PDA

Pokaż pełną wersje : GaduGadu sux!

Raynold
11-01-2004, 23:52
Oto, co otrzymałem:

Przepraszamy za klopoty z dostepem do serwerow GG w dniach 10-11 stycznia 2004, ktore moga nastapic ze wzgledu na prace przy wprowadzeniu nowego systemu taryfikacji. Od poniedzialku (12.01) serwery GG beda juz calkowicie stabilne. Od poniedzialku uruchomienie dostepu na kolejne 30 dni nastapi 15 sekund po wyslaniu SMSa o tresci:"twoj_numer_GG" na numer 7955 za 9,88 + VAT
Producent GG zamierza wprowadzić opłaty za korzystanie z programu Firma
SMS Express uznała, że aby uporać się z ciągłymi kłopotami z łączeniem
się z serwerem musi zainwestować w nowe łącza i serwery. Dodatkowo
producent GG uznał, że większość użytkowników zaprzestaje korzystania z
GG na korzyść innych komunikatorów. W tej chwili są przeprowadzane
badania i wykonywane są statystyki ilości przesłanych wiadomości przez
Twoje GG. Jeżeli wyślesz tą wiadomość do minimum 10 osób (im więcej tym
lepiej) Dostaniesz darmowe GG
TO NIE JEST ŻART

WTF?? Kurczę, wszsytko zaczyna kosztować w necie... W końcu nie ma nic za darmo.
Przerzucam się na Tlen Komunikatora albo na IRCa ;)

Zaglada
12-01-2004, 00:02
Też to dostałem parę sekund w necie. Ale napewno to jest jakiś łańcuszek ~
Ci z GG soft =P, pewnie gdyby takie coś wprowadzili by inaczej nas powiadomili...

Gimlos
12-01-2004, 00:05
jezeli to prawda ( w co watpie ) to szykuje sie nam upadek najwiekszego polskiego komunikatora...
btw. jest sporo duzo lepszych polskich komunikatorow od gg ( tlen, poprostu.net ) i wiekszosc uzytkownikow pozostawalo przy gg z przyzwyczajenia, wiec szans na rynku komunikatorow by nie mieli...

Raynold
12-01-2004, 00:11
Nom. Może rzeczywiście to jakaś ściema, ale nigdy nie wiadomo. Ostatnio GG rzeczywiście nieźle nawalało. Poza tym masz rację - gg używałem z przyzwyczajenia - denerwowały mnie te wszystkie wiadomości wyskakujące od AdminaGG i te reklamy :/

Zaglada
12-01-2004, 00:31
Ważne
Od następnego miesiąca prezes spółki gadu gadu wprowadza opłaty za użytkowanie programu gadu-gadu(wszystkie wersje) alby sie ustrzec odpłatnego użytkowania tego programu rozeslij to do wszystkich osób ktore masz na liście gadu-gadu . W przeciwnym przypadku od 1 lutego 2004 r. od jednej litery bedzie naliczany 1 grosz uzbierama kwota będzie wysyłana pocztą. TO NIE ŻART

A teraz to dostałem...

Gonzo von Krenzel
12-01-2004, 00:34
Jest już kilka firm w internecie oferujących współpracę polegającą na zarabianiu przez SMSy, loga, dzwonki, ... do komórek. Polega to na tym, że podpisuje się z nimi umowę i wstawia się jakiś tam kod HTML i na stronie pokazuje się reklama z logami do komórek i numerem pod który trzeba wysłać SMSa. Później firma dzieli się z klientem zyskiem, np 20%. Firmy te oferują nawet założenie linii 0-700... lub właśnie (z czym prawdopodobnie mamy do czynienia) płatnych numerów na które wysyła się SMSy. Sam osobiście uważam, że to bzdura ponieważ ani na oficjalnej stronie GG nic nie jest napisane (a przypuszczam, że powinno by być), ani ja tego nie dostałem. A totalną bzdurą jest to, że jak wyśles łańcuszek do 10 osób dostaniesz darmowe GG :P

Jedi
12-01-2004, 02:52
Nie a ja mam takie fajne skorki do tibii i nawet jeszcze sie nie zdecydowalem jeszcze na zadna ;(
http://republika.pl/jeditibia/gg.JPG

$corcerer
12-01-2004, 02:56
emm, nie tu post :P

Odnośnie topika: nie używam GG, tylko Jabbera ( [email protected] ) i jest super- szkoda tylko że tak mało osób go używa- Jabber, GG, ICQ, AIM Yahoo i inne w jednym

