Pokaż pełną wersje : Regulacja typów światów w Tibii.
W ostatnich tygodniach CipSoft wydał deweloper note dotyczącą dwóch ważnych rzeczy, które mają się pojawić w Tibii: systemu wojen (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=218695) oraz transferu postaci między światami (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=219451). Jak już wcześniej wspominano, zmiany te wejdą w życie wraz z przebudową typów światów. W związku z tym zmienią się zasady na serwerach. Wraz z nowymi warunkami zmienią się także nazwy, ponieważ stare nie będą odpowiadały nowym typom.
W tym artykule CipSoft przedstawia plany dotyczące ujednolicania rodzajów światów gry. Pomimo faktu, iż niektóre szczegóły wymagają wewnętrznej dyskusji, ogólna koncepcja jest już ustalona, więc zaczynamy:
Typy światów gry:
Opcjonalny PvP - wcześniej non-PvP
Zasady:
*Postacie powinny być w pełni chronione przed atakami ze strony innych graczy. System PvP opiera się na wzajemnym porozumieniu, więc do walki może dojść tylko wtedy, gdy obydwie strony się zgadzają;
*Walka PvP powinna dotyczyć tylko zaangażowanych postaci. Inny, niezaangażowany gracz nie powinien mieć prawa zakłócać walki;
*Jest niezmiernie ważne, aby zapobiec zmuszaniu jednych graczy przez drugich do robienia czegoś, czego nie chcą robić. Sposoby i środki uciskania innych powinny być jak najskuteczniej eliminowane poprzez efektywne ukształtowanie świata gry;
*Polecamy ten rodzaj świata gry wszystkim tym, którzy chcą bezpiecznie bawić się i chcą angażować się tylko w te walki, które im odpowiadają.
Cechy:
*Postacie nie mogą zostać zaatakowane, uszkodzone (np. poprzez użycie runy Paralyze) lub zabite przez innych graczy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja w zakresie systemu wojny. System ten jednak nie będzie miał miejsca na Rookgaardzie;
*Brak systemu czaszek;
*Blokowanie postaciami i summonami nie jest już możliwe;
*System wojen: Jeżeli gracze nie są w strefie ochronnej, mogą być atakowani, są podatni na obrażenia i mogą się nawzajem blokować. Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie.
Otwarty PvP - wcześniej zwykłe PvP
Zasady:
*Tibia zawsze była trudną grą, więc możliwość atakowania i zabijania innych graczy w prawie każdej chwili powinna mieć pewne ograniczenia;
*Zasadniczo ucisk innych jest możliwy i dozwolony. Jednakże zabijanie innych postaci jest kontrolowane i regulowane przez system czaszek;
*Gracze powinni być chronieni przed atakami lub innymi negatywnymi wpływami graczy, którzy są w tej samej drużynie bądź gildii.
Cechy:
* Postacie mogą zostać zaatakowane, uszkodzone (np. poprzez użycie runy Paralyze) lub zabite przez innych graczy chyba, że znajdują się w strefie ochrony bądź na Rookgardzie;
*System czaszek jest aktywny;
*Blokowanie postaciami i summonami jest możliwe;
*System wojen: Zabójstwa gracza, który jest na wojnie są uzasadnione. Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie;
*Friendly fire zostanie zniesiony w późniejszym terminie. W takim wypadku atakowanie i uszkadzanie członków drużyny lub gildii nie będzie już możliwe, chyba, że członek ekipy jest przeciwnikiem na wojnie. Oznacza to, że szkolenie z sojusznikami będzie możliwe tylko w pojedynkach. Pozostałe szczegóły na temat friendly fire i pojedynków zostaną omówione w odpowiednim czasie.
Hardcore PvP - wcześniej PvP-Enforced
Zasady:
*Gracze powinni być w stanie zaatakować, zabijać lub wpływać na innych w sposób negatywny, bez żadnych ograniczeń;
*Gnębienie innych jest możliwe i dozwolone. Co więcej, jest to również dozwolone w obrębie własnej drużyny lub gildii bez żadnych ograniczeń;
*Wojny gildi, pojedynki i areny powinien pomóc graczom w organizowaniu walk, ale nie powinny mieć innego zastosowania w odróżnieniu do pozostałych światów.
Cechy:
* Postacie mogą zostać zaatakowane, uszkodzone (np. poprzez użycie runy Paralyze) lub zabite przez innych graczy, chyba, że znajdują się w strefie ochrony bądź na Rookgardzie;
*Brak systemu czaszek;
*Postacie nie dostają premii doświadczenia za zabicie innego gracza;
*Błogosławieństwa i Amulet of Loss są dostępne;
*System wojen: Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie.
Dalsze uwagi
Przebudowa typów świata gry wejdzie wraz z transferem postaci na inny świat i jest oparta na celach przedstawionych w majowym artykule (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=212942), który dotyczył systemu PvP w Tibii.
Ponadto, przebudowa ta ma również na celu zmniejszenie różnic pomiędzy rodzajami światów oraz zmniejszenie różnic w istotnych, podstawowych ich cechach. Pozwoli to graczom na łatwiejszy wybór świata gry. Będą tylko musieli wybierać pomiędzy trzema podstawowymi funkcjami, podczas gdy takie funkcje jak system wojen czy błogosławieństwa, będą dostępne na każdym świecie.
W dokumentacji zostanie poprawiony opis rodzajów światów. Ponadto, wyjaśnienie typu świata będzie wyświetlane za każdym razem, gdy gracz będzie tworzył nową postać lub zainicjuje transfer na inny świat. Gracze będą mieć świadomość, czego się spodziewać na danym serwerze gry. Serwery typu open i hardcore oferują więcej swobody PvP, jednak wolność ta może zostać wykorzystana przez innych graczy na tym samym świecie w walce przeciwko Tobie.
Tegoroczna jesienna łatka będzie w znacznym stopniu poświęcona wyrównaniu typów światów, systemowi wojen oraz transferowi postaci. Chociaż nie ma jeszcze ustalonej dokładniej daty, będzie to kwestia kilku tygodni, kiedy zostanie wydana.
Mając na uwadze nowe typy światów, czy zmieniłbyś typ świata? Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w nowej ankiecie (http://www.tibia.com/community/?subtopic=polls&page=show&questionaireid=258) związanej z tą sprawą. Nie wahaj się i oddaj swój głos!
*Błogosławieństwa i Amulet of Loss są dostępne
NIEEEEE pierwsza decyzja Cipsoftu od dawna, która kompletnie mi się nie podoba...
Inferniak2
26-08-2009, 17:51
TERAZ PRZESADZILI!!
@virlan
Blessy mogą być. Aole juz nie bardzo, ponieważ na pvp - enfo jest tylko 1 aol. Teraz odejdzie on do lamusa.
PS.Przetłumaczone szybciej, niż na supported fansitach. Gratulacje:]
CytrynowySorbet
26-08-2009, 17:54
Jedyne co mogę powiedzieć to... LOOOOOOOOOOOL!
namlessone
26-08-2009, 17:56
hahahaha hossanna cipsoft wreszcie cos dobrego, chcialbym zobaczyc mine tych wszyskich ogarow i karaczy z noob pvp fragujacych ludzi potworkami..
Jedno to blokowanie graczy, a drugie zabijanie botów... Chyba po raz pierwszy zacznę narzekać na jakiś update. Jeśli wprowadzą takie coś, to boterstwo będzie mogło się rozprzestrzeniać i będzie tępione tylko tym automatycznym systemem, który jak powszechnie wiadomo, jest kroplą w morzu potrzeb...
Ciekawe ilu graczy zacznie tam grać. Mówię o Hardcore PvP.
*Tibia zawsze była trudną grą, więc możliwość atakowania i zabijania innych graczy w prawie każdej chwili powinna mieć pewne ograniczenia;
!
Tak Tibia bardzo trudna gra być, tu dzieci nie umiać klikać w hota.
Zwykłe pvp w zasadzie się nie zmienia... natomiast zmiana non-pvp na optional-pvp i enfo na hardcore, już jest całkiem duża... szkoda ze zabiorą expa za graczy na enfo, 2 dni temu stworzyłem tam postać. No i wprowadzenie blessów bardzo ułatwi grę tam... Ogólnie, chyba to dużo bardziej kontrowersyjny pomysł niż fragi dla wszystkich graczy, którzy ubili dana osobę...
AoL i blessy na enfo? Bezsens:s A sama nazwa "Hardcore"... N/c. Gorzej niż myslałem.
Inferniak2
26-08-2009, 18:24
Ciekawe ilu graczy zacznie tam grać. Mówię o Hardcore PvP.
Ja napewno.:evul:
kochamcienzarufki
26-08-2009, 18:35
HUAHUAHUAHUA: DD
Nie ma to jak gitz0000r łatka, który rozp... cały system ówczesnej ekonomii tibjajskiei :cup:
@edit/down
Aole, blessy na "hardkore pefaupe"? Transfer postaci na inny serwer?
namlessone
26-08-2009, 18:49
@up
Nie wiem co mają do ekonomii informacje z pierwszego posta, ta łatka raczej wprowadzi poważne zmiany w walce, ale w ekonomii? o.O
CO?!!?!?!?
Wprowadzą aol i blessy na enfo? ;(
To tam zaraz będzie masa wyboconych 200ek etc.
Połowa z nich to będą jakieś newbie i z enfo zrobi się zryte pvp.
