lvl

Herdrak'knight
13-08-2009, 15:15
Ten transfer przyda sie osobom, które graja na serverach amerykańskich a nie niemieckich:)
już dawno myślałem by zmienić server, ale nie chcialem zaczynac od zera, a teraz po prostu przeniose swoją postac
Pomysł wg. mnie dobry

Gelt
13-08-2009, 15:36
@up

Strzalkami jak chodzilem to nie moglem waspa dogonic a na map clicku to i gsowi (jak haste wlaczy) to na lajcie uciekam

@down
Jak przeniesiesz postac to bedzie ona goła, bez niczego, zaczynasz od 0 gotowki, tyle ze bedziesz juz mial ten lvl

Zaczynasz z eq.

o.O

--- Gelt dodał 0 minut i 36 sekund później ---

*Cała zawartość depo i rzeczy znajdujące się w pojemnikach gracza zostanie usunięta po transferze. Inne rzeczy, takie jak konto bankowe, wykonane questy, ekwipunek, umiejętności, poziom i inne np. czary nie będą odbierane w trakcie procesu transferu.

Elders
13-08-2009, 15:37

To co masz w depo oraz w bp zostanie usunięta. Ale EQ oraz cała suma w banku zostanie przeniesiona razem z postacią (:

Akryl92
13-08-2009, 16:21
Ktos ma hunta to nie placi tylko przechodzi na inny serv xD.... cos mi sie zdaje ze Amerykanskie servy beda opustoszale xD a no-pvp przeludnione.

Akkorin
13-08-2009, 16:22
Czemu amerykańskie opustoszałe? Przecież Brazylijczyków jest więcej w Tibii, a oni mają w pobliżu serwery amerykańskie, a nie niemieckie.

Akryl92
13-08-2009, 16:25
Czemu amerykańskie opustoszałe? Przecież Brazylijczyków jest więcej w Tibii, a oni mają w pobliżu serwery amerykańskie, a nie niemieckie.

No racja nie pomyslalem:P

Wie ktos ile moze to kosztowac?

Kajurt
13-08-2009, 17:00
@up

@down

Konto bankowe nie bedzie wyczyszczone ;]
moim zdaniem dobry pomysl, szkoda tylko, ze teraz bedzie coraz wiecej osob na non pvp ;/

Setikus
13-08-2009, 17:10
Czytaj uważnie ...
Z PVP do PVP , NON - PVP do NON - PVP i tak samo z Enfo ...

Gelt
13-08-2009, 17:14
I kto to mówi..

Z Pvp-Enfo na: Pvp, Non-Pvp i Pvp-Enfo
Z Pvp na: Pvp i Non-Pvp
Z Non-Pvp na: Non-Pvp

Dodatkowo te specjalne.

Cenzurek
13-08-2009, 17:18
Czytaj uważnie ...
Z PVP do PVP , NON - PVP do NON - PVP i tak samo z Enfo ...

Z ENFO do wszystkich oprócz zablokowanych nowych serwerów TY czytaj uważnie...

mikmas
13-08-2009, 17:20
Setikus? Czytaj uważnie, a właśnie to ty przekręciłeś słowa :)
z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP

Edit! Sry... zanim odpowiedziałem nie było żadnej odpowiedzi po setikusie

Nift
13-08-2009, 17:20
Pomysł uważam za bardzo dobry dlaczego dużo ludzi tak jak Ja na samym początku z tibią zrobiło postać na serwie usa wiadomo same brazyle itp a teraz dowiedziałem się że duża liczba ludzi z mojego miasta gra na innym serwie już bym do nich sie przeniósł. I to nawet od zaraz nawet tracąc all itemy czemu ? bo 2 dni temu mnie hackli więc i tak nic nie mam i ten system jest właśnie stworzony dla takich ludzi jak Ja

Najbardziej nie na rękę będzie to ludziom co są dumni że huncą jakiegoś 200lv i że sobie chłopak nie pogra a on sobie po prostu z serwa ucieknie. I o to cip..chodzi, koleś może grać i kupować pacc i cip na tym zarabia oni wiedzą co robią
Widzę mniej minusów niż plusów mi tam pasuje

Akryl92
13-08-2009, 17:27
myslicie ze to bedzie granica 20-30 zl czy az tyle co pacc?

aa_wymysl_cos
13-08-2009, 17:33
@up
No na pewno będzie drogo (dla nas). Bo dla przeciętnego niemca zakup PACC to "grosze".

Gelt
13-08-2009, 17:40
Na pewno więcej niż 20-30 zł.

Vil
13-08-2009, 17:59
i tak bedzie to kupowane za gold albo za itemy ktorych nie uda sie przeniesc na nowy serwer.

Dupca
13-08-2009, 18:09
Zaczynasz z eq.

o.O

--- Gelt dodał 0 minut i 36 sekund później ---

Z tego co wyczytałem całe eq tracisz oraz itemy z depo, tylko pieniążki w banku zostają, więc lepiej jest sprzedać eq przed transferem i wpłacić kasę do banku.

michu1298
13-08-2009, 18:15
wg mnie dobry pomysł, szkoda tylko że z non-pvp da się przenieść postać tylko na te wyznaczone serwery pvp, bo serwery non-pvp sa nudne po prostu ;p nic sie nie dzieje, tylko latasz i zabijasz potworki xd

Gelt
13-08-2009, 18:29
Z tego co wyczytałem całe eq tracisz oraz itemy z depo, tylko pieniążki w banku zostają, więc lepiej jest sprzedać eq przed transferem i wpłacić kasę do banku.

Czytanie ze zrozumieniem..........
Tracisz:
-Zawartość depo.
-Zawartość pojemników które aktualnie nosisz.

Przenosisz ze sobą:
-konto bankowe razem z pieniedzmi.
-Quest log. Wszystkie questy które wykonałeś na starym serwerze będa niemożliwe do wykonania na nowym.
-Ekwipunek który masz na sobie(pancerz, nogawice, zawartość lewe i prawej ręki, hełm, amulet, buty, pierścien. Domyslam się, iz item w "strzale" też.)
-Skille postaci.
-Znajomość czarów.

@Akkorin

Poprawiłem: P

Dupca
13-08-2009, 18:34
Chodziło mi o to że w twoim poście na poprzedniej stronie napisałeś że zaczynamy z eq, trochę mnie to zdziwiło, no offence :>

Akkorin
13-08-2009, 18:35
Czytanie ze zrozumieniem..........
Tracisz:
-Zawartość depo.
-Pojemniki nawet na sobie.

Przenosisz ze sobą:
-konto bankowe razem z pieniedzmi.
-Quest log. Wszystkie questy które wykonałeś na starym serwerze będa niemożliwe do wykonania na nowym.
-Ekwipunek który masz na sobie(pancerz, nogawice, zawartość lewe i prawej ręki, hełm, amulet, buty, pierścien. Domyslam się, iz item w "strzale" też.)
-Skille postaci.
-Znajomość czarów.
Poprawię tylko że nie tracisz pojemników, ale ich zawartość, pojemniki zostają.

Edwardo
13-08-2009, 20:07
Będzie masowe sprzedawanie itemów żeby mieć kasę.

kito_11
13-08-2009, 20:22
loL co w tym fajnego??? ludzie powalilo was? Nowe swiaty np to bedzie dno jak sie kazdy bedzie sie chcial przenies co z tego ze bedzie blokada ale tylko na jakis czas. To nie Cipsoft wali gre tylko wy...

Popieram to w pełnej rozciągłości to jest dno i w dodatku przez "kochających" graczy :baby:

Akkorin
13-08-2009, 20:25
Jakieś uzasadnienie?

Mario5204
13-08-2009, 21:05
Tak czy siak będzie można zrobić nooba 8 lvl i przerzucić itemy z dp.. Co za problem, a jak po kilku miesiącach wróci lub zrobi nową postać to będzie miał ;)

ziomeck
13-08-2009, 21:37
W gruncie rzeczy pomysł ciekawy, dla wielu graczy to jest jedyna szansa żeby normalnie grać. W gorszej sytuacji będą za to hlevele bo gdyby np taki Paulistinha przeniósł się na jakiś świat pvp na którym jest już ustalona hierarchia władzy to bardzo wątpie, żeby liderzy tego serwera pozwolili mu normalnie expić (przynajmniej na azurze tak by było ;))
Znowu z drugiej strony jeśli cała gildia takich 200-300 leveli przeniosłaby się mogliby zownować serwer co też jest niesprawiedliwe wobec ludzi którzy grają tam od lat... w zasadzie i tak mi się nudzi, może będzie ciekawiej :p

P.S.
Wyobraźcie sobie, że taki Ziomeck organizuje POI service. Dostaje od ludzi parę milionów paymentu i bum... znika z nimi na non-pvp. Niefajnie? :]

mizzy
13-08-2009, 22:14
Ja to sądzę , że stara tibia (np 7.6) była lepsza... bez udogodnień(mniej botów) i w ogóle... WG.mnie ten pomysł CIPSOFTU to najgorsza rzecz jaką mogą zrobić...
1.Massowe sellanie itemow
2.Duzo strat(dla transferujących)
3.Coraz więcej noobcahrow...

Ja to bym zmienił najlepiej na 7.6 i by było happy ...X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(

Dukey
13-08-2009, 22:19
@up
Prawda, 7.6 była najlepsza. Ale czasu nie cofniesz, tibii też nie xD

Ja jestem na nie, bo ze wszystkich się da na Non-PvP i to one będą najbardziej przeludnione :(

Par-Levi
13-08-2009, 22:43
Mysle, ze mozliwosc przenoszenia postaci doprowadzi do "segregacji narodowosciowej", ktora i tak powoli staje sie faktem, a CIP jedynie wychodzac naprzeciw temu trendowi zaakceptuje status quo.
Obawiam sie, ze nastepnym krokiem, ktorego jestesmy blisko, bedzie wprowadzenie jako urzedowego jezyka na swiatach /tym samym NPC/ portugalskiego, na kilku serwerach polskiego i jednego z jez. angielskim dla tej sladowej spolecznosci, ktora sie nim jeszcze posluguje i jest w stanie uczestniczyc w RPG, poza wscieklym nabijaniem expa.
Coz, tibia zawladnela holota z dwoch stosunkowo biednych i kiepsko edukowanych karajow: Brazylii i Polski, co w konsekwencji wyparlo z niej bardziej cywilizowane i bogatsze nacje, zgodnie zreszta z zasada sformulowana przez Kopernika, ze gorsze zawsze wypiera lepsze.

Aragorn Brogre
13-08-2009, 22:45
Nie popieram tego pomysłu i jestem na NIE.

