Pokaż pełną wersje : Poradnik dla samotnika...
gapowata
15-09-2009, 13:18
Czy jest taki? Osobiscie wole bawic sie solo w Tibii, zmniejsza to prawdopodobieństwo oszustw etc oraz koresponduje z moim brakiem zdolności do nawiazywania kontaktów, ale troszku to utrudnia gre... (szczególnie, ze nie handluje i jeżeli nie zdobęde broni i pancerze po nabiciu expa, to będzie cienko - mój ekwp raczej niskich standardów)
Prosiłabym o garść rad, jak przetrwać samotnie.
Beh0lder
15-09-2009, 14:12
3 cashmakery + pk char / lub znajdz se kolege ktory bedzie ci dawac kase ;d
Nie no tak bez jaj to powiedz lepiej jaka profa , lvl co chcesz itp.
gapowata
15-09-2009, 14:25
lvl 13sty, knight. chodzi mi o ogólne porady jak przetrwac samotnie, zarobic i zdobyc ekwp, bo na razie mam tylko steel helm, plate armor, dwarf shield, zwykłe buty, brass legs oraz jagged sword.
Pixel bez koleguf to jak żołnierz bez broni :D
Leć na roty powolutku zbieraj na serpenta/spike sworda aż wbijasz 20 lvl, zrobisz dq wpadnie Ci trochę i jakoś Ci się życie ułoży.
Beh0lder
15-09-2009, 14:41
lvl 13sty, knight. chodzi mi o ogólne porady jak przetrwac samotnie, zarobic i zdobyc ekwp, bo na razie mam tylko steel helm, plate armor, dwarf shield, zwykłe buty, brass legs oraz jagged sword.
Knightem dosc trudno bedzie samotnie. Hmm ale tak exp w miejscach gdzie malo ludzi chodzi. Wbij porządny skill idz na roty albo na orci pod thais (calkiem niezly zarobek jezeli bedzie sie bilo shamana) . I... wlasciwie tyle. Mozesz tez expic na foldzie na minosach i robic lootbaga dobry zarobek nikt praktycznie ci nie ukradnie na szczycie gorki jest skrzynka.
gapowata
15-09-2009, 15:06
Kasa to nie aż taki problem, ale jak/dzie etc masm kupic tego serpent/spike sworda? bo z graczami jak juz było wyzej mówione wole nie handlować... chyba, ze to nieodzowna konieczność.
Beh0lder
15-09-2009, 16:00
Czemu ? :O Na spike sworda jest quest ale knightem nie zrobisz... chyba ze na szybkosc
@up
stealth ring i jedzie xd
Astilinek
15-09-2009, 16:08
Czemu ? :O Na spike sworda jest quest ale knightem nie zrobisz... chyba ze na szybkosc
bo powiedział że chcę grać sam??
jak chcesz zdobyć coś lepszego od jagged sworda to jedynym możliwym wyjściem dla ciebie jest epxienie na beholderach w celu wyloocenia two handed sworda. Innej opcji po prostu nie ma, żeby zdobyć coś lepszego bez handlowania z innymi graczami.
gapowata
15-09-2009, 16:09
nie usmiecha mi sie handel z innymi bo nie ma jednego konkretnego miejsca gdzie wystawiaja swoje oferty w postaci jakiegos tablo czy coś...(dzieki temu mozna byłoby poszukac konkurencyjnych cen, a tak..) trza tylko łazic w kółko i sie wypytywac, najlepiej szprechajac w kilku jezykach... co jest niebezpieczne zdeczka, bo zauwazyłam na swojej skórze, ze hiszpanie i francuzi lubią zaciukiwac postacie polaków... (zawsze wiedziałam, ze hiszpanie wredni ale francuzi???). teoretycznie najlepiej jest to robic w poblizu depo no ale nie zawsze tam sa tłumy...
na razie ciut mnie pociesza fakt ze mój obecny miecz lepszy od serpent sword'a, ale strach pomyśleć co sie stanie jeżeli go strace przy zejściu...
Beh0lder
15-09-2009, 16:09
5k stealht u npc kosztuje , a spike sword do 1k...
Poza tym hmmm 0 handlu ? lol zreszta nie wiem po co szukac po konkurenycjnych cenach, juz lepiej walnac taka srednia droga niz szukac jakiegos nooba co sellnie po 500 gp
bo powiedział że chcę grać sam??
A co ma granie samemu do handlowania? Dalej gra sam.
gapowata
15-09-2009, 16:30
czyli handel nieodzowny... :/ trudno... yh, może w przyszłości twórcy gry utworza na main miasto handlowe z systemem ala allegro, bo teraz kupienie czegokolwiek kiedy zwiazane jest to z łazeniem w kółko i jęczeniem nie zabardzo mi sie widzi...