Jedynie na pvp, nie zmienili tak wiele. Ciesze się, że tam gram. I dobre jest to, że wykorzystam w końcu ms'a i ek na non-pvp, którymi od dawna nie gram ;d
Ocena ogólna : 3/10
CIPSOFT SUX :F
BialyOleander
26-08-2009, 19:08
to co zrobili z Non-pvp mi się podoba, ale na ch*j się czepiacie pvp-enfo skoro nawet tam kur*a nie gracie. Wypieprz*ć na noob-pvp.
Couranger
26-08-2009, 19:18
@up
Zamknij morde bucu juz z tym noob pvp ... jak malpa ten tekst juz jest dawno nie modny wiec daruj sobie.
Pan i Wladca
26-08-2009, 19:29
Zaczną biegać dzieci z kupionymi charami na Opcjonalnych PvP i krzyczeć " Chodź na solo! Chodź na solo! Co boisz się?!"
Już to widzę :>
"Blokowanie postaciami i summonami nie jest już możliwe"
Oj, kusicie... wracać czy nie wracać.
Z jednej strony trapowanie przez Tomurke i inne stwory odejdzie w niepamięć, ale z drugiej strony jeśli nie zwiększą ilości GMów (przynajmniej 3 aktywnych na każdy server no-pvp) to botterów (mówie tu o botach na afku) przybędzie co niemiara.
powiem tak:
kiedys w tibii niby nic nie bylo, ale fajnie bylo
dzisiaj niby wszysto jest, ale nic nie ma
anegdota do old times,kiedys w tibii 100 lvl to bylo cos, oprocz tego wspolne hunty, questy, system run i walki oraz kredkowe belty :] dzis takiej zabawy nie ma z grania :( niestety :'(
Wylansowany
26-08-2009, 19:40
Dziwią mnie jedynie zmiany w stosunku do "Hardcore PvP". Brak premii za zabicie drugiego gracza? Jakoś mało hardcore'u będzie w tym "Hardcore PvP".
Reszty można było się spodziewać. Szkoda tylko, że nie podali żadnych szczegółów co do systemu wojen...
Reszty można było się spodziewać. Szkoda tylko, że nie podali żadnych szczegółów co do systemu wojen...
No przecież podali szczegóły, a nawet je czytałeś. Co byś chciał więcej wiedzieć? o.0
@co do samego niusa
Ma plusy i minusy, ale nie będę się rozpisywał, bo to marny temat do dyskusji. Pozwolę sobie dalej czerpać funa z dzieciaków wyzywających się od nob-pefaupe.
Wylansowany
26-08-2009, 19:53
No przecież podali szczegóły, a nawet je czytałeś. Co byś chciał więcej wiedzieć? o.0
Chodzi mi o...
Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie.
i to...
Pozostałe szczegóły na temat friendly fire i pojedynków zostaną omówione w odpowiednim czasie.
Oraz to...
*System wojen: Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie.
;(
Bo to są zapewne takie sprawy, gdzie CipSoft na chwile obecną sam nie wie, jak będzie to wyglądało w praktyce.
Non-pvp i pvp niewiele się zmienią, a nawet się polepszą. A na enfo nie wiem czemu narzekacie skoro prawie nikt z was tam nie gra. Przynajmniej teraz trochę się zaludnią.
namlessone
26-08-2009, 21:11
Non-pvp i pvp niewiele się zmienią, a nawet się polepszą. A na enfo nie wiem czemu narzekacie skoro prawie nikt z was tam nie gra. Przynajmniej teraz trochę się zaludnią.
Na non pvp zmienią BARDZO WELE, teraz nie będzie można tam robić wielu rzeczy, które można było dotychczas (trapowanie botów i inny szeroko pojęty terroryzm poprzez blokowanie postaciami/summonami). Ma to swoje dobre i złe strony. Ciekawi mnie, czy to samo będzie z m wallami?
--Cienius--
26-08-2009, 21:49
Czyli co kolega albo char na mc i skillujemy na opcjonalnym pvp miesiac ? ;]
Czyli co kolega albo char na mc i skillujemy na opcjonalnym pvp miesiac ? ;]
O nie, to by było straszne. Gracze z dzisiejszego non-pvp mogli by w końcu efektownie skillować! Przecież już przez tyle lat się przyzwyczailiśmy, że muszą się męczyć na potworach, podczas gdy inni robią to w normalny sposób ;(;(
Trzeba się temu sprzeciwić, tylko my (prawdziwi pro z pefaupe) tak możemy!!
--Cienius--
26-08-2009, 22:01
O nie, to by było straszne. Gracze z dzisiejszego non-pvp mogli by w końcu efektownie skillować! Przecież już przez tyle lat się przyzwyczailiśmy, że muszą się męczyć na potworach, podczas gdy inni robią to w normalny sposób ;(;(
Trzeba się temu sprzeciwić, tylko my (prawdziwi pro z pefaupe) tak możemy!!
Powiem tyle :
Nie ma :]
Griendly
26-08-2009, 22:05
Z tym JESTEM HARDKOREM PVP ENFORCED to jest szansa, żeby nie było, gdyż w proposals już się pojawiła prośba żeby inferny i dolery nie ruszać, 3 czy 4 strony signedów
@Do tego co wytyka ludziom że nie grają na e-pvp
A skad ku*wa możesz wiedzieć że nie grają?
Ździwiłbyś sie ile tu jest inferniaków/doleraków :P
@Edit:
A ta Mirade to już delikatnie mówiąc nieźle od*******a z tymi updatami. Co ją tam w Cipsofcie gwałcą?!?!??!?!
Razor1910
26-08-2009, 22:34
po pierwsze , czy ja dobrze widzę że na non pvp będzie można na monkach skilować ??
przecież to będzie chore , bicie rekordów etc znów będzie.
po drugie
zlikwidować możliwość atakowania się w party ? co jeszcze ?
ehh nie mam siły komentować
--Cienius--
26-08-2009, 22:50
po pierwsze , czy ja dobrze widzę że na non pvp będzie można na monkach skilować ??
przecież to będzie chore , bicie rekordów etc znów będzie.
po drugie
zlikwidować możliwość atakowania się w party ? co jeszcze ?
ehh nie mam siły komentować
nie martw sie teraz non pvp bedzie jeszcze prostsze nie bedzie mozna zabijac ludzi trapowac blokowac a nawet trenowac bedzie mozna bez obaw full relax :}
MarazMad
26-08-2009, 23:02
Osz kurwa* mać ale dzieciakom ułatwiają tą gre.... <rozpacz>
nie martw sie teraz non pvp bedzie jeszcze prostsze nie bedzie mozna zabijac ludzi trapowac blokowac a nawet trenowac bedzie mozna bez obaw full relax :}
Bo takie miało być z założenia i definicji. Inne są tylko dlatego, że cipsoft nie potrafi sobie radzić z graczami łamiącymi regulamin. Gdyby pobanowano wszystkich, którzy łamią zasady na światach non-pvp, to właśnie takie by one były.
Ja napewno.:evul:
na pewno sie pisze
szkoda ze enfo zjebali jeszcze bardziej
Griendly
26-08-2009, 23:49
Z tymi blokowaniami to jak będzie? Że np. stoi człowiek kratke przed tobą a ty na niego wchodzisz? ???
non-pvp bedzie teraz lepsze od pvp bo bedzie sie mozna lac tylko kiedy sie tylko chce, 12 druidy spod dp w karlin beda sie spuszczaly na to ze moga sie polaskotac z rodow, a potem na bugi w kanalach :baby::baby::baby::baby:
Na non pvp zmienią BARDZO WELE, teraz nie będzie można tam robić wielu rzeczy, które można było dotychczas (trapowanie botów i inny szeroko pojęty terroryzm poprzez blokowanie postaciami/summonami). Ma to swoje dobre i złe strony. Ciekawi mnie, czy to samo będzie z m wallami?
No może i wiele. To zależy od stylu gry : p
@Do tego co wytyka ludziom że nie grają na e-pvp
A skad ku*wa możesz wiedzieć że nie grają?
Ździwiłbyś sie ile tu jest inferniaków/doleraków :P
Bardzo mało?
42403
Players Online
Dolera 243
Inferna 250
I nie wierzę, że jakaś większa część z nich korzysta z tego forum.
Razor1910
27-08-2009, 00:38
Bo takie miało być z założenia i definicji. Inne są tylko dlatego, że cipsoft nie potrafi sobie radzić z graczami łamiącymi regulamin. Gdyby pobanowano wszystkich, którzy łamią zasady na światach non-pvp, to właśnie takie by one były.
w sumie mówisz łatwiejsze tak ? to czemu rekordy z tibia.pl nie są podzielone między noob pvp a pvp np ? przecież na noob pvp znacznie trudniej zginać ;)
chociaż by ze względu na brak walki i pk. a teraz dojdzie skillowanie na monku i już w ogóle szkoda komentować .
Niektóre rzeczy fajne ale i tak wg. mnie cipsoft idzie w zła strone :/ coraz więcej wymyślają a i tak najlepiej i najfajniej sie gralo do tibi 7.6 :confused:
Z tym brakiem expa na dawnym enfo to jest kompletna przesada tyle lat było dobrze to nie wiem po co ruszać nie wiem co dalej bedzie :confused: mam nadzieje że już bardziej tej gry nie spiepszą :[
Jak są błędy to sorry ;)
@up razor zgadzam sie w 1000000% z tobą
@up reszta co uważa że spier****** to również sie zgadzam
w sumie mówisz łatwiejsze tak ? to czemu rekordy z tibia.pl nie są podzielone między noob pvp a pvp np ? przecież na noob pvp znacznie trudniej zginać ;)
chociaż by ze względu na brak walki i pk. a teraz dojdzie skillowanie na monku i już w ogóle szkoda komentować .
