Pokaż pełną wersje : Czarna Mafia
Temat zatytułowałem nieco prowokacyjnie. Chcę się podzielić tym dość wstrząsającym artykułem: http://wyborcza.pl/1,75480,7015924,Bierz_cukierek_i_milcz.html
Zachęcam do przeczytania całości. Największe wrażenie robi fakt, że działo się to tak niedawno, w kraju należącym obecnie do UE.
poprawka: to sie nigdy nie działo, bo o tym w Polsce nie mówimy.
ironia zamierzona.
CytrynowySorbet
21-09-2009, 14:18
To jest... po prostu okrutne i obrzydliwe...
Dan the Automator
21-09-2009, 15:52
Wiadomo, kościół to zaraza.
Nie zaskoczył mnie ten artykuł, wszyscy wiedzą, że to banda zboczeńców.
Brak komentarza to najlepszy komentarz.
Wiadomo, kościół to zaraza.
Nie zaskoczył mnie ten artykuł, wszyscy wiedzą, że to banda zboczeńców.
Za bardzo generalizujesz. Artykuł bardzo fajny, no ale to już nie pierwszy raz. Podobne rzeczy działy się choćby w USA i Australii.
@down
Owszem. Wrzucasz wszystkich do jednego worka.
Dan the Automator
21-09-2009, 16:02
Za bardzo generalizujesz.
Nie.
:)
znaki
Artykuł bardzo fajny
Widzisz tu coś fajnego?:confused:
Za bardzo generalizujesz. Artykuł bardzo fajny, no ale to już nie pierwszy raz. Podobne rzeczy działy się choćby w USA i Australii.
@down
Owszem. Wrzucasz wszystkich do jednego worka.
Skoro nie pierwszy raz, to może jednak nie generalizuje za bardzo? Facet, który dobrowolnie rezygnuje z seksu na całe życie jest zboczony - to przecież wyrzekanie się podstawowej biologicznej funkcji, jaką ma do spełnienia. A jeśli przecenia siłę swojej wstrzemięźliwości, to potem gwałci dzieci.
I co to za określenie 'artykuł bardzo fajny'? Ten artykuł jest straszny i szokujący...
Skoro nie pierwszy raz, to może jednak nie generalizuje za bardzo? Facet, który dobrowolnie rezygnuje z seksu na całe życie jest zboczony - to przecież wyrzekanie się podstawowej biologicznej funkcji, jaką ma do spełnienia. A jeśli przecenia siłę swojej wstrzemięźliwości, to potem gwałci dzieci.
I co to za określenie 'artykuł bardzo fajny'? Ten artykuł jest straszny i szokujący...
Jest zboczony z Twojego punktu widzenia, bo uważasz, że człowiek jest zwierzęciem. Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór, bo się ma duszę, która pozwala decydować o swoim życiu.
Artykuł jak artykuł, sprawa jak sprawa. Na świecie zapewne codziennie gwałci się chłopców i dziewczynki, czy wykorzystuje się dzieci do ciężkiej harówki. Mój żal tego nie zmieni.
Wielkimanitu
21-09-2009, 16:54
Dlaczego nie mówi się o, dajmy na to, księżach-złodziejach?
Ale nie wszędzie ofiary są wyciszane dzięki wpływom Kościoła. I nie wszędzie sprawcy, których wina jest jawna, unikają poniesienia odpowiedzialności.
Bo kradną legalnie :)
Jest zboczony z Twojego punktu widzenia, bo uważasz, że człowiek jest zwierzęciem. Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór, bo się ma duszę, która pozwala decydować o swoim życiu.
Udowodnij mi istnienie duszy - Google bez problemu udowodni Ci, że genetycznie nie różnimy się od innych zwierząt bardziej, niż one między sobą. "Dusza", czy raczej świadomość (przynajmniej dopóki mi tej duszy nie udowodnisz), daje tylko ograniczony wybór, co robić - nadal podlegamy naszym instynktom, jesteśmy ograniczeni tym, co mamy zakodowane i naszym ciałem. Możesz zdecydować, że nie będziesz jeść, ale i tak będziesz, jeśli masz instynkt samozachowawczy. Możesz wstrzymać oddech, a i tak w ten sposób się nie udusisz.
I nie tłumacz tej duszy wiarą, bo ja nazwę tę wiarę głupotą - na tej zasadzie ja mogę wymyślić cokolwiek, i powiedzieć, że "tak jest i już".
Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór
nie uświęcający, tylko podyktowany tradycją.
Befsztyk
21-09-2009, 17:02
Wyborcza - badziewia nie czytam.
Lasooch proszę bardzo. Cytując klasyka: nie naśmiewaj się z czyichś wierzeń bo ani to grzeczne ani bezpieczne.
Ad rem
Bulwersujące w artykule jest podejście kościoła jako instytucji do tego co się dzieje. Brak wzięcia odpowiedzialności a próba zamiecenia pod dywan i "dania cukierka".
A artykuł swoją drogą bardzo dobry. Genialnie pokazuje jak ludzie nie widzą pewnych rzeczy, albo raczej odmawiają widzenia pewnych rzeczy. Parafrazując: Szczęść Boże, mam na imię Wojtek i też mam 12 lat.
Wyborcza - badziewia nie czytam.
Ciekawe, czy w ogóle coś czytasz.
Udowodnij mi istnienie duszy - Google bez problemu udowodni Ci, że genetycznie nie różnimy się od innych zwierząt bardziej, niż one między sobą. "Dusza", czy raczej świadomość (przynajmniej dopóki mi tej duszy nie udowodnisz), daje tylko ograniczony wybór, co robić - nadal podlegamy naszym instynktom, jesteśmy ograniczeni tym, co mamy zakodowane i naszym ciałem. Możesz zdecydować, że nie będziesz jeść, ale i tak będziesz, jeśli masz instynkt samozachowawczy. Możesz wstrzymać oddech, a i tak w ten sposób się nie udusisz.
I nie tłumacz tej duszy wiarą, bo ja nazwę tę wiarę głupotą - na tej zasadzie ja mogę wymyślić cokolwiek, i powiedzieć, że "tak jest i już".
Chodziło mi o to, że człowiek wierzący uważa, czy wierzy, że ma duszę, a ty uważasz, że jesteś zwierzęciem.