Clubertex
15-09-2009, 16:41
Masz takie cuś jak trade channel ;):baby:
gapowata
15-09-2009, 16:44
co to, jak sie tego używa i czym to sie je?
co to, jak sie tego używa i czym to sie je?
http://tibia.pl/strona/manual-komunikacja#kanaly
Dark_Exhado
15-09-2009, 19:16
Kanał Trade
Jak jego nazwa wskazuje, jest to publiczny kanał poświęcony handlowi, więc jeśli jest coś co chciałbyś kupić lub sprzedać - to odpowiednie miejsce. Jeżeli znajdziesz coś co cię interesuje, wyślij prywatną wiadomość do gracza to oferującego, na przykład pytając o cenę.
Poza tym z wypowiedzi autora wynika, że nie słyszał o systemie wymiany itemów. Więc ci tłumacze: klikasz na item, który chcesz wymienić ppm i wybierasz trade with... następnie klikasz lpm na gracza z którym chcesz się wymienić. Z prawej strony pojawia się okienko, w którym widać itemy jakimi się wymieniacie. Klikasz accepet, jeśli wszystko się zgadza. Oczywiście druga osoba robi to samo. W ten sposób nikt cię nie oszuka ;).
bardzo fajnie sie gra samemu knightem;] idź ekspić na dwarfy albo roty do 20 lvla i kaska wleci sama.
poza tym, że kupujesz od ludzi i musisz mieć ekipe na dessert questa, to wiecej wspólnego z nikim nic nie masz;]
a, że jest trade chanel - Twoje wymarzone Allegro i samo Trade - co eliminuje możliwość oszustwa, no chyba, że nie odróżniasz kamienia od cc;]
knightem solo cieniutko, cieniutko, zanim do sensownych skilli dojdziesz to monitor rozwalisz...
knight jest najtrudniejszy w prowadzeniu (IMO of course ^^), na początek polecałbym palka...
tak jak upy radzą, kasy skombinuj na miecz jakiś porządny i dopiero idź expić...
jeśli grasz na Guardii to chętnie pomogę...
i nie daj sie nabrać na zaufanie/loss xx gp, bo kradną jak cholera...
eq z IoD powinno do 20lv starczyć jak chcesz siedzieć na dwarfach/rotach żeby kasy nabić
Beh0lder
16-09-2009, 19:49
bardzo fajnie sie gra samemu knightem;] idź ekspić na dwarfy albo roty do 20 lvla i kaska wleci sama.
poza tym, że kupujesz od ludzi i musisz mieć ekipe na dessert questa, to wiecej wspólnego z nikim nic nie masz;]
a, że jest trade chanel - Twoje wymarzone Allegro i samo Trade - co eliminuje możliwość oszustwa, no chyba, że nie odróżniasz kamienia od cc;]
Tak tylko knight potem jedyne co to za blokera robi wiec expienie pozniej samemu odpada (chyba ze na frostach )
gapowata
17-09-2009, 13:05
Expić juz expie na rotach oraz trollach bez problemu i dwarfy też by mi poszły gdyby nie fakt, ze ich mało, a na sensownych poziomie kopalni gdzie niema konkurencji w innych graczach nie chodziły soildery (roty plokują droge ucieczki solidery atakujące grupowo próbują zatłuc). i wiem jak sie trade'uje... z kupnem miecza czekam do 25lvl gdzie od razu bede mogła sie przeżucić na vywern fang... a chodze na Thorii
btw (sorka za off top), sa gdzieś jaskinie z duzą ilościa rotwormów bez silniejszych zagrożeń (ew przełkne pojedyncze solidery dwarfowe i ghule)? w prawdzie teoretycznie są jasknie na tej górze, czy co to tam jest pomiedzy Ab'denier, a Kazardoom i jaskinie na pn Ab' (odpadają bo tam slime stadami i mało stworów, a za duza konkurencja) ale kórcze mało tego. trzeba sie nałazic w te i wewte pomiedzy jaskiniami, zeby zarobic... nie ma kompleksu podobnego do tego z trollami w Ab'?
Beh0lder
17-09-2009, 14:36
Mam tam jakiegos knighta na thori... ;p a roty sa w ancient temple albo na fibuli (tyle ze na fibuli duzo botow i pk lazi), mozesz tez isc na ghoule pod mount sternum jesli dasz rade ;p. Soldiery to nie problem jezeli bedziesz wybijac pojedynczo i sie powoli wycofywac jak bedzie ich wiecej.
gapowata
17-09-2009, 15:23
Na ghule jeszcze rady nie dam, ale pojedynczo nie są zagrożeniem. Solidery tak traktowałam z tym, ze aby uniknąć konkurencji zeszłam na 3-4ty poziom kopalni a tam one już stadami chodziły... a ze korytarze wo wyjść BARDZO wąskie i blokowane przez roty...
Dzieki za odpowiedz.
Btw: w opisie raczej powinien być "trójpunkt" :P przekaż autorowi wypowiedzi
Beh0lder
17-09-2009, 15:39
Na ghule jeszcze rady nie dam, ale pojedynczo nie są zagrożeniem. Solidery tak traktowałam z tym, ze aby uniknąć konkurencji zeszłam na 3-4ty poziom kopalni a tam one już stadami chodziły... a ze korytarze wo wyjść BARDZO wąskie i blokowane przez roty...
Dzieki za odpowiedz.