Jeśli już chcą coś takiego wprowadzić to z możliwością jednorazowego przeniesienia postaci (tylko raz) a nie co 6 miesięcy... Tak to każdy by się poważnie zastanowił nad tym. Po drugie jest to niesprawiedliwe. Większość osób, które złapały 'hunta' na światach PVP potworzyło nowe postacie na innych serverach. Namęczyli się od zera, a teraz każdy będzie mógł w jednej chwili przenieść sobie postać, bez żadnego wysiłku (oprócz kosztów). Autor pomysłu pisał, że wiele postaci mających 'hunta' po prostu stoi nie używana i dlatego też pomysł z przeniesieniem ich... Ale przecież każdy wybierając server PVP wiedział o tym i musiał się z tym liczyć. Teraz każdy będzie jak tchórz uciekał na inny server jeśli coś mu się stanie...

Ogólnie porównując do realnego świata, to stanie się tak, jakby nagle połowa polaków przeniosła sie ot tak do jakiegoś afrykańskiego kraju, część afryki do europy i tak dalej... cały świat by się wymieszał i przestałoby istnieć coś takiego jak kraje... tak samo stanie się z serverami. Zawsze dana postać kojarzyła się z jakimś serverem np. Eternal Oblivion z Amerą itp.

Jestem w 100% na NIE! Zastanawiam się tylko, kto popiera ten pomysł... Przypominam, że to nie jest pomysł CipSoftu, tylko graczy! Więc jeśli się z nim nie zgadzacie, wyraźcie swoją opinię na forum tibia.com!

http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1934358

@Down
Pewnie, zmianę nicku, zmianę profesji i nie wiem jeszcze czego... Totalny syf.

Dukey
13-08-2009, 23:10
A idźcie z tymi pomysłami. Pan up ma rację. Niedługo zmianę nicków za 10 dni pacc wymyślą -.-

Akkorin
13-08-2009, 23:43
Ja to sądzę , że stara tibia (np 7.6) była lepsza... bez udogodnień(mniej botów) i w ogóle...
I w ogóle? Konkretniej proszę, bo twój jedyny argument jest marny, 7.6 była stosunkowo niedawno, a cheaty istnieją od bardzo dawna. Jak już ostatnio kilka razy wspominałem- narzekanie na nową Tibię dawno wyszło z mody. A jeżeli wciąż sądzicie, że Tibia dawniej była lepsza, to zapraszam do przeczytania postów w tym temacie: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=218144 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=218867), jak nie chce się wam wszystkiego to właściwie czytajcie tylko moje, bo na każde argumenty odpowiadałem.
Jeśli już chcą coś takiego wprowadzić to z możliwością jednorazowego przeniesienia postaci (tylko raz) a nie co 6 miesięcy... Tak to każdy by się poważnie zastanowił nad tym. Po drugie jest to niesprawiedliwe. Większość osób, które złapały 'hunta' na światach PVP potworzyło nowe postacie na innych serverach. Namęczyli się od zera, a teraz każdy będzie mógł w jednej chwili przenieść sobie postać, bez żadnego wysiłku (oprócz kosztów). Autor pomysłu pisał, że wiele postaci mających 'hunta' po prostu stoi nie używana i dlatego też pomysł z przeniesieniem ich... Ale przecież każdy wybierając server PVP wiedział o tym i musiał się z tym liczyć. Teraz każdy będzie jak tchórz uciekał na inny server jeśli coś mu się stanie... Mógłbym tak jeszcze długo wymieniać minusy, ale już mi się nie chce.
No nie wiem czy mógłbyś skoro stać cię było na napisanie tylko jednego minusa. Nie próbuj nam zamydlić oczu dużą ilością tekstu.
Ogólnie porównując do realnego świata, to stanie się tak, jakby nagle połowa polaków przeniosła sie ot tak do jakiegoś afrykańskiego kraju, część afryki do europy i tak dalej... cały świat by się wymieszał i przestałoby istnieć coś takiego jak kraje...
Jedyna różnica polega na tym, że to nie jest realny świat.
tak samo stanie się z serverami. Zawsze dana postać kojarzyła się z jakimś serverem np. Eternal Oblivion z Amerą itp. Teraz wszystko weźmie szlag, cała tradycja antici również : P
Nie rozumiem czemu wszystko ma "wziąć szlag".
Jestem w 100% na NIE! Zastanawiam się tylko, kto popiera ten pomysł... pewnie brazyle cieszący się z możliwości wybocenia postaci i jej przeniesienia.
Pisząc to utożsamiłeś siebie z subkulturą polaczków. "Będę narzekał na BRAZOLI, bo tak!"

Aragorn Brogre
13-08-2009, 23:46
Jak ja lubię takich jak Ty, którzy nic nie wnoszą do tematu, tylko komentują wypowiedzi innych i udają mądrzejszych niż są. : P

Siedzi Ci taki i szuka tylko najmniejszych błędów, żeby kogoś udupić... Weź się kolego zastanów i nie udawaj takiego mądrego komentatora i wszystkowiedzącego...

Proszę bardzo, mogę zmienić posta, żeby Ci czasem ciśnienie nie skoczyło. (:

Akkorin
13-08-2009, 23:58
Jak ja lubię takich jak Ty, którzy nic nie wnoszą do tematu, tylko komentują wypowiedzi innych i udają mądrzejszych niż są. : P
Jak to "nie wnoszą"? Wy tylko byście chcieli żeby wasze komentarze nieważne jak głupie były akceptowane.
Siedzi Ci taki i szuka tylko najmniejszych błędów, żeby kogoś udupić... Weź się kolego zastanów i nie udawaj takiego mądrego komentatora i wszystkowiedzącego...
Ja po prostu wszystko czytam i tak- komentuję, co w tym złego, chyba od tego jest forum? Zapewne gdyby moje komentarze nie dotyczyły twojej osoby nie widziałbyś w tym nic złego, ale w tym wypadku próbujesz się obronić idiotycznymi tekścikami.
Proszę bardzo, mogę zmienić posta, żeby Ci czasem ciśnienie nie skoczyło. (:
Brak indywidualizmu. Wytknąłem ci twoją głupotę, to szybko edytowałeś posta i jeszcze winą za to obarczasz mnie.

Verte
14-08-2009, 00:03
@UP
Bo on jest takim małym szydercą pewnie ;)

Co do tematu, dla mnie przenoszenie postaci to dno.
Teraz są postacie które po prostu kojarzą się z historią danego serva.
Wielkim minusem będzie to, że teraz szukając ludzi na hunta wiem kto w ogóle nie expi, kto jest chętny na takiego hunta a kto na takiego.
Po prostu zna się wszystkich, nie ma takiej możliwości żeby nawet 100lvl przebiegł koło mnie i widziałbym go poraz pierwszy na oczy. Wiem na kim można polegać i komu można zaufać.
A teraz nagle cholera wie skąd pojawią się 200+lvle nie mające nic wspólnego z servem.
I jeszcze transfer co 6 miesięcy? Przegrana gildia odchodzi na inny serv żeby polvlować (eq zostawiają na nb charach) i wracają znowu po pół roku. Bez sensu ;)
Też żałosną rzeczą będzie że szukam blockera z którym powiedzmy chodziłem na hunty regularnie a nagle on jest na innym servie.

Aragorn Brogre
14-08-2009, 00:05
A żebyś wiedział, że Ciebie, bo tylko Tobie to przeszkadzało jakoś : P
Nie mogłeś kulturalnie wyrazić swojego zdania, tylko musiałeś po chamsku skomentować to co napisałem, więc tak samo chamsko Ci odpowiedziałem. Nie mam nic do komentowania, od tego jest forum, ale zależy w jaki sposób. Od razu mnie atakujesz zamiast normalnie napisać co jest nie tak. Robisz z kogoś idiotę co zaraz wywołuje masę offtopu. Napisałbyś normalnie bez negatywnego nastawienia do mojej osoby i byśmy się nie musieli teraz spierać. Ja nikogo nie atakowałem, a Ciebie na pewno już nie, więc nie wiem co żeś sie przyczepił.

Akkorin
14-08-2009, 00:17
Atakowałeś Brazylijczyków, a ja jestem bardzo nietolerancyjny jeżeli chodzi o nacjonalizm. Zresztą- staram się komentować wszystkie posty, z którymi się nie zgadzam, nie jesteś wyjątkowy pod tym względem.

@down
Nie potrafię się obronić- czas na układanie niby śmiesznych, ironicznych zdań?

Aragorn Brogre
14-08-2009, 00:23
Tak wiem, jestem nietolerancyjną nazistowską świnią i należy mnie natychmiast rozstrzelać, bo uraziłem Twoją osobę tym jakże wielce obraźliwym zdaniem :<

Nie traktuj wszystkiego tak na serio, trochę optymizmu, uśmiechu. To tylko forum, a nie realny świat (jak sam napisałeś co do gry). Ja nikogo nie obrażam, mówiąc żartem. : P

michalll
14-08-2009, 02:10
Ale przecież każdy wybierając server PVP wiedział o tym i musiał się z tym liczyć. Teraz każdy będzie jak tchórz uciekał na inny server jeśli coś mu się stanie...

Wybierając server pvp nie wiedziałem, że kiedyś nie będę mógł wyjść z depo, bo banda małolatów po drugiej stronie kabla od internetu chce poczuć władzę...

W sumie dość dziwny pomysł, ale "sami" tego chcieliśmy.

Shanloth92
14-08-2009, 04:02
z jednej strony ten pomysl jest bardzo chvjowy dla ludzi ktorzy dlugo walczyli o pozycje na serwerze, a tu nagle wpadna im jakies 3 ekipy ktore dostaly w dupe na swoich serverach i wes i walcz

a z drogiej strony to fajnie bedzie ogladac wojny ekip, ktore nigdy wczesniej nie mialy ze soba do czynienia

..::QRAS::..
14-08-2009, 09:57
Daje sobie reke uciac ze polowa ludzi z non pvp przeniesie sie na pvp zobaczycie wtedy jak pusto bedzie na servarach non , a za 2 lata +1 do sworda za 10 euro ; /

*vaRi*
14-08-2009, 10:06
Każdy kto napisał, że to dobry pomysł jest dla mnie10-latkiem, który gra na kompie starszej siostry, a sam się nim do końca posługiwać nie potrafi...

Co to za gra, że wbiję 200lvl na n-pvp, a później wbiję na pvp?

Mam nadzieję, że to tylko żart!

Akkorin
14-08-2009, 10:13
Daje sobie reke uciac ze polowa ludzi z non pvp przeniesie sie na pvp zobaczycie wtedy jak pusto bedzie na servarach non , a za 2 lata +1 do sworda za 10 euro ; /

Każdy kto napisał, że to dobry pomysł jest dla mnie10-latkiem, który gra na kompie starszej siostry, a sam się nim do końca posługiwać nie potrafi...

Na każdej stronie tematu każdy będzie to samo powtarzał i każdemu z osobna trzeba będzie cytować pierwszy post?
z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP, a ze świata non-PvP tylko na inny świat non-PvP
"a za 2 lata +1 do sworda za 10 euro"
Zauważ, że przemieszczanie się między serwerami w wielu grach MMO jest możliwe i na pewno pozytywnie urozmaica to rozgrywkę. Tak, Tibia znacznie się zmieni, ale na lepsze. Ale czy wy naprawdę myślicie, że w przyszłości ktokolwiek będzie chciał dodawać takie rzeczy jak skille za kasę?