Nie muszę udowadniać Ci istnienia duszy, bo jest to bezsensowne. Ty i tak wszystkiemu zaprzeczysz, bo nie chcesz w nią wierzyć, ponieważ jest Ci tak wygodniej uważać się za zwierzę, bo nie stawia Ci się wtedy wymagań i tyle. Gdyby ludzka potrzeba rozmnażania szła by w parze z oddychaniem i jedzeniem, to byłaby konieczna do życia, a naruszenie tej funkcji powodowałoby w większości wypadków śmierć. A tak to pozostają grą hormonów, które człowiek może w większym i mniejszym stopniu kontrolować poprzez modlitwę i medytacje, o czym zapewne nie słyszałeś, bo nie chciałeś słyszeć.
Hakuje_palte_sety
21-09-2009, 17:10
Jak ja bym był tym wy*******m za młodu przez księży Johnnem, najchętniej kontynuowałbym wiare muzułmanów i zabijał chrześcijan.
Jak ja bym był tym wy*******m za młodu przez księży Johnnem, najchętniej kontynuowałbym wiare muzułmanów i zabijał chrześcijan.
Lepiej wybrać Cthulu. Przynajmniej nie wymaga od ciebie wysadzania się w powietrze.
A tak to pozostają grą hormonów, które człowiek może w większym i mniejszym stopniu kontrolować poprzez modlitwę i medytacje.
I post, nie zapomnij o poście.
Yoh Asakura
21-09-2009, 17:18
Lol, Nari, czy tego chcesz czy nie, facet żyje po to, żeby kisić ogóra.
CytrynowySorbet
21-09-2009, 17:22
A tak to pozostają grą hormonów, które człowiek może w większym i mniejszym stopniu kontrolować poprzez modlitwę i medytacje, o czym zapewne nie słyszałeś, bo nie chciałeś słyszeć.
Hah. Niektóre tezy prokatoli wywołują na mojej twarzy ogromnego banana :D
To co powiesz, o znawco, o tym, że Watykański rząd zaczyna wierzyć w UFO? Ciekawe co znajdą w Biblii na ten temat :D Pewnie coś ominęli czy coś...
Hakuje_palte_sety
21-09-2009, 17:24
Tak btw. Do wszystkich rodziców, nie jeździjcie z dziećmi na zarobek do irlandi. Bo wrócicie z gejami które potem zostaną heretykami ;(
#Edit: A 12-latki narzekają że ich w domu nie kochają bo mamusia z tatusiem nie chcą kupić fajnej komureczki i nie pozwalają wracać do domu po 21 ;(
#Gelt : Czy ja kiedykolwiek się myliłem ?
Odpowiedź w hide.
Nie.
http://img21.imageshack.us/img21/9514/zdrada.jpg
http://img401.imageshack.us/img401/6356/czekoladowamasakra.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/1076/gejed.jpg
Beh0lder
21-09-2009, 17:44
Latajace wjewjurki istniejom 111!!1!! I nikt minie wmufi rze tak nie ijest !tak jest i jusz
@top
Dobry ksiadz to martwy ksiadz i tyle w tym temacie.
Życiowym celem każdego człowieka jest rozmnażanie się. Tak zostaliśmy stworzeni.
Hhuashuas to tylko dowod na to ze Bug nie istnieje , nie popelnilby takiego straszliwego bledu.
(Bląd w slowie Bóg zamierzony)
Życiowym celem każdego człowieka jest rozmnażanie się. Tak zostaliśmy stworzeni.
@Hakuje_palte_sety
Mash racjęĘę.
Widzisz tu coś fajnego?:confused:
Nie miałem na myśli fajny w sensie że fajnie się tam działo, tylko ogólnie interesujący i ciekawy.
Dlatego księżmi powinni zostawać osoby na prawdę mocne psychicznie, które by w takim celibacie wytrzymały.
albo powinno się znieść celibat.
Ale mówimy o 'wchodzę-i-zabieram' czy o kradzieży poprzez przekręty?
Jeśli tak to można polecić np to (http://urlguard.net/l/http://urlguard.net/l/http://urlguard.net/l/http://www.lewica.pl/?id=20014), jeśli nie to polecam Komisję majątkową.
A co do 'czarnej mafii' to chyba można rzucić ten (http://urlguard.net/l/http://urlguard.net/l/http://pokazywarka.pl/iikkfz/) link.
Beh0lder
21-09-2009, 18:44
To by ksieza na rodzine przepisywali majatek >.>
Dlatego księżmi powinni zostawać osoby na prawdę mocne psychicznie, które by w takim celibacie wytrzymały.
A tam, niech sobie nawet nie wytrzymują, tylko niech go łamią z dorosłymi mężczyznami bądź kobietami. Chętnymi. A na pewno się tacy/takie znajdą.
Wielkimanitu
21-09-2009, 19:02
Ale mówimy o 'wchodzę-i-zabieram' czy o kradzieży poprzez przekręty?
Chodzi mi np. o kradzieże w supermarketach. Księży-złodziei jest jakieś 126 razy więcej niż księży-pedofilów. Dlaczego się o nich nie mówi?
A co do 'czarnej mafii' to chyba można rzucić ten (http://urlguard.net/l/http://urlguard.net/l/http://pokazywarka.pl/iikkfz/) link.
Ho, ho, prawie jak kolumbijski kartel narkotykowy:
Zyski z inwestycji budowlanych typu Roma Office Center w Warszawie. W tym przykładzie inwestorem jest archidiecezja warszawska, która włożyła w to 24 miliony dolarów amerykańskich.
To jest skandal, żeby ktoś kto zainwestował własne pieniądze, miał z tego zyski. Księża na Księżyc!11
To jest skandal, żeby ktoś kto zainwestował własne pieniądze, miał z tego zyski. Księża na Księżyc!11
Skandalem jest, że na takie inwestycje pozwala sobie organizacja, która jest niemal całkowicie zwolniona z płacenia podatków.
Skandalem jest, że na takie inwestycje pozwala sobie organizacja, która jest niemal całkowicie zwolniona z płacenia podatków.
skandalem jest, ze zostala w takim stopniu zwolniona z placenia podatków.
No tak, to przede wszystkim :)
Beh0lder
21-09-2009, 19:15
Skandalem jest to ze do dzisiaj istnieje.