Jakie skille ?
Rot powinien schodzic na 2 , gora 3 hity.
gapowata
17-09-2009, 15:50
no i zwykle schodzą, ale roty zwykle też grupowo wystepują. krytarze gdzie zmieści sie góra jeden stworek a one tam w rządku trzy blokują. ja natomiast w szerszym miejscu i ciachaja mnie solidery (kochane korytarze ala lejek). no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"
a skille... sword to 38 jak na razie, a shielding 34. może wiecej. ostatnio zdarłam 500gp z troli wiec możliwe, ze mi coś wyżej podskoczyło, ale nie sprawdzałam.
skille troche słabe, ja na 20lv wbiłem z 45/42, ale to już od ciebie zależy
roty są pod Thais, Fibulą, koło Venore. Na dwarfy są dobre zewnętrzne kopalnie, na światach PvP powinno tam byc w miarę pusto to se poexpisz.
A jak kasy potrzebujesz to wbij tak ~50/50 i idź do Elf Fortress, z elfów kasy jak lodu leci, lotbag z łuków też dużo warty,a z ww. skillami spokojnie początek fortecy ogarniesz
no i zwykle schodzą, ale roty zwykle też grupowo wystepują. krytarze gdzie zmieści sie góra jeden stworek a one tam w rządku trzy blokują. ja natomiast w szerszym miejscu i ciachaja mnie solidery (kochane korytarze ala lejek). no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"
a skille... sword to 38 jak na razie, a shielding 34. może wiecej. ostatnio zdarłam 500gp z troli wiec możliwe, ze mi coś wyżej podskoczyło, ale nie sprawdzałam.
Wbij te 50/50 chociaż i na cyclopy.
taaa nam łatwo mówic a knightowi skille powyżej 40 2h na 1 wyżej wchodzi...
niech siedzi na rotach, kase zbiera, a potem niech zapłaci jakiemuś drutowi za train i bedzie miała ^^
gapowata
17-09-2009, 18:42
"zapłaci drutowi za train" y.... zajażyłam to równie mocno co stłuczona zarówka ;| pptrzebuje chyba słownika:baby:
Beh0lder
17-09-2009, 19:35
no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"
kup z 1bp chociaz
skille troche słabe, ja na 20lv wbiłem z 45/42, ale to już od ciebie zależyTwoje też.
taaa nam łatwo mówic a knightowi skille powyżej 40 2h na 1 wyżej wchodzi... nie przesadzaj ja jak skillowalem to mi 4h na 60+ wlazilo na 40 to do godziny wejdzie.
Wbij te 50/50 chociaż i na cyclopy.
Lol gralem knightem tylko raz (nie liczac masy botcharow) i z k armem crown helmetem + jakims tam shieldem (juz nie pamietam ale chyba guardian) i wyvern fangiem ze skillami 63/iles tam ledwo dawalem (uzywalem potow..;/)
"zapłaci drutowi za train" y.... zajażyłam to równie mocno co stłuczona zarówka ;| pptrzebuje chyba słownikaChodzi o to abys wynajela jakiegos sorca/druida aby ci postawil monki ;P do trenowania
gapowata
18-09-2009, 20:28
Najecie kogoś do skilowania nie wchodzi w gre. póki co znalazłam w miare żadko uczeszczaną kopaolnie i masakroje tam dwarfy oraz rotwormy. Co dalej to zobaczymy.mam teraz 4,5k gp poczekam do 25lvl z kupieniem wyvern fang i przyoszczedze na jakiś rozsądny pancerz expiac do tego czasu na słapszych stworach zgodnie z radami...
Hmm, przydałby sie na stronce prawdziwy poradnik dla Outseiderów.... Bo w końcu nie wszyscy lubia biegac stadami.
Beh0lder
18-09-2009, 23:59
Rzecz w tym ze na niskim lvlu i tak sie expi samemu wiec robisz wszystko tak jak w poradniku ;P.
gapowata
19-09-2009, 17:25
Niby tak, ale w poradniku nie uwzgledniono tego, ze nowego gracza wszescy chcą zatłuc :/ już 3x dedłam przez życzliwe osoby, fajna filozofia: rozwalic nooba :/ yh, mogłam olewac ilość graczy i wziać serwa z zakazem atakowania innych person :( 1k juz złupiłam dzic i mi przez bande kochaneczków przepadło :/ Ech gra przynajmniej pokazuje ze ludzie to gnoje
Dark_Exhado
19-09-2009, 19:29
Zapraszam na refugie,zarzuce Ci knight serta,wyvern fanga też. Non-pvp,a ze wszyscy znajomi retired i nie mam zk im grac,moge pograć z tobą [raczej Ty ze mną : P]:)
gapowata
19-09-2009, 19:51
Wiesz, tam to dopiero nowa postać musiałabym założyć (bo zdaje sie transfer postaci miedzy serwami niemożliwy) i przez to byś musiał dłuuuugo na mnie czekac ;] jezeli zgadzasz sie mimo tego mozeszmy poszpilać razem.
a ja dla odmiany na guardie zapraszam :D
eq zara jak wyjdziesz na main dam bo sie zwijam z Guardii (Saphira only!!) (Noble arm, dwarven shield, steel helmet, p-legs, 2-h sword)
I jeśli knight jest dla ciebie za trudny to polecam palladyna, szybciej skille wchodzą, mocniejsze hity, lepsze czary, niewiele mniej zdrowia niż knight (na niższym lv nie ma dużej różnicy, raptem 5hp/lv mniej...)...
