PDA

Pokaż pełną wersje : Kolejna żałoba narodowa?

domin3x
19-09-2009, 02:04
Prezydent Lech Kaczyński rozważa wprowadzenie żałoby narodowej w związku z katastrofą w kopalni "Wujek-Śląsk", w której zginęło 12 górników - poinformował prezydencki minister Paweł Wypych. Decyzja ma zapaść w sobotę.
Denerwują mnie już te żałoby narodowe. Rozumiem, że była tragedia, no ale bez przesady...
Jak podaje wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa%C5%82oba_narodowa) w ciągu ostatnich 5 lat mieliśmy więcej żałób narodowych, niż jakiekolwiek inne państwo łącznie.
Imo teraz żałoba narodowa, to bardziej chwyt na wyborców, niż jakikolwiek szacunek dla ludzi dotkniętych tragedią...

Royal_Michael
19-09-2009, 02:20
I co znów się będziemy smucić przez cały weekend? -.-
http://www.youtube.com/watch?v=S-fyEW8-mME
polecam, bardzo trafny tekst

Wylansowany
19-09-2009, 07:30
Teraz zacytuję zdanie, o którym myśli duża część Polaków, czytając przemyślenia Prezydenta nt. żałoby narodowej:
"Oby nie, bo meczu nie będzie na weekend"...

Sey
19-09-2009, 07:55
Dla górników ze Sląska ? :] I po co im żałoba narodowa skoro się nie czują Polakami ?
Won z Polski do szwabów !

Kefka
19-09-2009, 09:21
A bardzo chętnie, bardzo chętnie, myślę, że nam Ślązakom wyszłoby to dużo bardziej na zdrowie gdyby Śląsk byłby w Niemczech, niż wam :)

My się o żałobę nie prosiliśmy.

Articuno
19-09-2009, 11:10
Teraz zacytuję zdanie, o którym myśli duża część Polaków, czytając przemyślenia Prezydenta nt. żałoby narodowej:
"Oby nie, bo meczu nie będzie na weekend"...

Jak mi odwołają Eurobasket w Katowicach(o, ironio!) to zabije...............

piternet
19-09-2009, 11:14
I co znów się będziemy smucić przez cały weekend? -.-
http://www.youtube.com/watch?v=S-fyEW8-mME
polecam, bardzo trafny tekst
Genialne ;-)

Z tymi żałobami to już przesadzają...

Yoh Asakura
19-09-2009, 11:25
Nie obchodzi mnie to, niech sobie wprowadzają. Ja tam żadnej zmiany nie odczuję.

Rybzor
19-09-2009, 12:07
Dokładnie, jak napisał Yoh, większości z Was i tak nie dotknie ta żałoba, część pewnie nawet nie zauważy.

Nawet gdyby przenieśli jakiś mecz na późniejszy termin, to who fkin cares? Mama zawsze mi mówiła: "jutro też jest dzień" : P

Rav
19-09-2009, 12:30
Nie obchodzi mnie to, niech sobie wprowadzają. Ja tam żadnej zmiany nie odczuję.

szczegolnie jak sie z domu nie wychodzi

Yoh Asakura
19-09-2009, 12:33
szczegolnie jak sie z domu nie wychodzi
A jak wyjdziesz to odczujesz? Pewnie będziesz widział świat na czarno biało. Litości, ludzie, robicie się naprawdę strasznie żałośni, a wasze docinki są kompletnie bezsensowne. :baby:

Rav
19-09-2009, 12:45
Nie napisalem tego zeby ci 'dopiec' ale uwazam, ze jesli juz mamy zalobe w kraju to niemozliwym byloby nie odczuc tego w zaden sposob gdyz niesie to za soba pewne zmiany. mam teraz spowoniony net to ci nic nie znajde zeby zacytowac ale wiki>zaloba narodowa i na pewno jest tam napisane o odwolaniu imprez, zawodow sportowych itd

K.Jay
19-09-2009, 12:56
Hmm... Czyli wychodzi na to, że kolejna żałoba będzie 14 października.