Zaglada
12-01-2004, 02:57
Oryginalnie dodany przez Jedi
Nie a ja mam takie fajne skorki do tibii i nawet jeszcze sie nie zdecydowalem jeszcze na zadna ;(

Wybacz, ale kogo to obchodzi, że masz jakieś skórki do gg? / ściągniete z www.tibia.xx.pl

Jedi
12-01-2004, 03:15
Hlip, bo nie beda dziualac na innym komunikatorze (a wie ktos czy tlen moze komunikowac sie zz gg?)

$corcerer
12-01-2004, 03:39
Wątpie, żeby GG zaczeło pobierać opłaty za kożystanie, to by ich zabiło......

Jedi
12-01-2004, 03:51
LOL! Znowu jakas plotka - zobaczcie sobie regulamin http://www.gadu-gadu.pl/regulamin.htm tam jest jasno napisane ze GG jest darmowe. To pewnie plotka konkurenci abu userzy gg poprzechodzili do nich.
A pamietacie jak napisali (plotke) ze minister edukacji chce skrocic wakacje LOL i zebi wszyscy mieli w statusie "Łybacka na Sybir" - pewnie koles co to wymslil mial niezla polewe z tego

Magus
12-01-2004, 03:53
Jak dostaniecie cos takiego to (bron Was Boze) nie wysylajcie tego do wszytkich z listy - to jakas bzdura a przez takie "spamowanie" wlasnie gg sie psuje. No bo jak XXX ludzi na raz wysle taka wiadomosc do XXX ludzi to nie dziwne ze serwer 'pada'. Gdyby wam milion ludzi na raz przyslalo listy (takie prawdzwiwe) to tez by sie skrzynka na listy oberwala. Nauczcie sie olewac wszelkie lancuszki szczescia - nigdy zadnego nie wyslalem i zyje (wbrew temu co w niektorych pisza).
A gdyby nawet gg stalo sie platne (nie wierze w to) to przeciez jest od groma innych komunikatorow - wiec nie plakac.

Dan the Automator
12-01-2004, 04:16
Łańcuszki są feeee.... dlatego ja z qmplem y3llowem wymyśliliśmy łańcuszek nieszczęścia :D Jak wam się chce to powysyłajcie :D Mi pomogło:

O TO LANCUSHEK NIESHCZESCIA - JESLI KIEDYKOLWIEK WYSLESH MI JAKIS PIEPSHONY LANCUSHEK SPOTKA CIE SMIERC- POTRAKTUJ TO POWAZNIE - PANI JANINA Z OLSZTYNA NIE TRAKTOWALA TEGO POWAZNIE I GDY NAPISALA LANCUESZ DO MIE SPADL NA NIA SUFIT - ZMARLA NA MIEJSCU - ROZESLIJ TEN LANUCSHEK DO WSZYSTKICH OSOB KTORE CIE MECZA PODOBNYMI SHITAMI (pozdrowienia - y3ll0w & Dobo)

sesaj
12-01-2004, 07:44
Ja to reynold dostalem ponad miesiac temu tylko, ze w troche innej formie.
Ja mieszkam w Olsztynie wiec ten lancuszek jush do Krakowa doszedl...
hehehe
Ja tam w takie bzdury nie wierze X(

Ulrek
12-01-2004, 08:41
Można ten łańcuszek określić wieloma słowami, ale chyba najtrafniejszym jest: "pie*doły".
Po, kurde, pierwsze: jakby GG miałobybyć płatne, twórcy wysłaliby nam to w takich samych okienkach, w jakich czasem pojawiają się reklamy (jak to już było w przeszłości).
Po, kurde, drugie: 1 grosz za 1 znak pisania, to ile byśmy płacili za jedną rozmowę? 20 zł (20k znaków)?

BTW:
Mówicie, że takie posunięcie zabiłoby twórców... a co oni teraz z tego mają? To nie zabiłoby GG, bo nie ma co zabijać, GG jest programem freeware, i gdyby stał się płatny, nic twórcy by nie stracili gdyby odeszło np. 70% użytkowników, ponieważ ci użytkownicy NIGDY nie płacili, więc nie ma co zabijać! Gdyby GG umarło całkowicie, twórcy mieliby lepiej, bo mogliby wyłączyć serwer i nie płaciliby za prąd ciągnięty przez chodzącego non-stop kompa.