Hah. Niektóre tezy prokatoli wywołują na mojej twarzy ogromnego banana :D
Naukowo dowiedziono, że rekreacja, modlitwa i medytacja zwiększają trwale ilość opiatów we krwi. To dlatego ci "święci" mogli się śmiać i modlić podczas obdzierania ich ze skóry.
Twierdzisz to na podstawie większości? Ograniczasz samego siebie, każdy człowiek w coś wierzy, a ludzie wierzą w to, w co chcą wierzyć
Moim zdaniem prawdziwy kapłan powinien być oddany tylko i wyłącznie swojej religii, a nie żonie i dzieciom. Ale to tylko gdybania.
Chodzi mi np. o kradzieże w supermarketach. Księży-złodziei jest jakieś 126 razy więcej niż księży-pedofilów. Dlaczego się o nich nie mówi?
A dlaczego nie mówi się o pijanych rowerzystach? Może dlatego, że to nie wzbudza sensacji? Może dlatego, że bycie rowerzystą nie zobowiązuje cię do niepicia alkoholu?
Być może, że księża-pedofile są bardziej nagłaśniani bo pedofilia w przekonaniu dużej ilości osób jest gorsza od kradzieży w supermarkecie.
Ho, ho, prawie jak kolumbijski kartel narkotykowy:
Ja tylko dałem link : ) A nuż kogoś to zainteresuje.
Choć i lekko gorszącym widokiem jest, gdy instytucja, której jedna z zasad głosi, żeby porzucić bogactwo i rozwijać się duchowo, robi sporych rozmiarów biznes.
CytrynowySorbet
21-09-2009, 19:39
Naukowo dowiedziono, że rekreacja, modlitwa i medytacja zwiększają trwale ilość opiatów we krwi. To dlatego ci "święci" mogli się śmiać i modlić podczas obdzierania ich ze skóry.
Ciekawe, że niektóre naukowo udowodnione rzeczy Kościół przyjmuje, a innych nie. Krótko mówiąc, Kościół uznaje to co jest dla niego wygodne. GG.
Pedofilia owszem, jest gorsza od kradzieży w supermarkecie ; ] A tych księży powinni zesłać do ciężkich więzień na dożywocie i tyle. To proste. A co do słuszności instytucji kościoła. Kościół być musi z tej prostej przyczyny, że wiara katolicka jest bardzo popularna, mnie nic do tego. Szkoda tylko, że tak często, tak nieodpowiednie osoby zajmują się tą działalnością duszpasterską.
Wielkimanitu
21-09-2009, 19:44
Może dlatego, że to nie wzbudza sensacji?
Brawo!!
Teraz, żeby kogoś udupić, wystarczy samo oskarżenie o pedofilię. Rozochocony tłum już zrobi swoje.
Oczywiście nie twierdzę, że w Krk pedofilów nie ma. Ale pewno część oskarżeń to zwykłe ściemy (czemu dopiero teraz, po kilkudziesięciu latach się ujawnili?). Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi :confused:
Choć i lekko gorszącym widokiem jest, gdy instytucja, której jedna z zasad głosi, żeby porzucić bogactwo i rozwijać się duchowo, robi sporych rozmiarów biznes.
Rozwijać się duchowo - OK, ale na pewno nie porzucić bogactwo. To nie komuna.
Ciekawe, że niektóre naukowo udowodnione rzeczy Kościół przyjmuje, a innych nie.
Jakich nie przyjmuje?
Twierdzisz to na podstawie większości? Ograniczasz samego siebie, każdy człowiek w coś wierzy, a ludzie wierzą w to, w co chcą wierzyć
Nie. Naturą człowieka jest przeżyć swoje i odchować potomstwo by gatunek nie wyginął. Tobie pewnie chodzi o to, ze każdy ma marzenia itp. itd. Jasne, może je zrealizować, aczkolwiek główny cel to rozmnażanie.
Ciekawe, że niektóre naukowo udowodnione rzeczy Kościół przyjmuje, a innych nie. Krótko mówiąc, Kościół uznaje to co jest dla niego wygodne. GG.
O tej tezie z opiatami dowiedziałem się nie ze źródeł kościelnych. Interesuję się psychologią i czasami czytam książki na jej temat, szczególnie interesuje mnie to jak działa umysł.
A poza tym człowiek ma to do siebie, że jeśli ma wybór, to przeważnie przyjmuje to wiadomości to, co mu się podoba i to co mu odpowiada. KK to ludzie, więc się zbytnio od tego nie muszą różnić.
Nie. Naturą człowieka jest przeżyć swoje i odchować potomstwo by gatunek nie wyginął. Tobie pewnie chodzi o to, ze każdy ma marzenia itp. itd. Jasne, może je zrealizować, aczkolwiek główny cel to rozmnażanie.
To jest biologiczny punkt widzenia. Od Ciebie zależy czy się do niego ograniczasz.
CytrynowySorbet
21-09-2009, 19:57
Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi :confused:
No bo wiesz, hmm, jakby ci to wytłumaczyć, no ten tego idąc na księdza wiedziałeś że nigdy nie będziesz uprawiał seksu? To tak jakby jechać do Afganistanu i potem mieć pretensje do państwa że zastało się ciężko rannym... Poza tym co jak co, ale księdza zmuszającego dziecko do robienia mu orala po prostu nie potrafię sobie wyobrazić, a wierz mi, mam bardzo bujną wyobraźnię.
Jakich nie przyjmuje?
Oj jest tego dużo. Ale nie od tego jest ten temat.
KK to ludzie, więc się zbytnio od tego nie muszą różnić.
A to ciekawe, myślałem że to ludzie natchnieni przez Boga. Rozumiem więc że jak ksiądz ma ochotę na numerek to ma iść na panienki?
Idąc twoim tokiem myślenia, ludzie piszący Biblię to w końcu ludzie, więc zbytnio nie różnią się od takiego Mickiewicza.
Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi :confused:
Mówią, mówią. Wystarczy poszukać.
To nie było ''porzućcie swoje ziemskie bogactwa i chodźcie za mną przygotowywać swoje bogactwa w niebie''?
I nie wiem (dobra, wiem) dlaczego wciskasz mi komunę. To jakaś fobia?
