zaloguj się

Pokaż pełną wersje : problem techniczny tibi

lidjij
24-10-2009, 22:58
mam kompa
procek dwurdzeniowy 2.6 ghz
2 gb ram
karta graficzna zintegrowana od intela 64 mb

mam w opcjach tibi opengl,directx 5

open gl strasznie mi lagguje, a dir5 tez jest niewiele fps

co moze byc powodem?

o sterowniki itp. nie pytajcie bo wszystko cacy zrobiony, antyvirem skan byl,antymalwarem tez

DD-ExpLo.
24-10-2009, 23:35
Graj na open GL i zmniejsz FPS do praktycznie minimum.
Nie napisze ci ze powodem moze byc polaczenie internetowe bo to bzdety, kumpel ma 128 i jakos mu dziala idealnie.
OPEN GL albo njawyzszy dostepny direct + minimalne FPS.

lidjij
25-10-2009, 08:43
neta mam 2.5 mb......

fps framelimit mam ustawic na 10?
i wlaczyc opengl?
pokaz slajdow

a jak fps na max to i tak pokaz slajdow.....

na dir5+fps max
jest o wieeeeeeeele lepiej
chwilami jest idealnie
ale mi chodi o to ze z takim netem i kompie ma byc perfekcyjnie!
czasmi jak np. sie logne, albo dluzej postoje to jest duzo fps,ale nie jest plynnie, tylko tak skacze ekran :/

exador
25-10-2009, 12:26
@Up
Miałem to samo zrobiłem nawet formata wgrałem wszystkie sterowniki nic nie pomagało od 10.10.09 do 21.10.09 miałem takie lagi że chodzić nie mogłem frezzy itp z 20 na 21 wszystko ustąpiło jak ręką odjąć więc się nawet nie martw że wina kompa , neta itp trzymało mnie to prawie 11 dni ;p u ciebie też chyba przejdzie.

Nylan
25-10-2009, 15:03
Najlepiej ustawic na dx9 i 100 fps ^^ mi wtedy nie laguje a ni nic :)

lidjij
25-10-2009, 15:46
dx9 mam zablokowany, pomimo ze instalowalem

shoq
27-10-2009, 21:12
dx9 mam zablokowany, pomimo ze instalowalem

Welcome to Windows.

dybik
27-10-2009, 23:39
A wie ktos moze czy na windows 7 ruszy Tibia ? :> Tzn moze inaczej, testowal ktos ? :]

Philip.
28-10-2009, 14:59
A wie ktos moze czy na windows 7 ruszy Tibia ? :> Tzn moze inaczej, testowal ktos ? :]

Raczej nie ruszy

@Down
W takim razie się pomyliłem...

Hexus
28-10-2009, 15:22
@Philip.
Raczej ruszy...
Jasne, że działa ustaw tylko OpenGl.
Z tego co mi wiadomo, działa normalnie i można spokojnie grać
Wypowiedzi z hunted.pl :D

Blader19948
29-10-2009, 17:34
mam kompa
procek dwurdzeniowy 2.6 ghz
2 gb ram
karta graficzna zintegrowana od intela 64 mb

mam w opcjach tibi opengl,directx 5

open gl strasznie mi lagguje, a dir5 tez jest niewiele fps

co moze byc powodem?

o sterowniki itp. nie pytajcie bo wszystko cacy zrobiony, antyvirem skan byl,antymalwarem tez

Niema co się dziwić, karta graficzna jest słaba, że aż strach. Tibia jest jedną z gier, w której pamięć podręczna karty graficznej ma duże znaczenie, czasami nawet większe niż jej taktowanie i ilość bitów w kartach zintegrowanych często jest możliwość pożytkowaniem się pamięci podręcznej z RAMu, ale to musisz się już pobawić w BIOSie. Karty zintegrowane zwykle są bardzo słabej jakości, przypuszczam, że masz laptopa, lecz jeśli nie kup sobie Ati X1050 na allegro dosłownie za 40zł + przesyłka, a nieźle ją można podkręcić. Gdy nie masz innego wyjścia możesz się trochę pobawić w OC karty, jak to zrobić? Wchodzisz w google i wpisujesz "zwiększanie FPS".

Co do DX9 to jeśli wszystko dobrze zainstalowałeś, najprawdopodobniej jest to wina też nieszczęsnej karty, pamiętaj, że skład przycisku "DirectX 9.0C" wchodzą oprócz samego dx różne rzeczy typu "smart shadery", "filtero-pierdoły" najczęściej udostępnianych przez sterownik. Z racji, że sterowniki do kart zintegrowanych nie są rozwijane tak gdzieś od pół roku od powstania płyty głównej nowe ukochane "bajery graficzne" spowalniające nie są dodawane do sterowników w skutek czego gra nie działa. Tym bardziej, że Tibia nie jest jakoś super zaawansowana graficznie, Cipsoft próbuje wycisnąć ostatnie soki z 2D, dlatego potrzebuje najnowszych pierdoł-filtrów dodawanych do DX9, gdy karta jest za stara po prostu eliminują problem skoro są inne silniki graficzne wyłączają możliwość włączenia ów Directa.