Pajmol
14-08-2009, 11:30
z cyklu pomarzyć zawsze mozna to pomyslcie jakby dali stary system pvp albo starsza wersje tibi i transfery:D to bylaby masakra:D a teraz jak kazdy ma fraga itp to zal:(

Ciekawe jak to wyjdzie

Akkorin
14-08-2009, 11:32
z cyklu pomarzyć zawsze mozna to pomyslcie jakby dali stary system pvp albo starsza wersje tibi i transfery:D to bylaby masakra:D a teraz jak kazdy ma fraga itp to zal:(

Ciekawe jak to wyjdzie
Nie rozumiem? Co za masakra?

namlessone
14-08-2009, 12:34

Nie płaczcie, nikt wam się z waszego znienawidzonego non-pvp na pvp nie przeniesie, bo w tej notce było wspomniane, że transfer non-pvp => pvp nie będzie możliwy. Przeczytajcie i potem narzekajcie, proszę...

Vil
14-08-2009, 12:34
Ja to sądzę , że stara tibia (np 7.6) była lepsza... bez udogodnień(mniej botów) i w ogóle...

obiektywnie patrzac 7.6 bylo pod kazdym lub praktycznie kazdym wzgledem gorsze od 8.5.

Botow natomiast bylo mniej, bo 7.6 krolowala pare lat temu, gdy mniej osob bylo zainteresowanych botowaniem, a nie dlatego, ze w jakikolwiek sposob byla botoodporna.

Sienx
14-08-2009, 12:49
W gruncie rzeczy pomysł ciekawy, dla wielu graczy to jest jedyna szansa żeby normalnie grać. W gorszej sytuacji będą za to hlevele bo gdyby np taki Paulistinha przeniósł się na jakiś świat pvp na którym jest już ustalona hierarchia władzy to bardzo wątpie, żeby liderzy tego serwera pozwolili mu normalnie expić (przynajmniej na azurze tak by było ;))
Znowu z drugiej strony jeśli cała gildia takich 200-300 leveli przeniosłaby się mogliby zownować serwer co też jest niesprawiedliwe wobec ludzi którzy grają tam od lat... w zasadzie i tak mi się nudzi, może będzie ciekawiej :p

P.S.
Wyobraźcie sobie, że taki Ziomeck organizuje POI service. Dostaje od ludzi parę milionów paymentu i bum... znika z nimi na non-pvp. Niefajnie? :]

No tak zapomniałeś ze system pvp się zmienił i łatwo można nabic Black Skulla. Jeśli gildia 200-300 lvl przeniosła by się na inny świat przejąć server wcale nie było by tak łatwo, bedzie Guild War i wcale ta druga strona nie musiała by akceptować wojny.

Co do poi możliwe ze ludzie będą tak robić, chodziarz wcale nie muszą a po za tym poi service jest tanie.

Marna_Prowokacja
14-08-2009, 13:37
kolejny pomysl jak tu zarobic na glupich tibijczykach.
tutaj nawet podwojnie bo nie dosc ze to kolejne ulatwienie gry ( co za tym idzie wiecej dzieci nie potrafiacych grac ale wydajacych pieniadze rodzicow ), to jeszcze nowy doplyw $$.

obiektywnie patrzac 7.6 bylo pod kazdym lub praktycznie kazdym wzgledem gorsze od 8.5.

obiektywnie to znaczy jak? z perspektywy niegrajacego? to sie zgodze.

// @ wojny.
teraz nie ma czegos takiego jak 'opanowanie serwera'.

i skonczcie z gadaniem 'wy tak chcieliscie, jest 325098123 postow'. ja nic nie chcialem.

Akkorin
14-08-2009, 13:45
kolejny pomysl jak tu zarobic na glupich tibijczykach.
tutaj nawet podwojnie bo nie dosc ze to kolejne ulatwienie gry ( co za tym idzie wiecej dzieci nie potrafiacych grac ale wydajacych pieniadze rodzicow ), to jeszcze nowy doplyw $$.
Oczywiście ty w przyszłości będziesz pracował za darmo.
Z perspektywy grającego tym bardziej.
// @ wojny.
teraz nie ma czegos takiego jak 'opanowanie serwera'.
Jeżeli chodzi o nowy system wojen, to nie za bardzo wiem o co w nim chodzi, ale czy on jednoznacznie wyklucza możliwość dawnego prowadzenia wojen? Już nie można atakować innych ludzi jeżeli nie ma się z nimi oficjalnej wojny?
i skonczcie z gadaniem 'wy tak chcieliscie, jest 325098123 postow'. ja nic nie chcialem.
Nie chciałem i nikomu o tym nie powiedziałem. Najłatwiej narzekać, trudniej działać.

*vaRi*
14-08-2009, 13:58
Na każdej stronie tematu każdy będzie to samo powtarzał i każdemu z osobna trzeba będzie cytować pierwszy post?

Nie czytałem tego nawet, mój błąd, co nie zmienia faktu, że z update'a na update pierdolą Tibię...

Akkorin
14-08-2009, 14:04
Nie czytałem tego nawet, mój błąd, co nie zmienia faktu, że z update'a na update pierdolą Tibię...
Nie, bo z update na update polepszają Tibię.

Oczywiście moglibyśmy tak sobie na zmianę zaprzeczać w nieskończoność, ale to nie ma sensu, więc może uargumentujesz swoją wypowiedź?

Kojotes
14-08-2009, 14:43
Pomysł sam w sobie nie jest zły, ale projekt jego realizacji kuleje.. co jest normą dla Cipsoftu. Nikt tak nie partaczy ciekawych pomysłów jak oni.

Potrzebne są większe ograniczenia, na przykład:

obecne serwery non-pvp muszą zostać zablokowane - każdy jest już od dawna przeludniony, nie potrzeba na nich pro-pvp mastahów, chcących wybotować trochę leveli,

ban za botting, account trading/sharing, hacking powinien blokowac możliwość przeniesienia postaci na zawsze,

ponad to, criminal records ma być pusty,

posiadanie black skulla w ciągu ostatnich 6 miesięcy/red skulla w przeciągu ostatnich trzech miesięcy - brak możliwości przeniesienia chara.

Trzeba też pomyśleć nad tym, żeby serwery free to move nie były typowym śmietnikiem, przynajmniej przez pierwszy okres swojego istnienia.

olo-olo55
14-08-2009, 15:14
niby postep to cos nowego, ale nie jestem przekonany do tego.
oczywiscie kolejny bajer dla noobow z paccem i graczy z paccem

tequila51
14-08-2009, 15:18
Doczytałem do trzeciej strony i już mnie troszkę krew zalała. Dla mnie pomysł dobry. Wątpię żeby były masowe przeniesienia postaci (np. całe gildie, a potem powrót - no ha ha??), a wiecie dlaczego? Pieniądze... to nie będzie tania rozrywka, a wiecie dlaczego? No właśnie dlatego, żeby nie było takich dzikich sytuacji. Ktoś ostatecznie decyduje się na przeniesienie postaci i płaci za to dobre pieniądze. Więcej mu do głowy nie przychodzi pomysł zmiany serwera.

Vil
14-08-2009, 15:23

z perspektywy kogos, kto nie jest zaslepiony miloscia do starej Tibii i pozwala mu to zobaczyc ewidentne niedorobki, kretynizmy i kuriozalne bledy jakich w historii Tibii bylo wiele.

Jako przyklad mozna podac np. nostalgiczne wspominanie czasow, gdy nie mozna bylo kupic run w sklepach, setki malolatow temu przyklaskuja wbrew jakiejkolwiek logice, a 2-3 myslacych jest w stanie zauwazyc, ze taki system nie wydolilby juz za czasow wczesnego 7.6 a co dopiero teraz, gdy sredni level dryfuje w okolicach 120-150.

Mietek11
14-08-2009, 15:25
Moja opinia jest bardzo krotka, nie chce mi sie nawet pisac bo wszystkie mozliwe argumenty juz padly: żenada.

*vaRi*
14-08-2009, 16:12
Nie, bo z update na update polepszają Tibię.

Oczywiście moglibyśmy tak sobie na zmianę zaprzeczać w nieskończoność, ale to nie ma sensu, więc może uargumentujesz swoją wypowiedź?

Co ulepszają? Dobrze robią, że dodają tereny, potwory, addony i itemy, dobrze, bo to się przydaje, ale to raczej drobnostki, nie? Spójrz na rzeczy z innej sfery: czary, hity i tym podobne rzeczy. Czyli to, jak się gra, a nie gdzie (tereny)... Wiem, że piszę głupio, ale nie wiem jak to wytłumaczyć :D

Ale popatrz na to. Na Harmonii jest najwyższy +400lvl, a na np. Asterze +300. I podejrzewam, że ten 300 wszystko ustawia na servie, a przynajmniej tak powinno być. I przypuśćmy, że tak jest i wbija ktoś z 10 osobami z tej Harmonii na Asterę i to oni chcą rządzić i jest kolejna wojna pomiędzy ludźmi na n-pvp... To się skończy gra... Pójdę expić, a tam będą nalurowane [np] frosty i padnę, bo ktoś chciał ubić swojego przeciwnika z innej gildii... Teraz już tak jest rzadko, a dodanie zmian światów to przywróci.

Vil
14-08-2009, 16:24
Spójrz na rzeczy z innej sfery: czary

ktore konkretnie ?

hity

zmniejszone po to, zeby ludzie z levelami powyzej 300 ( co bylo nieuniknione ) nie bili z sd powyzej 1700, nie leczyli sie uhami za 2000+ itp. Gdyby to zostalo po staremu to na szczycie highscores mialbys teraz jakiegos brazola grajacego sorcem lub druidem, z levelem (przy aktualnych expowiskach) w granicach 480 i iloscia hp taka, jak porzadny knight.

Kojotes
14-08-2009, 16:27
Ale popatrz na to. Na Harmonii jest najwyższy +400lvl, a na np. Asterze +300. I podejrzewam, że ten 300 wszystko ustawia na servie, a przynajmniej tak powinno być. I przypuśćmy, że tak jest i wbija ktoś z 10 osobami z tej Harmonii na Asterę i to oni chcą rządzić i jest kolejna wojna pomiędzy ludźmi na n-pvp... To się skończy gra... Pójdę expić, a tam będą nalurowane [np] frosty i padnę, bo ktoś chciał ubić swojego przeciwnika z innej gildii... Teraz już tak jest rzadko, a dodanie zmian światów to przywróci.

Nie gram już ani na Asterze, ani w ogóle, ale za moich czasów najwyższy lev na serwie nie cieszył się żadnym autorytetem i nic nie ustawiał, podejrzewam że teraz jest podobnie. Lvl już od dawna jest wyznacznikiem jedynie czasu spędzonego na expieniu.