@Beh0lder:
taaaa wytrenuj więcej na n-pvp z botami, nobami ubijającymi co chwila mobki i bloczącymi spawn... te skille co miałem spokojnie mi wystarczały do expa w kopalniach, fermour hill + pojedyńcze cyklopy na exurce, Acient Temple itp. ...
Dark_Exhado
19-09-2009, 21:35
@up
ja mu dam lepsze eq =P
@2xup
Jasne,zapraszam.:) Jak coś , to pisz mi na PM nick chara =)
gapowata
19-09-2009, 21:52
JEJ dam, JEJ... jestem samicą do jasnej anielki...
zastanowie sie jeszcze nad wyborem któregos z tych no PvP
Paladyn... wiem w sumie, ze to na tibii niezła postać, ale... jak słysze te nazwe od razu wizualizuje mi sie szlachetny dupek, pogromca smoków zbawca dziewic gotów wyrżnać wszystkich, których posądzic o czarną magie czy herezję :/ taki typowy mdły gościu z nutą fanatyzmu jaki jest zwykle przedstawiany w literatuze czy grach. ciut mnie odrzuca..... yhhh pomyśle jeszcze. zreszta co do broni to i tak nie wezme dystansowej bo zebrać o naboje mi sie nie chce... wiec może lepiej knight, a jak wprawy nabiore sorecer? pomyśle...
Lol gralem knightem tylko raz (nie liczac masy botcharow) i z k armem crown helmetem + jakims tam shieldem (juz nie pamietam ale chyba guardian) i wyvern fangiem ze skillami 63/iles tam ledwo dawalem (uzywalem potow..;/)
8o Jaka to tibia była ?? Ja też grałem knightem tylko raz i z knight axe, crown helmetem, knight armem,plate legami i dragon shieldem spokojniutko max 5. potków schodziło na 50/50 :confused:
gapowata
19-09-2009, 22:58
taa, a ty pewno w łonie matki zamiast pępowiny miałaś łącze internetowe co? po za tym ty widać nie siedzisz za mocno w literaturze fantasy, ze ci termin paladyn nie obrzydł tak iż straszy nawet jako nazwa rangi postaci, całkiem dobrej...
i śliczna moze nie rzucaj aż tak mięskiem bo tem rak jakiejkolwiek kultury (wciskanie sie z typową obelgą podczas rozmowy, słownictwo nawet pomijając) w zestawieniu z pozycja na foto robisz przez to wrazenie zdeczka lafiryndy
@up
http://img200.imageshack.us/img200/830/japierdole174.jpg
Paladyn jest kojarzony z magią świętości w xxxxxxx grach MMORPG. A jeśli nie chcesz grać tą postacią z powodu uzależnienia od książek fantasty i przeżywania
O jejq 11!!! Przeciesh to pyło w thylu pajkach i ksionzkach, omg lol!!21@121!111
To nią po prostu nie graj.
gapowata
19-09-2009, 23:30
Bajek o paladynach etc akurat za dziecka nie brałam...
I nie jestem uzalezniona tylko lubie czytać, a jednym z ulubionych gatunków jest fantasy i fantastyka (po za tym horror, thiller, klasyczny kryminał typu agata hristie), a ze lubie sie w jakichkolwiek grach chociaz odrobine utożsamiac z swoja postacią... (chociaz tu trudniej, bo tibia bez jakiejkolwiek głębszej fabuły) Po za tym dodałam, ze przeszkadza mi tu również "dystansowy" charakter paladyna, bo potem trudno doprosić sie o amunicje, a troche głupio w środku walki zostać bez niej, bo sie za mało wzięło... a skille na miecz etc niskie bo głównie sie na dystansiku siedziało. Wole jednorazowy koszt broni od dokupywania do niej czegos (oczywiście po za pierścieniami). A w takim razie zostaje do rozważenia kwestia czy paladyn nadaje sie na "zwarcia" i ile warte są te jego czary (bo grając na rycerzu do tej pory używałam tylko exury i exana pox, które do zastapienia)...
Beh0lder
20-09-2009, 00:32
8o Jaka to tibia była ?? Ja też grałem knightem tylko raz i z knight axe, crown helmetem, knight armem,plate legami i dragon shieldem spokojniutko max 5. potków schodziło na 50/50 :confused:
Hmmm 8.42 ;O po jakims czasie exurka zaczyna nie wyrabiac i poty schodza..
Ech gra przynajmniej pokazuje ze ludzie to gnoje Raczej , ze poty to podstawa ...