Moim zdaniem prawdziwy kapłan powinien być oddany tylko i wyłącznie swojej religii, a nie żonie i dzieciom. Ale to tylko gdybania.
Czyli nie powinien też realizować swoich pasji, jak inni ludzie tylko siedzieć w kościele i nawracać zbłąkane duszyczki. Co znaczy, że większość jeśli nie wszyscy księża nie są prawdziwymi kapłanami. Włączając w to śp. papieża Jana Pawła II.
A jeśli chcesz przykładu prawdziwego kapłana to nie raczej nie ma go w katolicyzmie, za takich uważam tylko buddyjskich czy innych mnichów którzy spędzają czas na medytacji itd.
@topic
I tak nic nie pobije średniowiecznych krucjat i innych wypraw "w imię Boga".
Mazur199
21-09-2009, 21:55
Udowodnij mi istnienie duszy
nie ma na to dowodow, dusza jest tworem naszej wyobrazni w celu wytyczenia sobie granic co jest dobre a co złe i niemoralne
co do wyznan,sa stworzone tylko po to by ludzie mieli w co wierzyc, mieli w zyciu jakies zasady, to prawa ktore ludzie dobrowolnie przyjmują podpisując się pod daną wiarą, bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
// posłużyłem się przykładem chrzescijan niz islamem czy jakimiś pochodnymi islamu bo tamci ludzie imo mają z góry nawalone w głowach
//pominalem kwestie współczesnych wojen i praw spisanych przez ludzi bo musiałbym sie tu o wiele bardziej rozpisac na co teraz nie mam zbytnio czasu
@topic
Według mnie okrucieństwa opisane w artykule pobijają krucjaty. One były tylko polityką, niewiele różniącą się od dzisiejszej. To jest po prostu znęcanie się nad dziećmi.
Według mnie okrucieństwa opisane w artykule pobijają krucjaty. One były tylko polityką, niewiele różniącą się od dzisiejszej. To jest po prostu znęcanie się nad dziećmi.
Hehehe polecam krucjatę dziecięcą. Albo krucjatę do nowego świata. Jakieś 25 mln zabitych/uśmierconych w efekcie wypraw ludzi. Plus ze trzy cywilizacje wycięte w pień. Bodajże dopier Jan Paweł II przyznał się do tego i oficjalnie przeprosił. Jakieś 200 lat za późno.
Czyli np. Cytrynowy jest taki jak ksiadz.
Artykul smutny, mnie osobiscie kilka razy przeszly dreszcze, szkoda mi tych dzieci, jednak to nie tylko wina KK, zdarzalo sie wiele takich przypadkow w swieckich domach dziecka itp, wiec nie moze powiedziec, ze KK to zlo. To po prostu byli zli ludzie, to czy byli zakonnikami czy nie niewiele zmienia.
Religia jest potrzebna, dlatego wciaz jest popularna, sam w kosciele nie bylem od kilku lat, ale w wiekszosci spraw go popieram i to, ze XX lat temu byly krucjaty wedlug mnie wiele nie zmienia. Nie wiem jak w innych krajach (prawdopodbnie gorzej) ale u nas wiekszosc ksiezy sprawia wrazenie dobrych i normalnych ludzi, wiadomo moze i grzesza, ale taka jest natura czlowieka. Watpie, zeby wiecej niz 5% bylo pedofilami, moze to i tak duzo, ale za malo, zeby tak nazywac wszystkich.
piternet
21-09-2009, 23:04
Straszne...
Dziwny jest ten świat...
Dark Sven
21-09-2009, 23:17
Zdrowo pierdolnięty, raczej...
Przypowieść o bogaczu i Łazarzu
Jezus powiedział do faryzeuszów:
Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody. Umarł żebrak i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany.
Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: "Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu".
Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".
Tamten rzekł: "Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki".
Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają". Tamten odrzekł: "Nie, ojcze Abrahamie, lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą".
Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą".
W kazdym razie - przedstawiciel kosciola nie musi zyc w biedzie. Jednak powinien ograniczac "niepotrzebne" wydatki. Podam przyklad - w mojej parafii po smierci papieza postawiono Janowi Pawlowi II pomnik. Co zabawniejsze, jego czesc pokryto warstwa zlota. Powiedz mi - czy bylo to konieczne. Czy to przypadkiem nie nasz papiez mowil, zeby po smierci nie stawiac mu pomnikow? Czy nie lepiej byloby wydac te pieniadze na dozywienie dzieci?
Beh0lder
22-09-2009, 00:10
co do wyznan,sa stworzone tylko po to by ludzie mieli w co wierzyc, mieli w zyciu jakies zasady, to prawa ktore ludzie dobrowolnie przyjmują podpisując się pod daną wiarą, bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Jest prawo zasady jakichs tam religi sa g warte obecnie.
Sratata i tak 90% z tych chesci cos tam nie kwalifikuje sie.
o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Tjaa szczegolnie w Iraku i w polskiej polityce...
bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Nie zauważyłem tego wcześniej. Jest to nieprawdą. Zasady moralne posiadamy już od wczesnego dzieciństwa. Podobne zasady łączą wyznawców wszystkich religii i nie jest to zbiegiem okoliczności - wynikają one z naszej natury, z naszego ewolucyjnego przystosowania do życia społecznego. Religie tylko przejęły te zasady, nie stworzyły ich (co najwyżej rozbudowały).
Czy ateiści są mordercami?
Yoh Asakura
22-09-2009, 07:27
Czy nie lepiej byloby wydac te pieniadze na dozywienie dzieci?
Dzieci zjedzą posiłek, za 5h znowu będą chciały. A pomnik będzie stał i stał.
Chyba glupszego argumentu nie da sie wymyslic :P
CytrynowySorbet
22-09-2009, 14:27
Czyli np. Cytrynowy jest taki jak ksiadz.
Z jednym wyjątkiem - ja nie pieprze takich głupot (: Przykład z dzisiejszej religii: Ksiądz nam powiedział, że jeśli miałeś wypadek i straciłeś przyrodzenie to nie możesz zostać księdzem. Pytamy co ma piernik do wiatraka, a on: To tak jakby reporter nie miał rąk. WTF?
Jednak powinien ograniczac "niepotrzebne" wydatki.