Właśnie po to potrzebne jest rozwiązanie problemu lurowania mobów na non-pvp, żeby nieudacznicy, którym nie wyszło na pro-pvp, nie próbowali 'zondzić' i tu.

..::QRAS::..
14-08-2009, 16:42
Nie płaczcie, nikt wam się z waszego znienawidzonego non-pvp na pvp nie przeniesie, bo w tej notce było wspomniane, że transfer non-pvp => pvp nie będzie możliwy. Przeczytajcie i potem narzekajcie, proszę...

brawo , ja tez cie prosze

Marna_Prowokacja
14-08-2009, 16:43
Oczywiście ty w przyszłości będziesz pracował za darmo.
oczywiscie juz na ten temat cos powiedzialem. jesli place to wymagam jakosci, a nie bewzglednego robienia z produktu maszynki do zarabiania pod pretekstem ulepszania go.

Z perspektywy grającego tym bardziej.

Jeżeli chodzi o nowy system wojen, to nie za bardzo wiem o co w nim chodzi, ale czy on jednoznacznie wyklucza możliwość dawnego prowadzenia wojen? Już nie można atakować innych ludzi jeżeli nie ma się z nimi oficjalnej wojny?

20 unjustow za jednego zabitego gracza jednoznacznie wyklucza mozliwosc wyrzucenia przeciwnej strony z serwera. przykladem moze byc moj swiat.

Nie chciałem i nikomu o tym nie powiedziałem. Najłatwiej narzekać, trudniej działać.

proste ze garstka normalnych graczy nie przebije sie przez milion postow napalonych tibijczykow.

z perspektywy kogos, kto nie jest zaslepiony miloscia do starej Tibii i pozwala mu to zobaczyc ewidentne niedorobki, kretynizmy i kuriozalne bledy jakich w historii Tibii bylo wiele.

Jako przyklad mozna podac np. nostalgiczne wspominanie czasow, gdy nie mozna bylo kupic run w sklepach, setki malolatow temu przyklaskuja wbrew jakiejkolwiek logice, a 2-3 myslacych jest w stanie zauwazyc, ze taki system nie wydolilby juz za czasow wczesnego 7.6 a co dopiero teraz, gdy sredni level dryfuje w okolicach 120-150.

nie mam nic przeciwko naprawieniu jak to nazwales niedorobkow, kretynizmow i kuriozalnych bledow.
nie wiem jak w jakim sensie ten system 'nie wydolilby'. to ze nie byloby takich lvl jak teraz? co w tym zlego.

*vaRi*
14-08-2009, 16:46
Nie gram już ani na Asterze, ani w ogóle, ale za moich czasów najwyższy lev na serwie nie cieszył się żadnym autorytetem i nic nie ustawiał, podejrzewam że teraz jest podobnie. Lvl już od dawna jest wyznacznikiem jedynie czasu spędzonego na expieniu.

Właśnie po to potrzebne jest rozwiązanie problemu lurowania mobów na non-pvp, żeby nieudacznicy, którym nie wyszło na pro-pvp, nie próbowali 'zondzić' i tu.

No w sumie prawda, ale na większości serverów są gildie "dominujące" :P

Co do drugiego, to przecież człowiek będzie taki sam i na Asterze i na Pacera i na Harmonii...

ktore konkretnie ?

druid i sorc mają po dwa rodzaje ue... przykład

zmniejszone po to, zeby ludzie z levelami powyzej 300 ( co bylo nieuniknione ) nie bili z sd powyzej 1700, nie leczyli sie uhami za 2000+ itp. Gdyby to zostalo po staremu to na szczycie highscores mialbys teraz jakiegos brazola grajacego sorcem lub druidem, z levelem (przy aktualnych expowiskach) w granicach 480 i iloscia hp taka, jak porzadny knight.

No dobra... zmienić i zostawić, a nie co update kombinować z tym...

Guziczkuu
14-08-2009, 17:41

Jak wojen nie ma w tibi, To na rl samochodów... O RLY?

Bartek143
14-08-2009, 20:53
Wy serio myslicie ze taki 200 czy nawet 150 lvl przenisolby sie na inny swiat?? takie lvle to maja dobre gildie dobrych kumpli na podobnych lvlach z ktorymi moze pk-owac, expic, robic questy, czy nawet zwyczajnie porozmawiac. I zapewne maja takze domki z niezlymi itemami na pokaz a tam bylo napisane:

Transfer nie będzie możliwy w przypadku, gdy postać posiada domek, jest członkiem gildii bądź jest w związku z innym graczem

*vaRi*
14-08-2009, 21:51
Wy serio myslicie ze taki 200 czy nawet 150 lvl przenisolby sie na inny swiat?? takie lvle to maja dobre gildie dobrych kumpli na podobnych lvlach z ktorymi moze pk-owac, expic, robic questy, czy nawet zwyczajnie porozmawiac. I zapewne maja takze domki z niezlymi itemami na pokaz a tam bylo napisane:

Transfer nie będzie możliwy w przypadku, gdy postać posiada domek, jest członkiem gildii bądź jest w związku z innym graczem

A jeżeli są dwie ekipy + 200lvle same praktycznie, jedna z nich jest gorsza, ciągle pada, bo ta pierwsza lepiej trapy ogarnia, to chyba mogą przejść całą gildią na inny świat i go "rozwalić", nie?

Bartek143
14-08-2009, 21:59
A jeżeli są dwie ekipy + 200lvle same praktycznie, jedna z nich jest gorsza, ciągle pada, bo ta pierwsza lepiej trapy ogarnia, to chyba mogą przejść całą gildią na inny świat i go "rozwalić", nie?

Ale gildia liczy zazwczyaj sporo osob a szczegolnie z takimi lvlami. I w zwiazku z tym sa nikle szanse zeby cala badz wiekszoc gidii sie przeniosla bo musze byc do tego checi i niestety kasa i jak wiadomo mozna nie miec i jednego i drugiego :P:P

Vil
15-08-2009, 10:57
nie wiem jak w jakim sensie ten system 'nie wydolilby'. to ze nie byloby takich lvl jak teraz? co w tym zlego.

..

za czasow 7.6 i wersji wczesniejszych tak to sie jakos fajnie ukladalo, ze zrobienie 1 bp dowolnych run trwalo srednio 30-50 razy dluzej niz wystrzelanie go w stworki, wiec 2-3 wysokolevelowych magow zuzywalo runy robione przez 200 ludkow na 30 levelach stojacych pod depo, ktorzy (jakby tego bylo malo) myslalo, ze zbijaja na runach fortune, dlatego nawet nie bralo sie za expienie. Innymi slowy 90% serwera pracowalo na to, zeby 5-10% moglo poexpic.

Po pewnym czasie sredni level podskoczyl, ludzie zaczeli zauwazac, ze expienie sie oplaca, i zdecydowana wiekszosc runemakerow zaczela byc konsumentami. Proporcje nawet jesli w momencie wyjscia jeszcze sie nie obrocily (konsumentow nie bylo 90%, ale 40-50% na pewno), to w najblizszym czasie i tak zabrakloby producentow zeby utrzymac rosnacy popyt, szczegolnie, ze producentow nie tylko nie przybywalo, ale wrecz ubywalo (bo zaczynali expic i sami potrzebowali run, a nikt normalny nie robilby ich sobie przez tydzien samemu tylko po to, zeby poexpic 2-3 godziny). Tak wiec sklepy byly potrzebne zeby ta machina sie w pewnym momencie nie zatrzymala w miejscu.

Prosciej nie potrafie.

Wy serio myslicie ze taki 200 czy nawet 150 lvl przenisolby sie na inny swiat??

cena za przeniesienie raczej nie przekroczy ceny pacca, a jesli nawet, to przekroczy minimalnie.
W wiekszosci przypadkow polaczki i tak kupuja pacc za gold, wiec nie widze powodu, zeby kogos mialo nie byc stac na przeniesienie calej 15-20 osobowej gildii ktora zostala np. pobita w wojnie na swiat nPvP. Malo tego, jestem przekonany, ze znajda sie ludzie przenoszacy swoje noobchary za kase/ gold po to, zeby np nie zostawiac na opuszczanym serwerze rzadkich przedmiotow, ktorych bylo zbyt duzo by je ubrac na siebie.

druid i sorc mają po dwa rodzaje ue... przykład

no i ?

Druid i sorc maja dokladnie takie same mozliwosci defensywne, wiec nie ma powodu by krzywdzic jedna z tych klas znacznie ograniczajac jej mozliwosci ofensywne (bo oznacza to wprost nie tylko ograniczenie szybkosci expienia, ale rowniez ograniczenie zdobywanej kasy i wiele innych daleko idacych konsekwencji). Dlatego jest jak jest, a z braku innych mozliwosci (ktorych Tibia po prostu nie umozliwia) te 2 klasy roznia sie zywiolami.

Pix888
15-08-2009, 13:33
Z tego co przeczytałem wynika to:
gracz z non-pvp dostanie możliwość przeniesienia się na losowy server pvp?

Marna_Prowokacja
15-08-2009, 14:18
..

za czasow 7.6 i wersji wczesniejszych tak to sie jakos fajnie ukladalo, ze zrobienie 1 bp dowolnych run trwalo srednio 30-50 razy dluzej niz wystrzelanie go w stworki, wiec 2-3 wysokolevelowych magow zuzywalo runy robione przez 200 ludkow na 30 levelach stojacych pod depo, ktorzy (jakby tego bylo malo) myslalo, ze zbijaja na runach fortune, dlatego nawet nie bralo sie za expienie. Innymi slowy 90% serwera pracowalo na to, zeby 5-10% moglo poexpic.

Po pewnym czasie sredni level podskoczyl, ludzie zaczeli zauwazac, ze expienie sie oplaca, i zdecydowana wiekszosc runemakerow zaczela byc konsumentami. Proporcje nawet jesli w momencie wyjscia jeszcze sie nie obrocily (konsumentow nie bylo 90%, ale 40-50% na pewno), to w najblizszym czasie i tak zabrakloby producentow zeby utrzymac rosnacy popyt, szczegolnie, ze producentow nie tylko nie przybywalo, ale wrecz ubywalo (bo zaczynali expic i sami potrzebowali run, a nikt normalny nie robilby ich sobie przez tydzien samemu tylko po to, zeby poexpic 2-3 godziny). Tak wiec sklepy byly potrzebne zeby ta machina sie w pewnym momencie nie zatrzymala w miejscu.

Prosciej nie potrafie.

cena za przeniesienie raczej nie przekroczy ceny pacca, a jesli nawet, to przekroczy minimalnie.
W wiekszosci przypadkow polaczki i tak kupuja pacc za gold, wiec nie widze powodu, zeby kogos mialo nie byc stac na przeniesienie calej 15-20 osobowej gildii ktora zostala np. pobita w wojnie na swiat nPvP. Malo tego, jestem przekonany, ze znajda sie ludzie przenoszacy swoje noobchary za kase/ gold po to, zeby np nie zostawiac na opuszczanym serwerze rzadkich przedmiotow, ktorych bylo zbyt duzo by je ubrac na siebie.

no i ?