K.Jay

Yoh Asakura
19-09-2009, 13:00
Nie napisalem tego zeby ci 'dopiec' ale uwazam, ze jesli juz mamy zalobe w kraju to niemozliwym byloby nie odczuc tego w zaden sposob gdyz niesie to za soba pewne zmiany. mam teraz spowoniony net to ci nic nie znajde zeby zacytowac ale wiki>zaloba narodowa i na pewno jest tam napisane o odwolaniu imprez, zawodow sportowych itd
No np. jakie? Telewizji nie oglądam, wisi mi to, czy odwołają jakieś programy. Polska liga mnie nie obchodzi, świat nie zmieni barw na czarno białe, C+ Sport HD nie odwoła transmisji spotkań Premier League, nikt mi nie zabroni słuchać głośno muzyki...
I don't give a f*ck

Lasooch
19-09-2009, 13:03
To, że mamy statystycznie 9 dni żałoby w miesiącu, nie oznacza, że żałoby są ze zbyt błahych powodów. To po prostu potwierdzenie, że Polska jest Chrystusem Europy, o czym zresztą wiemy od dawna.

Sey
19-09-2009, 13:03
A bardzo chętnie, bardzo chętnie, myślę, że nam Ślązakom wyszłoby to dużo bardziej na zdrowie gdyby Śląsk byłby w Niemczech, niż wam :)

My się o żałobę nie prosiliśmy.

I bardzo dobrze, lećcie robić pały szwabom ;)

Argen
19-09-2009, 14:23
Nie obchodzi mnie to, nie mam zdania. Dla mnie mogą robić żałobe codziennie.

Duke Dran
19-09-2009, 14:39
Tibia rox!

robek
19-09-2009, 15:01
Prezydent Lech Kaczyński podjął decyzję o wprowadzeniu dwudniowej żałoby narodowej w związku z tragicznym wypadkiem w kopalni w Rudzie Śląskiej. Zginęło 13 górników.

Żałoba zacznie się w poniedziałek o godzinie 6 rano. Decyzja prezydenta wymaga jeszcze kontrasygnaty premiera.

Z calym szacunkiem, ale pan prezydent jest idiota. Ile ludzi dzis zginelo w wypadkach, ile ludzi umarlo dzisiaj smiercia naturalna w Polsce?

Niedlugo bedzie nastepny wybuch, zawali sie kamienica, zginie 20 osob - dalej zaloba? Wspolczuc tym ludziom wspolczuje, wiem co to stracic bliska osobe, no ale bez jaj... Powstanie warszawskie - zginelo 200 tys ludzi - slusznie, ale przez te ostatnie lata to jest parodia...

Wielkimanitu
19-09-2009, 15:07
A jak wyjdziesz to odczujesz?

Nie trzeba wychodzić z domu, żeby odczuć żałobę - przecież w telewizorni nie będą pokazywane komedie ani niektóre programy publicystyczne (Szkło kontaktowe). Uff, dobrze, że zdążyłem obejrzeć "Kowboja z Szanghaju" :)

Vil
19-09-2009, 15:14
czemu tu sie dziwic, Kaczor musi jakos przypominac o swoim istnieniu.

Yoh Asakura
19-09-2009, 15:22
Nie trzeba wychodzić z domu, żeby odczuć żałobę - przecież w telewizorni nie będą pokazywane komedie ani niektóre programy publicystyczne (Szkło kontaktowe). Uff, dobrze, że zdążyłem obejrzeć "Kowboja z Szanghaju" :)
Ja i tak nie oglądam TV.