Polinik
12-01-2004, 09:13
Oryginalnie dodany przez Ulrek
BTW:
Mówicie, że takie posunięcie zabiłoby twórców... a co oni teraz z tego mają?
A moze maja zyski z emitowanych reklam? Pomyslales o tym?

To nie zabiłoby GG, bo nie ma co zabijać, GG jest programem freeware, i gdyby stał się płatny, nic twórcy by nie stracili

Patrz wyzej - straciliby zyski z reklam.

Gdyby GG umarło całkowicie, twórcy mieliby lepiej, bo mogliby wyłączyć serwer i nie płaciliby za prąd ciągnięty przez chodzącego non-stop kompa.

Czyli wedlug Ciebie, obecnie tworcy gg mecza sie i cierpia, zmuszani przez kogos do ciezkej pracy jaka jest utrzymanie gg. Ba, doplacajac nawet do tego interesu (bo przeciez musza placic za prad ciagniety przez chodzacego non-stop kompa)? Nie przyszlo Ci do glowy, ze nie robia tego za darmo? Ze skoro tyle lat siec gg ciagle chodzi, to MAJA z tego zyski?

Ulrek
12-01-2004, 10:05
Mogą to robić dla przyjemności, tak jak mój własny serwer WWW stoi.

edit: strasznie nie lubię jak mnie ktoś jedzie ;(

Raynold
12-01-2004, 11:05
No widzę, że rzeczywiście wiadomość o czymś takim to by była w specjanych okienkach a nie w jakimś łańcuszku. Też się przekonałem do tego, że to po prostu jakiś psikus :P. Poza tym z tego, co słyszałem, to ludzie na całym świecie używają ICQ a tylko Polacy wymyślili sobie GG i używają GG. LOL.

PS.
A łańcuszek nieszczęście wysyłam do wszystkich moich znajomych ;)

Kojko
12-01-2004, 12:03
Ja tez dostalem tez smieszny spam, jednak aby uniknac lancuszkow daje osobie od ktorej otrzymalem wiadomosc bloka - po jakims czasie zalozmy po tygodniu, odblokowywuje delikwenta. Ten sposob sprawdza sie w 100% od jakiegos czasu w ogole nie dostaje lancuszkow nie liczac tego z GG.

Main Vegeta
12-01-2004, 12:14
Znowuz jakies pier....ie o dupie Maryny! Jeju tyle lat jest gg i nagle cos kogoś olśniło zeby z tego kase ciągnąc!Po drugie jak za jeden znak 1 grosz to zapiszesz 3 zdania i za to placisz zeta !!!! To bez sensu nawet nie ma o czym gadac znowuz plotka X(

Jedi
12-01-2004, 12:42
Oryginalnie dodany przez Raynold
No widzę, że rzeczywiście wiadomość o czymś takim to by była w specjanych okienkach a nie w jakimś łańcuszku. Też się przekonałem do tego, że to po prostu jakiś psikus :P. Poza tym z tego, co słyszałem, to ludzie na całym świecie używają ICQ a tylko Polacy wymyślili sobie GG i używają GG. LOL.

PS.
A łańcuszek nieszczęście wysyłam do wszystkich moich znajomych ;)

Nie tylko - jest jeszcze tlen, ale mozna sobie zainstalowac jakiegos jabbera (np. wpkontakt), ktory laczy sie ze wszystkimi komunikatorami (ICQ, GG i tym podobne).

Polinik
12-01-2004, 13:13
Oryginalnie dodany przez Ulrek
Mogą to robić dla przyjemności, tak jak mój własny serwer WWW stoi.

Szybki rzut okiem na strone gg:
http://www.gadu-gadu.pl/producent.htm
"Producent:

* sms-express.com Sp. z o.o.
ul. Biała 4

00-895 Warszawa"

Ilu ludzi zaklada spolke z ograniczona odpowiedzialnoscia dla przyjemnosci, nie dla zyskow?

Nastepnie klikamy w linka 'Reklama' i co widzimy?
"Komunikat reklamowy Okienko (o wymiarach 400x265 pikseli) z komunikatem w HTML otwierające się po uruchomieniu programu.
Ciężar max. 20 kB (rekomendowane 15 kB). 15 000 PLN/dzień (od poniedziałku do piątku) 10 000 PLN/dzień (w sobotę i niedzielę)"

oraz

"Baner w komunikatorze A1 400x50
max. 15 kB 18 000 PLN/dzień (od poniedziałku do piątku)
15 000 PLN/dzień (w sobotę i niedzielę)".