@Beh0lder:
taaaa wytrenuj więcej na n-pvp z botami, nobami ubijającymi co chwila mobki i bloczącymi spawn... te skille co miałem spokojnie mi wystarczały do expa w kopalniach, fermour hill + pojedyńcze cyklopy na exurce, Acient Temple itp. ...
Po pierwsze
noob pvp jest zalosne g mnie to obchodzi ze ci nooby zabijaja moby ile razy mnie probowali ubic podczas skillowania to nie zlicze. Lepiej aby zabili twoje moby czy ciebie ? ;]
fermour hill + pojedyńcze cyklopy na exurce,
Pff pojedyncze polaz se po mount sternum nawet bez smithow cyc za cycem do ubicia i nie raz walnal po 20
Paladyn... wiem w sumie, ze to na tibii niezła postać, ale... jak słysze te nazwe od razu wizualizuje mi sie szlachetny dupek, pogromca smoków (...)
Jak widac Cipsoftowi sie to widzi inaczej ;p
I nie jestem uzalezniona tylko lubie czytać,Od czytania skille nie urosną ;P
@edit
wlasnie se polazlem swoim knightem na thorii na cyce i co ujrzalem?
41 knighta ktory sie zlozyl od cycow (kilka ich bylo mnie gonily tez)
00:25 Taank [41]: hi
ostatnie slowa
00:27 You see a dead human (Vol:10).
You recognize Taank. He was killed by a cyclops.
@gapowata:
żebrać o naboje nie musisz bo głównie ze spearów będziesz bić, na amazon campach nieźle się zaopatrzysz, spadają też z trollów, a u NPC po 10gp...
z kuszy/łuku będziesz bardziej z blokerem bić, bo walenie z samego łuku w takim Elf Fortress powoduje niebotyczne koszta...
Palek ma o tyle lepiej że ma więcej czarów leczących i ofensywnych (exura vita nie raz mi życie uratowała...)
palek może spokojnie walić w zwarciu z mobkiem (jak mobek nie bije za mocno oczywiście :D), jedyne co zauważyłem to zmniejszona celność w takiej walce.
mi na 15lv 15-16 spearów spokojnie starczało na godzinkę w EF a wynosiłem 1k + itemki więc sie opłacało.
@Beh0lder
a mnie w PvP odrzuca głównie to że po mieście musze kanałami łazić żeby PK n00by nie ubiły + 150/100 na ciśnieniomierzu za każdym razem jak loota taszczyłem do miasta...
na Saphirze na razie jakoś mi idzie, więc znak raczej dobry...
na n-pvp jak sie jest odpowiednio zdeterminowanym to grać można ale moja cierpliwość sie kończyła po 20 trapie na cyklopach, zakończonym deadem i stratą obsidian knife na który wydałem większość mojej kasy...
Beh0lder
20-09-2009, 12:53
Lol kanalami tam cie dopiero moga trapnac a po miescie nie wiele pk lazi jak masz poty (i skille) to nie powinienes sie bac
.
150/100 na ciśnieniomierzu za każdym razem jak loota taszczyłem do miasta...tyle to mozna miec na non pvp na pvp uderzysz nooba i sie odpier.... poza tym da sie przenies nie zauwazalnie loot. Albo rzucajac na ziemie przed siebie bagi i na nie loot albo zostawic gdzies blisko dp i donosic po kawalku (lub kupic parcela i szybko do skrzynki wrzucic)
@down
Banera, no dobra wszystko poza Aurea bo akurat tam boce :]
Ja bym radził zrobić paladyna, szybciej skill rośnie, więcej bije, więcej czarów i walka na odległość. Paladyn - Kupujesz 5 spear, lecisz na trolle i kasa leci, że ch** i do tego z trolli lecą speary więc niekiedy nawet jak weźmiesz 1 speara za 10gp wynosisz 1k+.
Offtop. Jaki serwer proponujecie, bo chcę zacząć znowu grać :)
gapowata
20-09-2009, 16:13
No tak, z tym, ze trzeba sie liczyć, iz pewnego razu ci sie strzały skończa, a w tedy bez blokera trosze trudno byłoby... szczególnie jak sie trafi mocniejsze monstrum. po za tym w wiekszości cRPG jakie grałam to za wyjątkiem moich magów (uwielbiam nekromantów ;]) reszta postaci jechala na broni recznej wiec ciut trudno byłoby mi sie przestawić. (chodźby samo to, zeby zapamietac, zeby te cholerne strzały kupić). jechałam kiedyś na cRPG z typu sf/future i tam dość czesto kończyłam zywot z cyklu "cholera.. puste magazynki, a myslałam, ze wziełam dość naboi"
I tu pojawia sie pytanie czy paladyn biegajacy z mieczem/toporem to dobry pomysł. Co prawda lepsze leczenie i czary brzmi kuszaco, no ale... W dystansik nie poinwestuje. Wiec zależy tu czy "damy rade" wywijajac jakimś ostrzem. wiec da rade czy ni?