Nie, nie mówię. Raczej sądzę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że łatwiejsze.
Razor1910
27-08-2009, 01:53
Bo takie miało być z założenia i definicji.
Jakie miało być z definicji ? Prostsze tak ? A czy słowo prostsze nie jest synonimem słowa łatwiejsze ? :) Przeczytaj swojego poprzedniego posta .
Chyba że chciałeś coś innego przekazać w swoim poście i po prostu go inaczej zinterpretowałem :)
Jakie miało być z definicji ? Prostsze tak ? A czy słowo prostsze nie jest synonimem słowa łatwiejsze ? :) Przeczytaj swojego poprzedniego posta .
Chyba że chciałeś coś innego przekazać w swoim poście i po prostu go inaczej zinterpretowałem :)
To drugie.
Kto jak kto, ale akurat ja jestem jedną z nielicznych osób tutaj, które własne posty chociaż rozumieją : P
"*Friendly fire zostanie zniesiony w późniejszym terminie. W takim wypadku atakowanie i uszkadzanie członków drużyny lub gildii nie będzie już możliwe, chyba, że członek ekipy jest przeciwnikiem na wojnie. Oznacza to, że szkolenie z sojusznikami będzie możliwe tylko w pojedynkach. Pozostałe szczegóły na temat friendly fire i pojedynków zostaną omówione w odpowiednim czasie."
Zaraz, czyli teraz jak będzie open to na uekach będzie można śmiało w swoich wbijać? Bo w końcu zadam tylko obrażenia wrogom NO i noobcharom. Tak samo jak się będzie czyściło poi jak sie dotychczas to robilo na pvp będzie to można robić jak na non pvp? Oni są zajebiści. Po co w ogóle zmieniali to wszystko.
p.s
Przyjmuje zakłady na to, że na "hardkor pvp" zostaną wprowadzone do 2 upów czaszki, bo "kochane" 20 levele spróbuja nagle swoich sił na tego typu serwerach. Pewnie będa wpadać w szał, że ich biją ludzie bez obawy o fragi jak oni się "expujom" aby "zabijać".Ich siła ukazała się podczas uptade 8.5, teraz all głosują na te transfery postaci, też poroniony jak dla mnie pomysł. Stało się najgorsze, ponieważ dzieci, o których za 7.6 nikt nie słyszał opanowywały stopniowo forum.tibia.com jak i ankiety, a prawdziwi to zlekceważyli. I tak szły zmiany za zmianami... Teraz mamy gówno jak w polskich rozgrywkach piłki nożnej, a co będzie dalej? Ja obstawiam, że przywrócą bany za zabijanie i za zabicie jednej osoby będzie ban na tydzień, bo co mnie będzie jakiś noob pekapeka ubijał na amazonkach obok carlin jak wbijam mój 16 lewel?!1
Z tego miejsca pozdrawiam wszystkich użytkowników tego błyskotliwego portalu Hunted.pl, ponieważ czytając 4 wpisy pod obojętnie jakim wątkiem różnych osób (chyba, że to te same tylko próbuja uśpić moją czujność bo nigdy nie wiadomo co taki użytkownik potrafi) odechciewa mi się nawet patrzeć na wszystkie filmy związane z tą grą. Tam również zbiera się część tych "graczy". Apropos filmów to zaraz po stworzeniu hunted.pl do wywoływania traumy, którą raczej napewno nie tylko mi doskwiera dołączył twórca Tibiacam live czy jak to się nazywa ( w każdym razie chodzi o gościa który na starcie podpisuje się Jeremic czy to nazwa jego tajnej szajki chu* wie). Przez niego mamy teraz te tytuły w dziale filmy "ola rzepka złodziejujep sety w carlin z chłopakiem chłopaka z dyskoteki".
Pewnie napiszecie mi zaraz mase sprzeciwów, ale cóż takie życie. Ide spać.
BTW
Jak napisałem coś bez sensu, czyli czego nie można zrozumieć to nie miejcie żalu bo jestem już troche zmęczony i starajcie się domyśleć o co mi się "rozchodzi"
Samsqnek
27-08-2009, 03:32
a mi sie bedzie podaobalo to wszsytko na non pvp bedzie jazda xDD:)B)
W końcu będzie można paru graczom coś udowodnić hehe. W sumie pozytywne zmiany, co do pvp-enfo i braku premii to się nie czepiam bo tam nie gram chodź to trochę dziwne.
Zobaczymy jak karacze z non-PvP będą "się bić". :x I już nie będzie screenów z non-PvP typu "20 druid owned by 300 knight".
K.Jay
Marecki666
27-08-2009, 08:34
COOOOOOOOOO????????????????????????
edit
w koncu skoncze z tibia!1111111111111111
--Cienius--
27-08-2009, 08:54
COOOOOOOOOO????????????????????????
edit
w koncu skoncze z tibia!1111111111111111
Cry me a river cry...
ahahh wreszczie bede mial skilel 100/100 nic nie robiac :]
Cry me a river cry...
ahahh wreszczie bede mial skilel 100/100 nic nie robiac :]
Wiesz teraz żeby się załapać do top 300 zaczynają 150 w górę :P
Kubaland
27-08-2009, 09:11
Niestety, nie podoba mi się. Szkoda, że można tak bardzo zepsuć grę ;/
Demoninus
27-08-2009, 09:33
Mam takie małe pytanie odnośnie Non - pvp które zostanie przekształcone na opcjonalne - pvp. Czy to znaczy, że jeśli ktoś nie będzie chciał uczestniczyć w walce, itp. to nic mu się wtedy nie stanie tak jak jest to teraz jedynie będzie można walczyć na zasadzie tego systemu wojen. Nie wiem czy dobrze rozumiem, proszę mnie oświecić jeśli coś źle zrozumiałem. :p
Wylansowany
27-08-2009, 09:39
Mam takie małe pytanie odnośnie Non - pvp które zostanie przekształcone na opcjonalne - pvp. Czy to znaczy, że jeśli ktoś nie będzie chciał uczestniczyć w walce, itp. to nic mu się wtedy nie stanie tak jak jest to teraz jedynie będzie można walczyć na zasadzie tego systemu wojen. Nie wiem czy dobrze rozumiem, proszę mnie oświecić jeśli coś źle zrozumiałem. :p
Tu występuje jeden z moich ulubionych cytatów: "Probably... yes".
Na razie wszystko się na to zanosi, ale znając Cip Soft oraz czytając zdania "(...) zostaną omówione w późniejszym czasie...", to jeszcze duzo może się zmienić.
piternet
27-08-2009, 09:40
Krótko mówiąc beznadzieja jak dla mnie, niby system wojen jest ok, ale niszą nim całą strukturę dawnych pvp i npvp... Tak samo ten hardcore pvp też beznadzieja ;s
Mi się podobają pomysły tych serwerów optional/hardcore, ALE niech je zrobią NOWE. Niech będzie 5 typów serwerów i niech stare enfo i non pozostaną. Skoro wprowadzą wędrówki między światami, to każdy sobie wybierze czy jest za zmianą czy nie. Ja np w ankiecie Cipsoftu zaznaczyłem, że gram na PVP i przeniosę się ewentualnie tylko na pvp jakieś inne (bo niemiecki będzie lepszy niż amerykański chyba serv - wkurza mnie ten reset o 11). Jak nowe serwery to za duże wyzwanie, to niech połączą po dwa mało grywalne PVP ze sobą, a w miejsce tego robią nowy optional albo hardcore.
pozdr
*Postacie nie dostają premii doświadczenia za zabicie innego gracza
Raczej tego nie wprowadza poniewaz ludzie grajacy na pvp enfo sie z tym nie zgodza i jesli cipsoft chce unikac strat graczy to tego nie wprowadzi.
Krótko mówiąc beznadzieja jak dla mnie, niby system wojen jest ok, ale niszą nim całą strukturę dawnych pvp i npvp... Tak samo ten hardcore pvp też beznadzieja ;s
Masz status na emeryturze to co ci to przeszkadza? Nie grasz to powinno cię to nie obchodzić. Baj de łej, kurcze po co narzekacie tyle, "to mi się nie podoba, to w ogóle beznadziejne", postęp był jest i będzie, jest on nieunikniony. Tibia musi być konkurencyjna dla innych mmo żeby przyciągnąć klientów. Tibia będzie coraz bardziej upodabniać się do swoich konkurentów.
