PDA

Pokaż pełną wersje : Lootowanie - gdzie? jak?

Galahard
04-01-2005, 23:11
Poniższy poradnik traktuje o najefektywniejszym spędzaniu czasu na zbieraniu lootu z potworów w czasie wolnym od huntu. Jest to po prostu, jak sama nazwa wskazuje, zbiór rad odnośnie tego jak można spędzać czas na jednoczesnym zarabianiu, treningu z potworkami, nabijaniu mlvl’a oraz zdobywania przy tym doświadczenia.

Lootowanie, tak bowiem potocznie nazywam ten sposób spędzania czasu, ma sens tylko w wypadku postaci na poziomie od 8lvl do 40lvl. Dla wyższych postaci bardziej opłacalnym staje się polowanie na mocniejsze potwory i liczenia na cięższy i droższy loot.

Lootwać może każdy (z zakresu 8-40lvl), gdyż do tej czynności potrzebne są tylko: cierpliwość, umiejętność pchania baga i znajomość terenów z których zbiera się „złom”. W przypadku opisywanej przeze mnie metody ciężar lootbaga będzie naprawdę duży, ale o tym trochę później.

Co należy wziąć na pojedynczy wypad (który zwykle trwa minimum 1,5h)? Przede wszystkim sprzęt do treningu. Nasz plecak powinien być w miarę pusty. Obowiązkowo należy mieć uhy (kilka) i najlepiej maksimum many. Zaleca się do podziemi wziąć z 10 pochodni, tak żeby manę przeznaczyć na robienie run.

Co poza tym? Jak wygląda sam wypad? Schodzimy do huntplace’u i zaczynamy ładować lootbag przedmiotami. I tu BARDZO ważna kwestia. Lootowanie polega na zbieraniu – słownie – wszystkiego, co można sprzedać. Oczywiście należałoby wyznaczyć minimalną wartość przedmiotów, które będziemy zbierać. Ja dla przykładu zbieram itemy już od 16 gp. I tak zaczynamy przeszukiwać cały teren respu, przeszukujemy przy tym wszystkie trupy potworów (przesuwając je przy, gdyż zazwyczaj w niektórych miejscach można znaleźć pod jednym trupem 20 następnych, a przy okazji i odrobinie szczęścia jeszcze jakiś samotny lootbag innego gracza...). Teren przechodzimy tylko RAZ! Przy czym wybijamy potworki które się na nim pojawią.

Ile wart jest lootbag który przyciągniemy z danego miejsca (przy założeniu że itemy będą warte między 12gp a 90gp)? To zależy od farta – można trafić na dużo złomu zostawionego przez gracza, który nie szanuje pieniądza i nie zbiera wszystkiego z potworów, a można mieć pecha i trafić wręcz przeciwnie. Poniżej zamieszczę kilka przykładów huntplace’u i wartości lootbaga:

1)

Folda (mino, orc, orc warrior, roty) – loot: sword, mace, sabre, chain armor, plate shield, chain helmet, brass helmet [cena itmów od 12 do 70gp]

- ~1h spędzona na Foldzie to około 5000 oz lootu wartego łącznie 4k (w tym około 800 to kasa)
- ~2h spędzone na Foldzie to około 8000 oz lootu – o łącznej wartości 6-8k (kasa w tym wypadku to ok. 1k)
- Może się też trafić loot o wadze 3000 oz (za około 2,5k) bądź jeszcze lżejszy o wadze 2000k (za około 2k)

Przeszukując wszystkie lvl’e (także ten z questem) można zebrać nawet więcej niż 8000 oz. Maksymalny loot jaki targnąłem z Foldy ważył 11k oz i kosztował pona 8k – zajęło mi to 2h.

Jak trasportujemy?
Wynosimy lootbag na samą górę i tam wysyłamy parcelem – do Carlin. Nie będzie problemu bo nie ma potrzeby rope’owania lootbagu.

Jak sprzedajemy?
W Carlim sprzedajemy plate shield (po 45gp, w Ab jakbyś sprzedał to stracisz 14 gp za sztukę), resztę wysyłamy do Ab i tam sprzedajemy resztę.

2)

POH (cyclop, mino archer, mino, mino guard, skeleton, DS, orc, orc warrior, orc szaman, orc berserker, orc lider) – loot: wszystko co na Foldzie + halberd, bolts, crossbow, brass armor i cięższy stuff [cena itmów od 12gp do 160gp]

- ~1h da nam słaby loot, bo około 2000-3000 oz (przy dużym szczęściu) – o wartości 2-3k
- ~2h przysporzy ci loot o wadze 4000 o wartości powyżej 3k
- ~3h i dłuższy to lootbag o wadze powyżej 5k oz i wartości rynkowej powyżej 4k

Oczywiście istnieje możliwość że loot będzie mały (około 1000 oz) ale w zasadzie zawsze będzie kosztował około 1k + 700 w kasie.
POH pod względem zbierania lootu jest dość niebezpiecznym miejscem – lurowane GSy i bardzo ścieśniony resp potworków. Poza tym są 4 archery na POHu więc należy tam szczególnie uważać.
Dobrze loot zebrać może tam gracz na poziomie wyższym niż 30 lvl.

Jak transportujemy?
Niestety, ręcznie – albo do Veno i stamtąd parcelem do innego miasta, albo całą drogą do Ab, Kazz, Thais etc.

Jak sprzedajemy?
Z uwagi na dużą ilość różnorodnego sprzętu polecam sprawdzić ceny i porozsyłać itemy do różnych miast, a następnie sprzedać z jak najwyższym zyskiem. Nie obejdzie się bez podróży na Fibulę w celu sprzedania kusz.

3)

Kopalnie koło Kazordoon (dwarf, roty, dwarf soldier, dwarf guard) – loot: hatchet, soldier helmet, sword, mace, chain armor, crossbow, dwarven shield, battle axe, battle shield, scale armor, double axe, axe ring, battle hammer, bolts, Steel helmet [dena itemów od 16gp do 293gp]

- 1h lootowania to ponad 3000 oz lootu (1 kopalnia) i zysk w postaci ponad 2,5k (w kasie 300)
- 2h lootowania to ponad 7000 oz lootu (2 kopalnie) i zysk ponad 5k (kasa – 600gp)
- 4h (dla wytrwałych) to ponad 17000 oz lootu (4-5 kopalni) i zysk – uwaga – ponad 10k (w kasie od 700-1k)

Zdarzyć się może że będzie mniej lub więcej. Raz przyniosłem 20k oz z 4 kopalni (wartość 15k), raz dużo mniej. Kilka uwag dla postaci:
Graczom od 8-20 lvl’u polecam chodzić na 1-2 lvl, i zbierać hatchety, ew. zniżać się do soldków i tam zbierać jeszcze soldier helmet, chain armor, crossbow, dwarven shield i bolty. Zaś graczom powyżej 25lvl polecam iść na 1-3 lvl, tam zebrać wszystko, i w miarę chęci schodzić na 4lvl do guardów (tylko ostrożnie)
Najlepsze kopalnie do lootowania to 2 i 4.

Jak transportujemy?
I tu jest problem – trzeba ropnąć lootbag – jeden raz do 4 razy, więc albo poproście kumpla by zszedł na 5 minut i pomógł, albo poproście graczy expiących w kopalni. Niskie lvl lepiej niech uważają bo lubią tam. Przyzwoitość nakazuje wynagrodzić za pomoc (np. 50-100 gp). Dalej tachamy do Kazz i postępujemy tak jak wcześniej opisałem.

Sprzedaż?
Battle axe, Double axe, Dwarven shield, Steel helmet sprzedajemy w Kazz, reszta w Ab bądź Carlin. Hatchety i Crossbow zaś można sprzedać tylko na Fibuli, a Scale armor i Soldier helemt na Outlaw Campie. Zalecam mieć eskortę i nosić tam naprawdę duże partie lootu żeby nie marnować czasu na chodzenie.

Reasumując, co nam daje taki sposób ściągania lootu? Ano to, że jednocześnie:
> zarabiamy kase (na 1h około 3k)
> nabijamy skille (ofensywne oraz shield) i to przy 4h może być znaczący wzrost na pasku skillbaru
> nabijamy mlvl, robiąc runy (paladyni runy HMM, sorc SD lub HMM, zaś druid UH)
> expimy (co prawda nie jest to jakiś zabójczy sposób, ale to zawsze 10k do doświadczenia, na 20-30 lvl’u to jest stosunkowo dużo
> jest dużo bezpieczniej tak spędzać czas przy lagach niż iść na jakikolwiek porządny exp...

Jakie są wady?
> trzeba być cierpliwym i mieć dużo czasu na takie przyjemności
> niekiedy trzeba będzie wyciągać liną lootbag, co może być problematyczne
> niskie lvl’e powinny uważać na pk-rów i złodziei

Jak macie jakieś własne miejsca odnośnie zbierania lootu to napiszcie (podajcie dokładny opis co należy bić i co leci z potworków oraz gdzie sprzedać loot).

Na koniec jeszcze zaznaczę – ten poradnik nie jest napisany dla idiotów którzy nie wiedzą jak pakować item do baga. Za pewne wszyscy (czy aby na pewno?) zbierają lootbag z huntu (o ile się da), ale ja mówię tu o zbieraniu wszystkiego ze swojej drogi. Wiele ludzi pozostawia przedmioty z potworów tak jak spadną i olewają je. A to jest przecie normalna kasa. Podać dobry przykład? Idziemy do kopalni 2 lub 4 koło Kazz. Na drodze znajdujemy 4 hatchety, czyli 100gp. 100gp to jeden uh. Taką ilość hatchetów znajdziemy po – yyy – całej minucie... Więc chyba nie musze komentować ile potencjalnych uhów wyniesiemy po 1h...