Beh0lder
20-09-2009, 16:48
No tak, z tym, ze trzeba sie liczyć, iz pewnego razu ci sie strzały skończa, a w tedy bez blokera trosze trudno byłoby... szczególnie jak sie trafi mocniejsze monstrum. po za tym w wiekszości cRPG jakie grałam to za wyjątkiem moich magów (uwielbiam nekromantów ;]) reszta postaci jechala na broni recznej wiec ciut trudno byłoby mi sie przestawić. (chodźby samo to, zeby zapamietac, zeby te cholerne strzały kupić). jechałam kiedyś na cRPG z typu sf/future i tam dość czesto kończyłam zywot z cyklu "cholera.. puste magazynki, a myslałam, ze wziełam dość naboi"
I tu pojawia sie pytanie czy paladyn biegajacy z mieczem/toporem to dobry pomysł. Co prawda lepsze leczenie i czary brzmi kuszaco, no ale... W dystansik nie poinwestuje. Wiec zależy tu czy "damy rade" wywijajac jakimś ostrzem. wiec da rade czy ni?
Cchesz grac z bronia biala bierz knighta .
Nie paladyn i miecze/obuchy/topory odpada w tibi ;p
btw widze ze grasz raczej dla przyjemnosci i i klimatu rpg, ale za pozna zaczelas grac w tibie zeby tego doswiadczyc IMO.I raczej ciezko Ci bedzie grac w ten sposob caly czas predzej czy poozniej zaczniesz grac dla cyferek ;p
granie+klimat = inna gra niz tibia ;D
gapowata
20-09-2009, 17:29
inna gra niż tibia... łatwo powiedzieć, ale biorac pod uwage możliwości mojego leciwego już komputera: 600 mhz, 192 ramu, 16 mb na grafice... a na to, ze dorwe lepszego raczej sie nie zanosi. coprawda w dziale "RPG" podrzucono mi kilka pozycji ale dość długoo mi zajmie załatwienie ich, a jechjac cały czas na Evil Islands... troszku mam przesyt mimo, ze to moim zdaniem jedno z najlepszych cRPG, które mimo wieku trzyma klase (dodatkowo do chodzi sentyment bo to był mój pierwszy RPG)...
a gram dla klimatu. tibia gdyby nie zabijajacy mnie inni gracze oraz panujaca na poczatku monotonia dawałaby mniej-wiecej nawet rade (szczególnie jak sie przy niej słucha Korpkanii ;])... na razie będe jechac na zmiane na niej i na multiplayerze EI... a na wiosne bede miała dodatkowe manualne zajecie w świecie rzeczywistym w postaci łapania owadów dla dzbanecznika, wiec... chociaż pewno jezeli dorwe coś porzadnego na swojego gruchota tibia pójdzie w odstawke do czasu przejścia ;]
Co do zabijanie przez innych ludzi to non PVP i po problemie ;p
a co do kompa to teraz za naprawde male pieniadze mozna kupic uzywanego kompa na ktorym wiekszosc gier online bedzie chodzic ;p wiec moze warto odlozyc troche kasy i sobie kupic ;p
gapowata
20-09-2009, 18:17
Gry online to głównie takie co mozna samemu chodzić, albo tworzy sie coś w rodzaju gameroom np: na jedna osobę :P Tak to wole osobiście fabularniaki ew z dodatkowym trybem multi. Ale chwilowo i tak nie mam JAK zaoszczędzić - do pracy nie chodze, a kieszonkowego nigdy nie miałam. Dopiero od stycznia do paxdziernika pójde do roboty bo przez biochemie bede miała przestój w studiach...
Lecz póki co do wypełnienia czasu zostaje mi tibia... no i multi Evil Islands
broń biała rośnie wolniej niż u knighta ale tak ~30 sworda wyskillujesz "na wszelki wypadek"
a ammo to sie może skończyć jeśli nie kontrolujesz stanu, zwykle jak ci zostaje ~20 strzał/bełtów/2 speary to juz wychodzisz z expowiska (chyba że mobki zrzucają ammo)
pallek ma tez BARDZO przydatne zaklęcie "Conjure Arrow", tworzy ono 10 strzał przy koszcie 100 many więc się opłaca (zaklęcie dla FACC, PACC ma "Conjure Bolt"...)
i rozwaz tez to że 15lv knightem dwarf guarda nie zsolujesz, palkiem jak najbardziej...
ogólnie palek jest najlepszy na małych i dużych lv ze względu na łatwość w kierowaniu, szybkie skille i wysokie dmg. Wadą pallka jest natomiast konieczność uciekania przed silniejszymi mobkami i ograniczony czas expa w jednym miejscu (pokręcona logistyka cap+ammo...). natomiast knight wymaga dużo czasu na "dopieszczanie" postaci, gra na wyższych lv robi się monotonna. I knightem na niektóre mobki sobie nie pochodzisz żeby poexpić a co najwyżej dla sportu (za duże dmg, za dużo hp, całe wieki będziesz bić, a jak zluruje się więcej to dead...); no i oczywiście knight solo w pvp za dobry nie będzie w porównaniu z takim sorcem... Odpowiednio wytrenowany knight może bez przeszkód każdą dziurę w Tibii badać i bić sporo mobków naraz ale głównie będzie robił za blokera w polowaniach.
ammo możesz sobie zbierać przy okazji expa na mobkach zrzucających i robić zapas a potem tylko brać. a i tak głównie na spearach jedziesz (15 powinno starczyć na godzinkę hardkorowego expa w Elf Fortress, mi starczało na 2 ale raz że na pełnej a dwa że stada botów... uroki n-pvp...)