Ich siła ukazała się podczas uptade 8.5, teraz all głosują na te transfery postaci, też poroniony jak dla mnie pomysł. Stało się najgorsze, ponieważ dzieci, o których za 7.6 nikt nie słyszał opanowywały stopniowo forum.tibia.com jak i ankiety, a prawdziwi to zlekceważyli. I tak szły zmiany za zmianami... Teraz mamy gówno jak w polskich rozgrywkach piłki nożnej, a co będzie dalej? Ja obstawiam, że przywrócą bany za zabijanie i za zabicie jednej osoby będzie ban na tydzień, bo co mnie będzie jakiś noob pekapeka ubijał na amazonkach obok carlin jak wbijam mój 16 lewel?!1
Nie, to wasza sila, sila narzekajacych polaczkow ukazuje sie co kazdy update. Dzieci ktore narzekaja na wszystko psuja ta gre razem z super oldszulami grajacymi od tibii 1.3 na pewno bardziej niz ludzie ktorzy sa za postepem. Co bedzie dalej? Ja obstawiam, ze co upa kolejne dzieci beda plakac ze udupili ich profesje, zjebali gre, bo co mnie, wyboconemu 200 ek moze jakis zasrany cipsoft wprowadzic war system na nonpvp?!1
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób ma nie być możliwe trapowanie innych graczy na NON-PVP , rozumiem ze summona blokującego drogę da się teraz zabić , ale najczęściej luruję się inne potwory a one zabijają gracza , a to chyba nadal będzie możliwe. Ciekawe jest jeszcze jak nie będzie możliwe blokowanie kogoś inną postacią , da się „wepchnąć” kogoś na innego gracza/potwora ?
piternet
27-08-2009, 12:22
Masz status na emeryturze to co ci to przeszkadza? Nie grasz to powinno cię to nie obchodzić. Baj de łej, kurcze po co narzekacie tyle, "to mi się nie podoba, to w ogóle beznadziejne", postęp był jest i będzie, jest on nieunikniony. Tibia musi być konkurencyjna dla innych mmo żeby przyciągnąć klientów. Tibia będzie coraz bardziej upodabniać się do swoich konkurentów.
To jak nie gram aktualnie w Tibię to znaczy, że nie mogę wyrazić swojej opinii o nadchodzących zmianach? Jak dla mnie to zmiany z typami światów są beznadziejne i koniec kropka, każdy może mieć inne zdanie...
Ależ oczywiście, tylko że już narzekamy mimo że tego jeszcze nie przetestowaliśmy, to jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie :) Być może że te nowe systemy okażą się jeszcze lepsze.
A mi tam w przeciwienstwie do was sie to podoba. Kazdy mowi, ze Tibia ma swoj specyficzny klimat, lecz teraz jest tak, jak powinno byc (wg innych mmorpg) - non pvp - moga byc wary, duele, tylko nie ma random pk. Nie wiem, jak chca rozwiazac problem z blokowaniem, lecz sa na dobrej drodze, chociaz boty wtedy beda calkowicie nietykalne (oprocz antybana, ktory nie jest w pelni dobry). Mogloby byc w tym duelu cos takiego, ze nie mozna sie potowac czy cos w tym stylu - wyobrazcie sobie walke 50 knighta z 60 knightem z potami. Nie mowcie, ze jest zle, bo non pvp CIAGLE bedzie spelniac swoje funkcje - jak nie bedziesz chcial, nikt cie nie zaatakuje. Wiec co wy do tego macie? Pvp - za duzo sie nie zmienilo, nie ma co komentowac, a na pvp enfo sie nei wypowiadam, bo za duzo nie gralem. Wiem, ze ci, ktorzy tam graja w zalozeniu, ze trzeba ubic innego gracza dla expa dosyc duzo straca, lecz jest jak jest. Bic dalej moga, z tym, ze to nie bedzie mialo wiekszego sensu - ani loota. Zostanie satysfakcja, ze kogos zjechales i brak czaszki.
Huehuehuehe:D
Hardcore pvp :D
Matheavyk
27-08-2009, 14:00
Ciekawe czy te wszystkie zmiany prowadzą do tego, żeby gra w Tibię wyglądała tak:
logujesz się, wybierasz dowolny serwer, grasz.
Moim zdaniem to byłby dobry pomysł, jednakże biorąc pod uwagę liczne tradycje i przywiązania tibijczyków będzie on bardzo źle przyjęty. Ale dla samej swobody grania byłoby to może nawet zbawienne. Musieliby wprawdzie dodać parę serwerów, żeby było luźno. Wchodzę na antice- tomby zajęte?- log out, wchodzę na inny serwer i expię. Wiem, że to zaburzenie tego czym dotychczas była Tibia, ale dla nowych graczy jest to dobre rozwiązanie.
Ależ oczywiście, tylko że już narzekamy mimo że tego jeszcze nie przetestowaliśmy [...]
To zjawisko obserwuje się prawie od początku powstania forum. Mówię prawie, bo na samym początku jeszcze tak wiele idiotów nie miało tu konta.
Patrząc na Twoja datę: Ty właściwie też oficjalnie nie powinieneś mieć. ;x
Nie, to wasza sila, sila narzekajacych polaczkow ukazuje sie co kazdy update. Dzieci ktore narzekaja na wszystko psuja ta gre razem z super oldszulami grajacymi od tibii 1.3 na pewno bardziej niz ludzie ktorzy sa za postepem. Co bedzie dalej? Ja obstawiam, ze co upa kolejne dzieci beda plakac ze udupili ich profesje, zjebali gre, bo co mnie, wyboconemu 200 ek moze jakis zasrany cipsoft wprowadzic war system na nonpvp?!1
Jak masz jakiś kompleks do mnie to otwórz okno i przez nie wyskocz. Teraz się rajcuj, że pokażesz swoje umiejętności na non pvp haha to jedyna pozytywna rzecz będzie się można pośmiać z niektórych pajaców ;>. Polaczkiem nazywaj sobie kumpli z tej twojej celesty, a nie mnie. Obstawiam, że z serwerem pvp miałeś tyle wspólnego ile mój 7 letni brat z F1 czyli zobaczył i powiedział, że on tego nie lubi.Cipsoft patrzy na swoje ankiety oraz na wpisy w tych tematach, w których odpowiada ta cała Mirade, która moim zdaniem powinna pierwsza zrezygnować za wpisy na tibia.com. A ja w nich nie brałem udziału do czasu, gdy wzięłem udział w ankiecie po upie ( dziwne, że opcje niezadowolenia na temat pvp wybrało ponad 50% osób, czyli te twoja "polaczki").
Bez odbioru, idź expić, bo trzeba lvl wbić przed akcja co nie?
Jak masz jakiś kompleks do mnie to otwórz okno i przez nie wyskocz. Teraz się rajcuj, że pokażesz swoje umiejętności na non pvp haha to jedyna pozytywna rzecz będzie się można pośmiać z niektórych pajaców ;>. Polaczkiem nazywaj sobie kumpli z tej twojej celesty, a nie mnie. Obstawiam, że z serwerem pvp miałeś tyle wspólnego ile mój 7 letni brat z F1 czyli zobaczył i powiedział, że on tego nie lubi.Cipsoft patrzy na swoje ankiety oraz na wpisy w tych tematach, w których odpowiada ta cała Mirade, która moim zdaniem powinna pierwsza zrezygnować za wpisy na tibia.com. A ja w nich nie brałem udziału do czasu, gdy wzięłem udział w ankiecie po upie ( dziwne, że opcje niezadowolenia na temat pvp wybrało ponad 50% osób, czyli te twoja "polaczki").
A brat... młodszy o całe 2 lata, tak? Bo więcej sobą nie reprezentujesz.
Non-pvp tera będzie takie że miliony graczy tam będzie grać. Je***ie tibi im idealnie wychodzi. 7.6 to było coś.
Aol na pvp-enfo nie ma nic gorszego.
Lojezu, chyba masz nierowno pod sufitem, wlasnie sam pokazales ze masz jakis dziwny kompleks probojac na mnie wjechac pro retired pvp mastahu. A polaczkiem ciebie nazwalem bo mam w zwyczaju nazywac rzeczy po imieniu.
Dark Deni
27-08-2009, 17:04
ten transfer niema sensu wybocony 200 ek albo 300 na no pvp puzneiej zostanie przeniesiony na pvp enfo ? albo już widzę ekipy na wojny potrzebna pomoc ? noto kumple przyjdą z pomocą z innego serwera hehe
MichalOlkuszanin
27-08-2009, 17:16
W lipcu założyłem paladyna na Candii, jest to moja pierwsza postać na non-pvp. Zgodzę się z ludźmi, którzy uważają, że poszedłem na łatwiznę. Ok, chciałem pograć dla relaksu z pominięciem ryzyka, odpocząć od walki. Dzisiaj czytam o zmianach i średnio mi się podobają, zwłaszcza w kontekście możliwej zmiany świata. Przez umożliwienie transferu postaci na "optional pvp" napłyną tabuny graczy. Dojdzie do tego, że nawet na pacc, znalezienie odpowiedniego miejsca do zdobywania doświadczenia, będzie graniczyć z cudem. Ponadto sądzę, że wielu graczy zacznie używać makra do stawiania monka dla głównej postaci. Cipsoft walczy z botami, czy ułatwia im sytuację ?
noto kumple przyjdą z pomocą z innego serwera hehe
I dobrze! To jest właśnie to czego brakuje w Tibii, a jest w innych mmog. W niektórych grach- jak ktoś wcześniej wspomniał- można w każdej chwili zmienić serwer. Tak- dla Tibii to co teraz się dzieje jest dużą zmianą, ale zmianą na lepsze. Nie można wciąż trzymać się idiotycznych przyzwyczajeń i zatrzymywać w przeszłości, bo wszystko musi iść do przodu, a to co się zatrzymuje szybko zostaje zapomniane.