Na koniec krótkie podsumowanie najlepszego mojego lootwania (byłem na 34 lvl’u, 68 dist, 50 shield, 12 mlvl):
- czas trwania: ~4h
- loot: waga - ~20k, cena rynkowa – ponad 15k
- zdobyte doświadczenie: 12k
- nabite skille: distance – ponad 30%, shielding – ponad 20% (i awans na 51)
- podniesiony mlvl: o ponad 9%

Enjoy!

Raynold
05-01-2005, 00:39
:cool:

Malutkie poprawki:
1. Co do POH-u: mówisz o halberdach, które można sprzedać za 400 gp, a w cenie itemów piszesz: "[cena itmów od 12gp do 160gp]"
2. Battle axe sprzedajemy w Thais albo Venore. Zyskujemy 5 gp na sztuce.
3. Na Foldzie są też mino archery, można je wliczyć do rozrachunku, bo zostawiają crossbow, a to dość cenna rzecz w lootbagu. Chyba, że mówisz tylko o jakimś jednym konkretnym miejscu...
4. W sumie mało tych miejsc, ale jeśli do 40 lev tylko, to jest to w miarę ok. Można by dodać ewentualnie Mintwallin (raz przejść bramę, a dalej to nie ma żadnych problemów ze spokojnym robieniem lootbaga). Na tych niższych levelach może jeszcze MotLS, podziemia na wschód od Thais...

Ok, przenoszę :)

Galahard
05-01-2005, 06:37
Battle axe sprzedajemy w większości miast po 75gp... mogło ci się pomyliś z hand axe.
Co do Foldy to owszem są archery (policze na palcach jednej ręki, ale są). Jakby się ktoś pakował wszędzie to nawet guardy są. Zaraz dopisze.
Miejsc mało, bo mam swoje ulubione a z innymi mam mało doświadczenia.
Co do tego 40 lvl - powyżej niego zaczyna się już znoszenie drogiego eq. z potworków na których się zdobywa doświadczenie - czyli nie polega to na chodzeniu i pakowaniu do lootbaga ton sprzętu, tylko na zabieraniu rzeczy bardzo cennych i sprzedawaniu zazwyczaj na kanale trade.

Raynold
05-01-2005, 07:48
Z battle axem chodzi mi o to, że w Thais i Venore sprzedajesz po 80, a w Kaz po 75.

A jeśli chodzi o lootbagi to nie zdziw się, ale ja cały czas je robię (70 lev) i nie zamierzam szybko przestać. Co prawda nie jest to Folda ani POH, ale Orc Fortress, Mintwallin, dawniej Senja (chociaż może tam wpadnę wkrótce ;) )

Sobixu
05-01-2005, 09:48
Bardzo ciekawy poradnik i jeszcze coś
Jak ktoś sie uprze to może na Mount Styrenum robić lootbagi z short swordami , które często lecą z cyklopów.
można je sprzedać za 12 gp jak sie nie myle ale po 2h chodzenia zysk jest taki dość średni

Czyli coś koło 500 gp jak wiesz gdzie chodzić :D

p.l
05-01-2005, 11:48
spoko poradnik, tylko kwestia jest taka, iż jeżeli nastawiamy się na lootowanie to praktycznie odpada nam kwestia expienia. Ponieważ np. na rotach (druid 27 lvl, w hammer) 10 k expa w godzinę to szło przy axe ring i na prawdę pustym respie i szybkim biciu ....

hipodrom
05-01-2005, 12:00
fajnie fajnie ale lootowanie - nie dla mnie dlaczego ?? gram na swiecie non pvp a tutaj kazdy noob ( zauwazyc chcialbym ze nie tylko br ale rowniez duza czesc polakow) zabiera loota wiec .... to nie ma sensu a szczegolnie do miasta w miescie nei da sie wrzucic tego na dp a na foldzie ... jak sie ma szczescie i sie dobrze to robi ...

HocBav
05-01-2005, 12:39
Lootowanie nie dla mnie wole robić runy ,mam 3 UH makeroff i mam bp of uh w ok 1 h :) a przy ty,m moge np. Odrabiać lekcje :P

Kamae
05-01-2005, 14:36
Lootowanie to może być niezły sposób na kasę, ale złodzieje to zmora "zbieraczy złomu" ;) a jak jeszcze na non-pvp to już kooompletnie nieopłacalne :evul: ... trochę jak drift w Need for Speed Underground... walniesz w bandę i to co miałeś na liczniku spada do zera (tyle że nad złodziejem nie masz żadnej kontroli a nad samochodem tak :) )

@ HocBav
Ja odrabiam lekcje jak skilluje :)

Kreska
05-01-2005, 15:00
Spox poradnik. Ja czesto chodze na Folde ale tez jak nie ma tlumu, to mozna spokojnie lootowac w Elvenbane obok Ab. Czasem jak sie trafi to przy jednym przejsciu mozna okolo 3 bp plate shieldow zebrac bo ludziom czesto capa brakuje na nie.

Galahard
05-01-2005, 15:39
Zgadzam się ze stwierdzeniem o non pvp - nie mam doświadczenia więc zapomniałem to ująć. Dopiszę hurtem z innymi rzeczami.

Tera sprawa odnośnie kogoś kto napisał że woli robić runy - przecież możesz jednocześnie zbierać zło i robić runy, nie prawdaż? A nawet jeśli nie chcesz robić run to zarobienie 2,5k na uhach (od bp) zajmie ci dużo więcej czasu niż zebranie takiej ilości kasy w złomie.
A używanie multi clienta jest nielegalne, z tego co mi wiadomo.

Co do Orcfortress to jest to rzeczywiście kolejne miejsce do lootowania, ale tak jak Raynold napisał, dla lvl wyższysch niż podałem. Na razie nie mam możliwości patrzenia na OF pod tym kątem ;) ja tam chodzę expić, i to z blokerem, więc to co zbieramy to poprostu zwrot za runy i strzały.

No i jeszcze z tym expieniem... jak zaznaczyłem exp jest tu marniutki, ledwie zauważalny dla wyższych lvl'i. Ale ile doświadczenie gracz dostanie za stanie pod depo i robienie run? Poza tym skille lecą. Jakby się uprzeć to można się ustawić pod depo z kumplem i 2 ratami - trenić, robić offence i defance oraz mlvl - tylko że nadal nie będzie kasy z lootu zebranego ani tego nędznego, ale zawsze, doświadczenia.

pciom
05-01-2005, 18:56
ej ziomy co wy gadacie po co placic dla zioma od 50-100gp jak samemu mozna ropnac baga
zapewne teraz maile do mnie przyslecie"ej lolcu ty noobie sameu nie mozna ropnac baga" a ja wam odpowiem ze mozna tlyko trzeba miec troche oleju w glowie
kto bedzie chcial jakies wskazowaki niech pisze :cup:

gorczaker
05-01-2005, 19:10
jesli mowisz prawde to to moze byc cos cudnego dla takiego facca jak ja:D

Lyonis
05-01-2005, 19:26
ej ziomy co wy gadacie po co placic dla zioma od 50-100gp jak samemu mozna ropnac baga
zapewne teraz maile do mnie przyslecie"ej lolcu ty noobie sameu nie mozna ropnac baga" a ja wam odpowiem ze mozna tlyko trzeba miec troche oleju w glowie
kto bedzie chcial jakies wskazowaki niech pisze :cup:

Eh... chciałeś chyba powiedzieć że dało się ropać bagi przed uptade.(nawet któs na forum opisał jak)Ale z tego co mi wiadomo to po uptade sie nie da.... ;(

Galahard
05-01-2005, 19:38
Re up:
Tak dało się kiedyś, był to jedyny przypadek w którym lekkie lagi były zjawiskiem pozytywnym, nie zaś negatywnym...
Ale ten bug już usunięto.
Za to ja wiem jak rzucać bagiem przez dwie długości ekranu jednym machem ;)

Re pciom:
Ech, no właśnie o to chodzi... to adnot. do powyższego postu, ale chyba nie skminiłeś o co mi biegało...

Siergiey
05-01-2005, 19:41
Ponieważ np. na rotach (druid 27 lvl, w hammer) 10 k expa w godzinę to szło przy axe ring i na prawdę pustym respie i szybkim biciu ....
To mnie rozwaliles xDD Do clubow zakladac axe ring. Huehuehue. Rozumiem, ze literowka?

Może się też trafić loot o wadze 3000 oz (za około 2,5k) bądź jeszcze lżejszy o wadze 2000k (za około 2k)
Taaa, 2000k to jest jeszcze lzejszy? ;] O ile mi wiadomo k = 1000, razem bedzie 2000000 xD Pozatym fajny poradnik, ale lootbagi mozna rowniez robic podczas zwyklego expienia ^.-

slimaczek
05-01-2005, 19:59
Dlamnie znakomitym miejscem z lootem jest elvenbane.. Mnóstwo tam plate shieldów, mace, swordów, sabre, chain armorow, brass helmetów... Ja tam w 10 min zdobywam 300gp więc sobie policzcie ile w godzine.