Wiec jak widac, tworcy gg nie robia tego dla przyjemnosci, jest to taka sama spolka jak wszystkie inne na rynku - nastawiona na zysk.

Dr. Omader
12-01-2004, 15:06
@Polin: masz całkowitą racje, a ty sie Urlek w głowe puknij to będzie wieksze echo!

@Topic: to jest totalna sciema i ktoś czerpie kase z tych smsow co jacys ludzie wyślą.

A ja tam kożystam z WP Kontakta i mam GG gdzieś tyle że mi je WP emuluje. A Yahoo tez jest gites, sam kiedyś używałem ale mało ludzi to ma(w porównaniu z GG) więc zostałem tylko na WP(on ma też ICQ wbudowane).

Bambuko
13-01-2004, 01:27
Oryginalnie dodany przez Zaglada
Oryginalnie dodany przez Jedi

Wybacz, ale kogo to obchodzi, że masz jakieś skórki do gg? / ściągniete z www.tibia.xx.pl

I zrobione przezemnie:P nawet temat na tym forum jakiś jest ale głęboko

A GG jakoś działa, chociaż poniedziałek 0_O

Dioskas
13-01-2004, 03:43
Uffff
Podsumowując:
GG nie było płatne i nie będzie (przynajmniej przez najbliszy czas). Chyba kazdy człowiek który mysli powinien się kapnąć że to jakiś "żarcik"
A sprawa ma sie tak że jakiś "koleś " ulozył taka wiadomośc i puścił w świat... i tacy naiwniacy rozsyłali to co poczęśći powodowało awarie (ostatnie). No bo pomyślcie do 10 osób wyśle w ciagu minuty i tak 3/4 uzytkowników gg :P Nie dziwie sie że admini mieli problemy..
A tak wogóle czy nie warto luknąć na www.gadugadu.pl i sprawdzić ?
Można także luknąc w regulamin jak ktoś już wspomniał (również na stronie )
I jak na końcu pisze , że wyślij , roześlil to to juz wiem że to jest jakiś **** łancuszek , spam etc..
Admini gg nie będą was informowac o zmianach napewno przez gg (przynajmniej przez wiadomośc).
Są jednak wyjątki jak np komunikat na poczatku że jest nowa wersja (ale to nie jest w formie wiadmości gg)
To chyba tyle pozdrowienia to @ll 8)

matecki
14-01-2004, 08:13
Ehhhh nie możliwe żeby GG poszło za przykładem gery.... 8)

Zaglada
14-01-2004, 14:52
Ok, sprawa rozwiązana. Dziś dostałem to od zespołu GG (i pewnie nie tylko ja).

Szanowni Użytkownicy Gadu-Gadu!

W związku z informacjami rozpowszechnianymi wśród użytkowników w formie tzw. "łańcuszków" informujemy, iż nie planujemy wprowadzenia odpłatności za używanie Gadu-Gadu. Szczególnie przestrzegamy przed wysyłaniem SMSów o podwyższonej opłacie (w postaci 7....) które rzekomo miałyby być formą opłaty. Serwis Gadu-Gadu jest z powodzeniem utrzymywany z reklam wyświetlanych podczas korzystania z niego, i nie przewidujemy zmiany tego stanu rzeczy.
Wszelkie informacje dotyczące serwisu Gadu-Gadu są umieszczane wyłącznie na stronie www.gadu-gadu.pl lub w komunikatach wyświetlanych w specjalnym okienku programu (tak jak niniejsza wiadomość). W szczególności prosimy o ignorowanie wiadomości podpisywanych przez rzekomych "administratorów Gadu-Gadu" które często służą do wyłudzenia ważnych informacji, np. hasła.

Ponadto informujemy iż przerwa w działaniu serwisu w sobotę 9-10-2003r. była spowodowana prowadzeniem zmian na centralnym serwerze Gadu-Gadu.
Dziękujemy i zapraszamy do korzystania z serwisu Gadu-Gadu,
Polskiego Komunikatora Internetowego

Zespół Gadu-Gadu

Widzicie, wszystko wyjaśnione. Do zobaczenia przy następnych usterkach =P