A czy będzie dało się atakować summony innego gracza? :) Bo fajnie by było tak skillić na nonpvp :D
ten transfer niema sensu wybocony 200 ek albo 300 na no pvp puzneiej zostanie przeniesiony na pvp enfo ? albo już widzę ekipy na wojny potrzebna pomoc ? noto kumple przyjdą z pomocą z innego serwera hehe
Ze starego nopvp będzie można się przenieść tylko na nonpvp.
--Cienius--
27-08-2009, 18:21
A czy będzie dało się atakować summony innego gracza? :) Bo fajnie by było tak skillić na nonpvp :D
na 99% jezeli wezmiesz duela z kims to bedziesz mogl ciskac jego summony
Tylko tez nie wiadomo, czy ten duel bedzie trwal okreslona ilosc czasu czy non stop. Okreslona ilosc czasu bylaby troche zenujaca, nie mozna by bylo skillowac jak mowicie wyzej.
Lojezu, chyba masz nierowno pod sufitem, wlasnie sam pokazales ze masz jakis dziwny kompleks probojac na mnie wjechac pro retired pvp mastahu. A polaczkiem ciebie nazwalem bo mam w zwyczaju nazywac rzeczy po imieniu.
Pro pvp retired? Ty wiesz lepiej oczywiście :>
@Rybzor
Kserowanie filmików od ludzi ci lepiej wychodzi niż udawanie chojraka. Ja przedstawiłem w 2 postach ponad 10 argumentów, ty żadnego oprócz wjazdów na mnie, więc intelektualnie też nie błyszczysz.
Pro pvp retired? Ty wiesz lepiej oczywiście :>
@Rybzor
Kserowanie filmików od ludzi ci lepiej wychodzi niż udawanie chojraka. Ja przedstawiłem w 2 postach ponad 10 argumentów, ty żadnego oprócz wjazdów na mnie, więc intelektualnie też nie błyszczysz.
Jeżeli widzisz w tych bazgrołach przesiąkniętych wyzywaniem wszystkich dookoła przez zbuntowanego tibijczyka chociaż jeden sensowny argument, no to gratuluję.
No cóż, pewnie w twoich tibijskich sferach (jakże sięgających dna) tekst typu "otwórz okno i przez nie wyskocz" to jakiś tam argument. Dla mnie niestety nie.
Ze starego nopvp będzie można się przenieść tylko na nonpvp.
Wcześniej ciągle wykłócałem się ze wszystkimi, że tak właśnie będzie, ale...
Some players asked if it will be possible to move from non-PvP to a free-to-move-to PvP world and then, 6 months later from that world to a normal PvP world:
Yes, that is possible according to the current concept. The world on which your character resides determines where he can move to. So with a little detour it would actually be possible to move from non-PvP to PvP or even PvP-enforced and from PvP to PvP-enforced. The product management will think about this issue again but basically they think that the restrictions will discourage many players from doing this: you can only transfer a character once every 6 months and you have to pay for every transfer. Though the price has still to be determined, the payment will definitely not be too cheap.
Daje to dużo do myślenia, ale stwierdziłem, że może to być dobre dla każdego. Tak- 300 lvl z non-pvp będzie mógł przejść na enfo, ale też ten 150 z enfo może odpocząć i poexpić na non-pvp, a następnie wrócić.
Ogólnie przez kilkanaście miesięcy pewnie będzie panował chaos, ale później ludzie się przyzwyczają i będzie jak mówiłem- w końcu będziesz mógł grać gdzie chcesz wciąż tą samą postacią co jest dobre. A skoro inne mmo radzą sobie z tym nie stawiając żadnych ograniczeń, to tu będzie okej z 6cio miesięcznymi przerwami i płatnościami.
Czyli to oznacza, że na opcjonalnym pvp będzie można skillować jak na normalnym pvp, na party z drugim graczem? :) nie mogę się doczekać, bo w planach mam wielkie skillowanie moim knightem, a jak pomyślę że mam skillować na slimach to mnie coś trafia...
"Blokowanie postaciami i summonami nie jest już możliwe"
eee czyli jak to bedzie wygladac?
Daje to dużo do myślenia, ale stwierdziłem, że może to być dobre dla każdego. Tak- 300 lvl z non-pvp będzie mógł przejść na enfo, ale też ten 150 z enfo może odpocząć i poexpić na non-pvp, a następnie wrócić.
Ogólnie przez kilkanaście miesięcy pewnie będzie panował chaos, ale później ludzie się przyzwyczają i będzie jak mówiłem- w końcu będziesz mógł grać gdzie chcesz wciąż tą samą postacią co jest dobre. A skoro inne mmo radzą sobie z tym nie stawiając żadnych ograniczeń, to tu będzie okej z 6cio miesięcznymi przerwami i płatnościami.
Tego nie czytałem, rzeczywiście. To będzie... Porażka imo.
Co do tych przeprowadzek z serwer na serwer... Pewnie będzie tak, że każdy transfer będzie możliwy raz na 6 miesięcy, i będzie sporo kosztował. IMO mam nadzieje że powstaną nowe serwery, bo są potrzebne, podoba mi się pomysł z obecnym non-pvp. Każdy teraz będzie mógł wyzwać każdego na pojedynek i załatwić sprawę po męsku. Zazwyczaj było tak, że na non-pvp każdy każdego wyzywał i zrobił sobie na złość. Teraz jak ktoś ma jakiś problem, to niech wyzwie cię na pojedynek i okaże się kto jest lepszy.
Myślicie, że będzie można na non pvp skillować np. na monku kolegi?
_Samuraj_
27-08-2009, 22:01
#Niamh
Przyłączam się do pytania....
#Topic...
O co chodzi z tym "Blokowanie postaciami i summonami nie jest już możliwe"?
no to sie zacznie...
już widzę miny tych noobów którzy zawsze kogoś wyzywają
ale i tak na non-pvp najlepsza metodą na dead był trap choć nie zawsze działał i nie na wszystkich postaciach
@Niamh
też chciałbym to wiedzieć
heh kumpel będzie stał afk a ja na jego monkach przez parę godzin xD
jezeli to prawda to już widzę że statystyki w skillach poleeeeeecą
Dla mnie z tym brakiem możliwości blokowania będzie tak, że będzie można przesuwać inna postać nawet na ogniu i jak więcej niż jedna to wszystkie się przesuną, ale mogę się mylić. A co do tomurki - a od kiedy on blokował summonami? on zabija lurniętymi stworami, a tymi będzie można zabić bota :P
Palek Demon
28-08-2009, 04:24
calkiem fajnie:)
kakaszi13
28-08-2009, 07:47
jestscie poj***bani gra na starych "non pvp" straci urok...
gra na "enforced" jest jeszce bardziej hu.owa
jak mozna zgadazac sie na walke.. jesdnym slowem tibia najlepsza byla na tibi 7.6 i 7.92
jestscie poj***bani gra na starych "non pvp" straci urok...
gra na "enforced" jest jeszce bardziej hu.owa
jak mozna zgadazac sie na walke.. jesdnym slowem tibia najlepsza byla na tibi 7.6 i 7.92
Nie zgadzam sie, wtedy tibia juz dawno byla zjebana przez updaty. Prawdziwa perelka wsrod gier byla tibia 1.7 ehhh czemu te czasy nie moga wrocic, ten wspanialy klimat kiedy kwadrat bije prostokat przy pomocy trojkata...
Nie mówcie o rzeczach, o których nie macie pojęcia.
Dziwne że wszyscy nowi gracze ciągle gadają jaka to Tibia była dawniej, a większość z broniących tej nowej dobrze pamięta stare czasy.
kochamcienzarufki
28-08-2009, 12:22
Ei, a pomyślał ktoś o tzw. "historii serwera"?
Przykładowo, Cipsoft umożliwił przenoszenie postaci. No dobra, ale co z tymi ludźmi, którzy jakimś cudem grają od początku powstania "swojego" serwera i osiągnęli największy/ jeden z największych level'i na nim (np. pvp enfo). I teraz taki hajcz lewel na enfo to 200+. Projekty-boty typu w ośmiu sharujemy przenoszą się na taki serwer. No to oni mają wtedy największy level na servie oraz panoszą się jak gówno, botując do woli. I teraz na usta nie nanosi okrzyk "hail Cipsoft"? Bo legendy danego serva będą pamiętane tylko przez tych co grali za Tibii 7.x~, a teraz mają tą grę szczerze w dupie. :D
Wydaje mi się, że będą ograniczenia w stylu "nie możesz przejść na świat po przejściu na który byłbyś w jego top 5".
Wydaje mi się, że będą ograniczenia w stylu "nie możesz przejść na świat po przejściu na który byłbyś w jego top 5".
Ta, wtedy nie byloby to fair dla wszystkich. Musi byc rowno.
piternet
28-08-2009, 12:48
Nie zgadzam sie, wtedy tibia juz dawno byla zjebana przez updaty. Prawdziwa perelka wsrod gier byla tibia 1.7 ehhh czemu te czasy nie moga wrocic, ten wspanialy klimat kiedy kwadrat bije prostokat przy pomocy trojkata...
Chcesz, wspólnymi siłami napiszemy taką grę. Ciekawe ile ludzi będzie w nią grało ;p
Projekty-boty typu w ośmiu sharujemy przenoszą się na taki serwer. No to oni mają wtedy największy level na servie oraz panoszą się jak gówno, botując do woli.