Galahard
05-01-2005, 20:20
Re Siergiey:
No zdarza się czasem - już poprawiłem ^^

A co do tych lootbagów to wszystko rozchodzi się o to że nie mówię o standardowym expieniu, tylko o pójściu do respa tylko po to by wynieść tony złomu na sell.

pciom
05-01-2005, 20:56
Za to ja wiem jak rzucać bagiem przez dwie długości ekranu jednym machem

przeciez to proste ziom!

SirKamil
05-01-2005, 23:20
Calkiem spoko poradnik :D
Tez jestem milosnikiem zbierania zlomu i dla nisko poziomowych postaci moge polecic opuszczona swiatynie(wejscie zaraz przy polnocnym wejsciu do Thais). Nie jest to moze az tak dobre miejsce do robienia loot bag-ow jak w poradniku, ale przynajmniej szybko mozna uciec przed PK bo miasto jest blisko. Mozna tam znalezc przede wszystkim orki(warrior-y, normalne i spearman-y) sa tez rot-y, sceleton-y, i ghule. Czeba tylko uwazac na pomieszczenia z smokiem i Beholderem (nizko-pozniomowcy oczywiscie) :baby:

Thero
06-01-2005, 13:50
Mam jedno miejsce gdzie można jeszcze lootbagi wyciągać inawet roche kasy za to zebrać, mianowicie ghostland, blisko miasta, w 10 minut mojemu rycowi(około 800oz wolnego) brakowało oz. Loot to przede wszystkim brass helmety i praktycznie wszystko co tam jest... Można też dużo kasy zebrać z ghouli których jest tam dużo...

malypl
07-01-2005, 07:58
mam 17 lvl paladyn 52/42 i nie wiem gidze mam lootwac w thais pls fast opd podajcie pare mijscuwek

a lootowa nie polaga na targaniu baga z itemkami ? przeciez go jest latwo zabrac ;/ cos tu nie gra :)

Peter The Blacksmith
07-01-2005, 22:17
Ja uważam, że lootowanie "prawdziwe", honorowe, bez PK-owania, jest kompletnie bez sensu.
Na rooku dochodziło do takich sytuacji, że zabiłem rata, podchodził jakiś noob, zabierał loota, a gdy krzyczałeś "mine !", rzucał ci jedną monetę i jakąś wiązankę typu "please, it's your prize". To jest po prostu CHAMSTWO 1st klasy :P, zaś na mainlandzie osobiście zabijam każdego (no, prawie każdego :evul: ) kto zabiera mi loota i jeszcze piszczy "nothing!" X( X( X(
I NIC mnie nie obchodzi jakiś skull, honor jest ważniejszy. :miecz:

Radzę tak robić każdemu ! Niech te n00bki wreszcie się opamiętają.

Daren Darkhammer
07-01-2005, 22:25
Więc tak wdł. mnie dobrym miejscem do Lootowania jest pod AB a dokładniej tam gdzie Ghoule (Drogi nie muszę opisywać bo łatwo się dowiedzieć) :) na samym dole są Skeletony , Ghoule , Rotwormy, (Slimów nie liczę)... w 30 min. nawet 8 lvl może nabić i exp , skille i zrobić lootbaga :2handed:. :p a loota sprzedajemy praktycznie na miejscu ponieważ ,,Sklepikarz" jest koło wejścia do Trolls Cave... Na oko w 1h można zrobić do 2-3 K ponieważ resp jest bardzo szybko. (zalecane miejsce na Infernie).:wiking:

Kammillo
08-01-2005, 16:24
A zna ktoś może jakąś miejscuwke z dużym lotem koło Thais??

Galahard
08-01-2005, 20:39
Więc tak wdł. mnie (...)

Jest jednak jeden ogromny minus... tam jest zawsze cały tłum ludzi... (dzięki czemu można tam znaleźć trupa gracza koło slima :D i po to tam zaglądam)

Calmo
09-01-2005, 14:37
Poradnik bardzo mi się podoba. Mam jedną prośbe: czy mugłbyś dopisać jeszcze gdzie- w jakim mieście najlepiej sprzedawać poszczególne przedmioty ?
Byłbym bardzo wdzięczny . . .

Komdom
10-01-2005, 07:17
Mam pytanko jak zbieram lootbag na foldzie to jak go mam wyslac do carlin do siebie p[rzeciez na foldzie nie ma mailbox'u a jesli jest to powiedzcie . Hyba ze robi sie to innym sposobem to mi powiedzcie . PlX

Kammillo
10-01-2005, 12:09
Czy mogli byście podać mi miejsca gdzie najlepiej lotować (gdzie można dużo znależć tych żeczy i żeby nie było to miejsce z dragonami czy coś w tym stylu)

K-ostry
10-01-2005, 12:50
Gratuluje pomyslu na poradnik! ( i jego wykonania)

BTW: Duzo ostatnio robi się tematówGdzie robic loota? teraz bedzie ich nielicznie malo :P

Nosfe Draconis
10-01-2005, 14:21
A gdzie jakas wzmianka o daramie?? przeceiz tam jest chyba najlatwiej robic jakikolwiek lootbag liczac sie z tym ze cie nie okradna i ze go doniesiesz do depo. A to dlaczego??

1. Pacc staraja sie nie byc zlodziejami tak wiec latwo jest wniesc do depo baga
2. do depo jest blisko a po pustynie malo osób chodzi takze na 99% doniesiecie bag do depo
3. w kopalniach rotów jest w hu.j i jeszcze troche rotów które daja mace (23-30 gp) i swordy(13-23gp) i mozna tam tego sporo nazbierac
4. od depo do sklepu jest bardzo blisko, mozna isc z lootbagiem
5. ludzi z pacc jest mniej niz facc, szczególnie na daramie takze nastepny +, ze doniesiemy lootbag

To chyba tyle, a sporo mozna kasy wyniesc z tych kopaln tylko ze trzeba sobie ropnac 1-2 razy bag, ale paccom to chyba nie stwarza problemu :P

Hellraider
10-01-2005, 14:32
Mam pytanko jak zbieram lootbag na foldzie to jak go mam wyslac do carlin do siebie p[rzeciez na foldzie nie ma mailbox'u a jesli jest to powiedzcie . Hyba ze robi sie to innym sposobem to mi powiedzcie . PlX
Mailbox na foldzie jest na najwyższym poziomie.

MayGyver
10-01-2005, 14:54
@nosfe
5. ludzi z pacc jest mniej niz facc, szczególnie na daramie takze nastepny +, ze doniesiemy lootbag
a wydawalo mi sie ze darama jest tylko dla pacc

@pciom
Za to ja wiem jak rzucać bagiem przez dwie długości ekranu jednym machem

chyba miales na mysli jedna dlugosc ekranu - normalnie rzuca sie pol dlugosci

Galahard
10-01-2005, 16:24
Re. MayGyver

Bardzo słuszna uwaga...

1337.voW
10-01-2005, 19:10
Looty to ogólnie średnio dobra rzecz lepiej iśc na mass expa a loot to jedynie żeby se średni EQ kupić i potem mass exp i wysoki lvl + dobre skille i idziemy na dobre potworki :] z lootem jest duzo zabawy i nieprzyjemnosci :[

Admiral Wizard
12-01-2005, 21:32
cwaniaczek... no dalej :] spróbuj coś zlootbagować na securze :]
poproś kogo kolwiek o pomoc... to ci niepomorze ale zabierze :D.

Zapewapu
13-01-2005, 12:39
A po ile w outlavie idzie sprzedac solider helmet?
Tak ,tak ,wiem "powinienes isc sam i sprawdzic"ale do outlava luruja mino magi
i sa tam huntery.A smierc dla kilku(nie wiem ilu)gp nie sprawi mi przyjemnisci :p
Pytalem sie na helpie ale nikt nic nie wie:/

Gollum
13-01-2005, 14:32
@nosfe

a wydawalo mi sie ze darama jest tylko dla pacc

Mała uwaga: Nosfe wspomniał, że jest mniej graczy z pacc niż z facc. Czyli na daramie(dla pacc)łatwiej donieść lootbag. A np. w thais są gracze facc, jak i dla pacc, czyli trudniej donieść lootbag ;)

iglarf
13-01-2005, 14:44
Nie wiem moze ja cos zle robie ale zdaje mi sie ze fibuli nie da sie ropnaclootbaga ze studni probowalem i nic!!!
Jak to zrobic???

Wild Staler
13-01-2005, 18:05
@iglarf
można wsadzić rzeczy z lootbaga do bp i iść na gure wynieść rzeczy z bp na ziemie i tak w kółko aż wszystko przeniesiesz ;)
@Topic
Fajny poradnik, ja ciągle robię lootbagi pod thais tam gdzie resp ds'a , parenaśćie ghouli, minosuw(guard, archer) i szkieletów a loot w 1h to powiedzmy 3-4k noi czasem się trafi life ring tak jak mi dzisiaj ^^

iglarf
13-01-2005, 19:56
up@ O tym to ja wiem tylko chodzilo mi o to ze nie da sie ropnac!!!!!!!-.-

YoSHi_DRaGGy
17-01-2005, 15:07
Kilka uwag:
Co do noszenia lootu można zajść najzwyczajniej do poczty nieopodal dwarven bridge qpić parcel i wysłać

Dobry loot też sie robi na zamku ja tam np często bawiłem sie po 3h z czego miałem 10-15k oz. lootu co w przeliczeniu na gp wynosiło 9-14k z czego 1-2k w gp

Elbero
17-01-2005, 19:16
hmm dobry loot bag jest w ghoust landzie jeśli sie nie boisz.....looty z szkieletow , ghuli i gs-ow mozna dobrze sprzedac :D tylko gorzej będzie jak wejdziesz do dziury do której nie powinneś wejść :] np.dziura na poziomie ghuli i skorpionow prowadzi do dziury z kilkoma dsami i stalkerami jak masz niewidke i explo to dasz rade :) ale dalej podajże są gsy wiec moze byc bardzo ciężko chyba dasz rade gsowi :2handed: tylko gorzej jest z doniesieniem Loot baga :P wiadomo w carlin troche noobow żyje....:D pozdro

kds71
19-01-2005, 14:15
Co do postow o tym, gdzie najlepiej sprzedac loot i jakie sa roznice w cenach - odsylam na tibia.pl, gdzie znajduje sie taki dzial: "Ceny w sklepach".