Druid i sorc maja dokladnie takie same mozliwosci defensywne, wiec nie ma powodu by krzywdzic jedna z tych klas znacznie ograniczajac jej mozliwosci ofensywne (bo oznacza to wprost nie tylko ograniczenie szybkosci expienia, ale rowniez ograniczenie zdobywanej kasy i wiele innych daleko idacych konsekwencji). Dlatego jest jak jest, a z braku innych mozliwosci (ktorych Tibia po prostu nie umozliwia) te 2 klasy roznia sie zywiolami.

nie wiem moze akurat dodanie run do sklepow bylo koniecznoscia. nie do konca przekonuje mnie to co napisales.

Akkorin
15-08-2009, 14:35
Nie. Gracz z non-pvp może się przenieść tylko na inne non-pvp. Ale powstaną jeszcze 3 nowe servery: X (non-pvp), Y (pvp) i Z (pvp-e). Z każdego z ponad 70 światów będzie można przenieść się na X, Y lub Z, ale z nich już chyba nie będzie można się wydostać, da rade przemieszczać się wtedy tylko między tymi trzema światami.

Lub inaczej ujmując- gracz z non-pvp będzie mógł przenieść się na inne non-pvp, jeden (nielosowy) serwer pvp i jeden (nielosowy) serwer pvp-enfo, z czego te dwa serwery będą nowe, teraz one nie istnieją.

Mietek11
15-08-2009, 14:51
Chaos chaos chaos furora sodomia i goroma.
Jak to wprowadza to pozostaje mi tylko warots

Bartek143
15-08-2009, 14:54

Nie. taki gracz bedzie mogl sie przniesc tylko na NON-PVP a jezeli bedzie chcial na pvp to na specjalnie zrobionym do tego serwie

Akkorin
15-08-2009, 14:57
Chaos chaos chaos furora sodomia i goroma.
Jak to wprowadza to pozostaje mi tylko warots
Who cares?

Właśnie stwierdziłem, że nie ma sensu wykłócać się z nimi, że zmiany są lepsze wbrew temu co im się wydaje, bo takie narzekanie jest tylko na tym forum, a kilka osób w tą czy w tą w Tibii ("jeżeli to wprowadzą to kończę grę"), do tego takich tępych nie zrobi różnicy, a nawet polepszy sytuację.

Marna_Prowokacja
15-08-2009, 15:44
Who cares?

Właśnie stwierdziłem, że nie ma sensu wykłócać się z nimi, że zmiany są lepsze wbrew temu co im się wydaje, bo takie narzekanie jest tylko na tym forum, a kilka osób w tą czy w tą w Tibii ("jeżeli to wprowadzą to kończę grę"), do tego takich tępych nie zrobi różnicy, a nawet polepszy sytuację.

tepi to sa ci ktorzy sie jaraja updejtami.
narzekanie nie jest tylko na forum.
zmiany nie sa lepsze.
te kilka osob zrobi roznice bo gdy oni odejda w ta gre beda grac tylko tacy jak ty i tobie podobni.

Akkorin
15-08-2009, 16:02
tepi to sa ci ktorzy sie jaraja updejtami.
narzekanie nie jest tylko na forum.
zmiany nie sa lepsze.
te kilka osob zrobi roznice bo gdy oni odejda w ta gre beda grac tylko tacy jak ty i tobie podobni.
Twierdzenie, że aktualizacja jest dobra, to nie "jaranie się", a narzekanie w takiej skali jest tylko na tym forum (tak jest co pół roku kiedy wprowadzają aktualizację, wszyscy się cieszą, a tutaj "jebaci kisovt"), w końcu większość tibijczyków była za wprowadzeniem transferu, do tego to była ta część, która pisuje na tibia.com, a średnia wieku tych osób na pewno jest większa niż tutejszych userów.
Nie, nie, kilkadziesiąt osób z tego forum nie zrobi różnicy, a tacy jak ja nie grają już w Tibię. Co najwyżej pisują na forum tibia.com i forach fansiteów i raz na miesiąc logują się żeby nie usunięto im depo-charów, pogadać.

Koszyk
15-08-2009, 18:20

A wiec aktualnie wygląda to tak, że unji dostają wszystkie osoby które atakowały daną osobę przez ostatnie 60 sekund. Co daje niezliczoną ilość unji~

Wychodzi np. 20 osób zabić 2 osoby expiące na frostach. Po udanej akcji idą się bronić w jakimś miejscu i teoretycznie nie mogą już nikogo dzisiaj zabić jeśli nie chcą wbic rs'ów. Co innego jak przeciwna gildia wbije na nich skulle, ale to też nie jest opcja ponieważ przeciwna gildia może również zabić 2 osoby no chyba że wbijają rsy to 5 max. (albo 6? nie jestem pewien). A jak nie to wszyscy którzy powbijali skulle popadają od ludzi w defie. Wiec powiedz mi jak jakaś gildia ma zdominować serwer na takich zasadach? Trzeba wtedy kombinować jak zabić kogoś żeby dostać jak najmniej unji~. Trochę bez sensu. np. w tym momencie open battle to musiałoby wyglądać, że obie gildie wbijają skulle i każdy rzuca każdemu soulfire co by mu pz nie znikł za szybko, bo inaczej gildia która wygra będzie miała spore straty w ludziach którzy nie będą zgrali ze względu na przekroczone limity zabójstw. Na co 2ga gildia może sobie wtedy spokojnie odrobić pieniądze, stracone levele.

@przenoszenie postaci.

Pomysł dno totalne. Nie podoba mi się i tyle, argumentować mi się nie chce.

Erhion
15-08-2009, 18:50
zmiany nie sa lepsze.

Każdy ma swoje zdanie zdanie. Dla jednych lepsze, dla innych gorsze.

Marna_Prowokacja
15-08-2009, 21:51
Twierdzenie, że aktualizacja jest dobra, to nie "jaranie się", a narzekanie w takiej skali jest tylko na tym forum (tak jest co pół roku kiedy wprowadzają aktualizację, wszyscy się cieszą, a tutaj "jebaci kisovt"), w końcu większość tibijczyków była za wprowadzeniem transferu, do tego to była ta część, która pisuje na tibia.com, a średnia wieku tych osób na pewno jest większa niż tutejszych userów.
Nie, nie, kilkadziesiąt osób z tego forum nie zrobi różnicy, a tacy jak ja nie grają już w Tibię. Co najwyżej pisują na forum tibia.com i forach fansiteów i raz na miesiąc logują się żeby nie usunięto im depo-charów, pogadać.

a stwierdzanie ze aktualizacje sa zle to nie jest narzekanie.
ja nie wiem co za mozgi pisza na tibia.com. poza tym za wprowadzeniem transferu nie byla wiekszosc tibijczykow, tylko wiekszosc tibijczykow postujacych tam.
za wycofaniem zmian w pvp tez byla wiekszosc i?
dla mnie to jest i tak na sile ulatwianie gry i zaloze sie wiekszosc piszacych na boardach to przemadrzale nubki z npvp.

A wiec aktualnie wygląda to tak, że unji dostają wszystkie osoby które atakowały daną osobę przez ostatnie 60 sekund. Co daje niezliczoną ilość unji~

o ile dobrze pamietam to unjusta dostaje max 20 osob. w sumie to niczego nie zmienia.

Kojotes
15-08-2009, 22:19
ja nie wiem co za mozgi pisza na tibia.com. poza tym za wprowadzeniem transferu nie byla wiekszosc tibijczykow, tylko wiekszosc tibijczykow postujacych tam.

I tu dochodzimy do momentu, w którym trzeba zadać pytanie:

Czy przeciętny gracz (wiek 11-14, kupuje kase na allegro i ściąga boty z google, cechy charakterystyczne: marna znajomość języka, nikłe doświadczenie, brak zdolności do wyciągania konstruktywnych wniosków i podejmowania na ich podstawie decyzji) powinien mieć jakikolwiek wpływ na rozwój gry?

MichalOlkuszanin
15-08-2009, 23:04
Zdecydowanie jestem przeciwny. Troszkę się ostatnio ucywilizowała sytuacja na non-pvp to znowu czeka napływ graczy. Jeżeli mają takie rzeczy robić to między światami o jednakowym statusie -.- . Tera zleci się chmara "hunconych" na n-pvp. Jeżeli mają już kombinować to niech powołają nowe światy bez możliwości walki między graczami, nawet na zasadach premii. Jestem pewien, że nie świeciłyby pustkami.

Dukey
15-08-2009, 23:15
@up
Masz rację. Tam sobie ktoś postawi monka, wyskilluje 100/100 na bocie i przejdzie na non-pvp -.- Dlatego też jestem na nie, i nie czepiajcie się: powinno być ze świata na świata (tylko), no i te X, Y, Z, ale z Enfo na każdy i z PvP, że można na Non to kaszana!!! X(

Mandawiers
15-08-2009, 23:45
Ja tutaj znalazlem maly "bug" tego pomyslu, postac z no pvp moze sie przeniesc na wyznaczony jeden server pvp, gdy przejdzie na ten server pvp stanie sie postacia z servera pvp ... po 6 miesiacach bedzie mogla juz na ktory chce przejsc z wyjatkiem pvp enfo, powinna byc jakas dozywotnia blokada dla takiej postaci, chyba ze jest juz taka zrobiona

Gelt
16-08-2009, 00:21
Nie może przejść na enfo. Na enfo można przejść tylko z enfo.

Vil
16-08-2009, 11:27
a stwierdzanie ze aktualizacje sa zle to nie jest narzekanie.

to jest narzekanie, tak dlugo, jak nie masz na poparcie tego racjonalnych argumentow, innych niz "bo kiedys gra wygladala inaczej".

Dupca
16-08-2009, 12:00
I tu dochodzimy do momentu, w którym trzeba zadać pytanie:

Czy przeciętny gracz (wiek 11-14, kupuje kase na allegro i ściąga boty z google, cechy charakterystyczne: marna znajomość języka, nikłe doświadczenie, brak zdolności do wyciągania konstruktywnych wniosków i podejmowania na ich podstawie decyzji) powinien mieć jakikolwiek wpływ na rozwój gry?

Nie, ale wystarczy że walnie post na tibia.com i ma pacca, i wraz z nim zgodzi się kolejnych 2000tys. 11-14 latków z pacciem to twórcy tej gry będą musieli przynajmniej to przemyśleć.

Solaxe
16-08-2009, 14:14
@up
Masz rację. Tam sobie ktoś postawi monka, wyskilluje 100/100 na bocie i przejdzie na non-pvp -.- Dlatego też jestem na nie, i nie czepiajcie się: powinno być ze świata na świata (tylko), no i te X, Y, Z, ale z Enfo na każdy i z PvP, że można na Non to kaszana!!! X(

Mnie tam nie obchodzi kto jakie ma skille. Czy naprawde tak bardzo cie zaboli jak ktos zrobi sobie te skille i wejdzie na twoj serwer? Jaki to bedzie mialo wplyw na twoja rozgrywke? Nikły, jeśli nie żaden.