Beda robic za dostarczycieli loota/ expa (jesli Cipsoft utrzyma exp za killsy na pvp-e), jak stworki.
Nie widze problemu.
Poza tym myslalem, ze wiekszosc ludzi juz wyrosla z podniecania sie cudzym levelem.
+++++++++
Wezcie pod uwage, ze sama mozliwosc transferu postaci nie oznacza, ze zaraz wszyscy beda z niej korzystac, bynajmniej nie ze wzgledu na kase tylko sam sens przenoszenia sie na pewne serwery. Nikt logicznie myslacy nie bedzie placic grubej kasy za podlozenie lba pod topor silnej, panujacej gildii...
Jesli juz to skonczy sie na migracji w kierunku npvp i kolejnych zmianach ulatwiajacych przeplyw graczy na mniej oblegane serwery i lepsze wykorzystanie ich mozliwosci (typu transfer za pol ceny jesli wybierzesz jeden z tych ktore ci proponujemy).
zżal
co cipsofty zjbali kurwa cipki, ...
zal
omg tera co bencdom se nobki monkiem skilowac
zal...kurwa tera se bedom biehahc z aolami za zal faszystuw z cipsoftuu
zżal
co cipsofty zjbali kurwa cipki, ...
zal
omg tera co bencdom se nobki monkiem skilowac
zal...kurwa tera se bedom biehahc z aolami za zal faszystuw z cipsoftuu
Więcej żali i kur.v nie mogłeś użyć? Po za tym myślę że CipSoft przewidział to iż ludzie będą chcieli trenować w czasie duel'a, Btw. ta walka pewnie będzie mogła się zakończyć dopóki ktoś nie padnie, a to może raczej się nie sprawdzić jeżeli wynik duel'a będzie wpływał ujemnie na normalną grę (czyt. ded w czasie walki to jak normalny ded na potworze). Chyba że będą specjalne areny na których będzie można się bić co automatycznie daje do myślenia że będą ograniczenia czasowe i oczywiście nie będzie żadnych strat w doświadczeniu/skilu.
Wkoncu na non-pvp fire wall i energy wall beda trwaly wiecej niz 5 sekund :)
Chyba że będą specjalne areny na których będzie można się bić co automatycznie daje do myślenia że będą ograniczenia czasowe i oczywiście nie będzie żadnych strat w doświadczeniu/skilu.
Hahahaha chcesz duela i nic nie stracić jak padniesz? To idz sobie na OTS tam już dawno tak masz.
Wreszcie bociaki z non-pvp będą miały co robić ze swoimi 300 lvlami :] na pojedynkach.
Dobrze, że już w to nie gram :P
Hahahaha chcesz duela i nic nie stracić jak padniesz? To idz sobie na OTS tam już dawno tak masz.
Wreszcie bociaki z non-pvp będą miały co robić ze swoimi 300 lvlami :] na pojedynkach.
Dobrze, że już w to nie gram :P
Nie gram w Tibię, a tym bardziej na otsach. Po za tym w niektórych mmo (do których Tibia coraz bardziej się upodabnia) jeśli zginiesz w duelu to nie zmienia nic dla normalnej gry.
Myślicie, że powstaną nowe serwery?
Myślicie, że powstaną nowe serwery?
T a
Będą na pewno, w notce dotyczącej transferu postaci jest napisane.
...a ten cały syf już w w zimowej aktualizacji... jeszcze tylko 3 addon a będzie to najgorszy update w historii tibi.
...a ten cały syf już w w zimowej aktualizacji... jeszcze tylko 3 addon a będzie to najgorszy update w historii tibi.
No tak, dodanie 3ciego addonu byłoby straszliwą rzeczą.
niesmiertlenywojowniktibi
29-08-2009, 01:10
Przykładowo, Cipsoft umożliwił przenoszenie postaci. No dobra, ale co z tymi ludźmi, którzy jakimś cudem grają od początku powstania "swojego" serwera i osiągnęli największy/ jeden z największych level'i na nim (np. pvp enfo). I teraz taki hajcz lewel na enfo to 200+. Projekty-boty typu w ośmiu sharujemy przenoszą się na taki serwer. No to oni mają wtedy największy level na servie oraz panoszą się jak gówno, botując do woli. I teraz na usta nie nanosi okrzyk "hail Cipsoft"? Bo legendy danego serva będą pamiętane tylko przez tych co grali za Tibii 7.x~, a teraz mają tą grę szczerze w dupie. :D
Po pierwsze botów już coraz więcej osób przestaje używać bo system antybotowy zbiera żniwo i to z dobrym skutkiem. Po drugie jeśli nawet 400 lvl przeniesie się na enfo to co mu to da? Będzie 6 miesięcy siedział w depo? Lvl to nie wszystko liczy się ilość graczy, spokojnie wystarczą 100 lvle aby takiego 400 ubić. Popatrz na statystyki enfo i na dominujące gildie. Musiałbyś się z całą gildią przenieść aby spróbować zawładnąć światem. Poza tym będziecie grać całą gildią online? No bo wiez zaloguje się kilka osób od was, starzy wyjadacze połączą gildie, zaczną robić masslogi i będziecie padać jak muchy :) Przeniesienie nie jest łatwe chyba, że masz znajomych i to wysoko postawionych. Chciałbym zobaczyć takich kozaków 300+ jak grają na pvp no ale w sumie z tymi ulepszeniami (hotkeye itp.) to nie jest już takie trudne.
Mi tam transfery nie przeszkadzają, na non pvp zaczęli grać cieniasy którzy nie radzili sobie na pvp, a musieli uprzykrzać grę normalnym osobom. Teraz takie osoby które były wszędzie blokowane przez całą gildię (na non pvp), czy to były hydry, frosty czy asy itd. to będą mogły zmienić świat na inny. Tak samo z lagami, pamiętam, że na jakimś pvp wbiłem w dawnych czasach 60 palka, była to moja pierwsza postać i jak po jakimś czasie zmieniłem neta to miałem straszne lagi (server usa), a na niemieckich nie miałem w ogóle i gdyby istniało w tamtych czasach przenoszeie to bym sobie przeniósł, a tak to musiałem zostawić tatą postać i zrobiłem nową zaczynając od zera co jest do 50 lvlu strasznie monotonne.
Ja najwięcej grałem na enfo i najbardziej podobało mi się:
- brak aolów
- kupowanie expa
- krótsze exhausted
no i ogólnie ten wpadający exp na openkach :)
I były to serwery gdzie można było się wyszaleć. Czasem zabijałem niewinnych ale również to mnie zabijali. Na tym to polegało, a to co cipsoft ma w pierwszych planach odnośnie enfo jest śmieszne ale mało mnie to interesuje bo grałem w latach 2003/04 do 2008 i nie wracam już do gry bo mi się całkowicie znudziła, oglądam czasem filmy ale to już całkiem inna gra niż kiedyś. Przestałem w sumie bo znajomi posprzedawali konta, a po drugie jak się zaczynało w starych, dobrych czasach gry to część updateów niszczyła grę która kiedyś była trudniejsza i o wiele lepsza no ale nie dziwię się, że cipsoft chce zarobić i dostosowuje się do większości graczy czyli wszystko coraz bardziej ułatwia...
Jest to moje zdanie i wcale nie musiscie się z tym zgdadzać :evul:
cipsoft robi z tibii gre dla ciot ktore po dedzie od pk placza 6 miesiecyi boja sie wyjsc z depo jak 8 lvl powie do nich "CHUTNET MOJA MAMA TO GM I CEI DEDNJE"
rolniczek
29-08-2009, 14:13
@up zgadzam się z Tobą
Tibia to już nie jest to co kiedyś.
Jeżeli coś się nie zmienia to szybko zaczyna nudzić i zostaje zapomniane, więc Tibia to już nie to co kiedyś... i dobrze!
@up zgadzam się z Tobą
pewnie że nie
teraz to zupełnie innna gra
Będą na pewno, w notce dotyczącej transferu postaci jest napisane.
Gdzie? Nic tam takiego nie widzę...
Markos_Knight
29-08-2009, 18:30
Tibia, to już nie Tibia... Może zmienią również nazwę? Może na Noobia? Też ładnie prawda? "Gracze" będą "za".
Szkoda słów już... -.- Nie ma to jak ostre trzepanie kasiorki.... Cipsoft zbiedziła całą grę....
Welorian
29-08-2009, 18:42
"Blokowanie postaciami i summonami nie bedzie juz mozliwe"
"haha to karacze juz nie beda mieli jak trapowac:D"
a jak to sobie wyobrazacie? bedzie mozna skakac przez ludzi, albo przesuwac czlowieka na czlowieka? (tak jakby 2 typa zeszlo schodkami na dol)
no sory nie wydaje mi sie wiec sie nie podniecajcie. To bedzie pewnie polegac na tym, ze bedzie mozna przesunac postac na parcel, lecz gdy za posatcia stoi druga postac, przesunac juz nie bedzie mozna, tak wiec i tak trapowanie bedzie mozliwe.
moze czegos nie czaje, jesli tak to prosze poprostu o wyjasnienie
thx;p
powodzie
29-08-2009, 19:47
No kurwa jebany CipSoft co on se kurwa wyobraza ze niby jest jakas gildia w wojnie z druga wleci na 300ek jakis 10, 80 ms/ed zacznie spamowac ue i co kurwa You are dead. Welcome in temple. pojebany CipSoft kiedys w tibi 7.6,do 8.00 bylo dobrze a teraz kurwa co co update to gorzej to w takim razie po chuj knajt na ghazbarana wbija 20 jakis 100 ms all ue up manasuja sie wchodza mass ue i po bossie pojebana sie ta tibia robi aaa o Knajcie Slynnym Elitarnym Wojowniku to juz bedzie chyba mozna zapomniec!