Tak samo nie wydaje mi się, żeby księża potrzebowali jakieś super wypasione fury. A często takimi się wożą.
Czy ateiści są mordercami?
Ateista = zło, morderstwo = zło. To się tak pięknie łączy, że do ateisty wszystko można przypiąć. Bo my przecież nie mamy określonego celu życia, jesteśmy zwierzętami bez duszy i barbarzyńcami.
Meteor walnie w pomnik i go zniszczy. I pieniądze stracone. A tymczasem te dzieci będą miały jedną z najpiękniejszych chwil w życiu, bo nie często zdarza im się zjeść taki posiłek.
Shanhaevel
22-09-2009, 14:35
Jest prawo zasady jakichs tam religi sa g warte obecnie.
Ohohoho, żeś pojechał. Religie w swoich dogmatach często głoszą wartości po prostu moralnie dobre, a prawo karne to inna sprawa. W życiu po prostu nie należy być sku*wysynem, nawet jeśli to legalne.
Poza tym pierwsze skodyfikowane prawo zostało wytyczone na podstawie zwyczajnej etyki, mylę się?
@Księża
Mogą być miłymi gośćmi, ale żadni z nich partnerzy do dyskusji światopoglądowej IMO.
Yoh Asakura
22-09-2009, 15:27
Meteor walnie w pomnik i go zniszczy. I pieniądze stracone. A tymczasem te dzieci będą miały jedną z najpiękniejszych chwil w życiu, bo nie często zdarza im się zjeść taki posiłek.
Że dziecki zrobi się głodne - to fakt. Że metoryt uderzy akurat tam - to jest bardzo, bardzo mało prawdopodobne. Pomnik 1:0 głodne dzieci.
Co prawda to prawda kościół naucza moralności, a sam postępuje okrutnie.
W Boga wierze tak samo jak w Jezusa ale nie wierze w kościół. Co oczywiście nie oznacza, że nie podziwiam tej instytucji za to co zrobiła dla tego kraju.
Gdyby nie kościół to polska nadal by dźumiła w czarnej dupie komuny. Nalezy przypominać o tym młodemu pokoleniu bo gówno wiedzą i gównem się żywią.
I pewnie dlatego jak potłuczeni pieprzą o in-vitro i chcą wprowadzić kreacjonizm do amerykańskich szkół. W tym rzecz - niech sami wierzą, w co chcą, ale odbierzmy im prawa wyborcze, bo paru gości w śmiesznych czapkach dostaje nagle parę milionów głosów do dyspozycji.
Jako zwierzęta jesteśmy stworzeni do prokreacji, nic tu nie zmienisz, niezależnie od tego, w co wierzysz. I nie widzę w tym żadnego ograniczania siebie, wręcz przeciwnie - wiara - a zwłaszcza zorganizowana w formie religii - ogranicza.
@Kradzież w supermarkecie: po pierwsze, nie wiem skąd wniosek, że więcej księży tam kradnie, niż gwałci dzieci. Przeciętny ksiądz nie przymiera głodem (nie znaczy to, oczywiście, że jest od razu bogaty - ale daje sobie radę). Ja też nie przymieram głodem i ja też nie kradnę. Dlaczego ksiądz miałby?
nie ma na to dowodow, dusza jest tworem naszej wyobrazni w celu wytyczenia sobie granic co jest dobre a co złe i niemoralne
Podobnie jak religie, nie? To ciekawe, że nie było ateistów zabijających w imię ateizmu, a ofiar wojen na tle religijnym były miliony. No, pewnie dlatego, że ateiści są niemoralni i źli, bo nie wiedzą, co to dobro i zło.
Nie znam żadnego chrześcijanina, który by nie grzeszył, to raz. Dwa, jestem agnostykiem (a skoro nie wierzę w boga/ów, a jedynie zakładam, że mogą istnieć, to chyba jestem jednym z tych niemoralnych morderców?) - a jeszcze nikogo nie zabiłem.
Dzięki wyznaniom nigdy nie panował ład, ten panował dzięki prawu i dzięki logice ('nie okradnę go, bo nie byłoby mi miło, gdyby mnie ktoś okradł).
Swoją drogą, imho religie powstały bardziej po to, by zniewolić ludzi, uczynić pewną grupę uprzywilejowaną i zarobić na tępym, strachliwym motłochu.
W kazdym razie - przedstawiciel kosciola nie musi zyc w biedzie. Jednak powinien ograniczac "niepotrzebne" wydatki. Podam przyklad - w mojej parafii po smierci papieza postawiono Janowi Pawlowi II pomnik. Co zabawniejsze, jego czesc pokryto warstwa zlota. Powiedz mi - czy bylo to konieczne. Czy to przypadkiem nie nasz papiez mowil, zeby po smierci nie stawiac mu pomnikow? Czy nie lepiej byloby wydac te pieniadze na dozywienie dzieci?
A czego spodziewać się po przedstawicielach najbardziej zakłamanej religii świata, która kiedyś sama uznawała obrazy i pomniki (podobnie jak samych świętych... swoją drogą, Jezus przez kilkaset lat też nie był uznawany za Boga) za bluźnierstwo?
A co do JP II - to jest człowiek, który na pomnik zasłużył. Ale bez przesady - pomnik przy co drugim kościele i ulicę/plac swego imienia w każdej miejscowości?
Z jednym wyjątkiem - ja nie pieprze takich głupot (: Przykład z dzisiejszej religii: Ksiądz nam powiedział, że jeśli miałeś wypadek i straciłeś przyrodzenie to nie możesz zostać księdzem. Pytamy co ma piernik do wiatraka, a on: To tak jakby reporter nie miał rąk. WTF?
Widocznie ten ksiadz jest takim Pajacykowem, sa ludzie i taborety, w KAZDEJ grupie.
@Co do tych pomnikow to wedlug mnie, powinno sie miec umiar, to samo tyczy sie kosciolow, powinny byc zwyklymi klimatyzowanymi halami, po co komu jakies wieze, dzwony i setki ozdob, to chyba wbrew nauce Jezusa.
Gdyby nie kościół to polska nadal by dźumiła w czarnej dupie komuny. Nalezy przypominać o tym młodemu pokoleniu bo gówno wiedzą i gównem się żywią.