Dowizul z Inferny
22-01-2005, 12:00
opyla sie to robic na swiatach regular-pvp bo na non-pvp ukradna a na niskim lvl`u pytalem gosci o pomoc to hmm`y i SD lecialy

Foma
24-01-2005, 12:35
Mam pytanie: czy mozna wyslac na Fibule parcela, bo tam mozna sprzedc hatchety, a jesli nie mozna to jak je tam przetransportowac ? :)

kill3
01-02-2005, 15:09
Morze powieie,że jestem noob ale nie wiem.............jak otrze na folda i jak wrucic?

Elite Knight Luki
01-02-2005, 20:28
Suuuper poradnik , tylko ze teraz pojawiło sie wiecej ludzi w kopalniach obok kazz i gdzie teraz bede expił? same nOOby tam sa ;(

Ognisty paladyn
02-02-2005, 18:57
Chciałbym dodać, że dla low lvl może robić loot bagi w troll mountains. Thais jest niedaleko więc szybko można wszystko sprzedać. Znajdziemy tam chociażby sabre[12gp], chain armor[70gp] mace[30gp]viking helmet[?] z orców, orców warriorów, rotów, skeletonów. Myśle że to dobry sposób na zarabianie dla low lvl. Sam tam czasem chodze, choć mam 15 lvl :P.
P.S super poradnik wielkie gratz!! :)

Wulkan
02-02-2005, 21:06
Morze powieie,że jestem noob ale nie wiem.............jak otrze na folda i jak wrucic?
Jak wyjdziesz polnocna brama z carlin to idziesz na polnocny-zachod i masz taka kladke i ziomek chodzi :) mowisz do neigo "hi" "folda" "yes", ale musisz miec 20 gp zeby tam poplynac, a zeby wrocic mowisz "hi" "tibia" "yes" powrot masz za free xD

@topic
Fajny poradnik moze sie przydac wielu graczom

Arnitch De Knight
09-02-2005, 14:45
Kreska gdzie to jest obok ab?? na jakim swiecie grasz jesli na hibernie to mnie tak zaprowazisz:):):):):D:D:D:D:D:D::):):):)::::):):): ):)

mazi-zne
26-02-2005, 18:43
Jak wszyscy wiemy najtrudniejszy jest moment wbiegniecia do zapelnionego przez NOOBów DEPOTU i dobigniecie najblirzszej wolnej skrzynki nie tracac przy tym Lootu.

Sposóby
1. Pierwszy sposób polega na tym ze z lootem idziemy porosto do sklepu i sprzedajemy w nim to co sie da. Zmniejszamy przy tym ilosc straconego lootu jaki moga nam ukrasc przy wchodzeniu do dp.

2. Przed wypadem na Hunta kupujemy Paczke adresujemy i przy drodze powrotnej wrzucamy paczke z lootem do jakiejs skrzynki w miescie i nasz loot londuje bezpiecznie w dp bez narazania go zmiane włascicela. Pacc moga kozystac ze skrzynke w expowiskach jezeli wykonali Postman Quest

Druid'ek Miyakishi
06-03-2005, 15:44
Zarombisty poradnik :D

sirchipolok
06-03-2005, 17:23
troche przesadzoles pisales ze tam kosztuja za 1 h do 3 k za lota to jest istotnie nie mozliwe !! jak zrobisz takiego lota to ci postawie 1 rybke B)
wiece nie da sie zrobic takiego lota chyba ze masz farta i znajdziesz loot baga ukrytego gdzies co jest duzo fart to calkiem inna rzecz :confused:

Wasik
09-03-2005, 07:34
Spoko ten poradnik ;) ale najlepiej sie huntuje w kopalniach bo dobre itemki wypadają z guarda np.steel helmet :p ja zawsze hunce w kopalni z ale nie raz z blokerem pozdro dla całej Calmery :]

-----------------------------------
Dredzislaw lvl 33 skills 64/52 :cup:

HEKADOr
12-03-2005, 11:14
Zapomniałes zaznaczyć że trzeba wziąć Parcela Bo niby jak wyślesz skoro nie ma tam poczty (o ile jest wogule skrzynka) ale Ogulnie Poradnik bardzo mi sie podobał Więcej takich! 8o

Koko
12-03-2005, 14:27
Darama -> Minosy -> 1k na 0.5h przy pełnym respie, a jeszcze więcej gdy schodzimy na archery i guardy.

Teraz piszcie ze to niemozliwe

Ogimag
13-03-2005, 17:04
E tam. Jak potrzebuje expa, robie summony i ide na draga/beheorda/cyce. A jak potrzebuje kaski, to siadam pod moim gh (Wolf tower więc o żarcie nie trudno) i robie runki. Jak ide expić to biore zrobione wcześniej runki i kółko się zamyka. Czy to nie cudowne? :]

CorteziQ
19-03-2005, 08:03
A ja dzisiaj sprubuje zrobic loota w tombach w ankh. :D

PvD
20-03-2005, 20:45
Najlepsza jest senja w 3h 10k z lootu w tym z 2k w gp, do tego dochodzi z 20k expa, zero rope fieldow, ludzi prawie tam nie ma gozej jest jak big lvl se treni lurujac resp dla siebie;/

kojot
21-03-2005, 15:39
Małe wtronconko czy mógły by ktos podac teren na lotowanie w Venorze bym był bardzo wdzieczny Zgury dziekuje :)

Robercik
22-03-2005, 10:27
Sorki ze zajołem..

Turtle Sikornik
22-03-2005, 11:53
no właśnie poco? Jeszzce ktoś ukradnie i będziemy sobie musieli łapki krwią pobrudzić :( .To jest bez sensu kiedy można sobietak jak ja
Turtle Sikornik
Sorcerer(mag) :mag:
m lvl 7
lvl 11 (prawie napisałbym 112 hihihi)
świat Azura
ja sobie robie Back pack hmm'ów w 45 minut :blazen: :D :D :D

matrach
04-04-2005, 18:27
To tak jak bym poszed lootowac w drodze powrotnej by mnie zabili( mam 8 lev i jestem knightem). To bylo taklootowalem se zkolegami se z kolegami (tez na 8 lev). Mialem chcialem poskillowac, wlanczyl atak (czyli ta biala czache) byl se facet i zaczal go atakowac (mial 10 lev). Ja jestem narazie małym noobem i niewiedzialem jak odblokowac atakowanie innych ludz( gadali mi o jakims przycisku ;( ). no i go zabili.
Wracałem do miasta a przy wejściu stal se PK i zaczal mnie atakowac(mial 12 lev i byl palladynem) naszczescie mu zwialem i uzylem life fluida ktorego przynioslem z rooka. Moj drugi kolega poszedl na polnoc i wrocil ledwo zywy. mowilem mu zeby nie wychodzil z depo bo go zabija.
No przejdzmy do rzeczy. Czy mozna light healtingiem leczyc innych i jak?

Wild Staler
04-04-2005, 18:41
Up
Nie można light healingiem leczyć kogoś ale druid pacc może "exura sio "nick osoby" uleczyć frienda. :S
Co do tematu to...
Folda -3 poziom RoX
:p

PacMan
05-04-2005, 23:25
Dobre ale tylko dla początkujących...a większą skalę - ani rusz ... pozatym z lootbagiem często jest problem jak trzeba wejść na wyższy lvl...

czaro_16
08-04-2005, 19:26
B) B) B) B) B) bardzo mi się podoba i nie mam nic przeiwko:D ma 109 lvl i lootuje na warlockach:D:D:D B) B) B) B)

Mistic
16-05-2005, 10:07
dla tych, którym nie chce się robić loota zrobiłem małą tabelke co najbardziej opłaca się zbierać.
Cyfry podają ile gp dostaniemy za 1 oz przy sprzedarzy złomu w sklepie

6,42 - 2h sword
6,36 - steel helmet
5,00 - iron helmet
4,44 - halberd
4,00 - crossbow
3,93 - bow
1,87 - brass armor
1,85 - morning star
1,81 - dwarven shield
1,76 - battle hammer
1,69 - viking helmet
1,60 - battle axe
1,53 - battle shield
1,21 - long sword
1,15 - steel shield
1,11 - brass helmet
0,78 - mace
0,71 - sword
0,70 - chain armor
0,69 - plate shield

Shardzik
16-05-2005, 14:36
dla tych, którym nie chce się robić loota zrobiłem małą tabelke co najbardziej opłaca się zbierać.
Cyfry podają ile gp dostaniemy za 1 oz przy sprzedarzy złomu w sklepie