Koledzy robmy wszytko zeby ten jebany patch niewszedl w gre bo to same nooby beda na non grac (jakims jebanym opcjonalnym przeszlym jebanym syfie i kurwa guwno).
To tyle jeszcze raz JEBANY CIpSOFT i to chyba kurwa tyle nara.
degustator16
29-08-2009, 20:29
@Markos_Knight
Chcesz zobaczyc prawdziwe trzepanie kasiorki na graczach to idz zagraj w seafight itp. Zdziwisz sie jak potrafia doic graczy z hajsu.
No kurwa jebany CipSoft co on se kurwa wyobraza ze niby jest jakas gildia w wojnie z druga wleci na 300ek jakis 10, 80 ms/ed zacznie spamowac ue i co kurwa You are dead. Welcome in temple. pojebany CipSoft kiedys w tibi 7.6,do 8.00 bylo dobrze a teraz kurwa co co update to gorzej to w takim razie po chuj knajt na ghazbarana wbija 20 jakis 100 ms all ue up manasuja sie wchodza mass ue i po bossie pojebana sie ta tibia robi aaa o Knajcie Slynnym Elitarnym Wojowniku to juz bedzie chyba mozna zapomniec!
Koledzy robmy wszytko zeby ten jebany patch niewszedl w gre bo to same nooby beda na non grac (jakims jebanym opcjonalnym przeszlym jebanym syfie i kurwa guwno).
To tyle jeszcze raz JEBANY CIpSOFT i to chyba kurwa tyle nara.
O co ci czlowieku chodzi? To teraz dziesieciu 80lvl msow nie moze sie zebrac i nie moga ubic 300ek? UE zabrali im czy co bo nie wiem o co ci chodzi. Co maja wspolnego twoje wypociny z tym newsem?
@topic
Nic jeszcze nie wiemy wiec poczekajmy az wprowadza zmiany. Wszystko wyjdzie w prawniu. Pamietajcie ze wy gracze macie glos i jesli w latce cos wam nie bedzie pasowalo zakladajcie temat na tibia.com i piszcie co wam sie nie podoba. Chcieliscie zmian w PVP i juz macie plany wprowadzenia war mode etc. Cip slucha graczy i wprowadza takie zmiany jakie chce wiekszosc. I pokazcie mi chociaz jedna gre mmo ktora sie nie zmienila i nie byla ulepszana.
Gdzie? Nic tam takiego nie widzę...
*Nie będzie można przenieść postaci na świat, który w danym momencie jest zablokowany. Takie blokady będą posiadały przykładowo nowe światy na jakiś czas.
Nie jednoznacznie ale daje dużo do myślenia.
powodzie
29-08-2009, 20:46
Chodzi mi mniejwiecej oto ze jakby wczesniej 10 ms zaczelo ue spamowac to all by padli a teraz niepadna a 300ek bedzie lezal-.-
Nie jednoznacznie ale daje dużo do myślenia.
Było też mówione, że na pewno powstaną przynajmniej 3 nowe serwery open.
@up
Zobaczymy jak będzie wyglądało to w praktyce, ale myślę że jeżeli będzie trzeba to CipSoft jakoś zablokuje/ograniczy spam ue. Wgl kiedy te wszystkie zmiany wejdą w życie to będzie kilka miesięcy testowania po czym niektóre rzeczy zostaną z pewnością jeszcze zmienione.
Ciekawe co się stanie z red skull przechodzących z "Otwarty PvP" na inny typ świata gdzie nie ma czaszek. System czaszek straci wtedy sens jeśli postać z RS wejdzie se na Opcjonalny PvP. Czy zmiana typu świata będzie wtedy zablokowana?
B)Moim zdaniem postacie z RS powinny trafiać Hardcore PvP, z możliwością powrotu po określonym czasie spędzonym w grze.
A ja mam takie pytanie, bo słyszałem od kolegi, ze na obecnym non-pvp po update, gdy będziesz miał party, będzie możliwe PVP, czy to prawda? to zmieni opcję treningu, tylko 1 osoba z party bd mogła bić summona a reszta nie :)
piternet
29-08-2009, 23:15
A ja mam takie pytanie, bo słyszałem od kolegi, ze na obecnym non-pvp po update, gdy będziesz miał party, będzie możliwe PVP, czy to prawda? to zmieni opcję treningu, tylko 1 osoba z party bd mogła bić summona a reszta nie :)
'Postacie nie mogą zostać zaatakowane, uszkodzone (np. poprzez użycie runy Paralyze) lub zabite przez innych graczy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja w zakresie systemu wojny.'
Czyli twój kolega kłamał, w późniejszym terminie mają dodać areny pvp na n-pvp, pojedynki i takie różne duperele... Czytaj ze zrozumieniem!
Myślicie, że będzie można na non pvp skillować np. na monku kolegi?
Krótko - nie.
Transfer będzie możliwy tylko na świat z takimi samymi bądź ograniczonymi zasadami - z PvP-enfo na każdy świat, z PvP na świat PvP bądź non-PvP, a ze świata non-PvP tylko na inny świat non-PvP.
Btw: Wypowiedź CM Mirade:
Please note that we do not plan to abolish friendly fire on open PvP worlds without giving players the chance to fight against each other in duels
Tłumaczenie:
Należy pamiętać, że nie planujemy zniesienia przyjacielskiego ognia na otwartych światach PvP nie dając graczom szansy na walkę z sobą w pojedynkach.
This means training with allies will still be possible. It will be possible within the scope of duels.
Tłumaczenie:
Oznacza to, że trening z sojusznikami będzie nadal możliwy. Będzie to możliwe w ramach pojedynków. [także bye bye party xD
I coś o nowych światach:
We are aware that optional PvP worlds (former non-PvP) will become quite popular and we will address the great demand. As already said in the thread about the world transfer, we will set up new servers and open new game worlds so that players who want to play on optional PvP worlds can do so.
Tłumaczenie:
Jesteśmy świadomi, że opcjonalne światy PvP (były non-PvP) staną się dość popularne i odniesiemy duże zapotrzebowanie. Jak już wspomniałem w wątku o transferze postaci, postawimy nowe serwery oraz otworzymy nowe światy,więc gracze, którzy będą chcieli grać na opcjonalnych pvp będą mogli ;-)
Jak wystartują nowe serwery open to od razu zaczynam powergame...
--Cienius--
30-08-2009, 12:04
Krótko - nie.
Nie zgodze sie z toba jezeli w pojedynach nie bedzie mozna bic summonow sorcowie /druty beda mieli ogromna przewage jezeli ich petow nie bedzie mozna zabic w duelu ;p
@down
Ale on zapytal czy po latce bedzie mozna tak trenowac ;]
Nastepnym razem precyzuj mysli
piternet
30-08-2009, 12:49
Nie zgodze sie z toba jezeli w pojedynach nie bedzie mozna bic summonow sorcowie /druty beda mieli ogromna przewage jezeli ich petow nie bedzie mozna zabic w duelu ;p
Argh, chodziło mi o to, że teraz nie, dopiero jak dodadzą pojedynki, wtedy będzie można na nich trenić tak samo jak na open pvp.
MichalOlkuszanin
30-08-2009, 16:39
Bardzo mnie cieszy, że powstaną nowe serwery "optional pvp", bo jestem pewien że mnóstwo graczy będzie chciało zacząć tam grać.
Mohammed
30-08-2009, 17:22
To niech ktoś jaśnie powie czy będzie można skillować na monku, tak czy nie ?
--Cienius--
30-08-2009, 18:30
To niech ktoś jaśnie powie czy będzie można skillować na monku, tak czy nie ?
TAK BEDZIECIE MOGLI PRZEBIJAC MIECZEM BIEDNEGO KSIEDZA Z MERCEDESEM
Zapewne będzie miał obstawę, wiernych radio słuchaczy.
Nowe serwery? Ja tylko słyszałem, że mają wszystkim zmienić nazwy :confused:
Co do zniesienia "friendly fire" to jest dla mnie głupie. Robisz pt ze swoją gildią i lecicie spamować ue na ob ;OO
Nowe serwery? Ja tylko słyszałem, że mają wszystkim zmienić nazwy :confused:
*Będzie kilka specjalnych światów z każdego typu, na który każda postać będzie mogła się przenieść. Te światy będą specjalnie oznakowane, podobnie jak teraz Premia (która jest światem tylko dla kont premium). Prawdopodobnie będzie po jednym z każdego typu, a przy każdym z nich widnieć będzie napis „można się przenieść”. Na przykład, jeżeli gracz ze świata non-PvP będzie chciał pograć na świecie PvP, dostanie szansę na przeniesienie na taki świat mimo, że normalnie nie byłby wstanie.
Na pewno nie zmienią jakichś starych serwerów na światy "open".