Tak, należy też jednak pamiętać, dlaczego Kościół walczył z komunizmem. Odpowiedź jest prosta: dla własnego przetrwania.
no Litawor w tej chwili obraziłeś pamięć Karola Wojtyły i innych polskich księży, którzy przysłużyli się sprawie. Niektórzy z nich umarli za tą sprawę...
piternet
22-09-2009, 16:05
Zjedzą i za chwilę znów będą głodne. Co wtedy? Wspomnieniami, chociażby najpiękniejszymi to się nie najedzą...
CytrynowySorbet
22-09-2009, 16:09
no Litawor w tej chwili obraziłeś pamięć Karola Wojtyły i innych polskich księży, którzy przysłużyli się sprawie. Niektórzy z nich umarli za tą sprawę...
Powiedz mi co nie-polskich księży obchodziła wtedy Polska? K.W. i inni Polacy, owszem, to chyba logiczne, ale co ma Włoch do Polski? Komunizm był poważnym zagrożeniem, bo... no popatrz, też niewolił i kontrolował ludzi :D
Zjedzą i za chwilę znów będą głodne. Co wtedy? Wspomnieniami, chociażby najpiękniejszymi to się nie najedzą...
Więc nie karmmy ich w ogóle i pozwólmy żyć w męczarniach. O to wam chodzi?
sugerujesz, ze z jakiegos wyimaginowanego powodu zostalibysmy oaza komunizmu w srodku Europy ?
Wszedzie indziej komunizm upadl, bo musial w koncu upasc, u nas - dlatego ze Kosciol i Wojtyla.
Podam przyklad - w mojej parafii po smierci papieza postawiono Janowi Pawlowi II pomnik. Co zabawniejsze, jego czesc pokryto warstwa zlota. Powiedz mi - czy bylo to konieczne. Czy to przypadkiem nie nasz papiez mowil, zeby po smierci nie stawiac mu pomnikow?
jesli dewoty chca pomników, to niech zrzucą się chocby na piętnaście i stawiają je na każdym rogu ulicy.
Problem z tego typu inwestycjami jest nie taki, ze są przeprowadzane, tylko taki, ze finansuje się je z pieniędzy publicznych na roznych szczeblach, bez wyraznego zamowienia ze strony mieszkancow, niejako ich w ten sposób oszukując. Analogicznie jak nikt nie pytał sie mieszkancow Mazowsza gdy marszalek Struzik (bodajze) dajac upust swojej dewocji lekka reka zdecydowal sie wydac 30 mln na Swiatynie Opaczności (blad celowy) Bozej.
Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi
Po pierwsze, dyskusyjne jest to, czemu niby odsetek mialby byc wiekszy.
Po drugie, nie slyszalem jeszcze o przypadku delegowania nauczyciela - pedofila do pracy w placowce oswiatowej 300 km dalej zeby wyciszyc sprawe.
Po trzecie - nauczyciele i pracownicy szkolnictwa nie oglaszaja sie jako krynica moralności, wiec i zakres tolerancji na szok jest w tym przypadku wiekszy.
Pan i Wladca
22-09-2009, 16:33
Nie ma Boga, są Predatorzy :>
Co do artykułu, to tak jak ktoś już napisał - krucjaty były znacznie gorsze. Religia od zawsze była przyczyną wielu okrutnych zdarzeń i to się raczej nie zmieni, póki przybywa wciąż wielu pseudo-księży z niby powołania.
Vil zapytaj się historyka z podstawówki jak było to pogadamy.
Za sprawę umacniania Kościoła, która przypadkiem zbiegała się ze sprawą opozycji w PRL? Władze komunistyczne pozbawiły Kościół wszelkich wpływów politycznych i przywilejów, redukując jego rolę do tej, jaką powinien sprawować - świadczenia usług religijnych dla chętnych. Naturalną konsekwencją było, że Kościół znalazł się w opozycji do władzy, zwłaszcza jeśli widział, co stało się z Cerkwią w ZSRR (Związek Radziecki był znacznie mniej tolerancyjny dla religii niż komuniści w Polsce). W interesie wszystkich religii było stanąć w opozycji do komunizmu.
Vil zapytaj się historyka z podstawówki jak było to pogadamy.
??
Vil ma rację, komunizm upadł przede wszystkim z przyczyn gospodarczych i to było nieuniknione.
Co do artykułu, to tak jak ktoś już napisał - krucjaty były znacznie gorsze.
Nie rozumiem, jak można tak myśleć. Jak już napisałem wcześniej - krucjaty to była zwykła polityka, ukryta pod pretekstem religii.
Wielkimanitu
22-09-2009, 18:46
Oj jest tego dużo. Ale nie od tego jest ten temat.
Czyli nic nie ma :)
Albo krucjatę do nowego świata. Jakieś 25 mln zabitych/uśmierconych w efekcie wypraw ludzi. Plus ze trzy cywilizacje wycięte w pień.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ospa_prawdziwa
@Ashlon
http://www.zrodlo.krakow.pl/Archiwum/2005/46/02.html
http://www.zrodlo.krakow.pl/Archiwum/2005/38/02.html
Tak samo nie wydaje mi się, żeby księża potrzebowali jakieś super wypasione fury.
Nie wydaje mi się, żeby Cytrynowy potrzebował komputera z dostępem do Internetu. Bo i po co?
@Kradzież w supermarkecie: po pierwsze, nie wiem skąd wniosek, że więcej księży tam kradnie, niż gwałci dzieci.
Po np. tym, że więcej ludzi kradnie, niż popełnia morderstwa.
To ciekawe, że nie było ateistów zabijających w imię ateizmu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Wojuj%C4%85cych_Bezbo%C5%BCnik%C3%B3w
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm_pa%C5%84stwowy
Problem z tego typu inwestycjami jest nie taki, ze są przeprowadzane, tylko taki, ze finansuje się je z pieniędzy publicznych na roznych szczeblach, bez wyraznego zamowienia ze strony mieszkancow, niejako ich w ten sposób oszukując.
Uroki demokracji. Ja jestem przeciwny trwonieniu publicznych pieniędzy na stadiony - bo gałą się nie interesuję. No i co mam powiedzieć?