@Beh0lder
h-lv nie musi sie bać ale na takiego biednego 20lv knighta to stadami sioery z różdżkami polują...
a kanały są dobre do przemieszczania się po mieście jeśli nie widzieli cię jak schodzisz na dół.
co do loota nie chodzi mi o lootbagi ale o taszczenie loota w plecaku w momencie jak z expowiska wychodzisz bo ludzią różne dziwne myśli po gł0owach chodzą a jak sie taszczy na 20lv 2k+ w kasie i itemy z EF to sie nieźle spocić można...
Beh0lder
20-09-2009, 19:41
@Beh0lder
h-lv nie musi sie bać ale na takiego biednego 20lv knighta to stadami sioery z różdżkami polują...
a kanały są dobre do przemieszczania się po mieście jeśli nie widzieli cię jak schodzisz na dół.
co do loota nie chodzi mi o lootbagi ale o taszczenie loota w plecaku w momencie jak z expowiska wychodzisz bo ludzią różne dziwne myśli po gł0owach chodzą a jak sie taszczy na 20lv 2k+ w kasie i itemy z EF to sie nieźle spocić można...
yyyy lol baaaaaaaaaaardzo rzadko mnie ktokolwiek atakuje poza tym i tak zawsze uciekne przy mniejszym lub wiekszym nakladzie potow
gapowata
20-09-2009, 20:14
raz - nie używajcie może zargonu growego co? błyskawicznie przestaje łapać o co wam biega, jako, ze to moja pierwsza gra typowo online
dwa - nałogowo zapominam o linie, a co dopiero o dokupieniu strzał. DYSTANS odpada. Jezeli paladyna nie da rady wytrenować porzadnie na broń białą i walić nim w zwarciu NIE BIORE.
trzy- a zabijania mnie mam dość dlatego machne se nowa postac na n-pvp. Biedna fernade czeka deletniecie. I przewaznie jak gracze postanawiaja mnie ubic to rzucaja sie na mnie w grupie, wiec czy knight czy paladyn szans wielkich nie mam.
btw, na przyszłość, czy sorecer da rade biegac samotnie? xD (w odległej przyszłości wezme go jak wyłapie rytm gry. na razie nie rzuce sie na ponoc najtrudniejsza profesje)
yyyy lol baaaaaaaaaaardzo rzadko mnie ktokolwiek atakuje poza tym i tak zawsze uciekne przy mniejszym lub wiekszym nakladzie potow
zależy jaki świat, jacy ludzie i ile masz kasy... mi tak co chwila na Inferni robili...
@Gapowata
nie musisz pamiętać, wystarczy że line nosisz przy sobie i wyrobisz nałóg że po każdym huncie idziesz do depo, zostawiasz loot (łup :D) i idziesz do sklepu po speary
a za teksty niezrozumiałe sorry ale parafrazując Sapkowskiego "popadam w żargon i manierę..."
w zwarciu jak najbardziej możesz bić, neizależnie od tego czy walisz ze spearów czy z broni bialej, ze spearów zmniejszona celność co najwyżej będzie
co do pvp:
knight ma większe szanse przeżycia ataku ze wzlgędu na dużą ilość hp ale nie radzi sobie zbyt dobrze w walce z innymi
palek ma mniej hp niż knight ale ma mocniejsze czary, łatwiej mu poziom magiczny wchodzi - większa moc czarów i zadaje więcej dmg więc nie trzeba wiać przed pojedynczymi n00bkami.
najlepszy do pvp IMO jest sorc (różdżki, zaklęcia spontaniczne, runy, niewiarygodnie szybki m-lv) ale ma malutko hp i ciężko na początku nim grać.
gapowata
20-09-2009, 21:31
jeszcze raz powtarzam, jak postanowiano mnie ubić to co najmniej 3 osoby na raz rzucały sie na mnie. i to w wiekszosci o 5 lvl wyzsze. knight czy paladyn szans nie miałam. a dystansowej w ogóle nie chce używac powtarzam po raz n-ty. dlatego pytam czy da rade paladyn jechac na SAMEJ broni białej...
i raczej miałam nawyk od razu sprzedazy lootu... bo bieganie potem z nim od miasta do miasta, w przypadku niemożności sprzedania w najbliższym raczej sie nie opłacało. chyba, że trafiłyby sie jakieś wybitnie cenne przedmioty.
Beh0lder
20-09-2009, 21:37
jeszcze raz powtarzam, jak postanowiano mnie ubić to co najmniej 3 osoby na raz rzucały sie na mnie. i to w wiekszosci o 5 lvl wyzsze. knight czy paladyn szans nie miałam. a dystansowej w ogóle nie chce używac powtarzam po raz n-ty. dlatego pytam czy da rade paladyn jechac na SAMEJ broni białej...
i raczej miałam nawyk od razu sprzedazy lootu... bo bieganie potem z nim od miasta do miasta, w przypadku niemożności sprzedania w najbliższym raczej sie nie opłacało. chyba, że trafiłyby sie jakieś wybitnie cenne przedmioty.