6,42 - 2h sword
6,36 - steel helmet
5,00 - iron helmet
4,44 - halberd
4,00 - crossbow
3,93 - bow
1,87 - brass armor
1,85 - morning star
1,81 - dwarven shield
1,76 - battle hammer
1,69 - viking helmet
1,60 - battle axe
1,53 - battle shield
1,21 - long sword
1,15 - steel shield
1,11 - brass helmet
0,78 - mace
0,71 - sword
0,70 - chain armor
0,69 - plate shield
wygląda to jak z Tibian library - jakby co powinieneś o tym powiedzieć

czaro_16
16-06-2005, 21:08
Zapomniales o jednym z najlepszych miejsc- Zamek Evelbone niedaleko Ab'dendriel. Na poziomie 0 sa orki, orki warriory, orki spearmany i elfy loot maks 110gp. Na -1 i -2 sa zamiast elfów minosy. Tam loot sie troszke zmienia, ale ot nie przeszkodzi. H-lvle zchodza na -3 zeby zjechac mino guarda. Jeśli chodzi o poziom 0 zamkowy to tam spotykamy: Mino Guard, Orc Berseker, Minotaur. Tam chodza H-lvle. Na wyższych poziomach sa:Dragon, Minotaur mage, Orc shaman, Elf Arcanist + quest. Kase ostatnio na nowej postaci zarabiam bardzo szybko na poziomach 0-3 na minusie ale nie wchodze na poziom zamkowy

Rido Knajt
16-06-2005, 22:19
Według mnie najlepiej lootowac od 15 - 20 lvlu w kopalniach kazo :) sam uzbierałem tam okolo 50 k :)

Cahir Mawr Dryffryn
29-06-2005, 00:29
A co możecie mi powiedzieć o Mino mount ?? Mój kumpel wyniósł z tamtąd 30k loota !! Są tam same minoski więc dla 20 lv żaden problem.

Co do twierdzy obok Ab'Dendriel to zbiore wszystko do kupy.

Pod ziemią są zwykłe minosy, dwarfy, trolle, orc warriory, orc spearmany i zwykłe orki. Na -3 jest dodatkowo minoguard więc samemu radze nie chodzić ;) .
Na powierzchni w murach są minoski, orc warriory i spearmeny, a na zewnątrz chodzą zerk i minoguard więc trzeba uważać ale jak się jest ostrożnym nic sie nie powinno stać. Jeżeli jednak czujemy się na siłach możemy wejść do wieży odwiedzić smoka i pozdrowić mino maga i orc szamana :D . Na wyższym poziomie w murach spotykamy to co na dole czyli mino i orc warrior. Na tym poziomie są wejścia do wież i opiszę każdą z nich zakładając że jest tam full resp.

Północno zachodnia: I poziom dwa orc warriory II poziom zerk
Północno wschodnia: I poziom nic :D II poziom hunter
Południowo zachodnia: I poziom dwa elfy II poziom nic :D
Południowo wschodnia: I poziom orc warrior i elf II poziom mino archer

Co do loota to zbieramy mace, sword, sabre, longsword, chain armor, chain helmet, brass helmet, brass shield, plate shield, brass armor, ewentualnie bow i crossbow.

Lootbag trzeba bedzie raz ropnąć i na piechote zanieść do Ab'Dendriel.
Większość sprzedajemy w Ab. Plate shieldy w Carlin, bow i crossbow na Fibuli.

żabka007
06-10-2005, 12:39
y spoko poradnik ale mogl by stez opisac Senje Tam tez jest bb duzo minosow itp i mozna w naprawde krutkim czasie wyniesc NAPRAWDE Duzzzy loot oczywiscie jest tez skrzynhka do wyslania :)) bez postmana i troche przesadziles bo od 8 lvl do 40 .... Jest bb duzo ludzi ktuurzy na powyzej 100 + robie lootbagi bo przeciesz kazda kasa jest potrzebna

{{Pozdr}}

Lunara
Skils 68.67
mlvl 4 :/

Mister
15-10-2005, 15:48
TY MYŚLISZ ŻE TO MI SIE CHCE CZYTAĆ :baby: <LOL>

Pker
26-10-2005, 18:40
Najlepiej lootować w Elvebane ja tam lootuje jestem drutem :) i daje rade Orcom warriorom :Ork: :king:
BEST
Profesja:Drut za pare dni Elder Drut
nick:Wjedzą upowarznieni
lvl:18 i rośnie :kilof:
Mlvl:22 nie rośnie ;(
Server:Antica za***isty
Don't NOOBING here

Akossy
27-10-2005, 10:24
Jeśli chodzi o kopalnie w Kazz loot-baga wcale nie trzeba targać ręcznie do miasta. Obok jednej z kopalni znajdują się drzwi , za którymi jest skrzynka. Także ci którym chcialo się post-mana wykonać mogą wysłać go sobie do kturegoś z miast ;]

mwlodi
19-01-2006, 00:41
ja wam powiem, że dobry loot jest na senji i tyle... :D
a jeśli chodzi o takie itemki jak hatchet czy crossbow, to jest mało ludzi którzy to zbierają, wysyłają do thais by móc to sprzedać na fibuli ...
jeśli ktoś tak robi to życzę powodzenia xD

Mar Cin
21-01-2006, 08:44
Teraz po update znowu można ropować lootbagi samemu, więc lootowanie w kopalniach to czysta przyjemność :D Ja tam zbieram ok. 1k w poł godziny (licząc same hatchety), loot wysyłam do Thais i potem targam na Fibulę.

bombek
28-01-2006, 08:12
a ja (mam juz 12lvl ) ale do 10lvl skilwoalem na edron w troll cave i przy okazji wynosilem 300-400gp w zlocie ale lootbaga to nie ma z czego robic no moze z hand axe(4gp?) i z wooden shieldow oraz leatger helemtow ale jest tma tez quast wiec polecam go lov tylko ze przy pelnym respawnie w sali nagrod moze byc 3-5swapm troli,3-4 beary,10-15 troli mnei tam zabili hehe

bombek
28-01-2006, 08:14
Obok jednej z kopalni znajdują się drzwi , za którymi jest skrzynka. Także ci którym chcialo się post-mana wykonać mogą wysłać go sobie do kturegoś z miast ;]
znam to ale od jakeigo lvl mozna postman quasta wykonywac bo podobno trzebva isc na mintwail

Wolfek
29-01-2006, 20:46
Eee ja osobiscie wybieram dark catedre duzy resp i szybki loot z ranka ;)

Turbo
02-02-2006, 12:21
Ja chodze ciągle na kopalnie i wynosze looty po 10k :D:D Moze male ale segreguje je i selluje po jakims czasie :P Ostatnio mialem po 2 bp kusz i dwarvenuw oraz 5 bp scalaców xD +jakies chain armory battle axe i battle hammery oraz stell helmety Łącznie 30k i se sprawilem b robe hehehe
Moze byc hehehehe

Ryus Khad
25-02-2006, 12:53
Nie mam czasu;;)

A czy poradze sobie na minotar mount???:confused:

:o

mwlodi
25-02-2006, 14:37
dobra, to po kolei....

ja czasem lootuje na senji, przy czym tam trzeba uważać (bh, mino guardy)
dobrą metodą jest jazda z 1 monkiem ew. pomaganie sobie z gfb lub hmm :)

druga rzecz to mintwalin (miasto minosów), bardzo dobry exp, looty tak samo, ale może zniechęcić występowanie mino mag + archer i to po kilka sztuk na raz :/

poh dobry jedynie na expa...

kopalnie po trochu loot i exp, ale powiem szczerze, że rzadko widuję kogos kto zbiera scale armor albo soldier helmet ;) po prostu nie opłąca się z tym biegać na outlaw camp :P

można także iść do wieży mino, na zachód od kazordoon, tam jest quest i exp także miły, szczególni dla niskich lvli (ale uwaga na mino magi ;)

to tyle co chciałem dodać od siebie... cYa

Pepe12
04-03-2006, 09:21
Za kazdym razem gdy transportuje lootbaga to jakis debil mi go kradnie. Zawsze gdy ktos idzie to staram sie nie roszac lootbaga to jezeli jestem w jaskini to jakos idzie ale jak jestem na powierzchni to nie ma szans , za kazdym razem ktos mi ukradnie.:( Pomocy!!!!!!

Kaiser_of_Arcania
25-03-2006, 18:20
No to jest właśnie urok posiadania FACCaX( Bez postmana sobie nie polootujesz, prawie zawsze cie okradną. Mi sie czasem udaje przemycić chain armor z AT bez kradzieży, ale rzadko^^ Trza se PACCa kupić i bedzie gitesowo^^ Dla niskich leveli (8-13/14/15) AT jest świetnym miejscem, of course nie I poziom, tylko II. Roty, wszelkie orki znośne na tym poziomie, trolle, bugi, nawet cave raty:] A jeden krok dalej mamy dragonka. I kolejny ded na końcie... Na 15 minut expienia zarabiam stówę^^ Wiem że to mało ale przecież nie mogę lootować:(

Gafi
25-03-2006, 18:48
Nie lubie robic lootbagow bo 2 razy w zyciu udalo mi sie je sprzedac tak to zawsze sie na mecze i ktos go ukradnie !!

Mithgar XX
25-03-2006, 20:14
Nie lubie robic lootbagow bo 2 razy w zyciu udalo mi sie je sprzedac tak to zawsze sie na mecze i ktos go ukradnie !!

W takim razie musisz wiedziec, ze lootbagi stanowia 85% tego co zarobisz w tibijskiej karierze. Więc nie narzekaj nigdy, czemu masz tak malo kasy, a inni tak duzo.
Osobiscie zachecam cie do robieniea lootbagow- zobaczysz to sie zawsze oplaca.