Analogicznie jak nikt nie pytał sie mieszkancow Mazowsza gdy marszalek Struzik (bodajze) dajac upust swojej dewocji lekka reka zdecydowal sie wydac 30 mln na Swiatynie Opaczności (blad celowy) Bozej.
Ostatecznie ŚOP tej kasy nie otrzymała.
Po np. tym, że więcej ludzi kradnie, niż popełnia morderstwa.
To odnosi się do ogółu społeczeństwa, ale nie we wszystkich grupach musi tak być. Księża mają znacznie mniej powodów niż większość ludzi, żeby kraść, za to znacznie więcej, żeby gwałcić dzieci. Także pytanie, skąd posiadasz takie informacje, jest jak najbardziej zasadne.
@dożywianie
A co da wydanie jednorazowego posiłku 1000 osób?? Lepiej za te pieniądze zapewnić jedzenie kilku osobą na dłuższy czas. Jednak i tu pojawia się problem, komu.
A to ciekawe, myślałem że to ludzie natchnieni przez Boga. Rozumiem więc że jak ksiądz ma ochotę na numerek to ma iść na panienki?
Idąc twoim tokiem myślenia, ludzie piszący Biblię to w końcu ludzie, więc zbytnio nie różnią się od takiego Mickiewicza.
Najwidoczniej nie wszyscy są natchnieni. Trudno powiedzieć żeby tak było, patrząc wstecz na historię KK, w tym wspomniane wyżej krucjaty.
Czyli nie powinien też realizować swoich pasji, jak inni ludzie tylko siedzieć w kościele i nawracać zbłąkane duszyczki. Co znaczy, że większość jeśli nie wszyscy księża nie są prawdziwymi kapłanami. Włączając w to śp. papieża Jana Pawła II.
A jeśli chcesz przykładu prawdziwego kapłana to nie raczej nie ma go w katolicyzmie, za takich uważam tylko buddyjskich czy innych mnichów którzy spędzają czas na medytacji itd.
Trochę przesadziłem z tym oddaniem u księży, ale chodziło mi głównie o to, że niewielu byłoby w stanie podzielić uwagę między rodziną a sprawami służbowymi, tak aby obie strony były szczęśliwe.
I pewnie dlatego jak potłuczeni pieprzą o in-vitro i chcą wprowadzić kreacjonizm do amerykańskich szkół. W tym rzecz - niech sami wierzą, w co chcą, ale odbierzmy im prawa wyborcze, bo paru gości w śmiesznych czapkach dostaje nagle parę milionów głosów do dyspozycji.
Większość ludzi to zwierzęta stadne, ktoś zawsze będzie ich prowadził. Tego nie zmienisz.
Jako zwierzęta jesteśmy stworzeni do prokreacji, nic tu nie zmienisz, niezależnie od tego, w co wierzysz. I nie widzę w tym żadnego ograniczania siebie, wręcz przeciwnie - wiara - a zwłaszcza zorganizowana w formie religii - ogranicza.
To dlatego, że uważasz się za zwierzę. I to jest martwy punkt, bo nie zmienimy swoich przekonań, dlatego że jest nam z nimi wygodniej.
A sama wiara oparta na jakiejkolwiek instytucji czy regułkach jest po prostu denna. Prawdziwa wiara, lub jej brak, wynika z samego człowieka, a przewodnicy duchowi, czy kapłani mogą ją jedynie pomóc wyrazić i ukierunkować.
Ktoś wyżej wspomniał o buddyjskich mnichach, bodajże Otakuma. Ciekawostką jest to, że główna modlitwa ubóstwianych przez nas moherów- Różaniec, ew. Koronka- jest na bazie buddyjskiej medytacji. Powtarzając ciągle te same frazy, popadamy w trans i zmuszamy odpowiednie części naszego mózgu do większej aktywności, co nazywamy często "kontaktem z Bogiem", czy oświeceniem. No ale to tak na marginesie.
Beh0lder
22-09-2009, 22:16
Co prawda to prawda kościół naucza moralności, a sam postępuje okrutnie.
W Boga wierze tak samo jak w Jezusa ale nie wierze w kościół. Co oczywiście nie oznacza, że nie podziwiam tej instytucji za to co zrobiła dla tego kraju.
Tak zrobil bardzo wiele dla swiata dzieki niemu Polska ma ujemny przyrost naturalny = brazole sie ciesza , amerykance placza (nie bedzie kto im mial dupy lizac) unia nawet na to nie zwroci uwagi , rosja nie bedzie miala na czym sie wyżywać.
(tekst powyższy mial ukazać , że na swiecie sie za bardzo nie liczymy)
Gdyby nie kościół to polska nadal by dźumiła w czarnej dupie komuny.Serio... jak widze to co robi obecny rząd i prezydent to juz wole aby tu byla komuna (amerykance by wkroczyli jak do wietnamu i bysmy mieli swoja gwiazdke we fladze USA ;))
Podobnie jak religie, nie? To ciekawe, że nie było ateistów zabijających w imię ateizmu, a ofiar wojen na tle religijnym były miliony. No, pewnie dlatego, że ateiści są niemoralni i źli, bo nie wiedzą, co to dobro i zło.
Szkoda fraga o/
Tak, należy też jednak pamiętać, dlaczego Kościół walczył z komunizmem. Odpowiedź jest prosta: dla własnego przetrwania.Myśł wieku o/
no Litawor w tej chwili obraziłeś pamięć Karola Wojtyły i innych polskich księży, którzy przysłużyli się sprawie. Niektórzy z nich umarli za tą sprawę...To i tak jakies milionowe %
Nie wydaje mi się, żeby Cytrynowy potrzebował komputera z dostępem do Internetu. Bo i po co?
Raczej slaby przyklad internet jakby nie patrzec daje dostep do swiata i wiedzy albo do zabawy :O (w zaleznosci jak chce sie go wykorzystac) , bmw proboszcza nie ;p
[...]Większość ludzi to zwierzęta stadne[...]
To dlatego, że uważasz się za zwierzę.[...]
Samobój? ; /
Samobój? ; /
Nie. Ironia? Sarkazm? Zgorzknienie? Prędzej.
Albertus
23-09-2009, 20:07
pewnie ze tak! zgodzę się w 100% !! Jak ja raz próbowałem się wstrzymać od masturbacji to po 6 dniach miałem ochotę zgwałcić każda kobietę która widziałem na ulicy ;D wiec wole już tak nie eksperymentować. Wiec Nie wyobrażam se co dziele się w umyśle księdza...