Dukey
16-08-2009, 14:39
@up
Ale to troche nie fair, bo lepiej ma ten, co jest bogatszy. Bo my musimy się kisić na slime cały czas a on sobie monka postawi i jest na afku cały czas, a potem przejdzie na Non-PvP i ma łatwiej :/

Krajzel
16-08-2009, 16:28
@up
Życie jest niesprawiedliwe a szukasz sprawiedliwości w tibii hahahaha pozdro

Ja mam wyjebane na te transfery, i tak z mojego serva odejdzie połowa a nikt nie przyjdzie xDD W sumie to plus, będę miał więcej respów wolnych ;)

Marna_Prowokacja
16-08-2009, 16:32
to jest narzekanie, tak dlugo, jak nie masz na poparcie tego racjonalnych argumentow, innych niz "bo kiedys gra wygladala inaczej".

racjonalnym argumentem nie jest ilosc osob 'retired because of update' ?

Dukey
16-08-2009, 17:16
@up
Matko, kolejny, który nie przeczytał do końca. Takich to krzesłem bić... xD <joke>. Z Non-PvP da się TYLKO na inny Non-PvP - zapamiętajcie to sobie, bo już chyba z 4 raz o tym piszę!!!

Phos
16-08-2009, 20:57
Gdybyś poświęcił temu artykułowi pół minuty zobaczyłbyś, że dzieci z noob-pvp mogą się przenieść tylko na inne noob-pvp

AnonimowyPowrot
16-08-2009, 21:01
nie czytalem bo mnie juz od tych ich durnych pomyslow boli glowa a teraz jeszcze jeden pomysl bravo tak dalej to beda dzieci noob-pvp skakac sobie po servach i kozaczyc.

Na pewno nie grałeś od 6.4, o której wspomniałeś, ani nawet od 7.0, bo przez ten czas każdy się "odnoobuje".

Akkorin
16-08-2009, 21:11
@up
Ale to troche nie fair, bo lepiej ma ten, co jest bogatszy. Bo my musimy się kisić na slime cały czas a on sobie monka postawi i jest na afku cały czas, a potem przejdzie na Non-PvP i ma łatwiej :/
A postawcie te argumenty, wg których twierdziliście, że na non-pvp łatwiej się expi niż na pvp w miejsce skillowania non-pvp, a pvp.
omgg tylko nie to teraz pajace z noob pvp beda przylazic na pvp ze swoimi wyboconymi charami smiechu warte i zalosne.... to nie to co za czasow 6.4 wtedy to byla gra a teraz syf a nie gra...
Nie mów o czymś o czym nie wiesz, k?
Takich to krzesłem bić... xD <joke>.
Prawie wszystko ok, nie pasuje mi tu jedynie wyrażenie "joke", gdyby nie ono to zgodziłbym się z tobą.

Vereth_The_Maffia
16-08-2009, 23:57
omgg tylko nie to teraz pajace z noob pvp beda przylazic na pvp ze swoimi wyboconymi charami smiechu warte i zalosne.... to nie to co za czasow 6.4 wtedy to byla gra a teraz syf a nie gra...

za czasow tibi 2.4 bylo najlepiej

Vil
17-08-2009, 00:15
racjonalnym argumentem nie jest ilosc osob 'retired because of update' ?

nie, nie jest.

Akkorin
17-08-2009, 11:58
Świat: Silvera/Guardia

i wszystko jasne, pozdro noob-pvp
Świat: ALDORA

i wszystko jasne, pozdro noob-pvp

Dukey
17-08-2009, 13:07
@up
Aldora jest PvP, ale to szczegół :s

@2xup
Co Ci przeszkadza, że jesteśmy na N-PvP? Po prostu nie lubimy zabijania i tyle... Nie każdy na N-PvP to n00b (choć większość :()

Akkorin
17-08-2009, 13:12
Jeżeli on uważa Silverę za serw "noob-pvp" to ja za taki uważam Aldorę.

Markos_Knight
17-08-2009, 18:04
Sorka, w temacie nie przeczytałem wszystkiego i napisałem beznadziejny komentarz. Ale to dlatego, że miałem problem tzn. nie mogłem wejść tu na notkę ;/

Ale i tak podtrzymuję swoją opinię. Pomysł o kitu tak samo jak zmiana imienia postaci.

Marna_Prowokacja
18-08-2009, 15:06
nie wiem jak mozna nazwac 'polepszaniem' gry cos czego skutkiem jest odejscie graczy.

Avidek
18-08-2009, 17:24
@up

Jezeli odchodza ci, ktorzy na forum wypisuja ze "nie graja bo im przyjdzie 400 lvl z n-pvp i ich zabije" poniewaz ich znajomosc angielskiego jest na tyle mala, ze nie potrafia przeczytac artykulu na tibia.com, sa zbyt leniwi zeby znalezc przetlumaczony artykul albo zbyt tepi zeby go zrozumiec, to moim zdaniem jest to polepszanie gry. Niestety w takich przypadkach zwykle konczy sie na gadaniu.

Madon95
18-08-2009, 17:56
Ludzie przestańcie gadać że jest tak źle, że wszyscy zmienią servki, zrozumcie ze to nie będzie tanie, powiem więcej będzie to DROGIE, kilka osób zmieni server np ja mam kilka charów na innych serverach i wszystkimi przejde na hiberne bo na tych serverach gdzie są te postacie i tak nie gram. Nie irytujcie sie, pomysl bardzo dobry 9/10

--- Madon95 dodał 4 minut i 44 sekund później ---

nie czytalem bo mnie juz od tych ich durnych pomyslow boli glowa a teraz jeszcze jeden pomysl bravo tak dalej to beda dzieci noob-pvp skakac sobie po servach i kozaczyc.

Inteligencie jeden, nie bedzie zadnego skakania! po pierwsze mozna sie przeniesc co 6 miesiecy, po drugie BEDZIE TO DROGIE i na pewno nie bedzie wiele noobow nie bedzie mialo ochoty przenosic swoich charow wartych xzł za cene 10xzł........

--- Madon95 dodał 10 minut i 40 sekund później ---

AKKORIN popieram kazdego twojego posta, zgadzam sie z tobą w 100%! chyba zostane twoim fanem ;)

xoz
18-08-2009, 18:14
skakania moze i nie bedzie, ale co za problem wybocic na nonpvp 120msa i pojsc robic rozpierduche na otwarty 4all serwer pvp. nie zauwazylem zeby ktokolwiek kompetentny pisal cos o cenie

Madon95
18-08-2009, 19:02

nastepny idio*a ktory nie czyta o czym jest mowa tylko odpowiada na zagadnienie "TRANSFER POSTACI" Z NON PVP NIE MOZNA PRZENIESC SIE NA PVP

--- Madon95 dodał 6 minut i 10 sekund później ---

czytałem fora innych narodowosci a takze forum tibia.com i tam 90% osobom podoba sie pomysl, ludzie mysla optymistycznie a 90% polaków woli tylko narzekać zamiast szukac plusów....

--- Madon95 dodał 58 minut i 34 sekund później ---

co ty gadasz czlowieku? zadne z twoich słów nie jest prawdą... 6.4? hahhahahha to byla dopiero żenada, kilka pikseli hahaha

--- Madon95 dodał 62 minut i 12 sekund później ---

za czasow tibi 2.4 bylo najlepiej

chlopaczek ma 10 lat i mowi o tibii 2.4 (powtórze sie: pare pikseli, beznadziejna grafika, male mozliwosci, nudyyy)

Bartek143
18-08-2009, 22:46
Dla mnie sprawa jest prosta. Jak ci sie podoba to rob co chcesz. Jak nie - nie korzystaj z tego przywileju ktory dla wielu osob jest potrzebny

Marna_Prowokacja
18-08-2009, 23:12
@up

Jezeli odchodza ci, ktorzy na forum wypisuja ze "nie graja bo im przyjdzie 400 lvl z n-pvp i ich zabije" poniewaz ich znajomosc angielskiego jest na tyle mala, ze nie potrafia przeczytac artykulu na tibia.com, sa zbyt leniwi zeby znalezc przetlumaczony artykul albo zbyt tepi zeby go zrozumiec, to moim zdaniem jest to polepszanie gry. Niestety w takich przypadkach zwykle konczy sie na gadaniu.

raczej ludzie ktorzy zostawili juz ta gre sa na tyle inteligenti ze znaja angielski.

Vil
19-08-2009, 11:07
nie wiem jak mozna nazwac 'polepszaniem' gry cos czego skutkiem jest odejscie graczy.

to, czy updaty polepszaja gre Cipsoft weryfikuje na podstawie zyskow, a nie narzekan garstki whinerow.

mezowski86
19-08-2009, 21:14
Vil nie wiem jak ty ale ja pamiętam update który był 1,5roku temu to na arcanii było 900+ osób online, a teraz ledwo 300+. Widać cipsoftowi nie zależy na zyskach?

Akkorin
19-08-2009, 21:16
Vil nie wiem jak ty ale ja pamiętam update który był 1,5roku temu to na arcanii było 900+ osób online, a teraz ledwo 300+. Widać cipsoftowi nie zależy na zyskach?
Czy wy rozumiecie, że takie narzekania są tylko na tym forum? Przynajmniej na tych, które ja przeglądam większości zawsze podobają się aktualizacje, tylko nie na tibia.pl. A skoro większość ludzi jest za zmianami, to raczej nie one powodują spadek popularności Arcanii/Tibii.

mezowski86
19-08-2009, 21:22
Wejdz na forum tibia.com to zobaczysz, że narzekają nie tylko tu. Moim zdaniem ogólnie update idzie w dobrym kierunku, jednak cipsoft popełnia często niewybaczalne błędy, co świadczy o ich niekompetencji. Przykład? Przez wprowadzenie 2 sec opóźnienia stairhopping nie jest możliwe zabicie kogokolwiek umiejącego grac solo w pvp. O ile ta zmiana w pvm jest konieczna to w pvp jest bezsensu. Kolejny paradoks to Ledgehopping na który nie został wprowadzony delay. Nie wiem jak wy ale takie bugi powinno się poprawiać od razu, a cipsoft będzie się z tym bawił 2 lata zanim to naprawią. To według mnie świadczy o dużej niekompetencji tej firmy.

Wylansowany
20-08-2009, 11:05
Hmm...pomysł nie jest zły, chociaż może rzeczywiście światy PvP będą puste, a Non-PvP zapełnione i to może być największym problemem tego całego "projektu"...
Co do ograniczeń, to wydaje mi się, że są OK. Skoro tylko EQ i kasa z banku przechodzą, to wszystko będzie trzeba sprzedawać zanim przeniesiesz się na nowy server.

Vil
20-08-2009, 12:41
o niekompetencji Cipsoftu to akurat wiadomo od lat.