Kaiser_of_Arcania
25-03-2006, 21:26
W takim razie musisz wiedziec, ze lootbagi stanowia 85% tego co zarobisz w tibijskiej karierze. Więc nie narzekaj nigdy, czemu masz tak malo kasy, a inni tak duzo.
Osobiscie zachecam cie do robieniea lootbagow- zobaczysz to sie zawsze oplaca.
Taa, zwłaszcza dla złodzieja:p Co do ciebie, Gafi, to spróbuj robić lootbag za każdym razem jak idziesz na moby. Nie ważne czy expisz, czy trenisz, czy co tam jeszcze robisz. To co ci wypadnie pakuj do torby, najcenniejsze rzeczy chowaj do plecaka swojego, wtedy jak ci coś ukradną to bedzie mniejsza strata. Rób tak za każdym razem i w końcu się nauczysz jak pchać, żeby nie zwinęli. Chyba że masz postmanka, w co wątpie.

Gafi
25-03-2006, 21:30
No bez przesady wiem ze knightem nie robiac lootbagow nie zarobie.
Napisalem tylko ze nie lubie tego robic bo mi zawsze ukradna i tak jak mowisz zawsze wsadze najcenniejsze rzeczy do plecaka np. Halabardy

Mithgar XX
26-03-2006, 00:09
...Dam wam sposob na lootbagi.... Zalozmy ze expimy na kopalniach w kaz, mamy wspanialy lootbag 2k oz, co robic?
Jak macie na rl qmpla z pacciem(zaufanego), to robicie na jego paccowym koncie chara, wychodzicie na maina , robicie postmana i wysylacie sobie loot tym charem(jedyny problem to last mission postmana w mintwallin).
Jezeli nie macie qmpla na rl z pacciem, to przeczytajcie poradnik na tibia.pl o lootbagowaniu, sam z niego korzystalem zanim szanowny qmpel kupil pacc. I wiecie co- zawsze udawalo mi sie dotachac loot do skrzynki w miescie:P
Wiec pamietajcie, zlodzieje lootbagow to 99% newbie i nooby- wiec wystarczy odrobine poimyslec i bardzo latwo jest ich przechytrzyc
Powodzenia zycze:)

Pepe12
26-03-2006, 23:23
Dzieki za pomoc dzis zebralem Mój pierwszy wiekszy lootbag :

22:04 You see a bag (Vol:8).It weighs 1119.00 oz.
Jeszcze go nie sprzedalem ale sadze ze bedzie okolo ~1,5k:cygaro:

B)

Jaz
27-03-2006, 18:24
Przydałoby się dopisać jeszcze dark catedra ... 1 dzień 15 k loota i więcej.....:dance:

Mazur...^^
27-03-2006, 19:22
Humm jak łatwo wynieść loota z kopalni w kazz?Dzięki temu sposobowi na 100% nikt wam nie ukradnie loota,ale sposób ten ma mały minus trzeba poświęcić na niego z 10 minut.A więc wychodzimy z kopalni idziemy na południe i docieramy do rzeki,przerzucamy loota na 2 brzeg(upewniamy sie czy nikt nie patrzy) i przykrywamy go cooper shieldem lub drugim bagiem.Lecimy przez małego cave z 2 rotwormami i drogą do kazz idziemy do dwarven bridge a dalej po swojego loota i niesiemy go do NPC pomiędzy Thais a Dwarven bridge.Zakupujemy u niego parcel(stojąc za sklepem i gadamy przez ściane)wpisujemy adres i swój nick,kładziemy parcel na ziemi i wkładamy loota do środka i później wystarczy wrzucić parcel an skrzynkę która się tam znajduje.Mam nadzieję że wam pomogłem^^:cygaro:

@btw
Dla pacców dobry loot jest w Tombie,vikingi,brass helmety,mace i swordy czasem life ring lub 2 hand z crypt shamblera.Loota chowamy pod wejściem do tomba przy schodach i przykrywamy go innymi bagami lub brass shieldem.Robimy rundkę po tombie i znów wrzucamy loota itd.Mając już zadowalającego nas loota niesiemy go po prostu do dp od tyłu(od strony morza)Na terenahc dla Pacc jets mało thiefów.Jeśli boimy się nieść loota do dp to przed hunceniem kupujemy parcel i szukamy skrzynki w mieście(Chodiz mi oczywiście o ankh)

Zapomniałeś o jednym ważnym miejscu a mianowicie minosy koło kazz...
Najczęściej wynoszę stamtąd loota o wadze 5-10k + kasa,bolty i crossbowy w moim bp.Ja mam sprawę ułatwioną bo mam zrobionego postmana a dla facc sposób który opisałem do góry.
Występują tam minosy i mino archery dla 50lvl+ dobra jesy wieża z minosami są w niej archery,guardy i mage czasem kilka na respie.Dla pałków/drutów/sorców naprawdę szybki i dobry exp.Wystarczy wklepać niewidkę i szarżować.Nalezy uważać jedynie z mino magiem który widzi niewidzialnych i czasem na tej wieży respi się boss minosów "The horned fox".
Mam nadzieję że trochę pomogłem
Cya

Ecik Zawodowiec
29-03-2006, 09:47
ŁAdnie. Dzięki skorzystałem :P:P z porad ocena : 8+/10 PS A może jakieś mapki ?

Fuvion Budor
01-04-2006, 12:46
Kopalnie koło Kazordoon (dwarf, roty, dwarf soldier, dwarf guard)

Zapomniałes o Mazie.... (kopalni :P) Tam znajdują się Dwarf Geomancery...
@edit
Proponuje stworzyc coś dla pacc
Np. Mino na dara~

Edwardo
18-05-2006, 14:45
Wtrące moje 3gp
Często robie taszcząc loot baga 5koz.+ w kopalni wkładam go do świerzego ciała np.rota i przesuwając go na -2 czy -1 na ciało też rota nikt nie widzi że tam jest loot bag;) Najgorsze jest jak ktosś szuka żarcia i zobaczy loot baga;/ ale często to są 10-20lvle czyt. NOOBY;) nie obrażając innych ;p ten sposób jest sprawdzony i bardzo dobry a na powierzchni można przesówać w dedzie wolfa ;):D

Orshabaall Pierwszy
29-06-2006, 11:49
Lootowanie, tak bowiem potocznie nazywam ten sposób spędzania czasu, ma sens tylko w wypadku postaci na poziomie od 8lvl do 40lvl. Dla wyższych postaci bardziej opłacalnym staje się polowanie na mocniejsze potwory i liczenia na cięższy i droższy loot.
A wlasnie ze gowno prawda. Robic lootbagi sie oplaca dopiero mniej wiecej gdzies od ~30 lvl bo wczesniej chodzimy na potwory gdzie kreci sie duzo noobow i ciagle ktos bedzie probowal zabrac lootbaga co powoduje wyrazny dyskomfort i spowolnienie expienia. (wyjatkiem sa postacie z paccem, im sie oplaca robic lootbagi juz od 8 lvla bo na pacc area graja kulturalni ludzie a nie thiefy) I lootbaga oplaca sie robic nie do 40 lvla tak jak jest tu to napisane tylko do konca gry w tibie (ewentualnie do momentu kiedy expimy na wrl). Widac ze ten kto napisal ten tekst nie mial nigdy chara na wyzszym lvlu niz 40 bo jakby mial to by wiedzial ze na 40 lvlu liczyc na lepszy loot sie nie oplaca.

Tyros
05-07-2006, 00:51
A ja ostatnio znalazlem na pohu pod drzewkiem obok minosów lootbaga wartego 14k :D:cup:

waldzio_95
13-07-2006, 19:34
zamek koło ab'dendriel
itemy:mace,sword,sabre,bow,crossbow,arrow,bolt,cha in,arrmor,studded helmet,chain helmet,halabarda(od 20gp do 600gp)

potworki:minotaur,minotaur guard,minotaur arher,minotaur mag,orc,orc warior,orc berserker,orc shaman,hunter,dragon,demon shkieleton,elf,elf arcanistan

transport:niestety tszeba tahać baga do ab'dendriel;(

zyski:
1h:jak ci shie hce to tak 1k
2h:zarobisz tak 1,5k bo pewnie ktoś pszyjdze:(
3h:raczej twuj loot nie pewnie wytszyma ale bedzie około 2,3k:)

spszedasz:ja wszystko spszedaje w ab'dendriel ale z plate shieldem można iść do carlin(pewnie ci się niebędzie chciało)
efekt:zawsze można uzbierać sumke jaką potszebujecie:cup:

post jest świetny bo można się dowiedzieć gdzie zbierać loota ten post jest B)

Cyclopolishunt
14-07-2006, 17:35
ja lootuję w Femor Hills i na Foldzie. w Femor Hills są gobliny, cyklopy, roty, skieletony i bugi=wypada bone club, dagger, sword, mace i hatchet 8o OCENA PORADNIKA:10/10 bo przekonał mnie do tego aby zbierac złom i jak to robić :p

Seyadmo Ethanus
24-07-2006, 01:30
Poradnik Spoko.
Ale byłby lepszy gdybys dolaczyl mapki..
co gdzie i jak lootowac np. na foldzie..