Jak masz brac sama bron biala to nie ma sensu (skille wolniej leca , mniejsza ilosc hp) . A przedmioty mozesz se parcelami wysylac i jak bedzie ich wiecej to sie przejdziesz sprzedasz i wrocisz.
No bez postamana to se duzo nie powysyla xD
Odrazu wyjasniam
Postaman qest po ktorym mozemy wyslac parcele(paczki) z roznych expowisk przez skrzynki zamkniete za specjalnymi drzwiami ktore otworzy tlyko ktos kto ma questa
do wykonania quest wymagany jest pacc ;p
gapowata
20-09-2009, 22:06
Ale i tak paczki ida chyba do depotu w miecie którego jesteś obywatelem, no nie?. i tak - copper shield mozna zdaje sie sprzedać w Ab' za ok 20-30 gp (nie pamiętam dokładnie). Ale jak jesteś obywatelem jakiegoś odleglejszego miasta to i tak musisz do Ab' potem ze swojego depotu z nimi zaiwaniać. Wiec jest to opłacalne jedynie przy itemach wartych minimum 100 gp. A na serwach pvp i tak bedzie to niebezpieczne bo oczywiście po drodze jakis milusi okaz może cie zabić - im dłuzsza droga tym wieksze prawdopodobieństwo tego. Wiec lootbag dość ryzykowny chyba, ze ktos bedzie tak jak ja na n-pvp
W parcelu piszesz miasto do ktorego wysylasz paczke na pvp Cie zabija a na non pvp ukradna lotbaga ;D
loot do miast sie parcami wysyła tak jak upy piszą :D
a jeśli teorai ci do palka nie przekonuje to ci mogę pokaz na mainie Guardii zrobić: bicie (powiedzmy) mino guarda 21lv knightem z eq które podałem pare postów wyżej a potem ZNACZNIE silniejszy dwarf guard palkiem 21lv z identycznym eq. I zobaczymy :D
PS.
nie co bym ci klase narzucał ale knight jest trudny w prowadzeniu, szczególnie na początku. ja tez knightem zaczynałem ale odrzuciły mnie słabe hity i długi czas bicia potworka. palek będzie IMO dla Ciebie lepszym rozwiązaniem na początku a knight jak będziesz troche lepiej gre ogarniać
gapowata
21-09-2009, 17:54
Zdaje sobie sprawe, ze palladyn łatwiejszy, ale serio nie nawidze broni dystansowej. Ew przełkne jezeli nie trzeba dokupywać/szukac amunicji (raz jechałam w diablo 2 amazonką to też tylko na włóczni, łuku nie tykałam) ale w przeciwnym razie... :/ ew moge wziąć druida/sorecera zamiast knight'a ale ponoć postacie magiczne są jeszcze bardziej meczące do prowadzenia.
Beh0lder
21-09-2009, 18:34
Mozesz uzywac broni miotanej ktora sie szybko nie konczy (noże do kupienia w ab ale troche kosztuja za to sa lzejsze od spearow , speary , royal speary do kupienia na pacc albo od graczy ,throwing stary ,enchanted speary jezeli masz pacca albo kupisz od graczy i assassin stary (pacc))Na czesci expowisk mozna zdobyc ammo (amazonki trolle - speary , dle - rsy , assassiny , dsy throwing stary)
gapowata
21-09-2009, 18:42
"nie trzeba szukać/dokupywac amunicji" miała tu namyśli sytuacje z gier typu EI, gdzie masz łuk i strzał nie musisz kupować. po prostu strzelasz (potrzeba dokupywania amunicji pominieta celem uproszczenia rozgrywki). W innym wypadku wole sie meczyc z knightem... monotonnia nie jest mi obca
nie ma lekko :D
no to powodzenia knightem na guardach życzę..
nie uważasz że broń dystansowa bez amunicji to takie troche sprzeczne?? :D a ammo na takim amazon campie (speary) sie nie kończy, raczej w nadmiarze wylootowanego utoniesz... ale twoja decyzja...
End of transmision
SCoUF RedFog, out
@up
35 lvl, knight, skille 75/75, eq; crus, golden arm, crown legs, bohy, f.axe, vamp shield.
Bez problemu na guardach mozna expic.
@UP
palek 15lv scale arm, brass legi, solider helmet, 45/25 bez problemu moze na pojedynczych giardach expic, na 25 z noble armem na samych guardach...
gapowata
12-10-2009, 21:34
pod warunkiem, ze lagów nie bedzie. przez durnego laga zwykle dwarfy mnie zakatrupiły :/ mimo, ze zbroje i toporka oraz skile (59 i 59) na 20 lvl miałam całkiem dobre... yhh, zycie. zrestą uw topotek i zbroja wraz z dedem poszly sie ruchac.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.