Seeleesee1992
23-09-2009, 20:19
pewnie ze tak! zgodzę się w 100% !! Jak ja raz próbowałem się wstrzymać od masturbacji to po 6 dniach miałem ochotę zgwałcić każda kobietę która widziałem na ulicy ;D wiec wole już tak nie eksperymentować. Wiec Nie wyobrażam se co dziele się w umyśle księdza...
Jak to żart, to mało śmieszny. Jak to nie żart, to Ci współczuję… :/ Wiem, wiem... Offtop...
Shanhaevel
25-09-2009, 19:44
http://img25.imageshack.us/img25/1029/facepalmimpliedo.jpg
Kikuslav
25-09-2009, 21:10
Lechista 1:1 Albertus
Reaktywuję temat.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7216188,Strasburg_nakazal_Wlochom_wyplacic _odszkodowanie_za.html
Przynajmniej z zagranicy czasem można usłyszeć dobre wieści. Ciekawe, co by się stało, jakby nagle w Polsce zaczęto skarżyć się w sądach na wszechobecne krzyże. Właściwie zastanawiam się, czy to nie jest dobry pomysł.
ja natomiast zastanawiam się, czy w tym jest coś więcej oprocz bicia piany.
@ up
Jest wiecej, rusz wyobraznia :D
http://wyborcza.pl/1,75248,7268542,Krzyze_bronione_w_Sejmie.html
PO znowu ściga się z PiS-em w podlizywaniu się Kościołowi.
PO znowu ściga się z PiS-em w podlizywaniu się Kościołowi.
Człowieku, co ty kur** pleciesz?! ...
@krzyże w salach lekcyjnych itd.
Paranoja. Już się ludzie do czego przyczepić nie mają.
No bo wiesz, hmm, jakby ci to wytłumaczyć, no ten tego idąc na księdza wiedziałeś że nigdy nie będziesz uprawiał seksu? To tak jakby jechać do Afganistanu i potem mieć pretensje do państwa że zastało się ciężko rannym... Poza tym co jak co, ale księdza zmuszającego dziecko do robienia mu orala po prostu nie potrafię sobie wyobrazić, a wierz mi, mam bardzo bujną wyobraźnię.
A co powiesz na to że to tylko ludzie i również łamią zasady etyczne, tak jak chociażby kobieta w małżeństwie, która spała już z paroma? ;]
Oczywiście i definitywnie jestem oburzony tą zgraja pedofilów... Na jakiego czorta wybrali się na księży a później psują tylko i wzbudzają niesmak do tej religii? Powiem wam czemu, bo myśleli że księdzem będzie tak fajnie... Banda kretynów, którzy nie rpzemyśleli swojego wyboru. Nie można wszystkich pakować do jednego wora, ponieważ w każdej grupie znajdą się czarne owce.
Niezaleznie od dziedziny, w polityce również nie jest czysto czy w takim związku zawodowym.
@topic
To medialne podejście do sprawy mnie już śmieszy. ;]
Widzą jedno a drugiego już nie, oczywiście pomijam fakt że na dzień dzisiajszy w ciągu 5 minut za wiarę umiera średnio 3 chrześcijan. ^^
Co do tematu to Irlandia to zawsze było zbiorowisko kretynów. Kto był tam choć tydzień i miał kontakt z nimi ten wie że dogadać się trudno.
Samej wierze chrześcijańskiej nie można nic narzucić, bowiem stawia na górze najwyższe wartości dzięki którym nasz świat oprzytomiał i w pewnym stopniu ogranicza głupotę ludzką. Jednak tak jak w Islamie są ludzie którzy to źle interpretują i wybijają się nawzajem. Nie mówię tutaj o katolickiej europie jako imperium zła, bo do wojny trzeba dwojga i również bliski wschód nie był niewinny. Problemem są ludzie, nie wiara, dzięki Bogu że w dzisiejszym świecie ludzie nabierają rozumu a przynajmniej świadomość społeczeństwa i wrażliwość wzrasta.
Beh0lder
19-11-2009, 20:06
To medialne podejście do sprawy mnie już śmieszy. ;]
Widzą jedno a drugiego już nie, oczywiście pomijam fakt że na dzień dzisiajszy w ciągu 5 minut za wiarę umiera średnio 3 chrześcijan. ^^
Wow.. a ilu umarło za nie wiarę chrzescijańska (i konkretnych podziałów) ? :d
Pewni dalej by zabijali ale ten teges to takie beee obecnie.
Co do tematu to Irlandia to zawsze było zbiorowisko kretynów. Kto był tam choć tydzień i miał kontakt z nimi ten wie że dogadać się trudno.;< aaa tam... polska tez zawsze byla zbiorowiskiem kretynów , i nie wiele sie zmienia
dzięki którym nasz świat oprzytomiał i w pewnym stopniu ogranicza głupotę ludzkąLalh jasne...
Jednak tak jak w Islamie są ludzie którzy to źle interpretują i wybijają się nawzajem. W chrzescijaństwie za to tak na prawde nie ma co interpretować. Dzieki wspaniałemu kosciolowi katolickiemu , nie wiemy wszystkiego i jest narzucona jedyna "sluszna" wersja wydarzeń (biblia..) i poglądów.Reszte sobie wrzucili pod dywan bo im sie nie podobalo.
Problemem są ludzie, nie wiara, dzięki Bogu że w dzisiejszym świecie ludzie nabierają rozumu a przynajmniej świadomość społeczeństwa i wrażliwość wzrasta.
Ludzie nabierają rozumu i ilosc klechow i wiernych spada :D.
Jednak tak jak w Islamie są ludzie którzy to źle interpretują i wybijają się nawzajem.
Może dlatego, że obydwie książki napisane są niejednoznacznie?
Dobra, nie ma co rozbijać posta na drobne bo będzie offtop i jak zwykle na temat religii, ale polecam książkę Sama Harrisa ''List do chrześcijańskiego narodu''. Książkę dorwałem przypadkiem, wcześniej mnie taka literatura nie interesowała, ale pozycja naprawdę ciekawa (wersja 'online' na PW).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.