Akkorin
20-08-2009, 15:38
to ty chyba nie znasz tych debili z noob-pvp synku, najpierw wyboca swoje chary a pozniej jazda na pvp roz*******ac ludzi ktorzy musieli ciezko harowac na swoje levele cip jak zwykle porazka
Sorry, ale ty tylko udajesz idiotę, czy naprawdę nim jesteś? Pomijając to że na każdej stronie jest o tym mowa, to ty przecież nawet odpowiadałeś na post, w którym było napisane, że z non-pvp nie będzie można przejść na pvp.

Kojotes
20-08-2009, 16:20
to ty chyba nie znasz tych debili z noob-pvp synku, najpierw wyboca swoje chary a pozniej jazda na pvp roz*******ac ludzi ktorzy musieli ciezko harowac na swoje levele cip jak zwykle porazka

To Ty chyba nie znasz tych debili z pro-pvp, którzy wybocą swoje skille do 105/105 na monku a później jazda na non-pvp levelować i zbierać kasę, roz********* ludzi, którzy musieli ciężko harować na swoje skille.

Jak zwykle, fail jakiegoś typa z pro-pvp.

Krajzel
20-08-2009, 17:47
@up
Akurat skille na pvp do niczego się nie przydają, wiem z doświadczenia.

Osobom z nonpvp zmiany się nie podobają (i się nie dziwie) ale z drugiej strony, jak dadzą nowe servery pvp, enfo i non to myślę, że dużo graczy się tam przeniesie i zwolni miejsca na obecnych. W tym całym projekcie chodzi o fun no i ofc $$, a będą napływać zdecydowanie szerszą rzeką hehe. Będzie trochę zamieszania na początku ale starzy wyjadacze danego servera pvp nie będą dawali nowym za bardzo kozaczyć, tego jestem pewny. Chyba, że będą przechodziły całe gildie to dopiero będzie na*******anka xD

mezowski86
20-08-2009, 23:43
Nie chce nikogo obrazić, ale nie mam szacunku do graczy z non-pvp. Grając na non-pvp wybrali easy mode. Huncą z kolegami i wiedzą, że ich nie zranią, nie giną w pvp, nie ma wojen czyli tego co najlepsze. A skillowanie na monku to drobnostka, slimy a potem geomancer powinny wystarczyć. Na lv 100+ już są targed dummes;-)

Za to mam duży szacunek do pvp-enfo, bo grać tam jest znacznie trudniej, niż na normal pvp. Choćby z tego powodu, że nie ma aola ani blessów;-)

kamilosik
21-08-2009, 04:45
Ktos ma hunta to nie placi tylko przechodzi na inny serv xD.... cos mi sie zdaje ze Amerykanskie servy beda opustoszale xD a no-pvp przeludnione.

czy wy nie rozumiecie ,Że za transfer postaci bedzie siĘ pŁaciŁo?
jak bĘdzie cena np. 60zŁ to powiedz mi czy poŁowa ludzi z serwera przejdzie na inny??
PomyŚl zanim coŚ napishesh!

mezowski86
21-08-2009, 22:27
60zł to nie jest duża kwota dla osoby pełnoletniej. No chyba, że w tibie grają same dzieci ;-)

ps. inna sprawa, że jak ktoś dostanie hunta i payment 300k to równowartość tego w zł na niektórych światach będzie wyższa niż kwota zmiany światu.

Madon95
23-08-2009, 01:52
60zł to nie jest duża kwota dla osoby pełnoletniej. No chyba, że w tibie grają same dzieci ;-)

ps. inna sprawa, że jak ktoś dostanie hunta i payment 300k to równowartość tego w zł na niektórych światach będzie wyższa niż kwota zmiany światu.

no ciekawe ile Ty masz lat jesli gadasz ze 60 zl to nie jest duzo dla osoby pelnoletniej... pewnie masz 12 lat i nie wiesz co mowisz, zdarza sie...

xoz
23-08-2009, 10:15
nikt nigdy oficjalnie ceny nie podal, moze to byc 20ojro jak i rownie dobrze 5
transfer z nonpvp na pvp jak najbardziej bedzie mozliwy za sprawa swiatow "open". wystarczy spojrzec ile niektore swiaty pvp maja w godzinach szczytu graczy

Abdulah
23-08-2009, 10:33
Mówicie, że ludzie wszędzie narzekają? To jest zupełnie normalne, ludzie uwielbiają narzekać, a pochwalić już jest znacznie trudniej. Ludziom często się wydaje, że wprowadzać zmiany w takiej grze jak Tibia jest prosto. A największe mądrale na tym forum to najlepiej przejęły by kontrole nad CipSoftem i zrobiło prawdziwą Tibię! Jaaasne. Tylko do tego trzeba umiejętności przewidywania skutków wprowadzonych zmian.

W sumie kiedyś myślałem tak samo, że usunięcie uhów, rewolucja w sile ataków magicznych i tak dalej było czymś głupim. Jednakże patrząc na to z dalszej perspektywy te zmiany są naprawdę przemyślane. Nie grałem nigdy na Tibii 7.5, ale jak ktoś tam wyżej mówił o całej tej produkcji run, to było chore! Większość spędzała godziny, a nawet dnie na robieniu właściwie niczego, żeby tylko jakiś mały procent mógł sobie poexpić. Wprowadzenie sklepów było konieczne albo doszło by do katastrofy - większość graczy porzuciła by Tibię. (Oczywiście katastrofa dla Cipsoftu).

A co do pomysłu ... ciężko przewidzieć co będzie się działo. Pewnie zrobi się trochę bałaganu, ale masowych przejść na inne serwery nie będzie. Większości będzie żal kasy ;)

Marna_Prowokacja
23-08-2009, 12:28
to czy cipsoft przewidzial wszystko okaze sie. szczerze watpie.

karo de'suza
23-08-2009, 19:24
Nie czytalem all postow ale postacie powinny byc gole ze wszystkiego moim zdaniem, przeniose sie ze swiata na ktorym gp jest po 1zl za pakiet na swiat po 2,5 za pakiet i nakupuje z 20kk i bede selac....

nie no mi to sie nei podobgole postacie i tyle albo ograniczenie do ilosci przenoszonej sumy!

Elders
24-08-2009, 13:14
Nie czytalem all postow ale postacie powinny byc gole ze wszystkiego moim zdaniem, przeniose sie ze swiata na ktorym gp jest po 1zl za pakiet na swiat po 2,5 za pakiet i nakupuje z 20kk i bede selac....

nie no mi to sie nei podobgole postacie i tyle albo ograniczenie do ilosci przenoszonej sumy!

Niestety ale sprzedawanie pieniędzy nie jest legalne w świetle Tibi ^.- A nawet jeśli sprzedajesz już kasę na allegro to ich to dynda czy zarobisz/stracisz poprzez transfery postaci.

Ci co twierdzą, że pomysł jest zły - Na cholere ktoś z PvP ma przechodzić na non-pvp? Żeby dzielić resp frostów z 2000 ludźmi? Jeśli ma reputacje na swoim serverze to może mieć każdy resp ... a tak to przyjdzie gdzie szacunku się nie ma dla nikogo ( :

Z non-PvP na PvP - Jeśli przejdzie garstka ludzi ( 10~~ ) to w jakim celu?

Tacy gracze :

1.Prawdopodobnie mają o wiele gorszy skill w PK niż przeciętny gracz PvP
2.Nie znają sytuacji servera
3.Co zrobią w 10 osób?
4.Dostają wpierdol od panującej gildi i za 6 miesięcy wracają na swój server :)

Ja z chęcią użyje tej opcji gdyż bardzo dużo moich rl znajomych gra na innym serverze(non-PvP) mimo iż także przechodzę z non Pvp. Jestem bardzo ciekaw ile osób z forum użyje tej opcji. Zapewne 90% będzie żałować tej decyzji. Przejdą tylko Ci którzy mają podobny problem co ja lub gdy poprostu gracze z wyższymi lvl nie pozwalają grać.

Wy umiecie tylko narzekać : ) Jeśli CipSoft wprowadzi to w życie to znaczy, że sporo zarobi.A to że odejdzie kilka polaczków to im to naprawdę nie przeszkadza bo w wasze miejsce przyjdzie kilka brazoli B)

Envim
27-08-2009, 09:28
Witam
Oto moje zdanie/zdania ;)

Tibia 7,6 byla extra do 7,92 bylem bardzo zadowoly i uzalezniony na maxa :), waz z pózniejszymi update'tami bylo coraz gorzej,... mimo tego nadal gral w tibie i jedynie stamina(0,5 expa) + napisane jaki loot, bp'ki :D,< jedyne zalety (ewentualnie jeszcze teren yalahar~/svar~) te limity na broń i eq na poczatek to zly pomysl :
(pamietam jak trzebabylo zapier*****, zeby uzbierac na p secika i moc grac :D - to byla prawdziwa tibia), ale juz sie przezwyaczailem i ujdzie...

Co do zmiany swiatow... To będzie opłacalne dla Cipsoftu... Mi osobiscie sie ten pomysl nie podoba...
Ale teraz powinni isc tylko w jakies latwe quest'y i nowe tereny, bo zapewne jeszcze z pare update'ów i 1 quest sie bedzie tydzien robic (o przepraszam juz sie tak rashida robi ale wystarczy poswiecic tylko 20min+ dziennie) - chodzi mi o to ze pozniej Cipsoft chcąc ulepszyc gre bedzie robił coraz bardziej skomplikowane questy ... dłuzsze z nowymi rzeczami... (tak mi sie tylko wydaje.) Aa.. wogole jeszcze limit na runy to przesada ;| nie raz zaliczylem sexy dedzika bo oczywiscie nie mozna bylo sie uleczyc :| (zaraz po update'cie) ehhh kto pamieta "uh'y i ih'y?" - zabierajac je pozbawili druidow niezlych zarobków ^.-, jedynie dodajac Icicle jakos sobie radzą.
Oho ale sie rozpisalem, ale chicalem powiedziec co mnie boli.

Jeszcze co do zmiany swiatów jestem przeciwny bo moze duzo kumpli zmienic swiat, a tego bym nie chcial!. -.-

Pozdrawiam

@down
A nie?
@2xdown
Ja pierdole nie mowie ze na tibii 7,6 -.- tam bylo ze 7,6 to byla tibia a wyzej itd sie zachzanialo na trollach(idp) zeby na p seta uzbierac - ja tak mialem, ( nie uzywalem allegro?...) -.-

Vil
27-08-2009, 10:49
niezle zarobki z uhow? a to dobre ..

ZapodajMuze
27-08-2009, 11:47
Jak na 7.6 sie "za*******alo" na p secika to moja mama to shakira .

Mordor
27-08-2009, 12:36

To akurat nie wina updatów, lecz zmieniajacej sie sytuacji na serwerze;)

3l3fant
27-08-2009, 12:53
niezle zarobki z uhow? a to dobre ..

Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune a za bp mozna bylo dostac spokojnie 3k w porywach do 4k w zaleznosci od sytuacji na servie.