Juzefek
19-09-2009, 15:33
www.żal.pl

Seeleesee1992
19-09-2009, 19:02
Ku*wa, kocham ten kraj! Czekam aż co tydzień będzie ogłaszana żałoba narodowa, bo przecież w ciągu tygodnia mnóstwo ludzi ginie na drogach! -.-

@down
Nie wiem jak innym, mi nie chodzi o to, że w TV nie puszczą komedii (btw czemu nie? Lepiej zamiast komedii puścić jakiś dramat, żeby bardziej ludzi zdołować?), tylko o naszą chorą władzę. Mam wrażenie że czekają tylko na jakąś katastrofę, żeby później w telewizji, z błyskiem w oku (i udawaną, smutną miną) ogłosić żałobę, tylko po to, by podbić sobie trochę wskaźnik popularności…

Nari
19-09-2009, 19:27
Te żałoby mnie zupełnie nie interesują, na świecie ginie zbyt wielu ludzi w tragicznych okolicznościach, żeby mnie to dotykało.
A tak poza tym, to jakie są skutki tej żałoby? W telewizji zmienia się program dnia, coś odwołują a coś dodają. Coś poza tym?

Hakuje_palte_sety
19-09-2009, 19:53
Jak podwyższą się ceny produktów w lidlu to też żałoba będzie.. ?
qq. Gratz Prezydentowi.

Vasudanin
19-09-2009, 20:20
Większości z was ta żałoba nie dotknie nawet, a mniejszości te dwa dni miną niezauważenie, więc po co to marudzenie? Na dodatek myślałem, że po tylu latach wszyscy się już przyzwyczaili do tych wszystkich "inteligentnych" decyzji tych wyżej.
Co nie?

Ashlon
19-09-2009, 20:25
Interesujace jest to, ze znaczna wiekszosc z nas albo jest obojetna, albo przeciwna wprowadzaniu masowych zalob.

W kazdym razie - w III RP mielismy dotychczas 11 zalob narodowych. W moim odczuciu powinna byc jedna, gora dwie - z pewnoscia konieczna byla ta po smierci Jana Pawla II (smierc papieza-Polaka i osoby, ktora miala duzy wplyw na bieg historii i sytuacje Polski), mozna tez uznac, ze potrzebna byla po powodzi tysiaclecia. Co do reszty - zal mi ludzi, ktorzy zgineli w tych tragicznych okolicznosciach, ale nie mialy one znaczacego wplywu na historie Polski, badz na losy calego spoleczenstwa. A wprowadzanie zaloby narodowej w Polsce po zamachach w USA czy Hiszpanii uwazam za kompletne nieporozumienie.

Litawor
19-09-2009, 20:31
z pewnoscia konieczna byla ta po smierci Jana Pawla II (smierc papieza-Polaka i osoby, ktora miala duzy wplyw na bieg historii i sytuacje Polski
Potrzebna była, ale nie 9-dniowa. To był moment na konstytucyjną żałobę 3-dniową. Co do reszty się zgadzam.

(oczywiście kiedy teraz żałoba 3-dniowa staje się normą, można argumentować, że prawdziwe tragedie powinny skutkować dłuższymi okresami żałoby; ale wtedy jeszcze sytuacja wyglądała inaczej)

Rav
19-09-2009, 20:34
Własnie tak teraz sie zastanawiam, co to bedzie jesli cos sie stanie powaznego, na ile pan kaczynski 'zapoda' zalobe

Tharion
19-09-2009, 21:34
Własnie tak teraz sie zastanawiam, co to bedzie jesli cos sie stanie powaznego, na ile pan kaczynski 'zapoda' zalobe

Na rok, a jak! Bo po co co tydzień ogłaszać jak można odrazu na rok czy więcej pizgnąć?

@down
Nie wiem jak innym, mi nie chodzi o to, że w TV nie puszczą komedii (btw czemu nie? Lepiej zamiast komedii puścić jakiś dramat, żeby bardziej ludzi zdołować?), tylko o naszą chorą władzę. Mam wrażenie że czekają tylko na jakąś katastrofę, żeby później w telewizji, z błyskiem w oku (i udawaną, smutną miną) ogłosić żałobę, tylko po to, by podbić sobie trochę wskaźnik popularności…

Podbijam, zamiast ludzi "pocieszyć" jakimiś komediami to ci puszczają dramaty żeby ich dobić, ciesze się że telewizji praktycznie nie oglądam...)