*Nie będzie można przenieść postaci na świat, który w danym momencie jest zablokowany. Takie blokady będą posiadały przykładowo nowe światy na jakiś czas. Zablokowane światy ,podobnie jak te w/w, będą specjalnie oznaczone na liście, jednak nazwa nie została jeszcze ustalona.
http://republika.pl/blog_ad_547482/983489/tr/ja_pierdole.jpg
To juz nie jest tibia oO
http://republika.pl/blog_ad_547482/983489/tr/ja_pierdole.jpg
To juz nie jest tibia oO
Przykro mi, ale jest. Duzo lepsza od tej, co byla wczesniej. Nie mowie o graczach.
Przykro mi, ale jest. Duzo lepsza od tej, co byla wczesniej. Nie mowie o graczach.
kiedyś to była prosta fajna gra, nie było takiego spuszczania sie nad każdym szczegółem i dla tego było lepiej
kiedyś to była prosta fajna gra, nie było takiego spuszczania sie nad każdym szczegółem i dla tego było lepiej
Nie mow mi, ze teraz Tibia jest trudna ; O
Edier Master
31-08-2009, 12:47
Może i jestem konserwą, ale po co takie rewelacje ;/ niech zostanie pvp non pvp i enfo takie jakie bylo. Przenoszenie postaci miedzy serwami rownie chujowy pomysl, byly legendy serwow a teraz beda legendy calej tibii xP Cipsofcie moim zdaniem zmierzasz w złą stronę :( Rozumiem ze trzeba isc do przodu ale ja nie szedłbym tędy, ciekawe czy z takim Cipowym postepem tibia bezie w 3d i z dzwiekiem ;[
Może i jestem konserwą, ale po co takie rewelacje ;/ niech zostanie pvp non pvp i enfo takie jakie bylo. Przenoszenie postaci miedzy serwami rownie chujowy pomysl,byly legendy serwow a teraz beda legendy calej tibii xP Cipsofcie moim zdaniem zmierzasz w złą stronę :( Rozumiem ze trzeba isc do przodu ale ja nie szedłbym tędy, ciekawe czy z takim Cipowym postepem tibia bezie w 3d i z dzwiekiem ;[
Czy to źle?
*CipSoft wie, że transfer postaci pomiędzy serwerami będzie miał ogromny wpływ na społeczność graczy z każdego świata. Wielu graczy określa tożsamość swej postaci, przynajmniej w pewnym stopniu, poprzez pryzmat historii jego świata. Jednakże możliwość jego zmiany nie zmieni przeszłości i osiągnięć. Będzie miała ona wpływ na przyszłą historię serwera i życie samej postaci. CipSoft chce jednak zaoferować graczom dalsze możliwości kształtowania swej przyszłości.
Grali w World of Warcraft czy co? ; o
Jak bedzie takie non-pvp jak PVE w WoW to zaczne chyba grac : P
Pirate Cutthroats
02-09-2009, 16:25
Zaczną biegać dzieci z kupionymi charami na Opcjonalnych PvP i krzyczeć " Chodź na solo! Chodź na solo! Co boisz się?!"
Już to widzę :>
wyjąłeś mi to z ust :)
"Hardcore PvP - wcześniej PvP-Enforced
Zasady:
*Gracze powinni być w stanie zaatakować, zabijać lub wpływać na innych w sposób negatywny, bez żadnych ograniczeń;
*Gnębienie innych jest możliwe i dozwolone. Co więcej, jest to również dozwolone w obrębie własnej drużyny lub gildii bez żadnych ograniczeń;
*Wojny gildi, pojedynki i areny powinien pomóc graczom w organizowaniu walk, ale nie powinny mieć innego zastosowania w odróżnieniu do pozostałych światów.
Cechy:
* Postacie mogą zostać zaatakowane, uszkodzone (np. poprzez użycie runy Paralyze) lub zabite przez innych graczy, chyba, że znajdują się w strefie ochrony bądź na Rookgardzie;
*Brak systemu czaszek;
*Błogosławieństwa i Amulet of Loss są dostępne;
*System wojen: Pojedynki, areny do walki, sojusze gildii włączając walkę partyzancką będą realizowane w późniejszym terminie."
Nie rozumiem sensu zmian na PvP enforced gdzie sam gram. Rozumiem ze polityka Cipsoftu chce sklonic graczy(czyt. dzieci) do gry na tych trudnych swiatach gdzie gra pozornie malo osob a utrzymanie serwerow kosztuje....
Ale sie pytam Po Chuj robia z dobrego trudnego swiata enforced HARDCORE PVP gdzie zadnego hardcoru juz nie bedzie poprzez wprowadzenie blogoslawienstw (idiotyzm) teraz ludzie beda mniej spadac z lvl... A na dodatek aole itd?? To co teraz wszystkich lub zadnych itemow za latanie i randomowanie po swiecie.... Prawdziwy hardcore.... Zmiany sa zle....
PS brak expa za zabijanie wyzszych lvlowo graczy a co to kurwa swiat dla graczy co sie trudza PvE tutaj sensem jest zabijanie graczy i korzysci z tego plynace....
coach_13
15-09-2009, 16:58
Kiedy ta łatka zostanie wprowadzona?
Humn a mi tam hardcore pvp sie podoba;d samo to , ze bez limitu mozna karac ludzi jest mega fajne , a bocenie napewno nie bedzie latwe w takim miejscu gdzie moze Cie zabic kazdy bez wyjatku.
Farfocel
27-09-2009, 13:43
Tak z ciekawości to w tamtym roku kiedy był zimowy upadate? w ktorym miesiącu? bo z tego co widze to te zmiany są przewidywane własnie w zimowym tak?:D
kocyk123
28-09-2009, 20:33
jak non pvp bedzie pvp to bedzie zwalenie nie wiem po co to zmieniac ktos o to prosil ich powinno zostat tak jak jest karzdy ma do wyboru swiat na jakim chce grac to po co kurwa zmieniac non pvp w pvp pytam sie
Non-pvp nie bedzie pvp. W non-pvp bedzie mozna sie lac ale tylko wtedy gdy sie zgodzisz na to i nie ma skulli, nie moze zaatakowac sie pierwsza lepsza osoba ktora napotkasz w miescie, mi sie te zmiany podobaja, ale moze tylko dlatego ze gram na swiecie non-pvp.
kocyk123
28-09-2009, 20:52
to czyli na starym non pvp przerobbionym na pvp nie bedzie mozna bic kogos bez jego zgogy ?? a jak ktos ci przywali to zada obrazenai czy bede musial sie zgodzic na walke z nim jak to dokladnie ma byc??
ktos o to prosil ich
tak
a jak ktos ci przywali to zada obrazenai czy bede musial sie zgodzic na walke z nim
będziesz musiał się zgodzić
Tibia 7.92 byla fajna jeszcze w miare ,klimatyczna,8.0 juz tracila swoj klimat czyli po update 7.92 tibia to juz nie to samo moim zdaniem/
kocyk123
29-09-2009, 17:27
a no to fajnie ze nikt cie nie zabije bez twojej zgody to mi odpowiada
Tibia 7.92 byla fajna jeszcze w miare ,klimatyczna,8.0 juz tracila swoj klimat czyli po update 7.92 tibia to juz nie to samo moim zdaniem/
To se kup klimatyzator.
Moim zdaniem klimat gry się nie zmienił. To że poprawili grafikę i dodali parę nowych przedmiotów nie czyni tibi inną niż była dawniej (pod względem rozgrywki). Jedyną istotną zmianą która mi się naprawdę spodobała było dodanie różdżek dla klas magicznych (druid, mag), które wcześniej były klasami raczej robotniczymi (produkcja UH itp.).
Co do zmiany światów. Czy nie dojdzie do masakry? Przecież często się zdarza że gracz posiadający dwie postacie na różnych światach pragnie zemsty gdy ginie jego słabsza postać.
Weźmy takiego gracza który na jednym serwie miał 20 palka który został odesłany na rook przez bandę 30 poziomowych graczy. Na innym świecie gracz ma 80 paladyna. Czyż zemsta nie była by słodka? Oczywiście trzeba się liczyć z tym że przeciwnicy również mogą mieć potężniejsze postacie.
Oczywiście pojedynczy przypadek to nic wielkiego, ale takie wojny klanów których członkowie opuszczają formalnie jego szeregi, aby udać się na wojnę na innym świecie.
Zapewne powstały by bazy wypadowe. Przechodząc na inne światy nie można brać ze sobą ekwipunku z depo. W takim razie itemki pozostawiane były by w siedzibach klanów, gdzie spokojnie czekały by na powrót właściciela (a tu małe pytanko: "Czy na pewno itemki znikną z depo po przeniesieniu postaci?" Bo nie jestem co do tego pewny.), lub były by wydawane w siedzibie gildii na innym świecie.
(To że postać nie ma w opisie nazwy gildii, nie musi oznaczać że do niej nie należy.)
FireInTheHole
21-10-2009, 16:18
powiem tak:
kiedys w tibii niby nic nie bylo, ale fajnie bylo
dzisiaj niby wszysto jest, ale nic nie ma
anegdota do old times,kiedys w tibii 100 lvl to bylo cos, oprocz tego wspolne hunty, questy, system run i walki oraz kredkowe belty :] dzis takiej zabawy nie ma z grania :( niestety :'(
Zgadzam się z tym panem całkowicie, brakuje mi tamtych czasów, przynajmniej teraz będę mógł przejść na Optional Pvp z Hiberny bo mam hunta na 185 rp i payment 450k
Pozdrawiam!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.