Pozdro. :)

blontmatys
27-07-2006, 17:49
poradnik mi się bardzo podobał i miło mi się go czytało, lecz nic nowego się nie dowedziałem :D

Talib
28-07-2006, 11:09
Ja bym dodal do tego jeszcze Fibule. Dla 8 sorca to raj. w 2 h mozna wbic do 12 lvla (jesli nikogo nie ma albo chociaz 2 osoby). Przy tym mozna rowniez dobrze lootowac przedmioty. z Rotworm=mace , sword. Co jest jeszcze bardziej oplacalne , mace mozna sprzedac u pobliskiego NPC. Fooda bardzo duzo. Zawsze sie przydaje , mozna wlozyc do lootbaga.Problem powstaje ,gdy trzeba loota wyslac, gdyz nie mozna ropnac nic ze studni (a na ten exp trza wejsc w studnie).Trzeba brac do bP itemki i wyzucac co jest mozolne... Jeszcze zapomnialem dodac ,klucz na wejscie tam kosztuje 800gp ale na 100% sie zwroci (jesli oczywiscie wiesz gdzie co jest i nie wejdziesz na Ds'a).

Inku
19-11-2006, 00:58
Na zamku koło Ab terz można robić całkiem dobrego lota

potwory ork,minotaru,ork warrior,ork spearman,elf,[na 1 wierzycce minotaur archer, na 2 (idąc ze wskazówkami zegara) nic, na 3 ork bezerker, na 4 hunter] na samym dole minotaur guard [-3]

na ile h, ile oz nie umiem określic ale potworów jest dużo

transport lota trzeba nieść ręcznie

sprzedasz ja sprzedaje różna rzeczy w różnych miastach

mój największy lot to 4,5k oz. 2k (kasy)

Galahard jak chcesz sprawdz to miejsce i opisz po swojemu bo ja nie umiem ładnie pisać

Eterix
03-12-2006, 12:19
Nie zły poradnik:)
Gratz...:p
Są małe błędy ale Wald już chyba wszystkie wymienił więc nie mam co dodawać:p
pozdro 4 all

Ims'Amera
03-12-2006, 15:51
Po co się bawić...... ja od 8 lvl ciągle trenuje na dwarfach i rotach balanced fighting bronią knife i do 20lvl miałem skille 67/67 i 8.3k w depo. Do tego wziąść 2 dedy nieszczęśliwe gdzie poszło około 700gp to było by z 9k:) Ja mam kase i satysfakcje że wytrenowanego mam ludka i co? dochodzi do tego dezert quest i 10k gp do przodu:) Dobrze to wykorzystałem i kupiłem k set i warrior helmet:p i teraz mam jeszcze wieksza satysfakcje. 1 skill do przodu to 500/600 gp samej kasy i 8 godzin treningu. 1lvl do przodu to dwa skille i 1.2k gp do przodu i 16 godzin spedzonych przed kompem. I wg mnie jest to lepsze rozwiazanie niz tracic 30/40 min na dojscie do respa i jeszcze 2godziny zbierac złom i spowerotem do depo 30 min i lliczyc na szczescie ze nikt Ci pakunku nie zabierze. Może przedstawiony sposób jest dobrym sposobem na duza kase ale moj sposob jest bardziej dla wytrwalszych. Jeszcze tylko skillowac tyle aby kupic sobie b sworda, m shield i zacznie sie szalenstwo... bo zanim tyle uzbieram kasy na te dwie rzeczy to sporo czasu i spore skille mi wskoczą.... ojojoj jeszcze bp uh i hmm..... :D chyba zaczne huntowac w grudniu 2007:D

Valinthar
06-12-2006, 18:51
dla mnie dobrym miejscem do zarabiania jest fibula.
sa tam podziemia pelne rotow i troche carrion wormow zbieramy mace ktore sprzedajemy u lokalnego kupca (timur chyba sie nazywa) mozna tez zbierac swordy ale trzeba je sprzedawac w thais bo na fibuli nie skupuja.
na szczescie jest skrzynka wiec z zlotem i swordami nie ma problemu trzeba wziasc ze soba kiilka parceli

ja w ciagu godziny zarabiam jakies 1.5k do 2k gp
oczywiscie jak nie ma tloku

NinJa
09-12-2006, 10:59
cool ;p nie ma co!

JoeBLue
09-12-2006, 15:04
A to mój prosty sposób transportowania lootbaga z kopalini dwarfów.

Gdy już zrobimy lootbaga idziemy ścieżką (mapka)
http://img291.imageshack.us/img291/4769/beztytu322uod6.th.png (http://img291.imageshack.us/my.php?image=beztytu322uod6.png)

Dochodzimy do rzeczki, na drugim brzegu widzimy drzewo.
Rzucamy za nie lootbaga.
http://img186.imageshack.us/img186/3079/rzutqh1.th.png (http://img186.imageshack.us/my.php?image=rzutqh1.png)

Następnie przechodzimy na drugą strone i pchamy worek do poczty która jest niżej.

Proste i bezpieczne.

buu6
09-12-2006, 20:06
HE HE ze niby droga na skroty dobre :P moj kumpel zbieral hatchety ktorych jest pelno w kopalniach moznaby otworzyc sklep i sprzedawac hurtem :d , tyle ze on nie wpadl na tak genialny pomysl turlal baga ta "normalna" droga az do thais a stamtad na fibule :] :D :D

porazka...

poradnik 1 klasa uswiadamia nam jak wiele tracimy nie zbierajac itemow ktore wylatuja z mobkow :)

zaba_thoria
16-12-2006, 19:12
Czadowy poradnik

blabla
18-12-2006, 18:14
mowiac zysk to chodzi ci o caly loot czy loot - manasy, uhy? bo jesli ci chodzi o zysk w sensie loot - manasy, uhy to czemu pisze loot w kasie jak i tak nie ma to roznicy? o.0 a tak btw. 4h~ guardow to okolo 10-13k oz. loota plus z 4 k w kasie i zysku z tego okolo 5 k. wiec nie wiem co ty kur** tu piszesz za shity, a ktos kto nie wie to to potwierdza.. Nie pisz juz wiecej "poradnikow" bo cos zdaje mi sie ze to ci nie wyszlo.
@do modków: wtf? nie widzicie ze ten poradnik jest juz stary i nie aktualny ? chyba pora cos z tym zrobic? o.0

Filoss
19-12-2006, 20:20
czy ta "skrzynka" na wysylanie parcela na Foldzie jest tylko dla PACCów z Bostman Qestam wykonanym czy tez dla FACC bez?

XeXe
19-12-2006, 20:22
@up
na Foldzie nie trzeba miec postmana ani pacc'a : )

Arakazus
20-12-2006, 12:32
Poradnki jest spoko jest pare poprwaek ale niebende sie ich czepiał:)
mam tylko 1 pytanko jak sie dostac na folde?

Sen-Mephora
20-12-2006, 18:05
Coż fajny poradnik ale już nieaktualny co do lootów na Non-pvp tylko przy dużym szczęściu udaje mi sie schować i potem po niego wracać..Co do doniesienia do miasta prawie niemożliwe każdy noobek(thief)zrobi ci na złość i ukradnie,albo wrzuci gdzieś na dach...Nawet Hlvl kradna jak i paci zauważyłem...

Ale moje pytanie tyczy sie czegoś innego prosze o rozpisanie mi wysp na które moge płynąć Facc...

Gram na Candii

Prosiłbym o najszybsza odpowiedz..
Jeśli można by tez o wypisanie głownych miejsc na które Facc może wejść i wiadomośc czy SCALE ARMORA sprzedam gdzieś bo troche tego nazbierałem i nie wiem czy wywalić czy co

Azerus
23-12-2006, 10:47
coool poradnik ale na dwarfach tez hatchety ic rossbow do thais i przeniesc na fibule niezle sie wybuli

mwite
28-12-2006, 15:23
Jak sie wysyła parcelem lootbag??
I gdzie jest folda??

Sir Emilio
28-12-2006, 16:48
labirynt guardow... drutem 49 lvl 6 k oz. w godzine... przy zuzyciu bp mf/h + dobry exp :)

mwite
31-12-2006, 19:31
Kolejny glupi problem ale mam taka rzecz ktorej nie umie zrobic jak sie ropuje bag :D :confused: 8o

nieweglos
31-12-2006, 21:26
Lecz jest kilka bledow daje 9/10:cup:

bazyl94
17-01-2007, 22:26
Ja czesto lootuje z zamku koo ab tam jest oplacalny loot zawsze kilka chinkikow wezme Jak bardzo jest to skomplikowany pro¬ces, niech świadczy o tym liczba zmiennych np. w procesie lutowania na fali: rodzaj stopu (temperatura lutowania, czas lutowania), rodzaj topnika (sposób na¬noszenia topnika, jego ilość na płytce, temperatura wstępnego grzania), rodzaj lutowanego podłoża (lutowność powłoki płytki drukowanej, rodzaj maski na płyt¬ce drukowanej), lutowność wyprowadzeń podzespołów, szybkość przesuwu transportem, głębokość zanurzania płytki w lucie (odległość płytki od fali), obecność atmosfery ochronnej. Wszystkie te parametry mają wpływ na jakość połączenia lutowanego oraz ilość powstałych defektów lutowniczych. Monitorowanie procesu jest szczególnie ważne w lutowaniu bezołowiowym, ponieważ zawęża się okno technologiczne. Przed przystąpieniem do ustawienia parametrów procesu należy zadać sobie pyta¬nia: jakie należy przyjąć kryteria oceny, na podstawie których oceni się połączenie lutowane za prawidłowe, a jakie za niedopuszczalne, jaki należy przyjąć dopusz¬czalny poziom defektów, zanieczyszczeń itp. Rzecz w tym, że standardy norma¬lizacyjne, dotyczące wymagań dla lutowania bezołowiowego są dopiero w fazie tworzenia. Wiadomo natomiast, że już samym wyglądem zewnętrznym bezołowio¬we połączenia lutowane różnią się od połączeń cynowo-ołowiowych. Nie są tak błyszczące, mogą być mniej gładkie i niejednokrotnie lut nie pokrywa całego pola lutowniczego czy otworu. Proces lutowania ręcznego również wymaga zmian materiałowych, oprzy¬rządowania oraz prowadzenia samego procesu. Niezbędne są bezołowiowe dru¬ty lutownicze z topnikiem w rdzeniu odpornym na wyższe temperatury lutowania, stacje lutownicze umożliwiające dostarczenie większej ilości ciepła, groty lutow¬nicze odporne na rozpuszczanie w lutach bezołowiowych. Ze wszystkich procesów lutowania, lutowanie ręczne jest najbardziej zależne od indywidualnych umiejęt¬ności serwisanta. Dlatego tak ważne jest szkolenie zarówno serwisantów, jak i pra¬cowników kontroli w fazie produkcji samego sprzętu. Dzięki porozumieniu zawartemu z wydawnictwem BTC staraliśmy się na naszej stronie jak najbardziej przybliżyć potencjalnym zainteresowanym wiedzę z nowatorskiej dziedziny montażu i lutowania bezołowiowego. Ograniczony dostęp do polskojęzycznych informacji w tej dziedzinie sprawia, że wzbudza ona wiele kontrowersji. Wszystkie zebrane materiały techniczne zostały wykorzystane z książki Lutowanie Bezołowiowe autorek Pani Haliny Hackiewicz oraz Krystyny Bukat która serdecznie polecamy jako dobra i ciekawą lekturę. Jako jedyny w serwis w Polsce w procesie napraw związanych z lutowaniem komponentów BGA wykorzystujemy endoskop co jest bardzo istotne. Połączenia lutowane w postaci kulek lutu, podzespołów typu: PBGA, mikroBGA, CSPS oraz nieobudowanych struktur półprzewodnikowych montowanych techniką flip chip znajdują się pod obudową komponentów. Specyfika tych połączeń powoduje, że nie można ich obejrzeć gołym okiem w celu oceny jakości połączenia oraz podjęcia decyzji o konieczności przeprowadzenia wymiany komponentu lub reballingu. Specjalistyczny endoskop, który znajduje się na wyposażeniu naszej firmy umożliwia dokonanie przeglądu zarówno przed procesem lutowania /reballingu w celu upewnienia się o konieczności wykonania takiej operacji, jak i bezpośrednio po wykonaniu procesu lutowania w celu sprawdzenia poprawności oraz jakości połączenia. Dzięki zastosowaniu w naszej firmie inspekcji endoskopowej zmniejszamy do minimum ryzyko ponownego wystąpienia usterki. Ja widać na powyższym filmie jedynie prezentowana inspekcja endoskopowa jaką Państwu oferujemy lub alternatywnie rentgenowska jest w stanie sprostać tym wymaganiom i jednocześnie pozwolić na prawidłowe profesjonalne wykonanie usługi. Nie przebieramy w sprzęcie aby naprawiać jedynie proste przypadki, do każdego klienta stosujemy indywidualne podejście i naprawiamy zarówno proste jak i złożone trudne usterki wymagające zarówno fachowej wiedzy jak i zaangażowania. W przypadkach braków nietypowych komponentów BGA o ile występuje taka możliwość wykonujemy ich złożone naprawy. Przykładem mogą być poniższe zdjęcia gdzie na pokładzie komponentu BGA wykonany został proces wymiany pamięci. Szczególnie w przypadku tego typu zaawansowanych układach BGA inspekcja endoskopowa jest wręcz niezastąpiona. Pęknięcia w tym przypadku mogą znajdować się zarówno pod pokładem komponentu BGA, pod każdą z czterech pamięci jak i pod rdzeniem FLIPCHIP. W najnowszych laptopach nawet same komponenty BGA stają się bardziej złożone i problematyczne w lokalizację usterek dla serwisanta nie posiadającego dostępu do endoskopowej inspekcji BGA. Coraz częściej za pojawianie się usterki nie są odpowiedzialne pęknięcia kulek lutu pomiędzy komponentem a płytą lecz pomiędzy komponentem a rdzeniem. Dotyczy to komponentów montowanych techniką Flip Chip, Chip-on-Board oraz SMD Package. ( na pokładzie komponentu BGA znajduje się kolejny komponent BGA tak ja na poniższych zdjęciach.)

Dreath
17-01-2007, 22:34
Ja i tak polecam mintwalin. Pamiętam jak kiedyś wyciągnełem loota na 78k oz. zarobiłem na tym ok 40 K. Na mincie przydaje sie zrobiony postman quest czesto noobki lubią podwalać loota.

wampirek007
31-01-2007, 21:27
czy ktos zna takie miejsce gdzie mozna zarobic 410k w tydzien.
bo kumpel mi powiedzial ze on tak robil po 410k w tydnien bez pacc tyle ze mial postmana
zna ktos takie miejsce.
prosze od odp.

Tommazi
11-02-2007, 11:09
czy ktos zna takie miejsce gdzie mozna zarobic 410k w tydzien.
bo kumpel mi powiedzial ze on tak robil po 410k w tydnien bez pacc tyle ze mial postmana
zna ktos takie miejsce.
prosze od odp.

Postman bez PACC od kiedy ?:D

kiler500
11-02-2007, 15:51
bardzo fajny poradnik

21-02-2007, 16:25
Jakie są sposoby wyciągnia przez dziure na wyzszy poziom lootbaru? poprosze kilka przykładów albo kilka odpowiedzi :baby:

lukas231
24-02-2007, 10:19
Ja zawsze lotuje na foldzie na minoskach .Gdy loot ma już tak około 8000oz to go biore na poiweszchnie i wysłam parcelm do carlin i tam go sprzedaje te lot nieprawde sie opłacają bo masz pewnośc że nikt ci ich nie weżmie,a jakoś jest dobra same chain armor ,plate shield,brass helmet,mace,sword :p

KyL0
24-02-2007, 12:04
Lootowanie na non-pvp? I do tego na rooku? Wolę zozole ;]

Maciek1337
27-02-2007, 21:45
Witam, nigdy szczerze mowiac nie zbieralem lootow ale teraz widze ze to dosc oplacalne zajecie. Moglby mi ktos opisal najlepsze miejsca do zbierania lootow ale dla PACCow. Prosze o odpowiedz - z gory dzieki

Frodoriver
09-05-2007, 22:18
Kurde idę zbierać loot z monsterow i gościu zabija je a ja po nim złom zbieram jak uzbierałem prawie cały Bp to mi go zwinął;/
Same nooby prawie, ale nie wszyscy są tacy.:)

Zi0mAlECzeQ
13-05-2007, 18:45
Fajny poradnik.Ale czegoś mu brakuje.
Daje 6/10
---------------------------------------------------------------
Xantera Rox;)

lemureks
15-05-2007, 19:53
Podoba mi się ten poradnik, co nieco mi pomógł :D
Niezbierałem lootów, tylko czasem, a okazuje się, że to kupa kasy z tego jest :D

Alan'ek
15-05-2007, 20:04
Poradik bardzo dobry a zwlaszcza dla tych, ktorzy zaczynaja swoja przygode z Tibia. Dzieki za niego mi napewno sie przyda :)

Bobby_jaw
15-05-2007, 20:24
Według mnie dobre miejsce na zbieranie loota to kopalnie dwarvów a szczególne Guardy. Ostatnio wynioslem z nich loota ktory wazyl ok. 4k oz.( wiec nawet niezle). Waste: 5 mf, a expilem ok 40 minut

Firix
11-06-2007, 22:58
Bardzo dobry poradnik nic dodac nic ujac. =)

Boczq
12-06-2007, 10:59
W Carlim sprzedajemy[...]:baby:

Boczq
12-06-2007, 11:00
Ja daje 8/10

Glugi
20-11-2007, 20:00
Witam!

To mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie... Moją postacią wbiłem 10 lvl i jestem obecnie w Venore, gdzie najlepiej zbierać "złom"? Proszę w miarę możliwości o mapkę do danego miejsca.

Z góry thx
Gługi

dragonnhunterr
29-12-2007, 21:30
I tu jest problem – trzeba ropnąć lootbag – jeden raz do 4 razy, więc albo poproście kumpla by zszedł na 5 minut i pomógł, albo poproście graczy expiących w kopalni. Niskie lvl lepiej niech uważają bo lubią tam. Przyzwoitość nakazuje wynagrodzić za pomoc (np. 50-100 gp). Dalej tachamy do Kazz i postępujemy tak jak wcześniej opisałem.

Po pierwsze...
Jaki masz problem z ropowaniem lootbagow...?
Po drogie...
Nie wspomniales o zlodziejach ktorych niemalo w kazordoonie, BA nawet strasznie duzo...

Trisher
01-01-2008, 18:24
Po pierwsze...
Jaki masz problem z ropowaniem lootbagow...?
Po drogie...
Nie wspomniales o zlodziejach ktorych niemalo w kazordoonie, BA nawet strasznie duzo...

Koleś żal mi cie, pewnie grasz w Tibie od pół roku więc zastanów się zanim zaczniesz poprawiać innych graczy, przeciez ten poradnik ma juz pare lat, a w starszych wersjach nie dało się samemu ropać loota... Poza tym przecież wszędzie są złodzieje, więc chyba nie będzie taszczył loota z kopalni do Venore?