Jak na 7.6 sie "za*******alo" na p secika to moja mama to shakira .

Kiedys nikt nie sprzedawal plate armorow w sklepie bo sie nie oplacalo (za 400gp), cena plate arma wachala sie w granicach 1k. Teraz wystarczy isc na trole, zabic kilkadziesiat i juz ma sie ta kase na plate seta, a kiedys bylo troszke ciezej. Aktualnie to wystarczy pare razy w godzinach wieczornych napisac w dp 'pls plate legs' i ktos na pewno da. Pamietam czasy jak na d lair veno kazdy sie cieszyl z lotnietych plate legsow :D Rowniez ceny itemow/kasy na allegro byly o wiele wyzsze, przezco mniej ludzi tam kupywalo.

ZapodajMuze
27-08-2009, 13:41
@up
1k ? Milion razy kupowalem po 600-700 gp .

Envim
27-08-2009, 13:50
@3l3fant
Dokladnie. ^.-

Ale w sumiejak sie zastanowic to dobrze ze uh'y wycofali bo takto bylo mc i botek 1 char exp 2-gi trzaskal uh'y / ih'y :D ale i tak tych czasow sie nie zapomni i bylo najlepiej!. ;)

Vil
27-08-2009, 13:52
Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune a za bp mozna bylo dostac spokojnie 3k w porywach do 4k w zaleznosci od sytuacji na servie.

w czasach gdy manasy kosztowaly 50gp i dawaly kolo 50 many, zrobienie bp uhow na mf wyniosloby cie 2k, wiec nie uwierze, ze ktos byl na tyle glupi, zeby kupowac je za 4k.

poza tym nadal jesli nie uzywales mf, to wiekszy zarobek byl ze zbierania golda z rotow (nawet bez loota) niz z manasittingu z uhami.

Paralizze
27-08-2009, 15:13
@up
jak ktoś potrzebował to kupował po 4k. kiedyś nie było że wchodzisz do npc piszesz trade suwak w prawo na 20 i kupowałeś odrazu z bp i ze wszystkim. jak komus zalezało na czasie i potrzebował szybko 10 bp to kupował. bp uhów chodził po 3,5k-4k. taka prawda.

elo

shoq
27-08-2009, 15:36
poza tym nadal jesli nie uzywales mf, to wiekszy zarobek byl ze zbierania golda z rotow (nawet bez loota) niz z manasittingu z uhami.

Chyba, że miałeś odpalone 5 kont z 11 druidkami. Albo (!) 15 sorcami.

Akkorin
27-08-2009, 22:47
Moze Ty nie pamietasz czasow jak uhy mozna bylo robic od bodajrze 12lvl druidem, 100 many na jedna rune
Może ty nie pamiętasz czasów kiedy mana rosła wolniej niż rośnie teraz.
No i tak, cóż to była za ekscytująca gra stać i klepać czar co kilka minut. Cóż za szczęście, że byli ludzie do towarzystwa, bo przecież na jednego h-lv przypadało 15 uh makerów.

Paralizze
28-08-2009, 20:30
I dobrze wy*******ać kurwy na nooob pvp. Więcej wolnego expa dla nas : )

Mirahz
29-08-2009, 01:00
Hmm... ciekawa propozycja, ale jeśli tylko EQ i bank miał by się przenosić na inny świat to lekka kicha, taki 100lvl+ musiał by się sporo śmieci pozywać, ja bym zmienił świat, jeśli było by możliwe zmienienie z serveru Amerykańskiego na Niemiecki, ponieważ na Amerykańskim mam straszne lagi (duże pingi) jak i cała reszta polaków :p

Elders
29-08-2009, 01:06
Hmm... ciekawa propozycja, ale jeśli tylko EQ i bank miał by się przenosić na inny świat to lekka kicha, taki 100lvl+ musiał by się sporo śmieci pozywać, ja bym zmienił świat, jeśli było by możliwe zmienienie z serveru Amerykańskiego na Niemiecki, ponieważ na Amerykańskim mam straszne lagi (duże pingi) jak i cała reszta polaków :p

Bedzie taka mozliwosc ;) Jedynie ograniczenia bedą w rodzaju pvp ;>

Guriel
06-09-2009, 09:33
w czasach gdy manasy kosztowaly 50gp i dawaly kolo 50 many, zrobienie bp uhow na mf wyniosloby cie 2k, wiec nie uwierze, ze ktos byl na tyle glupi, zeby kupowac je za 4k.

Hmmm jestes od 2004 zarezerwowany na forum tibia.pl i klocisz sie z prawda? Widocznie nie miales Uhmakerów, ja gralem na Julerze, bp UH kosztowal 3k, nie mniej nie wiecej, jak sie sprzedalo za 3,2k to bylo sporo. Mialem 4 Uh makerow, tasker dzialal na jednym kompie a na drugim kompie gralem swoim main charem ;) kasa byla spora :)
Mi osobiscie podobala sie Tibia 7,4 moze dlatego ze w tą czesc dopiero zaczalem grac, nie podobaly mi sie rozczki i kazdy pozniejszy update to porazka dla mnie... Jestem prawdziwym polakiem ktory nie lubi zmian :)
Co do zmianow servera, moze byc ciekawie, osobiscie w tej chwili, nie mam zadnej postaci ktora moglbym przeniesc, wiec ja z niej nie skorzystam :) Prawdopodobnie gdybym mogl to szkoda bylo by mi pacc'a:)

czy mi sie zdaje, czy Cipsoft sugeruje, ze powstana nowe servery kazdego typu? :>
pzdR!:)

Edit:
hmmm wieksza kasa z rotow niz z UH makerow? eeeeeee, nie badz smieszny :) dziennie robilem 10-15 bp UHow :) i to bez wysilku :) a main char na soldach, pozniej na guardach tez ladna kase trzepal:) echhhh, pozostaly tylko wspomnienia :D

Akkorin
06-09-2009, 09:56
@up
Schowaj się z takimi argumentami do czasu kiedy CipSoft uzna korzystanie ze wspomagaczy za legalne. Jeżeli wy narzekacie na to wszystko z perspektywy cheatera, to normalne że nic wam się nie podoba, bo CipSoft tworzy Tibię pod uczciwych graczy.

hmmm wieksza kasa z rotow niz z UH makerow? eeeeeee, nie badz smieszny :) dziennie robilem 10-15 bp UHow :) i to bez wysilku :) a main char na soldach, pozniej na guardach tez ladna kase trzepal:) echhhh, pozostaly tylko wspomnienia :D
Robiłeś te 10 bp (30k) cheatując. Ja uczciwie grając jednym charem wyciągałem 30k dziennie z rotów.

Vil
06-09-2009, 11:08
Hmmm jestes od 2004 zarezerwowany na forum tibia.pl i klocisz sie z prawda?

masz w profilu wpisane 19 lat i kłócisz się z matematyką ?

ja nie mowie, że to sie nie zdarzało, tylko ze to debilizm, co poparlem prostym przykladem.

Poza tym jesli mnie pamiec nie myli, to za moich poczatkow jesli kupowalem uhy to po 1.5-1.8k za bp, a cene 3-3.2k osiagnely one dopiero po pojawieniu sie w sklepach (bo ludzie probowali wyciskac tyle kasy ile sie da, a wiecej nie mogli bo sklepik = 3.5k za bp)

uhmakerow nie mialem, bo klepalem na spolke z kumplem uhy na jego mainie (ED) z wykorzystaniem mf, mialem tyle run ile mi bylo trzeba, szybciej niz ktos by mi je zrobil na farmie i znacznie taniej (w stosunku do tego o czym piszesz).

I tak, zarobek z rotow/ mino na Senji byl znacznie wiekszy niz z uhow, jesli mowimy o jednej postaci (czyt. regulaminowej grze).

Albertus
06-09-2009, 18:13
tez bym sie przeniosl z amerykanskiego na niemiecki ... ale szkoda mi tych rzeczy i kasy... Bo to nie bedzie przenoszone , w sumie nic wielkiego nie mam ale zawsze to cos... zobacze moze ktos sie bedzie chcial zamienic , ale czy znajde kogos kto mi da kase na niemieckim no pvp a ja mu na amerykanskim no pvp......

EDIT.

sorka zle doczytalem , czyli przeniesie to co mam na sobie i to co mam w banku? ale depo juz nie? wiec sie opchnie te pare rupieci i gra muzyka ;D a juz sie balem... no jak na niemieckich mam nie miec freezow to zaplace cip softowi kazda sume za przeniesienie sie , nawet jak bedzie to w granicach 400-500 zl :D

tam ktos pisal ze nikt nie bedzie przechodzil itp.

Ja osobiscie przejde tylko ze wzgledu na lokacje servera (oczywiscie najpierw polaze noobkiem na niemieckim w celu sprawdzenia freezow itp.) Jak nie bede mmial z moim netem na niemieckim freezow to odrazu place pieniazki i gram na niemieckim. Mysle ze tak zrobi wiekszosc polakow z servov amerykanskich

konkurs1201
07-09-2009, 16:41
Widze tu pare razy o tibia 7.6 wzmianka lecz ok zgodze sie ze gralo sie fajnie ze 130 ms dalo sie zabic 130 ms ;) lecz jest 1 problem

ktos kto ma 400 Sorca mialby na 1 ue 200 sorca :) to jaki to bylby sens

wrogonastawiony
09-09-2009, 20:48
na poczatku mialobyc tak, ze nie wolnoby bylo przenosic z non pvp na pvp, ale teraz chyba bedzie mozna w jakichs tam wyjątkowych przypadkach, nie wszedzie, z tego co sie orientuje to na te puste serwery pvp bedzie mozna przechodzic z non, pewien nie jestem wiec nie bijcie jak coś ; p

wiec odrazu mowie, nie myslcie sobie ze tak z kazdego serwera na kazdy sobie przejdziecie :P

lidjij
25-10-2009, 09:33
gdyby te wszystkie paulistinhy,seromontisy,mdw,ancienciq sie zlecialy na jeden swiat pvp i gildie zalozyly? :D
wole nie pytac

Vil
25-10-2009, 10:15
jakto co by bylo ? przegraliby wojne i zaplacili po kilkanascie milionow paymenta od glowy.

Sheller
25-10-2009, 12:06
Za ten transfer się będzie placić dniami pacc'a? :baby:

Daewoo_FSO
25-10-2009, 14:31
Za ten transfer się będzie placić dniami pacc'a? :baby:

nje <znaky>

Sheller
27-10-2009, 01:01
nje <znaky>

a czym w takim razie? ;o

Krajzel
27-10-2009, 17:37
@up
Na 99% 20 ojro. Czytaj uważnie wiadomości od cipsoftu.

Tipox3
23-11-2009, 14:25
Wie ktoś może coś o tych zablokowanych serwerach? Może wiecie kiedy będą one odblokowane, jeżeli w ogóle będą??

daniell0s
28-03-2010, 16:57

Czy dotyczy to pojemników w eq?