Litawor
19-09-2009, 21:39
A czemu nikt nie wspomina o biednych dziennikarzach, którzy muszą przybierać smutne miny i udawać bardzo przejętych? Ich to dopiero musi męczyć...

kołbaś
19-09-2009, 22:17
wprowadźmy żałobę narodowa dla tych wszystkich biednych dziennikarzy! Tylko kto wtedy będzie o nich trąbić w TV ?

Tharion
19-09-2009, 22:19
wprowadźmy żałobę narodowa dla tych wszystkich biednych dziennikarzy! Tylko kto wtedy będzie o nich trąbić w TV ?

Podzielmy ich na 2 grupy i wprowadzajmy żałoby na przemian!

Ghernie
19-09-2009, 22:32
To teraz powiedzcie to rodzinom poszkodowanych. Oczywiście prosto w twarz. :P

Litawor
19-09-2009, 22:35
Ale co powiedzieć? Że nie powinno się ze śmierci ich krewnych robić politycznego przedstawienia? Mógłbym powiedzieć.

A swoją drogą miło ze strony prezydenta, że chociaż w weekend dał ludziom się pobawić. Smucimy się dopiero od poniedziałku!

Argen
19-09-2009, 22:37

Uważaj, bo po stracie bliskiej osoby jej rodzina poprostu marzy o żałobie narodowej LOL. Prawda jest taka, że dla mnie śmierć tych osób jest nieistotna. Przykro mi i rodzinom mógłbym złożyć kondolencje, ale żałoba nie jest coś co jest im niezbędne.

Tibijczyk222
19-09-2009, 22:44
Prawda, prawda te żałoby do nieczego nie prowadzą ludzi to i tak mało obchodzi. Dobrze że dziś nie walnął żałoby bo by mam talentu nie było :S Dla mnie to ta żałoba jest totalnie obojętna jak każda żałoba którą widziałem. Te żałoby są bezsensowne wątpie by komukolwiek oprócz znajomym i rodzinie tych osób było jakoś specjalnie smutno z tego powodu. Smutno im się robi dopiero jak odwołują imprezy i programy w telewizji :baby:

Nari
19-09-2009, 22:47
Po co im żałoba narodowa? Bo stracili źródło dochodu+członka rodziny? Bo nie będą mieli pieniędzy? Mój kolega jest niepełnosprawny, jego matka zapierdziela w kiosku za marne grosze bez możliwości wzięcia urlopu, a ojciec umiera (może już umarł) z przechlania. Jest wiele takich przypadków a żaden polityk się nie wypowiada na ten temat, chyba że opozycja wytyka coś rządowi. Jak zwykle.
Chodzi o to, że nie całe trąbienie o sprawie w telewizji by się przydało, ale faktyczna pomoc, najlepiej z kilkoma zerami za liczbą 1-9.

CytrynowySorbet
19-09-2009, 23:01
Najgorsze jest to, że znów w szkole będzie ta sławna "minuta ciszy" _/

Rav
19-09-2009, 23:21

haha! <3

To teraz powiedzcie to rodzinom poszkodowanych.

tu sie nikt nie nabija z rodzin ofiar, bron cie panie boze!

King Mati
20-09-2009, 07:51
czemu tu sie dziwic, Kaczor musi jakos przypominac o swoim istnieniu.

Dobre xD
...
Zalobe powinien wprowadzic po tym jak go wybrali na prezydenta...

Thero
20-09-2009, 10:07
;( :( :(

Czy po przegranych wyborach prezydenckich piss też będzie żałobił?

Erhion
20-09-2009, 12:49
Najgorsze jest to, że znów w szkole będzie ta sławna "minuta ciszy" _/

Hm u mnie była tylko raz. Jak zmarł papież. A tak to się to olewa.